FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 februari 2018

Motie van wantrouwen tegen Rutte afgewezen

De PVV heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen Mark Rutte. Volgens Wilders heeft Rutte in strijd met artikel 68 van de grondwet gehandeld door de kamer niet actief te informeren over de leugen van Zijlstra. 

"Dat kan alleen tot consequentie hebben dat het vertrouwen in hem wordt opgezegd." Aldus Wilders. De motie van de PVV wordt onder meer gesteund door de PvdD en de partij van Thierry Baudet, de FvD. 

Om 22:00 uur zal er gestemd worden over de motie. 

Update 22:09 uur
De motie is afgewezen met 101 stemmen tegen. Het debat werd dan ook direct afgesloten door de voorzitter. 

Aanhouding in 'kofferbakmoord' zaak

De politie heeft dinsdag  een 39-jarige man uit Emmen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Ralf Meinema. Hij is in zijn woning aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Sinds 31 maart 2017 doet de politie onderzoek naar de gewelddadige dood van de toen 31-jarige Ralf Meinema uit Klazienaveen. Hij werd die ochtend dood in de kofferbak van zijn auto aangetroffen. De auto lag half in het Stieltjeskanaal tussen Coevorden en Zandpol.

Vorige week riep de politie opnieuw de hulp van het publiek in voor deze zaak. Zo werd via politie.nl, social media en Opsporing Verzocht gevraagd om informatie en om antwoorden op concrete vragen. Dat leidde tot enkele tientallen tips. Alle binnengekomen informatie heeft in combinatie met het rechercheonderzoek geleid tot de aanhouding van vandaag. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Meer informatie is nog altijd welkom. Wellicht is de stap naar de politie kleiner nu er iemand is aangehouden. Er is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Mensen met relevante informatie kunnen zich op verschillende manieren melden bij de politie. 

Griekspoor stunt tegen Wawrinka

Tallon Griekspoor heeft op het ABN Amro-toernooi in Rotterdam voor een enorme stunt gezorgd door te winnen van Stan Wawrinka. De Nederlander, met een wildcard aan het toernooi toegevoegd, Won met 4-6, 6-3 en 6-2.

Het verschil op de wereldranglijst tussen de Nederlander en de Zwitser is enorm, Griekspoor staat 259e terwijl Wawrinka de dertiende positie bezet. De eerste set ging al moeizaam voor Wawrinka, maar door een break in de openingsgame won hij deze nog wel met 6-4. In het vervolg ging het echter helemaal mis.

Bij Wawrinka, die als excuus kan aanvoeren dat hij pas onlangs zijn rentree maakte na twee knieblessures, ging in de tweede set alles mis. Griekspoor hield het hoofd koel en benutte in de tweede en derde set de kansen die hij kreeg. Daardoor is er in ieder geval één Nederlander zeker van de kwartfinale in Ahoy. Griekspoor treft in de tweede ronde namelijk de winnaar van het duel tussen Robin Haase en Thiemo de Bakker.

Scheidsrechtersbaas Van Egmond: "We weten allemaal dat Nijhuis die ruimte graag benut"

Luuk de Jong uitte afgelopen weekend forse kritiek op de manier van fluiten van Bas Nijhuis en de KNVB komt nu met een reactie.

De spits van PSV werd 'helemaal gek' tijdens de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam (1-2) door de manier van fluiten van de 41-jarige scheidsrechter, die bekend is om zijn losse manier van fluiten en vaak de grenzen van het toelaatbare opzoekt.

"Ook Bas Nijhuis dient te fluiten volgens de geldende regels", vertelt scheidsrechtersbaas van de KNVB Dick van Egmond in gesprek met Voetbal International. "Hij heeft de ruimte daar zijn eigen draai aan te geven. Maar als hij de regels niet naleeft, hangen we aan de bel."

"Zijn manier van fluiten is bij ons echt wel onderwerp van gesprek, dat ga ik niet ontkennen. Er is een bandbreedte die je als scheidsrechter kunt opzoeken. We weten allemaal dat Bas die ruimte graag benut. Wij spreken hem aan als hij daar overheen gaat. Ook op de maandelijkse bijeenkomsten is het onderwerp van gesprek."

Van Egmond geeft aan dat het de voornaamste zorg van de KNVB is dat de onderlinge verschillen tussen scheidsrechters niet te groot zijn. "Het risico is dat er bij jongere arbiters kopieergedrag ontstaat. Wij moeten blijven aangeven hoe je met de geboden ruimte moet omgaan. Ik heb geen zorgen over de manier waarop hij zijn wedstrijden leidt, nu gaat het weer over Bas omdat trainers en spelers van PSV en Sparta er een mening over hadden. Ik zag eerlijk gezegd niet veel aanleiding. Het fluiten van Bas wordt nu eenmaal vaker uitvergroot. Soms ook terecht. Als we er maar scherp op blijven."

Tot 5 jaar cel geŽist tegen Hongaarse pooierclub

Het Openbaar Ministerie eist straffen van 18 maanden tot 5 jaar tegen tien leden van een Hongaarse familie wegens grootschalig georganiseerde seksuele uitbuiting. Ze staan terecht voor het werven van zeker 21 meisjes uit Hongarije voor prostitutie in de Doubletstraat in Den Haag. De rechtszaak is al anderhalve week gaande.

De meisjes werden in Hongarije op jonge leeftijd geworven, vaak waren ze pas 18 of 19 jaar oud. De verdachten kozen bewust meisjes in een moeilijke positie: vaak zaten ze in een slechte financiële positie, kwamen ze uit gebroken gezinnen of hadden ze een familie of kinderen te onderhouden.

De verdachten zijn een broer en zussen met hun partners, en opvallend is de specifieke werkwijze van deze stellen. Ze ontwikkelden ten aanzien van een deel van de meisjes heel bewust een situatie waarin een van de koppels gevoelsmatig de eigen ouders van het meisje ging vervangen. Er werd ze het gevoel gegeven dat ze speciaal waren, dat er voor ze werd gezorgd; ze raakten emotioneel afhankelijk. 'Ik heb echt van deze mensen gehouden', verklaart een van de slachtoffers. 'En ze hebben mij doen geloven dat zij van mij hielden als van hun kind.'

Hoewel de jonge vrouwen wisten dat ze als prostituee zouden gaan werken, werden bij de werving in Hongarije de voorwaarden waaronder ze zouden gaan werken vaag gehouden. Eenmaal in Nederland werden de afspraken aangescherpt, bleek de afdracht hoger en kwamen er onverwachte kostenposten bij. Het begon al met de reis, die voor ze was voorgeschoten, waardoor de meisjes al meteen schulden hadden. Ook waren de werkomstandigheden anders dan voorgehouden: ze moesten elke dag aan de slag en werkten zeer lange dagen.

Eenmaal aan het werk werden de meisjes steeds gecontroleerd. Ze moesten intensief telefonisch contact houden met hun pooier en werden ook in de straat in de gaten gehouden. Ook werd de onderlinge competitie gestimuleerd wie het meeste zou verdienen. En buiten het werk werden ze voor relaties en sociale contacten gekoppeld aan de vriendenkring van de organisatie, waardoor ook in hun 'vrije tijd' controle kon worden uitgeoefend.

Door een gezamenlijke aanpak van politie en justitie in België, Hongarije en Nederland kon de organisatie worden ontmanteld. Van begin 2011 tot maart 2014 had de familie zich kennelijk de baas gevoeld in de Doubletstraat. Nu zijn ze voor de rechter gebracht voor 21 gevallen van mensenhandel, voor witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Arrestatie in liquidatiezaak Rhijnauwensingel Rotterdam

De politie heeft dinsdagochtend een 18-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij op 20 december op de Rhijnauwensingel in Rotterdam. Daarbij kwamen twee mannen om het leven. De verdachte werd aangehouden door een arrestatieteam.

De afgelopen weken onderzocht een grootschalig opsporingsteam het schietincident op de Rhijnauwensingel. Daarbij kwamen woensdagavond 20 december de 25-jarige Lindomar Elizabeth en de 26-jarige Gilbert Henrietta om het leven. De liquidatie was voorbereid, zo bleek al snel in het onderzoek.

De slachtoffers werden in de gaten gehouden en waren net in hun auto gestapt toen er vanuit een passerende Audi Station met een automatisch vuurwapen (AK47) op hen werd geschoten. Inmiddels lijkt het erop dat de daders het voornamelijk gemunt hadden op de 26-jarige Gilbert Henriëtta. De vluchtauto van de daders, die eerder in Rotterdam-Ommoord werd gestolen, werd na de liquidaties in brand gestoken op de Kruisweg in Ridderkerk.

Het onderzoek leidde de afgelopen weken naar de 18-jarige verdachte. Hij was ten tijde van het schietincident nog 17. Het onderzoek wordt voortgezet en het team verwacht op korte termijn meer arrestaties te kunnen verrichten.

Arrestatie in liquidatiezaak Rhijnauwensingel Rotterdam (foto: Politie.nl)
Arrestatie in liquidatiezaak Rhijnauwensingel Rotterdam (foto: Politie.nl)

Straling rond Borssele voldoet aan norm

Het stralingsniveau aan de terreingrens van de kerncentrale Borssele lag in 2015 onder het toegestane maximum van 0,040 millisievert per jaar. Dit blijkt uit controlemetingen van het RIVM. Over de periode 2015 is de hoogste berekende jaarwaarde 0,0006 millisievert. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat het gebied alleen maar voor industriedoeleinden wordt gebruikt.

Het RIVM controleert elk jaar de stralingsniveaus aan de terreingrenzen van kerncentrale Borssele en COVRA (Centrale Organisatie voor Radioactief Afval), op verzoek van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Dit maakt onderdeel uit van de taak van het RIVM om in kaart te brengen aan hoeveel straling mensen in Nederland worden blootgesteld.

Radioactiviteit kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid als iemand aan heel veel straling wordt blootgesteld. In Nederland worden mensen gemiddeld aan 2,6 mSv (millisievert) blootgesteld en dat is laag in vergelijking met andere Europese landen. De blootstelling in Nederland bestaat vooral uit straling door medische handelingen, en radon en thoron.

'Groningen weigerde Veldwijk te laten gaan'

FC Groningen heeft meerdere aanbiedingen voor Lars Veldwijk geweigerd, ondanks dat trainer Ernest Faber van hem af wilde.

Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. Veldwijk kreeg volgens het dagblad een dag voor het sluiten van de transfermarkt van Faber te horen dat hij weg mocht. Er was ook interesse, maar de clubleiding van Groningen werkte niet mee. De situatie tussen speler en coach werd daarna onwerkbaar.

Faber kreeg afgelopen weekend in de slotfase van de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (0-0) spreekkoren te horen, omdat hij Veldwijk niet liet invallen. Na afloop verklaarde de coach dat de spits dat had geweigerd. Veldwijk sprak dat juist weer tegen op Twitter: "Ik ben altijd en elke minuut bereid te spelen voor FC Groningen indien de trainer een beroep op mij doet."

Naar verluidt kreeg de 26-jarige aanvaller dit seizoen al meerdere keren het verwijt van Faber dat er iets mankeerde aan zijn werkethiek en topsportmentaliteit. Zijn contract in het Noordlease Stadion verloopt medio 2020. Maandag werd Veldwijk vanwege zijn actie tegen ADO teruggezet naar de beloften.

Kluivert: "Ik ben degene die de keuzes maakt"

Justin Kluivert is met Ajax in gesprek over een nieuw contract. Het talent benadrukt dat alleen hij uiteindelijk bepaalt wat hij in de toekomst doet.

Ajax-directeur Marc Overmars vertelde dinsdag in De Telegraaf dat er voor Kluivert en andere spelers concrete interesse is vanuit het buitenland. "Vroeg in je carrière naar het buitenland vertrekken is een beetje normaal geworden, lijkt het", zegt de 18-jarige buitenspeler tegen Helden. Het contract van Kluivert in Amsterdam loopt na volgend seizoen af.

"Maar of je nou vroeg gaat of wat later, ik denk dat het per persoon verschilt of dat een verstandige keuze is. Als je goed bent, kom je er wel, linksom of rechtsom." De jongeling laat zich adviseren door vrienden, familie en zaakwaarnemer Mino Raiola. "Een zaakwaarnemer biedt je de mogelijkheden, maar ik ben degene die de keuzes maakt. Daar bemoeit mijn vader zich ook niet mee, hij weet dat ik dat niet wil."

Kluivert kan echter niet beloven dat hij inderdaad gaat bijtekenen. "Als er een mooi aanbod komt, weet je het nooit. Engeland trekt me erg." Spanje ziet het talent echter ook wel zitten. "Uiteindelijk wil ik heel graag bij Barcelona of Real Madrid terechtkomen. Barcelona zit in mijn hart, maar wie ben ik om 'nee' te zeggen tegen Real Madrid?"

Mason moet per direct stoppen met profvoetbal

Ryan Mason heeft per direct een punt achter zijn loopbaan gezet. De middenvelder van Hull City moet op medisch advies stoppen met voetbal.

De middenvelder liep op 22 januari 2017 een schedelbreuk op door een botsing met Gary Cahill in een wedstrijd tussen Hull City en Chelsea. Mason lag na de operatie vervolgens een week in het ziekenhuis en zei dat hij na het incident 'blij te zijn om nog in leven te zijn'.

Mason, die in 2015 tegen Italië, één interland voor Engeland speelde, was hoopvol om weer een terugkeer te kunnen maken en zei in mei dat hij er naar uitkeek om "terug te keren als een betere speler". Hull City kondigt in een statement aan dat het niet zo ver zal komen.

"Ryan heeft de begeleiding gezocht van talloze wereldberoemde neurologen en neurochirurgen en die hebben allen geadviseerd om niet terug te keren in het profvoetbal. Ryan wil zijn dankbaarheid betuigen aan iedereen bij de club die zijn herstel hem tot nu toe gelopen heeft en hij is hen schatplichtig voor hun steun en medeleven in de afgelopen twaalf maanden. "

Mason doorliep de jeugdopleiding van Tottenham Hotspur en werd uitgeleend aan Yeovil Town, Doncaster Rovers, Millwall, Lorient en Swindon Town. In totaal speelde de Engelsman zeventig wedstrijden voor de Londenaren, voordat hij in 2016 naar Hull City vertrok. Voor the Tigers speelde hij twintig wedstrijden.

