FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 juli 2017

'Heroïnevaccin in de maak'

Onderzoekers aan het Amerikaanse Scripps Research Institute zijn op de proppen gekomen met wat mogelijk een heroïnevaccin kan worden. Het middel is inmiddels succesvol getest op primaten en blokkeert de 'high' van heroïnegebruik.

Uit het onderzoek blijkt dat het middel tot zo'n acht maanden werkzaam kan blijven. Niet eerder heeft een dergelijk vaccin zoveel succes geboekt in de tests en de onderzoekers hopen dan ook dat men zeer binnenkort over kan gaan op testen met mensen. 

Het vaccin 'leert' het immuunsysteem om antilichamen tegen heroïne en de psychoactieve stoffen daarin aan te maken. Als er dan heroïne in het lichaam aanwezig is, zullen antilichamen aangemaakt worden om de heroïnemoleculen te blokkeren. Die komen zo niet bij de hersenen en dat voorkomt dat de gebruikers de 'high' van de drug voelen, wat moet helpen bij het onderdrukken en uiteindelijk het verslaan van een verslaving.

Heroïneverslaafden zouden zo geen motivatie meer hebben om het spul te blijven gebruiken, want het levert zelfs geen tijdelijke verlichting of iets anders positiefs op. Vooral herstellende verslaafden zouden veel baat hebben bij een dergelijk vaccin. 

Voor de geïnteresseerden: de hele studie is hier te vinden.

Lauda verwacht strijd met Red Bull

Mercedes-directeur Niki Lauda verwacht dat zijn Formule 1-team later dit jaar niet alleen met huidige concurrent Ferrari af moet rekenen, maar ook met Red Bull Racing. Dit zei de Oostenrijker naar aanleiding van de zege van Daniel Ricciardo in Azerbeidzjan.

Op het circuit van Baku vochten Mercedes en Ferrari elkaar af en toe de tent uit en er werden door de topteams fouten gemaakt, waarvan Ricciardo optimaal profiteerde. Ondanks dat Mercedes het constructeurskampioenschap leidt en Ferrari-coureur Sebastian Vettel in de rijdersstrijd is Red Bull weer een factor om rekening mee te houden.

Lauda zit dit aan Die Welt weten. "Toen Ricciardo in Baku de race won, gingen bij mij gelijk alle alarmbellen af. We kunnen Red Bull nog niet afschrijven. De eindstrijd tussen Ferrari en Mercedes krijgt er wellicht nog een derde rivaal erbij."

"Er is meer dan Lewis Hamilton tegen Sebastian Vettel. In Baku hebben we bij Mercedes zelf ook een aardige stap gezet, we waren in de kwalificatie drie tot vier tienden sneller dan Ferrari. Qua racetempo is het lastig in te schatten, want de wedstrijd verliep chaotisch. De komende twee races in Oostenrijk en Engeland zullen wat dat betreft een duidelijker beeld scheppen. Dit zijn sleutelwedstrijden om erachter te komen wie zich het snelst en meest efficiënt ontwikkelt."

Lauda ziet dat Red Bull-coureur Daniel Ricciardo vier podiums op rij heeft gepakt met als hoogtepunt de zege in Baku. De Australiër staat inmiddels vierde in het kampioenschap achter Mercedes-coureur Valtteri Bottas, maar als hij goed blijft presteren kan hij later dit jaar eventueel bovenaan meedoen.

Ophef om miljoenenvergoeding voor 'terrorist'

De Canadese regering is van plan een voormalige gevangene uit Guantanamo Bay een schadevergoeding te betalen van omgerekend 6,8 miljoen euro. Ook worden excuses aangeboden aan Omar Khadr, zeiden twee goed ingevoerde bronnen dinsdag. De oppositie is woedend om de "riante beloning voor een veroordeelde terrorist".

De zaak van Khadr houdt de gemoederen in Canada al jaren bezig. De Canadees werd in 2002 op vijftienjarige leeftijd na een vuurgevecht opgepakt in Afghanistan. Hij bekende een hospik te hebben gedood en werd de jongste gevangene in de Amerikaanse militaire gevangenis op Cuba. Hij zat er uiteindelijk tien jaar vast.

Het hooggerechtshof oordeelde in 2010 dat Canada schuldig was aan het schenden van de rechten van de destijds minderjarige verdachte, die ook door medewerkers van Canadese inlichtingendiensten is ondervraagd. Inmiddels is volgens de bronnen een akkoord bereikt over compensatie voor Khadr, die zijn bekentenis weer heeft ingetrokken.

De conservatieve oppositie is niet te spreken over de vermeende deal. "Het is één ding om te erkennen dat hij mogelijk slecht is behandeld", zei een woordvoerder. "Maar het is verkeerd om een riante beloning te geven aan een veroordeelde terrorist die een geallieerde soldaat heeft gedood."

Ophef om miljoenenvergoeding voor 'terrorist'
Ophef om miljoenenvergoeding voor 'terrorist' (Foto: ANP)

'Nieuwe Renault-test voor Kubica'

Robert Kubica zal binnenkort opnieuw met een Formule 1-auto van Renault gaan testen, zo meldt de BBC. De Pool kwam sinds zijn rallycrash in 2011 niet meer uit op het hoogste niveau vanwege de beperkingen die hij in zijn rechterarm heeft. Toch heeft hij met zijn oud-werkgever goed contact gehouden.

Vorige maand reed Kubica voor Renault op het circuit van Valencia in een 2012-auto en maakte indruk tijdens een testdag. De Pool zou sneller geweest zijn dan testcoureur Sergey Sirotkin. Volgens insiders is hij in de simulator van het Frans/Britse team zelfs vrijwel net zo snel als vaste coureur Nico Hülkenberg, al zegt dat niets over zijn daadwerkelijke prestaties op het circuit.

De prestaties van Kubica hebben hoge personen in de teamleiding van Renault enthousiast gemaakt over een mogelijke terugkeer van de 32-jarige coureur, al blijven ze bezorgd over de functionaliteit van zijn rechter arm. Hierdoor moest de 2012-bolide tijdens de test geschikt worden gemaakt voor bediening met links.

De vraag is of het met de 2017-auto ook zo goed zou gaan, omdat deze bolides veeleisend zijn voor de coureurs en het de vraag is of de rechterarm van Kubica genoeg kan bewegen om krappe linker bochten door te komen. Een tweede test zou nu in de planning staan, maar details hierover zijn niet bekend.

Dat Renault Kubica overweegt komt door de prestaties van Jolyon Palmer. De Brit wordt door Hülkenberg compleet weggevaagd en weet dat hij moet presteren. Het is dan ook de vraag of hij het seizoen af mag maken of dat Renault hem na de zomer zal gaan vervangen.

Kubica zelf ziet een terugkeer in de Formule 1 wel zitten. "Ik weet na een dag testen al dat ik het achter het stuur van een F1-bolide goed kan gaan doen. Het gevoel is goed en ik had niet verwacht het meteen zo goed te doen. Het geeft me geen zelfvertrouwen, omdat ik weet dat ik het wel zou kunnen, maar opluchting, omdat ik het fysiek aan kan."

"Ik heb nog een lange weg te gaan en daarom moet het stap voor stap. Als ik een kans krijg dan zal ik mijn uiterste best gaan doen. Zo niet, dan ga ik wat anders zoeken. Ik ben erg lang van het circuit weg geweest. Ik heb het erg gemist en ik geniet van het moment, omdat ik een zware periode mee heb gemaakt. Ik kon vier of vijf maanden geleden nog niet geloven dat ik nu in deze positie zou zijn."

Haase in eerste ronde Wimbledon uitgeschakeld door debutant Tiafoe

Voor Robin Haase zit het enkelspel op Wimbledon er na één ronde weer op. Dat was al even geleden, want in de vorige drie edities wist de Nederlander de tweede ronde te bereiken, waar hij het door een lastige loting dan al gelijk tegen toppers als Andy Murray op moest nemen. 

Dit keer stond Haase, de mondiale nummer 38, in ronde één tegenover de 19-jarige Amerikaan Frances Tiafoe, een van de grotere talenten op de tour en de huidige nummer 64 van de wereldranglijst. Wimbledon-debutant Tiafoe won de eerste set, maar Haase sloeg in set twee terug en trok de stand gelijk.

Haase werd in set drie al vroeg gebroken, maar pakte ook snel een opslagbeurt van Tiafoe af, waarna de set afstevende op een tiebreak. Daarin werkte de Nederlander een aantal setpoints weg, maar op eigen service maakte de jonge Amerikaan het toch af. Op 5-4 in set vier mocht Haase vervolgens serveren voor de set, maar hij gaf het volledig weg en zag Tiafoe met een lovegame de wedstrijd uitserveren: 3-6, 6-3, 6-7 (5), 5-7.

Urn met as vaste klant uit café gestolen

Dagelijks worden er wel diefstallen gepleegd, maar in Café 't Hartje in Alkmaar vond gisteren wel een heel bijzondere diefstal plaats. Daar werd namelijk een van de twee urnen met de as van een vaste klant van het eerste uur weggenomen. 

Bo was jarenlang een graag geziene gast in het café. Hij zou het een 'plezierig idee' gevonden hebben om een plaatsje in het café te krijgen om zodoende niet vergeten te worden. Volgens een woordvoerder van het café werd de diefstal ontdekt door de weduwe van Bo. De dader moet nog redelijk wat moeite gedaan hebben om de urn te ontvreemden: het kistje met daarin de urn hing namelijk aan het plafond. Er werd door de nabestaanden van Bo nog regelmatig een biertje bij de urn gezet als eerbetoon. 

De woordvoerder van het café gaat er niet vanuit dat er kwade opzet in het spel is: "Ik ga er wel een beetje vanuit dat de gene die het heeft gedaan niet wist wat die precies heeft meegenomen. Dat hoop ik tenminste".

As overleden klant gestolen uit cafe 't Hartje (Foto: Café 't Hartje)
As overleden klant gestolen uit cafe 't Hartje (Foto: Café 't Hartje)

Hieronder de huidige situatie, het kistje zonder de gestolen urn. 

As overleden klant gestolen uit cafe 't Hartje  (Foto: Café 't Hartje)
As overleden klant gestolen uit cafe 't Hartje (Foto: Café 't Hartje)

VS roepen Veiligheidsraad bijeen om lancering

De Verenigde Staten willen dat de VN-Veiligheidsraad zich buigt over de meest recente Noord-Koreaanse raketlancering. Amerikaanse diplomaten hebben gevraagd om een zitting achter gesloten deuren, zei een woordvoerder van de Amerikaanse VN-delegatie dinsdag. De vijftien leden tellende raad komt naar verwachting woensdag bijeen.

Noord-Korea zei dinsdag dat het voor het eerst een geslaagde proeflancering had gehouden van een intercontinentale ballistische raket, maar het is nog onduidelijk of dat klopt. Sommige analisten spraken het vermoeden uit dat het projectiel een bereik had van meer dan 8000 kilometer. Andere experts gaan uit van kleinere afstanden.

VS roepen Veiligheidsraad bijeen om lancering
VS roepen Veiligheidsraad bijeen om lancering (Foto: ANP)

Topspeelsters op Wimbledon maken geen fouten

Op de tweede dag van het damesenkelspeltoernooi op Wimbledon zijn weinig grote verrassingen te melden. De dames uit de top-20 van de plaatsingslijst gingen stuk voor stuk door naar de tweede ronde.

We beginnen bij de nummer één van de wereld, Angelique Kerber. De Duitse US Open-kampioene kent nog geen al te best jaar: op de Australian Open waren de achtste finales het eindstation, op Roland Garros bleef het zelfs bij een optreden in de eerste ronde. In Londen ging het in elk geval beter dan dat, want Kerber was met 6-4, 6-4 te sterk voor de Amerikaanse Irina Falconi.

De Tsjechische Karolina Pliskova (3) had niet al te veel moeite met Evgeniya Rodina uit Rusland (6-1, 6-4), terwijl de Deense Caroline Wozniacki (5) Timea Babos na een bij vlagen moeizame partij naar huis stuurde: 6-4, 4-6, 6-1. De als zevende geplaatste Russische Svetlana Kuznetsova kende een prima begin van haar toernooi en boekte een 6-3, 6-2 zege op de Tunesische Ons Jabeur.

Twee plekken lager op de plaatsingslijst vinden we Agnieszka Radwanska, die het opnam tegen de ervaren Jelena Jankovic. De Servische gaf Radwanska één set goed partij, maar daarna was het klaar: 7-6 (3), 6-0. De Franse hoop Kristina Mladenovic (12) rekende af met landgenote Pauline Parmentier: 6-1, 6-3. Garbiñe Muguruza, finaliste in 2015 en nu als veertiende geplaatst, stuurde Ekaterina Alexandrova met 6-2, 6-4 naar huis, terwijl Timea Bacsinszky (19) olympisch kampioene Monica Puig na een wisselvallige partij uit het toernooi sloeg: 6-1, 3-6, 6-0.

LB: Céline Dion trekt kleren uit voor Vogue

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Céline Dion bezoekt tijdens haar verblijf in Parijs niet alleen catwalkshows van de grootste modehuizen. De 49-jarige zangeres heeft in de Franse hoofdstad ook geposeerd voor Vogue. Voor het blad ging Céline zelfs uit de kleren.

Op een van de foto's die Vogue via Instagram deelde is te zien dat Céline naakt op een stoel zit. Haar edele delen bedekt ze door haar benen te kruisen, haar borsten zijn niet te zien achter haar armen. In het bijschrift weidt Vogue uit over de liefde van de zangeres voor haute couture.

Fans van de zangeres complimenteren Céline met haar uiterlijk. De foto waarop ze naakt te zien is, verzamelde op Instagram al ruim honderdduizend likes.

 

Here's a little naked fact to ponder while Celine Dion changes looks between shows: for the past five years she has worn haute couture near exclusively for her own performances (in Las Vegas and on her current "mini-tour" of Europe). She performs a minimum two hours a night, five or six nights a week, dancing and curtseying and generally gesticulating sans abandon, in handmade, hand-beaded delicacies designed solely to walk a catwalk or a carpet (and often with handlers). For Celine's orders, the houses send teams to Nevada for typically three fittings, before the garments are ultimately finished in her local, private atelier. Armani Prive, Schiaparelli, Giambattista Valli, Versace...only a partial list. Everyone, basically. In Vegas, Velcro panels are added to allow for her ribcage to expand or for a quick outfit change. Micro straps of elasticized chiffon prevent a slit from becoming a sloppy situation mid-squat. Shoes—always heels, never platforms—are ordered one size smaller (she is normally a 38) and refitted with metal shanks. Says Celine, "We have to make haute couture industrial." And, more enigmatically: "The clothes follow me; I do not follow the clothes." Which is to say: the haute couture, with all its fragility and handcraft, has to perform professionally for Ms. Dion. And privately as well. Years ago, Celine bought a classic little black dress from the Christian Dior atelier when the house was overseen by John Galliano. It is simple, falling to mid calf, and narrow as can be with just a hint of stretch. It requires a minimum of jewelry, a statement bracelet or perhaps one of the major diamond rings she designed with her late husband Rene Angelil: two pear cuts set in a wide pave band, or two hearts of diamond and emerald abstractly interlocking, on a cushion of yet more diamonds. This LBD forces you to walk one foot in front of the other. This is a dress Celine knows well and clearly loves, the simplest evocation of the private luxury of couture and the total antithesis of the red carpet hoopla that attends the union of fashion and celebrity. It is also the dress she wore to Rene's funeral. #CelineTakesCouture Photo by @sophfei.

Een bericht gedeeld door Vogue (@voguemagazine) op3 Jul 2017 om 10:25 PDT

Céline Dion trekt kleren uit voor Vogue
Céline Dion trekt kleren uit voor Vogue (Foto: BuzzE)

Turkije: Duits kunstwerk is oproep tot geweld

Een opvallend kunstwerk voor de Rijkskanselarij in de Duitse hoofdstad Berlijn is de Turkse regering in het verkeerde keelgat geschoten. De bedenker zou met het werk oproepen tot geweld tegen president Erdogan.

Het kunstwerk bestaat uit een zwarte auto, waar spandoeken naast zijn gehangen met foto's van Erdogan, de Russische president Vladimir Poetin en de Saudische koning Salman. "Wil je deze auto? Doodt de dictatuur", luidt het Duitstalige opschrift.

Die oproep viel slecht in Ankara. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is niet te spreken over het feit dat de Duitse politie niet heeft ingegrepen. De tekst op de spandoeken is volgens het departement een "directe oproep tot geweld".

Erdogan bezoekt Duitsland binnenkort vanwege de G20-top in Hamburg. Zijn voornemen om dan ook Turkse Duitsers toe te spreken, leidde eerder al tot wrijving tussen Ankara en Berlijn. De Duitse regering heeft duidelijk gemaakt dat ze niet zit te wachten op een dergelijke redevoering.

Turkije: Duits kunstwerk is oproep tot geweld
Turkije: Duits kunstwerk is oproep tot geweld (Foto: ANP)

Redan (16) vertrekt definitief bij Ajax

Ajax heeft definitief afscheid moeten nemen van Daishawn Redan. Het toptalent bevestigde dinsdag zijn transfer naar Chelsea via Instagram.

