FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 februari 2018

Liverpool op rozen na doelpuntenregen bij Porto

Liverpool lijkt bijna verzekerd van een plaats in de kwartfinale van de Champions League. De Britten wonnen uit met 0-5 bij FC Porto, mede dankzij een hattrick van Sadio Mané, waardoor de return een formaliteit lijkt te worden.

Bij Liverpool speelden Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum de hele wedstrijd. Zij zagen dat de teams rustig uit de startblokken kwamen en dat Otávio namens Porto de eerste kans aan liet tekenen. Liverpool zette daar een inzet van Andrew Robertson tegenover. De Britten werden langzaam maar zeker sterker en nadat Mohamed Salah en Roberto Firmino kansen om zeep hadden geholpen maakte Mané na 25 minuten de 0-1. Wijnaldum slalomde langs de verdedigers van Porto en gaf Mané een niet te missen kans.

Niet veel later was het opnieuw raak nadat James Milner eerst nog de paal had geraakt. Salah wist wel raad met de rebound waarbij hij doelman José Sá het nakijken gaf. Tiquinho had het duel een ander aanzien kunnen geven, maar faalde, waardoor het bij rust 0-2 bleef.

Na de pauze scoorde Liverpool al snel de derde. Uit een counter vond Salah Firmino, maar deze miste. Mané was in de rebound wel trefzeker. De Britten drukten door en twintig minuten voor tijd maakte Firmino op aangeven van Milner het drama voor Porto nog erger. Mané maakte met zijn derde van de avond de kans nog kleiner dat op 6 maart Porto nog een ronde verder zal gaan: 0-5.

Zuma treedt af als president Zuid-Afrika

Jacob Zuma is de meest controversiële en kleurrijke president die Zuid-Afrika in de recente geschiedenis kende. De voormalige anti-apartheidsstrijder raakte verstrikt in een reeks schandalen, die menig andere politicus allang de kop zouden hebben gekost, maar Zuma hield het - tot woensdag - meer dan acht jaar vol als staatshoofd.

Zijn armoedige achtergrond en charisma brachten hem grote populariteit onder de bevolking. Die kreeg een forse deuk toen de hoogste rechtbank in Zuid-Afrika oordeelde dat Zuma de staat moest terugbetalen voor een ingrijpende en dure verbouwing van zijn eigen woning, met onder meer de aanleg van een amfitheater, zwembad en bezoekerscentrum. "Hij eet terwijl wij honger lijden", klaagden demonstranten.

Zuma stak in eerste instantie gunstig af tegen zijn voorganger, de afstandelijke Thabo Mbeki. "Hij is een man die luistert en zich niet opstelt als een intellectuele koning", vergeleek iemand uit Zuma's achterban de twee.

Zuma werd opgevoed door zijn moeder, een weduwe, en kreeg geen formele scholing. Als zeventienjarige sloot hij zich aan bij het ANC. Hij kreeg tien jaar cel wegens samenzwering om het regime omver te werpen en bracht die tijd door op het beruchte Robben Island, naast Nelson Mandela. Daar zou hij het moraal hoog hebben gehouden door te zingen en theaterstukjes op te voeren.

Apartheidsbewind
Hij was een van de eerste ANC-leiders die in 1990 terugkeerden naar Zuid-Afrika en nam deel aan de onderhandelingen met de blanke regering over een einde aan het apartheidsbewind.

Nadat hij Mbeki opvolgde, doken steeds vaker beschuldigingen op van corruptie, fraude, afpersing, witwassen en belastingontduiking. Zelf ontkent hij alle schuld. De aantijgingen verklaren mogelijk zijn Zulu-naam: hij die lacht terwijl hij zijn vijanden vermorzelt.

Beschuldigingen
De beschuldigingen voeren terug naar de jaren negentig en gaan over bijna achthonderd betalingen in een grote wapendeal. Zuma en andere overheidsfunctionarissen zouden smeergeld hebben aangenomen bij de koop van straaljagers, patrouilleboten en ander materieel.

De 75-jarige Zuma is een trotse polygamist volgens de tradities van zijn Zulu-volk. Hij trouwde zes keer en heeft nog altijd vier vrouwen.

Zuma treedt af als president Zuid-Afrika
Zuma treedt af als president Zuid-Afrika (Foto: ANP)

OM laat verdachte DDoS-aanvallen vrij

De achttienjarige Jelle S. uit Oosterhout die begin deze maand werd opgepakt voor een reeks cyberaanvallen op onder andere de Belastingdienst en een bank is woensdag vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie liet de jongeman vrij maar een woordvoerder zegt dat hij verdachte blijft en dat de officier van justitie later zal beslissen over zijn zaak.

De politie verdenkt Jelle S. onder andere van DDoS-aanvallen op de bunq bank in september vorig jaar. Als gevolg daarvan was de bank dagenlang niet of slecht bereikbaar. Twee weken geleden waren de Belastingdienst, internetsite Tweakers en internetaanbieder Tweak doelwit.

Scholier Jelle S. eiste de aanvallen zelf op, onder andere in correspondentie met De Volkskrant. Hij wilde naar eigen zeggen aantonen dat het met een relatief simpele aanval mogelijk is om banken plat te leggen.

Bij een DDoS-aanval wordt een server bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer waardoor een internetsite moeilijk bereikbaar wordt.

OM laat verdachte DDoS-aanvallen vrij
OM laat verdachte DDoS-aanvallen vrij (Foto: ANP)

Bitcoindelvers hinderen zoektocht naar aliens

Wetenschappers die zoeken naar buitenaards leven hebben flinke last van de bitcoin en andere virtuele munten. Om signalen uit het heelal op te vangen en te onderzoeken, hebben ze sterke computerchips nodig. Maar die zijn niet meer te krijgen. Ze worden opgekocht door mensen die virtueel geld willen 'minen'.

De wetenschappers zeiden dat woensdag tegen de BBC. "We willen de allernieuwste GPU-processoren gebruiken. En we kunnen ze niet meer krijgen. Dat belemmert onze zoektocht naar buitenaards leven, om antwoord te krijgen op de vraag of we alleen zijn. Dit is een nieuw probleem, het speelt pas bij bestellingen van de afgelopen maanden", zegt wetenschapper Dan Werthimer, grondlegger van het project [email protected] SETI is een afkorting voor Search for Extra Terrestrial Intelligence (zoektocht naar buitenaardse intelligentie).

Werthimer legt uit waar de processoren voor nodig zijn: "We willen zo veel mogelijk frequenties bekijken, omdat we niet weten hoe 'aliens' hun boodschap sturen. Daar is veel rekenkracht voor nodig." Op sommige plekken draaien honderd aan elkaar gekoppelde GPU's tegelijk.

GPU's zijn in de eerste plaats bedoeld voor gamers, maar als ze aan elkaar gekoppeld worden, kunnen ze veel gegevens achter elkaar verwerken. Dat gebeurt bij wetenschappelijk onderzoek, maar ook bij het verwerken van cryptocurrency, zoals de bitcoin. Daarvoor moeten complexe wiskundige formules worden opgelost. Dat oplossen wordt minen of delven genoemd. Wie de oplossing vindt, krijgt als beloning 12,5 bitcoins. Bij de huidige koers is de waarde meer dan 90.000 euro. Elke tien minuten wordt zo'n bedrag uitgekeerd.

Bitcoindelvers hinderen zoektocht naar aliens
Bitcoindelvers hinderen zoektocht naar aliens (Foto: BuzzT)

Indringers geweerd bij hoofdkantoor NSA

Drie mannen hebben vanmorgen in de buurt van Washington DC geprobeerd in een SUV het terrein op te rijden van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Er is geen reden om aan terrorisme te denken volgens de FBI. Een woordvoerder wil echter niet zeggen of er wapens zijn gevonden in de auto.

De auto reed tot aan de poort van Fort Meade, in de staat Maryland, waar de bewaking het vuur opende. Een van de drie inzittenden zou gewond zijn geraakt toen de auto tegen een betonnen obstakel tot stilstand kwam. Ook zijn een medewerker van de NSA en een burger gewond geraakt, maar ze verkeren niet in levensgevaar.

De NSA is een van de meest belangrijke spionagebureau's van de Amerikaanse overheid. Fort Meade is het hoofdkwartier dat zich richt op technologische hulpmiddelen zoals het monitoren van internetverkeer.

De reden voor het bezoek aan Fort Meade van de drie inzittende van de auto is onbekend; wellicht zijn zij verkeerd afgeslagen, iets wat eerder in 2015 ook gebeurde. Toen werden de betreffende inzittenden doodgeschoten. Later bleken zij onder invloed van drugs of alcohol van een feest te komen en hadden de verkeerde afrit genomen. Of dat in dit geval ook de reden is, is nog niet duidelijk.

Reacties op overlijden Ruud Lubbers

Inmiddels komen de reacties op het overlijden van Ruud Lubbers op gang. Koning Willem-Alexander, Maxima en Prinses Beatrix wensen zijn nabestaanden veel kracht toe: "Ruud Lubbers heeft ons land en de internationale gemeenschap tientallen jaren in vele functies gediend. Als minister-president zette hij zich twaalf jaar lang energiek in voor economisch en sociaal herstel. Latere generaties konden daarop voortbouwen. Wij gedenken Ruud Lubbers als een groot staatsman met een indrukwekkend verantwoordelijkheidsgevoel. Wij gedenken hem ook als een moedig en invoelend mens. Zijn familie wensen wij kracht toe in deze moeilijke dagen."

Ook de Minister-President  heeft inmiddels gereageerd: "Het verdrietige nieuws van het overlijden van oud-premier Ruud Lubbers komt als een schok. Nederland verliest een staatsman met een grote statuur. Als langstzittende premier in onze geschiedenis loodste hij Nederland in de jaren ‘80 door een zeer moeilijke economische periode heen. Met zijn brede kennis en ervaring en zijn onvermoeibare creativiteit wist hij voor elk probleem een oplossing te vinden.Ruud Lubbers was daarnaast een overtuigd Europeaan en wereldburger. In een tijd die bol stond van de internationale spanningen heeft hij Nederland internationaal een gezicht gegeven. Tot ver buiten onze landsgrenzen werd hij gezien en gewaardeerd."

Hij vervolgt verder: "Voor mij persoonlijk was Lubbers niet alleen de premier van mijn jeugd, maar ook de informateur die in 2010 een belangrijke rol speelde bij de vorming van mijn eerste kabinet. Ik heb hem toen en later leren kennen als een intelligent, wijs en betrokken mens. Mijn hart en gedachten zijn nu bij zijn vrouw Ria, zijn kinderen en kleinkinderen. Hen wens ik alle kracht toe die nodig is om dit grote verlies te dragen."

Bij de NOS lezen we dat Wim Kok, die Lubbers opvolgde als premier, 'heel erg geschrokken is' door het nieuws. Kok: "Zijn overlijden bedroeft mij bijzonder en heeft me diep geraakt." Ook Jan Peter Balkenende noemt het een zeer 'intens verdrietig bericht'. 

Oud minister Hirsch Ballin had het overlijden van Lubbers niet zien aankomen: "Ik had dit niet verwacht, het is triest om te horen."

Scholen moeten miljoenen terugbetalen

Basisscholen hebben de afgelopen jaren ten onrechte 32 miljoen euro ontvangen voor kinderen die risico lopen achterop te raken. Dat geld moeten ze terugbetalen, meldt minister Arie Slob van Basisonderwijs.

Scholen krijgen extra geld als de ouders van hun leerlingen laag zijn opgeleid. Ze moeten dat zelf navragen en doorgeven. Dat gaat geregeld mis. De regeling laat veel ruimte voor interpretatie, misbruik en oneigenlijk gebruik, stelde de Algemene Rekenkamer jaren geleden al vast.

De administratie van de scholen is inmiddels "grotendeels op orde", schrijft Slob. Hij wil voortaan graag op een andere manier bepalen of een school extra geld moet krijgen en dat niet meer aan de scholen zelf overlaten. Die nieuwe methode is al klaar, maar gemeenten, het onderwijs en de politiek zijn het nog niet eens over de precieze toepassing.

Scholen moeten miljoenen terugbetalen
Scholen moeten miljoenen terugbetalen (Foto: ANP)

Amerikanen lezen minister Bijleveld de les

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis heeft minister Bijleveld en zijn collega's uit de andere NAVO-landen die onvoldoende besteden aan defensie woensdag nog eens verteld dat ze hun verplichtingen moeten nakomen. Alle 29 NAVO landen moeten in 2024 minstens 2 procent van hun nationaal inkomen aan defensie uitgeven. Nederland komt deze kabinetsperiode niet verder dan 1,3 procent.

"Mattis heeft heel feitelijk aangegeven hoe de situatie is: vijftien landen halen het en de rest niet. En bij die laatste zitten wij zoals het er nu uitziet", aldus Bijleveld. "Als je naar de feiten luistert is het natuurlijk wel een harde boodschap. Ik heb aangegeven dat wij 5 miljard extra kunnen besteden. Een goed begin."

Minister Steven Vandeput van België, dat de 0,9 procent nog niet eens haalt, nam het woord niet. "Als je geschoren wordt moet je stilzitten." Hij tekende wel aan dat zijn land altijd bij de besten van de klas hoort als het gaat om bijdragen aan NAVO-missies.

Ook NAVO-topman Jens Stoltenberg sprak vermanend. "Iedereen moet zijn deel betalen. Het gaat om geloofwaardigheid en natuurlijk onze veiligheid."

Amerikanen lezen minister Bijleveld de les
Amerikanen lezen minister Bijleveld de les (Foto: ANP)

Netanyahu: ik zal niet opstappen.

De premier van Israel Netanyahu verwierp de aanbevelingen van de politie om hem aan te klagen. Netanyahu zou volgens de politie aangeklaagd moeten worden voor fraude, omkoperij en schending van vertrouwen. De premier vindt de beschuldigingen "partijdig, extreem en vol met gaten zoals Zwitserse kaas."

De politie voert twee verschillende onderzoeken uit naar de rechtse politicus Netanyahu. Als hij schuldig wordt bevonden aan bovengenoemde beschuldigingen kan hij haast zeker zijn van een gevangenisstraf. In de eerste zaak gaat het om een gift van 300.000 euro die Netanyahu zou hebben ontvangen in ruil voor politieke gunsten. In de tweede zaak gaat het om een deal die Netanyahu geprobeerd zou hebben te maken met de grootste krant in Israel: Yedioth Ahronoth. Netanyahu zou de wetgeving ten gunste van de krant Yedioth Ahronoth en ten nadele van hun grootste concurrent Israel Hayom willen steunen, in ruil hiervoor zou de krant positief nieuws uitbrengen over Netanyahu.

Druk om op te stappen
Netanyahu heeft de beschuldigingen meerdere malen verworpen en zegt dat zijn regering stabiel is ondanks dat de druk om op te stappen toe neemt. "Mijn coalitie is stabiel. Niemand, ook ik niet heeft plannen om mee te doen aan de verkiezingen. De waarheid zal binnenkort aan het licht komen". Correspondent Harry Fawcett van Al Jazeera meldt dat de partijleden van Netanyahu sterk achter hem staan terwijl de oppositie het eens is met de veroordelingen. Daarnaast zegt de correspondent dat binnen de coalitie lang niet iedereen even sterk achter de premier staat. De minister van financiën spreekt zich niet uit over de beschuldigingen en laat het over aan de procureur-generaal. Daarintegen spreekt de minister van onderwijs zich wel uit. Volgens de correspondent zou de minister hebben gezegd dat Neytanyahu niet voldoed aan de "verwachte standaarden."

SociOlympics dag 8, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

De medailleregen houdt nog steeds niet op voor de Nederlandse ploeg. Vandaag pakte Jorien ter Mors een gouden medaille op de 1.000 meter.

Kjeld Nuis kreeg vandaag zijn gouden medaille uitgereikt op medal plaza. Hij werd thuis nauwlettend gevold door zijn grootste fan.

 

❤️

Een bericht gedeeld door Kjeld Nuis (@kjeldnuis) op14 Feb 2018 om 2:59 (PST)

Ondertussen wordt steeds meer duidelijk hoe Nuis zo in vorm is geraakt. Eergisteren werd hij nog gemasseerd door Sven Kramer.. is dat het geheim van zijn succes.

Ook Yara van Kerkhof kreeg vandaag haar zilveren medaille omgehangen en was daar ontzettend blij mee.

Het is vandaag Valentijnsdag en ook in Pyeongchang was hieraan niet te ontkomen.

Lindsey Vonn was duidelijk op zoek naar een date. Uw redacteur heeft U de moeite bespaard en zichzelf aangeboden. Hij wacht nog geduldig op antwoord.

Ook de Noorse curlingmannen hadden hun toch al opmerkelijke broeken aangepast voor deze dag. Oordeel U zelf.

Wat heb je aan vrouwen als je curling hebt!

FOK!ster Kimberley Bos had gisteren een bijzondere ontmoeting met de Koning.

Het ging overigens tijdens de training voor het skeleton net goed voor een collega van Bos.

De Noord-Koreaanse cheerleaders werden vandaag ook weer gespot.

Langlaufer Johannes Klaebo is buiten een fantastisch atleet ook een begenadigd gebruiker van de social media. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe hij zo snel is geworden.

Overigens waaide het vandaag hard in Pyeongchang. Gelukkig laten wij Nederlanders ons daardoor niet tegenhouden.

De Zwitserse freestyleskiërs werden eerder al bekend met hun roltrap video. Ze blijken nog steeds teveel tijd te hebben. Gelukkig mogen zij al bijna van start!

Tot slot nog het Finse team, wat een mooie hobby heeft gevonden; breien.

Snowboardkampioen White richt pijlen op olympisch skateboarden in 2020

Snowboarder Shaun White pakte woensdag zijn derde olympische goud in de halfpipe, maar de 31-jarige grootheid keek gelijk al naar de toekomst. Zo sluit hij deelname aan de Spelen van 2022 in Beijing niet uit, maar de Amerikaan heeft vooral interesse in de Zomerspelen van 2020 in Tokyo.

In Japan staat skateboarden namelijk voor het eerst op het programma en ook dat kan White uitstekend. In 2007 en 2011 won hij op de X Games goud op het onderdeel vert, telkens een jaar na zijn olympisch gouden medaille in de halfpipe. Hij werd zo ook de eerste man ooit die op de X Games zowel in de zomer als in de winter goud won.

"Ik heb er zin in, de motivatie zal er zijn en het is weer iets nieuws, minder materiaal en kleding, nieuwe tegenstanders", sprak White over een hereniging met zijn skateboard. "Het is een soort 'muscle memory': veel tricks in het snowboarden zijn ongeveer gelijk, alleen moet je het vertalen naar een kleiner board en één waar je niet aan vast zit."

"Ik heb me nog nooit een jaar op skateboarden gericht. In de jaren waarin ik in het skateboarden won deed ik dat altijd even, waarna ik een hele winter op het snowboard stond, en weer even ging skaten. Ik hoef niks opnieuw te leren of iets dergelijks", zegt White, die de zesde persoon ooit kan worden die op de Zomer- én Winterspelen een medaille pakt.

