FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 december 2018

Pedersen vindt laatste dubbel en verslaat Jones; Joyce eenvoudig langs Dobromyslova

Devon Petersen staat in de tweede ronde van het PDC WK. Hij won met 3-2 van Wayne Jones. Ook Ryan Joyce haalde de volgende ronde. Hij kreeg weinig tegenstand van Anastacia Dobromyslova. 

Petersen en Jones hadden een beslissende leg nodig in de vijfde set om de winnaar van het duel te bepalen. Beide spelers kregen zes kansen op de dubbel, waarna Peterden de gelukkigste was en de wedstrijd naar zich toe trok. De Zuid-Afrikaan treft in de volgende ronde Ian White. 

Joyce stond tegenover één van de twee vrouwen op dit PDC WK. Hij liet zich niet van de wijs brengen. Joyce speelde solide tegen Dobromyslova en trok de partij met 3-1, 3-0 en 3-2 naar zich toe. Joyce noteerde 90 gemiddeld en Dobromyslova kwam slechts tot 77. Joyce treft in de tweede ronde Simon Whitlock. 

Van der Voort blijft rustig en verslaat 'showmaker' Ilagan

Vincent van der Voort staat in de tweede ronde van het PDC WK. De darter uit Purmerend won met 3-1 van Lourence Ilagan. Van der Voort bleef rustig en trok de wedstrijd keurig naar zich toe. 

Van der Voort mocht aan de partij beginnen en startte goed met een 91-finish. De Nederlander wist de Ilagan direct te breaken, maar een leg later break de Filipijn terug. Via tops ging de eerste set met 3-1 naar Van der Voort. De tweede set gaat echter met 3-1 naar Ilagan, die goed staat te gooien. Beide spelers noteren een gemiddelde van 98, maar Ilagan heeft qua checkouts wel een beter gemiddelde.

Van der Voort kreeg de kans om in set drie zijn leg te behouden, dat deed hij echter niet, waardoor Ilagan voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong kwam. Een leg later was de situatie omgedraaid en pakte de kalme Van der Voort leg. Ook in legs drie en vier viel een break, waardoor een beslissende leg nodig was. De Nederlander begon moeizaam, alleen Ilagan viel ook stil, waardoor Van der Voort de leg in veertien pijlen kon pakken. 

Ilagan kwam in set vier op 2-0, maar de showmaker liep te veel heen en weer op het podium. Van der Voort raakte niet van slag en kwam op 2-2. In de beslissende leg opende Van der Voort met vijf perfecte darts, om het uiteindelijk met dertien pijlen af te maken. Dinsdagmiddag in de tweede ronde wacht de nummer elf van de plaatsingslijst; Darren Webster. 

Dubbelslag freestyleskiërs Kingsbury en Kauf op moguls

Freestyleskiërs Mikael Kingsbury en Jaelin Kauf hebben tijdens de World Cup op de moguls - het onderdeel waarbij men op een uiterst hobbelige piste naar beneden raast - in het Chinese Thaiwoo een dubbelslag geslagen. Zowel op de reguliere moguls als de double moguls waren ze de besten.

Op de moguls kwam olympisch kampioen Kingsbury tot een score van 90,31 punten. De Canadees was de Japanner Ikuma Horishima daarmee de baas, terwijl Dmitriy Reikherd uit Kazakhstan als derde eindigde. Op de dual moguls, waarbij ze met twee tegelijk naar beneden gaan, rekende Kingsbury in de finale af met de jonge Zweed Oskar Eloffson. Benjamin Cavet uit Frankrijk klopte Horishima in de strijd om de derde plek.

De mannenfinale op de dual moguls (Bron: YouTube)

De Amerikaanse Kauf was op de reguliere moguls met 83,08 punten de beste, vlak voor de jonge Australische Jakara Anthony en olympisch kampioene Perrine Laffont uit Frankrijk. Laffont schopte het op de dual moguls tot de finale, waarin Kauf te sterk was. De Kazachse veterane Yulia Galysheva eindigde als derde, door de Japanse tiener Hinako Tomitaka te verslaan.

De vrouwenfinale op de dual moguls (Bron: YouTube)

Duitse 'Dreifachsieg' in viermansbobs Winterberg, De Bruin 11e

De laatste wedstrijd van de World Cup bobsleeën en skeleton in het Duitse Winterberg heeft een ouderwetse Dreifachsieg opgeleverd: een 1-2-3'tje voor de Duitsers in de viermansbob.

Francesco Friedrich en zijn mannen waren in de eerste run al goed voor de snelste tijd, maar het team van Johannes Lochner volgde op slechts 0,02 seconden. In run twee was het beduidend minder spannend: Friedrich sloeg een gat van 0,36 seconden op zijn landgenoten en pakte de winst. Plek drie was eveneens voor een Duits kwartet: piloot Nico Walther stuurde zijn slee op 0,46 seconden van Friedrich naar het podium, voor de Letse ploeg van Oskars Kibermanis.

Ivo de Bruin werd met duwers Janko Franjic, Dennis Veenker en Joost Dumas elfde, een evenaring van zijn beste World Cup-resultaat en zijn beste ooit in de viermansbob.

Ibrahimovic schept duidelijkheid met mededeling over 'MLZ'

Zlatan Ibrahimovic werd de afgelopen weken in verband gebracht met een aantal Europese clubs.

De geruchten over een terugkeer naar AC Milan waren het meest hardnekkig. Technisch directeur Leonardo van Milan liet onlangs echter al weten dat de komst van de Zweed geen haalbare kaart was en de 37-jarige spits heeft maandag definitief een einde gemaakt aan de speculaties.

In een bericht op social media laat Ibrahimovic namelijk weten nog niet klaar te zijn met de Amerikaanse Major League Soccer, dat hij voor de gelegenheid heeft omgedoopt in 'MLZ': de Major League Zlatan . De routinier is sinds maart van dit jaar actief voor Los Angeles Galaxy en tekende destijds een tot eind december van het aankomende jaar doorlopend contract, dat hij dus uit lijkt te gaan dienen.

Ibrahimovic speelde 27 wedstrijden in zijn eerste seizoen in de Verenigde Staten, waarin hij goed was voor maar liefst 22 doelpunten. De ex-aanvaller van verder onder meer Ajax, Juventus, Internazionale, Barcelona en Paris Saint-Germain lijkt er in financieel opzicht overigens wel op vooruit te gaan als hij langer op de Amerikaanse velden actief blijft.

De aanvaller kwam namelijk binnen als een non-Designated Player, waardoor zijn salaris binnen de salariscap van de MLS moest passen en hij 'slechts' 1,2 miljoen euro per jaar opstrijkt. Ibrahimovic lijkt het nieuwe seizoen echter zonder die status in te gaan, waardoor hij waarschijnlijk een flinke salarisverhoging tegemoet kan zien.

En de politicus van het jaar is....

Al 15 jaar lang kiest Een Vandaag een politicus van het jaar. En de nummer 1 is:

En nummer 2:

En nummer 3 is Jesse Klaver.

De bekendmaking was vanavond en kun je hier zien:

Basketballers Donar boeken nipte zege, ook Zwolle en Den Bosch winnen

De basketballers van het Groningse Donar hebben in de Dutch Basketball League een bijzonder nipte zege geboekt. Op bezoek bij Feyenoord Rotterdam werd het 77-79 voor de landskampioen.

Bij rust had Donar met 36-42 een kleine voorsprong, waarna ze in de tweede helft wat uitliepen. Feyenoord wist zich nog terug te knokken, maar kwam net tekort om voor een verrassend te zorgen.

Landstede Basketbal verloor doordeweeks thuis in Zwolle van New Heroes Den Bosch, maar nam gelijk weer revange. Basketball Academie Limburg uit Weert kwam op bezoek, maar droop ondanks een geenszins onaardige partij met 84-69 weer af.

Den Bosch staat in de competitie tussen Zwolle en Groningen en hield die tweede plek vast. In Leeuwarden sloegen de Bosschenaren in het tweede en derde kwart een groot gat tegen Aris, wat ze in het vierde kwart konden verdedigen: 73-84.

De Dutch Windmills speelden thuis in Dordrecht een leuke partij tegen hekkensluiter Apollo Amsterdam en die wisten ze ook nog te winnen: 71-69. ZZ Leiden had het thuis niet al te moeilijk met de Den Helder Suns: 97-76.

Frijns optimistisch na eerste Formule E-weekend

Robin Frijns is optimistisch na het eerste Formule E-weekend in de Saoedische hoofdstad Riyad. De Limburger eindigde net buiten de punten op de twaalfde plaats.

“Het was een zware race maar we kunnen veel dingen meenemen uit dit weekend”, vertelt Frijns aan Motorsport.com. “De snelheid is zeker veelbelovend. Met name de kwalificatie was listig. Het werd er niet gemakkelijker op dat we vast zaten in de middenmoot maar we weten dat de snelheid er is en waar we aan moeten werken.”

Tijdens de gezamenlijke testdag op zondag kwamen Frijns en zijn teamgenoot Sam Bird een stuk beter voor de dag. In de ochtend was Frijns het snelste en op het einde van de dag stond Bird op de eerste plaats.

Nogmaals Frijns: “De wagen voelde erg goed. Op de droge baan hebben we ons volledige testprogramma af kunnen werken en waardevolle data verzameld. We wisten al dat de racesnelheid goed was, dus het is fijn om te weten dat ook de snelheid over een ronde er is.”

Inspectie onderzoekt behandeling zedenslachtoffers

Alles wat zedenslachtoffers kan helpen om aangifte te doen grijpt de politie met beide handen aan. ‘We grijpen iedere gelegenheid aan om de aangifte-drempel zo laag mogelijk te houden’, zegt Walter van Kleef, portefeuillehouder zeden bij de politie.

Onderzoek Inspectie
Hij reageert hiermee op een onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid. De inspectie gaat onderzoeken hoe de politie en het Openbaar Ministerie (OM) slachtoffers van zedenzaken opvangen en begeleiden. De Inspectie voert haar onderzoek uit bij de politie-eenheden Den Haag, Rotterdam, Oost-Nederland, Zeeland-West-Brabant en Limburg. Zedendossiers uit 2017 en de eerste helft van 2018 worden onderzocht. Politiemedewerkers worden geïnterviewd.

