FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 augustus 2018

NASCAR-coureur Elliott wint eindelijk, luchtalarm en feest

Coureur Chase Elliott heeft eindelijk zijn eerste overwinning in de NASCAR Cup Series binnen. Op de road course van Watkins Glen boekte de immens populaire Elliott in zijn 99e start en na bij elkaar opgeteld zestien tweede en derde plekken eindelijk zijn eerste zege, tot grote vreugde van het publiek. 

De eerste stage leverde weinig actie op, behalve een uitvalbeurt Joey Logano, die het grind in reed, en een spin van Aric Almirola. Martin Truex Jr won de stage, ruim voor Jimmie Johnson en William Byron. Onder meer Chase Elliott, Kyle Busch en Denny Hamlin gaven de stage uit handen door in de slotfase alvast een pitstop te maken.

Ook de tweede stage was niet bijster boeiend. Elliott controleerde en won de stage, voor Busch en Hamlin. Met ruim 35 ronden te rijden kwam de eerste caution van deel twee van de race: Matt DiBenedetto parkeerde zijn kapotte auto aan de kant. Elliott had bij de herstart de leiding weer in handen, voor Truex en Kurt Busch.

In de slotfase ontstond een bijzonder spannende strijd om de winst: Truex richting Elliott en vond de aansluiting, waardoor elke bocht plotseling gevaarlijk werd voor de koploper. Truex maakte een foutje en leek af te haken, maar in de slotronde ging Elliott zelf nog eens flink de fout in. Truex kon echter nét niet profiteren en in zijn 99e race, na acht tweede en acht derde plekken was er éindelijk de eerste zege voor Elliott.

De tribunes ontploften direct en dat gold ook voor social media: Chase is namelijk de zoon van Bill Elliott, wellicht de populairste NASCAR-coureur ooit. Telkens als Awesome Bill from Dawsonville een race won, wat hij 44 keer deed, werd de sirene van de Dawsonville Pool Room geluid en op social media werd dan ook met spanning gewacht tot de sirenes in het stadje in Georgia eindelijk weer te horen waren.

Overigens zat Truex aan het einde van de slotronde zonder brandstof en ook voor Elliott was het direct na de finish gedaan. Een burnout zat er dus niet in, maar gelukkig was zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson niet te beroerd om de jongeling even richting victory lane te duwen.

Trump: ontmoeting met Russen was voor info over Clinton

De Amerikaanse president Donald Trump erkent in een tweet dat een ontmoeting van zijn zoon Donald Jr en een Russische delegatie was bedoeld om informatie te vergaren over zijn tegenstander Hillary Clinton. Dit ontkende Trump tot dusver. De ontmoeting had plaats in Trump Tower in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016.

"Dit was een ontmoeting om aan informatie over een tegenstander te komen, volkomen legaal en iets dat continu in de politiek gebeurt - en het leidde nergens toe. Ik wist er niet van!", aldus Trump in de tweet.

De ontmoeting ligt onder het vergrootglas van speciaal aanklager Robert Mueller, schrijft The Journal. Mueller onderzoekt of er sprake was coördinatie tussen Trumps campagneteam en de Russische regering. Trump Jr sprak er met Natalia Veselnitskaya, een advocate die banden met het Kremlin heeft.

The Washington Post schreef zondag dat de president zich inmiddels zorgen maakt of zijn zoon zichzelf door het gesprek met Veselnitskaya onbedoeld in juridische moeilijkheden heeft gebracht. De eerdere verklaring van Donald Jr was dat de ontmoeting "met name" over Amerikaanse adopties van Russische kinderen ging. Volgens The Washington Post had Trump zijn zoon opgedragen die verklaring te geven. De president noemt het krantenartikel "compleet verzonnen".

Badmintonster Marin schrijft historie, enfant terrible Momota wereldkampioen

Badmintonster Carolina Marin heeft zich voor de derde keer gekroond tot wereldkampioene. In het Chinese Nanjing was de 25-jarige olympisch kampioene uit Spanje te sterk voor P.V. Sindhu uit India: 21-19, 21-10.

Marin won ook in 2014 en 2015 al de wereldtitel en is de eerste vrouw ooit met drie gouden WK-medailles. Sindhu verloor haar derde opeenvolgende finale: in Rio was Marin te sterk in de olympische finale en vorig jaar strandde de Indiase ook in de eindstrijd.

Bij de mannen ging de titel naar de 23-jarige Japanner Kento Momota. Het enfant terrible van het badminton werd door de Japanse bond kort voor de Spelen van Rio geschorst wegens een bezoek aan een casino, maar heeft zijn eerste mondiale prijs nu te pakken. Eerder dit jaar won Momota al de prestigieuze Aziatische titel, in Nanjing was hij in de finale veel te sterk voor de Chinese thuisfavoriet Shi Yuqi: 21-11, 21-13.

Li Junhui en Liu Yuchen wonnen de wereldtitel bij de mannendubbels namens het thuisland door Takeshi Kamura en Keigo Sonoda uit Japan te verslaan: 21-12, 21-19. Het damesdubbel werd een zinderende volledig Japanse aangelegenheid, waarbij Mayu Matsumoto en Wakana Nagahara met 19-21, 21-19, 22-20 voor Yuki Fukushima en Sayaka Hirato, die vorig jaar ook al de WK-finale verloren.

Het gemengd dubbel werd tot slot een geheel Chinees feestje. Zheng Siwei en Huang Yaqiong waren daarin met 21-17, 21-19 te sterk voor Wang Yilü en Huang Dongping.

Zverev overtuigend naar ATP-titel Washington, Fognini wint in Mexico

Tennisser Alexander Zverev heeft op overtuigende wijze het ATP-toernooi van Washington gewonnen. De Duitse nummer drie van de wereld, die op weg naar de eindstrijd onder meer voor het eerst op de ATP Tour tegen zijn grote broer Mischa Zverev speelde, was in vijf kwartier te sterk voor de 19-jarige Australiër Alex de Minaur, die zijn tweede finale speelde: 6-2, 6-4.

Ook in het Mexicaanse Los Cabos werd op hardcourt gespeeld en daar was het Fabio Fognini die de beker omhoog mocht tillen. De Italiaanse nummer vijftien van de wereld had het eigenlijk verrassend makkelijk met hardcourtspecialist Juan Martin Del Potro, de Argentijnse nummer vier van de wereld. Fognini won met 6-4, 6-2, de achtste titel uit zijn carrière.

Voetbalsters onder 20 debuteren op WK met winst

De Nederlandse voetbalsters onder 20 jaar hebben een succesvol WK-debuut achter de rug. In het Franse Vannes was de ploeg van bondscoach Michel Kreek met 2-1 te sterk voor Nieuw-Zeeland.

Na een klein half uur werkte Fenna Kalma Oranje op voorsprong door een rebound van een poging van Victoria Pelova binnen te tikken. Nieuw-Zeeland deed echter wat terug, nog voor de rust: een verre ingooi kwam bij Hannah Blake terecht, die verdedigster Jasmijn Duppen het nakijken gaf en de 1-1 maakte.

Het leek lang een gelijkspel te worden, maar een klein kwartier voor tijd werd de ban dan toch gebroken. Caitlin Dijkstra bediende Kalma, die de bal keurig inleverde bij Eva van Deursen. De bal eindigde in de verre hoek en de 2-1 eindstand was een feit.

Nederland speelt in de groep nog tegen Ghana (8 augustus) en Frankrijk (12 augustus). Het gastland klopte Ghana met 4-1 op zondagavond.

Duits EK-goud op individuele achtervolging, Pool domineert puntenkoers

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen heeft de Duitser Domenic Weinstein het goud veroverd op de individuele achtervolging. De 23-jarige Duitser, vicewereldkampioen in 2016, troefde Ivo Oliveira uit Portugal in de finale af.

Oliveira begon voortvarend, maar Weinstein kwam alsmaar dichterbij. Halverwege had hij de achterstand bijna teniet gedaan, daarna nam hij het heft in handen. De Duitser finishte na vier kilometer in 4:13,363 minuten, bijna twee seconden sneller dan Oliveira.

Het brons was voor Claudio Imhof. De Zwitser bouwde zijn race tegen Alexander Evtushenko keurig op en passeerde de Rus in de laatste kilometer.

Update 21.40 uur
De Pool Wojciech Pszczolarski heeft met grote overmacht het goud gepakt op de puntenkoers. De Europees kampioen van 2015 en winnaar van WK-brons vorig jaar ging al vroeg in de aanval en pakte een ronde, wat hem twintig punten opleverde. 

Dat deed Pszczolarski vervolgens nog eens drie keer, waardoor hij met 102 punten ruimschoots het goud pakte. Kenny de Ketele uit België en de Oostenrijker Stefan Matzner gingen beiden drie keer rond en dat hielp hen naar het podium: zilver voor De Ketele met 85 punten, brons voor Matzner met 71 punten. Yoeri Havik kwam er met drie schamele punten niet aan te pas en werd veertiende.

Update 22.10 uur
Op de individuele sprint bij de vrouwen ging het goud naar Rusland. Anastasiia Voynova en Daria Shmeleva, samen onder meer goed voor twee wereldtitels op de teamsprint, stonden in de finale tegenover elkaar. Shmeleva won in twee heats, haar eerste medaille op de sprint.

Mathilde Gros pakte het brons en dat is knap te noemen. De pas 18-jarige Française rekende in twee heats af met de ervaren Duitse Miriam Welte en veroverde zo haar eerste internationale medaille. 

Herlings opnieuw de beste in het zand van Lommel

Jeffrey Herlings heeft de MXGP van België gewonnen. De motorcrosser won beide races in Lommel.

In de eerste race ging Herlings van start tot finish aan de leiding. Cairoli werd tweede voor de Fransman Romain Febvre. Glenn Coldenhoff kwam niet verder dan de zesde plaats.

De start van Herlings in de twee race was voorzichtig maar al snel pakte de Nederlander de leiding. Ronde na ronde werd zijn voorsprong groter. Ook een valpartij in de laatste ronde bracht zijn eerste plaats niet meer in gevaar. De Italiaan Cairoli werd opnieuw tweede. Coldenhoff finishte op de derde plaats.

Natuurbrand in Alphen onder controle

In een natuurgebied in Alphen (Brabant) is brand uitgebroken. De brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt naar de Maastrichtsebaan. Aan de Maastrichtsebaan is onder meer vakantiepark 't Zand gevestigd. 

Veiligheidsregio Midden-West Brabant meldt dat de brand zich over een lengte van circa 80 meter heeft uitgestrekt. De brandweer is in groten getale aanwezig om te blussen. 

De brand woedt in de bossen achter de camping, er is op dit moment nog geen reden tot evacuatie, maar de aanwezigen zijn wel opgeroepen om alert te zijn, voor het geval de brand zich toch richting de camping uitbreidt.  

De brand trekt veel bekijks. De veiligheidsregio roept dan ook op Twitter kijkers op om het gebied te verlaten en de hulpverleners ruim baan te geven. 

De brandeer heeft 'sein meester' gegeven. Voorlopig zijn ze nog wel zoet met het nablussen van de brand aldus de veiligheidsregio op Twitter. 

Industriebrand in de Botlek opgeschaald naar middelbrand

De brandweer is met spoed opgeroepen om een brandmelding op het industrieterrein in de Botlek te onderzoeken. Er is opgeschaald naar middelbrand. De brandweer doet onderzoek aan de Professor Gerbrandyweg, bij afvalverwerkingsbedrijf AVR.

Het is niet duidelijk wat er in de fik staat. 

Later meer.  

`

Heemskerk als snelste naar finale, jonge Italiaan wint koningsnummer

Zwemmer Alessandro Miressi heeft zich gekroond tot Europees kampioen op de 100 meter vrije slag. In Glasgow was de 19-jarige Italiaan met 48,01 seconden ietwat verrassend de beste op het koningsnummer, voor de Brit Duncan Scott (48,23) en de Fransman Mehdy Metella (48,24).

Op de 1500 meter vrije slag bij de mannen werd regerend olympisch en tweevoudig wereldkampioen Gregorio Paltrinieri geklopt. De Italiaan ging lange tijd samen met de Duitser Florian Wellbrock en de Oekraïner Mykhailo Romanchuk aan de leiding, maar moest dat duo in de latere fase laten gaan.

Vicewereldkampioen Romanchuk kwam nog zeer dicht in de buurt van Wellbrock, maar in de laatste meters was de Duitser toch de beste: hij won in 14:36,15 minuten, een kleine seconde voor Romanchuk en bijna zeven tellen voor Paltrinieri.

De 100 meter schoolslag bij de vrouwen werd een prooi voor Yuliya Efimova. De Russin vocht een verbeten duel uit met de Litouwse Ruta Meilutyte en finishte na 1:05,53 als eerste. Meilutyte eindigde nog wel als tweede door de Italiaanse Arianna Castiglioni net van het lijf te houden.

