Sensationeel baanrecord 5km in Thialf door Semerikov

Danila Semerikov heeft op de vijf kilometer voor misschien wel dé stunt van de afgelopen jaren in het schaatsen gezorgd. De Rus heeft tijdens de World Cup-wedstrijden in Thialf de vijf kilometer op zijn naam geschreven, terwijl de gehele wereldtop gewoon aanwezig was.

Sven Kramer verscheen al in de eerste rit aan de start en reed een alleszins acceptabele tijd van 6:10,614 minuten. Jorrit Bergsma beet zich in de volgende rit stuk en zou met 6:12,164 als vijfde eindigen, maar Patrick Roest redde het vervolgens wél. Met 6:09,820 minuten leek de (sinds november) houder van het baanrecord de winst wel voor zich op te eisen en daar kon Semerikov ook niks aan veranderen, zo leek het.

Halverwege had de Rus dik twee seconden achterstand op het schema van Roest, maar ineens versnelde hij: met fenomenale rondjes van 28,2 seconden, 28,1 en 28,8 seconden knalde Semerikov naar 6:08,96 minuten, twee honderdsten onder Roest's baanrecord en uiteraard goed voor de winst, nadat de Rus nooit verder kwam dan een vierde plek tijdens de matig bezette World Cup in Minsk vorig seizoen.

Overigens waren de Russen sowieso op dreef, want Alexander Rumyantsev en Sergey Trofimov eindigden met beiden een persoonlijk record als zesde en zevende. Marcel Bosker reed in 6:16,848 naar de negende tijd, Douwe de Vries won de B-groep in een persoonlijk record van 6:13,581 minuten.

De volledige uitslag van de A-groep staat hier