Pyeongchang Vandaag - woensdag 14 februari

Het regent nu al vier dagen medailles voor de Nederlandse sporters in Pyeongchang. Het was weer raak met goud voor Kjeld Nuis op de 1.500 meter. Op dezelfde afstand pakte Patrick Roest verrassend het zilver, terwijl Yara van Kerkhof even verderop in de shorttrackhal vriend en vijand verbaasde met een zilveren medaille op de 500 meter. Ook op woensdag zijn er weer medaillekansen, immers staat er met de 1.000 meter voor de vrouwen weer een schaatsafstand op het programma. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 1 Nee
02.00 uur Kunstschaatsen Paren korte kür Nee
03.45 uur Alpineskiën Vrouwen slalom run 1 Nee
02.30 uur Snowboarden Mannen halfpipe finale (3 runs) Ja
04.10 uur IJshockey Vrouwen poulefase Zweden - Zwitserland Nee
05.45 uur Alpineskiën Vrouwen slalom run 2 Ja
06.05 uur Curling Vrouwen poulefase ronde 1 Nee
07.00 uur Noordse Combinatie Mannen normale schans Nee
08.40 uur IJshockey Vrouwen poulefase Korea - Japan Nee
09.45 uur Noordse Combinatie Mannen 10km langlaufen Ja
11.00 uur Schaatsen Vrouwen 1.000 meter Ja
12.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 2 Nee
12.05 uur Biatlon Vrouwen 15 kilometer  Ja
12.20 uur Rodelen Dubbels eerste run Nee
13.10 uur IJshockey Mannen poulefase Slowakije - Rusland* Nee
13.10 uur IJshockey Mannen poulefase VS - Slovenië Nee
13.30 uur Rodelen Dubbels tweede run Ja

*officieel heet de ploeg: Olympische atleten uit Rusland.

Nederlanders in actie

De oranjebrillen zijn vandaag weer gericht op de Gangneung Science Oval, waar de 1.000 meter voor de dames wordt verreden. Tot dusver pakte Nederland vijf van de zes medailles bij de vrouwen en het is de vraag of en hoeveel er daar vandaag bij komen. Op het ijs komen in ieder geval twee dames die al een medaille hebben gepakt deze Spelen; Ireen Wüst en Marrit Leenstra. Als derde Nederlandse komt Jorien ter Mors op het ijs. Zij won in december het Olympisch Kwalificatie Toernooi en schaatste vorige week nog de tweede tijd ooit op deze baan.

Leenstra eerder deze Spelen op de 1.500m (Foto:Pro Shots / Action Images )

Prominenten in actie

Het curlingtoernooi voor mannen en vrouwen gaat woensdag van start. Bij zowel de mannen als vrouwen zijn Canada de absolute topfavoriet, aangezien beide landen ook vorig jaar tot wereldkampioen kroonden. Echter wist het mannenteam dat wereldkampioen werd zich via de Canadese trials niet te plaatsen. Dat wist wel het team van skip Kevin Koe te doen. De ervaren speler stond nog niet eerder op de Olympische Spelen, maar werd met zijn team in 2010 en 2016 wereldkampioen. 

Bij de vrouwen staat het team van Rachel Homan, een persoonlijke favoriet van uw redacteur, op het ijs. Team Homan werd vorig jaar wereldkampioen in Peking en wist zich ternauwernood te plaatsen voor de Olympische Spelen, door in een zenuwslopende finale van de trials van het team van Chelsea Carey te winnen. In de halve finale was het haar al gelukt om het team van regerend olympisch kampioene Jennifer Jones uit te schakelen.


Zo plaatste team Homan zich voor de Olympische Spelen

Opmerkelijk

Het eerste onderdeel bij de noordse combinatie staat op het programma. Opmerkelijk daarbij is vooral de vraag of de Duitsers Eric Fenzel en Johannes Rydzek eindelijk hun vorm gevonden hebben? Fenzel was de afgelopen jaren oppermachtig, terwijl Rydzek de grootste uitdager was. Beiden hebben dit seizoen echter nog geen teken van goede vorm laten zien en presteren keer op keer ondermaats, ondanks dat ze beide vroeg in het seizoen één wereldbeker wonnen.  Mochten ze beter in vorm zijn geraakt, dan wacht hun een strijd met de Japanner Akito Watanabe en de diverse Noren, die het meerendeel van de wedstrijden wisten te winnen.