Chinees kunstschaatspaar aan de leiding na korte kür

Het Chinese kunstschaatspaar Sui Wenjing en Han Cong heeft bij het paarrijden op de Olympische Spelen in Pyeongchang de leiding genomen na de korte kür.

De twee werden in 2007 in hun geboortestad Harbin als meisje en jongen van respectievelijk 10 en 12 jaren jong bij elkaar gezet, met het oog op deze Spelen. De twee zagen hoe Shen Xue en Hongbo Zhao olympisch brons wonnen in Turijn, en nadat dat duo in 2010 goud pakte in Vancouver wilden Sui en Han dat ook.

Vorig jaar werd het duo na twee zilveren medailles voor het eerst wereldkampioen en dit keer zijn ze de favorieten voor olympisch goud. Dat maakten ze in de korte kür waar met een nieuw persoonlijk record van 82,39 punten, geschaatst op Leonard Cohen's Hallelujah.

Met 81,68 punten, ook een persoonlijk record, volgden Europees kampioenen Evgenia Tarasova en Vladimir Morozov uit Rusland, schaatsend op Rachmaninov's Piano Concerto No.2

Die twee paren lijken om het goud te strijden in de vrije kür van donderdag, maar de strijd om brons is volledig open. Meagan Duhamel/Eric Redford (76,82) uit Canada staan twee, op de voet gevolgd door Aljona Savchenko/Bruno Massot uit Duitsland (76,59), die eindelijk goud hopen te pakken.

Yu Xiaoyu en Zhang Hao uit China (75,58) staan vijfde, Vanessa James/Morgan Ciprès (75,34) staan namens Frankrijk op plek zes en ook Valentina Marchei/Ondřej Hotárek uit Italië (74,50), Natalia Zabiiako/Alexander Enbert uit Rusland (74,35) en Nicole Della Monica/Matteo Guarise uit Italië (74,00) doen nog volop mee.

Het Chinese duo in de dodenspiraal (Pro Shots/Action Images)
Het Chinese duo in de dodenspiraal (Pro Shots/Action Images)