'Heroïnevaccin in de maak'

Onderzoekers aan het Amerikaanse Scripps Research Institute zijn op de proppen gekomen met wat mogelijk een heroïnevaccin kan worden. Het middel is inmiddels succesvol getest op primaten en blokkeert de 'high' van heroïnegebruik.

Uit het onderzoek blijkt dat het middel tot zo'n acht maanden werkzaam kan blijven. Niet eerder heeft een dergelijk vaccin zoveel succes geboekt in de tests en de onderzoekers hopen dan ook dat men zeer binnenkort over kan gaan op testen met mensen. 

Het vaccin 'leert' het immuunsysteem om antilichamen tegen heroïne en de psychoactieve stoffen daarin aan te maken. Als er dan heroïne in het lichaam aanwezig is, zullen antilichamen aangemaakt worden om de heroïnemoleculen te blokkeren. Die komen zo niet bij de hersenen en dat voorkomt dat de gebruikers de 'high' van de drug voelen, wat moet helpen bij het onderdrukken en uiteindelijk het verslaan van een verslaving.

Heroïneverslaafden zouden zo geen motivatie meer hebben om het spul te blijven gebruiken, want het levert zelfs geen tijdelijke verlichting of iets anders positiefs op. Vooral herstellende verslaafden zouden veel baat hebben bij een dergelijk vaccin. 

Voor de geïnteresseerden: de hele studie is hier te vinden.