FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 juni 2017

C. Ronaldo best verdienende sporter: 82 miljoen euro

Voor het tweede jaar op rij mag Cristiano Ronaldo zich de best betaalde sporter van het jaar noemen. In 2016 streek de Portugese voetballer in totaal maar liefst 82 miljoen euro op. Daarmee laat hij NBA-ster LeBron James (76 miljoen euro) en collega-voetballer Lionel Messi (71 miljoen euro) achter zich.

Door zijn prestaties bij Real Madrid verdiende Ronaldo meer dan vijftig miljoen euro aan salaris en bonussen. Met de Spaanse club won hij vorig seizoen de Champions League en de landstitel. Ook Nike zorgde voor een aardig gedeelte van Ronaldo zijn opbrengsten; de sponsor betaalde hem afgelopen jaar maar liefst 31 miljoen euro.

Binnen de top tien vinden we verder geen voetballers. De lijst wordt verder gedomineerd door basketballers, zoals James Harden, Kevin Durant en Stephen Curry. Voetballers die de top 50 haalden waren Neymar (18e), Gareth Bale (24e) en Zlatan Ibrahimoviç (op de 30e plek).

Ronaldo zal ook de komende jaren in de lijst te vinden zijn. Hij tekende eind vorig jaar een nieuw contract tot 2021 met een jaarsalaris van maar liefst 45 miljoen euro. Daarnaast won hij met Real Madrid dit jaar opnieuw de Champions League en de landstitel.

Van Dijk definitief niet naar Liverpool

Virgil van Dijk komt niet langer in aanmerking voor een overstap naar Liverpool. De club is niet langer geïnteresseerd in de verdediger.

Eerder deze week ontstond er ophef over een mogelijke transfer van Van Dijk, omdat Jürgen Klopp persoonlijk met de verdediger om tafel zou hebben gezeten. De trainer van Liverpool informeerde Southampton niet, waarna de club woest reageerde.

Southampton stelde dat Liverpool de regels zou hebben overtreden, omdat het de club niet om toestemming had gevraagd voor een gesprek. Liverpool heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en heeft laten weten niet langer geïnteresseerd te zijn in Van Dijk.

"Liverpool wil spijt betuigen na de mediaspeculaties met betrekking tot Southampton en een transfer tussen beide clubs. We bieden onze excuses aan richting de eigenaar van de club, het bestuur en de supporters van Southampton voor de misverstanden die zijn ontstaan rond Van Dijk."

"We respecteren de positie van Southampton en we kunnen bevestigen dat we niet langer geïnteresseerd zijn in de speler", zo luidt het statement op de officiële website van de club.

Virgil van Dijk niet naar Liverpool (Foto: Pro Shots/Action Images)
Virgil van Dijk niet naar Liverpool (Foto: Pro Shots/Action Images)

'De Guzman keert terug bij Feyenoord'

Volgens diverse Italiaanse media staat Feyenoord op het punt een oude bekende terug te halen. Jonathan de Guzman maakt volgens Il Calcio Napoli en Pagina Azzuri deze zomer de overstap van Napoli naar de Rotterdammers. De ploegen zouden al een akkoord hebben bereikt.

Feyenoord zou een transfersom van drie miljoen euro moeten betalen voor De Guzman. Bij Napoli kwam de 29-jarige middenvelder nauwelijks uit de verf. Hij werd het laatste anderhalf jaar verhuurd aan Carpi en Chievo Verona. Het is maar de vraag hoe serieus de berichtgeving is uit de Italiaanse media. De transfersom van drie miljoen euro is relatief hoog te noemen, gezien zijn contract wat volgend seizoen afloopt.

De Guzman doorliep de jeugdopleiding bij Feyenoord en maakte in 2005 zijn debuut voor de Rotterdammers. De oud-international van Oranje kwam via Real Mallorca, Villarreal en Swansea City in 2014 bij Napoli terecht. Afgelopen seizoen speelde hij 27 competitieduels voor Chievo Verona.

Arrestaties om oplichting via Marktplaats

De politie in Oost-Brabant heeft woensdag tijdens een actie tegen internetoplichting zes mannen opgepakt. Ze zouden zich hebben laten betalen voor spullen die ze onder meer op de site Marktplaats aanboden, maar die ze nooit leverden. Volgens de politie zijn de verdachten betrokken bij 268 oplichtingszaken waarbij slachtoffers duizenden euro's is afgetroggeld.

De politie zegt de actie zorgvuldig te hebben voorbereid met eigen financieel experts die samenwerkten met het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO). Door meldingen en aangiftes van de slachtoffers kwamen de verdachten in beeld. Ze zijn opgepakt in onder meer Oss, Lith, Eindhoven en Veldhoven. De verdachten boden onder meer elektronica en kleding aan.

De politie heeft ook beslag gelegd op waardevolle goederen zoals auto's en geld. Ze verwacht binnenkort meerdere mensen te kunnen aanhouden.

Arrestaties om oplichting via Marktplaats
Arrestaties om oplichting via Marktplaats (Foto: ANP)

Landen eisen opheldering over Duits tolplan

Nederland, Luxemburg en Oostenrijk eisen donderdag in een gezamenlijke verklaring opheldering van de Europese Commissie over haar besluit om in te stemmen met het Duitse tolplan. Dat hebben de landen woensdag afgesproken aan de vooravond van een vergadering van de Europese ministers van transport in Luxemburg.

Ze willen weten waarom de Commissie eerst tegen het voorstel was, maar er later toch mee instemde, aldus een woordvoerster van minister Melanie Schultz (Infrastructuur). De drie landen trekken gezamenlijk op in de kwestie. Ze gaan onder meer juridische analyses uitwisselen. Oostenrijk kondigde woensdag aan sowieso naar het Europese Hof te stappen om het tolplan te stoppen.

Schultz is fel tegenstander van het Duitse plan en zal volgens de woordvoerster al het mogelijke doen om het een halt toe te roepen, inclusief juridische stappen. Nu wordt eerst de reactie van de Commissie afgewacht, daarna kijken de landen verder naar vervolgstappen.

Landen eisen opheldering over Duits tolplan
Landen eisen opheldering over Duits tolplan (Foto: ANP)

Babel: "Veruit mijn beste seizoen ooit"

Ryan Babel had gehoopt dat zijn goede prestaties dit seizoen hem een oproep voor het Nederlands elftal hadden opgeleverd. De oproep bleef uit.

De 30-jarige vleugelaanvaller maakte, zoals hij zelf zegt, 'een bewogen jaar' door. "Waarin ik van Al-Ain bij Deportivo La Coruna terechtkwam. Na een half seizoen legde Besiktas mij vast en had ik met acht treffers een groot aandeel in het kampioenschap", vertelde Babel tegen De Telegraaf. "Voeg dat bij mijn vijf doelpunten voor Depor en het is duidelijk dat het qua statistieken veruit mijn beste seizoen ooit is.”

Babel kwam in het verleden 42 keer uit voor Oranje en had gehoopt dat hij de kans zou krijgen om meer interlands te spelen. "Helaas bleef het erbij dat ik volgens veel Turkse en Nederlandse media en fans vanwege mijn prestaties een kans zou moeten krijgen."

"Ikzelf zeg niet dat ik erbij had moeten zitten, maar denk wel dat in elk geval een voorselectie niet onverdiend was geweest. De bondscoach had een positief signaal kunnen geven aan een speler die goed bezig was. Nu wordt vooral de boodschap afgegeven dat de prestaties bij je club er eigenlijk niet toe doen."

Keizer optie als nieuwe trainer Ajax

Marcel Keizer lijkt bij Ajax in beeld als opvolger van de vertrokken Peter Bosz. De Amsterdammers hebben een nieuwe coach nodig na het vertrek van Bosz naar Borussia Dortmund. Keizer zou in dat geval niet van ver komen: Hij is op dit moment trainer van de Amsterdamse beloften in de Jupiler League.

Volgens het Algemeen Dagblad was het sowieso al de bedoeling dat Keizer komend seizoen de technische staf van 'het grote' Ajax zou versterken. De tweede plaats die hij behaalde met zijn beloften in de Jupiler League liet dat ook wel zien. Toch zou de stap van Keizer een onverwachte zijn. Buiten zijn prestaties in de Jupiler League bij Jong Ajax heeft de coach weinig laten zien. Hij was een tijdlang coach bij FC Emmen en SC Cambuur, maar liet daar geen onuitwisbare indrukken achter.

Ook als speler heeft Keizer geen grote staat van dienst. Hij speelde weliswaar bij de beloften van Ajax met onder andere Dennis Bergkamp, met wie hij, zou hij coach worden van Ajax, opnieuw samen zal werken, maar brak daar nooit door. Hij moest het doen met voetbal in de luwte bij teams als Cambuur Leeuwarden en De Graafschap.

Leiders VVD en GroenLinks thuis bij informateur

De leiders van VVD en GroenLinks, Mark Rutte en Jesse Klaver, zijn woensdag bij informateur Herman Tjeenk Willink thuis bijeengekomen om te praten over de vastgelopen formatie. Dat meldden ingewijden. Een poging een kabinet te vormen van deze twee partijen met CDA en D66 liep eerder mis.

De partijen konden het niet eens worden op het punt van migratie. Tjeenk Willink probeert hier een uitweg voor te vinden. Hij had woensdag geen officiële gesprekken gepland met partijleiders. Donderdag gaat het formatieoverleg op het Binnenhof naar verluidt weer verder.

Een combinatie van het 'motorblok' VVD, CDA, D66 met GroenLinks lijkt de logische keuze na de blokkade van de ChristenUnie door D66. Die laatste partij vindt dat in een kabinet van het motorblok met de ChristenUnie de conservatieven te sterk worden.

Leiders VVD en GroenLinks thuis bij informateur
Leiders VVD en GroenLinks thuis bij informateur (Foto: ANP)

'Saudi-ArabiŽ zit achter aanslagen Teheran'

Speciale eenheden van de Revolutionaire Garde in Iran hebben Saudi-Arabië er woensdag van beschuldigd achter de dodelijke aanslagen in Teheran te zitten. "De terroristische aanslagen zijn slechts een week na het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan onder meer Saudi-Arabië gepleegd. Saudi-Arabië steunt terroristen. Dat Islamitische Staat de aanslagen heeft opgeëist, bevestigt ons vermoeden dat het land betrokken is bij deze meedogenloze aanvallen", aldus de verklaring.

De Revolutionaire Garde zei bovendien wraak te willen nemen op IS en diens bondgenoten. "Laat er geen twijfel over bestaan dat we vergelding willen voor de aanvallen in Teheran. We zullen wraak nemen op de terroristen en hun aanhangers."

Bij de twee aanslagen op het Iraanse parlementsgebouw en het mausoleum van de ayatollah Khomeini kwamen ten minste twaalf mensen om het leven. Daarnaast werden ruim veertig gewonden gemeld.

'Saudi-Arabië zit achter aanslagen Teheran'
'Saudi-Arabië zit achter aanslagen Teheran' (Foto: ANP)

OVSE: Nederlands stembiljet was onhandelbaar

Het stembiljet voor de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen maart was voor sommige kiezers onhandelbaar. Nederland moet kijken of er geen gebruiksvriendelijker stembiljet te ontwerpen valt, vindt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Dat zou het stemmen én het tellen vereenvoudigen.

Vooral ouderen, slechtziende en laaggeletterde kiezers konden vaak moeilijk met het langgerekte stempapier uit de voeten, oordeelt de OVSE op grond van de verslagen van haar waarnemers die de verkiezingen hebben gevolgd. Ook verstandelijk beperkte kiezers worstelden soms met het biljet. De OVSE stelt aan de kaak dat zij in Nederland ook niemand mogen meenemen in het stemhokje om hen te helpen. Nederland heeft een verdrag getekend dat verstandelijk gehandicapten dat recht wel degelijk geeft, brengt de organisatie in herinnering.

OVSE: Nederlands stembiljet was onhandelbaar
OVSE: Nederlands stembiljet was onhandelbaar (Foto: ANP)

Nishikori maakt het Murray twee sets moeilijk op Roland Garros

De nummer één van de tenniswereld, Andy Murray, staat voor de vierde keer op rij en de vijfde keer in totaal in de halve finales op Roland Garros. De verliezend finalist van vorig jaar rekende in de kwartfinales af met Kei Nishikori, de Japanse nummer negen van de wereld.

Nishikori, die na 2015 voor de tweede keer in de kwartfinales stond, begon overtuigend aan het duel. Onnodige fouten maakte hij niet veel en op eigen service kwam hij geen moment in de problemen. Wel brak hij Murray twee keer en zo was de voorsprong alvast binnen.

De rollen waren in set twee echter omgedraaid en dit keer was het Murray die relatief makkelijk op gelijke hoogte kwam, waarna hij na een gelijkopgaande derde set oppermachtig was in de tiebreak. 

Nishikori brak in set vier wel gelijk door de opslag van de Brit, maar daar bleef het bij. Hij hield zijn eigen service geen enkele keer vast, kon Murray niet bedreigen en moest na 2:43 uur het hoofd buigen: 2-6, 6-1, 7-6 (0), 6-1.

