FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 november 2017

Trump ruziet met vader basketballers

De Amerikaanse president Donald Trump twitterde zondag dat hij drie basketballers die in China waren opgepakt op verdenking van winkeldiefstal, in de gevangenis had moeten laten zitten. De tweet was een reactie op uitspraken van de vader van een van de drie Amerikaanse basketballers.

LaVar Ball, vader van een van de collegespelers, had in een interview vraagtekens gezet bij de rol die Trump heeft gespeeld bij de vrijlating van de basketballers. "Waarom was hij daarginds. Maak me niets wijs. Iedereen wil dat het erop lijkt dat hij mij uit de nood heeft geholpen."

Die woorden vielen verkeerd bij Trump. Eerder had de president de collegespelers al via twitter laten weten dat ze hem best konden bedanken voor de rol die hij heeft gespeeld bij hun vrijlating. De basketballers bedankten Trump vervolgens op een conferentie. Ook verontschuldigden ze zich voor hun gedrag in China.

Het trio had lange gevangenisstraffen kunnen krijgen, zei Trump, die tussen 8 en 10 november op bezoek was in China en bij een staatsdiner de kwestie van de basketballers bij zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping had aangekaart.

Trump ruziet met vader basketballers
Trump ruziet met vader basketballers (Foto: ANP)

Icardi bezorgt Inter drie belangrijke punten

Internazionale heeft zondagavond drie belangrijke punten gepakt. In eigen huis won het dankzij Mauro Icardi met 2-0 van Atalanta. Juventus verspeelde zaterdag drie punten, waardoor Internazionale de ploeg bij een overwinning op Atalanta voorbij kon op de ranglijst. Dat gebeurde, want de thuisploeg maakte geen fout tegen de nummer elf van de Serie A.

Het duurde echter even voordat Internazionale de tegenstander pijn kon doen. Wel kreeg de ploeg genoeg kansen om de score te openen. Icardi bleek zijn vizier tijdens de eerste helft nog niet op scherp te hebben, maar tijdens de tweede helft was dit wel anders. Beide ploegen stonden zes minuten minuten op het veld tijdens het tweede bedrijf toen Icardi de score opende. Met een perfecte kopbal zorgde hij voor de 1-0 en zette hij Internazionale op voorsprong.

Negen minuten later was het opnieuw raak voor de Argentijn. Na een fraaie assist van D'Ambrosio was het Icardi die de score verdubbelde en Internazionale de drie punten bezorgde. Atalanta slaagde er niet in om met een antwoord te komen, waardoor de drie punten in Milaan bleven. Door de overwinning stijgt Inter naar de tweede plek van de ranglijst. De club staat twee punten achter op koploper Napoli.

Coronel zesde in regenachtige WTCC-race Macau

Tom Coronel heeft de hoofdrace van het WTCC-weekeinde in Macau als zesde afgesloten. Het had flink geregend in de Chinese regio en het Guia Circuit was dan ook drijfnat. 

De race vertrok zo achter de safety car, maar na een paar ronden kon het veld dan toch op gang gevlagd worden, met de Brit Rob Huff vanaf poleposition. De Hongaar Norbert Michelisz, zaterdag nog veroorzaker van een crash, zat op plek twee flink aan te dringen.

Het duurde echter niet lang voor Michelisz in de fout ging, wat Huff in staat stelde met zijn Citroën een veilige marge op te bouwen en de race te winnen, voor de Hongaar. Het was al de negende zege in Macau voor Huff, waarmee hij de Nederlander Duncan Huisman definitief passeert.

De derde plek was voor Tom Chilton, die na een stevig duel in de slotfase eindelijk voorbij Michelisz' teamgenoot Esteban Guerrieri kwam. De Argentijn had Chilton echter wel lang genoeg afgehouden om hem Michelisz niet te laten pakken, wat voor de WK-kansen van de Hongaar van groot belang was: koploper Thed Björk eindigde als vijfde en Michelisz liep met alleen de races in Qatar nog te gaan op hem in.

Coronel reed een sterke race op het natte stratencircuit en pakte een prima zesde plek, Nick Catsburg kwam er geen moment aan te pas en eindigde op een zwaar teleurstellende dertiende plek, waarmee zijn titelkansen verkeken zijn.

Belg Neuville sluit rallyseizoen af met vierde zege

Rallyrijder Thierry Neuville heeft het wereldkampioenschap afgesloten met zijn vierde zege van het jaar. Met zijn Hyundai i20 was de Belg na de 21e proef van de Rally van Australië 22,5 seconden sneller dan de Est Ott Tänak.

Neuville's teamgenoot Andreas Mikkelsen domineerde de rally aanvankelijk, maar op zaterdag ging het fout met de Noor en liep hij dusdanig veel schade op dat hij ver terugviel en kansloos was in de strijd om de hoge klasseringen. 

Neuville en zijn bijrijder Nicolas Gilsoul namen vervolgens de macht over en stonden die op zondag niet meer af. Achter Neuville en Tanak ging plek drie naar de Nieuw-Zeelander Hayden Paddon. Wereldkampioen Sebastien Ogier eindigde in Australië als vierde op 2:27 minuten.

Mugabe treedt nog niet af

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft zondagavond een toespraak voor de staatstelevisie gehouden. Daarin maakte hij niet zijn aftreden bekend. Dat was vooraf wel verwacht.

Enkele uren voor zijn toespraak hadden bronnen rond de president gemeld dat Mugabe zou instemmen met de eis van zijn partij ZANU-PF om af te treden. Eerder zondag zette ZANU-PF Mugabe af als partijleider. Die functie wordt volgens bronnen binnen de partij overgenomen door voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa.

In zijn toespraak zei Mugabe dat hij leiding zal geven aan het congres van ZANU-PF dat in december wordt gehouden. Ook liet het 93-jarige staatshoofd weten dat hij begrijpt dat veel Zimbabwanen zich zorgen maken over de slechte economische situatie in het land en de onenigheid binnen ZANU-PF.

Chris Mutsvangwa, leider van de Zimbabwaanse oorlogsveteranen, zei na afloop van de toespraak van Mugabe dat de afzettingsprocedure tegen de president wordt voortgezet. Ook kondigde hij een betoging tegen het staatshoofd aan komende woensdag.

Mugabe zwijgt in toespraak over aftreden
Mugabe zwijgt in toespraak over aftreden (Foto: ANP)

Van Gerwen klopt Wright en wint voor derde keer op rij Grand Slam of Darts

Michael van Gerwen heeft voor de derde keer op rij de Grand Slam of Darts op zijn naam geschreven. Hij won het toernooi door in de finale Peter Wright te verslaan. Het ging tot 10-10 gelijk op, maar het werd uiteindelijk 16-12 voor de wereldkampioen.  

Wright mocht aan de partij beginnen. Het werd 2-2, waarna Wright dubbel zestien miste voor een 150-finish. Van Gerwen stapte toe en maakte de break. Na de pauze wist Wright met een 76-finish de break ongedaan te maken. Het stond na tien legs 5-5.

Het bleef gelijk opgaan en het werd 7-7. Van Gerwen kreeg in de vijftiende leg kans een kans van Wright om een break te plaatsen, maar miste de dubbel om 146 uit te gooien. Wright gaf geen nieuwe kans weg een maakte er 8-7 van. Op 8-8 werd het met hoge finishes van 156 (Wright), 114 (Van Gerwen) en 149 (Wright). Van Gerwen maakte er vervolgens weer 10-10 van.

Na de pauze is het Van Gerwen die een break kan pakken en vasthouden. Hij komt voor het eerst met twee legs verschil voor door een 146-finish. Op 13-11 volgde een nieuwe break, maar Wright maakte deze wel ongedaan (14-12). Uiteindelijk gingen de twee volgende legs ook naar de wereldkampioen en won met 16-12. 

Voor de 28-jarige Van Gerwen is het al zijn 26e gewonnen major. De PDC kent nog één toernooi voor het WK en dat wordt volgende week gespeeld. De Players Championship Finals. De beste 64 darters van de 22 Players Championship-toernooien doen mee aan het finaletoernooi. Namens Nederland zijn naast Van Gerwen Jermaine Wattimena, Vincent van der Voort, Benito van de Pas, Jimmy Hendriks, Christian Kist, Jan Dekker, Jelle Klaasen, Jeffrey de Graaf, Ron Meulenkamp, Raymond van Barneveld en Jeffrey de Zwaan van de partij. 

Kontinen/Peers wederom beste dubbel

Net als vorig jaar hebben Henri Kontinen en John Peers de titel in het dubbelspel veroverd bij de ATP Finals. In Londen versloeg het Fins/Australische duo in de finale de Pool Lukasz Kubot en de Braziliaan Marcelo Melo met 6-4 en 6-2.

Kontinen en Peers verzilverden drie van hun tien breakpoints. Kubot en Melo kregen drie breekkansen, maar benutten er geen.

Het was voor de vijfde maal dit jaar dat de twee beste dubbels van het seizoen elkaar troffen. Kontinen en Piers wonnen viermaal en waren dit jaar goed voor vijf titels. Het koppel Kubot/Melo won zes toernooien.

Handbalsters Quintus overklassen Kosovaarse dames in Europa

De handbalsters van Quintus hebben zich overtuigend geplaatst voor de achtste finales van de Challenge Cup, het derde Europese clubniveau. De ploeg uit Kwintsheul rekende af met Istogu uit Kosovo.

Beide wedstrijden werden op verzoek van de Kosovaarse dames in Kwintsheul gespeeld en op zaterdag leverde dat Quintus al een 13-36 zege op. Zondag stond de 'return' op het programma en dit keer werd het een 40-21 overwinning voor de Nederlandse dames, die zich daarmee bij de laatste zestien voegen.

Maedilon werd aan de andere kant dan weer kansloos uitgeschakeld. De club uit 't Veld wist een week eerder in eigen huis nog verrassend dicht in de buurt van het Spaanse Gran Canaria te blijven, maar in de return ging Maedilon met 32-18 onderuit.

Goud voor Beat Cycling Club bij NK baanwielrennen

De baanwielrenners Matthijs Büchli, Theo Bos en Roy van den Berg hebben zondag op de piste van Omnisport in Apeldoorn de Nederlandse titel op de teamsprint. In de finale was het Beat Cycling Club te snel voor Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Nils van 't Hoenderdaal, die uitkomen voor de Nederlandse selectie.

Bos, Büchli en Van den Berg hadden in de kwalificaties ook al de snelste neergezet. Vorige week werden de baanwielrenners van Beat Cycling Club ook al tweede in wereldbekerwedstrijd in Manchester, toen pakte de Nederlandse baanselectie het brons. 

"Bizar hoe hard we hier rijden. We trekken de goede lijn door'', aldus coach Tim Veldt. "Het grote verschil met de andere wedstrijden is dat we nu meer rust hebben ingebouwd in de aanloop. Het is dan ook goed om te kijken of we dat vaker gaan toepassen."

Bij de vrouwen pakte Elis Ligtlee samen met Kyra Lamberink het goud in de teamsprint. In de finale waren ze te sterk voor het duo Steffie van der Peet en Hetty van de Wouw. Brons was er voor Laurine van Riessen en Imke Bromm

Van Gerwen overklast Taylor, 'Comeback Kid' Wright langs Anderson

Michael van Gerwen en Peter Wright staan vanavond in de  finale van de Grand Slam of Darts. Van Gerwen won eenvoudig van Phil Taylor en Wright wist een 7-13 achterstand om te buigen in een 16-15 overwinning. 

Vanaf het startschot waren beide darters direct bij de les en liep het naar 2-2 met voor Van Gerwen finishes van 117 en 106. Het werd 3-3 en vervolgens was het Van Gerwen die voor de eerste keer wist te breaken. Bij de break stond het 6-4. 

Na de pauze kwam Taylor nog terug tot 6-5, maar mede met een 164-finish werd het 9-5. Dit verschil bleef staan en het werd 12-8. Met een 74-break, en 13-8) voor Van Gerwen was de zege binnen handbereik. Taylor raakte geirriteerd en was gezien. Het werd uiteindelijk 16-8. 

De andere halve finale tussen Wright en Anderson leek ook eenzijdig te worden. Tot 6-6 ging het weleenswaar gelijk op, maar daarna liep Anderson uit. Op 6-7 opende hij de veertiende leg met een 180’er, de vijftiende leg met een 180’er en en de zestiende leg met een 174-score. Daardoor was hij telkens gevlogen voor 6-10. Wright kon daarop zijn eigen leg behouden, maar zag Anderson echt in zijn ritme komen met een 110-finish, een 180’er en een 86-finish en een 119-finish voor 7-13.

Ondertussen had Wright zijn setje darts te voorschijn getoverd waar hij eerder dit toernooi mee speelde. De Schot ging er absoluut beter mee spelen en kwam dan ook razendsnel terug. Met een 84-finish was het 10-14.  Ook daarna was het Wright aan zet en verkleinde het gat tot 13-14. Het kon zelfs gelijk worden, maar tops voor de 116-finish viel tegen het ijzer. Anderson kwam vervolgens bij 13-15 op matchpoint. 