Als White de uitdaging aan besluit te gaan, kan hij in elk geval rekenen op de steun van zijn vriend en mentor, de legendarische Tony Hawk, volgens vrijwel iedereen de beste skateboarder ooit. Hawk ontmoette White toen laatstgenoemde negen jaar oud was en ze zijn altijd in contact gebleven.

 "Tony, bedankt. Hij vertelde me dat ik dit hier even moest gaan winnen en dan nooit meer een snowboard aan moest raken", aldus White na zijn gouden medaille. "Ik hoop dat hij me nog wat succes kan wensen, want ik denk dat ik weer ga skateboarden."

White wint goud op de X Games als skateboarder (Bron: YouTube)

Groenewegen sprint naar winst in openingsetappe Algarve

Dylan Groenewegen heeft de openingsetappe van de Volta ao Algarve gewonnen. De Nederlandse sprinter van LottoNL-Jumbo was na een etappe van 192,6 kilometer net iets sneller dan Arnaud Démare. Groenwegen is ook de eerste leider in Portugal.

Josu Zabala (Caja Rural - Seguros RGA), Nuno Almeida (LA Aluminios-Metalusa), David Livramento (Sporting Clube de Portugal/Tavira), Luís Afonso (Vito-Feirense-BlackJack) en João Rodrigues (W52/FC Porto) vormden al snel de kopgroep van de dag. De kopgroep kreeg meer dan drie minuten voorsprong.

Het peloton onder aanvoering van FDJ en LottoNL-Jumbo had de controle en op vijftien kilometer van de streep werden ze dan ook bijgehaald door het peloton. Net toen de aansluiting een feit was gingen vijf andere renners in de aanval. Onder hen Tony Martin, Pieter Serry en Stefan Küng. Ze kregen niet veel ruimte en het gat werd al snel gedicht door het peloton. José Goncalves en Tom Devriendt zouden wel wat ruimte krijgen van het peloton, maar op vier kilometer was ook dat avontuur over.

In de sprint nam FDJ het voortouw. Démare werd uitstekend door zijn ploeg naar voren gebracht. Groenewegen had zich in het wiel geplaatst van de Frans kampioen. De Nederlandse sprinter van LottoNL-Jumbo ging als eerste aan en zou stand houden tegen Démare.

Ruud Lubbers overleden

Oud premier Ruud Lubbers is in Rotterdam overleden. Hij was de langstzittende premier. Hij werd 78 jaar. De uitvaart zal dinsdag in zijn woonplaats plaatsvinden. 

De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat Lubbers in aanwezigheid van zijn vrouw Ria en kinderen is overleden in zijn woonplaats Rotterdam. Het is nog niet bekend gemaakt waaraan hij is overleden. Lubbers deed echter niet mee aan het recente tweeluik 'Kijken in de ziel' met oud-premiers, volgens de programmamaker omdat het al enige tijd niet goed ging met zijn gezondheid.

Lubbers was de langstzittende minister-president van Nederland, hij leidde namens het CDA drie kabinetten tussen 1982 en 1994, twee met de VVD en een met de PvdA. De econoom van KVP-huize voerde naar eigen zeggen een no-nonsense beleid dat gericht was op economisch herstel. Hij stond bekend om zijn wollige taalgebruik, maar werd alom gerespecteerd om zijn werklust en dossierkennis.

Verder was hij betrokken bij de formaties van het kabinet Balkenende-IV in 2006 en van het door de PVV gedoogde kabinet Rutte-I in 2010. In 2001 werd hij Hoge Commissaris voor de vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Vier jaar later gaf hij die functie op omdat hij werd beschuldigd van ongewenste intimiteiten.

Koopmeiners, Vlap en Sandler debuteren bij Jong Oranje

Jong Oranje gaat 19 en 20 februari op trainingsstage en dat doet de ploeg met drie debutanten: Teun Koopmeiners, Michel Vlap en Philippe Sandler.

Bondscoach Art Langeler heeft woensdag de achttienkoppige selectie voor de trainingsstage van Jong Oranje bekendgemaakt. Via de officiële kanalen via de KNVB is bekendgemaakt dat Koopmeiners, Vlap en Sandler een plekje hebben veroverd in de selectie.

Het wordt de eerste keer dat zij zich mogen melden bij Jong Oranje. Daarmee wordt het trio beloond voor hun goede ontwikkeling. Sandler maakt dit seizoen indruk bij PEC Zwolle en dat is bij de buitenwereld niet onopgemerkt gebleven. Het leverde hem een contract bij Manchester City op.

Koopmeiners en Vlap zijn op hun beurt bezig aan een goed seizoen bij AZ en Heerenveen. Beide spelers hebben zich in het basiselftal gewerkt en mogen ook rekenen op een uitnodiging voor Jong Oranje.

De volledige selectie:
Pelle van Amersfoort (SC Heerenveen), Steven Bergwijn (PSV), Justin Bijlow (Feyenoord), Joël Drommel (FC Twente), Denzel Dumfries (SC Heerenveen), Oussama Idrissi (AZ), Frenkie de Jong (Ajax), Gervane Kastaneer (1. FC Kaiserslautern), Justin Kluivert (Ajax), Teun Koopmeiners (AZ), Bart Nieuwkoop (Feyenoord), Yanick van Osch (PSV), Thomas Ouwejan (AZ), Bart Ramselaar (PSV), Philippe Sandler (PEC Zwolle), Jeremiah St. Juste (Feyenoord), Guus Til (AZ) en Michel Vlap (sc Heerenveen).

Vrijspraak in eerste proces aanslagen Parijs

In het eerste proces over de terroristische aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, is de belangrijkste beklaagde, Jawad Bendaoud, woensdag vrijgesproken. De rechters achten het niet bewezen dat hij wist dat hij in een appartement in Saint-Denis onderdak bood aan terroristen, die kort tevoren in de nabijgelegen Franse hoofdstad betrokken waren geweest bij de aanslagen.

Hij werd ervan beschuldigd die terroristen te hebben verborgen en had daar zes jaar cel voor kunnen krijgen.

Een in de ogen van aanklagers minder belangrijke medeverdachte, Mohamed Soumah, kreeg vijf jaar cel. Volgens de rechters leidde hij de voortvluchtigen naar Bendaoud en wist hij wel degelijk met wie hij te doen had. Een tweede medeverdachte, Youssef Aït Boulahcen, kreeg vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk omdat hij erover heeft gezwegen dat de terroristen onderdak zochten, meldden Franse media.

Vrijspraak in eerste proces aanslagen Parijs
Vrijspraak in eerste proces aanslagen Parijs (Foto: ANP)

Goffin en Berdych bereiken kwartfinales in Rotterdam

David Goffin heeft de kwartfinale bereikt van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam. De als vierde geplaatste Belg won in de tweede ronde van de Spanjaard Feliciano Lopez. Na een klein uur stond 6-1, 6-3 op het scorebord in het voordeel van de Belgische tennisser.

In de kwartfinale neemt Goffin het op tegen Tomas Berdych. De Tsjech, die op zeventiende plaats staat op de wereldranking, was na één uur tennis klaar met de Serviër Victor Troicki: 6-1, 6-2.

Overmars greep mis: "Talent Raskin kon naar Ajax"

Ajax hoopte afgelopen zomer Nicolas Raskin over te nemen van Anderlecht, maar de middenvelder liet de interesse links liggen.

Het zestienjarige talent speelde in de jeugd van Anderlecht en er werd bij de club positief over hem gesproken. Maar omdat hij weinig kansen bij de club kreeg, koos hij ervoor om Anderlecht achter zich te laten. Vervolgens had hij meerdere mogelijkheden.

Zo zou ook Ajax interesse hebben getoond in Raskin. "In juni had hij de keuze tussen de jeugd van Anderlecht, de jeugd van Ajax, of de A-kern van AA Gent", vertelt vader Thierry Raskin tegenover La Dernière Heure. "Standard Luik toonde ook interesse, maar AA Gent was de beste keuze."

Gent betaalde ongeveer een half miljoen euro voor Raskin, die afgelopen weekend zijn debuut maakte in het eerste elftal. "Dat is een mooie beloning voor zijn harde werk, maar dit is nog maar het begin. Hij heeft nog heel veel te bewijzen."

Reizigers ruim vier uur vast in gestrande trein

Een paar honderd reizigers hebben een flink deel van de dag doorgebracht in een gestrande trein tussen Woerden en Gouda. De trein kwam tot stilstand toen de bovenleiding plotseling brak en een deel op de voorkant van de trein terechtkwam. Het duurde ruim vier uur voordat een andere locomotief de trein op sleeptouw nam en de passagiers afleverde op station Gouda.

Een van de gestrande reizigers is het Utrechtse raadslid Bert-Jan Brussaard. Hij was onderweg naar zijn werk in Rotterdam en zat in totaal 5,5 uur in de trein. "We hadden geen eten, geen water. De wc kon niet meer worden doorgetrokken", vertelt Brussaard aan RTV Utrecht. Volgens hem deed het treinpersoneel zijn best, maar was dat eigenlijk niet genoeg: "Zij kregen ook heel weinig informatie. Het was echt fijn geweest als er wat te eten en wat te drinken was gekomen. Ik hoop dit nooit meer mee te maken".

RTV Utrecht sprak ook andere inzittenden van de gestrande trein. Volgens hen kwam de bovenleiding met een flinke knal tegen de voorruit van de trein terecht. Anderen zagen brokstukken van de leiding voorbijvliegen.

ProRail zegt dat nog onduidelijk is waardoor de bovenleiding kapot is gegaan. Mogelijk had de trein een defecte pantograaf, een stroomafnemer bovenop de trein, maar het is niet zeker dat de trein zelf de bovenleiding naar beneden heeft getrokken. Mogelijk was de bovenleiding al beschadigd door een eerdere trein.

Tussen Woerden en Gouda Goverwelle rijden door de defecte bovenleiding nog steeds geen treinen. Er worden bussen ingezet. Reizigers van Utrecht naar Den Haag en Rotterdam moeten rekening houden met vertragingen.

NHL: Bruins bijna aan kop na nederlaag Lightning

De ijshockeyers van de Boston Bruins hebben de leiding in de Eastern Conference van de NHL bijna te pakken. In eigen huis werd met 5-2 gewonnen van de Calgary Flames, onder meer door twee goals van zowel Riley Nash als Patrice Bergeron.

Door de zege profiteerden de Bruins optimaal van de nederlaag van koploper Tampa Bay Lightning op bezoek bij de Buffalo Sabres. Vooral Ryan O'Reilly was daar met één goal en twee asissts lekker op dreef namens de Sabres, die met 5-3 wonnen.

Met 79 punten uit 57 wedstrijden staat Tampa Bay nog wel bovenaan, één punt boven de Bruins, die echter nog twee wedstrijden minder hebben gespeeld. Met 73 punten uit 58 wedstrijden staan de Toronto Maple Leafs op een aardig gat.

Uitslagen NHL dinsdag
Boston Bruins - Calgary Flames 5-2
Buffalo Sabres - Tampa Bay Lightning 5-3
Carolina Hurricanes - Los Angeles Kings 7-3
New York Islanders - Columbus Blue Jackets 1-4
Philadelpia Flyers - New Jersey Devils 4-5 SO
Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators 6-3
Detroit Red Wings - Anaheim Ducks 2-1
Minnesota Wild - New York Rangers 3-2
Nashville Predators - St Louis Blues 4-3 OT
Winnipeg Jets - Washington Capitals 4-3 OT
Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks 5-2
San Jose Sharks - Arizona Coyotes 1-2

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Boudat wint openingsetappe in Ruta del Sol

Thomas Boudet heeft de openingsetappe in de Ruta del Sol op zijn naam geschreven. De 23-jarige Fransman van Direct Energie was in de massasprint net te snel voor Sacha Modolo, die dacht dat hij gewonnen had. Boudat is ook de eerste leider in de Spaanse rittenkoers.

Silvan Dillier (AG2R La Mondiale) was de enige WorldTour-renner. Hij kreeg bijval van Romain Sicard (Direct Energie), Lluis Mas (Caja Rural-Seguros RGA), Txomin Juaristi (Fundación Euskadi) en Gari Bravo (Euskadi-Murias) zouden de kopgroep van de dag vormen. Het vijftal kreeg een maximale voorsprong van iets meer dan vijf minuten.

Op het heuvelachtige parcours zouden eerst de ploegen van Jakob Fuglsang (Astana), Mikel Landa (Movistar) en Chris Froome (Team Sky) de achtervolging leiden. Later zouden ook Lotto Soudal en EF-Drapac erbij komen voor hun sprinters. Met nog twaalf kilometer te gaan werden de vluchters gegrepen.

In de slotfase waren er nog aanvallen van Jon Ander Insausti (Euskadi) en Pablo Torres (Burgos-BH), maar meer dan een handvol seconden kregen ze niet van het peloton. In de sprint die daarop volgde was Boudat net wat sneller dan Modolo. Moreno Hofland mengde zich ook in de sprint, maar de Nederlandse sprinter van Lotto Soudal kwam niet verder dan de achtste plaats in Spanje.

Oudste huisarts van Nederland overleden

Nico van Hasselt, de oudste nog praktiserende huisarts van Nederland, is dinsdagnacht overleden. Hij is 93 jaar oud geworden, bevestigde een familielid na berichtgeving in Het Parool.

Tot aan zijn dood was Van Hasselt werkzaam als dokter in zijn praktijk in Buitenveldert, Amsterdam. Ook deed hij nog huisbezoeken. In de Tweede Wereldoorlog zat Van Hasselt in het verzet. In april 1943 werd hij verraden en gearresteerd. Hij werd gevangengezet in Kamp Vught. In juli van dat jaar ontsnapte Van Hasselt. Later werd hij nog een keer opgepakt, waarna hij in een kamp in Amersfoort vastzat. Artsen wisten te voorkomen dat Van Hasselt naar Duitsland zou worden getransporteerd. In 1945 werd hij bevrijd uit de gevangenis in Scheveningen.

Van Hasselt studeerde medicijnen in Amsterdam en Leiden. In 1989, op 65-jarige leeftijd, kreeg hij te horen dat hij moest stoppen. Dit weigerde hij echter. De huisarts voelde zich nog fit genoeg om te werken en kreeg na een juridische strijd gelijk.

Oudste huisarts van Nederland overleden
Oudste huisarts van Nederland overleden (Foto: ANP)

Buijs vanaf volgend seizoen trainer van Groningen

FC Groningen heeft vanaf volgend seizoen een nieuwe trainer. Danny Buijs neemt het stokje over van Ernest Faber.

Onlangs werd bekend dat het contract van Faber niet verlengd zou worden bij FC Groningen. De trainer maakt het seizoen af bij de club, maar vanaf volgend seizoen staat er een andere oefenmeester aan het toer. Woensdag heeft Groningen bekendgemaakt dat Buijs vanaf volgend seizoen de leiding heeft.

Met Buijs haalt Groningen een oude bekende binnen. Als speler was hij van 2004 tot 2006 actief bij FC Groningen. Na zijn carrière als speler, ging hij aan de gang als trainer. In 2014 begon hij als trainer van Kozakken Boys, waar hij momenteel nog altijd actief is.

Buijs heeft bij FC Groningen zijn handtekening gezet onder een tweejarig contract. Buijs gaat samenwerken met Hennie Spijkerman, die zijn assistent wordt. Spijkerman was eerder actief bij Groningen en heeft voor één seizoen getekend.

'Slopen soms slimmer dan stutten in Groningen'

Groningse woningen die niet bestand zijn tegen aardbevingen, kunnen soms beter worden gesloopt en plaatsmaken voor nieuwbouw. De nadruk ligt nu te zeer op het versterken van bestaande woningen, vinden de veertien woningcorporaties in de provincie. Samen met hun branchevereniging Aedes en de Woonbond, die opkomt voor de belangen van huurders, pleiten ze voor een slimmere aanpak.

"Wat heeft het voor zin om voor 200.000 euro woningen met energielabel G te versterken die nu leeg staan?", schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de corporaties wordt soms twee tot drie ton gestoken in het versterken van woningen in het gaswinningsgebied waar aardbevingen voorkomen, terwijl sloop en nieuwbouw veel goedkoper zou zijn. "Die woning is dan toekomstbestendig, nieuw van binnen en buiten, gasloos, energieneutraal en aardbevingsbestendig."

Tweede Kamerleden praten donderdag over het versterken van Groningse woningen. Wat de corporaties en de Woonbond betreft doen ze er verstandig aan om daarbij ook aandacht te hebben voor verduurzaming, vergrijzing en bevolkingskrimp.

'Slopen soms slimmer dan stutten in Groningen'
'Slopen soms slimmer dan stutten in Groningen' (Foto: ANP)

Verstappen onthult nieuwe helm voor komend seizoen

Woensdag onthulde Max Verstappen zijn nieuwe helm die hij zal dragen in het nieuwe F1-seizoen. Grootste verschil met 2017 is dat de rode kleur minder aanwezig is.

Verstappen onthult helm voor 2018 seizoen (Bron: Youtube)

Ter vergelijking de helm van vorig seizoen:

Verstappen onthult helm voor 2017 seizoen (Bron: Youtube)

Op 26 februari staat de eerste test met de nieuwe auto op het programma. Het seizoen begint een maand later op 25 maart in Australië.

Patrick Kluivert kalmeert enthousiaste Justin

Patrick Kluivert hoopt dat zijn zoon Justin met beide benen op de grond blijft staan. Het Ajax-talent sprak zich ambitieus uit over zijn toekomst.

Kluivert junior zei deze week dat de Premier League hem wel aantrekt en dat hij ooit voor Barcelona of Real Madrid hoopt te mogen voetballen. De quotes werden ook door de Engelse en Spaanse media opgepikt. "Hij moet met beide voeten op de grond blijven", adviseert vader Patrick zijn zoon in gesprek met radiostation Cadena SER.

"Hij is nog maar achttien jaar en hij moet kalm blijven. Uiteindelijk maak je de beste beslissing met je hart", aldus de voormalige topspits van Barcelona. "Natuurlijk is het moeilijk om Barça af te wijzen, net als andere topclubs. Het belangrijkste is dat je met je hart voor een team kiest dat bij je spel past."

Ajax is met de 18-jarige Kluivert in gesprek over een contractverlenging. Zijn huidige verbintenis verloopt na volgend seizoen. "Ik vind dat hij nog een paar jaar bij Ajax moet spelen om fysiek en mentaal te groeien. Hij voelt zich goed en zelfverzekerd. Als je een goede kop hebt, komt het uiteindelijk vanzelf wel."

"Je moet niet de club kiezen die het meeste betaalt, maar die het beste bij je stijl past. Dan zie ik hem eerder in Spanje dan in de Premier League", besluit de 79-voudig international, die namens Oranje veertig keer scoorde.

Coach De Wit: "Misschien te veel spanning op Kodaira en Takagi"

 De bondscoach van de Japanse vrouwenselectie, de Nederlander Johan de Wit, wacht nog altijd op het eerste olympische schaatsgoud. Op de 1.000 meter, 1.500 meter en 3.000 meter zag hij telkens een landgenoot winnen.