Wawrinka met speels gemak naar halve finales Roland Garros

Tennisser Stan Wawrinka is op zeer overtuigende wijze doorgedrongen tot de halve finales op Roland Garros. De Zwitserse nummer drie van de wereld verloor in zijn eerste vier wedstrijden al geen enkele set en ook Marin Cilic kreeg de kans niet om daar verandering in te brengen.

Cilic, de mondiale nummer acht, was op zijn beurt ook overtuigend tot de kwartfinales gekomen, zonder zelfs maar één keer meer dan drie games in een set af te staan. Het was voor de US Open-winnaar van 2014 de eerste keer dat hij in Parijs de laatste acht haalde.

Tegen Wawrinka leverde Cilic al gelijk zijn eerste servicebeurt in. De Zwitser serveerde sterk en gaf geen kansen weg, wat Cilic zelf ook niet meer deed, maar wat set één betreft was het al te laat.

In het tweede bedrijf slaagde Cilic er wel in om Wawrinka's service één keer te breken, maar zelf leverde hij zijn opslag ook drie keer in. Daarmee was het wel gedaan en in set drie maakte Wawrinka het overtuigend af: 6-3, 6-3, 6-1.

Actie-platformer Outland vandaag gratis op Steam

Gameontwikkelaar Housemarque geeft vandaag zijn enige pc-game weg op Steam. Het gaat om Outland, een actie-platformer die voor het eerst in 2011 uitkwam voor Xbox 360 en PlayStation 3.

De game wordt vandaag weggegeven omdat Housemarque hun aankomende titel Nex Machina wil promoten en met Outland alvast een voorproefje (of reminder, zo je wil) wil geven van wat de studio in huis heeft. Outland werd zeer goed beoordeeld toen het zes jaar uitkwam en in 2014 een pc-port kreeg. Behalve de grafische stijl en de vernuftige puzzels werd Outland ook bejubeld voor de mogelijkheid om de hele game met twee spelers door te lopen.

Outland kun je hier oppikken tot morgenavond 19.00 uur. De lovende FOK!review uit 2011 kun je hier nog even teruglezen.

 

Velocity 2X op PS4 en PS Vita

Voor liefhebbers van platform-games en shoot ‘em ups met geen angst voor epileptische aanvallen is er Velocity 2X op Steam te vinden. Ontwikkelaar FuturLab brengt de 60 fps actiegame met extra uitbreidingen onder de naam Velocity 2X: Critical Mass Edition nu ook naar PlayStation 4 en PlayStation Vita. De releasedatum in de Verenigde Staten is 30 juni, maar Europa moet iets langer geduld hebben.

De Velocity 2X: Critical Mass Edition voegt extra levels toe, een dagelijkse uitdaging met leaderboards en een documentaire. De PlayStation 4 – versie heeft ook de soundtrack van Joris de Man (bekend van Horizon Zero Dawn) en een boekje erbij.

Velocity 2X: Critical Mass Edition - PS Vita

Velocity 2X: Critical Mass Edition - PS4

Velocity 2X: Critical Mass Edition - Schip

Velocity 2X: Critical Mass Edition - Knalluh

Velocity 2X: Critical Mass Edition - Held!

TT-coureur Jochem van den Hoek overleden

Update 18.29 uur
Met pijn in mijn hart moet ik mededelen dat tijdens de Superstockrace vanochtend mijn lieve leuke vriend Jochem van den Hoek is gecrasht en overleden. We weten nog niet precies wat er is gebeurd.

Dit was het tweede jaar dat Jochem deelnam aan de TT. Tijdens zijn debuut in 2016 werd hij beste nieuwkomer in de Superstockrace. Jochem is 28 jaar geworden. Later zal ik alsnog het tweede deel van de uservragen, die hij al had beantwoord, hier posten.

We gaven jullie, onze trouwe FOK!users, twee weken geleden de kans je vragen te stellen aan de 28-jarige straatracer Jochem van den Hoek, de enige Nederlander in de Isle of Man TT dit jaar.

Vanwege de hoeveelheid vragen, en gewoon omdat het kan, bestaat het interview met de coureur uit twee heerlijke delen. Hieronder vind je het eerste deel en over een week volgt het tweede gedeelte uservragen. En omdat het fucking vet is, heeft Van den Hoek zijn avonturen bij de Isle of Man TT 2017 voor ons vastgelegd op film (zie onder interview).

Woensdagtraining Isle of Man TT 2017 voor Van den Hoek (Patrick van Doorn)
Woensdagtraining Isle of Man TT 2017 voor Van den Hoek (Patrick van Doorn)

Allereerst; welke kleur kist wil je vast bestellen?
Goud natuurlijk! #winning

Was je van jongs af aan al fan van races als de Isle of Man TT en de North West 200, of had je meer met het bekendere circuitracen?
Ik ben begonnen met het kijken naar de GP's maar toen ik het road racen ontdekte was die liefde snel voorbij. Toen ik voor het eerst filmpjes zag van coureurs die met beide wielen van de grond door de lucht vliegen en met dansende motoren tussen de muren door gaan wist ik niet wat ik meemaakte. Nooit gedacht dat ik ooit zelf een van die gekken zou zijn. 

Kijk je wel eens naar de omgeving en/of het publiek tijdens het racen of houd je je ogen puur op de baan gericht?
Over het algemeen zie ik tijdens het rijden niet zoveel van de omgeving of het publiek. Maar toen ik vorig jaar tijdens de TT in de Seniorrace aan kwam remmen bij de Gooseneck (een bocht in de Mountain Course, red.) zag ik een hele rij Nederlanders mij aanmoedigen. Toen ik voorbij kwam kon ik ze zelfs horen. Dat was wel heel gaaf om mee te maken!

Waarom ben je niet verder gegaan in het 'normale' circuitracen?
Ik ben nooit zo geïnteresseerd geweest in circuitracen. Ik ben begonnen met 50cc racen, maar daarna heb ik direct de overstap gemaakt naar stratencircuits. Het racen op deze banen vind ik veel mooier en uitdagender. Op een stratencircuit moet je niet alleen de bochten leren, maar ook de hobbels, sprongen en putdeksels. Ook is de kick veel groter als je weet dat een klein foutje gelijk grote(re) gevolgen kan hebben.

Met wie zou je liever een biertje drinken; Guy Martin of William Dunlop?
Als ik met een van de twee een biertje zou willen drinken zou dat niet zo'n probleem zijn; de meeste coureurs staan bij de TT 's avonds gewoon bij de biertent tussen de fans.

Is jouw TT-machine vergelijkbaar met die van de toppers of komt die net wat pk tekort?
De TC Racing Honda waar ik dit jaar op rijd is een iets verouderde machine. Hij komt op een moderne superstock al iets tekort, laat staan op een superbike. Aan de andere kant is de rideability hier een stuk belangrijker en wat dat betreft zit ik met de Honda wel goed. 

Jochem van den Hoek bij Ballaugh Bridge tijdens de Isle of Man TT 2016 (Road...
Jochem van den Hoek bij Ballaugh Bridge tijdens de Isle of Man TT 2016 (Road Racing Core)

Er is ook een side car klasse in de TT. Zou je ook in een zijspan mee willen of durven deel te nemen?
Vorig jaar heb ik bij Bray Hill (een helling in de baan, red.) een training van de zijspanners gezien en ik zou voor geen goud in dat bakkie stappen! Die dingen klappen in die dip met een rotgang met alles aan de grond en slingeren heel dat stuk tot Ago's Leap (kort recht stuk na Bray Hill dat iets omhoog loopt, red.). Die bakkenist hangt er als een vlag achteraan te wapperen. Ik sla deze even over.

Welke andere sporten volg je?
Kickboksen. Nieky 'The Natural' Holzkeeeen!

Wie is jouw rolmodel en wie is volgens jou de beste IOM-TT-coureur aller tijden?
Qua cijfers is Joey Dunlop de allerbeste TT-coureur ooit, maar ik heb geen rolmodel. Ik ben niet geïnteresseerd in wat andere coureurs doen of hebben gedaan, alleen in wat ik zelf doe.

Welke race is jou het meeste bijgebleven? En wat is het mooiste moment uit je carrière?
Ik heb veel mooie races gereden en prachtige momenten meegemaakt, maar mijn eerste TT was toch het mooiste. Dat gevoel valt niet meer te evenaren, denk ik. Of ik moet er natuurlijk één winnen over een paar jaar, haha.

Denk je ook aan de grotere gevaren als je aan het racen bent op de Mountain Course, of rijd je daar op automatische piloot?
Tijdens het racen denk je niet aan de gevaren, maar soms spookt er wel het een en ander door je hoofd als je ’s avonds in je bed ligt. Het is nou eenmaal een gevaarlijke baan en je maakt ook nog wel eens wat mee als je hier rijdt. Aan de andere kant is het grote risico precies wat het racen hier zo mooi en bijzonder maakt. Als je daar niet mee om kunt gaan kun je beter iets anders gaan doen.

Wat vindt je vrouw of vriendin ervan dat je deelneemt aan de TT?
Mijn vriendin vindt het geweldig en ik ben haar grootste held en rolmodel.

Race je de TT voornamelijk omdat het onderdeel is van je werk of maak je je niet zo druk om het gevaar en wil je maar één ding: racen?
Ik verdien hier niets mee. Ik doe dit omdat er niets mooiers ter wereld is dan racen op deze baan. Mijn hele racecarrière is gericht op de Isle of Man TT. Ik leef mijn droom en dat is me meer waard dan wat dan ook. •

Van den Hoek tijdens dinsdagtraining Isle of Man TT 2017 (Ryan Crawley - RCphotos)
Van den Hoek tijdens dinsdagkwalificatie Isle of Man TT 2017 (Ryan Crawley - RCphotos)

Het tweede en afsluitende deel van het interview met Van den Hoek vind je op FOK! aan het einde van de laatste TT-week. Mocht je op de valreep nog vragen hebben, stel ze gerust. We zullen ons uiterste best doen om ze nog op tijd bij de road racer in de brievenbus te krijgen. Wil je weten hoe de eerste week er voor de Brabander aan toe ging? Bekijk het in zijn IOM-vlog hieronder. Veel kijkplezier!


Laffe pisvlek intimideert moslimgezin Zwolle

In het pittoreske Zwolle woont aan de Alm in de wijk AA-Landen een islamitisch gezin dat al een tijdlang wordt geïntimideerd door een hersenloze pisvlek.

De pisvlek in kwestie. Sik lijkt nep. Wie kent deze mogelijke Zwollenaar? 0800-6070
De pisvlek in kwestie. Sik lijkt nep. Wie kent deze mogelijke Zwollenaar? 0800-6070

De staatsidioot heeft al meerdere keren slachtafval van varkens in en om het huis van het slachtoffer gedeponeerd en ook al tot twee keer toe de banden van het slachtoffer lekgeprikt.

De politie is dan ook op zoek naar deze laffe racistische nutteloze kutburger.

Update:

Het gezin in kwestie blijkt een Surinaamse achtergrond te hebben. 

Het gezin is geassimileerd en opgenomen in de wijk waar ze sinds 2004 wonen. De vrouw heeft een bedrijfje aan huis, de man heeft een flexcontract bij Scania. Het gezin is aangesloten bij de Mies Bahoel moskee, in Holtenbroek, de wijk verderop. "Ook wij tasten in het duister”, zegt imam Cherief Goelab, als leidsman van voornamelijk Surinaamse moslims. "Kijk, ik zie er met mijn mutsje en baard uit als een moslim, zij totaal niet, wij kunnen hier niets bedenken waarom hen dit uitgerekend moet overkomen.

De Ligt: "Geen aanbieding van Dortmund"

Matthijs de Ligt heeft veel aan Peter Bosz te danken. Een hereniging met de coach ziet de jonge Ajax-verdediger echter nog niet zitten.

De Ligt vindt het jammer dat Bosz is vertrokken. "Hij is de trainer die me mijn debuut heeft gegund en aardig wat speelminuten heeft laten maken. Dat had ik aan het begin van het seizoen niet verwacht, dus ik baal er wel een beetje van. Nee, ik heb nog geen aanbieding van Dortmund", vertelt hij aan De Telegraaf.

Ajax hoeft dus niet bang te zijn dat De Ligt deze zomer vertrekt. "Ik focus mij op Ajax, heb het er prima naar mijn zin. Mijn doel is om zeker nog een jaar te blijven." De Ligt werd onlangs de jongste speler ooit in een Europese finale. Tegen Manchester United was hij 17 jaar en 285 dagen oud.

Mogelijk heeft het vertrek van Bosz positieve gevolgen voor Kenny Tete, die afgelopen seizoen geen basisplek had. "Nu eerst Oranje en daarna kan ik tijdens mijn vakantie nadenken over Ajax", reageerde hij.

'Publieke omroep matigt salaris presentatoren'

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) versobert het salarisbeleid voor presentatoren. Die mogen voortaan niet meer verdienen dan 181.000 euro bruto per jaar. Dat was 201.000 euro.