De Inspectie praat vooral met slachtoffers zelf over de manier waarop met hen is omgegaan. Met haar bevindingen wil de Inspectie het politiecontact met zedenslachtoffers in het proces van de opsporing verbeteren.

De Inspectie richt zich op aanranding en verkrachting. Volgens de Inspectie zijn er drie redenen voor het onderzoek. ‘In haar onderzoek naar een zedenzaak in Hoorn heeft de Inspectie geconcludeerd dat het politieoptreden voortvarender had kunnen zijn. Naar aanleiding hiervan heeft de minister van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer toegezegd nader te laten onderzoeken welke belemmeringen slachtoffers ervaren bij de aangifte van een zedenmisdrijf.’

Belang slachtoffer
De Inspectie kijkt of de slachtoffers in een opsporingsonderzoek correct zijn behandeld. Ook wordt onderzocht of het besluit over het al dan niet vervolgen van een verdachte aan het slachtoffer is meegedeeld. De Inspectie vraagt meerderjarige zedenslachtoffers van deze dossiers om hun medewerking. ‘We werken actief en ten volle mee aan het onderzoek’, zegt Van Kleef. ‘De zedenmedewerkers zijn zeer gedreven om alle mogelijke verbeteringen aan te pakken. Alles staat in het belang van het slachtoffer.’

NHL: Eichel en Skinner werken Sabres langs Bruins

De ijshockeyers van de Buffalo Sabres hebben in de NHL zondagavond een uitzege geboekt. In de TD Garden in Boston werden de Bruins met 2-4 verslagen.

Jeff Skinner bracht de Sabres in de tweede periode op voorsprong, maar Steven Kampfer trok de stand al snel gelijk. In de derde periode was het Jack Eichel die de Sabres op voorsprong zette, maar Torey Krug die terugsloeg.

Minder dan vier minuten voor tijd sloegen de Sabres nog eens toe: Skinner scoorde 3-2, Eichel - die de assist voor Skinner's twee goals gaf - maakte het met 25 seconden op de klokken definitief af met de 2-4.

Uitslagen NHL zondag
Boston Bruins - Buffalo Sabres 2-4
Chicago Blackhawks - San Jose Sharks 3-7
Winnipeg Jets - Tampa Bay Lightning 5-4 OT
New York Rangers - Vegas Golden Knights 3-4 OT
Carolina Hurricanes - Arizona Coyotes 3-0
St Louis Blues - Calgary Flames 2-7
Vancouver Canucks - Edmonton Oilers 4-2

Bruins - Sabres (Bron: YouTube)

NBA: Simmons schittert en leidt 76ers langs Cavaliers

De basketballers van de Philadephia 76ers hebben op bezoek bij de Cleveland Cavaliers een vrij ruime zege geboekt. Het werd 105-128 voor de bezoekers, die nu op een record van 20-11 staan, tegen 7-23 van de Cavaliers.

Het gat werd vooral in het tweede kwart geslagen, waarna de Sixers in het vierde kwart de genadeklap uitdeelden. De aandacht ging vooral uit naar Ben Simmons: de 22-jarige Australiër tekende voor 22 punten, 14 assists en 11 rebounds...en nul turnovers. Hij is daarmee de jongste NBA-speler ooit die een 'turnover-free triple double' maakt, een record wat met 24 jaar op naam stond van LeBron James.

Uitslagen NBA zondag
Brooklyn Nets - Atlanta Hawks 144-127
Cleveland Cavaliers - Philadelphia 76ers 105-128
Indiana Pacers - New York Knicks 110-99
Washington Wizards - Los Angeles Lakers 128-110
Dallas Mavericks - Sacramento Kings 113-120
New Orleans Pelicans - Miami Heat 96-102
Denver Nuggets - Toronto Raptors 95-86

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Nederland zet in op wederopbouw na verslaan ISIS

Nederland zet in op de veiligheid en stabiliteit in Irak en de regio, ook nadat ISIS militair is verslagen, stelt minister Blok tijdens zijn reis naar Jordanië en Irak. ‘Dat is nodig om te voorkomen dat ISIS opnieuw aan kracht wint.’

Sinds het begin van de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen ISIS in 2014 zijn successen geboekt. Bijna al het grondgebied dat ISIS onder controle had is heroverd. Meer dan 7 miljoen burgers zijn uit handen van ISIS bevrijd en ontheemden keren terug naar huis en pakken hun leven weer op. ‘De focus verschuift nu van het militair verslaan van ISIS naar de opbouw na de oorlog. Ook is het belangrijk ISIS-strijders te kunnen berechten. Veiligheid en stabiliteit zijn randvoorwaarden voor de volgende fase. Nederland zet in op intensievere banden met Irak en Jordanië. Daarom vind ik het belangrijk hier te zijn. Zodat we samen aan de slag kunnen met het verbeteren van de veiligheid.’ Deze samenwerking heeft al een vlucht genomen; zo organiseerden minister Blok en de Jordaanse Koning vorige maand al de internationale ‘Aqaba’-conferentie over terrorismebestrijding.

Een jaar geleden werd Irak bevrijd verklaard van ISIS. De Nederlandse inzet in 2019 zal zich richten op capaciteitsopbouw van de veiligheidssector van Irak. Ongeveer 70 Nederlandse militairen trainen op dit moment de Iraakse veiligheidstroepen, inclusief de Koerdische Peshmerga. Blok: ‘De meerwaarde van hun werk is groot. Door deze trainingen kan Irak in de toekomst in zijn eigen veiligheid voorzien.’ Ook in Irak heeft Nederland belang bij stabiliteit. Dat verkleint enerzijds de dreiging van terrorisme en het risico op een nieuwe stroom vluchtelingen, en vergroot anderzijds de kans op terugkeer van ontheemden. ‘Ik zie hier met eigen ogen hoeveel schade de terreur van ISIS achterliet. Nederland zal juist in deze nieuwe fase, waarin Irak weer kan opbouwen, het land helpen zodat de overwinning op ISIS duurzaam wordt. Dan kunnen ontheemden en vluchtelingen terugkeren naar hun thuis’, aldus Blok.

De minister heropende tijdens zijn bezoek aan de Iraakse stad Fallujah een door oorlogsgeweld getroffen ziekenhuis. ‘In Fallujah is een enorme strijd geleverd tegen ISIS. Dit is het uiterste punt waar ISIS voet aan de grond kreeg, slechts tientallen kilometers van Bagdad vandaan. Fallujah was tot voor kort onbegaanbaar; dat dit ziekenhuis de deuren weer kan openen na een verwoestende aanslag van ISIS is veelzeggend over de fase waarin Irak zich bevindt.’ Nederland financierde met behulp van een ontwikkelingssamenwerkingsfonds de opbouw van het Fallujah Teaching Hospital en het herstel van de iconische brug over de Eufraat, waaraan Blok tijdens zijn bezoek aan Fallujah ook een bezoek bracht. Naast deze hulp, draagt ook de economische samenwerking van Nederland met de regio bij aan stabiliteit.

ISIS heeft de afgelopen jaren miljoenen vluchtelingen op de been gebracht; in de regio en ook in Europa en Nederland zijn de gevolgen van ISIS merkbaar. Minister Blok bezocht in Jordanië een vluchtelingenkamp: ‘De landen rondom Syrië dragen een zware last. Let wel, bijna 1 op de 10 mensen in Jordanië is een Syrische vluchteling’. Nederland helpt door banen en onderwijs voor deze vluchtelingen te genereren, en bij te dragen aan gastgemeenschappen in Jordanië die de vluchtelingen opvangen.

Nederland, Jordanië en Irak zijn allemaal lid van de coalitie tegen ISIS. Jordanië heeft de afgelopen jaren als gastland gediend voor de F-16’s die Nederland inzet in de strijd. De F-16’s staan op het punt terug te keren naar Nederland, hun termijn zit erop. Minister Blok bracht een bezoek aan de 150 Nederlandse militairen in Jordanië die binnen enkele weken huiswaarts gaan. ‘Deze mannen en vrouwen hebben een essentiële bijdrage geleverd in de vaak hardvochtige strijd tegen ISIS’, aldus de minister, ‘voor die inzet wil ik ze danken’.

Kijktip: mishandelde agent doet verhaal bij RTL Late Night

Damien Kok raakte tijdens de jaarwisseling naar 2018 zwaar gewond nadat hij door een man tegen zijn onderbeen getrapt werd. Vrijdag 14 december werd de verdachte die hij aanwees, vrijgesproken vanwege het ontbreken van bewijs. Het Openbaar Ministerie besloot in hoger beroep te gaan. 

Damien draaide tijdens Oud en Nieuw een nachtdienst in Leiden, samen met zijn collega Naomi. Op een gegeven moment gingen ze af op de melding van een vechtpartij. Ter plaatse kreeg Damien een trap van achteren tegen zijn onderbeen. Een gecompliceerde breuk was het gevolg.

Vele operaties later kan Damien nu langzaam weer werken. Helaas voor hem: niet meer op straat. Kort geleden reed hij, met dezelfde bus, voor het eerst na het incident weer terug naar zijn oude werkplek in bureau Leiden-Centrum. Vavavond  doet Damien zijn verhaal bij RTL Late Night. RTL 4, 22:30 uur.

Premier Rutte schrijft open brief aan alle Nederlanders

De VVD begint de campagne voor de provinciale verkiezingen vandaag met een paginagrote krantenadvertentie. Het is een open brief aan alle gewone Nederlanders. Volgens Rutte is Nederland "een kwetsbaar vaasje dat we met 17 miljoen gewone en bijzondere mensen vasthouden."

Verder waarschuwt hij voor politici die maar wat roepen zonder verantwoordelijkheid te nemen. "Het is gemakkelijk om verschillen uit te vergroten tot harde tegenstellingen’’, zegt hij. Rutte ziet meer in het sluiten van comprimissen.

Geert Wilders heeft al gereageerd met: "16 keer IK. Wat een narcist. Nederland interesseert Rutte niks", en gaat verder met "Hij laat Nederlanders jarenlang in de kou staan. Open grenzen, Marrakesh, miljarden naar EU/Afrika en voor ons hogere energierekening, btw, ziektekostenpremie, huren. Bah!"

