'Racisme is cultuur'

Steeds vaker lees ik onder berichten de reactie “is cultuur” waarmee users willen duiden dat het gepresenteerde nieuwsfeit ‘gewoon’ is in andere culturen en dat wij daar in het kader van racisme maar gewoon mee te dealen hebben.

Ik erger me steeds meer aan dat soort reacties. Niet eens zozeer omdat het racisme of discriminatie is van bepaalde bevolkingsgroepen, maar omdat het de standaard van de huidige tijd lijkt te zijn: alles maar afschuiven op de buitenlanders.

Nooit, maar dan ook nooit, zie ik mensen de hand in eigen boezem steken. Of toegeven dat het ook wel eens gewoon een Nederlander kan zijn die een strafbaar feit pleegt. Nee, het is veel leuker om met het vingertje te wijzen, want dat levert meer reacties op.

Als er een bericht op de Frontapge staat waarin geen afkomst of signalement van de dader staat is het steevast geouwehoer over de afkomst van de dader en lees je gezeur dat er nooit een signalement wordt vrijgegeven. Is er wel een signalement bekend dan is het bij allochtone daders steevast: “Goh, wie had dat verwacht?” en/of “Is cultuur.” Bij autochtone daders wordt er schande van gesproken dat het signalement is vrijgegeven want bij zwarten doen ze dat nooit.

Ik word er een beetje simpel van. Ja, er is sprake van een (grote) migratiegolf, maar dat houdt niet vanzelfsprekend in dat wij hun cultuur, normen en waarden maar automatisch moeten overnemen omdat we anders racistisch bezig zijn. Dat is ook helemaal de richting waarin het gaat niet. De tendens is dat Nederlanders dat beweren omdat ze bang zijn voor veranderingen.

Veranderingen zoals de Roetveegpiet worden niet geïnitieerd door 'de allochtonen', maar door een paar specifieke personen die door hun geroeptoeter een grotere mensenmassa op de been krijgen. Als wij ‘Nederlanders’ iets voor elkaar willen krijgen zullen we dezelfde tactiek moeten volgen. Zoek de media op, trek je grote bek open en zeg de waarheid. Maar verschuil je niet achter de woorden ‘is cultuur’. Want dan verschuil je je achter je eigen cultuur: zwijgen en wegkijken.

Kijk eens naar de Gele Hesjes, en dan bedoel ik niet die relnichten in Frankrijk de boel kort en klein slaan, maar die versplinterde groepen hier in Nederland. Als die mensen zich écht zouden verenigen en met een duidelijke standpuntenlijst zouden komen en dus ook echt massaal de straat op zouden gaan, dan zouden ze misschien wat kunnen bereiken.

Helaas lijkt de Gele Hesjes-beweging éénzelfde stille dood te sterven als de zelfreflectie en nuance op FOK!. Vorige week waren er nog enkele honderden hesjes op de been, in Amsterdam en Rotterdam bleef dat dat deze week beperkt tot enkele tientallen. In Nijmegen werd de tocht zelfs helemaal afgeblazen. En allemaal leggen ze de schuld bij een ander neer. Net als FOK!kers.