Er worden geen nieuwe uitzonderingen meer gemaakt, ook al mogen er volgens de huisregels acht presentatoren meer dan het maximum verdienen. Vorig jaar waren dat er nog vijf, op termijn moet dat aantal naar nul. Maar dat kan nog wel even duren, aldus de NPO woensdag, want er kan niet worden ingegrepen in lopende contracten tussen omroepen en presentatoren.

Namen zijn nooit genoemd, maar het is een publiek geheim dat BNN-VARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk het lijstje van veelverdieners bij de publieke omroep aanvoert.

Met de maatregel brengt de NPO het beloningsbeleid van de publieke omroep in overeenstemming met de Wet normering topinkomens.

Of deze maatregel werkt valt nog te bezien. Veel presentatoren van de publieke omroep worden via omwegen als producent of externe dienst ingehuurd, waardoor de betalingen geen salaris meer zijn.

Zo kan een presentator bij een externe producent bedingen dat hij een percentage van de opbrengst van het programma krijgt. Dat bedrag komt dan boven op zijn honorarium als presentator. Mensen als Jeroen Pauw (BNN-VARA) en Bert van Leeuwen (EO) hebben of hadden tot voor kort ook belangen in productiebedrijven. Verder treden presentatoren of programmamakers ook op als uitvoerend producent. Zo delen ze ook mee in de opbrengst van programma’s. Hoeveel presentatoren verdienen met zulke constructies is niet bekend. Dat is onmogelijk te achterhalen, zegt men in Hilversum. (bron: NRC onder de kop 'schijnconstructies)

Publieke omroep matigt salaris presentatoren
Publieke omroep matigt salaris presentatoren (Foto: BuzzE)

Verweij gaat trainen met Russische schaatsers

Tot en met de Olympische Spelen volgend jaar in Zuid-Korea gaat Koen Verweij met de Russische schaatsselectie trainen.

Sinds zijn vertrek in 2015 bij Corendon zit de 26-jarige Verweij zonder ploeg. Nu wordt hij nog gecoacht door Ingrid Paul. "Koen kent Kosta (Poltavets, de trainer van de Russen) van hun gezamenlijke verleden bij TVM. Ze zien het beiden heel erg zitten, dan moet je het gewoon doen", aldus Paul tegenover Nu.nl.

Verweij, die zich vooral richt op de 1.000 en 1.500 meter, zal vooral gaan samenwerken met Denis Yuskov, de drievoudig wereldkampioen op de schaatsmijl.

Koen Verweij gaat met Russische schaatsers trainen (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)
Koen Verweij gaat met Russische schaatsers trainen (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)

Porte pakt winst in tijdrit Dauphinť

Richie Porte heeft de tijdrit in het Critérium du Dauphiné. De Australier van BMC was na 23,5 twaalf seconden sneller dan wereldkampioen Tony Martin. Alejandro Valverde werd derde op 24 seconden van Porte. Beste Nederlander was Stef Clement met een vierde plaats op 28 seconden. Thomas de Gendt blijft leider.

Halverwege de tijdrit had Tony Martin de snelste tijd staan. De Duitse had na 23,5 kilometer een tijd van 28.19. Porte zou de enige renner zijn die onder de tijd van de wereldkampioen tijdrijden duiken. De Australische kopman van BMC was 12 seconden sneller dan Martin.

Chris Froome, de winnaar van de laatste twee edities verloor 38 seconden op Porte en zou uiteindelijk achtste worden in de tijdrit. Alberto Contador zou een plaats boven Froome eindigen. De Spanjaard verloor 35 seconden de Australiër. Valvarde deed het van de andere favorieten het beste met een derde plaats op 24 seconden.

De Nederlandse renners reden ook een goede tijdrit. Clement zou als vierde eindigen, waardoor hij de beste Nederlander zou zijn. Ook Sam Oomen zou een prima tijdrit rijden. De jonge Nederlander van Sunweb zou vijftig seconden verliezen, maar nam wel de jongerentrui over van Pierre Latour.

Halep draait wedstrijd om en staat in halve finales Roland Garros

Tennisster Simona Halep staat voor de tweede keer in haar loopbaan in de halve finales op Roland Garros. De Roemeense finaliste van 2014 draaide de kwartfinale tegen Elina Svitolina knap om.

Halep begon als nummer vier aan de wereld aan het toernooi en stond in de kwartfinale tegenover Svitolina, na een geweldig eerste deel van het jaar de nummer zes op de wereldranglijst. De Oekraïnse stond na 2015 voor de tweede keer in de kwartfinales op Roland Garros en haalde nooit eerder de halve eindstrijd op een Grand Slam-toernooi.

Svitolina begon ijzersterk aan het duel en hoewel Halep het haar op eigen service soms erg lastig kon maken liep de Oekraïnse toch uit naar een 5-0 voorsprong. Via een break kwam Halep toch weer wat terug, maar de set ging met 6-3 alsnog naar Svitolina.

Ook in set twee begon Halep weer totaal niet scherp, waar Svitolina optimaal van profiteerde door dit keer in rap tempo uit te lopen naar een 5-1 voorsprong. Dat schudde Halep weer wakker en dit keer was de comeback van de Roemeense zelfs sterk genoeg om er een tiebreak uit te slepen, waarin ze nipt sterker was.

Die tegenslag leek Svitolina gebroken te hebben, terwijl Halep het heilige vuur te pakken had. Ze sloeg nog maar één onnodige fout in de derde set, brak Svitolina met de nodige moeite drie keer op rij en werkte het derde bedrijf in een dikke twintig minuten af: 3-6, 7-6 (6), 6-0.

Halep weet partij om te keren tegen Svitolina (Foto: Pro Shots/Action Images)
Halep weet partij om te keren tegen Svitolina (Foto: Pro Shots/Action Images)

Fan speelt 'Everglow' met Coldplay

Vragen staat vrij, moet een Coldplay-fan gedacht hebben toen hij dinsdagavond een kartonnen bord met de tekst "Can I play Everglow for you?" omhoog hield bij een concert in Duitsland. Chris Martin antwoordde hierop met "wil je echt hier op het podium komen en dat nummer met me spelen?"

Even later zit hij achter de piano en blijkt er prima op te kunnen spelen. "Ik kan net zo goed vertrekken" zegt Chris Martin nog, maar hij blijft uiteraard en brengt samen met de fan een geweldige versie van het nummer.

Pliskova maakt einde aan laatste Franse Roland Garros-hoop

Tennisster Karolina Pliskova heeft zich voor het eerst in haar loopbaan geplaatst voor de halve finales op Roland Garros.

De Tsjechische nummer drie van de wereld stond tegenover de Française Caroline Garcia, 27e op de wereldranglijst. De 23-jarige Garcia stond voor het eerst in de kwartfinales van een Grand Slam en zal richting de top-20 stijgen, terwijl Pliskova na Roland Garros minstens de tweede plek inneemt - bij een finaleplek neemt ze vermoedelijk zelfs de eerste plek over van Angelique Kerber.

In de eerste set sloeg Garcia een hele berg aan onnodige fouten, veel meer dan Pliskova. Daar stonden echter ook aanzienlijk meer winners dan de Tsjechische tegenover en de slopende set moest via een tiebreak beslist worden, waarin Pliskova net wat beter was.

In set twee sloeg Garcia opvallend genoeg nog maar twee onnodige fouten - tegenover 29 in set één - maar ook winners kwamen veel minder van haar racket. Beide dames serveerden prima en in de eerste negen games werd slechts één, onbenut, breakpunt weggegeven. Op 5-4 sloeg Pliskova echter toe en op het eerste matchpoint maakte ze het af: 7-6 (3), 6-4.

No Surrender: niks te maken bedreiging Arends

No Surrender heeft naar eigen zeggen helemaal niks te maken met de bedreigingen aan het adres van locoburgemeester Bouke Arends van Emmen. Voorzitter Henk Kuipers van de motorclub vermoedt dat de gemeente en het Openbaar Ministerie ten onrechte met de beschuldigende vinger naar de motorclub hebben gewezen.

Arends moest een aantal weken onderduiken na serieuze bedreigingen, werd vorige maand bekend. De link met het sluiten van het clubhuis van No Surrender in Emmen begin dit jaar werd al snel gelegd. "Ik distantieer me van criminele activiteiten", benadrukte Kuipers op de speciaal door hem belegde persconferentie in Emmen, waarin hij "de waarheid" wil vertellen. Overigens werd een journalist woensdag direct de deur weer gewezen, omdat het tv-programma volgens Kuipers vorige week een "eenzijdig" item over No Surrender had gemaakt.

"Bedreigingen moet je altijd serieus nemen. Maar ik weet wel dat er niemand is aangehouden en dat niemand van onze club is verhoord door de politie", aldus Kuipers over zijn achterneef Arends. De oma's van de motorclub-voorman en de locoburgemeester waren zussen.

Hij vermoedt dat het OM op zoek is naar munitie om motorclubs te verbieden. In de politiek wordt momenteel gewerkt aan een wetsvoorstel om criminele motorclubs, de zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's), te verbieden. "Wij houden ons bezig met motorrijden."

Kuipers is overigens zelf ook politiek actief, met zijn partij Rechtdoor. Bij de landelijke verkiezingen in maart ging de deelname niet door. De volgende verkiezing doet hij opnieuw een poging.

No Surrender: niks te maken bedreiging Arends
No Surrender: niks te maken bedreiging Arends (Foto: ANP)

Crisisdienst weigerde man die vrouw doodstak

De crisisdienst van de ggz in Tiel weigerde in juli vorig jaar om Marcos J. op te nemen. De Eindhovenaar zou om opname hebben gesmeekt, maar hij werd met een sterkere medicatie naar huis gestuurd. Een dag later stak hij in een psychose zijn 58-jarige schoonmoeder dood in haar woning in Maasbommel.

Dat bleek woensdag voor de rechtbank in Arnhem, waar de officier van justitie vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen de man eiste.

Het ging al een poos niet goed met de man. Hij was in de war en had steeds een tas met spullen bij zich "voor als hij zou worden opgenomen". Zijn vriendin was hoogzwanger. Haar ouders konden de toestand niet aanzien en lieten het stel met hun twee jonge kinderen bij hen logeren.

Deskundigen zeiden woensdag dat de Eindhovenaar rond de tijd van de steekpartij duidelijk sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. Hij is verslaafd en lijdt aan borderline. De kans op herhaling is groot als hij niet wordt opgenomen. J. zei tegen de rechter dat hij graag behandeld wil worden, omdat hij het "vreselijk" vindt wat er is gebeurd.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Crisisdienst weigerde man die vrouw doodstak
Crisisdienst weigerde man die vrouw doodstak (Foto: ANP)

Meer nachtmerries voor Little Nightmares

Bandai Namco heeft een seizoenspas voor Little Nightmares bekendgemaakt. Met de titel Secrets of The Maw komt er meer avontuur en gesneak in de game van Tarsier Studios.

Little Nightmares Secrets of The Maw levert drie nieuwe hoofdstukken op met daarin The Runaway Kid, die net als Six probeert te ontsnappen. Je komt terecht in de nieuwe locaties The Depths, The Hideaway en een nog onbekende omgeving. 

In The Depths moet de Runaway Kid in een vervallen en overstroomde kelder ontsnappen aan iets dat onder het water leeft. In November gaan we met The Hideaway meer zien van de Nomes in een machine-gebaseerde omgeving. Het laatste hoofdstuk zal het lot van de Runaway Kid bepalen. Maar dat weten we pas in januari volgend jaar.

Little Nightmares is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De nieuwe pas zit in de Complete Edition, maar kan ook los gekocht worden.

Little Nightmares - Secret of the Maw (Foto: Bandai Namco)

Strange Brigade is de nieuwe co-op shooter van Rebellion

Rebellion, de ontwikkelaar van de Sniper Elite-games en zijn spin-off Nazi Zombie Army (ook bekend als Zombie Army Trilogy), heeft Strange Brigade zojuist aangekondigd.

De aankondiging gaat gepaard met een trailer, waaruit blijkt dat de game vooral doet denken aan de Nazi Zombie Army-games, maar dan in een mythische setting. Strange Brigade is een co-op shooter voor 1 tot 4 spelers, waarbij ieder personage zijn eigen vaardigheden zal hebben. De 'Strange Brigade' maakt vooral werk van het schieten op mythische wezens uit 'vergeten beschavingen' en 'verraderlijke tombes'. Deze keer is het niet Hitler die achter het vreemde fenomeen zit, maar een Egyptische heksenkoningin. Uiteraard.

Strange Brigade zal beschikbaar worden voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Dissidia Final Fantasy NT aangekondigd voor PS4

Square Enix maakt vandaag bekend dat Dissidia Final Fantasy NT begin 2018 in Europa en Noord-Amerika uitkomt op PlayStation 4.

Deze teamgebaseerde brawler is ontwikkeld in samenwerking met studio Team Ninja van Koei Tecmo, welbekend van Dead or Alive en Ninja Gaiden. In Dissidia staan bekende helden en schurken uit de Final Fantasy-franchise tegenover elkaar in teamgevechten.

