FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 februari 2018

The Beatles - Eight Days A Week

Het is vandaag alweer 53 jaar geleden dat de single 'Eight Days A Week' van The Beatles in de platenwinkels verscheen. 'Eight Days A Week' was een bijzonder moment in de geschiedenis van de popmuziek. Tot dat moment was er namelijk nog nooit een single van een popband verschenen die begon met een fade-in.

The Beatles - Eight Days A Week (Amerikaanse persing
The Beatles - Eight Days A Week (Amerikaanse persing
The Beatles - Eight Days A Week (Canadese persing)
The Beatles - Eight Days A Week (Canadese persing)
The Beatles - Eight Days A Week (Amerikaanse her-uitgave uit 1971)
The Beatles - Eight Days A Week (Amerikaanse her-uitgave uit 1971)

Haase kan Federer van nummer één positie afhouden na zege op Griekspoor

Robin Haase heeft de kwartfinale van het World Tennis Tournament in Rotterdam bereikt. In een Nederlands onderonsje was hij veel te sterk voor Tallon Griekspoor die in de eerste ronde stuntte met een zege op Stan Wawrinka. 

Alleen in de eerste set had Haase iets te duchten van zijn tegenstander maar na een break bij de stand 4-4, serveerde hij de eerste set uit. Daarna was het verzet van Griekspoor gebroken en liep Haase met 6-0 gemakkelijk naar de winst.

Haase neemt het vrijdagavond in de kwartfinales op tegen Roger Federer. Bij winst is de Zwitser de nieuwe nummer één van de wereld. Later op de die avond volgt nog Andreas Seppi tegen qualifier Danill Medvedev. In de middag zijn er ook twee kwartfinales. Thomas Berdych neemt het op tegen David Goffin en Andrey Rublev zal aantreden tegen Grigor Dimitrov. 

Trump dreigt met veto voor immigratiewet

President Trump ziet niets in een compromis dat in de Senaat is gesloten over een nieuwe immigratiewet. Het Witte Huis heeft de Republikeinse senatoren die hun handtekening hebben gezet, gemaand hun steun in te trekken. Het wetsontwerp, dat onder meer jonge illegalen (dreamers) uitzicht biedt op een bestaan in VS, zou het krachtige beleid dat de regering wil voeren in deze kwestie schade berokkenen.

Een regeringsfunctionaris zei tegen verslaggevers dat de voorgestelde wet "een doodgeboren kindje" is, mocht dat nog niet duidelijk zijn; daarmee aangevend dat Trump een veto zal uitspraken als tweepartijenwet instemming krijgt. Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders zei dat het voorstel een aanmoediging is om "miljoenen minderjarigen meer naar de VS te smokkelen" en een "gevaarlijke politiek die de natie zal deren."

Trump dreigt met veto voor immigratiewet
Trump dreigt met veto voor immigratiewet (Foto: ANP)

Amsterdam even in ban van Leonardo DiCaprio

Alle ogen waren donderdagavond in Amsterdam korte tijd gericht op wereldster Leonardo DiCaprio. De acteur was in de stad op uitnodiging van de Postcode Loterij voor het jaarlijkse Goed Geld Gala. Voor de deur van Theater Carré, waar het gala plaatsvond, stonden de fans rijen dik, flitsten de camera's gewillig en ook de aanwezige BN'ers waren nieuwsgierig.

"Natuurlijk kijk ik naar zijn komst uit", zei Marco Borsato, die net als menig ander BN'er vooraf al kort een ontmoeting had met Leonardo. "Ik heb hem net nog een hand gegeven en we zijn met hem op de foto geweest. Een bijzonder innemende man", aldus de zanger. Marco was er twee jaar geleden ook bij toen George Clooney acte de présence gaf op het gala. "Van zijn speech was ik toen onder de indruk, dus dat hoop ik vanavond weer te zijn."

Humberto Tan greep de kans om Leonardo te complimenteren met zijn documentaire over klimaatverandering: Before The Flood. "Ik zei tegen hem: I love the film. Hij zei: which one? The documentary about the climate! Hij dacht dat ik een ander film bedoelde", lachte de talkshowhost op de rode loper. De ontmoeting duurde volgens hem maar kort. "Ik had hem veel liever aan tafel willen hebben bij Late Night. Dat lukte de vorige keer wel met George Clooney, maar hij doet geen pers dus dan houdt het op."

Rook lekker

"Of ik er naar uitkijk? Wat denk je zelf", zei Waldemar Torenstra met een grijns. "Ik heb even zijn film gekeken en ik vond zijn speech bij de VN heel inspirerend", aldus de acteur. "We staan hier allemaal omdat we willen dat er goede dingen in de wereld gebeuren die via commercieel geld niet makkelijk te realiseren zijn. Het is natuurlijk lachen dat Leonardo DiCaprio dat dan staat te doen, zo is dat dan ook wel weer."

Nicolette van Dam had ook haar momentje met Leonardo gepakt. "Nou mijn ogen zijn ook gericht op onze Leo vanavond. Ik heb hem al gezien, hij rook heel lekker", zei ze. "Ik vond hem leuk, hij was rustig. Ik denk dat hij nog een beetje los moest komen maar dat gaat wel goed komen."

Korte poseersessie

Ook Lieke van Lexmond was onder de indruk van de wereldster. "Ik vind hem ontzettend leuk. Hij is een hele mooie en leuke man. Hij heeft een prachtig verhaal, hij doet veel voor de wereld en ik denk dat hij een waanzinnige inspirator is voor velen. Dus ik vind het te gek om hem ontmoet te hebben en om hem beter te leren kennen."

Zelf hield Leonardo zijn mond op de rode loper. Na een korte poseersessie en een zwaai naar de fans vertrok hij al snel naar binnen om zich voor te bereiden op zijn speech. Leonardo spreekt tijdens het gala namens zijn eigen Leonardo DiCaprio Foundation. Deze stichting zet zich in voor een beter klimaat.

Amsterdam even in ban van Leonardo DiCaprio
Amsterdam even in ban van Leonardo DiCaprio (Foto: BuzzE)

Federer moeizaam langs Kohlschreiber in tweede ronde Rotterdam

Roger Federer is nog één overwinning verwijderd van de eerste plek op de wereldranglijst. De 36-jarige Zwitser versloeg vanavond in een uitverkocht sportpaleis Ahoy de Duitser Philipp Kohlschreiber in twee sets: 7-6 (8) en 7-5. In de kwartfinale treedt Federer aan tegen de winnaar van het Nederlandse onderonsje tussen Robin Haase en Tallon Griekspoor.

De eerste set liep gelijk op en beide spelers hielden hun service makkelijk. Op een stand van 6-5 kreeg Federer een breakpoint maar wist die niet te benutten. Kohlschreiber pakte zijn service en dwong een tiebreak af. Ook daarin ging het gelijk op met kansen over en weer om de set te winnen. Kohlschreiber kreeg eerst twee kansen, maar uiteindelijk was het de Zwitser die op zijn vierde setpoint toesloeg.

In de tweede set had Federer bij de stand 1-1 drie kansen om Kohlschreiber te breken maar verzuimde dat te doen. Daarna liep de set gelijk op tot 5-5. Op het tweede breakpoint van Federer sloeg de Duitser een dubbele fout, waarna de Zwitser de wedstrijd uitserveerde. 

Boilesen: "Kopenhagen is van hetzelfde niveau als Ajax"

Nicolai Boilesen neemt het donderdag met Kopenhagen op tegen Atlético Madrid. De aanvaller vertrouwt op een goede afloop.

Als Kopenhagen de volgende ronde van de Europa League wil halen, dan moet het als winnaar uit het tweeluik met Atlético Madrid komen. Het wordt een lastig duel voor de ploeg uit Denemarken, maar Boilesen heeft er alle vertrouwen in.

"Ik heb met Ajax in de Champions League gewonnen van Barcelona. Kopenhagen is bijna op hetzelfde niveau als Ajax, dus waarom niet?", vertelt Boilesen tegenover diverse media. "Het is geweldig om grote wedstrijden zoals deze te spelen. Je wilt altijd tegen de beste teams en beste spelers spelen. Atlético behoort tot de beste ploegen ter wereld."

"Natuurlijk is Atlético de favoriet, maar wij gaan er alles aan doen om er een sensatie van te maken en Atlético uit te schakelen in de Europa League. Ik speel nu anderhalf jaar voor Kopenhagen en in die periode hebben we goede resultaten behaald in thuiswedstrijden in Europa. Tegen ploegen als Leicester, Porto, Ajax, Club Brugge, Lokomotiv, Zlin en Sheriff Tiraspol zijn we ongeslagen."

FBI 5 maanden tevoren al gewaarschuwd voor schutter

De schutter in Parkland zou maanden geleden aan de FBI getipt zijn. Dat meldt een YouTuber. Ben Bennight, een 36-jarige YouTuber, had in september 2017 al een opmerkelijke reactie gezien onder één van zijn video's. Hij zou na het waarnemen van de reactie direct de FBI getipt hebben. In de reactie stond het volgende: "I'm going to be a professional school shooter."

De plaatser van de reactie heeft als naam Nikolas Cruz. Dezelfde naam als de schutter die is opgepakt voor het doden van ten minste 17 mensen na de mass-shooting in Parkland.

De FBI heeft de tip nooit gedeeld met de lokale autoriteiten omdat er geen mogelijkheid was om door middel van die reactie een locatie, tijdstip of de echte identiteit van de plaatser van de reactie te achterhalen.

'I'm going to be a professional school shooter'
'I'm going to be a professional school shooter'

Locadia staat voor debuut: "Hij zal starten"

Jürgen Locadia staat voor zijn debuut bij Brighton & Hove Albion. De aanvaller is volledig hersteld en gaat zijn eerste minuten maken.

Afgelopen transferwindow maakte Locadia de overstap van PSV naar Brighton & Hove Albion, maar vanwege een blessure kon hij nog niet in actie komen voor zijn nieuwe club. Komend weekend komt daar verandering in.

Brighton neemt het voor de FA Cup op tegen vierdedivisionist Coventry City. Locadia kan zich opmaken voor zijn debuut. "Hij zal zaterdag bij de selectie zitten", vertelt trainer Chris Hughton tegenover diverse Engelse media. "Hij zal spelen en starten. Hij is volledig hersteld. Het zal hem de kans geven om zijn fitheid op te bouwen en hem te laten wennen aan het spel van de ploeg."

"Hij heeft geen wedstrijden gespeeld voor de Onder-23 ploeg, maar hij heeft de afgelopen anderhalve week goed getraind. Hij is een tijdje uit de roulatie geweest. Sommige spelers keren direct terug in de ploeg, voor sommigen duurt het wat langer."

Lokale omroep in de Betuwe wil raadslid omkopen

Van sommige dingen verwacht je dat ze alleen heel ver weg gebeuren, in Limburg bijvoorbeeld. Maar ook in andere streken wordt kennelijk met steekpenningen geprobeerd om contracten van de overheid in de wacht te slepen.

Maar het CDA-raadslid Ton Keuken van de gemeente Neder-Betuwe dat benaderd werd, kan zichzelf recht in de spiegel blijven aankijken: hij gaf niet toe. En de burgemeester heeft inmiddels aangifte gedaan.

Maar welk Italiaans scenario heeft zich dan voltrokken rond het dorpshuis in Opheusden? Er gaat een nieuwe lokale omroep komen in de Neder-Betuwe, en daarvoor zijn twee kandidaten. RegioTV Tiel is daarvoor een kanshebber, maar Nova Media Producties doet ook een gooi. En om hun geluk een handje te helpen wilden ze de portemonnee trekken.

De lokale fractievoorzitter van het CDA reageerde als volgt: "Je gelooft je oren en je ogen niet. Hij is naar de burgemeester en mij toegekomen en de burgemeester heeft vervolgens contact gehad met het openbaar ministerie." Keuken zou opgelucht zijn. 

Nova Media wil niet reageren, een woordvoerder van RegioTV Tiel is 'flabbergasted'.

Ruud Lubbers in besloten kring begraven

De begrafenis van oud-premier Ruud Lubbers zal op dinsdag 20 februari plaats hebben in Rotterdam. Voorafgaand aan de begrafenis in familiekring, is er om 12.00 uur een herdenkingsdienst in de Laurentius en Elisabeth Kathedraal aan de Mathenesserlaan 307. Die dienst is uitsluitend voor genodigden.

Voor het publiek is er een dag eerder, op maandag 19 februari, gelegenheid om afscheid te nemen van Ruud Lubbers. Dat heeft ook plaats in de Laurentius en Elisabeth Kathedraal – en wel van 13.00 tot 19.00 uur. Er is een condoleanceregister.

'Pogba heeft spijt van terugkeer naar United'

Paul Pogba maakte in 2016 de overstap van Juventus naar Manchester United, maar de middenvelder heeft spijt van zijn terugkeer.

De Fransman had meer verwacht van zijn overstap naar Manchester United. Pogba zat tegen Huddersfield Town negentig minuten op de bank en tegen Tottenham Hotspur en Newcastle United moest hij genoegen nemen met een invalbeurt.

Volgens het Franse L'Equipe gaat Pogba door een 'donkere periode'. Hij zou geen goede relatie hebben met José Mourinho en Pogba zou spijt hebben gekregen van zijn transfer naar Manchester United.

De middenvelder werd in 2016 de duurste voetballer toen hij voor 105 miljoen euro de overstap maakte naar Engeland. Tot dusver speelde hij 81 officiële wedstrijden voor Manchester United. Hierin wist hij twaalf keer te scoren en gaf hij zestien assists.

Bitcoin weer voorbij de 10.000 dollar

De bitcoin is donderdag weer meer dan 10.000 dollar waard geworden. In het afgelopen etmaal won de munt bijna 8 procent aan waarde. Ook andere cryptovaluta als ethereum, ripple en bitcoin cash zaten volgens Coinmarketcap in de lift.

Daarmee is sprake van een voorzichtige opleving. Recent ging de koers van cryptomunten juist nog hard omlaag. Dat had te maken met zorgen over de komst van strengere regels en waarschuwingen van veel bedrijven en toezichthouders. Ook legden verschillende banken en creditcardmaatschappijen de handel in cryptomunten aan banden.

Vele deskundigen en andere financiële toezichthouders hebben veel kritiek op de munten. Ook dit deed de koersen zakken. Begin februari was een bitcoin iets meer dan 6200 dollar waard. Dat betekende een voorlopig dieptepunt ten opzichte van de piek in december. Toen werd voor één bitcoin nog zo'n 20.000 dollar neergeteld.

Bitcoin weer voorbij de 10.000 dollar
Bitcoin weer voorbij de 10.000 dollar (Foto: BuzzT)

NOC*NSF meldt zaak-Anema alsnog bij IOC

Het IOC is vier jaar na dato alsnog door NOC*NSF op de hoogte gebracht van de matchfixingzaak rond schaatscoach Jillert Anema. De zaak werd sinds 2014 stilgehouden door de sportkoepel, maar nu het dankzij De Volkskrant alsnog naar buiten is gebracht, is het IOC alsnog ingelicht.

Anema was vier jaar geleden trainer van de Franse achtervolgingsploeg tijdens de Winterspelen in Sochi. Hij vroeg toen aan de bondscoach van Nederland, Arie Koops, of Nederland in de eerste ronde van de achtervolging rustig aan wilde doen. Anema wilde gezichtsverlies vermijden en daarnaast vroeg hij het ook uit vrees van verlies van Franse fondsen.

Als tegenprestatie beloofde Anema, die met Jorrit Bergsma goud won op de 10.000 meter, ons land een kleine overwinning. Het aanbod werd door Koops afgewezen.Uiteindelijk was Oranje Frankrijk ruim de baas en pakte vervolgens olympisch goud.

Jorrit Bergsma met Jillert Anema na afloop 10km (Foto: Pro Shots / Henk Jan Dijks )

Weer beroepshof VS tegen reisverbod Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een federaal hof van beroep heeft zich in de Verenigde Staten uitgesproken tegen het laatste inreisverbod dat president Donald Trump uitvaardigde.

Trumps inreisverbod gericht tegen mensen uit zes overwegend islamitische landen is in strijd met de grondwet die discriminatie niet toestaat, aldus het hof in Richmond, in de staat Virginia.

Het is het tweede federale beroepshof dat zich tegen deze versie van het inreisverbod keert. Dat wordt echter wel toegepast, omdat het van het Hooggerechtshof mag zo lang de juridische strijd over de inreisbeperkingen woedt.

Weer beroepshof VS tegen reisverbod Trump
Weer beroepshof VS tegen reisverbod Trump (Foto: ANP)

Roseanne blij met Trump

Roseanne Barr is blij met Donald Trump. Zijn presidentschap geeft veel inspiratie voor haar als ze weer in de huid kruipt van de hoofdpersoon in de remake van comedyserie Roseanne.

Barr kondigde in januari al aan dat haar personage pro-Trump zal zijn, wat geen verrassing was gezien de openlijke steun van Barr voor Trump. "Het waren arbeiders die voor Trump kozen, dus ik vond dat dat zeker een onderwerp in de serie moest worden. Door de verkiezingen kwam er polarisatie binnen gezinnen en mensen kregen een hekel aan andere mensen vanwege kun keuze, wat volgens mij niet Amerikaans is", aldus de comédienne in een interview.

"Trump beledigde de ene helft van Amerika en Clinton de andere helft, dus dat is geweldig voor sitcoms", zegt Roseanne een televisiespecial die donderdagavond op de Amerikaanse televisie wordt uitgezonden. 'Het is geweldig dat hij president is."

De nieuwe serie Roseanne begint op 27 maart met een dubbele aflevering van een uur op de Amerikaanse zender ABC. De voltallige cast keert terug voor de negen nieuwe afleveringen, onder wie Roseanne Barr (Roseanne), John Goodman (Dan), Sara Gilbert (Darlene), Laurie Metcalf (Jackie), Michael Fishman (D.J.) en Lecy Goranson (Becky).

Roseanne blij met Trump voor remake comedy
Roseanne blij met Trump voor remake comedy (Foto: BuzzE)

Kongolo: "Snap niet waarom hij nog niet is uitgenodigd"

Rajiv van La Parra doet het uitstekend bij Huddersfield Town, maar het leverde hem nog geen uitnodiging voor het Nederlands elftal op.