Nog ťťn keer genieten: de halve finale en finale van het WK zaalhockey

De Oranje hockeydames behaalden afgelopen zondag de zilveren plak op het WK Zaalhockey in Berlijn. In de halve finale overklasten ze Oekraïne. In de finale was Duitsland uiteindelijk met 1-2 te sterk. Kijk hieronder de highlights nog eens terug van die twee wedstrijden in de knock-outfase.

Halve finale
Nederland – Oekraïne 6-1

Halve finale WK zaalhockey Nederland – Oekraïne (Bron: Youtube)


Finale
Nederland – Duitsland 1-2

Finale WK zaalhockey Nederland – Duitsland (Bron: Youtube)

"Elke fan zou Neymar graag in zijn team hebben"

Real Madrid neemt het woensdagavond op tegen Paris Saint-Germain in de Champions League en dat wordt ook een clash tussen Cristiano Ronaldo en Neymar.

Neymar keert terug in Spanje nadat hij afgelopen zomer Barcelona verruilde voor PSG, maar de geruchten over een vertrek van de aanvaller zijn hardnekkig. Real Madrid zou interesse hebben in de Braziliaan, die zou mogen vertrekken van de clubleiding van PSG als de club er dit seizoen in slaagt om de Champions League te winnen.

"Ik denk dat de Real-fans Neymar graag voor Real Madrid zouden zien spelen", vertelt Marcelo op een persconferentie. "Hij is een wereldster. Elke fan zou Neymar graag in zijn team hebben. Neymar en Ronaldo zijn geweldige spelers, die in beslissende wedstrijden kunnen scoren. Maar ik denk niet dat het alleen een wedstrijd tussen hen is."

Zinédine Zidane deelt de mening van de linksback. "Neymar kan het verschil maken. Cristiano is een buitengewone speler, maar het is niet Cristiano - Neymar, het is Real - PSG." De Champions League is het enige podium waar Real Madrid dit seizoen nog succes kan boeken, het is al uitgeschakeld in de Copa del Rey waar het in LaLiga een straatlengte achterstand heeft op koploper Barcelona.

Toekomst Clasie nog onzeker: "Nu heel moeilijk te zeggen"

Jordy Clasie weet nog niet hoe zijn toekomst er uitziet. De middenvelder van Southampton komt op huurbasis uit voor Club Brugge.

De 26-jarige middenvelder stapte in augustus op huurbasis over van the Saints naar België, nadat hij overbodig was geraakt bij de Engelsen. In dienst van Club Brugge speelde hij tot dusver negentien wedstrijden, waarin hij één keer het net vond en twee assists gaf.

"Ik vind het leuk voetballen hier", vertelt Clasie in gesprek met Sport/Voetbalmagazine. "Heel veel fysiek wel. In Nederland is het tactisch sterk, met opbouw van achteruit, hier gaat het vaak snel heen en weer, schieten ze de bal naar voor en vliegen ze erachter aan."

Clasie vindt het voetbal in de Pro League vergelijkbaar met de Engelse Championship. "Sommige teams willen wel echt voetballen, maar vaak is het toch gooien. Wij voetballen goed, vind ik. We spelen aanvallend en zetten snel druk vooruit. Fysiek zijn we top, ik ben véél fitter dan in Engeland, echt waar."

De zeventienvoudig international weet nog niet of zijn toekomst ook bij Club Brugge ligt. "Dat is nu heel moeilijk te zeggen. Veel te vroeg. Ik sta hier nog een paar maanden onder huurcontract en ik ga proberen zoveel mogelijk te spelen en een prijs te winnen. Daarna zien we wel wat er komt."

Live debat met Rutte over aftreden Zijlstra

Nadat minister Halbe Zijlstra (VVD) vanmiddag zijn aftreden bekend maakte, heeft de Tweede Kamer besloten om een debat aan te gaan met Minister-president Rutte. De centrale vraag zal zijn, waarom Rutte zijn mond hield terwijl hij de situatie al bijna drie weken kende.

Geert Wilders opende het debat met die vraag, die door de meeste collega's in vergelijkbare bewoordingen wordt herhaald. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen pakte Rutte nog aan op de steun die Rutte eerder uitsprak over de gewraakte uitspraak van Zijlstra - en of hij daarmee aangeeft dat liegen mag. Rutte noemde de actie van Zijlstra eerder namelijk nog 'geen doodzonde'.

Zowel Marijnissen als Kuzu (DENK) leggen de voor de hand liggende link tussen de leugens van Zijlstra en de stroom nepnieuws vanuit Rusland. Daarnaast wijst Kuzu op de gevolgen voor de reputatie van Nederland in het buitenland. Krol wil namens 50+ onder andere weten of Rutte 'met de kennis van nu' nog steeds achter de inhoud van Halbes leugen staat, en vraagt zich ook af of de leugen van invloed is geweest op het beleid.

Lodewijk Asscher gaat verder, op een toon alsof hij een grafrede voorleest. Ook hij benadrukt de gevoelige relatie met Rusland door de situatie op de Krim en de nasleep van de MH17-ramp. GroenLinks-leider Klaver neemt het stokje over, en geeft Zijlstra een compliment over zijn emotionele afscheidswoord maar is blij dat hij is opgestapt, omdat het vertrouwen in zijn functioneren weg was.

Esther Ouwehand (PvdD) legt vooral de nadruk op het feit dat Zijlstra en Rutte volhielden dat er niets aan de hand was tot het moment dat het echt niet anders meer kon, en neemt terloops het aannamebeleid van Rutte voor zijn kabinet nog even onder vuur.

Nu is het de beurt aan de coalitiepartijen. Buma trapt af met een eerbetoon aan de gevallen minister en prijst zijn inzet tijdens de formatie. Dit is de oppositie wat al te zoetsappig, en Buma krijgt kritische vragen van Ouwehand en Kuzu die hij op Balkenendiaanse wijze (veel tekst, geen inhoud) ontwijkt. Segers neemt het stokje over, en vraagt zich af of er ruimte is voor genade in de politiek. 

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff steekt Zijlstra ook nog wat veren in zijn achterwerk, benoemt dat hij de dag niet kan beschrijven zonder 'onparlementair taalgebruik' en vermeldt terloops dat hijzelf toch echt niet aanwezig was toen Zijlstra zijn speech aan het voorbereiden was. Pechtold noemt het vertrek op zijn beurt ook terecht, omdat geloofwaardigheid op belangrijke buitenlandse dossiers als MH17 noodzakelijk is. 

Het kwartet fractievoorzitters van de coalitiepartijen wordt door de linkse oppositiepartijen stevig aangepakt, en Dijkhoff krijgt er ook nog van Wilders van langs. Toch lijkt dit voornamelijk profileringsdrang te zijn nu Rutte-III voor het eerst schade lijdt. Er wordt, redelijk voorspelbaar, gestuurd op het afvallen van coalitiegenoten en het scherper veroordelen van het handelen van Dijkstra of Rutte maar dat gebeurt niet, en geen van de vier komt echt in de problemen. Voorzitter Arib moet hard werken om het debat een beetje binnen de tijd te houden.

Baudet mag namens FvD de eerste termijn afsluiten. Baudet suggereert dat de leugens van Zijlstra met de uitslag van het Oekraïnereferendum in verband staan, omdat de Russen als vijand neergezet moesten worden. Hij verwijt Rutte dat hij te weinig anticipeert, en kwalificeert hem als 'totaal ongeschikt' voor het Europese ambt waar hij naar zou solliciteren. Verder herhaalt Baudet in eigen bewoordingen de vragen die zijn oppositiecollega's ook al stelden.

Overigens had de oppositie het debat liever wat later gezien dan nu meteen - officieel om het 'beter te kunnen voorbereiden' maar tussen de regels door heeft het natuurlijk voordelen om de hele situatie in de media nog even lekker te laten sudderen. Thierry Baudet zag, in al zijn onervarenheid, dat voordeel niet en riep op tot een onmiddellijke start van het debat - een voorstel dat de coalitie in genade aannam.

Het verzandende debat samenvattend, dat nu meer bol staat van persoonlijke aanvallen van oppositie op de coalitie en vice versa, komt het er op neer dat de coalitie aangeschoten wild lijkt waar de oppositie met een hagelgeweer op schiet.

Het nepnieuwsparadepaardje van D66 loopt al aardig mank en van de VVD passeren Opstelten, Teeven en Van der Steur de revue in de context dat de VVD vooral haar mensen krampachtig in het zadel probeert te houden.

Rookruimtes in horeca niet meer toegestaan

Rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden zijn niet langer toegestaan. Ze vallen niet meer buiten het algehele rookverbod, bepaalde het gerechtshof in Den Haag dinsdag. De uitzonderingspositie is ongeldig.

Het hof stelt daarmee de vereniging CAN (Clean Air Nederland), voorheen de Club van Actieve Niet-rokers, in het gelijk. De uitzondering is volgens het hof in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.

Niet-rokers in horecagelegenheden kunnen volgens het hof sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

Rookverbod sinds 2008

Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. In september 2016 bepaalde een lagere rechtbank in een door CAN aangespannen zaak dat de rookruimtes mochten blijven bestaan.

De belangenbehartiger voor niet-rokers wil dat rookruimten volledig worden afgeschaft in alle openbare gebouwen, maar het hof in Den Haag vindt dat die eis onvoldoende is onderbouwd. Volgens CAN gaan de rookruimtes lijnrecht in tegen internationale afspraken die Nederland heeft ondertekend.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het dramatisch voor cafés en discotheken met een rookruimte dat horecabedrijven geen aparte plek meer mogen hebben voor rokers. "Na een aantal jaren rust 'op het rookfront' zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers", aldus voorzitter Robèr Willemsen. ,,Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft zo'n aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimtes in de regelgeving toegestaan." Sommige horecazaken hebben volgens hem tienduizenden euro's geïnvesteerd in een rookruimte.

Update 19:32

Het hof beroept zich in hun uitspraak op het onderzoek van Willem Bantema werkzaam als docent-onderzoeker aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Dat is de basis van de uitspraak dat niet-rokers sociale druk ondervinden om mee te gaan naar de rookruimte.

Willem Bantema reageert geschrokken "Ik heb onderzoek gedaan naar de naleving van het rookverbod door caféhouders en heb hen ook een aantal vragen over de rookruimtes gesteld. Maar over de niet-rokers heb ik geen onderzoek gedaan."

Wordt vervolgd?

Rookruimtes in horeca niet meer toegestaan
Rookruimtes in horeca niet meer toegestaan (Foto: ANP)

Goffin bereikt tweede ronde in Rotterdam

David Goffin heeft de tweede ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament bereikt. De Belg was in de eerste ronde in twee sets te sterk voor de Franse qualifier Nicolas Mahut: 6-1 6-3.

In de tweede ronde neemt Goffin het op tegen de Spanjaard Feliciano Lopez, die in zijn eerste ronde in twee sets won van de Slowaak Martin Klizan. Goffin haalde vorig jaar de finale bij het toernooi in Rotterdam. Hij verloor in de eindstrijd van de Fransman Jo-Wilfried Tsonga, die vanwege een blessure dit jaar niet aanwezig is in Rotterdam.

Paradox Interactive heeft een nieuwe CEO

Wisseling van de wacht in Zweden: Paradox Interactive-baas en oprichter Fredrik Wester heeft bekend gemaakt zijn functies als CEO bij de ontwikkelaar neer te leggen. Ebba Ljungerud, die momenteel in de raad van bestuur zit, neemt zijn taken over vanaf augustus.

Wester geeft als reden dat hij zijn huidige werkfunctie niet meer bij hem vindt passen. In plaats daarvan wordt hij executive chairman in de raad van bestuur, waarbij hij nieuwe projecten en manieren zoekt om Paradox Interactive uit te blijven breiden. Ljungerud zal ervoor zorgen dat de dagelijkse gang van zaken goed blijft draaien. Wester en Ljungerud kennen elkaar goed: ze zijn beiden ook commercial chief officer bij de online gokfirma Kindred Group.

BobsleeŽr werd op WC olympisch kampioen

Dat bobsleeër Alexander Zubkov zijn twee gouden medailles van de Olympische Spelen in Sochi in 2014 in moet leveren is al een tijdje min of meer bekend, zeker nadat sporttribunaal CAS onlangs oordeelde dat er voldoende bewijs was om Zubkov wegens overtredingen van het dopingreglement te bestraffen.

Het goud in de tweemansbob ging daardoor - of dat zal binnen afzienbare tijd gebeuren - naar de Zwitser Beat Hefti, die nu uit de doeken heeft gedaan hoe een en ander in z'n werk ging. Tijdens de World Cup-week in het Canadese Whistler werd Hefti 's nachts in zijn hotelkamer wakker en liep hij even naar het toilet, met telefoon en al. 

"Toen zag ik op mijn telefoon een bericht: ook Alexander Zubkov werd wegens manipulatie van dopingstalen op de Spelen van 2014 geschorst", las Hefti, die al urinerend - gaan we voor het gemak vanuit - ontdekte dat hij olympisch kampioen was geworden. "Wellicht kan ik vanavond nog even een biertje drinken met remmer Alex Baumann", dacht Hefti in Whistler, terwijl Baumann tegenwoordig in het team van Rico Peter zit.

Dolgelukkig was Hefti overigens niet, net als Baumann. "Alle emoties van de medailleceremonie, het krijgen van het goud, het volkslied, dat hebben we allemaal gemist. Als je foto's van Sochi 2014 ziet, staan Alex en ik ook over twintig jaar nog steeds naast Zubkov op de tweede plek." Kans om dat nog goed te maken is er niet: Hefti en ook Baumann hebben zich dit keer niet voor de Spelen geplaatst.

Nieuwe donorwet nipt door de Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een nieuw systeem voor actieve donorregistratie. Na weken van debat stemden 38 senatoren voor en 36 tegen. De stemming is een overwinning voor Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66), die zich de afgelopen jaren sterk maakte voor een nieuw donorsysteem. De donorwet van D66 houdt in dat iedereen orgaandonor is, tenzij hij of zij bezwaar maakt. De nabestaanden houden echter een belangrijke stem in het kapittel.

De stemming volgde op een langdurige derde termijn, waarin de PvdA een motie indiende om de positie van nabestaanden duidelijker te regelen. Die motie werd aangenomen.