Update 19:17 uur:
Geert Wilders is niet de enige die reageerde op de open brief van Mark Rutte. De sociale media staan er vol mee. Heel wat vaasjes gaan kapot.


Of blijven juist heel.

Tappen anderen uit een ander vaatje

En ziet Henk Krol een ander vaasje

Reactie Ajax op loting Champions League

Ajax werd maandagmiddag gekoppeld aan Real Madrid in de achtste finales van de Champions League. De Amsterdammers zullen in februari eerst een thuiswedstrijd afwerken en hopen zich vervolgens in maart in het Santiago Bernabéu te verzekeren van een plek bij de laatste acht. Daley Blind spreekt van een fantastische loting.

De selectie van Ajax keek gezamenlijk op sportpark De Toekomst naar de ceremonie in Nyon. "Het was leuk om met zijn allen naar de loting te kijken. Bij iedereen was wel wat spanning aanwezig", vertelt Blind in een eerste reactie aan Ajax TV . "Iedere keer dat een club uit de koker kwam, keken we elkaar aan: wat gaat er komen? Het blijft gokwerk. Maar er staat ons een mooi potje te wachten."

Blind benadrukt dat Real Madrid een lastige tegenstander is. "Maar het is een fantastische wedstrijd en het Santiago Bernabéu is een fantastisch stadion. Real Madrid heeft niet voor niets de laatste keren de Champions League gewonnen." Een voorkeur voor een tegenstander had Blind niet, geeft hij aan. "Ik hoopte niet zozeer op bepaalde teams, want elke ploeg uit pot 1 was lastig. Het zijn allemaal topclubs."

"Ik denk dat we altijd wel een kans hebben", vervolgt de middenvelder, die zondag een hattrick maakte tegen De Graafschap. Hij put hoop uit de twee remises tegen Bayern München in de groepsfase. "We zijn een team dat heeft laten zien dat we elke wedstrijd kansen hebben en creëren. Real Madrid is wel van een ander kaliber, maar de club past wel in het rijtje met Bayern München. We moeten met lef en durf spelen en geloven in onze eigen kwaliteiten."

Ook Dusan Tadic is blij met Real Madrid als tegenstander in de achtste finales van de Champions League.

Volgens Tadic is het een zware loting. "Maar Real heeft wel een mindere periode, zeker nu Cristiano Ronaldo is vertrokken zijn ze bezig met een grote omschakeling. Dat is voor ons niet ongunstig", aldus Tadic, die op weg naar het duel met de Spaanse topclub vertrouwen put uit de wedstrijden tegen Bayern München (1-1 en 3-3). "Dat je mee kunt komen met zo'n topploeg geeft vertrouwen."

Marc Overmars is niet ontevreden met de loting van de Champions League. De directeur spelersbeleid acht zijn ploeg niet helemaal kansloos tegen de Koninklijke.

"Uiteindelijk denk ik dat het een team is dat ook een klein beetje in een verandering zit. Ze hebben het nu niet makkelijk in de competitie. Dus misschien, laten we het hopen, treffen wij ze op een goed moment", reageert hij tegenover Veronica Inside. "Het klinkt misschien gek als je zegt dat je Real Madrid loot en dat het slechter had gekund. Tegen sommige teams had je echter misschien liever niet gespeeld, omdat je altijd het gevoel hebt dat je het daar moeilijk mee hebt. Dus ergens ben ik er wel blij mee."

Ajax speelt op woensdag 13 februari eerst thuis tegen Real Madrid. Bijna drie weken later, op dinsdag 5 maart volgt de return in het Santiago Bernabéu. Beide duels beginnen om 21.00 uur.

Pechvogel Vermaelen moet opnieuw weken toekijken met blessure

Thomas Vermaelen is voorlopig niet inzetbaar bij Barcelona. De koploper van LaLiga meldt maandagmiddag via de officiële kanalen namelijk dat de Belg tijdens de met 0-5 gewonnen wedstrijd tegen Levante een spierscheuring in zijn rechterkuit heeft opgelopen en de komende tijd aan de kant zal staan. De verwachting is dat Vermaelen vier weken nodig zal hebben om te herstellen.

Vermaelen kwam zondag 52 minuten in actie namens de Catalaanse club en moest zich daarna laten vervangen door Arthur. Voor de ex-speler van onder meer Ajax en Arsenal is het overigens niet de eerste keer dat hij dit seizoen een aantal weken moet toekijken vanwege blessureleed: de 71-voudig Belgisch international is namelijk pas net hersteld van een hamstringkwetsuur die hem een ruime maand aan de kant hield.

Vermaelen is sinds 2014 actief voor Barcelona en kwam, mede vanwege steeds terugkerende blessures, pas 47 keer in actie voor de Spaanse grootmacht. In het seizoen 2016/17 werd hij nog verhuurd aan AS Roma en ook in dat jaar slaagde hij er niet in om fit te blijven. De 33-jarige stopper, die dit seizoen tot nu toe zes keer in actie kwam, beschikt over een aflopend contract in het Camp Nou en lijkt na dit seizoen te vertrekken uit Barcelona.

Jans na dit seizoen weg als technisch manager bij FC Groningen

Ron Jans vertrekt aan het einde van het seizoen als manager technische zaken van FC Groningen, zo meldt de club via de officiële clubkanalen.

Jans volgde op 1 juli 2017 Peter Jeltema op als technisch manager. Hij komt nu anderhalf jaar later tot de conclusie niet verder te willen gaan in zijn rol en heeft de clubleiding laten weten zijn aflopende contract niet te verlengen.

"Ik ben er in anderhalf jaar tijd achter gekomen dat ik meer een stúúrder dan een bèstuurder ben. Voor mezelf heb ik er alles aan gedaan om een goede technisch manager te zijn voor de club en dat zal ik ook blijven doen. Maar uiteindelijk voelde ik me niet meer senang genoeg in deze baan. En ik had ook gehoopt meer positiefs te bereiken", vertelt Jans op de officiële clubwebsite.

Algemeen directeur Hans Nijland 'respecteert' en 'accepteert' de beslissing. "De rol van technisch manager is geen eenvoudige en vraagt veel van de persoon. Ron heeft zich de afgelopen anderhalf jaar enorm vastgebeten in zijn functie en heeft al een tijd terug aangegeven dat deze periode voor hem een moment van evaluatie zou zijn. De uitkomst is dat hij zijn functie na dit seizoen neerlegt."

"Wij zijn ervan overtuigd dat Ron zich tot die tijd vol overgave blijft inzetten voor de belangen van de club. Dat heeft hij als langstzittende trainer in de clubgeschiedenis gedaan en nu ook als technisch manager. We gaan de komende periode benutten om te kijken op welke wijze wij de functie die vrijkomt gaan invullen."

PSV stalt Duarte bij Sparta

Sparta Rotterdam versterkt zich voor de tweede seizoenshelft met Laros Duarte.

De 21-jarige middenvelder maakt op huurbasis de overstap van PSV naar Het Kasteel. Duarte is geen onbekende bij de koploper van de Keuken Kampioen Divisie, want hij doorliep de jeugdopleiding van Sparta alvorens hij in 2015 een contract bij PSV tekende. Tegenover de komst van Duarte staat het vertrek van van Ilias Alhaft en Stijn Spierings, zo maakt de club maandag bekend.

Duarte gaat bij Sparta samenspelen met zijn twee jaar jongere broertje Deroy. "Een speler met de kwaliteiten van Laros, zou een versterking zijn voor elke club in de Keuken Kampioen Divisie", reageert technisch manager Henk van Stee op de clubwebsite. "Het is een begaafde middenvelder die de club goed kent en bovenaan ons lijstje stond. Wij zijn blij dat hij voor ons gekozen heeft. Met zijn komst krijgen we op meerdere posities in ons team extra mogelijkheden." 

Duarte zelf is blij met zijn tijdelijke terugkeer naar Sparta. "Doordat ik met en bij deze club ben opgegroeid, heb ik al vanaf kleins af aan een erg sterk Sparta-gevoel gehad", klinkt het. "Dit heeft absoluut meegespeeld in deze beslissing. Samenspelen met Deroy is een droom voor onze familie, ik hoop dat wij eraan bij kunnen dragen dat Sparta terugkeert in de Eredivisie. Daar ga ik alles aan doen."

Alhaft en Spierings hebben een aflopend contract in Rotterdam en mogen uitkijken naar een nieuwe werkgever. De 21-jarige Alhaft kwam in 2008 in de jeugdopleiding van Sparta terecht. De buitenspeler haalde het eerste elftal en kwam in totaal tot 24 competitiewedstrijden. Dit seizoen kwam hij onder trainer Henk Fraser negen keer in actie in de hoofdmacht en werkt hij zijn meeste wedstrijden af bij de beloften. Ook Spierings is niet meer nodig bij Sparta. De aanvallende middenvelder maakte in 2016 de overstap van AZ naar Sparta. Ook hij schommelt dit seizoen tussen de beloften en het eerste elftal. Fraser deed in de Keuken Kampioen Divisie dit seizoen negenmaal een beroep op hem.

Pirmin Blaak: "Hadden meer bravoure moeten tonen"

Na zijn eerste toernooi met Oranje als eerste doelman werd hockeydoelman Pirmin Blaak meteen verkozen tot beste keeper van het WK. "Voor het toernooi las ik sommige kritische reacties over mijn nieuwe rol. Dan is het mooi dat het deze kant is opgevallen. Ik heb veel vertrouwen gekregen van de staf en dat zag je terug in de wedstrijden."

Straks, bij de kerst, zal hij nog wel eens kijken naar de trofee voor beste keeper, die dan ergens bij de open haard staat. Misschien zal het hem dan wél blij maken, vertelde de Rotterdamse keeper. Maar daar was zondag, na het zure nederlaag, geen sprake van.

