Zweedse biatleten kloppen Noren en pakken estafettewinst

De Zweedse biatleten hebben tijdens de World Cup in Hochfilzen de eerste mannenestafette van het seizoen gewonnen. In de Oostenrijkse sneeuw vocht Zweden een fraai duel uit met wintersportrivaal Noorwegen en dat leverde winst op. 

De Zwitserse startloper Benjamin Weger maakte grote indruk: hij schoot zoals zes anderen foutloos, maar gaf er in de slotronde nog eens een stevige snok op en wisselde als eerste, maar liefst 25 seconden voor Thomas Bormolini (Italië), die op vijf seconden werd gevolgd door Lars Helge Birkeland (Noorwegen), Peppe Femling (Zweden) en de verrassende Anton Smolski (Wit-Rusland).

Lukas Hofer pakte namens Italië de leiding bij zijn eerste schietbeurt en hield die ook vast: hij wisselde tien seconden voor de Zweed Martin Ponsiluoma, de van plaats vijftien opgeklommen Sloveen Jakov Fak en de Oostenrijker Simon Eder. Jeremy Finello (Zwitserland) volgde op enkele seconden op de vijfde stek, samen met België, wat begon met biatlonbelgen Michael Rösch en Florent Claude.

De derde Italiaan, Dominik Windisch, werd achtervolgd door vier man: Dominik Landertinger (Oostenrijk), Tarjei Bø (Noorwegen), Klemen Bauer (Slovenië) en Torstein Stenersen (Zweden). Bij de schietbaan hadden ze hem te pakken, maar samen met Stenersen vertrok hij wel weer vooraan, met Bauer op tien seconden. Windisch wisselde als eerste, vrijwel gelijk met Stenersen. Bauer en Bø volgden op dik tien seconden, Landertinger op twintig. Ook Rusland en Duitsland waren zeker nog niet kansloos, terwijl Thierry Langer België op een keurige negende plek hield.

Slovenië viel bij de voorlaatste schietbeurt weg door zeer moeizaam schieten van Mitja Drinovec, terwijl Sebastian Samuelsson de Zweden naar een voorsprong van zestien seconden op Thierry Chenal (Italië) en Vetle Sjåstad Christiansen (Noorwegen) hielp. Samuelsson had bij de laatste schietbeurt twee extra patronen nodig, waardoor de wél foutloze Christiansen aan kon sluiten en met de Zweed om de winst kon gaan strijden. Benedikt Doll hielp Duitsland op 25 seconden naar plek drie, voor de Oostenrijker Felix Leitner.

Christiansen probeerde nog even bij Samuelsson te komen, maar de Noor moest zich gewonnen geven en dus ging de winst naar Zweden. Doll kwam niet meer in gevaar op de derde plek, die zo naar Duitsland ging. België kwam met slotloper Tom Lahaye-Goffart uiteindelijk als dertiende over de streep in het veld van 25 landen, een keurige prestatie.