Spelers kunnen kiezen uit ruim twintig personages en bekende summons, inclusief Ifrit, Shiva en Odin, voor strategische 3-vs-3-gevechten die zowel online als offline gevoerd kunnen worden. De game brengt ook het 'bravery combat system' uit eerdere Dissidia-games terug. Meer informatie over de gameplay van Dissidia Final Fantasy NT wordt er tijdens een E3-panel gegeven. Woensdag 14 juni om 00:15 uur kun je afstemmen op het panel in het E3 Coliseum met Producer Ichiro Hazama, Director Takeo Kujiraoka, Justin Wong van Echo Fox en K-Brad.

Te kleine baby langer aan navelstreng

In meerdere ziekenhuizen worden binnenkort de mogelijkheden voor- en nadelen van het later doorsnijden van de navelstreng onderzocht. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelde een tafel waarop te kleine baby's meteen zorg kunnen krijgen zonder dat de navelstreng al is doorgeknipt. Daar wordt hij ook al gebruikt.

Op de zogenoemde Concord-tafel kan een pasgeborene nog aan de navelstreng worden gestabiliseerd. "Hierdoor is er geen haast en kan er rustig gewacht worden met afnavelen totdat de ademhaling goed op gang is gekomen", aldus neonatoloog Arjan te Pas. "Dat geeft een betere doorbloeding bij de kwetsbare pasgeborene." De onderzoekers willen ook weten of wachten met afnavelen de kans op bijvoorbeeld hersenschade of overlijden van de baby verkleint.

Er zullen in fases zes tot twaalf tafels komen, in ziekenhuizen met intensive care voor te vroeg geboren kinderen.

Te kleine baby langer aan navelstreng
Te kleine baby langer aan navelstreng (Foto: ANP)

'Betrapte atleten gestopt om onplezierige procedures te voorkomen'

Uit Wit-Rusland komt deze week een opvallend dopingverhaal onze kant op. Volgens de krant Pressball zijn twee vrouwelijke atletes, die deelgenomen hebben aan de Olympische Spelen, betrapt op het gebruik van doping.

Nou is dat op zich niet opvallend, zeker in landen als Rusland, Wit-Rusland of Oekraïne worden nogal eens sporters betrapt, maar wat er daarna gebeurde wel. De twee lieten een kleine maand geleden weten dat ze stopten met atletiek, volgens hun eigen woorden om privéredenen. Volgens Pressball zijn ze echter betrapt op doping.

De Wit-Russische atletiekfederatie BFLA zou er bij het duo op aangedrongen hebben om toch maar snel het afscheid aan te kondigen, om de atletiekbond niet in diskrediet te brengen. Daarnaast werd het volgens de krant gedaan 'om de atleten te beschermen tegen onplezierige procedures en diskwalificaties'. 

De twee zouden op deze manier een straf ontlopen en ook geen resultaten kwijtraken, iets wat door de internationale sportautoriteiten doorgaans wel geregeld wordt. Binnen de Wit-Russische bond zou dit echter de normale gang van zaken zijn: als je betrapt wordt stop je ermee en in ruil daarvoor wordt het onderzoek stopgezet. 

De Wit-Russische atletiekfederatie reageerde kort: "Dit is niet gebaseerd op de realiteit", klonk het. De namen van de atletes zijn nog niet bekend, maar van één van hen zou het al de derde positieve test zijn. Wereldatletiekbond IAAF heeft nog niet op de situatie gereageerd, maar men zou kunnen verwachten dat een onderzoek naar de doofpot-achtige gang van zaken in Wit-Rusland op handen is. 

Toestel luchtmacht Myanmar vermist

Een vliegtuig van de luchtmacht van Myanmar is van de radar verdwenen. Dat heeft het leger van het land woensdag verklaard. Het toestel heeft 116 mensen aan boord.

De communicatie met het vliegtuig werd plotseling verbroken, aldus het leger. Het toestel vloog op dat moment op ruim 30 kilometer ten westen van de stad Dawei, in het zuiden van Myanmar, het voormalige Birma.

Update 15:15 uur
Er zouden brokstukken in zee gevonden zijn. Er zijn schepen van de marine op zoek naar het vliegtuig en de passagiers. Een onbevestigde bron beweert dat er 15 overlevenden zouden zijn. 

Geen proef met 24 uurswinkeltijden Amsterdam

Amsterdam doet toch geen proef met het loslaten van de winkeltijden in het centrum. De verantwoordelijke wethouder Kajsa Ollongren (economie) ziet ervan af, gezien het soort ondernemers dat eraan wilde meedoen. Dat waren namelijk vooral winkels gericht op toeristen (souvenirs, ijs, wafels, supermarktjes).

De pilot komt zo niet ten goede aan de bewoners en de leefbaarheid in de binnenstad en dat was wel de opzet, aldus Ollongren woensdag in een brief aan de gemeenteraad. Een meerderheid van de raad had om de proef met 24 uursopenstelling gevraagd om Amsterdammers met afwijkende werktijden tegemoet te komen.

De proef zou op 1 juli beginnen.

Geen proef met 24 uurswinkeltijden Amsterdam
Geen proef met 24 uurswinkeltijden Amsterdam (Foto: ANP)

Veerboten van Scandlines geŽvacueerd na bedreiging

De rederij Scandlines heeft woensdag al zijn veerboten in de Deense havenplaatsen Rødby, Gedser en Helsingør, de Duitse plaatsen Puttgarden en Rostock, alsmede in het Zweedse Helsingborg laten ontruimen. Dat gebeurde na een 'telefonische bedreiging'.

Het bedrijf heeft tevens de overtochten tussen Denemarken, Duitsland en Zweden tot nader order opgeschort.

Er is niet bekendgemaakt wat in het telefoontje is gezegd. Ook is nog niet duidelijk hoeveel reizigers door de maatregel zijn gedupeerd.

De hoofdvestiging van Scandlines bevindt zich in Hamburg.

Veerboten van Scandlines geëvacueerd
Veerboten van Scandlines geëvacueerd (Foto: ANP)

Politie betrapt poepende bolletjesslikker

De politie in Tilburg heeft een 40-jarige bolletjesslikker aangehouden toen hij in een hotel bezig was met het uitpoepen van bolletjes cocaïne. Ook drie andere Tilburgers zijn opgepakt. Met deze aanhoudingen denkt de politie een smokkelroute vanuit de Antillen te hebben opgerold.

De politie kreeg de verdachten in het vizier na een tip over drugssmokkel vanuit de Nederlandse Antillen. De 40-jarige Tilburger werd dinsdag op heterdaad betrapt toen hij in het hotel bezig was de drugs uit zijn lichaam te krijgen. Nadat politiemensen het hotel waren binnengevallen werd de man naar het ziekenhuis gebracht om de bolletjes met pure cocaïne onder medische begeleiding uit zijn lijf te werken. Volgens de politie gaat het om zeker 89 bolletjes cocaïne.

Politie betrapt poepende bolletjesslikker
Politie betrapt poepende bolletjesslikker (Foto: ANP)

Hogere straffen in Posbank-zaak

De rechtbank heeft twee mannen woensdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van veertien en zestien jaar voor het doden van Alex Wiegmink in de zaak die wel de Posbankmoord wordt genoemd. De straffen zijn hoger dan geëist.

De rechtbank vindt net als het OM dat er sprake is van doodslag, maar ziet ook strafverzwarende omstandigheden. De twee hebben geen respect gehad voor het slachtoffer en zijn nabestaanden, maar ook veertien jaar gezwegen over wat er is gebeurd.

De 44-jarige huisschilder Alex Wiegmink uit Drempt werd op 20 januari 2003 doodgeschoten op de Posbank in Rheden (Gelderland). Zijn lichaam werd niet veel later verkoold teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp.

Samen gedood
Tegen de twee, een 44-jarige man uit Veghel en een 56-jarige man uit Boekel, was dertien jaar cel geëist voor doodslag en brandstichting. De rechtbank vindt het bewezen dat de mannen Wiegmink samen hebben gedood. Daarna hebben ze zijn lichaam in diens eigen auto gelegd en zijn ze naar de bossen bij Erp gereden. Daar hebben ze de auto en het lichaam in brand gestoken.

Over het waarom van het misdrijf lopen de verklaringen uiteen. De 56-jarige man zei dat ze uit waren op de auto van Wiegmink, om te gebruiken bij een gewapende overval. De andere man (44) stelde dat het slachtoffer hen betrapte tijdens het voorbereiden van een drugsdeal. De rechtbank houdt er bij de 56-jarige man rekening mee dat hij zichzelf bij de politie heeft gemeld en een bekentenis heeft afgelegd. Voor de 44-jarige man werkt strafverzwarend dat hij de wapens heeft geregeld.

Hogere straffen in Posbank-zaak
Hogere straffen in Posbank-zaak (Foto: ANP)

FA straft Engelse voetbalfans hard na nazigroet

De Engelse voetbalbond FA heeft twee supporters van het nationale elftal laten weten dat ze de rest van hun leven geen uitwedstrijden van de nationale ploeg meer bij mogen wonen.

De twee konden zich tijdens de oefenwedstrijd met Duitsland in maart niet gedragen en hadden wel zin in wat Adolf Hitler-vermaak. Een van de twee bracht de nazigroet, een ander deed een imitatie van Hitler.

Nog 25 andere fans kregen tijdelijke stadionverboden en geldboetes opgelegd voor kleinere vergrijpen. Zo zaten ze te joelen tijdens het spelen van het Duits volkslied, iets waarvan een ieder weet dat je het uit fatsoen gewoon beter niet kunt doen.

Duitsland won de wedstrijd overigens, nadat Lukas Podolski in zijn afscheidswedstrijd de enige goal maakte. 

'United biedt 130 miljoen op Mbappť'

Manchester United heeft een megabod uitgebracht op AS Monaco-ster Kylian Mbappé, meldt the Daily Mail. Een bod van zo’n 113 miljoen pond, omgerekend 130 miljoen euro, zou door the Red Devils zijn neergelegd voor het toptalent van de Monegasken.

Zowel Manchester City als Real Madrid zijn ook in de race om de goaltjesdief, die in de Champions League indruk maakte op de internationale voetbalwereld. Er zijn ook berichten die aangeven dat Mbappé nog geen trek heeft in een overgang naar het buitenland en in het prinsdom wil blijven. Dat zou een nieuwe domper betekenen in de jacht op aanvallende versterking voor United.

'Manchester United biedt 130 miljoen voor goaltjesdief Mbappé (Foto: Pro Shots/Action Images)
'Manchester United biedt 130 miljoen voor goaltjesdief Mbappé (Foto: Pro Shots/Action Images)

Man betaalt rekening na terreurhectiek Londen

Toen er zaterdag een stel losers in Londen op mensen inreden en -staken, werd de omgeving van de getroffen plaatsen London Bridge en Borough Market overhaast ontruimd. Tegelijkertijd zaten veel mensen vast in restaurants en pubs, omdat ze van de politie niet naar buiten mochten.

Zo ook bij een restaurant aan de Borough Market, waar men een half uur lang in doodsangst zat terwijl er buiten schoten klonken, waarbij de politie voor eens en voor altijd afrekende met die vervelende terroristen door ze net zo lang dood te schieten tot ze stierven.

Richard Angell, die aldaar lekker zat te dineren in de Arabica Bar and Kitchen, kwam de ochtend erop terug naar het restaurant. Hij gaf aan wat hij had gegeten en gedronken en betaalde netjes de rekening. Daarbij gaf hij ook nog een dikke fooi.

Angell vertelt: "Dit soort lui mag niet winnen. Dit is de beste stad ter wereld en Borough Market is één van mijn favoriete plekken. Daar mogen barbaarse daden van laffe mensen niets aan afdoen."

Niet alleen betaalde hij wat het restaurant nog van hem kreeg, ook vond hij het eten 'erg lekker' en wilde hij 'de rest van het hoofdgerecht' ook nog wel opsmullen.

OM: tiener verdacht van misbruik en dood Romy

De veertienjarige jongen die is opgepakt in verband met de dood van Romy uit Hoevelaken, wordt ervan verdacht dat hij het meisje seksueel heeft misbruikt en om het leven heeft gebracht.

De jongen uit de gemeente Ede wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, zo heeft het Openbaar Ministerie Midden-Nederland woensdag besloten.

De verdachte en Romy kenden elkaar van school.

OM: tiener verdacht van misbruik en dood Romy
OM: tiener verdacht van misbruik en dood Romy (Foto: ANP)

Thiem schakelt titelverdediger Djokovic uit op Roland Garros

Tennisser Dominic Thiem heeft wraak genomen op Novak Djokovic. In de kwartfinales van Roland Garros schakelde de 23-jarige Oostenrijker de Servische titelhouder met groot vertoon van macht uit, nadat Djokovic hem vorig jaar in de halve finales ruimschoots de baas was.

In de eerste set ging het nog volledig gelijk op. Thiem was de eerste die een break plaatste, maar hij moest zijn service gelijk weer twee keer inleveren. Toch brak hij Djokovic nog eens en dat leverde een tiebreak op, waarin beide spelers op eigen service grote moeite hadden. Thiem bleek toch de sterkste en trok de set naar zich toe.