In maart sprak Goal nog met de goalgetter, die toen nog aangaf een langer verblijf op De Toekomst te overwegen. Het vertrek van het toptalent naar Londen was al langer bekend, maar nu is zijn vertrek ook definitief bevestigd. In het afgelopen seizoen maakte Redan zijn minuten in de B1 van de Amsterdammers, en mocht hij af en toe meedoen bij de A1.

Ondanks de belangstelling van verschillende andere topclubs, koos Redan voor een toekomst in Londen. Redan komt transfervrij over van Ajax, waardoor Chelsea geen transfersom hoeft te betalen.

 

It's official i have signed a contract with chelsea🙏🏽⚽️

Een bericht gedeeld door Daishawn Redan. (@dr.09_) op4 Jul 2017 om 9:08 PDT

Asscher laakt kritiek op Marcouch

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft dinsdag fel uitgehaald naar de kritiek van onder meer PVV op de voordracht van partijgenoot en ex-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch tot burgemeester van Arnhem.

In een bijdrage op Facebook noemt de bewindsman de kritiek van de PVV "een frontale aanval op integriteit en identiteit. Inclusief protestactie." En hij spreekt over een zure tweet van DENK, waarin DENK-voorman Tunahan Kuzu verwijst naar het lage aantal stemmen van Marcouch in Arnhem bij de jongste verkiezingen.

"Jongens, omarm de vooruitgang. Het is 2017. Arnhem draagt iemand voor als burgemeester omdat ze dat een goeie kandidaat vinden. Als DENK en PVV de achtergrond of het geloof er bij blijven halen missen ze het mooie nieuws - Nederlanders met een migratie-achtergrond kunnen alles worden wat ze willen. Omdat ze goed zijn in hun werk!"

De PVV demonstreert woensdag in Arnhem tegen de voordracht van Marcouch.

Asscher laakt kritiek op Marcouch
Asscher laakt kritiek op Marcouch (Foto: ANP)

Kamer bezorgd over kosten nieuwe onderzeeboot

De Kamer blijft met veel vragen zitten over de kosten voor de vervanging van de vier Nederlandse onderzeeboten. D66'er Salima Belhaj noemde het financiële aspect van het project dinsdag in de Kamer "echt zorgwekkend". Voor de mogelijke aanschaf is minimaal 2,5 miljard euro uitgetrokken.

Het CDA vindt de minister "vaag over het budget", zei Raymond Knops. PVV'er Gabriëlle Popken wilde graag weten wat het kabinet maximaal wil uittrekken voor de vervanging van de vier boten van de Walrusklasse. De PvdA, SP en GroenLinks zitten met soortgelijke vragen.

Wel is er een meerderheid om nieuwe onderzeeboten aan te schaffen. VVD en CDA zijn sowieso voor, terwijl de PVV "open" in het proces staat. Ook D66 lijkt geen onoverkomelijke bezwaren te hebben. De PvdA was eerder voor, maar vindt het nu "geen vanzelfsprekendheid" dat er nieuwe onderzeeboten komen, zei Kirsten van den Hul.

Minister Jeanine Hennis van Defensie benadrukte dat de vervanging nog in de studiefase zit. De komende maanden wordt meer duidelijk over de kosten. "Gaandeweg zal het inzicht in de kosten toenemen." In de tweede helft van volgend jaar moet de studiefase zijn voltooid. Een definitief besluit over vervanging valt in 2021. Tussen 2027 en 2031 moeten de huidige onderzeeboten dan worden vervangen.

Kamer bezorgd over kosten nieuwe onderzeeboot
Kamer bezorgd over kosten nieuwe onderzeeboot (Foto: ANP)

Minister schort privatisering bouwtoezicht op

Het toezicht op de bouw van huizen en andere gebouwen wordt voorlopig niet overgedragen aan het bedrijfsleven. Minister Ronald Plasterk wil de gemeentelijke taak privatiseren, maar stuitte dinsdag op bezwaren van de Eerste Kamer en stelt de maatregel een jaar uit.

Plasterk wil het toezicht overhevelen naar private bouwtechnische bureaus. Het toezicht wordt volgens hem zo deskundiger en goedkoper en drukt minder zwaar op kleine gemeenten. Maar onder andere het CDA vraagt zich af of de gemeente straks nog wel in staat is in te grijpen als het misgaat, een taak die wel aan de gemeente blijft voorbehouden.

Plasterk gaat vrijdag in de ministerraad bespreken of hij het wetsvoorstel kan aanpassen om de zorgen weg te nemen. Hij denkt erover de senaat ter geruststelling voor te leggen hoe hij de wet in de praktijk wil uitwerken.

Het bouwtoezicht staat sinds de fatale brand van vorige maand in een Londense woontoren extra in de belangstelling.

Minister schort privatisering bouwtoezicht op
Minister schort privatisering bouwtoezicht op (Foto: ANP)

SNES-mini zeer moeilijk verkrijgbaar

De Super Nintendo-mini die vorige week officieel werd aangekondigd is erg moeilijk te verkrijgen. Verschillende webwinkels nemen geen pre-orders meer aan en sommige mensen die een SNES-mini hadden besteld hebben bericht gekregen over vertraging in de levering. Ook webgigant Amazon UK stelde een limiet in van maximaal één SNES-mini per consument.

De SNES-mini komt op 29 september in de winkels te liggen. Het lijkt erop dat bij veel gamewinkels zoals Nedgame en Gamemania het per filiaal afhankelijk is of je nog kans maakt op een pre-order. Mensen die bij Wehkamp hebben besteld ontvingen een e-mail dat de SNES-mini wel geleverd kan worden, maar dat ook slechts één per klant wordt opgestuurd. Webwinkel Coolblue geeft zelfs aan dat de schattige Super Nintendo's bij hen al permanent uitverkocht zijn, en ook op bol.com krijg je nul op het rekest.

Mocht je wat advies willen inwinnen of willen klagen over Nintendo's schaarstebeleid, volg dan het SNES-mini-topic bij ons op het forum.

Thiem en Zverev zonder grote problemen door op Wimbledon

Dominic Thiem is op tijd uit zijn vormdip gekomen om op Wimbledon in elk geval enige indruk te maken. De Oostenrijkse nummer acht van de wereld leed onlangs nog verrassende nederlagen op gras tegen Robin Haase en de Indiër Ramkumar Ramanathan, maar in Londen stond hij er weer. Vasek Pospisil was het slachtoffer in de eerste ronde: de Canadees verloor met 6-4, 6-4, 6-3.

De als tiende geplaatste Alexander Zverev had het één set lastig met de Rus Evgeniy Donskoy, maar boekte wel een nette zege: 6-4, 7-6 (3), 6-3. Tomas Berdych, één plekje lager gerangschikt, moest zelfs een set afstaan, maar was toch te sterk voor Jeremy Chardy: 6-3, 3-6, 7-6 (4), 6-4.

De mondiale nummer elf, Grigor Dimitrov, moest tegen Diego Schwartzmann even op gang komen, maar had de Argentijn vervolgens in de tang: 7-6 (4), 6-2, 6-2. De jonge Chileense debutant Christian Garin deed het prima tegen Jack Sock, maar dolf tegen de nummer achttien van de wereld toch het onderspit: 6-3, 4-6, 7-6 (4), 6-3.

Feliciano Lopez, als negentiende geplaatst in Londen, kan naar huis. De Spanjaard gaf tegen Adrian Mannarino op in de vierde set, nadat de Fransman twee van de eerste drie sets won. 

Demare: "Ik heb hier hard voor gewerkt"

Arnaud Démare heeft zijn eerste zege in de Ronde van Frankrijk. De Frans kampioen was in Vittel de snelste, mede door de valpartijen eerder. "Ik heb hier hard voor gewerkt", aldus een blije Démare.

"Dat het nu uiteindelijk toch eens lukt, is ongelooflijk. Hier heb ik geen woorden voor. De hele ploeg heeft heel hard gewerkt. Gelukkig had ik ook de benen om het af te maken."

"Ik heb hier hard voor gewerkt en al dat labeur is vandaag beloond. Nu het 1 keer gelukt is, ben ik ervan overtuigd dat het nog eens kan." Door de etappewinst heeft de Fransman ook de leiding in het puntenklassement. Démare heeft een voorsprong van 43 punten op Marcel Kittel.

Pro Shots / George Deswijzen  (Pro Shots / George Deswijzen)
Pro Shots / George Deswijzen (Pro Shots / George Deswijzen)

Bier geeft kanker

Kanker is niet alleen een scheldwoord dat voornamelijk gehanteerd wordt door simpele zielen met een zeer beperkt vocabulaire, het is tevens een hele nare ziekte waar hele volksstammen aan doodgaan. En je kan het mede krijgen door alcohol te drinken, blijkt maar weer eens uit serieus onderzoek.

Sterker nog; het drinken van meer dan 1 liter bier per dag doet de kans op darmkanker met 21 procent stijgen. Zwaardere drinkers -gesteld op ongeveer 2 liter per dag- maken een behoorlijk vergrote kans om maag-, lever- of alvleesklierkanker te krijgen.

Als klapper op de vuurpijl hebben veel mensen die zichzelf als 'gemiddelde drinker' beschouwen (de definitie hiervan is geheel voor eigen rekening) een verhoogd risico op slokdarmkanker. Naarmate men steeds verder boven de onderzochte 1 liter per etmaal komt, neemt de kans dat de drinker in kwestie met bovenstaande ziektes wordt beloond steeds verder toe.

De vijf genoemde vormen van deze destructieve ziekte zijn eveneens de meest voorkomende types wereldwijd. Ze eisen bijna drie miljoen doden per jaar op. Een derde van het totaal van de hele kankerfamilie, globaal gezien.

Vooral bij darmkanker is het verband tussen alcohol en de ziekte zeer duidelijk: bij elf op de honderd gevallen is alcohol de hoofdverdachte. Om die reden, zo vinden topmedici in het Verenigd Koninkrijk, zouden de richtlijnen omtrent alcoholgebruik aangepast moeten worden. Zo zouden mannen niet meer dan 3 à 4 liter bier per week achterover moeten slaan om nog enigszins in de groene zone te blijven. Dit is dezelfde richtlijn die op het Britse eiland nu al voor vrouwen gehanteerd wordt.

Het onderzoek werd gedaan door Lisa Wilde, hoofd van het Darmkanker Onderzoeksinstituut, GB. Een collega uit Oostenrijk valt haar bij: "Een van de grote uitdagingen waarmee we te maken hebben op het gebied van drankgebruik, is dat de consumptie ervan nogal diep geworteld zit in de Europese maatschappij. Zowel cultureel als op sociaal gebied is dit het geval", zegt Marcus Peck van het Medische Universiteit te Wenen. "We zouden een minimumprijs moeten hebben en de toegang tot alcohol moeilijker moeten maken", vindt de professor. Met de data, die verzameld is door beide instituten, hopen ze de politiek te kunnen bereiken om het een en ander aan preventie te gaan doen.

Turkse oppositie stapt naar Europees hof

 De grootste Turkse oppositiepartij, de CHP, heeft dinsdag bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) bezwaar aangetekend tegen het referendum in april over de invoering van een presidentieel systeem. "Het referendum heeft in hoge mate zijn legitimiteit verloren", zei partijvoorzitter Kemal Kilicdaroglu.

De Turken stemden op 16 april met een krappe meerderheid voor een vergaande uitbreiding van de macht van president Erdogan. De uitslag is omstreden. De CHP en de pro-Koerdische HDP hebben de islamitisch-conservatieve regering beschuldigd van stembusfraude. De kiescommissie heeft verzoeken van de oppositie om de uitslag ongeldig te verklaren echter afgewezen.

CHP-woordvoerder Bülent Tezcan zei dat beslissingen van de verkiezingsautoriteit niet aangevochten kunnen worden. "Wij kunnen ons recht niet voor de rechter opeisen", zei hij. In de klacht bij het EHRM stelt de partij dat het belemmeren van de rechtsgang in Turkije in strijd is met de Europese mensenrechtenconventie. Voorts zegt de CHP dat het recht op vereniging en de vrijheid van meningsuiting zijn ingeperkt.

Turkse oppositie stapt naar Europees hof
Turkse oppositie stapt naar Europees hof (Foto: ANP)

Peter Sagan uit de Tour gehaald

Peter Sagan is uit de Tour de France gehaald. Eerder was hij gedeclasseerd naar de 115e plaats in de vierde etappe van de Tour de France. Ook kreeg de wereldkampioen dertig seconden tijdstraf, vanwege zijn actie, waardoor Mark Cavendish hard ten val kwam.

"Ik wist niet dat Mark achter me zat", legde Peter Sagan zijn roekeloze manoeuvre uit. "Hij kwam van rechts, toen ik naar het wiel van Kristoff of Démare wou springen."

"Mark kwam gewoon heel snel af en ik had niet genoeg tijd om naar links te sturen. Hij kwam mijn richting uit en belandde uiteindelijk in de nadar."

"Ik heb mijn excuses aan Mark aangeboden. Zo'n valpartij is toch niet niets", aldus Sagan kort na de finish.

Update 19:05

Peter Sagan is uit de Tour de France gezet na zijn actie. De Slowaak krijgt daarmee de zwaarst mogelijke straf voor zijn actie. Zijn ploeg, Team Bora, had al beroep aangetekend tegen de eerste straf, maar het is nog afwachten wat de wielerploeg hiermee doet.

'Duitse recherche kocht Panama Papers'

De Duitse federale recherche heeft de zogeheten Panama Papers aangekocht. Het gaat om miljoenen documenten uit de interne administratie van de Panamese zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca, bevestigen bronnen rond de Duitse regering dinsdag.

De Duitse politiedienst trok naar verluidt 5 miljoen euro uit voor de aankoop, onder meer om belastingontwijkers op het spoor te komen. De autoriteiten zouden volgens Duitse media ook bereid zijn de gegevens te delen met andere landen.

Het is nog onduidelijk wie de ruim 11 miljoen documenten heeft verkocht. De recherche weigerde dat te onthullen. Eerder legden onderzoeksjournalisten al de hand op de uitgelekte administratie van Mossack Fonseca. Zij gebruikten de informatie voor tal van onthullingen over belastingontwijking via belastingparadijzen.

'Duitse recherche kocht Panama Papers'
'Duitse recherche kocht Panama Papers' (Foto: ANP)

Fit for Free filmt in kleedkamers

Fitnessketen Fit for Free heeft in 19 vestigingen camera's in kleedkamers hangen. Bij zeker 1 vestiging was er een camera op de douches gericht.

Een woordvoerder van de fitnessketen verklaarde dat er veel werd gestolen uit de herenkleedkamers. Dankzij de camera's zou dat tot 0 teruggebracht zijn.

De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg enkele meldingen van klanten die vragen hadden bij het cameratoezicht. "Daarop hebben wij contact gezocht met de organisatie en gezegd waar hun cameratoezicht aan moest voldoen. Zij hebben verteld dat ze aan de voorwaarden zullen voldoen." Extra onderzoek deed de toezichthouder niet. "Wij gaan er van uit dat een bedrijf niet tegen ons liegt."

Vincent Böhre van stichting Privacy First vind het schandalig. "Mensen gaan zich toch anders gedragen, zelfs als de camera's uitstaan. Het is wachten op excessen, dat beelden uitlekken en een medewerker er misbruik van kan maken. Het gaat om hele gevoelige gegevens van mensen zonder kleding aan. Onder recht van privacy valt ook lichamelijke integriteit. Mensen kunnen niet meer ongedwongen zichzelf zijn", aldus Vincent Böhre.

Volgens Fit for Free zijn de camera's intussen uitgezet.

Kamer: keiharde aanpak slechte incassobureaus

Onbetrouwbare incassobureaus moeten keihard worden aangepakt. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich dinsdag achter de oproep van SP en PvdA.

Volgens de partijen confronteren incassobureaus mensen te vaak met onterechte vorderingen en te hoge incassokosten. Zij zetten mensen op ontoelaatbare wijze onder druk om rekeningen te betalen, aldus Jasper van Dijk van de SP en Gijs van Dijk (PvdA).

De Kamer roept de regering nu op om malafide incassobureaus keihard aan te pakken. Ook moeten er in overleg met de sector afspraken worden gemaakt om tot een socialere manier van incasso te komen.

De SP pleitte eerder voor boetes voor incassobureaus die onterecht kosten bij mensen in rekening brengen. Mensen met schulden worden belazerd en als melkkoe gebruikt, aldus Jasper van Dijk.

Kamer: keiharde aanpak slechte incassobureaus
Kamer: keiharde aanpak slechte incassobureaus (Foto: ANP)

Klaas Otto vervolgd voor mishandeling clublid

Het Openbaar Ministerie in Breda gaat oprichter Klaas Otto van motorclub No Surrender ook vervolgen voor de zware mishandeling van een voormalig clubgenoot in 2016. De aanklager denkt te kunnen bewijzen dat de voormalig voorman van de motorclub opdracht heeft gegeven voor de geruchtmakende mishandeling in Bergen op Zoom die vermoedelijk is uitgevoerd door andere clubleden.

Het 41-jarige slachtoffer van de mishandeling werd in mei na de een begrafenis van de vader van een lid van No Surrender meegenomen en afgetuigd in een bosgebied in Bergen op Zoom. Hij werd door zijn motorvrienden thuis afgeleverd met botbreuken in zijn gezicht, zijn bovenlichaam en aan ledematen. De Schiedammer werd door zijn vriendin naar het ziekenhuis gebracht, waar hij aangifte deed.

