Spectaculaire halfpipefinale geeft White derde olympische titel

Na een spectaculaire finale heeft Shaun White zijn derde olympische titel op de halfpipe behaald. De Amerikaan wist in de allerlaatste run de Japanner Ayumu Hirano van de troon te stoten met een vrijwel perfecte run. Zijn gouden medaille is tevens de 100e gouden medaille voor Amerika op de Olympische Winterspelen.

De strijd was gelijk aan op de olympische halfpipe. Nadat Chase Josey met een goede run al 87,75 punten scoorde was het aan de Australiër Scotty James om dat te verbeteren naar 92,00. Shaun White gooide daar nog een schepje bovenop door met een vrijwel vlekkeloze run 94,25 te noteren en direct de leiding nam op weg naar zijn mogelijke derde olympisch goud.

In de tweede run kwamen James en White niet aan hun hoge scores, maar Ayumu Hirano deed wel een poging, en hoe! De Japanse zilveren medaille winnaar van 2014 boardde misschien wel de run van zijn leven en scoorde daarmee 95,25 punten en zorgde ervoor dat favorieten James en White zich nogmaals moesten gaan verbeteren voor een gouden medaille.

Hirano verbeterde zich in zijn slotrun niet, dus was het aan James en White om nog te proberen de score te overtreffen. Allereerst was het aan James, die goed begon aan zijn laatste run, maar halverwege de halfpipe viel en genoegen moest nemen met de bronzen medaille. White was als laatste aan de beurt en boardde een vrijwel perfecte run, met veel hoogte en perfecte landingen. Beneden bleek ook de jury de run als beste te waarderen en gaf hem een score van 97,75 punten.

Smetje op de finale was de val van Yuto Totsuka. De Japanner kwam keihard op de rand van de halfpipe terecht, maar kon gelukkig wel snel rechtop zitten. Totsuka moest wel worden afgevoerd van de piste en kwam de rest van de finale niet meer in actie.