Mugabe treedt nog niet af

Redactie

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft zondagavond een toespraak voor de staatstelevisie gehouden. Daarin maakte hij niet zijn aftreden bekend. Dat was vooraf wel verwacht.

Enkele uren voor zijn toespraak hadden bronnen rond de president gemeld dat Mugabe zou instemmen met de eis van zijn partij ZANU-PF om af te treden. Eerder zondag zette ZANU-PF Mugabe af als partijleider. Die functie wordt volgens bronnen binnen de partij overgenomen door voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa.

In zijn toespraak zei Mugabe dat hij leiding zal geven aan het congres van ZANU-PF dat in december wordt gehouden. Ook liet het 93-jarige staatshoofd weten dat hij begrijpt dat veel Zimbabwanen zich zorgen maken over de slechte economische situatie in het land en de onenigheid binnen ZANU-PF.

Chris Mutsvangwa, leider van de Zimbabwaanse oorlogsveteranen, zei na afloop van de toespraak van Mugabe dat de afzettingsprocedure tegen de president wordt voortgezet. Ook kondigde hij een betoging tegen het staatshoofd aan komende woensdag.

Mugabe zwijgt in toespraak over aftreden
Mugabe zwijgt in toespraak over aftreden (Foto: ANP)