Terence Kongolo vindt dat hier snel verandering in moet komen. Bij Huddersfield Town is Kongolo momenteel teamgenoot van Van La Parra en is onder de indruk van de aanvaller. Een oproep voor Oranje zou hem niet verbazen.

"Ik begrijp niet dat Rajiv nog geen uitnodiging heeft ontvangen. Hij speelt dit seizoen alles en doet het hartstikke goed. Hij verdient een kans", vertelt hij in gesprek met ELF Voetbal.

Van La Parra hoopt op een uitnodiging. "Natuurlijk droom ik daarvan", reageert hij. "Een uitnodiging zou echt super zijn, maar ik heb dat zelf niet in de hand. Ik kan alleen maar hier presteren en dan afwachten. Ik heb in ieder geval nooit iets gehoord van de KNVB sinds ik naar Engeland ben vertrokken."

'Real Madrid zet zinnen op Alderweireld'

Toby Alderweireld kan een toptransfer maken. De verdediger van Tottenham Hotspur staat in belangstelling van Real Madrid.

Er dreigt een soap te ontstaan rond Alderweireld. De verdediger van Tottenham Hotspur kreeg aanbiedingen om zijn contract te verlengen bij de club, maar is vooralsnog niet akkoord gegaan en verrassend genoeg werd hij buiten de selectie gelaten voor het duel tegen Juventus.

Alderweireld is bij Tottenham in bezit van een contract tot de zomer van 2019. De afgelopen maanden stond hij langs de kant met een blessure, maar inmiddels zou hij volledig hersteld zijn. Toch werd hij door Mauricio Pochettino buiten de selectie gelaten voor het duel tegen Juventus.

Real Madrid hoopt te kunnen profiteren en volgens The Mirror wil de club hem komende zomer overnemen. Aangezien het contract van Alderweireld in 2019 afloopt, moet Tottenham overwegen om hem komende zomer te laten gaan.

Maximale straf geëist voor doden ouders

Tegen de 14-jarige jongen uit het Friese dorp Katlijk die verdacht wordt van het doden van zijn ouders, is twaalf maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist. Dat is de maximale straf die de kinderrechter aan minderjarigen in deze leeftijd kan opleggen.

De rechtszaak is donderdag achter gesloten deuren behandeld in de rechtbank in Noord-Nederland. Dat is gedaan omdat de jongen minderjarig is. De jongen heeft eerder al toegegeven dat hij eind september zijn ouders met een mes om het leven heeft gebracht.

De man en vrouw (62 en 63 jaar) werden dood gevonden in Katlijk. De slachtoffers hadden drie zoons. De 14-jarige verdachte is de jongste. Het gezin was niet in beeld bij hulpverleningsinstanties. Het OM meldt terughoudend te zijn met het verstrekken van informatie over de feiten en persoonlijke omstandigheden van de verdachte, omdat hij nog zo jong is.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak, dat gebeurt wel openbaar.

Maximale straf geëist voor doden ouders
Maximale straf geëist voor doden ouders (Foto: ANP)

Algemeen directeur Feyenoord: "Wij hebben volop vertrouwen in Van Bronckhorst"

Het draait dit seizoen niet lekker bij Feyenoord. De club staat ver achter op koploper PSV, maar Giovanni van Bronckhorst hoeft niet te vrezen.

Na het geweldige seizoen van vorig jaar, waarin Feyenoord de competitie afsloot als kampioen, loopt het dit jaar minder bij de ploeg. Feyenoord heeft momenteel een achterstand van 22 punten op koploper PSV en ook plek twee en drie zijn ver uit het zicht.

Toch hoeft trainer van Bronckhorst niet te vrezen voot zijn baan. "Wij hebben volop vertrouwen in Van Bronckhorst", vertelt algemeen directeur Jan de Jong tegenover het Algemeen Dagblad. "Zijn functioneren is op dit moment helemaal geen kwestie."

"Als mens en als trainer zijn wij echt tevreden over hem. Dat is iets anders dan dat de prestaties niet goed zijn. Daar kan echt een verschil in zitten. Je wint niet alle wedstrijden, maar dat betekent niet per definitie dat je het slecht doet als trainer."

Feyenoord wil niet te snel van trainers wisselen. "Wij willen een club zijn zoals bijvoorbeeld Arsenal, met Arsène Wenger. Dat beleid is een mooi voorbeeld. Natuurlijk hebben we te weinig punten gehaald, maar Feyenoord wil een club zijn die langer met een trainer werkt, omdat wij niet geloven dat een trainerswissel iets oplevert."

SociOlympics dag 9, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

Vandaag stond (voor Nederland) in het teken van de 10 kilometer en het werd een dag waarover nog lang nagesproken zal worden. Het leverde Nederland wel weer een medaille op:

Terwijl Sven Kramer zijn lang gekoesterde droom niet waar kon maken besefte Ted-Jan Bloemen dat hij olympisch goud zou gaan winnen, dat leverde dit prachtige plaatje op:

De ouders van Bloemen straalden:

Jillert Anema, coach van Jorrit Bergsma, zag het misschien al een beetje aankomen:

Maar laten we niet vergeten dat Kramer een enorme sportheld blijft:

In Nederland werden de verrichtingen op de 10 kilometer op de voet gevolgd:

Op het olympisch park staat een enorm Coca Cola-apparaat, daar komen vast enorme blikken cola uit:

 

이 세상 코카콜라는 다 내것~🥤 #코카콜라 #평창 #집에가져가고싶다

Een bericht gedeeld door Kim Clair (@johannes_clair) op15 Feb 2018 om 3:09 (PST)

Onze eigen Kimberley Bos heeft er zin in:

Martin Fourcade zag een gouden medaille door zijn handen glippen doordat hij zijn twee laatste schoten het doel miste bij de biathlon. Hij baalde, maar de liefde van de sport wint altijd (vertaling: Sport shit ... maar daarom houden we er zo van!):

Ook wij kunnen nog steeds geen genoeg krijgen van de curlingbroeken:

Vandaag kreeg Jorien ter Mors haar gouden medaille:

Rintje Ritsma heeft een bijzondere kok voor zijn magnetronmaaltijden:

 

Ik heb een eigen kok hier. Hij heet ping

Een bericht gedeeld door Rintje Ritsma (@rintjeritsma) op13 Feb 2018 om 10:05 (PST)

Ondertussen breekt Kleintje Pils internationaal door:

Erg verwarde schutter kocht legaal AR-15

De jongen die in een school in Boca Raton in Florida zeventien mensen doodschoot, Nikolas Cruz, was legaal bewapend en gold ondertussen als uiterst verward en gevaarlijk.

Cruz was sinds enkele maanden wees en had volgens rechercheurs "een zorgwekkende internethistorie". Hij had bijvoorbeeld een Instagramsite waar dode dieren en wapens op werden afgebeeld. Hij werd psychiatrisch behandeld en is van school getrapt. Toen hij nog op school zat was het personeel zo bang voor hem, dat hij geen tas meer mocht meenemen, aldus lokale media.

Toch kon hij legaal een semi-automatisch wapen van het type AR-15 kopen, meldden die media. Hij schoot daarmee willekeurig op mensen in de school waar hij was weggestuurd, de Marjory Stoneman Douglas-school. Van de gewonden zijn er nog steeds drie heel erg aan toe.

Kritiek
Cruz werd samen met zijn broer geadopteerd. Zijn (adoptie-)moeder Lynda is 3,5 maand geleden op 68-jarige leeftijd gestorven. Zijn (adoptie-)vader stierf toen hij veel jonger was.

President Trump kreeg donderdag kritiek te verduren dat hij te summier op het drama had gereageerd. Hij maakte later op de dag bekend dat hij naar Baton Rouge gaat en nabestaanden of slachtoffers zal spreken. Iedereen moet veilig zijn op school, beklemtoonde de president die vaak vertoeft op zijn buiten circa 50 kilometer ten noordoosten van de Stoneman Douglas-school.

Minister van Justitie Jeff Sessions heeft beloofd actie te ondernemen om de federale wapenwet en wetgeving over gewelddadige misdaad streng toe te passen en om "eventuele massamoordenaars"preventief in beeld te krijgen.

Erg verwarde schutter kocht legaal AR-15
Erg verwarde schutter kocht legaal AR-15 (Foto: ANP)

De Jong overhandigt medaille-tegel aan Bergsma

 Jorrit Bergsma heeft van oud-olympisch kampioen Bob de Jong op het podium in het Holland Heineken House een 'medailletegel' gekregen. Bergsma won vanmiddag olympisch zilver nadat hij vier jaar geleden in Sochi nog olympisch goud won.

"Je hebt je olympische titel met verve verdedigd. Helaas zat titelprolongatie er net niet in, maar dat is nog nooit iemand gelukt bij de Winterspelen op de 10.000 meter. Je bent nu de eerste die als titelhouder zilver heeft gehaald. Geweldig," zo zei De Jong, de huidige assistent-bondscoach van de Zuid-Koreaanse schaatsers.

Overigens krijgen alle Nederlands sporters die in Pyeongchang een plak winnen een medailletegel. Die komen tijdens de Winterspelen aan een grote wand in het Holland Heineken House te hangen.

Bergsma na afloop van de 10.000m (Foto:Pro Shots / Action Images )

Biatleet Fourcade gooit goud weg: "Kutsport..."

Biatleet Martin Fourcade had donderdag op de Olympische Spelen zijn tweede gouden medaille van de week bijna in handen, nadat hij de achtervolging al op zijn naam schreef.

Op de individuele afstand kon hij zich bij de laatste schietbeurt zelfs nog één misser veroorloven, maar hij maakte er twee: twee strafminuten voor de Fransman, die op 42 seconden van het goud als vijfde eindigde.

"Kutsport...", schreef Fourcade op Twitter, gelijk na de wedstrijd. Daar voegde hij wel een mooie relativering aan toe: "Maar dit is ook precies waarom  we er zo van houden!", zo verwoordde hij de mening van vele biatleten en nog meer fans. 

"Ik ben niet teleurgesteld, ik ben boos. Ik heb het niet afgemaakt en dat is vervelend, de hele wedstrijd heb ik gevochten, behalve tijdens vier seconden aan het einde en dat kost me het goud", reageerde Fourcade tegenover de media in Pyeongchang.

Kwiatkowski verslaat Mollema in de Algarve

Michał Kwiatkowski heeft de tweede etappe in de Volta ao Algarve 2018 gewonnen. De 27-jarige Pool van Team Sky was was op de slotklim naar Fóia in een sprint van twintig renners duidelijk de sterk voor zijn concurrenten. Bauke Mollema werd tweede in de sprint, voor Geraint Thomas. Kwiatkowski is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Lukas Pöstlberger (Bora-hansgrohe), Yves Lampaert (Quick-Step Floors), Benjamin King (Team Dimension Data), John Degenkolb (Trek-Segafredo), Marcos Jurado (Efapel), Oscar Pelegri (Rádio Popular-Boavista) en Ricardo Mestre (W52-FC Porto) vormden de kopgroep van de dag. Het zevental zou een meer dan zes minuten pakken op het peloton.

Met nog dertig kilometer te gaan nam UAE Team Emirates de kop van peloton en de voorsprong ging van de kopgroep ging snel achteruit. Op twintig kilometer was het verschil nog maar één minuut en dat was het sein voor Pöstlberger en King om uit de kopgroep weg te springen.

Het tweetal zou het tot tien kilometer van de finish volhouden, maar werd toen gegrepen. Het peloton was ondertussen al begonnen aan de slotklim van vijftien kilometer. Pas op acht kilometer zou de aanval volgen. Vasil Kiryienka demarreerde vanaf de kop en kreeg Daniel Martin, Simon Špilak, Philippe Gilbert en Sepp Kuss met zich mee. Ze kregen niet veel voorsprong en werden werden weer ingelopen. De Wit-Rus Kiryienka gaf niet op en ging er opnieuw vandoor. Op één kilometer van de streep werd hij weer gegrepen, waarna Team Sky weer de kop van het peloton pakte in dienst van Kwiatkowski en de Pool maakte het af.

Bloemen: "Ongelofelijk dit"

Ted-Jan Bloemen pakte vanmiddag olympisch goud op de 10.000 meter. De Nederlandse Canadees klokte met 12.39,77 bovendien een nieuw olympisch record.

"Ik heb hier heel veel van gedroomd, maar om het dan ook echt te doen, is een ander verhaal. Het is moeilijk om te beschrijven wat voor gedachten er door mijn hoofd gingen, ongelofelijk dat ik hier een gouden medaille win", zei Bloemen na afloop tegen de NOS.

"In het begin gaat het makkelijk, maar op een gegeven moment wordt het moeilijk om die tijden vast te houden. Alleen had ik geen keus. Ik moest wel, want dit was de race van mijn leven", zo besloot de nieuwbakken olympisch kampioen.

Ted-Jan Bloemen na het winnen van de 10km (Foto:Pro Shots / Henk Jan Dijks )

Kramer kijkt alweer uit naar ploegenachtervolging

Sven Kramer heeft na zijn ontluisterende optreden op de olympische 10.000 meter alweer zijn vizier gericht op de kwartfinales op de ploegenachtervolging komende zondag. "Waarom niet? Dat is pas over drie dagen. Ik zou niet weten waarom ik die race zou moeten overslaan."

Jac Orie, de coach van Kramer, zegt ook dat de viervoudig olympisch kampioen volgens plan in actie komt op de ploegenachtervolging. "Daar maak ik me totaal geen zorgen om. Sven is meer dan goed genoeg voor de ploegenachtervolging."

Kramer komt tijdens de Spelen ook nog in actie op het onderdeel massastart. Dat is op zaterdag 24 februari.

Balende Sven Kramer na afloop 10km (Foto:Pro Shots / Henk Jan Dijks )

Bos kijkt uit naar haar olympische skeletondebuut

Skelestonster Kimberley Bos kijkt uit naar haar debuut op de Olympische Spelen. Voor de FOK!ster staan morgen de eerste twee runs op het programma. "Dat is spannend, natuurlijk, maar bovenal kijk ik er ontzettend naar uit. Ik heb echt zin om te racen", zo laat ze weten.

"Jaren werden maanden, die maanden werden weken en de afgelopen weken kwam het steeds dichterbij. Sinds we hier in Pyeongchang zijn is het aftellen van de dagen begonnen en nu is het zover; mijn olympische wedstrijd staat op punt van beginnen! Vrijdag en zaterdag komen we in actie. Vier heats, verdeeld over twee dagen", aldus Bos op haar eigen site.

De olympische baan is een verhaal apart dezer dagen zo vertelt ze. "De afgelopen week hebben we opnieuw kennis mogen maken met de baan. En dat was wel nodig ook, want het is hier momenteel anders dan we het tot nu toe gehad hebben. Dat komt vooral door de weersomstandigheden. Waar het de ene dag -14 graden is, kan het hier een volgende dag zomaar rond de 0 graden zijn. En zelfs tussen twee trainingsheats door kunnen de omstandigheden nog vrij wisselend zijn, zo bleek. Jullie zullen begrijpen dat dat ook zijn invloed heeft op het ijs."

"Als ik kijk naar mijn trainingen (we hebben hier tien afdalingen mogen doen voor we aan de wedstrijd beginnen) denk ik dat ik daar tevreden over kan zijn. De baan hier is een relatief makkelijke baan om naar beneden te komen. Maar het is wel erg tricky om snelheid te maken. De snelheid heb ik deze week wel redelijk gevonden. Beetje bij beetje ging het steeds beter", aldus Bos in aanloop naar haar olympische debuut.

Bos kijkt uit naar haar olympische skeletondebuut (Pro Shots / Action Images)
Bos kijkt uit naar haar olympische skeletondebuut (Pro Shots / Action Images)

Ministerie van VWS: zorg moet en kan duurzamer

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft Cathy van Beek benoemd tot kwartiermaker duurzame zorg. Van Beek gaat vanaf nu met de zorgsector in gesprek om de beweging naar duurzame zorg te versnellen. ‘Binnen de gezondheidszorg is nog een wereld te winnen op het gebied van duurzaamheid. Met het juiste zetje in de rug is het echter voor elke instelling mogelijk groener te worden en minder schaarse grond- en hulpstoffen te verspillen.’

Niet alleen het huidige regeerakkoord, maar ook eerdere ervaringen met verduurzaming binnen de sector inspireren VWS in te zetten op verduurzaming van de zorgsector. Zo is er een ziekenhuis dat vanuit duurzaamheid anders naar de voedselvoorziening is gaan kijken en verspilling van voedsel van 34% naar 11% heeft teruggebracht en nu streeft naar maximaal 5%. Dit terwijl de kwaliteit van de voeding net als de patiënttevredenheid substantieel is toegenomen. Reden genoeg voor VWS om serieus in te zetten op verduurzaming en daarmee terugdringen van verspilling. Het mes snijdt aan twee kanten: een grote sector verduurzaamt en dringt de CO2-uitstoot terug en door het tegengaan van verspilling draagt het bij aan het betaalbaar houden van de zorg.

Cathy van Beek (61) heeft haar sporen in het vergroenen van de zorg ruimschoots verdiend. Als bestuurder van het Radboudumc in Nijmegen was ze verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid en wist ze mooie projecten te realiseren. De inzet van groene energie, het terugdringen van medicijnresten in afvalwater en de overgang naar duurzame bedrijfskleding zijn enkele voorbeelden hiervan. Deze projecten bleven niet onopgemerkt. Zo verscheen Van Beek afgelopen najaar als ‘motor van het duurzame denken van het ziekenhuis’ met stip op plek 45 in de Duurzame 100 van Dagblad Trouw, een lijst van invloedrijke duurzame denkers en doeners.

Van Beek: "De zorg probeert mensen beter te maken of kwaliteit van leven te bieden, terwijl hun ecologische voetafdruk een negatieve impact heeft op de omgeving en daarmee op de gezondheid van mensen. Het is onze verantwoordelijkheid om hier expliciet aandacht voor te hebben en deze vicieuze cirkel te doorbreken."

In deze uitgesproken ambitie om de zorgsector te verduurzamen, is het huidige regeerakkoord leidend. Het gaat hierbij om vermindering van de CO2-uitstoot, het opzetten van een circulaire economie en het verminderen van medicijnresten in water.

