FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 april 2017

Verstappen biedt Brazilianen excuses aan

Het afgelopen grand prix-weekend leverde een klein relletje op voor Max Verstappen, na een opmerking over de Braziliaan Felipe Massa kreeg de Nederlander een lawine aan boze reacties over zich heen. Vandaag bood Verstappen via Instagram zijn excuses aan.

Massa zat Verstappen zaterdag tijdens de kwalificatie in de weg op het moment dat de Nederlander een snelle ronde wilde rijden, waardoor hij niet verder kwam dan plek zes. "Ik ga er verder niks van zeggen tegen Massa...het is een Braziliaan, dus er valt weinig te discussiëren", liet Verstappen naar verluidt lachend optekenen.

Dat liet Williams-coureur zich natuurlijk niet zeggen. "Ik heb hem verteld dat hij op moet passen met wat hij zegt over Brazilianen", zo liet Massa weten tegenover UOL. "'Je moet straks ook nog in Brazilië rijden, pas op ...' zei ik tegen hem. Het is niet juist om zo over Brazilianen te praten terwijl je, zoals hij, overduidelijk geen idee hebt waar je over praat."

Vandaag deed Verstappen op zijn beurt zijn best om de kou uit de lucht te halen. "Ik heb het gevoel dat ik mijn opmerkingen na de kwalificatie even moet verduidelijken. Ik ben een gepassioneerde racer, was teleurgesteld over mijn laatste stint en gaf een emotionele reactie die uit zijn verband getrokken werd. Ik wilde op geen enkele manier het Braziliaanse volk beledigen, ik heb enorm veel respect voor ze en iedereen in Brazilië is altijd erg aardig voor me als ik het land bezoek. De afgelopen Braziliaanse Grand Prix was één van de hoogtepunten in mijn carrière en het was extra speciaal om zo'n race te rijden in een land dat legendarische coureurs als Senna, Fittipaldi en Piquet voortgebracht heeft. Ik bied alle Brazilianen die zich beledigd voelen mijn excuses aan en kijk ernaar uit om weer in het land te racen." Zo liet de Red Bull-coureur weten via Instagram.

Verstappen biedt Brazilianen excuses aan (Pro Shots / Action Images)
Verstappen biedt Brazilianen excuses aan (Pro Shots / Action Images)

Terroristen kansloos bij Tottenham Hotspur

We leven in roerige tijden en dus is ook bij iets relatief onschuldigs als een voetbalwedstrijd zware beveiliging nodig. Tottenham Hotspur strijdt om de titel in de Premier League en één ding is zeker: terroristen zijn er volkomen kansloos. De club uit Londen heeft massale beveiliging ingezet, zo is te zien op beelden van afgelopen weekeinde, toen de Spurs thuis met 4-0 wonnen van Bournemouth.

Pijnstillers in huis Prince op naam vriend

In het huis van de Amerikaanse popster Prince, die vorig jaar plotseling overleed, is een flinke hoeveelheid pijnstillers gevonden. Het team dat onderzoek deed naar de doodsoorzaak kreeg te horen dat de artiest een geschiedenis had van verslaving, "waarschijnlijk een gevolg van misbruik van voorgeschreven medicijnen". Dat blijkt uit documenten en medische attesten die maandag zijn gepubliceerd.

De rechercheurs troffen in verscheidene kamers van Paisley Park, waar Prince woonde en muziek opnam, pillen aan met op het etiket Watson 853. De werkzame bestanddelen daarvan zijn hydrocodon en acetaminofen (paracetamol). Er werden ook tal van potjes gevonden met sterke morfine-achtige drugs, voor een deel geleverd op doktersvoorschrift op naam van Kirk Johnson. Hij was jarenlang de vriend en begeleider van Prince.

Prince (57) werd op 21 april 2016 levenloos gevonden in een lift van zijn verblijf in de buurt van Minneapolis. De autopsie wees uit dat een zelf ingenomen overdosis van de pijnstiller fentanyl hem noodlottig is geworden.

Pijnstillers in huis Prince op naam vriend
Pijnstillers in huis Prince op naam vriend (Foto: ANP)

Russische zwembond gaat dopingboetes niet meer betalen

De Russische zwembond vindt het welletjes geweest: men gaat de boetes en proceskosten van Russische zwemmers die betrapt zijn op doping niet meer betalen. Dat was tot dusverre nog wel te doen gebruikelijk, maar vanaf nu staan betrapte Russen er alleen voor.

