Baanrenster Pieters 4e op afvalkoers EK, sprinters naar kwartfinales

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen in Glasgow hebben Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen zich op de individuele sprint overtuigend voor de volgende ronde geplaatst. Overigens plaatste iedereen zich voor de knock-outfase, het ging dan ook puur om de indeling van de heats.

De 200 meter met vliegende start werd het snelst afgelegd door de Duitser Stefan Bötticher, die 9,722 seconden nodig had. Hoogland snelde naar een tijd van 9,727 seconden, waarmee alleen hij en de Duitser gemiddeld boven de 74 kilometer per uur uit konden komen. Met 9,770 liet Lavreysen de derde tijd noteren.

Rond het middaguur (Nederlandse tijd) gaat de eerste ronde van start, daar heeft de top-4 een bye voor. De Nederlanders komen in de achtste finales voor het eerst weer in actie en wel vanaf grofweg tien voor één zondagmiddag.

Update 13.13 uur
Op de afvalkoers bij de vrouwen heeft Amy Pieters genoegen moeten nemen met de vierde plek. De Nederlandse reed vele ronden op kop om zo te voorkomen dat ze geëlimineerd werd, maar in de slotfase moest ze daar wel de prijs voor betalen.

Met nog vier dames op de baan kon Pieters het niet meer aan en werd ze uitgeschakeld. De Russin Evgenia Augustinas liet het vervolgens gelijk lopen en nam genoegen met brons, waarna Laura Kenny in de sprint om goud een maat te groot was voor de Duitse Anna Knauer, die op haar beurt de halve koers bij Pieters in het wiel reed.

Update 13.25 uur
Op de sprint maakte Hoogland bijzonder veel indruk in de achtste finales. Hij maakte gehakt van de Pool Rafal Sarnecki en gooide er en passant nog even een - voor een heat - geweldige tijd van 9,907 seconden uit. 

Lavreysen nam het ook op tegen een Pool, Mateusz Lipa. Dat ging weliswaar iets minder overtuigend, maar Lavreysen wist de poging van Lipa in de laatste meters keurig op te vangen en dus staan beide Nederlanders in de kwartfinales.