Opnieuw miljardendeal voor rechten Premier League

De rechten voor de wedstrijden in de Premier League tussen 2019 en 2022 zijn verkocht voor 4,46 miljard pond, omgerekend zo'n 5 miljard euro. De uiteindelijke opbrengst gaat nog hoger uitvallen omdat twee livepakketten nog in de verkoop gaan. Vijf van de zeven pakketten zijn nu verkocht. 

Sky Sports heeft vooralsnog vier pakketten aangeschaft en BT Sports één. De laatste deal in de Premier League over de periode van 2015 en 2019 was 5,14 miljard pond waard. Dat was toen nog 7 miljard euro, maar op dit moment zo'n 5,7 miljard euro. Het eindbedrag zal waarschijnlijk in de buurt komen die 5,14 miljard pond. De waarde per wedstrijd is zelfs wat minder omdat er nu 200 wedstrijden in Groot-Brittannië live uitgezonden gaan worden in plaats van de huidige 168. 

BT gaat de zaterdagmiddaglunchwedstrijd uitzenden. Sky heeft de rechten voor zaterdagavond (17.30u en op de nieuwe tijd 19.45 uur). Ook de pakketten voor de zondag en vrijdag/maandag zijn door Sky gekocht. Er zijn nog twee pakketten in de verkoop voor de midweekse speelronden en bank holidays (nationale vrije dagen). 

Bestuursvoorzitter Richard Scudamore van de Premier League verwacht dat de televisierechten weer meer gaan opleveren omdat er nog twee livepakketten in de verkoop gaan. "Dat geeft maar weer aan wat voor uitstekende voetbalcompetitie we hebben", reageerde hij.

Over de interesse in de laatste twee pakketten wilde Scudamore nog niets kwijt. In tegenstelling tot Sky, heeft BT al laten weten te gaan bieden op de midweekse speelrondes en de bank holidays. Ook internetpartijen als Amazon, Facebook, Netflix en Twitter worden genoemd als mogelijke bieders op de sportrechten. Vooral Amazon, dat in Engeland ook al tennisrechten kocht, wordt genoemd als uitdager van de Sky-BT-hegemonie.