Het bleek gelijk al de genadeklap voor Djokovic, die geen moment meer lekker in zijn spel kwam. Hij leverde vroeg in set twee zijn service in en verloor de set, waarna het helemaal klaar was. Welgeteld één game lang wist Djokovic nog enigszins partij te bieden, maar na twee uur en een kwartier was voor Thiem de halvefinaleplek binnen: 7-6 (5), 6-3, 6-0.

Dominic Thiem schakelt titelverdediger Novak Djokovic uit (Pro Shots/Action Images)
Dominic Thiem schakelt titelverdediger Novak Djokovic uit (Pro Shots/Action Images)

'Sterk en stabiel'-busje waait om

Een reclamebusje van de Britse Conservatieven waar de verkiezingsslogan 'Strong and stable' op prijkte, is op de winderige snelweg M6 omgewaaid. Dat schrijft Independent.

Bij het incident raakte niemand gewond. Wel moest een rijstrook worden afgezet en kon er een tijd lang maar 30 mijl per uur gereden worden terwijl de hulpdiensten de weg weer vrij maakten.

Op social media zorgde het voorval direct voor hilariteit en werd er veel gegrapt over de ironie van de situatie. Toen May de verkiezingen uitriep stond ze namelijk onverslaanbaar ver voor op de Labourpartij, maar die voorsprong is in de laatste paar weken in rook opgegaan.

De partijen staan nu vrijwel gelijk in de peilingen. De Britse verkiezingen vinden donderdag 8 juni plaats.

Slachtoffer aanranding statushouder spoort zelf dader op

Een Somalische asielzoeker die in oktober vorig jaar een 28-jarige vrouw aanrandde in Hoorn moet vrijdag voor de rechter verschijnen. Niet door inspanning van de politie maar door een slimme list van zijn slachtoffer kon hij worden aangehouden zo lezen we in de Telegraaf. Aan de zaak werd toen nauwelijks aandacht besteed.

Nadat de 28-jarige Mohammed M. zijn slachtoffer had aangerand en bijna gewurgd had ging hij er met haar telefoon vandoor. Hij had echter niet door dat er een app was geinstalleerd waardoor zijn slachtoffer precies wist waar hij zich bevond. Mohammed misbruikte het profiel van de vrouw om op chatsites in contact te komen met biseksuele en/of lesbische vrouwen.

In december deed het slachtoffer zich voor als een andere vrijgezelle vrouw. En met succes: Mohammed hapte toe en stuurde haar een selfie toe. Hierop stapte ze opnieuw naar de politie die de man in februari heeft opgepakt. Volgens justitie, die de rol van de vrouw in de arrestatie van de man heeft bevestigd, is er een volledige dna-match.

Update 12:06 uur
De man heeft zich in de tussenliggende periode verzekerd van een verblijfsvergunning. Daarmee is de aanrander formeel gepromoveerd tot statushouder. 

Update 12:40 uur
Zojuist ontvingen wij een persbericht van de PVV. Ze hebben naar aanleiding van dit 'incident' een aantal vragen opgesteld voor de Tweede Kamer. Zo wil de PVV onder meer weten hoe het mogelijk is dat de dader pas maanden later gearresteerd is, terwijl zijn verblijfpaats al binnen een week bekend was.

Daarnaast wil de partij weten of de (demissionair) minister van Veiligheid en Justitie bereid is om de verblijfsvergunning in te trekken "zodat dit monster na een hopelijk lange straf, uit Nederland kan worden verwijderd."

Als laatste komt het stokpaardje van de PVV aan de orde: "Kunt u ophouden met dit wanstaltige vreemdelingenbeleid en onze grenzen eindelijk sluiten voor alle asielzoekers, alsmede voor immigranten uit islamitische landen? Zo neen, waarom niet?"

Poetin: 'Alleen wijven hebben kutdagen'

"Ik ben geen vrouw, dus ik heb geen rotdagen", stelt de Russische president Vladimir Poetin in de binnenkort uitgezonden Oliver Stone-documentaire The Putin Interviews.

Hij bedoelt het niet lullig: "Ik probeer niemand te beledigen, maar het is nu eenmaal zo. Er zijn bepaalde natuurlijke cyclussen." Vladimir doelt hier vermoedelijk op het vierwekelijkse festijn waarbij onze lieve eega's (die nooit chagrijnig zijn en altijd gelijk hebben) een paar dagen lang de Japanse vlag uithangen.

Volgens Poetin zijn z'n uithoudingsvermogen en geestelijke stabiliteit deels te danken aan het feit dat hij een man is. De documentaire wordt op de Amerikaanse zender Showtime uitgezonden van 12 tot 15 juni.

Nadal in halve finales Roland Garros na opgave CarreŮo Busta

Tennisser Rafael Nadal staat voor de tiende keer in de halve finales van Roland Garros. De 31-jarige Spaanse nummer vier van de wereld had het niet moeilijk, want landgenoot Pablo Carreño Busta moest al vroeg in set twee opgeven.

Carreño Busta is de mondiale nummer achttien en stond voor het eerst in de achtste finales en dus ook voor het eerst in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi. Onderweg had hij onder meer Grigor Dimitrov en Milos Raonic al uitgeschakeld, dus met de vorm zat het zeker wel goed.

Tegen Nadal had hij het echter gelijk moeilijk, gezien de negen Roland Garros-titels van zijn opponent niet erg verwonderlijk. Hij hield geen enkele keer zijn eigen service vast, maar kwam op het scorebord doordat hij Nadal's opslag twee keer over wist te nemen.

Vroeg in de tweede set ging het echter fout. Carreño Busta vroeg een medische time-out aan voor een behandeling aan vermoedelijk zijn buikspieren. Hij keerde vervolgens wel terug, maar schreeuwde het na een mislukte smash uit van de pijn en frustratie, waarna hij er noodgedwongen de brui aan gaf: 6-2, 2-0.

Hebei China Fortune ontkent Van Persie-geruchten

Hebei China Fortune heeft ontkent Robin van Persie benaderd te hebben om in de Chinese Super League te komen voetballen.

De 33-jarige aanvaller heeft nog een contract voor één jaar bij Fenerbahçe, maar hij wordt in verband gebracht met een vertrek. Zo zou onder andere Van Persie's oude club Feyenoord naar hem lonken. Een lucratieve transfer naar Azië zou ook tot de mogelijkheden behoren, maar niet naar Hebei China Fortune.

"Wat de wijdverspreide geruchten betreft dat Hebei China Fortune een bod heeft gedaan op Van Persie, verklaart onze club hierbij dat we Van Persie nooit hebben benaderd", laat de club weten in een verklaring. "Dat zijn allemaal zuivere geruchten en hopelijk zullen de roddels sterven als het wijze mensen ter ore komt", klinkt het filosofisch.

38.000 km fietsen en ze jatten 'm in Rotjeknor

Het blijkt maar weer: je kunt de halve wereld rondfietsen langs steppes en bergpartijen, je een weg door dictaturen en bananenrepublieken banen en je Deense vriendje alle hoeken van Azië laten zien zonder dat er ook maar íets gebeurt - maar zet die fiets dan in godesnaam niet in Rotterdam neer.

Want dan wordt-ie natuurlijk gejat. Het gebeurde Susanne van Aardenne, die van Turkije tot Nepal en Mongolië tot Iran de aardkloot doorploegde met d'r fietsje en d'r Deen. Na drie jaar door de wereld banjeren op d'r stalen ros parkeerde ze het ding -God mag weten waarom- op de Coolsingel in Rotjeknor.

Daar werd het slot behendig doorgeknipt en sindsdien is ze het spoor bijster. Omdat ze na 38.000 kilometer nogal om het ding is gaan geven hoopt ze van harte dat iemand 'm ooit nog een keer terug wil brengen.

Ons advies: het is Nederland, dus vergeet het maar en tot over drie jaar. Die Feyenooit meer terug. Koop een nieuwe en stel je TomTom maar vast in op 'Beijing'.  

Rookvrije sigaret Philip Morris naar Nederland

Tabaksgigant Philip Morris heeft woensdag in Amsterdam een speciale winkel geopend voor de verkoop van zijn rookvrije sigaret IQOS. Die verhit tabak, maar verbrandt het niet. Daardoor is de nieuwe sigaret volgens de fabrikant veel minder schadelijk dan normale sigaretten. Ook is er geen sprake meer van meeroken door derden waardoor mensen die roken anderen niet langer tot last zouden zijn. De uitgeademde rook zou geen stoffen bevatten en ook geeft de sigaret geen geur af.

IQOS werd al in diverse andere landen op de markt gebracht, maar nog niet in Nederland. Philip Morris zal de elektronische technologie ook gaan aanbieden in andere tabakszaken in Amsterdam en stapsgewijs ook in de rest van Nederland.

Over wat nu precies de effecten zijn van IQOS is nog geen duidelijk antwoord te geven. Voorstanders van dit soort producten vinden dat verstokte rokers ze beter kunnen gebruiken dan gewone sigaretten. Tegenstanders vrezen onder meer dat niet-rokers hierdoor mogelijk ook een trekje gaan nemen vanwege het imago dat ze minder schadelijk zijn.

Momenteel is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op verzoek van de overheid nog bezig allerlei onderzoeken over IQOS kritisch te beoordelen. De uitkomsten daarvan worden dit najaar verwacht.

Alternatieve rookproducten winnen steeds meer aan belang voor de tabaksindustrie, terwijl de verkoop van normale sigaretten terugloopt. De topman van Philip Morris, André Calantzopoulos, voorspelde eerder zelfs dat IQOS op termijn het einde zal betekenen van de traditionele sigaret.

Philip Morris wil diverse stoffen die nodig zijn voor IQOS overigens in Nederland gaan maken. Een jaar geleden kondigde het bedrijf aan een deel van de lege fabrieksruimte in Bergen op Zoom opnieuw in gebruik te nemen. Dat is op hetzelfde terrein waar de fabrikant tot 2014 nog een grote fabriek voor sigarettenproductie had.

FOK!bijenactie haalt §3000 op

Na drieënhalf jaar imkers helpen en FOK!'ers aansporen te doneren is het de FOK!bijenactie toch echt gelukt: 133 individuele donaties hebben nu precies €3000,- in het laatje gebracht. Da's een mooie €22,56 per donatie.

Van het geld is €1581,40 uitgegeven en nog €1419,60 over. Er zijn tot dusver 12 koninginnen, 19 volken met in totaal 950.000 bijen, één bijenkast en een camerasysteem aan imkers door de hele Benelux gedoneerd.

Verder loopt er een actie om imker Liefting aan nieuwe bijtjes, koninginnen en met GPS uitgeruste bijenkasten te helpen, nadat deze enkele maanden geleden brutaal werden gejat. Dit gaat ongeveer een mille kosten.

De actie wordt binnenkort tevens een heuse stichting, zodat er ook op de langere termijn en grotere schaal gedacht kan gaan worden. Suggesties voor een gortdroge stichtingnaam met minstens één memorabel slechte woordspeling zijn zeer welkom.

Daarnaast is ook doneren zeer welkom: lees in het bijentopic meer, stuur superworm direct een pm of dm voor het juiste rekeningnummer en/of like en deel de Facebookpagina.


Door de FOK!bijenactie gedoneerde FOK!bijen. 

OM: Speech Wilders niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat politicus Geert Wilders niet vervolgen voor uitspraken die hij in 2015 heeft gedaan in Oostenrijk. Het Oostenrijkse Openbaar Ministerie had Nederland gevraagd om de vervolging over te nemen, maar het OM in Den Haag wijst dat verzoek af.

Het OM meldt woensdag dat de uitlatingen die Wilders op 27 maart 2015 op de Wiener Hofburg heeft gedaan, naar Nederlands recht niet strafbaar zijn en er dus geen vervolging zal plaatsvinden.

De PVV-leider zei destijds onder meer dat "de islamitische ideologie een ideologie van oorlog en haat is'. Hoe minder islam hier is, hoe beter". Het OM in Oostenrijk verdenkt Wilders van het aanzetten tot haat, kennelijk tegen een religie.

OM vervolgt Wilders niet voor speech in Wenen
OM vervolgt Wilders niet voor speech in Wenen (Foto: ANP)

Duitsland trekt militairen terug uit Turkije

Duitsland trekt zijn militairen terug van de Turkse basis Incirlik. Dat heeft de Duitse regering woensdag besloten. Reden voor de aftocht is dat Turkije geen toestemming geeft aan Duitse parlementariërs om de militairen te bezoeken.

Het gaat om 260 militairen die met toestellen van het type Tornado en een tankvliegtuig meedoen aan de strijd tegen Islamitische Staat. De militairen verhuizen naar een basis in Jordanië. Hun werk ligt daardoor ongeveer twee maanden stil.

Turkije geeft geen toestemming voor het bezoek omdat Duitsland asiel gaf aan Turkse officieren die Ankara ervan beschuldigt lid te zijn van de Gülenbeweging. Die zat volgens de Turkse president Erdogan achte de mislukte couppoging vorig jaar.

