Politie waarschuwt voor malafide webwinkels
Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting heeft de afgelopen weken meerdere aangiftes ontvangen van malafide webwinkels die misbruik maken van de naam van KPN, Tele2, Kijkshop en Coolblue. De domeinnamen waarin de namen van deze ketens worden misbruikt worden altijd aangevuld met een toevoegsel zoals deals, shop, actie, nl, nederland, uitverkoop, webshop, online en nl. De misbruikte domeinnamen eindigen altijd met .com.
Misbruik keurmerken
Deze nepwebshops bieden electronicaproducten aan tegen aanlokkelijke prijzen. Er wordt misbruik gemaakt van diverse keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg, Q-shops Keurmerk en Webshop Keurmerk. Over het algemeen profileren deze nepwebshops zich via handelplaatsen zoals Speurders en Marktplaats. Daar worden valse advertenties geplaatst waarna een bezoeker wordt verleid om naar de betreffende nepwebshop te gaan.
Valse betaalinstructies
Wie een aankoop doet, ontvangt bericht waarin staat dat men kort erna een mail ontvangt met betaalinstructies. In die mail wordt verzocht om geld over te maken naar een bepaald bankrekeningnummer. Dit kan een Nederlands of een buitenlands (vaak Engels) bankrekeningnummer zijn. Ook kan gevraagd worden om te betalen via bitcoin.
Daarnaast zijn er gevallen bekend dat men een betaalverzoek krijgt van de ING of de BUNQ. Hoewel dit legitieme betalingsmethoden zijn, is dit natuurlijk hoogst ongebruikelijk voor een webwinkel, zeker als men zich voordoet als gerenommeerde ketens. Een consument moet, als hij geconfronteerd wordt met een situatie zoals hiervoor omschreven, extra alert te zijn.
Maatregelen politie
Gezien de sterke onderlinge samenhang en gelijkenissen van de diverse nepwebshops sluit de politie niet uit dat mogelijk dezelfde verdachte(n) achter deze nepwebshops zit(ten). De politie probeert de betaalstroom te blokkeren en stuurt Notice and Take Downs naar de registrar en hostingsmaatschappijen. Handelsplaatsen zoals Marktplaats maar ook banken zoals de BUNQ zijn actief om de fraude via hun platform te voorkomen.
Politie waarschuwt voor malafide webwinkels (stockfoto politie.nl)