Russische rodelaar profiteert optimaal van sneeuw, Duitsers winnen estafette

Rodelaar Semen Pavlichenko heeft in het Oostenrijkse Innsbruck de eerste World Cup-wedstrijd van het seizoen bij de mannen op zijn naam geschreven.

De 26-jarige Rus stond na de eerste run nog op de vijfde plaats, maar profiteerde vervolgens optimaal van de omstandigheden. Het sneeuwde in Innsbruck en vooral de laatste starters in de tweede run hadden daar last van. Niemand kwam daardoor aan de tijd van Pavlichenko, die net voor de wat heviger sneeuwval naar beneden kwam. 

De Oostenrijker Wolfgang Kindl, die vorig seizoen op zijn thuisbaan de wereldtitel pakte, strandde op 0,056 seconden op de tweede plek. Olympisch kampioen Felix Loch kende een slechte start in run één, maar maakte het in de tweede manche goed en werd op 0,07 seconden derde. 

Dat de omstandigheden veel invloed hadden op de wedstrijd was wel te merken aan het feit dat de toppers uit run één in run twee aanzienlijk minder snel waren en vice versa. Nico Gleirscher was bijvoorbeeld 21e in de eerste run en mocht daardoor in de tweede afdaling vroeg naar beneden, wat hem de vierde tijd van allemaal opleverde, uiteindelijk goed voor plek tien. 

De Duitser Johannes Ludwig crashte in run één bijna en eindigde als 32e, maar zette in run twee de allersnelste tijd neer. De Rus Roman Repilov kwam na een grote startfout slechts tot de 28e plek, maar was de op twee na snelste in run twee. Daar tegenover stonden onder meer Andi Langenhan en Dominik Fischnaller. De Duitser Langenhan was tweede na één run, maar viel met een 22e tijd terug naar de negende plek. Fischnaller, de snelste na run één, zette de veertiende tijd neer in run twee en eindigde als zesde.

De landenwedstrijd, waarin één vrouw, één man en één dubbel na elkaar start, werd zoals zo vaak weer een prooi voor Duitsland. Natalie Geisenberger, Loch en Toni Eggert/Sascha Benecken waren 0,358 seconden sneller dan Alex Gough, Mitchel Malyk en Tristan Walker/Justin Snith. Op 0,377 seconden was de derde plek voor de Russische ploeg, met Ekaterina Baturina, Pavlichenko en Aleksandr Denisev/Vladislav Antonov.