Duitsland trekt militairen terug uit Turkije
Duitsland trekt militairen terug uit Turkije (Foto: ANP)

OM zoekt getuigen in zaak Sharleyne

Het Openbaar Ministerie (OM) roept getuigen op zich te melden die mogelijk meer weten over de dood van de destijds achtjarige Sharleyne uit Hoogeveen. Zij kwam in 2015 onder verdachte omstandigheden om het leven. Het kan zijn dat getuigen die dag van het overlijden iets gezien hebben, aldus de politie woensdag.

Het meisje werd in de nacht van 7 op 8 juni dood gevonden onderaan een flat, waarin zij op tien hoog met haar moeder woonde. Haar moeder werd een tijdje verdacht, maar justitie besloot destijds haar niet te vervolgen. Het OM besloot onlangs dat de moeder alsnog moet worden vervolgd.

Er wordt onder meer gekeken naar de bevindingen die door de raadsman van de vader van Sharleyne zijn ingebracht. De vader verzette zich tegen het niet-vervolgen van de moeder en klaagde daarover met succes bij het gerechtshof in Leeuwarden. Nooit is komen vast te staan of het meisje is gevallen, gesprongen of gegooid.

OM zoekt getuigen in zaak Sharleyne
OM zoekt getuigen in zaak Sharleyne (Foto: ANP)

Tijgermug op bloemenveiling Naaldwijk

Op de bloemenveiling van Royal FloraHolland in Naaldwijk is een tijgermug gevonden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) trof de volwassen Aziatische tijgermug aan in een muggenval. De autoriteit bestrijdt uit voorzorg alle exotische muggen.

De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van infectieziekten overdragen, zou te verwaarlozen zijn. In Nederland zijn knokkelkoorts, zikakoorts en chikungunya tot nu toe alleen waargenomen bij mensen die uit een tropisch gebied kwamen. Toch is de NVWA de beestjes liever kwijt dan rijk.

De tijgermug ontdekte ons land jaren geleden al door mee te reizen met de Lucky bamboo-sierplantjes uit China en ook met vrachtwagen- en tractorbanden.

Tijgermuggen kunnen eitjes leggen in stilstaand water zoals in bloempotten, emmertjes en vaasjes.

Tijgermug op bloemenveiling Naaldwijk
Tijgermug op bloemenveiling Naaldwijk (Foto: ANP)

'Feyenoord weer populairder dan Ajax'

Jarenlang was Ajax veruit de populairste voetbalclub in Nederland. In de laatste jaren is dat echter veranderd en de nieuwe nummer één heet tegenwoordig Feyenoord, zo blijkt ook dit jaar uit een onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy, waar enkele duizenden Nederlanders aan meededen. Dat werd overigens uitgevoerd vóór Feyenoord de eerste landstitel in bijna twintig jaar pakte.

Rotterdam scoort in de populariteitsonderzoeken in het algemeen steeds wat hoger - hoewel Amsterdam daar nog op één staat - en dat geldt ook voor de voornaamste voetbalclub van de stad. Merkadviseur Hendrik Beerda ziet overeenkomsten tussen de imago's van Rotterdam en Amsterdam en de clubs die bij die stad horen. "Het imago van Feyenoord en Ajax lijkt veel op dat van hun stad", zegt hij.

"Amsterdam ziet men als een tikkeltje arrogant, maar wel met internationale allure", zegt Beerda niet geheel onterecht, aangezien Ajax tot ver over de landsgrenzen bijna synoniem lijkt te staan voor 'Nederlands voetbal'. "Feyenoord en Rotterdam worden juist ervaren als stoer en degelijk", omschrijft hij de helemaalniksinamsterdamroepers. 

Een volledige ranglijst werd dit jaar niet gepubliceerd, maar in voorgaande jaren was PSV steevast de nummer drie, net als dit jaar in de Eredivisie. AZ, FC Twente en FC Groningen scoren doorgaans ook prima. 

Helemaal niets in Amsterdam, zelfs een populariteitsprijs zit er niet meer in! (Bron: YouTube)

Sci-fi city builder Aven Colony krijgt datum voor release

De 'SimCity in de ruimte', Aven Colony, van Mothership Entertainment, heeft een releasedatum gekregen. De city builder zal op 25 juli uitkomen.

In Aven Colony zal de speler de eerste kolonie buiten ons eigen zonnestelsel beheren. Zonder kennis van de flora, fauna en andere resources op de planeet Aven Prime, zal je een leefbare omgeving moeten zien te bouwen in uitdagende omgevingen, zoals woestijn-, toendra- en moerasgebieden, die ieder hun eigen voor- en nadelen zullen hebben.

Aven Colony komt dus deze zomer uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Klaassen: "Iedereen vindt het jammer dat Bosz weg is"

Het vertrek van Peter Bosz is hard aangekomen bij Davy Klaassen. De aanvoerder had graag gezien dat de trainer langer bij Ajax zou blijven.

Bosz maakte dinsdag zijn overstap naar Borussia Dortmund definitief. Dat betekent dat Ajax en Bosz na één seizoen afscheid van elkaar nemen en dat de Amsterdammers op zoek moeten naar een nieuwe oefenmeester.

Edwin van der Sar baalde van het vertrek van Bosz en ook Klaassen reageerde teleurgesteld. "Iedereen vindt het jammer dat de trainer weg is. Het is voor iedereen zonde", vertelde Klaassen in gesprek met Voetbal International.

Bosz zou niet op één lijn zitten met de technische staf, waardoor hij koos voor een vertrek naar Dortmund. Klaassen heeft daar niet veel van gemerkt. "Af en toe vang je wel eens iets op. Hoe het precies is gegaan is voor nu even niet heel belangrijk. We moeten op zoek naar een nieuwe trainer."

"Je leest overal veel verschillende dingen, maar ik lees heel veel dingen die helemaal niet kloppen. Iedereen gaat speculeren en alles roepen. Het blijft een fantastisch jaar en iedereen is trots op wat we hebben bereikt. We moeten nu gaan kijken naar een nieuwe trainer, maar het is te kort dag om nu namen te gaan roepen."

Olympisch worstelkampioen jaar geschorst voor doping

Worstelaar Toghrul Asgarov is door wereldworstelbond United World Wrestling voor een jaar geschorst vanwege het gebruik van een verboden middel.

Asgarov won in 2012 voor Azerbeidzjan olympisch goud in de vrije stijl tot 60 kilogram. Hij won destijds in de finale van de Rus Besik Kudukhov, die achteraf doping gebruikt bleek te hebben. Kudukhov's medaille werd echter niet ingenomen, omdat hij eind 2013 om het leven kwam bij een auto-ongeluk. Asgarov was er vorig jaar in Rio de Janeiro weer bij en veroverde in de klasse tot 65 kilogram het zilver.

Bij een out-of-competitiontest op 5 februari dit jaar bleek dat hij aan de verboden middelen zat. Het ging daarbij om higenamine, een luchtwegverwijder. Asgarov komt wel goed weg, want hij is slechts voor één jaar geschorst en mag vanaf 18 april 2018 weer meedoen. 

Ook de Rus Aslan Visaitov werd betrapt, maar hij is wel van een minder niveau dan Asgarov. Visaitov won in april zilver op het EK onder 23 in het Grieks-Romeins worstelen tot 66 kilogram, maar daar bleek hij doping gebruikt te hebben. De medaille is hij kwijt en de Rus kan tot eind april 2021 toekijken. 

Nieuwe straf dreigt voor Van Gogh-rover

De dief van twee jarenlang vermiste Van Gogh-schilderijen moet voor 15 juni een schadevergoeding van bijna 344.000 euro betalen. Doet Octave ('Okkie') Durham dat niet, dan moet hij 286 dagen vervangende hechtenis uitzitten.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag naar aanleiding van berichtgeving van Crimesite. Durham kreeg begin deze maand een aanmaning van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Daarin wordt hij gewaarschuwd het openstaande bedrag voor 15 juni te voldoen, anders volgt een bevel tot arrestatie.

De in 2002 gestolen doeken, 'Het uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen' en 'Zeegezicht op Scheveningen'. zijn sinds het voorjaar weer te zien in het Van Gogh Museum. Ze waren in het bezit van een opgepakte Italiaanse maffiabaas.

Durham zat 3,5 jaar vast voor de diefstal en moest van het gerechtshof een schadevergoeding van 350.000 euro betalen.

Nieuwe straf dreigt voor Van Gogh-rover
Nieuwe straf dreigt voor Van Gogh-rover (Foto: ANP)

Zuid-Korea houdt dochter Sewol-eigenaar aan

De dochter van de inmiddels overleden eigenaar van het Zuid-Koreaanse rampschip Sewol, dat in 2014 verging, is gearresteerd kort nadat Frankrijk haar uitzette naar Zuid-Korea. Volgens het persbureau Yonhap werd Yoo Sum-na aangehouden op een vlucht van Parijs naar Incheon.

Ze wordt verdacht van financiële malversaties met het bedrijf van haar overleden vader. Het is voor het eerst sinds de twee landen een uitleveringsverdrag tekenden in 2008, dat dit wordt gebruikt.

De Sewol zonk in april 2014 voor de kust van Zuid-Korea. Daardoor vielen 295 doden. In totaal 172 mensen brachten het er levend vanaf. De meeste slachtoffers waren scholieren die een uitje hadden.

De kapitein werd veroordeeld tot levenslang wegens nalatigheid. De eigenaar van het bedrijf achter de veerboot, Yoo Byung-eun, werd in de zomer van 2014 dood gevonden na een klopjacht van maanden. Hij pleegde vermoedelijk zelfmoord.

Zuid-Korea houdt dochter Sewol-eigenaar aan
Zuid-Korea houdt dochter Sewol-eigenaar aan (Foto: ANP)

Tesla: nieuwe fabriek nodig voor nieuwe auto

Tesla moet een nieuwe fabriek bouwen voor de Model Y, die in 2019 op de markt moet komen. De huidige fabriek in Fremont (Californië) "barst uit zijn voegen", aldus topman Elon Musk.

De Model Y moet een elektrische SUV worden, vergelijkbaar met de Model X. Het is het laatste hoofdstuk van het eerste deel van Tesla: de S, de 3, de X en de Y, samen S3XY (sexy).

In de huidige fabriek in Fremont bouwt Tesla de Model S en de Model X. Bovendien zijn de voorbereidingen voor de productie van de volgende auto, de Model 3, in volle gang. Tesla kocht het complex in 2010 voor een zacht prijsje van Toyota, als onderdeel van een samenwerking. Tesla zal de nieuwe fabriek zelf moeten opzetten en betalen, net als de geplande gigafabrieken voor batterijen. Dat betekent dat het bedrijf voor flinke investeringen staat.

Tesla wil volgende maand beginnen met de productie van de Model 3, die voor een breder publiek is bedoeld dan zijn voorgangers. Dit najaar presenteert het bedrijf zijn eerste elektrische vrachtwagen, de Tesla Semi.

Tesla: nieuwe fabriek nodig voor nieuwe auto
Tesla: nieuwe fabriek nodig voor nieuwe auto (Foto: BuzzT)

Dragqueen kopieert fotostunt Kathy Griffin

De beroemde Amerikaanse dragqueen Sharon Needles heeft de fotostunt van komiek Kathy Griffin gekopieerd. De winnares van het vierde seizoen van RuPaul's Drag Race plaatste een foto verkleed als Griffin, met het afgehakte en bebloede hoofd van Donald Trump, op haar Instagram.

De 35-jarige dragqueen, die in het echt Aaron Coady heet, vindt dat komiek Kathy Griffin te hard is aangepakt door de media. "We meten met twee maten. Ik vind het schokkend dat een vrouwelijke komiek harder wordt aangepakt dan mannelijke politici", was de verklaring van Needles voor haar stunt.

Kathy Griffin kwam zwaar onder vuur te liggen vanwege een foto die ze maakte met een afgehakt hoofd van de Amerikaanse president Trump. Ze ging door het stof, bood haar excuses aan en erkende dat ze te ver was gegaan, maar kon daarmee niet voorkomen dat iedereen haar nu de deur wijst. Ook ontving ze talloze bedreigingen.

De foto vind je hier.

Dragqueen kopieert fotostunt Kathy Griffin
Dragqueen kopieert fotostunt Kathy Griffin (Foto: BuzzE)

Politie krijgt 40 tips over Savannah

De politie heeft veertig tips binnengekregen over de overleden Savannah. Opsporing Verzocht besteedde er dinsdagavond aandacht aan. De politie is blij met de tips, maar een woordvoerster zegt dat nog meer meldingen erg welkom zijn.

Ook is er behoefte aan camerabeelden die mogelijk iets meer laten zien over het meisje of haar fiets. Ook over die fiets, waarop ze donderdag vertrok en die die dag is teruggevonden, zijn tips binnengekomen.

Savannah verdween donderdagmiddag. Haar lichaam werd zondagochtend aangetroffen in een sloot bij industrieterrein De Kronkels in Bunschoten.

Politie krijgt 40 tips over Savannah
Politie krijgt 40 tips over Savannah (Foto: ANP)

Teheran opgeschrikt door schietpartijen

De Iraanse hoofdstad Teheran is woensdag opgeschrikt door twee schietpartijen op openbare plekken. Een man opende het vuur in het parlement. Elders in de stad schoot een man om zich heen in het mausoleum van ayatollah Khomeini.

