FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 november 2017

'Terrorist' Gerry Adams weg als leider Sinn Féin

Gerry Adams stapt volgend jaar op als leider van Sinn Féin dat lang werd beschouwd als de politieke vleugel van het Ierse Republikeinse Leger (IRA). Adams zei zaterdag op een partijconferentie in het Ierse Dublin dat hij geen kandidaat is voor de partij in de volgende parlementsverkiezingen.

De 69-jarige Adams, sinds 1983 partijvoorzitter, zit nu nog in het Ierse parlement. Eerder was hij lid van het Britse parlement en de assemblee voor Noord-Ierland. In die tijd zond de BBC vanwege vermeende IRA-banden het stemgeluid van Adams nooit uit.

Adams zei dat deze conferentie zijn laatste als voorzitter van het katholieke Sinn Féin is. De 69-jarige Adams is  In 2018 moet een nieuwe leider worden gekozen. Zijn plaatsvervanger Mary Lou McDonald (48), die ook lid van het Ierse parlement is, zou de belangrijkste kandidaat zijn om hem op te volgen.

Nieuwe generatie
"Leiderschap betekent dat je moet weten wanneer de tijd rijp is voor verandering", zei Adams op de partijbijeenkomst. Hij liet weten dat zichzelf altijd heeft gezien als een teamspeler en dat hij het volste vertrouwen heeft in de nieuwe generatie leiders van Sinn Fein.

Na zijn toespraak kreeg Adams een staande ovatie van de circa 2500 aanwezigen op de bijeenkomst. Sommigen waren in tranen.

Troubles
Met het vertrek van Adams verdwijnt een controversiële politicus van het toneel. Hoewel hij het zelf ontkende wordt Adams door velen gezien als een centrale figuur binnen de IRA. Die groep was in Noord-Ierland jarenlang verwikkeld in een bloedige strijd met zowel de Britten als de protestante Unionisten, om het vertrek van de Britten en aansluiting bij de Ierse republiek af te dwingen. Er werden over en weer aanslagen gepleegd.

Dat had zo'n 3500 doden tot gevolg waaronder bijna 2000 burgers. In 1998 kwam er met een vredesovereenkomst een einde aan deze zogeheten Troubles, en sindsdien delen republikeinen en unionisten de macht in Noord-Ierland. Daar ging het Sinn Féin-leiderschap eerder dit jaar naar Michelle O'Neill, nadat voormalig IRA-lid en partijleider Martin McGuinness ziek werd en overleed. Zowel McGuinness als Adams waren overigens centrale figuren in het vredesproces.

Het opstappen van Adams betekent dat de partij ook in de Ierse Republiek verder afscheid neemt van het roerige verleden. Er wordt evenwel verwacht dat Adams de komende tijd nog een invloedrijke figuur blijft.

Gerry Adams weg als leider Sinn Fein
'Terrorist' Gerry Adams weg als leider Sinn Féin (Foto: ANP)

Pechtold mist politieke moed bij links

Het ontbreekt linkse partijen zoals GroenLinks en de SP aan "politieke moed". Daarom blijven ze langs de kant staan, zei D66-leider Alexander Pechtold zaterdag op het congres van zijn partij in Leeuwarden.

"Als D66 in haar vijftigjarig bestaan had gewacht op een meerderheid van socialistische, én linkse, én progressief liberale zetels, dan hadden we vijftig jaar aan de kant gestaan", hield hij de ruim 1200 leden voor. Voor zijn partij was "weglopen geen optie".

Van de uitgestoken hand van het kabinet richting oppositie was even niets te merken. Pechtold wil samenwerken met de oppositie, maar ,,dan moeten ze wel een keer uit hun leunstoel komen".

Kabinetsformatie
Hij betreurt het nog steeds dat de onderhandelingen tijdens de kabinetsformatie met GroenLinks zijn mislukt. ,,Maar niemand krijgt het volle pond aan de onderhandelingstafel."

Ook Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, haalde in haar toespraak uit naar de progressieve collega-partijen. Ze ziet geen constructieve opstelling. Dat gebrek "zie ik vooral aan de linkerkant".

Kritisch
Pechtold beloofde vanuit de Tweede Kamer kritisch het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie te zullen volgen. Tegen de D66-bewindslieden op de eerste rij: "Lach nog maar even. Geniet er nog maar van. Makkelijk krijgen jullie het niet met ons."

De D66-voorman wil dat het kabinet tempo gaat maken bij de uitvoering van de plannen uit het regeerakkoord. "Wanneer wordt de eerste kolencentrale gesloten?", vroeg hij al.

Pechtold mist politieke moed bij links
Pechtold mist politieke moed bij links (Foto: ANP)

Uitslag NAC Breda - Ajax

Ajax heeft in de Eredivisie de grootste uitzege ooit geboekt. In Breda liet de ploeg van Marcel Keizer geen spaan heel van NAC dat heel wat anders van het Avondje NAC voor had gesteld. Het werd in Brabant maar liefst 0-8 voor de bezoekers.

Bij Ajax keerde Daley Sinkgraven terug in de basis, kreeg Donny van de Beek een plek op het middenveld en mocht Justin Kluivert Amin Younes vervangen. Na een slordige openingsfase nam Ambrose Ajax-doelman Onana onder vuur. Snel daarna was het aan de andere kant raak toen De Ligt een corner van Schøne binnen kopte. Het zou de opmaat van een doelpuntenfestival worden. Na ruim een half uur prijkten er doelpunten van Van de Beek, Neres en De Ligt op het scorebord en stond het al 0-5.

Vloet had zowel voor als na rust de kans om wat terug te doen namens NAC maar slaagde hier niet in. Nadat Schøne uit een strafschop de 0-6 aantekende waren het Huntelaar en opnieuw Van de Beek die de score naar een historische 0-8 tilden. Hiermee boekte Ajax de grootste uitzege ooit en NAC de grootste thuisnederlaag ooit.

Donny van de Beek viert de 0-8. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Donny van de Beek viert de 0-8. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

NAC Breda

0 - 8

AFC Ajax

    13' De Ligt
18' Van de Beek
27' Van de Beek
29' Neres
33' De Ligt
66' Schøne (pen)
73' Huntelaar
75' Van de Beek
 
Gele kaart: Angelino (NAC Breda)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.969
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Birighitti
Sporkslede
Mets
Marí
Angelino
Korte (Meijers/46)
Verschueren
García
El Allouchi
Vloet (Sprangers/75)
Ambrose (Enevoldsen/66)
  Onana
Veltman
De Ligt
Viergever
Sinkgraven (Wöber/81)
Van de Beek
Schöne
Ziyech
Neres
Dolberg (Huntelaar/60)
Kluivert (F.de Jong/60)

Manchester United viert rentree Pogba en Ibrahimovic met zege

Manchester United heeft zaterdag gedaan wat er van de ploeg werd verwacht. Het team van José Mourinho zette Newcastle United met ruime cijfers opzij.

Bij de thuisploeg maakte Paul Pogba zijn rentree in de basiself. De Fransman stond ongeveer twee maanden buitenspel met een blessure. Ondanks een aardig begin van United was het Newcastle dat als eerste scoorde. Na een aanval over rechts schoot Dwight Gayle de bal via de binnenkant van de paal achter keeper David De Gea.

Nog vóór de pauze lukte het United om die achterstand om te buigen in een voorsprong. Anthony Martial knikte een pass van Pogba fraai tegen de touwen en in blessuretijd maakte Chris Smalling 2-1 uit een voorzet van Ashley Young. De Gea moest aan de andere kant voorkomen dat Isaac Hayden voor een gelijke ruststand zorgde.

In de tweede helft was de wedstrijd vrij snel beslist. Rashford bediende met het hoofd Pogba, die 3-1 maakte. Na 70 minuten knalde ook Romelu Lukaku raak en even later stond het thuispubliek op Old Trafford op de banken voor Zlatan Ibrahimovic. Als vervanger van Martial maakte de Zweed zijn comeback na zeven maanden blessureleed.

Manchester United heeft door de zege nog steeds acht punten achterstand op koploper Manchester City, dat zaterdagmiddag Leicester City met 0-2 klopte. Chelsea, Tottenham Hotspur, Liverpool, Arsenal en Burnley staan allemaal op maximaal vier punten achter The Mancunians.

Leipzig verliest winnend Bayern uit het oog

RB Leipzig is verder achterop geraakt bij Bayern München. De nummer twee van Duitsland verspeelde op bezoek bij Bayer Leverkusen punten: 2-2. Leipzig zag Borussia Dortmund op vrijdagavond punten verspelen tegen Stuttgart, waardoor de ploeg afstand kon nemen van de club van Peter Bosz. Dan moest er echter wel gewonnen worden van Bayer Leverkusen.

Het zag er al snel naar uit dat Leipzig een goed resultaat ging neerzetten, want binnen een kwartier kwamen de bezoekers op voorsprong. Timo Werner mocht vanaf de stip aanleggen en faalde niet: 1-0. Bayer Leverkusen kwam echter met een antwoord. Vlak voor rust kwam de ploeg op gelijke hoogte door een doelpunt van Leon Baily en daardoor vertrokken beide ploegen met een stand van 1-1 richting de kleedkamers.

Na rust was het opnieuw Leipzig dat op voorsprong kwam. De ploeg mocht opnieuw vanaf elf meter aanleggen en dit keer was het Emil Forsberg die deze mogelijkheid niet onbenut liet. Leipzig leek de voorsprong over de streep te kunnen trekken, maar een kwartier voor tijd zorgde Kevin Volland voor de gelijkmaker. Hierdoor moeten beide ploegen genoegen nemen met een punt.

Bayern München - FC Augsburg 3-0
Het duurde even voordat de score geopend kon worden door de thuisploeg. Vanaf het eerste moment was Bayern de betere partij, maar Augsburg hield stand. Na een halfuur spelen was het uiteindelijk Arturo Vidal die voor de 1-0 zorgde.

De Chileens international kreeg de bal met toeval voor zijn voeten na gefrommel voor het doel van Augsburg en schoot van dichtbij raak. Na de treffer ging het hard met Bayern. Zeven minuten later zorgde Robert Lewandowski voor de 2-0. Dit keer fungeerde Vidal als aangever.

Vlak na rust gooide Lewandowski de wedstrijd op slot met zijn tweede treffer van de middag. In de 49ste minuut zorgde de aanvaller voor de 3-0, waardoor de wedstrijd zo goed als beslist werd. Na de goal nam Bayern gas terug en uiteindelijk bleef het bij drie treffers.

Overige uitslagen
FSV Mainz - FC Köln 1-0
1899 Hoffenheim - Eintracht Frankfurt 1-1
VfL Wolfsburg - SC Freiburg 3-1
Hertha BSC - Borussia Mönchengladbach 2-4

Bergtraining van mariniers in Schotland

Vorig weekend hebben zo'n 350 mariniers de jaarlijkse bergtraining in Schotland gedaan. De bergtraining maakt mariniers bekend met het opereren in bergachtig gebied, inclusief oorlogvoering. De opleiding is opgedeeld in een mountain movement survival course (mmsc) en een mountain warfare training (mwt)

Overleven en verplaatsen
In de mmsc-fase leren eenheden in theorie en praktijk hoe veilig door de bergen te overleven, overnachten, navigeren en verplaatsen. Tijdens marsen is het belangrijk je exacte positie te weten. Hiervoor moesten ze geregeld de kaart vergelijken met het terrein waar ze zich bevonden. Bekijk hieronder de video van de training. 