Zwemlegende en president van de Russische zwembond Vladimir Salnikov heeft dat laten weten. "In de huidige situatie draaien we verlies omdat atleten niet voldoen aan een van de plichten omtrent het anti-dopingbeleid: niet positief testen", schrijft Salnikov. 

"Door de boetes die daaruit volgen te betalen maken wij nu verlies en dat kan niet de bedoeling zijn", aldus de Tsaar van het Zwembad. De viervoudig olympisch- en wereldkampioen, in zijn tijd ook bekend als Monster van de Golven, liet weten dat de bond ook onder meer de proceskosten en de kosten voor het aantekenen van beroep vergoedde, maar ook dat stopt.

Sinds 2009 hebben meer dan twintig Russen positief getest op doping, waarbij meervoudig wereldkampioene Yuliya Efimova de grootste naam is. In 2013 werd ze betrapt op het gebruik van steroïden en kreeg ze een schorsing die handig genoeg precies op tijd afliep om mee te mogen doen aan het WK van 2015 in het Russische Kazan. Daar won ze goud en brons, waarna ze vorig jaar weer geschorst werd vanwege meldoniumgebruik. Na een maandenlang proces mocht ze toch in actie komen en op de Olympische Spelen van Rio veroverde ze zilver op de 100 en 200 meter schoolslag. 

Van Gerwen veel te sterk voor Klaasen in finale German Darts Masters

Darter Jelle Klaasen staat in de halve finales van de German Darts Masters, het tweede toernooi van de Euro Tour. De Brabander was in de kwartfinales met 6-4 te sterk voor Kyle Anderson. 

De partij ging tot 4-4 gelijk op. Klaasen hield vervolgens weer zijn eigen leg, waana Anderson faalde om 98 uit te gooien terwijl Klaasen op 78 stond. The Cobra gooide 78 uit en haalde de volgende ronde. Klaasen haalde drie weken geleden tijdens de Germen Darts Championship ook de halve finale. Toen bleek Michael van Gerwen te sterk. In de halve finale wacht nu James Wade. Hij won met 6-3 van Peter Wright.

De andere halve finale gaat tussen de winnaars van de duels Simon Whitlock/Michael Smith en Raymond van Barneveld/Michael van Gerwen. Een update volgt zodra deze wedstrijden gespeeld zijn.  

Update 20.55 uur

Michael van Gerwen staat in de halve finales van de German Darts Masters. De wereldkampioen won met 6-3 van Raymond van Barneveld. Van Gerwen opende met finishes van 112 en 164 om direct de break te pakken. Barney liet er niet mee zitten en kwam terug tot 3-2 door 160 uit te gooien. 

De break werd echter direct weer hersteld, waarna Van Gerwen de partij eenvoudig in het slot kon gooien. De gemiddelden waren 105 om 99 in het voordeel van Van Gerwen. Beide heren hadden wel een checkoutpercentage van 75%. De Brabander treft in de halve finales Simon Whitlock. De Australiër was met 6-4 te sterk voor Michael Smith. De halve finales gaan zo beginnen, waarna ook de finale gespeeld zal gaan worden. 

Update 21.27 uur

Jelle Klaasen staat in de finale van de German Darts Masters. Hij won in de halve finale met 6-1 van James Wade. Het is voor Klaasen zijn tweede finale ooit op de Euro Tour. Vorig jaar verloor hij een finale van Alan Norris. Hij krijgt straks een herkansing tegen Michael van Gerwen of Simon Whitlock. 

De halve finale was van Wade matig te noemen. Hij noteerde 84 gemiddeld en scoorde 19% op xijn dubbels. Klaasen kwam op 94 gemiddeld en 30% op zijn dubbels. 

Update 21.50 uur

Een Brabantse finale tijdens de German Darts Masters in Jena. Jelle Klaasen neemt het op tegen Michael van Gerwen. De wereldkampioen won met 6-2 van Simon Whitlock. De finale tussen Klaasen en Van Gerwen begint over 25 minuten. 

Update 22.30 uur

Michael van Gerwen heeft de German Darts Masters op zijn naam geschreven. In de finale van het toernooi won hij met 6-2 van Jelle Klaasen. Het is de eerste Euro Tour-zege van Van Gerwen dit seizoen en de dertiende in totaal. 