Volgens het persbureau Tasnim werd door de schietpartij in het parlement een bewaker gedood. Ook twee burgers werden geraakt door kogels. De identiteit van de schutter, die zou zijn weggerend, en zijn motieven zijn niet duidelijk. Iraanse veiligheidsmensen waren massaal aanwezig bij het parlementsgebouw.

Door de schietpartij in het mausoleum in het zuiden van de stad raakte een onbekend aantal mensen gewond.

Teheran opgeschrikt door schietpartijen
Teheran opgeschrikt door schietpartijen (Foto: ANP)

Duitsers: 'Speciaal plan voor West-Balkan'

Duitsland heeft een 'speciaal programma voor de Westelijke Balkan' voorbereid. Het betreft een Duitse eindoplossing van de vraag omtrent hoe de moeizaam verlopende EU-toetreding van veel landen in die regio, een handje kan worden geholpen. 'Klinkt helemaal niet verdacht, Duitsland!', reageren internetters.

Het plan, 'Berlijn-Plus' geheten maar op internet al gekscherend 'Generalplan Südost' genoemd, wordt door Berlijn omschreven als een 'soort mini-Marshallplan'. Het gaat om een speciaal fonds dat door de Europese Commissie moet worden doorgevoerd. Het plan ligt op tafel omdat de landen in kwestie veel langer hebben moeten wachten op EU-toetreding dan anderen.

Met de gelden in dat potje moeten landen als Bosnië, Montenegro, Macedonië en Albanië 'binnen enkele jaren' getransformeerd worden in aantrekkelijke investeringsregio's met uitstekende infrastructuur. Daarna zou kunnen worden begonnen met het importeren van arbeiders uit de landen, om in Duitsland en elders te komen werken.

Duitsland wil op deze manier de 'onzekere' periode ten einde brengen, waarin de EU niet echt meer uit lijkt te breiden. Vanzelfsprekend is een stagnerend Europa dat niet het ene na het andere land opslokt in een nimmer-eindigende maalstroom van eeuwig groeiende grootsheid, een doorn in het oog van onze Oosterburen.

Het plan zal mid-juli worden geïntroduceerd, nog ruim op tijd vóór de strenge Balkanwinter.

Politie pakt weer verdachte aanslag Londen op

De Britse politie heeft een nieuwe verdachte opgepakt van de aanslag zaterdagavond in het centrum van Londen. Het gaat om een 30-jarige man die bij een inval woensdagochtend vroeg in een woning in het oosten van Londen werd gearresteerd.

Hij wordt volgens de politie verdacht van de voorbereiding, betrokkenheid bij en het aansporen tot terroristische daden. Over de identiteit van de man is niets bekendgemaakt. Zijn arrestatie volgt kort na de aanhouding van een Marokkaan in het Ierse Limerick.

Door de aanslag op de Londen Bridge en in de wijk Borough kwamen zeven mensen om het leven en raakten er tientallen gewond. Drie mannen reden op de brug met een busje in op voetgangers en staken daarna in de wijk in het wild om zich heen. Ze werden doodgeschoten door de politie.

Politie pakt weer verdachte aanslag Londen op
Politie pakt weer verdachte aanslag Londen op (Foto: ANP)

Van der Sar baalt van vertrek Bosz

Borussia Dortmund en Ajax maakten dinsdagmiddag de definitieve overstap van Peter Bosz bekend. Algemeen directeur Edwin van der Sar baalt van de transfer.

Bosz kwam afgelopen zomer van Maccabi Tel Aviv over naar Ajax. In Amsterdam tekende de oefenmeester voor drie seizoenen, maar na één seizoen is er een einde gekomen aan de samenwerking tussen Bosz en Ajax.

De trainer rondde dinsdag de overstap naar Borussia Dortmund definitief af. "Ik heb gemengde gevoelens bij deze overgang. Toen we Peter vorige zomer naar Ajax haalden was het niet de bedoeling dat er na één jaar alweer een einde zou komen aan de samenwerking", liet Van der Sar weten via de officiële website van Ajax.

"We hebben, met name in de Europa League, een geweldig seizoen neergezet. Net als bij onze spelers trekt dat ook voor de trainer de aandacht van clubs uit de Europese topcompetities."

"Het ging ons te ver om hem aan zijn contract te houden en we zijn er met Dortmund goed uitgekomen. Het is nu aan ons om, voordat de voorbereiding begint, een goede opvolger te contracteren", aldus Van der Sar, die ook assistent Hendrie Krüzen ziet vertrekken.

Basisschoolleraren leggen uur werk neer

Basisschoolleraren moeten op dinsdagochtend 27 juni een uur hun werk neerleggen uit protest tegen lage salarissen en het oplopende tekort aan geschoolde docenten. Die oproep deed de actiegroep PO in Actie, die op Facebook al meer dan 40.000 leden heeft, dinsdag in het televisieprogramma Jinek.

De groep is een petitie begonnen op de website PO Front, de boze docenten willen op 27 juni honderdduizenden handtekeningen aan premier Rutte aanbieden. De docenten willen,, een lagere werkdruk en een eerlijk salaris voor het primair onderwijs."

Presentatrice Sophie Hillebrand heeft zich opgeworpen als ambassadrice van de protestdocenten. Of er veel scholen meedoen, is nog niet duidelijk.

Basisschoolleraren leggen uur werk neer
Basisschoolleraren leggen uur werk neer (Foto: ANP)

U2 verlengt Joshua Tree-tour met twee maanden

De band U2 geeft dit najaar twaalf extra optredens in Noord- en Zuid-Amerika als onderdeel van hun Joshua Tree Tour. De Ierse rockers zijn al begonnen aan de tournee, die oorspronkelijk tot 1 augustus zou lopen. De tour is nu verlengd tot 19 oktober. Noel Gallagher zal in Zuid-Amerika in het voorprogramma staan.

The Joshua Tree Tour viert het dertig jarig jubileum van het gelijknamige album en tournee van de rockband in 1987.

In de maand augustus nemen Bono en zijn band wel een maandje rust maar vanaf 3 september staan ze weer op het podium in Detroit. Daarna volgen nog enkele andere steden in de VS voor de band afzakt naar Zuid-Amerika. Daar spelen ze in oktober onder meer in Mexico-Stad, Bogotá en de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

U2 verlengt Joshua Tree-tour met twee maanden
U2 verlengt Joshua Tree-tour met twee maanden (Foto: BuzzE)

Overvallers overvallen overvallende overvaller

Vandaag in alle kranten, 3 weken geleden al bij ons. In de herhaling, want Opsporing Verzocht zoekt tips!

Het leven van een rechtgeaarde overvaller in Rotterdam gaat niet over rozen. Zo ondervond de arme man uit onderstaand filmpje onlangs.

De beste man was hard aan het werk in de Domino's aan de Kerstendijk in Rotterdam IJsselmonde, waar hij een medewerker met enige dwang vroeg het geld uit de kluis te halen. Dat ging niet, want de persoon die de kluis kon openen was niet aanwezig. Daarop nam onze hardwerkende vriend dan maar genoegen met het geld uit de kassa, wat voor hem klaargelegd werd. 

Plotseling kreeg de eerste overvaller echter de schrik van zijn leven. Er kwamen ineens twee mannen de zaak binnen en die kwamen er niet voor een pizza. De aanwezigen, inclusief de eerste overvaller, moesten op de grond liggen en kregen een paar klappen. Vervolgens zag overvaller één hoe zijn zuurverdiende geld meegenomen werd door het nieuwe duo, dat er snel vandoor ging.

De overval op een overvaller (Bron: YouTube)

Batman vraagt Catwoman ten huwelijk

Fans hebben er lang op moeten wachten maar eindelijk is het zover: Batman vraagt in het nieuwste nummer van de legendarische strip om de hand van Catwoman. Dat maakte DC Comics, die de strip uitgeeft, bekend aan dagblad USA Today.

Batman vraagt Selina Kyle, zoals Catwoman in het echt heet, ten huwelijk in de stromende regen en met een diamanten ring die zij van hem heeft gestolen tijdens hun eerste ontmoeting. Maar of Catwoman ook ja zegt, weet de lezer nog niet. "Ik wil dat mensen zich afvragen of ze wel ja moet zeggen", aldus schrijver Tom King.

"Batman moet eerst nog iets belangrijks opbiechten aan Catwoman", vervolgt King die zo de spanning erin probeert te houden. Het nummer waarin Batman op zijn knieën gaat ligt vanaf woensdag in de winkel. Het antwoord van Catwoman op het huwelijksaanzoek volgt in het volgende nummer.

Batman vraagt Catwoman ten huwelijk
Batman vraagt Catwoman ten huwelijk (Foto: BuzzE)

Ierse politie pakt verdachte aanslag Londen op

De Ierse politie heeft een tweede persoon gearresteerd die mogelijk betrokken is geweest bij de aanslag van zaterdagavond in het centrum van Londen. Dat heeft The Guardian dinsdagavond bekendgemaakt. Na een tip van de Britten werd in Limerick een Marokkaan aangehouden op verdenking van het gebruik van vervalste documenten. In zijn flat werden papieren aangetroffen op naam van een van de drie doodgeschoten terroristen.

De Ierse premier Enda Kenny bevestigde maandag dat Rachid Redouane een tijdje in Ierland heeft gewoond maar daar niet was opgevallen. Redouane trouwde in 2012 in Dublin met de Britse Charisse Ann O'Leary.

Een man die eerder in Ierland was opgepakt in verband met de terreurdaad op London Bridge en in Borough Market, die aan zeven mensen het leven kostte, is inmiddels zonder aanklacht op vrije voeten gesteld.

Ierse politie pakt verdachte aanslag Londen op
Ierse politie pakt verdachte aanslag Londen op (Foto: ANP)

Nabestaanden: inspraak tbs moordenaar Rowena

Nabestaanden van Rowena Rikkers, beter bekend als het 'meisje van Nulde', willen door de rechtbank Gelderland gehoord worden over de mogelijke tbs-beëindiging van dader Mike J.

Vader Martin Huisman en zus Rochelle vragen in een brief aan de rechtbank in Zutphen om op maandag 19 juni over een eventuele vrijlating het woord te mogen voeren. Het zou volgens hun advocaat Sébas Diekstra voor het eerst zijn dat nabestaanden daarover hun mening mogen geven.

"Ik begrijp heel goed dat de nabestaanden nu de rechtbank aanschrijven", zegt de advocaat. "Tot op de dag van vandaag zijn zij niet gehoord in verband met het verplichte slachtofferonderzoek bij verlofverlening. Dit had wel moeten gebeuren."

Excuses
In februari maakte minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) excuses aan de vader en zus van Rowena omdat zij te laat waren geïnformeerd over onbegeleid proefverlof van de tbs'er.

Rowena Rikkers stierf in 2001 op vierjarige leeftijd. Haar moeder en haar toenmalige vriend Mike J. werden daarvoor veroordeeld. J. kreeg twaalf jaar cel en tbs. Rowena werd bekend als het meisje van Nulde vanwege de vindplaats van haar lichaam nabij het Veluwemeer.

Gebruikelijk
De nabestaanden van Rowena zijn door Slachtofferzorg van het Openbaar Ministerie uitgenodigd de zitting bij te wonen. Het is niet gebruikelijk dat nabestaanden daarin het woord krijgen.

Slachtofferhulp Nederland zegt in een reactie "absoluut voorstander te zijn om het slachtoffer in het juridisch proces een stem te geven. Misschien is hun pleidooi niet van belang voor de rechtbank, maar dat is het wel voor de nabestaanden".

Nieuw leven
De nabestaanden van Rowena schrijven de rechtbank woensdag dat zij nooit schadevergoeding hebben ontvangen en dat zij nog steeds geestelijk en financieel lijden onder haar dood. "Als u hem niet opgesloten laat zitten, wordt de dader straks aan alle kanten geholpen", aldus Martin Huisman in de brief. J. krijgt volgens hem "straks een leuk huisje, begeleiding en kan weer zonder zorgen een nieuw leven beginnen".

Huisman schetst de rechtbank dat hij en zijn dochter in erbarmelijke omstandigheden leven, mede veroorzaakt door de nasleep van de moord op Rowena.

Nabestaanden: inspraak tbs moordenaar Rowena
Nabestaanden: inspraak tbs moordenaar Rowena (Foto: ANP)

Problemen op de weg door de storm

De zware storm leidt hier en daar tot problemen op de weg. Zo is de Afsluitdijk bij Kornwerderzand woensdagochtend nog altijd grotendeels afgesloten. Slechts een rijstrook is open, omdat een instabiele steiger dreigt om te waaien. Dat zorgt volgens de ANWB al vroeg in de ochtend voor flinke vertraging. Het blijft nog wel even waaien: het KNMI waarschuwt voor zware windstoten aan de kust en in het IJsselmeergebied.

De N302 tussen Enkhuizen en Lelystad is dicht. Door de harde wind is de situatie op de dijk te gevaarlijk. Op de A32 tussen Heerenveen en Meppel moeten chauffeurs bij Steenwijk over de vluchtstrook vanwege een losgeschoten aanhanger.

