Vermiste onderzeeër deed mogelijk oproepen

Redactie

Zware storm en golven tot zes meter hoog in de zuidelijke Atlantische Oceaan bemoeilijkten zaterdag de zoektocht naar de sinds afgelopen woensdag vermiste Argentijnse onderzeeboot met 44 personen aan boord.

De massale reddingsoperatie naar de ARA San Juan houdt de 44 miljoen inwoners van Argentinië in de greep. Het was de bedoeling om zaterdag de zeebodem uit te kammen op de plaats waar de onderzeeboot het laatst is gesignaleerd, maar door het slechte weer is daar nauwelijks iets van terecht gekomen.

Carlos Zavalla, een commandant van de Argentijnse marine riep familie en geliefden van de opvarenden op hoop te houden. Ook paus Franciscus sprak Argentinië zaterdag moed in en zei te bidden voor het lot van de vermisten.

Argentinië wordt bij het zoeken naar de onderzeeër ARA San Juan ook bijgestaan door onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De Britten zoeken met een schip naar de onderzeeër.

Update 4.34 uur
Zeven ontvangen, maar niet beantwoorde, oproepen via een satelliettelefoon kunnen wellicht meer informatie verschaffen over het lot van de onderzeeboot.

Een woordvoerder van het Argentijnse Ministerie van Defensie zegt dat de oproepen mogelijk van de onderzeeër afkomstig zijn. De oproepen, die tussen de vier en 36 seconden lang zijn, worden nu onderzocht. Hiervoor heeft Argentinië een gespecialiseerd Amerikaans bedrijf ingeschakeld dat de locatie ervan mogelijk kan achterhalen.

Hoge golven bemoeilijken zoektocht onderzeeër
Vermiste onderzeeër deed mogelijk oproepen (Foto: ANP)