Bier geeft kanker

Kanker is niet alleen een scheldwoord dat voornamelijk gehanteerd wordt door simpele zielen met een zeer beperkt vocabulaire, het is tevens een hele nare ziekte waar hele volksstammen aan doodgaan. En je kan het mede krijgen door alcohol te drinken, blijkt maar weer eens uit serieus onderzoek.

Sterker nog; het drinken van meer dan 1 liter bier per dag doet de kans op darmkanker met 21 procent stijgen. Zwaardere drinkers -gesteld op ongeveer 2 liter per dag- maken een behoorlijk vergrote kans om maag-, lever- of alvleesklierkanker te krijgen.

Als klapper op de vuurpijl hebben veel mensen die zichzelf als 'gemiddelde drinker' beschouwen (de definitie hiervan is geheel voor eigen rekening) een verhoogd risico op slokdarmkanker. Naarmate men steeds verder boven de onderzochte 1 liter per etmaal komt, neemt de kans dat de drinker in kwestie met bovenstaande ziektes wordt beloond steeds verder toe.

De vijf genoemde vormen van deze destructieve ziekte zijn eveneens de meest voorkomende types wereldwijd. Ze eisen bijna drie miljoen doden per jaar op. Een derde van het totaal van de hele kankerfamilie, globaal gezien.

Vooral bij darmkanker is het verband tussen alcohol en de ziekte zeer duidelijk: bij elf op de honderd gevallen is alcohol de hoofdverdachte. Om die reden, zo vinden topmedici in het Verenigd Koninkrijk, zouden de richtlijnen omtrent alcoholgebruik aangepast moeten worden. Zo zouden mannen niet meer dan 3 à 4 liter bier per week achterover moeten slaan om nog enigszins in de groene zone te blijven. Dit is dezelfde richtlijn die op het Britse eiland nu al voor vrouwen gehanteerd wordt.

Het onderzoek werd gedaan door Lisa Wilde, hoofd van het Darmkanker Onderzoeksinstituut, GB. Een collega uit Oostenrijk valt haar bij: "Een van de grote uitdagingen waarmee we te maken hebben op het gebied van drankgebruik, is dat de consumptie ervan nogal diep geworteld zit in de Europese maatschappij. Zowel cultureel als op sociaal gebied is dit het geval", zegt Marcus Peck van het Medische Universiteit te Wenen. "We zouden een minimumprijs moeten hebben en de toegang tot alcohol moeilijker moeten maken", vindt de professor. Met de data, die verzameld is door beide instituten, hopen ze de politiek te kunnen bereiken om het een en ander aan preventie te gaan doen.