Curieus moment
De keeper keek op verzoek nog een keer terug naar het meest curieuze moment van de shoot-outserie in de finale met België. Het moment dat Artur de Sloover de laatste shoot-out in de reguliere speeltijd langs Blaak schoof. Het moment dat de Belgen dachten de wereldtitel binnen te hebben, uitzinnig feest vierden en de Indiase organisatoren de spullen voor de slotceremonie al het veld op sleepten. Juist dat op moment reageerde Blaak met het gebaar van de videoreferral: een denkbeeldige rechthoek tekenen in de lucht. "Ik had mijn stick achter die van hem gelegd. Als hij dan mijn stick wegtikt, is dat afhouden. De Belgen kwamen boos naar me toe. Last chance, zei ik. We kregen hem mee", reageerde Blaak over het het spannendste moment van de eindstrijd, waarbij De Sloover ook shoot maakte.

Bij de sudden death die volgde vroeg Blaak weer een videoref aan, ditmaal nadat Florent van Aubel scoorde. "Hij stond op mijn stick, dus ik dacht: die krijg ik mee." Dat gebeurde niet. Jeroen Hertzberger, zaterdag tegen Australië goed voor twee rake shoot-outs, maakte zondag zijn eerste tegen België, maar sloeg zijn vierde shoot-out van het weekend vervolgens vanuit een moeilijke hoek over het goal van goalie Vincent Vanasch. Einde WK-finale, titel voor België.

Na de schaakpartij, die de WK-finale tussen ambitieuze grootmachten Nederland en België was geworden, kon Oranje tijdens de afsluitende shoot-outs de wereldtitel al ruiken. Blaak: "Normaal is drie van de vijf shoot-outs stoppen als keeper genoeg. Misschien hadden we meer bravoure moeten tonen, meer moeten uitstralen dat we ze gingen killen. Dat dit óns moment was. Dat deden we even, toen we 2-0 voor kwamen. Nu gaven we de Belgen nog een laatste kans."

Dromen van shoot-outs
Blaak bekende na twee shoot-outseries in één finaleweekend – zaterdag was hij de held in de halve finale tegen Australië – dat hij weleens over shoot-outs droomt. Tijdens het toernooi neemt hij ’s ochtends met assistent-trainer Taco van den Honert met videobeelden de shoot-outs door. Soms kijkt hij ze vier keer terug. Daarna gaat hij zijn middagdutje doen en schieten al die shoot-outs de hele tijd door zijn hoofd. Voor de wedstrijd zet hij de voorkeuren van de shoot-outnemers op een briefje. Voor de start van de serie kijkt hij daar nog een laatste keer op. "Zo wist ik dat Arthur van Doren graag naar zijn backhand gaat. Zo ging het ook. Dat hij dan zo mist, is lekker. De voorbereiding werkt."

Tijdens de kerst gaat hij nog weleens kijken naar die trofee van beste keeper van het toernooi, die hij na afloop van de finale kreeg uitgereikt. De komende dagen zal vooral de teleurstelling overheersen. "Ik had natuurlijk veel liever het WK-goud gehad, dan zo’n individuele prijs. Wij hebben er als team alles aan gedaan. Het valt gewoon vervelend. We kunnen ons niet alles kwalijk nemen. We verliezen hier de WK-finale in de sudden death van de shoot-outs. Hoe dichtbij ben je dan?"

Vuurwerkknutselaar In Spijkenisse opgepakt

Onderzoek van het vuurwerkteam van district Zuid-West van de Politie Rotterdam heeft op 16 december geleid tot de aanhouding van een 44-jarige inwoner van Spijkenisse. Zijn aanhouding kwam geen moment te vroeg volgens de politie. De verdachte had in zijn schuur grondstoffen voor het bereiden van vuurwerk opgeslagen én bewerkt. Zo had hij ‘bommen’ klaar gemaakt die alleen nog maar met de grondstoffen gevuld moesten worden. Was het spul ontploft, dan waren de gevolgen voor hem zelf, zijn huisgenoten, buren én wijkbewoners niet te overzien geweest.

De politie kwam de man op het spoor, nadat over hem concrete informatie was binnengekomen. In de woning werden ook nog 30 hennepplanten aangetroffen en in beslaggenomen. Direct nadat de vuurwerkgrondstoffen gevonden waren, werd de Explosieven Opruiming Dienst Defensie erbij gehaald, die de chemicaliën veilig stelde en elders in Spijkenisse tot ontploffing bracht. De hoeveelheid grondstoffen was zo groot dat het niet in één, maar in vier aparte explosies vernietigd moest worden.

Update 17:55 uur:
Tweet met filmpje toegevoegd.

Vuurwerkknutselaar in Spijkenisse opgepakt (Foto: Politie.nl)
Vuurwerkknutselaar in Spijkenisse opgepakt (Foto: Politie.nl)

De Ligt gekozen als winnaar Golden Boy Award

Matthijs de Ligt mag zich het grootste talent onder de 21 jaar in Europa noemen. Hij is gekozen als winnaar van de Golden Boy Award 2018.

De negentienjarige aanvoerder van Ajax volgt Kylian Mbappé op en weet zich op het podium vergezeld door Trent Alexander-Arnold (Liverpool) en Justin Kluivert (AS Roma). Zij kregen de meeste stemmen van een gezelschap van 35 journalisten die stemden op de prijs van het Italiaanse Tuttosport.

De Ligt is ondanks zijn jeugdige leeftijd al een vaste waarde in het Nederlands elftal, speelde al 89 duels voor Ajax en mag zich ook aanvoerder van zijn ploeg noemen. Hij heeft nog een contract tot medio 2021 bij Ajax, maar wordt nonstop gelinkt aan een transfer, waarbij Juventus en Barcelona de meestgenoemde opties zijn.

De prijs wordt sinds 2003 uitgereikt en toen was Rafael van der Vaart de eerste die de eer ten deel vroeg. Later wonnen ook spelers als Lionel Messi, Wayne Rooney, Sergio Agüero en Paul Pogba het eremetaal. Kylian Mbappé schreef de vorige editie op zijn naam en maandagavond mag De Ligt zijn onderscheiding in ontvangst nemen op een gala in Turijn.

Matthijs de Ligt. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Matthijs de Ligt. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Van der Poel kiest voor Ronde van Vlaanderen en Amstel Gold Race, geen Parijs Roubaix

Mathieu van der Poel zal volgend jaar aan de start komen van de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. De Nederlands kampioen op drie fietsdisciplines zal niet aan de komen van Parijs-Roubaix.

De ploeg van Van der Poel, Corendon-Circus, maakte vandaag het programma van de Nederlander bekend. Ook op programma staan de WorldTour-wedstrijden Dwars door Vlaanderen en Gent Wevelgem. Ook komt de veldrijder aan de start van de Belgische wedstrijden Brabantse Pijl, Nokere Koerse en Bredene Koksijde Classic. Hij begint op 21 februari zijn wegseizoen in de Ronde van Antalya.

In zijn eerste klassieke voorjaar hoopt Van der Poel gelijk mee te kunnen doen om de overwinning. "Ik zou er in de finales nog graag zitten. De Amstel Gold Race en Vlaanderen zijn de twee grootste koersen. Ik laat me verrassen. Maar als ik zie wat Wout van Aert vorig jaar heeft gedaan. Hij zat er bij in de finales. Ik ga ervan uit dat dat ook mijn plek zal zijn. Maar ik ben ook realistisch: ik zal niet alle klassiekers gaan winnen."

Van der Poel komt dus niet aan de start van Parijs-Roubaix. "Ik wil niet alles in mijn eerste jaar gedaan hebben. Ik wil in de jaren die volgen ook nog iets te ontdekken hebben", geeft de Nederlandse alleskunner op de fiets aan.

Naast de acht wedstrijden op de weg maakt Van der Poel wel gewoon het veldritseizoen af. Na de Amstel Gold Race gaat de focus op het mountainbiken. Daarin zal de Europees Kampioen veldrijden op de wereldbekers in actie komen en zal hij ook deelnemen aan het EK, WK en het testevent in Tokio. 

Van der Poel: "Het is uniek dat we dit met de ploeg kunnen combineren. Er zijn voor mij met drie disciplines voldoende uitdagingen. Vooral met het WK veldrijden, waarvan ik hoop dat het nog eens zal lukken en de focus op 2020 in Tokio. De mountainbikewedstrijd op de Spelen is het voornaamste voor de komende jaren. Dat was al zo, het klassieke voorjaar is er nu bijgekomen."

Keizer, Dost en Castaignos in Europa League tegen Villarreal; Club Brugge stuit op Salzburg

Het Sporting Portugal van Marcel Keizer, Bas Dost en Luc Castaignos neemt het in de tweede ronde van de Europa League op tegen Villarreal.

Zo is tijdens de loting in Nyon bekend geworden. Verder ontmoeten Ruud Vormer, Arnaut Danjuma Groeneveld, Sofyan Amrabat en Stefano Denswil met Club Brugge het FC Salzburg van Jasper van der Werff. De ontmoetingen tussen Lazio en Sevilla en Galatasaray en Benfica springen het meest in het oog.

De twaalf groepswinnaars en de vier beste ploeg uit de Champions waren geplaatst bij de loting in Nyon. Clubs uit hetzelfde land konden niet aan elkaar gekoppeld, terwijl Russische clubs om politieke redenen niet op tegenstanders uit Oekraïne kon stuiten. De heenwedstrijden worden afgewerkt op 14 februari, terwijl de returns een week later op 21 februari op het programma staan.

Alle wedstrijden op een rijtje:
Viktoria Plzen - Dinamo Zagreb
Club Brugge - FC Salzburg
Rapid Wien - Internazionale
Slavia Praag - KRC Genk
FC Krasnodar - Bayer Leverkusen
FC Zürich - Napoli
Malmö FF - Chelsea
Shakhtar Donetsk - Eintracht Frankfurt
Celtic - Valencia
Stade Rennes - Real Betis
Olympiacos - Dynamo Kiev
Lazio - Sevilla
Fenerbahçe - Zenit
Sporting Portugal - Villarreal
BATE Borisov - Arsenal
Galatasaray - Benfica

Kruijswijk kiest voor Tour de France als hoofdduel

Steven Kruijswijk kiest volgend jaar als hoofddoel de Tour de France. De renner van Jumbo-Visma hoopt daarna ook de Vuelta a España te rijden. Kruijswijk hoopt in de Tour op het podium te eindigen.

"Ik vind de Giro een heel mooie wedstrijd en ik ga die zeker nog een keer rijden", vertelt Kruijswijk op de website van zijn ploeg. "Dit jaar was de keuze om bijvoorbeeld de Giro en de Tour te combineren, niet de goede. Ik wil echt top zijn in de Tour."