Nao Kodaira (zilver) en Miho Takagi (brons) moesten vandaag het goud op de kilometer laten aan Jorien ter Mors. En dat terwijl ze tot aan het begin van de Winterspelen vrijwel onverslaanbaar waren. "Misschien staat er hier toch iets te veel spanning op voor die twee", opperde De Wit.

"Toen we vertrokken naar Pyeongchang stonden en vijftig en zestig persmensen op het vliegveld en toen we aankwamen weer. Nao en Miho worden hier ook soms bij de ploeg weggehaald door mensen van het Japans Olympisch Comité die ik niet ken om hun verhaal te doen voor een grote groep verslaggevers. Ik heb er geen invloed op en ik maak soms dingen mee waarvan ik versteld sta, maar daar zeg ik verder niks over", aldus de Nederlander.

Kodaira is overigens wel de topfavoriet voor de 500 meter komende zondag.

Coach Johan de Wit in actie (Pro Shots / Erik Pasman )

Zeespiegel stijgt steeds sneller

Het stijgen van de zeespiegel gaat sneller en sneller. Elk jaar gaat het tempo omhoog. Dat komt vooral door het smelten van ijs op de Zuidpool en Groenland.

Als de stijging zo doorgaat, staat de zeespiegel rond 2100 mogelijk 65 centimeter hoger dan nu. Dat is twee keer zo veel als eerder voorspeld. Dat kan grote problemen veroorzaken in kustgebieden. "En zelfs dat is een voorzichtige schatting", aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de universiteit van Colorado.

De onderzoekers hebben 25 jaar aan metingen van Europese en Amerikaanse satellieten bestudeerd. De berekeningen staan in het wetenschapsblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

In de afgelopen 25 jaar is de zeespiegel 7 centimeter gestegen. De helft daarvan komt doordat water uitzet als het warmer wordt. Dat heet thermale expansie. De andere helft van de stijging is het gevolg van het smelten van landijs.

Het tempo neemt toe. In de jaren negentig steeg de zeespiegel met 2,5 millimeter per jaar, nu is dat 3,4 millimeter per jaar. En elk jaar komt daar een beetje bovenop. Aan het einde van de eeuw zal de zeespiegel met een centimeter per jaar stijgen.

De NASA lanceert dit jaar twee nieuwe satellieten om de ijskap op de Zuidpool en Groenland en gletsjers in de gaten te houden. Als daar iets verandert, kunnen wetenschappers nauwkeuriger voorspellen hoe de zeespiegel stijgt.

Zeespiegel stijgt steeds sneller
Zeespiegel stijgt steeds sneller (Foto: ANP)

Sensaties op olympisch ijshockeytoernooi mannen, Rusland en VS onderuit

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang is na het vrouwentoernooi ook het mannentoernooi in het ijshockey van start gegaan. Op dag één werden twee groepswedstrijden gespeeld en dat leverde gelijk twee ware sensaties op.

De ploeg van de Verenigde Staten is zonder hun NHL-sterren weliswaar beduidend zwakker, toch werd algemeen verwacht dat van Slovenië nog wel gewonnen werd. Daar zag het ook zeker naar uit nadat Brian O'Neill en Jordan Greenway voor de 2-0 voorsprong zorgden, maar de Slovenen dachten er anders over.

Jan Urbas werkte een kwartier voor tijd de 2-1 achter goalie Ryan Zapolski, waarna Jan Mursak met nog krap anderhalve minuut te spelen de gelijkmaker scoorde. Er moest daardoor overtime gespeeld worden en binnen een minuut was het klaar: Mursak scoorde de winnende goal en Slovenië zegevierde met 3-2. 

De 'neutrale' Russische ploeg speelt met alle sterren uit de KHL - de tegenhanger van de Noord-Amerikaanse NHL - en is de grote topfavoriet voor olympisch goud. Het arme Slowakije leek naar de slachtbank geleid te worden, want binnen vijf minuten hadden Nikolai Prokhorkin en toptalent Kiriil Kaprizov de Russen al op 2-0 gezet.

Slowakije gaf echter niet op en Peter Olvecky zorgde voor de aansluitingstreffer, een dikke minuut later al gevolgd door de heerlijke gelijkmaker van Martin Bakos. Peter Ceresnak ramde twaalf minuten voor tijd zelfs de 3-2 binnen en daar kon Rusland niks meer tegenover stellen, waarmee de Slowaakse stunt compleet was.

Curlers Canada en Zweden pakken leiding met tweede zege

Op het olympisch curlingtoernooi bij de mannen gaan Canada en Zweden na de tweede speelronde aan de leiding. Kevin Koe en zijn mannen wonnen namens Canada van de Britse ploeg van skip Kyle Smith: 6-4, vooral dankzij twee sterke ends in het begin van de wedstrijd.

Niklas Edin, skip van de Zweedse ploeg, bracht zijn team zonder al te veel problemen langs Kim Chang-min, de aanvoerder van het thuisland. Yusuke Morozumi en zijn Japanse teamgenoten zorgden voor een verrassing door de Noren van Thomas Ulsrud en hun toffe broeken met 6-4 te verslaan.

De grootste verrassing kwam echter op naam van de Italianen. Onder leiding van Joël Retornaz, die op de Spelen in Turijn in 2006 met enkele zeges een ware curlinggekte deed ontstaan, werd het Zwitserland van Peter de Cruz met 7-4 verrassend verslagen.

De Noren waren op Valentijnsdag weer goed gekleed (Pro Shots/Action Images)
De Noren waren op Valentijnsdag weer goed gekleed (Pro Shots/Action Images)

Sterkste economische groei in 10 jaar in 2017

De Nederlandse economie is afgelopen jaar met 3,1 procent gegroeid, het hoogste groeitempo in tien jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het laatste kwartaal van 2017 kwam de groei volgens een eerste schatting uit op 0,8 procent ten opzichte van de voorgaande periode.

De sterke economische ontwikkeling is vooral te danken aan investeringen en aan de export. Met name de bouw draagt stevig bij, maar ook de zakelijke dienstverlening, waar bijvoorbeeld de uitzendbranche onder valt.
De consumptie van huishoudens bleef ook in het vierde kwartaal stijgen, maar minder hard dan in de eerste drie kwartalen. Dat komt met name doordat minder geld werd uitgegeven aan auto's. De bestedingen aan kleding, woninginrichting en elektrische apparaten bleven wel toenemen, net als de uitgaven aan bijvoorbeeld horeca, recreatie en cultuur.

Werkgelegenheid
De groei van de consumptie is volgens het CBS in lijn met het aantrekken van de werkgelegenheid. Ook het verdere herstel op de woningmarkt zorgt ervoor dat consumenten meer vertrouwen in de toekomst hebben en het geld makkelijker laten rollen.
Ook de vooruitzichten voor dit jaar zijn voorlopig gunstig, zei CBS-econoom Peter Hein van Mulligen in een toelichting. Ook deze maand is het economisch beeld op basis van verscheidene indicatoren per saldo weer een tikje verbeterd.

Blijdschap bij Wiebes
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken is blij met de sterke groei, die volgens hem helpt om grote maatschappelijke problemen te kunnen aanpakken. "Maar uiteindelijk willen we natuurlijk vooral dat Nederlanders de groei nu ook zelf merken", aldus de bewindsman.
Wiebes zei wel dat het groeicijfer boven de 3 procent niet iets is om gewend aan te raken. Onzekerheden rond het Britse vertrek uit de EU, het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de economische ontwikkelingen in bijvoorbeeld China kunnen al op korte termijn risico's opleveren.
De minister wees ook op de noodzaak om over te stappen op energievormen die minder belastend zijn voor het klimaat. "Die kan de groei hinderen maar ook helpen", zei hij. Wiebes gaat er evenwel van uit dat Nederland de overstap tegen relatief lage kosten kan maken, en juist kan verdienen aan de benodigde innovaties.

Sterkste economische groei in 10 jaar in 2017
Sterkste economische groei in 10 jaar in 2017 (Foto: ANP)

'Barcelona geeft Dembťlť persoonlijke chefkok'

Barcelona neemt maatregelen om Ousmane Dembélé zich meer op zijn gemak te laten voelen in Catalonië. De speler zou te veel fastfood eten.

Volgens Mundo Deportivo moet Dembélé nog erg wennen aan het leven in Barcelona. Hij zou regelmatig vrienden over de vloer hebben met wie hij dan veel fastfood tot zich neemt. De club heeft naar verluidt daarom nu een persoonlijke chefkok aangewezen die ervoor moet zorgen dat de Fransman gezonder gaat eten.

Barça nam Dembélé afgelopen zomer voor minimaal 105 miljoen euro over van Borussia Dortmund. Mede door blessureleed kwam de 20-jarige aanvaller in Camp Nou nog niet veel aan spelen toe. Dembélé zou veel stress hebben en Barcelona zorgt ervoor dat hij ieder moment van de dag een dokter of beveiliger bij zijn huis kan laten komen.

Ousmane Dembélé debuteerde op 9 september in de hoofdmacht van de Catalanen. Acht dagen later had hij voor het eerst in La Liga een basisplaats, maar toen liep hij tegen Getafe een hamstringblessure op. Na een maandenlange revalidatie ging het vorige maand opnieuw mis in een wedstrijd tegen Real Sociedad.

'Duits energiebedrijf wil gaskraan dichtdraaien'

Het Duitse energiebedrijf EWE heeft vandaag aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een plan gepresenteerd om al volgend jaar de vraag naar Gronings gas met bijna 1,7 miljard kubieke meter per jaar te verlagen. Het energiebedrijf wil de vermindering realiseren door laagcalorisch gas uit Groningen met hoogcalorisch gas te mengen en vervolgens een stikstofinstallatie in Duitsland te bouwen.

Het plan werd vandaag in Den Haag toegelicht door topman Stefan Dohler van EWE. Het Noord-Duitse energiebedrijf wil de afname van Gronings gas in twee stappen verlagen. Via een nieuwe gasleiding neemt het bedrijf vanaf volgend jaar hoogcalorisch gas af vanuit Nederland. In een mengstation wordt dat gas door toevoeging van laagcalorisch gas omgezet in een kwaliteit die geschikt is voor de afnemers van EWE. Hiermee wordt op jaarbasis 0,8 miljard kubieke meter Gronings gas bespaard. Eind 2019 moet in Duitsland een nieuwe stikstofinstallatie gereed komen waarmee nog meer hoogcalorisch gas omgezet kan worden naar laagcalorisch gas. Dit moet nog eens een besparing opleveren van circa 0,9 miljard kubieke meter Gronings gas per jaar.

Stefan Dohler: “EWE voorziet haar klanten uit Noordwest-Duitsland sinds 1962 van Nederlands gas. Na 55 jaar betrouwbare zakelijke relaties en als goede buren in Europa zien wij het als onze verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren aan de veiligheid van de mensen in Groningen en voor de leveringszekerheid in de gehele regio, ook in Duitsland. Vanwege de recente aardbeving in Zeerijp hebben we minister Wiebes vandaag aangeboden om onze afname van laagcalorisch gas al op zeer korte termijn met 75 procent te verlagen.”

Minister Wiebes is EWE dankbaar voor het plan. “Het kabinet wil de gaswinning in Groningen zo snel als mogelijk verlagen tot 12 miljard kubieke meter. Dit initiatief van EWE betekent een grote stap. Ik waardeer het zeer dat EWE aangeeft zich verantwoordelijk te voelen voor het mede oplossen van de aardbevingsproblemen in Groningen. Op dit moment ben ik bezig om alle opties voor verdere verlaging van de gaswinning in kaart te brengen. Zo ben ik in gesprek met industriële grootverbruikers om te bezien of zij kunnen overstappen van laagcalorisch gas op duurzame alternatieven of hoogcalorisch gas. Daarnaast ben ik met mijn collega’s in België, Frankrijk en Duitsland in overleg over mogelijkheden om de buitenlandse vraag naar laagcalorisch gas versneld af te bouwen.”

Energiebedrijf EWE importeert sinds 1962 Gronings aardgas. Het Noord-Duitse bedrijf is daarmee de oudste buitenlandse afnemer van gas uit het Groningenveld. EWE voorziet in Noord-Duitsland circa 800.000 huishoudens van laagcalorisch gas. Driekwart daarvan komt rechtstreeks uit Groningen.

Haase wint makkelijk van De Bakker in Rotterdam

Robin Haase heeft makkelijk de tweede ronde bereikt van het ABN Amro-toernooi. De nummer 42 van de wereld won in twee sets van zijn landgenoot Thiemo de Bakker: 6-2, 6-2.

Binnen het uur was Haase klaar met zijn Davis Cup-teamgenoot. De Hagenaar speelt in de tweede ronde opnieuw tegen een landgenoot, Tallon Griekspoor. Griekspoor was in zijn eerste ronde dinsdagavond in drie sets te sterk voor Stan Wawrinka, die als vijfde was geplaatst op het toernooi in Rotterdam. De winnaar van dit duel wacht mogelijk op vrijdagavond een partij tegen Roger Federer, die woensdagavond zijn eerste ronde speelt.

De Bakker was met een wildcard het toernooi in Rotterdam binnengekomen.

Schietpartij bij hoofdkantoor NSA in Maryland

Bij het hoofdkantoor van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in de staat Maryland is woensdag geschoten. Veel politie-eenheden en andere hulpdiensten zijn ter plekke. Volgens Amerikaanse media zijn drie mensen gewond geraakt. De situatie was snel onder controle, meldden de autoriteiten.

De plaatselijke politie bevestigt op Twitter een incident bij de NSA, maar stelt dat de inlichtingendienst zelf de zaak in onderzoek heeft. De nabijgelegen snelweg is afgesloten. Volgens nieuwszender CBS was bij een van de bezoekersingangen eerder een SUV tot stoppen gemaand. Op beelden die de zender heeft verspreid zijn kogelgaten in de auto te zien. Een persoon uit de auto zou zijn gearresteerd.

Het hoofdkantoor van de NSA is gevestigd op het terrein van Fort Meade, een Amerikaanse militaire basis in de staat Maryland. Daar zitten ook veel andere veiligheids- en inlichtingendiensten. President Trump is van het incident op de hoogte gebracht, meldt het Witte Huis.

Incident bij hoofdkantoor NSA in Maryland
Incident bij hoofdkantoor NSA in Maryland (Foto: ANP)

Fortuna Sittard ontslaat trainer Oliseh

Terwijl men in Sittard masaal aan het haringhappen was, kwam er nieuws van Fortuna. De club heeft trainer Sunday Oliseh ontslagen. De 43-jarige Nigeriaan was sinds januari 2017 actief bij club uit de Eerste Divisie. 

De verhoudingen tussen de clubleiding en Oliseh waren al tijden moeizaam en gespannen. Het was voor de directie zoeken naar een goed moment om de trainer te ontslaan. Na vier matige duels en onhandige uitspraken van Oliseh leek dat moment eind januari gevonden. Maar doordat het nieuws toen uitlekte mocht hij nog even blijven zitten. Op deze aswoensdag kwam alsnog het bericht dat iedereen wist dat zou komen. 

"De clubleiding neemt dit besluit naar aanleiding van het herhaaldelijk verwijtbaar handelen gedurende langere periode door de trainer jegens meerdere personen in de organisatie. Meerdere pogingen van de club om de trainer tot ander gedrag te bewegen bleven helaas zonder resultaat, met uiteindelijk ook een onwerkbare situatie als resultaat", aldus Fortuna in een statement op de clubwebsite. 

"Het bestuur van Fortuna Sittard benadrukt dat de beslissing om Sunday Oliseh op non-actief te stellen niet is ingegeven door de huidige sportieve prestaties. Door zijn ontoelaatbare handelen heeft de oefenmeester de samenwerking met vele mensen binnen de organisatie onmogelijk gemaakt. Van spelers tot medewerkers. Fortuna Sittard betreurt het besluit, maar stelt dat het clubbelang boven alles gaat."

Oliseh laat, na een goede start van de competitie, Fortuna na vier nederlagen op rij achter op de derde plaats in de Jupiler League. De Limburgers pakten eerder al de tweede periodetitel. Kevin Hofland en René Eijer zijn enkele namen die worden genoemd als gedroomde opvolgers.

Sunday Oliseh weg bij Fortuna Sittard. (PRO SHOTS/Remko Kool)
Sunday Oliseh weg bij Fortuna Sittard. (PRO SHOTS/Remko Kool)

Di MariŠ: "Eerlijk gezegd zou ik er geen probleem mee hebben om voor Barcelona te spelen"

Ángel Di Mariá zou er geen probleem mee hebben om voor Barcelona uit te komen, ondanks zijn geschiedenis bij Real Madrid.

De dertigjarige vleugelaanvaller speelde tussen 2010 en 2014 vier seizoenen voor de Madrilenen en werd onder andere één keer landskampioen en won de Champions League. Na één seizoen bij Manchester United, speelt de Argentijn sinds 2015 bij zijn huidige club PSG.

"Mijn relatie met Real Madrid is voorbij omdat mijn cyclus daar eindigde", vertelt Di Mariá in gesprek met Franse media. "Eerlijk gezegd zou ik er geen probleem mee hebben om voor Barcelona te spelen, integendeel."

"De enige club waar ik niet voor zou kunnen spelen is Newell's Old Boys, omdat ik een fan ben van Rosario Central." Di Mariá doorliep de jeugdopleiding van Rosario Central en kwam tot 35 wedstrijden in de hoofdmacht van de club voordat hij in 2007 naar Benfica vertrok.

Eerste olympische goal gezamenlijk Koreaans ijshockeyteam

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang heeft de gezamenlijke Koreaanse ijshockeyploeg bij de dames de eerste goal te pakken. De genaturaliseerde Amerikaanse - met Zuid-Koreaanse roots - Randi Hee-soo Griffin ging de boeken in als de dame die de toch wel historische goal scoorde.

Korea stond op dat moment al met 0-2 achter tegen Japan, maar dat mocht de pret niet drukken. Nadat Marissa Brandt, Park Yoon-jung genoemd in het Koreaanse team, de assist afleverde en Griffin scoorde ontplofte de boel welhaast.

Veel schoten op doel kwamen er verder niet meer, maar toch hielden de dames lang knap stand. Pas in de laatste tien minuten maakte Japan het af, door nog eens twee keer te score: 1-4.

In het duel om de groepswinst was Zwitserland met 2-1 te sterk voor Zweden. Beide landen gaan wel door naar de kwartfinales: Zwitserland speelt tegen de nummer vier van de andere groep, Zweden tegen de nummer drie daarvan.

Wie derde en vierde wordt hangt af van de wedstrijd tussen de Finse en Russische dames op donderdag. Canada speelt dan tegen de VS om groepswinst, terwijl beide landen al zeker zijn van een plek in de halve finales.