Update 19.10
Nederlands recordhouder Arno Kamminga staat na de 100 meter schoolslag ook op de 200 meter schoolslag in de finale. Kamminga viel met zijn tijd van 2:10.00 minuten wat tegen - hij was een ruime seconde trager dan eerder in het jaar - maar het was wel goed voor de zevende tijd en dus een plek in de eindstrijd. De Rus Anton Chupkov was met 2:07,95 duidelijk de snelste.

Update 19.27 uur
Op de 50 meter rugslag bij de vrouwen was het goud voor de Britse Georgia Davies, die aantikte na 27,23 seconden - 0,02 seconden boven haar Europees record van zaterdag. Anastasiia Fesikova uit Rusland eindigde in 27,31 als tweede, brons was in 27,70 tellen voor de Finse Mimosa Jallow.

Kira Toussaint moest met 28,80 teleurstellend genoegen nemen met de achtste en laatste plek. Dat gaf de tijdswaarneming althans aan, maar het leek niet te kloppen. Feit is dat ze in elk geval niet bij de eerste drie aantikte.

Update 19.38 uur
Arjan Knipping sneuvelde in de halve finales van de 200 meter wisselslag, maar dat was zeker geen schande. De 24-jarige kersverse vader zwom in de ochtend al bijna een seconde sneller dan hij ooit had gedaan en met 2:00,87 bleef hij daar zondagavond enkele honderdsten boven. Het leverde hem de elfde tijd op, waar de top-8 zich plaatst voor de finale.

Update 19.46 uur
Femke Heemskerk heeft zich op de 200 meter vrije slag als snelste geplaatst voor de finale. Met haar tijd van 1:57,64 minuten was ze een kleine halve seconde sneller dan de rest. Met een tijd van 2:00,39 stelde Robin Neumann teleur: ze kwam niet verder dan plek dertien.

Update 19.55 uur
De 200 meter vlinderslag bij de mannen leverde spektakel op. De Hongaar Kristof Milak, nog maar 18 jaren jong, ging er als een dolle vandoor en na 150 meter zat niemand minder dan Michael Phelps ongetwijfeld nog met samengeknepen billen te kijken: zijn wereldrecord was in gevaar.

In de laatste 50 meter kon de tiener het niet meer helemaal bolwerken, maar met 1:52,79 zwom hij wel naar de zevende tijd ooit en uiteraard naar het goud. Zilver was op gepaste afstand voor zijn landgenoot Tamas Kenderesi, terwijl het brons een verhaal an sich was: de pas 16-jarige Italiaan Federico Burdisso was aanvankelijk reserve, mocht door het afzeggen van de Brit James Guy toch zwemmen en pakte zowaar brons.

Update 20.05 uur
De 4x200 meter vrije slag bij de mannen is gewonnen door Groot-Brittannië. Calum Jarvis, Duncan Scott, Thomas Dean en James Guy zwommen naar een tijd van 7:05,32 minuten. Guy wist het definitieve gat te slaan met Rusland, dat voor Italië zilver pakte.

Kyle Stolk, Ferry Weertman, Stan Pijnenburg en Maarten Brzoskowski verbeterden zich ten opzichte van de series, maar kwamen er wat medailles betreft niet aan te pas: de 7:13,46 leverde de zevende plek op.

Kamminga weer in finale (Pro Shots / Insidefoto)
Kamminga weer in finale (Pro Shots / Insidefoto)

FOK! sportfoto-onderschrift week 31

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is maali met het volgende onderschrift: "I just can't get rid of that Odor!"

De opgave van deze week:

We zien hier Ajax-aankoop Perr Schuurs en de mascotte van Ajax Lucky tijdens de fandag van de Amsterdammers, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Remko Kool)
We zien hier Ajax-aankoop Perr Schuurs en de mascotte van Ajax Lucky tijdens de fandag van de Amsterdammers, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Remko Kool)

Hockeysters wereldkampioen na hardhandig beëindigen Iers sprookje

De hockeysters van Nederland hoefden in de finale van het WK in Londen niet hun beste spel te laten zien om te winnen van Ierland (6-0), dat weliswaar imponeerde dit WK, maar toch heel wat niveaus verschilde met dit Oranje. Het was de eerste grote WK-finale ooit voor een Ierse sportploeg, maar het sprookje kende zondag een hardhandig einde.

In de rust, toen het al 4-0 stond voor Nederland, was de wedstrijd al gespeeld. De Nederlandse dames toonden hun dominantie en maakten eens te meer duidelijk dat er dit WK maar één ploeg was die recht had op de gouden plak. De halve finale tegen Australië had zaterdag alle ingrediënten die deze finale miste, maar dat maakt uiteindelijk de gouden glans van de medaille niet minder mooi.

Ierland gaf een stuk beter partij dat hun zestiende plaats op de ranglijst doet vermoeden en dat deden ze al heel het toernooi. Maar bij voorbaat was de ploeg tegen dit Oranje al vrij kansloos. Nederland speelde vooral tegen zichzelf: zij moésten het doen en kansen waren er genoeg. Na 1,5 minuut al kon Frederique Matla vrij uithalen, maar haar backhand vloog net voorlangs. En als je hem zelf niet maakt blijft het uitkijken, zelfs tegen Ierland. Laura Nunnink liet zich van de bal zetten, waarna Caia van Maasakker aan de noodrem moest trekken om een Ierse aanval stop te zetten.

Oranje haalt de finale in het tweede kwart al binnen
Daarmee had je de Ierse tegenstand ook wel gehad. Oranje creëerde kansen, maar moest wel scoren. Daarom was er blijdschap, maar ook zeker opluchting toen Lidewij Welten de score in de zevende minuut opende. In het eerste kwart bleef het daar nog bij. In het tweede kwart was Oranje los en breidde het de voorsprong uit naar 4-0. Kelly Jonker schoot met haar backhand van dichtbij binnen, nadat Ierse keepster Ayeisha McFerran een rebound weggaf op een schot van Nunnink. Kitty van Male flatste een rebound uit de strafcorner hard binnen. De mooiste kwam van de stick van Malou Pheninckx. Ze kon volledig vrij opkomen en plaatste haar schot hard en hoog in het dak. Een 4-0 voorsprong bij rust, waardoor de wedstrijd al was gespeeld.

Uitspelen
Bij 4-0 bleef het niet, want direct na rust was het opnieuw raak. Welten gaf voor op Keetels, die binnentikte. Ook Van Maasakker pakte haar goaltje mee. De corners liepen in de eerste helft niet goed, maar nu sleepte Van Maasakker mooi binnen in de rechterbovenhoek en ze zette zo de 6-0 op het scorebord. Eén enkele kans voor de Ieren deed het Lee Valley Hockey Stadium op zijn grondvesten schudden. Een strafcorner van Oranje werd niet goed gestopt, waardoor de Ieren een counter in de schoot geworpen kregen. Het Ierse publiek werd gek, maar zag Sanne Koolen zich in de cirkel vol overtuiging voor de bal gooien, waardoor er geen mogelijkheid was op uithalen.

Het vierde kwart was een kwestie van uitspelen. De titel was al binnen, Oranje miste de scherpte voorin en achterin. Eva de Goede speelde een sterke wedstrijd en bekroonde haar 200ste interland met goud. Verder speelde Oranje niet zijn beste wedstrijd, maar dat hoefde ook niet. Het speelde wel een schitterend WK, en veroverde zonder twijfel volkomen verdiend de wereldbeker.

De hockeysters winnen de wereldtitel. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)
De hockeysters winnen de wereldtitel. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)

Turnster Wevers pakt goud op EK, Van Gerner 4e op vloer

Turnster Tisha Volleman is in de eerste individuele toestelfinale van het EK in Glasgow als zevende geëindigd. De 18-jarige Nederlandse kwam in actie in de finale van het onderdeel sprong, maar kon met haar 13,799 punten niet echt potten breken.

Het goud was voor de Hongaarse topfavoriete Boglarka Devai. Die kreeg 0,3 punten aftrek in haar tweede sprong, omdat ze uit de richting sprong, maar met 14,349 punten was ze alsnog de beste. Zilver was voor de Russische Angelina Melnikova (14,233), de pas 16-jarige Roemeense Denisa Golgota won met 14,166 het brons.

Sanne Wevers en Celine van Gerner komen later in de middag nog in actie in de finales op respectievelijk de balk en de vloer.

Update 16.31 uur
De Belgische Nina Derwael heeft net als vorig jaar het goud gewonnen op de brug met ongelijke leggers. Met haar score van 14,733 punten was Derwael, vorig jaar ook al goed voor WK-brons, niet te kloppen. De Zweedse Jonna Adlerteg pakte met 14,533 punten het zilver, Melnikova voegde met 14,366 ook nog brons toe aan haar verzameling op zondag.

Update 17.26 uur
Sanne Wevers heeft op de balk het goud gepakt. De olympisch kampioene turnde een keurige oefening en kreeg 13,900 punten. Het zilver ging naar de Belgische Derwael, die na haar goud op de brug nu met 13,600 punten als tweede eindigde. De 13,166 punten van de Française Marine Boyer leverde brons op.

Update 18.57 uur
Celine van Gerner heeft op vloer net naast de medailles gegrepen: met 13,300 punten eindigde ze net als vierde. Het goud was met 13,766 punten voor de indrukwekkende Française Melanie de Jesus, in de kwalificaties al goed voor de wereldwijd op twee na beste meerkampscore van het jaar.

Met 13,600 punten was er zilver voor Golgota, die op sprong al brons veroverde. Het brons was dit keer voor de Belgische Axelle Klinckaert, die met haar 13,400 al de derde Belgische medaille van de dag pakte.

Wevers wint goud op balk (Pro Shots / Action Images)
Wevers wint goud op balk (Pro Shots / Action Images)

Reddingsbrigade woest over plastic soep in Amsterdamse grachten

De Reddingsbrigade maakt zich kwaad over de gigantische hoeveelheid afval die tijdens de Canal Parade in het grachtenwater belandt. Los van milieuschade leidt al die troep ook tot vertraging voor hulpverleners, zo bleek toen er gisteren herhaaldelijk plastic in de schroeven van de reddingsboten terechtkwam.

'We werden opgeroepen om een vrouw op een van de Pride-boten in de Prinsengracht bijstand te verlenen', vertelt voorzitter Walter Weg van de Reddingsbrigade Amsterdam tegen AT5. 'Toen bleek dat er een grote Albert Heijn-tas in de schroef zat.'

Omdat die tas eerst uit de schroef moest worden verwijderd, kwam de betreffende boot twee à drie minuten later bij de onwelgeworden vrouw aan. 'Gelukkig was het niet levensbedreigend', vertelt Weg over de toestand van de vrouw die 'beroerd was geworden door de hitte'. 'Want dan zijn drie minuten echt heel lang.'

'Heeel veeel plastic'
Ook bij andere reddingsboten moest er plastic uit de schroef worden verwijderd, al waren die boten op dat moment niet met spoed onderweg naar een melding. 'Er lag echt ontzettend veel afval', benadrukt Weg de omvang van de plastic soep in de grachten.

Veel van het in het water gegooide of gevallen plastic is vandaag weer opgeruimd. Rond de 350 vrijwilligers, The Plastic Whale en Waternet sloegen vandaag de handen ineen om zoveel mogelijk plastic uit de gracht te vissen. Op een reguliere dag haalt Waternet zo'n 3.500 kilo afval uit de grachten. Naar verwachting is dat vandaag een veelvoud hiervan.

Duitse spits Gómez zet punt achter interlandloopbaan

In navolging van Mesut Özil heeft Mario Gomez nu ook bedankt voor de Duitse nationale ploeg. Dat meldt de ervaren aanvaller via een post op Facebook.

De ervaren aanvaller stelt dat hij al zijn dromen verwezenlijkt heeft door mee te mogen doen op het WK in Rusland. Nu is hij bereid om een stap opzij te doen zodat jonge talenten een kans krijgen. De 33-jarige spits kan, in tegenstelling tot de verguisde Özil, terugkijken op een uiterst geslaagde periode bij de nationale ploeg en een vervulde jongensdroom.

Gomez schitterde op het WK van 2010 en moest vier jaar later geblesseerd toekijken hoe zijn land de wereldtitel greep. Daar had hij zelf geen aandeel in, maar het heeft hem toch gevormd. "Dat deed mij beseffen wat voor enrme eer het was om voor mijn land uit te komen. Ik heb jaren voor Duitsland mogen spelen en ik heb alle momenten en alle emoties ten volle beleefd. Ik heb alles gegeven", stelt hij in een lange verklaring op zijn Facebookpagina.