Anderson miste dubbel zeven voor een 134-finish en Wright trok de stand gelijk (15-15) via twee elfdarters. Wright opende de slotleg met 140, Anderson counterde met een 180’er. Dat kon hij niet doorzette en Wright maakte het alsnog af met een 64-finish. 

De finale tussen Michael van Gerwen en Peter Wright begint om 20.00 uur en is te zien op RTL7. 

Daverende sensatie Kobayashi bij eerste World Cup schansspringen

Schansspringer Junshiro Kobayashi heeft zondag voor een daverende stunt gezorgd. De 26-jarige Japanner won in Wisla de eerste individuele World Cup-wedstrijd van het seizoen, terwijl hij in zes jaar in de World Cup nog nooit de top-10 gehaald had.

Kobayashi zette al een puike eerste sprong neer, wat hem de gedeeld tweede plek opleverde. De Duitser Richard Freitag had de leiding in handen, vlak voor Kobayashi en de Oostenrijkse World Cup-kampioen Stefan Kraft. 

In de tweede ronde kwam de Pool Kamil Stoch tot groot genoegen van het publiek naar voren: van plek acht stoomde hij uiteindelijk op naar de tweede plaats. Kobayashi was de enige die over Stoch's score heen kwam, waardoor zijn beste resultaten ooit niet meer een dertiende en twee zeventiende plaatsen zijn, maar een heuse World Cup-zege. Kraft veroverde de derde plek, Freitag kwam met plek vier net buiten het podium terecht.

Kobayashi wint in Wisla (Bron: YouTube)

Hockeyers Den Bosch pakken Brabantse derby, corners brengen Almere winst

In de dertiende en laatste speelronde van de eerste competitiehelft in de Hoofdklasse van het mannenhockey heeft Den Bosch nipt gewonnen van Tilburg in de Brabantse derby. Almere won door vier rake strafcorners van Stijn Jolie knap van Pinoké. Amsterdam en Oranje-Rood maakten er een spektakel van, dat eindigde in Eindhovens voordeel. Kampong had weinig moeite met hdm en Rotterdam - Bloemendaal en HGC - SCHC bleven gelijk.

Den Bosch – Tilburg 3-2
Een derby zoals een derby moet zijn: spannend en verhit, gezien het aantal kaarten dat viel. Het bleef lang 2-2, maar Bram van Groesen haalde drie minuten voor tijd de trekker over. Daardoor pakt Den Bosch thuis de volle drie punten.

'4 Arjen Lodewijks 1-0
'20 Dylan van Minde 1-1
'27 Noud Schoenaker 2-1
'37 Tom Beddows 2-2
'67 Bram van Groesen 3-2

Amsterdam – Oranje-Rood 4-5
Amsterdam en Oranje-Rood maakten er in het Wagener Stadion een heus spektakel van. De ploeg uit Eindhoven kwam op een comfortabele 0-3 voorsprong, maar zo comfortabel bleek die achteraf toch niet. Amsterdam kwam op eigen veld sterk terug, maar kwam net tekort om nog een puntje aan het duel over te houden. Oranje-Rood pakt dus de drie punten, maar de echte grote winnaar was het publiek, dat maar liefst negen goals mocht aanschouwen.

'12 Mink van der Weerden 0-1
'21 Mink van der Weerden 0-2 (sc)
'27 Bob de Voogd 0-3
'29 Justin Reid Ross 1-3 (sb)
'32 Billy Bakker 2-3
'34 Thomas Briels 2-4
'39 Mink van der Weerden 2-5 (sc)
'50 Mirco Pruyser 3-5
'64 Valentin Verga 4-5

Kampong – hdm 4-0
Kampong had in eigen stadion weinig moeite met hekkensluiter hdm. Martijn Havenga en Constantijn Jonker waren allebei twee keer trefzeker, waardoor de winst eigenlijk nooit in de problemen kwam.

'16 Martijn Havenga 1-0 (sc)
'32 Martijn Havenga 2-0 (sb)
'43 Constantijn Jonker 3-0
'59 Constantijn Jonker 4-0

HGC – SCHC 0-0
Promovendus SCHC draait een knap seizoen en haalde deze laatste speelronde wederom een puntje binnen. En niet tegen de minste tegenstander: HGC. Die ploeg speelt normaal gesproken thuis altijd sterk, maar deze zondag konden ze geen potten breken: 0-0.

Almere – Pinoké 4-2
Stijn Jolie mag vanmiddag op de schouders bij Almere. Hij scoorde alle vier de Almeerse treffers, uit de strafcorner. Pinoké deed nog wat terug, maar Almere pakte de drie punten. Daardoor neemt de ploeg meer afstand van hekkensluiter hdm en nadert het Tilburg tot op twee punten.

'5 Stijn Jolie 1-0 (sc)
'26 Lukas Sutorius 1-1
'47 Stijn Jolie 2-1 (sc)
'56 Stijn Jolie 3-1
'58 Marlon Landbrug 3-2
'69 Stijn Jolie 4-2

Rotterdam-Bloemendaal 1-1
De topper in Rotterdam eindigde in een gelijkspel, na goals van Jeroen Hertzberger en Florian Fuchs. Daarmee revancheert Rotterdam zich, dat in de heenwedstrijd nog met 5-1 werd weggespeeld bij Bloemendaal.

'16 Jeroen Hertzberger 1-0 (sc)
'42 Florian Fuchs 1-1

Pirelli wil volgend jaar met nieuwe regenband komen

Pirelli wil medio volgend jaar een nieuwe regenband in de Formule 1 introduceren. Het rubber is op dit moment in ontwikkeling, maar moet nog verder getest worden, waardoor homologatie voor 1 december niet slaagt. Dit is de datum waarop duidelijk zijn welke banden er voor 2018 beschikbaar zijn. Daarom loopt de introductie van het regenrubber vertraging op.

Pirelli-baas Mario Isola legde de kwestie aan Autosport uit. "We hebben dit jaar al een aantal keer met deze nieuwe regenband getest, maar we moeten hem nog verder ontwikkelen alvorens hij de huidige kan vervangen." Als dit proces klaar is wordt aan autosportfederatie FIA toestemming gevraagd om de huidige band te vervangen. "Want het slaat, zeker met oog op de veiligheid, nergens op dat niet te doen als je over een beter product beschikt."

Dat Pirelli bezig is met een nieuwe regenband komt doordat coureurs niet blij zijn met het huidige regenrubber. Er zou niet genoeg water afgevoerd worden en er zou op het natte asfalt niet genoeg grip zijn.

Ferrari blokkeert voorstel voor extra motoren

Het Formule 1-team Ferrari heeft een voorstel van concurrent Red Bull Racing over de inzet van extra motoren voor het seizoen 2018 geblokkeerd. Dit betekent dat de coureurs volgend jaar de beschikking hebben over drie krachtbronnen die elk zeven races mee moeten gaan. Lukt dit niet dan volgen gridstraffen.

De regel is omstreden, omdat teams die rijden met Renault- en Honda-motoren dit seizoen veel gridstraffen hebben verzameld. Daarom wilden zij extra motoronderdelen voor 2018 om gridstraffen te voorkomen. Ook wereldkampioen Lewis Hamilton lukte het niet om uit de problemen te blijven en hij pleitte ook voor meer motoronderdelen. Dit zou de strijd ten goede moeten komen omdat coureurs dan minder in de spaarstand hoeven te rijden.

Volgens Autosport heeft Red Bull Racing-teambaas Christian Horner daarom voorafgaand aan de Grand Prix van Brazilië bij de Strategy Group een voorstel over deze kwestie ingediend. Omdat het laat in het seizoen is moeten alle partijen (autosportfederatie FIA, Liberty Media en zes teams) met het voorstel instemmen. Van hen ligt Ferrari dwars, waardoor het voorstel van Horner geen kans van slagen heeft.

Uitslag Roda JC - AZ

Om 16.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Roda JC en AZ. De bezoekers wonnen door een doelpunt in de slotfase met 0-1. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Roda JC

0 - 1

AZ

     84' Seuntjens
 
 Gele kaart: , S.Wuytens, Til, (AZ)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.411
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Götz
Kum
Auassar
Vansteenkiste
El Makrini (Vancamp/86)
Gustafson
Ndenge
Engels
Schahin
v.Velzen
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos
S.Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners
Jahanbakhsh
Friday
v.Overeem (Seuntjens/68)

FOK! Wat een weer: regen

De Sint reist door weer en wind, blij is ieder kind.

Hoe maakt u het?

Deze zondag verliep op de meeste plaatsen wel aardig. Het was zeker geen subliem weer, maar superslecht was het ook niet. Het was met name de wind die het voor veel mensen wat onaangenaam maakte. Ook bleef het niet overal droog. Verspreid over het hele land vielen er enkele buien. Ook in het zuidwesten. Toch zijn er ook zat plekken geweest die het wél helemaal droog hielden. De invloed van een rug van hogedruk bleef wat beperkter dan ik gisteren nog dacht.

Deze rug trekt pas vanavond over ons land heen en trekt dan door naar het oosten. Dit maakt de weg vrij voor een complex systeem aan fronten. Daarachter komt dan zeer zachte lucht naar ons land. De minima liggen tussen de 4 en 6 graden. Later in de nacht neemt de bewolking toe.

Morgen verloopt vrijwel overal zonloos. In de vroege ochtend begint het dan te regenen in het westen en al redelijk snel regent het overal. Waarschijnlijk blijft het de rest van de dag nat. De geschatte hoeveelheden liggen tussen de 5 en 25 mm. Dit komt mede door het grillige karakter van de neerslag. Op de ene plek hoost het enige tijd, op de andere plek blijft het bij miezeren. De laatste uitvoer laat de meest actieve neerslag over het noorden en midden trekken. Er zullen maar weinig van jullie zijn die het morgen droog houden. Ook in de avond valt er nog regen. In eerste instantie is het uitermate kil met 6 tot 8 graden, maar in de avond lopen de temperaturen op naar 10 tot 12 graden. De wind is eerst zuidelijk, maar draait later bij naar west.

Ook morgen valt er eerst nog af en toe regen, maar wordt het nog zachter.

Sterkte morgen!

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Waar is de pot met goud? (Foto: DJMO)
Waar is de pot met goud? Heel mooi plaatje van een dubbele regenboog gemaakt door Monique vanuit de trein. ( Foto:DJMO)

Ruim 500 vluchtelingen bereiken zuiden Spanje

Circa 550 migranten zijn er dit weekend in geslaagd illegaal Spanje binnen te komen. Het Spaanse persbureau Europa Press meldde zondag dat in totaal vijftig bootjes vanuit Afrika de oversteek wisten te maken naar het kustgebied van de zuidelijke regio Murcia.

De autoriteiten in Murcia repten van een humanitaire crisis en zeiden dat mensensmokkelaars de oversteek met de boten hadden gecoördineerd.

In Ceuta, een Spaanse enclave in Noord-Afrika, arriveerde zondag een boot met twintig migranten. Ook haalden medewerkers van de kustwacht bij Ceuta drie lichamen uit het water van vluchtelingen die waren verdronken.

Ruim 500 vluchtelingen bereiken zuiden Spanje
Ruim 500 vluchtelingen bereiken zuiden Spanje (Foto: ANP)

De Ketele en De Pauw winnen de Zesdaagse van Gent

Kenny De Ketele en Moreno De Pauw hebben de Zesdaagse van Gent op hun naam geschreven. Het was Belgisch koppel stond na al vanaf dag één aan de leiding en ook op de laatste dag kwam de leiderspositie niet meer in gevaar. Het Franse duo Morgan Kneisky en Benjamin Thomas werd tweede, voor het Nederlands koppel Yoeri Havik en Wim Stroetinga.

Op de laatste koppelkoers probeerde zowel het Franse als het Nederlandse team het tegen de Belgen, maar geen moment stond ze de leiding af. In het laatste deel van de koppelkoers liep het duo nog uit naar een voorsprong van twee rondes.

"Deze week was fenomenaal. Elke dag waren we super. De Fransen hebben ons nog echt doen afzien op het einde in de ploegkoers. Het is een fantastisch gevoel", aldus De Pauw, die voor het eerst de Zesdaagse van Gent wint.

De Ketele, voor de derde keer eindwinnaar in Gent is, treedt zijn kompaan bij. "Het was geweldig. Ik heb er weinig woorden voor. Het was misschien niet de spannendste finale, maar het was zwaar. Er werd hard gereden en ik wou duidelijk maken dat we niet enkel op punten kunnen winnen, dat we ook echt wel sterk waren. Daarvoor was die laatste winstronde subliem. We komen volgend jaar terug om te winnen."

