Uitslag sc Heerenveen - FC Utrecht

FC Utrecht heeft door een sterke eerste helft drie punten gepakt in de uitwedstrijd bij sc Heerenveen, dat in de slotfase aardig terugkwam.

Met FC Utrecht trof sc Heerenveen niet bepaald zijn favoriete opponent. Slechts één van de laatste tien thuiswedstrijden werd gewonnen, terwijl de Friezen al twaalf wedstrijden wachten op een clean sheet tegen de Domstedelingen. Bovendien heeft Advocaat de boel aardig op de rit gekregen bij Utrecht, dat één van de laatste elf wedstrijden verloor. De oefenmeester moest in het Abe Lenstra Stadion vlak voor de aftrap nog een wijziging doorvoeren, omdat Timo Letschert niet fit genoeg was om te starten.

Emil Bergström verving Letschert en was al vroeg van grote waarde voor Utrecht. Nadat Michel Vlap nog de eerste mogelijkheid had gekregen voor de thuisploeg, was het na veertien minuten spelen raak aan de andere kant. Bergström promoveerde een hoekschop van Oussama Tannane tot doelpunt: 0-1. Twaalf minuten later was het andermaal raak voor de bezoekers. Gyrano Kerk passeerde Kik Pierie in het strafschopgebied en schoot vanuit een onmogelijke hoek raak, door de benen van Heerenveen-doelman Warner Hahn. Kerk is zo de eerste Utrecht-speler sinds Ruud Boymans in november 2014 die in vier Eredivisie-wedstrijden op rij het net weet te vinden.

Voor rust breidde Utrecht de voorsprong zelfs nog uit naar 0-3. Na een rush bediende Simon Gustafson Tannane, die de bal kiezelhard langs Hahn schoot. Na rust was het aanzienlijk minder spectaculair in Heerenveen. Via Vlap en Tannane vielen er mogelijkheden te noteren, alvorens de thuisploeg twintig minuten voor tijd tot scoren kwam. Op aangeven van Arbër Zeneli schoot Vlap op fraaie wijze raak: 1-3. Een kwartier voor tijd bracht Heerenveen de spanning definitief terug in de wedstrijd. Een hoekschop van Zeneli werd door de ingevallen Pelle van Amersfoort over Utrecht-doelman David Jensen gekopt.

Advocaat wisselde defensief, door Mark van der Maarel in het veld te brengen voor Urby Emanuelson. De slotfase leek voor Utrecht nog lastiger toen Lukas Görtler door scheidsrechter Edwin van de Graaf een rode kaart kreeg voor een charge op Van Amersfoort. Na inmenging van de VAR werd deze beslissing teruggedraaid en omgezet in een gele kaart. Een slotoffensief leverde voor Heerenveen uiteindelijk niet meer op dan enkele gevaarlijke momenten, waardoor Utrecht de minimale marge over de streep wist te trekken.