Vier leden van No Surrender uit Oss, Amsterdam, Rotterdam en Nieuwerkerk aan den IJssel zitten vast voor de mishandeling. Otto was al verdachte in een groot onderzoek naar afpersing, bedreiging en witwassen.

Klaas Otto vervolgd voor mishandeling clublid
Klaas Otto vervolgd voor mishandeling clublid (Foto: ANP)

Federer en Djokovic na opgaven simpel door op Wimbledon

Novak Djokovic en Roger Federer hebben zich beiden zonder overmatige inspanning geplaatst voor de tweede ronde van Wimbledon. De twee oud-kampioenen konden allebei na één set en een paar games weer terug naar het hotel, omdat hun tegenstanders er de brui aan gaven.

Djokovic stond tegenover de Slowaak Martin Klizan, die vanaf het begin al niet fit leek. Toch sleepte hij drie games uit het vuur in de eerste set, alvorens hij bij 6-3, 2-0 opgaf met een kuitblessure. Federer nam het op tegen Alexander Dolgopolov uit Oekraïne, die net als Klizan drie games won in set één. Bij 6-3, 3-0 moest ook Dolgopolov echter opgeven, in zijn geval wegens een enkelblessure.

De als 22e geplaatste Fransman Richard Gasquet dolf in ronde één al het onderspit. De Spaanse veteraan David Ferrer was in vier sets te sterk: 6-3, 6-4, 5-7, 6-2. De nummer zes van de plaatsingslijst, Milos Raonic, speelde een stroevere partij dan verwacht, maar schakelde Jan-Lennard Struff met 7-6 (5), 6-2, 7-6 (4) wel uit. Ook Gaël Monfils (als 15e geplaatst) kon zijn ticket voor de tweede ronde boeken na een 6-3, 7-5, 6-4 overwinning op een andere Duitser, Daniel Brands. 

Federer en Djokovic na opgaven simpel door op Wimbledon (Pro Shots / Action Images)
Federer en Djokovic na opgaven simpel door op Wimbledon (Pro Shots / Action Images)

Démare wint in door valpartijen ontsierde massasprint

Arnaud Démare heeft de vierde etappe gewonnen in de Tour de France. De Frans kampioen was na 207 kilometer de snelste. Peter Sagan werd tweede voor Alexander Kristoff. In de slotfase waren er twee grote valpartijen.

Meteen na de start gaat Guillaume van Keirsbulck. De Belg van Wanty - Groupe Gobert kreeg meteen alle ruimte van het peloton. Zijn voorsprong bedroeg meer dan tien minuten, maar Van Keirsbulck zou op zestien kilometer van de streep gegrepen. De Belg won wel de prijs voor de strijdlust.

Op anderhalve kilometer van de meet was er ook grote valpartij met daarbij Dylan Groenewegen en geletruidrager Geraint Thomas. Daardoor bleef een klein groepje over wie voor de etappe ging sprinten. Ook in het kleine groepje werd er gevallen. Cavendish viel tegen de hekken aan na een armbeweging van Sagan, waarna Degenkolb en Swift over hem heen vielen. In de sprint die volgde boekte Démare zijn eerste etappezege in de Tour de France.

Démare wint in door valpartijen ontsierde massasprint (Pro Shots / George Deswijzen)
Démare wint in door valpartijen ontsierde massasprint (Pro Shots / George Deswijzen)

Rusland en China eens over Noord-Korea

Rusland en China zijn het eens over een gezamenlijke opstelling om de spanningen rond het Koreaanse schiereiland te verminderen. Noord-Korea moet zijn atoom- en raketprogramma's bevriezen, maar ook de Verenigde Staten en Zuid-Korea moeten ophouden met hun grootschalige militaire oefeningen, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Het ministerie kwam met de verklaring na besprekingen tussen president Vladimir Poetin en zijn bezoekende Chinese ambtgenoot Xi Jinping. In de verklaring stellen Moskou en Peking ook dat Washington de stationering van het THAAD-antiraketsysteem onmiddellijk moet opschorten. De VS zeggen dat deze stationering noodzakelijk is om de raketdreiging die van Noord-Korea uitgaat weg te nemen.

Noord-Korea zei eerder dinsdag dat het voor het eerst een geslaagde proeflancering had gehouden van een intercontinentale ballistische raket, die de Amerikaanse staat Alaska zou kunnen treffen.

Rusland en China eens over Noord-Korea
Rusland en China eens over Noord-Korea (Foto: ANP)

'COA pompt criminele asielzoekers rond'

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) plaatst asielzoekers van wie bekend is dat ze ernstig overlast geven en crimineel gedrag vertonen, over van de ene opvanglocatie naar de andere. Dat gebeurt zonder dat betrokken burgemeesters of politiekorpsen daarvan weten. Dat stelt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Hij heeft criminele asielzoekers die bij de Nijmeegse politie bekend zijn een gebiedsverbod opgelegd, zodat ze niet buiten het terrein van het asielzoekerscentrum mogen komen.

Bruls noemt de situatie dinsdag "onacceptabel" in een brief aan minister Stef Blok en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie. "Door het rondpompen wordt het negatieve gedrag niet alleen in stand gehouden maar in zekere zin ook nog gefaciliteerd en kunnen deze lieden hun gang blijven gaan", aldus de boze Bruls.

'COA pompt criminele asielzoekers rond'
'COA pompt criminele asielzoekers rond' (Foto: ANP)

Blijvende onduidelijkheid islamitische school

De onduidelijkheid over een islamitische middelbare school in Amsterdam is nog niet voorbij. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker wil de school van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) bij nader inzien niet, omdat hij vreest dat de instelling de leerlingen van de maatschappij laat afkeren. De Raad van State boog zich over de zaak en gaf de bewindsman dinsdag ongelijk, maar dit betekent nog niet dat de school nu in augustus kan openen.

De Raad van State bepaalde in een voorlopige uitspraak dat Dekker in dit geval alleen tot zijn afwijzing had kunnen komen bij het niet halen van de leerlingenprognose. De staatssecretaris heeft niet aangetoond dat de voorspelde leerlingaantallen niet worden gehaald. Maar intussen moet de school voor zijn geld nog op een andere uitspraak wachten, één van de rechtbank in Amsterdam over de bekostiging.

Blijvende onduidelijkheid islamitische school
Blijvende onduidelijkheid islamitische school (Foto: ANP)

Slagter de beste in tweede etappe Ronde van Oostenrijk

Tom-Jelte Slagter heeft de tweede etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De Nederlander van Cannondale-Drapac was de snelste van een klein groepje, dat in de heuvelachtige slotfase was ontsnapt. Martijn Tusveld eindigde als vierde.

Vier renners kozen voor de vroege ontsnapping: Patrick Stosz (CCC Sprandi Polkowice), Marcel Neuhauser (Felbermayr-Simplon Wels) en Helmut Trettwer (WSA). De vier zouden op het plaatselijke circuit teruggepakt worden door het peloton.

De finale bestond namelijk uit drie maal de Jasenegg, een klim van van twee kilometer aan 4,7%. Op de laatste klim van Jasenegg kozen vier renners de aanval met daarbij twee Nederlanders: Slagter en Tusveld. De twee landgenoten kregen Miguel Angel Lopez en Mekseb Debesay met zich mee.

In de sprint was Slagter de snelste voor Debesay en Lopez. Op negen seconden werd Sep Vanmarcke vijfde en blijft hij de leider in het algemeen klassement. Voor Slagter was het zijn eerste zege van het seizoen.

Kamer wil landelijk schuldhulpnummer

De Tweede Kamer ziet wel wat in een landelijk hulpnummer voor mensen met schulden, zoals 112 bij incidenten of 144 voor Red een dier. Een meerderheid riep de regering dinsdag op te kijken of zo'n (gratis) schuldhulplijn mogelijk is.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) had vorige week al beloofd er met de gemeenten over te gaan praten. Maar ze benadrukte dat het aan de gemeenten is om er wat mee te doen, omdat zij over hulp bij schulden gaan.

Initiatiefnemer Jasper van Dijk (SP) pleit voor bijvoorbeeld het nummer 155 Schuld te lijf. Het kan de hulpverlening aan mensen met schulden toegankelijker maken. Ook vindt hij vroegtijdige hulp van belang om erger te voorkomen.

Veel mensen met schulden weten de weg niet in het oerwoud aan regelingen, aldus de SP'er. Volgens hem kan met een laagdrempelige hulplijn veel aan preventie worden gedaan.

Kamer wil landelijk schuldhulpnummer
Kamer wil landelijk schuldhulpnummer (Foto: ANP)

'Veltman langer bij Ajax'

Joël Veltman gaat zijn contract bij Ajax verlengen tot de zomer van 2020, zo melden De Telegraaf en Voetbal International.

De 25-jarige verdediger heeft uitgesproken dat hij zijn contract wil verlengen. Veltman had een aanbieding voor zijn contractverlenging enkele maanden in beraad.

De Nederlands international kreeg in het voorjaar een aanbod om zijn contract, dat afloopt in de zomer van 2018, te verlengen, maar liet de clubleiding weten te willen wachten.

Veltman speelt zodoende ook komend seizoen bij Ajax.

Kamer wil zwangerschapsverlof studenten

Zwangere studenten moeten recht krijgen op zwangerschapsverlof. Ook moeten ze op coulance en hulp van hun onderwijsinstelling kunnen rekenen, vindt de Tweede Kamer.

Veel studenten die in verwachting raken komen door hun zwangerschap in studieproblemen. Ze lopen vertraging op en hebben moeite hun studie op tijd af te ronden. Meer dan de helft studeert helemaal niet af.

Sommige universiteiten, hogescholen of mbo's hebben al allerlei voorzieningen voor zwangere studenten, maar andere hebben nog nauwelijks iets geregeld. De Kamer wil dat het kabinet met het onderwijs gaat overleggen over hulp voor studenten tijdens en na hun zwangerschap. Een student in verwachting moet onder andere een eigen studieprogramma kunnen volgen, vindt de Kamer.

SP en PvdA kregen dinsdag voor hun oproep aan het kabinet steun van de hele Kamer, op VVD, CDA, PVV en Forum voor Democratie na.

Kamer wil zwangerschapsverlof studenten
Kamer wil zwangerschapsverlof studenten (Foto: ANP)

Van Vleuten herpakt zich goed in Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft de tijdrit in de Giro Rosa gewonnen. De Nederlandse van Orica-Scott was 41 seconden sneller dan haar landgenote Anna van der Breggen. Van der Breggen blijft wel aan de leiding in het algemeen klassement.

In de tijdrit van 12,7 kilometer waren er twee klimmetjes verwerkt. De Santa Lucia (1.2 kilometer aan 10 procent) en de Muro di Sant’Elpidio (300 meter aan 20 procent).

Van Vleuten miste maandag in de waaieretappe de slag en verloor anderhalve minuut in het algemeen klassement. De Nederlandse herpakte zich goed en won ruim de tijdrit voor Van der Breggen. De Italiaanse Elisa Longo Borghini werd derde.

Gevonden lichaamsdelen Waal horen bij elkaar

Twee lichaamsdelen die in rivier de Waal apart van elkaar zijn gevonden, horen bij elkaar. De politie vermoedt dat het om een man gaat maar kan nog geen uitspraken doen over de identiteit en de doodsoorzaak.

Vorige week dinsdag werd een onderlichaam langs de rivier bij Winssen gevonden, waarna een dag later bij Zaltbommel een romp werd gevonden. Het is niet bekend hoe lang de lichaamsdelen in het water hebben gelegen.

Gevonden lichaamsdelen Waal horen bij elkaar
Gevonden lichaamsdelen Waal horen bij elkaar (Foto: ANP)

Diks: "Ik ben van jongs af aan al Feyenoord-fan"

Voetballer Kevin Diks speelt komend seizoen bij Feyenoord, dat de 20-jarige rechtsback huurt van het Italiaanse Fiorentina. Afgelopen seizoen verhuurde die club hem al aan Vitesse, waarmee hij in in zijn nieuwe tijdelijke thuis, De Kuip, de KNVB Beker pakte.

Het eerste officiële interview met Diks is inmiddels een feit. Daarin geeft hij onder meer aan al sinds zijn jeugd fan te zijn van Feyenoord. "Maar als je als prof wat verder komt verwatert dat natuurlijk een beetje", aldus Diks. Het hele interview met de nieuwe huurling van de Rotterdammers is hieronder te zien.

Bertens laat kansen liggen en verliest in 1e ronde Wimbledon

Voor Kiki Bertens zit het enkelspeltoernooi in Wimbledon er na één wedstrijd weer op. De nummer 24 van de wereld dolf het onderspit tegen de Roemeense Sorana Cirstea, die een kleine veertig plekken lager staat op de ranglijst.

Bertens begon prima en brak de Roemeense al in de eerste game. Op 5-2 mocht ze vervolgens serveren voor de set, maar dat ging fout. Op 5-4 kreeg ze nog een kans, maar wederom ging het fout, waarna Cirstea in de tiebreak toesloeg. 

In set twee leverde Bertens haar service op 4-4 in, maar ze brak de Roemeense gelijk terug. Vijf gamepoints waren voor de Nederlandse echter niet genoeg om haar eigen game daarna te behouden en Cirstea plaatste de beslissende break, waarna ze het met een lovegame uitserveerde: 6-7 (4), 5-7.

NAC Breda huurt vijfde speler van Manchester City

NAC Breda is er opnieuw in geslaagd om een speler op huurbasis over te nemen van Manchester City. Ook de Spanjaard José Ángel Tasende maakt tijdelijk de overstap.

NAC Breda huurt Angeliño voor één seizoen. De linksback is na Thierry Ambrose, Pablo Marí, Paolo Fernandes en Manu García de vijfde speler van Manchester City die tijdelijk de overstap maakt.

"Angeliño is een groot talent van Manchester City met al aardig wat ervaring door zijn drie eerdere uitleenbeurten. Daarnaast heeft hij ook al zijn debuut in het eerste elftal van Manchester City gemaakt en heeft hij zelfs kunnen ruiken aan het grote werk in de Champions League", liet Hans Mulders, technisch directeur van NAC Breda, weten op de officiële website van de club.

NAC Breda was op zoek naar versterkingen voor de vleugelpositie en heeft hiermee zijn gewenste aanwinst binnen. Angeliño speelde eerder op huurbasis voor New York City, FC Girona en Real Mallorca.

Rutte klaagt bij Israëlische premier

Premier Mark Rutte heeft de inbeslagname door Israël van deels door Nederland gefinancierde zonnepanelen in een Palestijnse dorp bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aangekaart. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer. Netanyahu laat de zaak uitzoeken.

Koenders noemde op vragen van D66 de inbeslagname van de spullen in het dorp Jubbet adh Dhib op de Westelijke Jordaanoever'onacceptabel'. De zonnepanelen en ondersteunende apparatuur maken deel uit van een groter project om tien Palestijnse dorpen op de Westelijke Jordaanoever van stroom te voorzien. Nederland heeft een half miljoen euro bijgedragen aan het project.

Rutte klaagt bij Israëlische premier
Rutte klaagt bij Israëlische premier (Foto: ANP)

Bewaren

NPO komt met vernieuwde on-demanddienst

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft een vernieuwde video on-demanddienst. Hierbij is het onder meer mogelijk tegen betaling programma's langer en in een hogere beeldkwaliteit terugkijken, zonder reclame.

De vernieuwde versie van het voormalige Uitzending Gemist, NPO Start genoemd, biedt de kijker de mogelijkheid om een gratis profiel aan te maken, waarmee je verder kunt kijken op alle apparaten of je favoriete programma's kunt volgen. Op basis daarvan krijgt de gebruiker aanbevelingen. Met speciale kinderprofielen kunnen kinderen in elke leeftijdscategorie veilig hun eigen programma's bekijken. De beeldkwaliteit bij het terugkijken, een veelgehoorde klacht, verbetert bij de reguliere NPO Start vooralsnog niet.

Wie echter een NPO Start Plus-abonnement afsluit, voor 2,95 per maand, kan de programma's van de publieke omroep een jaar lang in HD-kwaliteit terugkijken. Ook is het mogelijk om bij het begin van een nieuw seizoen van een serie alle oude seizoenen nogmaals te zien. Volgens de NPO kost het langer aanbieden van deze programma's extra geld, waardoor er een bedrag aan is verbonden. Volgens Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, is het een wens van een deel van de gebruikers om meer en langer terug te kunnen kijken, in een betere kwaliteit en zonder reclame. "Die extra service kunnen we ze op deze manier bieden."

NPO komt met vernieuwde on-demanddienst
NPO komt met vernieuwde on-demanddienst (Foto: ANP)

Parlement steunt klimaatverdrag Parijs

Na de Tweede Kamer is dinsdag ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met het klimaatverdrag van Parijs waarin is afgesproken om de wereldwijde temperatuurstijging tot minder dan 2 graden Celsius te beperken.

In de Senaat stemde alleen de PVV tegen het akkoord dat eind 2015 tot stand kwam. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vorige maand aan dat zijn land zich zal terugtrekken uit het verdrag.