Hij vierde het bereiken van het WK in Rusland als een grote overwinning op zichzelf en kijkt er ondanks de vroegtijdige uitschakeling met een goed gevoel op terug. "Met de ploeg mocht ik mee naar het EK in 2016 en het WK van 2018. Ik mocht nog eens twee grote toernooien meedoen en ben daar enorm dankbaar voor, zelfs nu de verwachtingen niet waar konden worden gemaakt. Je kunt niet altijd afscheid nemen als een winnaar", beseft Gomez.

"Mijn tijd bij de nationale ploeg was niet altijd makkelijk en succesvol, maar toch was het prachtig. Ik heb veel mensen ontmoet waar ik me erg verbonden mee voel. Nu is het tijd om plaats te maken en al die jonge jongens de kans te geven om hun dromen waar te maken, zichzelf te bewijzen, ervaringen te verzamelen en het best mogelijke te bereiken voor Duitsland."

Gomez debuteerde in 2007 voor die Mannschaft en mocht meteen zijn eerste goal aantekenen tegen Zwitserland. Na 78 interlands komt er dus een einde aan dat avontuur, maar op clubniveau wil hij nog wel even door. Hij heeft een contract tot 2020 bij Stuttgart en ziet Cristiano Ronaldo als het levende bewijs dat leeftijd niet alles zegt, als je hard werkt om aan de top te blijven.

"Ik ben blij te kunnen melden dat ik na hem waarschijnlijk de tweede speler ben die het lichaam van een 23-jarige heeft. Dat betekent dat jullie me nog wel een paar jaar zullen zien spelen", stelt hij met een kwinkslag. "Maar zonder grappen, ik voel me nog goed en heb erg veel zin in het volgende seizoen", besluit de afzwaaiende international.

Weer zware aardbeving bij Lombok, minstens 3 doden

Het Indonesische eiland Lombok is opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Vorige week vielen op het toeristische eiland zeventien doden na een beving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter, dit keer werd zelfs een kracht van 7,0 gemeten. 

De beving vond aan de noordkant van het eiland plaats, vijftien tot twintig kilometer diep. De autoriteiten in Indonesië gaven gelijk een tsunami-alarm uit en mensen is sterk aangeraden om weg te blijven van het strand. Of er slachtoffers zijn is nog niet bekend.

De aardbeving van zondag is de zwaarst gemeten beving wereldwijd sinds een beving in maart bij Papoea Nieuw-Guinea, ook met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter.

Update 18:43 uur
Zo'n anderhalf uur na het afgeven van het tsunami-alarm werd deze weer ingetrokken door de autoriteiten. Lokale media berichtten over ten minste drie doden zo meldt het ANP. 

Don't try this at home ....

Alsof het nog niet heet genoeg is buiten, heeft een of andere idioot uit, where else, de Verenigde Staten een nieuwe challenge verzonnen. Na de 'Ice Bucket Challenge' is er nu de 'Hot Water Challenge'. De bedoeling hierbij is dat je jezelf (of een ander) overgiet met, jawel, kokend water. 

Hoewel uw redacteur zich nauwelijks kan voorstellen dat mensen echt te dom voor woorden zijn door aan deze challenge mee te doen, bestaan die blijkbaar toch echt. Zo is er in Florida al een 8-jarige meisje aan overleden, en raakten er tientallen mensen (zwaar)gewond. 

Bastianelli voorkomt Nederlandse zege op EK wielrennen

Marta Bastianelli heeft de Europese titel op de weg bemachtigd. De 31-jarige Italiaanse was in Glasgow in een sprint te snel voor Marianne Vos. Lang zag het ernaar uit dat Anna van der Breggen of Elisa Longo Borghini in een sprint met twee uit zouden maken wie de nieuwe Europees kampioen zou worden, maar zij werden in de slotkilometer teruggehaald.

Oranje was in de beginfase van de wedstrijd actief, maar niemand kwam echt weg uit het peloton. Halverwege de wedstrijd reed er toch een groepje weg uit het peloton met daarbij de Nederlandse Lucinda Brand. Ze had in de kopgroep het gezelschap van Lisa Klein, Nadia Quagliotto, Juliette Labous en Sophie Wright. Ze hadden al snel een voorsprong van twee minuten te pakken op het peloton, maar samenwerking ontbrak in de kopgroep.

Het peloton had de kopgroep al snel weer in het zicht, waar ondertussen de Britse Wright was weggereden. De pas 19-jarige fietste een voorsprong van drie minuten bij elkaar. In het peloton bleef het onrustig en koos de Nederlandse ploeg steeds de aanval.

Met nog veertig kilometer te fietsen was de aanval van Wright dan ook over. Sabrina Stultiens en Chantal Blaak probeerde het meerdere malen alleen raakte de Nederlandse dames niet weg. Van der Breggen probeerde het in de laatste twintig kilometer en kreeg Longo Borghini met zich mee. Eerst sloot Danielle Rowe aan, daarna nog Aude Biannic samen met Floortje Mackaij.

Ze hadden een mooie voorsprong te pakken op het peloton, waar ondertussen de Nederlandse ploeg ook aan kop van het peloton aan het rijden was. Ondanks dat het peloton dicht kwam besloot Van der Breggen om in de aanval te trekken. Alleen Longo Borghini kon mee, maar ook daar was er geen samenwerking. Van der Breggen kwam niet meer op kop en zo kon het peloton toch terugkomen op de koplopers. Nederland nestelde zich direct op om de sprint aan te trekken voor Lorena Wiebes, maar de jonge Nederlandse kwam er niet aan te pas. Marta Bastianelli pakte zo de Europese titel voor Marianne Vos.

Bastianelli voorkomt Nederlandse zege op EK wielrennen (Pro Shots / Action Images)
Bastianelli voorkomt Nederlandse zege op EK wielrennen (Pro Shots / Action Images)

Inbrekers nemen uitgebreid tijd om juwelen te stelen

De politie is op zoek naar twee inbrekers, die vanmorgen vroeg sieraden hebben buitgemaakt bij een juwelier op Winkelcentrum Alexandrium 1 in Rotterdam. 

De twee hebben voor de inbraak uitgebreid de tijd genomen door een hek te forceren en een ruit te vernielen. Daarna is in ieder geval één van de daders met de buit, bestaande uit dure sieraden, gevlucht via de Voermanweg. Hij had een sporttas bij zich.

De politie is opzoek naar getuigen die mogelijk iets gezien hebben van de vlucht van deze man. Het zou om een grote man gaan, die het winkelcentrum om ongeveer 06.10 uur verliet met een zware sporttas in zijn handen.

Inbrekers nemen uitgebreid tijd om juwelen te stelen (Foto: Stockfoto politie.nl)
Inbrekers nemen uitgebreid tijd om juwelen te stelen (Foto: Stockfoto politie.nl)

762.000 mensen zagen Feyenoord winnen

Meer dan 750.000 kijkers hebben zaterdagavond Feyenoord de Johan Cruijff Schaal zien winnen. Naar de officiële seizoensopening keken 523.000 op FOX Sports 1, 215.000 mensen op FOX en nog eens 24.000 via de FOX Sports GO-app.

In het Philips Stadion wist Feyenoord zaterdagavond de schaal binnen te slepen door in een penaltyserie met PSV af te rekenen. In de reguliere speeltijd werd door zowel landskampioen PSV als door bekerwinnaar Feyenoord niet gescoord. De strafschoppenserie was de eerste in het Nederlandse betaald voetbal volgens het ABBA-model, waarbij na de eerste penalty dezelfde club twee keer aan de beurt is, vergelijkbaar met een tiebreak in het tennis.

De Johan Cruijff Schaal trapte een seizoen af waarin meer live voetbal dan ooit op het open net bij FOX te zien is. Naast de Johan Cruijff Schaal gaat het om de KNVB Beker en de Keuken Kampioen Divisie. FOX is gratis te zien via kanaal 11 (Ziggo) of 14 (KPN). De voetbaluitzendingen op FOX worden verzorgd door het team van FOX Sports.

Politie zoekt getuigen schietincident Hoensbroek

De politie is op zoek naar getuigen van de schietpartij die zich in de nacht van donderdag op vrijdag op de Akerstraat Noord in Hoensbroek afspeelde. Een man van 49 jaar werd voor de deur van zijn woning neergeschoten en overleed later in die nacht in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Uit onderzoek is komen vast te staan dat zich verschillende personen, waaronder fietsers en voetgangers, in de buurt van de plek waar rond 23.30 uur de schietpartij plaatsvond, bevonden. Het rechercheteam vraagt met klem of deze mensen zich willen melden. Zij kunnen informatie hebben, die bijdraagt aan het onderzoek om duidelijk te krijgen wat zich die nacht daar precies heeft afgespeeld. Ook personen die bijvoorbeeld met hun mobiele telefoon beelden gemaakt hebben, worden verzocht deze toe te sturen aan de politie.

Onderzoek
Een groot rechercheteam is met het onderzoek bezig. Het onderzoek bevindt zich nog in de zogenaamde hectische fase. Dit betekent dat in de eerste dagen na een geweldsincident zoveel mogelijk en zo breed mogelijk informatie verzameld wordt. Naast forensisch onderzoek vindt er ook buurt- en digitaal onderzoek plaats.

Stoffelijk overschot
Op het lichaam van het slachtoffer is zaterdagmiddag bij het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag sectie verricht. Het stoffelijk overschot is inmiddels vrijgegeven.

Mensen die iets gezien hebben in de nacht van donderdag op vrijdag op de Akerstraat Noord in Hoensbroek rond 23.30 uur, kort daarvoor en/of kort daarna, kunnen dit doorgeven via de opsporingstiplijn 0800-6070.

Piloot onder invloed krijgt proces-verbaal

De Luchtvaartpolitie heeft zondagochtend 5 augustus een 46-jarige piloot van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij staande gehouden. Medewerkers van de groundcrew hadden gezien dat hij mogelijk onder invloed was en hebben dit gemeld. De gezagvoerder heeft een proces-verbaal gekregen.

Na de melding besloot de Luchtvaartpolitie in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee de gezagvoerder na een blaastest ook een ademanalyse af te nemen. Deze analyse gaf een definitieve uitslag van 115 ug/l, dat is 0,26 promille, waar maximaal 0,2 promille voor vliegtuigpersoneel is toegestaan.

In de luchtvaart mag vliegtuigpersoneel in de tien uur voorafgaand aan de vlucht geen alcohol nuttigen. De afdeling Luchtvaarttoezicht voert regelmatig alcoholcontroles uit onder vliegtuigpersoneel.

Twee vliegtuigen storten neer; geen overlevenden

Bij twee enkelzijdige vliegtuigongelukken in Zwitserland zijn alle inzittenden omgekomen.  Gisterochtend stortte nabij Hergiswil ten zuiden van Luzern een klein privévliegtuig neer, twintig minuten nadat het was opgestegen. Geen van de inzittenden, een gezin met twee kleine kinderen, overleefde het ongeluk bij de Rängg bergpas. Op de plaats van de crash brak brand uit. Het felle vuur moest eerst vanuit de lucht door helikopters worden geblust, voordat hulpverleners ter plaatse konden gaan.

Historisch vliegtuig
Aan het begin van de avond stortte op de westelijke flank van de berg Piz Segnas, niet ver van de grens met Liechtenstein, een historisch vliegtuig neer. Volgens lokale media zijn er geen overlevenden. Hoeveel personen er aan boord waren, is niet bekend. 

Het toestel is een Junkers Ju-52, meldt de eigenaar, het Zwitserse luchtvaartbedrijf Ju-Air op zijn website. Het historische toestel is een in Duitsland gebouwd driemotorig vliegtuig dat voor het eerst vloog in 1932 en plaats biedt aan ongeveer 20 mensen (17 passagiers, 2 piloten en 1 crewlid)Lokale media melden dat het toestel was volgeboekt. 

Het toestel had rond 17.00 uur moeten landen in Dübendorf, maar kwam niet aan. Na de crash kwam een grote reddingsoperatie op gang, waarbij onder meer vijf helikopters werden ingezet. Het wrak ligt op 2540 meter hoogte. Boven het gebied is een vliegverbod ingesteld dat tot zeker vanavond duurt.

Over de oorzaken van de twee vliegtuigongelukken is nog niets bekend. 
De politie heeft voor vanmiddag om 14.00 uur een persconferentie aangekondigd over het ongeval met de historische Junkers.

'Ontwikkelaar Ark komt met piratengame'

Ontwikkelaard Wildcard, bekend van hun game Ark: Survival Evolved, lijkt te werken aan een eigen piratengame. Op de YouTube-pagina van Ark was korte tijd een trailer te zien voor een titel genaamd Atlas. Deze trailer vind je hieronder.

De trailer is inmiddels offline gehaald, maar zoals we weten blijft alles bewaard op het internet. De game doet, in termen van mechanics en vijanden, sterk denken aan een titel als Sea of Thieves, maar dan met een andere grafische stijl. Beoordeel zelf, maar nog niet te streng. De trailer was bestemd voor intern gebruik en de game is nog niet aangekondigd, dus er kan nog veel gebeuren.