Eindstand Zesdaagse van Gent 2017

1. De Ketele/De Pauw (Bel) 411  
2. Thomas/Kneisky (Fra) 336 en 2 ronden
3. Stroetinga/Havik (Ned) 323 en 2 ronden
4. De Vylder/Ghys (Bel) 290 en 2 ronden
5. Hester/Grasmann (Den/Dui) 109 en 8 ronden

Van der Poel wint ook in Denemarken

Zondag heeft Mathieu van der Poel de vierde wedstrijd van de wereldbeker veldrijden gewonnen. In het Deense Bogense was de Nederlander opnieuw een klasse apart. De voorgaande drie WB-wedstrijden in Iowa City, Waterloo en Koksijde werden ook al door Van der Poel gewonnen.

De wedstrijd op het eiland Funen stond voor het eerst op het programma van de wereldbeker. Op het parcours pal aan zee wordt in 2019 het wereldkampioenschap gehouden.

Na de start reden Van der Poel, Toon Aerts, Lars van der Haar en Wout van Aert weg bij de rest. In de tweede ronde versnelde Aerts en kreeg Van der Poel in zijn wiel. Halverwege de wedstrijd profiteerde Van der Poel van een fietswissel bij zijn medevluchter. De Nederlander reed vervolgens onbedreigd solo naar de finish. Dankzij een lekke band van Aerts kon wereldkampioen Van Aert aansluiten bij zijn landgenoot. De sprint voor de tweede plaats werd gewonnen door Van Aert.

Mathieu van der Poel: “Ik heb niet de perfecte week gehad, maar merkte al twee dagen geleden dat ik geen last zou ondervinden van die knie. In het begin van de wedstrijd had ik tijd nodig om in mijn ritme te komen en vooral ook om de goede lijnen te vinden. Het parcours was nog wel wat veranderd tegenover het inrijden. Van in het begin stond de zon redelijk laag. Bij sommige bochten was het moeilijk in te schatten waar het spoor lag.

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door de Belgische Sanne Cant. De Nederlandse rensters speelden geen rol van betekenis.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Tim Merlier (BEL)
6. Corné van Kessel (NED)
7. Laurens Sweeck (BEL)
8. Quinten Hermans (BEL)
9. Michael Vanthourenhout (BEL)
10. Kevin Pauwels (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Helen Wyman (GBR)
3. Kaitlin Keough (USA)
4. Eva Lechner (ITA)
5. Ellen Van Loy (BEL)
6. Katerina Nash (CZE)
7. Loes Sels (BEL)
8. Alice Maria Arzuffi (ITA)
9. Laura Verdonschot (BEL)
10. Nikki Brammeier (GBR)

Rahm de beste op DP World Tour Championship, Fleetwood wint Race to Dubai

Jon Rahm heeft zondag de eindzege gepakt bij het op het DP World Tour Championship golftoernooi. De 23-jarige Bask, die eerder dit seizoen ook al de Irish Open en de Farmers Insurance Open op zijn naam schreef, telde in de eindstand één slag voorsprong op de Ier Shane Lowry en de Thai Kiradech Aphibarnrat.

Justin Rose leek lang op weg naar de eindzege in Dubai, maar vanaf hole twaalf ging het mis voor de Engelsman. De olympisch kampioen  maakt een bogey op hole 12, 14 en 16 waardoor hij zijn leidingspositie kwijt raakte en slechts gedeeld vierde zou worden. Daarmee verspeelde hij ook de eerste plaats in het eindklassement van de Race to Dubai aan zijn landgenoot Tommy Fleetwood. 

De 26-jarige Engelsman die dit jaar het Abu Dhabi Championship en de Open de France won en ook nog acht keer in de top-10 eindigde, golfde een slordige 5.420.530 euro bij elkaar, wat goed was voor een extra bonus van 1.092.418 euro. De tweede plaats was voor zijn landgenoot Justin Rose. Jon Rahm zou derde worden in het eindklassement van de Europese Tour.

Joost Luiten zou afsluiten met een ronde van 70 met vijf birdies en drie bogeys. Dat zou uiteindelijk een 44ste opleveren voor de Nederlandse golfer. In het eindklassement van de Race to Dubai eindigde hij als 36ste. 

'Mugabe bereid af te treden'

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is bereid af te treden. Dat hebben bronnen in Zimbabwe tegen het Britse persbureau Reuters gezegd.

De onder huisarrest staande president zou over een verklaring over zijn aftreden onderhandelen met het leger. Volgens de Zimbabwaanse staatsomroep zal Mugabe de Zimbabwanen op korte termijn toespreken.

Eerder zondag besloot ZANU-PF Mugabe af te zetten als leider van de partij. ZANU-PF stelde Mugabe een ultimatum: de 93-jarige leider kreeg minder dan 24 uur de tijd om af te treden als president. Als hij weigert, hangt hem een afzettingsprocedure boven het hoofd.

'Mugabe bereid af te treden'
'Mugabe bereid af te treden' (Foto: ANP)

20.000 euro voor snelwegblokkeerders Dokkum

Een inzamelingsactie voor voorstanders van Zwarte Piet die zaterdag de weg naar Dokkum blokkeerden, had zondagmiddag rond 16.30 uur al 20.000 euro opgeleverd. Het geld is bedoeld om eventuele boetes te betalen voor de actievoerders die zaterdag de snelweg A7 bij Joure blokkeerden.

De actievoerders wilden de bussen tegenhouden van actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die bij de landelijke sinterklaasoptocht in Dokkum had willen demonstreren. De demonstratie tegen Zwarte Piet werd daarop verboden omdat de gemeente en politie ernstige wanordelijkheden tijdens de intocht in de Friese stad vreesden.

De supporters van Zwarte Piet veroorzaakten met hun blokkade een aantal aanrijdingen, maar er raakte niemand gewond. De politie hield tijdens het verwijderen van de blokkade niemand aan, om zo snel mogelijk de weg weer vrij te kunnen maken. Wel werden namen genoteerd van mensen die meededen. Een man uit Flevoland startte daarop de inzamelingsactie om de actievoerders te helpen eventuele boetes te betalen.

20.000 euro voor snelwegblokkeerders Dokkum
20.000 euro voor snelwegblokkeerders Dokkum (Foto: ANP)

Russische rodelaar profiteert optimaal van sneeuw, Duitsers winnen estafette

Rodelaar Semen Pavlichenko heeft in het Oostenrijkse Innsbruck de eerste World Cup-wedstrijd van het seizoen bij de mannen op zijn naam geschreven.

De 26-jarige Rus stond na de eerste run nog op de vijfde plaats, maar profiteerde vervolgens optimaal van de omstandigheden. Het sneeuwde in Innsbruck en vooral de laatste starters in de tweede run hadden daar last van. Niemand kwam daardoor aan de tijd van Pavlichenko, die net voor de wat heviger sneeuwval naar beneden kwam. 

De Oostenrijker Wolfgang Kindl, die vorig seizoen op zijn thuisbaan de wereldtitel pakte, strandde op 0,056 seconden op de tweede plek. Olympisch kampioen Felix Loch kende een slechte start in run één, maar maakte het in de tweede manche goed en werd op 0,07 seconden derde. 

Dat de omstandigheden veel invloed hadden op de wedstrijd was wel te merken aan het feit dat de toppers uit run één in run twee aanzienlijk minder snel waren en vice versa. Nico Gleirscher was bijvoorbeeld 21e in de eerste run en mocht daardoor in de tweede afdaling vroeg naar beneden, wat hem de vierde tijd van allemaal opleverde, uiteindelijk goed voor plek tien. 

De Duitser Johannes Ludwig crashte in run één bijna en eindigde als 32e, maar zette in run twee de allersnelste tijd neer. De Rus Roman Repilov kwam na een grote startfout slechts tot de 28e plek, maar was de op twee na snelste in run twee. Daar tegenover stonden onder meer Andi Langenhan en Dominik Fischnaller. De Duitser Langenhan was tweede na één run, maar viel met een 22e tijd terug naar de negende plek. Fischnaller, de snelste na run één, zette de veertiende tijd neer in run twee en eindigde als zesde.

De landenwedstrijd, waarin één vrouw, één man en één dubbel na elkaar start, werd zoals zo vaak weer een prooi voor Duitsland. Natalie Geisenberger, Loch en Toni Eggert/Sascha Benecken waren 0,358 seconden sneller dan Alex Gough, Mitchel Malyk en Tristan Walker/Justin Snith. Op 0,377 seconden was de derde plek voor de Russische ploeg, met Ekaterina Baturina, Pavlichenko en Aleksandr Denisev/Vladislav Antonov.

Juventus loopt tegen dure nederlaag op in Genua

Juventus heeft zondag drie dure punten verspeeld in de Italiaanse kampioensstrijd. De titelverdediger ging onderuit bij Sampdoria.

Juventus was voor rust de bovenliggende partij en met name Gonzalo Higuaín kreeg een paar prima kansen om te scoren. Halverwege de eerste helft lukte dat ook, maar de goal telde niet vanwege buitenspel. Ook Juan Cuadrado was gevaarlijk. Doelman Emiliano Viviano hield Sampdoria keurig overeind.

In de tweede helft ging het voor Juventus helemaal mis. Duván Zapata kopte de bal fraai over Wojciech Szczesny in het Turijnse doel en na zeventig minuten was het weer raak, dit keer via een schot van Lucas Torreira. Kort daarna maakte Gianmarco Ferrari er van dichtbij zelfs 3-0 van.

Toen de blessuretijd aanbrak, wist Juve ineens tweemaal te scoren via Higuaín en Paolo Dybala. Daarna was het echter afgelopen en de tweede competitienederlaag van de Oude Dame was een feit. Koploper Napoli heeft nu vier punten voorsprong op Juventus, dat nog maar één punt boven AS Roma en Internazionale staat. Beide concurrenten hebben bovendien allebei een wedstrijd minder gespeeld.

Uitslagen Serie A
Sampdoria - Juventus 3-2
Crotone - Genoa 0-1
Benevento - Sassuolo 1-2
SPAL - Fiorentina 1-1
Torino - Chievo 1-1
Udinese - Cagliari 0-1
Inter - Atalanta (20.45 uur)

Vrouwen Ajax kloppen PSV en houden koppositie vast

De vrouwen van Ajax hebben na acht speelronden de koppositie in de Eredivisie nog altijd in handen. Op De Herdgang kwamen de Amsterdamse dames op bezoek bij PSV, dat een 1-2 nederlaag leed.

Vanity Lewerissa had PSV in de eerste helft op voorsprong gezet, maar het was vooral Ajax dat de klok sloeg. Dat zorgde in de eerste 45 minuten nog niet voor een treffer, maar vijf minuten na de rust kopte Marjolijn van den Bighelaar de gelijkmaker binnen.

Een kwartier voor tijd mocht jubilaris Desiree van Lunteren - ze speelde haar 150e wedstrijd voor Ajax - vanaf elf meter aanleggen en zij bezorgde Ajax zo de voorsprong en uiteindelijk de winst: 1-2.

Met twintig punten staat Ajax drie punten voor op FC Twente, PSV staat na drie nederlagen op rij op slechts negen punten en heeft alleen Achilles '29 en het puntloze Excelsior Barendrecht nog onder zich.

Witschge doet het met Huisman

Joëlle Witschge is na de recente breuk met Waylon weer onder de pannen. De dochter van oud-voetballer Richard Witschge heeft sinds kort een relatie met Sander Huisman, lid van het dj-collectief Kris Kross Amsterdam en neefje van Henny Huisman. Witschge viert op dit moment vakantie op Bali met onder anderen haar kersverse vriend en zijn dj-maatjes, zo blijkt uit foto's op social media.

Joëlle zette in september een punt achter haar knipperlichtrelatie met zanger Waylon. Die is inmiddels gelukkig met zangeres Bibi Breijman.

Samen met haar vader was het model twee maanden geleden te zien in Expeditie Robinson. Richard en Joëlle waren het eerste vader-dochter duo dat meedeed aan het survivalprogramma.

Joëlle Witschge met neefje Henny Huisman
Joëlle Witschge met neefje Henny Huisman (Foto: BuzzE)

Zoontje Carice dol op The Beatles

Monte, het 1-jaar oude zoontje van Carice van Houten en Guy Pearce, krijgt een gedegen muzikale opvoeding. Zijn beide ouders zijn naast acteurs ook zangers, met allebei een eigen album, en daarmee ontkomt de kleine niet aan muziek in zijn jonge leven. Hij blijkt in ieder geval al groot fan van The Beatles.

Carice plaatste zondag een foto van de hoes van Let it be op Twitter, met daarbij de mededeling "onze zoon houdt van The 'Beechy'. Zijn favoriet is 'Djawd'". Haar berichtje was gericht aan Monte's vader Guy. Of de Australische acteur daarmee digitaal getuige was van de eerste woordjes van zijn zoon, is niet bekend.

