Kinderen gevraagd Feyenoordshirt binnenstebuiten te dragen

Koen en Thijs, zeven en negen jaar oud, gingen gezellig als genodigden van de Johan Cruijff Foundation, met hun ouders naar Feyenoord kijken, dat ging strijden om de Johan Cruijffschaal tegen en in het stadion van landskampioen PSV.

Van een steward kregen ze echter het advies om de Feyenoordshirts die ze vol trots aan hadden gedaan binnenstebuiten te dragen. "Ze snapten niet waarom ze hun shirt moesten omdraaien", vertelt hun vader Elwin. "Ze vroegen 'Papa, wat bedoelde die mevrouw toen zij zei dat er een paar ons aan het 'zoeken waren?' aan me." 

PSV-woordvoerder Thijs Slegers laat weten dat zowel de Cruijff Foundation als de KNVB de genodigden niet van tevoren had gebriefd over eventuele kledingvoorschriften.

"In het veiligheidsoverleg in de aanloop naar deze wedstrijd is besproken dat we er voor moesten waken dat shirts in het vak voor genodigden mogelijk tot irritatie konden leiden. Desondanks is besloten om geen kledingvoorschrift op te leggen, want we vonden het niet netjes om genodigden op te leggen wat ze moesten dragen. Ondanks allerlei maatregelen constateerden we al vóór de wedstrijd dat er in meerdere vakken een gemengd publiek zat. Om escalatie te voorkomen hebben we enkele mogelijk kwetsbare fans, zoals deze kinderen, het goedbedoelde advies gegeven om hun voorkeur niet opzichtig te tonen. Voor de duidelijkheid: het was geen eis, want die afspraak was er niet gemaakt.”

Vader Elwin had bij de kaartverkoop inderdaad wel door dat er een paar supporters een beetje vervelend reageerden op de Feyenoordshirts die zijn zoontjes droegen, maar de winst van Feyenoord maakte uiteindelijk veel goed. "Ze hebben genoten van de wedstrijd."