Parlement steunt klimaatverdrag Parijs
Parlement steunt klimaatverdrag Parijs (Foto: ANP)

Poetin treft Trump vrijdag in Hamburg

De Russische president Vladimir Poetin spreekt zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump vrijdag persoonlijk in Hamburg. Het is de eerste ontmoeting tussen de twee staatshoofden, die op de G20-top plaatsheeft. Het Kremlin deed dinsdag melding van de bijeenkomst, zonder verdere details vrij te geven.

De banden tussen Moskou en Washington zijn extra gespannen sinds de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De relatie was al slecht door de annexatie van de Krim, het Oekraïense schiereiland en dat Rusland in 2014 innam.

Poetin treft Trump vrijdag in Hamburg
Poetin treft Trump vrijdag in Hamburg (Foto: ANP)

Minella na nederlaag op Wimbledon: "Ik ben 4,5 maand zwanger"

Tennisster Mandy Minella verloor maandag op Wimbledon haar partij in de eerste ronde van het damesenkelspel. Francesca Schiavone was met 6-1, 6-1 veel te sterk voor de Luxemburgse nummer 82 van de wereld, maar na afloop deed ze een opvallende uitspraak.

Op de persconferentie na de wedstrijd kondigde Minella namelijk aan dat ze al 4,5 maand zwanger is van het eerste kind van de tennisster en haar coach, tevens haar man. De 31-jarige Minella vertelde dan ook voorlopig even een pauze te nemen, maar wel pas nadat ze helemaal klaar is in Londen: samen met de Letse Anastasija Sevastova staat ze nog in het dubbeltoernooi.

Haar babybuik wist Minella tijdens de wedstrijd te verbergen door een wat los jurkje te dragen, maar na afloop kon ze zich niet meer inhouden en moest het nieuws eruit. Ze is overigens niet de eerste speelster die zwanger op een Grand Slam-toernooi staat: Serena Williams won in januari de Australian Open toen ze zo'n twee maanden in verwachting was.

Minella in haar wedstrijd tegen Schiavone (Pro Shots/Action Images)
Minella in haar wedstrijd tegen Schiavone (Pro Shots/Action Images)

14 jaar cel voor corrupte douanier Rotterdam

De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. ( 56) uit Kwintsheul veertien jaar gevangenisstraf opgelegd. De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat het strafmaximum van zestien jaar had geëist.

De corrupte praktijken zouden de douanier als selecteur van containers in de Rotterdamse haven ten minste 3,5 miljoen euro hebben opgeleverd, zo becijferde het Openbaar Ministerie. Zijn medeverdachten Dennis van den B. uit Rotterdam, René F. uit Schiedam en André van der H. uit Utrecht kregen respectievelijk tien, vier en drie jaar gevangenisstraf opgelegd voor onder meer omkoping van de douanier of de invoer van grote partijen cocaïne uit Zuid-Amerika.

De rechtbank oordeelde verder dat de gebruikte opsporingsmethoden tegen de hoofdverdachten waren toegestaan en binnen de grenzen van het toelaatbare vielen. Daarover had de verdediging meermalen geklaagd.

14 jaar cel voor corrupte douanier Rotterdam
14 jaar cel voor corrupte douanier Rotterdam (Foto: ANP)

Hamburg vreest 8000 gewelddadige relschoppers

Tijdens de economische top van de landen van de G20 in Hamburg trekken mogelijk 8000 gewelddadige extremisten en relschoppers naar de stad. Dit zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, dinsdag. Ongeveer 20.000 politieagenten zijn op de been om de staatshoofden en regeringsleiders vrijdag en zaterdag te beveiligen.

De autoriteiten vrezen dat vooral extreemlinkse groepen op de top afkomen. In de stad zelf wonen naar schatting al 1100 extreemlinkse Hamburgers van wie er circa 650 tot geweldpleging geneigd zijn. Het gaat bijvoorbeeld om de Autonomen, gewelddadige extremisten die zich tegen de gevestigde orde en het kapitalisme keren en de Roter Aufbau Hamburg, een groep van marxistisch-leninistische signatuur die zich keert tegen internationale bedrijven en instellingen.

Maar volgens de Hamburgse politiechef Ralf Martin zijn er ook uit het buitenland links-extremisten op weg. Hij sprak vooral van figuren uit Scandinavië, Italië en Zwitserland. Martin beklemtoonde dat die niet komen om te protesteren, maar "om massaal aanvallen te plegen".

Hamburg vreest 8000 gewelddadige relschoppers
Hamburg vreest 8000 gewelddadige relschoppers (Foto: ANP)

'De Boer wil Tete en Veltman bij Crystal Palace'

Ajax raakt mogelijk twee spelers kwijt aan het Crystal Palace van Frank de Boer. De Nederlander wil Kenny Tete en Joël Veltman.

Eerder was al bekend dat De Boer interesse zou hebben in Joël Veltman. Ook Kenny Tete werd genoemd bij Crystal Palace, maar The Guardian meldt dat De Boer beide spelers over wil nemen.

De oud-trainer van Ajax wil beide spelers volgens de krant voor ongeveer elf miljoen euro overnemen van de Amsterdammers. De Boer hoopte eerder op de komst van Mamadou Sakho, maar de club wil niet voldoen aan de vraagprijs van 35 miljoen euro.

Hierdoor heeft De Boer zijn pijlen verzet naar Tete en Veltman. De oefenmeester wil beide spelers overnemen van Ajax. De club uit Amsterdam is bereid mee te werken aan een transfer van Tete, maar het is nog de vraag of ook Veltman mag vertrekken.

Onterecht geld voor zieltogende Jobsschool

Het bestuur van de Amsterdamse Steve Jobsschool De voorsprong heeft over de afgelopen winterperiode 130.000 euro overheidsgeld ontvangen, terwijl er wegens gebrek aan leerlingen geen les meer werd gegeven. Dat heeft de Onderwijsinspectie vastgesteld. De inspectie zoekt nog uit of het bestuur het geld moet terugbetalen.

Het bestuur van de school heeft naar eigen zeggen te goeder trouw gehandeld tijdens het afbouwen van de onderwijsactiviteiten en het geld gebruikt voor een andere school.

De kwestie kwam in maart van dit jaar aan het rollen, toen er nog één leerling ingeschreven stond en alle lesactiviteiten allang waren gestopt. Vorige zomer was al vastgesteld dat de school niet levensvatbaar was.

Een school heeft geen recht meer op geld vanaf het moment dat deze "effectief"is gesloten.

Onterecht geld voor zieltogende Jobsschool
Onterecht geld voor zieltogende Jobsschool (Foto: BuzzT)

DENK-raadslid tot de orde geroepen

Het Alkmaarse DENK-raadslid Mohamed Keskin is maandagavond door voorzitter Paul Verbruggen tot de orde geroepen omdat hij zijn betoog in het Turks wilde houden. Een geïrriteerde Verbruggen maakte Keskin duidelijk dat hij zich in een raadszaal in Alkmaar bevond en dat de voertaal derhalve Nederlands is.

Keskin gaf als verweer aan dat er in voorgaande vergaderingen ook Engelse en Franse teksten te horen waren en dat hij dus niet begreep waarom Turks niet is toegestaan. Ondanks zijn gesputter las hij zijn tekst uiteindelijk toch gewoon in het Nederlands voor. 

Juncker noemt EU-parlement 'belachelijk'

Het Europees parlement is "niet serieus". "Jullie zijn belachelijk", zei een woedende voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker dinsdagmorgen op de plenaire zitting in Straatsburg. Nauwelijks dertig parlementariërs waren komen opdagen voor een zitting met premier Joseph Muscat, over het net afgesloten EU-voorzitterschap van Malta.

"Als het mevrouw Merkel of meneer Macron was geweest, dan hadden we een vol huis gehad", las Juncker het parlement de les. "Het parlement dient ook de kleine lidstaten te respecteren. Ik zal nooit meer aan zo'n soort zitting deelnemen", brieste de Luxemburger.

De voorzitter van het parlement, Antonio Tajani, tikte Juncker op de vingers. "Wilt u meer respect tonen. U mag kritiek hebben maar de Europese Commissie controleert niet het parlement, maar omgekeerd." Nadat Juncker nog "jullie zijn belachelijk" riep, vroeg Tajani hem "alstublieft" van toon te veranderen. "We zijn niet belachelijk."

Juncker noemt EU-parlement 'belachelijk'
Juncker noemt EU-parlement 'belachelijk' (Foto: ANP)

Wilders demonstreert tegen Marcouch

PVV-leider Geert Wilders gaat woensdag in Arnhem demonstreren tegen de voordracht van PvdA'er Ahmed Marcouch als nieuwe burgemeester van de Gelderse hoofdstad. Hij doet dat samen met de voorzitter van de PVV-fractie in de Provinciale Staten van Gelderland, Marjolein Faber, en enkele andere PVV'ers, laat Wilders dinsdag weten.

Arnhem is één van de plaatsen waar de PVV volgend jaar voor het eerst mee wil doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De demonstratie moet plaatsvinden voor het gemeentehuis van Arnhem.

"De man die wél vindt dat agenten Turks of Arabisch moeten kunnen spreken én voorstander is van hoofddoekjes bij de politie, maar vindt dat PVV'ers niets bij de politie te zoeken hebben. Die man is straks de baas van de politie. Schandalig!", aldus Wilders.

Volgens Wilders wilde Marcouch van Amsterdam Nieuw-West "een islamitisch stadsdeel maken" en is de PvdA'er "fan van de islamofascistische moslimbroeder al-Qaradawi".

PVV demonstreert tegen Marcouch in Arnhem
PVV demonstreert tegen Marcouch in Arnhem (Foto: ANP)

'Nederlands kampioen Sinkeldam stapt over naar FDJ'

Wielrenner Ramon Sinkeldam vertrekt naar verluidt na dit jaar bij Team Sunweb. De 28-jarige Nederlands kampioen heeft volgens het AD een contract getekend bij het Franse FDJ, waar hij de eerste Nederlander ooit in de ploeg zal worden.

Sinkeldam is bezig aan zijn zesde jaar bij Sunweb - en diens voorgangers - nadat hij overkwam van de continentale ploeg van Rabobank. Bij FDJ zou hij een contract voor één jaar hebben getekend, met een optie voor een tweede seizoen. 

Nu Marcel Kittel en John Degenkolb al even weg zijn bij Sunweb, was Sinkeldam op zoek naar een nieuwe ploeg om als lead-out voor een topsprinter te fungeren. Bij FDJ kan hij die rol vervullen voor de Frans kampioen, Arnaud Démare, een van de rapste sprinters van het moment. 

Bijkomend voordeel is overigens dat Sinkeldam het eerste deel van 2018 dan gewoon in een echte kampioenstrui kan rijden. De ploeg van Marc Madiot laat haar nationaal kampioenen altijd rijden in een trui met louter de kleuren van de vlag, zodat ze goed te herkennen zijn. Bij Sunweb rijdt Sinkeldam in een nauwelijks herkenbare kampioenstrui, waar een klein Nederlands vlaggetje op staat.

Adviseur EU-hof: Uberpop mag verboden worden

EU-lidstaten die dat willen, mogen de taxidienst UberPop verbieden zonder wetten die de vervoersdienst strafbaar stellen aan te melden bij de Europese Commissie. Dat staat dinsdag in een advies van advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europees Hof van Justitie. Het hof volgt dergelijke adviezen doorgaans.

Bij UberPop kunnen passagiers via een app vervoer bestellen bij particuliere, niet-professionele chauffeurs die daarvoor hun eigen auto gebruiken. De Franse autoriteiten hadden het verboden, maar zonder het voor te leggen aan Brussel. Uber vond daarom dat vervolging niet mogelijk was. De rechtbank in het Franse Lille wilde nu van het Europees Hof weten of Parijs het verbod hadden moeten voorleggen.

Volgens de advocaat-generaal is een melding aan de Europese Commissie echter niet nodig, omdat dat zou leiden tot een "onredelijke uitbreiding van de kennisgevingsplicht".

Update 12:53 uur
Een woordvoerder van Uber laat in een reactie weten dat ze kennis heeft genomen van de uitspraak en wil wachten op de officiele uitspraak later dit jaar. Ze benadrukken dat het hier ging om een Franse wet uit 2014, en dat ze in 2015 al gestopt is met het aanbieden van UberPop in Frankrijk.

Adviseur EU-hof: Uberpop mag verboden worden
Adviseur EU-hof: Uberpop mag verboden worden (Foto: BuzzT)

Asielzoekers beginnen hotel in Bijlmerbajes

Een deel van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam wordt tijdelijk als hotel ingericht. Asielzoekers gaan het hotel runnen om werkervaring op te doen.

Movement on the Ground, een stichting die vluchtelingen helpt bij hun integratie, laat dinsdag weten dat voor het opzetten van het hotel en de begeleiding 50.000 euro nodig is. De stichting wil het project voor een deel financieren met inkomsten uit het hotel. Ook hoopt de organisatie via crowdfunding bijdragen van bedrijven en andere sponsors te krijgen.

Hotelgasten kunnen vanaf augustus in de oude Bijlmerbajes slapen. Het hotel blijft in ieder geval tot het eind van het jaar geopend.

In het azc in de vroegere gevangenis wonen nu ongeveer zeshonderd vluchtelingen.

Asielzoekers beginnen hotel in Bijlmerbajes
Asielzoekers beginnen hotel in Bijlmerbajes (Foto: ANP)

Film1 begint ondemand-kanaal

Film1 begint eind augustus met een ondemand-kanaal bij Ziggo. Kijkers kunnen op een zelfgekozen tijdstip een film kijken uit het aanbod. Het nieuwe kanaal komt op de plaats van de zender Film1 Sundance. Film1 komt hiermee tegemoet aan het veranderende kijkgedrag van de consument.

Bij Film1 konden abonnees al via het web en de Film1 App films kijken op een moment waarop het hen uitkomt. "Mensen willen de nieuwste, grootste blockbusters en beste Nederlandse films zien. Wat verandert is het kijkgedrag van de consument", zegt Kate Marsh van Sony Pictures Television Europe. "Zij willen steeds vaker on demand kijken, via tv, tablet of telefoon."

De nieuwe zender toont naast de verschillende titels ook trailers. Het kanaal is toegankelijk voor abonnees met een Ziggo Mediabox. Een deel van de films wordt daarnaast uitgezonden op de lineaire zenders Première, Family, Drama en Action.

Film1 begint ondemand-kanaal
Film1 begint ondemand-kanaal (Foto: BuzzE)

Nog steeds drugs in Woenselse Poort

Ondanks verscherpte controles wordt er nog steeds drugs aangetroffen in de Eindhovense tbs-kliniek De Woenselse Poort. Een woordvoerder van de kliniek heeft dat dinsdag gezegd naar aanleiding van een bericht van het Eindhovens Dagblad.

Bij de krant meldde zich een moeder die vertelde dat haar zoon in de kliniek was betrapt op gebruik van cocaïne. De Woenselse Poort gaat niet in op dit geval, maar erkent dat het nog niet is gelukt om de kliniek volledig drugsvrij te krijgen. "We doen ons uiterste best maar ondanks alle maatregelen worden er nog drugs aangetroffen."

De Woenselse Poort ligt onder een vergrootglas naar aanleiding van berichten over misstanden. Eerder dit jaar werd bekend dat een derde van de patiënten positief scoort in drugstesten. Ondanks een verbod gebruikten patiënten (soft)drugs, soms met medeweten van personeel.

Om het drugsgebruik terug te dringen, is er een strengere toegangscontrole en worden kamers gecontroleerd door drugshonden.

Nog steeds drugs in Woenselse Poort
Nog steeds drugs in Woenselse Poort (Foto: ANP)

OM eist bij hof cel tegen Rick Brandsteder

Televisiepresentator Rick Brandsteder moet van het Openbaar Ministerie (OM) vier weken de cel in, waarvan twee weken voorwaardelijk, voor een mishandeling in het uitgaansleven vorig jaar. Het OM eiste dinsdagochtend eveneens een werkstraf van negentig uur bij het gerechtshof in Amsterdam.

De rechtbank veroordeelde Brandsteder, de zoon van televisiecoryfee Ron, vorig jaar tot een voorwaardelijke celstraf van een week vanwege de mishandeling. Ook moest de presentator een boete van 750 euro en 250 euro schadevergoeding betalen. Het OM vond de straf te laag en ging in beroep, aangezien Brandsteder al eerder is veroordeeld voor dergelijke incidenten.

Brandsteder zou eind januari iemand in het gezicht hebben geslagen nadat hij zou zijn geprovoceerd door het slachtoffer. Dat gebeurde nadat de presentator, naar eigen zeggen, per ongeluk voordrong bij het toilet.

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

OM eist bij hof cel tegen Rick Brandsteder
OM eist bij hof cel tegen Rick Brandsteder (Foto: BuzzE)

Pyongyang claimt bezit intercontinentale raket

Noord-Korea heeft dinsdag naar eigen zeggen een proef gedaan met een intercontinentale ballistische raket (ICBM). De proef met de langeafstandsraket is volgens het regime geslaagd, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Slechts vijf landen in de wereld hebben ICBM-systemen tot hun beschikking. In de ogen van Amerikaanse en Zuid-Koreaanse waarnemers heeft Noord-Korea dinsdag echter een proef met een krachtige middellangeafstandsraket gedaan.