De donorwet werd in de Tweede Kamer maar met krappe meerderheid aangenomen en lag ook in de senaat zeer gevoelig. In veel fracties werd verdeeld gestemd, zoals in de VVD, het CDA en de PvdA. Bij de SP was senator Ada Gerkens dinsdag afwezig. Volgens fractieleider Hans-Martin Don heeft zij principiële bezwaren tegen de wet, maar wilde zij 'om politieke redenen' niet tegenstemmen.

Eerste Kamer stemt in met nieuwe donorwet
Eerste Kamer stemt in met nieuwe donorwet (Foto: ANP)

GeorgiŽ wil Olympische Spelen 2030 organiseren

Georgië gaat beginnen met het maken van serieuze plannen om de Olympische Winterspelen van 2030 naar het Oost-Europese land te halen. Premier Giorgi Kvirikashvili heeft dat laten weten na overleg met zijn regering.

"We hebben onlangs overleg gehad met Thomas Bach, de president van het Internationaal Olympisch Comité, en hij heeft ons verteld dat het IOC in maart mensen zal sturen voor een eerste bezoek aan Georgië. Samen met ons zullen ze een plan opzetten en ik ben er van overtuigd dat we dat in 2030 uitgevoerd kunnen hebben", aldus Kvirikashvili.

"De Winterspelen in Georgië organiseren is absoluut realistisch en zal in verbinding staan met de gezondheid van onze toekomstige generatie. Voor zo'n zeventig procent van ons gebied, bestaande uit bergen, zal het van groot belang zijn. Ook is het belangrijk voor de ontwikkeling van het toerisme, wat dan weer in verbinding staat met de algehele welvaart", klinkt het uit de mond van de premier.

Hot Wheels en Rocket League brengen speelset op de markt

Rocket League en speelgoedautomaker Hot Wheels slaan samen de handen ineen om een speelgoedset gebaseerd op het populaire autovoetbalspel op de markt te brengen. De Hot Wheels Rocket League RC Rivals Set moet met kerst van dit jaar verkrijgbaar zijn in de Amerikaanse speelgoedwinkels.

De set komt onder andere met twee radiografisch bestuurbare auto's die zijn gebaseerd op de Dominus- en Octanemodellen van Rocket League, een infraroodbal die een signaal afgeeft wanneer er een goal wordt gemaakt en een veld gebaseerd op het spel dat een LED-scorebord heeft. De set komt ook met een aantal codes voor Rocket League zelf, die gebruikt kunnen worden voor "unieke in-game items."

De set moet 180 dollar gaan kosten. Het is niet de eerste keer dat Psyonix samenwerkt met Hot Wheels; in februari 2017 kwam er al een DLC in de game uit die gebaseerd was op de speelgoedauto's.

HotWheelsRocketLeague
Hot Wheels en Rocket League brengen speelset op de markt

Tiener kijkt te lang Netflix en verslaapt zich, maar pakt olympisch goud

Snowboarder Red Gerard zorgde op de Olympische Spelen voor toch wel een verrassing door het goud te pakken op de slopestyle. Helemaal vanzelf ging het echter niet voor de 17-jarige Amerikaan: hij had zelfs bijna de finale gemist.

Gerard lag de avond voor de finale nog even lekker te Netflixen, Brooklyn Nine-Nine om precies te zijn. Tijdens de serie viel hij in slaap, en 's ochtends werd hij niet wakker van de wekker. Kort voor vertrek werd hij door een mede-finalist toch maar wakker gemaakt, maar Red's jas bleek kwijt te zijn.

In alle haast trok hij ergens dan maar een andere jas vandaan - niet overbodig met een graadje of tien onder nul - en spoedde hij zich naar het Phoenix Snow Park, waar Gerard de finale afwerkte en zowaar olympisch goud veroverde.

Na afloop riep hij ook nog eens 'fuck', wat er door de Amerikaanse TV per ongeluk niet uitgefilterd werd. Social media in rep en roer, je kent het wel, want dat kan natuurlijk niet. De vrij relaxte Gerard bedankte na afloop ook zijn meegereisde vrienden en familie nog even.

"Als je in drie runs onderuit gaat terwijl zij daar voor je staan....tja, dat zou wel een domper zijn. Maar goed, ze hebben het wel naar hun zin gehad, want om half negen kreeg ik al een Snapchat-bericht en zaten ze in de bus naar het snowboardpark al biertjes achterover te tikken." Of hij nog wat wilde zeggen tegen zijn naasten: "Uh...joehoe?"

SociOlympics dag 7, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

Het was weer een succesvolle dag voor Nederland in Zuid-Korea! Kjeld Nuis pakte goud op de 1.500 meter en Patrick Roest werd tweede.

De koning weet van geen ophouden! Voor de vierde dag op rij feest in de kamer van Wim-Lex en Maxima.

Grote afwezige op de 1.500 meter, Denis Yuskov, feliciteerde zijn rivaal via via met het goud.

De dag werd nog mooier met de zilveren medaille van Yara van Kerkhof op de 500 meter bij het shorttrack.

Om aan te geven hoe bijzonder die medaille is;

Op de shorttrackbaan ging niet alles goed. De relaymannen misten de finale op hun onderdeel. Voor Daan Breeuwsma is dat duidelijk een...

De dochter van Sjinkie Knegt kon desondanks wel JUICHEN voor de medaille van Yara van Kerkhof.

 

Wie won er vandaag een medaile Myrthe???#trots #teamnl #500beest #silver @yaravkerkhof

Een bericht gedeeld door Sjinkie Knegt (@sjinkie) op13 Feb 2018 om 6:14 (PST)

Eén van de meest belangrijke vragen voor de Spelen is beantwoord; hoe zien de broeken van de Noorse curlingmannen eruit. Wij keuren ze vast goed.

Soohorang, de mascotte van de Spelen, was betrokken bij een dans op het middenterrein bij het schaatsen.

Curling haalt overal de huiskamers!

Een opmerking van Katie Couric over schaatsende Nederlanders zorgde voor nogal wat reactie op Twitter. Inmiddels is ze erachter dat we niet allemaal op de schaats onze boodschappen gaan doen.

Dit is mooi! Vaders die de medailles van hun dochters samen vieren.

Het was op de langlaufsprint erg close tussen Calle Harfvarsson (10) en Marko Kilp (15). Harfvarsson was net iets sneller, maar ging desondanks toch niet door.

Het was vandaag wereld pannekoekendag! Ook dat werd gevierd in Pyeongchang.

Bij de halfpipe kwalificaties waren enkele mooie runs te zien. Daar zijn ook mooie foto's van gemaakt.

Usain Bolt probeert op één of andere manier toch nog in de spotlight te komen tijdens de Winterspelen. Een versie van Cool Runnings hadden wij leuk gevonden, maar hij heeft iedere gouden medaillewinnaar beloofd een dure (gesponsorde) fles champagne te sturen. Hij kan er alvast drie naar Nederland sturen.

Amerikaanse ijshockeysters vegen vloer aan met Russische ploeg

De Amerikaanse ijshockeysters zijn uitstekend op dreef op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Na de 3-1 zege op Finland werden de Olympic Athletes from Russia - de Russinnen dus - dinsdag eenvoudig aan de kant geschoven.

Goalie Nicole Hensley werd door de Russische ploeg nauwelijks getest: ze kreeg maar dertien schoten te verwerken en hield ze allemaal tegen. De Amerikaanse dames vuurden vijftig pogingen af op het Russische doel en vijf keer leverde dat een goal op.

Jocelyne Lamoureux-Davidson zorgde in de tweede periode voor een olympisch record: op aangeven van tweelingzus Monique tekende ze voor de 2-0, en zes seconden later had ze de 3-0 al in het net liggen, de kortste tijd ooit tussen twee goals op de Spelen. Het werd uiteindelijk 5-0 voor de VS.

Canada had met diezelfde cijfers van de Russinnen gewonnen en rekende dinsdag af met Finland. Een enorme overmacht was er niet voor de veelvoudig olympisch kampioen, maar met 4-1 werd wel een prima uitslag neergezet.

Jocelyne Lamoureux-Davidson zette een nieuw olympisch record neer met twee razendsnelle goals (Pro Shots/Action Images)
Jocelyne Lamoureux-Davidson zette een nieuw olympisch record neer met twee razendsnelle goals (Pro Shots/Action Images)

'VS heeft in 2028 29,9 biljoen dollar aan schulden'

Komende decennium zal de staatsschuld van de VS groeien met 10 biljoen dollar. Aan de hand van het begrotingsvoorstel wordt de staatsschuld eind 2028 geschat op bijna 30 biljoen dollar. Dit astronomische bedrag is onder andere te danken aan grotere militaire uitgaven.

Absoluut gezien gaat het om een enorm bedrag, maar in vergelijking met het verwachte BNP van de VS in 2028 stelt het niet veel voor. De staatsschuld van de VS is dan relatief gezien 101% van het BNP. In 2047 zou de staatsschuld 150% van het BNP bedragen. In het begrotingsvoorstel van Trump staat onder andere dat 686 miljard dollar naar het Pentagon gaat. Dat is een verhoging van 12% tegenover vorig jaar. Bij het begrotingvoorstel zei Trump het volgende: "Wij zullen verreweg het grootste leger ter wereld hebben."

Black Panther

Na de aanslag in Captain America: Civil War, waarbij T'Challa zijn vader verliest, keert hij terug naar het mythische land Wakanda, waar al eeuwen de mensen in rijkdom leven door het opwekken van de oerstof Vibranium. Ondertussen staat er in de VS een nieuwe bende op, onder leiding van Klaue (Andy Serkis), die maar één doel heeft: het vergaren van zoveel mogelijk Vibranium. Maar Erik Killmonger wil daarin veel verder gaan en slaat een meer drastische weg in: het veroveren van Wakanda. 

Halbe opgestapt

Een geëmotioneerde Halbe Zijlstra heeft als eerste spreker in het debat zelf de conclusie getrokken dat zijn geloofwaardigheid dermate is beschadigd dat hij zijn functie niet meer naar behoren kan vervullen.

Derhalve kondigde hij aan per direct zijn ontslag aan te bieden aan de koning en wenst hij zijn opvolger veel succes. De komende tijd zal dit de andere minister van Buitenlandse Zaken zijn, Sigrid Kaag (D66). De VVD wil de tijd nemen om een definitieve opvolger te vinden.

Een aantal ex-collega's van Halbe hebben wel vragen aan minister-president Mark Rutte, maar vinden het nu geen gepast moment. Toch heeft een meerderheid behoefte aan een debat. Dit debat zal na een halfuur schorsing worden gehouden.

Update 17.31 uur
De Speld doet alvast een suggestie voor een nieuwe topjob voor Halbe. Een anonieme VVD'er met ervaring in opstappen liet weten dat lijn 26 in Arnhem nog een buschauffeur zoekt.

We kijken uit naar zijn sollicitatie”, aldus Eric van Eijndhoven van Connexxion.

Horizon Zero Dawn wint Writers Guild Award

De makers van Horizon: Zero Dawn kunnen weer een nieuwe prijs in de kast zetten. Ze hebben namelijk de Writers Guild Award voor 'best video game writing' gewonnen. Narrative director John Gonzalez en lead writer Benjamin McCaw namen de prijs in ontvangst.

Horizon: Zero Dawn verkocht vorig jaar 2.6 miljoen keer in twee weken en was daarmee de snelst verkopende nieuwe IP op PlayStation 4. Horizon kreeg in onze review een 10 vorig jaar.

Horizon: Zero Dawn


WikiLeaks-oprichter Assange verliest zaak

Het arrestatiebevel in Engeland tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange blijft van kracht. Hij zit al jaren in de ambassade van Ecuador in Londen en probeerde via een rechtszaak de Britse justitie te bewegen het arrestatiebevel tegen hem in te trekken. Rechter Emma Arbuthnot wees dit verzoek dinsdag definitief af.

"Na afweging van de voors en tegens, vind ik dat arrestatie een evenredige reactie is, hoewel Assange zijn eigen vrijheid een aantal jaren heeft beperkt", zei de rechter in haar uitspraak.

Assange verbrak in 2012 de beloftes die hij had gedaan toen hij op borgtocht was vrijgelaten en vluchtte de ambassade in. Hij was eerder aangehouden op verdenking van verkrachting en aanranding in Zweden. Zweden heeft het arrestatiebevel tegen de WikiLeaks-voorman inmiddels laten vallen, en volgens zijn advocaten zou Groot-Brittannië hetzelfde moeten doen.

Het Britse Openbaar Ministerie stelt dat Assange de voorwaarden van zijn borg heeft geschonden en dus mag worden opgepakt.

WikiLeaks-oprichter Assange verliest zaak
WikiLeaks-oprichter Assange verliest zaak (Foto: ANP)

HawaÔ komt met wetgeving tegen lootboxen

Star Wars Battlefront II heeft heel wat los gemaakt vorig jaar. In heel veel landen is de politiek nu bezig met het fenomeen lootboxen. In Hawai gaan ze nu een stap verder door een initiatief aan te kondigen waarbij gekeken wordt hoe lootboxen en andere gokelementen in games aangepakt kunnen worden.

De wetgeving is nu als volgt. Het is voortaan verboden om games te verkopen aan mensen onder de 21 jaar als er een gok element in zit dat betaald wordt met echte valuta. Daarnaast zijn uitgevers verplicht om duidelijk aan te geven dat een game hierover beschikt en moeten ze de winkans bekend maken. Of dit in werkelijkheid allemaal gaat werken is de vraag. In China is dit er al en laten ontwikkelaars je eerst virtueel geld kopen om daarmee lootboxen te kopen. Het is nog maar het begin, maar laten we hopen dat ontwikkelaars hiermee begrijpen dat iedereen er een beetje klaar mee is.

lootbox


'De cocaÔne stond te pruttelen'

De politie rolde dinsdag 6 februari een drugspand aan de Entrepotstraat in Rotterdam op en hield vier man aan voor het dealen van drugs. Exact op het juiste moment ook. De cocaïne stond te pruttelen.

Na een aangifte van diefstal met geweld, vermoedelijk vanwege een geldschuld, startten rechercheurs een onderzoek. Dat onderzoek leidde de politie naar een pand aan de Entrepotstraat. Het politieteam hield het pand de bewuste dinsdag in de gaten en zat zodoende vlak in de buurt bij de verkoop van verdovende middelen aan een klant. De 62-jarige Rotterdammer mocht het goedje meteen weer inleveren en werd aangehouden.

