Fit for Free filmt in kleedkamers

Fitnessketen Fit for Free heeft in 19 vestigingen camera's in kleedkamers hangen. Bij zeker 1 vestiging was er een camera op de douches gericht.

Een woordvoerder van de fitnessketen verklaarde dat er veel werd gestolen uit de herenkleedkamers. Dankzij de camera's zou dat tot 0 teruggebracht zijn.

De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg enkele meldingen van klanten die vragen hadden bij het cameratoezicht. "Daarop hebben wij contact gezocht met de organisatie en gezegd waar hun cameratoezicht aan moest voldoen. Zij hebben verteld dat ze aan de voorwaarden zullen voldoen." Extra onderzoek deed de toezichthouder niet. "Wij gaan er van uit dat een bedrijf niet tegen ons liegt."

Vincent Böhre van stichting Privacy First vind het schandalig. "Mensen gaan zich toch anders gedragen, zelfs als de camera's uitstaan. Het is wachten op excessen, dat beelden uitlekken en een medewerker er misbruik van kan maken. Het gaat om hele gevoelige gegevens van mensen zonder kleding aan. Onder recht van privacy valt ook lichamelijke integriteit. Mensen kunnen niet meer ongedwongen zichzelf zijn", aldus Vincent Böhre.

Volgens Fit for Free zijn de camera's intussen uitgezet.