De raket heeft een hoogte bereikt van meer dan 2300 kilometer en heeft in zijn boog naar schatting 6000 kilometer afgelegd. Het projectiel kwam 930 kilometer van de lanceerplaats in zee.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in neemt de jongste raketproef van Noord-Korea erg serieus. Hij zei dat wordt geanalyseerd of het om een soort ICBM kan gaan. De Zuid-Koreaanse leider werd 10 mei president en heeft sindsdien al zes raketproeven van de noorderburen meegemaakt. Hij heeft dinsdag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen "meer maatregelen tegen Noord-Korea te nemen na de laatste provocatie".

In de regio heerst grote onrust over de Noord-Koreaanse obsessie met raketten. Ook de Amerikanen maken zich grote zorgen over het nucleaire en raketprogramma van het totalitaire regime in Pyongyang. Dat werkt waarschijnlijk aan de ontwikkeling van raketten die de Verenigde Staten kunnen bereiken. De Amerikaanse president Donald Trump heeft China opgeroepen Noord-Korea aan te pakken en "eens en voor altijd een einde te maken aan deze onzin". Trump ontmoet eind deze week zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping tijdens de topconferentie van de G20 in Hamburg.

Pyongyang claimt bezit intercontinentale raket
Pyongyang claimt bezit intercontinentale raket (Foto: ANP)

Leefbaar draagt Simons voor als wethouder

Leefbaar Rotterdam draagt voormalig raadslid en partijvoorzitter Robert Simons voor als opvolger van de opgestapte wethouder Ronald Schneider. Simons wordt unaniem gesteund door de dertien leden in de raadsfractie van Leefbaar, maakte de partij dinsdag bekend.

De gemeenteraad neemt donderdag een besluit over zijn benoeming. Als de raad daarmee instemt, krijgt Simons de portefeuille stedelijke ontwikkeling en integratie.

Schneider vertrok vorige week na een kritisch rapport over zijn betrokkenheid bij een miljoenenfraude bij het Rotterdamse poppodium Waterfront. Door een onverwachte overstap van ex-Leefbaar-raadslid Mo Anfal naar de partij Nida raakte de coalitie van Leefbaar, D66 en CDA ook even de meerderheid in de gemeenteraad kwijt. Door gedoogsteun van ChristenUnie-SGP is die meerderheid hersteld.

Simons zat van 2006 tot 2014 voor Leefbaar in de gemeenteraad. In 2015 werd hij partijvoorzitter.

Leefbaar draagt Simons voor als wethouder
Leefbaar draagt Simons voor als wethouder (Foto: ANP)

Agressieve man bedreigt advocaat Plasman

Advocaat Peter Plasman heeft een agressieve man achter zich aan, die maandag en dinsdag de ruiten van zijn kantoor in Amsterdam-Zuid heeft ingegooid. De man achtervolgt de raadsman sinds vorige week om nog onduidelijke redenen en hij uit volgens Plasman ernstige dreigementen tegen hem en zijn gezin, zo bevestigt hij na een bericht op AT5.

De eerste ruit sneuvelde maandag onder werktijd, toen er een grote baksteen naar binnen werd gegooid. Een van de medewerkers van het advocatenkantoor kreeg grote glasscherven langs zich heen en het is volgens Plasman een wonder dat niemand is geraakt door de steen. Hij heeft dan ook aangifte gedaan bij de politie van poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Dinsdagochtend vroeg gingen de rest van de grote ramen aan gruzelementen. Plasman weet zeker dat het om dezelfde dader gaat, aangezien hij op Facebook reageert op de incidenten. Volgens de advocaat betreft het een ex van een voormalig cliënte, die een maand geleden Plasman om hulp had gevraagd omdat ze ook ernstig door deze man zou worden bedreigd. De politie heeft hem nog niet aangehouden, meldde een woordvoerster.

Agressieve man bedreigt advocaat Plasman
Agressieve man bedreigt advocaat Plasman (Foto: BuzzE)

Rokers steken vaker illegale peuk op

Rokers hebben vorig jaar veel meer illegale sigaretten opgestoken. In totaal ging het om 720 miljoen nagemaakte peuken, gesmokkelde sigaretten en illegale 'witte' merken. Dat zijn er 100 miljoen meer vergeleken met 2015, blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek van KPMG, in opdracht van tabaksproducent Philip Morris.

Het aantal illegale sigaretten komt overeen met 6 procent van de totale consumptie. Volgens de onderzoekers komt het illegale rookwaar vooral uit Polen en Rusland.

Nederlanders staken vorig jaar in totaal 12,01 miljard sigaretten op, een stijging van 2 procent vergeleken met het voorgaande jaar. De legale consumptie van sigaretten in ons land is volgens de onderzoekers al een aantal jaren stabiel.

KPMG becijferde dat de Nederlandse overheid in 2016 ongeveer 170 miljoen euro aan belastinginkomsten is misgelopen door de illegale handel.

Rokers steken vaker illegale peuk op
Rokers steken vaker illegale peuk op (Foto: ANP)

Halfaap ontsnapt uit Artis

Een rode vari, een halfaap uit Madagascar, is enige tijd ontsnapt geweest uit Artis. Het dier werd dinsdagochtend rond 06.00 gesignaleerd in een parkeergarage onder het Waterlooplein, waar zijn toegesnelde verzorger Dennis de Haan hem kon vangen.

Waarom de rode vari, die in een open verblijf zit, er vandoor ging, is volgens De Haan nog de vraag. Mogelijk is hij ergens van geschrokken. "Het is heel vreemd dat hij eruit is gegaan, we hadden dit ook niet verwacht." Volgens de verzorger zijn het sociale dieren die normaal niet ver van de groep wijken. "Ze gaan vaak niet verder dan een boom, van waaruit ze naar de anderen kunnen kijken."

Het is niet duidelijk hoe laat het dier is ontsnapt, maar hij was maandag nog gewoon in de Amsterdamse dierentuin, weet De Haan. "Het gaat goed met hem, we hebben hem nagekeken. Misschien is hij een beetje geschrokken."

Op de website van de lokale zender AT5 is een filmpje te zien van een taxichauffeur die de halfaap spotte op de Wibautstraat.

In Artis wonen elf rode vari's. De ontsnapping van dit zesjarige mannetje is vooralsnog geen aanleiding het verblijf aan te passen.

Halfaap ontsnapt uit Artis
Halfaap ontsnapt uit Artis (Foto: ANP)

PlayStation-kanaal photoshopt buttons in Anthem-beelden

Anthem, de nieuwe game van ontwikkelaar BioWare, was één van de meest indrukwekkende titels die we tijdens het afgelopen E3-evenement mochten aanschouwen. Beelden van Anthem werden getoond tijdens de onthulling van Microsofts nieuwe console Xbox One X, en nu heeft het PlayStation-kanaal dezelfde gameplaydemo geupload maar dan met nogal slordige PlayStation-knopjes erin verwerkt.

De open-wereld RPG Anthem hijst spelers in volledig customizable exosuits genaamd Javelins. De exosuits hebben verschillende unieke wapens aan boord en geven de speler bovenmenselijke vaardigheden. Anthem is zowel in singleplayer als in multiplayer speelbaar, waarbij co-op tot de mogelijkheden behoort.

Dat op het YouTube-kanaal van PlayStation dezelfde gameplaybeelden werden geupload is niet zo vreemd, het is immers een officiële trailer van de game en het gaat om een multiplatformtitel dus komt ook gewoon uit voor de PlayStation 4. Wat het opmerkelijk maakt is het feit dat de Xbox-knopjes op ietwat onprofessionele wijze zijn vervangen door PlayStation-knopjes. Anthem werd mede getoond om de kracht van Xbox One X aan te tonen, dus het is nogal opmerkelijk om de beelden op deze manier te bewerken.

De bewerkte video is inmiddels van het PlayStation-kanaal afgehaald, maar gelukkig hebben we de screenshots nog. Sony heeft zelf nog niet gereageerd op het knutselwerk.

Anthem ziet eruit als een behoorlijk veeleisende game, en het is de vraag of het net zo lekker draait op de PlayStation 4 (Pro) als op de Xbox One X. Dat kunnen we pas eind 2018 constateren, want dan komt de game uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Bekijk hieronder nog even de voortreffelijke beelden van Anthem terug in de officiële trailer.

KNVB wil in september nieuwe leiding benoemen

De KNVB wil in september de meeste posities in de leiding van de voetbalbond ingevuld hebben. Op 4 september zal er een nieuwe raad van commissarissen benoemd worden, waarna deze snel een nieuwe algemeen directeur aan kan stellen.

Momenteel is interim-directeur Jean-Paul Decossaux vrijwel de enige leidinggevende binnen de KNVB na een lange periode van gebakkelei, opgestapte directeuren en het werken richting een nieuwe structuur. Hij wil dat er rust in de tent komt. "Het moet opschieten. Ik zou enkele maanden op de winkel passen, maar dat is nu al bijna een jaar. Het was een vreselijk onrustig jaar, met ook het Nederlands elftal als groot drama."

Louis van Gaal is in ieder geval niet in beeld als nieuwe algemeen directeur. Decossaux: "Dat wordt waarschijnlijk een bestuurder. Ik denk niet dat Louis van Gaal in dat profiel past of daarin wil passen."

Deze moet bekijken of de functie van technisch directeur, zoals Hans van Breukelen deze tot voorkort bekleedde, nog wel bestaansrecht heeft of dat er eventueel een andere invulling aan wordt gegeven.

Geld Serious Request naar verscheurde families

Het geld dat dit jaar wordt opgehaald met Serious Request, wordt ingezet om verscheurde families weer bij elkaar te brengen. De opbrengst van de NPO 3FM-actie gaat ieder jaar naar een zogenoemde stille ramp, in samenwerking met het Rode Kruis.

"Vooral in conflictgebieden zoals in Nigeria en Democratische Republiek Congo, maar ook na natuurrampen zoals in Nepal, leven miljoenen kinderen noodgedwongen gescheiden van hun ouders, broers of zussen. Met de opbrengst van de actie sporen Rode Kruishulpverleners vermiste kinderen op, herstellen ze het contact en brengen ze hen weer thuis", zegt het Rode Kruis. Volgens dj Wijnand Speelman, die het thema dinsdag op de radio bekendmaakte, kost het 300 euro om een kind te herenigen met zijn of haar ouders.

Het Glazen Huis, van waaruit de actie wordt gedaan, staat dit jaar in Apeldoorn. Dj's laten zich van 18 tot en met 24 december opsluiten om zes dagen lang 24 uur per dag radio te maken zonder daarbij te eten. Wie dat dit jaar zijn, is nog niet bekend.

Vorig jaar ging de opbrengst, ruim 9,25 miljoen euro, naar kinderen die dreigen te sterven aan longontsteking. Meer dan 2,5 miljoen van dat bedrag werd bij elkaar 'gelakt' voor de nagellakactie van het jongetje Tijn. De destijds zesjarige jongen lijdt aan terminale hersenkanker en vertederde heel Nederland met zijn actie.

Geld Serious Request naar verscheurde families
Geld Serious Request naar verscheurde families (Foto: ANP)

Strenge controle bij concert Robbie Williams

Bezoekers van het concert van Robbie Williams dinsdagavond in Nijmegen moeten rekening houden met strenge veiligheidsmaatregelen. Wegen in een wijde ring rondom het Goffertpark zijn sinds dinsdagochtend afgesloten.

Ook bij wegen richting het park staan toezichthouders. Automobilisten worden naar parkeerterreinen aan de rand van de stad geleid en kunnen daar in pendelbussen stappen. Dat kost ongeveer een halfuur extra reistijd volgens de politie. NS zet extra treinen in.

Rugzakken en grote tassen zijn net als waterflesjes en paraplu's verboden. Handtassen tot maximaal A4-formaat worden bij de ingang van het concertterrein stuk voor stuk doorzocht en concertgangers worden gefouilleerd, zo waarschuwt organisator Mojo op de website.

Bij het uitverkochte concert in het Goffertpark worden 65.000 bezoekers verwacht. Zij kunnen vanaf 15.30 uur het terrein op. Het optreden van Williams begint om 20.45 uur.

Strenge controle bij concert Robbie Williams
Strenge controle bij concert Robbie Williams (Foto: ANP)

Elektronicaverbod vluchten uit Turkije stopt

Passagiers mogen vanaf woensdag weer elektronica meenemen aan boord van vliegtuigen van Turkije naar de Verenigde Staten. Volgens de minister van Vervoer van Turkije wordt het verbod dan opgeheven.

Volgens minister Ahmet Arslan komen Amerikaanse functionarissen woensdag naar het Atatürk Airport bij Istanbul. Daar zullen ze de beveiligingsmaatregelen inspecteren. "Met deze controle ter bevestiging zal het verbod voor Atatürk Airport en Turkish Airlines worden opgeheven", zei Arslan dinsdag tegen staatspersbureau Anadolu.

De Verenigde Staten hadden in maart laptops in de handbagage verboden. Het ging niet alleen om vluchten uit Turkije, maar ook om Egypte, Marokko, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar. Het verbod voor Abu Dhabi, een van de emiraten, was al opgeheven.

Elektronicaverbod vluchten uit Turkije stopt
Elektronicaverbod vluchten uit Turkije stopt (Foto: BuzzT)

Man opgepakt om openstaande boete van 1,5 ton

De Koninklijke Marechaussee heeft maandagavond een man aangehouden die een boete van ruim anderhalve ton had openstaan. Toen hij zijn paspoort wilde scannen bij een poortje op de luchthaven, kreeg de marechaussee een alarmsignaal.

De 38-jarige man moet nog een boete van 165.000 euro betalen wegens een ontnemingsmaatregel. Dat betekent dat hij het geld eerder heeft verdiend met criminele activiteiten en nooit heeft terugbetaald. Als hij de boete niet betaalt, moet hij maximaal 540 dagen de cel in tot hij alsnog met het geld over de brug komt.

Volgens een woordvoerder komt het een paar keer per jaar voor dat de marechaussee op openstaande boetes van zo'n groot bedrag stuit. "Meestal gaat het om lage verkeersboetes, die mensen ter plekke kunnen voldoen."

Man opgepakt om openstaande boete van 1,5 ton
Man opgepakt om openstaande boete van 1,5 ton (Foto: ANP)

Luuk de Jong: "Ik wil vol gaan voor revanche"

Luuk de Jong heeft niet de intentie om deze zomer PSV te verlaten. De spits van de Eindhovenaren is uit op revanche komend seizoen.

Een vertrek uit Eindhoven is niet aan de orde, liet De Jong weten in gesprek met het Eindhovens Dagblad. "Nee, daar denk ik inderdaad niet aan. En voor zover ik weet de club ook niet. Ik heb met PSV gesproken eind vorig seizoen en heb mezelf opgeladen in de vakantie. Ik sta nog tot 2020 onder contract en wil vol gaan voor revanche."

De Jong kwam afgelopen seizoen in 32 competitiewedstrijden niet verder dan acht doelpunten. "Vorig seizoen was hopelijk een incident. De concurrentie op mijn positie zal toenemen ja, dat is een feit. Naast mij en Jürgen Locadia is Sam Lammers erbij gekomen als optie voor de spits."

De 26-jarige aanvaller was de laatste twee jaar aanvoerder van PSV, maar hij weet zelf niet of hij de meest geschikte persoon is en zodoende een andere speler aanvoerder moet worden. "Weet ik niet. Kijk, ik heb altijd gezegd: mijn broer Siem is van ons tweeën meer de échte leider."

"Ik ben ook altijd wel met het hele team bezig, maar soms zo veel dat ik vergeet aan mezelf te denken. Dat moet ik misschien weer meer gaan doen nu. Tegelijkertijd vind ik het een hele eer om captain van PSV te zijn en ik weet niet wat de trainer wil in dit geval."

Bedene verslaat Karlovic na opvallend tiebreakduel

Tennisser Aljaz Bedene heeft de tweede ronde van Wimbledon bereikt. De 27-jarige Brit wist vooraf dat het een pittig duel ging worden, want hij stond tegenover de 38-jarige Kroaat Ivo Karlovic, servicekanon pur sang.

Bedene moest dus door de Kroatische service breken en dat is bepaald geen sinecure, zo bleek. De eerste set leverde voor beide heren alvast geen enkele breakkans op, waarna Bedene in de tiebreak één keer zijn opslagbeurt inleverde. Karlovic kreeg vroeg in set twee een aantal kansen om de Britse service over te nemen, maar dat lukte niet en in het verloop van de set vlogen de aces en de love games de toeschouwers weer om de oren, maar dit keer won Bedene de tiebreak.

In set drie had de Brit al snel wat kansjes om Karlovic te breken, maar dat lukte niet en wederom draaide het zonder verdere breakkansen uit op een tiebreak, die Dr Ivo won. Meer van hetzelfde in set vier, hoewel het aantal breakkansen langzaam toe begon te nemen. Bedene won en dus was een vijfde set nodig, waarin negen van de eerste dertien games een love game - gamewinst zonder tegenpunt - opleverden. 

Het was de eerste keer in de geschiedenis dat men 6-6 in de vijfde set bereikte zonder in de hele wedstrijd ook maar één break gezien te hebben en dus werd de popcorn al klaargezet voor een lang gevecht. Dat was echter toch nog snel voorbij, want Karlovic leverde zijn eerstvolgende servicegame in en daarmee was het na 4,5 uur afgelopen: 6-7 (5), 7-6 (6), 6-7 (7), 7-6 (7), 8-6.

