Favorieten beginnen curlingtoernooi mannen met winst

Op de Olympische Spelen in Zuid-Korea is het curlingtoernooi bij de mannen van start gegaan. Na enkele dagen met de gemengde dubbels als lekkere opwarmer ging het woensdag los met het 'gewone' curling bij de mannen, terwijl ook de vrouwen nog in actie komen.

De grote favoriet voor goud is het Canadese team van skip Kevin Koe, tweevoudig wereldkampioen en drie keer winnaar van The Brier, het Canadese kampioenschap en daarmee veruit het zwaarste toernooi ter wereld. Zij namen het in de eerste wedstrijd op tegen het team van de Italiaanse skip Joël Retornaz, die door verrassend goede prestaties op de Spelen van Turijn in 2006 voor een onverwachte en kortstondige curlinggekte zorgde in Italië.

De Italianen zijn zonder twijfel de underdogs op het toernooi, maar toch begonnen Retornaz en zijn mannen alleraardigst tegen de zwaarst mogelijke tegenstander. In het vierde end namen de Italianen zelfs de leiding, maar Koe en co begonnen beter op gang te komen. Twee punten in het achtste end bleek de doorslag te geven en met 5-3 maakten ze het met meer moeite dan verwacht toch nog af.

De voornaamste uitdager voor Canada is Zweden, met dubbel wereldkampioen Niklas Edin als skip. Zijn ploeg nam het op tegen de Denen van Rasmus Stjernen, waarbij sterke scores in de vijfde en zesde ends - drie en twee punten - uiteindelijk de doorslag gaven voor de Zweedse winst: 9-5.

De Amerikanen, met de ervaren John Shuster aan het roer, waren met 11-7 in een interessante wedstrijd te sterk voor het Zuid-Korea van Kim Chang-min, terwijl de Britse ploeg van de relatief jonge Kyle Smith met de allerlaatste steen afrekende met Peter de Cruz' Zwitserland: 6-5.

Om 12.05 begint de tweede draw - een speelsessie in het curling - bij de mannen, met voor de liefhebber onder meer de Noorse ploeg en hun kekke broeken. 

Marc Kennedy schuift een Canadese steen richting het huis (Pro Shots/Action Images)
Marc Kennedy schuift een Canadese steen richting het huis (Pro Shots/Action Images)