Zoontje Carice dol op The Beatles
Zoontje Carice dol op The Beatles (Foto: BuzzE)

Prachtige eigen goal in Eredivisie

Het blooperfilmpje van het Eredivisieseizoen 2017/18 heeft zondagmiddag een mooie aanvulling gekregen. Vitesse-verdediger Fankaty Dabo trapte tijdens het uitduel met FC Groningen een bal heerlijk achter keeper Jeroen Houwen.

Houwen stond wat uit zijn doel en was kansloos op de inzet van Dabo, die van een meter of veertig vakkundig raak wist te trappen. Jammer voor hem was wel dat Houwen debuteerde in de hoofdmacht. Die van Vitesse welteverstaan. 

Toch zijn we uiteraard de beroerdsten niet en wat ons betreft verdient Dabo's fraaie pegel gewoon een plekje in de lijst met mooiste goals van het seizoen tot nu toe.

De eigen goal van Dabo (Bron: YouTube)

Kramer verslaat Bloemen in rechtstreeks duel op 10.000m

Sven Kramer heeft de 10.000 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in het Noorse Stavanger. In een boeiend gevecht met Ted-Jan Bloemen kwam Kramer tot 12.50,97, een nieuw baanrecord.

Bloemen, die voor Canada rijdt en houder is van het wereldrecord, werd tweede in 12.52,64. Erik-Jan Kooiman eindigde in 12.57,13 als derde met bovendien een nieuw persoonlijk record. De derde Nederlander, Jorrit Bergsma, werd vierde met 13.01,24.

Vanmorgen werd de 10.000 meter in de B-groep gewonnen door Davide  Ghiotto in 12.53,63 .

Sven Kramer is 'TJ Flowers' de baas. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Sven Kramer is 'TJ Flowers' de baas. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

'Sinterklaas met blijdschap binnengehaald'

Sinterklaas is zondag in Amsterdam "met blijdschap" binnengehaald. "Er stonden onwaarschijnlijk veel mensen langs de weg. Overal blije kindergezichtjes", blikte de woordvoerder van de organisatie tevreden terug. In totaal stonden er volgens hem ruim 320.000 mensen langs de route die de Sint aflegde.

Sinterklaas had zo'n vierhonderd helpers meegenomen met alleen roetvegen op hun gezicht en in nieuwe kostuums gestoken, geïnspireerd op de kleding van Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. Dit leidde tot kritiek van activisten van het Landelijk Platform Slavernijverleden, omdat de edellieden hen deden denken aan de vroegere koloniale onderdrukking door de Spanjaarden.

Maar zondag bleef het rustig en waren er geen antipietenbetogingen. "Er was geen enkel onvertogen woord, geen enkel incident", aldus de woordvoerder.

'Sinterklaas met blijdschap binnengehaald'
'Sinterklaas met blijdschap binnengehaald' (Foto: ANP)

'Mugabe heeft tot maandag om af te treden'

De Zimbabwaanse regeringspartij ZANU-PF geeft Robert Mugabe tot maandagmiddag de tijd om zelf op te stappen als president. Als de 93-jarige leider weigert af te treden, wordt volgens een partijfunctionaris een afzettingsprocedure in gang gezet.

Partijfunctionaris en minister Patrick Chinamasa zei op een persconferentie dat ZANU-PF voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa naar voren schuift als kandidaat om de nieuwe president te worden. De partij wees hem volgens bronnen eerder ook al aan als nieuwe partijleider. Dat gebeurde nadat Mugabe uit die functie was gezet.

'Mugabe heeft tot maandag om af te treden'
'Mugabe heeft tot maandag om af te treden' (Foto: ANP)

Uitslag PEC Zwolle - PSV

PSV heeft op het nippertje de topper in de Eredivisie gewonnen. In de wedstrijd tussen de nummers één en drie van de ranglijst wonnen de bezoekers door de een doelpunt in de blessuretijd met 0-1. 

PEC Zwolle

0 - 1

PSV

     90+3' Isimat-Mirin
 
 Gele kaart: v.Polen, (PEC Zwolle), Hendrix, v.Ginkel, Luckassen, (PSV)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.250
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Marcellis
Sandler (Freire/79)
v.Polen
Saymak
Dekker
Thomas
Namli
Israelsson (Nijland/79)
Mokhtar (Ondaan/90 1)
  Zoet
Luckassen
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
v.Ginkel
Pereiro (Bergwijn/66)
Hendrix (Rosario/43)
Lozano (Maher/90 2)
De Jong
Locadia

Uitslag FC Groningen - Vitesse

Na bijna twee maanden heeft FC Groningen weer eens gewonnen in de Eredivisie. Vitesse moest er in Groningen met 4-2 aan geloven. De eerste helft was weinig boeiend, maar na ruim een half uur kwam Vitesse door een eigen goal van Kasper Larsen wel op voorsprong. 

Het spektakel was er in de tweede helft, als eerste dankzij een heerlijke goal van Fankaty Dabo. Hij schoot de bal vanaf veertig meter in het doel, maar helaas voor hem was dat wel het verkeerde doel en dus trok hij de stand onbedoeld gelijk.

Tim Matavz zette Vitesse al snel weer op voorsprong, maar Oussama Idrissi tekende voor de tweede gelijkmaker. Mimoun Mahi was vervolgens beslissend: hij maakte de 3-2 voor Groningen en gaf de assist waaruit Tom van Weert voor de 4-2 eindstand zorgde.

FC Groningen

4 - 2

Vitesse

 59' Dabo (ed)
 65' Idrissi
 78' Mahi
 82' v.Weert
   32' Larsen (ed)
 62' Matavz (pen)
 
 Gele kaart: Memisevic, Kane, Larsen, v.Nieff, (FC Groningen), Foor,Linssen,Bruns,Matavz, (Vitesse)
 Rode kaart: Reis (83/2xg) (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 17.263
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Kane
Memisevic
Larsen
v.Nieff
Bacuna
Doan (Drost/89)
Reis
Antuna (Idrissi/59)
v.Weert
Mahi (Jenssen/87)
  Houwen
Dabo
Kasjia
Miazga
Faye
Bruns (Mount/79)
Serero (Castaignos/84)
Foor
Rashica
Matavz
Linssen

Israël wil 40.000 Afrikanen het land uitzetten

Israël wil 40.000 Afrikaanse migranten het land uitzetten en opvangen in andere landen. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu zondag gezegd.

Israël beschouwt vluchtelingen uit Eritrea en Soedan als illegalen. Slechts hoogst zelden krijgen zij asiel. Volgens Israëlische media heeft het land met Rwanda en Oeganda een deal gesloten over de opvang.

Netanyahu wees op internationale verdragen die het schuiven met vluchtelingen toestaan. Vluchtelingenorganisatie UNHCR is bezorgd over de plannen van Israël.

Israël wil 40.000 Afrikanen het land uitzetten
Israël wil 40.000 Afrikanen het land uitzetten (Foto: ANP)

'Bosz krijgt nog twee duels bij Dortmund'

Peter Bosz krijgt volgens Duitse media nog twee wedstrijden de tijd om het tij te keren bij Borussia Dortmund. De club zit in een crisis.

Onder leiding van Bosz begon Dortmund prima aan het seizoen, maar de ploeg is inmiddels ver teruggezakt. Vrijdag werd verloren van VfB Stuttgart, waardoor BVB in de Bundesliga al negen punten achter koploper Bayern München staat. In de laatste vijf competitieduels pakte Dortmund maar één punt.

In de Champions League vallen de resultaten ook erg tegen, met slechts twee puntjes in vier speelronden. Dinsdag speelt het elftal van Bosz tegen Tottenham Hotspur en voor zaterdag staat de beladen derby tegen Schalke 04 op het programma. Volgens Bild moet Bosz in beide duels een goed resultaat halen om ontslag te voorkomen.

De derby tegen de rivaal uit Gelsenkirchen zou dus wel eens beslissend kunnen zijn. Schalke speelt zondag thuis tegen Hamburger SV en bij winst staat de ploeg drie punten boven Dortmund, dat zowel tegen Tottenham als Schalke komende week thuis mag spelen.

Uitslag FC Utrecht - Excelsior

FC Utrecht heeft thuis gewonnen van Excelsior. Na 64 minuten stond er 3-0 op het bord, maar in het laatste minuut mocht Zakaria El Azzouzi iets terug doen namens de bezoekers. FC Utrecht staat vijfde in de Eredivisie. Excelsior staat op plaats tien. 

FC Utrecht

3 - 1

Excelsior

 8' Dessers
 56' Ayoub
 64' Janssen
   89' El Azzouzi
 
 Gele kaart: Elbers (Excelsior)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18336
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
v.d.Maarel
Janssen
Leeuwin
Emanuelson (Troupée/ 46)
Strieder
v.d.Streek
Ayoub
Kerk (Venema/86)
Dessers (Görtler/82)
  Kristinsson
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop (Fortes/80)
Faik
Messaoud (El Azzouzi/68)
Koolwijk (Vermeulen/84)
Elbers
v.Duinen
Bruins

Uitslag ADO Den Haag - Heracles Almelo

ADO Den Haag heeft zich in de Eredivisie voorbij Heracles Almelo gespeeld. De bezoekers gingen in Den Haag met 4-1 onderuit en blijven zo steken op één punt uit vijf uitwedstrijden.

Reuven Niemeijer opende in de eerste helft de score door na een paar kansen de bal binnen te tikken. Melvyn Lorenzen zette ADO echter weer op gelijke hoogte, waarna de thuisploeg in het Haags Kwartiertje toe kon slaan. Abdenasser El Khayati zorgde voor de voorsprong, invallers Björn Johnsen en Elson Hooi zetten de 4-1 eindstand op het bord.

ADO Den Haag

4 - 1

Heracles Almelo

 28' Lorenzen
 75' El Khayati
 84' Johnsen
 89' Hooi
   10' Niemeijer
 
 Gele kaart: , Breukers,Wuytens, (Heracles Almelo)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.175
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Meissner
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati (Gorter/87)
Bakker
Becker
Falkenburg (Johnsen/65)
Lorenzen (Hooi/78)
  Castro
Breukers (Navrátil/79)
Wuytens
v.d.Buijs (Duarte/83)
Hardeveld
Niemeijer
Pelupessy
Monteiro (Vermeij/79)
Kuwas
Gladon
Peterson

Cheptegei komt drie seconden tekort voor wereldrecord bij Zevenheuvelenloop

Atleet Joshua Cheptegei heeft voor de derde jaar op rij de Zevenheuvelenloop gewonnen. De 21-jarige Oegandees hoopt in Nijmegen het wereldrecord op de 15 kilometer te pakken, maar dat lukte niet: met 41:16 minuten kwam hij drie seconden tekort.

Het wereldrecord staat met 41:13 al sinds 2010 op naam van de Keniaan Leonard Komon, die dat destijds ook tijdens de Zevenheuvelenloop liep. Dit keer was Komon ook weer van de partij, maar hij komt al jaren niet meer in de buurt van zijn recordprestaties. 

Met een record zou Cheptegei 50.000 euro bij hebben kunnen schrijven en dat leek hem vooral in deel twee van de wedstrijd goed te motiveren. Halverwege zat hij nog ruim boven het recordschema, maar een knappe versnelling bracht hem dicht in de buurt. 

Khalid Choukoud was op ruim drie minuten en op de elfde plek de beste Nederlander. In 48:52 minuten ging de winst bij de vrouwen naar Birke Debele uit Ethiopië, terwijl Ruth van der Meijden achtste werd.

'Oma' Pechstein wint 5.000m

Claudia Pechstein heeft bij de wereldbekerwedstrijden in het Noorse Stavanger de 5.000 meter bij de vrouwen op haar naam geschreven. De inmiddels 45-jarige Pechstein pakte haar 111e medaille bij een wereldbekerwedstrijd in een tijd van 6.56,60.

Het zilver ging naar Canada. Ivanie Blondin kwam tot 6.57,34. Martina  Sáblíková liet zien nog niet goed in vorm te zijn en werd derde in 6.59,95. Beste Nederlandse was Irene Schouten. Zij kwam in een tijd van 7.01,03 over de meet.

45-jarige Pechstein wint 111e medaille tijdens de wereldbeker in Stavanger. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
45-jarige Pechstein wint 111e medaille tijdens de wereldbeker in Stavanger. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Crowdfundingactie voor Friese 'helden'

De actie om Kick Out Zwarte Piet (KOZP) uit Friesland te kicken zal waarschijnlijk boetes tot gevolg hebben voor enkele bestuurders die bij deze actie betrokken waren.

Op Doneeractie.nl is nu een actie gestart om deze 'helden' te steunen om de boetes te kunnen betalen. De oprichter van deze actie vraagt geen grote bedragen, één euro is al goed genoeg. En als er geld overblijft wil de oprichter dit graag doneren aan een goed doel.

Onder het motto "Eendracht maakt macht" hoopt de groep dat er dan volgend jaar weer sucesvol actie gevoerd kan worden om KOZP op de intocht buiten de deur te houden.