Domme Duitser laat wapen zien en wordt opgepakt

Zaterdagavond is op de Stoofweg in Renesse een 20-jarige man uit Bad Orb (Duitsland) aangehouden nadat bij hem in zijn vakantiewoning in Ouddorp een wapen, patronen en drugs werden gevonden.

Een schoonmaakster van het vakantiepark sloeg alarm toen de man haar ongevraagd een wapen liet zien. Hij wilde deze veilig opbergen in een kluisje in zijn vakantiewoning. De vrouw schrok hiervan en vertelde de manager over wat ze had gezien. Deze besloot de politie er bij te halen.

Met een machtiging van de hulpofficier van justitie werd een kijkje genomen in de vakantiewoning. Daar werden een gas/alarmpistool, patronen, 72,8 gram hennep en 3,7 gram hasj gevonden. Nadat de verdachte in Renesse werd aangetroffen is hij voor verhoor en nader onderzoek overgebracht naar een politiebureau. Hij zit nog vast.

[esports] uitslag GSL vs. the World

De Finse Starcraft II-speler Joona "Serral" Sotala heeft vandaag in Korea het GSL vs. the World-kampioenschap gewonnen. In de finale versloeg hij de Koreaan Kim "Stats" Dae Yeob, in een serie die tot het gaatje ging: 4-3.

Dat Serral in de finale stond was al een indrukwekkende prestatie: nog nooit was een niet-Koreaan zo dichtbij de winst gekomen in dit toernooi. De Finse Zerg rekende onder andere af met INnoVation en Dark, die respectievelijk als een van de beste Terrans en de beste Zerg-spelers worden gezien. Voor protoss-speler Stats ging het ook niet zonder slag of stoot: in de halve finale velde hij Maru, die wordt gezien als de beste Terran-speler op dit moment en als een groot kanshebber voor de eindtitel op Blizzcon later dit jaar.

Stats nam aanvankelijk een vroege 2-0 voorsprong in de serie, onder andere met een brutale cannon rush-cheese tijdens de tweede game. Serral wist zich echter knap terug te knokken tot 2-2, waarin hij leunde op zijn sterke late game. Stats kwam daarna weer op voorsprong maar Serral trok de stand weer gelijk, zodat het aankwam op een allesbeslissende game op de map dreamcatcher. Stats leek het Serral aanvankelijk lastig te maken met een archon drop, maar Serral greep zijn kans toen hij zag dat de nexus van Stats nauwelijks vededigd werd. Hij dirigeerde zijn hele leger, inclusief queens, naar de andere kant van de map voor een sterke roach push waarmee hij zichzelf tot kampioen kon kronen.

GSL vs. the World is een jaarlijks evenement op de Starcraft-kalender waar de beste spelers uit de Koreaanse Global Starcraft League (GSL) en WCS Circuit worden uitgenodigd op basis van hun plaats op de ranglijsten en publieke stemming. Het is een van de weinige events waarin spelers van beide regionen aan kunnen meedoen: de anderen zijn de Intel Extreme Masters in Katowice en natuurlijk de Global Finals op Blizzcon.

Straat in Borne negeert sproeiverbod te opzichtig

Het hele land zucht al bijna de hele zomer onder een gigantische droogte. Mensen bidden alom voor grote waterstromen en in Borne is zondag het gebed van een goedgelovige verhoord.

Na een hoofdwaterleidingsbreuk stond de Grotestraat namelijk compleet blank. Zelfs de, net opgeleverde, tandartspraktijk stond blank en alle nieuw geïnstalleerde apparatuur van deze 'duivelsdokter' kon als verloren worden beschouwd. Of de bezoekers van de ernaastgelegen Theresiakerk er dus iets mee te maken hebben is nog onbekend, hen werd namelijk niet om commentaar gevraagd.

De waterleidingsstoring had ook invloed op de watertoevoer naar Hengelo. Meerdere mensen in Hengelo klagen over de waterdruk en waarschijnlijk dat ze hun plantjes geen water meer kunnen geven. Uiteindelijk bleek de gesprongen waterleiding ook nog eens de hoofdleiding naar Hengelo te zijn. 

De brandweer is zondag druk bezig geweest om het water alsnog weg te pompen in de Bornse beek.

Dovizioso wint mooie MotoGP-race in Tsjechië

Andrea Dovizioso heeft de Grand Prix van Tsjechië in de MotoGP gewonnen. De Italiaanse Ducati-rijder was de sterkste op het Autodromo Brno, waar vooral in de slotronden een zeer mooie strijd uitgevochten werd. 

Valentino Rossi pakte vanaf de tweede plek de leiding, maar polesitter Dovizioso sloeg al snel terug. Rossi volgde, voor Marc Marquez, Jorge Lorenzo, Cal Crutchlow en Andrea Iannone, terwijl Maverick Viñales in het middenveld samen met Stefan Bradl en Bradley Smith in het grind eindigde.

Na een kleine tien ronden, waarin de toppers vooral druk leken met het sparen van de banden, nam Rossi de leiding over van Dovizioso. Dat hield hij een paar ronden vol, tot Dovi en ook Marquez langszij kwamen en het tempo langzaam een beetje opgeschroefd werd.

Crutchlow kwam ondertussen ook sterk naar voren en nam de derde plek over van Rossi. Vier ronden voor het einde reed een drietal langzaam weg: Dovizioso, Marquez en Lorenzo, terwijl Crutchlow en Rossi het tempo van de drie toch wat moesten laten gaan.

De twee Ducati's hadden de eerste plekken in handen bij het ingaan van de slotronde, maar Marquez zat bovenop het achterwiel van Lorenzo. De wereldkampioen en kampioenschapsleider kon er echter niet voorbij en het was Dovizioso die na de openingsrace in Qatar zijn tweede zege van het jaar pakte, voor Lorenzo, Marquez, Rossi en Crutchlow.

Iraanse boot wint publieksprijs Canal Parade

De Iraanse boot heeft de publieksprijs van de Canal Parade gewonnen. Dat maakt de Pride Amsterdam zojuist bekend. Op deze laatste dag van de Pride worden ook de juryprijzen uitgereikt. Dat meldt AT5 op haar website. 

In de categorie 'Beste vormgeving' neemt de boot van Amnesty de hoofdprijs mee naar huis. Op plaats twee en drie zijn respectievelijk de boten van Paradiso en Dolly Bellefleur geëindigd.

Het COC heeft volgens de organisatie de beste verbeelding van het thema van de Pride: 'Heroes'. In deze categorie zijn op plek twee en drie de boot van Blond en Blauw en de boot van House of Heroes terecht gekomen. 'Meer dan Gewenst!' wint de categorie 'Beste boodschap/statement', met Yubi op twee en de Iraanse boot op drie.

De prijzen worden vanmiddag rond vijf uur overhandigd tijdens het slotconcert van de Pride op de Dam. Onder andere Willeke Alberti en Melanie C. van de Spice Girls zullen hier optreden.

Kinderen gevraagd Feyenoordshirt binnenstebuiten te dragen

Koen en Thijs, zeven en negen jaar oud, gingen gezellig als genodigden van de Johan Cruijff Foundation, met hun ouders naar Feyenoord kijken, dat ging strijden om de Johan Cruijffschaal tegen en in het stadion van landskampioen PSV.

Van een steward kregen ze echter het advies om de Feyenoordshirts die ze vol trots aan hadden gedaan binnenstebuiten te dragen. "Ze snapten niet waarom ze hun shirt moesten omdraaien", vertelt hun vader Elwin. "Ze vroegen 'Papa, wat bedoelde die mevrouw toen zij zei dat er een paar ons aan het 'zoeken waren?' aan me." 

PSV-woordvoerder Thijs Slegers laat weten dat zowel de Cruijff Foundation als de KNVB de genodigden niet van tevoren had gebriefd over eventuele kledingvoorschriften.

"In het veiligheidsoverleg in de aanloop naar deze wedstrijd is besproken dat we er voor moesten waken dat shirts in het vak voor genodigden mogelijk tot irritatie konden leiden. Desondanks is besloten om geen kledingvoorschrift op te leggen, want we vonden het niet netjes om genodigden op te leggen wat ze moesten dragen. Ondanks allerlei maatregelen constateerden we al vóór de wedstrijd dat er in meerdere vakken een gemengd publiek zat. Om escalatie te voorkomen hebben we enkele mogelijk kwetsbare fans, zoals deze kinderen, het goedbedoelde advies gegeven om hun voorkeur niet opzichtig te tonen. Voor de duidelijkheid: het was geen eis, want die afspraak was er niet gemaakt.”

Vader Elwin had bij de kaartverkoop inderdaad wel door dat er een paar supporters een beetje vervelend reageerden op de Feyenoordshirts die zijn zoontjes droegen, maar de winst van Feyenoord maakte uiteindelijk veel goed. "Ze hebben genoten van de wedstrijd."

Jongeren voetballen met jonge katjes

In het Vlaamse Leuven hebben jongeren een aantal katjes gebruikt om mee te voetballen. Eén katje heeft het spel niet overleefd.

De dierenopvang in diezelfde stad heeft het overlevende katje liefdevol opgevangen en de naam Pacha gegeven. Inmiddels is er een nieuwe eigenaar gevonden.

De twee jonkies, die een maand of drie of vier moeten zijn geweest, waren door iemand achtergelaten op een speelpleintje. Daar heeft een stel jongeren de diertjes als voetbal gebruikt. Dit tot afschuw van een vrouw, ze greep in, maar kon niet voorkomen dat één van de twee aan zijn verwondingen overleed. Zijn broertje raakte gewond en is bij de dierenarts behandeld aan onder andere bloedingen.

Op sociale media wordt, zoals altijd, opgeroepen de daders op te sporen en te bestraffen. "Dat wordt lastig', volgens de dierenopvang, die schrijft dat getuigen bang zijn om aangifte te doen tegen de jongeren.

De walgelijke daad is uiteraard wel gemeld aan de politie, maar wat de eindstand van de voetbalwedstrijd was wordt niet vermeld.

Man opgepakt vanwege brandstichting

De politie heeft zaterdagavond 4 augustus een verdachte aangehouden voor brandstichting in een portiek van een flat aan de Ferdinand Bolstraat in Hoogezand. Deze brandstichting vond 's ochtends rond 8:30 uur plaats.

In een portiek van de flat had papier in brand gestaan en op basis van onderzoek bleek er sprake te zijn van brandstichting. Direct werd er een onderzoek ingesteld naar deze brandstichting. De verdachte, een man van 43 jaar oud uit Hoogezand, werd op basis van het opsporingsonderzoek aangehouden. De man werd na zijn aanhouding overgebracht naar een politiebureau waar hij werd ingesloten. De man zal worden verhoord.

Onderzoek moet uitwijzen of de verdachte ook een rol heeft gespeeld bij eerdere brandstichtingen van de afgelopen periode in de (directe omgeving van) de Ferdinand Bolstraat in Hoogezand. Met name de afgelopen week zijn er branden geweest waarbij de politie uitgaat van brandstichting. Zolang het onderzoek loopt blijven de genomen maatregelen van kracht.

Holland Acht roeit naar EK-zilver, goud voor Paulis en Keijser

Roeisters Marieke Keijser en Ilse Paulis hebben op de Europese kampioenschappen in Glasgow in de lichte dubbel-twee het goud gepakt. Olympisch kampioene Paulis en haar jonge, wegens het stoppen van Maaike Head nieuwe partner waren vooral dankzij een ijzersterke slotfase een maat te groot voor Polen en Zwitserland.

De Noren Kristoffer Brun en Are Strandli pakten het goud in de lichte dubbel-twee bij de mannen. De winnaars van olympisch brons in Rio klopten de Ierse broers Gary en Paul O'Donovan, die in Rio zilver pakten. Stefano Oppo en Pietro Ruta uit Italië veroverden het brons, voor de Belgische boot van Tim Brys en Niels Van Zandweghe.

Marieke Keijser and Ilse Paulis pakken goud op het EK. (PRO SHOTS/Action Images)
Marieke Keijser en Ilse Paulis pakken goud op het EK. (PRO SHOTS/Action Images)

De lichte skiff bij de mannen leverde goud op voor Zwitserland. Michael Schmid vocht een verbeten duel uit met de Italiaan Martino Goretti en bleek de sterkste. De Brit Samuel Mottram dacht nog even te profiteren, maar moest genoegen nemen met brons.

In de lichte skiff bij de vrouwen was de Wit-Russische Alena Furman een klasse apart: ze won met meer dan vier seconden voorsprong op Laura Tarantola (Frankrijk) en Clara Guerra (Italië). Amber Kraak eindigde als tweede in de B-finale en pakte zo de achtste plek in de eindstand.