Weer olympisch goud voor dubbelrodelaars 'Bayern-Express'

Rodelaars Tobias Wendl en Tobias Arlt hebben op de Olympische Spelen in Pyeongchang hun in Sochi veroverde goud met succes verdedigd. De Bayern-Express was dit seizoen bij lange na niet meer zo dominant als vier jaar geleden, maar op het moment suprême deed het duo toch precies genoeg.

Na de eerste run viel een bijzonder spannende finale te verwachten. De Duitse topfavorieten Toni Eggert en Sascha Benecken kwamen enigszins verrassend niet aan de tijd van hun landgenoten Wendl en Arlt en gaven 0,111 seconden toe.

De Oostenrijkse veteranen Peter Penz en Georg Fischler wisten zich er ondanks een forse fout - Penz moest zijn voeten op het ijs houden - nog tussen te plaatsen, 0,071 achter de leidende Duitsers.

De rest leek al een crash van een duo uit de top-3 nodig te hebben voor een medaille: Tristan Walker/Justin Snith uit Canada volgden op 0,314 seconden, de jonge Oostenrijkers Thomas Steu/Lorenz Koller op 0,352 en de Amerikanen Justin Krewson/Andrew Sherk op 0,490 tellen.

De strijd om de vierde plek, en een medaille als een van de topduo's in de fout zou gaan, werd gewonnen door Steu/Koller, die met een sterke run voorbijgingen aan Walker/Snith. Eggert en Benecken hadden het vervolgens erg lastig. Ze konden hun voorsprong op de jonge Oostenrijkers wel verdedigen, maar een aanval op goud leek er niet in te zitten.

Penz en Fischler leken even de fout in te gaan, want weer moest Penz een moment zijn voet op het ijs houden. Toch bleven ze Eggert/Benecken voor en dus was minstens zilver binnen. Wendl en Arlt gingen in het slot nog de fout in, maar hielden precies genoeg over om de Oostenrijkers met 0,088 seconden te verslaan.

De Zuid-Koreanen Park Jin-yong en Cho Jung-myung konden juichen, net als de thuisfans: nooit haalden ze de top-25 in de World Cup, maar voor eigen publiek was er een negende plek op de Spelen (Pro Shots/Action Images)
De Zuid-Koreanen Park Jin-yong en Cho Jung-myung konden juichen, net als de thuisfans: nooit haalden ze de top-25 in de World Cup, maar voor eigen publiek was er een negende plek op de Spelen (Pro Shots/Action Images)

Botteghin blijft positief na 'pijnlijk' seizoen

Eric Botteghin miste het grootste deel van dit seizoen door een zware knieblessure. De verdediger van Feyenoord kijkt terug op een moeilijke periode.

Botteghin maakte onlangs zijn rentree in het bekerduel met PSV, maar zijn basisplek heeft hij nog niet terug. Renato Tapia en Sven van Beek speelden sinds de winterstop centraal achterin en in de laatste twee wedstrijden kreeg Jan-Arie van der Heijden een basisplaats. "Van Beek heeft het heel goed gedaan. Als topvoetballer wil je heel graag spelen. Ik snap de keuze van de trainer wel", zegt Botteghin op RTV Rijnmond.

"Ik ben niet blij natuurlijk, iedereen wil spelen. Ik moet het accepteren en door blijven gaan. Het is ook moeilijk om te wachten, maar je moet geduld hebben en wachten op een kans", aldus de Braziliaan. Zijn wereld stortte naar eigen zeggen in toen hij voor langere tijd geblesseerd raakte. "Jazeker, ik was goed bezig na een geweldig seizoen. Dan wil ik ook meedoen in de Champions League en dat was echt pijnlijk om te moeten zien."

"Op de tribune kun je niets doen en geen bijdrage leveren. Dat is nog pijnlijker om te zien. Op het veld kun je tenminste nog iets doen." Zonder Botteghin verloor Feyenoord in de Eredivisie veel punten. "Dit is een heel slecht seizoen van ons. Ik heb geen antwoord erop hoe dat kan. Na een mooi jaar, is dit echt heel vervelend. Niemand bij de club is blij, maar we moeten doorgaan. We hebben de beker nog en ik geloof nog in de derde plaats."

Patsers moeten pinnen in club

De gemeente Amsterdam komt met een nieuwe verordening voor clubs met viptafels: van zogenaamde vips mag geen contant geld meer worden aangenomen. Ook moeten ze een legitimatiebewijs tonen en worden de tafels gefilmd.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten op aandringen van de politie. Misdadigers geven naar verluidt zwart geld uit aan dure drankjes en werven nieuwe jonge criminelen.

"Het verhoogt je status als je als crimineel in zo'n club aan zo'n tafel zit te shinen. Zeker de jonge jongens die bereid zijn liquidaties te plegen, zijn gevoelig voor die sfeer van dure horloges, mooie meiden en champagne", zegt een rechercheur tegen het Parool.

Er zijn gevallen bekend waarbij daders en slachtoffers van liquidaties elkaar kort voor de misdaad in het vipgedeelte van een club hadden ontmoet. Maar soms gaat het ook in de clubs zelf mis, van vechtpartijen tot schietpartijen met dodelijke afloop. Dat was in een aantal gevallen terug te leiden op portiers die de 'vips' niet hadden gefouilleerd.

"Het gaat ons erom dat eigenaren zich ervan bewust zijn dat met types die met heel veel geld smijten aan zo'n tafel, vaak wat mis is", aldus de rechercheur. Dus mogen die volgens de nieuwe regels geen voorkeursbehandeling meer krijgen. Filmbeelden van de viptafels moeten minimaal negen dagen worden bewaard.

Jordania prijst De Jong: "Die gaat de wereldtop halen"

Merab Jordania is al ruim vier jaar geen eigenaar meer van Vitesse, maar hij volgt de Eredivisie nog wel. De Georgiër ziet Frenkie de Jong graag spelen.

"Lang geleden dat ik zo'n groot talent heb gezien. Het is gevaarlijk om hem te vergelijken met Johan Cruijff, maar aan de bal zie ik zeker gelijkenissen. Die gaat de wereldtop halen", zegt Jordania in gesprek met Voetbal International. De oud-prof was van augustus 2010 tot en met het najaar van 2013 eigenaar van Vitesse.

In die periode probeerde hij Virgil van Dijk over te nemen van FC Groningen. "Hij kostte een paar miljoen. Toen ze hoorden dat ene Jordania van Vitesse interesse had, werd het bedrag verdubbeld", vertelt de zakenman. "Wij hadden Guram Kashia al en haakten af. Toen hij naar Liverpool ging, heb ik daar met een paar vrienden hartelijk om gelachen."

Hoewel Jordania met onder meer De Jong dus nog wel talenten in Nederland ziet rondlopen, vraagt hij zich af wat er met het Nederlands voetbal is gebeurd. "Feyenoord tegen Manchester City bijvoorbeeld. Dat waren jochies tegen mannen. Sowieso valt het niveau in de Eredivisie me tegen."

Gasquet geeft al na vier games op in Rotterdam

Richard Gasquet heeft in de eerste ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament al snel opgegeven. De Fransman, nummer 33 van de wereldranking, hield er al na vier games mee op tegen zijn landgenoot Pierre-Hugues Herbert.

Herbert neemt het nu op tegen de Daniil Medvedev. De Rus, die ook het hoofdtoernooi bereikte via het kwalificatietoernooi, was in de eerste ronde te sterk voor de als negende geplaatste Gilles Muller: 6-4 7-6 (9).

Saakasjvili vestigt zich in Nederland

De voormalige Georgische president Michail Saakasjvili vestigt zich in Nederland na zijn uitzetting uit Oekraïne. Dat bevestigt zijn advocaat Oscar Hammerstein na diens aankomst op Schiphol.

Hammerstein en Saakasjvili bevinden zich volgens de advocaat bij een kantoor van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst in Rotterdam om de verblijfspapieren in orde te maken. De ex-president werd maandag Oekraïne uitgezet en verbleef tot woensdag in Polen.

Getrouwd met Nederlandse
Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, afkomstig uit Zeeuws-Vlaanderen. Volgens Hammerstein is de oud-president van plan zich te vestigen in Amsterdam.

Eerder diende hij volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie een verzoek in om op basis van gezinshereniging naar Nederland te komen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meldde in december dat Saakasjvili daarvoor in aanmerking komt.

Luis in de pels
De stateloze Saakasjvili is al een tijd weg uit Georgië en ontpopte zich in Oekraïne als luis in de pels van zijn voormalige bondgenoot, president Petro Porosjenko. De autoriteiten lieten Saakasjvili eerder oppakken vanwege beschuldigingen dat hij betrokken was bij een criminele organisatie. Enkele duizenden mensen gingen de straat op om tegen zijn detentie te protesteren. De rechter stelde hem niet veel later weer op vrije voeten.

Saakasjvili, voormalig gouverneur van de Oekraïense regio Odessa, verweet de overheid grootschalige corruptie. Saakasjvili kreeg eerder de Oekraïense nationaliteit cadeau, maar die is hem weer afgenomen.

Saakasjvili vestigt zich in Nederland
Saakasjvili vestigt zich in Nederland (Foto: ANP)

Tbs'er krijgt 30 jaar cel voor moorden Arnhem

De ontsnapte tbs'er die vorig jaar twee mensen doodstak in een hotel in Arnhem moet dertig jaar de cel in. Ook is hij door de rechter in Arnhem woensdag opnieuw veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

De rechtbank wil net als de officier van justitie niet dat de moordenaar ooit zonder behandeling op vrije voeten kan komen. Als hij levenslang had gekregen, zou hij na 25 jaar weer op straat kunnen staan, aldus de rechter. De woensdag opgelegde straf is na levenslang de zwaarste straf in Nederland.

Tbs'er krijgt 30 jaar cel voor moorden Arnhem
Tbs'er krijgt 30 jaar cel voor moorden Arnhem (Foto: ANP)

Nieuw hoofdkwartier NAVO vult geleidelijk

De 4000 mensen die werken in het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel gaan de komende maanden aan de slag in het nieuwe gebouw aan de overkant van de straat. Het pand van 254.000 vierkante meter vloeroppervlak werd vorig jaar al ingewijd, maar omdat er nog wordt gesleuteld aan onder meer de IT-beveiliging is de verhuizing vertraagd.

Er werken nu 325 mensen in het immense complex. De rest van de stafmedewerkers en de vertegenwoordigers van de 29 NAVO-lidstaten en hun partnerlanden verkassen vanaf volgende maand. De verhuisoperatie is volgens het militaire bondgenootschap voltooid vóór de NAVO-top in juli, de tweede voor de Amerikaanse president Donald Trump.

Het oude gebouw uit 1967 heeft onvoldoende ruimte en voldoet niet aan de eisen. Het bouwbudget van 1,17 miljard euro voor het nieuwe onderkomen, betaald door de lidstaten, wordt waarschijnlijk iets overschreden.

Het nieuwe energiezuinige hoofdkwartier aan de Boulevard Léopold III is gebouwd in de vorm van verstrengelde vingers die eenheid moeten symboliseren. Er is ruimte vrijgehouden voor nieuwe lidstaten.

Nieuw hoofdkwartier NAVO vult geleidelijk
Nieuw hoofdkwartier NAVO vult geleidelijk (Foto: ANP)

Haas wint tweede rit in Tour of Oman, Terpstra zesde

Nathan Haas heeft de tweede rit in de Tour of Oman gewonnen. De 28-jarige Australiër van Katusha-Alpecin was in een sprint van vijftien renners de snelste, voor Greg van Avermaet en Alexey Lutsenko. Niki Terpstra was met een zesde plaats de beste Nederlander. Haas neemt ook de leiderstrui over van Bryan Coquard, die op meer dan drie binnen kwam van de Australiër.

Net zoals in de eerste etappe was het niet lang wachten tot dat de vroege vlucht weg zou geraken. Loic Chetout (Cofidis), Markel Irizar (Trek-Segafredo), Fabricio Ferrari (Caja Rural-Seguros RGA) en Danny Pate (Rally Cycling) kregen na acht kilometer de ruimte van het peloton. Hun maximale voorsprong zou vier minuten bedragen.

De voorsprong tussen de kopgroep en het peloton bleef lang tussen de twee en drie minuten schommelen, waarna BMC met nog 25 kilometer de leiding in het peloton overnam van Vital Concept. Met nog acht kilometer zou Irizar als laatste van de kopgroep gegrepen worden door het peloton.

Op de laatste klim van de dag, op vijf kilometer van de streep, nam Astana het tempo van BMC over. Omar Fraile kwam als eerste boven voor zijn ploeggenoten Miguel Angel Lopez en Alexey Lutsenko. In de afdaling zou Terpstra nog in de aanval trekken, maar de Nederlander zou niet wegkomen. In de sprint van vijftien renners was Haas vervolgens de snelste. Het is de eerste zege van het seizoen voor de Australiër, die deze winter overkwam van Dimension Data.

Juncker wil minder geld naar rijke EU-landen

Besparingen in de landbouw en minder subsidies aan rijkere landen zijn onvermijdelijk als de EU nieuwe prioriteiten wil kunnen financieren. Die waarschuwing gaf de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker op een persconferentie in Brussel.

De baas van het dagelijks bestuur van de EU liep vooruit op de informele EU-top eind volgende week, waar de EU-leiders praten over de meerjarenbegroting na 2020 en de Europese verkiezingen in 2019. Juncker wil dat ruim voor de verkiezingen wordt besloten over het zogenoemde meerjarig financieel kader (MFK).

Zonder Groot-Brittannië, dat beloofd heeft nog mee te betalen tot en met 2020, is er een gat van zeker 12 miljard euro per jaar. In januari zei Juncker al dat de begroting, die nu telkens voor een periode van zeven jaar wordt vastgelegd door de EU-leiders, omhoog moet. Sommige lidstaten zien in het vertrek van de Britten juist een goede aanleiding om in de EU-begroting te snoeien.

Juncker: minder geld naar rijke EU-landen
Juncker: minder geld naar rijke EU-landen (Foto: ANP)

Kelder voelt zich 'stagiair' bij Buitenhof

Jort Kelder twijfelde aanvankelijk over zijn tijdelijke presentatieklus bij Buitenhof. Zijn eerste reactie was om het 'niet te doen'.

"Ik zat toen net in een uit de hand gelopen publicitair dingetje", zegt Jort, die een jaar lang Pieter Jan Hagens vervangt, in de Volkskrant. "Ik wil niet dat Buitenhof, een instituut toch, daar last van krijgt." Toch besloot de 53-jarige presentator van 'Hoe heurt het eigenlijk?' het te doen. "Het is maar een jaartje. Pieter Jan gaat zeilen, ik ben gewoon stagiair."

Kelder, die goed bevriend is met premier Mark Rutte (VVD) en Thierry Baudet van Forum voor Democratie, belooft dat hij als presentator niet partijdig zal zijn. "Als rechtse politici denken: ha, thuiswedstrijdje, kan het nog een hete zondag worden." Maar Rutte interviewen, ziet hij niet zitten. "Dat wordt te ongemakkelijk: ik ken hem al sinds mijn 22ste. Ik vind dat ik daar best een wildcard kan trekken."

Kelder is vanaf 26 augustus te zien in het wekelijkse discussieprogramma.

Kelder voelt zich 'stagiair' bij Buitenhof
Kelder voelt zich 'stagiair' bij Buitenhof (Foto: BuzzE)

Piek griepgolf lijkt bereikt

De griepepidemie in Nederland houdt stevig aan, maar de piek lijkt wel bereikt, meldt gezondheidsinstituut Nivel. Afgelopen week gingen 151 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat is iets minder dan de week daarvoor. Toen ging het om 161 zieken. De week daarvoor waren het er 166.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Nederland zit nu voor de negende week op rij boven deze grens. Gemiddeld duurt zo'n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan. "De epidemie lijkt langer te gaan duren dan gemiddeld", stelt Nivel.

Huisartsen zien vooral heel jonge kinderen met griepachtige verschijnselen. Het gezondheidsinstituut baseert zich op cijfers van 42 huisartsenpraktijken door het land.

Piek griepgolf lijkt bereikt
Piek griepgolf lijkt bereikt (Foto: ANP)

Ter Mors: "Het was een perfecte race"

Jorien ter Mors veroverde vandaag de olympische titel op de 1.000 meter. De langebaanschaatser, die in PyeongChang ook actief is als shorttrackster, reed met 1.13,56 een nieuw wereldrecord op een laaglandbaan. Voor Ter Mors is het haar derde olympische titel na goud op 1.500 meter en op de ploegachtervolging vier jaar geleden in Sochi.

"Het was een perfecte race, ik voelde me supergoed. Zou niet weten wat ik anders had moeten doen. Ik  ben er heel blij mee. Ik heb risico genomen in aanloop naar Spelen, maar het heeft zich uitbetaald", aldus Ter Mors die dit seizoen met veel fysieke problemen kampte.

Ter Mors viert haar olympische titel op 1.000m (Pro Shots / Action Images )

Linssen: "Ik heb gemerkt dat ik een trapje hoger aankan"

Bryan Linssen is bezig aan zijn eerste seizoen bij Vitesse, maar hoopt ooit nog een stap te kunnen maken naar een grote club.

Linssen verruilde afgelopen zomer FC Groningen voor Vitesse, waar hij inmiddels is uitgegroeid tot een sterkhouder. In dertig wedstrijden in alle competities was de aanvallende middenvelder elf keer trefzeker en gaf hij vier assists.

"Tijdens de Europese wedstrijden dit seizoen heb ik gemerkt dat ik een trapje hoger ook aankan. Ik vond het geweldig mezelf op dat podium te laten zien, scoorde in beide wedstrijden tegen Lazio. Vitesse is voor mij weer een perfecte volgende stap", vertelt Linssen in gesprek met Voetbal International.

De 27-jarige Linssen ziet nog voldoende punten waar hij aan kan werken. "Ik moet nadrukkelijker aanwezig zijn, nog effectiever worden. Stabieler ook. Voor wat ik dit seizoen heb laten zien, geef ik mezelf net een voldoende. Maar Vitesse hoeft niet mijn plafond te zijn. Met mijn rendement, wat best hoog is voor een buitenspeler, en mijn drive ben ik voor veel clubs aantrekkelijk."

"De Nederlandse topclubs investeren tegenwoordig vooral in jonge talenten uit het buitenland, dus daar staar ik me niet blind op. Sowieso ben ik pas net bezig in Arnhem. Maar ooit hoop ik nog eens in het buitenland te spelen. Het liefst in een groot voetballand als Engeland of Spanje."

Nieuwe trailer voor Devil May Cry HD Collection

Devil May Cry HD Collection komt binnenkort uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Om die reden is er een nieuwe trailer opgedoken. In 2012 was er al een review te lezen voor de PS3 en Xbox 360 versies op FOK!.