Cybersecuritywet naar Tweede Kamer

Vandaag is het voorstel voor de Cybersecuritywet naar de Tweede Kamer gestuurd. In de Cybersecuritywet wordt de Europese NIB-richtlijn omgezet naar Nederlands recht. Het doel is dat lidstaten hun digitale weerbaarheid verbeteren en beter met elkaar samenwerken, zodat Europa digitaal veiliger wordt.

Nu zijn de verschillen tussen de lidstaten nog te groot met als gevolg dat burgers en bedrijven in Europa niet op hetzelfde niveau beschermd zijn tegen cyberincidenten. Ook schort het aan de uitwisseling van informatie over dreigingen en incidenten. De NIB-richtlijn moet dit verbeteren.

De wet in de praktijk
In de praktijk betekent dit dat aanbieders van essentiële diensten zoals drinkwaterbedrijven, energiebedrijven en banken verplicht worden adequate maatregelen te nemen tegen digitale inbreuken van buitenaf. Doet zich toch een cyberincident voor, dan wordt verwacht dat zij techniek en organisatie goed op orde hebben om de situatie snel onder controle te kunnen brengen en de gevolgen daarvan zo veel mogelijk te beperken.

De huidige meldplicht die per 1 januari 2018 is ingevoerd in Nederland zal onder de Cybersecuritywet worden uitgebreid. Op termijn zullen toezichthouders (voor de banken bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank) toezien op de naleving van de beveiligingseisen en zo nodig ook sancties opleggen. Het NCSC zal dezelfde rol blijven vervullen als op dit moment; het waarschuwen voor cyberrisico’s en het bieden van hulp en bijstand bij cyberincidenten in de vitale sectoren en het Rijk.

De Cybersecuritywet zal straks ook gaan gelden voor aanbieders van onlinemarktplaatsen, cloudcomputerdiensten en onlinezoekmachines. Het is nog niet bekend welke instantie voor die aanbieders het CSIRT wordt.

Wat gebeurt er met de Wgmc?
De huidige Wet gegevensverwerking en meldplicht cybersecurity (Wgmc) wordt opgenomen in de nieuwe Cybersecuritywet. Hoewel de Wgmc al verplicht tot het melden van ernstige cyberincidenten, voldoet Nederland daarmee maar voor een deel aan de NIB-richtlijn. Nu zijn dus de meldplicht bij de toezichthouder, de beveiligingseisen en de sancties die de toezichthouder kan opleggen toegevoegd.

NHL: Hattrick Kadri helpt Maple Leafs aan winst

De ijshockeyers van de Toronto Maple Leafs hebben in het eigen Air Canada Centre een prima zege bij kunnen schrijven. De Columbus Blue Jackets werden woensdagavond met 6-3 opzij geschoven.

Vooral Nazem Kadri speelde een heerlijke wedstrijd voor de thuisploeg. Zelf tekende hij voor de 2-0, de 3-2 en de 5-3, terwijl hij ook nog eens bij twee andere goals betrokken was met een assist. De Leafs doen zo prima zaken in de Eastern Conference, waar ze achter de Tampa Bay Lightning en Boston Bruins op de derde plek staan.

Uitslagen NHL woensdag
Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets 6-3
Colorado Avalanche - Montreal Canadiens 2-0
Vancouver Canucks - Florida Panthers 3-4

Maple Leafs - Blue Jackets (Bron: YouTube)

FOK! sportfoto-onderschrift week 7

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is alpeko met het volgende onderschrift: "Degradatiespook duikt een jaar na de promotie naar de wereldgroep al weer op."

De opgave van deze week:

Aljona Savchenko en Bruno Massot waren zo te zien goed bezig tijdens het kunstschaatsen op de Olympische Spelen, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Aljona Savchenko en Bruno Massot waren zo te zien goed bezig tijdens het kunstschaatsen op de Olympische Spelen, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Discriminatie roepen niet beloond

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om een PVV-wens in vervulling te laten gaan en de discriminatie aangifte van Geert Wilders tegen Mark Rutte te seponeren. Geert heeft aangegeven nu een artikel-12 procedure te gaan starten.

Volgens het OM is het spekken van asielzoekers, statushouders en buitenlandse aandeelhouders positieve discriminatie en dat zou niet strafbaar zijn.

Volgens Wilders is positieve discriminatie net zo hard discriminatie en betekent dit automatisch dat Nederlanders dan negatief worden gediscrimineerd. Advocatenkantoor Kalff Katz & Franssen gaat nu namens Geert de artikel-12 procedure starten om te proberen justitie alsnog tot vervolging van Mark Rutte te dwingen.

Geert Wilders: “Positieve discriminatie is ook gewoon discriminatie. Positief discrimineren van asielzoekers, statushouders en buitenlandse aandeelhouders betekent dat Nederlanders negatief worden gediscrimineerd! Daarom mag Mark Rutte hier niet mee wegkomen.

Poels wint tweede etappe in Ruta del Sol en is de nieuwe leider

Wout Poels heeft de tweede etappe in de Ruta del Sol gewonnen. De 30-jarige Nederlandse klimmer was de beste op de Alto De Las Allanadas voor Luis Leon Sanchez en Tim Wellens. Poels neemt de leiderstrui van Boudet, die de eerste etappe had gewonnen.

Negen renners zou vanuit de start een kopgroep vormen: Alvaro Cuadros (Caja Rural - Seguros RGA), Przemyslaw Kasperkiewicz (Delko Marseille Provence KTM), Alexis Gougeard (AG2R), Pascal Eenkhoorn (LottoNL-Jumbo), Diego Rubio (Burgos-BH), Aaron Verwilst (Sport Vlaanderen - Baloise) Sho Hatsuyama (Nippo - Vini Fantini), Jeroen Meijers (Roompot-Nederlandse Loterij) en Enrique Sanz (Euskadi - Murias) kregen meer dan zeven minuten van het peloton.

Met nog vijftig kilometer te gaan had de kopgroep nog een voorsprong van vijf minuten, maar ondanks de voorsprong liep de samenwerking niet goed vooraan. Eenkhoorn, de Nederlander van LottoNL-Jumbo zou samen met Gougeard en Rubio uit de kopgroep wegrijden. De drie hielden goed stand en met nog twintig kilometer rijden hadden ze nog een mooie voorsprong van drie minuten. Toen de weg langzaam aan het oplopen was moest Eenkhoorn er als eerste vanaf.

De slotklim begon op vijf kilometer van de streep en toen moest Gougeard bij zijn medevluchter Rubio eraf. In het begin van de klim was Jakob Fuglsang die het tempo omhoog gooide in het peloton. Er ontstond al snel een select groepje met Mikel Landa, Luis Leon Sanchez, Tim Wellens en Wout Poels en later zouden ook nog Marc Soler, Jelle Vanendert, Steven Kruijswijk aansluiten bij het groepje. Ondertussen zou Rubio op twee kilometer van de meet gegrepen worden.

Toen het stilviel in de voorste groep probeerde Wellens het. De Belg van Lotto Soudal kreeg een seconde of tien voorsprong, maar in de achtergrond hield Fuglsang het tempo hoog voor zijn ploeggenoot Sanchez. Het groepje zou weer aansluiten bij Wellens, waarna Poels in de aanval ging. Landa, Fuglsang, Sanchez, Poels en Wellens bleven met z'n vijven over, toen Poels in de laatste 300 meter weer in de aanval ging. Dit keer had de concurrentie geen antwoord op zijn versnelling en pakte de Nederlander zijn eerste overwinning van het seizoen.

NBA: 50 punten Durant niet genoeg, Lillard en Davis schitteren

De basketballers van de Golden State Warriors zijn op bezoek bij de Portland Trail Blazers tegen een nederlaag opgelopen. De regerend kampioen maakte een forse achterstand bijna goed, maar kwam uiteindelijk net tekort: 123-117.

Kevin Durant speelde een heerlijke wedstrijd en kwam tot vijftig punten namens de Warriors. Damian Lillard deed het namens de Trail Blazers ook bepaald niet slecht en tekende voor 44 punten, met teamgenoot CJ McCollum's 29 punten bleek dat een dodelijke score.

Anthony Davis nam de New Orleans Pelicans weer eens aan de hand. Dit keer was hij goed voor 42 punten en vijftien rebounds, waarmee hij zijn ploeg met 139-117 in eigen huis langs de Los Angeles Lakers leidde.

Uitslagen NBA woensdag
Detroit Pistons - Atlanta Hawks 104-98
Orlando Magic - Charlotte Hornets 102-104
Philadelphia 76ers - Miami Heat 104-102
Brooklyn Nets - Indiana Pacers 103-108
New York Knicks - Washington Wizards 113-118
Boston Celtics - Los Angeles Clippers 119-129
Chicago Bulls - Toronto Raptors 98-122
Houston Rockets - Sacramento Kings 100-91
Memphis Grizzlies - Oklahoma City Thunder 114-121
New Orleans Pelicans - Los Angeles Lakers 139-117
Utah Jazz - Phoenix Suns 107-97
Portland Trail Blazers - Golden State Warriors 123-117

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Basketbalsters definitief uitgeschakeld in EK-kwalificatie na zware nederlaag

De Nederlandse basketbalsters zijn definitief uitgeschakeld in de kwalificatie voor het EK van volgend jaar, die worden gehouden in Servië en Letland. In Kiev ging Oranje kansloos onderuit tegen Oekraïne: 84-49.

Nederland, waar Chantilla van Grinsven met veertien punten het meest productief was, kwam geen moment in de wedstrijd tegen het op papier ook al veel sterkere Oekraïne. Vooral tegen Alina Iagupova kon Nederland niks doen: de shooting guard was goed voor 39 punten en tien rebounds. 

Door de nederlaag maakt Nederland geen kans meer om als een van de zes beste nummers twee nog naar het EK te gaan. In november staan nog wel thuiswedstrijden tegen Spanje en Bulgarije op het programma.

Slowakije en Bosnië maakten er overigens nog een noemenswaardig potje van in een van de andere groepen. Niet één, niet twee, maar drie overtimes moesten gespeeld worden in Ruzomberok, waarna Slowakije met 100-95 won. Met 39 punten en 19 rebounds schitterde vooral de Bosnische Marija Gajic.

Voor de liefhebber: de hele wedstrijd tussen Nederland en Oekraïne (Bron: YouTube)

Plus roept paaseitjes terug

PLUS Supermarkten roept de PLUS Massieve paaseitjes melk/puur/wit voordeelzak 500 gram met streepjescode 8710624595517, batchcode 173116 en THT 30-06-2018 terug. Er zijn eitjes met advocaatvulling tussen de massieve eitjes terechtgekomen.

In de eitjes met advocaatvulling is ei verwerkt, wat niet op het etiket van de verpakking staat vermeld. Consumenten met een ei-allergie kunnen door het eten van deze paaseitjes een allergische reactie krijgen.

Bergsma biedt excuses aan

Het kamp Sven Kramer is door Jorrit Bergsma beschuldigd van het lekken van nieuws over de matchfixing-affaire vier jaar geleden rond zijn trainer Jillert Anema.

"Ik kwam het tegen. Het is wel duidelijk van welke kant dat komt. Er is maar één persoon die onze ploeg en mij uit balans probeert te brengen. Wie dat is? Nou, dat kun je zelf ook wel invullen toch? Sven Kramer? Dat is wel overduidelijk. Dit is niet de eerste keer", aldus Bergsma na zijn zilveren race op de Olympische 10.000 meter tegenover Radio 1.

Vanmorgen werd bekend dat Anema vier jaar geleden tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi zou hebben geprobeerd om de ploegachtervolging te beïnvloeden.

Update 16:35 uur

Jorrit Bergsma heeft zijn excuses aangeboden. "Ik bied mijn excuses aan.Het was fout om het bij Kramer te leggen.Maar ik denk wel dat het allemaal doelbewust is gebeurd."

Volkskrant-journalist John Volkers zei tegen Bergsma dat hij met 100 procent zekerheid kon zeggen dat het kamp-Kramer de bron niét is. Hij wilde niet zeggen wie zijn bron wel was.

Opvallend is onderstaande tweet van NOC*NSF. Daarin wordt Jillert Anema zelf als bron aangewezen.

Football-coach offert eigen leven op voor student

Bij de mass-shooting gisteren in de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland (Florida) kwamen in totaal 17 mensen om het leven. Eén van hen, football-coach Aaron Feis, heeft zijn eigen leven opgeofferd om het leven van studenten te kunnen redden. 

Volgens de Sun Sentinel sprong hij tussen de schutter, de 19-jarige Nikolas Cruz, en de studenten in. Terwijl hij één studente door een deur naar buiten hielp, ving hij met z'n lichaam de kogels op die anders de studente hadden geraakt.

Canadese en Tsjechische ijshockeyers beginnen Spelen met winst

De Canadese ijshockeyers zijn de Olympische Spelen ondanks het missen van de sterren uit de NHL met een ruime zege begonnen. De ploeg was met 5-1 te sterk voor Zwitserland, het land waar zes van de Canadese spelers in de nationale competitie uitkomen.

Team Canada is naast de zes 'Zwitsers' vooral samengesteld uit spelers uit de Russische/Oost-Europese KHL, aangevuld met drie man uit de Zweedse competitie, drie uit de AHL - het niveau onder de NHL - en een speler van het Duitse Kölner Haie. De Zwitsers komen allemaal in eigen land uit.

Rene Bourque en Maxime Noreau hadden beiden binnen acht minuten al een goal te pakken namens Canada en twintig minuten later stond het al 4-0, dankzij Bourque en Wojtek Wolski. Simon Moser deed wat terug, maar Wolski gooide het duel in de derde periode definitief op slot: 5-1.

Zuid-Korea kwam tegen Tsjechië al vroeg op voorsprong en dat gebeurde zowaar door een echte Koreaan: Cho Min-ho scoorde op aangeven van import-Koreanen Brock Radunske en Michael Swift. Helaas voor de thuisfans gaven de Tsjechen gas en binnen tien minuten was de boel omgedraaid. Goals van Jan Kovar en Michael Repik zetten de 2-1 eindstand op het bord.

Ze zijn wellicht niet de meest ervaren ijshockeyers, Lee Don-ku laat Jan Kovar zien dat de Koreanen ook beuken uit kunnen delen (Pro Shots/Action Images)
Ze zijn wellicht niet de meest ervaren ijshockeyers, Lee Don-ku laat Jan Kovar zien dat de Koreanen ook beuken uit kunnen delen (Pro Shots/Action Images)

Testpagina voor hackers levert celstraf op

Een 24-jarige Brit is veroordeeld tot twee jaar celstraf, omdat hij een site had gemaakt waar hackers hun malware konden testen. Op de site konden ze tegen betaling zien of hun schadelijke programma's in staat waren om antivirussoftware te omzeilen.

Goncalo Esteves, alias KillaMuvz, uit de stad Colchester liep tegen de lamp na een gezamenlijk onderzoek van de Britse justitie en cyberbeveiliger Trend Micro. Hij maakte ook twee programma's, Cryptex Reborn en Cryptex Lite, waarmee hackers hun schadelijke programma's konden vermommen om door de beveiliging van computers te komen. Dat wordt FUD genoemd, een afkorting van Fully UnDetectable. Esteves had zelfs een eigen klantenservice via Skype. Tussen 2011 en 2015 ontving Esteves in totaal 32.000 pond (36.000 euro) via meer dan achthonderd transacties via betalingsdienst PayPal. Hij liet zich ook betalen in bitcoins en Amazon-waardebonnen, dus justitie gaat ervan uit dat hij nog veel meer heeft verdiend.

Celstraf voor testpagina hackers
Celstraf voor testpagina hackers (Foto: BuzzT)

Golfer Huizing derde na eerste dag Oman Open, Luiten in middenmoot

Daan Huizing is uitstekend van start gegaan op het Oman Open. De 27-jarige golfer ging op de baan van Al Mouj Golf rond in 66 slagen, dat is zes slagen onder het baangemiddelde. Joost Luiten staat na de eerste dag in de top vijftig. De Nederlander noteerde een ronde level par.

Huizing zou zeven birdies maken in zijn ronde en op de zeventiende hole moest hij een bogey toestaan op zijn scorekaart. De Nederlander ging daarmee lang aan de leiding in Oman, maar uiteindelijk zouden de Britten Paul Waring en Matthew Southgate één slag beter doen dan Huizing.

Joost Luiten sloot de eerste ronde af met 72 slagen, het baangemiddelde. De golfer zou drie birdies slaan, maar ook één bogey en één dubbelbogey.

Huizing komt normaal uit op de Challenge Tour maar kreeg een uitnodiging van de wedstrijdleiding voor het toernooi in Oman, die meetelt voor de Europese Tour.

Curlingdames Canada verliezen weer, Japan blijft winnen

De curlingdames van Canada kennen een dramatische start tijdens het olympische toernooi. Nadat eerder vandaag al werd verloren van Zuid-Korea, bleek vandaag Zweden na een extra-end ook te sterk voor het team van skip Rachel Homan; 6-5.

Vooral Homan zelf lijkt in het begin van het toernooi de zwakke schakel te zijn binnen het team. Haar draws zijn vooralsnog erg matig en dat maakt dat Canada continue achter de feiten aan loopt. In het eerste end werden er al eenvoudig twee stenen weggegeven en dat beloofde alweer niet veel goeds voor de wereldkampioenen. Zweden, nummer vier van het afgelopen wereldkampioenschap, behield de controle in de wedstrijd, ondanks dat ze Canada in het slotend nog wel langzij zagen komen. Daardoor was er een extra end nodig, waarin wereldkampioene Homan met haar laatste steen de fout in ging en daarmee het Zweden van skip Anna Hasselborg de overwinning gaf.

Japan blijft ondertussen lekker op dreef in hetzelfde toernooi. De ploeg scoorde met een 7-5 zege op Zuid-Korea alweer de derde overwinning op een rij en staat daarmee alleen bovenaan. Het enige andere team zonder nederlaag is Zweden, dat wel slechts pas twee duels speelde.

Actrice: #NobodysDoll tegen hakken op loper

Vrouwelijke acteurs zouden dit jaar op de rode loper geen hakken of jurken moeten dragen. Die opmerkelijke oproep heeft de Duitse actrice Anna Brüggemann gedaan aan de vooravond van het Filmfestival van Berlijn. Zij wil met de hashtag #NobodysDoll oproepen tot meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen, óók op galapremières.