De dubbel-twee bij de mannen werd een prooi voor de Fransen Hugo Boucheron en Matthieu Androdias. Het werd een zeer spannende finale, waarin de Fransen dankzij een geweldig eindschot een halve seconde eerder finishten dan de Roemeense ploeg, die op hun beurt de Britten op 0,13 seconden terug naar het brons verwezen. Polen kreeg op een seconde de ondankbare vierde plaats.

Kjetil Borch pakte het goud in de skiff bij de mannen. De Noor won in Rio in 2016 olympisch brons in de dubbel-twee met skifflegende Olaf Tufte en stapte daarna zelf over naar de eenmansboot. In een fraaie finale klopte hij drievoudig Europees kampioen Mindaugas Griskonis uit Litouwen, terwijl de Zwitser Roman Röösli brons pakte.

Harold Langen eindigde als laatste in de C-finale en besloot het toernooi dan ook als achttiende en laatste. Een geldig excuus heeft hij wel: Langen zou samen roeien met Kaj Hendriks, maar die moest zich wegens oververmoeidheid terugtrekken. Langen nam zo plaats in de skiff, maar dat is geenszins zijn onderdeel.

De Zwitserse wereldkampioene en topfavoriete Jeannine Gmelin maakte haar rol in de skiff bij de vrouwen volledig waar. Het verschil was relatief klein, maar ze won wel goud. Achter haar was het uitermate spannend: Magdalena Lobnig uit Oostenrijk klopte de Oekraïnse Diana Dymchenko met 0,05 seconden in de strijd om zilver.

Update 13.55 uur
De Holland Acht heeft in Glasgow het zilver gepakt. Duitsland was zoals te verwachten viel ongenaakbaar en dat leverde de Deutschland-Achter de zevende opeenvolgende gouden EK-medaille op. Nederland vocht daarachter met Roemenië om het zilver en die strijd werd nipt gewonnen.

V-Rally 4 krijgt Rally-modus met track-generator

Bigben Interactive en Kylotonn Racing Games onthullen Rally mode en de Special Stage generator voor de race-game V-Rally 4. In twee gameplay video’s zien we races in in Maleisië en Kenia.

In de Rally-modus van V-Rally 4 race je in Maleisië, Japan, Siberië, Kenia, Sequoia Park en Monument Valley. Speciaal voor deze modus zijn er nieuwe en gedetailleerde wegennetwerken gemaakt. Naast de vooraf bepaalde specials, bevat de gameeen hele nieuwe uitdaging in de vorm van de specials generator. De generator sluit willekeurig kruisingen en wegen af waardoor iedere omgeving honderden mogelijke routes heeft. Je race is niet een vooraf bepaalde verzameling wegen en bochten; iedere special is anders met net weer andere routes. Zo wordt het lastig om de track uit je hoofd te leren.

V-Rally 4 komt in september 2018 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. De game verschijnt later ook voor de Nintendo Switch.

Baanrenster Pieters 4e op afvalkoers EK, sprinters naar kwartfinales

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen in Glasgow hebben Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen zich op de individuele sprint overtuigend voor de volgende ronde geplaatst. Overigens plaatste iedereen zich voor de knock-outfase, het ging dan ook puur om de indeling van de heats.

De 200 meter met vliegende start werd het snelst afgelegd door de Duitser Stefan Bötticher, die 9,722 seconden nodig had. Hoogland snelde naar een tijd van 9,727 seconden, waarmee alleen hij en de Duitser gemiddeld boven de 74 kilometer per uur uit konden komen. Met 9,770 liet Lavreysen de derde tijd noteren.

Rond het middaguur (Nederlandse tijd) gaat de eerste ronde van start, daar heeft de top-4 een bye voor. De Nederlanders komen in de achtste finales voor het eerst weer in actie en wel vanaf grofweg tien voor één zondagmiddag.

Update 13.13 uur
Op de afvalkoers bij de vrouwen heeft Amy Pieters genoegen moeten nemen met de vierde plek. De Nederlandse reed vele ronden op kop om zo te voorkomen dat ze geëlimineerd werd, maar in de slotfase moest ze daar wel de prijs voor betalen.

Met nog vier dames op de baan kon Pieters het niet meer aan en werd ze uitgeschakeld. De Russin Evgenia Augustinas liet het vervolgens gelijk lopen en nam genoegen met brons, waarna Laura Kenny in de sprint om goud een maat te groot was voor de Duitse Anna Knauer, die op haar beurt de halve koers bij Pieters in het wiel reed.

Update 13.25 uur
Op de sprint maakte Hoogland bijzonder veel indruk in de achtste finales. Hij maakte gehakt van de Pool Rafal Sarnecki en gooide er en passant nog even een - voor een heat - geweldige tijd van 9,907 seconden uit. 

Lavreysen nam het ook op tegen een Pool, Mateusz Lipa. Dat ging weliswaar iets minder overtuigend, maar Lavreysen wist de poging van Lipa in de laatste meters keurig op te vangen en dus staan beide Nederlanders in de kwartfinales.

Oliveira klopt Marini in fraaie Moto2-strijd

Miguel Oliveira heeft de Grand Prix van Tsjechië in de Moto2 gewonnen. Op het Autodromo Brno was de Portugees in een fraaie strijd, die pas in de laatste bocht beslist werd, te sterk voor Luca Marini.

Polesitter Marini pakte de leiding, maar de halfbroer van Valentino Rossi zag al snel Alex Marquez passeren. Francesco Bagnaia sloot aan op plek drie, gevolgd door Oliveira, Brad Binder en Xavi Vierge. Voor Bo Bendsneyder was het snel klaar: in een van de eerste bochten maakte hij een stevige crash mee met teamgenoot Remy Gardner en Moto3-wereldkampioen Joan Mir, maar ze leken wel alle drie zelf weg te kunnen lopen.

In het eerste deel van de race had Marquez het wat lastig, maar halverwege vocht hij zich toch terug. Vanaf plek drie ging het echter fout: de Spanjaard schoof onderuit en was klaar. Bagnaia nam ondertussen de leiding in handen, voor Sky-teamgenoot Marini en de KTM van Oliveira. Ook Lorenzo Baldassarri kwam naar voren en de Italiaan nam plek twee over van Marini.

Baldassarri had het mes tussen de tanden en met zes ronden te rijden pakte hij zelfs de leiding. Drie ronden voor het einde ontstond een kopgroepje van vier man: Oliveira, Marini, Baldassarri en Bagnaia, terwijl Vierge op een dikke seconde volgde. Marini en Oliveira streden om de leiding in de slotronde en dat was een fraai gevecht.

Uiteindelijk was het nét Oliveira die iets sluwer bleek, waardoor Marini genoegen moest nemen met plek twee op het circuit waar zijn illustere halfbroer 22 jaar geleden zijn eerste zege pakte. Kampioenschapsleider Bagnaia won de strijd om de derde plek van Baldassarri.

'Wegloper' belaagt behulpzame agent

Een agent in vrije tijd is zaterdagavond 4 augustus omstreeks 22.00 uur belaagd door een man die hij te hulp wilde schieten op de Wippolderlaan/oprit A4 in Den Hoorn. De recherche is op zoek naar getuigen van het incident.

De agent reed, vanuit de richting van de Harnasdreef in de richting van de A4, toen hij de man zag lopen op de Woudseweg. De man, met een Aziatisch uiterlijk, liep in tegengestelde richting van het verkeer naar de oprit van de A4. Vanwege de gevaarlijke situatie met de voorbijrijdende auto’s, wilde de agent de man aanspreken en keerde op het viaduct van de A4 om naar hem toe te rijden.

Daar stak de man meerdere keren over en liep tussen de vangrail en de geluidswand tegen het verkeer in en even later ook midden op de weg. De man maakte een verwarde indruk. De agent reed opnieuw naar de man, stapte uit de auto en sprak de man die zwalkend liep aan. De agent maakte zich bekend als agent met zijn politielegitimatiebewijs.

Steekvoorwerp
De man vroeg in het Engels de weg naar Delft waarna de agent dit uitlegde. De agent vertelde aan de man dat lopen op die locatie gevaarlijk is en vroeg hem om mee te lopen. De man weigerde, liep weg en rukte zich los toen de agent hem had vastgepakt nadat een auto hem bijna aangereden had. Mogelijk was de man bang dat hij te maken had met een nepagent.

De man rende de weg op waardoor een auto met drie inzittenden moest afremmen. De man sprak de bijrijder aan en wilde hulp van de personen. Deze bevestigden echter dat de agent echt was nadat deze zijn legitimatiebewijs had laten zien. De man haalde hierna uit naar de bijrijder en sloeg hem. De agent wilde de man hierop aanhouden, maar deze verzette zich, spande zich aan en trok even later een voorwerp uit zijn broekzak.

Hiermee maakte hij steekbewegingen naar de agent. De agent staakte de aanhouding omdat de man zich behoorlijk verzette en hem aanviel om hem te verwonden. De man rende op de agent af en stopte even later waarna hij een echtpaar in een auto staande hield. Deze namen de man mee nog voordat de agent zich goed kon legitimeren. Het echtpaar is achterhaald en is inmiddels gehoord. Het onderzoek naar de identiteit van de man wordt voortgezet.

Getuigen
De recherche is op zoek naar getuigen van het incident en met name is zij op zoek naar een bestuurder van een donkerkleurig bus die ook even was gestopt toen de agent de man de eerste keer aansprak. Deze bestuurder is mogelijk van Marokkaanse afkomst. Ook wil de politie graag spreken met de drie inzittenden van de auto, een grijze stationwagen. Deze en andere getuigen kunnen contact opnemen met de recherche in Delft via 0900 – 8844.

'Wegloper' belaagt behulpzame agent (Foto: Stockfoto politie.nl)
'Wegloper' belaagt behulpzame agent (Foto: Stockfoto politie.nl)

Man loopt met doorgeladen geweer in Helmonds park

De politie kreeg zaterdag rond 14:50 uur een melding van een getuige dat een man met een vuurwapen rondliep in het Hortensiapark in Helmond. De getuige kon een goed signalement van de man doorgeven. Ook gaf hij een goede omschrijving van het wapen dat gezien was.

Na de melding gingen agenten direct naar het park en troffen daar de verdachte aan. Agenten hielden een 52-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan en namen het vuurwapen in beslag. De man zit vast voor verhoor en verder onderzoek. Het inbeslaggenomen wapen betrof een doorgeladen hagelgeweer.

Man loopt met doorgeladen geweer in Helmonds park (foto: Stockfoto politie.nl)
Man loopt met doorgeladen geweer in Helmonds park (foto: Stockfoto politie.nl)

Kill la Kill The Game: IF toont gameplay

Een maand geleden werd Kill la Kill The Game: IF aangekondigd door Arc System Works. Op EVO 2018 heeft de ontwikkelaar de eerste gameplay-beelden getoond van deze snelle fighting-game.

De video’s zijn voorzien van commentaar waarin we onder andere leren dat Arc System Works gekozen heeft voor een 3D-game in plaats van een 2D-game, omdat laatstgenoemde altijd een hogere instapdrempel heeft. De ontwikkelaar wil Kill la Kill The Game: IF zo toegankelijk mogelijk houden voor fans van de anime. De game zal dan ook geen ingewikkelde knoppencombinaties kennen, maar door verschillende acties aan elkaar te rijgen kun je wel combo’s maken. Denk dus meer in de richting van Dead or Alive, dan Street Fighter.

De game zal tevens een verhaal bevatten waar de schrijver van de anime Kazuki Nakashima nauw bij betrokken wordt. De hoofdpersoon wordt overigens niet Ryuko zoals in de anime, maar Satsuki Kiryuin – de dame in het wit. In september wordt een nieuw speelbaar personage bekendgemaakt tijdens de Tokyo Game Show.

Kill la Kill The Game: IF komt naar PlayStation 4 en pc in 2019. Bekijk hieronder de gameplay-video (de afspeellijst met ook deel 2 en 3 vind je hier op YouTube).

Post-launch plannen voor We Happy Few

Compulsion Games heeft de post-launch plannen bekendgemaakt voor We Happy Few. De plannen bestaan deels uit gratis content en deels uit een Season Pass dat drie nieuwe verhaallijnen introduceert.

De gratis content is een update die een Sandbox Mode toevoegt. In deze sandbox kun je zelf de game aanpassen naar je eigen wensen. Wil je een grotere of juist kleinere wereld? Meer Wellies en minder eten? Je kunt in deze modus zelfs als een Wellie spelen. Dit brengt de systematische, sandbox wereld terug die in het begin van We Happy Few werd getoond.