Op 13 maart zal de nieuwe Devil May Cry HD Collection te verkrijgen zijn. Het verschil met de vorige is de toevoeging van HD-graphics, bonusmateriaal en ondersteuning voor Trophies en Achievements.Ter Mors pakt olympisch goud op 1.000m

Het begint eentonig te worden, maar in de olympische schaatshal heeft Nederland weer goud gewonnen. Jorien ter Mors won de 1.000 meter voor vrouwen. Met 1.13,56 reed ze een nieuw olympisch record. Het is de tweede individuele olympische titel voor Ter Mors, die vier jaar geleden in Sochi goud won op de 1.500 meter. Het zilver en brons ging nu naar de Japanse vrouwen Nao Kodaira en Miho Takagi.

Ireen Wüst moest al in de vierde rit aan de bak. De Nederlandse, die als een outsider gold voor een plak, trof de Italiaanse Daldossi. Wüst opende prima en haar hele ronde was ook goed. Ze won de rit in 1.15,32, tot dan de snelste. De kampioen van vier jaar geleden, de Chinese Hong Zhang, kwam in 1.15,77 ook niet tot de tijd van Wüst.

In de twaalfde rit trof Jorien ter Mors Brittany Bowe. Het was een mooie rit tussen de twee, die beiden sneller waren dan Wüst. Ter Mors versloeg Bowe en finishte uiteindelijk in 1.13,56, een nieuw olympisch record.

Miho Takagi, die op de 1.000 meters dit seizoen met Kodaira heerste, stond in de veertiende rit op het ijs tegen de Tsjechische Karolina Erbánová. De Japanse en Erbánová openden snel, maar lieten het in de laatste ronde liggen. Takagi kwam in 1.13,98 over de meet, de tweede tijd tot dan.

In de een-na-laatste rit reed wereldrecordhouder Nao Kodaira tegen Vanessa Herzog. Ook zij openden snel en waren met nog een ronde te gaan sneller dan Ter Mors. Maar ook Kodaira liet het liggen in de slotronde: 1.13,82.

Heather Bergsma en Marrit Leenstra reden in de laatste rit tegen elkaar. Maar de tijd van Ter Mors kwam niet in gevaar. Leenstra won de rit wel in 1.14,85.

Bij handhaving Sparta trakteert Kramer op broodjes kroket

Indien Sparta zich weet te handhaven in de Eredivisie dan trakteert Michiel Kramer iedere medewerker van de Rotterdamse club op een broodje kroket.

“Als we ons handhaven, krijgt iedereen die bij Sparta werkt een broodje kroket van me", vertelde de nieuwe aanwinst aan Metro. Kramer die maandag zijn eerste training afwerkte bij Sparta kwam in december in opspraak na het eten van een broodje kroket tijdens de bekerwedstrijd Feyenoord tegen Heracles Almelo.

Trainer Giovanni van Bronckhorst zette Kramer voor straf uit de selectie. Nadat de speler tijdens de winterstop geen nieuwe club gevonden had werd zijn contract ontbonden. Bij Sparta heeft Kramer een contract getekend tot het einde van het seizoen.

Staatssecretaris bezoekt Duitse collega's

Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser ontmoette gisteren in Berlijn haar Duitse ambtgenoten Katrin Suder en Gerd Hoofe. De bijeenkomst stond vooral in het teken van kennismaken. Duitsland en Nederland zijn trouwe defensiepartners en streven een verdere versterking van de onderlinge militaire samenwerking na.

Die militaire samenwerking zorgt ervoor dat beide krijgsmachten meer capaciteiten ter beschikking krijgen en efficiënter kunnen werken. "Samenwerking is belangrijk, want het levert beide landen aanzienlijke voordelen op. We vergroten het inzetvermogen, delen kennis en vergroten onze slagkracht", aldus Visser.

Er is onder meer gesproken over nadere maritieme samenwerking en de mogelijkheden tot coöperatie bij grote materieelprojecten. Ook heeft zij zich laten informeren over de manier waarop Duitsland op de huidige krappe arbeidsmarkt militairen werft.

Samenwerking
Nederland is na Frankrijk de belangrijkste Europese defensiepartner van Duitsland. De samenwerking tussen beide landen gaat dan ook ver. Zo zijn eenheden geïntegreerd.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de Duitse Division Schnelle Kräfte waar 11 Luchtmobiele Brigade sinds 2016 deel van uitmaakt. 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte is sindsdien geïntegreerd met de 1. Duitse Panzerdivision. Als onderdeel van dit project maakt een Duits tankbataljon deel uit van de Nederlandse brigade en bemant Nederlandse personeel één van de tankeskadrons.

Als het om de marine gaat heeft Duitsland sinds 2016 recht op medegebruik van het het Joint Support Ship Zr. Ms. Karel Doorman en wordt het Duitse Seebattalion samen met eenheden van de marine geïntegreerd in een amfibische taakgroep. De samenvoeging van de luchtverdediging begon in 2017. Een Duitse luchtverdedigingseenheid integreerde toen in het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC).

Staatssecretaris bezoekt Duitse collega's (Foto: Defensie)
Staatssecretaris bezoekt Duitse collega's (Foto: Defensie)

"Kluivert is voorbestemd voor de wereldtop"

Justin Kluivert moet voorlopig wachten om een stap naar het buitenland te maken, stelt Ajax-jeugdtrainer Gerry Vink.

De achttienjarige vleugelaanvaller debuteerde vorig seizoen in de hoofdmacht van Ajax en kwam tot twintig wedstrijden, waarin hij twee keer scoorde en vier assists gaf. Dit seizoen heeft de jeugdinternational een basisplaats veroverd bij de Amsterdammers en kwam hij tot dusver tot 25 wedstrijden, waarin hij zeven doelpunten maakte en vier assists gaf.

"Justin is voorbestemd voor de wereldtop. Maar wel in de toekomst", vertelt Vink, die Kluivert al jaren kent, in gesprek met Voetbal International. "Hij moet gewoon de komende jaren bij Ajax spelen. Daar kan hij zich nog enorm ontwikkelen. Justin is geen speler voor de bank, hij is een echte liefhebber, een jonge hond die met een bal bezig moet zijn."

"Laat hem nou eerst de grote ster van Amsterdam worden. Dat is het doel voor nu en de komende jaren. Volgens mij beseft Justin dat al te goed. Geld is op deze leeftijd helemaal niet belangrijk, het gaat om de juiste route. Hij weet dat ik er zo over denk. Via Ajax naar het Nederlands elftal, dat gaat hem honderd procent zeker lukken. We hebben nog geregeld contact en dat koester ik. Justin is een fijn mens, een straatschoffie in de goede zin van het woord, een heerlijke deugniet. Dat moet hij ook gewoon lekker blijven, want dat is zijn kracht."

AZ-smaakmaker: "De Bundesliga is een van mijn dromen"

Alireza Jahanbakhsh hoopt na dit seizoen een transfer te kunnen maken bij AZ en hoopt op een overgang naar het buitenland.

Jahanbakhsh is bezig zijn derde seizoen bij AZ en was in 26 wedstrijden in alle competities dit seizoen goed voor elf doelpunten en twaalf assists. Voordat de international van Iran denkt aan een transfer wil hij eerst het seizoen goed afsluiten met AZ.

"Daarna kan ik hopelijk een stap hogerop zetten. Daar kijk ik echt naar uit", vertelt de vleugelaanvaller in gesprek met FOX Sports. "De Bundesliga is een van mijn dromen. Dat is echt een mooie competitie, maar de Premier League en LaLiga ook. Iedere speler droomt van die competities."

De 24-jarige aanvaller neemt het met Iran tijdens de groepsfase van het WK in Rusland op tegen Marokko, Portugal en Spanje: "De eerste wedstrijd tegen Marokko is de belangrijkste wedstrijd. Onze bondscoach noemt dat de finale. Als we goed presteren en als we drie punten pakken, dan leven we nog. Anders wordt het moeilijk."

Skiester Vonn vergeet Valentijnsdag en zoekt dringend date

Het is Valentijnsdag, ook op de Olympische Spelen. Alpineskiester Lindsey Vonn is dat door alle drukte rondom de Spelen echter helemaal vergeten, met als resultaat dat ze als een ware FOK!ster in d'r eentje zit op deze dag.

Dat kan natuurlijk niet, dus de Amerikaanse, favoriete voor één, twee of misschien wel drie keer olympisch goud. Ze trok naar haar social media en gooide een bericht online: "Schijnbaar is het Valentijnsdag...helemaal vergeten, want ik ben op de Spelen en ik ben single. Iemand die ook single is en mijn Valentijn wil zijn?"

De reacties stroomden in elk geval binnen, van lieve gedichtjes tot GIF'jes van worsten die in een vrouwengezicht gegooid worden. Met wie Vonn inmiddels op date is weten we nog niet, maar daar komt vast nog meer over naar buiten - de Amerikaanse is immers dol op elk beetje extra aandacht.

Crimson Days in Destiny 2

Voor Destiny 2-spelers is het ingame evenement Crimson Days begonnen, inclusief 2v2 Clash met een twist en een nieuwe map: The Burnout.

Verdien exclusieve beloningen door de strijd aan te gaan in de Crimson Days-playlist en deel te nemen aan specifieke activiteiten. Ontvang zowel een Illuminated Engram en een Crimson Engram, iedere keer dat je gedurende het evenement het maximale level overschrijdt.

Destiny 2 is uit op PlayStation 4, Xbox On en pc.

Pochettino: "Eriksen was voortreffelijk, hij was fantastisch"

Tottenham Hotspur-manager Mauricio Pochettino was vol lof over de prestatie van Christian Eriksen tijdens de wedstrijd tegen Juventus.

De Engelsen speelden dinsdagavond de eerste achtstefinalewedstrijd in de Champions League tegen de Italianen met 2-2 gelijk, waarbij Eriksen in de 71ste minuut uit een vrije trap de gelijkmaker voor zijn rekening nam.

"Ik denk dat Christian een geweldige wedstrijd speelde. Hij was voortreffelijk, hij was fantastisch", zei Pochettino na afloop tegen Engelse media. "Christian is, in mijn paar jaar, altijd een belangrijke speler voor ons geweest. Hij stapt altijd naar voren en ik denk dat hij het type speler is die onze filosofie vertegenwoordigt. Hij is een speler die het team verbindt en hij was fantastisch. Het team was goed, maar hij was fantastisch."

Tottenham keek al na tien minuten spelen, door twee treffers van Gonzalo Higuaín, tegen een 2-0 achterstand aan en vocht zich vervolgens knap terug tot 2-2. "Ik denk dat we ervaring hebben, maar niet het soort ervaring van Juventus in deze competitie. Het is waar dat we de wedstrijd niet op een goede manier begonnen, maar we lieten zien dat we volwassen genoeg zijn om te kunnen deelnemen aan de Champions League."

"Het team toonde een geweldig karakter en het goede is dat dit ons vierde seizoen is en dat we altijd in verschillende opzichten verbeteren. Dit aspect was het laatste en het is noodzakelijk om te proberen competitief te zijn en uiteindelijk te strijd voor grote dingen."

Heupblessure snowboarder Totsuka na zware val, rodelaarster ontsnapt

De Olympische Spelen in Pyeongchang hebben al voor de nodige blessures gezorgd, maar twee sporters leken relatief goed weg te komen. Als eerste de rodelaarster Emily Sweeney uit de VS, die in de laatste run hard crashte.

Sweeney verloor de controle over haar slee en knalde met haar voeten tegen de bovenkant van de baan, waarna ze net op tijd rechtop kon komen om niet met het hoofd tegen de onderkant te rammen. Het duurde even, maar uiteindelijk kon Sweeney - met de nodige steun - op eigen kracht weer staan, en ze lijkt er zonder blessures vanaf te komen.

In de halfpipefinale bij het snowboarden ging het fout voor de 16-jarige Japanner Yuto Totsuka. De tiener probeerde in de tweede run alles uit de kast te trekken, maar kwam vol op de rand van de pipe terecht. Hij lag lang in de sneeuw terwijl artsen hem behandelden, en lijkt er uiteindelijk vanaf te zijn gekomen met een relatief lichte heupblessure.

Damescurlingtoernooi begonnen met Britse en Chinese winst

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang is ook het curlingtoernooi bij de dames van start gegaan. Dat leverde her en der een verrassing op: vooral een ruime zege van China werd niet echt verwacht.

Wang Bingyu en haar team, in 2010 nog goed voor olympisch brons, rekenden in acht van de tien ends af met Silvana Tirinzoni's Zwitserse team. Vooral in het achtste end werd de definitieve klap uitgedeeld: Wang speelde drie punten in één keer binnen, uiteindelijk goed voor de 7-2 zege.

De Schotse Eve Muirhead en haar Britse team waren veel te sterk voor Victoria Moiseeva's team uit Rusland (10-3), terwijl Satsuki Fujisawa's Japanse team enigszins verrassend met 10-5 won van de VS, onder leiding van Nina Roth. 

De Zweedse skip Anna Hasselborg - even googelen - leidde haar team met 9-3 langs het Denemarken van Madeleine Dupont.

Wij stellen u graag voor aan Anna Sloan en Vicki Adams uit Eve Muirhead's Britse team (Pro Shots/Action Images)
Wij stellen u graag voor aan Anna Sloan en Vicki Adams uit Eve Muirhead's Britse team (Pro Shots/Action Images)

30.000 nieuwe nee-registraties donorregister

Het donorregister publiceert, vanwege de 'grote belangstelling' tot en met 6 maart tijdelijk de cijfers van het aantal registraties per dag. Nadat gisteren de nieuwe donorwet met een nipte meerderheid in de Eerste Kamer werd aangenomen, hebben meer dan 30.000 mensen vastgelegd dat ze na hun dood géén donor willen zijn. 

24.505 mensen hebben hun nee-keuze voor het eerst vastgelegd, 6.272 hebben hun keuze gewijzigd. 2.782 mensen hebben aangegeven dat ze wel donor willen zijn, 4.453 mensen hebben hun keuze gewijzigd in ja. Tot slot hebben 2.190 mensen geregistreerd dat ze de keuze aan de nabestaanden overlaten, en hebben 1.109 mensen hun registratie naar deze optie gewijzigd. 

In totaal zijn er 29.477 nieuwe registraties bijgekomen, en hebben 12.834 mensen hun keuze gewijzigd. Het Donorregister kan niet zien vanaf welke keuze de keuzewijzigingen komen.

30.000 nieuwe nee-registraties donorregister
30.000 nieuwe nee-registraties donorregister

Nederlandse 'pornodanser' vrijgelaten

De 22-jarige Nederlander die vorige maand in Cambodja werd opgepakt wegens aanstootgevend en onzedelijk dansen is vrijgelaten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. De man heeft het land inmiddels verlaten, maar het ministerie wil niet zeggen of hij terugreist naar Nederland.

Job van der W. maakte deel uit van een groep van tien buitenlanders die werden aangehouden op een feestje in het Cambodjaanse Siem Reap, in de buurt van het tempelcomplex Angkor Wat. Zij werden aangeduid als 'pornodansers'. Foto's van dat feestje, waarop te zien was dat mannen en vrouwen gekleed op elkaar lagen, verschenen op sociale media. Daarop arresteerde de politie 87 feestgangers. Van hen werden er 77 naar huis gestuurd na een preek over hun 'onaanvaardbare gedrag'. Zeven van de tien verdachten die langer werden vastgehouden, werden eerder op borgtocht al vrijgelaten.

Nederlandse 'pornodanser' vrijgelaten
Nederlandse 'pornodanser' vrijgelaten (Foto: ANP)

Olympisch goud voor Frenzel na spannende ontknoping noordse combinatie

Het duurde wegens de wind - verrassend - even, maar op de Olympische Spelen is ook de noordse combinatie van start gegaan. Het eerste onderdeel, het schansspringen, werd wegens de te harde wind met een half uurtje uitgesteld, dus al met al viel het vergeleken met het alpineskiën en biatlon nog mee.

De Oostenrijker Franz-Josef Rehrl zette met een geweldige sprong de beste score neer, voor Jarl Magnus Riiber. De jonge Noor vertrekt vijftien seconden na Rehrl tijdens de tien kilometer langlaufen, maar beiden moeten het vooral van het schansspringen hebben en ze zijn dan ook niet de favorieten.

Die rol lijkt naar twee mannen te gaan: de Japanner Akito Watabe vertrekt 28 seconden na Rehrl als derde, acht seconden later gevolgd door de Duitse Eric Frenzel - jarenlang de dominante man, tot het dit seizoen minder goed ging.

Tussen de twee vertrekt ook nog de Oostenrijker Lukas Klapfer, op papier een iets mindere langlaufer dan Watabe en Frenzel, maar wel iemand die het - als hij erbij kan blijven - met een ijzersterke sprint af zou kunnen maken. Na vijftig seconden vertrekt de Fin Eero Hirvonen als zesde en, als het toptrio voor hem het gas niet vol open trekt, hij kan zich mogelijk ook in de strijd om goud mengen.

Achter de Fin lijkt het lastig om iemand anders op het podium te krijgen. De Duitser Johannes Rydzek sprong eindelijk eens relatief goed, maar met 1:26 minuten heeft hij een forse achterstand. Landgenoot Fabian Riessle start op 2:03 minuten, de Noren Jørgen Gråbak en Jan Schmid vielen zwaar tegen: zij vertrekken pas 2:28 en 2:47 minuten na Rehrl en hebben een wonder nodig om aan het podium te mogen denken.

Om 10.00 uur gaat het langlaufen van start, waarbij degene die als eerste over de finish komt het goud pakt.

Update 10.30 uur
Rehrl en Riiber vonden elkaar al gelijk en werden na de eerste van vier ronden op twaalf seconden gevolgd door Watabe, Frenzel en Klapfer. Hirvonden zat daar dan weer tien tellen achter, samen met de Noor Espen Andersen, terwijl Rydzek er volle bak in knalde en nog maar 48 seconden achterstand had.

De twee koplopers werden snel bijgehaald door het trio daarachter, terwijl Hirvonen Andersen kon lossen, maar halverwege wel gezelschap kreeg van Rydzek, 26 seconden achter de kopgroep - waar Rehrl zijn karretje een kilometer later definitief los moest koppelen.

Bij het ingaan van de slotronde voerde Frenzel nog altijd de kopgroep aan, met verder nog Riiber, Klapfer en Watabe achter zich. Door het tempomaken van Frenzel kon zijn landgenoot en rivaal Rydzek het gat, zo leek het, toch niet dichten, terwijl Hirvonen geen moment uit de rug van de Duitser kwam.

Op een klim gooide Frenzel het tempo nog eens omhoog, waardoor vooral Riiber op de tanden moest bijten om erbij te blijven. Dat lukte even, maar op de slotklim draaide Frenzel de gashendel voor het eerst volledig open en dat bleek de gouden zet. Riiber ging eraf, Klapfer moest lossen en bovenaan gaf ook Watabe zich gewonnen. De Duitser langlaufde zo naar het goud, voor Watabe en de bronzen Klapfer.