(Video: Ministerie van Defensie)

Uitslag Feyenoord - VVV-Venlo

Feyenoord heeft in de Eredivisie opnieuw niet weten te winnen. De Rotterdammers speelden in eigen huis met 1-1 gelijk tegen VVV-Venlo dat via een laat afstandsschot langszij kwam. Feyenoord had in de tijd ervoor verzuimd om de overwinning veilig te stellen.

Feyenoord

1 - 1

VVV-Venlo

54' Jørgensen   86' Van Bruggen
 
Gele kaart: Janssen, Unnerstall (VVV-Venlo)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Nieuwkoop (Diks/78)
Van Beek
St.Juste
Haps
El Ahmadi
Toornstra (Kramer/89)
Vilhena
Berghuis
Jørgensen
Larsson (Boëtius/70)
  Unnerstall
Janse (Opoku/72)
Röseler
Promes
Janssen
Labylle (Hunte/38)
Van Bruggen
Seuntjens
Leemans
V.van Crooy
Thy (Dekker/90)

Duitse rodelploeg begint World Cup ijzersterk

De Duitse rodelploeg is uitstekend begonnen aan het olympische World Cup-seizoen. In het Oostenrijkse Innsbruck stonden zaterdag de eerste twee wedstrijden op het programma: die bij de vrouwen en bij de dubbels.

Bij de vrouwen werd het weer een klassiek Duits feestje. Natalie Geisenberger was in de eerste run de snelste en die positie wist ze met succes te verdedigen. Dajana Eitberger pakte op 0,173 seconden de tweede plek, terwijl plaats drie voor de ervaren Tatjana Hüfner was. Zij stond nog achtste na de eerste run, maar een geweldige tweede afdaling bracht haar tot op 0,176 seconden van Geisenberger.

Opvallend was overigens dat drie van de grootste namen in de rodelgeschiedenis aan de start stonden. Viktoriia Demchenko, dochter van de Russische grootheid Albert Demchenko, deed vorig jaar ook al mee aan de World Cup. In Innsbruck kwamen daar de tieners Hannah Prock (17) en Nina Zöggeler (16) bij, dochters van de Oostenrijker Markus Prock en de Italiaanse olympische legende Armin Zöggeler. De drie vaders vochten in de jaren negentig en - in het geval van Demchenko en Zöggeler - daarna veel duels uit, het zou zomaar kunnen dat hun getalenteerde dochters dat ook gaan doen.

Bij de dubbels was de winst voor de Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken. Zij namen het stokje vorig jaar over van landgenoten Tobias Wendl en Tobias Arlt, die jaren domineerden. De Tobi's werden in Innsbruck op 0,415 seconden derde, de Italianen Ludwig Rieder en Patrick Rastner eindigden op 0,178 seconden als tweede en waren dolgelukkig met hun tweede World Cup-podium ooit. Peter Penz en Georg Fischler konden voor eigen publiek een podiumplek pakken, maar eindigden door een duur foutje als vierde.

Tribunaal vonnist veroveraar van Srebrenica

Woensdag velt het Joegoslavië-Tribunaal zijn vonnis in de zaak tegen generaal Ratko Mladic, de bevelhebber van de Bosnische Serviërs tijdens de afscheidingsoorlog die daar in de jaren 1992-1995 woedde. Het wordt naar verwachting een levenslange celstraf, vooral wegens de volkerenmoord rond het Oost-Bosnische Srebrenica dat hij trots voor de Serviërs heroverde op wat hij 'de Turken' noemde.

Het is het bloedigste 'wapenfeit' van de generaal volgens de aanklagers en kostte in juli 1995 meer dan 7000 moslimmannen het leven. Srebrenica was door de VN-Veiligheidsraad in 1993 plotseling uitgeroepen tot 'een veilig gebied' voor de islamitische Bosniërs of Bosniakken. De enclave werd door Nederlandse blauwhelmen beschermd toen Mladic en zijn troepen die 9 juli 1995 vrijwel ongehinderd binnentrokken. De weerbare moslimmannen werden 11 juli van de rest van de Bosniërs gescheiden en zijn volgens de aanklagers in de daarop volgende dagen op verscheidene plaatsen in de omgeving uitgemoord.

Mladic en destijds zijn politieke chef Radovan Karadzic zijn vooral daardoor berucht, al ontkennen ze iedere verantwoordelijkheid. Het uit 1993 daterende Joegoslavië-Tribunaal stortte zich na de slachting verbeten op de twee. Maar Karadzic werd pas in 2008 gevonden en Mladic drie jaar later. Het in mei 2012 begonnen proces duurde tot eind vorig jaar. Het is het laatste van dit VN-tribunaal dat nog in eerste instantie loopt (dus afgezien van zaken in hoger beroep). Karadzic kreeg vorig jaar veertig jaar cel vooral wegens zijn rol in Srebrenica.

Volkerenmoord

Mladic is onder meer beschuldigd van etnische zuiveringen en de volkerenmoord rond Srebrenica, het stelselmatig beschieten van burgers in omsingeld Sarajevo en het nalaten iets te doen tegen ondergeschikten die oorlogsmisdaden pleegden.

De uitroeiing van moslimmannen rond Srebrenica is door het tribunaal dertien jaar terug zelfs bestempeld als 'volkerenmoord'. Het geldt in Europa als de ergste slachting sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is behalve voor de nabestaanden ook een traumatische gebeurtenis geworden voor Nederland dat met honderden blauwhelmen namens de VN de islamitische enclave Srebrenica had moeten beschermen.

In april 2002 trad de regering van premier Wim Kok zelfs af, nadat een vernietigend rapport van het NIOD was verschenen. Het belichtte hoe weinig er in Nederland duidelijk was over deze VN-missie en hoe weinig er was ondernomen om iets aan dat gebrek aan kennis te doen. Kok beklemtoonde wel dat Nederland geen blaam treft. In tal van rechtszaken tegen onder anderen de Nederlandse commandant van de blauwhelmen, Thom Karremans, is gepoogd het tegendeel aan te tonen.

Tribunaal vonnist veroveraar van Srebrenica
Tribunaal vonnist veroveraar van Srebrenica (Foto: ANP)

Rose aan kop in Dubai, Luiten gedeeld 47ste

Golfer Justin Rose staat na de derde dag van het World Tour Championship in Dubai aan de leiding. De Engelse golfer liep een foutloze ronde en zou daarbij zeven birdies slaan. Rose heeft één slag voorsprong op de Spanjaard Jon Rahm en de Zuid-Afrikaan Dylan Frittell.

Olympisch kampioen Rose is samen met met zijn landgenoot Tommy Fleetwood en de Spanjaard Sergio García nog in de race voor de eerste plaats in het eindklassement van de Europese tour. De winnaar krijgt een bonus van ruim een miljoen euro.

Joost Luiten is ook actief in Dubai. De Nederlandse golfer speelt een rol in de achtergrond op het World Tour Championship. Luiten zou vijf birdies slaan, maar moest ook vier bogeys toestaan op zijn scorekaart en kwam daarmee uit op een ronde van 71 slagen. De Nederlander staat nu op een gedeelde 47e plaats na de derde dag.

KOZP 'boos en teleurgesteld'

Het bericht hieronder is het integrale persbericht van KOZP. Het bericht kan dus nogal 'gekleurd' zijn. 

Op weg naar een vreedzame demonstratie tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet is de weg van de bussen van Kick Out Zwarte Piet geblokkeerd door een groep van ongeveer 30 agressieve mannen en vrouwen met auto's, motoren en vrachtwagens. De blokkade heeft zo'n 45 minuten geduurd, waarbij de aanwezige politie zichtbaar geen haast maakte om de blokkade op te heffen. Ook hielp de politie de anti-zwarte piet demonstranten niet om hun weg te vervolgen. Uiteindelijk is het recht op demonstratie ingetrokken door de autoriteiten uit Dokkum via een noodbevel. Het vreedzaam protesteren is door de politie en relschoppers onmogelijk gemaakt.

Nadat de blokkade is opgeheven heeft de politie beloofd de groep naar Dokkum te begeleiden. Dat gebeurde met een escort van agenten te motor en ME. Onderweg werd duidelijk dat de bussen niet naar Dokkum, maar naar het westen van Friesland werden geleid. Pas in Harlingen, tenminste 45 minuten na de beslissing, is gemeld dat de demonstratie in Dokkum op last van de burgemeester was verboden. De bussen zijn onder begeleiding via de Afsluitdijk terug naar Amsterdam en Rotterdam geleid.

"Het is meer dan duidelijk geworden dat ons recht op demonstratie en onze vrijheid van meningsuiting met voeten worden getreden", aldus Kick Out Zwarte Piet. Ondanks overleg vooraf met burgemeester, politie en andere instanties, en ondanks dat alle instructies van de politie zijn opgevolgd, is een noodbevel ingesteld om de demonstratie voor een inclusief sinterklaasfeest te verbieden. Ook werd de demonstranten gesommeerd om terug naar huis te gaan onder de politiebegeleiding, terwijl het onduidelijk bleef wat de juridische grond daarvoor was.

Vorig jaar, bij de intocht in Rotterdam, heeft de politie van tevoren voldoende capaciteit geregeld om de vreedzame demonstratie tegen te houden en zijn de demonstranten direct aangehouden, een deel met geweld en nog voor het bereiken van de intocht. Dit jaar heeft de politie de racistische, agressieve en onrechtmatige acties van relschoppers heel anders behandeld. Pas na 45 minuten werd de blokkade opgeheven. Bovendien zijn deze agressievelingen niet aangehouden of tegengehouden om de demonstranten te beschermen, maar konden zij hun weg vervolgen.

Tot slot zijn er meerdere onjuistheden door de politie gecommuniceerd. Auto's achter de bus in de file werd verteld dat de blokkade werd veroorzaakt door anti-zwarte-piet-activisten, aldus een automobiliste. De blokkade zou zich niet op de actiegroep richten, maar op iedereen in de file, en daarom hoefde de politie niet met de demonstranten te communiceren, aldus een politieagent ter plekke. En de politieagent die de bussen mededeelde dat ze niet meer naar Dokkum mochten, gaf als reden dat ze nu "te laat waren voor de demonstratie", terwijl dit veroorzaakt was door het trage optreden van de politie zelf. Ondertussen werden demonstranten die op eigen gelegenheid naar Dokkum waren gereisd en op de afgesproken plaats en tijd aankwamen, ook tegengehouden.

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is boos en teleurgesteld dat het vreedzame protest voor een inclusief sinterklaasfeest en een racismevrij Nederland niet heeft kunnen plaatsvinden. Ze beraden zich op vervolgstappen en zijn in overleg met een advocaat.

KOZP 'boos en teleurgesteld' (Foto: Kick Out Zwarte Piet)
KOZP 'boos en teleurgesteld' (Foto: Kick Out Zwarte Piet)

----------------------- einde persbericht --------------------


De hypocrisie van KOZP
De hypocrisie van KOZP


Uitslag FC Twente - sc Heerenveen

Sc Heerenveen heeft na vijf wedstrijden zonder overwinning eindelijk weer de drie punten mee naar huis genomen. Tegen het FC Twente van Gertjan Verbeek werd met maar liefst 0-4 gewonnen.