De politie ging daarna het pand binnen en hield drie mannen aan. Ze kwamen op het juiste moment; de cocaïne had net het kookpunt bereikt in een pollepel. Dat het een dealpand betrof was overduidelijk: er lagen op meerdere plaatsen verdovende middelen. Het ging om in totaal 39,1 gram cocaïne, 1880 euro aan contanten en wat hasj. Alles is in beslag genomen.

Van de aangehouden mannen (18, 19 en 23 jaar oud) zitten er twee nog vast. Een persoon is vanwege persoonlijke omstandigheden door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld. Ook de koper is weer in vrijheid gesteld. 

'De cocaïne stond te pruttelen' (Foto: Politie.nl)
'De cocaïne stond te pruttelen' (Foto: Politie.nl)

Froome hoopt op snelle oplossing in dopingzaak

Chris Froome staat woensdag aan de start van de Ruta del Sol. De Brit van Team Sky kijkt uit naar de start van het nieuwe seizoen, zo laat hij weten op Instagram. De viervoudig winnaar van de Tour de France is nog altijd verwikkeld in een dopingaffaire. 

Zolang het onderzoek nog loopt, mag Froome gewoon aan de start staan van wielerwedstrijden, hoewel de internationale wielrenunie (UCI) heeft opgeroepen aan Team Sky om Froome aan de kant te laten.

"Ik wil iedereen bedanken voor de steun en het geduld tijdens deze moeilijke periode'', schreef Froome op Instagram. "Ik doe mijn uiterste best om te zorgen dat de dingen zo snel mogelijk worden opgelost. Ik ga nu naar de Ruta del Sol. Ik kan niet wachten tot ik aan dit seizoen kan beginnen!''

Afgelopen december werd bekend dat Froome na de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje een positieve plas had ingeleverd. Er werd een te hoge dosis salbutamol bij hem aangetroffen, veel hoger dan toegestaan is. De renner van Team Sky heeft toestemming om het middel te gebruiken om zijn astma te bestrijden. Froome moet zich verantwoorden voor de aangetroffen hoge dosis, maar is niet geschorst en staat daarom ook aan de start van de Ruta del Sol.

Weer olympisch goud Duitse rodelaarsters, veterane gooit 'sweep' weg

Voor de zesde opeenvolgende keer is het olympisch goud bij het damesrodelen naar Duitsland gegaan. In Pyeongchang stond geen maat op Natalie Geisenberger, die voor de tweede keer op rij het goud veroverde.

Na de twee runs op maandag stond Geisenberger al aan de leiding, voor landgenote Dajana Eitberger, de Canadese Alex Gough, olympisch kampioene van 2010 Tatjana Hüfner uit Duitsland, de Amerikaanse Erin Hamlin en Gough's landgenote Kimberley McRae. Die volgorde bleef dinsdag in de derde run ongeveer staan, maar Eitberger viel terug naar plek vier, terwijl Hüfner de tweede stek innam, voor Gough.

In de vierde en laatste run was McRae sterk en na een matige afdaling van Hamlin - de winnares van olympisch brons in Sochi, die haar allerlaatste competitieve run afwerkte - passeerde ze de Amerikaanse. Eitberger was vervolgens zeer sterk, waarna Gough het, tot haar grote verdriet, niet voor elkaar kreeg om haar plek te houden.

Dat verdriet werd echter heel snel omgezet in ongekend geluk: veterane Hüfner zette een slordige run neer en eindigde zelfs achter Eitberger, waardoor het Canadese team ontplofte - Gough was ineens verzekerd van een medaile. Geisenberger maakte geen fout en kroonde zich tot olympisch kampioene, ruim voor de dolgelukkige Eitberger en Gough.

De Duitse dames pakten goud en zilver, maar met de eerste Canadese rodelmedaille ooit kon vooral in het team van Gough de champagne ontkurkt worden (Pro Shots/Action Images)
De Duitse dames pakten goud en zilver, maar met de eerste Canadese rodelmedaille ooit kon vooral in het team van Gough de champagne ontkurkt worden (Pro Shots/Action Images)

'Kennis Nederlands verplicht op bouwplaats'

Bouwvakkers moeten verplicht voldoende basiskennis van het Nederlands hebben voordat ze aan het werk mogen op een bouwplaats. Daarmee kunnen dodelijke ongelukken worden voorkomen, stelt belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw in een brief aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Bouwvakkers die niet dezelfde taal spreken vormen volgens de belangenbehartiger een gevaar voor zichzelf en anderen. Door een tekort aan vakmensen wordt momenteel evenwel vaak een beroep gedaan op buitenlandse werklui. Daar is op zich niets op tegen, benadrukt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. "Maar het taalprobleem speelt al jaren. En het is ook al jaren bekend dat daar onaanvaardbare risico's aan kleven."

Verhoef verwijst onder meer naar onderzoek waarvan de Inspectie SZW al twee jaar geleden de resultaten presenteerde. Daaruit bleek dat het aantal dodelijke ongevallen op de bouwplaats in een jaar tijd flink was toegenomen, en dat die toename voor een deel te wijten is aan miscommunicatie.

'Kennis Nederlands verplicht op bouwplaats'
'Kennis Nederlands verplicht op bouwplaats' (Foto: ANP)

'Man (58) die wielrenner Scarponi doodreed nu zelf overleden'

De man die wielrenner Michele Scarponi doodreed is overleden. Giuseppe Giacconi is op 58-jarige leeftijd gestorven aan een niet bekende ongeneeslijke ziekte.

In april 2017 botste hij frontaal met zijn vrachtwagen op de Italiaan tijdens een training. Volgens politie-onderzoek bekeek hij een video op zijn telefoon. Scarponi overleed ter plekke, Giacconi belandde na het ongeluk in een diep dal. Volgens Italiaanse media vocht hij altijd tegen de ziekte, maar zag het na het ongeluk niet meer zitten.

Ondanks de vele steunbetuigingen, waaronder de steunbetuiging van de burgemeester van zijn woonplaats Filottrano, rekende hij het ongeluk zichzelf wel aan.

SyriŽ belooft IsraŽl 'meer verrassingen'

De Syrische regering heeft Israël "meer verrassingen" in het vooruitzicht gesteld bij mogelijke toekomstige luchtaanvallen. Die mededeling volgt op het neerhalen van een Israëlische straaljager, die zaterdag terugkeerde na bombardementen op doelen in Syrië.

Een hoge functionaris van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken haalde op een persconferentie uit naar Israël. Dat dacht volgens de functionaris dat de Syriërs vanwege het slepende conflict in het land niet in staat waren te reageren op aanvallen. "Als Allah het wil, zullen ze met meer verrassingen worden geconfronteerd als ze proberen Syrië aan te vallen."

De Israëlische minister Avigdor Lieberman (Defensie) waarschuwde dinsdag dat zijn land "zal reageren op iedere provocatie." De bombardementen van zaterdag volgden op het neerhalen van een onbemand vliegtuigje boven Israëlisch grondgebied. Het ging volgens Jeruzalem om een Iraanse drone die vanuit Syrië het Israëlische luchtruim was binnengedrongen.

Syrië belooft Israël 'meer verrassingen'
Syrië belooft Israël 'meer verrassingen' (Foto: ANP)

Ongekende overmacht superster Klśbo in olympische sprintfinale

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo heeft zijn status als nieuwe superster volledig waargemaakt. Op de Olympische Spelen in Pyeongchang veroverde de 21-jarige Noor met welhaast bizarre overmacht het goud op de sprint in klassieke stijl, de perfecte bekroning van een seizoen waarin hij definitief doorgebroken is.

Twee Noren stonden in de finale, aangevoerd door absolute topfavoriet Klæbo, samen met zijn landgenoot Pål Golberg. De Italiaan Federico Pellegrino haalde de eindstrijd ook, wat knap was voor de echte specialist op de vrije stijl. Met Ristomatti Hakola was ook Finland vertegenwoordigd, net als Zweden dankzij Oskar Svensson. De Rus Alexander Bolshunov maakte het veld voor de finale compleet.

Bij de start ging Bolshunov er gelijk vandoor, waarna de Rus de gashendel op de klim volledig open trok. Alleen Klæbo kon hem volgen en op de volgende klim trok de jonge Noorse alleenheerser zelf ten strijde. Dat was, zoals te verwachten viel, simpelweg ondoenbaar voor de rest: Klæbo soleerde met enorme overmacht naar olympisch goud, daarachter werd Bolshunov bijgehaald door Pellegrino, die de Rus in een ziedende sprint met 0,02 seconde klopte.

Op Klæbo staat op de klassieke sprint simpelweg geen maat (Pro Shots/Action Images)
Op Klæbo staat op de klassieke sprint simpelweg geen maat (Pro Shots/Action Images)

'Relaas Zijlstra past in anti-Russisch beeld'

De Russische ambassade in Den Haag spreekt in een persverklaring over constante propaganda van misinterpretaties over Ruslands 'agressieve intenties' in de Nederlandse publieke opinie. "Dit is ook de reden achter het hele verhaal van de veronderstelde ontmoeting tussen minister Zijlstra en president Poetin", schrijft de ambassade.

,,In Nederland wordt Rusland beschuldigd van het verspreiden van desinformatie. Nederlandse ambtenaren doen voortdurend dit soort ongefundeerde uitspraken." Nederlandse media zouden gewillig en kritiekloos het idee verspreiden dat de Russische autoriteiten geobsedeerd zijn met de creatie van een Groot Rusland. "Is dat geen voorbeeld van nepnieuws gericht tegen ons land?", vraagt de ambassade zich af.

De ambassade wil niet reageren op de beoordeling van het verhaal van minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) door Nederlandse politici. "We beschouwen dit als een binnenlandse aangelegenheid van Nederland", schrijft de ambassade.

'Relaas Zijlstra past in anti-Russisch beeld'
'Relaas Zijlstra past in anti-Russisch beeld' (Foto: ANP)

Nuis na olympisch goud: "Heerlijk gereden"

Kjeld Nuis pakte vanmiddag olympisch goud in de schaatshal op de 1.500 meter voor mannen. De wereldkampioen op de schaatsmijl reed in Pyeongchang een  tijd van 1.44,01, een nieuw baanrecord.

"Het laatste bochtje was echt zwaar, maar het maakt niet meer uit. Ik heb heerlijk gereden", zo zei Nuis na afloop tegenover de NOS. "Ik heb zin om morgen dat ding om mijn nek te hebben", waarmee Nuis doelde op de medaille-uitreiking.

Nuis olympisch kampioen op 1.500m (Foto: Pro Shots / Action Images)

Langlaufster Nilsson met enorm machtsvertoon naar olympisch goud

Langlaufster Stina Nilsson heeft in Pyeongchang met enorm machtsvertoon olympisch goud gepakt op de sprint. Dat onderdeel stond dit jaar op het programma in de klassieke stijl - zoals elk langlaufonderdeel worden klassieke en vrije stijl op elk groot toernooi afgewisseld.

Zoals gewoonlijk werden na de kwalificaties de kwartfinales en vervolgens halve finales afgewerkt, waarna zes dames zich mochten melden voor de strijd om olympisch goud: topfavoriete Stina Nilsson en haar Zweedse landgenote Hanna Falk, de Amerikaanse Jessica Diggins, het indrukwekkende jonge Russische duo Yulia Belorukova en Natalia Nepryaeva en de Noorse Maiken Caspersen Falla, regerend olympisch kampioene op de sprint in vrije stijl.

In de finale koos Nilsson al vroeg voor de aanval en het duurde niet lang voor duidelijk werd dat eigenlijk alleen Falla en Belorukova konden volgen. Op de zwaarste klim van het parcours werd de rest definitief gelost, maar de grootste slag werd op het laatste klimmetje geslagen: Nilsson ging er vandoor en sloeg een gigantisch gat, waarmee ze solo over de finish kwam als olympisch kampioene. Belorukova deed een dappere poging om Falla te kloppen, maar de Noorse pakte het zilver, voor de Russische.

Nilsson maakt haar favorietenrol met verve waar (Pro Shots/Action Images)
Nilsson maakt haar favorietenrol met verve waar (Pro Shots/Action Images)

Sea of Thieves krijgt ook microtransacties

Microtransacties zijn een veelbesproken onderdeel van games tegenwoordig en de makers van Sea of Thieves zijn zich daar erg van bewust. Ontwikkelaar Rare heeft aangegeven dat Sea of Thieves de eerste drie maanden geen microtransacties zal hebben. Ze willen vooral de focus op gameplay houden en zodra de eerste grote update komt deze toevoegen aan het spel.

Rare geeft aan dat het puur cosmetische dingen zullen worden en dus geen pay-to-win systeem. In het begin zal je alleen kleine pets kunnen kopen. Hierdoor krijgt een personage dus bijvoorbeeld een papegaai op zijn schouders. Sea of Thieves komt op 20 maart uit voor Xbox One en pc.

sea of thieves


Olympisch goud voor Nuis op 1.500m, Roest pakt zilver

En wederom is er goud voor Nederland op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea: Kjeld Nuis is de nieuwe olympische kampioen op de 1.500 meter. De Nederlander kwam in de schaatshal tot een winnende tijd van 1.44,01. Grote verrassing was de nummer twee, Patrick Roest. Brons was er voor de Zuid-Koreaan Kim Min-seok.

Patrick Roest was de eerste van de drie Nederlanders die in actie kwam. Zijn tegenstander was de Nieuw-Zeelander Kay. Roest reed een prima race ondanks dat hij aan Kay niets had. Zijn tijd van 1.44,87 was een nieuw persoonlijk record en de snelste tijd.

Die tijd bleef lang staan. Onder meer Shani Davis en de Pool Bródka, de olympisch kampioen van vier jaar geleden, beten zich er op stuk. Denny Morrison leek even de tijd van Roest te gaan verbeteren, maar zijn een-na-laatste ronde gooide roet in het eten voor de Canadees.

In de veertiende rit moest Kjeld Nuis het opnemen tegen de Japanner Takuro Oda. Nuis opende snel in 23,22 en vervolgens een ronde van 25,06. Hij was met een ronde te gaan bijna twee seconden sneller dan Roest. Hij moest in de laatse ronde wel tijd inleveren, maar zijn 1.44,01 was wel een nieuw baanrecord.

Koen Verweij reed tegen de Noorse Junior Johansson in de zestiende rit. Johansson kwam na een ronde ten val dus daar had Verweij niets aan. Hij ging echter stuk en kwam maar tot 1.46,26.

