'Publieke omroep matigt salaris presentatoren'

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) versobert het salarisbeleid voor presentatoren. Die mogen voortaan niet meer verdienen dan 181.000 euro bruto per jaar. Dat was 201.000 euro.

Er worden geen nieuwe uitzonderingen meer gemaakt, ook al mogen er volgens de huisregels acht presentatoren meer dan het maximum verdienen. Vorig jaar waren dat er nog vijf, op termijn moet dat aantal naar nul. Maar dat kan nog wel even duren, aldus de NPO woensdag, want er kan niet worden ingegrepen in lopende contracten tussen omroepen en presentatoren.

Namen zijn nooit genoemd, maar het is een publiek geheim dat BNN-VARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk het lijstje van veelverdieners bij de publieke omroep aanvoert.

Met de maatregel brengt de NPO het beloningsbeleid van de publieke omroep in overeenstemming met de Wet normering topinkomens.

Of deze maatregel werkt valt nog te bezien. Veel presentatoren van de publieke omroep worden via omwegen als producent of externe dienst ingehuurd, waardoor de betalingen geen salaris meer zijn.

Zo kan een presentator bij een externe producent bedingen dat hij een percentage van de opbrengst van het programma krijgt. Dat bedrag komt dan boven op zijn honorarium als presentator. Mensen als Jeroen Pauw (BNN-VARA) en Bert van Leeuwen (EO) hebben of hadden tot voor kort ook belangen in productiebedrijven. Verder treden presentatoren of programmamakers ook op als uitvoerend producent. Zo delen ze ook mee in de opbrengst van programma’s. Hoeveel presentatoren verdienen met zulke constructies is niet bekend. Dat is onmogelijk te achterhalen, zegt men in Hilversum. (bron: NRC onder de kop 'schijnconstructies)

Publieke omroep matigt salaris presentatoren
Publieke omroep matigt salaris presentatoren (Foto: BuzzE)