Halverwege de eerste helft nam Heerenveen het initiatief en na een pass van Ødegaard had Ghoochannejhad de score moeten openen. Op de hoekschop die volgde gebeurde dit wel. De goal werd eerst aan een speler van FC Twente toegekend, maar uit de herhaling bleek dat het Høegh was die op fraaie wijze scoorde. Daarna hadden de Friezen de score op moeten voeren, maar vlak voor rust gebeurde dat wel. Ødegaard stuurde Dumfries aan de rechterzijde weg. Diens voorzet werd half weggewerkt, waarna Vlap het net kon doen laten bollen: 0-2.

Na de pauze probeerde Twente iets aan de achterstand te doen, terwijl Heerenveen op de counter loerde. Nadat Twente-doelman Brondeel de bal niet goed wegwerkte maakte Ødegaard van 25 meter afstand zijn eerste treffer van het seizoen. Uit een counter maakte Veerman er in de slotfase ook nog 0-4 van.

FC Twente

0 - 4

sc Heerenveen

    24' Høech
43' Vlap
61' Ødegaard
87' Veerman
 
Gele kaart: F.Jensen, Cuevas (FC Twente), Dumfries (sc Heerenveen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 25.600
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Brondeel
Van der Lely
Bijen
Thesker
Cuevas
F.Jensen
Liendl (Tighadouini/46)
Lam
Slagveer (George/80)
Boere
Assaidi
  Hahn
Dumfries
Høegh
Næss (Schmidt/32)
Pierie
Ødegaard
Schaars
Kobayashi
Mihajlovic (Van Amersfoort/58)
Ghoochannejhad (Veerman/64)
Vlap

Noorse schansspringers kloppen Polen in seizoensopening

In het Poolse Wisla is zaterdagmiddag het World Cup-seizoen voor de schansspringers van start gegaan. Voor een zoals gebruikelijk enthousiast Pools publiek stond zaterdag de landenwedstrijd op het programma om het seizoen te openen.

De wedstrijd leverde een Noorse zege op, vooral dankzij een in beide sprongen uitblinkende Daniel André Tande. Ook Robert Johansson liet twee degelijke sprongen zien, terwijl Anders Fannemel wat tegenvallend presteerde. Johann Andre Forfang kende geen beste eerste sprong, maar haalde in sprong twee hard uit en hielp zijn ploeg zo naar de winst.

De tweede plek was er voor het Poolse kwartet van Piotr Zyla, Dawid Kubacki, Maciej Kot en Kamil Stoch. Vooral twee relatief matige sprongen van Zyla en een mindere eerste sprong van Stoch deden de Polen de das om. World Cup-kampioen Stefan Kraft haalde in de laatste sprong uit en hielp de Oostenrijkers zo naar 1006,5 punten, exact hetzelfde aantal als de Polen en dus goed voor de gedeeld tweede plek. Daniel Huber, Clemens Aigner en Michael Hayböck vergezelden Kraft in het team. 

Duitsland en Japan kwamen net tekort om te strijden om de medailles, Slovenië moest het doen zonder Domen Prevc en kwam niet in de buurt van het podium.

Barcelona wint, Suarez scoort eindelijk weer

FC Barcelona heeft zaterdagmiddag geen fout gemaakt in La Liga. De Catalanen pakten drie punten bij Leganés.

Luis Suarez was met twee doelpunten de gevierde man. De oud-Ajacied dacht in de openingsfase al te scoren, maar door buitenspel voor Jordi Alba ging het feestje nog niet door. Na een half uur wist Suarez de score wel te openen, nadat de keeper van Leganés een voorzet van Paco Alcácer niet onder controle kreeg. Suarez had de laatste vijf duels niet gescoord.

De grootste kans voor Leganés was voor Alexander Szymanowski, die op aangeven van Nordin Amrabat zijn poging gekeerd zag worden door Marc-André Ter Stegen. In de tweede helft wist Barcelona het duel te beslissen. Suarez schoot raak via Rubén Pérez en daarna kreeg de Zuid-Amerikaan net als Aleix Vidal om een derde goal te maken.

Uiteindelijk werd die derde Catalaanse treffer gemaakt door Paulinho, die scoorde na voorbereidend werk van Lionel Messi. Barcelona heeft zeven punten voorsprong op Valencia, dat zondag nog in actie komt tegen Espanyol (uit). Real Madrid speelt later op zaterdagavond tegen Atlético Madrid.

AS Roma klopt Lazio in Romeinse derby

AS Roma heeft goede zaken gedaan in de Italiaanse titelstrijd. De Romeinen pakten drie belangrijke punten in de beladen derby tegen rivaal Lazio.

De 'bezoekers' dachten al binnen twee minuten te kunnen juichen, want Ciro Immobile kreeg de bal in het Roma-doel. Wegens buitenspel werd de treffer echter geannuleerd. AS Roma creëerde wat mogelijkheden via Edin Dzeko, maar echt grote kansen vielen er voor rust niet te noteren. Lazio stelde daar weinig tegenover.

Kort na rust sloeg Roma ineens tweemaal toe. Diego Perotti benutte een strafschop en Radja Nainggolan verdubbelde even later de score met een prima schot. Lazio, waar Stefan de Vrij de hele wedstrijd speelde, bracht de spanning daarna toch terug in de wedstrijd. Konstantinos Manolas maakte een handsbal en Immobile scoorde van elf meter.

In de slotfase probeerde Lazio nog aan te zetten voor de gelijkmaker, maar AS Roma hield stand. Bij de thuisploeg maakte Kevin Strootman de negentig minuten vol. Roma staat nu derde en heeft maar twee punten minder dan koploper Napoli. Lazio, de nummer vijf, blijft op vier punten van de lijstaanvoerder staan.

Polling laat Van Dijke kansloos in finale Grand Prix Den Haag

Judoka Kim Polling heeft de Grand Prix van Den Haag op haar naam geschreven tot 70 kilogram. In de finale was ze te sterk voor haar landgenote Sanne van Dijke.

Polling bereikte de finale door achtereenvolgens af te rekenen met Taisia Kireeva uit Rusland (houdgreep) en de Duitse Miriam Butkereit (waza-ari). In de eindstrijd was de 26-jarige judoka duidelijk te sterk en scoorde drie keer een waza-ari tegen Van Dijke, die eerder dit jaar nog de Europees titel pakte in Warschau.

Natascha Ausma en Evelien Berndsen kwamen ook uit in de klasse tot 70 kilogram. Beide Nederlandse judoka's kwamen tot de troostfinale maar beide verloren hun wedstrijd om het brons.

In de klasse tot 81 kilogram leek Frank de Wit lang op weg naar de finale. Met nog één minuut te gaan leek de Rus Ivan Vorobev zijn derde straf te krijgen, waarmee De Wit naar de finale te gaan, alleen de scheidsrechter spaarde de Rus. Tijdens de golden score was Vorobev te sterk voor de Nederlander. In de strijd om het brons was Saeid Mollaei in de laatste seconde net te sterk voor de 21-jarige judoka.

Rugbyers verslaan ook Zwitserland in Europe Trophy

De Nederlandse rugbyers hebben hun tweede overwinning binnen in de Rugby Europe Trophy - na de Six Nations en het Rugby Europe Championship het derde internationale niveau in Europa.

Na de ruime zege op Moldavië speelde Oranje zaterdag in Yverdon-les-Bains tegen Zwitserland. De ploeg speelde sterk en na twee tries van Sep Visser en één van Pieter Mol stond het halverwege al 8-24, inclusief negen punten die door Liam McBride tussen de palen werden getrapt.

De Zwitsers kwamen in de tweede helft sterk terug, maar Nederland hield stand en zegevierde met 27-30. Op 10 februari speelt Nederland de volgende wedstrijd, dan is Portugal de tegenstander.

Judoka Franssen pakt goud na 13 maanden afwezigheid

Juul Franssen heeft haar rentree op de tatami zaterdag bekroond met een gouden medaille bij de Grand Prix in Den Haag. In de klasse tot 63 kilogram was de 27-jarige judoka in de finale te sterk voor de Britse Alice Schlesinger.

Schlesinger stapte in de finale meermalen met beide voeten van de mat. Toen ze dat tijdens ook de golden score opnieuw deed, gaf de scheidsrechter haar een straf waardoor Franssen zou winnen.

Naast de eerste plaats van Franssen had Nederland nog meer succes in deze klasse. Sanne Vermeer pakte het brons door in de herkansingen te winnen van de Canadese Catherine Beauchemin. Iris Iwema mocht ook voor brons strijden, maar de Nederlandse verloor van andere Canadese, Stefanie Tremblay.

De judocarrière van Franssen leek eerder dit jaar voortijdig ten einde te zijn gekomen door een conflict met de judobond. De 27-jarige judoka weigerde zich te schikken in de plannen van de bond om centraal te trainen in Papendal.

Na een lange juridische strijd, waarin Franssen uiteindelijk in het gelijk werd gesteld, kwam de judoka pas eind september tot een akkoord met de bond. Daardoor kon Franssen zaterdag na ruim een jaar zonder wedstrijden haar rentree maken in Den Haag.

"Ik wou weer dat judopak aan, ik wou weer de arena binnenlopen", zei Franssen na afloop van de finale tegenover de NOS. "Het was een adrenalinekick van hier tot Tokio."

O'Sullivan heeft dertigste rankingtitel in het snooker binnen

Snookeraar Ronnie O'Sullivan heeft zaterdag zijn dertigste titel rankingtitel gewonnen. De 41-jarige Engelsman was in de van het Shanghai Masters met 10-3 te sterk voor zijn landgenoot Judd Trump.

O'Sullivan begon uitstekend aan de finale. Met breaks van 91, 76, 81, 56 en 70 kwam hij op een 7-0 voorsprong, waarna Trump de laatste twee frames zou pakken van de ochtendsessie met daarbij een 102 break van de 28-jarige Engelsman. In de tweede sessie van de dag liet O'Sullivan via een century break van 108 meteen weer zijn goede vorm zien. De Engelsman zou niet meer in gevaar komen en zou de finale makkelijk met 10-3 winnen.

Voor O'Sullivan was het zijn tweede zege in Shanghai. In 2009 versloeg hij de Chinees Liang Wenbo in de finale. Dit seizoen zit O'Sullivan aan twee titels. Vorige maand won hij ook al het English Open. Vorige week bereikte hij ook al de finale van het Champion of Champions, daarin verloor hij van Shaun Murphy met 10-8.

"Ik heb er een fantastische vier weken opzitten", aldus O'Sullivan. "Ik voel me wat moe, maar zolang je toernooien wint, is dat niet erg. Ik heb vandaag niet mijn beste snooker gespeeld, maar mentaal zit het goed."

Naast dertig rankingtoernooien heeft vijfvoudig wereldkampioen en vijfvoudig UK Championship-winnaar O’Sullivan ook nog dertig invitatietoernooien, met daarbij zes Masters, en drie minors op zijn erelijst staan. Alleen Stephen Hendry won meer full rankingtoernooien dan O'Sullivan. De in 2012 gestopte Schot kwam aan 36. De teller van Hendry’s landgenoot John Higgins, in Shanghai in de halve finales met 6-2 uitgeschakeld door O’Sullivan, staat op 29.