"Ik denk dat het parcours van de Tour dit jaar goed bij mij past. Daarom is de keuze gemaakt. Ik ben nu op zoek naar het laatste stapje om nu wel op het podium te komen. Daar ga ik volgend jaar voor", zegt Kruijswijk, die vorig jaar vijfde werd in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk.

Ook in de Ronde van Spanje was Kruijswijk ook uitstekend in vorm, maar ook daar viel hij net buiten het podium van het eindklassement. Hij werd toen vierde in het eindklassement. Kruijswijk krijgt in de Tour de France de steun van Tony Martin, Robert Gesink George Bennett, zo laat ploegleider Merijn Zeeman weten op de website van de ploeg.

Dylan Groenewegen is de andere kopman van Jumbo-Visma. De Nederlandse wielerploeg wil met hetzelfde plan gaan zoals dit jaar. Daarin wist Groenewegen twee ritzeges te boeken en eindige de ploeg als nummer vier en vijf in het algemeen klassement.

Ajax treft Real Madrid in achtste finale van de Champions League

Ajax neemt het in de achtste finale van de Champions League op tegen Real Madrid. De Amsterdammers werden in Nyon gekoppeld aan de Spaanse grootmacht.

Ajax kwalificeerde zich als nummer twee achter Bayern München in Groep E en wist zodoende vooruit dat het Borussia Dortmund, Barcelona, Paris Saint-Germain, FC Porto, Manchester City, Real Madrid of Juventus zou treffen. Nu blijkt het Real te zijn. Ajax begint met een thuiswedstrijd en moet de return op vreemde bodem afwerken.

Vooraf sprak Daley Blind in gesprek met het Algemeen Dagblad uit geen voorkeur te hebben nu zijn oude werkgever Manchester United als nummer twee de koker in ging. Wel hoopte hij om 'machine' Juventus te ontlopen en Dusan Tadic voegde daar op de officiële site van de UEFA aan toe niet graag tegen Barcelona of Manchester City te spelen. Die wens gaat dus niet in vervulling.

Ajax maakte tot dusverre veel indruk in Europa, waar men nu al twaalf wedstrijden ongeslagen is. Na een succesvolle campagne door drie voorrondes speelde de ploeg van Erik ten Hag ook uitstekend tegen Bayern München, AEK Athene en Benfica. Een late domper in het slotduel met de Duitse kampioen voorkwam een uitgangspunt als groepshoofd waardoor men nu vol aan de bak moet tegen Real Madrid.

De volledige loting ziet er als volgt uit:

Schalke 04 - Manchester City
Atlético Madrid - Juventus
Manchester United - Paris Saint-Germain
Tottenham Hotspur - Borussia Dortmund
Olympique Lyonnais - Barcelona
Ajax - Real Madrid
AS Roma - FC Porto
Liverpool - Bayern München

Politie zoekt getuigen van mishandeling hond

De dierenpolitie is op zoek naar mensen die getuige zijn geweest van de mishandeling van een hond op maandagavond 10 december in Purmerend. Bij de politie is informatie binnengekomen dat er op maandagavond 10 december rond 19.30 uur nabij het flatgebouw op de hoek van de Helsinkihaven een hond werd mishandeld door een vrouw. 

De dierenpolitie is op zoek naar mensen die ook getuige zijn geweest van deze mishandeling afgelopen maandagavond rond 19.30 – 19.35 uur en die hier meer over kunnen vertellen. Getuigen kunnen contact opnemen met de dierenpolitie op 144. Ook anoniem bellen is mogelijk via 0800-7000.

De bewuste locatie waar de hond mishandeld zou zijn (Foto: Politie)
De bewuste locatie waar de hond mishandeld zou zijn (Foto: Politie)

Verwarde man opgepakt na bedreigen ambulancepersoneel

Een bewoner van een woning aan de Lokert in Heeze werd zondagmiddag aangehouden nadat hij ambulancepersoneel ernstig had bedreigd. De man zit vast. Ambulancemedewerkers gingen naar de betreffende woning na een hulpvraag vanaf dat adres. Toen zijn daar aankwamen werden ze in de woning door de man des huizes bedreigd, onder andere met een mes.

Deze bedreigingen namens dusdanig ernstige vormen aan, dat de ambulancemedewerkers het huis uitvluchtten. Ze hebben vervolgens meteen de politie gealarmeerd. Terwijl ze op veilige afstand de komst van onze collega’s afwachtten, beschadigde de man de ambulance. Ook bedreigde hij zijn vrouw met een mes. Het mes gooide hij buiten weg en dat werd later in beslag genomen.

De gealarmeerde agenten hielden de man, die duidelijk verward was, aan en brachten hem over naar het politiebureau. Het ambulancepersoneel deed aangifte. De politie doet verder onderzoek.

Indrukwekkende World Cup-zege baansprinter Lavreysen

Op de slotdag van de World Cup baanwielrennen in Londen heeft Harrie Lavreysen een bijzonder mooie zege gepakt op de individuele sprint. De Nederlander klopte de dit seizoen oppermachtige Australische veelvoudig wereldkampioen Matthew Glaetzer in de finale. Theo Bos sneuvelde in de eerste ronde.

Sprint mannen
Lavreysen noteerde in de kwalificaties de snelste tijd en stroomde dus in de achtste finales in. Via zeges op de Duitser Maximilian Dornbach en de Pool Mateusz Rudyk haalde hij de halve eindstrijd, waarin de Brit Jack Carlin er na een beslissende heat aan moest geloven.

Glaetzer kwam tot de derde tijd in de kwalificaties en begon dus ook in de achtste finales. Hij verschalkte de Fransman Melvin Landerneau, waarna de verrassend sterke Surinamer Jair Tjon-En-Fa eraan moest geloven. In de halve finales was Glaetzer na een beslissingsheat te sterk voor de Nederlander Jeffrey Hoogland.

In de finale klopte Lavreysen zijn opponent in de eerste heat al, waarna hij in de tweede heat profiteerde van een heuse blunder: Glaetzer lette even niet goed op, Lavreysen dook er onderdoor en de Australiër was gezien, waardoor Lavreysen na twee verloren finales dit seizoen wraak nam. Hoogland had drie heats nodig, maar in de beslissende was hij een flinke maat te groot voor de Brit Carlin.

Omnium mannen
Op het omnium eindigde Jan Willem van Schip als zesde. Hij werd negende op de scratch, vierde op de tempokoers en vijfde op de afvalkoers, waarna hij in de afsluitende puntenkoers ondanks een sterk slot net niet genoeg sprokkelde om het podium te halen: daar bleef hij met 110 punten slechts vier punten verwijderd, want de Italiaan Elia Viviani werd met 114 punten derde. De winst was voor de jonge Brit Matthew Walls, die alle zeilen bij moest zetten om de verrassende Mexicaan Ignacio Prado Juarez van het lijf te houden.

Koppelkoers vrouwen
Kirsten Wild en Amy Pieters streden op de koppelkoers netjes mee, maar het was net niet genoeg voor het podium: vierde. Katie Archibald en Laura Kenny waren tot vreugde van het thuispubliek en zoals ook wel te verwachten viel onklopbaar, Amy Cure en Annette Edmondson pakten namens Australië de tweede plek en voor België mochten Jolien D'Hoore en Lotte Kopecky het podium betreden.

Keirin vrouwen
Laurine van Riessen werd op de keirin in de halve finales teleurstellend uitgeschakeld, maar won de kleine finale nog wel en eindigde dus als zevende. De eindwinst was er voor de Australische Stephanie Morton, die een dag eerder ook de sprint al won. Morton bleef de Russische Daria Shmeleva en de Poolse Urszula Los 0,012 seconden voor in een finale die nog even werd ontsierd door een val van de Colombiaanse Martha Bayona en de Zuid-Koreaanse Lee Hye-jin - beiden kwamen er relatief genadig vanaf.

Stichting Huisartsenposten Amsterdam niet langer onder verscherpt toezicht

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het verscherpt toezicht op Stichting Huisartsenposten Amsterdam (HpA) opgeheven. HpA heeft gedaan wat de inspectie had gevraagd.

De inspectie stelde HpA in augustus onder verscherpt toezicht. De inspectie had er toen onvoldoende vertrouwen in dat de huisartsenpost op korte termijn de geconstateerde risico’s voor de patiënten weg kon nemen. Daarom stelde de inspectie HpA voor drie maanden onder verscherpt toezicht. In die drie maanden moest HpA een aantal verbeteringen doorvoeren, analyses maken en verbeterplannen opstellen.

HpA heeft in die periode laten zien dat deze zeven verbeterpunten zijn opgepakt. De inspectie heeft er vertrouwen in dat de huisartsenpost nu de geconstateerde risico’s voor de patiënten kan beheersen en op termijn kan reduceren. Daarom heft de inspectie het verscherpt toezicht op.

Dat betekent niet dat HpA klaar is met verbeteren. De inspectie zal intensief toezicht blijven houden op de vorderingen bij de huisartsenpost.

Darter Alcinas stunt op WK en verslaat Wright

Het wereldkampioenschap darts van de PDC heeft haar eerste échte stunt van dit jaar te pakken. De als derde geplaatste Schot Peter Wright, in 2014 verliezend finalist, werd net als vorig jaar in de tweede ronde uitgeschakeld.

Vorig jaar betekende het dat Wright tenminste nog één wedstrijd won, dit keer stromen geplaatste spelers - zoals Wright - in de tweede ronde in en dus heeft hij niet één partij gewonnen. Verantwoordelijk voor Wright's uitschakeling was de Spanjaard Toni Alcinas, die misschien wel de grootste Spaanse dartsprestatie ooit neerzette.

Alcinas opende met een 85-finish, waarna een dramatisch slechte tweede leg hem ook de winst opleverde. Met onder meer een 167-finish sloeg Wright uit het niks terug, maar in de beslissende leg gooide Alcinas 109 koeltjes uit voor setwinst. Een matige tweede set ging in vier legs naar Alcinas, waarna Wright wat op stoom begon te komen.