De finale was eenzijdig. De break was direct gemaakt en Van Gerwen stoomde door naar 3-0 voordat Klaasen een leg kon pakken. Het werd vervolgens 6-2. De wereldkampioen noteerde een gemiddelde van 107, waar Klaasen 98 noteerde. 

Volgende week gaan de darters naar Saarbrücken voor de German Darts Open. Michael van Gerwen, Benito van de Pas en Jelle Klaasen hebben zich al geplaatst voor het toernooi. Of er nog meer landgenoten bijkomen weten we op donderdag. 

Relletjes bij verkiezingsbijeenkomst Le Pen

Voorafgaand aan een verkiezingsbijeenkomst van Marine Le Pen in een concertzaal in Parijs zijn maandag relletjes uitgebroken. Zestig tot tachtig tegenstanders van het Front National, de rechts-populistische partij van de Franse presidentskandidate, demonstreerden bij de hal tegen haar komst en gooiden met stukken hout. De politie verdreef hen met traangas.

De potentiële opvolgers van François Hollande als president zijn begonnen aan de laatste etappe van hun campagne. De eerste ronde van verkiezingen is zondag. Le Pen en de sociaal-liberale Emmanuel Macron halen volgens de laatste peilingen de beslissende fase op 7 mei, maar de verschillen met de conservatieve François Fillon en de uitgesproken linkse Jean-Luc Mélenchon zijn klein.

Relletjes bij verkiezingsbijeenkomst Le Pen
Relletjes bij verkiezingsbijeenkomst Le Pen (Foto: ANP)

India woest op Snapchat

Snapchat ligt zwaar onder vuur in India. Volgens een oud-werknemer heeft topman Evan Spiegel ooit gezegd dat India te arm was voor de app. Snapchat ontkent dat Spiegel ooit zoiets heeft gezegd, maar dat is aan dovemansoren gericht. Op sociale media krijgt het bedrijf flinke kritiek, inclusief oproepen om het te boycotten. De app kreeg een lading boze recensies en heeft in de App Store nog maar één ster.

Snapchat is aangeklaagd door Anthony Pompliano. Hij werkte in 2015 voor Snapchat, maar werd al na drie weken de laan uitgestuurd. Pompliano vindt dat hij onterecht is ontslagen en stapte daarom naar de rechter. In zijn claim zegt hij dat hij ooit aan Spiegel had voorgesteld om meer in te zetten op bepaalde landen. Spiegel zou hebben geantwoord dat Snapchat "alleen voor rijke mensen" is en dat hij niet wil "uitbreiden naar arme landen als India en Spanje".

India is de snelst groeiende smartphonemarkt in de wereld. Snapchat heeft momenteel ongeveer 4 miljoen gebruikers in het land.

Snapchat ging vorige maand naar de beurs. De koersen stegen aanvankelijk snel, maar zijn sindsdien flink gedaald.

India woest op Snapchat
India woest op Snapchat (Foto: BuzzT)

Nieuwe verdachte bomaanslag metro verhoord

De Russische politie heeft een nieuwe verdachte opgepakt en verhoord in verband met de bomaanslag in de metro van Sint-Petersburg eerder deze maand. Dat heeft iemand die betrokken is bij het onderzoek maandag gezegd. De aangehouden persoon is de negende van wie wordt vermoed dat hij de dader heeft geholpen.

Door de aanslag in een treinstel van de ondergrondse kwamen vijftien mensen om het leven. Een terrorist uit Kirgizië bracht een rugzak met explosieven tot ontploffing. Hij werd zelf ook gedood. Het rechercheteam arresteerde eerder al acht mogelijke handlangers, zowel in Sint-Petersburg als in Moskou.

Nieuwe verdachte bomaanslag metro verhoord
Nieuwe verdachte bomaanslag metro verhoord (Foto: ANP)

Noord-Korea dreigt met meer rakettesten

Noord-Korea gaat door met het lanceren van testraketten, ondanks de groeiende spanning die dat oplevert met de VS. Dat heeft viceminister Han Song-ryol van Buitenlandse Zaken maandag gezegd in een interview met de BBC. "We gaan meer testen doen, wekelijks, maandelijks en jaarlijks." Als Amerika besluit tot militair ingrijpen komt er een ,,totale oorlog."