"Mensen spreken altijd maar over het record van Hendry, maar zelf denk ik daar niet aan", verklaarde O’Sullivan. "Ik stel mezelf geen doelen meer, maar niets is onmogelijk. Als je me zegt dat ik nog tien of vijftien jaar snooker kan spelen en me daar goed bij voel, maar nooit het record van Hendry zal breken, teken ik meteen. Liever dat dan over twee of drie jaar met 38 titels te moeten stoppen. Ik speel nog graag op de tour en geniet van het reizen. Het leven is mooi. Ik wil hier zo lang mogelijk mee doorgaan."

Trump: Hillary Clinton is grootste loser ooit

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Hillary Clinton in een tweet "de grootste loser ooit" genoemd. "Ze kan maar niet stoppen, en dat is goed voor de Republikeinse Partij", twitterde Trump.

De president adviseert zijn tegenstandster van de presidentsverkiezing van 2016 om haar leven weer op te pakken en over drie jaar nog eens een gooi te doen naar het presidentschap.

Clinton had kort daarvoor in een interview gezegd dat er niets is waarvoor ze Trump bewondert.

Trump: Hillary Clinton is grootste loser ooit
Trump: Hillary Clinton is grootste loser ooit (Foto: ANP)

Chelsea haalt uit, Manchester City en Arsenal maken geen fout

De topclubs uit de Premier League hebben zaterdagmiddag geen fout gemaakt. Manchester City, Chelsea en Liverpool wonnen hun wedstrijden, net als Arsenal. 

West Bromwich Albion - Chelsea
Het treffen met de laagvlieger uit de Premier League leverde Chelsea weinig problemen op. Binnen twintig minuten kwamen de bezoekers op voorsprong door een treffer van clubtopscorer Alvaro Morata. De spits schoot in de rebound van dichtbij binnen. Vervolgens duurde het niet lang voordat de score verdubbeld werd. In de 23ste minuut was het Eden Hazard die de 0-2 op het scorebord schoot en daarmee leek de beslissing al vroeg te vallen.

Marcos Alonso zorgde ervoor dat het duel voor rust definitief beslist werd. Op aangeven van Cesc Fabregas scoorde de vleugelaanvaller de 3-0. Tijdens de tweede helft duurde het even voordat Chelsea verder uit kon lopen. Na een uur spelen was het Hazard die zijn tweede van de middag maakte en hiermee de eindstand bepaalde op 0-4.

Leicester City - Manchester City
De koploper van de Premier League ging zaterdag op bezoek bij The Foxes. De ploeg van Pep Guardiola verkeert in een uitstekende vorm en dat liet het ook tegen Leicester City zien. Na een heerlijke aanval kwam Manchester City vlak voor rust op 0-1. Gabriel Jesus was het eindstation, nadat de verdediging van Leicester werd stuk gespeeld. De Braziliaan kon op aangeven van David Silva van dichtbij binnen tikken.

Ook de tweede goal was van grote schoonheid. Kevin De Bruyne kreeg op ongeveer twintig meter van de goal de ruimte om uit de halen en schoot met zijn linkerbeen hard raak. Hierdoor blijft Manchester City ongeslagen in de Premier League.

Liverpool - Southampton
Liverpool heeft het nog wel eens lastig tegen Southampton, maar zaterdag is de ploeg van Jürgen Klopp niet in moeilijkheden gekomen. Mohamed Salah liet maar weer eens zijn waarde zien voor Liverpool en wist in de eerste helft twee keer het net te vinden. Na een uur spelen zorgde Philippe Coutinho voor de 3-0 en daarmee schoot hij ook de eindstand op het scorebord.

Arsenal - Tottenham Hotspur
De North London Derby begon net als vele Engelse krakers chaotisch. Het veldspel zag er bij beide ploegen niet goed uit en er werd meer strijd geleverd dan dat een mooie pot op de mat gezet werd. Tottenham Hotspur stelde teleur en het was Arsenal dat had initiatief nam. Smaakmakers als Harry Kane, Dele Alli en Christian Eriksen kwamen amper in het spel voor en na iets langer dan een halfuur spelen kwam Arsenal terecht op voorsprong.

Via Shkodran Mustafi werd de score in het Emirates Stadium geopend. De Duitser stond bij een vrije trap voor Arsenal op het randje van buitenspel en kopte na een voorzet van Mesut Özil fraai raak. Een paar minuten later werd het nog erger voor Tottenham Hotspur toen Alexis Sánchez nog voor rust de score verdubbelde. De aanvaller schoot na een harde voorzet van Alexandre Lacazette van dichtbij raak en zorgde dat Arsenal met een comfortabele voorsprong richting de kleedkamer kon vertrekken.

Tijdens de tweede helft bleef Arsenal de betere partij. Tottenham probeerde het nog wel en ging aanvallender spelen, maar hierdoor kreeg Arsenal meer ruimte en ook de betere kansen. Sánchez kreeg meerdere mogelijkheden om de score verder uit te breiden, maar het was de Chileen niet gegund. Hierdoor bleef het bij 2-0 en loopt Arsenal drie punten in op Tottenham Hotspur.

Overige uitslagen
Bournemouth - Huddersfield 4-0
Burnley - Swansea 2-0
Crystal Palace - Everton 2-2

Internationale zoekactie naar onderzeeër

Argentinië wordt bij het zoeken naar de onderzeeër ARA San Juan bijgestaan door onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De Britten zoeken met een schip naar de onderzeeër, waarmee sinds woensdag geen contact meer is geweest. De Amerikanen doen met twee marineschepen mee aan de zoektocht.

Zelf speurt Argentinië met tien oorlogsschepen en meerdere vliegtuigen naar de ARA San Juan, aldus een woordvoerder van de Argentijnse marine. Ook Chili, Uruguay en Zuid-Afrika hebben hulp aangeboden.

De laatste bekende locatie van het schip was op 432 kilometer van de kust van Patagonië in de Golf van San Jorge. De zee is daar ongeveer 350 meter diep. Omdat er geen communicatie is, vermoedt de marine dat er een probleem is met de elektriciteitsvoorziening. In dat geval moet de onderzeeër naar de oppervlakte komen, "daarom is visuele en radardetectie belangrijk".

Internationale zoekactie naar onderzeeër
Internationale zoekactie naar onderzeeër (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zon en buien

Zwaait de winter in november al met zijn staf, zijn rijk is van korte duur voor straf.

Hoe maakt u het?

De Sint is weer aan wal gekomen en dat deed hij in Dokkum. Dat gebeurde onder bewolkte omstandigheden en het bleef er ook niet droog. Zo af en toe viel er daar een pittige bui. Maar gelukkig liet de Sint zich daardoor niet van de wijs brengen en werd het nog een vrolijk feest.

In de middag onstond er boven het midden een actieve buienlijn. Deze trok slechts heel langzaam naar het zuiden en als je er eenmaal onder zat kreeg je nog een aardige plens over je heen. Zo ook hier. Ik kon zojuist 10 mm aflezen in de regenmeter. Op een enkele plek kwam ook onweer of hagel voor. Deze buien bereikten het zuiden echter niet. Daar bleef het vrijwel overal droog met geregeld de zon erbij.

Komende nacht verdwijnen de meeste buien, alleen in het noorden kunnen een paar nieuwe buien op komen zetten. De minima schommelen tussen de 2 graden in het oosten tot 8 graden aan zee.

Morgen schijnt de zon geregeld. Dit opnieuw vooral in het zuiden en zuidwesten en daar is de kans op een bui niet zo heel groot. In het noorden en oosten is die kans groter en is er derhalve meer bewolking. De kans op hagel en onweer is klein, maar niet geheel uitgesloten. Wel gaat het overal flink waaien uit een westelijke richting. Langs de kust, maar met name op de Wadden misschien wel even windkracht 8. Daar zijn er ook zware windstoten mogelijk van 85 tot 90 km/u.  Elders in het land staat er een windkracht 5.

Maandag gaat het langdurig regenen.

Tot morgen!

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Zon door de bomen (Foto: DJMO)
Zie de zon schijnt door de bomen, makker staakt u wild geraas. Een prachtige foto van Monique. (foto DJMO)

Gewichtheflegende Süleymanoglu (50) overleden

De legendarische Turkse gewichtheffer Naim Süleymanoglu is op 50-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Istanbul. Süleymanoglu was al geruime tijd ziek en onderging onlangs nog een levertransplantatie.

De geboren Bulgaar was in 1986 aanwezig bij wedstrijden in Melbourne en besloot daar om zijn thuisland de rug toe te keren. Hij vroeg asiel aan in Turkije - dat een miljoen dollar betaalde aan de Bulgaren - en namens dat land waren er vele successen voor De Kleine Hercules - zo genoemd vanwege zijn lengte van slechts 1,47 meter.

In 1988 verbaasde Süleymanoglu de wereld door in Seoul met overmacht olympisch goud te winnen in de klasse tot 60 kilogram. Dat deed hij door een wereldrecord te tillen van 342,5kg - 152,5kg bij het trekken, 190kg bij het stoten. Overigens had hij als Naum Shalamanov in 1984 als 16-jarige al mee kunnen doen aan de Spelen, maar Bulgarije sloot zich aan bij de Sovjet-boycot van de Spelen in Los Angeles. Süleymanoglu won ook in 1992 olympisch goud in de op twee na lichtste klasse en pakte en passant ook nog vijf wereldtitels.

De Spelen van Atlanta in 1996 zouden zijn afscheid worden en dat werd een grote strijd tussen hem en de Griek Valerios Leonidis. Aan het einde van de wedstrijd waren alleen de twee nog over en het publiek was verdeeld in een Griekse en Turkse helft. De twee tilden aan het einde in totaal drie wereldrecords, maar Leonidis faalde bij zijn laatste poging, waardoor Süleymanoglu goud veroverde. Uitgerekend de Turk was vervolgens de eerste die de in tranen uitgebarste Griek kwam troosten.

Met zijn 190kg terwijl hij iets minder dan 60 kilo woog, werd Süleymanoglu de tweede van inmiddels zeven gewichtheffers die ooit drie keer hun lichaamsgewicht boven hun hoofd getild hebben. 

Süleymanoglu vs Leonidis in 1996 (Bron: YouTube)

Süleymanoglu verbaast de wereld in 1988 (Bron: YouTube)

Goffin verrast Federer in Londen

Roger Federer is verrassend uitgeschakeld in de halve finale van de ATP Finals in Londen. De nummer twee van de wereld moest zijn meerdere erkennen in de Belg David Goffin: 6-2, 3-6 en 4-6.

In de eerste set kreeg de Belg geen kans, Federer was duidelijk de betere. In het vervolg oogde de Zwitser vermoeiend en maakte opzienbare afzwaaiers. Goffin ging beter spelen, en verzaakte geen moment. In de derde set pakte hij bij 2-1 een break voorsprong en die stond hij niet meer af.

Goffin had geen van de zes overige duels met de Zwitser weten te winnen.

Vliegende keep scoort puike goal in Eredivisie zaalvoetbal

In de Eredivisie zaalvoetbal heeft een zogenaamde vliegende keep een fraaie goal gescoord. In het duel tussen Amicitia en Groene Ster Vlissingen leken de bezoekers een halve minuut voor tijd de winnende 1-2 gemaakt te hebben, maar dat bleek niet het geval.