Snakebite gooide onder meer een tiendarter en pakte set drie in drie legs, waarna hij in het vierde bedrijf tot twee keer toe op voorsprong kwam. The Samurai - de vervanging van zijn toch veel betere oude bijnaam El Dartador - sloeg twee keer terug en nadat Wright 161 niet uitgooide pakte de Spanjaard het met dubbel 16: 3-1 en einde WK voor Wright.

Peter Wright - Toni Alcinas (Bron: PDC)
Peter Wright - Toni Alcinas (Bron: PDC)

De jonge Engelsman Cool Hand Luke Humphries speelde eerder op de avond erg sterk en won met maar één verloren leg van landgenoot Adam Hunt, met de originele bijnaam The Hunter: 3-0. De van de BDO overgestapte Litouwse PDC-debutant Darius Labanauskas begon werkelijk dramatisch met zijn dubbels tegen Matthew Edgar, maar nadat hij op gang kwam was er geen houden meer aan en stond hij nog maar twee legs af: 3-1.

Luke Humphries - Adam Hunt (Bron: PDC)
Luke Humphries - Adam Hunt (Bron: PDC)

De Engelsman Ross Smith kwam na vijf jaar weer in actie op het WK en maakte een vroegtijdig einde aan het toernooi van legende Paul Lim. De Singapore Slinger, nog altijd de enige ooit die een negendarter gooide op Lakeside, speelde helemaal niet slecht, maar was niet opgewassen tegen het uitstekende finishen van zijn beduidend jongere opponent, die onder meer 138 uitgooide en met 3-1 in sets won.

Matthew Edgar - Darius Labanauskas (Bron: PDC)
Matthew Edgar - Darius Labanauskas (Bron: PDC)

Ross Smith - Paul Lim (Bron: PDC)
Ross Smith - Paul Lim (Bron: PDC)

66-jarige op heterdaad aangehouden voor grafschennis

Afgelopen nacht is er een verdachte op heterdaad aangehouden voor het vernielen van diverse urnen op de begraafplaats aan de Schipleidelaan in Oldenzaal. Het gaat om een 66-jarige man uit Oldenzaal.

Dit was de 3e nacht op rij dat er urnen vernield werden. De gemeente heeft hier zaterdag aangifte van gedaan en de politie hield sindsdien de begraafplaats in de gaten.

Vijf jaar NIX brengt normverandering roken en drinken op gang

Op 1 januari is het precies vijf jaar geleden dat de leeftijdsgrens voor roken en drinken werd verhoogd naar 18 jaar. In deze periode is er veel veranderd, blijkt uit een recente peiling in opdracht van het ministerie van VWS. Zo vindt ongeveer driekwart van de ouders en tieners het ‘normaal’ dat je pas mag roken en drinken vanaf 18 jaar. 78,2% van de ouders vindt dit tegenover 75,4% van de jongeren.

De afgelopen jaren is het gebruik van alcohol onder tieners teruggelopen. Sinds 2011 gaat het in de totale groep 12- t/m 16-jarige scholieren om ongeveer een derde minder: van 38% naar 25%. Maar er is ook nog veel winst te behalen. Daarom start vandaag de campagne ‘Iedereen heeft het over NIX’ om drinken en roken onder minderjarigen ook de aankomende jaren verder terug te brengen.

Ondanks dat de term NIX een begrip is, blijft het soms lastig om ‘nee’ te zeggen. En dan met name bij het drinken van alcohol. Veel pubers komen vroeg of laat in de verleiding. Bij het kerstdiner is het makkelijker om hier controle op te houden, dan wanneer een minderjarige met vriendjes op pad gaat. Tijdens de feestdagen knijpt een klein deel van de ouders een oogje toe wat betreft het drinken van alcohol. Ongeveer 1 op de 20 ouders (5,6%) zegt dat hun minderjarige kind tijdens de feestdagen bij uitzondering wel mag drinken.

“Het is goed te zien dat NIX zo is ingeburgerd in de afgelopen vijf jaar,” zegt staatsecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “We zien dat het alcoholgebruik onder jongeren terugloopt de laatste jaren maar helaas zijn er nog steeds minderjarigen die roken of drinken, soms ook overmatig. Voor je gezondheid is dat gewoon niet goed. Een verandering van de sociale norm kost natuurlijk ook tijd. Met de nieuwe campagne streven wij ernaar het percentage van drinkende of rokende jongeren verder terug te dringen. Een van belangrijkste succesfactoren hiervoor is dat ouders en hun kind(eren) blijven praten over roken en drinken.”

Laagdrempelig gespreksonderwerp
In de eerste jaren van NIX was het voor ouders nog wel eens onwennig om het gesprek over roken en drinken te openen. Dat is duidelijk niet meer het geval: 98,3% van de ouders heeft er geen probleem mee. We zijn in Nederland inmiddels zo gewend om over het onderwerp te praten, dat het vaak terloops ter sprake komt (40%). Voor veel gezinnen blijkt aan tafel tijdens het eten het populairste moment om over drinken te praten (38%). Daarnaast zijn ouders het meestal met elkaar eens als het gaat om drinken onder de 18. In minder dan 1 op de 10 gezinnen verschillen de ouders hier onderling van mening over (9,2%).

Verandering sociale norm op gang
Ook de campagne-effectonderzoeken van NIX18 van 2013 tot 2018 bevestigen dat de sociale norm voor roken en drinken verandert. Het aantal jongeren (12-17 jaar) dat nooit drinkt is sinds 2013 met 14,3% toegenomen. In 2013 gaf 56% van de jongeren aan nooit te drinken. Nu is dit 64%. Ook het aantal jongeren dat nooit rookt is met 5,7% gestegen. In 2013 zei 88% van de jongeren nooit te roken, inmiddels is dit 93%.

Politie op 5 scholen aanwezig om Instagram-filmpje

De politie heeft vanochtend vijf locaties van middelbare scholen in Culemborg bezocht. Aanleiding hiervoor was een filmpje dat op Instagram was geplaatst waarin wapens te zien waren en waarin een mogelijke link met een school werd gelegd. Om geen enkel risico te nemen heeft de politie alle middelbare scholen bezocht. Vooralsnog is er geen reden om uit te gaan van een daadwerkelijke dreiging, maar de situatie wordt gemonitord en heeft de constante aandacht.

Zondag werd het filmpje door meerdere burgers onder de aandacht van de politie gebracht. Daarop is besloten maandag aanwezig te zijn bij de scholen om te onderzoeken of er sprake is van daadwerkelijke dreiging en om eventuele risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Na het eerste onderzoek vanochtend heeft de politie geen reden om aan te nemen dat er sprake is van een daadwerkelijke dreiging, maar de situatie wordt constant in de gaten gehouden. Hiervoor staat de politie nauw in contact met de scholengemeenschappen en is ze vanochtend tijdens pauzes aanwezig bij de verschillende locaties. De lessen gaan vandaag gewoon door.

Man meldt zich bij politie: 'Ik heb mijn vrouw vermoord'

De politie heeft zondagmiddag, 16 december een 55-jarige Haarlemmer aangehouden. De man meldde zich in de loop van de middag aan het politiebureau, met de mededeling dat hij zijn vrouw om het leven had gebracht. De verdachte is onmiddellijk aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Even later vonden agenten een 38-jarige vrouw in een woning aan de van Deventerstraat, zij bleek te zijn overleden.

Het bleek om de echtgenote van de aangehouden Haarlemmer te gaan. Forensische opsporing heeft sporenonderzoek in de woning gedaan. Het gezin heeft ook twee minderjarige kinderen. De kinderen zijn opgevangen en ondergebracht bij een zorginstantie. De politie doet onderzoek naar wat er precies gebeurd is. Op dit moment is daar verder nog niets over bekend.

NFL: Browns blijven hopen op play-offs, Texans winnen toch van Jets

In de NFL wordt doorgaans op donderdag, zondag en maandag gespeeld, maar dit keer stonden er ook op zaterdag twee wedstrijden op het programma. Naar zondag kijken we later, eerst zijn de twee zaterdagduels aan de beurt.

Denver Broncos - Cleveland Browns
In Denver kregen de door blessures geplaagde Broncos (6-7) bezoek van de Cleveland Browns (5-7-1). Die ploeg was in de voorgaande twee seizoen simpelweg rotslecht, maar onder leiding van rookie-quarterback Baker Mayfield gaat het eigenlijk best wel goed en daar kregen de Broncos last van. Mayfield begon al vroeg met een 31-yard touchdown pass op Breshad Perriman, waarna Broncos-quarterback Case Keenum zelf met een korte run voor de gelijkmakende touchdown zorgde: 7-7.

In het tweede kwart scoorde beide ploegen een field goal, Brandon McManus bracht de Broncos met een field goal in het derde kwart op 13-10. In het laatste kwart sloegen de Browns echter weer toe: Mayfield bereikte Antonio Callaway over 2 yards voor een touchdown en 13-17, waar een field goal van McManus weinig meer aan kon veranderen: 16-17 winst voor de Browns, die zo nog altijd een (kleine) kans hebben om de langste periode zonder play-offs in de NFL tot een einde te brengen.

Broncos - Browns (Bron: YouTube)

New York Jets - Houston Texans
De New York Jets (4-9) kregen bezoek van de Houston Texans (4-9), die dankzij een 45-yard pass van quarterback Deshaun Watson op DeAndre Hopkins in de derde periode voor de eerste touchdown zorgden. Kort voor de rust Robby Anderson bereikt door Jets-quarterback Sam Darnold, waardoor de Texans - die ook drie field goals scoorden - op 9-16 kwamen.

Darnold stelde Andre Roberts in het derde kwart in staat een touchdown te scoren (15-16), maar kicker Jason Mayers faalde voor de tweede keer voor het extra en in dit geval gelijkmakende punt. Texans-kicker Ka'imi Fairbairn was vanaf 49 yards wel trefzeker in het vierde kwart, maar dankzij een 2-yard run van Elijah McGuire kwamen de Jets vijf minuten voor tijd via de touchdown op voorsprong: 22-19.

Heel lang bleef dat niet staan, want nog geen drie minuten later werd Hopkins vanaf 14 yards bereikt door Watson voor de touchdown: 22-26, waarna Fairbairn in de laatste minuut vanaf 40 yards de 22-29 eindstand tussen de palen trapte.

