'Mugabe afgezet als leider ZANU-PF'

De Zimbabwaanse regeringspartij ZANU-PF heeft president Robert Mugabe afgezet als partijleider. Die functie wordt volgens bronnen binnen de partij overgenomen door voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa.

Leden van het centrale comité van de partij kwamen zondag bijeen om zich te beraden op de positie van Mugabe. "Hij is eruit gezet", zei een bron binnen de partij. "Mnangagwa is onze nieuwe leider." Drie andere gedelegeerden bevestigden het ontslag van Mugabe. Ook presidentsvrouw Grace is volgens een ingewijde uit de regeringspartij gezet.

De 93-jarige Mugabe is formeel nog president, al is zijn machtsbasis feitelijk afgebrokkeld. Het leger plaatste hem eerder onder huisarrest en inmiddels heeft zijn eigen partij hem in de ban gedaan. Vele duizenden mensen gingen zaterdag in hoofdstad Harare de straat op om het naderende einde van zijn bewind te vieren.

Mugabe ontsloeg Mnangagwa eerder deze maand als vicepresident. Daarop greep afgelopen week het leger in. De president zou zondag weer een gesprek hebben met de legerleiding. Dan wordt hij naar verwachting opnieuw onder druk gezet om op te stappen.

'Mugabe afgezet als leider ZANU-PF'
'Mugabe afgezet als leider ZANU-PF' (Foto: ANP)