Bij Amicitia werd de keeper ingeruild voor veldspeler Abdel Ilah Aziz, die als vliegende keep zou fungeren. Een seconde of dertien voor het einde kreeg hij de bal en die poeierde hij hard in het doel: 2-2, tevens de eindstand.

Hovocubo won op bezoek bij GZV Watergras met 5-8 en is na zeven wedstrijden de koploper met zestien punten. HV/Veerhuys staat op vijftien stuks, Amicitia en 't Knooppunt hebben veertien punten.

Uitslagen Eredivisie zaalvoetbal
ASV Lebo - 't Knooppunt 2-3
HV/Veerhuys - TPP-Rotterdam 5-1
ZVV Volendam - FC Eindhoven 4-3
Amicitia/Zeeger - Groene Ster 2-2
FC Marlène - WSV/FSG Academy 3-1
GZV Watergras - Hovocubo 5-8

Duitse bobsleeërs kloppen Canadezen in ongekend spannende wedstrijd

In het bobsleeën zitten de resultaten in de viermansbob nog wel eens dicht bij elkaar, maar de World Cup-wedstrijd in Park City van vrijdagavond gaf daar nog wel een andere dimensie aan: maar liefst negen teams eindigden binnen 0,15 seconden tijdens de eerste viermanswedstrijd van het seizoen.

Na de eerste run was de leiding in handen van de Duitser Johannes Lochner en zijn mannen, slechts 0,02 seconden voor landgenoot Nico Walther en 0,04 tellen voor de Brit Lamin Deen. De Canadees Chris Spring gaf 0,08 seconden toe, diens landgenoot Nick Poloniato strandde op 0,11 seconden en de Rus Alexander Kasjanov stond op 0,14 tellen zesde.

In run twee zou alles nog veel dichter bij elkaar komen. Ten eerste was een derde Canadees, Justin Kripps, aan de beurt: hij stond tiende na run één, maar zette een nagenoeg foutloze afdaling neer en bleef maar plekken stijgen. Zo ging de run van Kasjanov de mist in - hij eindigde als tiende op 0,26 seconden - en Deen viel terug naar plek acht, op 0,14 seconden. 

Poloniato en zijn mannen kwamen tot een redelijke tijd en pakten plek zes, zijn beste prestatie ooit. De Letse startraket van Oskars Melbardis, aangevoerd door de enorme remmer Daumants Dreiskens, kwam van de zevende plek naar voren en eindigde als gedeeld vierde, samen met Lochner. De Duitser kon namelijk niet tippen aan de tijd van Kripps en ook Spring ging hem voorbij.

De zege ging echter naar Walther, die de Canadezen Kripps en Spring uiteindelijk 0,03 en 0,06 seconden voor wist te blijven. Lochner en Melbardis eindigden beiden op 0,07 seconden, Poloniato op 0,09, de Amerikaan Cody Bascue op 0,12, Deen op 0,14 en wereldkampioen Francesco Friedrich uit Duitsland strandde op 0,15 tellen op plek negen.

De Nederlander Ivo de Bruin, met remmers Jeroen Piek, Janko Franjic en Bror van der Zijde, eindigde als negentiende op 0,95 seconden van Walther.

Walther wint de zeer spannende wedstrijd (Bron: YouTube)

AC/DC gitarist Malcolm Young overleden

Malcolm Young, voormalig gitarist en mede-oprichter van de legendarische Australische hardrockband AC/DC, is vandaag overleden. De snarenplukker leed al enige tijd aan de ziekte van Alzheimer. Malcolm Young is 64 jaar geworden.

Malcolm Young
Malcolm Young

Malcolm Mitchell Young wordt op 6 januari 1953 geboren in Glasgow in Schotland. Als hij tien jaar oud is verhuist het gezin Young met hun acht kinderen naar Australië, waar de broers Malcolm en Angus Young in 1973 de band AC/DC oprichten. Alhoewel Angus Young en Bon Scott de meest opvallende bandleden waren, was Malcolm de stuwende kracht en bandleider van AC/DC. Zo was Malcolm verantwoordelijk voor het kenmerkende geluid van de band en schreef ook mee aan de meeste composities van de groep.

In 1988 wordt Malcolm Young tijdens het Noord-Amerikaanse deel van de Blow Up Your Video-tour tijdelijk vervangen door zijn neef Stevie Young om van een hardnekkige alcoholverslaving af te komen. Nadat AC/DC in 2010 hun Black Ice World Tour had afgerond bleek Malcolm aan longkanker te lijden, maar werd daar succesvol voor behandeld. Ook had de muzikant de laatste jaren van zijn leven een pacemaker. In 2014 wordt bekend dat Malcolm Young aan de ziekte van Alzheimer lijdt en in een verzorgingshuis was opgenomen. Zijn plaats in AC/DC zou vanaf dat moment permanent overgenomen worden door zijn neef Stevie Young.

Bobsleester Greubel Poser wint na fraaie strijd

Bobsleester Jamie Greubel Poser heeft de World Cup-wedstrijd in Park City gewonnen. Op de Amerikaanse baan was de World Cup-kampioene van vorig seizoen samen met remster Lauren Gibbs nipt de snelste.

Net zoals vorig seizoen en net als bij de openingswedstrijd van dit seizoen - in Lake Placid - werd het vooral een strijd tussen drie dames. Greubel Poser was in de eerste run al de snelste, maar de Canadese Kaillie Humphries was met remster Melissa Lotholz niet ver weg (+0,10). Elana Meyers Taylor, in Lake Placid nog tweede achter Humphries, was met remster Lolo Jones goed voor de derde tijd op 0,17 seconden.

In de tweede run veranderde aan de posities niet veel meer. Meyers Taylor liep een iets grotere achterstand op, Humphries zette een snelle tijd neer. Doordat Greubel Poser tot exact dezelfde tijd kwam, ging de winst naar de Amerikaanse. 

Pedersen de snelste op schaatsmijl

Sverre Lunde Pedersen heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger zijn tweede WB-zege geboekt. De Noor was de snelste op de 1.500 meter in 1.45,07.

De Amerikaan Joey Mantia eindigde als tweede in 1.45,28, brons ging naar de Noor Sindre  Henriksen met 1.45,37. Beste Nederlander was Thomas Krol (1.45,48) met plek 5. Kjeld Nuis (1.46,11) en de wat grieperige Koen Verweij (1.46,32) werden zevende en negende.

De 1.500 meter in de B-groep werd vanmorgen gewonnen door de Canadees Denny Morrison in 1.46,01.

Miedema wil gelijke vergoeding mannen- en vrouwenvoetbal

Voetbalster Vivianne Miedema wil dat de vergoedingen die de bonden geven aan nationale elftallen gelijk worden voor mannen en voetbal. De spits van Arsenal en Oranje zegt dit in een uitgebreid interview met The Guardian.

"Wij verzetten net zoveel werk als de mannen. Ik denk dat we hetzelfde verdienen", aldus Miedema. "Als je dan kijkt naar de mannen. Zij hebben zich niet eens geplaatst voor het WK en eerder ook niet voor het EK, terwijl wij Europees kampioen zijn. Onze mannen verdienen miljoenen per jaar. Het is daarom niet meer dan eerlijk dat wij hetzelfde krijgen als de mannen."

De KNVB heeft onlangs nog wel de vergoeding voor de vrouwen verhoogd maar deze zit nog lang niet op het niveau van de mannen. "Onze bond is heel rijk, hopelijk komt er voor ons een nog betere overeenkomst." Eerder liet ook Lieke Martens al weten voor hogere vergoedingen te zijn: "Het lijkt me goed dat deze discussie nu gaande is. Wij willen meer gewaardeerd worden."

De discussie speelt niet alleen in Nederland. Onlangs gingen de speelsters van EK-finalist Denemarken in staking om betere arbeidsvoorwaarden en meer geld. De oefenwedstrijd tegen Nederland en een WK-kwalificatiewedstrijd met Zweden gingen niet door. In Noorwegen krijgen de voetbalsters van het nationale team sinds kort wel evenveel betaald als de mannen.

Takagi ook de rapste op 1.500m in Stavanger

Miho Takagi heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger de 1.500 meter op haar naam geschreven. De Japanse, die vorige week in Heerenveen ook al de beste op de schaatsmijl was, kwam tot 1.55,30.

Heather Bergsma eindigde als tweede in 1.56,48. Lotte van Beek veroverde het brons in 1.57,51. Antoinette de Jong werd met 1.58,30 achtste. Melissa  Wijfje reed een tijd van 1.59,80 en eindigde in de achterhoede.

Ireen Wüst had vanmorgen afgezegd voor de 1.500 meter omdat ze niet fit genoeg was. Ook Jorien ter Mors ontbreekt in Noorwegen.

Erdogan: excuus NAVO onvoldoende

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan neemt geen genoegen met excuses die de NAVO aanbood voor een blunder met een namenlijst. Erdogan sprak over "respectloos gedrag" nadat zijn naam was gebruikt op een "vijandige poster" tijdens een oefening van het militaire bondgenootschap.

Erdogan vertelde vrijdag al dat de deelname van tientallen Turkse militairen aan de exercitie in Noorwegen wordt beëindigd vanwege het incident. De naam van de Turkse leider verscheen op een tijdens de oefening gebruikte lijst met vijanden. Op die poster zou ook de beeltenis van de grondlegger van de Turkse staat, Mustafa Kemal Atatürk, zijn gebruikt.

De NAVO en de Noorse regering boden daarop excuses aan, maar de president liet zaterdag blijken dat onvoldoende te vinden. "Deze kwestie kan niet worden afgedaan met een simpele verontschuldiging", stelde hij in een toespraak. Turkije is al ruim een halve eeuw lid van het militaire bondgenootschap.

Erdogan: excuus NAVO onvoldoende
Erdogan: excuus NAVO onvoldoende (Foto: ANP)

Bobbi Eden houdt van bingo

Erotisch zakenvrouw Bobbi Eden had het tijdens haar zwangerschap moeilijk met alle "lelijke dingen" die mensen op sociale media haar toewensten. "Ik mocht geen kindje krijgen vanwege mijn pornoverleden, ik was het niet waard omdat ik geen goede mama zou worden", vertelde zij zaterdag in het radioprogramma Spijkers met Koppen.

Eden vond deze commentaren "heel erg heftig. Maar je reageert natuurlijk emotioneler als je zwanger bent. En ik weet dat al die mensen geen leven hebben. Ik daarentegen heb een hartstikke fijn leven." Over het algemeen vallen de negatieve reacties in het dagelijkse leven trouwens wel mee, voegde zij eraan toe. "Op straat durven mensen niets te roepen, denk ik. Op sociale media kunnen zij zich verschuilen achter een profielfoto van een kanariepiet."

Bobbi Eden was te gast in Spijkers met Koppen vanwege het succesvolle boek over haken dat zij onlangs lanceerde. "Ik word er heel rustig en blij van", stelde zij over haar favoriete hobby. "Ik ben al heel lang bezig met een dekentje voor mijn zoontje. Ik hoop dat ik het afkrijg voordat hij het huis uit gaat."Haar andere favoriete hobby is bingo spelen, bekende de pornoster.