Politie verwachtte meer blokkades naar Dokkum

De politie verwachtte gisteren dat er nog meer blokkades zouden worden opgeworpen op de snelweg naar Dokkum, waar actievoerders eerder op de dag werden tegengehouden door tegenprotesteerders. Ook waren er signalen dat er in de Friese stad mensen waren die contact hadden met de blokkeerders, zei burgemeester Marga Waanders na afloop van de landelijke Sinterklaasintocht.

Daardoor was er volgens haar vrees voor "ernstige wanordelijkheden" en kon de gemeente niet anders dan de vooraf geplande demonstratie tegen Zwarte Piet verbieden. Waanders zei blij te zijn dat er bij de blokkade op de snelweg niemand gewond is geraakt. 

Het idee om de demonstranten tegen te houden, werd deze week al onder voorstanders van Zwarte Piet via Facebook gecommuniceerd als Project P. Nadat het OM ze erop had gewezen dat dit niet mag, hadden ze op Facebook aangegeven ervan af te zien.

Waanders noemde het jammer dat de demonstratie niet kon doorgaan. "Dat recht hebben ze en we hebben er alles aan gedaan om dat toe te kennen. We hadden in goed overleg een plek ingericht, ook voor de mensen die pro-Zwarte Piet zijn. Maar we moeten ook hun veiligheid bewaken."

Enkele kleine groepjes betogers waren op eigen gelegenheid naar de stad gekomen. Ook zij mochten - tot hun eigen grote - ongenoegen niet demonstreren. Volgens de burgemeester hadden zij, net als de actievoerders in de bussen, vooraf een aanvraag moeten doen om hun stem te laten horen.

Naar de intocht kwamen zo'n 15.000 bezoekers. Een stuk minder dan de verwachte 25.000. De burgemeester vermoedt dat het slechte weer daarvan de oorzaak is. Ze kijkt terug op een "geweldig feest".

Politie verwachtte meer blokkades naar Dokkum
Politie verwachtte meer blokkades naar Dokkum (Foto: ANP)

Gene Simmons trollt Fox News en is nooit meer welkom

Zender Fox News heeft Gene Simmons, de excentrieke voorman van rockband Kiss, in de ban gedaan. Hij mag nooit meer langskomen voor een interview, omdat hij een aantal medewerkers van de zender heeft beledigd en beschimpt, zo melden Amerikaanse media.

Simmons was woensdag te gast in het programma Fox & Friends om zijn nieuwe boek On Power te promoten. Hij wandelde tijdens zijn bezoek aan de studio ongevraagd een redactievergadering binnen, ontblootte zijn bovenlijf en riep 'hé mokkels, klaag me aan!'. Ook vertelde Simmons een aantal schunnige moppen over Michael Jackson en pedofilie.

Daarna tikte de zanger een aantal redacteuren met zijn boek op hun hoofd. Bewakers werden ingeschakeld om de Kiss-bassist uit het pand te verwijderen. Fox heeft laten weten dat Simmons nooit meer welkom is in uitzendingen van de conservatieve zender.

Het is niet exact duidelijk waarom Simmons dit gedrag vertoonde.

Zender Fox doet Gene Simmons in de ban
Zender Fox doet Gene Simmons in de ban (Foto: BuzzE)

Weinstein had lijst met 91 'risicopersonen'

De omstreden filmproducent Harvey Weinstein heeft een lijst aangelegd met 91 namen van prominente figuren uit de showbizzwereld die wel eens uit de school zouden kunnen klappen over zijn misbruikpraktijken. Hij huurde een team van experts in om de 'risicopersonen' van zijn lijstje te schaduwen en kosten wat kost te voorkomen dat zij met hun verhalen naar buiten zouden treden. De Britse krant The Guardian claimt de geheime lijst in handen te hebben.

Weinstein's team moest erachter komen of de actrices, agenten, producers, financiers, medewerkers en journalisten die hij als risico bestempelde, van plan waren de verhalen over seksueel misbruik publiekelijk te maken en moest ervoor zorgen dat dat niet zou gebeuren.

De lijst stamt van begin dit jaar en bevat namen van 43 mannen en 48 vrouwen. Onder hen zijn actrices Rose McGowan en Laura Madden die een van de eersten waren die vorige maand naar buiten traden met beschuldigingen aan het adres van Weinstein.

Weinstein had lijst met 91 'risicopersonen'
Weinstein had lijst met 91 'risicopersonen' (Foto: ANP)

Franse agent doodt 3 mensen, hond en zichzelf

Met zijn dienstwapen heeft een Franse politieagent (31) drie mensen doodgeschoten. Daarna heeft de agent ook zijn hond doodgeschoten en zelfmoord gepleegd.

Een van de slachtoffers is zijn schoonvader, de andere twee waren vermoedelijk voorbijgangers. De agent heeft ook geprobeerd zijn ex-partner (25) te vermoorden. Zij werd zwaargewond aangetroffen in een auto.

Daarnaast heeft de agent zijn schoonmoeder en schoonzus verwond. Een van hen is er volgens de Franse krant Le Parisien ook zeer slecht aan toe.

Sarcelles
Het incident gebeurde zaterdagavond rond 20.45 uur in de Parijs voorstad Sarcelles. Volgens de burgemeester van het stadje had de vrouw kort voor de schietpartij aangegeven dat zij wilde scheiden.

Zelfmoord is een groeiend fenomeen bij Franse agenten. Dit jaar hebben al meer dan zestig agenten zich van het leven beroofd.

Franse agent doodt 3 mensen, hond en zichzelf
Franse agent doodt 3 mensen, hond en zichzelf (Foto: ANP)

Opbrengst Justice League valt tegen

In het eerste weekend dat Justice League draait, lijkt de film in de VS op een opbrengst van $93 miljoen af te stevenen. Dat lijkt veel, maar in de voorspellingen was men er vanuit gegaan dat de film in het eerste weekend $110 miljoen dollar op zou brengen. Dat is natuurlijk een tegenvaller voor het tot nu toe teleurstellende DC filmuniversum.

In de previews op donderdagavond heeft de film wel iets meer in het laatje gebracht dan Wonder Woman eerder dit jaar, maar de opbrengst blijft nog wel achter bij Thor: Ragnarok. Bovendien zitten de previews vaak vol met de die hard-fans, waarbij je kan verwachten dat er meer fans van de Justice League zijn dan Wonder Woman in een solo-film. Internationaal ligt de opbrengst inmiddels op bijna $110 miljoen. Er wordt gespeculeerd dat de film wereldwijd $800 miljoen moet ophalen om quitte te spelen. De film moet bijzonder lange benen hebben om dit te halen en dat lijkt onwaarschijnlijk. De bioscoopzalen worden de komende weken overstroomd met blockbusters als Coco van Pixar en de nieuwste Star Wars.

Justice League: Ben Affleck, Gal Gadot, Ray Fisher, Ezra Miller, Jason Momoa

De film, zoals we al eerder in onze review schreven, verdiend echter dit lot niet. Het is een prima superheldenfilm. De vraag is of het publiek weg blijft omdat de eerdere DC-films tegenvielen of dat de superheldenmarkt al verzadigd is door Marvel. DC zal komende maandag vast de hoge piefen bij elkaar roepen om een strategie te bedenken om het tij te keren.

Bijna maximale score shorttrackploeg voor startplekken Olympische Spelen

De Nederlandse shorttrackers hebben in het wereldbekerseizoen bijna alle startbewijzen voor de Olympische Spelen van Pyeongchang binnengeleept. Alleen op de 1500 meter bij de heren zullen twee Nederlanders mogen starten. Op de overige achtstanden mogen drie landgenoten in actie komen. Ook de mannen en vrouwen van de ploegenachtervolging zijn van de partij. 

in Boedapest, Dordrecht, Shanghai en Seoul op één startpositie na (1500 meter heren) het maximaal aantal startplekken voor de Winterspelen in Pyeongchang veroverd.

Voor aanvang van de wereldbekerwedstrijd in Seoul was het nog spannend of de Nederlandse relayploegen zich zouden plaatsen voor de Olympische Spelen. Maar het dames- en herenkwartet slaagden met vlag en wimpel. De dames wonnen de achtervolging en de heren werden tweede. Beide ploegne werden uiteindelijk vijfde in het klassement. Daardoor gaan er in ieder geval tien Nederlandse shorttrackers (vijf dames en vijf heren) naar de Winterspelen in 2018.

Voor de individuele afstanden geldt dat Nederland na vier WB-wedstrijden drie shorttrackers bij de beste 32 (geschoond voor drie per land) op de 500 en 1000 meter moet hebben staan. Op de 1500 gaat het om bij de beste 36 te eindigen. De vrouwen slaagden in die missie. Bij de heren lukte dat wel op de 500 en 1000 meter, maar niet op de schaatsmijl. 

Door de ranking op te schonen schoof Daan Breeuwsma op van de veertigste naar de 37ste plek en kwam daarmee één plek te kort om het laatste individuele startbewijs veilg te stellen. Het shorttracktoernooi wordt tijdens de Olympische Spelen op 10, 13, 17, 20 en 22 februari verreden. 

Duitsers zijn Amerikanen te snel af in viermansbob, De Bruin 18e

Bobsleeër Johannes Lochner heeft in het Amerikaanse Park City de tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen in de viermansbob gewonnen. Met remmers Marc Rademacher, Christopher Weber en Christian Rasp was een van de twee wereldkampioenen - die titel deelt Lochner met landgenoot Francesco Friedrich - de Amerikaanse slee van Cody Bascue net te snel af.

In de eerste run was de snelste tijd nog zeer verrassend en relatief ruim voor de ploeg van de Brit Bradley Hall, die in zijn carrière nooit verder kwam dan twee achtste plekken in de World Cup. Bascue en zijn mannen gaven 0,17 seconden toe, de Canadees Chris Spring en diens ploeg volgden op 0,20 seconden en zowel Friedrich als Lochner hadden 0,23 tellen achterstand.

In de tweede run nam Lochner 0,16 seconden afstand van Friedrich, die op de vierde plek bleef steken. Spring viel terug naar plek vijf, Bascue moest 0,05 seconden toegeven op Lochner. Hall en zijn ploeg gingen als laatste naar beneden en hoewel ze de leiding verspeelden, was de vreugde om de derde plek op 0,12 seconden van Lochner bijzonder groot. 

Ivo de Bruin maakte in de eerste run indruk met de elfde tijd, maar in run twee ging het minder goed. De Nederlandse slee, met Janko Franjic, Jeroen Piek en Bror van der Zijde achterin, viel terug naar de achttiende stek op 0,70 seconden van Lochner.

'Mugabe afgezet als leider ZANU-PF'

De Zimbabwaanse regeringspartij ZANU-PF heeft president Robert Mugabe afgezet als partijleider. Die functie wordt volgens bronnen binnen de partij overgenomen door voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa.

Leden van het centrale comité van de partij kwamen zondag bijeen om zich te beraden op de positie van Mugabe. "Hij is eruit gezet", zei een bron binnen de partij. "Mnangagwa is onze nieuwe leider." Drie andere gedelegeerden bevestigden het ontslag van Mugabe. Ook presidentsvrouw Grace is volgens een ingewijde uit de regeringspartij gezet.

De 93-jarige Mugabe is formeel nog president, al is zijn machtsbasis feitelijk afgebrokkeld. Het leger plaatste hem eerder onder huisarrest en inmiddels heeft zijn eigen partij hem in de ban gedaan. Vele duizenden mensen gingen zaterdag in hoofdstad Harare de straat op om het naderende einde van zijn bewind te vieren.

Mugabe ontsloeg Mnangagwa eerder deze maand als vicepresident. Daarop greep afgelopen week het leger in. De president zou zondag weer een gesprek hebben met de legerleiding. Dan wordt hij naar verwachting opnieuw onder druk gezet om op te stappen.

'Mugabe afgezet als leider ZANU-PF'
'Mugabe afgezet als leider ZANU-PF' (Foto: ANP)

Turkse hoofdstad doet LGBT-film in de ban

In de Turkse hoofdstad Ankara worden LGBT-films en tentoonstellingen verboden omdat het publiek er in toenemende mate aanstoot aan neemt. Dat heeft de provincie waar Ankara in ligt bekend gemaakt. LGBT is een van oorsprong Engelse afkorting die staat voor lesbian, gay, bisexual, transgender. Het gaat ook om theater, paneldiscussies, interviews, tentoonstellingen, zo blijkt een verklaring van de provincie.

Woensdag verboden de autoriteiten al een gayfilmfestival in Ankara omdat er gevreesd werd voor ongeregeldheden. Homoseksualiteit is in tegenstelling tot in veel andere moslimlanden niet strafbaar in Turkije. Wel is er veel vijandigheid in Turkije jegens homo's.

Turkse hoofdstad doet LGBT-film in de ban
Turkse hoofdstad doet LGBT-film in de ban (Foto: ANP)

Arbiter Kuipers op shortlist voor WK, blunderende Roemeen bestraft

Bjorn Kuipers staat op de shortlist van 36 scheids die kans maken om de fluit te mogen hanteren op het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar in Rusland. Ovidiu Hategan, de Roemeen die Noord-Ierland benadeelde in de WK-play-offs door een strafschop cadeau te geven aan Zwitserland, is afgevallen.

