Interview: radeloze bestolen imker

Update 18.18 uur
Dankzij dit interview en de roep om te doneren, hebben sinds gisteren opnieuw vier users geld gedoneerd of andere hulp toegezegd. Zij voegen zich bij een glorierijke rij van liefst 115 andere FOK!users die dat eerder deden.  

Bijna een miljoen gedoneerde bijen en tig koninginnen en bijenkasten verder helpt men nu weer een andere imker: dit keer met het vervangen van zijn gestolen bijtjes (zie het interview hieronder) en het fiksen van een GPS-systeem in z'n kasten. Dat gaat ongeveer €800 tot €900 kosten, en we hebben maar €600. Elke euro is dus mer dan welkom! Meer info hier. Voor details voor betaling kan je je in het bijentopic melden of superworm een pm/dm sturen. 

Wég zijn je pronkstukken
Imker Dorus Liefting (68) is woedend. Na 'een heleboel bijensterfte' zette hij in maart acht bijenvolken neer in Oost-Groningen. In twee bijenkasten zaten zijn allerbeste bijen: teeltvolken met zogeheten p-moeren, dure raszuivere koninginnen die op de juiste eigenschappen zijn gefokt (aantallen eitjes, gezondheid, vriendelijkheid enzovoorts) en daarmee de crème de la crème van bijenhoudend Nederland zijn.

Hij zag het weer helemaal zitten. Maar toen hij in april terugkwam waren juist díe twee bijenkasten gestolen. "Het is zó erg, hè. Het móet een collega zijn, een kenner. Mensen die geen verstand van bijen hebben zijn er bang voor, die schoppen er hooguit tegenaan of rijden met de auto tegen een kast aan. Ik ben nog steeds super gedupeerd, kwaad en verdrietig." Hij vertelt: "De schade loopt in de vele honderden euro's. Zo'n volk is heel duur en de kast kost ook tussen de 150 en 200 euro."

"Alles valt en staat in een bijenvolk bij de koningin. Alles draait daar om. Na veel bijensterfte, waaronder mijn teeltvolk, heb ik nieuwe koninginnen moeten kopen", de genoemde teeltdames, "heel duur zijn die – rond de honderd euro per stuk. Dan had ik ook nog twee vrijwel nieuwe bijenkasten met twee broedkamers en twee honingkamers."

Hoe voorkom je zoiets in de toekomst?
"Wat ik me afvraag is hoe je dit voorkomt in de toekomst." Omdat de locaties afgelegen zijn en er vaak een paar weken niemand komt, zijn camera's onhandig. Liefting denkt zelf aan een GPS-trackertje in elke kast. "Met een soort Track & Trace-chip met bewegingssensor, die begint met uitzenden zodra de kast beweegt, bijvoorbeeld. Of een gewone GPS-chip die je kunt volgen met een app op je mobiel."

Lieve lezer: heb jij enig idee wat voor zendertjes daar ideaal voor zouden zijn? Dat een leek gemakkelijk kan zien waar de kasten zijn via pc of telefoon, zendertjes die minstens drie of vier maanden standbyduur hebben, en die klein genoeg zijn om weggewerkt te kunnen worden zonder dat een dief ze er als eerste uit gaat slopen? Laat het weten! Link verkoopssites met die shit in het bijentopic of in een pm naar superworm. Zo helpen we samen voorkomen dat dit nog eens gebeurt.

De politie helpt niet: geen prioriteit
"In de bijenwereld gaan geruchten als een olievlek door het land." In no time wisten honderden imkers dat de twee pronkjuwelen misten, inclusief hoe de kasten eruit zagen. "Ik kreeg een top dat ze in Noord-Groningen waren gezien. Maar dan ga je naar de politie om hulp te vragen, “dan kan ik ze mee terug nemen." Zegt die agent: "U kunt dat wel doen, maar dan kan een eventuele dief of heler ook claimen dat ú de dief bent." Als je niet kan bewijzen dat het jouw bijen zijn, helpt de politie kortom niet.

FOK!: "En met zo'n chipje zou u kunnen bewijzen dat het uw kasten zijn?"
Liefting: "Precies! In een vroeg stadium kan je dat goed volgen en dan kan je ook actie ondernemen. Dat wil de politie namelijk ook graag, harde bewijzen."
FOK!: "De politie wíl dus wel helpen?" 
Liefting: "Nou... de bijen staan naast een overslagstation van de NAM, met aardgas, en alle objecten van de NAM worden met peperdure HD-camera's die ook infrarood filmen beveiligd." Liefting legt uit dat hij bij de politie vroeg om de camerabeelden van een aantal dagen na te gaan op beweging: er komt daar immers echt nooit iemand. Ook zouden de camera's op de enige toegangsweg goed nummerborden hebben kunnen filmen van alle auto's die langsrijden – een handvol, hooguit. De wijkagent reageerde dat 'wij daar geen tijd in gaan steken' en noemde een voorbeeld van een recente diefstal waar veel meer geld en waarde was ontvreemd, "dus daar ligt de prioriteit. U als imker krijgt geen voorrang."

"Het zou én én moeten zijn. Én de grote diefstallen, én de bijenkasten. Maar het is wat het is."

FOK!bijenactie 'maakt zijn weekend goed' – help mee!
Aan het eind van het gesprek beloven we de imker over enkele dagen terug te bellen en in elk geval íéts voor 'm te gaan doen: bijenkasten, nieuwe volken, koninginnen, of GPS-trackers om de volgende keer een dief op heterdaad te kunnen betrappen.

Liefting: "Oooooh, dat zou zó mooi zijn! Als u mij iets wil vergoeden, wat dan ook, dan zou dat echt bijzonder welkom zijn. U maakt mijn hele weekend goed, weet u dat?"

Al met al zou dat veel meer geld zijn dan FOK!bijenactie nog heeft (vervanging van al die zaken zou zo €1000 kosten en we hebben nog ongeveer €580), dus mocht je iets willen doneren – geld, tijd, expertise qua GPS, of anderzijds? Laat het dan weten via het bijentopic, hieronder in de reacties, of in een PM naar superworm.

Mede dank aan het NRC, dat dit excellente artikel schreef over imker Liefting.