Holland Acht roeit naar EK-zilver, goud voor Paulis en Keijser

Roeisters Marieke Keijser en Ilse Paulis hebben op de Europese kampioenschappen in Glasgow in de lichte dubbel-twee het goud gepakt. Olympisch kampioene Paulis en haar jonge, wegens het stoppen van Maaike Head nieuwe partner waren vooral dankzij een ijzersterke slotfase een maat te groot voor Polen en Zwitserland.

De Noren Kristoffer Brun en Are Strandli pakten het goud in de lichte dubbel-twee bij de mannen. De winnaars van olympisch brons in Rio klopten de Ierse broers Gary en Paul O'Donovan, die in Rio zilver pakten. Stefano Oppo en Pietro Ruta uit Italië veroverden het brons, voor de Belgische boot van Tim Brys en Niels Van Zandweghe.

Marieke Keijser and Ilse Paulis pakken goud op het EK. (PRO SHOTS/Action Images)
Marieke Keijser en Ilse Paulis pakken goud op het EK. (PRO SHOTS/Action Images)

De lichte skiff bij de mannen leverde goud op voor Zwitserland. Michael Schmid vocht een verbeten duel uit met de Italiaan Martino Goretti en bleek de sterkste. De Brit Samuel Mottram dacht nog even te profiteren, maar moest genoegen nemen met brons.

In de lichte skiff bij de vrouwen was de Wit-Russische Alena Furman een klasse apart: ze won met meer dan vier seconden voorsprong op Laura Tarantola (Frankrijk) en Clara Guerra (Italië). Amber Kraak eindigde als tweede in de B-finale en pakte zo de achtste plek in de eindstand.

De dubbel-twee bij de mannen werd een prooi voor de Fransen Hugo Boucheron en Matthieu Androdias. Het werd een zeer spannende finale, waarin de Fransen dankzij een geweldig eindschot een halve seconde eerder finishten dan de Roemeense ploeg, die op hun beurt de Britten op 0,13 seconden terug naar het brons verwezen. Polen kreeg op een seconde de ondankbare vierde plaats.

Kjetil Borch pakte het goud in de skiff bij de mannen. De Noor won in Rio in 2016 olympisch brons in de dubbel-twee met skifflegende Olaf Tufte en stapte daarna zelf over naar de eenmansboot. In een fraaie finale klopte hij drievoudig Europees kampioen Mindaugas Griskonis uit Litouwen, terwijl de Zwitser Roman Röösli brons pakte.

Harold Langen eindigde als laatste in de C-finale en besloot het toernooi dan ook als achttiende en laatste. Een geldig excuus heeft hij wel: Langen zou samen roeien met Kaj Hendriks, maar die moest zich wegens oververmoeidheid terugtrekken. Langen nam zo plaats in de skiff, maar dat is geenszins zijn onderdeel.

De Zwitserse wereldkampioene en topfavoriete Jeannine Gmelin maakte haar rol in de skiff bij de vrouwen volledig waar. Het verschil was relatief klein, maar ze won wel goud. Achter haar was het uitermate spannend: Magdalena Lobnig uit Oostenrijk klopte de Oekraïnse Diana Dymchenko met 0,05 seconden in de strijd om zilver.

Update 13.55 uur
De Holland Acht heeft in Glasgow het zilver gepakt. Duitsland was zoals te verwachten viel ongenaakbaar en dat leverde de Deutschland-Achter de zevende opeenvolgende gouden EK-medaille op. Nederland vocht daarachter met Roemenië om het zilver en die strijd werd nipt gewonnen.