Daarnaast komt er een Season Pass met drie nieuwe verhaallijnen die zich afspelen in Wellington Wells. De eerste is Roger & James in: They Came From Below! Hierin volgt je Roger en James in hun zoektocht naar avontuur en liefde. Wat ze vinden is rare technologie en een nieuwe bedreiging. De tweede is Lightbearer. Hierin leer je Nick Lightbearer kennen, de meest geprezen rockster van Wellington Wells. In de derde en laatste uitbreiding We All Fall Down klinkt het alsof we teruggaan naar het verleden in een soort flashback, al is de beschrijving wat vaag.

We Happy Few lanceert na een aantal jaar ontwikkeling en early-access op 10 augustus eindelijk voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

we happy fjuuw

Zwemster Heemskerk als snelste door op EK, ook Kamminga en Knipping door

Zwemmer Arjan Knipping heeft zich op de Europese kampioenschappen in het Schotse Glasgow knap geplaatst voor de halve finales van de 200 meter wisselslag.

De 24-jarige Knipping tikte aan in 2:00,84 minuten, bijna een seconde sneller dan zijn oude persoonlijk record. Het leverde hem uiteindelijk de gedeeld dertiende plek op en dat was goed voor een plek in de halve eindstrijd van zondagavond. De Britten Mark Szaranek, Max Litchfield en Duncan Scott zetten de drie snelste tijden neer, wat voor Scott het einde betekende: er mogen er slechts twee per land door.

In de series komen zondagochtend verder ook nog Loulou Vos, Femke Heemskerk, Marjolein Delno, Robin Neumann (200 meter vrije slag), Arno Kamminga (200 meter schoolslag) en de Nederlandse estafetteploeg op de 4x200 meter vrij bij de mannen in actie, live te zien op de Eurosport Player.

Update 11.35 uur
Op de 200 meter vrije slag bij de vrouwen heeft Heemskerk zich met 1:58,14 als snelste geplaatst voor de halve finales. Met 1:59,91 en de zestiende tijd redde Neumann het net, Delno (24e in 2:01,12) en Vos (38e in 2:03,05) konden inpakken.

Update 11.55 uur
Op de 200 meter schoolslag bij de mannen zwom Arno Kamminga zichzelf zonder grote problemen de halve finales in. Met 2:10,84 minuten kwam hij tot de zevende tijd, wel ruim achter de zeer rappe 2:07,70 van de Rus Anton Chupkov.

Update 12.16 uur
Kyle Stolk, Stan Pijnenburg, Ferry Weertman en Maarten Brzoskowski hebben zich op de 4x200 meter vrije slag bij de mannen geplaatst voor de finale. Het kwartet zwom een tijd van 7:14,86 minuten en dat was goed voor de vijfde plek. Rusland was ruimschoots de snelste met 7:09,00.

Dodelijke tombes in Shadow of the Tomb Raider

Shadow of the Tomb Raider is in aantocht en Square Enix publiceert regelmatig korte video’s met gameplay-beelden. Ditmaal krijgen we een kijkje in de dodelijke tombes van de game. Want een Tomb Raider zonder tombes is natuurlijk geen Tomb Raider.

Na het laten zien van de prachtige wereld en hoe Lara zich hierin kan verplaatsen, is het nu tijd voor de vele tombes en ruïnes die verkend kunnen worden. Verwacht weer dodelijke vallen, puzzels en in sommige gevallen een aanzienlijk gebrek aan zonlicht. Shadow of the Tomb Raider komt 14 september uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Drone-aanval' op Venezolaanse president Maduro

Volgens de Venezolaanse minister van Informatie Jorge Rodriguez is er met drones, gevuld met explosieven, een aanslag gepleegd tegen de president Nicolas Maduro. Diverse militairen raakten bij de aanslag gewond, maar Maduro kwam er onbeschadigd vanaf.


Ontploffing tijdens toespraak Maduro (Bron: Youtube)

De president ging nog even door met zijn toespraak, maar veiligheidsmensen rond Maduro grepen snel in. "Onze onderzoeken tonen aan dat er explosies waren van verscheidene drones vlakbij het podium", zei Rodriguez op de staatstelevisie. "We hebben bewijs dat dit een moordaanslag was. Ze hebben gefaald."

Brandweerlieden weerspreken de aanslag en spreken van een geëxplodeerde gastank in een nabijgelegen flatgebouw. Zij ondersteunen hun verhaal met een foto van een zwartgeblakerd gebouw waar de rook nog uitkomt.

Regeringsfunctionarissen geven de schuld aan Colombia, nadat beide landen enigszins in een ruzie zijn terechtgekomen omdat vele Venezolanen hun land vanwege de armoede ontvluchten.

Het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de beschuldiging van Maduro 'absurd'. "Het is absurd en ongegrond om te zeggen dat de Colombiaanse president verantwoordelijk zou zijn voor de vermeende aanval op de Venezolaanse president."

Survivallen in FIFA 19

Battle royale is zo populair dat er wel eens gekscherend gezegd wordt dat een FIFA battle royale niet uit kan blijven. En wat blijkt? Hoewel het niet precies batte royale is, zit er wel degelijk een Survival Mode in de nieuwste telg uit de populaire voetbal-gameserie.

"Het hele battle royale-gebeuren is opgekomen lang nadat wij met die idee op de proppen zijn gekomen, maar het is grappig dat mensen survival mode associëren met battle royale," aldus creative director Matt Prior in een interview met Eurogamer. De Survival Mode is geen ‘last man standing’-modus, want het volgt enigszins de regels van het voetbal. Elke keer als je een goal maakt, verdwijnt er een willekeurige speler uit je team. Totdat een van de teams minder dan zeven spelers over heeft, dan wordt de wedstrijd geëindigd en wint degene met de minste spelers. Survival Mode heeft aangepaste cutscenes waarin je een speler vol ongeloof het veld af ziet lopen. Tevens bevat deze modus aangepast commentaar van Martin Tyler en Alan Smith, die zo serieus als ze maar kunnen commentaar geven op het spel.

Een andere toevoeging in FIFA 19 is het aanbrengen van verschillende regels – of juist het wegnemen hiervan. Je kunt de scheidsrechter volledig uit zetten waardoor je naar hartenlust in kunt hakken op je tegenstander en je geen zorgen hoeft te maken over buitenspel. Of je stelt in dat je alleen maar mag scoren met een volley of een kopbal. Speel je tegen een onervaren tegenstander, dan kun je beginnen met een achterstand, of de AI van jouw team dommer maken dan die van je tegenstander.

FIFA 19 lanceert op 28 september voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Eerste Moto3-zege voor Di Giannantonio, thuisheld geeft het in slotronde weg

Motorcoureur Fabio Di Giannantonio heeft zijn eerste overwinning in de Moto3 te pakken. Bij afwezigheid van de geblesseerde kampioenschapsleider Jorge Martin was de Italiaan de beste op het Tsjechische circuit van Brno.

De start was voor Jakub Kornfeil, de Tsjech die na 155 races eindelijk zijn eerste poleposition pakte en dat uitgerekend voor eigen publiek. Hij sloeg gelijk een gat en werd achtervolgd door Gabriel Rodrigo, Marcos Ramirez, John McPhee en Fabio Di Giannantonio als leiders van de grote groep.

Na een paar ronden werd het gat met Kornfeil gedicht en dus reden er zo'n twintig man bij elkaar. Kort na de helft van de race schoof McPhee tegen het asfalt, terwijl Dennis Foggio zich meldde in de strijd om de eerste plek, met onder meer Rodrigo en Philipp Öttl.

Niemand slaagde er echt in weg te rijden, hoewel Kornfeil, Canet en Di Giannantonio met twee ronden te gaan wel een poging deden. In de laatste ronde liet Kornfeil zich door beide heren verschalken door de deur wijd open te laten staan, waardoor hij genoegen moest nemen met plek drie.

Voor Kornfeil was het in 155 races zijn vierde podiumplek, maar zijn eerste overwinning bleef dus wederom uit. Die was er wel voor Di Giannantonio: de Italiaan troefde Canet in de laatste meters af en kon voor het eerst juichen - althans, dat kon hij eerder dit jaar ook al, maar destijds kreeg hij na afloop een tijdstraf.

UFC 227: Mighty Mouse in grote problemen

Twee jaar na zijn verlies tegen de ongeslagen kampioen Demetrious Johnson, liet Henry Cejudo zien hoeveel hij zich in de tussentijd had verbeterd. Cejudo pakte Johnson gedurende de vijf ronden in het titelgevecht helemaal in en alhoewel de kampioen knap zijn bekende spel speelde, brachten de worstelkwaliteiten van Cejudo de doorslag.

Deze onverwachte uitslag bracht een einde aan het zesjarige bewind van Mighty Mouse in de vlieggewichtsklasse en Cejudo is tot nu toe slechts de tweede UFC-kampioen in deze gewichtsklasse, zo dominant was Johnson de afgelopen jaren.

'Ik heb absoluut een schok teweeggebracht", aldus de nieuwe kampioen. "In de eerste werd ik neergeslagen, maar aan het eind van deze vijf ronden, heb ik de beste ooit verslagen en sta ik maar mooi met mijn handen omhoog!"

Johnson was een kampioen, maar ook in zijn verlies gedroeg hij zich als een ware kampioen. "Cejudo was sterk, het was een mooi gevecht. Ik had een prima strategie, ik zou gewoon zijn benen onder zijn lijf vandaan schoppen, maar zodra hij bovenop me kwam te liggen was hij gewoon te sterk."

Het gevecht was inderdaad een mooi steekspel. MM die constant de binnen- en buitenkant van Cejudo's benen torpedeerde, maar in de tweede en vierde ronde was het toch echt Cejudo die Johnson een aantal keer kon neerhalen en veel punten hiermee scoorde. Uiteindelijk waren twee van de drie juryleden op de hand van Cejudo en won hij met een minimale meerderheid.

TJ Dillashaw vs Cody Garbrandt
TJ Dillashaw blijft de beste vechter in de bantamgewichtsklasse bij de UFC. Zaterdagnacht wist hij zijn grote rivaal Garbrandt laat in de eerste ronde al knockout te slaan.

Garbrandt raakte Dillashaw tot tweemaal zeer goed in de openingsronde, Dillashaw had daar zichtbaar moeite mee, maar de kampioen kwam supersterk terug en een barrage aan stoten was te veel voor de voormalig kampioen Garbrandt.

"Hij raakte me goed, maar met niets dat ik nooit eerder gevoeld had", aldus Dillashaw. "Ik verwachtte wel dat hij zou counteren op mijn trappen, dus ik was extra voorzichtig. Hij komt graag met zijn rechterhand, dus die probeerde ik te 'timen' en gelukkig ging dat prima en kon ik het gevecht afmaken."

Volledige uitslag UFC 227:
T.J. Dillashaw verslaat Cody Garbrandt door KO (stoten, ronde 1)
Henry Cejudo verslaat Demetrious Johnson na jurybesluit (48-47 x2, 47-48)
Renato Moicano verslaat Cub Swanson na opgave (rear-naked choke, ronde 1)
J.J. Aldrich verslaat Polyana Viana na jurybesluit (29-28 x2, 29-27)
Thiago Santos verslaat Kevin Holland na jurybesluit (29-27 x2, 29-26)
Pedro Munhoz verslaat Brett Johns na jurybesluit (30-26, 29-28, 29-27)
Ricky Simon verslaat Montel Jackson na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Ricardo Ramos verslaat Kyung Ho Kang na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Sheymon Moraes verslaat Matt Sayles na jurybesluit (29-28 x 3)
Alex Perez verslaat Jose Torres door KO (stoten, ronde 1)
Weili Zhang verslaat Danielle Taylor na jurybesluit (29-28 x 3)
Marlon Vera verslaat Wuliji Buren door KO (stoten, ronde 2) 

De knockouts:

Dronken spookrijder gepakt op A16

Een 24-jarige Poolse automobilist is zondag 5 augustus 2018 omstreeks 01.00 uur op de A16 bij Prinsenbeek vanwege het rijden onder invloed en gevaarlijk rijgedrag. Agenten hadden gezien dat de bestuurder met zijn voertuig ter hoogte van het knooppunt Princeville spookrijdend in noordelijke richting reed. Uiteindelijk keerde de bestuurder om in de berm tot stilstand te komen. Een arts heeft bloed afgenomen om het alcoholpromillage vast te laten stellen.

De politie kreeg een melding dat op de rijksweg A-16 op rijstrook 2 een auto zou stilstaan. De agenten reden vanuit de oprit Rijsbergen in noordelijke richting en zagen de bedoelde auto op de andere rijbaan in dezelfde richting als hen, spookrijdend met een snelheid van circa 70 km uur. De dienders zetten hun zwaailamp aan om de bestuurder te waarschuwen. Dit had geen effect. Zij namen de afslag Prinsenbeek om in zuidelijke richting te rijden en zagen toen dat de bestuurder trachtte te keren waarbij hij dwars over de vluchtstrook in de berm tot stilstand kwam.

