'Nieuwe Renault-test voor Kubica'

Robert Kubica zal binnenkort opnieuw met een Formule 1-auto van Renault gaan testen, zo meldt de BBC. De Pool kwam sinds zijn rallycrash in 2011 niet meer uit op het hoogste niveau vanwege de beperkingen die hij in zijn rechterarm heeft. Toch heeft hij met zijn oud-werkgever goed contact gehouden.

Vorige maand reed Kubica voor Renault op het circuit van Valencia in een 2012-auto en maakte indruk tijdens een testdag. De Pool zou sneller geweest zijn dan testcoureur Sergey Sirotkin. Volgens insiders is hij in de simulator van het Frans/Britse team zelfs vrijwel net zo snel als vaste coureur Nico Hülkenberg, al zegt dat niets over zijn daadwerkelijke prestaties op het circuit.

De prestaties van Kubica hebben hoge personen in de teamleiding van Renault enthousiast gemaakt over een mogelijke terugkeer van de 32-jarige coureur, al blijven ze bezorgd over de functionaliteit van zijn rechter arm. Hierdoor moest de 2012-bolide tijdens de test geschikt worden gemaakt voor bediening met links.

De vraag is of het met de 2017-auto ook zo goed zou gaan, omdat deze bolides veeleisend zijn voor de coureurs en het de vraag is of de rechterarm van Kubica genoeg kan bewegen om krappe linker bochten door te komen. Een tweede test zou nu in de planning staan, maar details hierover zijn niet bekend.

Dat Renault Kubica overweegt komt door de prestaties van Jolyon Palmer. De Brit wordt door Hülkenberg compleet weggevaagd en weet dat hij moet presteren. Het is dan ook de vraag of hij het seizoen af mag maken of dat Renault hem na de zomer zal gaan vervangen.

Kubica zelf ziet een terugkeer in de Formule 1 wel zitten. "Ik weet na een dag testen al dat ik het achter het stuur van een F1-bolide goed kan gaan doen. Het gevoel is goed en ik had niet verwacht het meteen zo goed te doen. Het geeft me geen zelfvertrouwen, omdat ik weet dat ik het wel zou kunnen, maar opluchting, omdat ik het fysiek aan kan."

"Ik heb nog een lange weg te gaan en daarom moet het stap voor stap. Als ik een kans krijg dan zal ik mijn uiterste best gaan doen. Zo niet, dan ga ik wat anders zoeken. Ik ben erg lang van het circuit weg geweest. Ik heb het erg gemist en ik geniet van het moment, omdat ik een zware periode mee heb gemaakt. Ik kon vier of vijf maanden geleden nog niet geloven dat ik nu in deze positie zou zijn."