Voor Kuipers kan het zijn vierde eindronde worden nadat hij eerder al actief was op de EK's van 2012 en 2016 en dus het WK 2014. Eerder dit jaar mocht de supermarkteigenaar de finale van het WK onder 20 fluiten. Kuipers en de overige 35 arbiters mogen van 25 tot en met 29 november een seminar en trainingskamp bijwonen in Abu Dhabi. De definitieve lijst wordt in januari vastgesteld. 

Op de lijst staan verder bekende namen als Damir Skomina, Felix Brych en Cüneyt Cakir. Ook Ravshan Irmatov staat op de shortlist. De Uzbeek kan de eerste arbiter worden die de grens van tien WK-duels bereikt. Momenteel heeft hij negen wedstrijden gefloten op mondiale eindtoernooien, waaronder de kwartfinale Nederland - Costa Rica in 2014.

Ook voor Danny Makkelie is de kans groot dat hij in juni niet op vakantie kan. Hij gaat waarschijnlijk als videoscheidsrechter naar Rusland. Ook hj weet pas in januari of hij zijn tickets kan boeken. 

De shortlist van scheidsrechters die kans maken op het WK. 

Europa (10)
Felix Brych (Dui)
Cüneyt Cakir (Tur)
Sergey Karasev (Rus)
Björn Kuipers (Ned)
Antonio Mateu Lahoz (Spa)
Szymon Marciniak (Pol)
Milorad Mazic (Ser)
Gianluca Rocchi (Ita)
Damir Skomina (Slo)
Clément Turpin (Fra)

Azië (6)
Fahad Al Mirdasi (Sau)
Alireza Faghani (Irn)
Ravshan Irmatov (Oez)
Mohammed Mohamed (VAE)
Ryuji Sato (Jap)
Nawaf Shukralla (Bah)

Afrika (6)
Mehdi Abid Charef (Alg)
Malang Diedhiou (Sen)
Ghead Grisha (Egy)
Janny Sikazwe (Zam)
Bamlak Tessema (Eti)
Bakay Gassama (Gam)

Oceanië (2)
Matthew Conger (NZl)
Norbert Hauata (Tah)

Noord- en Midden-Amerika (6)
Joel Aguilar (Sal)
Mark Geiger (VS)
Jair Marrufo (VS)
Ricardo Montero (Cos)
John Pitti (Pan)
Cesar Ramos (Mex)

Zuid-Amerika (6)
Julio Bascuñán (Chi)
Enrique Cáceres (Par)
Andres Cunha (Uru)
Nestor Pitana (Bra)
Sandro Ricci (Bra)
Wilmar Roldán (Col)

Bokser slaat tegenstander in 3 seconden knock-out in wereldtitelgevecht

Bokser Zolani Tete heeft zaterdagavond in de SSE Arena in Belfast grote indruk gemaakt. De 29-jarige Zuid-Afrikaan stond er in de ring om zijn WBO-wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg) te verdedigen tegen landgenoot Siboniso Gonya. Beiden stapten met een prima record de ring in: Tete won 25 van zijn vorige 28 gevechten, Gonya stond op 11-1, maar vocht wel voor het eerst buiten Afrika.

Het was allemaal snel voorbij, want het gevecht duurde ongeveer net zo lang als de tijd die de gemiddelde persoon nodig heeft om deze zin te lezen. De echo van de bel om het begin van ronde één aan te geven had de arena nog nauwelijks verlaten, of Tete sloeg Gonya het licht uit de ogen met een rake rechterhoek.

De scheidsrechter begon te tellen en al snel was duidelijk dat Gonya niet verder kon, waardoor de officiële tijd op elf seconden kwam te staan - acht seconden tellen plus de drie seconden die het duurde voor Tete de klap uitdeelde. Daarmee is het het kortste wereldtitelgevecht ooit, dat record stond sinds 1994 op zeventien seconden.

De 31-jarige Jamie Conlan stapte in zijn Belfast de ring in om de IBF-wereldtitel in het supervlieggewicht (-52,2kg) af te nemen van Jerwin Ancajas uit de Filipijnen. Dat lukte niet en in de zesde ronde sloeg Ancajas - die in ronde vijf zelf even neer was gegaan - de Ier tegen het canvas, waarna de scheidsrechter het gevecht beëindigde.

Tete - Gonya, met het begin van het gevecht rond 3:10 (Bron: YouTube)

Ancajas - Conlan, met de beslissing vanaf ongeveer 23:15 (Bron: YouTube)

Eerste teaser trailer van Disney-Pixar's Incredibles 2

Dertien jaar na de release van de populaire animatiefilm The Incredibles is er nu een eerste teaser trailer gelanceerd van het langverwachte vervolg Incredibles 2.

In het eerste deel werden kijkers geïntroduceerd met de familie Parr: een familie vol superhelden die hun krachten verbergen en een rustig leventje proberen te leiden. Door de ambities van de vader Mr. Incredible om mensen te hulp te schieten, komt het stel echter in een verhitte strijd terecht. 

Hoewel er plotmatig niet veel bekend wordt gemaakt, is het duidelijk dat het vervolg ongeveer direct na de gebeurtenissen van de eerste film afspeelt. De trailer laat zien hoe Jack-Jack, de jongste zoon van de familie Parr waarvan gedacht werd dat hij geen superkrachten had, zijn laserogen gebruikt om een stuk van zijn vader's haar af te snijden. 

Incredibles 2 bevat voice-overs van onder andere Craig T. Nelson (Mr. Incredible), Holly Hunter (Elastigirl), Samuel L. Jackson (Lucius Best), Sarah Vowell (Violet) en Brad Bird (Edna Mode). De animatiefilm is vanaf 27 juni 2018 in de Nederlandse bioscopen te bekijken.

Rus verliest finale Taipei

Arantxa Rus is er niet in geslaagd het WTA-toernooi in Taipei winnend af te sluiten. De Nederlandse verloor in de finale met 6-7 en 1-6 van de Zwitserse Belinda Bencic.

In de eerste set kwam Rus al gauw op een achterstand van 5-2. Ze kwam echter terug en dwong een tiebreak af die ze alsnog verloor. In de tweede set kon Rus geen potten meer breken en Bencic trok die set en dus de wedstrijd naar zich toe.

Geen succes voor Rus in eerste WTA-finale. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Geen succes voor Rus in eerste WTA-finale. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Nieuwe filmposters All the Money in the World na vervangen Kevin Spacey

Slechts een paar weken nadat bekend werd dat Kevin Spacey uit Ridley Scott’s nieuwste film All the Money in the World zou worden geknipt, heeft Sony nieuwe posters vrijgegeven voor de thriller waarop de naam van Spacey’s vervanger te zien is: Christopher Plummer.

Op 8 november heeft Sony alle banden met de tweevoudig Oscar-winnaar verbroken als gevolg van meerdere aanklachten dat Spacey zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel misbruik. Alle scenes waarin Spacey zijn opwachting maakte, worden nu opnieuw geschoten met zijn vervanger Christopher Plummer (The Sound of Music, A Beautiful Mind) die nu de rol op zich zal nemen van miljonair en olietycoon Jean Paul Getty. Door de komst van Plummer kan de film alsnog op zijn originele releasedatum van 22 december in première gaan.

De thriller vertelt het waargebeurde beruchte verhaal van de kidnapping van Getty’s 16-jarige kleinzoon, Paul Getty III. Wanneer de olietycoon in eerste instantie weigert om het losgeld te betalen, zet de moeder van de jongen (Michelle Williams, Manchester by the Sea) samen met een oud CIA-onderhandelaar (Mark Wahlberg, Patriots Day) alles op alles om haar zoon te bevrijden.

In de originele poster was een grote buste van Spacey te zien in zijn rol als Getty. In de zojuist vrijgegeven posters is er geen enkel spoor van Spacey’s betrokkenheid meer te bekennen.

all the money in the world
Nieuwe filmposters All The Money in the World (bron: The Hollywood Reporter)

all the money in the world 2
Originele filmposter met naam en beeld van Spacey (bron: The Hollywood Reporter)

Lightning onderuit in NHL, Jets en Kings boeken zeges

In de NHL hebben de ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning na vijf zeges een nederlaag geleden. De ploeg kwam thuis tegen de New York Islanders pas in de derde periode op gang, maar stond toen al met 0-4 achter. Drie goals waren niet genoeg en John Tavares gooide de wedstrijd in de laatste minuut in het slot: 3-5.

De Winnipeg Jets blijven lekker bezig zijn en waren nu ook te sterk voor de New Jersey Devils. Vooral de tweede periode bood de toeschouwers in Winnipeg veel spektakel, want daarin werden zes van de zeven goals gescoord: 5-2.

De Los Angeles Kings wisten na vier nederlagen op rij weer te winnen, door in eigen huis af te rekenen met de Florida Panthers: 4-0. De Arizona Coyotes wonnen na overtime met 3-2 van de Ottawa Senators en wonnen voor het eerst dit seizoen twee keer op rij.

Uitslagen NHL zaterdag
Philadelphia Flyers - Calgary Flames 4-5 OT
Dallas Stars - Edmonton Oilers 6-3
Ottawa Senators - Arizona Coyotes 2-3 OT
Winnipeg Jets - New Jersey Devils 5-2
Los Angeles Kings - Florida Panthers 4-0
Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes 1-3
Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs 0-6
Pittsburgh Penguins - Chicago Blackhawks 1-2
Tampa Bay Lightning - New York Islanders 3-5
Washington Capitals - Minnesota Wild 3-1
Nasvhille Predators - Colorado Avalanche 5-2
Vancouver Canucks - St Louis Blues 3-4 OT
San Jose Sharks - Boston Bruins 1-3

De hoogtepunten van de zaterdag in de NHL (Bron: YouTube)

Grand Prix van Macau eindigt met bizarre finish, Ticktum wint na keizerlijke crash

Coureur Daniel Ticktum heeft zondag de 64e editie van de befaamde Grand Prix van Macau in de Formule 3 gewonnen. De 18-jarige Brit profiteerde optimaal van een bizarre finish, waardoor hij voorbij kon gaan aan de Oostenrijker Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg - om even de volledige naam te gebruiken van de telg van de keizerlijke Habsburg-familie.

Polesitter Callum Ilott moest bij de start gelijk de Zweed Joel Eriksson voorbij laten, terwijl Sergio Sette Câmara achter hem aan kwam, gevolgd door Ferdinand Habsburg, Maximilian Günther en Lando Norris. Aan het einde van de eerste ronde ging de Japanner Marino Sato de muur in, waardoor het hele veld geneutraliseerd werd.

Bij de herstart, in de derde ronde, ging het fout voor de twee leiders: Eriksson en Ilott leken met elkaar in de clinch gekomen te zijn, waarna de Zweed de eerste bocht niet haalde en stil viel. Ilott viel ver terug, dook de pitstraat in en sloot achteraan het veld weer aan. De leiding was intussen in handen van Sette Câmara, voor Günther en Habsburg, en na zes ronden werd het opnieuw geneutraliseerde veld weer op gang gevlagd.

Habsburg opende de aanval op Günther al snel en met een fraaie inhaalactie passeerde hij de Duitser, waarna de jacht op Sette Câmara geopend kon worden. In de slotronden ontstond een geweldig gevecht om Günther's derde plek: de Duitser wist aanvallen van de Britten Norris en Ticktum aanvankelijk te pareren, maar twee ronden voor het einde moest hij zich gewonnen geven.

Norris leek een succesvolle aanval te plaatsen, maar Ticktum positioneerde zich perfect, remde op het allerlaatste moment en pakte in één klap zowel Norris als Günther. Daarmee was de actie echter nog niet klaar voor de race, want Habsburg vond inmiddels de aansluiting met leider Sette Câmara en daar ontspon een stevig duel.

De Oostenrijker probeerde alles om de Braziliaan te passeren, inclusief een zelden vertoonde inhaalactie buitenom in de vol gas Mandarin-bocht. Dat lukte, maar nog voor de Lisboa-bocht - het eerste rempunt in de ronde in Macau - sloeg Sette Câmara weer terug. In de gehele slotronde deed Habsburg alles om zijn opponent in een fout te dwingen, maar dat leek niet te lukken.

De Braziliaan kwam als eerste Fisherman's Bend uit, in principe de laatste inhaalmogelijkheid. Dat was tegen dovemansoren gericht, want Habsburg probeerde het en nam voor het ingaan van de laatste knik de leiding over. In die knik ging het echter fout: zowel Sette Câmara als Habsburg raakte de controle over de auto kwijt en beiden knalden letterlijk met de finish in zicht de muur in. 