Vicepresident Pence liet maandag al weten dat het geduld van de VS met Noord-Korea op is. ,,Het tijdperk van strategisch geduld is voorbij." Pence noemde de mislukte lancering van een testraket door Noord-Korea een provocatie. Hij stelde dat de VS en haar bondgenoten de regio willen stabiliseren ,,op een vreedzame manier, of uiteindelijk met alle noodzakelijke middelen".

Noord-Korea dreigt met meer rakettesten
Noord-Korea dreigt met meer rakettesten (Foto: ANP)

Keeper Almere City gruwelijk de fout in

Almere City-doelman Chiel Kramer zal vannacht niet lekker slapen. De goalie ging vandaag in de slotfase van het Jupiler League-duel tegen RKC Waalwijk gruwelijk de fout in, waardoor Pieter Langedijk de gelijkmaker kon noteren en de uitslag van het duel 1-1 werd.

Almere leidde in Waalwijk na een goal van Rick ten Voorde in de 63e minuut. De bezoekers leken in de slotfase niet meer in de problemen te komen totdat Kramer zijn doel uitkwam bij een actie van RKC in zijn strafschopgebied. Hij stopte de aanvaller af en nam daarna de bal aan de voet. De goalie lette alleen op de gevallen tegenstander en niet op Langendijk die de bal van de schoen van Kramer plukte en makkelijk kon scoren.


Almere-doelman Kramer gruwelijk de fout in (Bron: YouTube)

Brighton & Hove na 34 jaar terug in Premier League

Voetbalclub Brighton & Hove Albion speelt komend seizoen voor het eerst in 34 jaar weer op het hoogste niveau in Engeland. Maandag werd met 2-1 gewonnen van Wigan Athletic en daarmee is een plek in de top-2 van het Championship met nog drie speelronden te gaan zeker.

Al het hele seizoen wisselt Brighton & Hove de leiding af met Newcastle United, maar door een ijzersterke reeks in de afgelopen weken maakten The Seagulls zich los van Newcastle. Met zeven punten voorsprong is de titel overigens nog niet helemaal binnen, maar promotie is inmiddels zeker.

Tussen 1979 en 1983 speelde de club ook al op het hoogste niveau in Engeland en werd zelfs de finale van de FA Cup bereikt. Vervolgens ging het financieel bijzonder slecht en in 1996 stond de club op het punt om haar stadion te moeten verkopen. Pokermiljonair Tony Bloom nam de boel in 2009 over, gelijk gevolgd door promotie van League One naar het Championship. Na zes seizoenen, waarin ze één keer bijna degradeerden en meerdere keren tegen promotie aan zaten, is het Brighton & Hove dan eindelijk gelukt om de terugkeer in de Premier League te volbrengen. 

Grand Theft Auto V wordt werkelijkheid

Als over drie jaar de eerste zelfrijdende auto's helemaal zelfstandig over de weg rijden, zoals de makers hopen, hebben ze dat te danken aan Grand Theft Auto V. De verzonnen straten van Los Santos in de game zijn realistisch genoeg om de technologie te testen.

Bedrijven als Ford, Google, Uber en General Motors willen over een paar jaar ver genoeg zijn om hun wagens op de markt te brengen. Ze hebben uitgebreide testprogramma's, maar de mensen achter het stuur kunnen niet genoeg kilometers maken om tot het uiterste te gaan met de auto's. Een simulator kan dat wel. Die hoeft nooit te stoppen, heeft geen benen om even te strekken, hoeft niet te tanken en kan dus onbeperkt blijven rijden. Zo haalt Waymo, het project van Google, makkelijk ongeveer 5 miljoen kilometer per dag.

Onbeperkt
"Het is niet praktisch om alleen te werken met gegevens van de wegen. Met simulatie kun je een bepaald scenario keer op keer op keer laten draaien, onbeperkt vaak, en het daarna weer testen", zegt Davide Bacchet van ontwikkelaar NIO tegen Bloomberg.

Chipmaker Intel en de technische universiteit van het Duitse Darmstadt hebben vorig jaar een manier bedacht om Grand Theft Auto te gebruiken voor tests. De game heeft 262 verschillende auto's, meer dan duizend voetgangers en dieren die zich allemaal anders gedragen, veertien weersomstandigheden en talloze bruggen, tunnel, kruisingen, verkeersborden en stoplichten. De gegevens die de game oplevert, lijken op de data die sensoren in echte auto's zouden krijgen.

