Breuken voor Bernal en Landa bij valpartij in Clásica San Sebastián

De Clásica San Sebastián ging de laatste twintig kilometer in toen voorin het peloton een zware valpartij plaatsvond. Enkele favorieten gingen hard tegen de grond. Vooral Team Sky-toptalent Egan Bernal en Movistar-kopman Mikel Landa waren erg aan toe. Bernal liep daarbij een schedeltrauma op, terwijl Landa een gebroken wervel overhield aan zijn valpartij.

In aanloop naar de slotklim Murgil Tontora was er een grote valpartij. De Amerikaan Mark King (Dimension Data) keek achterom en reed tegen het achterwiel van een LottoNL-Jumbo renner aan en veroorzaakte een grote valpartij. Veel favorieten voor de dagzege lagen daarbij, maar vooral Bernal en Landa waren de grootste slachtoffers.

Landa lag op zijn zij en moest op een draagberrie afgevoerd worden. Het verdict was dan ook zwaar met een gebroken ruggenwervel. "Hij ondergaat zondag verdere controles", meldt Movistar op haar Twitteraccount. "Hij moet de komende twee tot drie weken absolute rust nemen."

Bij team Sky was er ook paniek. Bernal lag enkele minuten roerloos op de grond. De 21-jarige Colombiaan, die een belangrijke rol had in de tourzege van Geraint Thomas, kwam later wel bij. Volgens het Twitteraccount van zijn ploeg team Sky heeft Bernal een schedeltrauma, gebroken tanden een gescheurde lip en mogelijk een kaakbeenbreuk opgelopen.

Mark King maakte direct na afloop op Twitter zijn excuses voor zijn acties: "Ik wil mijn oprechte verontschuldigingen aanbieden aan de renners die vandaag gecrasht zijn door mijn toedoen. Ik keek achterom op zoek naar mijn ploegmakkers toen de renner naast me mijn voorwiel aantikte. Het is verschrikkelijk als je zoiets zelf overkomt, maar nog veel erger als je ook anderen daarmee schade berokkent. Ik hoop dat iedereen ok is."