Patsers moeten pinnen in club

De gemeente Amsterdam komt met een nieuwe verordening voor clubs met viptafels: van zogenaamde vips mag geen contant geld meer worden aangenomen. Ook moeten ze een legitimatiebewijs tonen en worden de tafels gefilmd.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten op aandringen van de politie. Misdadigers geven naar verluidt zwart geld uit aan dure drankjes en werven nieuwe jonge criminelen.

"Het verhoogt je status als je als crimineel in zo'n club aan zo'n tafel zit te shinen. Zeker de jonge jongens die bereid zijn liquidaties te plegen, zijn gevoelig voor die sfeer van dure horloges, mooie meiden en champagne", zegt een rechercheur tegen het Parool.

Er zijn gevallen bekend waarbij daders en slachtoffers van liquidaties elkaar kort voor de misdaad in het vipgedeelte van een club hadden ontmoet. Maar soms gaat het ook in de clubs zelf mis, van vechtpartijen tot schietpartijen met dodelijke afloop. Dat was in een aantal gevallen terug te leiden op portiers die de 'vips' niet hadden gefouilleerd.

"Het gaat ons erom dat eigenaren zich ervan bewust zijn dat met types die met heel veel geld smijten aan zo'n tafel, vaak wat mis is", aldus de rechercheur. Dus mogen die volgens de nieuwe regels geen voorkeursbehandeling meer krijgen. Filmbeelden van de viptafels moeten minimaal negen dagen worden bewaard.