Het grootste probleem waar de zelfrijdende auto's nog mee kampen, is het reageren op onverwachte omstandigheden, zoals een spelend kind dat de straat oploopt. Mensen hebben dat beter door en reageren sneller. Als een testwagen niet goed reageert en de bestuurder het stuur moet overnemen, "kunnen we de precieze situatie naspelen en voorspellen wat de auto zou hebben gedaan. Als de simulator laat zien dat de auto beter moet rijden, kunnen onze ontwikkelaars de software aanpassen en de veranderingen testen in de simulator", aldus Waymo.

Grand Theft Auto V wordt werkelijkheid
Grand Theft Auto V wordt werkelijkheid (Foto: BuzzT)

Bruiloftsstoet blokkeert snelweg bij Hannover

Automobilisten moesten zondag vol in de remmen toen dertien auto's van een bruiloftsstoet ineens de A2 bij Hannover blokkeerden. En tot hun grote verbazing stopte de stoet niet alleen, maar werd er ook uitbundig gedanst op de drie rijbanen. Ook werd er gefilmd en werden er foto's genomen.

Boze automobilisten belden de politie. Toen deze poolshoogte kwam nemen, hadden de feestgangers de snelweg verlaten. Hun feeststemming verdween als sneeuw voor de zon toen zij door de politie op het matje werden geroepen. Al snel werd de groep agressief en moest de politie versterking oproepen. De dertien bestuurders werden op de bon geslingerd voor gevaarlijk rijgedrag.

Bruiloftsstoet blokkeert snelweg bij Hannover
Bruiloftsstoet blokkeert snelweg bij Hannover (Foto: BuzzO)

Echtpaar Dishoek door schoten omgekomen

Het echtpaar uit Middelburg van wie de lichamen donderdag werden gevonden bij het Zeeuwse dorp Dishoek, is doodgeschoten. Dat heeft politieonderzoek uitgewezen. De slachtoffers zijn een 43-jarige man en zijn 39-jarige vrouw. De politie vermoedde hun identiteit al maar die is nu definitief vastgesteld, zo is maandag gemeld.

Op de plek waar de twee zijn gevonden, is ook een pistool aangetroffen. Het is nog steeds niet helder wat er precies is gebeurd. Wel is duidelijk dat de vrouw het afgelopen jaar meerdere meldingen heeft gedaan van huiselijk geweld en mishandeling door haar man.

Echtpaar Dishoek door schoten omgekomen
Echtpaar Dishoek door schoten omgekomen (Foto: ANP)

Uitslag BTCC-races Donington Park

Zondag werd op het circuit van Donington Park de tweede ronde van het British Touring Car Championship verreden. De eerste race van de dag werd gewonnen door Aiden Moffet met zijn Mercedes A-Klasse. Voor Moffat was dit de eerste zege in het BTCC. Race twee en drie werden gewonnen door Tom Ingram en Colin Turkington, al moest voor die laatste overwinning de technische controle aan te pas komen.

 

2017 BTCC Donington Park race 1

Subaru-rijder Ashley Sutton had de snelste tijd neergezet in de kwalificatie op zaterdag maar vanwege een te hoge turbodruk werd hij teruggezet naar de laatste startrij. Rob Austin mocht daardoor van pole vertrekken. Al in de eerste bocht werd Austin door Tom Ingram aangeduwd en nam laatstgenoemde de leiding over. Moffat maakte vanaf de vierde plaats een opmars naar voren. In ronde vijf wist hij Ingram te verschalken. In de rest van de race kwam zijn eerste plaats niet meer in gevaar.

Uitslag race 1
1 Aiden MOFFAT (GBR) Laser Tools Racing 16 ronden
2 Matt NEAL (GBR) Halfords Yuasa Racing +1.504s
3 Rob AUSTIN (GBR) Handy Motorsport +2.164s
4 Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +2.433s
5 Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport +14.539s
6 Rob COLLARD (GBR) Team BMW +14.984s
7 Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing +15.358s
8 Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +15.668s*
9 Jeff SMITH (GBR) Eurotech Racing +17.996s
10 Josh COOK (GBR) Team Parker with Maximum Motorsport +18.905s

2017 BTCC Donington Park race 2

In de tweede race reed Tom Ingram naar een overtuigende overwinning. Sutton wist vanaf plaats dertien op te stomen naar een mooie derde plaats. In de laatste ronde ging hij met Rob Collard nog het gevecht aan voor plaats twee maar voor Sutton viel de finishvlag te vroeg.