Bobbi Eden (Foto: ANP)
Bobbi Eden (Foto: ANP)
Eden: haatberichten over zwangerschap heftig (Foto: BuzzE)

Mulder rapste op 500m

Ronald Mulder heeft de tweede 500 meter voor mannen bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger gewonnen. De Nederlander kwam tot een winnende tijd van 34,62.

Zilver was er voor de Japanner Daichi  Yamanaka in 34,65, brons ging naar Hein Otterspeer (34,76).

De andere Nederlanders deden niet mee om de prijzen. Nederlands kampioen Dai Dai Ntab (34,80) werd achtste, Kai Verbij (34,88) twaalfde. Wereldkampioen Jan Smeekens werd met 35,02 slechts zeventiende.

De Chinees Tingyu  Gao won vanmorgen de 500 meter in de B-groep in 34,86.

Kodaira wederom snel op 500m met wereldrecord laaglandbanen

Noa Kodaira heeft ook de tweede 500 meter van dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger gewonnen. De Japanse sprintkoningin deed dat vandaag in een tijd van 37,07, een honderdste sneller dan gisteren en een nieuw baanrecord. Ook is het een wereldrecord op een laaglandbaan.

Op gepaste wijze eindigde Angelina Golikova in 37,85 als tweede, Sang-Hwa Lee werd derde in 37,95. De Nederlandse vrouwen eindigden in de achterhoede, Janine  Smit (38,64) werd vijftiende en Letitia de Jong (38,96) zeventiende.

Vanmorgen werd de 500 meter in de B-groep gewonnen door Judith  Dannhauer die een tijd van 38,90 op de klok zette.

Paard van sinterklaas tackelt zwarte piet

Dat sinterklaas weer in het land is kan niemand ontgaan zijn. Vanmiddag kwam de goedheiligman samen met zijn pieten aan in Dokkum waar hij ontvangen werd door vele enthousiaste kinderen. Tijdens de gebruikelijke tocht door het centrum van de stad ging er echter wat mis, het paard van sinterklaas tackelde op een subtiele manier één van de zwarte pieten. Of hij daarmee een statement wilde maken is nog onbekend.

Sinterklaas gearriveerd in Dokkum

Sinterklaas is weer in het land. De goedheiligman arriveerde zaterdagmiddag met zijn pieten in het Friese Dokkum. Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel, waar de stad onder valt, heette het gezelschap welkom in het bijzijn van duizenden kinderen.

De aankomst was rechtstreeks te zien op televisie bij NPO Zapp tijdens een extra lange aflevering van het Sinterklaasjournaal. Dat bouwde de spanning afgelopen week flink op rond het uiterlijk van de pieten. Vrijdag waren ze voor het eerst te zien. Een witte en een zwarte piet verschenen in beeld. Aan boord van de boot waren zaterdag vooral zwarte pieten te zien. Ook waren er pieten met roetvegen.

Sinterklaas arriveert in Dokkum
Sinterklaas arriveert in Dokkum (Foto: ANP)

Piemel in de lucht, piloten aan de grond

De bemanning van een Amerikaanse marinestraaljager moet voorlopig op de grond blijven. Ze hebben met het toestel namelijk een piemel in de lucht getekend. Dat bleef niet onopgemerkt op het rustieke platteland van de staat Washington, en leidde her en der tot het nodige gegrinnik.

Het hogere marinekader was echter not amused over de condenstekening van de tweezits E/A-18 Growler. De leiding van de Whidbey Island-vliegbasis zette dan ook het volgende bericht op de telex.

"Het gedrag van de bemanning kan niet door de beugel en staat haaks op de kernwaarden van de marine. We houden de crew aan de grond en voeren een diepgravend onderzoek uit. De verantwoordelijken zullen zich moeten verantwoorden. De marine verontschuldigt zich voor deze onbezonnen en onvolwassen actie, aan eenieder die er aanstoot aan nam."

Viceadmiraal Mike Shoemaker wilde er volgens The Guardian nog het volgende over kwijt. "Studentikoze seksueel getinte capriolen horen niet thuis bij de marineluchtvaartdienst van tegenwoordig."

Motorcoureur Daniel Hegarty overleden na crash Macau GP

De Britse motorcoureur Daniel Hegarty is zaterdag om het leven gekomen bij een crash in de Grand Prix van Macau. Dit heeft de organisatie bevestigd.

De Topgun Racing Honda-rijder verloor in de zesde ronde de controle over zijn motor in de voorlaatste bocht, de Fishersman's bend, en raakte de 'vangrails' aan de buitenkant van de baan. De 31-jarige straatracer verloor hierbij zijn helm en laarzen en bleef roerloos liggen. Hegarty werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed onderweg.

De organisatie laat weten: "De familie en het team van Daniel zijn op de hoogte gebracht en de organisatie zal alle assistentie verlenen aan de nabestaanden. De Macau GP organisatie toont haar oprechte deelneming aan familie en vrienden van Daniel."

De Brit deed voor de tweede keer mee aan de Motor Grand Prix van Macau. Vorig jaar werd hij zestiende. Ook is de rijder uit Nottingham een bekend gezicht in de Isle of Man TT, waar hij uitkwam in zowel de Supersport- als Superbikeklasse. In 2016 werd hij op het befaamde eiland privéteam-kampioen.

De uitslag in de Macau GP werd opgemaakt na vijf ronden. De wedstrijd is gewonnen door de Noord-Ierse racer Glenn Irwin.

Zimbabwanen vieren aanstaand vertrek Mugabe

Duizenden Zimbabwanen zijn zaterdag de straat op gegaan om het verwachte aftreden van president Robert Mugabe (93) te vieren. De menigte trok zingend en dansend door de straten van de hoofdstad Harare. Sommigen zwaaiden met de vlag van Zimbabwe.

Volgens ooggetuigen werden er leuzen gescandeerd. "Ga weg, ga weg onze generaal." Ook waren er protestborden met de tekst "Nee tegen de Mugabe-dynastie".

Het leger sprak zijn steun uit voor de massademonstratie tegen Mugabe, op voorwaarde dat die zonder geweld verloopt. Militairen namen deze week de controle over de staatstelevisie over en plaatsten de president onder huisarrest.

Leger en partij hebben vrijdag de druk vergroot op Mugabe om na 37 jaar het presidentschap van Zimbabwe neer te leggen. De president zou te oud en niet meer bekwaam zijn om te regeren volgens zijn partij en het leger, maar hij weigert vooralsnog op te stappen.

Zimbabwanen vieren aanstaand vertrek Mugabe
Zimbabwanen vieren aanstaand vertrek Mugabe (Foto: ANP)

VS: Russisch veto toont onverschilligheid aan

Het Russische veto over het verlengen van een onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in Syrië, heeft kwaad bloed gezet bij de Verenigde Staten. "Het veto geeft een duidelijke boodschap dat Moskou geen enkele waarde hecht aan de levens van de slachtoffers", aldus een verklaring van het Amerikaanse regering vrijdagavond (plaatselijke tijd).

Rusland sprak donderdag in de VN-Veiligheidsraad zijn veto uit . Het mandaat voor het internationale onderzoek liep donderdag om middernacht af. Vrijdag wezen de Russen ook een Japanse resolutie voor een tijdelijk onderzoeksmandaat van een maand af met een veto.

De Russische veto's over de schuldvraag naar het gebruik van chemische wapens in de Syrische oorlog waren de tiende en elfde op rij sinds deze begon in 2011.

De Amerikaanse president Donald Trump had Moskou donderdag nog opgeroepen toch in te stemmen met het verlengen van het mandaat van de onderzoekscommissie (JIM). Dat is een gezamenlijke commissie van de VN en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Rusland stemde in 2015 in met de vorming van de JIM, maar zette daarna steeds weer vraagtekens bij de bevindingen van de onderzoekscommissie. Die heeft onder meer geconcludeerd dat de Syrische regering van president Bashar al-Assad achter een gifgasaanval op de stad Khan Sheikhoun zat. Daardoor vielen in april van dit jaar ruim tachtig doden.

VS: Russisch veto toont onverschilligheid aan
VS: Russisch veto toont onverschilligheid aan (Foto: ANP)

Geen pietenprotest in Dokkum vanwege veiligheidsredenen

Een bus van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet is zaterdagochtend op de A7 bij Joure tegengehouden. Met een aantal auto's is de weg richting Dokkum geblokkeerd. Ook liepen er mensen op de weg.

Na ruim een drie kwartier heeft de politie de weg vrijgemaakt en zijn de bussen met protestvoerders tegen zwarte piet onder begeleiding van de ME op weg naar Dokkum waar Sinterklaas vandaag aan hoopt te komen.

Update 12.02 uur
De locoburgemeester van de gemeente Dongeradeel heeft de geplande demonstratie in Dokkum bij de intocht van Sinterklaas verboden. De redenen hiervoor dat zijn de ongeregeldheden op de wegen naar Dokkum en de vrees voor ernstige wanordelijkheden als de demonstratie alsnog door zou gaan. Gezien de situatie die is ontstaan is de veiligheid van de demonstranten en publiek niet te garanderen, zo meldt de politie op haar website.

Ondertussen staan op de wegen richting Dokkum lange files door langzaamrijdende automobilisten die geen demonstranten bij het kinderfeest wilden. Hierdoor zijn de demonstranten te laat om te kunnen demonstreren.

Anti-Pietbetogers tegengehouden bij Joure
Anti-Pietbetogers tegengehouden bij Joure (Foto: ANP)

Massale crash in Macau, halve veld valt uit

De kwalificatierace voor de FIA GT World Cup op het beruchte stratencircuit van Macau heeft voor een forse schadepost gezorgd. Halverwege de eerste ronde ging het fout in Police Bend, onder meer doordat Daniel Juncadella achterstevoren kwam te staan.

Het resulteerde erin dat op de voorste vier auto's na bijna het hele veld van twintig coureurs op elkaar knalde. Lichamelijke schade was er gelukkig niet, maar de Mercedessen, Porsches, Audi's, Lamborghini's en BMW's liepen flink wat schade op.

Nadat een en ander opgeruimd was en men weer op gang kon komen, was het uiteindelijk Edoardo Mortara die de race wist te winnen, voor Augusto Farfus. Robin Frijns, gestart als zeventiende na een crash in de kwalificatie, kwam als vierde over de finish, Renger van der Zande haalde de finish niet.

Zondagochtend om 05.10 uur Nederlandse tijd staat de hoofdrace op het programma.

De start van de race, met na ongeveer 1:45 de crash (Bron: YouTube)

Hockeysters bij HWL ook te sterk voor VS

Voor de zesde wedstrijd op rij heeft Nederland de nul gehouden. De Verenigde Staten bood beter partij dan Nieuw-Zeeland een dag eerder, maar de Oranje Dames waren simpelweg de betere ploeg. In het North Harbour Hockey Stadium won de formatie van Alyson Annan met 0-2 ook de tweede wedstrijd van de Hockey World League. Maartje Krekelaar maakte beide doelpunten.

De 0-2 winst op de VS was alweer de zesde wedstrijd op rij waarin Oranje de nul hield. De Oranje Dames wonnen in 2017 al de halvefinaleronde van de HWL in Brussel, het Europees kampioenschap in Amsterdam en het Melbourne Hockey Festival in Australië. Het zijn indrukwekkende gegevens. Nadat de VS vorige week in Melbourne met 6-1 onderuit ging tegen Nederland, deden de Amerikanen het zaterdag een stuk beter.