Karlovic liet 44 aces noteren, waarmee hij zijn totaal voor het jaar al op 500 bracht. Bedene bracht er 28 tegenover en won zo al voor de vierde keer in vier wedstrijden van de Kroaat, die hij ogenschijnlijk prima kan bestrijden. 

Regels vrijlating buitenlanders aangescherpt

De regelgeving voor vervroegde vrijlating van buitenlanders uit Nederlandse gevangenissen wordt per 1 januari aangescherpt. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer.

In mei leidde de vervroegde vrijlating van een Pool die in 2013 een tweejarig meisje en haar grootouders had doodgereden tot ophef. Hij maakte gebruik van de regeling waardoor buitenlandse gedetineerden eerder uit de cel mogen, maar dan niet meer mogen terugkeren naar Nederland.

Dijkhoff was het niet eens met de vrijlating en kondigde destijds in de Kamer al aan de regelgeving aan te passen. Hij gaat duidelijker aangegeven wanneer strafonderbreking niet aan de orde is. Daarbij zal onder meer worden gekeken naar de ernst van het misdrijf en de mate waarin de samenleving is geschokt door het delict.

Regels vrijlating buitenlanders aangescherpt
Regels vrijlating buitenlanders aangescherpt (Foto: ANP)

Nederland wint ruim van Duitsland op EK onder 19

De Nederlandse jeugdvoetballers zijn het Europees kampioenschap onder 19 in Georgië bijzonder goed begonnen. De ploeg van bondscoach Maarten Stekelenburg won met liefst 4-1 van Duitsland.

Nederland is in Georgië niet met de sterkst mogelijke selectie aanwezig. Zo zouden bijvoorbeeld Matthijs de Ligt, Justin Kluivert en Giovanni Troupée voor het team uit mogen komen, maar zij zijn bij hun clubs al druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Met NEC'er Ferdi Kadioglu was er overigens wel een Eredivisiespeler aanwezig in de basis.

Bij rust stond het nog 0-0, maar al snel barstte het duel los. Aymen Barkok bracht de Duitsers kort na de pauze op 1-0, maar die vreugde was van korte duur. De pas 17-jarige PSV'er Joël Piroe bracht Nederland enkele minuten later op gelijke hoogte en een half uur later completeerde hij zelfs zijn hattrick: 3-1. In de slotfase viel NEC-speler Jay-Roy Grot nog in en hij bracht de eindstand met een fraaie goal op 4-1.

Donderdag speelt Nederland tegen Engeland, zondag volgt het laatste groepsduel tegen Bulgarije, dat maandag van Engeland verloor. De eerste twee in de groep gaan naar de halve finales.

Tour: Etappe 4 - De tweede zege voor Kittel?

Peter Sagan heeft maar weer eens laten zien dat hij een van de beste renners van deze planeet is. Zelfs als hij in de slotkilometer meerdere fouten maakt kan hij nog winnen. Hij kwam te vroeg op kop, hij schoot uit zijn klikpedaal, maar alsnog kwam niemand in zijn buurt.

In een verder vrij gezapige rit, waarin vrij weinig gebeurde, was het lang wachten op de finale. Dat de kopgroep het niet zou halen bleek al vrij snel, omdat het peloton vroeg begon met controleren. Toen de koplopers al bijna ingehaald waren vielen een aantal renners aan vanuit het peloton, wat nog wel voor wat actie zorgde, maar ook dat was overduidelijk een kansloze poging.

Lilian Calmejane, de enige fatsoenlijke renner van Direct Energie, bleef als laatste over, maar werd ruim op tijd ingerekend. Het was wachten op de slotklim en daar leek vrij weinig te gebeuren. In een steile straat op iets meer dan een kilometer van de streep reden de renners braaf naast elkaar, over de volle breedte van de weg. Het was wachten op de laatste kilometer, voor er echt wat gebeurde.

Gelukkig gooide Porte de knuppel in het hoenderhok, waardoor Sagan gedwongen werd om te reageren. Met speels gemak reed hij naar Porte toe, maar hij kwam vervolgens wel vrij vroeg op kop te zitten. Op het moment dat hij besloot om aan te gaan schoot hij uit zijn klikpedaal, maar niemand was in staat om daarvan te profiteren. Volgens Van Avermaet was het zelfs een nadeel dat Sagan uit zijn pedaal schoot, wat we voorlopig noteren als het meest lachwekkende excuus van deze Tour.

Sagan zat al snel weer terug in het pedaal en ging opnieuw aan. Niemand kwam in de buurt, alleen Matthews kwam nog sterk opzetten. Hij werd slecht afgezet door de vrome dorpspastoren van Sunweb en moest van ver komen. Ook Daniel Martin deed weer waar hij zo ontzettend goed in is, slecht positioneren en daarna een sterke sprint rijden. Of die jongens met een betere positionering wel hadden gewonnen valt nog te bezien, Sagan was sowieso heel sterk.

Na een aantal ritten zonder veel spanning en spektakel gaan we nu door met een rit waarbij de organisatie hun best heeft gedaan om het nog saaier te maken. Dat is ze behoorlijk goed gelukt, want we krijgen te maken met een rit die bijna volledig vlak is. Naar alle waarschijnlijkheid weer een massasprint, daar worden we niet vrolijk van.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
We zijn weer terug in Luxemburg en starten in het dorp van mijn favoriete Luxemburgers, de gebroeders Schleck. De oudste broer, Frank, was een erkende brokkenpiloot, die we ooit nog in Zwitserland uit een bocht zagen vliegen. Hij had toen alle geluk van de wereld dat hij ergens in een tak van een boom bleef hangen, anders had hij het niet na kunnen vertellen.

Een paar jaar later had Frank minder geluk, tijdens de Tour van 2012 werd hij betrapt op doping. Hij was zogenaamd vergiftigd, echt een geweldig excuus. Helaas keerde Frank na zijn schorsing terug in het peloton en won hij in de Vuelta van 2015 zelfs nog een rit, dat was echt walgelijk. Gelukkig is hij sinds het eind van 2016 gestopt en ik heb hem nog geen seconde gemist.

Zijn kleine broertje mis ik dan wel weer, zo nu en dan. Andy Schleck was een van de grootste talenten ooit. Op zijn 21e reed hij in zijn eerste grote ronde, de Giro van 2007, naar een tweede plaats. In de jaren daarna reed hij drie keer naar de tweede plaats in de Tour. Aan de groene tafel werd een van die tweede plaatsen veranderd in een eerste, waardoor Schleck nu bekendstaat als winnaar van een grote ronde.

Andy was nog jong genoeg om meerdere Tours te winnen, maar in 2012 kreeg hij voor het eerst in zijn leven te maken met tegenslag. Het wonderkind dat altijd de wind in de rug had kon daar niet mee omgaan en zocht een uitweg in de drank. Hij verloor de motivatie en werd vaker dronken in een lift aangetroffen dan op een racefiets. De laatste jaren van zijn carrière werd Andy Mandy, een parodie op een wielrenner.

Gniffelen, wanneer we dat grote talent weer eens zagen lossen op een viaduct. Moeite met het onderdrukken van een glimlach als hij weer eens bij een valpartij betrokken was. Treurig, achteraf. Andy stopte er eind 2014 mee. Ondertussen is hij vies dik. Nu nog steeds pas 32, hij had hier om de eindoverwinning mee kunnen doen. Tragisch.

Mondorf-les-Bains is overigens een dorpje, vlak bij de grens met Frankrijk. Aan de andere kant van de grens ligt Mondorff, dat is wel echt verwarrend. In Mondorf met één f moet je vooral zijn voor de thermen. Het is een kuuroordje, met in de binnenstad vooral veel casino's. Als je het zo bekijkt is het niet gek dat Andy zo ontspoord is. In zijn eigen dorp alleen al waren er genoeg verleidingen.

De liefhebbers van biljarten schijnen hier ook aan hun trekken te komen. Zo werden er regelmatig grote kampioenschappen in het carambolebiljarten gespeeld in Mondorf-les-Bains, onder andere het Europees kampioenschap bandstoten in 1987 en 1991 en het Europees kampioenschap driebanden in 1986 en 1997. Wat een genot. Voor de mensen die iets meer willen dan een kroegspelletje is er ook jaarlijks de Schleck Gran Fondo, waar je samen met Frank door de Luxemburgse heuvels kunt fietsen.

Een blik op Mondorf met één f (Foto: Panoramio)
Een blik op Mondorf met één f (Foto: Panoramio)

De route
De renners starten op de parkeerplaats van het casino en daarna rijden ze langs de thermen richting Frankrijk. De eerste acht kilometer van deze rit blijven we in Luxemburg. Langs de grens wordt er richting Schengen gereden, een dorpje aan de Moezel, dat ondanks het feit dat er maar 400 mensen wonen toch bij iedereen bekend is.

Schengen ligt op een drielandenpunt, de grenzen van Duitsland, Luxemburg en Frankrijk komen hier samen. Op 14 juni 1985 werd in dit dorpje het Schengenverdrag ondertekend, dat vrij verkeer van personen tussen verschillende Europese landen mogelijk maakte. Bij het eerste verdrag werden de binnengrenzen van België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk afgeschaft en daarmee de Schengenzone gecreëerd. Deze zone is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid en omvat nu bijna alle Europese landen.

In Schengen slaan de renners rechtsaf en dan bereiken ze al snel Frankrijk, waar ze kilometerslang langs de Moezel gaan fietsen. Helaas is de Moezel in dit deel van Frankrijk een stuk minder interessant dan in Duitsland, dus veel natuurlijk schoon valt er niet te bewonderen. De wegen langs de Moselle zijn redelijk bochtig, behoorlijk breed en vooral heel vlak. Langs de rivier is het terrein behoorlijk open, dus de wind heeft vrij spel. Als het hard waait kan dit een interessante rit worden, zonder wind gaat het zonder twijfel een grandioze flopshow worden.

Af en toe passeert het peloton een dorp of een stadje, waar wat rotondes liggen, maar verder valt er verdomd weinig te melden over dit deel van de rit. We blijven de Moselle volgen tot Maizieres-les-Metz, waar de koers na 52 kilometer passeert. In dit dorpje is er niet veel te beleven, maar ze hebben er dan wel weer een pretparkje, met de prachtige naam Walygator Parc. Na meer dan 40 kilometer fietsen door het Franse laagland langs de Moezel, met vooral veel weilanden en verouderde industrie gaan we dan wat meer het binnenland verkennen.

Heel veel is er hier niet te beleven (Foto: Panoramio)
Heel veel is er hier niet te beleven (Foto: Panoramio)

Als we de Moezel achter ons laten wordt het terrein wat bosrijker en geaccidenteerder, hoewel er ook weer niet direct zware beklimmingen in aantocht zijn. Tussen Maizieres-les-Metz en Saint-Privat-la-Montagne loopt het tien kilometer lang vals plat omhoog, over een bochtige weg. Dankzij de vele bomen langs de kant van de weg is het nog best een leuk weggetje, hoewel het terrein na een aantal kilometer weer wat meer open wordt en daarmee ook een stuk saaier.

In Saint-Privat-la-Montagne, wat overigens geen mooi dorp is, wordt het weer vlak en buiten het dorp wordt er heel voorzichtig weer gedaald. Het klimwerk van deze rit zit er voorlopig weer op. Het afdalinkje brengt ons terug naar de Moselle, we zijn dus klaarblijkelijk nog niet verlost van deze rivier. In Moulins-les-Metz zijn we na 74 kilometer koers terug aan de oevers van de rivier.

We zijn nu ook behoorlijk dicht bij Metz, de hoofdstad van het departement Moselle. Tevens een stad waar een aantal Nederlandse renners, zoals Gesink, Mollema en Poels, slechte herinneringen aan hebben, want in de rit naar Metz in 2012 lagen die allemaal bij een gigantische valpartij. Kan tijdens deze rit zomaar weer het geval zijn. Het is nog het begin van de Tour, dus iedereen is sowieso al nerveus. Tel daar dan nog het feit bij op dat het hier wel eens hard wil waaien en het kan zomaar gevaarlijk worden.

Na Moulins-les-Metz blijven de renners lang langs de Moezel rijden, over een weg die behoorlijk recht is. Redelijk weinig bochten, maar wel af en toe kleine hoogteverschillen. De Moezel zal niet vaak in beeld komen, want er staan behoorlijk wat bomen langs de kant van de weg. Het terrein is in dit deel van de rit wat meer beschut.

Na 87 kilometer rijdt het peloton door Arnaville en vanaf dat moment rijdt men niet meer direct langs de Moezel, maar langs een kanaal dat dan wel weer naast de Moezel ligt. Een kanaal is uiteraard behoorlijk recht en dat geldt ook voor de weg naast het kanaal. In Paigny-la-Moselle, na 90 kilometer, zijn er nog wat bochtjes, maar daarna gaat het tien kilometer volledig rechtdoor richting Pont-a-Mousson. In dit dorpje hebben ze een leuke abdij, langs de oevers van de Moezel.

De abdij van Pont-a-Mousson (Foto: Panoramio)
De abdij van Pont-a-Mousson (Foto: Panoramio)

In Pont-a-Mousson hebben de renners al 100 kilometer gefietst en zitten ze bijna op de helft van de rit. Na dit dorpje blijven ze nog even langs de Moezel fietsen, dat is toch wel vrij duidelijk het thema van de rit. Na 107 kilometer rijdt het peloton door Dieulouard en voorbij dit dorp slaan ze rechtsaf, weg van de Moezel.

De renners komen dan terecht op een lichtelijk glooiende weg, door volledig open terrein. Als er hier een beetje zijwind is kunnen we wel lachen, anders wordt het huilen. Als de wind echt goed staat kan het niet anders dan genot worden, want het gaat zo ongeveer 20 kilometer bijna volledig rechtdoor. Een kaarsrechte, brede weg, met vooral veel open terrein en af en toe een bos.

Na 130 kilometer koers komen de renners door het fraaie Toul, een vestingstad met een prachtige kathedraal. In Toul bereiken we ook weer de oevers van de Moezel, dat mag ondertussen geen verrassing meer zijn. Na Toul zijn er wat bochtjes, maar al snel wordt er weer over behoorlijk rechte wegen gereden. De weg loopt nu ook een aantal kilometer vals plat omhoog, in een kilometer of vier overwinnen de renners 100 hoogtemeters, zwaar indrukwekkend dus.

Daarna is het weer een tijd zo goed als vlak, terwijl er door een gebied wordt gereden met wat meer bomen langs de kant van de weg. Er volgen nog wel een paar stroken waar het wat omhoog loopt, maar veel stelt het allemaal ook weer niet voor. De wegen blijven breed en het aantal bochten valt mee, dus valt er bijzonder weinig te melden. Pas na 157 kilometer valt er weer wat te melden, dan is er de tussensprint van de dag in het nietige dorpje Goviller.

Na de tussensprint slaat het peloton rechtsaf en wordt er gereden over een iets smallere en duidelijk bochtigere weg. Het terrein wordt weer wat meer open en ook wat heuvelachtiger. Zo volgt er na een tijd zelfs nog een klimmetje waar een puntje te verdienen is. Na 170,5 kilometer komen de renners boven op de Col des Trois Fontaines, een klim van twee kilometer lang aan 7,4%. Nog best een aardig klimmetje, maar alsnog vrij nutteloos.

We zitten nu verder ook in een omgeving die niet bol staat van de interessante gebouwen, dus voor het fotomomentje gaan we even terug naar Toul.

Toul is de moeite van het bekijken wel waard (Foto: Panoramio)
Toul is de moeite van het bekijken wel waard (Foto: Panoramio)

Boven op het klimmetje van vierde categorie is het nog 37 kilometer tot de finish. Na het klimmetje is het even vlak, maar daarna is er een korte afdaling, met één lastige bocht, richting Tramont-Lassus. We blijven over bochtige Franse wegen rijden, dwars door het boerenland en rijden na een tijd de Vogezen binnen. Richting het dorpje Vichery, waar we na 175 kilometer passeren, is er nog een kort klimmetje, gevolgd door een iets langere, maar niet zo lastige afdaling.

De bossen zijn verdwenen en we rijden nu vooral langs weilanden en akkers, door een ietwat verloederd agrarisch gebied. Logischerwijs zijn de wegen hier ook niet echt perfect. Enigszins verouderd, niet enorm breed en met van die vervelende grachten langs de kant van de weg. De renners passeren een aantal dorpjes, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan, maar ze rijden toch vooral over het Franse platteland.

Het wordt steeds vlakker en in de buurt van Saint-Paul, na 185 kilometer, worden de wegen ook weer wat rechter. In Girouncourt-sur-Vraine, drie kilometer verderop, is er een rotonde en een bocht naar rechts, met twee kilometer later een bocht naar links in Houécourt. Nog 17 kilometer tot de streep en dat zijn behoorlijk makkelijke kilometers. De renners komen op een weg terecht die behoorlijk recht is, met eigenlijk alleen maar een paar flauwe bochten. Het is ook zo goed als vlak, de wegen zijn alleen niet altijd even breed. Een paar passages in dorpjes, waar het soms wat smaller wordt.