De een-na-laatste rit ging tussen Vincent de Haître en de Noor Henriksen. Ook zij wisten de tijd van Nuis bij lange na niet te verbeteren. Joey Mantia en Sverre Lunde Pedersen, eerder deze Winterspelen goed voor brons op de 5.000 meter, vormden de laatste rit. Beiden kwamen niet tot de tijd van Nuis en ook Roest.

Canada pakt eerste goud bij curling gemengd dubbel

Canada heeft met grote overmacht de eerste gouden medaille ooit gepakt bij het gemengd dubbel toernooi bij het curling. Het duo Kaitlyn Lawes en John Morris was in de finale veel te sterk voor Zwitserland, dat na zes ends al de handdoek in de ring gooide; 10-3.

Lawes (Sochi 2014) en Morris (Vancouver 2010) waren bij respectievelijk de dames en heren al eens olympisch kampioen geworden en waren vastberaden om dit nogmaals te doen. Twee ends wisten de Zwitsers Jenny Perret en Martin Rios ze bij te houden, maar daarna was er geen houden meer aan. Enkele perfecte stenen van met name Morris zorgden ervoor dat Zwitseland telkens achter de feiten aanliep.

Zelf maakten Perret en Rios iets teveel fouten om enigzins in aanmerking te komen voor het goud. Ze gaven enkele ends te makkelijk weg en toen ze dit in het zesde end weer deden met twee stenen vonden ze het wel genoeg geweest. Daarmee werden Lawes en Morris de eerste olympische kampioenen op dit nieuwe onderdeel.

Het brons ging eerder op de dag naar de olympische atleten uit Rusland. In de strijd om het brons was het team van de met elkaar getrouwde Anastasia Bryzgalova en Aleksandr Krushelnitckii te sterk voor het Noorse team der verloofden Kristin Skaslien en Magnus Nedregotten. Het werd 8-4 in het voordeel van de Russen.

Zilver voor Van Kerkhof op shorttrack 500m

Yara van Kerkhof is geplaatst voor de kwartfinale van de 500m shorttrack. De Nederlandse profiteerde van de diskwalificatie van favoriet Marianne St Gelais die haar in de eerste bocht de pas afsneed waardoor ze ten val kwam. De Franse mocht niet meer van start gaan bij de herstart en Kerkhof reed naar de benodigde tweede plaats.

Verder waren er geen grote verrassingen bij de toppers. Arianna Fontana plaatste zich voor Kerkhof, Elise Christie reed met een olympisch record naar de eerste plek voor de Canadese Kim Boutin en Kexin Fan werd tweede in haar heat achter Sofia Prosvirnova. De halve finales worden net na het middaguur verreden.

Update 12:20

Van Kerkhof verraste vriend en vijand in de tweede halve finale. Terwijl haar drie concurrenten met elkaar bezig waren, kwam er voor de Nederlandse een groot gat vrij waar ze meteen in dook. Ze wist de leiding de rest van de rit vast te houden, wat dan ook beloond werd met een ticket voor de finale. In die finale neemt ze het op tegen toppers Minjeong Choi, Ariana Fontana en Elise Christie. Een fout van één van hen kan al een medaille opleveren.

Update 13:25

En fouten werden er ook gemaakt. Van Kerkhof heeft zilver gewonnen in de allesbeslissende run, achter de hele race dominante Fontana. Lange tijd keek Van Kerkhof rustig toe van achter de vier concurrentes, maar toen die in de slotfase meer aan elkaar gingen trekken kon de Nederlandse toeslaan. Allereerst ging Boutin onderuit na een aanvaring met Chong en vervolgens ging ook Christie in de laatste bocht onderuit terwijl Van Kerkhof binnendoor passeerde voor brons. Na de wedstrijd werd de als tweede gefinishte Chong uit de uitslag gehaald naar aanleiding van het incident met Boutin, waardoor de Canadeese opschoof naar het brons en Van Kerkhof naar het zilver.

Zilver voor Van Kerkhof op shorttrack 500m (Pro Shots / Action Images)
Zilver voor Van Kerkhof op shorttrack 500m (Pro Shots / Action Images)

Coquard wint openingsrit Tour of Oman

Bryan Coquard heeft de eerste etappe van de Tour of Oman gewonnen. De 25-jarige Fransman van Vital Concept was de snelste in de massasprint na een etappe van 162,5 kilometer. Mark Cavendish werd tweede, voor Giacomo Nizzolo. Coquard is ook de eerste leider in Oman.

Vanuit de start vertrok er meteen een kopgroep met daarbij Brian Van Goethem. De Nederlander van Roomport - Nederlandse Loterij had het gezelschap van Maxime Farazijn (Sport Vlaanderen - Baloise), Pierre Luc Perichon (Fortuneo-Samsic) en Conor Dunne (Aqua Blue Sport). Na vijftien kilometer hadden ze al een voorsprong van vier minuten en dertig seconden, waarna Cofidis en Sunweb het tempo in het peloton bepaalde.

Na vijftig kilometer zou Cofidis en Sunweb de hulp van UAE-TeamEmirates en Bahrain Merida, Het peloton had alles onder controle en met nog tien kilometer werd de kopgroep gegrepen. In de massasprint die daarop volgde was Coquard de snelste. Daarmee boekte hij de eerste zege voor zijn nieuwe werkgever Vital Concept.

Deceptie voor Nederlands shorttrack aflossingsteam

Het Nederlandse shorttrack aflossingsteam bij de mannen heeft zich net als bij de vrouwen niet weten te plaatsen voor de finales. Een klungelige overname in de voorlaatste ronde zorgde voor een voor Sjinkie Knegt onoverbrugbare achterstand op de top twee, China en Canada.

Kazachstan was al kansloos door een valpartij, maar desondanks had Nederland moeite om bij te blijven. Na de foute wissel deed Knegt nog een alles-of-niets-actie in de laatste bocht bij Canadees Charles Hamelin, waarbij Hamelin ten val kwam. Nederland finishte hierdoor weliswaar als tweede, maar een diskwalificatie kon niet uit blijven.

Naast China en Canada gaan ook Zuid-Korea en Hongarije ook door naar de finale, in wat een relatief actieloze rit was.

Leenstra - Bergsma slotrit olympische 1.000 meter

Voor morgen staat in de olympische schaatshal de 1.000 meter voor vrouwen op het programma. De loting is inmiddels geweest.

Ireen Wüst, deze Winterspelen al goed voor goud en zilver en op de kilometer een outsider, moet al vroeg aan de bak. In de vierde rit treft ze de Italiaanse Daldossi.

Jorien ter Mors moet het in rit twaalf opnemen tegen Brittany Bowe. In de voorlaatste rit komt Nao Kodaira in actie tegen de Oostenrijkse Vanessa Herzog. Marrit Leenstra, gisteren goed voor brons op de 1.500 meter, rijdt in  de laatste rit tegen Heather Bergsma, die gisteren zevende werd.

Vier jaar geleden in Sochi veroverde Zhang Hong uit China het goud. Zij bleef Ireen Wüst en Margot Boer voor.

De 1.000 meter begint morgenochtend om 11.00 uur.

De belangrijkste ritten;

Rit Binnenbaan Buitenbaan
4 Ireen Wüst (Ned)) Yvonne Daldossi (Ita)
12 Jorien ter Mors (Ned) Brittany Bowe (VSt)
14 Miho Takagi (Jpn) Karolina Erbanova (Tsj)
15 Vanessa Herzog (Oos) Nao Kodaira (Jpn)
16 Marrit Leenstra (Ned) Heather Bergsma (VSt)

Knegt en De Laat gekwalificeerd voor kwartfinale 1000m shorttrack

Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat hebben zich beiden zonder al te veel problemen geplaatst voor de kwartfinale op de 1000m shorttrack. Knegt had geen enkel probleem om de later gediskwalifceerde Ren Ziwei en Fransman Thibaut Fauconnet achter zich te houden.

De Laat profiteerde in zijn heat optimaal van het geduw achter zich en kon relatief eenvoudig samen met Han Tianyu de top 2 vasthouden. De Laat schoof na de race nog op naar de eerste plek, omdat Han gediskwalificeerd werd voor te agressief schaatsen. Hierdoor mag wereldkampioen Yira Seo alsnog deelnemen in de kwartfinale.

Favoriet Shaoang Liu kende een minder goede dag. Hij bracht Japanees Ryosuke Sakazume en zichzelf ten val, wat hem een diskwalificatie opleverde. Ook de derde Nederlander, Daan Breeuwsma, wist zich niet te plaatsen voor de volgende ronde. Breeuwsma kwam in de laatste ronde ver achter de drie anderen in zijn heat en kon dit gat niet meer dichten.

De kwartfinales worden zaterdagochtend rond 11:45 verreden.

'VS binnenkort 's werelds grootste olieproducent'

De Verenigde Staten zijn hard op weg om de grootste olieproducent ter wereld te worden. Volgens een nieuw rapport van het Internationale Energieagentschap (IEA) zijn de Amerikanen hun winning van schalie-olie momenteel zo stevig aan het opvoeren dat de olieproductie in de VS ergens in de loop van dit jaar die van Saudi-Arabië en Rusland voorbij kan streven. Het winnen van schalie-olie is duurder dan bij normale oliewinning. Juist met het stijgen van de prijzen kunnen de Amerikanen meer schalie-olie winnen.

De Amerikaanse productiedrift is een hard gelag voor de OPEC-landen en Rusland die juist afspraken hebben gemaakt om hun productie te beperken. Dat hebben ze gedaan om de olieprijs op te krikken. Dat lukte het kartel tot nog toe aardig. Maar volgens de nieuwe prognoses van IEA zullen de olievoorraden in de wereld dit jaar mogelijk weer harder toenemen dan de vraag naar olie. Dat zet de prijzen waarschijnlijk weer onder druk.

'VS straks 's werelds grootste olieproducent'
'VS straks 's werelds grootste olieproducent' (Foto: ANP)

'Protonentherapie alleen in ziekenhuis bieden'

Voor de bestraling van kinderen met protonen geldt als voorwaarde dat deze behandeling alleen in een ziekenhuis gegeven mag worden. De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS om dit vereiste te behouden. Volgens de raad moet het gaan om een ziekenhuis dat beschikt over alle voorzieningen om optimale zorg te bieden aan deze kinderen.

In Nederland zijn er vier centra die een vergunning hebben gekregen om een voorziening te bouwen voor protonentherapie. Twee daarvan zijn al gebouwd, in Groningen en Delft. Maastricht verwacht in de loop van dit jaar operationeel te zijn. De vierde (Amsterdam) is nog niet begonnen. De vraag aan de raad was of de huidige vergunningvoorwaarde gehandhaafd moet worden dat alleen kinderen behandeld mogen worden als de protonenbunker op het ziekenhuisterrein ligt.

Een deel van de kinderen moet bij protonenbestraling in slaap worden gebracht, omdat de behandeling absoluut stilliggen vereist. Bij een narcose bestaat altijd een klein risico dat er iets misgaat en acute opname op een intensive care nodig is. Dat blijft volgens de raad een argument om deze behandeling alleen op een ziekenhuisterrein te geven: de ic is dan dichtbij. Maar veiligheid vormt volgens de raad slechts één element van optimale zorg. Die vraagt daarnaast behandeling in een multidisciplinair behandelcentrum, waar een vast team klaarstaat voor de kinderen en hun ouders en goede psycho-sociale begeleiding aanwezig is.

Protonentherapie zou alleen toegestaan moeten worden in ziekenhuizen die aan al deze voorwaarden voldoen. Als het advies van de raad gevolgd wordt, zou Delft vanwege de locatie buiten het ziekenhuisterrein niet in aanmerking komen om kinderen te behandelen. Groningen wel, gezien de locatie op het ziekenhuisterrein en de beschikbare expertise en infrastructuur. Of Maastricht zou voldoen aan de voorwaarden kan de raad op dit moment niet beoordelen.

NHL: Amerikaans-Russisch duo schiet Panthers in doelpuntenfestijn langs Oilers

De ijshockeyers van de Florida Panthers hebben maandag een spectaculaire zege geboekt. De ploeg trok een ruime vierduizend kilometer noordwaarts naar de Edmonton Oilers in Canada, waar een echt spektakelstuk afgeleverd werd.

In de eerste twee perioden kwam drie keer een ploeg op voorsprong, maar het werd ook elke keer weer gelijk. In de derde periode gingen de Panthers dan echt los, vooral dankzij het Amerikaans-Russische duo Vincent Trochek en Yevgeni Dadonov. Trochek zorgde voor 3-5, waarna de Oilers op 4-5 kwamen. Dadonov voegde er nog een goal aan toe en na de zevende van de Panthers - weer door Trochek, zijn eerste hattrick - was het klaar: 5-7.

Uitslagen NHL maandag
Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning 4-3
Arizona Coyotes - Chicago Blackhawks 6-1
Edmonton Oilers - Florida Panthers 5-7

Oilers - Panthers (Bron: YouTube)

Lid 'No Surrender' opgepakt

Een clublid van de motorclub No Surrender is maandagochtend niet al te snugger geweest. Rond 11.30 uur hield de politie op de Holterbergweg in Amsterdam een auto aan omdat de twee inzittenden geen gordels om hadden.

Tijdens de verkeerscontrole verklaarde één van hen dat hij een vuurwapen bij zich had. Hierop is hij aangehouden. Het vuurwapen is in beslag genomen, de verdachte zit nog vast voor onderzoek. Wat er gebeurd was als hij zijn mond gehouden had durven we niet te voorspellen. 

Lid No Surrender opgepakt (Foto: stockfoto politie.nl)
Lid No Surrender opgepakt (Foto: stockfoto politie.nl)

Rutte naar veiligheidsconferentie in MŁnchen

Minister-president Mark Rutte neemt vrijdag 16 en zaterdag 17 februari deel aan de Münchner Sicherheitskonferenz in Duitsland. Ook minister Bijleveld van Defensie is aanwezig bij de conferentie.

De Münchner Sicherheitskonferenz is een jaarlijkse bijeenkomst waar regeringsleiders en -vertegenwoordigers, hooggeplaatste militairen en vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld en bedrijfsleven van gedachten wisselen over internationale veiligheidsvraagstukken. De conferentie wordt dit jaar voor de 54e keer gehouden.