Frenzel (5) en Klapfer (4) in de jacht op de koplopers (Pro Shots/Action Images)
Frenzel (5) en Klapfer (4) in de jacht op de koplopers (Pro Shots/Action Images)

CO2-uitstoot licht gedaald

De CO2-uitstoot in Nederland is in het vierde kwartaal 2,2 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De daling was grotendeels te danken aan de zachtere winter. Als die buiten beschouwing wordt gelaten blijft een daling van 0,2 procent over, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De zachtere winter zorgde voor een lager gasverbruik voor de verwarming van huizen en kantoren. Ook de verminderde inzet van steenkool door energiebedrijven ten opzichte van een jaar eerder maakte verschil. Bij verbranding van steenkool komt relatief gezien meer broeikasgas vrij dan bij verbranding van aardgas.

De daling van de CO2-uitstoot werd bewerkstelligd in tijden dat de economie juist harder ging draaien. Het bruto binnenlands product steeg in dezelfde periode met 2,9 procent.

Chemische basisindustrie
De landbouw, industrie, delfstoffenwinning en bouw stootten gezamenlijk meer CO2 uit. Dat kwam vooral op het conto van de chemische basisindustrie en de petrochemische industrie. Olieraffinaderijen produceerden daarentegen fors minder en veroorzaakten daardoor ook minder uitstoot.

Ook de transportsector blies meer vervuilende stoffen de lucht in. De totale emissies van de transport stegen met 3 procent, vooral doordat er meer vrachtwagens op de weg waren en er meer vliegtuigen vlogen.

CO2-uitstoot licht gedaald
CO2-uitstoot licht gedaald (Foto: ANP)

IS-strijder vecht in PTT Post-jas

Op het Twitteraccount van EasternMediafax kwamen wij een opmerkelijke foto tegen. Een IS-strijder in Syrië draagt op de foto een jas van PTT Post, tegenwoordig bekend als PostNL.

Dat is toch al een beste tijd terug, dat PTT Post, dat niet meer bestaat sinds 2002. De vraag is dan ook of dit is wat er gebeurd met kleding die je in een container voor goede doelen gooit of dat de boze jihadmeneer een ex-medewerker van PTT Post is. In beide gevallen blijft het een vreemde en opmerkelijke keuze om deze jas te dragen op het slagveld.

NBA: Triple double Jokic helpt Nuggets langs Spurs

Basketballer Nikola Jokic heeft een prima avondje achter de rug in de NBA. De power-forward van de Denver Nuggets hielp zijn ploeg dinsdagavond met een triple double langs de San Antonio Spurs.

De wedstrijd ging voor het grootste deel gelijk op, waarbij zowel de Spurs als de Nuggets even een voorsprong in handen hadden. De bezoekers begonnen het vierde kwart wat beter, maar de Nuggets waren in de slotfase toch wat sterker en wisten zowaar nog een redelijke voorsprong op het bord te zetten bij het aflopen van de klok: 117-109.

Jokic was goed voor 23 punten, 13 rebounds en 11 assists, waarmee hij dus een triple double liet noteren. 

Uitslagen NBA dinsdag
Toronto Raptors - Miami Heat 115-112
Milwaukee Bucks - Atlanta Hawks 97-92
Minnesota Timberwolves - Houston Rockets 108-126
Oklahoma City Thunder - Cleveland Cavaliers 112-120
Dallas Mavericks - Sacramento Kings 109-114
Denver Nuggets - San Antonio Spurs 117-109

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Opnieuw miljardendeal voor rechten Premier League

De rechten voor de wedstrijden in de Premier League tussen 2019 en 2022 zijn verkocht voor 4,46 miljard pond, omgerekend zo'n 5 miljard euro. De uiteindelijke opbrengst gaat nog hoger uitvallen omdat twee livepakketten nog in de verkoop gaan. Vijf van de zeven pakketten zijn nu verkocht. 

Sky Sports heeft vooralsnog vier pakketten aangeschaft en BT Sports één. De laatste deal in de Premier League over de periode van 2015 en 2019 was 5,14 miljard pond waard. Dat was toen nog 7 miljard euro, maar op dit moment zo'n 5,7 miljard euro. Het eindbedrag zal waarschijnlijk in de buurt komen die 5,14 miljard pond. De waarde per wedstrijd is zelfs wat minder omdat er nu 200 wedstrijden in Groot-Brittannië live uitgezonden gaan worden in plaats van de huidige 168. 

BT gaat de zaterdagmiddaglunchwedstrijd uitzenden. Sky heeft de rechten voor zaterdagavond (17.30u en op de nieuwe tijd 19.45 uur). Ook de pakketten voor de zondag en vrijdag/maandag zijn door Sky gekocht. Er zijn nog twee pakketten in de verkoop voor de midweekse speelronden en bank holidays (nationale vrije dagen). 

Bestuursvoorzitter Richard Scudamore van de Premier League verwacht dat de televisierechten weer meer gaan opleveren omdat er nog twee livepakketten in de verkoop gaan. "Dat geeft maar weer aan wat voor uitstekende voetbalcompetitie we hebben", reageerde hij.

Over de interesse in de laatste twee pakketten wilde Scudamore nog niets kwijt. In tegenstelling tot Sky, heeft BT al laten weten te gaan bieden op de midweekse speelrondes en de bank holidays. Ook internetpartijen als Amazon, Facebook, Netflix en Twitter worden genoemd als mogelijke bieders op de sportrechten. Vooral Amazon, dat in Engeland ook al tennisrechten kocht, wordt genoemd als uitdager van de Sky-BT-hegemonie.

 

Supporter viert doelpunt met een lijntje coke

In de tweede kwalificatieronde voor de Copa Libertadores nam Olimpia Asuncion uit Paraguay het op tegen het Colombiaanse Junior FC. Voormalig Bayern Munchen speler Roque Santa Cruz maakte de 1-0 voor Olimpia. Een supporter op de tribune vierde het doelpunt door een lijntje coke te nemen. De 1-0 was ook meteen de eindstand. 

Overigens ging Junior FC naar de volgende ronde nadat de Colombianen met 3-1 wonnen in de tweede wedstrijd.

Komend weekend gratis Overwatch spelen

Overwatch is nu bijna twee jaar oud en is nog steeds enorm populair. De shooter van Blizzard is komend weekend gratis te spelen op alle beschikbare systemen. Dus mocht je het een keer willen proberen dan is nu het moment.

Hou er wel rekening mee dat je bij de consoles moet beschikken over een PlayStation Plus-abonnement of Xbox Live Gold membership. Mocht je de pc versie willen gaan spelen dan moet je een Battle.net account hebben. Als je na het weekend spelen besluit het spel te kopen dan neem je al je voortgang mee.

Overwatch

Leroy George schittert in Champions League AziŽ

De Aziatische Champions League is deze week van start gegaan, de groepsfase althans, en het was zowaar een Nederlander die in de eerste speelronde  de show stal. Leroy George hielp Melbourne Victory in Australië aan een zwaarbevochten punt tegen Ulsan Hyundai uit Zuid-Korea.

De Kroaat Mislav Orsic bracht Ulsan uit een vrije trap op voorsprong, maar krap twee minuten later bracht George zijn ploeg na geblunder van Ulsan's keeper weer op gelijke hoogte. Richard Windbichler zorgde via een binnengekopte corner weer voor de Koreaanse voorsprong na 34 minuten, maar weer liet George niet lang op zich wachten: dit keer duurde het drie minuten voor de voormalig jeugdinternational het doel vond.

Kort na rust schoot Orsic op fraaie wijze van afstand de 2-3 in het doel, maar, je raadt het al, lang kon Ulsan niet van de voorsprong genieten. In de 54e minuut leverde George een werkelijk snaarstrakke vrije trap af, precies op de plek waar Rhys Williams de 3-3 binnen kon werken. Daar bleef het uiteindelijk bij in Melbourne.

Overigens is George niet de enige Nederlander die al een goal te pakken heeft: Wesley Sneijder kwam namens Al-Gharafa tot scoren tegen Al-Jazira uit de Verenigde Arabische Emiraten, maar ging wel met 3-2 onderuit.

De goals van Melbourne Victory - Ulsan Hyundai (Bron: YouTube)

Kramer in slotrit 10.000 meter tegen Beckert

Sven Kramer heeft gunstig geloot voor de 10.000 meter van morgen op de Olympische Spelen. De winnaar van de 5.000 meter mag aantreden in de slotrit tegen de Duitser Patrick Beckert, toevalligerwijs ook zijn tegenstander op de eerder door hem gewonnen afstand.

De concurrenten van Kramer starten dus allemaal voor hem. Regerend olympisch kampioen Jorrit Bergsma moet al in de vierde van zes ritten aan de bak, terwijl wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen in rit vijf van start gaat. Beide rijders kennen een Italiaanse tegenstander.

Kramer wist tot dusver de 10.000 meter nog niet te winnen op de Olympische Spelen. De veelvoudig wereldkampioen werd in 2010 gediskwalificeerd doordat zijn coach Gerard Kemkers hem de verkeerde baan instuurde en vier jaar geleden was Bergsma hem te snel af. De race start morgen om 12.00 uur Nederlandse tijd.

De volledige loting

Rit Binnenbaan Buitenbaan
1 Ryosuke Tsuchiya (Jap) Bart Swings (Bel)
2 Harvard Bokko (Noo) Jordan Belchos (Can)
3 Moritz Geisreiter (Dui) Lee Seung-Hoon (ZKo)
4 Jorrit Bergsma (NED) Davide Ghiotto (Ita)
5 Nicola Tumolero (Ita) Ted-Jan Bloemen (Can)
6 Patrick Beckert (Dui) Sven Kramer (NED)

Ashley Graham topless voor Sports Illustrated

Het bekendste obesitasmodel van Amerika, Ashley Graham, heeft opnieuw een fotoshoot gedaan voor het tijdschrift Sports Illustrated en in de bijbehorende video laat ze weinig aan de verbeelding over. Ashley is meerdere malen zonder bikinitopje te zien voor de camera, al houdt ze haar handen voor haar borsten.

Op Instagram laat Ashley weten: "Ik ben zo blij om weer in de Swimsuit Issue van Sports Illustrated te staan!!! Dank aan de hele SI crew voor deze fantastische reis!" Eerder deze week was het model, dat trots is op haar BMI van bijna 30, waarmee ze op het randje tussen overgewicht en obesitas zit, nog te zien op de catwalk tijdens New York Fashion Week, onder andere bij het Amerikaans-Nepalese modelabel Prabal Gurung.

In januari baarde Graham opzien, door als een van de weinige dikke modellen getekend te worden bij cosmeticamerk Revlon. Ze wordt een van de gezichten van de Live Boldly campagne.

Ashley Graham topless voor Sports Illustrated
Ashley Graham topless voor Sports Illustrated (Foto: BuzzE)

Update: Video toegevoegd

Koning aanvaardt ontslag Zijlstra

Koning Willem-Alexander heeft minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra ontslag verleend. Zijlstra bood de koning dinsdag zijn ontslag aan, nadat de VVD'er onder vuur was komen te liggen omdat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt woensdag dat de koning dit ontslag op voordracht van premier Mark Rutte (VVD) "op de meest eervolle wijze" heeft verleend.

De koning heeft Zijlstra bedankt voor zijn "vele en gewichtige diensten" aan hem en het koninkrijk. Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) neemt de komende weken de taken van de afgetreden minister over.

Koning aanvaardt ontslag Zijlstra
Koning aanvaardt ontslag Zijlstra (Foto: ANP)

Nieuwe functie voor Fred Teeven

Oud-staatssecretaris Fred Teeven wordt de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van Partners voor Jeugd, een samenwerkingsverband van jeugdzorgorganisaties William Schrikker en de Jeugd- & Gezinsbeschermers. Teeven wordt donderdag benoemd, heeft Partners voor Jeugd woensdag bekendgemaakt.

Volgens het samenwerkingsverband keert Teeven met deze nieuwe rol terug naar een werkveld waarin hij ooit begon als jeugdofficier van justitie. "Hij brengt veel kennis mee over het nieuwe jeugdzorgstelsel wat mede tijdens zijn kabinetsperiode vorm heeft gekregen."

De voormalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie volgt Hans Simons op, die de functie sinds 2010 bekleedde.

Nieuwe functie voor Fred Teeven
Nieuwe functie voor Fred Teeven (Foto: ANP)

'Advocaat Trump betaalde pornoster zelf'

President Trumps advocaat Michael Cohen heeft uit eigen zak 130.000 dollar betaald aan pornoster Stormy Daniels. De actrice heeft eerder gezegd een affaire met de president te hebben gehad. De advocaat zegt dat de betaling zijn eigen initiatief was, maar niet duidelijk is of Trump ervan op de hoogte was. The New York Times schrijft erover.

De vrouw, die in het dagelijks leven Stephanie Clifford heet, beweert dat ze een affaire met Trump had vlak na de geboorte van Barron, de nu elfjarige zoon die hij heeft met zijn vrouw Melania. Advocaat Cohen bevestigt voor het eerst geruchten over de betaling van de geldsom. Het gaat volgens hem om een 'privé-transactie'. Hij zegt dat niemand hem ertoe dwong maar hij wilde niet zeggen waarom hij het geld heeft betaald.

De president heeft eerder ontkend dat hij iets had met de pornoster. Stormy Daniels heeft haar bewering nooit ingetrokken.

'Advocaat Trump betaalde pornoster zelf'
'Advocaat Trump betaalde pornoster zelf' (Foto: ANP)

Wind blijft Spelen parten spelen; uitstel bij biatlon

De wind blijft parten spelen bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. Nadat diverse alpineski-onderdelen al zijn uitgesteld is nu ook de eerste biatlon-wedstrijd doorgeschoven. De 15 kilometer individueel die bij de vrouwen voor vandaag gepland stond is vanwege de aangewakkerde wind verplaatst naar morgen 09.15 uur Nederlandse tijd.

Als gevolg van die beslissing is ook de mannenwedstrijd verschoven. Alleen zal die morgen enkel twintig minuten later plaatsvinden, mits de wind dan is gaan liggen. Bij de eerdere biatlonwedstrijden zorgde de wind ook al voor problemen bij het schieten, waardoor foutloze rondes maken bij de schietbeurten een vrij moeilijke onderneming werd.

Consumentenbond waarschuwt voor Facebook-app

De Consumentenbond waarschuwt voor de Onavo Protect app van Facebook. De VPN-app zou volgens Facebook extra bescherming bieden, terwijl de app juist de privacy schendt van haar gebruikers. Waar 'gewone' VPN-providers het verkeer omleiden maar de data ongemoeid laten, analyseert deze app continu al het dataverkeer en deelt dit met Facebook én haar advertentiepartners. 

De app is al langer beschikbaar, maar Facebook is nu begonnen met het actief promoten van de 'beveiligings-app' binnen de eigen applicatie. De Consumentenbond is met name verbolgen over de manier waarop Facebook de app aan de man brengt: "Onder het mom van extra privacy en veiligheid verzamelt het bedrijf met de app alle denkbare gegevens van de gebruiker, zoals naam, telefoonnummer, apparaatgegevens, locatie, apps op het apparaat en bezochte websites." 

In de volledige privacyverklaring is dit wel terug te vinden, maar in de verkorte versie van die verklaring (die gebruikers bij de installatie te zien krijgen) staat daar niets over vermeld. 

Black Panther wordt Lego-superheld

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft de release aangekondigd van het personage- en levelpakket van Marvels Black Panther-film, de nieuwe DLC voor LEGO Marvel Super Heroes 2. Het pakket, verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 2,99, voegt een level en personages toe, geïnspireerd op de nieuwe film Black Panther van Marvel Studios, die vanaf 16 februari in de bioscopen te zien is.

In het koninkrijk van Wakanda neem je de superheld uit Wakanda en zijn zus Shuri mee op een missie naar de donkerste diepten van hun geboorteland. Onderweg nemen ze het op tegen gemuteerde wezens en het leger van aartsvijand Erik Killmonger. Nieuwe speelbare personages Black Panther (Vibranium-pak), Okoye, Nakia, Erik Killmonger (Black Panther), Ulysses Klaue en Everett K. Ross, worden aan de lijst van meer dan 200 superhelden en superschurken van het basisspel toegevoegd.

Het Black Panther-pakket is afzonderlijk verkrijgbaar of als onderdeel van de Season Pass, die zes levelpakketten en vier personagepakketten bevat, inclusief alle eerder uitgegeven content van Marvels Guardians of the Galaxy Vol. 2, en de Champions, Out of Time, en Agents of Atlas-personagepakketten. De Season Pass is verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 14,99 of als onderdeel van de LEGO Marvel Super Heroes 2 Deluxe Edition.

LEGO Marvel Super Heroes 2 is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

FOK! Wat een weer: vandaag zonnig, morgen bewolkt

De dag begint zonnig. In de middag trekken er van het westen wolkenvelden binnen maar het blijft dan nog droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 5°C. In de avond wordt de bewolking dikker en later valt er in het westen mogelijk lichte regen. De zuidoostenwind is matig, aan de kust (vrij) krachtig.

Komende nacht is er veel bewolking en breidt de neerslag zich verder over het land uit. In het westen valt de neerslag als regen, mogelijk vermengd met natte sneeuw, meer landinwaarts als (natte) sneeuw. Met name in het noordoosten en oosten kan het door de sneeuwval wit en glad worden. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C langs de westkust tot rond het vriespunt in het noordoosten van het land. De zuidoostenwind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig.

Morgenochtend is het bewolkt en valt er nog regen, in het (noord-)oosten valt er mogelijk nog (natte) sneeuw, waardoor het daar nog glad kan zijn. Vanuit het westen komen er ook droge perioden, maar het blijft bewolkt en er kan af en toe nog regen vallen. In de middag klaart het in het westen soms op. De middagtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het noordoosten tot lokaal 10°C in het zuidwesten. De wind draait naar het zuidwesten en is matig, aan zee en boven het IJsselmeer soms (vrij) krachtig. (bron: KNMI)

Nederland
 

Rustig bospad in de buurt van Heerlen (Archieffoto: Luuntje)
Rustig bospad in de buurt van Heerlen (Archieffoto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Tweede leider 'No Surrender' opgepakt

De politie heeft woensdag in Hulst één van de leiders van motorclub No Surrender aangehouden. De 41-jarige man wordt ervan verdacht, samen met de eerder aangehouden leider van dezelfde motorclub, leiding te geven aan een landelijk opererende criminele organisatie.

De 'No Surrender'-leider is aangehouden in zijn woning. Op dit moment doet de politie op drie locaties een huiszoeking. Het gaat om de woning van de verdachte, zijn bedrijf en een café waar clubavonden van No Surrender worden gehouden. De zoekingen zijn gericht "op het vinden van ondersteunend bewijsmateriaal en het verzamelen van informatie over criminele activiteiten in georganiseerd verband."

Eerdere aanhouding
De andere nationale leider van No Surrender werd dinsdag 12 december aangehouden op verdenking van (zware) mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte. Daar komt nu dus leiding geven aan een criminele organisatie bij. Hij zit nog altijd vast.