Buiten de dorpjes is het terrein steeds open, dit blijft zo tot we in de buurt van de finishplaats komen. In de omgeving van Vittel wordt de weg wat breder, verschijnen er wat bomen langs de kant van de weg en zijn er ook nog twee stroken waar de weg omhoog loopt. Op vijf kilometer van de streep komt de eerste strook, die 500 meter lang is. Veel meer dan 5% is het niet, maar dat kan alsnog een klein rolletje spelen.

Daarna is het even vlak, maar tussen vier en drie kilometer van de streep loopt het ook nog een beetje vals plat omhoog. Na deze strook is er een korte afdaling en op iets minder dan drie kilometer van de streep is er dan een scherpe bocht naar links, tijdens die afdaling. Dat is wel even link, maar na die bocht wordt het weer vlak. Op twee kilometer van de streep is er nog een bochtje naar rechts, maar verder gaat het behoorlijk rechtdoor.

Even verderop is er wel een kleine wegversmalling en op 1,5 kilometer van de streep is er een forse bocht naar rechts, direct gevolgd door een strook met wat steentjes en een gigantische plantenbak in het midden. Die plantenbak gaat ongetwijfeld verwijderd worden, maar alsnog mag dit creatieve staaltje weginrichting genoemd worden. Het gaat nu heel kort rechtdoor, in een licht oplopende straat. De renners rijden onder een spoorbrug door, komen een rotonde tegen en slaan daar rechtsaf.

Ze zitten nu in de laatste kilometer en in deze laatste kilometer loopt de weg steeds licht omhoog. Na de wegversmalling bij de rotonde komen ze op een brede weg terecht en dat blijft ook zo tot de finish. Op ongeveer 700 meter van de finish rijdt men langs een Lidl, dus volgens een bepaalde theorie is het bij voorbaat al duidelijk welke ploeg er gaat winnen. Met iets meer dan een halve kilometer te gaan volgt de laatste bocht van de rechts, een flinke naar rechts. Daarna gaat het rechtdoor tot de finish, over een brede avenue.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Vittel is een dorp met 5400 inwoners in de Vogezen, dat we vooral kennen vanwege het mineraalwater met dezelfde naam. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat de finish dicht in de buurt ligt van de fabrieken van Nestle Waters France, want van dat grote concern maakt Vittel deel uit.

Vittel is al sinds jaar en dag sponsor van de Tour de France. Het merk is overal terug te vinden, van de reclamekaravaan tot de boog van de laatste kilometer en zo'n beetje alle doeken op de dranghekken. Je kan niet om Vittel heen. Als dank voor de flinke sommen geld die de ASO van Nestle heeft ontvangen is er nu een finish in Vittel, het dorp dat pas relatief laat werd ontdekt als kuuroord.

Het schijnt dat de Romeinen hier ooit zich hebben vermaakt, maar pas in 1854 kwam er een mannetje langs die de voordelen van mineraalwater zag. Louis Bouloumie, een advocaat, kocht de fontein van Geremoy en binnen enkele jaren stampte hij een luxueus kuuroord uit de grond.

Tegenwoordig is Vittel een spa, met water dat specifiek schijnt te helpen als je last hebt van je nieren of je lever. Het dorp beschikt over een flink thermencomplex, een casino en zelfs een museum over mineraalwater. Het bedrijf dat het mineraalwater uit de bron haalt en in flesjes stopt schijnt werk te bieden aan meer dan 1000 mensen, een flinke onderneming dus.

Het wordt de vierde keer dat de Tour in Vittel is. Zo was er in 2009 een aankomst in Vittel, die verrassend genoeg niet eindigde in een sprint. Die rit was toen ook behoorlijk vlak, maar alsnog bleef er een kopgroep vooruit. In die kopgroep, met goden als Egoi Martinez, Franco Pellizotti en Markus Fothen bleek Nicki Sorensen de sterkste en de slimste te zijn. Hij reed weg van de rest en won solo.

Ook in 1990 bleef er een groepje vooruit. De winst ging toen zowaar naar een Nederlander, Jelle Nijdam bleek in het sprintje sneller te zijn dan zijn vluchtgenoten. Vittel is dus een dorp voor aanvalslustige renners, maar toch ook vooral een dorp waar je het beste kan relaxen. Er staan veel statige gebouwen, het sterft er van de fonteinen en je kan er zo'n beetje iedere sport beoefenen. De renners finishen in de buurt van het lokale sportcomplex, met een atletiekbaan, een voetbalveld, tennisbanen, een rugbyveld en ook nog een complete golfbaan.

Aan vers mineraalwater geen gebrek in Vittel (Foto: Panoramio)
Aan vers mineraalwater geen gebrek in Vittel (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
In Vittel gaat het prima weer worden. 25 graden in de middag, geen kans op neerslag en ook bijna geen wind. Ook in startplaats Mondorf-les-Bains zal het weer vergelijkbaar zijn. Onderweg wordt er bijzonder weinig wind verwacht en dat is behoorlijk balen. Alleen de wind kon nog iets van deze rit maken, maar zoals wel vaker is de wind juist op zo'n moment niet op de afspraak. We gaan dus een afgrijselijke floprit krijgen, dat kan niet anders.

De floprit begint om 12:10 en na een neutralisatie van 10 minuten begint het gebrek aan spektakel om 12:20 officieel. Een voordeel is dat deze rit niet integraal uitgezonden gaat worden. De uitzending zal pas om 14:10 beginnen, de renners hebben tegen die tijd al bijna 80 kilometer afgewerkt en dan hoeven we dus nog maar 120 flopkilometers te doorstaan. De finish wordt verwacht tussen 16:56 en 17:23, waarbij ik hoop op het snelste schema. Des te eerder deze rit voorbij is des te beter. Mensonterend.

Nog een laatste blik op Vittel (Foto: Panoramio)
Nog een laatste blik op Vittel (Foto: Panoramio)

Favorieten & voorspelling
Ritten in Vittel eindigen niet altijd in een massasprint, maar in dit geval is het wel heel lastig om een ander scenario te verzinnen dan een massasprint. We zitten nog in het begin van de ronde, iedereen heeft nog verse benen en er zijn nog veel sprinters zonder zege. Kittel mag dan wel de sterkste sprinter lijken, maar al die andere sprinters zijn zo eigenwijs als wat. Die denken, zeker in de eerste week, dat ze ook nog wel kans hebben. Iedereen gaat dus z'n ploeg op kop zetten en daarom zal het voor de vluchters van de dag lastig worden om Nijdam en Sorensen op te volgen. De rit is bovendien ontzettend eenvoudig. Vorige aankomsten in Vittel kenden nog wel wat heuvels onderweg, maar daar is nu al helemaal geen sprake van. Dit wordt een sprint, kan niet anders.

1. Kittel. De beste sprinter. Zelfs als zijn hele trein ontspoord en hij in een kansloze positie zit wint hij nog. Alleen materiaalpech of valpartijen gaan hem kunnen stoppen. Zonder ongelukken wint hij minstens acht ritten deze Tour. Dat gaat geen genot worden, maar van de andere kant ook wel weer indrukwekkend. Na een wat mindere periode toch weer ijzersterk teruggekomen, dat is altijd knap. Kittel in Vittel klinkt ook niet verkeerd bovendien.

2. Sagan. Indrukwekkend tijdens de vorige rit. Zelfs als hij uit zijn klikpedaal schiet en te vroeg op kop komt wint hij nog. Vergelijkbaar met Kittel dus, het zijn twee fenomenen. Sagan is dan alleen wel weer een tikje kwetsbaar op een volledig vlakke aankomst. Alleen is deze aankomst dus niet helemaal vlak, maar loopt het net een klein beetje omhoog. Dat kan in zijn voordeel zijn. Als hij nu wat later op kop komt gaat hij het in ieder geval beter doen dan tijdens de eerste massasprint, want dat leek helemaal nergens op.

3. Demare. Arnaud is in topvorm. Zelfs zesde geworden in Longwy, dat is een buitengewoon knappe prestatie. In de eerste massasprint werd hij bovendien tweede. Wel op gepaste afstand van Kittel, maar alsnog was het geen slechte sprint. In de Tour wil het normaal niet echt vlotten met Demare, maar dit jaar lijkt het hem een stuk beter af te gaan. Kan natuurlijk ook aan die prachtige trui liggen, alleen al daarom zou je hem bijna een overwinning gaan gunnen.

4. Greipel. Tijdens de eerste massasprint werd Greipel derde en de trend die ik meen waar te nemen bij Greipel is dat hij in latere sprints vaak net wat minder is. Dan zou het nu dus geen nieuwe derde plaats worden, maar iets minder dan dat. Een vierde plaats behoort tot de mogelijkheden.

5. Colbrelli. Ik blijf Sonny noemen, alleen al vanwege zijn naam. Viel me gigantisch tegen in de rit naar Longwy, kwam er totaal niet aan te pas. Sprinten op het vlakke gaat hem tegenwoordig blijkbaar beter af dan een aankomst heuvelop. Dan zou het tijdens deze sprint weer wat beter moeten gaan. Dat het in de laatste kilometer nog een beetje omhoog loopt zou ook in zijn voordeel kunnen zijn. Hoewel ik hem niet snel in de buurt van de overwinning zie komen.

Samsung steekt miljarden in chipdivisie

Elektronicagigant Samsung gaat ruim 20 biljoen Koreaanse won (bijna 16 miljard euro) investeren om de chipproductie in Zuid-Korea te verhogen. Dat bedrag komt bovenop een eerdere investering van bijna 15 biljoen won, zo werd dinsdag bekend.

Het concern, 's werelds grootste fabrikant van geheugenchips, speelt daarmee in op de groeiende vraag naar elektronica voor opkomende technologieën als internet of things en kunstmatige intelligentie. Volgens Samsung neemt ook de vraag naar geavanceerde elektronica vanuit de autobranche flink toe.

Samsung is vooral bekend van zijn smartphones en televisies. De chipdivisie levert echter de grootste bijdrage aan de winst van het concern. Deze tak was vorig jaar goed voor bijna de helft van de totale operationele winst.

Samsung steekt miljarden in chipdivisie
Samsung steekt miljarden in chipdivisie (Foto: BuzzT)

Toeslag op concertkaartje vanaf oktober taboe

Online aanbieders van concert-, festival en theatertickets moeten zich binnenkort strikt houden aan de regels die gelden voor het duidelijk vermelden van prijzen. De aanbieders moeten alle verplichte kosten in de basisprijs opnemen, zodat de consument tijdens het boeken niet meer wordt geconfronteerd met administratiekosten, servicekosten en andere toeslagen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft online aanbieders van tickets tot 1 oktober de tijd om hun praktijk aan te passen. "Consumenten mogen tijdens het boekingsproces niet met extra kosten worden geconfronteerd die ze altijd moeten betalen", aldus Bernadette van Buchem, directeur consumenten van de ACM, dinsdag. "Duidelijke prijzen zijn niet alleen belangrijk voor consumenten, maar ook voor ondernemers die met elkaar concurreren."

Veel consumenten hebben bij de ACM geklaagd over de toeslagen op de kaartjes. In een aantal gevallen werden de tickets daardoor tot 20 procent duurder.

Vanaf oktober gaat de ACM opnieuw controleren of de online aanbieders hun prijzen correct vermelden.

Toeslag op concertkaartje vanaf oktober taboe
Toeslag op concertkaartje vanaf oktober taboe (Foto: ANP)

Maher: "Ik wil spelen in een topcompetitie"

Adam Maher verscheen maandag op de eerste training van PSV. De middenvelder vertrekt deze zomer definitief bij de ploeg, maar wacht op de juiste club.

Maher werd afgelopen seizoen verhuurd aan Osmanlispor. De club uit Turkije wilde de oud-speler van AZ definitief overnemen, maar Maher wilde eerst verder kijken. Inmiddels heeft hij nog niks gevonden en overweegt hij zijn opties.

"Er is een aantal Turkse clubs dat interesse heeft. Alles is nog een optie, maar ik wil eerst nog even wachten om te kijken wat er op mijn pad komt. Mijn voorkeur gaat uit naar spelen in een van de topcompetities", vertelde Maher in gesprek met De Telegraaf.

"Ik moet een goede keuze maken. Daarvoor is het belangrijk dat ik een club vind waarbij ik vooruitzichten heb dat ik ga spelen. Op mijn leeftijd moet ik niet weer een seizoen op de bank gaan zitten."

De tijdelijke overstap naar Osmanlispor pakte volgens Maher goed uit. "Er wordt daar anders gevoetbald dan hier. Het was een goede ervaring voor me. Tactisch is het allemaal wat minder, maar kwalitatief en qua fysiek vond ik het niveau in Turkije hoger. Ik ben er zeker sterker van geworden. Fysiek, maar ook mentaal."

Inboedel Hans Kazán weggetoverd door beroepstovenaars

De man die alles kan, Hans Kazán, is erachter gekomen dat hij niet de enige is die kan toveren. "Deze maandag begon niet echt lekker. Kwam er vanochtend achter dat er was ingebroken. Eng idee dat mensen hier in ons huis geweest zijn...", twittert Hans. 

Een week geleden vierden Hans Kazán en zijn vrouw Wendy dat ze veertig jaar getrouwd zijn. Aan het AD vertelt de goochelaar en presentator dat de jurk die Wendy op het familiefeest droeg is verdwenen uit hun huis in het Spaanse Cabopino. "Toen zagen we ook dat het sieradendoosje met kettinkjes en oorbellen er niet meer stond. En er waren veel meer dingen verdwenen", somt Hans op.

"De dief moet een vrouw zijn geweest. Of een romantische inbreker die mijn vrouw in de jurk heeft gezien en dacht: wow, die wil ik ook voor mijn vriendin. Zeg maar, een beetje de Robin Hood-achtige romantiek." Hans Kazán ontdekte dat ook de spaarpotjes van zijn vrouw en kinderen zijn leeggeroofd, in totaal zo'n duizend euro. "Heel vervelend. Dat zijn potjes waar we af en toe iets in stoppen om te sparen voor een weekendje weg. Dat van mijn vrouw zat al behoorlijk vol".

Hans Kazán slachtoffer van inbraak
Hans Kazán slachtoffer van inbraak (Foto: BuzzE)

LB: Kim Kötter baalt van gewicht

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Kim Kötter vindt het tijd "de normen en waarden over gewicht wakker te schudden". De voormalig Miss Universe krijgt na haar zwangerschap veel kritiek op haar gewicht en is daar helemaal klaar mee.

"Toen ik net was bevallen, kreeg ik vaak de vraag of ik weer zwanger was", vertelde Kim in pulpprogramma Boulevard. "Afgelopen weekeinde had ik voor een presentatie een kort jumpsuitje aan. Voor de eerste keer na mijn zwangerschap dacht ik: het kan weer wel. Gedurende de avond kwamen mensen naar mij toe met opmerkingen als: moet jij niet wat meer gaan eten? Of ben jij niet aan het doorslaan met afvallen?"

Normaal gesproken negeert Kim dergelijke opmerkingen, maar dit weekeinde luchtte ze haar hart op Instagram. "Ik voel dat ik dit nu wel moet doen. Ik heb ook een verantwoordelijke functie in de Miss Nederland organisatie met de meisjes die ik begeleid. Het is belangrijk de normen en waarden wakker te schudden."

Volgens de blijkbaar inmiddels weer graatmagere Kim moet men zich realiseren dat vrouwen makkelijk te kwetsen zijn met opmerkingen over hun gewicht, zeker na een zwangerschap. "Dan heb je het sowieso al niet altijd makkelijk. En je moet wennen aan je nieuwe ik." Commentaar leveren op iemands gewicht is volgens Kim "zo Nederlands". "In Amerika kijken ze eerder naar wat ze wel mooi aan je vinden. Je hoeft er niet altijd een compliment aan te hangen, maar zeg dan niks."

Kim Kötter: andere normen en waarden gewicht
Kim Kötter: andere normen en waarden gewicht (Foto: BuzzE)

BBC investeert flink in jonge mediaconsument

De BBC gaat de programmering en dienstverlening voor kinderen onder handen nemen. Dat maakte de Britse publieke omroep maandagavond bekend. De omroep moet toekomstbestendig worden gemaakt en zich klaarmaken voor concurrentie met Netflix en Amazon.

Om de jongste kijkers aan zich te binden wil de BBC de komende drie jaar 34 miljoen pond (38 miljoen euro) extra investeren. De precieze invulling van de investering wordt op een later moment bekendgemaakt, maar de zender spreekt van de "grootste investering in onze jongste kijkers in een generatie".

Britse kinderen en jongeren kijken een kwart minder televisie dan hun ouders. Ook kijken ze op een andere manier, door bijvoorbeeld tussen schermen te schakelen en zo programma's en informatie anders te beleven of te delen met hun vrienden via sociale media. Een flink deel van het nieuwe geld gaat daarom ook naar online content zoals video, live-evenementen, blogs en vlogs, maar ook spelletjes en apps.

Nieuwe programma's voor jongeren moeten voortaan ook van Britse bodem komen, zo vindt de directeur-generaal van de BBC, Tony Hall. "Anders wordt onze cultuur straks gedefinieerd door Amerikaanse productiebedrijven uit de Verenigde Staten", aldus de omroepbaas.

BBC investeert flink in jonge mediaconsument
BBC investeert flink in jonge mediaconsument (Foto: BuzzT)

Trump over raketproef N-Korea: Heeft die man niets beters te doen?