Minister-president Rutte neemt in München op vrijdagavond deel aan een panel met als thema 'Threats to the International Liberal Order' en op zaterdag aan de ontbijtsessie 'Setting foreign policy in an era of polarization'. Daarnaast heeft de minister-president een aantal bilaterale gesprekken.

Minister Bijleveld houdt op zaterdag een toespraak over biosecurity. Daarnaast spreekt zij met een aantal buitenlandse collega's.

Carnavalvierders mishandelen agenten

De politie heeft in de nacht van 13 februari rond 02.20 uur twee jongens uit Emst aangehouden in verband met mishandeling van twee politie-agenten. Dit vond plaats in de Dorpsstraat in Vaassen.

Twee agenten surveilleerden tijdens een tot dan toe gezellig carnavalsfeest en spraken op een gegeven moment iemand aan vanwege wildplassen. Daarop ging er aanvankelijk één persoon (en later acht) zich hiermee bemoeien, waarna het snel escaleerde. Eén agent werd tegen de grond gewerkt en kreeg diverse schoppen tegen zijn hoofd. De andere agent werd ook geschopt en geslagen.

Om de boel onder controle te krijgen werd door één van de agenten een waarschuwingsschot gelost waarna beide agenten hun vuurwapen richtten op de twee verdachten. Twee andere politie-agenten, die inmiddels waren gewaarschuwd, konden de twee jongemannen van 19 en 20 jaar aanhouden en meenemen naar het bureau.

Eén agent ging voor controle met de ambulance naar het ziekenhuis, de andere werd ter plaatse behandeld; het gaat naar omstandigheden goed met ze.

PVV wil Europees debat over Oxfam

De Europese delegatie van de PVV heeft een debat aangevraagd in het Europees Parlement over de seksschandalen bij Oxfam. Het Europees Parlement heeft in 2016 een budget van 155 miljoen euro gereserveerd voor hulporganisaties zoals Oxfam. De PVV wil met het debat voorkomen dat nog meer belastinggeld wordt besteed aan de zieke uitspattingen van deze hulpverleners.

"Bij Oxfam hebben ze een ranzig beeld van liefdadigheid", stelt Europarlementariër Olaf Stuger nu er steeds meer feiten boven water komen over de seksuitspattingen bij de wereldwijde hulporganisatie. Stuger: "In plaats van slachtoffers te helpen, maken ze misbruik van kwetsbare kinderen en vrouwen voor hun misselijkmakende seksdriften."

Toen de EU in 2011 1,7 miljoen euro overmaakte aan Oxfam voor hulp aan de overlevenden in Haïti, werden in dure villa’s op kosten van Oxfam seksfeesten gehouden met minderjarige meisjes.

Stuger: "De EU geeft jaarlijks honderden miljoenen euro’s uit aan organisaties zoals Oxfam. Wat ons betreft wordt dit per direct stopgezet en het geld teruggegeven aan de belastingbetaler. De EU heeft weer eens laten zien niet fatsoenlijk met ons belastinggeld om te kunnen gaan."

Politie: 'Telegraaf is te voorbarig'

In een Telegraaf-artikel meldde de krant maandag dat de politie onvoldoende geld heeft voor opleidingen. De krant baseert zich echter op conceptversies van stukken en trekt daaruit voorbarige conclusies. In het artikel wordt slechts een deel van het opleidingsbudget beschouwd. Er zijn bij de politie meerdere budgetten waarmee onderwijs en opleidingen worden bekostigd.

De politie vindt opleiden belangrijk en het is een continu onderwerp van gesprek. Het grootste deel van het budget voor ontwikkelen en opleiden, ongeveer 70 miljoen euro, gaat naar de Politieacademie en wordt besteed aan de basispolitieopleidingen voor nieuwe medewerkers en aan vervolgopleidingen (vakspecialistisch onderwijs) voor medewerkers die al langer bij de politie werken.

Daarnaast verzorgen ook andere (externe) partijen opleidingen. Over de verdeling van dit budget, in totaal 22 miljoen euro, wordt nog nagedacht. De cijfers die de Telegraaf maandag hierover publiceerde zijn nog onderwerp van bespreking. Het is daarom te vroeg om de conclusies te trekken dat voor belangrijke onderdelen van politiewerk geen opleidingsgeld beschikbaar is, zoals de krant doet.

Politie: 'Telegraaf is te voorbarig' (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie: 'Telegraaf is te voorbarig' (Foto: stockfoto politie.nl)

NBA: Pelicans met sterke Davis langs Pistons

De basketballers van de New Orleans Pelicans hebben in de NBA gewonnen op bezoek bij de Detroit Pistons. De ploeg werd wederom aan de hand genomen door Anthony Davis, die dit keer tekende voor 38 punten en tien rebounds.

De Pistons konden in het begin van de wedstrijd nog wel met de Pelicans mee, maar vanaf het tweede kwart namen de bezoekers alsmaar meer afstand. De spanning kwam ook niet meer terug in de wedstrijd en de Pelicans namen een 103-118 zege mee naar huis.

Uitslagen NBA maandag
Detroit Pistons - New Orleans Pelicans 103-118
Philadelphia 76ers - New York Knicks 108-92
Brooklyn Nets - Los Angeles Clippers 101-114
Chicago Bulls - Orlando Magic 105-101
Utah Jazz - San Antonio Spurs 101-99
Golden State Warriors - Phoenix Suns 129-83

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Belastingaangifte bij de bibliotheek

Voor hulp en ondersteuning bij het doen van belastingaangifte kunnen burgers vanaf 1 maart 2018 weer terecht bij de Belastingdienst en bij veel maatschappelijke organisaties, sociaal werkers, wijkcentra en buurthuizen, formulierenbrigades, belastingwinkels en vak- en ouderenbonden. Ook steeds meer bibliotheken openen hiervoor hun deuren.

Vorig jaar hielden bibliotheken en maatschappelijke organisaties voor het eerst samen spreekuren. Dit gebeurde in 88 bibliotheken, verspreid over het land. Het doel is dit jaar om op 150 locaties spreekuren voor belastingaangifte te hebben, zodat meer burgers dichtbij hun woonplaats ondersteuning kunnen ontvangen. De spreekuren kunnen door het hele land verschillende vormen aannemen, van een invulcursus aangifte tot hulp bij het daadwerkelijk doen van aangifte. Via Belastingdienst.nl/aangifte kunnen mensen zien of en waar er een spreekuur is in hun woonplaats. Ook mensen die de BelastingTelefoon bellen voor hulp, wordt verteld waar ze terechtkunnen.

Laagdrempelig
“Bibliotheken zijn voor veel mensen dichtbij, ze zijn laagdrempelig en er zijn computers beschikbaar. Daarom is het ook een goede plek om ondersteuning te bieden aan mensen die dat nodig hebben”, zegt Eline Spros, directeur Particulieren van de Belastingdienst.

“In 2017 is er een basis gelegd, die we dit jaar verder willen uitbouwen. Om het bereik nog verder te vergroten hopen we dat meer maatschappelijk dienstverleners spreekuren houden in bibliotheken”, zegt Spros. Jos Debeij, hoofd afdeling bibliotheekstelsel van de Koninklijke Bibliotheek, vult aan: “Het is de bedoeling dat er dit jaar een landelijk dekkend netwerk van bijna 150 bibliotheken is, waar mensen terecht kunnen voor ondersteuning.”

“Het is mooi dat we onze krachten bundelen en dat hulp bij de belastingaangifte op steeds meer plekken in de buurt plaatsvindt”, zegt Marijke Vos, voorzitter Sociaal Werk Nederland. “Laagdrempelige hulp voorkomt schulden en andere problemen. Het invullen van belastingformulieren is in de loop der jaren wel eenvoudiger geworden. Burgers met complexere vragen over de belastingen en toeslagen kunnen het hele jaar door in hun buurt terecht bij sociaal raadslieden. Hoe eerder hoe beter!”

Lokaal maatwerk
Debeij: “Wat we hebben geleerd, is dat het lokale maatwerk van bibliotheken en maatschappelijke organisaties succes mogelijk maakt. Die organisaties zitten namelijk in de haarvaten van de samenleving, en via hun netwerken kun je burgers bereiken die ondersteuning nodig hebben.”

De Belastingdienst ondersteunt de maatschappelijke organisaties die hulp bieden aan mensen bij hun belastingen en toeslagen via voorlichtingsbijeenkomsten, speciale contactpersonen waarbij ze terecht kunnen met vragen en een online kennisnetwerk waar ze informatie kunnen vinden en cursussen kunnen volgen.

Belastingdienst
De Belastingdienst biedt ook zelf hulp bij het doen van aangifte. Op Belastingdienst.nl/aangifte staat het antwoord op de meeste vragen. Via sociale media of de BelastingTelefoon kunnen mensen vragen stellen. Het is ook mogelijk om langs te komen op één van de locaties van de Belastingdienst. In samenwerking met studenten biedt de Belastingdienst hier hulp bij het invullen van de aangifte. Hiervoor kan telefonisch een afspraak gemaakt worden. Een netwerk van lokale hulp in bibliotheken, maatschappelijke organisaties en andere locaties zorgt voor een landelijke dekking voor persoonlijke hulp bij aangifte.

Snowboardgrootheid White haalt uit in olympische halfpipekwalificatie

Dinsdagochtend werd op de Olympische Spelen in Pyeongchang de kwalificatie voor de snowboarders in de halfpipe afgewerkt en dat leverde bijzonder veel spektakel op.  Iedereen kreeg twee runs, en vooral in de tweede ging het er hard aan toe.

Het Japanse megatalent Ayumu Hirano haalde eerst uit, ook al leek hij het gas nauwelijks nog echt open te trekken. Vervolgens deed de Australische favoriet Scotty James er nog een schep bovenop, maar gelijk daarna haalde zijn rivaal, de legendarische Amerikaan Shaun White, met een werkelijk fenomenale run nog eens uit.

Tussen al dat geweld door liet ook de Zuid-Koreaan Lee Kwang-ki nog even zien wat hij kon: met een 1440 zette hij het publiek flink aan het juichen, maar doordat de rest van de run niet zo best was, kwalificeerde hij zich net niet.

Woensdag gaat om 02.30 uur de finale van start en dat belooft bijzonder veel moois op te leveren.

Ook huisartsen voor aanpakken tabaksindustrie

Ook huisartsen scharen zich achter de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie. Dat hebben het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, dinsdag bekendgemaakt.

"Roken is de belangrijkste enkelvoudige verklaring van gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte in Nederland. Als huisartsen willen we bijdragen aan een gezonde samenleving en daarom steunen we deze aangifte", aldus Rob Dijkstra, voorzitter van het NHG.

Strafrechtadvocate Ficq deed in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen de tabaksindustrie. Onlangs sloten onder meer kinderartsen, verslavingszorg en medische centra zich aan bij de aangifte.

20.000 sterfgevallen
De huisartsen zeggen dagelijks te maken te hebben met mensen met een rookverslaving. De klachten variëren van hoesten, tot maagklachten tot niet zwanger kunnen raken. Roken kan onder meer leiden tot een hartinfarct, darmkanker, blaaskanker en longkanker. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking rookt, wat neerkomt op gemiddeld 400 mensen per huisartsenpraktijk. Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Huisartsen zeggen daarom zeer betrokken te zijn bij deze problematiek.

"Dat bleek ook uit het overgrote deel van de reacties op de peiling die het NHG vorige week hield onder de achterban over meedoen met de aangifte", aldus het NHG.

Ook huisartsen voor aanpakken tabaksindustrie
Ook huisartsen voor aanpakken tabaksindustrie (Foto: ANP)

Terreur soms reden voor ander schoolreisje

Ongeveer een kwart (24 procent) van de middelbare scholen die jaarlijks buitenlandse reizen voor leerlingen organiseren (83 procent van het totaal), heeft in de afgelopen twee jaar bestemmingen gewijzigd wegens angst voor aanslagen of terreurdreiging. Omgerekend naar alle middelbare scholen is dat 19 procent. Dat blijkt uit onderzoek van DUO, het bureau voor Onderwijsonderzoek & Advies.

De meeste genoemde bestemmingen die niet meer worden bezocht zijn Londen, Parijs en Berlijn. Op het merendeel van de scholen die hun bestemmingen hebben gewijzigd zijn de bestemmingen vervangen door andere plaatsen. Een van die alternatieve plaatsen is Praag.

Het onderzoek werd gedaan onder 217 schooldirecteuren. Op twee derde (68 procent) van de middelbare scholen die jaarlijks buitenlandse reizen voor leerlingen organiseren, is er binnen de school discussie over de buitenlandse bestemmingen. De discussie gaat het vaakst (41 procent) over het wijzigen van bestemmingen wegens mogelijke aanslagen.

Terreur soms reden voor ander schoolreisje
Terreur soms reden voor ander schoolreisje (Foto: ANP)

Reisbranche moet het hebben van bejaarden

Ouderen zijn voor de reisbranche de komende jaren de kip met de gouden eieren. Zij besteden namelijk meer aan reizen dan de rest van de markt, blijkt uit onderzoek van reisbrancheorganisatie ANVR, het Nationaal Ouderenfonds en ABN AMRO. Het aantal 65-plussers neemt bovendien snel toe.

Ouderen geven de komende vijf jaar een half miljard euro extra uit aan reizen, verwacht ABN AMRO. Door de vergrijzing neemt deze groep jaarlijks met zo'n 8 procent per jaar toe. In 2035 zijn er 4,6 miljoen 65-plussers, ongeveer 45 procent meer dan nu.

Een deel van de ouderen gaat niet op vakantie omdat ze geen geld zeggen te hebben. Door die groep op aanbiedingen te wijzen wil de reisbranche hen toch over de streep trekken. Een andere groep geeft aan dat fysieke beperkingen hen weerhouden van een vakantie. Accommodaties die rekening houden met ouderen en zorgen voor toegankelijkheid en speciale voorzieningen hebben dan ook een streepje voor om deze groep aan het reizen te krijgen.

Reisbranche moet het hebben van bejaarden
Reisbranche moet het hebben van bejaarden (Foto: ANP)

Bom weggehaald, luchthaven Londen weer open

London City Airport gaat weer open. Het vliegveld moest maandag noodgedwongen alle vluchten schrappen vanwege de vondst van een 500 kilo zware bom uit de Tweede Wereldoorlog. Dat explosief is inmiddels weggehaald en wordt later tot ontploffing gebracht, bericht de BBC.