"De rode loper op festivals is alsof je in een tijdmachine stapt en teruggaat naar 1950", stelt zij in een interview met The Guardian. "Vrouwen worden geacht zichzelf in strakke, lage jurkjes te proppen en op onmogelijke hoge hakken rond te paraderen voor de blikken van mannen die gaan beoordelen of we te verkopen zijn of niet. Het wordt tijd dat we een als vrouwen een ander beeld uitstralen."

Brüggemann, in Duitsland een grote ster, deed de oproep namens een groep jonge actrices die deze mening delen. "Natuurlijk mag je in een mooie jurk verschijnen als dat jouw ding is", voegt ze daar aan toe. "Maar cowboylaarzen, een leren jack of een T-shirt moet ook kunnen."

Geen restricties
De directeur van het Filmfestival van Berlijn heeft zich sympathiek verklaard tegenover de actie. "Als filmfestival hebben wij nooit strenge regels of restricties opgelegd", stelt Dieter Kosslick. "Van mij mag iedere vrouw hier dragen wat zij wil."

Op het Filmfestival van Cannes speelt de kwestie ook al een aantal jaar. In 2015 brak er zelfs een relletje uit toen vrouwen zonder hoge hakken van premières werden geweerd omdat het reglement dat voorschreef.

Actrice: #NobodysDoll tegen hakken op loper
Actrice: #NobodysDoll tegen hakken op loper (Foto: BuzzE)

Rusland: Westen wil verkiezingen beïnvloeden

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tastbaar bewijs te hebben dat westerse landen hebben geprobeerd invloed uit te oefenen op de aanstaande Russische presidentsverkiezingen in maart.

Het departement waarschuwt dat Moskou zware maatregelen zal nemen als de landen doorgaan met hun pogingen de binnenlandse politiek te beïnvloeden.

Rusland: Westen wil verkiezingen beïnvloeden
Rusland: Westen wil verkiezingen beïnvloeden (Foto: ANP)

OM eist tot 2,5 jaar cel wegens DigiD-fraude

Het Openbaar Ministerie heeft wegens DigiD-fraude 2,5 jaar cel geëist tegen de oud-ambtenaar van de belastingdienst Frits T. (58) uit het Groningse Westerlee. De man haalde in 2013 uit het systeem van zijn werkgever in Groningen persoonsgegevens van 370 studenten en vervalste hun DigiD (digitale identiteit). T. vroeg huur- en zorgtoeslagen aan en tilde de Belastingdienst op die manier voor bijna vier ton.

T. kreeg hulp van zijn 57-jarige vrouw Antje O. Tegen haar eiste het OM anderhalf jaar cel. Hun zoon Frank (31) was volgens het OM de bedenker van deze fraude. Ook hij hoorde 2,5 jaar cel tegen zich eisen.

De familie kreeg hulp van de 30-jarige Pascal S. uit Veendam. Hij viste de aangevraagde DigiD-codes uit de postbussen van studentenflats. Deze codes waren nodig om de toeslagen aan te vragen. S. hoorde twee jaar cel tegen zich eisen.

OM eist tot 2,5 jaar cel wegens DigiD-fraude
OM eist tot 2,5 jaar cel wegens DigiD-fraude (Foto: ANP)

'HomePod kost Apple 216 dollar'

Apple verdient 133 dollar aan elke HomePod, omgerekend 106 euro. Alle onderdelen van de slimme luidspreker kosten samen 216 dollar en in de winkel betaalt de klant 349 dollar.

De winstmarge op een HomePod is 38 procent en dat is vrij klein, concludeert onderzoeksbureau TechInsights tegenover Bloomberg. Google verdient 66 procent op elke Home, terwijl klanten 56 procent extra betalen voor elke Amazon Echo. De winstmarge op een iPhoneX is naar verluidt 64 procent. De klapper is de originele Apple Watch uit 2015. Die was te koop voor 349 dollar, terwijl hij naar verluidt 84 dollar kostte om te maken.

Apple neemt genoegen met minder winst in de hoop dat er veel HomePods worden verkocht, vermoedt TechInsights.

Volgens TechInsights kosten alle microfoons en luidsprekeronderdelen in de HomePod 58 dollar. Apple zou 60 dollar kwijt zijn aan kleinere onderdelen, zoals verlichting. De chip kost naar schatting 25,50 dollar, de behuizing ongeveer 25 dollar. Productie, testen en verpakking komen volgens de berekening uit op 17,50 dollar.

'HomePod kost Apple 216 dollar'
'HomePod kost Apple 216 dollar' (Foto: BuzzT)

Meer twijfelaars over sleepwet

Meer Nederlanders zijn gaan twijfelen over de zogeheten sleepwet. Zowel het aantal voorstanders als het aantal tegenstanders is gedaald. De groep die het niet weet, is volgens onderzoeksbureau I&O juist flink gegroeid.

Als het referendum nu zou worden gehouden, zou 42 procent voor de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) stemmen en 28 procent tegen. De resterende 30 procent weet het nog niet. Bij de vorige peiling, in oktober, was 51,5 procent voor, 31,9 procent tegen en was 16,6 procent er nog niet uit. Als de twijfelaars niet worden meegerekend, is de verhouding tussen voor- en tegenstanders gelijk gebleven: zo'n 60 procent voor en 40 procent tegen.

Dat de groep twijfelaars groeide, kan volgens I&O komen doordat er de laatste weken wat minder aandacht voor de sleepwet is geweest. "Het is naar de achtergrond gedrukt", aldus onderzoeker Laurens Klein Kranenburg.

De enquête is begin februari gehouden onder 3576 Nederlanders.

Meer twijfelaars over sleepwet
Meer twijfelaars over sleepwet (Foto: ANP)

"Buitenlandse eigenaren zijn goed voor de Eredivisie"

Merab Jordania was drie jaar lang de baas van Vitesse en denkt dat de Eredivisie er goed aan doet om meer buitenlandse investeerders aan te trekken.

Tussen 2010 en 2013 was Jordania de baas bij Vitesse. Veel mensen stonden er van te kijken toen Vitesse een buitenlandse investeerder aantrok en er klonk ook kritiek. Inmiddels komt het steeds vaker voor in Nederland.

"In het begin lachte iedereen me uit, vonden ze me een idioot. Ik was een cowboy", vertelt hij tegenover Voetbal International. "Maar er lag echt een plan. We bouwden een nieuw trainingscomplex van veertien miljoen euro met de beste faciliteiten. Ook hadden we een serieus verdienmodel. We kochten Bony voor drie miljoen en verkochten hem door voor zestien. Een geweldige deal. Marco van Ginkel ging naar Chelsea, Wolfsburg wilde destijds veertien miljoen voor hem betalen. Ja, we hebben flink geïnvesteerd in de club, maar we verdienden het ook terug."

Buitenlandse investeerders worden niet altijd met open armen ontvangen door clubs uit de Eredivisie. Jordania denkt dat daar snel verandering in moet komen. "Buitenlandse eigenaren zijn goed voor de Eredivisie. Alleen moeten die eigenaren wel verstand hebben van voetbal."

"Ik had een achtergrond als voetballer, kende het wereldje. De voetballerij is heel iets anders dan een bedrijf. Ik denk dat het aantal private investeerders in Nederland alleen maar verder gaat toenemen. Dat hou je op deze markt gewoon niet tegen."

Code Vein heeft co-op multiplayer

Code Vein, ook wel bekend als Anime Dark Souls, komt met een multiplayer component. Middels een noodsein kunnen spelers met elkaar samenwerken om missies te verslaan.

De game speel je standaard door met een NPC-partner, maar via dit systeem kun je dus van andere spelers hulp krijgen. Zij moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, al is nog niet duidelijk welke dit zijn. Daarnaast kun je eigen communicatie maken door gebaren, voice lines en stempels te combineren.

Code Vein lanceert ergens in 2018 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Code Vein - Blood Veil Scarf (Foto: Bandai Namco)

Olympisch goud Duitse rodelploeg op razendspannende estafette

De Duitse rodelaars hebben op de Olympische Spelen in Pyeongchang net als vier jaar geleden het goud gepakt op de estafette. Het verschil met de rest was redelijk groot, maar toch was het vooral daarachter een razendspannende wedstrijd.

De estafette bij het rodelen zit vrij simpel in elkaar: één vrouw, één man en één dubbel, die na de finish allemaal een bordje aan moeten tikken om het denkbeeldige 'stokje' door te geven. De eerste zes landen deden min of meer voor spek en bonen mee, maar daarna begon het pas echt.

De Russen moesten het doen zonder Viktoria Demchenko en dus werd een medaille lastig, Ekaterina Baturina is immers een stuk minder rap. Het bleek ze zeker één plek te kosten, want het Letse duo Andris en Juris Sics dook er in de laatste bocht onderdoor, zodat Letland voor de Russen eindigde.

Vervolgens kwam Italië naar beneden en vooral Andrea Vötter was bloedsnel. Dominik Fischnaller hield de voorsprong vast en het jonge duo Nagler/Malleier bracht de voorsprong over de streep. 

Summer Britcher maakte namens de VS een foutje, maar Chris Mazdzer was heel sterk. Het bleek daarna een prima keuze om het dubbel Matt Mortensen en Jayson Terdiman in te zetten - Justin Krewson en Andrew Sherk waren in de individuele wedstrijd sterker - want zij doken 0,002 seconden onder Italië's tijd door.

Met drie landen te gaan was het de beurt aan Canada, waar Alex Gough - winnares van individueel brons - zeer sterk rodelde. Veteraan Sam Edney hield prima stand en nadat Tristan Walker en Justin Snith als snelsten over de finish kwamen was de Canadese medaille zeker.

Bij Oostenrijk maakte Madeleine Egle indruk door nauwelijks iets toe te geven op Gough, waarna olympisch kampioen David Gleirscher de voorsprong pakte. Topduo Peter Penz/Georg Fischler gaf het echter weg, maar de Oostenrijkers kwamen wel nipt voor de VS terecht: de medaille was binnen.

Natalie Geisenberger opende het bal voor Duitsland en dat werd niet spannend meer. De olympisch kampioene pakte een voorsprong, Johannes Ludwig - goed voor brons - hield het vast en het gouden duo Tobias Wendl/Tobias Arlt maakte de gouden missie perfect af.

Tristan Walker en Justin Snith worden bedolven door hun teamgenoten, nadat de Canadese medaille zeker was (Pro Shots/Action Images)
Tristan Walker en Justin Snith worden bedolven door hun teamgenoten, nadat de Canadese medaille zeker was (Pro Shots/Action Images)

OM: Wilders bij verkeerd loket met aangifte

PVV-leider Geert Wilders moet met zijn aangifte tegen premier Mark Rutte niet bij het Openbaar Ministerie zijn, maar bij de Tweede Kamer waar hij zelf deel van uitmaakt. Wilders had aangifte tegen de premier gedaan omdat hij "de gewone Nederlander" zou discrimineren, maar volgens het OM is er geen sprake van strafbare feiten. Daarbovenop staat Wilders met zijn aangifte bij het verkeerde loket, want het OM is helemaal niet bevoegd om ambtsmisdrijven van bewindslieden te vervolgen.

Alleen de Tweede Kamer of de regering kunnen de procureur-generaal bij de Hoge Raad opdracht geven om bewindslieden te vervolgen wegens ambtsmisdrijven. De aangifte is daarom geseponeerd en wordt dus niet vervolgd, meldt het OM donderdag.

Wilders liet al weten dat hij zich niet bij de beslissing van het OM neerlegt en een zogeheten artikel-12 procedure overweegt om rechtstreeks vervolging af te dwingen bij een gerechtshof. Maar omdat het OM niet bevoegd is om te vervolgen, heeft die procedure geen kans van slagen.

Wilders deed eind november aangifte tegen Rutte. Volgens hem zijn er honderden voorbeelden te noemen waaruit zou blijken dat de premier de "gewone Nederlander" discrimineert, bijvoorbeeld omdat asielzoekers geen ziektekosten hoeven te betalen. Ook zouden buitenlandse beleggers worden voorgetrokken. Hij noemt dat "crimineel gedrag".

OM: Wilders bij verkeerd loket met aangifte
OM: Wilders bij verkeerd loket met aangifte (Foto: ANP)

Londen: Rusland zat achter gijzelsoftware

Groot-Brittannië heeft Rusland donderdag openlijk beschuldigd van een aanval met gijzelsoftware NotPetya. Die legde vorig jaar onder meer een containerterminal in Rotterdam plat. "De beslissing om de dader te noemen, onderstreept het feit dat Groot-Brittannië en zijn bondgenoten kwaadaardige cyberactiviteiten niet accepteren", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen weten. Volgens het ministerie was de aanval het werk van het Russische leger.

NotPetya, ook vaak Petya genoemd, verspreidde zich via een Oekraïens boekhoudprogramma. Over de hele wereld werden computersystemen platgelegd. "Het roekeloze gebruik verstoorde organisaties in heel Europa, wat honderden miljoenen kostte", aldus de onderminister voor Buitenlandse Zaken, Tariq Ahmad. De aanval werd al snel toegeschreven aan Rusland.

Londen: Rusland zat achter gijzelsoftware
Londen: Rusland zat achter gijzelsoftware (Foto: ANP)

NVWA: geen stappen tegen rokende Hiddema

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderneemt geen stappen tegen de AVROTROS en het programma Dit was het nieuws waarin advocaat en FVD-Kamerlid Theo Hiddema tijdens een uitzending een sigaret had gerookt. De waakhond was een onderzoek gestart naar het incident.

Een woordvoerster laat donderdag weten dat is geconstateerd dat het gaat om "een losstaand incident dat niet was voorzien. Bovendien was Hiddema met de sigaret maar heel even in beeld. Actie ondernemen zou niet proportioneel zijn."

Wat ook meetelde voor NVWA is dat AVROTROS zich de afgelopen jaren actief heeft geprofileerd als een omroep die roken verwerpt. Zo deed de zender vorige jaar mee aan de Stoptober-actie.

Maagzweer
Volgens de wet mag niet worden gerookt in een ruimte waar werkzaamheden worden verricht. Tv-studio's vallen daar ook onder. Hiddema stak een sigaret op tijdens een kort intermezzo in het programma. De advocaat liet vorige week in een reactie weten dat hij "iedereen een maagzweer gunt die zich druk maakt over mijn rookgedrag."

Eerder werd de VPRO wel beboet voor een uitzending van Zomergasten waarin Hans Teeuwen zat te roken. "Maar dat was een andere situatie", stelt de zegsvrouw van NVWA. "Teeuwen zat drie uur lang doorlopend te roken."

NVWA: geen stappen tegen rokende Hiddema
NVWA: geen stappen tegen rokende Hiddema (Foto: BuzzE)

Duitse mannen aangehouden voor verkrachtingen

Vijf jonge Duitsers zijn aangehouden voor meerdere groepsverkrachtingen van schoolmeisjes in het Ruhrgebied. Het gaat om jongens en mannen in de leeftijd van 16 tot 23 jaar. Zij zouden de afgelopen maanden zeker zes verkrachtingen hebben gepleegd.

De mannen zouden via sociale netwerken en bekenden contact met de meisjes, die rond de zestien jaar oud waren, hebben gelegd.

Duitse mannen aangehouden voor verkrachtingen
Duitse mannen aangehouden voor verkrachtingen (Foto: ANP)

McDonald's haalt cheeseburger uit Happy Meal

McDonald's haalt de cheeseburger uit zijn Happy Meal. Het kindermenu krijgt wereldwijd een flinke update om de hoeveelheid suiker, vet en zout terug te dringen en schrapt om die reden ook in Nederland dit jaar de kaasburger als vaste menu-optie.

De fastfoodrestaurantketen staat wereldwijd onder druk om gezondere opties aan te bieden, vooral voor kinderen. Om die reden wil het bedrijf in alle 120 landen waar het actief is geleidelijk het mes zetten in de samenstelling van zijn Happy Meal.

Uiterlijk in 2022 moet minstens 50 procent van de Happy Meals in verschillende landen voldoen aan de nieuwe gezondheidseisen. Dat betekent dat ze maximaal zeshonderd calorieën bevatten. Van die calorieën mag niet meer dan 10 procent uit verzadigde vetten en 10 procent uit toegevoegde suikers komen. Ze mogen niet meer dan 650 milligram zout bevatten.

Om die reden verdwijnt de cheeseburger als vaste menu-optie, zo licht een woordvoerster toe. Verder verdwijnen in Nederland ook Chocomel en Fristi als optie bij de Happy Meals. Buiten het menu om bestellen kan overigens nog wel.

McDonald's haalt cheeseburger uit Happy Meal
McDonald's haalt cheeseburger uit Happy Meal (Foto: ANP)

Kramer: "De vorm is er niet"

Sven Kramer werd weer geen olympisch kampioen op de 10.000 meter. De Fries eindigde in de door Ted-Jan Bloemen gewonnen wedstrijd als zesde.

Na afloop was Kramer duidelijk. "Ik raakte ze niet lekker, het lukte niet 30,3 te blijven rijden. Het was gewoon slecht," zo zei hij tegenover de NOS. "Ik ben sterk genoeg om dan een vijf kilometer te rijden, maar een tien kilometer niet."

"Ik heb niet de topvorm, dat wist ik wel. Dat had je aan mijn vijf kilometer wel kunnen zien. Natuurlijk was ik blij met de titel, maar het was geen superrit", zo blikte hij terug op eerder deze Spelen.

Een vijfde poging voor Olympische titel op de 10 kilomter komt er niet, zegt de Fries. "Goud op de tien gaat hem niet meer worden, het was gewoon niet goed genoeg."

Kramer in actie op de olympische 10.000m (Foto: Pro Shots / Action Images )

Cyril Ramaphosa nieuwe president Zuid-Afrika

Cyril Ramaphosa is door het parlement van Zuid-Afrika gekozen als nieuwe president van het land. Ramaphosa, lid van het ANC, de grootste partij van het land, was al de vicepresident. Zijn aanstelling werd alom verwacht.

Ramaphosa legde donderdagmiddag de eed af. Hij bekleedt de functie voorlopig tot 2019, wanneer er nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden.