Bondscoach Janneke Schopman is ondanks het verlies niet ontevreden. Zij koos voor een ander plan om Oranje te bedwingen dan Nieuw-Zeeland en dat betaalde zich uit. Waar de Black Sticks Nederland rond de middenlijn opwachtten, posteerde Schopman haar press direct bij de Nederlandse defensie. Het resulteerde in de eerste helft in een aantal Amerikaanse kansen en, ook niet onbelangrijk, de wedstrijd was een stuk minder eenzijdig dan die van een dag eerder.

"Vorige week zijn we alle kanten op gespeeld’, geeft Schopman toe. We hebben iets veranderd in onze press. Van tevoren vroeg ik aan de speelsters wat ze wilden doen. Ze wilde met veel druk spelen en dat hebben we dus gedaan. Met iets meer geluk maken we zelfs nog een goal, al was dat tegen de verhoudingen in geweest. Je ziet dat als Nederland bijschakelt wij nog niet goed genoeg zijn. Maar we hebben het geprobeerd met deze relatief onervaren ploeg en daar ben ik trots op." Schopman mist een paar jonge, maar ervaren speelsters. Zij zijn in de VS voor de finale van de collegecompetitie. "We doen het redelijk, maar als de goede ploegen hun huiswerk doen hebben wij niks te zoeken in de finales. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik de volgende wedstrijden gewoon wil winnen."

Vrouw van de wedstrijd bij Nederland was Maartje Krekelaar. De aanvalster tekende voor beide goals en heeft in twee wedstrijden al drie keer gescoord. Mooie cijfers voor de Bossche speelster die in eerste instantie niet eens geselecteerd werd voor de HWL Final. Krekelaar werd pas later opgeroepen als vervanger van Kitty van Male die in de laatste competitiewedstrijd haar vinger brak. In Auckland laat Krekelaar zien een meer dan uitstekende stand-in te zijn. Zelf denkt ze dat te danken te hebben aan de manier waarop ze de HWL benaderde. "Ik heb een paar dingen tegen mezelf gezegd. Dat ik vooral een goede vervanger van Kitty wilde zijn en niet bezig wil zijn met mezelf bewijzen. En dat het supergaaf is dat ik hier in Nieuw-Zeeland mag zijn. Dat pakt goed uit, want ik speel zonder druk met een fris hoofd en dan ben je op je best."

Karakteristieken
Verenigde Staten – Nederland 0-2 (0-1)
’17 Maartje Krekelaar 0-1
’37 Maartje Krekelaar 0-2

Startopstelling Nederland: Malou Pheninckx, Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Pien Sanders, Lauren Stam, Julia Remmerswaal
Vliegende wissels: Frédérique Matla, Ireen van den Assem, Laura Nunnink, Josine Koning, Margot van Geffen, Maartje Krekelaar, Maria Verschoor

Aflossingsploegen naar finale WB

Bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Seoul hebben de Nederlandse mannen zich geplaatst voor de finale van de 5.000 meter aflossing.

Sjinkie Knegt, Dylan Hoogerwerf, Daan Breeuwsma  en Itzhak de Laat waren in hun halve eindstrijd Zuid-Korea,Kazachstan en Hongarije de baas en staan morgen in de finale.

Ook de Nederlandse vrouwen haalden de finale. Lara van Ruijven, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries werden tweede in hun halve eindstrijd.

Agenten onwel in drugswoning

Bij een onderzoek in een huis aan de Zandacker in Oisterwijk zijn gisteren een aantal agenten onwel geworden. Ze hadden last van een droge mond, hoofdpijn, droge ogen en misselijkheid. Ze werden door ambulancepersoneel nagekeken, maar hadden geen verdere medische zorg nodig.

De politie was bezig met een onderzoek bij het huis in verband met een woningoverval eerder die dag. In een auto en in twee schuren bij de woningen vonden agenten spullen die gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs en hennep. Het gaat daarbij om onder andere grondstoffen en spullen zoals groeimiddel, transformatoren, een koolstoffilter en een slakkenhuis.

De brandweer verrichtte metingen in verband met de veiligheid van de agenten. Alles is in beslag genomen en vernietigd. De bewoners zijn aangemerkt als verdachten. Het onderzoek leidde ook naar een loods aan het Sprendlingenpark. De loods is onder leiding van de officier van justitie doorzocht, maar er is niets aangetroffen. De recherche doet verder onderzoek naar de zaak.

Star Wars: The Last Jedi langste Star Wars film ooit

Het nieuwste deel in de Star Wars-saga, Star Wars: The Last Jedi, zal de langste film tot nu toe zijn met een duur van 2 uur en 30 minuten. De regisseur, Rian Johnson, heeft dit vrijdag bevestigd in een persconferentie in Parijs.

''We kwamen op een punt waar we realiseerden dat het tempo goed was en de film voor ons gevoel niet te lang duurde'' zei Johnson. ''Een kortere speelduur zou ervoor zorgen dat sommige personages te kort werden gedaan en hun verhaal niet volledig verteld kon worden.''

Voor The Last Jedi was de langste Star Wars film Revenge of the Sith (2005) met 2 uur en 20 minuten. De kortste film uit de saga is het eerste deel, A New Hope (1977), die 2 uur en 5 minuten duurt.

Star Wars: The Last Jedi zal vanaf 13 december in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Primeur voor Rus met finaleplaats Taipei

Voor het eerst in haar loopbaan heeft tennisster  Arantxa Rus de finale bereikt van een WTA-toernooi. In Taipei versloeg Rus de Britse Naomi Broady in drie sets: 6-3, 4-6 en 6-3.

De partij ging redelijk gelijk op. Rus is de nummer 167 van de wereld, Broady staat 122e. In de derde set van de partij, die bijna twee uur duurde, trok de Nederlandse de partij naar zich toe.

In de finale moet Rus het opnemen tegen de Zwitserse Belinda Bencic of diens landgenote Viktorija Golubic.

Nederlandse shorttracksters spelen geen rol van betekenis

Op de derde dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Seoul hebben de Nederlandse vrouwen geen rol van betekenis kunnen spelen.

Suzanne Schulting werd uitgeschakeld in de halve finales op de 1.500 meter. Ze werd laatste in haar race en kreeg na afloop ook nog een penalty. Op de 500 meter werden Schulting en Yara van Kerkhof in de kwartfinales uitgeschakeld. Lara van Ruijven werd op de 500 meter derde in de B-finale.

Vrouw aangehouden in moordzaak Halil Erol

In het onderzoek naar de moord op Halil Erol uit 2010 is op vrijdagmorgen 17 november een 39-jarige inwoonster van Groningen aangehouden. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij moord op de destijds 34-jarige Halil Erol uit Steenwijk. Erol, vader van twee jonge dochters, verdween op zaterdag 6 februari 2010. Later dat jaar en in 2013 werden zijn lichaamsdelen teruggevonden op verschillende plekken in het land.

Nieuw onderzoek
Het onderzoek werd opnieuw opgepakt nadat er bij de politie nieuwe informatie werd aangeleverd. Het onderzoek, dat tot die tijd op slot zat, werd naar aanleiding van deze nieuwe informatie heropend en werd een nieuw team op het onderzoek gezet. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat vrijdag 17 november de 39-jarige verdachte kon worden aangehouden. Het team, dat inmiddels uit ruim 20 man bestaat, sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Het laatste contact dat de van oorsprong Turkse Halil met zijn ex-vrouw had, was op zaterdagavond 6 februari 2010. Die avond zou hij bij zijn ex-vrouw geweest zijn om zijn laptop, die zijn oudste dochter van hem had geleend, weer op te halen. Rond middernacht verliet hij met deze laptop de woning van zijn ex-vrouw.

Mobiel contact
De volgende ochtend, zondag 7 februari rond 11.00 uur, werd met de mobiele telefoon van Halil contact gezocht met de mobiele telefoon van zijn ex-vrouw. Zijn gsm bevond zich op dat moment in de buurt van Zevenaar bij de grensovergang met Duitsland (Megchelen). Omdat zijn ex-vrouw op dat moment haar telefoon niet hoorde, kwam er geen verbinding tot stand.

Op maandagavond 8 maart 2010 rond 22.45 uur werd de auto van Halil Erol, een zilvergrijze Daewoo Lanos model hatchback, brandend aangetroffen op de Kerklaan in Haren (provincie Groningen). Dit is op de onverharde parkeerplaats tegenover de Hortus (Botanische tuin) van de Universiteit van Groningen. Opvallend was dat de kentekenplaten (16-HG-TJ) van de auto waren verwijderd. Deze kentekenplaten werden later dat jaar in april en mei nog geregistreerd op de A12, de A44 en de A15 in de buurt van Rotterdam (Vaanplein) en Zoetermeer (Clausplein).

Ledematen gevonden
Op dinsdag 22 juni 2010 werden de ledematen van Halil Erol gevonden in de Steenwijker Aa in Eesveen, net buiten Steenwijk. DNA onderzoek wees uit dat het lichaamsdelen betroffen van Halil Erol. De ledematen waren verpakt in een zandkleurige, polyester zak. Deze zak, die oogt als canvas, heeft een afmeting van 53 x 115 cm en een klep met klittenband sluiting. Over de lengte van deze zak loopt in het midden een stiknaad. De herkomst van deze zak is tot op de dag van vandaag niet vastgesteld.

Op donderdag 31 januari 2013 vonden twee wandelaars menselijke resten in het natuurgebied De Kiersche Wijde aan de Zandweg in Wanneperveen. DNA onderzoek door het NFI wees uit dat de gevonden romp, die er toen al langere tijd moeten hebben gelegen, Halil Erol toebehoorde. Bij de resten wordt eenzelfde soort polyester zak gevonden waar de eerder gevonden ledematen in waren verpakt. Ook vindt de politie resten van een grotendeels vergaan judopak van met merk Matsuru.

Beloning
De hoofdofficier van Justitie, parket Oost Nederland, heeft sinds 2010 een beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak. De beloning van € 15.000,- is nog steeds beschikbaar.

Vrouw aangehouden in moordzaak Halil Erol (Foto: Politie.nl)
Vrouw aangehouden in moordzaak Halil Erol (Foto: Politie.nl)

Anderson en Wright naar halve finales Grand Slam of Darts

Darters Gary Anderson en Peter Wright hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Grand Slam of Darts. De Schotten waren in de kwartfinales te sterk voor Mensur Suljovic en Glen Durrant.

Durrant kon in de eerste zes games nog mee met het spel van Wright, maar vervolgens moest de beste BDO-speler het langzaam laten gaan. Snakebite liep weg naar 12-4 en hoewel hij het niet direct afmaakte, kwam Durrant, die de laatste pijl van een potentiële negendarter er millimeters naast gooide, toch niet echt meer in de buurt: 16-10.

Suljovic kwam in de eerste leg op voorsprong tegen Anderson, die vervolgens het heft in handen nam. De Schot leek er lange tijd niet in te slaan om een beslissend gat te slaan om het af te maken, maar hij kreeg de Oostenrijker uiteindelijk toch op de knieeën: 16-12.

