Olympisch goud voor Frenzel na spannende ontknoping noordse combinatie

Het duurde wegens de wind - verrassend - even, maar op de Olympische Spelen is ook de noordse combinatie van start gegaan. Het eerste onderdeel, het schansspringen, werd wegens de te harde wind met een half uurtje uitgesteld, dus al met al viel het vergeleken met het alpineskiën en biatlon nog mee.

De Oostenrijker Franz-Josef Rehrl zette met een geweldige sprong de beste score neer, voor Jarl Magnus Riiber. De jonge Noor vertrekt vijftien seconden na Rehrl tijdens de tien kilometer langlaufen, maar beiden moeten het vooral van het schansspringen hebben en ze zijn dan ook niet de favorieten.

Die rol lijkt naar twee mannen te gaan: de Japanner Akito Watabe vertrekt 28 seconden na Rehrl als derde, acht seconden later gevolgd door de Duitse Eric Frenzel - jarenlang de dominante man, tot het dit seizoen minder goed ging.

Tussen de twee vertrekt ook nog de Oostenrijker Lukas Klapfer, op papier een iets mindere langlaufer dan Watabe en Frenzel, maar wel iemand die het - als hij erbij kan blijven - met een ijzersterke sprint af zou kunnen maken. Na vijftig seconden vertrekt de Fin Eero Hirvonen als zesde en, als het toptrio voor hem het gas niet vol open trekt, hij kan zich mogelijk ook in de strijd om goud mengen.

Achter de Fin lijkt het lastig om iemand anders op het podium te krijgen. De Duitser Johannes Rydzek sprong eindelijk eens relatief goed, maar met 1:26 minuten heeft hij een forse achterstand. Landgenoot Fabian Riessle start op 2:03 minuten, de Noren Jørgen Gråbak en Jan Schmid vielen zwaar tegen: zij vertrekken pas 2:28 en 2:47 minuten na Rehrl en hebben een wonder nodig om aan het podium te mogen denken.

Om 10.00 uur gaat het langlaufen van start, waarbij degene die als eerste over de finish komt het goud pakt.

Update 10.30 uur
Rehrl en Riiber vonden elkaar al gelijk en werden na de eerste van vier ronden op twaalf seconden gevolgd door Watabe, Frenzel en Klapfer. Hirvonden zat daar dan weer tien tellen achter, samen met de Noor Espen Andersen, terwijl Rydzek er volle bak in knalde en nog maar 48 seconden achterstand had.

De twee koplopers werden snel bijgehaald door het trio daarachter, terwijl Hirvonen Andersen kon lossen, maar halverwege wel gezelschap kreeg van Rydzek, 26 seconden achter de kopgroep - waar Rehrl zijn karretje een kilometer later definitief los moest koppelen.

Bij het ingaan van de slotronde voerde Frenzel nog altijd de kopgroep aan, met verder nog Riiber, Klapfer en Watabe achter zich. Door het tempomaken van Frenzel kon zijn landgenoot en rivaal Rydzek het gat, zo leek het, toch niet dichten, terwijl Hirvonen geen moment uit de rug van de Duitser kwam.

Op een klim gooide Frenzel het tempo nog eens omhoog, waardoor vooral Riiber op de tanden moest bijten om erbij te blijven. Dat lukte even, maar op de slotklim draaide Frenzel de gashendel voor het eerst volledig open en dat bleek de gouden zet. Riiber ging eraf, Klapfer moest lossen en bovenaan gaf ook Watabe zich gewonnen. De Duitser langlaufde zo naar het goud, voor Watabe en de bronzen Klapfer.

Frenzel (5) en Klapfer (4) in de jacht op de koplopers (Pro Shots/Action Images)
Frenzel (5) en Klapfer (4) in de jacht op de koplopers (Pro Shots/Action Images)