Jets - Texans (Bron: YouTube)

GroenLinks wil xtc legaliseren: 'Overheid moet de regie nemen'

Als het aan GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg ligt wordt xtc in Nederland uit het criminele circuit gehaald en onder de regie van de overheid. Hiervoor zouden VN-verdragen over drugs moeten worden gewijzigd, zo meldt AT5. 

Buitenweg pleit voor de legalisering in de Volkskrant. 'De regering hoeft niet zelf de ecstasypillen te draaien, de gemeenten hoeven xtc niet zomaar in de supermarkt te leggen, maar de overheid moet wel de regie willen nemen.' Xtc is één van de populairste drugs in het uitgaansleven. Volgens het Trimbos instituut worden alleen alcohol en cannabis meer gebruikt. 

Controle op kwaliteitseisen
Volgens het GroenLinks-Kamerlid is het 'onvermijdelijk' dat Nederland het gebruik van xtc gaat reguleren, omdat een drugsvrije wereld volgens haar een 'onmogelijkheid' is. 'De productie moet via een vergunningensysteem worden gecontroleerd en uitsluitend pillen die voldoen aan kwaliteitseisen moeten verkrijgbaar zijn. Ik zeg het vanwege de volksgezondheid, maar ook omdat we iets moeten doen aan de beangstigend toenemende macht van criminelen', zegt Buitenweg in de krant. 

Herziening VN-verdragen
Buitenweg vindt dat VN-verdragen over verdovende middelen op de schop moeten. 'We moeten eerlijk bekijken wat die verdragen ons hebben opgeleverd. Vermindering van gebruik? Vermindering van misdaad? Ik denk van niet. Wat zijn dan de gevolgtrekkingen die we internationaal onder ogen moeten zien?' Volgens Buitenweg moet Nederland voorop lopen in het hervormen van de verdragen. 

Drugscriminaliteit in de stad
In Amsterdam is drugscrimininaliteit een groeiend probleem. Niet alleen de directe gevolgen van illegale drugshandel, zoals dodelijke schietpartijen of incidenten met explosieven, maar ook ondermijnende criminaliteit is een probleem. Via witwasconstructies worden er honderden miljoenen in de stad rondgepomp. 

Initiatief bij Rijk
Een woordvoerder van de gemeente zegt tegen de Volkskrant dat regulering van xtc geen onderwerp van discussie is. Er is overleg met het Ministerie van Justitie over hoe de drugseconomie kan worden ingeperkt, maar het initiatief ligt bij het Rijk.

FOK! Wat een weer: mist, regen en later wat zon

Hohoho!  

Ja, dit ging toch allemaal net wat anders dan de voorspellingen. Het bleek eens te meer dat koude lucht zich niet zo heel makkelijk laat verdrijven.

Vrijwel overal heeft er gisteren wel even sneeuw gelegen. Over het algemeen lag er tussen de 1 en 3 cm sneeuw. Zeer lokaal iets meer. Dit bracht echter niet de meeste hinder op. Het was de mist die vandaag een groot deel van de dag het weerbeeld beheerste. Luchthaven Eindhoven is momenteel zelfs helemaal gesloten, terwijl er op Schiphol grote vertragingen zijn. Ook zijn diverse vluchten uitgeweken. Het zicht bedroeg op veel plaatsen minder dan 250 meter. Ook hier bij mij in Haarlem zit het tot op dit moment potdicht van de mist. Alleen in Limburg heeft even de zon geschenen.

Vandaag valt er in de ochtend af en toe regen, maar die trekt geleidelijk aan naar het noordoosten. Daar duurt het dus wel even voordat het droog wordt. In het zuidwesten klaart het dan geleidelijk aan op, en die opklaringen breiden zich dan uit over de rest van het land. Het wordt hierbij een graad of 6 en de wind draait naar west, maar is niet heel sterk.

Veel succes morgen op de voor de meeste laatste werkweek!  

Tip: Mochten jullie nog leuke winterse plaatjes hebben van de sneeuw of ijzel, stuur ze dan op naar ons!   Eeuwige roem staat je dan te wachten!

De eerste sneeuw (Foto: DJMO)
Ook in Alkmaar viel de eerste sneeuw van deze winter. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Musicals en opera's trekken meer publiek

Voorstellingen en concerten op Nederlandse podia trokken in 2017 18,5 miljoen bezoeken, 1 procent meer dan een jaar eerder. De grootste stijging (12 procent) zat in de belangstelling voor het muziektheater (musicals en opera’s). Ondanks de stijging lag het aantal podiumkunstbezoeken vorig jaar onder dat van recordjaar 2008. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe jaarcijfers.

Voorstellingen in het genre muziektheater trokken vorig jaar 2,9 miljoen bezoeken. Dit is 12 procent meer dan in 2016, maar nog altijd ruim een derde minder dan in topjaar 2008. Het merendeel van deze bezoeken, iets meer dan 80 procent, kwam voor rekening van musicals. Het steeg met 10 procent naar 2,3 miljoen. Met bijna 20 procent van het totale aantal muziektheaterbezoeken was het aandeel opera beduidend kleiner. Wel liet ook het operabezoek een stijging zien; het nam in een jaar met 13 procent toe naar 571.000 in 2017.

In 2017 waren er 5.3000 muziektheatervoorstellingen te zien op de professionele podia. Het aantal musicalvoorstellingen steeg vergeleken met een jaar eerder met 13 procent naar 3.300. Het aanbod van opera’s groeide met 13 procent naar 2.000 voorstellingen.

Popconcerten het meest bezocht
Het grootste deel van de bezoeken aan de Nederlandse professionele podia bestond ook in 2017 uit concertbezoek. Pop- en klassieke concerten trokken bijna 8,7 miljoen bezoeken. Dat is een stijging van 1 procent ten opzichte van 2016 en ruim een half miljoen meer dan in recordjaar 2008. Het leeuwendeel van het concertbezoek bestond uit bezoeken aan popconcerten, die met 6,9 miljoen ongeveer evenveel publiek trokken als een jaar eerder. Het aantal bezoeken aan klassieke concerten steeg tegelijkertijd met 5 procent naar 1,9 miljoen.

In 2017 werden 15.200 popconcerten gegeven, 3 procent minder dan een jaar eerder. Er werden 4.700 klassieke concerten geprogrammeerd, 9 procent meer dan in 2016.

Daling bezoek aan toneel
Het toneelbezoek is in 2017 met 8 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder. Met 1,9 miljoen bezoeken aan 11.500 voorstellingen is zowel het aanbod als de belangstelling voor toneel sinds eind jaren negentig niet zo laag geweest. Ook dansvoorstellingen werden in 2017 minder goed bezocht dan een jaar eerder. Het aantal bezoeken aan de 2.600 voorstellingen daalde met 7 procent naar 700.000.

Meer werk bij professionele podia
In 2017 werkten 22.600 personen bij de professionele podia. Dit waren zowel werknemers als ingehuurd personeel en vrijwilligers en stagiaires. Dat is 4,2 procent meer dan een jaar eerder en een kwart meer dan in 2008. Een hoger aantal is door het CBS nog nooit gemeten. De meest recente toename is vooral toe te schrijven aan de groei van het aantal werknemers in loondienst. In 2017 waren dat er 8.100, bijna 600 meer dan in 2016 (+7,5 procent). Het aantal werknemers in loondienst is echter nog altijd bijna 2.000 lager dan in 2008.

Ongeveer de helft van de nieuwe medewerkers in loondienst is technisch personeel. Ook het aantal vrijwilligers en stagiaires en het aantal ingehuurde krachten (zzp en uitzendkrachten) nam toe in 2017. Sinds 2008 zijn deze aantallen met respectievelijk 90 procent en 85 procent toegenomen.

In 2017 namen werknemers in loondienst 71 procent van de gewerkte uren voor hun rekening. Vrijwilligers werkten 17 procent van het totale aantal uren, ingehuurde krachten 12 procent.

Bedrijfsomzet stijgt, inkomsten uit horeca groeien
Niet alleen het aantal bezoeken steeg in 2017, ook de bedrijfsomzet van de professionele podia ging omhoog naar 519 miljoen euro. Dit was 7 procent hoger dan een jaar eerder en lag een kwart boven de bedrijfsomzet van 2008. Deze omzetgroei is vooral te danken aan de groei van de publieksgebonden inkomsten. Daar onder vallen entree, garderobe en merchandising. In 2017 bedroegen deze inkomsten 328 miljoen euro, 15 procent meer dan in 2008.

Nog sterker groeiden de inkomsten uit verhuur (78 procent) en de horecaopbrengsten (38 procent). Nooit eerder was de horecaomzet bij de podia zo hoog: 124 miljoen euro. Het aandeel subsidies in de baten van de podia is al voor het derde jaar op rij stabiel (38 procent). In 2008 was dit nog 42 procent.

Rotterdam wordt ouder en wijzer

Rotterdam wil de beste stad worden om in oud te worden. Daarom trekt de gemeente de komende jaren 10 miljoen euro uit om de stad klaar te maken voor de aanstaande dubbele vergrijzing. In 2035 is een op de vijf Rotterdammers ouder dan 65. Dat biedt de stad kansen, want ouderen blijven steeds langer actief en betrokken bij de stad. Maar er is ook actie nodig: ouderen kampen vaak met gezondheidsproblemen, hebben zorg en ondersteuning nodig én de woningvoorraad moet geschikt worden gemaakt.

Wethouder De Langen (CDA) van Ouderen: “Niet alleen worden meer Rotterdammers oud, ze leven bovendien langer. Dat betekent nogal wat voor onze stad. Ik wil dat oudere Rotterdammers zich welkom voelen in onze stad en dat mensen hier prettig oud kunnen worden. Dat betekent iets voor de zorg in de wijken en voor onze woningvoorraad. Maar het betekent ook dat wij kijken hoe we de kennis en wijsheid van onze ouderen zo goed mogelijk kunnen benutten.”

De aanpak ‘Rotterdam, ouder en wijzer’ ontwikkelt de gemeente samen met verschillende partijen in de stad. Onder andere belangenorganisaties, zorgaanbieders en woningcorporaties zijn betrokken. Gezamenlijk werken zij aan concrete maatregelen om zo de stad klaar te maken voor de dubbele vergrijzing.