De bestuurder stapte uit waarna de agenten hem konden vastpakken. Hij rook sterk naar alcohol. Hierop is hij aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar bleek hij niet in staat te zijn om te blazen waarna een GGD arts bloed heeft afgenomen. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Van Gerwen te sterk voor Barney in finale Auckland Darts Masters

Michael van Gerwen heeft zondag voor het eerst de Auckland Darts Masters op zijn naam geschreven. De nummer één van de wereld versloeg in een Nederlandse finale Raymond van Barneveld met 11-4.

Van Gerwen kwam snel 3-0 voor, waarna Van Barneveld zijn eigen leg kon houden. De volgende drie gingen echter weer naar de Brabander.  Die achterstand kon de Hagenaar niet meer goedmaken. 

Eerder op de dag bereikte Van Gerwen de eindstrijd door de Schot Peter Wright met 10-3 te verslaan. Van Barneveld was bij de laatste vier te sterk voor de Australiër Simon Whitlock: 10-5.

De World Series of Darts zijn een serie darttoernooien van de PDC om het darten over de hele wereld te promoten. In Auckland namen acht toppers van de PDC het op tegen lokale darters. Alleen Michael Smith ging onderuit tegen een lokale helf. Mark McGrath won met 6-4 van de Engelsman. Hij verloor vervolgens in de kwartfinales van Barney. 

Het PDC-circus vliegt door naar Melbourne en vervolgens wordt ook Brisbane nog aangedaan. 

Auckland Darts Masters 2018 - eerste ronde
Simon Whitlock 6-5 Ben Robb
Rob Cross 6-5 John Hurring
Mark McGrath 6-4 Michael Smith
Raymond van Barneveld 6-4 Warren Parry
Kyle Anderson 6-4 Haupai Puha
Peter Wright 6-3 Tahuna Irwin
Michael van Gerwen 6-2 Cody Harris
Gary Anderson 6-3 Tim Pusey

Kwartfinales
Rob Cross 7-10 Simon Whitlock
Mark McGrath 4-10 Raymond van Barneveld
Gary Anderson 4-10 Michael van Gerwen
Peter Wright 10-3 Kyle Anderson

Halve finales
Simon Whitlock 5-10 Raymond van Barneveld
Michael van Gerwen 10-3 Peter Wright

Finale
Michael van Gerwen 11-4 Raymond van Barneveld

Patrick Stewart keert terug bij Star Trek

De Star Trek-franchise leek ooit een ding van het verleden, of op z'n minst op een laag pitje te staan. Maar na een aantal succesvolle films kwam er een nieuwe serie op tv en dat blijkt niet het einde: er komt er nog eentje aan.

De nieuwe serie draait om Jean-Luc Picard, de door Patrick Steward gespeelde kapitein van de Enterprise-D. Het zal meer een vervolg op Star Trek: The Next Generation zijn dan een reboot ervan, en wordt in de VS beschikbaar op CBS All Access, dezelfde streamingdienst als Star Trek: Discovery, dat in Nederland bij Netflix te zien is (het is nog niet bekend of de nieuwe serie ook door Netflix zal worden aangekocht).

"Ik ben altijd erg trots geweest dat ik onderdeel heb mogen uitmaken van Star Trek: The Next Generation, maar toen we de laatste film in 2002 hadden afgemaakt, dacht ik dat mijn tijd met Star Trek erop zat," aldus Stewart, die naast Star Trek bekend werd door zijn rol als Charles Xavier in de X-Men filmserie. "Het is daarom een onverwachte maar heerlijke verrassing dat ik nu weer enthousiast kan zijn om iets met Jean-Luc Picard te doen en nieuwe dimensies in hem te verkennen. Nieuw leven te zoeken voor hem, terwijl ik dacht dat het voorbij was."

Deze nieuwe serie is onderdeel van een flinke uitbreiding van het Star Trek-universum door CBS. Naast deze en natuurlijk Discovery komt er een vierdelige miniserie genaamd Short Treks en zijn er plannen voor een serie rondom de Starfleet Academy én eentje rondom de verhaallijn van The Wrath of Kahn.

Het nieuwe seizoen van Discovery is vanaf begin volgend jaar te zien. Van de andere titels zijn geen data bekend.

'Verwarde' man aangehouden vanwege geluidsoverlast

Een 53-jarige ‘verwarde’ man uit Goirle is afgelopen nacht omstreeks 01.45 uur in zijn woning na herhaalde waarschuwingen aangehouden vanwege het veroorzaken van enorme geluidsoverlast.

De politie kreeg in de nacht van zaterdag op zondag diverse meldingen van buurtbewoners dat een man luid schreeuwend over straat liep. Agenten waarschuwden de man om op te houden. Deze waarschuwing hielp echter niet want kort daarna werd gemeld dat de man zich weer op straat bevond en dreigende teksten riep naar buurtbewoners, die begonnen terug te reageren.

Hierop hebben de dienders de man aangehouden vanwege het veroorzaken van rumoer en burengerucht. Hij is bekend bij hulpverlening. De politie heeft in de afgelopen weken al vaker interventies gedaan vanwege de overlast die de man veroorzaakt.

Frankrijk Europees kampioen American football bij afwezigheid Duitsers

In het Finse Vantaa heeft Frankrijk zich voor het eerst gekroond tot Europees kampioen American football. In de dertien eerdere edities slaagden de Fransen er alleen in 2010 in om de finale te halen, tegenstander Oostenrijk stond eerder alleen op het vorige EK - in 2014 - in de finale.

In de groepsfase had Frankrijk met 42-9 van Groot-Brittannië en met 21-14 van Finland gewonnen. Oostenrijk klopte Denemarken met 40-15 en was met 41-3 veel te sterk voor Zweden. De grote afwezige was Duitsland: de regerend kampioenen, winnaars van drie van de vorige vier EK's, deden niet mee omdat de German Football League weigerde het speelschema aan te passen aan het EK.

In de finale in Finland gingen Frankrijk en Oostenrijk aanvankelijk gelijk op, maar bij 14-14 werd de ban gebroken. Jerome Valbon tekende in het derde kwart voor de touchdown en 21-14, quarterback Paul Durand, uiteindelijk verkozen tot MVP, bracht Jefferson Alexandre in het vierde kwart in stelling om het af te maken: 28-14.

Jerome Valbon zet de Fransen op voorsprong (Bron: YouTube)

De uiteindelijk winnende touchdown van Alexandre (Bron: YouTube)

Agent ontsnapt ternauwernood aan de dood

Een politieagent in Utrecht is zondagochtend ternauwernood aan de dood ontsnapt. Rond 05:30 uur waren twee agenten aan het surveilleren, toen zij op de Wittevrouwenstraat een auto tegen het verkeer in zagen rijden. 

Een van de agenten ging op de weg staan en gaf de bestuurder een stopteken. In plaats van te stoppen gaf de bestuurder of bestuurster vol gas en reed in op de agent. Hij kon net op tijd wegspringen. Zijn fiets raakte zwaar beschadigd. De auto ging er vervolgens met hoge snelheid vandoor. De agent heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag.

De politie is een onderzoek gestart naar de bestuurder van de auto, een donkerkleurig klein model, en is op zoek naar getuigen. De kunnen zich melden via de gebruikelijke kanalen: 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

MLB: Nieuwe Red Sox-werper maakt opnieuw indruk

Honkbalwerper Nathan Eovaldi is bijzonder goed bezig. Eind juli kwam hij over van de Tampa Bay Rays naar de Boston Red Sox en daar doet hij het vooralsnog bijzonder goed, ook zaterdagavond in zijn tweede wedstrijd.

Tegen de New York Yankees stond Eovaldi acht innings lang op de werpheuvel en daarin gaf hij geen enkele run weg. Een week eerder debuteerde hij al tegen de Minnesota Twins, waarin hij in zeven innings óók geen run uit handen gaf. Eovaldi staat daardoor op vijftien geworpen innings zonder ook maar één run tegen. 

De Red Sox wonnen het duel net als een dag eerder. Onder meer een homerun van Mitch Moreland hielp de ploeg naar een 4-1 overwinning voor eigen publiek, waarbij de enige score van de Yankees in de laatste inning binnen werd geslagen door Didi Gregorius.

Uitslagen MLB zaterdag
Washington Nationals - Cincinnati Reds 1-7
Chicago Cubs - San Diego Padres 5-4
Boston Red Sox - New York Yankees 4-1
Tampa Bay Rays - Chicago White Sox 1-2
Philadelphia Phillies - Miami Marlins 8-3
Pittsburgh Pirates - St.Louis Cardinals 4-8
Washington Nationals - Cincinnati Reds 6-2
Cleveland Indians - Los Angeles Angels 3-0
Milwaukee Brewers - Colorado Rockies 8-4
Minnesota Twins - Kansas City Royals 8-2
New York Mets - Atlanta Braves 3-0
Texas Rangers - Baltimore Orioles 3-1
Arizona Diamondbacks - San Francisco Giants 9-3
Oakland Athletics - Detroit Tigers 2-1
Los Angeles Dodgers - Houston Astros 0-14
Seattle Mariners - Toronto Blue Jays 1-5

De Astros waren op dreef tegen de Dodgers (Bron: YouTube)

Politie zoekt getuigen overval telefoonwinkel

Zaterdagmiddag werd een telecomwinkel op de A.F. de Savornin Lohmanstraat in Zaandam  overvallen. Rond 15:40 uur kwamen een man en een vrouw de winkel binnen. Terwijl de vrouw aan het rondkijken was, wilde de man geld wisselen.

Toen de eigenaar geld tevoorschijn haalde werd hij bedreigd met een mes door de overvaller. Nadat er geld was buit gemaakt ging de man er vandoor. De vrouw heeft vermoedelijk tijdens de overval de winkel verlaten.

De eigenaar ging achter de overvaller aan en zag hem achter in een Citroen C3 stappen met een Italiaans kenteken. Onduidelijk is of de vrouw ook in de auto zat. De auto reed weg in de richting van de Peperstraat.

De politie vraagt getuigen om zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Annoniem. 

Breuken voor Bernal en Landa bij valpartij in Clásica San Sebastián

De Clásica San Sebastián ging de laatste twintig kilometer in toen voorin het peloton een zware valpartij plaatsvond. Enkele favorieten gingen hard tegen de grond. Vooral Team Sky-toptalent Egan Bernal en Movistar-kopman Mikel Landa waren erg aan toe. Bernal liep daarbij een schedeltrauma op, terwijl Landa een gebroken wervel overhield aan zijn valpartij.

In aanloop naar de slotklim Murgil Tontora was er een grote valpartij. De Amerikaan Mark King (Dimension Data) keek achterom en reed tegen het achterwiel van een LottoNL-Jumbo renner aan en veroorzaakte een grote valpartij. Veel favorieten voor de dagzege lagen daarbij, maar vooral Bernal en Landa waren de grootste slachtoffers.

Landa lag op zijn zij en moest op een draagberrie afgevoerd worden. Het verdict was dan ook zwaar met een gebroken ruggenwervel. "Hij ondergaat zondag verdere controles", meldt Movistar op haar Twitteraccount. "Hij moet de komende twee tot drie weken absolute rust nemen."

Bij team Sky was er ook paniek. Bernal lag enkele minuten roerloos op de grond. De 21-jarige Colombiaan, die een belangrijke rol had in de tourzege van Geraint Thomas, kwam later wel bij. Volgens het Twitteraccount van zijn ploeg team Sky heeft Bernal een schedeltrauma, gebroken tanden een gescheurde lip en mogelijk een kaakbeenbreuk opgelopen.

Mark King maakte direct na afloop op Twitter zijn excuses voor zijn acties: "Ik wil mijn oprechte verontschuldigingen aanbieden aan de renners die vandaag gecrasht zijn door mijn toedoen. Ik keek achterom op zoek naar mijn ploegmakkers toen de renner naast me mijn voorwiel aantikte. Het is verschrikkelijk als je zoiets zelf overkomt, maar nog veel erger als je ook anderen daarmee schade berokkent. Ik hoop dat iedereen ok is."

Hennepkwekerij zorgt voor brand

Een hennepkwekerij in een huis aan de Voorstenkamp in Nijmegen heeft zaterdag tot een brand geleid. Bij de hulpdiensten kwam ’s avonds rond half acht een melding binnen van de brand. De brandweer zag bij het blussen al snel dat er een hennepkwekerij in het huis zat.

De politie waarschuwt vaak tegen hennepkwekerijen, omdat die vooral in woonwijken erg gevaarlijk kunnen zijn. Er kan snel brand uitbreken, waardoor de buurt gevaar loopt. In dit geval bleek het om een hennepkwekerij met ongeveer 150 planten te gaan waar de stroom illegaal werd afgetapt. De bewoonster van het huis is aangehouden door de politie voor verder onderzoek.