De nieuwe president neemt het stokje over van Jacob Zuma (75) die woensdag met tegenzin zijn aftreden bekendmaakte. Hij deed dit onder druk van zijn partij, nadat hij in opspraak was geraakt door een reeks corruptieverdenkingen. Donderdagochtend ontving de voorzitter van het parlement de officiële brief van Zuma waarin die zijn ontslag indiende.

In de Zuid-Afrikaanse pers gaat het vooral over het gevoel van opluchting die in het land heerst na het aftreden van Zuma. "De lange nachtmerrie is eindelijk over", kopte nieuwssite Daily Maverick.

Cyril Ramaphosa nieuwe president Zuid-Afrika
Cyril Ramaphosa nieuwe president Zuid-Afrika (Foto: ANP)

Bloemen wint 10.000m, weer geen goud Kramer

Ted-Jan Bloemen is de nieuwe olympisch kampioen op de 10.000 meter. De Nederlandse Canadees, wereldrecordhouder op de 5.000 en de 10.000 meter, reed de winnende tijd van 12.39,77, een nieuw olympisch record. Jorrit Bergsma, de kampioen van vier jaar geleden, werd met 12,41,99 tweede. De Italiaan Tumolero werd derde. Na de  foute wissel acht jaar geleden en het zilver in Sochi in 2014 slaagde Sven Kramer er weer niet in om goud te pakken. De olympisch kampioen op de 5.000 meter werd zesde.

De snelste na drie ritten was de Koreaan Lee Seun-Hoon met 12.55,54. De olympisch kampioen van acht jaar geleden reed daarmee een nieuw persoonlijk record.

Jorrit Bergsma moest het in de vierde rit opnemen tegen de Italiaan Ghiotto. De olympisch kampioen van  Sochi begon goed en had veel aan zijn tegenstander. Beiden waren ook sneller dan Lee. Na 3.200 meter nam hij afstand van Ghiotto. Hij bleef rondjes van gemiddeld 30,4 rijden. Met acht ronden te gaan begon hij te versnellen en een ronde later reed hij zijn eerste 29er. Vervolgens zette Bergsma zijn tegenstander op een ronde. Uiteindelijk zette hij 12,41,99, een nieuw olympisch en baanrecord.

Ted-Jan Bloemen trad in de eennalaatste rit aan tegen de Italiaan Tumolero. Bloemen ging hard van start en reed  al vrij rap weg bij Tumolero. Hij reed rondjes van zo'n 30,3 wat onder het baanrecord lag. Dat schema moest hij uiteindelijk loslaten en ook het verschil met Bergsma werd langzaam kleiner. Toch wist hij de Nederlander voor te blijven met 12.39,77, een nieuw olympisch record.

De laatste rit ging tussen Sven Kramer en Patrick Beckert. Kramer opende voorzichtig en moest hierdoor tijd goedmaken. Net als Bergsma en Bloemen had de Fries weinig aan zijn tegenstander. Zijn rondetijden waren echter langzamer dan Bloemen en Bergsma. Op bijna 5.000 meter was Kramer twee seconden langzamer dan Bloemen. Hij ging vervolgens al de 31-laag in en was nu ook langzamer dan Bergsma. De Fries wist niet meer te versnellen en zijn tijd van 13.01,02 was slechts de zesde tijd.

Politie haalt 'wegmisbruikers' van de weg

Forse bekeuringen en een verplichte cursus bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) staat een aantal ‘wegmisbruikers’ te wachten. Agenten met een videosurveillance-auto legden woensdag hun misdragingen vast op de gevoelige plaat.

Gemiddeld vallen er elke week 12 doden op de Nederlandse wegen. Er zijn in de afgelopen jaren dagen geweest met 7 doden op één dag. Om dit terug te dringen surveilleerden agenten met het videosurveillance voertuig de rijksweg A15 en A20.

Ook nu weer was de controle niet voor niets. Verschillende automobilisten werden aan de kant gezet omdat zij onveilige situaties creëerden voor zichzelf of voor het overige verkeer. Alle overtreders kregen een bekeuring. Sommige autobestuurders raakten hun rijbewijs kwijt of moeten verplicht op cursus. Een greep uit de incidenten vind je hieronder:

Racen
Een 19-jarige beginnend bestuurder en een 45-jarige automobilist gingen met elkaar de snelheidsstrijd aan op de A15 bij Barendrecht. De 45-jarige bestuurder viel al eerder op door zijn hoge snelheid, ruim 42 km/uur te hard. Hij had niet door dat hij in de gaten werd gehouden door de agenten. De 19-jarige trapte ook het gas in en beiden gebruikten de weg als racebaan.

Ze pleegden overtreding na overtreding. Er werd onvoldoende afstand gehouden, de snelheid werd fors overschreden, rechts ingehaald en ingehaald over een doorgetrokken streep. De twee gingen aan de kant op de Randweg in Ridderkerk en kregen de videobeelden van hun rijgedrag te zien. Het tweetal kreeg de nodige bekeuringen en moet verplicht op cursus bij het CBR.

'Normaal'
Op de A20 bij Rotterdam viel een 65-jarige bestuurder op door zijn snelheid. De man reed lange tijd onnodig op de linker rijstrook. De agenten volgden hem en constateerden dat deze bestuurder zijn richtingaanwijzer niet wist te vinden. Herhaaldelijk wisselde hij van richting zonder richting aan te geven. De man kreeg proces-verbaal voor zijn snelheid, onnodig links rijden en het niet gebruiken van de richtingaanwijzer. Aangezien deze bestuurder dit normaal rijgedrag noemde, moet ook hij op een verplichte cursus bij het CBR.

Rijbewijs kwijt
Op de A15 nabij Papendrecht haalde een 19-jarige automobilist de agenten in. De bestuurder reed met een gemiddelde snelheid van 138 km/uur waar ‘100’ was toegestaan. Ook reed hij een grote afstand onnodig op de linker rijstrook. Voorbij Papendrecht waar de maximum snelheid 120 km/uur is, trapte de bestuurder het gaspedaal flink in met als resultaat een gemiddelde snelheid van 177 km/uur.

Op de Merwedestraat in Dordrecht ging de man aan de kant en werd geconfronteerd met de gemaakte videobeelden. Hij moest direct zijn rijbewijs inleveren en kreeg proces-verbaal voor de snelheid en het onnodig links rijden. Deze man moet ook naar de cursus bij het CBR.

Rood kruis
Bij Hendrik-Ido-Ambacht haalde een 29-jarige bestuurder de onopvallende politieauto in. Door Rijkswaterstaat was daar een rijstrook afgesloten met een rood kruis op de matrixborden. Voor de overige rijstroken gold een snelheidsbeperking van 70 km/uur. De bestuurder reed gewoon door met een gemiddelde snelheid van 135 km/uur. Ook deze bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren en kreeg natuurlijk een proces-verbaal.

Inzicht
Automobilisten die kleven, drankrijders en automobilisten of bijvoorbeeld bromfietsers die door rood rijden kunnen door de videosurveillanten in de hele eenheid aan de kant worden gezet. Sommige weggebruikers schrikken daadwerkelijk bij het zien van de videobeelden van hun eigen rijgedrag. De videosurveillanten geven daarbij extra uitleg over de reden waarom de bestuurder is staande gehouden, zodat deze weggebruikers inzicht kunnen krijgen in de soms enorme risico’s die aan hun rijgedrag vastzitten.

De videosurveillanten controleren regelmatig op de N-wegen en A-wegen maar ook op wegen binnen de bebouwde kom. Daar vorderen zij regelmatig rijbewijzen in van extreme hardrijders. Bij snelheidsovertredingen van meer dan 50 km/uur, wordt het rijbewijs ingevorderd. Bij brom- en snorfietsers gebeurt dit bij snelheidsovertredingen van meer dan 30 km/uur. Het rijbewijs wordt dan doorgezonden naar het Openbaar Ministerie. Indien men het rijbewijs niet bij zich heeft, kan de politie het voertuig meenemen en onder toezicht stellen op het politiebureau, totdat het rijbewijs is ingeleverd.

Autobestuurders die aangehouden zijn omdat ze onverantwoord en verkeersgevaarlijk reden moeten op cursus bij het CBR. De cursus is bedoeld ervoor te zorgen dat de autobestuurder voortaan wel veilig deelneemt aan het verkeer. Als mensen niet meewerken aan de cursus, wordt hun rijbewijs ongeldig verklaard.

Politie haalt ‘wegmisbruikers’ van de weg (Foto: Politie.nl)
Politie haalt ‘wegmisbruikers’ van de weg (Foto: Politie.nl)

JT Bø slaat terug en pakt goud op individuele afstand

Johannes Thingnes Bø heeft zich tot olympisch kampioen weten te kronen op de individuele afstand bij het biatlon. De Noor schoot twee missers wat veel is voor dit onderdeel, maar de concurrentie was ook vrijwel niet foutloos en zo kon hij toch naar het goud. Na twee moeilijke wedstrijden was dit belangrijk voor de Noor. Jakob Fak en Dominik Landertinger pakten het zilver en het brons.

Het belangrijkste bij de individuele afstand is om zo min mogelijk missers te schieten. Om het goud te pakken mag je over het algemeen niet meer dan 1 misser schieten, al bleek dat deze keer anders. Een hoop atleten lukte het om de schade bij de eerste twee schietbeurten te beperken, zoals Martin Fourcade, Arnd Peiffer, Ondrej Moravec, Dominik Landertinger, Tariej Bø en Fredrik Lindström, waren atleten bij de eerste vijftig die allen nul fout schoten. Ook JT Bø deed het goed, hij schoot weliswaar wel een fout maar was wel zeer snel op de ski's om dat te compenseren.

Lindström was de eerste die een tijd neer mocht zetten. Hij was na 49.5 minuut binnen, nadat hij nog een keer fout had geschoten. JT Bø was anderhalve minuut sneller, nadat hij ook nog een misser schoot in de laatste schietbeurt. Daarachter leek het lang alsof Fourcade het was die die tijd ging verpulveren, maar bij zijn laatste twee schietbeurten schoot hij twee missers, waardoor de strijd veel meer open werd. Fourcade had namelijk veel minder snel gelanglaufd dan JT Bø, waardoor hij achter de Noor eindigde op veertig seconden. Landertinger kwam als enige van de eerder genoemde namen sneller binnen dan Fourcade: Hij kwam tien seconden tekort op JT Bø, goed voor een voorlopige tweede plaats.

Van de latere starters was Fak de eerste die zich bij de besten poogde te mengen. Hij was foutloos en relatief snel op de ski's. De winnaar van het zilver op de achtervolging, Samuelsson, was ook snel en stootte Fourcade van de derde plaats af, maar Fak was sneller dan Landertinger, waardoor de top drie bestond uit JT Bø, Fak en Landertinger. Hierna waren de kanshebbers op en wist JT Bø zich verzekerd van het goud. Na een moeilijke start van dit Olympisch toernooi kan hij zich dus toch tevreden stellen.

Man in kritieke toestand na steekpartij

Woensdagavond is op de Mombassaplaats in Rotterdam een 56-jarige man zwaargewond geraakt. Rond 22:30 uur werd de politie gebeld door een bewoner die iemand had horen gillen en weg zag rennen. 

Agenten troffen het slachtoffer heftig bloedend aan tussen de tuinen van de benedenwoningen. Hij bleek steekwonden te hebben en is na reanimatie met spoed overgebracht naar het Erasmus MC. Hij verkeerde op dat moment in kritieke toestand. De politie tast nog in het duister en vraagt getuigen zich te melden. 

Man in kritieke toestand na steekpartij (Foto: Stockfoto politie.nl)
Man in kritieke toestand na steekpartij (Foto: Stockfoto politie.nl)

PSG-coach Emery woest: "Hij floot in het voordeel van Real"

Mede door een strafschop verloor PSG woensdag met 3-1 van Real Madrid. Coach Unai Emery was niet te spreken over de wedstrijdleiding.

Paris Saint-Germain begon goed in Madrid, maar Real had de grootste kans, waarbij Cristiano Ronaldo de bal in het gezicht van PSG-doelman Alphonse Aréola schoot. PSG kwam in de eerste helft op voorsprong door een treffer van Adrien Rabiot. Vanaf de penaltystip kwam Real Madrid later via Ronaldo op gelijke hoogte. Volgens PSG-coach Emery had die strafschop er nooit mogen komen.

"Ik vond dat die strafschop erg makkelijk werd gegeven", vertelde de trainer na afloop van het duel tegenover diverse media. "In de tweede helft kregen wij geen penalty. Ik heb niet precies gezien wat er toen gebeurde, maar ik hoorde dat Ramos de bal met zijn hand raakte."

PSG kreeg na de handsbal van Ramos geen strafschop, maar had even daarvoor al een grote kans gemist via Kylian Mbappé. Real Madrid liep uiteindelijk uit tot 3-1 nadat PSG liep te rommelen in de defensie. Een voorzet van Marco Asensio belandde via Aréola op de knie van Ronaldo: 2-1. In de slotfase maakte Marcelo nog de derde voor de Madrilenen.

Emery: "De scheidsrechter moet een strafschop geven als het een strafschop moet zijn. We hadden terug kunnen komen in deze wedstrijd, maar er werden beslissingen genomen die niet in ons voordeel waren. Er werd met twee maten gemeten. Hij floot in het voordeel van Real Madrid."

Fortuna spant arbitragezaak aan om uitlatingen Oliseh

Fortuna Sittard is boos. De club heeft een verklaring op de clubwebsite gezet waarin ze reageren op de aantijgingen van Sunday Oliseh. De voormalig hoofdtrainer, die woensdag op non-actief werd gesteld, beschuldigde de club van 'illegale praktijken'. Fortuna Sittard gaat stappen ondernemen tegen hun oude trainer. 

"Alhoewel Fortuna Sittard niet wenst mee te gaan in het over en weer doen van beschuldigingen in de pers, wil Fortuna de gedane beschuldigingen wel met klem bestrijden", staat in de verklaring. "De club zal in dit kader ook de noodzakelijke juridische vervolgstappen zetten. Fortuna herkent zich volstrekt niet in deze beschuldigingen, die ook niet eerder door Sunday Oliseh intern zijn geventileerd."

Fortuna denkt dat er voldoende grond is om het contract van Oliseh te laten ontbinden en de Limburgse club gaat daarvoor naar de arbitragecommissie van de KNVB. In die zaak hoopt de club ook helderheid van de Nigeriaan te krijgen over zijn uitspraken. "Indien Sunday Oliseh daadwerkelijk meent dat er sprake is van illegale praktijken, dan mag verwacht worden dat dit in de komende procedure bij de arbitragecommissie van de KNVB door hem onderbouwd kan worden met bewijs."

De club laat nogmaals weten dat de resultaten niet de reden van het ontslag zijn, maar dat het gaat om vele verwijtbare gedragingen en escalaties die  hebben uiteindelijk geleid tot een verstoorde arbeidsrelatie. "Fortuna Sittard heeft talloze schriftelijke verklaringen ontvangen van personen die hebben gewezen op diverse verwijtbare handelingen, die ook tijdens de procedure zullen worden ingebracht. Daarbij gaven velen van hen uitdrukkelijk aan dat zij niet langer meer met Sunday Oliseh wilden samenwerken. Fortuna Sittard heeft er de afgelopen periode dan ook bewust voor gekozen om de rust te bewaren en om de escalaties zoveel mogelijk intern, ook met hulp van externe hulp, op te lossen."

De complete verklaring van de club is hier te vinden. 


Minister Bijleveld: een goed begin, maar meer nodig

De NAVO-defensieministers, onder wie Ank Bijleveld-Schouten, kwamen vandaag en gisteren bijeen om te spreken over de laatste ontwikkelingen, waaronder de modernisering van de NAVO, samenwerking met de EU en de lastenverdeling.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg meldde deze week dat de defensie-uitgaven van de NAVO-landen omhooggaan. Een aantal landen, waaronder Nederland, blijft echter achter bij de afgesproken 2% van het Bruto Nationaal Product. Dit laatste werd nog eens nadrukkelijk onder de aandacht gebracht door de Amerikaanse minister van Defensie Mattis.

Bijleveld gaf aan dat Nederland de goede weg is ingeslagen, maar dat er meer moet gebeuren. "De NAVO is de hoeksteen van ons veiligheidsbeleid. Er is nu nog meer onzekerheid in de wereld dan 4 jaar geleden met dreigingen aan de oost- en de zuidgrens van Europa. Daarom moeten we investeren in Defensie. Bovendien staat onder de afspraken die we destijds hebben gemaakt om meer uit te geven de handtekening van Nederland." De komende kabinetsperiode wordt in totaal 5 miljard aan het Defensiebudget toegevoegd en in 2018 investeren we 26% in nieuw materieel. "Dat is een goed begin. Maar de komende jaren zijn substantiële vervolgstappen nodig. Het gaat om een proces van lange lijnen", zo hield de minister haar collega’s in Brussel voor.

Transport
Militairen en defensiematerieel moeten in de toekomst veel soepeler door Europa kunnen bewegen. Een Nederlands voorstel om de nu vaak stroperige procedures te versnellen door binnen vijf dagen diplomatieke toestemming te krijgen, kan rekenen op brede steun bij de NAVO-landen.

Bijleveld kreeg in Brussel ook de steun van NAVO-topman Jens Stoltenberg. De bedoeling is dat de 29 regeringsleiders op hun top in juli politieke toezeggingen doen en vervolgens concrete doelstellingen vastleggen, bijvoorbeeld voor het aanpakken van infrastructurele knelpunten. De Amerikaanse minister Jim Mattis toonde zich eerder al enthousiast.

Het initiatief voor een 'militaire snelweg' is een belangrijk voorbeeld van de samenwerking tussen de EU en de NAVO. Aan de EU-kant hebben 24 landen getekend voor het project. Bijleveld wil druk op de ketel houden. Op 1 maart organiseert Nederland een aftrapbijeenkomst in Den Haag met de EU-lidstaten die deelnemen aan het zogenoemde PESCO-project.

Militair transport door Europa voor bijvoorbeeld oefeningen in Oost-Europa geeft nu veel bureaucratische rompslomp. Soms zijn honderden documenten nodig en kan het weken en soms wel maanden duren voordat een land toestemming geeft. In het geval van een militair conflict kunnen de regels opzij worden gezet.