De aanhouding maakt onderdeel uit van een langer lopend onderzoek naar criminele activiteiten binnen motorclub No Surrender. De overheid heeft bijzondere aandacht voor criminele motorclubs en hun leden vanwege diverse incidenten en criminele activiteiten in het land. Het onderzoek richt zich niet enkel op individuen, maar op een structurele aanpak van criminele motorclubs. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Tweede leider 'No Surrender' opgepakt (Foto: stockfoto politie.nl)
Tweede leider 'No Surrender' opgepakt (Foto: stockfoto politie.nl)

'Spyro Trilogy Remaster komt dit jaar naar PS4'

Volgens meerdere bronnen is uitgever Activision bezig met Spyro the Dragon Trilogy Remaster. Deze moet officieel in maart aangekondigd gaan worden met een release ergens in het derde kwartaal dit jaar.

De remaster gaat net zoals de Crash Bandicoot N. Sane Trilogy nieuwe assets, belichting, animaties, filmpjes en een vernieuwde soundtrack krijgen. Hoogstwaarschijnlijk komt er ook een verbeterd save-systeem. De remaster bevat Spyro the Dragon, Ripto's Rage! en Year of the Dragon. Het gerucht meldt nog dat er content bijkomt die de release van de originele games niet heeft gehaald.

Het spel gaat aangekondigd worden voor PlayStation 4 met Pro-ondersteuning. Een van de bronnen meldt dat de releasemaand september gaat worden omdat de franchise dan 20 jaar bestaat. Het schijnt zo te zijn dat het een jaar timed-exclusive is, dus pas in 2019 zal het spel op andere platformen kunnen verschijnen.

Vicarious Visions maakt Spyro the Dragon Trilogy Remastered, ze waren eerder verantwoordelijk voor Crash Bandicoot N.Sane Trilogy.

Spyro in oude dagen

Chinees kunstschaatspaar aan de leiding na korte kŁr

Het Chinese kunstschaatspaar Sui Wenjing en Han Cong heeft bij het paarrijden op de Olympische Spelen in Pyeongchang de leiding genomen na de korte kür.

De twee werden in 2007 in hun geboortestad Harbin als meisje en jongen van respectievelijk 10 en 12 jaren jong bij elkaar gezet, met het oog op deze Spelen. De twee zagen hoe Shen Xue en Hongbo Zhao olympisch brons wonnen in Turijn, en nadat dat duo in 2010 goud pakte in Vancouver wilden Sui en Han dat ook.

Vorig jaar werd het duo na twee zilveren medailles voor het eerst wereldkampioen en dit keer zijn ze de favorieten voor olympisch goud. Dat maakten ze in de korte kür waar met een nieuw persoonlijk record van 82,39 punten, geschaatst op Leonard Cohen's Hallelujah.

Met 81,68 punten, ook een persoonlijk record, volgden Europees kampioenen Evgenia Tarasova en Vladimir Morozov uit Rusland, schaatsend op Rachmaninov's Piano Concerto No.2

Die twee paren lijken om het goud te strijden in de vrije kür van donderdag, maar de strijd om brons is volledig open. Meagan Duhamel/Eric Redford (76,82) uit Canada staan twee, op de voet gevolgd door Aljona Savchenko/Bruno Massot uit Duitsland (76,59), die eindelijk goud hopen te pakken.

Yu Xiaoyu en Zhang Hao uit China (75,58) staan vijfde, Vanessa James/Morgan Ciprès (75,34) staan namens Frankrijk op plek zes en ook Valentina Marchei/Ondřej Hotárek uit Italië (74,50), Natalia Zabiiako/Alexander Enbert uit Rusland (74,35) en Nicole Della Monica/Matteo Guarise uit Italië (74,00) doen nog volop mee.

Het Chinese duo in de dodenspiraal (Pro Shots/Action Images)
Het Chinese duo in de dodenspiraal (Pro Shots/Action Images)

De Sims gaan de jungle in

Electronic Arts heeft De Sims 4 Jungle Avonturen aangekondigd. De titel verraadt het al: je gaat met je Sims de jungle in om daar allerlei dingen te gaan verkennen en ontdekken.

In dit pack reizen je Sims naar een ver land, Selvadorada. Ze kunnen de jungle verkennen, oude relikwieën ontdekken en nog veel meer. Er is ook een verborgen tempel, waar ze naar binnen kunnen gaan om de mysterieuze kamers te verkennen. Je Sims moeten op hun tochten moeten oppassen voor bijen, giftige spinnen en andere dodelijke beesten.

Je Sims kunnen traditionele gerechten proeven, zich op de dansvloer uitleven met nieuwe muziek en zich uitdossen in kleurrijke klederdracht. Ze kunnen ook kostbare voorwerpen opgraven en onderzoeken die ze mogen meenemen om thuis mee te pronken. Maar er zijn ook namaak, die zijn totaal waardeloos.

De Sims 4 Jungle Avonturen komt 27 februari uit.

Favorieten beginnen curlingtoernooi mannen met winst

Op de Olympische Spelen in Zuid-Korea is het curlingtoernooi bij de mannen van start gegaan. Na enkele dagen met de gemengde dubbels als lekkere opwarmer ging het woensdag los met het 'gewone' curling bij de mannen, terwijl ook de vrouwen nog in actie komen.

De grote favoriet voor goud is het Canadese team van skip Kevin Koe, tweevoudig wereldkampioen en drie keer winnaar van The Brier, het Canadese kampioenschap en daarmee veruit het zwaarste toernooi ter wereld. Zij namen het in de eerste wedstrijd op tegen het team van de Italiaanse skip Joël Retornaz, die door verrassend goede prestaties op de Spelen van Turijn in 2006 voor een onverwachte en kortstondige curlinggekte zorgde in Italië.

De Italianen zijn zonder twijfel de underdogs op het toernooi, maar toch begonnen Retornaz en zijn mannen alleraardigst tegen de zwaarst mogelijke tegenstander. In het vierde end namen de Italianen zelfs de leiding, maar Koe en co begonnen beter op gang te komen. Twee punten in het achtste end bleek de doorslag te geven en met 5-3 maakten ze het met meer moeite dan verwacht toch nog af.

De voornaamste uitdager voor Canada is Zweden, met dubbel wereldkampioen Niklas Edin als skip. Zijn ploeg nam het op tegen de Denen van Rasmus Stjernen, waarbij sterke scores in de vijfde en zesde ends - drie en twee punten - uiteindelijk de doorslag gaven voor de Zweedse winst: 9-5.

De Amerikanen, met de ervaren John Shuster aan het roer, waren met 11-7 in een interessante wedstrijd te sterk voor het Zuid-Korea van Kim Chang-min, terwijl de Britse ploeg van de relatief jonge Kyle Smith met de allerlaatste steen afrekende met Peter de Cruz' Zwitserland: 6-5.

Om 12.05 begint de tweede draw - een speelsessie in het curling - bij de mannen, met voor de liefhebber onder meer de Noorse ploeg en hun kekke broeken. 

Marc Kennedy schuift een Canadese steen richting het huis (Pro Shots/Action Images)
Marc Kennedy schuift een Canadese steen richting het huis (Pro Shots/Action Images)

Gaspedaal man zit vast bij 160km/u

In de Amerikaanse staat Florida heeft een man in paniek de hulpdiensten moeten bellen toen hij met zijn BMW X5 over de I-95 reed en bij een snelheid van 160km/u zijn gaspedaal vast kwam te zitten.

Terwijl de man door het drukke verkeer manoeuvreerde vroeg de vrouw van de hulpdiensten of hij de handrem al had geprobeerd. "Mevrouw, dat ga ik niet doen bij 160km/u, sorry" was zijn antwoord. Ook pogingen de auto uit de versnelling te halen faalden.

Uiteindelijk wist de politie hem te vinden. Zij konden de weg voor hem vrijmaken en hebben een spijkermat uitgerold om de banden leeg te laten lopen. Na het uitvoeren van een 'PIT-manoeuvre', hierbij tikt de politie met de eigen auto de achterkant van de andere auto opzij waardoor een spin wordt geforceerd, kwam de auto eindelijk tot stilstand.

Waardoor het gaspedaal vast is komen zitten wordt nog onderzocht.

Prins Henrik van Denemarken (83) overleden

De Deense prins Henrik is dinsdagavond overleden in koninklijk paleis Fredensborg. De echtgenoot van koningin Margrethe is 83 geworden. Zijn overlijden kwam niet onverwacht. De prins, die leed aan de ziekte van Alzheimer, werd eind januari opgenomen in het ziekenhuis.

Dinsdag maakte het Deense hof nog bekend dat prins Henrik naar het koninklijk paleis was overgebracht om daar zijn laatste dagen door te brengen.

Deense prins Henrik (83) overleden
Deense prins Henrik (83) overleden (Foto: ANP)

Doodsbedreigingen shorttrackster Boutin na diskwalificatie Zuid-Koreaanse

Shorttrackster Kim Boutin heeft via social media de nodige doodsbedreigingen gekregen, nadat ze op de Olympische Spelen in Pyeongchang het brons won op de 500 meter. De Canadese werd op plek drie gezet, nadat de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong gediskwalificeerd werd.

Choi kwam achter winnares Arianna Fontana als tweede over de streep, maar de jury besloot haar terug te zetten wegens het hinderen van Boutin, eerder in de race. De Canadese werd zo alsnog derde, achter Yara van Kerkhof, die met zilver voor een gigantische stunt zorgde.

Shorttrack is nogal een dingetje in Zuid-Korea en dus togen veel mensen richting Boutin's accounts op social media. "Schaam je je er niet voor dat je op de Spelen vals hebt gespeeld?", klonk het, of "Jij bent geen echte sporter!"

Allemaal nog relatief onschuldig, maar het ging ook verder: "Stop met de sport en krijg een kutleven", of zelfs "Als ik je ooit tegenkom, ga je dood", aldus een ietwat emotioneel Zuid-Koreaantje. 

Overigens waren er gelukkig ook veel Koreanen die op diezelfde accounts positief richting Boutin reageerden, om zich te verontschuldigen voor het gedrag van hun landgenoten. "Vergeet dit allemaal en geniet van de Spelen", klonk een Koreaans steuntje in de rug.

Boutin heeft al haar accounts inmiddels dichtgegooid. Misschien maar goed ook, want ze heeft de 1000 en 1500 meter nog te rijden, net als de finale van de aflossing.

SkiŽn op Olympische Spelen wťťr uitgesteld door wind

Het alpineskiën op de Olympische Spelen is ook woensdag weer eens in de war geschopt door de wind, waar de regio rondom Pyeongchang in deze tijd van het jaar bekend om staat.

Eerder werden de afdaling bij de mannen en reuzenslalom bij de vrouwen al verplaatst - en of het überhaupt door kan gaan is nog altijd niet zeker - en woensdag volgde de slalom voor de vrouwen. Het waaide simpelweg te hard, waardoor een eerlijke en veilige wedstrijd niet mogelijk was. Vooralsnog lijkt het erop dat de slalom vrijdag gehouden wordt, net als de afdaling bij de mannen.

Het is nog afwachten hoe de wind zich rond Pyeongchang ontwikkelt voor de rest van de woensdag. Zo moet om 07.00 uur het schansspringen in de noordse combinatie beginnen, terwijl om 12.05 de individuele wedstrijd bij de biatletes gepland staat.

De alom aanwezige Noord-Koreaanse dames hielden de sfeer er ondanks het uitstellen toch weer goed in (Pro Shots/Action Images)
De alom aanwezige Noord-Koreaanse dames hielden de sfeer er ondanks het uitstellen toch weer goed in (Pro Shots/Action Images)

Spectaculaire halfpipefinale geeft White derde olympische titel

Na een spectaculaire finale heeft Shaun White zijn derde olympische titel op de halfpipe behaald. De Amerikaan wist in de allerlaatste run de Japanner Ayumu Hirano van de troon te stoten met een vrijwel perfecte run. Zijn gouden medaille is tevens de 100e gouden medaille voor Amerika op de Olympische Winterspelen.

De strijd was gelijk aan op de olympische halfpipe. Nadat Chase Josey met een goede run al 87,75 punten scoorde was het aan de Australiër Scotty James om dat te verbeteren naar 92,00. Shaun White gooide daar nog een schepje bovenop door met een vrijwel vlekkeloze run 94,25 te noteren en direct de leiding nam op weg naar zijn mogelijke derde olympisch goud.

In de tweede run kwamen James en White niet aan hun hoge scores, maar Ayumu Hirano deed wel een poging, en hoe! De Japanse zilveren medaille winnaar van 2014 boardde misschien wel de run van zijn leven en scoorde daarmee 95,25 punten en zorgde ervoor dat favorieten James en White zich nogmaals moesten gaan verbeteren voor een gouden medaille.

Hirano verbeterde zich in zijn slotrun niet, dus was het aan James en White om nog te proberen de score te overtreffen. Allereerst was het aan James, die goed begon aan zijn laatste run, maar halverwege de halfpipe viel en genoegen moest nemen met de bronzen medaille. White was als laatste aan de beurt en boardde een vrijwel perfecte run, met veel hoogte en perfecte landingen. Beneden bleek ook de jury de run als beste te waarderen en gaf hem een score van 97,75 punten.

Smetje op de finale was de val van Yuto Totsuka. De Japanner kwam keihard op de rand van de halfpipe terecht, maar kon gelukkig wel snel rechtop zitten. Totsuka moest wel worden afgevoerd van de piste en kwam de rest van de finale niet meer in actie.

Aantal werklozen onder 400.000

In het vierde kwartaal van 2017 waren er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 398.000 personen zonder werk die recent naar werk hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Dit is de werkloosheid volgens de definitie van de International Labour Organization (ILO). Dat zijn 29.000 werklozen minder dan een kwartaal eerder. Daarmee was 4,4 procent van de beroepsbevolking werkloos, het laagste percentage sinds het tweede kwartaal van 2009.

Ook het aantal werklozen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk, is verder afgenomen. In het vierde kwartaal van 2017 waren er 138.000 mensen langdurig werkloos. Dat zijn er 56 duizend minder dan een jaar eerder. Daarmee daalde het aandeel langdurig werklozen in de totale werkloosheid van 40 naar 35 procent. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de arbeidsmarkt.

45+
Zowel bij jongeren als bij ouderen is de langdurige werkloosheid afgenomen, maar onder 45-plussers is deze nog steeds relatief hoog. In het vierde kwartaal van 2017 was 57 procent van alle werklozen van 45 tot 75 jaar een jaar of langer op zoek naar werk. Onder 25- tot 45-jarige werklozen was dit 29 procent en onder jonge werklozen tot 25 jaar 11 procent.

In het vierde kwartaal waren er meer werkenden die drie maanden eerder nog werkloos waren, dan werklozen die eerder nog werkten: 112.000 werklozen vonden een betaalde baan, terwijl 71.000 werkenden werkloos werden. Hierdoor verminderde het aantal werklozen met ruim 40.000. In dezelfde periode was het aantal mensen dat de arbeidsmarkt op kwam en werkloos werd groter dan het aantal werklozen dat de arbeidsmarkt verliet.

Tegenover 153.000 personen die toetraden tot de arbeidsmarkt en geen baan vonden, stonden 140.000 werklozen die zich terugtrokken van de arbeidsmarkt. Hierdoor nam het aantal werklozen met 13.000 toe. Door deze instroom in de werkloosheid vanuit de niet-beroepsbevolking en de uitstroom van werklozen naar werk, daalde de werkloosheid tussen het derde en vierde kwartaal per saldo met 29.000.

Onbenut arbeidspotentieel
De werkloosheidscijfers volgens de ILO-definitie omvatten niet alle mensen zonder werk die recent naar werk hebben gezocht of die direct zouden kunnen beginnen. Bovendien blijven deeltijdwerkers die meer uren willen werken buiten beschouwing. Het CBS brengt ook deze deelgroepen van het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel in kaart. In het vierde kwartaal van 2017 bestond het totale onbenut arbeidspotentieel uit ruim 1,2 miljoen mensen. Een jaar eerder was dat nog bijna 1,4 miljoen.

Het onbenut potentieel bestaat uit vier deelgroepen. In het vierde kwartaal van 2017 ging het naast 391 duizend werklozen (niet-seizoengecorrigeerd) om 257 duizend mensen die direct beschikbaar waren voor werk, maar niet recent hebben gezocht en 153 duizend mensen die niet beschikbaar waren, maar wel hebben gezocht. De vierde groep bestaat uit 420 duizend onderbenutte deeltijdwerkers. In tegenstelling tot voorgaande groepen hebben zij wél betaald werk. Zij werken echter minder dan 35 uur per week in de hoofdbaan, willen meer uren werken en zijn hier ook direct voor beschikbaar.

Steeds meer vacatures

Het aantal openstaande vacatures steeg in het vierde kwartaal 2017 met 14.000. Hierdoor waren er eind december 227.000 openstaande vacatures. Dat zijn er 56.000 meer dan een jaar eerder toen er 171.000 vacatures openstonden. Inmiddels groeit het aantal vacatures al viereneenhalf jaar.

Er zijn nu tweeëneenhalf keer zoveel vacatures als medio 2013, toen de laagste stand bereikt werd (91.000 vacatures per eind juni 2013). Alleen in 2006-2008 waren er meer vacatures dan nu. Precies tien jaar geleden lag de piek op 249 duizend, 22 duizend meer openstaande vacatures dan nu. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de arbeidsmarkt.

Meeste vacatures in de bouw
In bijna alle bedrijfstakken nam het aantal vacatures in het afgelopen kwartaal toe, het meest in de bouw (+3.000). Ook in de zakelijke dienstverlening en de informatie en communicatie kwamen er meer dan 2.000 vacatures bij. De handel is de bedrijfstak met de meeste vacatures; een vijfde van het totaal.

Voor de horeca, de handel, de zorg, het openbaar bestuur en de informatie en communicatie geldt dat er nu meer vacatures zijn dan eind 2007, toen het totaal aantal vacatures zijn hoogste stand bereikte. Ten opzichte van tien jaar geleden heeft de horeca de hoogste toename van het aantal openstaande vacatures (+5.000). Voor de handel geldt zelfs dat het aantal vacatures nog nooit zo hoog was als nu. In de zakelijke dienstverlening zijn er daarentegen nu nog 10.000 openstaande vacatures minder dan toen.

Vacaturegraad
Dankzij een oplopend aantal vacatures steeg de vacaturegraad, het aantal vacatures per duizend banen van werknemers, van 26 naar 27 in het afgelopen kwartaal. In vergelijking met een jaar geleden is de vacaturegraad gestegen van 20 naar 27 vacatures op de duizend banen. Tien jaar geleden lag de vacaturegraad op 30, begin 2008 en in het tweede kwartaal van 2007 zelfs op 32, de hoogste stand in de afgelopen twintig jaar.

In de bedrijfstak informatie en communicatie is de vacaturegraad met 57 het hoogst. Het afgelopen kwartaal is in de informatie en communicatie de vacaturegraad sterk toegenomen (+7). De grootste stijging zien we echter in de bedrijfstak verhuur en handel van onroerend goed, daar steeg de vacaturegraad van 19 naar 30. Ook in de bouw is de vacaturegraad hoog (46 vacatures per duizend banen). Daarentegen is de vacaturegraad het laagst in het onderwijs, met 10 vacatures per duizend banen.