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter gereageerd op de raketproef die Noord-Korea maandagnacht heeft uitgevoerd. "Heeft die man niets beters te doen met zijn leven?", vraagt de Amerikaanse karikatuur-van-een-president.

Hij doelt daarmee waarschijnlijk op de leider van Noord-Korea. Trump twittert dat hij zich niet voor kan stellen dat Zuid-Korea en Japan de aanhoudende raketproeven van Noord-Korea nog lang zullen tolereren. "Misschien neemt China wel harde maatregelen en wordt deze onzin voor eens en altijd beëindigd!", schrijft Trump.

Noord-Korea vuurde een ballistische raket af. De raket landde in de zee en zou een afstand van 930 kilometer hebben afgelegd. De raket zou afgevuurd zijn vanuit een gebied vlakbij de grens met China en in Japanse territoriale wateren terecht gekomen zijn.

Trump reageert op raketproef Noord-Korea
Trump reageert op raketproef Noord-Korea (Foto: ANP)

Voetgangers aangereden bij vliegveld Boston

Een taxi is maandag ingereden op voetgangers bij de luchthaven van Boston. Verscheidene mensen zijn daardoor gewond geraakt, melden CNN en andere Amerikaanse media op gezag van de politie van Massachusetts.

De taxi kwam tot stilstand tegen een gebouw, aan een pleintje met vaste picknicktafeltjes. Het incident speelde zich af bij een verzamelplaats voor taxi's die de internationale luchthaven Logan bedienen.

De hulpdiensten lieten via Twitter weten dat zeker tien gewonden met ambulances werden afgevoerd. Hoe erg zij eraan toe zijn is nog niet bekend.

Update 07.41

Een woordvoerder van de politie heeft tegenover CNN gemeld dat de man bekend is als taxichauffeur en een vriendelijke man is. Politie ziet vooralsnog geen aanleiding aan te nemen dat er opzet in het spel is. Desondanks wordt gekeken naar de mogelijke aanleiding van het ongeval.

Voetgangers aangereden bij vliegveld Boston
Voetgangers aangereden bij vliegveld Boston (Foto: ANP)

Lading wapens onderschept in Kanaaltunnel

De Engelse politie heeft in de Kanaaltunnel een bus onderschept, waarin 79 pistolen verstopt zaten. Het is een recordvondst. De wapens zaten verstopt in het motorblok van de bus, zo schrijft Sky News maandag. De vondst werd gedaan aan de Franse kant van de Kanaaltunnel bij Coquelles, vlakbij Calais.

Ook munitie is in beslag genomen. In de bus zaten zeven Polen, een daarvan is aangehouden. Later op de dag werd ook nog een andere verdachte, een man, gearresteerd.

Lading wapens onderschept in Kanaaltunnel
Lading wapens onderschept in Kanaaltunnel (Foto: ANP)

Tiger Woods leert omgaan met medicijnen

Tiger Woods heeft een cursus om verantwoord om te gaan met het slikken van pijnstillers afgerond. Dat meldt website TMZ maandag. De golfer werd eind mei opgepakt door de politie. Hij was slapend aangetroffen achter het stuur van zijn auto, waarvan de motor nog draaide, op een weg in Florida.

Woods maakte een afwezige en verwarde indruk, had moeite met lopen en kon amper zijn ogen openhouden. Maar het bleek een reactie op de mix aan medicijnen die de arts van Woods hem had voorgeschreven voor zijn rugklachten. Woods beloofde om professionele hulp te zoeken om te leren omgaan met pijnstillers.

"Ik had niet door dat de mix van medicatie zo'n sterk effect had.", verklaarde de golfer. Woods heeft de afgelopen twee jaar amper toernooien gespeeld vanwege rugproblemen. Hij liet zich al meerdere keren opereren, maar de pijn ging niet weg.

De golfer verklaarde dat hij onder controle blijft van artsen en veel steun heeft aan zijn familie.

Tiger Woods leert omgaan met medicijnen
Tiger Woods leert omgaan met medicijnen (Foto: BuzzE)

YouTuber Stevie Ryan (33) overleden

YouTuber en actrice Stevie Ryan is zaterdag overleden. Volgens het onderzoek van de lijkschouwer in Los Angeles was er sprake van zelfmoord. Ryan werd 33 jaar oud.

Met haar gevatte serie filmpjes kroop Ryan in de huid van typetje La Loca op YouTube. Later parodieerde ze beroemdheden. Haar aanhang op het videokanaal groeide tot 50.000 abonnees en in totaal werden haar filmpjes bijna 15 miljoen keer bekeken.

"Ik kan me herinneren dat ik wakker werd nadat ik een Loca-video had geüpload en die had iets van 900 views en ik dacht: Oh jee, er zijn mensen die dit kijken?", zei Ryan in 2012 tegen The Hollywood Reporter over haar eerste filmpjes. Vanwege haar succes op YouTube kreeg de actrice een contract aangeboden bij zender VH1 voor haar eigen show, Stevie TV.

Recentelijk presenteerde ze een veelbeluisterde podcast genaamd Mentally Ch(ill) over depressies. In de laatste aflerving van die show, die donderdag uitkwam, vertelde Ryan dat haar opa was overleden aan de gevolgen van een depressie.

YouTuber Stevie Ryan overleden
YouTuber Stevie Ryan overleden (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: steeds beter

Is juli heet en droog, dan houdt de winter een kwaad betoog.

Goedemorgen,

Vannacht is er hier en daar wat lichte regen gevallen. In het noorden is het intussen wolkenvrij, in het zuiden is her en der mist ontstaan.

Vandaag krijgen we een bewolkte dag, alhoewel we de zon ook wel te zien zullen krijgen. Er zou zeer lokaal wat regen kunnen vallen, maar als je dat meemaakt ben je 1 van de gelukkigen, of 1 van de pechvogels, het ligt er maar aan of je van regen houdt. Ben je op de Wadden dan wordt het zo'n 20 graden, woon je in het zuiden dan zou de thermometer wellicht de 25 graden aan kunnen tikken. En woon je daar tussen, dan zal de temperatuur er ook wel ergens tussen liggen..

De komende dagen krijgen we droog en rustig zomerweer met nu en dan zon. Donderdag en vrijdag worden warme dagen waarbij het wel eens meer dan 25 graden zou kunnen worden, de dagen daarna weer wat koeler.

Ik wens je een fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:26
Zon onder: 22:02
Zonkracht: 7/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1054 Chinese astronomen zien een supernova in het sterrenbeeld Stier; het overblijfsel ervan is nu zichtbaar als de Krabnevel.
1934 In Amsterdam breekt het Jordaanoproer uit als reactie op de verlaging van de werklozensteun door het kabinet-Colijn
1976 Het Israëlische leger voert een onverwachte bevrijdingsactie uit op het vliegveld van Entebbe in Oeganda en slaagt erin vrijwel alle gijzelaars van de PLO aldaar ongedeerd te bevrijden.
1997 NASA's Mars Pathfinder ruimtesonde landt op Mars.
2005 Project Deep Impact: een ruimteprojectiel slaat in op de komeet Tempel 1.

Kratermeren van Kelimutu (vulkaan), Flores (Foto: Blind_Guardian)
Kratermeren van Kelimutu (vulkaan), Flores (Foto: Blind_Guardian)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Daling aantal oude diesels zet door

In Nederland rijden steeds minder vervuilende dieselauto's met een bouwjaar van voor 2001. Het aantal oude dieselauto's is met 18 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar en komt uit op 155.000. Dat zijn 34.000 personen- en bestelauto's minder dan een jaar eerder.

Sinds 2010 is driekwart van de oude diesels in Nederland verdwenen, meldt het CBS dinsdag. Dat jaar stonden 570.000 oude diesels geregistreerd.

De daling was het grootst in Rotterdam, waar inwoners tot afgelopen vrijdag tegen een vergoeding hun oude diesel konden laten slopen. Naast de sloopregeling, geldt er sinds begin 2016 ook een milieuzone. Het aantal oude diesels in de stad daalde daardoor met bijna de helft tot 2200 stuks.

In de andere grote steden was de daling rond de 21 procent. In Utrecht was tot begin vorig jaar een sloopregeling. In de stad, waar sinds 2015 ook een milieuzone geldt, daalde het aantal oude dieselauto's met 20 procent tot 1500 stuks. Het laagste aantal van de vier grootste gemeenten.

Daling aantal oude diesels zet door
Daling aantal oude diesels zet door (Foto: ANP)

Rotterdam geeft ambtenaren langer kraamverlof

Ambtenaren in Rotterdam van wie de partner een kindje heeft gekregen, krijgen mogelijk vanaf volgend jaar langer doorbetaald vrij om bij hun kind te zijn. Rotterdam wil het kraamverlof voor partners uitbreiden naar drie weken, waarbij 70 procent van het loon wordt doorbetaald. Hiermee loopt de stad voor op de invulling van het zogenoemde vaderschapsverlof: wettelijk heeft een werknemer na de bevalling van de partner recht op twee dagen betaald kraamverlof.

De uitbreiding naar drie weken met 70 procent van het loon is een van de dingen die de coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 in Rotterdam overeen zijn gekomen, nu de ChristenUnie-SGP de onlangs verzwakte coalitie in de stad met haar ene zetel weer aan een meerderheid hielp. D66 wilde al langer een uitbreiding van het kraamverlof.

Volgens een woordvoerder van de ChristenUnie-SGP moet voor de plannen een bedrag van tussen de 3 en 4 ton per jaar op de begroting worden opgenomen. Rotterdam praat deze week over die begroting. De gemeente Rotterdam had vorig jaar 10.818 voltijdsbanen.

PvdA-minister Lodewijk Asscher wil het verlof voor partners ook landelijk uitbreiden, van twee naar vijf dagen, maar dat plan werd onlangs weer in de ijskast gezet.

Rotterdam geeft ambtenaren langer kraamverlof
Rotterdam geeft ambtenaren langer kraamverlof (Foto: ANP)

Nieuwe cao voor gemeenteambtenaren

De vakbonden hebben samen met de Verenging Nederlandse Gemeenten (VNG) na een "uiterst moeizaam proces" een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor gemeentemedewerkers, maakte FNV bekend. De cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 mei 2017. Het akkoord heeft een looptijd van 1 jaar en acht maanden.

Personeel krijgt een loonsverhoging van 3,25 procent. Ook zijn afspraken gemaakt om payrollwerk terug te dringen. Per augustus 2017 wordt het loon structureel met 1 procent verhoogd. Het Individueel Keuzebudget (IKB) stijgt met 0,5 procent per december. In januari 2018 volgt 1,5 procent loonsverhoging. In juli 2018 stijgt het IKB nog eens met 0,25 procent. In totaal betekent dit een verhoging van 3,25 procent structureel over twintig maanden.

Bert de Haas, bestuurder bij FNV, is zelf verbaasd dat het in de nacht van maandag op dinsdag opeens tot een akkoord gaat. ,,De gesprekken gingen zo moeizaam, ik dacht eigenlijk dat het voor de zomer niet meer zou lukken."

Volgens de bondsbestuurder hebben de bonden (FNV, CNV Overheid en CMHF) geen concessies hoeven te doen. ,,Er zit geen enkele verslechtering in het pakket."

FNV is vooral tevreden dat het eindelijk gelukt is om een afspraak te maken, die het voor werkgevers minder aantrekkelijk maakt om mensen op payrollbasis in te huren. ,,Mensen in vaste dienst krijgen voortaan hetzelfde loon als mensen die op payrollbasis werken, inclusief de bijdrage voor sociale zekerheid en pensioenopbouw. Maar voor payrollers moeten de bedrijven nog een toeslag betalen, daarom wordt het aantrekkelijker ze in dienst te nemen", legt De Haas uit.

Door verdere inzet van het generatiepact is afgesproken dat gemeenten nog eens tweeduizend jongeren aan een baan helpen in 2017 en 2018. Het generatiepact is ook een effectieve manier om duurzaam werken voor oudere medewerkers mogelijk te maken. Daarnaast is afgesproken een pilot te doen met leerambassadeurs, om de ontwikkeling van medewerkers en hun loopbaankansen te vergroten.

Bij de VNG was niemand bereikbaar voor een reactie.

Nieuwe cao voor gemeenteambtenaren
Nieuwe cao voor gemeenteambtenaren (Foto: ANP)

Uitspraak over 'orgaandiefstal' door chirurg

Het tuchtcollege voor de gezondheidszorg doet dinsdagmiddag uitspraak in een zaak tegen een chirurg die door nabestaanden van orgaandiefstal wordt beticht. De ouders van een achttienjarig meisje dat door een verkeersongeluk was omgekomen, gaven de arts in 2011 toestemming om haar nieren beschikbaar te stellen voor donatie. Later kwamen ze erachter dat ook delen van de milt en enkele aders waren uitgenomen. Daarop dienden ze een klacht in.

De chirurg legde uit dat zijn werkwijze noodzakelijk was om de niertransplantatie te doen slagen. Dinsdag zal het tuchtcollege beoordelen of hem iets te verwijten valt. Als dit het geval is, kan het college maatregelen opleggen variërend van een waarschuwing tot een beroepsverbod.

Uitspraak over 'orgaandiefstal' door chirurg
Uitspraak over 'orgaandiefstal' door chirurg (Foto: ANP)

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Noord-Korea heeft dinsdag een ballistische raket afgevuurd. De raket landde in de zee, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De raket zou afgevuurd zijn vanuit een gebied vlakbij de grens met China en in Japanse territoriale wateren terecht gekomen zijn.

Noord-Korea voerde de laatste maanden een aantal rakettesten uit. Op 22 juni werd al een raketmotor getest.

De Amerikanen maken zich grote zorgen over het nucleaire- en raketprogramma van het totalitaire regime in Noord-Korea. Pyongyang werkt volgens experts waarschijnlijk aan de ontwikkeling van raketten die de Verenigde Staten kunnen bereiken.

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af
Noord-Korea vuurt opnieuw raket af (Foto: ANP)

Damestoppers maken geen fout op Wimbledon, Azarenka is terug

Dag één van het damestoernooi op Wimbledon heeft geen grote slachtoffers geëist. We beginnen bij de nummer twee van de plaatsingslijst, de Roemeense Simona Halep. Ze had één set nodig om warm te draaien, maar Marina Erakovic had daarna weinig kans meer: 6-4, 6-1.

De Oekraïnse Elina Svitolina (4) speelde twee pittige sets tegen Ashleigh Barty, maar wist wel met 7-5, 7-6 (8) te zegevieren. Over de als zesde geplaatste Britse Johanna Konta waren na haar val in Eastbourne veel twijfels, maar ze begon in elk geval prima: Hsieh Su-wei uit Taiwan ging met 6-2, 6-2 ten onder. 

Dominika Cibulkova, de nummer negen van de wereld, had het flink moeilijk met de Duitse Andrea Petkovic. Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe slechter er geserveerd werd en vooral set drie ontaardde in een typisch WTA-breakfestijn. Beide dames hielden hun opslag welgeteld één keer, maar met zeven ingeleverde opslagbeurten voor Petkovic tegenover zes voor Cibulkova zegevierde de Slowaakse: 6-3, 3-6, 9-7.

Venus Williams (10) wordt verantwoordelijk gehouden voor een dodelijk auto-ongeval in Florida en was na afloop van haar winstpartij op de Belgische Elise Mertens (7-6 (7), 6-4) duidelijk geëmotioneerd door de hele situatie. Tweevoudig Wimbledonkampioene Petra Kvitova (11) zette de Zweedse Johanna Larsson met 6-3, 6-4 opzij, terwijl Roland Garros-winnares Jelena Ostapenko wat meer moeite had. In een typisch vrouwenduel, waarin de kansen alle kanten op gingen, versloeg de Letse Aliaksandra Sasnovich met 6-0, 1-6, 6-3.

De van zwangerschap teruggekeerde oud-nummer één van de wereld Viktoria Azarenka kende een stroeve start, maar rekende daarna toch overtuigend af met de Amerikaanse CiCi Bellis: 3-6, 6-2, 6-1. Madison Keys (17) stuurde de Japanse Nao Hibino met 6-4, 6-2 naar huis, terwijl Anastasija Sevastova (18) met 6-1, 7-6 (3) van Yulia Putintseva won.

Keane volgende miljoenenaankoop van Everton

Everton heeft opnieuw flink in de buidel getast voor een nieuwe aankoop. Michael Keane komt over van Burnley.

De 24-jarige verdediger kan de duurste transfer uit de clubhistorie van Everton worden. The Toffees melden dat de transfersom inclusief bonussen kan oplopen tot omgerekend bijna 35 miljoen euro. Zoveel gaf Everton drie jaar geleden uit aan Romelu Lukaku, die van Chelsea werd overgenomen.

Het team van manager Ronald Koeman heeft nu al meer dan honderd miljoen euro uitgegeven. Eerder werden Jordan Pickford (Sunderland, 28,5 miljoen euro), Ajax-aanvoerder Davy Klaassen (27 miljoen), Henry Onyekuru (KAS Eupen, acht miljoen) en voormalig Barcelona-spits Sandro (Málaga, zes miljoen) al vastgelegd.

Keane maakte vanuit de jeugd van Manchester United zijn profdebuut. Hij speelde echter maar een handvol wedstrijden voor The Mancunians. Keane werd drie keer verhuurd aan een Championship-club en in 2014 nam Burnley hem over. Daar ontpopte de Engelsman zich tot basisspeler.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.