Wethouder De Langen: “Ik wil ernaartoe werken dat onze ouderen bijvoorbeeld de beweegnorm van de gezondheidsraad halen. Ook voer ik gesprekken over ‘ouderenhubs’ een centrale voorziening in de wijk met veel geschikte ouderen woningen eromheen zodat we wonen, zorg en welzijn slim kunnen combineren.”

Rotterdam werkt stadsbreed aan een integrale ouderenaanpak. Woensdag tekenen  betrokken partijen de strategische agenda 'Rotterdam, ouder en wijzer' met daarin de ambities en oplossingsrichtingen voor de aanpak. Deze worden de komende maanden uitgewerkt tot concrete maatregelen en voorstellen. Voor de zomer van 2019 worden die concrete maatregelen gepresenteerd.

Duizenden beschermde planten en dieren onderschept

Tussen 1 september en 18 november 2018 hebben het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Douane, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie gezamenlijk opgetreden tegen de illegale handel in beschermde planten- en diersoorten. In deze periode zijn verschillende planten, dieren en producten daarvan (zoals cosmetica, medicijnen en voedsel) onderschept waaronder 75.000 cactussen, hout, levende slangen, dood koraal en ivoor. De gecoördineerde activiteiten vonden plaats in de haven van Rotterdam, op de luchthaven Schiphol, in Caribisch Nederland, bij particulieren thuis, bij bedrijven en op beurzen.

Cactussen, apen en koraal onderschept
Onder de noemer ‘Operatie Toekan’ zijn er gerichte voorlichtings- en handhavingsactiviteiten uitgevoerd in het kader van het CITES-verdrag (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Dit heeft in totaal 217 zaken opgeleverd waarbij producten in beslag zijn genomen. Zo werd in de haven van Rotterdam een grote hoeveelheid (zo’n 75.000) gekweekte cactussen aangetroffen. In de post werden zes levende driestreepboa’s en twee dode toekans gevonden. Bij particulieren thuis werden twee aapjes (een penseelaap en een kapucijneraap) in beslag genomen. Op Bonaire werd bij toeristen koraal aangetroffen die ze mee naar huis wilden nemen. Ook is een flinke hoeveelheid wandpanelen van beschermd hout in beslag genomen, met een verkoopwaarde van 200.000 euro.

Om de operatie kracht bij te zetten is mede op initiatief van LNV een Meld Misdaad Anoniem (MMA) campagne tegen illegale handel in wildlife (beschermde dieren) gestart[1]. Het OM, de NVWA, de politie en het Wereld Natuur Fonds werken hierin samen. Het is de eerste keer dat MMA voor wildlife crime wordt ingezet. Tot nu toe zijn de ervaringen positief. Er zijn al diverse meldingen gemaakt over illegaal bezit of handel in bedreigde dieren die nog worden onderzocht.

Extra maatregelen tegen ivoorhandel
Tijdens Operatie Toekan hebben de NVWA en de politie op een beurs 7 kg ivoor ingenomen. Om de illegale ivoorhandel in Nederland verder in te perken komen er in 2019 nieuwe maatregelen, zoals een nationaal verkoopverbod op ruw ivoor, bijvoorbeeld slagtanden. Daarnaast worden inleverpunten ingesteld voor ivoor en andere wildlife producten, zoals producten van reptielenleer. Burgers die vrijwillig afstand doen van voorwerpen waarvan de legaliteit onduidelijk is, kunnen zo voorkomen dat illegaal ivoor onbedoeld toch op de markt komt. Met deze nieuwe maatregelen loopt Nederland vooruit op EU-brede maatregelen. Tot slot organiseren Nederlandse CITES-instanties komend jaar een speciale voorlichtingsdag voor taxateurs en veilinghuizen over de regelgeving over ivoor en antiek.

CITES in het kort
Ruim 180 landen hebben afspraken gemaakt over het internationaal verhandelen van beschermde planten en dieren. Deze afspraken zijn vastgelegd in het CITES-verdrag met als doel de handel in bedreigde soorten te reguleren en indien nodig te verbieden. Zo wordt voorkomen dat een soort sterk in aantal daalt of uitsterft. Operatie Toekan is een gerichte CITES-actie en vindt plaats bovenop de reguliere activiteiten die het hele jaar door plaatsvinden. Ook de komende jaren zullen er gerichte acties plaatsvinden.

Schansspringer Kobayashi met overmacht naar Vierschansentournee

Schansspringer Ryoyu Kobayashi heeft in het Zwitserse Engelberg de laatste World Cup-wedstrijd voor de Vierschansentournee gewonnen. De 22-jarige Japanner kent een sensationeel seizoen en boekte op de Gross-Titliss-Schanze zijn vierde zege van het seizoen.

Al in de eerste ronde was Kobayashi de beste, waarbij eigenlijk alleen de Polen Kamil Stoch en Piotr Zyla hem nog een klein beetje partij konden bieden. Dat was echter niet voldoende om het de Japanner écht moeilijk te maken, zeker niet nadat hij ook in de tweede ronde de beste sprong van iedereen liet zien.

Kobayashi pakte zo de winst met een ruime voorsprong op Zyla, die zijn landgenoot Stoch - die een matige tweede sprong kende - wist te passeren. Stoch hield nog wel net stand en eindigde vlak voor de Duitser Karl Geiger en de Pool Dawid Kubacki als derde.

De vrouwen sprongen ook zondag in het Franse Premanon en wederom was het Katharina Althaus die won. De Duitse was in beide sprongen de beste en won zo ruim voor de Noorse Maren Lundby en de Japanse Sara Takanashi, die Ema Klinec uit Slovenië, de Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz en de Russische Lidiia Iakovleva met enkele tienden van een punt buiten het podium hield.

Wijnboeren leveren vaakst direct aan consument

Van de Nederlandse landbouwbedrijven leveren wijngaardbedrijven hun producten het vaakst (69 procent) rechtstreeks of via één tussenschakel aan de consument. Van alle boeren doet 10 procent aan deze zogenoemde korte-ketenverkoop, in de biologische landbouw ligt dat met ruim een derde hoger. Dat blijkt uit een analyse van de cijfers van de Landbouwtelling 2017.

Bij een korte keten leveren landbouwbedrijven rechtstreeks of via één tussenschakel producten aan de consument. Dit verloopt bijvoorbeeld via een boerderijwinkel, een automaat aan de weg of door directe levering aan de horeca. Maar ook zelfpluktuinen vallen onder deze korte-ketenverkoop.

Ook fruitbedrijven leveren vaak direct aan consument
Na wijngaardbedrijven zijn het vooral fruitbedrijven die hun producten direct aan de consument leveren. Van de bijna 1390 gangbare fruitbedrijven levert 42 procent producten via een korte keten. Van de biologische fruitbedrijven is dat 68 procent.

Van de gangbare tuinbouwbedrijven die hun producten via de korte keten verkopen (15 procent) zijn het vooral paddenstoelenbedrijven (46 procent), opengrondsgroentenbedrijven (37 procent) en glasgroentebedrijven (31 procent) die hun producten rechtstreeks aan de consument leveren. Bij biologische tuinbouwbedrijven verkoopt 53 procent producten via de korte keten.

Van de akkerbouwgroentebedrijven levert 13 procent rechtstreeks aan de consument, in de biologische akkerbouwgroenteteelt doet 15 procent van de bedrijven dat.

Varkensbedrijven verkopen het minst vaak direct aan consument
Onder de pluimveebedrijven zijn het vooral leghennenbedrijven die consumptie-eieren produceren, die producten rechtstreeks bij de consument afzetten. Een derde van deze leghennenbedrijven verkoopt eieren via de korte keten. In de biologische leghennenhouderij gebeurt dat met 31 procent ongeveer net zo vaak.

Melkveebedrijven en varkensbedrijven zijn met achtereenvolgens 6 procent en 3 procent van de bedrijven het minst actief in de korte keten. Dezelfde bedrijven in de biologische landbouw doen in 30 procent en 16 procent van de gevallen aan korte-ketenverkoop.

Verkoop landbouwproducten direct aan consument het grootst in Limburg Het aandeel landbouwbedrijven met korte-ketenverkoop is het grootst in Limburg (15 procent) en Zeeland (14 procent). Boeren in Drenthe en Overijssel leveren relatief het minst direct aan de consument (respectievelijk 7 procent en 6 procent).

Hoge omzetaandelen uit directe verkoop
Van de ruim 5 700 landbouwbedrijven (10 procent) die rechtstreeks of via één tussenschakel leveren aan de consument, haalt 43 procent de helft of meer van de bruto opbrengst uit deze directe verkoop. Bij geitenbedrijven is dat met 61 procent het hoogst. Bij melkveebedrijven is het 57 procent en bij wijngaardbedrijven 55 procent. Twee derde van de pluimveebedrijven die rechtstreeks verkopen aan de consument, haalt 10 procent of minder van de totale bruto opbrengst uit de korte-ketenverkoop.

Wijnboeren leveren vaakst direct aan consument (Foto ter illustratie: pxhere)
Wijnboeren leveren vaakst direct aan consument (Foto ter illustratie: pxhere)

FOK!Kerstprijsvraag: 17 december

Sonic Mania kreeg eerder dit jaar een update met plus. De games kreeg een fysieke variant met een reversible cover, art book, holographic package en nieuwe content. De nieuwe content beslaat twee nieuwe speelbare personages: Mighty the Armadillo en Ray the Flying Squirrel. Daarnaast introduceert SEGA een nieuwe modus genaamd 'Encore Mode.' In Encore Mode vind je geremixte versies van al bestaande stages met nieuwe elementen. Ook komt er een 'Competitive Mode' voor vier spelers.

Vandaag geven we een versie voor PlayStation 4 en Xbox One weg. Daarvoor moet je wel de volgende vraag beantwoorden.

Wat was volgens Pheno het enige nadeel van het spel? 

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

Laatste reviews en specials
review
Devil May Cry 5
special
Fun met Funda #144 - Sfeervol wonen in Limmen
review
Degrees of Separation
special
Kennismaken met Solwing Esports (LoL)
review
Dead or Alive 6
review
Anthem
©FOK.nl e.a.