In reactie op nieuwe dreigingen hebben de NAVO-ministers besloten dat er een nieuw commando komt voor het versoepelen van militaire transporten binnen Europa. Dat komt vrijwel zeker in Duitsland. Een besluit over de locatie en hoeveel mensen er komen te werken wordt in juni verwacht.

Te nemen besluiten
Tijdens de NAVO-top in juli volgen besluiten over:

  • aanpassing van de NAVO-commandostructuur. Dit zorgt er voor dat de organisatie ook met nieuwe dreigingen en uitdagingen haar kerntaken (collectieve verdediging, crisisbeheersing en coöperatieve veiligheid) kan blijven doen;
  • verdere verdieping van de samenwerking met de EU;
  • de start van een NAVO-missie in Irak.

De NAVO levert in Irak nu kleinschalige training met mobiele teams, die bijvoorbeeld Iraakse mijnenruimers trainen. De minister kon haar collega’s melden dat Nederland ruim 200.000 euro beschikbaar stelt voor een multinationale training op het gebied van ontmijning. Ministers van Defensie hebben opdracht gegeven om te werken aan het omzetten van deze kleinschalige trainingsactiviteiten naar een NAVO ‘trainingsmissie’. Over een mogelijke Nederlandse bijdrage aan deze missie wordt later besloten.

Minister Bijleveld: "De NAVO is de hoeksteen van ons veiligheidsbeleid." (Foto: Ministerie van Defensie)
Minister Bijleveld: "De NAVO is de hoeksteen van ons veiligheidsbeleid." (Foto: Ministerie van Defensie)

Dubbelslag voor Van Avermaet in Oman

Greg Van Avermaet heeft in de Tour of Oman de derde etappe gewonnen. De 32-jarige Belg van BMC kwam na een rit van 179,5 kilometer bij de Wadi Dayqah Dam solo aan. Rui Costa Faria werd op drie seconden tweede, voor Alexey Lutsenko. Van Avermaet neemt de leiderstrui in Oman over van Haas, die vijfde werd op zeven seconden.

Wouter Wippert zou in de vroege vlucht zitten. De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij zou het gezelschap hebben van Loïc Chetout (Cofidis), Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert) en Nick Schultz (Caja Rural-Seguros RGA). Het peloton had alles onder controle en zou de kopgroep maar een voorsprong geven dan iets meer dan drie minuten.

Met twintig kilometer te gaan was het avontuur van de kopgroep dan ook over. Op acht kilometer van de streep lag er nog een klimmetje. Daar zou het peloton uit elkaar worden gereden door Astana. Omar Fraile kwam als eerste boven op de Wadi Dayqah. In een finale die lastig te controleren was zou Van Avermaet wegrijden uit het peloton en zou zo zijn eerste overwinning van het seizoen boeken.

Zweedse en Finse ijshockeyers beginnen Spelen met winst

Voor de Zweedse en Finse ijshockeyers zijn de Olympische Spelen in Pyeongchang op prima wijze van start gegaan. Beide ploegen wonnen in groep C hun eerste wedstrijd.

De Finnen namen het op tegen Duitsland in een wedstrijd waarin relatief weinig op doel geschoten werd. Al in de eerste tien minuten werd twee keer gescoord: Sami Lepistö en Brooks Macek zorgden voor een 1-1 stand. Voor de Duitsers ging het daarna fout. Finland kwam op gang en de goal van Frank Hördler kon een 5-2 nederlaag niet voorkomen.

Pär Lindholm en Anton Lander zetten Zweden in de eerste periode op voorsprong tegen Noorwegen, dat in de tweede periode beter stand kon houden. Dennis Everberg en Mikael Wikstrand deelden de genadeklap uit in het laatste kwartier, waardoor Zweden met 4-0 keurig begon aan het toernooi. 

Noorwegen leek te scoren, maar de goal werd op basis van videobeelden afgekeurd wegens een overtreding (Pro Shots/Action Images)
Noorwegen leek te scoren, maar de goal werd op basis van videobeelden afgekeurd wegens een overtreding (Pro Shots/Action Images)

De Hond commentator bij Paralympische Spelen

Marc de Hond wordt voor de NOS commentator tijdens de Paralympische Winterspelen in Zuid-Korea. De 'Olympische Spelen' voor mensen met een beperking vinden van 9 tot en met 18 maart plaats in Pyeongchang.

De Hond is de sidekick van verslaggever Herman van der Zandt. Hij gaat onder meer het commentaar verzorgen tijdens het paralympisch ijshockeytoernooi. Ook gaat De Hond op zoek naar antwoorden van vragen die kijkers hebben over bepaalde paralympische onderdelen. Kijkers kunnen deze vragen indienen bij de NOS, maakte de omroep donderdag bekend.

De dj, cabaretier en rolstoelbasketballer was twee jaar geleden ook al commentator tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. De Hond zit in een rolstoel door een fout tijdens een operatie waarbij een tumor uit zijn ruggenmerg werd verwijderd, ruim vijftien jaar geleden.

De Hond commentator bij Paralympische Spelen
De Hond commentator bij Paralympische Spelen (Foto: BuzzE)

Expositie toont halve eeuw Paradiso

Paradiso bestaat dit jaar vijftig jaar en daarom is er in het Amsterdam Museum een tentoonstelling over de Amsterdamse poptempel. De expositie laat zien hoe het toenmalige 'Cosmetisch Ontspanningscentrum Paradiso', dat in 1968 de deuren opende aan de Weteringschans, uitgroeide tot het poppodium van nu. Dat doet het museum aan de hand van zo'n tweehonderd foto's, authentieke muziekopnames en verhalen van bezoekers, artiesten en medewerkers.

Onder anderen Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk, vertelt de bezoekers in een audiotour over Paradiso. Hij stond zelf ook al vaak met de band in de concertzaal. Ook vertelt oprichter Willem de Ridder over Paradiso, evenals verscheidene dj's en programmeurs. Iedereen kan zelf ook zijn herinneringen, verhalen en foto's achterlaten op de website van het Amsterdam Museum.

De expositie opent op 30 maart en duurt tot en met 19 augustus.

Expositie toont halve eeuw Paradiso
Expositie toont halve eeuw Paradiso (Foto: BuzzE)

Italiaanse curlers verrassen weer, Canada wint topper

De Italiaanse curlingploeg heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang weer voor een verrassing gezorgd. Na winst op Zwitserland werd donderdag ook van de Amerikaanse ploeg gewonnen door de mannen van skip Joël Retornaz, die op de Spelen in zijn Turijn in 2006 met goede prestaties een curlinggekte ontketende in Italië.

Tegen de ploeg van de Amerikaan John Shuster sloegen de Italianen in het derde end al snoeihard toe. Perfect spel bracht ze maar liefst vijf punten in één end, zelden gezien op een dergelijk niveau. De Amerikanen kwamen met drie en twee punten in de volgende ends wel terug, maar nog eens drie punten in het zesde end brachten Retornaz & Co uiteindelijk op een beslissende voorsprong: 10-9.

De ploeg van de Canadees Kevin Koe rekende in een prima topper af met Thomas Ulsrud en zijn Noorse teamgenoten. Koe & Co begonnen al met twee punten in het eerste end, en dat bouwden ze uiteindelijk uit naar een 7-4 zege. Zwitserland won met 9-7 van Denemarken. Groot-Brittannië won na een lastige partij met 6-5 van Japan.

Canada staat op kop met drie zeges, Groot-Brittannië, Zweden en het verrassende Italië volgen met twee stuks.

De Italiaanse skip Joël Retornaz schreeuwt zijn steen naar voren (Pro Shots/Action Images)
De Italiaanse skip Joël Retornaz schreeuwt zijn steen naar voren (Pro Shots/Action Images)

Canadese ijshockeysters kloppen VS in voorproefje finale

De Canadese ijshockeysters hebben de groepsfase op de Olympische Spelen in Pyeongchang met winst afgesloten. In de laatste wedstrijd werd gespeeld tegen de Amerikaanse aartsrivalen, met als inzet niet alleen de groepswinst, maar natuurlijk ook de eer.

De score werd namens Canada geopend door Meghan Agosta, die met de ploeg ook in 2006, 2010 en 2014 al olympisch goud won. Sarah Nurse verdubbelde de score zeven minuten later, terwijl de Amerikaanse ploeg volop aan bleef vallen. Met 45-23 leverden ze veel meer doelpogingen af, maar uiteindelijk kwam er maar één langs goalie Geneviève Lacasse: Kendall Coyne bepaalde de eindstand op 1-2.

Finland sloot de groepsfase af met een 5-1 zege op het Russische team, onder meer door twee goals van Michelle Karvinen. De Finse dames hopen na brons in Vancouver en heel veel bronzen WK-medailles eindelijk een mondiale finale te halen, wat ze nog nooit gelukt is.

In de kwartfinales spelen Finland en Zweden tegen elkaar, waarbij de winnaars in de halve eindstrijd tegen de VS staan. Zwitserland en de Russische dames strijden om een plekje in de halve finale tegen Canada.

Goalie Lacasse wordt belaagd door haar Canadese ploeggenotes (Pro Shots/Action Images)
Goalie Lacasse wordt belaagd door haar Canadese ploeggenotes (Pro Shots/Action Images)

Amstel Gold Race past finale opnieuw aan

De finale van de Amstel Gold Race zal dit jaar opnieuw worden aangepast. In de zestien kilometer lange finalelus kiest koersdirecteur Leo van Vliet om smallere wegen in de finale op te zoeken. Hij hoopt daarmee dat de wedstrijd lastiger te controleren wordt.

"In 2017 hebben we gezien dat we door een simpele wijziging aan te brengen een attractievere wedstrijd tot gevolg hebben gekregen. Met deze nieuwe wijziging zullen de kanshebbers op de overwinning zich ruim voordat de finale begint goed moeten positioneren of al ten aanval moeten zijn getrokken", aldus Van Vliet.

De enige Nederlandse wielerklassieker wordt op zondag 15 april verreden.

(Bron: YouTube)

Propje afval leidt naar 1,7 kg cocaïne

In Amsterdam controleerden agenten van het 'Team Hoofdwegen' dinsdagmiddag rond 18:00 uur een auto nadat één van de inzittenden een propje afval op straat gooide. Bij de controle troffen de dienders in eerste instantie een plak hasj van bijna een ons aan. Hierop werden de drie inzittenden aangehouden. 

De politie vond vervolgens in de auto nog eens 1,7 kilo cocaïne, €4.200 cash geld en diverse dure merktassen met een waarde van €5.000. Twee van de verdachten droegen daarnaast elk een duur merkhorloge met een waarde van meer dan €10.000 per stuk. Alles is in beslag genomen zo laat de politie weten. 

Biatlete Öberg pakt verrassend goud bij 15 kilometer

Hanna Öberg heeft voor een mooie verrassing gezorgd door het goud te pakken bij de vijftien kilometer individueel bij het biatlon. De jonge Zweedse bleef als één van de weinigen in de wedstrijd compleet foutloos bij het schieten en boekte daardoor haar mooiste zege uit haar nog jonge carrière. Anastasia Kuzmina pakte de zilveren olympische medaille, voor de Duitse Laura Dahlmeier.

De toppers waren verspreid over het startveld. Zo kwam Kuzmina (brons bij de achtervolging) al als een van de eersten in actie, terwijl Laura Dahlmeier, die al twee keer goud heeft gewonnen, pas als één van de laatsten in actie kwam.

Kuzmina was sterk op de latten, maar moest twee missers bij het schieten noteren en kreeg daarmee direct twee strafminuten aan haar broek. Ze zette desondanks wel de eerste snelle tijd neer, mede omdat de Slowaakse erg snel is op het langlaufdeel. Ze moest daarna wel toezien dat de foutloze verrassing Zweedse Hanna Öberg ruim twintig seconden onder haar tijd dook en direct daarmee haar kandidatuur voor een olympische titel bevestigde.

Ook de Wit-Russinnen Darya Domracheva en Nadezhda Skardino waren uitstekend onderweg. Het ging echter bij de laatste schietbeurt voor beide dames mis, met respectievelijk drie en één schietfout. Datzelfde lot was ook aan de Sloveense Anja Erzen besteed, die twee fouten maakte in de slotbeurt.

De enige twee die Öberg nog konden bedreigen voor het goud waren de Duitse Dahlmeier en Franziska Preuss. Halverwege de wedstrijd zat de foutloze Preuss op dertien seconden achter de Zweedse, terwijl Dahlmeier door een fout bij de eerste schietbeurt al vijftig seconden moest goedmaken. Beide dames wisten in de rest van de wedstrijd geen fout meer te maken, maar hun achterstand was te groot om het goud voor de neus van Öberg weg te halen.

Spannend was het nog wel in de strijd om de overige medailles. De beide Duitse dames lagen bij het ingaan van de laatste ronde nog voor Kuzmina, maar die bleek toch te snel op de ski’s, waardoor zij het zilver pakte. Dahlmeier bleek op haar beurt weer te snel te zijn voor Preuss, waardoor ze na haar twee gouden medailles nu genoegen moest nemen met brons.

Öberg na haar uiteindelijk gouden race (Pro Shots/Action Images)
Öberg na haar uiteindelijk gouden race (Pro Shots/Action Images)

Nintendo laat Toy-Con werkplaats zien

Nintendo onthult de Toy-Con-werkplaats en enkele aanvullende functies van de eerste twee Nintendo Labo-pakketten - het Mixpakket en het Robotpakket – die in Europa vanaf 27 april verkrijgbaar zijn.

Nintendo introduceerde onlangs Nintendo Labo voor Nintendo Switch, een lijn van interactieve bouw-en-speel-ervaringen, ontworpen om creatieve geesten te inspireren. Vandaag is bekendgemaakt dat Toy-Con-werkplaats onderdeel is van de software die bij elk Nintendo Labo-pakket wordt geleverd. Dit programma introduceert op een leuke en toegankelijke manier eenvoudige, technologische principes, zodat spelers inputs en outputs kunnen combineren om hun eigen nieuwe manieren van spelen uit te vinden.

Naast Toy-Con-werkplaats bieden de Toy-Con-creaties in elk pakket talloze manieren om plezier te beleven, waarbij spelers verschillende ervaringen bouwen, spelen en ontdekken.

Er zijn meer details bekendgemaakt van het Mix-pakket:

  • Toy-Con-piano: Na het samenstellen van een piano met 13 toetsen, kunnen spelers een kamerconcert geven of hun eigen liedjes opnemen en afspelen. Spelers worden aangemoedigd om te experimenteren met verschillende geluiden en toonhoogtes die tot iets unieks leiden – zoals een liedje die volledig uit kattengeluiden bestaat.
  • Toy-Con-motor: Spelers kunnen hun zelfgemaakte stuur vasthouden en daarmee over verschillende racebanen racen, computergestuurde tegenstanders verslaan of ballonnen verzamelen op bergachtig terrein. Creatievelingen kunnen zelfs hun eigen banen maken.
  • Toy-Con-hengel: Er zijn vele exotische vissen te ontdekken en sommige diepzeevissen zijn bijzonder lastig te vangen. In de aquariumstand kunnen spelers pronken met hun verzameling en zelfs hun eigen vissen maken.
  • Toy-Con-huis: Spelers worden vrienden met het schattige wezen dat in het Toy-Con-huis woont en ontdekken op het Nintendo Switch-scherm diverse manieren om ermee te spelen. Er zijn verschillende ervaringen te ontdekken, waaronder mijnwagenraces, bowlen en touwtje springen.
  • Toy-Con-modelauto: De modelauto zit vol met unieke en verrassende functies. Het Mixpakket bevat genoeg materiaal om twee modelauto’s mee te bouwen. Spelers kunnen sumoworstelen door de wagen van de tegenstander omver te beuken, tegen elkaar racen,of hindernisbanen creëren. In het pakket zitten ook reflecterende stickers waarmee spelers een route kunnen maken waar de wagen zonder chauffeur langs zal rijden, dankzij de infrarood-bewegingscamera van de rechter Joy-Con-controller.

Nintendo laat ook meer weten en zien van het Robot-pakket. Spelers kunnen hun eigen draagbare Toy-Con-robotpak bouwen en daarmee een in-game robot besturen. Met de robot kunnen spelers uitdagingen overwinnen en objecten vernietigen om nieuwe vaardigheden vrij te spelen. Competitieve spelers kunnen een vriend uitdagen voor lokale tweespelergevechten. Een extra Robotpakket is vereist voor de lokale coöpmodus. Het Robotpakket maakt het zelfs mogelijk de robot in de game aan te passen en te verbeteren.

Visser treft Oshigiri op olympische 5.000m

Morgen staat in de olympische schaatshal de 5.000 meter voor vrouwen op het programma. De loting is inmiddels geweest.

Annouk van der Weijden mag al in de eerste rit aan de bak. Haar tegenstandster is Ekatarina Zueva. Esmee Visser moet het in de vierde rit opnemen tegen de Japanse Oshigiri. De rit erna rijdt Claudia Pechstein tegen de Canadese Blondin. De 5.000 meter wordt afgesloten met de rit tussen Martina Sábliková en Natalia Voronina.

De 5.000 meter begint om 12:00 uur.

Rit Binnenbaan Buitenbaan
1 Annouk van der Weijden (NED) Marina Zueva (Oar)
2 Jelena Peeters (Bel) Carlijn Schoutens (VS)
3 Nana Takagi (Jpn) Isabelle Weidemann (Can)
  dweilpauze  
4 Misaki Oshigiri (Jpn) Esmee Visser (NED)
5 Ivanie Blondin (Can) Claudia Pechstein (Dui)
6 Natalia Voronina (Oar) Martina Sábliková (Tsj)

Schietpartij was 18e op school in 2018

De schietpartij op een school in Parkland, Florida, was bepaald niet de eerste van dit jaar. In de eerste anderhalve maand van 2018 vonden al achttien schietpartijen plaats op scholen. Volgens de ontwapeningsbeweging Everytown for Gun Safety kennen de Verenigde Staten gemiddeld één schietpartij op een school per week sinds 2013.

In de Verenigde Staten zijn er bijna net zoveel vuurwapens (300 miljoen) als er inwoners zijn (323 miljoen). Daarmee zijn er tweemaal zoveel wapens per persoon als een halve eeuw geleden.

