4 Gouden windei kandidaten aangepast

Albert Heijn, Aldi en Vomar passen hun producten aan die genomineerd zijn voor het Gouden Windei 2018. Albert Heijn zal op de zoete aardappelpuree duidelijk op de voorkant gaan vermelden dat het product (vooral) gewone aardappel bevat. Daarnaast zal ze bij de Zaanse Hoeve kaasplakken niet meer rekenen met een portiegrootte van minder dan een kaasplak, wat suggereerde dat er minder calorieën in zaten.

Aldi gaat op de Olijf-Bak&Braad op de voorkant vermelden dat het product voor slechts 21% uit olijfolie bestaat. Vomar zal 'roomboter' uit de naam halen van hun Roomboter rozijnenbollen, waarin slechts 0,3% roomboter zit. Alle vier de producten waren vorige week gekandideerd voor de lopende verkiezing voor het Gouden Windei 2018; een jaarlijkse verkiezing van foodwatch voor het meest misleidende product. foodwatch ziet de aanpassingen als positieve stappen. De andere 4 kandidaten - Coca-Cola, Unilever, Jumbo en Venco - blijven vooralsnog onveranderd en zijn nog volop in de race voor de titel. In de week voor kerst wordt de winnaar bekend gemaakt.

Het Gouden Windei wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. In de afgelopen jaren hebben meer dan 100.000 consumenten hun stem uitgebracht. Ook dit jaar hebben nu al weer meer dan 10.000 mensen gestemd. In 2017 won het ‘goudeerlijke’ maisbrood van Jumbo, zonder maismeel. In 2016 won Healthy People blauwe bosbes en framboos. In 2015 wonnen de gesuikerde cranberries van Albert Heijn. Het jaar ervoor won Capri-Sun van Coca-Cola de omstreden prijs. In 2013 won Natrena Stevia Kristalpoeder van Douwe Egberts. Unilever won de prijs al twee maal: in 2012 met Becel Pro-Activ en in 2011 met Blue Band Goede Start Witbrood. Danone ontving het windei in 2010 met het product Actimel.

Er kan nog enkele dagen gestemd worden. Ook op de FOK! poll kan er nog gestemd worden. 

4 Gouden windei kandidaten aangepast (Foto: foodwatch)
4 Gouden windei kandidaten aangepast (Foto: foodwatch)