Door de windstoten staan op de N15 richting de Maasvlakte lange files. De ECT Terminal, de grootste containerterminal in de Rotterdamse haven, is gesloten vanwege de harde wind. Volgens een woordvoerder gebeurt dat vaker als het waait. Zodra dat verantwoord is, gaat de terminal weer open.

In de kustgebieden komen woensdagochtend zware windstoten voor van 75 tot 90 kilometer per uur, aldus Weeronline. In het binnenland bereiken de rukwinden snelheden van 60 tot 70 kilometer per uur. Daarmee waait het iets minder hard dan gisteren, toen in Hoek van Holland een zeer zware windstoot van 109 kilometer werd gemeten en het uren aaneen stormde in IJmuiden.

Problemen op de weg door de storm
Problemen op de weg door de storm (Foto: ANP)

Pepe vertrekt met rotgevoel bij Real Madrid

Pepe vertrekt komende zomer na tien jaar bij Real Madrid. Dat doet de verdediger echter niet met een goed gevoel.

Jaren was de Portugees één van de vaste verdedigers van Real Madrid, maar onder Zinedine Zidane kwam Pepe amper meer in actie. Hierdoor vertrekt de verdediger met een dubbel gevoel bij Real Madrid.

"Ik heb geen afscheid genomen van Zidane, omdat hij en de club al wisten dat ik zou vertrekken voordat ik het zelf wist. Ik wil niemand de schuld geven, maar sommige dingen begrijp ik niet. Zidane heeft het fantastisch gedaan, maar waarom verdween ik uit het team?", vertelde Pepe tegenover Cadena Cope.

"Het is duidelijk dat ik hier niet verder ga. Mijn periode bij Real Madrid is voorbij en nu zal er een nieuw avontuur starten. Ik heb verschillende opties, ook uit Engeland. Ik heb nog nergens getekend. Dat had wel gekund, maar ik heb daarmee gewacht omdat ik anders het team misschien zou afleiden", aldus Pepe.

FOK! Wat een weer: Oudhollands weer

Zo heet het is in juni, zo koud het is in december.

Vandaag is het weerbericht geschreven door uw aller YokiKater. Hieronder vind u zijn bericht. 

"Goedemorgen, hier is Yoki met het weerbericht van vandaag, vandaag is het lekker Hollands weer, beetje wind, beetje regen, HEERLIJK!! Koud of warm wordt het niet want dat is het nooit in Nederland. Ok, doei!"

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:22
Zon onder: 21:54
Zonkracht: 7/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1692 De belangrijke havenstad Port Royal op Jamaica zakt na een aardbeving in zee.
1926 De Catalaanse architect Antoni Gaudí wordt aangereden door een tram in zijn woonplaats Barcelona. Hij sterft enkele dagen later.
1973 De Eemshaven wordt door koningin Juliana officieel geopend.
1989 een DC-8 met aan boord de meest talentvolle voetballers van Surinaamse afkomst stort bij de landing op Zanderij bij Paramaribo neer. Slechts 11 mensen overleven de crash.
1993 Prince verandert zijn naam naar een symbool, en hij heet vanaf nu "The Artist formerly known as Prince" (De Artiest die voorheen als Prince bekendstond) of "TAFKAP

LTVDK stond bij zevenbergen te wachten voor een spoorwegovergang (Foto: LTVDK)
LTVDK stond bij zevenbergen te wachten voor een spoorwegovergang (Foto: LTVDK)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Uitspraak in langslepende zaak Posbankmoord

Frank S. (56) uit Boekel en Souris R. (44) uit Veghel horen woensdag of, en zo ja hoe lang, ze de cel in moeten voor de dood van Alex Wiegmink op de Posbank in 2003. Tegen de twee is dertien jaar cel geëist voor doodslag en brandstichting in de zaak die bekendstaat als de Posbankmoord.

Volgens de aanklager zijn beide verdachten door hun nauwe samenwerking even verantwoordelijk voor de dood van Wiegmink. Wie het fatale schot heeft gelost, is niet duidelijk geworden, maar doet er volgens de aanklager niet toe. "Ze zijn samen en allebei gewapend op pad gegaan om een auto te stelen. Ze zijn samen de confrontatie aangegaan met het slachtoffer en hebben beiden geschoten."

De 44-jarige huisschilder Alex Wiegmink uit Drempt werd op 20 januari 2003 doodgeschoten op de Posbank in Rheden (Gelderland). Zijn lichaam werd niet veel later verkoold teruggevonden in zijn uitgebrande auto in Erp (Noord-Brabant).

Jarenlang leek de zaak op een dood spoor te zitten, tot de politie vorig jaar opnieuw aandacht vroeg voor de moord. Frank S. meldde zich in november uit gewetensnood met een bekentenis en een spijtbetuiging. Medeverdachte Souris R. kon korte tijd later ook worden gearresteerd.

Uitspraak in langslepende zaak Posbankmoord
Uitspraak in langslepende zaak Posbankmoord (Foto: ANP)

Politie waarschuwt voor inzamelacties Savannah

De politie van Bunschoten-Spakenburg waarschuwt op Facebook voor inzamelingsacties die zijn gestart, om de familie van de overleden Savannah te helpen. Haar familie is nergens van op de hoogte en stelt het ophalen van geld ook niet op prijs, schrijft de politie.

"Maatschappelijke betrokkenheid wordt gewaardeerd. Echter geldinzamelingsacties voor nabestaanden van Savannah zijn niet uit naam van de familie. Let op waar u uw geld aan doneert." Of er sprake is van oplichting of van goedwillenden die echt het ingezamelde geld willen doneren, maar nog geen contact met de familie hebben gezocht, meldt de politie niet.

Savannah (14) werd zondag dood gevonden in Bunschoten.

Politie waarschuwt voor inzamelacties Savannah
Politie waarschuwt voor inzamelacties Savannah (Foto: ANP)

Verbeek: "Ajax mag me bellen hoor"

Gertjan Verbeek staat ervoor open om trainer van Ajax te worden, nu Peter Bosz naar Borussia Dortmund is vertrokken.

Er is haast geboden bij de opvolging van Bosz als trainer van de Amsterdammers. Over drie weken begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen en eind juli staan de wedstrijden in de derde voorronde van de Champions League op het programma.

"Ze mogen me bellen hoor, geen probleem", vertelde Verbeek tegen NUsport. "Ajax is een mooie club en ik voel me er zeker niet te groot voor." De 54-jarige trainer heeft nog een contract tot 2018 bij VfL Bochum.

De namen van Roger Schmidt, Jaap Stam, Clarence Seedorf en Erik ten Hag worden genoemd als mogelijke opvolgers van Bosz. "Er gaan allerlei namen rond, maar ik geloof daar niet zo in. Marc Overmars (directeur voetbalzaken, red.) heeft zijn lijstje vast al klaar."

"Ajax zal sowieso bij een Nederlandse trainer uitkomen, omdat het heel belangrijk is om 4-3-3 te spelen. Louis van Gaal zie ik het niet doen en Henk ten Cate heeft al gezegd dat hij geen interesse heeft. En Ten Hag is een totaal ander type trainer dan Bosz. Die speelt bij FC Utrecht vaak met drie verdedigers en vijf middenvelders."

Van abortus naar olympisch goud in een paar weken

Oud-atlete Sanya Richards-Ross heeft tegenover het Amerikaanse ESPN een bijzondere 'bekentenis' gedaan. De Jamaicaans-Amerikaanse sprintster zegt vlak voor de Olympische Spelen van Beijing in 2008 een abortus te hebben gehad. Kort daarop pakte ze olympisch brons op de 400 meter en goud op de 4x400 meter.

De destijds nog Richards geheten atlete nam de beslissing via een telefoontje met haar verloofde (en inmiddels man) Aaron Ross. "We gingen daarbij niet in op de details, alsof dat er op de een of andere manier voor zou zorgen dat het schuldgevoel en de schaamte minder zouden zijn", schrijft Richards-Ross in haar nieuwe boek. 

De twee waren in 2008 al verloofd en zouden in het begin van 2010 trouwen, wat uiteindelijk ook is gebeurd. De zwangerschap was echter niet gepland, zeker niet omdat beiden nog aan het begin van een veelbelovende carrière als topsporter stonden. Ross was american footballer, Richards was atlete met een serieuze kans op olympisch goud op de 400 meter in Beijing. 

"Alles wat ik ooit gewild had was binnen bereik, het absolute toppunt van jaren keihard werken lag recht voor mijn neus. Op dat moment leek de keuze (voor abortus, red.) een makkelijke, het leek niet eens een keuze te zijn", aldus de inmiddels gestopte Richards-Ross, die niet aangeeft hoe lang ze op dat moment zwanger was.

"De gedachten schoten wel door mijn hoofd over wanneer het leven precies begint. Het idee van een kind, terwijl we nog niet getrouwd waren en op het hoogtepunt van mijn carrière, leek ondraaglijk. Wat zouden mijn sponsoren, mijn familie, mijn kerk en mijn fans wel niet van mij denken?", vroeg de topatlete zich af.

Ross was niet bij de abortus aanwezig, omdat hij op een trainingskamp was. De procedure duurde niet lang, maar emotioneel deed het Richards toch pijn. "Ik maakte destijds een beslissing die mij van binnen brak en waar ik zeker niet zomaar van zou herstellen. Abortus zou vanaf dat moment voorgoed een onderdeel van mijn leven zijn, iets waarvan ik dacht dat het nooit zo zou zijn. Ik was een kampioen en niet zomaar één, ik was een kampioen van absolute wereldklasse, en van die hoogte viel ik ineens in een soort bodemloze, wanhopige put."

De arts vertelde Richards dat ze twee weken rust moest nemen, maar de dag na haar abortus vloog ze naar Beijing om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen, want daar moest goud gewonnen worden. In de nacht voor de finale van de 400 meter kon Richards de slaap niet vatten en haar zelfvertrouwen ebde weg. Tijdens de wedstrijd, waar ze niet lang daarvoor van overtuigd was dat ze zou winnen, kreeg ze kramp in haar hamstring en kwam ze - na lang aan de leiding gelegen te hebben - als derde over de streep. "Ik was compleet gebroken. Fysiek, mentaal en emotioneel", beschrijft ze haar gevoel.

Niet veel later kwam er overigens toch nog herstel voor Richards. Ze maakte deel uit van de Amerikaanse ploeg die goud won op de 4x400 meter, net als in 2004 en 2012. In Londen kwam in 2012 dan ook waar ze zo hard voor gewerkt had: het olympisch goud op de 400 meter. In 2009 pakte ze daar ook de wereldtitel op, naast in totaal vier wereldtitels met de Amerikaanse ploeg op de 4x400 meter.

Ook op persoonlijk vlak gaat het weer goed: Richards-Ross is, zoals haar naam doet vermoeden, nog altijd getrouwd met Aaron Ross en het stel verwacht dit jaar hun eerste kind. 

De 'mislukte' 400 meterfinale op de Spelen van 2008, waar Richards lang aan de leiding ging (Bron: YouTube)

Een paar dagen later liep Richards alle frustraties weg en bracht ze de VS als slotloopster olympisch goud op de 4x400 meter (Bron: YouTube)

Bacsinszky maakt einde aan Roland Garros-droom Mladenovic

Tennisster Timea Bacsinszky heeft zich geplaatst voor de halve finales van Roland Garros. Daar was het Franse publiek in Parijs niet al te gelukkig mee, want het betekende de uitschakeling van de Française Kristina Mladenovic.

Bacsinszky is de nummer 31 van de wereld en doet het de laatste jaren erg goed op het Parijse gravel. In 2015 haalde ze er ook al de halve finales, vorig jaar kwam de Zwitserse tot de kwartfinales. Mladenovic is weliswaar de mondiale nummer veertien, op Grand Slams haalde ze eerder alleen op de US Open van 2015 de kwartfinales.

Ondanks de steun van het thuispubliek - of misschien juist wel door de druk van het thuispubliek - leverde Mladenovic gelijk de allereerste servicegame al in. In een set waar serveren niet per se een voordeel was, zoals wel vaker in het vrouwentennis, werd meerdere keren gebroken, maar Bacsinszky kon haar opslag vaker vasthouden. Dat, gecombineerd met een hele berg onnodige fouten van Mladenovic, bracht de Zwitserse de eerste set.

In set twee ging het een stuk beter voor Mladenovic, die netjes serveerde en vooral veel minder fouten maakte. Ze brak Bacsinszky zelfs om zo op voorsprong te komen, maar vervolgens leverde ze haar eigen service toch weer twee keer op rij in. Dat was de genadeklap en na bijna twee uur kon Bacsinszky zich opmaken voor de halve eindstrijd: 6-4, 6-4.

Bacsinszky neemt het in de halve finale op tegen Jelena Ostapenko. Leuk detail: als dat donderdag gespeeld wordt, zoals het geval lijkt te zijn, is het dubbel feest, want zowel Bacsinszky als Ostapenko zijn dan jarig. 

Laatste reviews en specials
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
©FOK.nl e.a.