Vacatures minder snel vervuld
Het afgelopen kwartaal ontstonden er 274.000 nieuwe vacatures en werden er 260.000 vacatures vervuld. Anders dan in het derde kwartaal nam het aantal ontstane vacatures sneller toe (+7.000) dan het aantal vervulde vacatures (+3.000). Dit duidt erop dat vacatures minder snel vervuld worden dan een kwartaal eerder. In 2017 ontstonden in totaal meer dan 1 miljoen vacatures, alleen tien jaar geleden, in 2007, lag dit aantal met 1,1 miljoen, net iets hoger.

Pyeongchang Vandaag - woensdag 14 februari

Het regent nu al vier dagen medailles voor de Nederlandse sporters in Pyeongchang. Het was weer raak met goud voor Kjeld Nuis op de 1.500 meter. Op dezelfde afstand pakte Patrick Roest verrassend het zilver, terwijl Yara van Kerkhof even verderop in de shorttrackhal vriend en vijand verbaasde met een zilveren medaille op de 500 meter. Ook op woensdag zijn er weer medaillekansen, immers staat er met de 1.000 meter voor de vrouwen weer een schaatsafstand op het programma. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 1 Nee
02.00 uur Kunstschaatsen Paren korte kür Nee
03.45 uur Alpineskiën Vrouwen slalom run 1 Nee
02.30 uur Snowboarden Mannen halfpipe finale (3 runs) Ja
04.10 uur IJshockey Vrouwen poulefase Zweden - Zwitserland Nee
05.45 uur Alpineskiën Vrouwen slalom run 2 Ja
06.05 uur Curling Vrouwen poulefase ronde 1 Nee
07.00 uur Noordse Combinatie Mannen normale schans Nee
08.40 uur IJshockey Vrouwen poulefase Korea - Japan Nee
09.45 uur Noordse Combinatie Mannen 10km langlaufen Ja
11.00 uur Schaatsen Vrouwen 1.000 meter Ja
12.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 2 Nee
12.05 uur Biatlon Vrouwen 15 kilometer  Ja
12.20 uur Rodelen Dubbels eerste run Nee
13.10 uur IJshockey Mannen poulefase Slowakije - Rusland* Nee
13.10 uur IJshockey Mannen poulefase VS - Slovenië Nee
13.30 uur Rodelen Dubbels tweede run Ja

*officieel heet de ploeg: Olympische atleten uit Rusland.

Nederlanders in actie

De oranjebrillen zijn vandaag weer gericht op de Gangneung Science Oval, waar de 1.000 meter voor de dames wordt verreden. Tot dusver pakte Nederland vijf van de zes medailles bij de vrouwen en het is de vraag of en hoeveel er daar vandaag bij komen. Op het ijs komen in ieder geval twee dames die al een medaille hebben gepakt deze Spelen; Ireen Wüst en Marrit Leenstra. Als derde Nederlandse komt Jorien ter Mors op het ijs. Zij won in december het Olympisch Kwalificatie Toernooi en schaatste vorige week nog de tweede tijd ooit op deze baan.

Leenstra eerder deze Spelen op de 1.500m (Foto:Pro Shots / Action Images )

Prominenten in actie

Het curlingtoernooi voor mannen en vrouwen gaat woensdag van start. Bij zowel de mannen als vrouwen zijn Canada de absolute topfavoriet, aangezien beide landen ook vorig jaar tot wereldkampioen kroonden. Echter wist het mannenteam dat wereldkampioen werd zich via de Canadese trials niet te plaatsen. Dat wist wel het team van skip Kevin Koe te doen. De ervaren speler stond nog niet eerder op de Olympische Spelen, maar werd met zijn team in 2010 en 2016 wereldkampioen. 

Bij de vrouwen staat het team van Rachel Homan, een persoonlijke favoriet van uw redacteur, op het ijs. Team Homan werd vorig jaar wereldkampioen in Peking en wist zich ternauwernood te plaatsen voor de Olympische Spelen, door in een zenuwslopende finale van de trials van het team van Chelsea Carey te winnen. In de halve finale was het haar al gelukt om het team van regerend olympisch kampioene Jennifer Jones uit te schakelen.


Zo plaatste team Homan zich voor de Olympische Spelen

Opmerkelijk

Het eerste onderdeel bij de noordse combinatie staat op het programma. Opmerkelijk daarbij is vooral de vraag of de Duitsers Eric Fenzel en Johannes Rydzek eindelijk hun vorm gevonden hebben? Fenzel was de afgelopen jaren oppermachtig, terwijl Rydzek de grootste uitdager was. Beiden hebben dit seizoen echter nog geen teken van goede vorm laten zien en presteren keer op keer ondermaats, ondanks dat ze beide vroeg in het seizoen één wereldbeker wonnen.  Mochten ze beter in vorm zijn geraakt, dan wacht hun een strijd met de Japanner Akito Watanabe en de diverse Noren, die het meerendeel van de wedstrijden wisten te winnen.

Sterkste toename banen sinds 2008

In het vierde kwartaal van 2017 is het aantal banen met 57.000 toegenomen. De laatste keer dat er meer banen bijkwamen, was in het eerste kwartaal van 2008. Het aantal banen groeit nu bijna vier jaar op rij. In deze periode zijn er ruim een half miljoen banen bijgekomen. Gemiddeld waren er in het vierde kwartaal 10,3 miljoen banen. Daarbij zijn alle banen meegeteld, van werknemers en zelfstandigen, voltijd en deeltijd. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de arbeidsmarkt.

Groei
De groei in het vierde kwartaal betrof alleen banen van werknemers. Daarvan kwamen er 58.000 bij, waarmee het totaal op 8.199.000 kwam. Dat is de hoogste stand ooit. Het aantal banen van zelfstandigen nam met 1 duizend af tot 2.087.000.

De helft van alle banen die er de afgelopen jaren per saldo zijn bijgekomen, kwam voor rekening van de uitzendbranche. Daar deed zich in het vierde kwartaal opnieuw de grootste groei voor (+ 24.000). De uitzendbranche is nu goed voor 834.000 werknemersbanen. Hierdoor is inmiddels één op de tien werknemersbanen een baan in de uitzendbranche.

Ook in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca trok de werkgelegenheid het afgelopen kwartaal verder aan (+ 14.000), net als in de zorg (+ 11.000) en de zakelijke dienstverlening (+ 11.000). In deze bedrijfstakken is de werkgelegenheid het grootst. In de overige bedrijfstakken bleef het aantal banen het afgelopen kwartaal min-of-meer stabiel.

Vast dienstverband
Het aantal werknemers met een vaste baan was in het afgelopen kwartaal 112.000 hoger dan een jaar eerder. De toename betrof vooral werkenden met een grote deeltijdbaan of een voltijdbaan. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie groeide eveneens, met 63.000. Verhoudingsgewijs was dat een sterkere toename dan de toename van het aantal vaste werknemers. Daardoor was het aandeel werknemers met een vaste arbeidsrelatie in het vierde kwartaal van 2017 toch iets lager dan een jaar eerder.

13 miljard gewerkte uren
Werknemers en zelfstandigen werkten in 2017 in het totaal voor het eerst meer dan 13 miljard uur. In 2000 was dat nog 12 miljard uur. Per baan wordt gemiddeld 24,5 uur per week gewerkt. Omdat een substantiële groep meer dan één baan heeft, zijn werkenden gemiddeld 27,5 uur per week aan het werk, na aftrek van vakantie en ziekte.

Arbeidsmarkt raakt verder gespannen (Foto: CBS)
Sterkste toename banen sinds 2008 (Foto: CBS)

'Arbeidsmarkt raakt verder gespannen'

In het vierde kwartaal van 2017 is het aantal banen met 57.000 toegenomen. Verder steeg het aantal vacatures in het afgelopen kwartaal met 14.000 en daalde het aantal werklozen met 29.000. Hierdoor is voor het eerst na de periode 2007-2008 weer sprake van een relatief gespannen arbeidsmarkt. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de arbeidsmarkt.

Doordat het aantal vacatures oploopt, terwijl het aantal mensen dat werkloos is afneemt, neemt de spanning op de arbeidsmarkt toe. Tegenover elke openstaande vacature staan in het vierde kwartaal van 2017 gemiddeld 1,8 personen die geen betaald werk hebben maar daar wel direct voor beschikbaar zijn en ook recent gezocht hebben (definitie van de International Labour Organization, ILO).

Hierdoor verkeert de arbeidsmarkt nu voor het eerst sinds de hoogconjunctuur van 2007-2008 weer in de fase van een gespannen arbeidsmarkt. Dit betekent dat de vraag naar arbeid bovengemiddeld is en het beschikbare aanbod van arbeid relatief laag is. Toch is de arbeidsmarkt nog niet zo krap als in 2008. Toen waren er per openstaande vacature 1,3 werklozen.

De spanningsmeter arbeidsmarkt van het CBS geeft voor het eerst in negen jaar de kwalificatie ‘gespannen arbeidsmarkt’ aan. Sinds het tweede kwartaal 2014 loopt de spanning op de arbeidsmarkt op. De spanningsmeter arbeidsmarkt is een grafische weergave van de spanning op de arbeidsmarkt. Spanning volgt uit de balans tussen vraag naar extra arbeid en het beschikbare aanbod hiervan.

Tottenham vecht zich terug na droomstart Juventus

De heenwedstrijd tussen Juventus en Tottenham Hotspur in de achtste finale van de Champions League is onbeslist geëindigd.

De wedstrijd kende een fantastische start. In de tweede minuut kreeg Juventus een vrije trap en Miralem Pjanic passte de bal op Gonzalo Higuaín, die eenvoudig weg kon lopen bij zijn verdediger en vanuit de volley schoot hij raak. Zes minuten later was het ook al 2-0. De thuisploeg kreeg een strafschop na een overtreding van Ben Davies op Federico Bernardeschi en Higuaín schoot raak vanaf elf meter. Naarmate de eerste helft vorderde kreeg Tottenham meer controle en dat resulteerde in een grote kans voor Harry Kane, maar van dichtbij kopte hij tegen Gianluigi Buffon aan. Dele Alli leek ook op weg naar de 2-1, maar er werd goed ingegrepen en Higuaín miste een kans op de hattrick door net naast te schieten.

Een aansluitingstreffer hing in de lucht en die zou ook vallen na 35 minuten. Kane werd weggestuurd door Alli, omspeelde Buffon en kon de bal in het lege doel schuiven: 2-1. De ploeg van trainer Mauricio Pochettino probeerde door te drukken en Christian Eriksen nam met een schot van afstand het Juventus-doel onder vuur en Buffon kon de bal slechts moeizaam verwerken. Een kopbal van Alli ging vervolgens over. Op slag van rust kreeg Higuaín wederom een kans om zijn hattrick te voltooien. De koploper van de Serie A kreeg een tweede strafschop na een overtreding van Serge Aurier op Douglas Costa, maar nu was het buitenkansje niet besteed aan de Argentijnse spits, die de bal keihard op de lat schoot.

In de tweede helft namen de kansen af, al was Juventus dichtbij de 3-1. Hugo Lloris kon echter redding brengen op een kopbal van dichtbij van Bernardeschi. Achttien minuten voor tijd mocht Eriksen een vrije trap nemen van buiten het strafschopgebied. De Deen schoot de bal langs de muur en in het Italiaanse doel, waar Buffon niet geheel vrijuit ging: 2-2. In het slot van de wedstrijd kreeg de thuisploeg nog een mogelijkheid om met de winst aan de haal te gaan, waar een schot van Bernardeschi van richting werd veranderd door Jan Vertonghen, maar Lloris kon desondanks redding brengen waardoor het bij 2-2 bleef. De return tussen beide ploegen is op 7 maart op Wembley.

Valentijnsdag populaire trouwdag in februari

Op 14 februari, Valentijnsdag, treden meer mensen in het huwelijk dan op een doorsneedag in februari. Vooral als Valentijnsdag op een vrijdag valt, is het een aantrekkelijke trouwdag. Op dinsdag 14 februari 2017 trouwden 300 stellen, ruim twee keer zo veel als op een gemiddelde dinsdag in februari dat jaar. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

In 2018 zijn er ruim 16.000 mensen die een huwelijksjubileum kunnen vieren op Valentijnsdag. Daarvan zijn er ruim 600 die 12,5 jaar, 25 jaar, 40 jaar, 50 jaar of 60 jaar getrouwd zijn.

Vrijdagen en mooie data
Drie jaar geleden viel Valentijnsdag op een vrijdag en op een mooie datum (14-2-14). Toen trouwden 678 paren, bijna vijf keer zo veel als op een gemiddelde vrijdag in februari dat jaar. Ook op de andere dagen is 14 februari een relatief populaire trouwdag. In 2017 was de vrijdag (17-2-17) een concurrerende trouwdag voor de 14e en trouwden 278 stellen.

Over het algemeen geven de meeste mensen de voorkeur aan een trouwdag in een warmere maand. De vrijdagen in de zomermaanden, buiten de zomervakanties, zijn altijd aantrekkelijk om te trouwen. In de top-10 van meeste huwelijkssluitingen in 2017 staan ook alleen maar vrijdagen. De mooie datum 7-7-17 springt eruit met bijna 2 duizend huwelijken, gevolgd door 1 en 8 september met elk bijna 1,2 duizend huwelijken.

Andere relatief populaire data in 2017 waren maandag 17-7-17 (675 huwelijken) en zaterdag 1-7-17 (651 huwelijken). In elke maand van 2017 werden op de 17e meer huwelijken gesloten dan op de doorsneedag van die maand, met uitzondering van Tweede Paasdag 17 april.
Ook de woensdag vóór Hemelvaart, 24 mei, was met 509 huwelijken (3 à 4 keer zoveel als op een normale woensdag in mei) een relatief populaire trouwdag.

Vrijdagen en speciale data altijd al in trek
Vrijdag 7-7-17 staat op nummer vier in de top-10 van data met veel huwelijkssluitingen vanaf 1995. Gemiddeld trouwt de laatste jaren zo’n 35 procent van de stellen op een vrijdag. Bij hele speciale data, zoals 9-9-99, lijkt de dag van de week van minder belang. In de wintermaanden valt alleen Valentijnsdag op.

Vergeleken met de zomermaanden is het aantal huwelijken op die dag beperkt. Tot en met 1983 was december overigens nog een populaire maand om te trouwen. Voor de belasting telde je ook bij trouwen in december het hele jaar als getrouwd. Vanaf 1984 werd het al dan niet gehuwd samenwonen gedurende een periode van langer dan een halfjaar doorslaggevend.

Valentijnsdag populaire trouwdag in februari (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Valentijnsdag populaire trouwdag in februari (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Man City al na ťťn wedstrijd klaar met FC Basel

Manchester City lijkt na één wedstrijd al zeker te zijn van een plek in de kwartfinale van de Champions League. De Engelsen wonnen ruim van FC Basel.

De eerste kans was er voor de thuisploeg, waar Dimitri Oberlin zijn poging weggewerkt zag worden voor Nicolás Otamendi, maar vervolgens namen de Engelsen het initiatief. Dit resulteerde na veertien minuten spelen in de 0-1. Uit een hoekschop van Kevin De Bruyne kopte Ilkay Gündogan de 0-1 tegen de touwen. Vier minuten later volgde de tweede treffer van de koploper van de Premier League. Doelman Tomás Vaclik kon een schot van Bernardo Silva niet goed verwerken en daardoor werd het 0-2.

Wederom vijf minuten later gooiden the Citizens de wedstrijd in het slot. Sergio Agüero kreeg de bal was gelukkig voor zijn voeten na een sterke actie van Fernandinho en de Argentijn maakte met een geplaatst schot de 0-3. Het zou voor rust bij 0-3 blijven, maar Raheem Sterling en De Bruyne waren nog dichtbij een vierde treffer maar hadden geen geluk in de afronding.

In de 53ste minuut moesten de Zwitsers toch de vierde treffer van de avond incasseren. Met een mooi geplaatst schot zette Gündogan met zijn tweede treffer van de avond die stand op het scorebord. Het was vervolgens voor Josep Guardiola het moment om twee van zijn sterspelers rust te geven. Sterling en De Bruyne verlieten het veld en werden vervangen door, de van een blessure herstelde, Leroy Sané en David Silva. Basel kreeg gedurende de wedstrijd verschillende kansen op een eretreffer, maar een van die mogelijkheden was niet besteed aan Oberlin, die naast kopte. Gündogan kreeg een grote kans op een hattrick, maar kon van dichtbij niet binnenschieten. Op 7 maart volgt de return in Manchester.

Jonge vrouwen relatief vaker last van burnout

In 2016 gaf ruim 18 procent van de vrouwelijke werknemers van 25 tot 35 jaar aan last te hebben van psychische vermoeidheid door het werk. Minstens een paar keer per maand voelden zij zich emotioneel uitgeput door het werk, zwaar vermoeid of leeg aan het eind van een werkdag. Vrouwen in andere leeftijdsgroepen en mannen voelen zich psychisch minder vaak vermoeid. Dat melden het CBS en TNO op verzoek van de redactie van WNL.

Van alle werknemers van 15 tot 75 jaar had bijna 15 procent last van werkgerelateerde psychische vermoeidheid (burn-outklachten), vrouwen iets vaker dan mannen. Vermoeidheidsklachten komen meer voor naarmate het aantal gewerkte uren in een week hoger is. Daarnaast hebben alleenstaanden vaker dergelijke klachten dan mensen die samenleven met een partner, kinderen of beide.

Het aandeel werknemers met psychische vermoeidheidsklachten door werk is groter onder 25- tot 35-jarigen dan in de andere leeftijdsgroepen. Dat werknemers van 25 tot 35 jaar vaker werkgerelateerde vermoeidheid rapporteren, hangt onder meer samen met de arbeidsduur en de gezinssituatie. Zij hebben gemiddeld een langere werkweek en zijn ook vaker alleenstaand.

In vrijwel alle leeftijdsgroepen kampen vrouwen vaker met psychische vermoeidheid ten gevolge van het werk dan mannen. Vrouwen van 25 tot 35 jaar hebben het vaakst dergelijke klachten. Van vrouwen in deze leeftijdscategorie had ruim 18 procent vermoeidheidsklachten, tegen 16 procent van de mannen.

Dat vrouwen vaker dan mannen last hebben van psychische vermoeidheid hangt ermee samen dat zij vaker extra hard of erg snel moeten werken, of heel veel werk moeten verrichten. Ook zien zij minder vaak dan mannen mogelijkheden om zelfstandig te beslissen hoe het werk wordt uitgevoerd, of om zelf de volgorde of het tempo van de werkzaamheden te bepalen. Vrouwen werken vaker dan mannen in de gezondheidszorg en in het onderwijs, waar relatief veel werknemers onder druk moeten werken en een geringe autonomie ervaren.

Laatste reviews en specials
review
Far Cry: New Dawn
review
The Lego Movie 2
review
Metro Exodus
review
Kingdom Hearts III
review
Etrian Odyssey Nexus
preview
Anno 1800
©FOK.nl e.a.