Sensaties op olympisch ijshockeytoernooi mannen, Rusland en VS onderuit

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang is na het vrouwentoernooi ook het mannentoernooi in het ijshockey van start gegaan. Op dag één werden twee groepswedstrijden gespeeld en dat leverde gelijk twee ware sensaties op.

De ploeg van de Verenigde Staten is zonder hun NHL-sterren weliswaar beduidend zwakker, toch werd algemeen verwacht dat van Slovenië nog wel gewonnen werd. Daar zag het ook zeker naar uit nadat Brian O'Neill en Jordan Greenway voor de 2-0 voorsprong zorgden, maar de Slovenen dachten er anders over.

Jan Urbas werkte een kwartier voor tijd de 2-1 achter goalie Ryan Zapolski, waarna Jan Mursak met nog krap anderhalve minuut te spelen de gelijkmaker scoorde. Er moest daardoor overtime gespeeld worden en binnen een minuut was het klaar: Mursak scoorde de winnende goal en Slovenië zegevierde met 3-2. 

De 'neutrale' Russische ploeg speelt met alle sterren uit de KHL - de tegenhanger van de Noord-Amerikaanse NHL - en is de grote topfavoriet voor olympisch goud. Het arme Slowakije leek naar de slachtbank geleid te worden, want binnen vijf minuten hadden Nikolai Prokhorkin en toptalent Kiriil Kaprizov de Russen al op 2-0 gezet.

Slowakije gaf echter niet op en Peter Olvecky zorgde voor de aansluitingstreffer, een dikke minuut later al gevolgd door de heerlijke gelijkmaker van Martin Bakos. Peter Ceresnak ramde twaalf minuten voor tijd zelfs de 3-2 binnen en daar kon Rusland niks meer tegenover stellen, waarmee de Slowaakse stunt compleet was.