De Amerikanen vormen 4,5 procent van de wereldbevolking, maar bezitten 48 procent van de vuurwapens die wereldwijd in handen van particulieren zijn. De helft van alle wapens in de VS is in handen van slechts 3 procent van de bevolking.

Schietpartij was 18e op school in 2018
Schietpartij was 18e op school in 2018 (Foto: ANP)

Prinses Ariane heeft gebroken pols

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Ariane der Nederlanden, de jongste dochter van koning Willem-Alexander, heeft zondag jl. haar linkerpols gebroken bij het schaatsen. Dit bleek bij controle in het ziekenhuis vanmorgen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zojuist bekend gemaakt.

De pols moet naar verwachting 3 weken in het gips. De Prinses zal tijdens de voorjaarsvakantie in Lech volgens haar behandelend arts vermoedelijk wel kunnen skiën.

Beterschap Ariane! 

Prinses Ariane heeft gebroken pols (Foto: RVD / Erwin Olaf)
Prinses Ariane heeft gebroken pols (Foto: RVD / Erwin Olaf)

Zuid-Koreaanse curlsters stunten tegen Canada

De Zuid-Koreaanse curlingdames hebben op de Olympische Spelen in Pyeongchang in de tweede speelronde van de groepsfase voor een ware stunt gezorgd. Kim Eun-jung en haar team, Aziatisch kampioenen, rekenden af met de ploeg van de Canadese skip Rachel Homan, de favoriete voor het goud.

Wereldkampioene Homan en haar team hadden het bijzonder moeilijk, maar met prima scores in de zesde en zevende ends leek het nog goed te komen. Zuid-Korea kwam echter op 5-4 en in het negende end scoorden ze maar liefst drie punten in één keer. Homan en haar team moesten alles uit de kast halen in het laatste end, maar dat lukte niet: twee punten waren niet genoeg en Zuid-Korea won met 8-6.

De Amerikaanse skip Nina Roth leidde haar ploeg naar een eveneens verrassende zege. Eve Muirhead en de Britse dames werden met 7-4 verslagen. Japan was Denemarken met 8-5 de baas en staat als enige op twee zeges, de Russinnen wonnen met 7-6 van China na een knappe comeback in het laatste end.

De Canadese skip Rachel Homan levert een steen af (Pro Shots/Action Images)
De Canadese skip Rachel Homan levert een steen af (Pro Shots/Action Images)

Langlaufster Haga verrast met olympisch goud als verjaardagscadeau

Langlaufster Ragnhild Haga heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang verrassend het goud veroverd op de 10 kilometer vrije stijl. De Noorse gaf zichzelf zo het ultieme verjaardagscadeau, ook al was het iets te laat - maandag werd ze 27 jaar.

Haga zette constant razendsnelle tijden neer, terwijl de een minuut later vertrokken Zweedse favoriete Charlotte Kalla er keer op keer bovenop zat. In het tweede deel trok de Noorse de gashendel echter volledig open: het gat ging van twee naar dertien seconden tussen 6,2 en 8,4 kilometer en aan de finish kwam Kalla twintig tellen tekort om Haga te kloppen.

Er was wel zilver voor Kalla, want zij was op haar beurt weer dik tien seconden sneller dan de Noorse grootheid Marit Bjørgen. Die moest het brons wel delen, want Krista Pärmäkoski uit Finland kwam tot exact dezelfde tijd. Nadat de Amerikaanse Jessica Diggins enkele seconden tekort kwam om zich het podium op te langlaufen, waren de plekken voor de medailles beslist.

Haga trekt de allerlaatste beetjes energie er nog eens uit (Pro Shots/Action Images)
Haga trekt de allerlaatste beetjes energie er nog eens uit (Pro Shots/Action Images)

Ghibli-muziek in Ni no Kuni 2

Bandai Namco heeft een lief dagboek uitgebracht waarin de muziek van Ni no Kuni II: Revenant Kingdom onder de aandacht wordt gebracht door te laten zien hoe deze gemaakt is.

Niemand minder dan Joe Hisaishi, die heel wat Studio Ghibli-films van muziek heeft voorzien, vertelt over hoe muziek de wereld van Ni no Kuni II tot leven brengt.

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom komt 23 maart uit op pc en PlayStation 4.

Matchfixingpoging Anema in Sochi

Tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sochi heeft schaatscoach Jillert Anema een poging tot matchfixing ondernomen. Dit meldt De Volkskrant.

Anema was vier jaar geleden trainer van de Franse achtervolgingsploeg. Hij vroeg toen aan de bondscoach van Nederland, Arie Koops, of Nederland in de eerste ronde van de achtervolging rustig aan wilde doen. Anema wilde gezichtsverlies vermijden en daarnaast vroeg hij het ook uit vrees van verlies van Franse fondsen.

Als tegenprestatie beloofde Anema, die met Jorrit Bergsma goud won op de 10.000 meter, ons land een kleine overwinning. Uiteindelijk was Oranje Frankrijk ruim de baas en pakte vervolgens olympisch goud.

NOC*NSF heeft Anema toen een officiële waarschuwing gegeven, en betreurt dat het bericht nu naar buiten komt.

Asus' externe RGB-controller voor monitoren

Met de techniek achter Philips Ambilight kun je de kleuren op je scherm terug laten komen in lampen die zijn verborgen in de rand van je tv. Helaas is Philips Ambilight in een tv gebakken en niet los te koop. Met een extern kastje van Asus genaamd Aura Terminal kun je dit trucje ook, maar dan met losse led-strips die je overal kunt plaatsen.

Asus ROG Aura Terminal

Asus ROG heeft op bepaalde moederborden het Aura RGB-systeem, waarmee je alle rgb-effecten van je pc en randapparatuur kan synchroniseren. Een Aura Terminal kan makkelijk samenwerken met Aura, maar dat hoeft helemaal niet. Je hebt dus geen Asus moederbord nodig om met de Terminal te werken. Je sluit het kastje aan op een USB 2.0 ingang, klikt je led-strips erin en klaar. Om het goed aan te sturen is het handig als je pc-systeem ook een videokaart heeft, maar dat mag je van een gamer verwachten. De led-strips kun je vastmaken aan je monitor. De techniek om de kleuren op je scherm terug te laten komen in je lampjes, noemt Asus de Halo-technologie. In onderstaand filmpje wordt de Aura Terminal even belicht vanaf 2:27. Wanneer de Aura Terminal op de Nederlandse markt komt is nog niet bekend.

The Evil Within 2 nu in first-person te spelen

Bethesda laat weten dat The Evil Within 2 nu ook in first-person perspectief te spelen is op PlayStation 4, Xbox One en pc. Hetenige dat je moet doen is de laatste gratis update installeren.

Als je The Evil Within 2 al hebt, dan is het wijzigen naar first-person zo simpel als een voorkeur aanpassen in het menu. Je kunt dit op ieder moment wijzigen, dus kun je de game ervaren zoals je het zelf wil. Als je The Evil Within 2 nog niet hebt en je wilt er mee aan de slag, dan kun je de Free Trial downloaden en de eerste hoofdstukken van de game spelen, ook in de nieuwe first-person mode. Alle voortgang neem je mee als je ervoor kiest om de game later aan te kopen.

"Veel spelers houden ervan om horror games te beleven in first-person perspectief, dus voor al wie een aantal situaties wil zien door de ogen van Sebastian, is dit de perfecte gelegenheid", zegt Shinsaku Ohara, producer bij Tango Gameworks. "Union verkennen in first-person doet de omgeving nog groter aanvoelen dan wanneer je dat doet in third-person. Je zult ook de setting en vijanden van veel dichterbij kunnen bekijken en merken hoeveel tijd en moeite er werd besteed aan details."

The Evil Within 2 is al verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

FOK! Wat een weer: code wit (sneeuw!)

Vanochtend is het bewolkt en zijn er perioden met regen, in de noordoostelijke helft eerst (natte) sneeuw. In het noordoosten heeft zich een sneeuwdek gevormd en kan het de eerste helft van de ochtend nog glad zijn door sneeuwresten. In de loop van de ochtend wordt het van het westen uit overwegend droog maar blijft het bewolkt. Vanmiddag trekken enkele regenbuien over het land, waarna het van het westen uit opklaart. De middagtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het noordoosten tot 9°C in het zuiden. De wind draait naar het zuidwesten en is matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig en soms krachtig.

In de nacht naar vrijdag is er weinig bewolking en koelt het landinwaarts af naar rond het vriespunt. Hier en daar kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Aan zee wordt het met een minimumtemperatuur rond 3°C minder koud. De wind is landinwaarts zuidwestelijk en zwak tot matig. In de kustgebieden staat een matige tot vrij krachtige westenwind, in het Waddengebied kan de wind af en toe krachtig zijn.

Vrijdag overdag zijn er flinke perioden met zon en blijft het droog. De middagtemperatuur ligt rond 8°C en de westelijke wind is overwegend matig. In het noordelijk kustgebied is de wind in de ochtend nog vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Rustig bospad in de buurt van Heerlen (Archieffoto: Luuntje)
Rustig bospad in de buurt van Heerlen (Archieffoto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Duitse kunstschaatsers met wereldrecord eindelijk naar olympisch goud

Kunstschaatsers Aljona Savchenko en Bruno Massot hebben op de Olympische Spelen in Pyeongchang het goud veroverd bij de paren. Vooral voor de 34-jarige Savchenko was dat een emotioneel moment: met partner Robin Szolkowy veroverde ze vele wereldtitels, maar op de Spelen bleef het bij twee keer brons.

Massot maakte de overstap vanuit Frankrijk en vormde een nieuw duo, samen met Savchenko. Het enige doel was olympisch goud, maar dat leek na de korte kür lastig: de twee stonden vierde en de achterstand op de twee leidende duo's leek vrij groot.

In de vrije kür gingen Savchenko en Massot echter los op La Terre vue du ciel van Armand Amar en dat leverde een dik wereldrecord van 159,31 punten op. Wereldkampioenen, topfavorieten en leiders Sui Wenjing en Han Cong uit China gingen fors de fout in en eindigden zo achter het Duitse duo.

Meagan Duhamel en Eric Radford deden het namens Canada prima, maar moesten wel genoegen nemen met plek drie. Dat leek niet genoeg voor een medaille, want met Evgenia Tarasova en Vladimir Morozov uit Rusland nog te gaan was ook de strijd om goud nog open.

De twee hadden in de korte kür een voorsprong opgebouwd, maar in de vrije kür ging het mis voor de Russen. Ze vergooiden het helemaal en eindigden zelfs als vierde, achter de bronzen Duhamel/Radford.

Savchenko en Massot op weg naar goud (Pro Shots/Action Images)
Savchenko en Massot op weg naar goud (Pro Shots/Action Images)

Vaultier doorbreekt snowboardhegemonie Amerikanen

Pierre Vaultier heeft naar verwachting het goud gewonnen op de Olympische Snowboardcross. De Franse snowboarder ontsnapte in de halve finale aan uitschakeling, maar in de finale was hij soeverein. Vaultier is met deze uitslag de eerste niet-Amerikaan die goud haalt bij het snowboarden deze spelen. Regino Hernandez pakte verrassend het brons voor Spanje: de eerste wintermedaille voor Spanje in 26 jaar. Jarryd Hughes pakte het zilver.

De snowboardcross staat garant voor spektakel en verrassingen en dat was vandaag niet anders. Al in de kwartfinales ging een van de favorieten voor een medaille, Omar Visintin, eruit door een val, omdat hij werd geraakt door een vallende concurrent. In de halve finale ontsnapte de andere grote kanshebber voor het goud: Vaultier viel in zijn halve finale, maar drie concurrenten deden dat ook. Zo kon Vaultier als derde van zes nipt de finale in. In de andere halve finale vielen maar liefst vijf van de zes deelnemers, wat onderstreept dat het soms een loterij is.

In de finale was het minder vreemd. Vaultier, Hughes en Hernandez waren de hele dag al de drie snelsten en meest solide snowboarders. Vaultier was goed weg voor de Australiër en de Spanjaard. Hughes kwam al vrij snel op de tweede plaats terwijl Hernandez druk van achteruit had totdat er het enige absurde moment in de finale kwam: de overige drie deelnemers kwamen allemaal ten val. Hierdoor leek het beslist om de medailles, gegeven dat de drie heren zouden blijven staan. Hernandez en Hughes streden nog behoorlijk om de tweede plaats en Hernandez leek nog in de buurt te komen, maar uiteindelijk lukte het de Spanjaard net niet. Hernandez stelde zich tevreden met brons, terwijl Hughes zilver pakte achter een ongenaakbare Vaultier

Skiester Shiffrin begint 'goudjacht' op reuzenslalom

Alpineskiester Manuela Mölgg staat na de eerste run van de reuzenslalom op de Olympische Spelen in Pyeongchang aan de leiding. De 34-jarige Italiaanse was 0,20 seconden sneller dan de Amerikaanse Mikaela Shiffrin.

Mölgg maakt al vele jaren deel uit van de mondiale subtop, maar stond op WK's of Olympische Spelen nog nooit op het podium. In de World Cup deed ze dat veertien keer, maar winst zat er nog nooit in - meer dan eens gooide ze het weg in de tweede run. 

Achter Shiffrin bleek dat de Italiaanse dames zoals verwacht sterk waren. Op 0,29 seconden van Mölgg volgde haar landgenote Federica Brignone als derde, terwijl Marta Bassino op 0,57 tellen vijfde staat. Met 0,55 seconden achterstand staat de Noorse Ragnhild Mowinckel daar nog tussen.

Ook het Zweedse duo Sara Hector (+0,60) en Frida Hansdotter (+0,70) mag nog niet afgeschreven worden en dat geldt ook zeker voor de Duitse Viktoria Rebensburg, die op 0,83 staat.

Om 05.45 uur gaat de tweede en beslissende run van start.

Update 06.55 uur
Tessa Worley, vooraf een van de favorieten, was in de eerste run matig, maar zette een sterke tweede manche neer. Rebensburg was de eerste die de Française wist verslaan en dus pakte de Duitse de leiding.

Hansdotter en Hector kwamen er door matige runs niet echt bij in de buurt, maar de jonge Bassino maakte het onderin nog zeer spannend: ze kwam 0,09 seconden tekort om Rebensburg te kloppen.

Mowinckel leek tekort te komen, maar onderin gaf de Noorse nog eens gas en ze nam de leiding over, een kleine twee tienden voor Rebensburg. Brignone nestelde zich daar vervolgens tussen, waarna Shiffrin met een heerlijke run de eerste plek veroverde.

Zo stond van de kanshebsters alleen leidster Mölgg nog boven, maar de Italiaanse deed wat ze zo ontzettend vaak gedaan heeft: een geweldige uitgangspositie uit handen geven. De run mislukte volledig, Mölgg kwam tot de achtste tijd en het sprookje was voorbij.

Het goud ging zo naar Shiffrin, haar eerste van in potentie wel vier of misschien zelfs vijf gouden medailles. Zilver was er voor Mowinckel, voor de bronzen Brignone.

Shiffrin vecht zich naar olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Shiffrin vecht zich naar olympisch goud (Pro Shots/Action Images)

AzG ontslaat medewerkers om seksueel wangedrag

Bij hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zijn vorig jaar wereldwijd 24 gevallen geweest van seksueel misbruik of wangedrag. Zeven van deze gevallen vielen onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse afdeling van AzG. De organisatie heeft vijf mensen daarvan ontslagen. Wereldwijd zijn twintig medewerkers ontslagen, zei een woordvoerster na berichtgeving van de NOS.

AzG stelt dat een zero-tolerancebeleid wordt gevoerd ten aanzien van seksueel wangedrag. "Seksueel wangedrag is altijd onacceptabel. Wij doen er dan ook alles aan om onverantwoord gedrag te voorkomen. Ons streven is om voor iedereen een veilige omgeving te creëren: voor onze medewerkers, onze patiënten en voor al die andere mensen waarmee we in contact komen in onze projecten en kantoren", aldus AzG.

Wereldwijd waren er vorig jaar binnen de organisatie 146 meldingen van ongewenst gedrag. In veertig gevallen is bewezen dat er sprake was van ongewenst gedrag. In 24 van deze gevallen was er sprake van misbruik of seksueel wangedrag, aldus de woordvoerster. Volgens haar ging het in alle gevallen om ongewenst seksueel gedrag tussen collega's onderling en niet tussen medewerkers en patiënten.

De organisatie zegt elke melding van wangedrag serieus te nemen. "Dit zijn afschuwelijke, onacceptabele situaties. Wij doen er bij AzG alles aan om dit te voorkomen. We hebben gedragsregels waaraan je je hoort te houden. Daar zien we op toe en we trainen mensen", stelt directeur Nelke Manders. "Maar als zich toch iets voordoet, dan zijn we zorgvuldig in de opvolging. Transparantie is noodzakelijk. Tegen medewerkers die over de schreef gaan. En voor de slachtoffers die steun nodig hebben."

AzG ontslaat medewerkers om seksueel wangedrag
AzG ontslaat medewerkers om seksueel wangedrag (Foto: ANP)

Steeds minder kinderen dood door kanker

In 2016 overleden 61 kinderen onder 15 jaar aan kanker. Deze sterfte is nog nooit zo laag geweest. In het begin van de jaren zeventig overleden jaarlijks meer dan 200 kinderen aan kanker. Dit meldt het CBS op basis van een analyse van de kankersterfte bij kinderen.

In 2016 overleden 32 jongens en 29 meisjes aan kanker. Bijna vijftig jaar geleden overleden nog meer dan vier keer zoveel kinderen aan kanker. De grootste daling van de kankersterfte bij kinderen vond plaats in de jaren zeventig en tachtig. Daarna daalde de kindersterfte aan kanker langzamer.

Leukemie
Hersenkanker en leukemie zijn de meest voorkomende soorten kanker waaraan kinderen overlijden. De daling van de sterfte aan kanker bij kinderen wordt voor een groot deel verklaard door de daling van het aantal aan leukemie overleden kinderen. In het begin van de jaren zeventig overleden nog gemiddeld 100 kinderen per jaar aan leukemie, ruim 40 procent van de totale kankersterfte bij kinderen. De laatste jaren overlijden jaarlijks minder dan 20 kinderen aan leukemie.

