Duitsers: 'Speciaal plan voor West-Balkan'

Duitsland heeft een 'speciaal programma voor de Westelijke Balkan' voorbereid. Het betreft een Duitse eindoplossing van de vraag omtrent hoe de moeizaam verlopende EU-toetreding van veel landen in die regio, een handje kan worden geholpen. 'Klinkt helemaal niet verdacht, Duitsland!', reageren internetters.

Het plan, 'Berlijn-Plus' geheten maar op internet al gekscherend 'Generalplan Südost' genoemd, wordt door Berlijn omschreven als een 'soort mini-Marshallplan'. Het gaat om een speciaal fonds dat door de Europese Commissie moet worden doorgevoerd. Het plan ligt op tafel omdat de landen in kwestie veel langer hebben moeten wachten op EU-toetreding dan anderen.

Met de gelden in dat potje moeten landen als Bosnië, Montenegro, Macedonië en Albanië 'binnen enkele jaren' getransformeerd worden in aantrekkelijke investeringsregio's met uitstekende infrastructuur. Daarna zou kunnen worden begonnen met het importeren van arbeiders uit de landen, om in Duitsland en elders te komen werken.

Duitsland wil op deze manier de 'onzekere' periode ten einde brengen, waarin de EU niet echt meer uit lijkt te breiden. Vanzelfsprekend is een stagnerend Europa dat niet het ene na het andere land opslokt in een nimmer-eindigende maalstroom van eeuwig groeiende grootsheid, een doorn in het oog van onze Oosterburen.

Het plan zal mid-juli worden geïntroduceerd, nog ruim op tijd vóór de strenge Balkanwinter.