De vondst van de bom op zo'n 15 meter diepte zorgde voor grote overlast. De autoriteiten evacueerden omwonenden en tot 16.000 reizigers ondervonden hinder. Duikers van de marine werkten 's nachts door om het Duitse explosief via de Theems af te voeren.

London City Airport heeft laten weten dat dinsdag weer vluchten worden uitgevoerd. Vorig jaar maakten volgens de BBC ruim 4,5 miljoen reizigers gebruik van de luchthaven vlakbij het zakencentrum van Londen.

Bom weggehaald, luchthaven Londen weer open
Bom weggehaald, luchthaven Londen weer open (Foto: ANP)

Kim Jong-un prijst Zuid-Korea

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn tevredenheid uitgesproken over de behandeling die zijn delegatie kreeg tijdens de Winterspelen. Hij noemde het volgens staatspersbureau KCNA belangrijk "een warm klimaat van verzoening en dialoog" te ontwikkelen.

Leden van de delegatie brachten volgens KCNA verslag uit aan Kim. De dictator bedankte Zuid-Korea daarop voor de "oprechte inspanningen."

Kim Jong-un sprak ook met leden met de Samjiyon-band, die optredens heeft verzorgd in Zuid-Korea. De Noord-Koreaanse leider zei dat het hem genoegen doet dat de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en zijn echtgenote daar kennelijk met plezier naar hadden gekeken.

De zus van de dictator maakte deel uit van de delegatie die de opening van de Winterspelen bijwoonde. Zij nodigde Moon uit om Kim Jong-un te bezoeken voor overleg. Noord-Koreaanse staatsmedia hebben daar voor zover bekend geen melding van gemaakt.

Kim Jong-un prijst Zuid-Korea
Kim Jong-un prijst Zuid-Korea (Foto: ANP)

Kingdom Come Deliverance is er klaar voor

Warhorse Studios en Deep Silver hebben de launchtrailer onthuld voor de RPG Kingdom Come: Deliverance. Het succesvolle Kickstarter-verhaal laat zich met een launch-trailer nog even een keer zien, nu deze verkrijgbaar is voor PlayStation 4, pc en Xbox One.

Naast het verschijnen van deze video en de release van morgen, bedankt Martin Klima, Executive Producer bij Warhorse Studios, backers, spelers, familie en vrienden:

Vier jaar na onze Kickstarter campagne is de release van morgen eindelijk een feit. Het was een lastige taak, maar ondanks dat ons team klein is hebben we altijd het voornaamste doel gehad om een zo goed mogelijke game af te leveren naar jullie wens en om de game te maken die we zelf zouden willen maken. Wij bij Warhorse willen onze community, backers en vrienden bedanken die ons hebben geholpen om deze droom waar te maken.

Binnen de wereld van game-development is het van groot belang dat een release-versie van de game af is voor de daadwerkelijke verkoopdatum. We hadden de tijd tussen deze twee momenten kunnen stoppen in het maken van DLC, om deze vervolgens aan jullie te verkopen, maar in plaats daarvan zijn teruggegaan naar de laatste versie van de game om deze nog beter te maken. De resultaten zijn duidelijk: quests zijn beter in balans, de RPG-progressie verloopt soepeler, de game draait beter en ieder facet in het spel is beter gepolijst. Het nadeel hiervan is dat de meeste data in de oude build is vervangen, en daarom is het voor jullie helaas noodzakelijk om een redelijk grote patch te downloaden. Al met al geloven we dat het het waard is om nog iets langer te wachten, terwijl de Day 1-patch aan het downloaden is. Geloof me, Kingdom Come: Deliverance gaat de fantastische ervaring bieden die jullie verdienen.

Of dat zo is kunnen we vanaf vandaag zelf beoordelen. De FOK!-review is in behandeling en zal spoedig verschijnen.

Interesse voor Ajax-talenten: "De rij is veel te lang"

Clubs staan in de rij om spelers als Matthijs de Ligt, Justin Kluivert en Hakim Ziyech van Ajax over te nemen. Dat zegt Marc Overmars.

In De Telegraaf vertelt de directeur spelersbeleid dat hij er bijna een dagtaak aan heeft om potentiële kopers te weigeren. "Voor heel veel jongens is concrete belangstelling. Voor Hakim Ziyech, André Onana, Matthijs de Ligt, David Neres en Justin Kluivert hebben zich clubs gemeld."

Namen wil Overmars niet noemen. "Welke? Die rij is veel te lang om op te noemen." Wat de oud-speler betreft blijft de selectie komende zomer nagenoeg intact en vertrekt alleen Amin Younes naar een andere club. Ondertussen is Overmars bezig om Kluivert langer aan de Amsterdammers te verbinden.

De club is al in gesprek met zaakwaarnemer Mino Raiola, zo onthult Overmars: "Ik heb nog steeds goede hoop dat we eruit komen." Een akkoord over een nieuw contract, tot medio 2021, noemt hij 'voorbarig'. "Zover zijn we helaas nog niet." De kans dat Younes nog bijtekent, is volgens Overmars overigens nul procent.

Olympisch goud voor skiŽr Hirscher in combinatie vol wind

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang is het alpineskiën dan eindelijk begonnen. Lang was het vanwege de harde wind de vraag of de alpinecombinatie dinsdag van start kon gaan, maar men besloot de afdaling in te korten.

Het leek een kwestie van kiezen uit twee kwaden: uitstellen was bijna onmogelijk, want met de afdaling en super-G ook nog te gaan moesten alle snelheidsonderdelen vrijdag afgewerkt zijn, anders werden ze geheel geschrapt - daarna wordt de piste namelijk geprepareerd voor de dames op die onderdelen.

De andere optie was het inkorten van de afdaling en dat gebeurde. De skiërs vertrokken vanaf de super-G-start, waardoor de afdaling met zo'n 1:20 minuten de kortste ooit werd in de gehele olympische geschiedenis. Slalomspecialisten kregen zo een bijzonder grote kans op medailles in de schoot geworpen, want de organisatie maakte al de zoveelste vreemde beslissing door de slalom juist nauwelijks in te korten.

De Duitser Thomas Dressen ging als eerste naar beneden en zijn tijd bleek uiteindelijk de snelste. De Rus Pavel Trikhichev, een van de outsiders, vertrok als derde en ging hard onderuit, maar verder viel het met de valpartijen gelukkig mee. Toch had de wind duidelijk grote invloed, vooral in het voordeel van Marcel Hirscher, Alexis Pinturault en Luca Aerni, drie vroeg startende slalomspecialisten.

Aksel Lund Svindal zette op 0,07 seconden van Dressen de snelste tijd neer op de afdaling, gevolgd door olympisch afdalingskampioen Matthias Mayer (+0,13) en Svindal's Noorse landgenoot Kjetil Jansrud (+0,27). Pinturault werd tiende op 1,04 seconden, Hirscher twaalfde op 1,32 tellen en Aerni mag dankzij zijn 25e plek op 2,10 seconden als een van de eersten naar beneden op de slalom.

Ook de Fransman Victor Muffat-Jeandet lijkt serieuze kans te maken: hij werd 29e op 2,33 seconden en mag dus als tweede vertrekken op de slalom. Dat onderdeel gaat om 07.00 uur Nederlandse tijd van start, met de top-30 van de afdaling in omgekeerde volgorde.

Peter Fill vecht uit alle macht tegen de wind om overeind te blijven, uiteindelijk met succes (Pro Shots/Action Images)
Peter Fill vecht uit alle macht tegen de wind om overeind te blijven, uiteindelijk met succes (Pro Shots/Action Images)

Update 07.48 uur
Muffat-Jeandet ging zoals verwacht sterk naar beneden en nam de leiding, die gelijk een hele tijd bleef staan - zeker nadat de nog altijd wat zieke Aerni zwaar tegenviel. Met nog twaalf man te gaan kwam Hirscher naar beneden en de Oostenrijker deed wat hij altijd doet: honderd procent aanvallen. De sterke wind, die ongeveer overal vandaan kwam, kon hem niet van de wijs brengen en na een fantastische run dook Hirscher een dikke seconde onder Muffat-Jeandet's tijd.

Pinturault ging gelijk flink de fout in op het bovenste stuk van de piste, maar herstelde zich ijzersterk. Onderin maakte hij zijn opgelopen achterstand nog bijna goed, maar de Fransman eindigde op 0,23 seconden van Hirscher en nam plek twee in beslag.

De afdalingsspecialisten probeerden het daarna nog wel, maar de ene na de andere ging onderuit - de mannen van de snelle onderdelen staan immers niet bekend om hun soepele slalomheupen. Mayer ging nog hard onderuit en nadat Dressen het ook niet haalde was het duidelijk: goud voor Hirscher, zilver voor Pinturault en brons voor Muffat-Jeandet.

Hirscher haalt elke milliseconde eruit en gooit zich over de finish (Pro Shots/Action Images)
Hirscher haalt elke milliseconde eruit en gooit zich over de finish (Pro Shots/Action Images)

Forse stijging tips bij Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem (M.) ontving in 2017 een recordaantal van 4.019 meldingen (+20%) over harddrugs. Er is al jaren een stijgende lijn zichtbaar in het aantal tips over de productie van en handel in harddrugs. Ten opzichte van 2010 is het aantal zelfs verdubbeld. Dankzij de tips werden vorig jaar grote partijen cocaïne onderschept, drugslabs ontmanteld en straathandel aangepakt. Ook het aantal meldingen over financieel-economische delicten en voetbalgeweld nam in 2017 toe. In totaal gaven anonieme melders 16.918 tips door.

Divers
De meldingen over harddrugs zijn divers. Van de opslag van grondstoffen tot de productie van synthetische drugs en van grootschalige drugssmokkel tot straathandel. In november bracht een anonieme tip de politie in Tilburg op het spoor van 3.200 liter grondstof voor de productie van drugs, voldoende voor ongeveer 1,5 miljoen xtc-pillen. De vaten met de stof lagen opgeslagen in een woonwijk en waren volgens de politie ‘zeer brandbaar, giftig en explosief’. Ook in Etten-Leur, Bergen op Zoom en het Friese Haulerwijk werden drugslabs in woonwijken ontmanteld dankzij M.-tips.

Dankzij een M.-tip trof de douane in april 65 kilo cocaïne aan in een wagen van een kaasverkoper. De drugs zaten verstopt in een verborgen ruimte. De vondst had een straatwaarde van 1,5 miljoen euro. Ook in de Rotterdamse haven werden grote partijen cocaïne opgespoord. In juni leidde een anonieme tip naar veertig kilo cocaïne, vijftig kilo hennep en een grote som contant geld. In december werd een partij van honderd kilo cocaïne onderschept. Ook op kleinere schaal werden drugshandelaren in de kraag gevat. Zo werden in Amstelveen, Weert, Zoetermeer, Geertruidenberg en Woerden aanhoudingen verricht na waardevolle tips over drugshandel.

Dark web
M. ontvangt steeds vaker tips over drugshandel via het dark web. Zo waren M.-tips aanleiding voor een gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse en Duitse opsporingsdiensten. Dit leidde begin december tot vier aanhoudingen in Haaksbergen en het Duitse Bad Bentheim. Eén van de Nederlandse verdachten zou via het dark web handelen in drugs, dat vervolgens betaald werd in bitcoins. Deze werden witgewassen door middel van autohandel via de Verenigde Staten en Duitsland. Er werd beslag gelegd op twintig dure personenauto’s, tientallen merkhorloges en bitcoin-rekeningen in meerdere landen.

Volgens Nanina van Zanden, projectleider bij het darkwebteam van de politie, is deze werkwijze bekend: “Er is een verplaatsing zichtbaar van de handel in drugs van de fysieke wereld naar de digitale wereld en het dark web. Daarbij wordt gebruik gemaakt van witwaspraktijken met virtual currencies. Ons team richt zich op aanpak van de criminaliteit op het dark web en het ondermijnen van de anonimiteit en het vertrouwen op dit platform. Tips via M. verstevigen onze informatiepositie en bieden waardevolle aanknopingspunten om verder te rechercheren.”

Crimineel vermogen
Veel vormen van criminaliteit gaan gepaard met financieel-economische delicten. Het aantal tips hierover steeg vorig jaar met 17% naar 616. Met name meldingen over witwassen (182 tips, +24%) en crimineel vermogen (240 tips, +17%) namen fors toe. Dankzij M.-tips kwam in 2017 minstens 1,7 miljoen euro aan criminele winsten boven tafel en werd ruim 1,8 miljoen euro aan fraude vastgesteld.

Opsporing hooligans
Opvallend is het aantal anonieme tips (74) over voetbalgeweld. Nooit eerder was dit aantal zo hoog. Een aanzienlijk deel van deze tips kwam naar aanleiding van de rellen in de Rotterdamse binnenstad op 7 mei. Na het mislopen van de landstitel door Feyenoord werd de politie bekogeld met stenen, vuurwerk en verkeersborden. Meer dan honderd hooligans werden op de dag zelf aangehouden. Na het tonen van foto- en videomateriaal werden mede dankzij M.-tips nog eens vijftig verdachten opgespoord.

Frank Paauw, politiechef eenheid Rotterdam hierover: “Je gaat voor je plezier naar het stadion. De gebeurtenissen in de binnenstad passen daar absoluut niet bij. Uit de meldingen blijkt dat supporters dit gewelddadige gedrag niet pikken. M. biedt een uitstekend vangnet voor het melden over dit soort onderwerpen.” Dat laatste bleek ook na ongeregeldheden rondom het duel tussen Willem II en NAC op 8 december. Mede dankzij een M.-tip werd de identiteit achterhaald van een aantal bezoekers die in het stadion met vuurwerk gooiden. Willem II legde drie supporters een stadionverbod op van anderhalf jaar.

Giftige uitstoot
Dankzij de tips werden afgelopen jaar minstens 1.271 verdachten aangehouden en 854 misdrijven opgelost of voorkomen. Van ruim de helft van de meldingen is het resultaat op dit moment nog niet bekend. Bij grootschalige onderzoeken kan de tijd tussen een melding en een eventuele rechtzaak oplopen. Begin dit jaar eiste het Openbaar Ministerie (OM) een boete van 1,2 miljoen euro tegen een Amerikaans bedrijf met 43 locaties wereldwijd. De vestiging in Zoetermeer stootte jarenlang illegaal de kankerverwekkende gas ethyleenoxide uit in de buitenlucht. Dat kwam in 2009 aan het licht dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem en werd uiteindelijk begin dit jaar behandeld door de rechtbank. ‘Het gaat om complexe materie, waar veel onderzoek voor gedaan moet worden. Daarom kost zo’n zaak veel tijd’, aldus een woordvoerder van het OM.