Trump schort besluit jachttrofeeën op

De Amerikaanse president Donald Trump herziet zijn eerdere voornemen om de import van jachttrofeeën, zoals door plezierjagers gedode olifanten, in zijn land toe te staan. Trump zei dat hij die beslissing uitstelt "om alle feiten hieromtrent te bekijken en daarna een afgewogen beslissing te nemen."

Het eerdere voornemen van de president zette veel kwaad bloed bij natuurbeschermingsorganisaties. Maar ook binnen de eigen gelederen kwam het plan van de president hem op zware kritiek te staan.

De Amerikaanse nieuwszender ABC meldde eerder dat de regering Trump vorige maand vergunningen begon uit te delen voor het importeren van gedode leeuwen uit Zimbabwe en Zambia. Of de heroverweging van Trump alleen gaat over olifanten of over alle dieren, is niet bekend.

Trumps voorganger Barack Obama verbood de import van door plezierjacht gedode dieren. Trumps zoon Donald jr. is een fervent plezierjager in Afrika. Op foto's is hij te zien met trofeeën van gedode olifanten.

Trump schort besluit jachttrofeeën op
Trump schort besluit jachttrofeeën op (Foto: ANP)

Coronel pakt eerste WTCC-podium van het jaar in straten Macau

Mehdi Bennani heeft zaterdag de eerste race van het World Touring Car Championship in Macau gewonnen. De Marokkaan was de beste op de smalle straatjes van de Chinese regio, waar de race eindigde met een rode vlag. 

Polesitter Bennani kon bij de start de leiding vasthouden, voor Tom Coronel, Ryo Michigami, Thed Björk, Kevin Gleason en Norbert Michelisz. Gleason kon het tempo niet echt bijhouden en viel terug naar plek zeven, waar hij Mister Macau, Rob Huff, al snel in zijn nek had hijgen. Bennani kon voorin een gaatje slaan naar Coronel, die op zijn beurt nog niet echt werd bedreigd door Michigami en WK-leider Björk.

Met anderhalve ronden te gaan ging het fout, zoals gebruikelijk in Macau: Michelisz, tweede in de titelstrijd, ging wat te wijd, kwam tegen de muur aan en kwam dwars op de baan terecht. Teamgenoot Esteban Guerrieri reed tegen de Hongaar op, de boel kwam vast te zitten en de rode vlag werd gezwaaid, waarna de race niet werd herstart.

De zege ging zo naar Bennani, terwijl Coronel zijn eerste podiumplek van het jaar pakte. Michigami eindigde als derde, voor Björk. De Zweed liep niet heel veel uit op Michelisz, want door de rode vlag ging men wat uitslag betreft één ronde terug en zo eindigde de Hongaar toch nog als vijfde.

'Turkije boos om Noorse inhuurkracht'

Misschien was het boosheid om flexwerk, misschien was het iemand op z'n laatste dag, of wellicht vond een Noorse werknemer het sowieso de moeite waard om Turkije pissig te maken tijdens een grote NAVO-oefening in het Noorse Stavanger.

Vrijdag berichtten we dat Turkije zich kwaad terugtrok nadat president Recep Tayyip Erdogan en grondlegger van de Turkse staat Mustafa Kemal Atatürk bij de oefening waren aangeduid als vijanden en doelwitten. De boosdoener blijkt een persoon die door Noorwegen is ingehuurd, aldus de NOS.

Tijdens de oefening merkten Turkse militairen dat Erdogan en Atatürk voorkwamen in een tabel met vijanden. "Zo kunnen we niet samenwerken, zo is er geen bondgenootschap", fulmineerde Erdogan daarop in een toespraak. Veertig Turken werden meteen terug naar huis gehaald.

NAVO-chef Jens Stoltenberg verontschuldigde zich al voor de uiterst pijnlijke blunder. Hij beklemtoont dat de fout niet bij de NAVO als zodanig ligt. Het is volgens hem aan het Noorse leger om de desbetreffende persoon te straffen. Maar handig is allemaal natuurlijk niet, want het gaat immers al zo lekker.

'Turkije boos om Noorse inhuurkracht'
'Turkije boos om Noorse inhuurkracht' (Foto: ANP)

Vrouwen Alkmaar naar derde plek in Eredivisie na doelpuntenfestijn

De voetbalsters van VV Alkmaar hebben de derde plek in de Eredivisie overgenomen. De ploeg won vrijdagavond in eigen huis van ADO Den Haag. Simone Kets, Katja Snoeijs en de jonge Kerstin Casparij zorgden binnen een half uur al voor 3-0, de pas 16-jarige Shanique Dessing deed namens ADO wat terug.

Kort voor de rust tekende Kets voor de 4-1, waarna Victoria Pelova ook voor rust nog de 4-2 maakte. Romy Speelman, met 17 jaar de derde scorende tiener bij ADO, was goed voor de 4-3 eindstand, want in de laatste veertig minuten werd niet meer gescoord.

Achilles '29 hield thuis een punt over aan het duel met PEC Zwolle. Melanie Bross zette de thuisploeg op voorsprong, Esmee de Graaf maakte de 1-1, waar het bij bleef. Goals van Fenna Kalma en Tiny Hoekstra hielpen sc Heerenveen thuis met 2-0 langs Excelsior Barendrecht.

Sinterklaas komt weer in het land

Sinterklaas komt zaterdag weer in het land. De goedheiligman zet aan het begin van de middag voet aan wal in het Friese Dokkum. De landelijke intocht, die rechtstreeks op televisie is te zien, gaat ook dit keer weer gepaard met een protest van tegenstanders van Zwarte Piet.

Dokkum verwacht zo'n 25.000 mensen die Sinterklaas en zijn gevolg van dichtbij komen bekijken. Op diverse plekken in de stad staan grote tv-schermen om niks te hoeven missen van de intocht. In een extra lange aflevering van het Sinterklaasjournaal is vanaf 12.00 uur de aankomst te zien.

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet houdt zaterdag eerst een 'mars voor beschaving' in Dokkum en vervolgens een protest tegen racisme langs de route. Volgens de organisatie reizen zo'n tweehonderd betogers af naar het noorden van het land. Hoewel in een aantal steden in het land inmidddels de roetveegpiet is geïntroduceerd, blijven volgens de actievoerders nog te veel plaatsen vasthouden aan het in hun ogen racistische karakter van Zwarte Piet.

Sinterklaas komt weer in het land
Sinterklaas komt weer in het land (Foto: ANP)

'Fout bij beelden arrestatie Henriquez'

Het Openbaar Ministerie (OM) erkent dat de filmpjes van de fatale arrestatie van Mitch Henriquez van mindere kwaliteit zijn dan de beelden die door de advocaat van de nabestaanden deze week tijdens het strafproces zijn ingebracht. Van twee filmpjes zijn de betere beelden "per abuis" intern niet beschikbaar gesteld aan de samensteller van de compilatie, meldt het OM vrijdag. In het geval van het derde filmpje beschikte het OM niet over de scherpere versie.

Advocaat Richard Korver kwam begin deze week tijdens de rechtszaak in de extra beveiligde zaal op Schiphol met drie filmpjes die beduidend beter van kwaliteit zijn dan die van justitie. Ook de rechtbank vroeg zich af hoe dat kon. Op verzoek van het OM heeft de Rijksrecherche dat vervolgens uitgezocht.

Mitch Henriquez overleed ruim twee jaar geleden nadat hij was gearresteerd op een Haags muziekfestival. Twee van de vijf agenten die betrokken waren bij zijn arrestatie staan momenteel voor de rechter.

'Fout bij beelden arrestatie Henriquez'
'Fout bij beelden arrestatie Henriquez' (Foto: ANP)

S&P handhaaft hoogste AAA-status Nederland

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) handhaaft de allerhoogste AAA-kredietwaardigheid voor Nederland. Ook is het vooruitzicht stabiel wat betekent dat er voorlopig ook geen kans is dat de rating wordt verlaagd.

S&P denkt dat de Nederlandse economie dit jaar met 3 procent zal groeien en met 1,8 procent volgend jaar. Volgens het kredietbureau is Nederland in staat om mogelijke financiële en economische schokken op te vangen.

S&P handhaaft hoogste AAA-status Nederland
S&P handhaaft hoogste AAA-status Nederland (Foto: ANP)

Bitcoin stijgt tot boven 8000 dollar

De waarde van de bitcoin is vrijdag voor het eerst gestegen tot boven de 8000 dollar. Daarmee laat de digitale valuta een opmerkelijk herstel zien van een eerdere daling, want afgelopen weekeinde was die nog minder dan 6000 dollar waard.

De stijging volgt op het bericht dat een geplande splitsing van de bitcoin in twee digitale munten zou zijn mislukt. De koers van de meest populaire digitale munt is wel erg grillig en laat vaak pieken en dalen zien. Sinds begin dit jaar is de bitcoin echter zeer sterk in waarde gestegen, namelijk meer dan 700 procent.

Bitcoin stijgt tot boven 8000 dollar
Bitcoin stijgt tot boven 8000 dollar (Foto: ANP)

Wal-Mart bestelt elektrische trucks Tesla

De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart Stores heeft een vroege bestelling geplaatst voor vijftien elektrische vrachtwagens van Tesla. Donderdagavond presenteerde Tesla het prototype van zijn nieuwe elektrische truck die in 2019 in productie moet worden genomen.

Wal-Mart wil vijf Tesla-vrachtwagens gaan inzetten in de Verenigde Staten en tien in Canada. Het bedrijf gaf aan het spannend te vinden om als eerste de nieuwe trucks uit te testen. Volgens Wal-Mart kunnen de elektrische vrachtwagens het bedrijf helpen om zijn duurzame doelstellingen te bereiken, waaronder het verlagen van de uitstoot.

Ook andere bedrijven hebben al laten weten orders te plaatsen voor de vrachtwagens van Tesla, waaronder de grote transporteur JB Hunt Transport. Het is niet bekend om hoeveel bestellingen het gaat.

Wal-Mart bestelt elektrische trucks Tesla
Wal-Mart bestelt elektrische trucks Tesla (Foto: ANP)

Leerkracht kan in bedrijfsleven meer verdienen

Leraren in het basisonderwijs en burgerpersoneel van Defensie verdienen doorgaans minder dan mensen met een vergelijkbare baan in het bedrijfsleven. Wie bij de provincie, de rechterlijke macht, als agent of als militair werkt is juist beter af dan zijn evenknie die niet in overheidsdienst is, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De lonen die de overheid uitbetaalt, verschilden het afgelopen decennium gemiddeld genomen niet van die in het bedrijfsleven. Met een lagere opleiding en een beroep met een lagere status kun je vaak meer verdienen in overheidsdienst. Bij hogeropgeleiden is dat juist omgekeerd.

De onderzoekers tekenen wel aan dat het moeilijk is in te schatten wat een leerkracht in het bedrijfsleven kan verdienen, omdat dat vaak geen exacte tegenhanger kent. Datzelfde geldt voor een militair, die wel meer verdient maar ook zijn leven riskeert.

Leerkrachten kunnen de komende tijd loonsverhoging tegemoetzien. Daarvoor is voor komend jaar 270 miljoen uitgetrokken.

Leerkracht kan in bedrijfsleven meer verdienen
Leerkracht kan in bedrijfsleven meer verdienen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.