Heemskerk als snelste naar finale, jonge Italiaan wint koningsnummer

Zwemmer Alessandro Miressi heeft zich gekroond tot Europees kampioen op de 100 meter vrije slag. In Glasgow was de 19-jarige Italiaan met 48,01 seconden ietwat verrassend de beste op het koningsnummer, voor de Brit Duncan Scott (48,23) en de Fransman Mehdy Metella (48,24).

Op de 1500 meter vrije slag bij de mannen werd regerend olympisch en tweevoudig wereldkampioen Gregorio Paltrinieri geklopt. De Italiaan ging lange tijd samen met de Duitser Florian Wellbrock en de Oekraïner Mykhailo Romanchuk aan de leiding, maar moest dat duo in de latere fase laten gaan.

Vicewereldkampioen Romanchuk kwam nog zeer dicht in de buurt van Wellbrock, maar in de laatste meters was de Duitser toch de beste: hij won in 14:36,15 minuten, een kleine seconde voor Romanchuk en bijna zeven tellen voor Paltrinieri.

De 100 meter schoolslag bij de vrouwen werd een prooi voor Yuliya Efimova. De Russin vocht een verbeten duel uit met de Litouwse Ruta Meilutyte en finishte na 1:05,53 als eerste. Meilutyte eindigde nog wel als tweede door de Italiaanse Arianna Castiglioni net van het lijf te houden.

Update 19.10
Nederlands recordhouder Arno Kamminga staat na de 100 meter schoolslag ook op de 200 meter schoolslag in de finale. Kamminga viel met zijn tijd van 2:10.00 minuten wat tegen - hij was een ruime seconde trager dan eerder in het jaar - maar het was wel goed voor de zevende tijd en dus een plek in de eindstrijd. De Rus Anton Chupkov was met 2:07,95 duidelijk de snelste.

Update 19.27 uur
Op de 50 meter rugslag bij de vrouwen was het goud voor de Britse Georgia Davies, die aantikte na 27,23 seconden - 0,02 seconden boven haar Europees record van zaterdag. Anastasiia Fesikova uit Rusland eindigde in 27,31 als tweede, brons was in 27,70 tellen voor de Finse Mimosa Jallow.

Kira Toussaint moest met 28,80 teleurstellend genoegen nemen met de achtste en laatste plek. Dat gaf de tijdswaarneming althans aan, maar het leek niet te kloppen. Feit is dat ze in elk geval niet bij de eerste drie aantikte.

Update 19.38 uur
Arjan Knipping sneuvelde in de halve finales van de 200 meter wisselslag, maar dat was zeker geen schande. De 24-jarige kersverse vader zwom in de ochtend al bijna een seconde sneller dan hij ooit had gedaan en met 2:00,87 bleef hij daar zondagavond enkele honderdsten boven. Het leverde hem de elfde tijd op, waar de top-8 zich plaatst voor de finale.

Update 19.46 uur
Femke Heemskerk heeft zich op de 200 meter vrije slag als snelste geplaatst voor de finale. Met haar tijd van 1:57,64 minuten was ze een kleine halve seconde sneller dan de rest. Met een tijd van 2:00,39 stelde Robin Neumann teleur: ze kwam niet verder dan plek dertien.

Update 19.55 uur
De 200 meter vlinderslag bij de mannen leverde spektakel op. De Hongaar Kristof Milak, nog maar 18 jaren jong, ging er als een dolle vandoor en na 150 meter zat niemand minder dan Michael Phelps ongetwijfeld nog met samengeknepen billen te kijken: zijn wereldrecord was in gevaar.

In de laatste 50 meter kon de tiener het niet meer helemaal bolwerken, maar met 1:52,79 zwom hij wel naar de zevende tijd ooit en uiteraard naar het goud. Zilver was op gepaste afstand voor zijn landgenoot Tamas Kenderesi, terwijl het brons een verhaal an sich was: de pas 16-jarige Italiaan Federico Burdisso was aanvankelijk reserve, mocht door het afzeggen van de Brit James Guy toch zwemmen en pakte zowaar brons.

Update 20.05 uur
De 4x200 meter vrije slag bij de mannen is gewonnen door Groot-Brittannië. Calum Jarvis, Duncan Scott, Thomas Dean en James Guy zwommen naar een tijd van 7:05,32 minuten. Guy wist het definitieve gat te slaan met Rusland, dat voor Italië zilver pakte.

Kyle Stolk, Ferry Weertman, Stan Pijnenburg en Maarten Brzoskowski verbeterden zich ten opzichte van de series, maar kwamen er wat medailles betreft niet aan te pas: de 7:13,46 leverde de zevende plek op.

Kamminga weer in finale (Pro Shots / Insidefoto)
Kamminga weer in finale (Pro Shots / Insidefoto)