Ticktum kon zo perfect profiteren en in de laatste meters pakte de Brit de leiding en dus de zege. Norris kreeg zo ineens plek twee in de schoot geworpen en ook de Est Ralf Aron mocht het podium op. Habsburg kwam nog als vierde over de finish hobbelen, voor Günther en Pedro Piquet.

De fantastische slotfase van de Grand Prix van Macau (Bron: YouTube)

Knegt mist wereldbeker 1.000 meter

Sjinkie Knegt is er bij de wereldbekerwedstrijden in Seoul niet in geslaagd om de wereldbeker te winnen op de 1.000 meter. Voorafgaand aan dit weekend stond de Fries aan de leiding, maar door een straf in de halve eindstrijd, eindigde Knegt uiteindelijk als vierde in de eindstand.

In de halve finales ging Knegt, die in de kwartfinales zijn race won, in de laatste bocht in de fout door een licht duwtje tegen rivaal Seo Yi-ra.

De Hongaar Shaolin Sandor Liu won de finale en pakte daarmee ook de wereldbeker.

Blokkeerders A7 mogelijk strafrechtelijk vervolgd

De voorstanders van Zwarte Piet die zaterdagochtend de A7 bij Joure hebben geblokkeerd, worden mogelijk strafrechtelijk vervolgd. De politie hield tijdens de opheffing van de blokkade geen mensen aan omdat ze voorrang wilde geven aan het weer vrijmaken van de weg. Maar er zijn wel namen genoteerd van de mensen die meededen aan de blokkades. "In samenspraak met het Openbaar Ministerie wordt gekeken of het een strafrechtelijk vervolg zal krijgen", aldus de politie.

Met de blokkade werden twee bussen van de 'actiegroep' Kick Out Zwarte Piet tegengehouden. Ze waren op weg naar de intocht in Dokkum om te demonstreren. Vanwege de vertraging door de wegversperring werd de demonstratie verboden, waardoor de bij de intocht aanwezige kinderen ongestoord van hun feestje konden genieten.

Of ook de agenten worden vervolgd die tijdens stakingsacties de snelwegen blokkeerden omdat zij meer salaris wilden is nog onduidelijk. Ook moet nog blijken of de demonstranten die in Rotterdam de Erasmusbrug blokkeerden (zie hieronder) eveneens strafrechtelijk zullen worden vervolgd of dat het OM toch iets selectiever te werk gaat.

De hypocrisie van KOZP
De hypocrisie van KOZP
Blokkeerders A7 mogelijk vervolgd (Foto: ANP)

Intocht Sinterklaas best bekeken programma

De intocht van Sinterklaas zaterdagmiddag in Dokkum, de eerste in enkele jaren waarbij gelukkig geen actiegroepen tegen onze kindervriend aanwezig was dankzij adequaat optreden van onze Friesche medemensch, heeft ruim twee miljoen kijkers getrokken. De aankomst, die te zien was in een extra lange uitzending van het Sinterklaasjournaal, was het best bekeken programma van de dag. Dat blijkt uit de cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Ook vorig jaar, toen de Sint met zijn pieten aankwam in Maassluis, was de intocht met ruim 2 miljoen mensen het beste bekeken.

Er stemden in totaal 2.219.000 af op het programma op NPO3. Oh wat een jaar van RTL4 eindigde als tweede met 2.062.000 mensen, voor het NOS journaal van 20 uur (1.632.000).

Het Sinterklaasjournaal om 18.00 uur trok 827.000 kijkers. Zo'n 100.000 minder dan afgelopen dagen. De 'actiegroep' KOZP is boos (what else is new) en teleurgesteld ('t is wat) dat ze er niet bij mochten zijn. Toen ze probeerden om - nadat ze bij Dokkum werden geweigerd - naar Weesp uit te wijken greep ook daar de burgemeester in.

Intocht Sinterklaas best bekeken programma
Intocht Sinterklaas best bekeken programma (Foto: BuzzE)

Shorttrackers pakken WB-zilver op aflossing

Bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Seoul hebben de Nederlandse mannen zilver veroverd op de 5.000 meter aflossing. Alleen Zuid-Korea bleef Oranje voor.

Met nog twaalf ronden te gaan lagen Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Mark Prinsen nog aan de leiding. Zuid-Korea nam echter het heft in handen, en stond deze niet meer af.

Eerder dit seizoen pakte Nederland ook al zilver op de aflossing in Dordrecht.

Van Bronckhorst baalt: "Iets terugkerends"

Feyenoord blijft maar punten verspelen in de Eredivisie. Giovanni van Bronckhorst zag hoe zijn team zich ook tegen VVV-Venlo (1-1) in de voet schoot.

Na een moeizame eerste helft nam Feyenoord in de tweede helft de leiding via Nicolai Jörgensen, maar door een late goal van Damien van Bruggen pakte VVV-Venlo brutaal een punt in De Kuip.

"We vergaten weer de tweede treffer te maken waardoor de wedstrijd gespeeld zou zijn. Hoe groot de kansen ook waren, we kregen de bal er maar niet in", verzuchtte Van Bronckhorst tegen het Algemeen Dagblad. "We hebben nog niet het vermogen de kansen te benutten en daarmee wedstrijden te winnen. Pech? Je kan het noemen zoals je dat wil, maar feit is dat we die ballen er gewoon niet in schieten."

Ook voor de camera van FOX Sports verstopte Gio zijn teleurstelling niet. "Dit verzin je niet, het is een bittere pil en iets terugkerends." 

Nederlandse shorttracksters pakken WB-goud

Voor de derde maal in de geschiedenis hebben de Nederlandse shorttracksters WB-goud op de 3.000 meter aflossing gewonnen. In de finale in Seoul was Oranje Rusland, Zuid-Korea en China de baas.

Aanvankelijk leken Lara van Ruijven,Rianne de Vries,Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting kansloos voor goud. Omdat Zuid-Korea en China elkaar het schaatsen bijna onmogelijk hadden gemaakt, kon Schulting de overwinning pakken.

Eerder op de dag pakte Schulting al brons op de 1.000 meter achter Choi Min-jeong en Kim Boutin.

Skeletonner Yun haalt uit in Park City

Skeletonner Yun Sung-bin heeft tijdens de World Cup-wedstrijd in Park City, de tweede van het seizoen, flink uitgehaald. De Zuid-Koreaan hoopt in februari voor eigen publiek olympisch goud te veroveren en lijkt prima op weg.

Iron Man was in de eerste run al de snelste, geholpen door de snelste starttijd, maar ook omdat hij geen enkele serieuze fout maakte. Yun pakte er gelijk 0,31 seconden op Martins Dukurs, die de sport jaren domineerde, en 0,40 seconden op diens broer Tomass. Met 0,46 seconden achterstand had ook de Rus Nikita Tregubov nog goede kansen op het podium, de Russian Rocket Alexander Tretiakov kende een matige eerste run en moest genoegen nemen met plek negen.

In de tweede afdaling ging het veel beter voor Tretiakov, terwijl Tregubov terugviel. Het waren de Duitsers die op kwamen zetten: Christopher Grotheer ging van de zevende naar de gedeeld vierde plek, samen met Tomass Dukurs. De Let zag hoe Axel Jungk namens Duitsland langszij kwam, waarna Martins Dukurs de leiding pakte. Die moest hij wel gelijk afstaan, want op Yun stond geen maat: met een fenomenaal baanrecord vergrootte de Zuid-Koreaan zijn winstmarge naar 0,63 seconden, een wereld van verschil in de skeletonsport.

Van Gerwen klopt Cross in duel van hoog niveau, Taylor verplettert Gurney

Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Grand Slam of Darts. De Nederlandse wereldkampioen was in een duel van zeer hoog niveau de Engelsman Rob Cross de baas.

Het publiek werd getrakteerd op vele hoge scores, de nodige fraaie finishes en een wedstrijd waarin beide spelers bij vlagen alles raakten. Pas bij 7-7 kon Cross als eerste enig verschil maken, maar Van Gerwen trok de stand toch weer gelijk en begon het heft vervolgens in handen te nemen. Met een mooie 110-finish maakte hij het uiteindelijk af: 16-13 was het eindresultaat van de wedstrijd, waarin de twee gemiddelden van ruim 104 en 102 lieten noteren.

Taylor was tegen Gurney al vroeg de betere, maar de Noord-Ier wist zich wel in de wedstrijd te knokken en kwam op 4-4. Vanaf dat moment was het echter klaar en werd hij min of meer verpletterd door The Power. Taylor schakelde bij, won leg na leg en liet Gurney zelfs geen enkele leg meer pakken: 16-4.

Van Gerwen en Taylor staan zondagmiddag tegenover elkaar, net als Peter Wright en Gary Anderson. 's Avonds wordt de finale gespeeld in Wolverhampton.

Metro-omroepen New York worden genderneutraal

De omroepers in de New Yorkse ondergrondse gaan voortaan de mededelingen aan de reizigers genderneutraal uitspreken. Dat betekent dat de reizigers in de toekomst niet meer met 'dames en heren' worden aangesproken, meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC.

De omroepers hebben de instructie gekregen om de reizigers voortaan in neutrale termen als 'beste passagiers' of 'allemaal' aan te spreken bij mededelingen via het omroepsysteem.

Het verouderde metrosysteem in New York leidt overigens tot grote ergernis bij veel reizigers, die hebben vaak geconfronteerd worden met vertragingen, uitval van lijnen en zelfs ontsporingen van metrostellen.

Eerder besloten onder anderen de Metro in Londen en de Nederlandse Spoorwegen de reizigers genderneutraal aan te spreken.

Uw nederige verslaggever was een paar dagen geleden evenwel op Amsterdam Centraal en hoorde het begin van een aankondiging aan die verdomd nog aan toe begon met "dames en heren". En dacht vervolgens onwillekeurig, "2017, wat doe je nou?"

Ook metro in New York wordt genderneutraal
Metro-omroepen New York worden genderneutraal  (Foto: ANP)

Skeletonster Nikitina wint na bijna vijf jaar eindelijk weer

Skeletonster Elena Nikitina heeft na bijna vijf jaar eindelijk haar tweede World Cup-zege te pakken. De 25-jarige Russische won in januari 2013 in Innsbruck de derde wedstrijd waar ze op het hoogste niveau ooit aan meedeed, maar daarna bleef het bij een sporadische podiumplek - waaronder olympisch brons in 2014.

In het Amerikaanse Park City stond zaterdag de tweede World Cup-wedstrijd van het nieuwe seizoen op het programma - die zou vrijdag gehouden worden, maar wegens hevige sneeuwval was dat onmogelijk. De Duitse Tina Hermann was de snelste in de eerste run, maar Nikitina, die een nieuw startrecord neerzette, bleef met 0,04 seconden in de buurt. Dat gold ook voor de Canadese Elisabeth Vathje, die slechts 0,08 seconden toe moest geven.

In run twee ging het minder goed met Vathje, die terugviel naar de zesde plek. Laura Deas noteerde de snelste tijd en de Britse steeg zo van de zevende naar de vijfde plek, terwijl de Duitse Jacqueline Lölling - met opnieuw de traagste starts van het hele veld - de derde plek in beslag nam. Nikitina evenaarde haar startrecord en maakte geen fouten, waardoor ze het Hermann erg moeilijk maakte. De Duitse leek het te halen, maar kwam 0,02 seconden tekort en eindigde voor Lölling als tweede.

Kimberley Bos kende geen beste eerste run, maar de tweede afdaling ging aanzienlijk beter. De Edese schoof zo op van de vijftiende naar de tiende stek. Joska le Conté eindigde op een prima veertiende plek.

Handballers Limburg Lions verliezen topper in BeNe League tegen Belgen

De handballers van de Limburg Lions hebben hun tweede nederlaag op rij geleden in de BeNe League. In het eigen Geleen ging de ploeg onderuit tegen het Belgische Achilles Bocholt, de regerend titelhouder.

Aanvankelijk leek er weinig aan de hand voor de Lions en de thuisploeg begon sterk, wat leidde tot een 17-14 voorsprong bij rust. Al vroeg in de tweede helft kwamen de Belgen echter langszij op 19-19, waarna de Lions ook een 22-19 voorsprong uit handen gaven.

Bij een 28-31 achterstand moesten de Limburgers in de slotfase extra risico nemen, waaronder het vervangen van de keeper door een extra veldspeler, maar dat had niet het gewenste resultaat en Bocholt liep uit naar een 30-33 zege.

Door de zege neemt Bocholt nu drie punten afstand van de Lions aan de kop van de competitie.

Uitslagen BeNe League handbal
Kras/Volendam (NED) - Sasja HC (BEL) 26-26
Limburg Lions (NED) - Achilles Bocholt (BEL) 30-33
JMS/Hurry Up (NED) - Sporting Neerpelt (BEL) 34-33
Herpertz Bevo (NED) - Initia Hasselt (BEL) 35-33
Callant Tongeren (BEL) - Fiqas/Aalsmeer (NED) 19-26

Basketballers Leiden en Donar blijven winnen

In de Dutch Basketball League blijven ZZ Leiden en Donar maar winnen. Forward Lease Rotterdam dolf het onderspit in Leiden, dat daarmee voor het eerst in de clubhistorie zeven keer op rij won als opening van het seizoen. Worthy de Jong (21 punten), Carrington Love en Clayton Vette (beiden 20) namen de Leidenaren bij de hand op weg naar de 92-74 zege.