Karma: Leeuwen verscheuren stroper

In Zuid-Afrika heeft een troep leeuwen een stroper die op hen jaagde verscheurd en opgegeten. Zijn hoofd lieten ze maffiastijl liggen (mogelijk als signaal naar andere stropers).

Na zonsondergang zagen de leeuwen hun kans schoon en vielen de jager in het Ingwelala privéreservaat aan. Het avondmaal schreeuwde nog om hulp, maar dat had weinig zin. De leeuwen hadden het lichaam al vrijwel geheel op voordat hulptroepen arriveerden en de leeuwen konden worden weggejaagd.

De politie had grote moeite de man te identificeren en ging er in eerste instantie vanuit dat het ging om een medewerker van het reservaat. Toen die echter levend en wel aankwam, en de politie inmiddels een jachtgeweer vond bij de schaarse resten van de man, kon het niet anders dan een stroper zijn.

Groen licht voor nieuw kantoor FBI

De Amerikaanse regering wil ruim twee miljard dollar uittrekken voor de bouw van een nieuw kantoor voor de FBI.

Het Congres moet nog wel goedkeuring geven aan de plannen. De FBI zelf heeft al 1,2 miljard dollar gereserveerd voor het nieuwe onderkomen, dat vrijwel op dezelfde plek als het oude moet verrijzen.

De totale kosten voor de nieuwbouw worden geraamd op zo'n drie miljard dollar. Het oude gebouw dateert uit de jaren zeventig. De toestand ervan is zodanig slecht dat op sommige plekken netten zijn gespannen om vallende stenen op te vangen.

Er is jaren gezocht naar een nieuwe locatie voor de FBI. Deze zomer werd besloten tot nieuwbouw op de oude plek. Het geld dat president Donald Trump wil uittrekken voor de FBI komt overigens uit de 1,5 biljoen dollar die de regering voor infrastructuur wil uittrekken.

Groen licht voor nieuw kantoor FBI
Groen licht voor nieuw kantoor FBI (Foto: ANP)

Senaat blijft worstelen met nieuwe donorwet

De Eerste Kamer stemt dinsdag eindelijk over een nieuw systeem voor actieve donorregistratie. Als alles volgens planning verloopt, want nieuw uitstel is niet uitgesloten.

Voor aanname van de wet moeten 38 van de 75 senatoren voor stemmen. Tot dusver hebben 27 zich als ja-stem uitgesproken, twintig stemmen zeker tegen. Veel hangt af van de senatoren van CDA en VVD, die samen 25 zetels hebben en nog geen voorkeur hebben uitgesproken.

De stemming werd eerder al een week uitgesteld, omdat veel senatoren nog met vragen zaten. Een motie die bedoeld was om twijfelaars over de streep te trekken werd afgelopen week alsnog veranderd, omdat deze te veel aan de wet zou wijzigen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat er dinsdag opnieuw om uitstel wordt gevraagd.

In het huidige systeem is iemand alleen donor als diegene daar expliciet voor kiest. Als het plan van Dijkstra wordt aangenomen komen mensen die geen keuze maken geregistreerd te staan als hebbende 'geen bezwaar'. Veel senatoren vroegen zich de afgelopen tijd af of dit niet een te grote inbreuk is op de lichamelijke onschendbaarheid van burgers. Ook waren er zorgen over de rol van de nabestaanden. Kregen die nog wel genoeg inspraak?

Om aan die zorgen tegemoet te komen, diende een aantal partijen een motie in. Daarin werd de regering opgeroepen afspraken te maken met de sector, om ervoor te zorgen dat niet tot donatie wordt overgegaan als er geen nabestaanden te vinden zijn of als die zwaarwegende bezwaren hebben.

De opsteller van de motie, senator Jopie Nooren (PvdA), kreeg echter te horen dat er met deze formulering te veel werd afgeweken van het wetsvoorstel. Nooren wijzigde de tekst en roept de regering nu alleen op een standaard op te stellen "waarin de rolverdeling tussen artsen en nabestaanden wordt vastgelegd". De grote vraag is of er senatoren zijn die vanwege die afzwakking hun 'ja' in een 'nee' veranderen. De partijen laten hun leden vrij een eigen afweging te maken.

Een PvdA-woordvoerder sluit niet uit dat, voordat het debat dinsdag wordt hervat, de gewijzigde motie opnieuw wordt aangepast.

Senaat blijft worstelen met nieuwe donorwet
Senaat blijft worstelen met nieuwe donorwet (Foto: ANP)

Topfavoriete Kim wint op de halfpipe

Chloe Kim heeft haar favorietenrol waargemaakt bij de halfpipe competitie op de Olympische Spelen. De Amerikaanse, winnares van de laatste X-Games en de leidster in de wereldbeker zette in haar eerste finale run een score neer die door niemand werd verbeterd. Het zilver ging naar de Chinese Jiayu Liu en het brons was voor de Amerikaanse Arielle Gold.

Kim werd eigenlijk niet bedreigd in de strijd om het goud. Ze zette in haar eerste run een 93,75 score neer en dat was een score waar de andere deelneemsters alleen maar van konden dromen. Liu kwam in haar tweede run nog enigszins in de buurt met 89,75, maar wist in haar slotrun die score niet meer te verbeteren,

Kim was voor haar laatste run al zeker van olympisch goud, maar dat belette haar niet om nog één keer voluit te gaan. En hoe! Met een vrijwel perfecte run, met daarin back-to-back 1080's, verbeterde ze haar score naar 98,25 en bewees daarmee dat haar gouden medaille meer dan terecht was.

Dit is de eerste run van Kim, waarmee ze zich al zeker stelde van olympisch goud.

Eerste dopinggeval Olympische Spelen Pyeongchang bekend

De Olympische Winterspelen in Pyeongchang zijn een paar dagen onderweg en we hebben het eerste dopinggeval te pakken. Internationaal sporttribunaal CAS heeft bekendgemaakt dat de Japanse shorttracker Kei Saito is betrapt.

In de urine van de 21-jarige Saito is het maskeringsmiddel acetalozamide aangetroffen. Hij is voorlopig geschorst, moet zijn accreditatie inleveren en moet dus ook het olympisch dorp per direct verlaten. Het is de eerste keer in de sportgeschiedenis dat een Japanner betrapt wordt op de Winterspelen.

Saito was een reserve voor de aflossing, terwijl hij op de 500 meter individueel aan de start zou verschijnen. 

Pyeongchang Vandaag - dinsdag 13 februari

Het was wederom een mooie dag voor ons land tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang. Ireen Wüst pakte op de 1.500 meter haar vijfde gouden medaille tijdens een Olympische Winterspelen. Bovendien was er brons voor de 'eeuwige vierde' Marrit Leenstra. Morgen is er weer kans op Nederlands eremetaal want de 1.500 meter voor mannen bij het schaatsen staat op het programma. Bovendien gaan de shorttrackers ook weer de baan op.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Gemengd ploeg. Duel om brons Ja
02.00 uur Snowboarden Vrouwen halfpipe finale Ja
03.30 uur Alpineskiën Mannen combinatie afdaling Nee
05.00 uur Snowboarden Mannen halfpipe kwalificaties Nee
07.00 uur Alpineskiën Mannen combinatie slalom Ja
08.40 uur Ijshockey Vrouwen groep A Canada - Finland Nee
09.30 uur Langlaufen Vrouwen Sprint klassieke stijl kwalificatie Nee
10.05 uur Langlaufen Mannen Sprint klassieke stijl kwalificatie Nee
11.00 uur Shorttrack Vrouwen 500m kwartfinales Nee
11.26 uur Shorttrack Mannen 1.000m Series Nee
11.30 uur Rodelen Vrouwen Individueel Run 3 Nee
12.00 uur Schaatsen Mannen 1.500 meter Ja
12.00 uur Langlaufen Vrouwen Sprint klassieke stijl kwartfinale Nee
12.05 uur Curling Gemengd ploeg. Duel om goud Ja
12.11 uur Shorttrack Vrouwen 500m Halve finales Nee
12.25 uur Langlaufen Mannen Sprint klassieke stijl kwartfinale Nee
12.32 uur Shorttrack Mannen 5.000m aflossing Series Nee
12.55 uur Langlaufen Vrouwen Sprint klassieke stijl Halve finale Nee
13.05 uur Langlaufen Mannen Sprint klassieke stijl halve finale Nee
13.07 uur Shorttrack Vrouwen 500m finale Ja
13.10 uur Ijshockey Vrouwen groep A Verenigde Staten - Rusland* Nee
13.15 uur Rodelen Vrouwen Individueel Run 4 Ja
13.25 uur Langlaufen Vrouwen Sprint klassieke stijl finale Ja
13.34 uur Langlaufen Mannen Sprint klassieke stijl finale Ja

*officieel heet de ploeg: Olympische atleten uit Rusland.

Nederlanders in actie

Nederland zal vandaag bij het schaatsen en shorttrack in actie komen.

Bij het shorttrack komt Yara van Kerkhof in de eerste kwartfinale van de 500 meter in actie. De halve finale en finale zijn later op de dag. Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat rijden bij de mannen de series van de 1.000 meter. De Nederlandse mannen komen tenslotte ook in actie in de eerste heat van de 5.000 meter aflossing.

In de schaatshal staat de 1.500 meter voor mannen op het programma. Vier jaar geleden was Zbigniew Bródka de verrassende winnaar terwijl Koen Verweij zilver pakte. Ook dit jaar behoort Koen Verweij, samen met Kjeld Nuis, tot de favorieten. Een belangrijke concurrent mag niet meedoen. Wereldrecordhouder Denis Yuskov werd uitgesloten vanwege zijn dopingverleden.

Prominenten in actie

Shaun White doet op de halfpipe mee aan de kwalificaties. Voor the Flying Tomato worden het zijn vierde Spelen. In 2006 en 2010 pakte hij de olympische titel, vier jaar geleden belandde hij net naast het podium.

Bij het alpineskiën lijkt de combinatie voor mannen op papier een fraaie strijd te worden tussen Marcel Hirscher en Pinturault, maar het is ook hét onderdeel voor verrassingen. Zo ging de titel vier jaar geleden naar de Zwitser Sandro Viletta, die daarmee voor het eerst een podiumplek pakte.

Opmerkelijk

Tijdens de Winterspelen van 2010 in Vancouver won Petra Majdič brons op de sprint bij het langlaufen. Tijdens de warming-up liep de Sloveense gebroken ribben en een geperforeerde long op, maar van opgeven wilde ze ondanks dat ze veel pijn had niet weten. Na afloop zei Majdič: "Today, this is not a bronze. This is a gold with little diamonds on it."


Fortuna verliest opnieuw in de Jupiler League

Fortuna Sittard heeft opnieuw niet kunnen winnen in de Jupiler League. De ploeg van trainer Sunday Oliseh verloor met 2-0 bij Jong AZ. De Limburgse club blijft wel op de derde plaats staan, maar de achterstand is opgelopen tot vijf punten met NEC en Jong Ajax.

Jong AZ kwam vlak na rust op voorsprong door een doelpunt van Ferdy Druijf. In de 65ste minuut verdubbelde de thuisploeg de score via een treffer van Owen Wijndal. Aanvoerder Perr Schuurs van Fortuna moest in blessuretijd nog van het veld af met een rode kaart. De verdediger haalde een doorgebroken speler neer.

Ron Vlaar speelde bij Jong AZ een uur mee. De 32-jarige verdediger is hersteld van een blessure aan zijn knie, die hij opliep op 24 september in het verloren duel met Excelsior (0-2). 

FC Emmen deed goede zaken met een nipte uitzege op Go Ahead Eagles: 0-1. De Drentse ploeg steeg naar de vierde plaats in de stand. Alexander Bannink scoorde al na vijftien minuten en zijn doelpunt bleek het winnende.

Seedorf verliest bij debuut van Real Betis

Clarence Seedorf heeft bij zijn debuut als trainer van Deportivo La Coruña thuis met 0-1 verloren van Real Betis. Loren Morón maakte in de 54ste het enige doelpunt van de wedstrijd.

Bij Deportivo stonden oud-Ajacied Michael Krohn-Dehli en ex-PSV'er Zakaria Bakkali in de basis. Bakkali was in de eerste helft nog dicht bij een doelpunt, maar de Belg raakte de buitenkant van de paal.

Deportivo staat na de nederlaag tegen Betis op de 19de plaats in de Primera División. Levante, dat op de veilige 17de plaats staat, heeft een voorsprong van drie punten op de ploeg van Seedorf.

Chelsea weet weer wat winnen is

Chelsea heeft na twee nederlagen weer drie punten weten te pakken. De ploeg won maandagavond met 3-0 van West Bromwich Albion.

Antonio Conte heeft het lastig bij Chelsea. Van de laatste vijf competitiewedstrijden wist de trainer slechts één keer te winnen in de Premier League. Maandagavond moest daar verandering in komen en dat gebeurde ook. In eigen huis was de ploeg te sterk voor West Bromwich.

Olivier Giroud kreeg maandag zijn eerste basisplaats bij Chelsea en was direct belangrijk voor de club. De aanvaller fungeerde als aangever bij de eerste treffer van Eden Hazard. Giroud gaf de bal in het strafschopgebied mee aan zijn teamgenoot, die de bal laag binnenschoot.

Na het doelpunt bleef Chelsea de betere partij, al duurde het lang voordat de score verder kon worden uitgebreid. In de 65ste minuut werd de score verdubbeld en kon Conte iets rustiger langs de lijn staan. Victor Moses was het eindstation na een fraaie combinatie.

Twintig minuten voor tijd werd het duel definitief beslist. Hazard zorgde voor zijn tweede van de avond. Hij dribbelde naar binnen en mikte de bal met zijn linkerbeen laag in de hoek. Hierdoor won Chelsea met 3-0 en wist de ploeg eindelijk weer drie punten toe te voegen.

Laatste reviews en specials
special
Mortal Kombat 11 - releaseparty
review
Outward
review
Anno 1800
review
Nacon Revolution Unlimited Pro
review
Nintendo Labo VR
special
LEC: G2 is genadeloos en grandioos [Fotoverslag]
©FOK.nl e.a.