Meest voorkomende doodsoorzaak 
In de periode 2007–2016 was voor kinderen van 3 tot en met 11 jaar kanker de meest voorkomende doodsoorzaak. Drie op de tien overleden kinderen van deze leeftijd stierven aan kanker.

Hersentumoren zorgen voor de hoogste sterfte aan kanker bij kinderen, met een aandeel van 42 procent (periode 2007–2016), aan leukemie overleed 22 procent. Ook sterfte aan kanker van het bijnierweefsel (10 procent), botten en gewrichten (7 procent) komt relatief vaak voor bij kinderen. Jaarlijks wordt bij ruim 400 kinderen (0 tot 15 jaar) kanker vastgesteld. Dankzij verbeterde behandeling en zorg genezen steeds meer kinderen van kanker.

Steeds minder kinderen dood door kanker (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Steeds minder kinderen dood door kanker (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Brandmeldingen in 2017 gedaald

Bij de meldkamers van de brandweer kwamen in 2017 bijna 219.000 meldingen binnen van incidenten, 3.000 minder dan een jaar eerder. Het aantal meldingen voor brand lag 7 procent lager dan in 2016, het aantal verzoeken om hulp steeg met 6 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Van de ongeveer 219.000 meldingen leidden bijna 140.000 tot het daadwerkelijk alarmeren van de brandweer, 2.000 minder dan het daar jaar daarvoor. Bijna 130.000 keer moest de brandweer daadwerkelijk uitrijden, 116.000 keer (90 procent) kwam de brandweer ter plaatse. Een op de tien keer dat de brandweer uitreed, bleek dat zij niet meer nodig was en werd de inzet afgebroken.

Minder brandmeldingen in 2017
Brandweermeldkamers kregen in 2017 ruim 115.000 meldingen van brand, een daling van ongeveer 9.000 (7 procent) ten opzichte van 2016. De brandmeldingen betroffen bijna 71.000 meldingen vanuit automatische brandmeldinstallaties en ongeveer 44.000 telefonische meldingen. Voor het derde jaar op rij kwamen er bij de brandweer minder brandmeldingen (10 procent) binnen van automatische brandmeldinstallaties. Omdat meldkamers meer dan de helft van deze automatische meldingen zelf afhandelde, leidde dit tot bijna 35.000 alarmeringen in de kazernes. In driekwart van de alarmeringen moest de brandweer ter plaatse komen.

Het aantal telefonische meldingen van brand was in 2017 ten opzichte van een jaar eerder licht gedaald naar ongeveer 44.000. In 2016 was nog sprake van een stijging. Bij telefonische brandmeldingen kwam de brandweer in meer dan 80 procent van de alarmeringen ter plaatse.

Stijging verzoeken om hulpverlening
In tegenstelling tot het aantal meldingen van brand, steeg het aantal verzoeken om hulp voor de brandweer. In totaal kwamen er bij de meldkamer vorig jaar bijna 104.000 verzoeken om hulpverlening binnen, 5.700 meer dan een jaar eerder. In 2016 was nog sprake van een daling van het aantal hulpverleningsverzoeken ten opzichte van 2015.

Van de binnengekomen hulpverleningsmeldingen werd ongeveer 35 procent afgehandeld door de meldkamer zelf. In twee derde van de meldingen werden brandweerkorpsen ook daadwerkelijk gealarmeerd. In 59.000 gevallen (57 procent) kwamen zij ter plaatse. 

Skeletonner Yun haalt uit voor eigen publiek

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang heeft skeletonner Yun Sung-bin de verwachtingen op dag één van de wedstrijd volledig ingelost. De 23-jarige Zuid-Koreaan was vooraf veruit de meest 'zekere' gouden Zuid-Koreaanse medaille op de Spelen en na twee van de vier runs stelt hij niet teleur.

Yun nam het stokje in het skeleton - waarbij men, liggend op een sleetje, head first door het ijskanaal raast - definitief over van Martins Dukurs, en zeker op zijn thuisbaan staat er geen maat op Iron Man. In beide runs tekende hij voor de ruimschoots snelste tijden, waarmee hij al een ruime voorsprong op de rest opbouwde.

Op 0,74 seconden volgt de Russische wereldkampioen junioren Nikita Tregubov, met Martins Dukurs op 0,88 seconden op de derde plek. Zijn oudere broer Tomass, die er net als Martins na de Spelen mee stopt, neemt plek vijf in beslag op 1,11 tellen. De Brit Dom Parsons profiteerde optimaal van de naar verluidt fenomenaal snelle Britse pakken en nestelde zich op 0,91 op een verrassende vierde plek.

De Nederlandse Ghanees Akwasi Frimpong, dankzij wie Ghana debuteert op de Winterspelen, staat niet geheel verrassend op de dertigste en laatste plek, achter de Jamaicaan Anthony Watson.

Yun springt op zijn slee na een verschroeiende start (Pro Shots/Action Images)
Yun springt op zijn slee na een verschroeiende start (Pro Shots/Action Images)

Olympisch koningsnummer levert Noorse dubbelslag op

Het koningsnummer van de Olympische Spelen, de afdaling in het alpineskiën, heeft een Noorse dubbelslag opgeleverd. Aksel Lund Svindal kroonde zich tot olympisch kampioen, na de super-G van 2010 het tweede goud voor de Noor, die door zware knieblessures al meerdere keren bijna gestopt was met de sport. Svindal is de eerste skiër ooit die drie mondiale afdalingstitels wint, na WK-goud in 2007 en 2013.

De Zwitserse topfavoriet Beat Feuz begon niet opvallend snel, maar op het onderste deel van de piste trok Kugelblitz de gashendel volledig open, waarna hij de leidende tijd van Dominik Paris aan gort skiede. Bijna meteen daarna kwam Svindal echter al naar beneden en de grote Noor was in het middenste deel van de piste bloedsnel. Onderin verloor hij wel iets op Feuz, maar toch pakte Svindal de snelste tijd.

Met Kjetil Jansrud kwam de volgende echte uitdaging voor Svindal uit eigen land. De Noor was verschroeiend snel op het bovenste deel van de piste en leek hard op weg naar goud, maar een ietwat mislukte sprong kostte hem net te veel tijd en hij eindigde 0,12 tellen achter zijn landgenoot. De volgende Noor, Aleksander Aamodt Kilde, was bovenin enorm snel, maar na een veel te verre sprong verloor hij al zijn tijd en was hij kansloos.

Ook de Italiaan Peter Fill was prima onderweg, maar bij een sprong landde hij in de wat zachtere sneeuw, waarmee hij zijn snelheid kwijt was. Met Hannes Reichelt en Vincent Kriechmayr - ondanks een sterke start - haalden ook de Oostenrijkse toppers het niet, terwijl Christof Innerhofer namens Italië de laatste kanshebber leek en ook hij haalde het niet.

Een kleine disclaimer: zoals altijd komen er op het moment van schrijven nog flink wat skiërs naar beneden. De kans lijkt echter klein dat een van hen de top-3 nog gaat bedreigen, hoewel verrassingen nooit uit te sluiten zijn.

Svindal zette een fantastische afdaling neer (Pro Shots/Action Images)
Svindal zette een fantastische afdaling neer (Pro Shots/Action Images)

Kabinet zet streep door referendumwet

Oppositiepartijen spreken er schande van, maar dat het raadgevend referendum gaat verdwijnen staat eigenlijk al vast. Toch is er voor het debat donderdag in de Tweede Kamer 6,5 uur tijd gereserveerd. Het kabinet wil er vanaf, omdat het geen effectief instrument zou zijn voor meer inspraak door burgers.

Het raadgevend referendum was geen lang leven beschoren. Na jaren soebatten kwam het in 2015 eindelijk tot stand en sindsdien is er slechts een volksraadpleging gehouden: over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Een ruime meerderheid stemde tegen het verdrag, tot ongenoegen van het toenmalige kabinet.

Volgende maand volgt een tweede referendum, over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Maar de uitslag daarvan zal waarschijnlijk niets veranderen aan de invoering van wat critici de 'sleepwet' noemen. CDA-leider Sybrand Buma zei vorig jaar al dat het kabinet 'nee' bij het referendum zal negeren.

50PLUS verzamelt steun om nog een raadgevend referendum te houden over de zogenoemde wet-Hillen. Die regeling geeft een belastingvoordeel aan woningbezitters met een (bijna) afgeloste hypotheek. Voor een volksraadpleging moet 50PLUS 300.000 handtekeningen verzamelen.

Kabinet zet streep door referendumwet
Kabinet zet streep door referendumwet (Foto: ANP)

Pyeongchang Vandaag - donderdag 15 februari

Het wordt een eentonig verhaal maar we hadden woensdag weer een goede dag bij de Olympische Spelen met goud voor Jorien ter Mors. Ook donderdag is er een kans op eremetaal met Sven Kramer en Jorrit Bergsma op de 10.000 meter bij het schaatsen. Verder is er een mooi vol programma, met name in de nacht. Uiteraard moeten we daarbij hopen dat het niet te hard waait...

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Vrouwen poulefase ronde 2 Nee
02.00 uur Alpineskiën Vrouwen reuzenslalom run 1 Nee
02.00 uur Skeleton Mannen run 1 Nee
02.30 uur Kunstrijden Paren vrije dans Ja
03.00 uur Snowboarden Mannen cross plaatsingsrun 1 en 2 Nee
03.30 uur Alpineskiën Mannen afdaling Ja
03.30 uur Skeleton Mannen run 2 Nee
04.10 uur IJshockey Mannen poulefase Finland - Duitsland Nee
04.10 uur IJshockey Vrouwen poulefase VS - Canada Nee
05.30 uur Snowboarden Mannen cross 1/8e finale Nee
05.45 uur Alpineskiën Vrouwen reuzenslalom run 2 Ja
06.04 uur Snowboarden Mannen cross 1/4e finale Nee
06.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 3 Nee
06.25 uur Snowboarden Mannen cross 1/2e finale Nee
06.45 uur Snowboarden Mannen cross finale Ja
07.30 uur Langlaufen Vrouwen 10km vrije stijl Ja
08.40 uur IJshockey Mannen poulefase Noorwegen - Zweden Nee
08.40 uur IJshockey Vrouwen poulefase Rusland* - Finland Nee
09.15 uur Biatlon Vrouwen 15 kilometer Ja
12.00 uur Freestyleskiën Vrouwen Aerials kwalificatie run 1 Nee
12.00 uur Schaatsen Mannen 10 kilometer Ja
12.05 uur Curling Vrouwen poulefase ronde 3 Nee
12.20 uur Biatlon Mannen 20 kilometer Ja
12.45 uur Freestyleskiën Vrouwen Aerials kwalificatie run 2 Nee
13.10 uur IJshockey Mannen poulefase Tsjechië - Zuid Korea Nee
13.10 uur IJshockey Mannen poulefase Zwitserland - Canada Nee
13.30 uur Rodelen Mixed estafette Ja

*officieel heet de ploeg: Olympische atleten uit Rusland.

Nederlanders in actie

Er komen donderdag slechts twee Nederlanders in actie, maar wel twee die waarschijnlijk een medaille zullen gaan veroveren. Jorrit Bergsma en Sven Kramer gaan proberen om olympisch kampioen te worden op de 10.000 meter. Bergsma werd dit al vier jaar geleden, terwijl Kramer nog steeds op zijn eerste titel wacht op deze afstand. Bergsma zal starten in rit vier terwijl Kramer in de laatste van zes ritten moet aantreden. 

Kramer hoopt eindelijk goud op de 10 kilometer te pakken (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Kramer hoopt eindelijk goud op de 10 kilometer te pakken (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Prominenten in actie

Het spectaculaire snowboardcross staat op het programma bij de mannen. Een onderdeel waarin van alles kan gebeuren, maar de laatste jaren is er één constante factor: Pierre Vaultier. De regerend olympisch en wereldkampioen staat momenteel bovenaan in de wereldbeker, die hij de afgelopen twee seizoenen al wist te winnen. Maar op de snowboardpiste kan van alles gebeuren, dus Vaultier zal er wel voor moeten vechten. 

Opmerkelijk

Bij het rodelen staat het laatste onderdeel op het programma, namelijk de mixed estafette. Een opmerkelijk onderdeel, want de ijsbaan is niet echt makkelijk om een stokje over te dragen, of elkaar aan te tikken. Daar is dan ook een andere oplossing voor gevonden. Bij de finish moeten de eerste en tweede die naar beneden gaan (respectievelijk een mannelijke en vrouwlijke deelnemer) een bordje raken bij de finish. Als deze aangeraakt is mag bovenaan de baan de volgende deelnemer vertrekken. 

De laatste die naar beneden moet is de de dubbelrodel. Als zij het bordje aanraken dan is dat de eindtijd voor een land. Mocht één van de drie het bord missen bij de finish, dan is het ook direct klaar voor het land. In onderstaand filmpje kun je zien hoe dat gaat.

Federer makkelijk door in Rotterdam, Zverev uitgeschakeld in tweede ronde

Roger Federer heeft zonder problemen de tweede ronde bereikt van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam. De Zwitser was binnen 47 minuten klaar met de Belg Ruben Bemelmans: 6-1, 6-2.

De eerste set was al binnen 18 minuten gespeeld. Hij was met 6-1 duidelijk te sterk voor Bemelmans. Ook in de tweede set had de Zwitser geen enkele moeite tegen de nummer 116 van de wereld en was na drie kwartier klaar. In de volgende ronde treft Federer de Duitser Philipp Kohlschreiber, die in een spannende wedstrijd won van de Rus Karen Khachanov: 3-6, 7-6 (1), 7-6 (5).

Alexander Zverev heeft de tweede ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament niet overleeft. De Duitser, als derde geplaatst in Rotterdam, verloor in twee sets verrassend van de Italiaan Andreas Seppi 6-4 en 6-3.

Zverev begon nog goed aan de wedstrijd tegen Seppi en kwam met 3-0 voor. De Italiaan, die in de laatste kwalificatieronde verloor maar als 'lucky loser' toch mee mocht doen aan het hoofdtoernooi, zou in het vervolg van de eerste set drie keer op rij de service van de Duitser braken. In de tweede set had Seppi aan een break in de zesde game genoeg om de winst te pakken.

Festival richt zich op vrouwelijke line-up

Het Cornbury muziekfestival richt zich dit jaar voornamelijk op vrouwelijke artiesten. Zo is Alanis Morissette de headliner op zaterdag en staan ook Mavis Staples, Amy Macdonald, Nina Nesbitt, Pixie Lott en PP Arnold op het podium.

De laatste tijd worden veel festivals bekritiseerd vanwege de voornamelijk mannelijke line-up. Zangeres Lily Allen deelde onlangs een affiche van het driedaagse Wireless Festival in Londen, waarbij alle mannelijke artiesten waren 'weggepoetst'. Wat overbleef was een poster met drie vrouwen in de line-up. "Er is geen excuus, werkelijk niet één, om zo te programmeren", zegt Cornbury-organisator Hugh Phillimore tegen de BBC. "Als ik een beetje mijn best zou doen, zou het hele festival uit vrouwen bestaan. Het is helemaal niet zo moeilijk. Er zijn enorm veel geweldige vrouwelijke acts", aldus Phillimore.

Op 1 maart wordt de line-up van de andere twee dagen bekend gemaakt. "Pas op - er komen nog meer vrouwen bij", grapt de organisator. Cornbury Music Festival in het Britse Great Tew bestaat sinds 2004. In 2017 zou de laatste editie zijn, maar de organisatie kwam na veel protest op deze beslissing terug.

Festival richt zich op vrouwelijke line-up
Festival richt zich op vrouwelijke line-up (Foto: BuzzE)

'Mass-shooting' Amerika: 17 doden, veel gewonden

Bij een 'mass-shooting' op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland (Florida) zijn mogelijk 20 tot 50 gewonden gevallen. De school bevindt zich in een 'lock-down'. Hulpverleners zijn in grote getale aanwezig. 

De Amerikaanse kustwacht heeft helikopters gestuurd om ondersteuning te bieden. Een aantal leerlingen hebben zich met een lerares in een 'kast' verstopt. Een van de leerlingen doet live verslag: "Opeens was er een heel hard geluid. Mensen huilen hier." 

Op beelden is te zien hoe gewonden op brancards in ambulances worden getild. 

President Trump is op de hoogte gesteld van de schietpartij. De politie vraagt mensen om het gebied te vermijden. Gedeputeerde Lindsay Walters in het Witte Huis laat weten: "We monitoren de situatie. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers."

Update 21:40 uur
Volgens onbevestigde berichten zou de schutter een voormalige leerling zijn. Ook zouden inmiddels de eerste leerlingen het gebouw aan het verlaten zijn. Er zou één dode gevallen zijn bij de schietpartij. 

Zwaar gewapende schutters zijn bezig om de school te enteren en de leerlingen te evacueren. Inmiddels zou de gouverneur, Rick Scott, onderweg zijn naar de plek des onheils. 

Update 21:54 uur
De schutter zou opzettelijk het brandalarm af hebben laten gaan zodat de studenten dachten dat het om een brandoefening ging. 

Update 21:58 uur
Trump spreekt op Twitter zijn medeleven uit en is van mening dat geen scholier of docent zich onveilig mag voelen op school. 

Update 22:01 uur
Volgens CBS Miami zou er een persoon aangehouden zijn. Het is onduidelijk of het om de schutter gaat. 

Update 22:20 uur:

De politie laat via Twitter weten dat de schutter is aangehouden.

Update 22:40 uur:
Volgens de laatste berichten zouden er 7 doden gevallen zijn bij de schietpartij. 

Update 00:40 uur:
Zojuist is door de lokale politie bevestigd dat er 17 doden zijn. Er zijn meerdere gewonden waarvan een aantal op dit moment nog geopereerd worden. Of ze nog in levensgevaar zijn is onbekend. De schutter is de 19-jarige Nicholas Cruz, hij maakte gebruik van een AR-15 en had meerdere patroonhouders bij zich. Hij heeft zich op een gegeven moment zonder verzet overgegeven. Diverse bronnen vertellen dat de jongen psychische problemen had en al langer met wapens bezig was. Hij was een oud-leerling van de school maar is door nog onbekende reden van deze school afgestuurd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.