Het Groningse Donar ging op bezoek bij Aris Leeuwarden en de Friezen kregen een stevig pak slaag. Onder leiding van Evan Bruinsma, die goed was voor dertig punten, zorgde Donar ervoor dat Aris geen moment serieuze kans had om de wedstrijd te winnen of het tij te keren: 58-84. 

Basketbal Academie Limburg uit Weert ging in Den Helder op bezoek bij de Suns, waardoor één van de twee ploegen na zes nederlagen van de nul af zou komen. Dat werd BAL, want de Suns kwamen er ook dit keer nauwelijks aan te pas: 60-79.

De New Heroes Den Bosch boekten hun vijfde zege in zeven wedstrijden, door op bezoek bij Apollo Amsterdam met 67-79 te winnen. Mike Miklusak was met 23 punten de held bij de Boschenaren.

Dimitrov via Sock naar finale ATP Finals

Tennisser Grigor Dimitrov heeft zich geplaatst voor de finale van de ATP Finals in Londen, het eindejaarstoernooi op de mannenkalender. 

De Bulgaarse nummer zes van de wereld stond in de halve eindstrijd tegenover de mondiale nummer negen, Jack Sock. De Amerikaan won de eerste set, maar in set twee wist hij zich service geen enkele keer te houden.

Set drie ging lang gelijk op, maar op 4-3 sloeg Dimitrov op Sock's service toe, waarna hij op eigen opslag met pijn en moeite de wedstrijd op zijn vierde matchpoint af wist te maken: 4-6, 6-0, 6-3.

Dimitrov speelt zondag in de finale tegen de Belg David Goffin, de eerste keer sinds 2008 dat beide finalisten voor het eerst in de finale van het eindejaarstoernooi staan.

Barcelona lachende derde na Madrileense derby

Real Madrid is verder achterop geraakt in de strijd om de Spaanse titel. De landskampioen kwam niet verder dan een gelijkspel bij rivaal Atlético.

In het nieuwe stadion van Atlético was de eerste grote kans voor de thuisploeg. Ángel Correa miste een megakans, oog in oog met doelman Kiko Casilla van Real Madrid. De bezoekers startten zeer moeizaam en het duurde tot aan de slotfase van de eerste helft toen Real voor het eerst echt gevaarlijk werd. Toni Kroos kreeg de bal echter niet in het doel.

Beide elftallen maakten er een intense wedstrijd van. Correa schoot de bal hard tegen het hoofd van Karim Benzema toen die op de grond lag, maar hij kwam ermee weg. Lucas Hernández trapte daarna Sergio Ramos keihard in het gezicht. Real claimde een penalty, maar die kreeg het niet.

Na de pauze had Real Madrid nog altijd een overwicht, al slaagde geen van beide ploegen erin om er een hoogstaand duel van te maken. In de slotfase voorkwam Raphaël Varane dat Atlético via Kevin Gameiro toch nog de zege pakte en daarna deed Jan Oblak aan de andere kant hetzelfde bij pogingen van Cristiano Ronaldo (vrije trap) en Kroos.

Real Madrid staat door de remise nu al tien punten achter koploper Barcelona, dat zaterdag wel gewoon won. Atlético blijft vierde en heeft evenveel punten als de Koninklijke.

Uitslagen La Liga zaterdag
Getafe - Alaves 4-1
Sevilla - Celta de Vigo 2-1
Atletico Madrid - Real Madrid 0-0
Leganes - FC Barcelona 0-3

Napoli bindt ook AC Milan aan de zegekar

Napoli is na dertien speelronden nog steeds de trotse koploper van Italië. De ploeg van Maurizio Sarri pakte ook tegen AC Milan de volle buit.

Vanaf het beginsignaal probeerde Napoli de opponent uit Milaan terug te dringen en dat lukte prima. Via José María Callejón en Marek Hamsik had de thuisploeg al wat kansen gemist toen het na ruim een half uur toch 1-0 werd. Jorginho stuurde Lorenzo Insigne alleen op Gianluigi Donnarumma af en de Italiaanse aanvaller rondde koel af.

Dankzij een goede redding van Donnarumma op een nieuwe poging van Insigne haalde Milan met één tegentreffer de pauze. In de tweede helft veranderde het spelbeeld echter niet, al duurde het wel tot de 72ste minuut voordat Napoli de score uitbreidde. Dries Mertens bediende Piotr Zielinski, die scoorde door Donnarumma te poorten.

Een tegentreffer van Alessio Romagnoli in blessuretijd kwam voor AC Milan veel te laat. Napoli staat nu vier punten boven Juventus, dat zondag op bezoek gaat bij nummer zes Sampdoria. AS Roma versloeg eerder op de dag Lazio (2-1) en heeft, met nog een wedstrijd tegoed, vijf punten minder dan de koploper uit Napels.

Cavani schenkt PSG weer ruime zege

Paris Saint-Germain is weer drie punten rijker in Ligue 1. De Parijse miljoenenformatie zette FC Nantes opzij. Edison Cavani scoorde twee keer, waardoor zijn seizoenstotaal al op vijftien doelpunten staat. De openingstreffer van Cavani betekende voor hem een evenaring van de prestatie van Dick van Dijk, die in het seizoen 1972/73 veertien keer scoorde in de eerste dertien competitieduels van Nice. Cavani scoorde door in de korte hoek raak te schieten.

Via Ángel Di María werd het nog voor de pauze 2-0. Zijn indraaiende voorzet vanaf de rechterflank viel zomaar binnen, omdat niemand de bal aanraakte. Claudio Ranieri deed daarna een goede zet, want de coach van Nantes bracht Préjuce Nakoulma in het veld en de 30-jarige aanvaller uit Burkina Faso scoorde met zijn eerste balcontact.

Paris Saint-Germain wist de marge echter terug te brengen op twee goals. Keeper Ciprian Tatarusanu duwde een schot van Javier Pastore via de paal in het doel. Vervolgens bepaalde Cavani de eindstand op 4-1. PSG heeft nu zes punten voorsprong op AS Monaco, dat vrijdag niet verder kwam dan 1-1 op bezoek bij Amiens.

Uitslagen Ligue 1
Paris Saint-Germain - Nantes 4-1
Dijon - Troyes 3-1
Guingamp - Angers 1-1
Strasbourg - Rennes 2-1
Toulouse - Metz 0-0

World Toilet Day: iedereen in 2030 een wc

Nog steeds hebben miljarden mensen in de wereld geen wc, waardoor ze vatbaar zijn voor allerlei ziektes. Om daar aandacht voor te vragen is het zondag weer World Toilet Day. Doel is in 2030 iedereen toegang te geven tot sanitair en iets te doen aan het met poep vervuilde water.

Meer dan de helft van de wereldbevolking (4,5 miljard mensen) beschikt niet over hygiënisch sanitair. Bijna 870 miljoen mensen hebben helemaal geen enkele vorm van een toilet en doen 'het' overal. Het met poep vervuilde water komt daardoor op grote schaal in het milieu en zorgt voor ernstige gezondheidsproblemen, zoals diarree die vooral veel kinderen het leven kost.

De Verenigde Naties, initiatiefnemer van de jaarlijkse themadag, schatten dat 80 procent van al het wc-afvalwater ongezuiverd terugkomt in het milieu. Doelstellingen zijn dus het hygiënisch opvangen van ontlasting, afvoer door riolering en verwerking tot weer schoon water of tot producten als kunstmest. Daar is een langlopend stappenplan voor bedacht. Een Britse universiteit doet onderzoek met zelfgemaakte nep-poep, van onder meer hennepvezels en pinda-olie.

Stappenplan voor poepafval op Wereld WC Dag
World Toilet Day: iedereen in 2030 een wc (Foto: ANP)

Vermiste onderzeeër deed mogelijk oproepen

Zware storm en golven tot zes meter hoog in de zuidelijke Atlantische Oceaan bemoeilijkten zaterdag de zoektocht naar de sinds afgelopen woensdag vermiste Argentijnse onderzeeboot met 44 personen aan boord.

De massale reddingsoperatie naar de ARA San Juan houdt de 44 miljoen inwoners van Argentinië in de greep. Het was de bedoeling om zaterdag de zeebodem uit te kammen op de plaats waar de onderzeeboot het laatst is gesignaleerd, maar door het slechte weer is daar nauwelijks iets van terecht gekomen.

Carlos Zavalla, een commandant van de Argentijnse marine riep familie en geliefden van de opvarenden op hoop te houden. Ook paus Franciscus sprak Argentinië zaterdag moed in en zei te bidden voor het lot van de vermisten.

Argentinië wordt bij het zoeken naar de onderzeeër ARA San Juan ook bijgestaan door onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De Britten zoeken met een schip naar de onderzeeër.

Update 4.34 uur
Zeven ontvangen, maar niet beantwoorde, oproepen via een satelliettelefoon kunnen wellicht meer informatie verschaffen over het lot van de onderzeeboot.

Een woordvoerder van het Argentijnse Ministerie van Defensie zegt dat de oproepen mogelijk van de onderzeeër afkomstig zijn. De oproepen, die tussen de vier en 36 seconden lang zijn, worden nu onderzocht. Hiervoor heeft Argentinië een gespecialiseerd Amerikaans bedrijf ingeschakeld dat de locatie ervan mogelijk kan achterhalen.

Hoge golven bemoeilijken zoektocht onderzeeër
Vermiste onderzeeër deed mogelijk oproepen (Foto: ANP)

Uitslag Willem II - Sparta Rotterdam

Willem II en Sparta Rotterdam hebben in de Eredivisie met 2-2 gelijkgespeeld. In Tilburg nam Sparta voor rust een 0-2 voorsprong, maar na rust knokte Willem II zich langszij. In een spannende slotfase werd er vervolgens niet meer gescoord.

Willem II

2 - 2

Sparta Rotterdam

46' Haye
57' Ogbeche
  23' Duarte
27' Duarte
 
Gele kaart: Haye, Lewis, (Willem II), Spierings, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.511
Arbiter: Van der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
Lewis
Lachman
Heerkens
Van der Linden (Azzaoui/46)
Tsimikas (Lieftink/49)
Haye
Chirivella (El Hankouri/40)
Rienstra
Sol
Ogbeche
  Kortsmit (Nienhuis/52)
Holst
Fischer
Breuer
Floranus
Duarte
Sanusi
Spierings (Ache/70)
Dougall
Marfelt (Goodwin/61)
Mühren

Trump wil kantoor Palestijnen sluiten

De Palestijnse Autoriteit is ontzet over de aankondiging van de Amerikaanse regering dat het kantoor van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in Washington mogelijk dicht moet. De Palestijnse tophandelaar Saeb Erekat zei dat hij daarover zaterdag een brief heeft ontvangen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Washington dreigt met sluiting van het PLO-kantoor, omdat de Palestijnen het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag proberen te bewegen onderzoek te doen naar vermeende oorlogsmisdaden door Israël.

Volgens Erekat heeft de druk van Israël ertoe geleid dat de regering van Donald Trump het PLO-kantoor in Washington wil sluiten. Erekat zegt dat de Palestijnen een eind maken aan de communicatie met Washington als het PLO-kantoor daadwerkelijk dicht gaat.

PLO-kantoor Washington mogelijk dicht
Trump wil kantoor Palestijnen sluiten (Foto: ANP)

Anti-Pietbetogers ook niet welkom in Weesp

De leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet die Dokkum niet in mochten tijdens de intocht van Sinterklaas, mochten ook Weesp niet in. Toen de burgemeester van Weesp hoorde dat de actievoerders naar Weesp wilden om te demonstreren, kondigde hij een noodbevel af. Waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove zei de veiligheid van bezoekers en demonstranten anders niet te kunnen garanderen, zei zijn woordvoerster.

Nadat de locoburgemeester van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, had besloten de demonstratie te verbieden, besloten de actievoerders naar Weesp te gaan. Onder begeleiding van de politie gingen de bussen richting de Randstad. Bij Purmerend kregen ze te horen dat ze niet welkom waren in Weesp en kregen ze het noodbevel uitgereikt, zei een woordvoerder van de politie. Volgens hem gingen ze verder naar Amsterdam en Rotterdam.

In Weesp demonstreerden wel enkele tientallen andere betogers. Deze demonstratie was van tevoren aangekondigd en is vreedzaam verlopen, zei de gemeentewoordvoerster.

De hypocrisie van KOZP
De hypocrisie van KOZP

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: A Quiet Place
review
Strange Brigade
review
WWE 2K19
review
Dark Souls Remastered (Nintendo Switch)
special
Cosplay op GameForce
special
GameForce 2018 [Fotoverslag]
©FOK.nl e.a.