Hennepkwekerij zorgt voor brand (Foto: Stockfoto politie.nl)
Hennepkwekerij zorgt voor brand (Foto: Stockfoto politie.nl)

150 migranten in vrachtwagen opgepakt

Tijdens een grenscontrole iin Mexico heeft de politie 150 mensen, waaronder 62 kinderen, aangetroffen in een vrachtwagen. De poltie voerde samen met de immigratiedienst controles uit langs een snelweg in de zuidelijke deelstaat Tabasco, grenzend aan Guatemala. Dat meldt de NOS. 

De meeste volwassenen zijn afkomstig uit Guatemala, de overige migranten waren afkomstig uit Honduras, Nicaragua en El Salvador. De migranten zijn opgepakt en vastgezet. Ze zullen, in samenwerking met het consulaat van hun vaderland, naar het land van herkomst worden teruggestuurd. 

De vrachtwagenchauffeur en zijn bijrijder zijn opgepakt. 

Postma en Bouwmeester zakken weg op WK zeilen

De Nederlandse zeilsters hebben op het WK zielen in Aarhus geen goede dag gekend. Pieter-Jan Postma raakte de leiding kwijt in de Finn-klasse, terwijl Marit Bouwmeester in de Laser Radial weg zakte uit de top van het klassement.

Postma die vrijdag aan de leiding ging van het klassement kende zaterdag geen goede dag. De 36-jarige Fries werd in race vijf negentiende. Hij wist zich in race zes enigszins te herstellen door zesde te worden. Postma staat nu achtste in het algemeen klassement. 

Nicholas Heiner wist zich wel te handhaven in de top van het klassement van de Finn-klasse. De 29-jarige zeiler kwam in race vijf als negende over de finish en in de volgende race kwam hij als eerste over de finish. Heiner staat derde, maar wel met dezelfde puntenaantal als de Brit Edward Wright en de Zweed Max Salminen, die eerste en tweede staan.

Bouwmeester was vrijdag goed begonnen door bij de eerste twee races als tweede en derde te eindigen. De regerend olympisch, Europees en wereldkampioene kon dat zaterdag geen goed vervolg geven. Ze werd in de derde en vierde race elfde en 28ste, waardoor ze nu op een zesde plaats staat in het algemeen klassement.

Maxime Jonker staat in dezelfde klasse op een vierde plaats. De 23-jarige zeilster won vrijdag de eerste race en werd in de tweede race achtste. Zaterdag werd ze achtste in de derde race. Ze kende een mindere vierde race waarin ze 23ste werd, maar dat is vooralsnog haar schrapresultaat. In de klasse komt ook Daphne van der Vaart uit. De ook 23-jarige zeilster kende een dramatische eerste dag door als 25ste en 29ste te eindigen, maar herstelde zich daar knap van. Ze werd derde in race drie en won zelfs race vier.

Brons voor Keizer en Meppelink in Wenen, Brouwer en Meeuwsen naar halve finales

Beachvolleybalsters Sanne Keizer en Madelein Meppelink hebben brons veroverd op het majortoernooi in Wenen. In de Oostenrijkse hoofdstad wonnen de kersverse Europees kampioenen in de kleine finale van Maria Antonelli/Carol: 21-18, 21-18.

Keizer en Meppelink verloren zaterdag nog in de halve finale finales van het Braziliaanse duo Barbara/Fernanda: 21-17, 23-21. In de kleine finale herpakte de Nederlandse dames zich goed en wonnen overtuigend met tweemaal 21-18 van Maria Antonelli/Carol. Keizer en Meppelink spelen pas dit jaar samen maar komen door de derde plaats op het majortoernooi van Wenen wel in de top tien van de wereldranglijst.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen waren ook succesvol in Oostenrijk. De beachvolleyballers wonnen eerst in een spannende de tweede ronde van de Amerikaanse veteranen Phil Dalhausser en Nick Lucena: 26-28 24-22 15-10. Later op de dag wonnen ze in drie sets van Vitor Felipe en Evandro uit Brazilië, nadat ze opnieuw de eerste set hadden verloren: 17-21 21-16 15-13.

In de halve finales die te zien bij Ziggo Sport om 15.15 neemt Brouwer en Meeuwsen het op tegen de Noren Anders Berntsen Mol en Christian Sandlie Sørum. De Europees kampioenen wonnen op hun beurt in de kwartfinales makkelijk van de thuisfavorieten Clemens Doppler en Alexander Horst.

Politie doet onderzoek naar schietpartij Rhoon

Rond 05:00 uur heeft er op de Portlandse Baan in Rhoon (Zuid-Holland) een schietpartij plaatsgevonden. Naast de politie werden er ook twee ambulances opgeroepen, maar het is onduidelijk of er daadwerkelijk gewonden zijn gevallen. 

De omgeving is ruim afgezet en de politie doet onderzoek naar de schietpartij. Getuigen wordt gevraagd hun informatie te delen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer: er is van alles aan de hand!

Bonjour! 

Ja, en zo is er ineens van alles aan de hand! Het zijn kleine dingetjes, maar van zulke grote invloed! Ik had het eergisteren over een zwakke storing die ons land zou gaan passeren. Deze kreeg echter een staartje. In Noorwegen viel er flink wat regen, maar bij ons kwam het onverwachts tot een grote afkoeling aan de kust. Direct aan de kust kelderde de temperatuur van 26 naar 20 graden om 17.00. Dat staartje waar ik het over had trok pas laat over ons land met sluierbewolking en uiteindelijk een groter temperatuursverschil tussen de lucht boven zee  en het aardoppervlak.

Daardoor ontstonden er velden met stratus. Als gevolg daarvan was het in Limburg nog 32 graden maar in Hoek Van Holland nog '''''''slechts'''''' 20 graden. Met nadruk.  Dit had geen enkel weermodel in de gaten. Sterker nog, het zeewater is 23 tot 24 graden, maar de waarneming op station Hoek Van Holland was dus maar 20 graden. Daardoor ontstonden die stratusvelden. Ik denk dat veel mensen in het oosten en zuiden graag in HvH hadden willen zijn. Ook bij mij in Haarlem deed de stratus een dappere poging, maar die mislukte. Wel kon ik mijn huis even goed doorluchten.

Het is toch wel een signaal dat het seizoen langzaamaan richting herfst gaat. Het gaat heel langzaam, maar op de weerkaarten verschijnen nu toch al wat depressie-activiteiten. Vrijdag toonden de modellen ons zelfs een heuse storm. Die was echter wel weer snel verdwenen. Maar enkele veranderingen gaan we wel zien komende week.

Vandaag zien we dat het zeker langs de kust aangenaam is met maxima van 23 graden. In het binnenland zit je toch alweer op 25 graden en in het zuiden en oosten alweer op 28 tot 29 graden. Dit noemen we even een dipje. Verder zijn er wolkenvelden en perioden met zon. Het blijft overal droog.

Maandag en dinsdag gaat het hittekannon echter nog éénmaal volop aan. Maxima van 27 tot 33 op maandag en 32 tot 37 op dinsdag. Op woensdag komt dan de afkoeling dichterbij. Of er dan al buien gaan vallen is nog even afwachten. Die gaan er waarschijnlijk wel vallen in de periode donderdag t/m zondag. Maar daar kom ik komende dagen uiteraard op terug.

Fijne zondag!  

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Bloem geniet van de regen (Foto: Raymond Dobber)
Afgelopen week trok er één regenbui over Haarlem. Mijn goede vriend Raymond Dobber maakte deze prachtige foto nét na de bui. Veel mensen in het binnenland snakken naar zo'n plaatje denk ik. (Foto: Raymond Dobber)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

StefanoPinna is beste PS4 FIFA 18-speler

De FIFA-speler van PSV, StefanoPinna, is tweede van de wereld geworden tijdens de FIFA eWorld Cup. Hij verloor in aanloop naar de finale geen enkele wedstrijd. In de Grand Final tegen de kampioen op de Xbox One mocht de Belg StefanoPinna het laten zien tegen de winnaar van de FUT Champions Cup Mossad “MSdossary” Aldossary. Helaas verloor StefanoPinna hier zijn eerste twee wedstrijden van het toernooi.

StefanoPinna
StefanoPinna

Het eerste deel van de finale werd gespeeld op StefanoPinna’s favoriete console, de PlayStation 4. Dit mocht niet baten en hij verloor met 2-0.

Het tweede deel was op de Xbox One en MSdossary herhaalde zijn kunstje: 2-0. Ondanks dat StefanoPinna dus in de finale een keer heeft verloren op de PlayStation, mag hij zich toch het hele jaar lang de FIFA 18 - kampioen op de PlayStation noemen. StefanoPinna heeft in ieder geval zijn visitekaartje afgegeven en de hele wereld weet meteen dat hij meedoet voor de grote prijzen. MSdossary krijgt voor zijn prestatie $250.000,- en Stefano neemt als beloning $50.000,- mee naar huis.

Moeder Bin Laden: 'Hij was een lieve man'

Osama bin Laden is bij ons ook wel bekend achter het brein van de terroristische aanslagen op 11 september 2001. Duizenden doden op je geweten, leiding geven aan destijds 's werelds meest beruchte terroristische organisatie, het zijn allemaal geen kenmerken van een lieve man.

Toch is de moeder van Bin Laden er van overtuigd dat haar Osama dat ooit wel was. The Guardian heeft een groot interview gepubliceerd met Alia Ghanem, Bin Laden's moeder, die jarenlang over haar zoon weigerde te praten. Ook andere familieleden van de inmiddels al lang tot vissenvoer gedegradeerde terroristenleider komen aan het woord.

In het Saoedische landhuis van de rijke zakenfamilie vertelt Ghanem over de King Abdulaziz Universiteit in Jeddah, waar Osama economie studeerde. Daar zou hij in contact zijn gekomen met mannen die ervoor zorgden dat haar zoon radicaliseerde en een fanatieke jihadi werd.

"Hij was een goede, lieve man...tot hij de mensen ontmoette die hem gehersenspoeld hebben", aldus moederlief. "Op die universiteit werd hij een andere man. Hij hield zoveel van mij dat hij mij nooit vertelde wat hij precies deed, ook al zei ik hem altijd dat hij weg moest blijven van die mensen."

"Het is nooit in me opgekomen dat hij zou radicaliseren. We waren er kapot van toen we ontdekten dat hij jihadist was geworden, dat had nooit mogen gebeuren. Waarom zou hij alles op die manier weg willen gooien?", vraagt Bin Laden's moeder zich hardop af.

Halfbroer Hassan bin Laden noemt zijn moeder niet volledig betrouwbaar als getuige: "Ze zit nog steeds in de ontkenningsfase over Osama. Ze weigert enige schuld bij hem te leggen, want ze houdt van haar zoon en kent hem alleen als brave jongen. Die kant hebben wij ook gezien, maar zij kende hem nooit als jihadist."

Steven Seagal gaat wereldvrede fixen

Geen paniek meer, het komt allemaal goed: Steven Seagal gaat de wereldvrede wel even fixen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de actiefilmacteur aangesteld als officieel gezant.

De rol van Seagal bestaat uit het verbeteren van de humanitaire betrekkingen met de Verenigde Staten, zo melden Russische media. Seagal mag zich sinds 2016 Russisch staatsburger noemen en is openlijk groot fan van Vladimir Poetin en diens land.

Overigens zal Seagal niet bepaald rijk worden van het regelen van de wereldvrede: hij ontvangt geen salaris. "Ik heb altijd de wens gehad om alles wat ik kan te doen om de relatie tussen Rusland en de VS te verbeteren", aldus Seagal tegenover media in zijn tweede land.

Poolse schansspringers delen zege in Zomer Grand Prix

Hij won in Wisla, hij won in Hinterzarten en zaterdag was het ook in het Zwitserse Einsiedeln weer raak: schansspringer Kamil Stoch won tot nu toe alle drie individuele wedstrijden in de Zomer Grand Prix, maar in Zwitserland moest hij de winst wél delen.

Bij echt schansspringweer - het was een graadje of 32 - ging de eerste ronde van start. Daarin waren vooral Stoch en landgenoot Piotr Zyla een klasse apart, terwijl Jakub Wolny, Stefan Hula en Dawid Kubacki er zelfs voor zorgden dat de gehele top-5 uit Polen bestond.

In de finaleronde werd daar nog een stokje voor gestoken, met name doordat de Rus Evgeniy Klimov een uitstekende sprong liet zien. Die bleek zelfs beter dan iedereen in de finale, waardoor hij van de zesde naar de derde plek steeg.

Stoch hield zijn eerste plek vast, maar Zyla wist het gat wel te dichten. Sterker nog, het tweetal eindigde met precies dezelfde score, waardoor ze allebei de overwinning toegewezen kregen, voor de enkele jaren geleden vanuit de noordse combinatie overgestapte Klimov.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.