Uitslag race 2
1 Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport 16 ronden
2 Rob COLLARD (GBR) Team BMW +3.865s
3 Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +4.085s
4 Josh COOK (GBR) Team Parker with Maximum Motorsport +10.112s
5 Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +14.134s
6 Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing +15.340s
7 Matt NEAL (GBR) Halfords Yuasa Racing +20.817s
8 Dave NEWSHAM (GBR) BTC Norlin Racing +21.912s
9 Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing +24.793s
10 Tom CHILTON (GBR) Power Maxed Racing +27.670s

2017 BTCC Donington Park race 3

De laatste race van de dag werd onder natte omstandigheden verreden. Gordon Shedden kwam als eerste over de finish echter bij de technische controle werd zijn auto afgekeurd omdat de rijhoogte niet reglementair was. Door de diskwalificatie van de Honda-coureur werd Colin Turkington winnaar van de race. Voor plaats drie, dat dus uiteindelijk plaats twee zou worden, werd een felle strijd uitgevochten tussen Adam Morgan, Sutton en Dave Newsham. Uiteindelijk trok Morgan aan het langste eind.

Uitslag race 3
1 Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW 17 ronden
2 Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +9.476s
3 Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +9.637s
4 Dave NEWSHAM (GBR) BTC Norlin Racing +10.492s
5 Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport +10.769s
6 Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing +10.976s
7 Josh COOK (GBR) Team Parker with Maximum Motorsport +14.909s
8 Aiden MOFFAT (GBR) Laser Tools Racing +15.500s
9 Aron TAYLOR-SMITH (IRL) MG Racing RCIB Insurance +15.835s
10 Senna PROCTOR (GBR) Power Maxed Racing +18.672s

Panamees international Henriquez (33) vermoord

De Panamese voetballer Amilcar Henriquez Espinosa is in de nacht van zaterdag op zondag vermoord. Henriquez, al sinds 2004 international voor Panama, werd voor zijn huis in de provincie Colon neergeschoten, waarna hij in het ziekenhuis overleed. De middenvelder is 33 jaar oud geworden.

Henriquez speelde vooral in Zuid- en Midden-Amerika en kwam nooit uit voor een Europees team. Dit seizoen speelde hij in zijn thuisland voor Arabe Unido, waar hij zijn professionele loopbaan begon. Namens Panama kwam hij op 29 maart nog in actie in de WK-kwalificatiewedstrijd met de VS, waar hij in de laatste tien minuten als invaller bijdroeg aan het 1-1 gelijkspel.

De middenvelder kwam in zijn lange loopbaan 85 keer uit voor het Panamees elftal en leek op weg om volgend jaar mogelijk het WK te mogen spelen. Panama staat achter Costa Rica tweede in de groep en heeft een realistische kans om zich voor de eerste keer in de geschiedenis voor het WK te plaatsen. 

Henriquez (21) in actie in een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Canada (Pro Shots/Action Images)
Henriquez (21) in actie in een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Canada (Pro Shots/Action Images)

Lof voor actie van geschrokken machiniste

Vervoersbedrijf Arriva heeft bewondering voor een actie van een machiniste. Die stuurde op Facebook een open brief aan een jongetje dat haar de schrik van haar leven had bezorgd. De jongen van een jaar of tien was volgens haar zaterdagmorgen op het spoor gaan staan toen zij er met de trein aankwam. Zijn vriendjes en vriendinnetjes keken toe hoe hij op het laatste moment aan de kant sprong. De vrouw had er een slapeloze nacht van.

"Stel dat je tijdens het wegrennen was gestruikeld", schrijft de machiniste. "Hadden je vriendjes het ook grappig gevonden als ik je voor hun ogen had overreden? Het spoor is geen speelplaats!"

Arriva snapt dat de vrouw behoorlijk is geschrokken en vindt het dapper dat ze haar verhaal heeft gedeeld. "We zullen zeker contact met haar opnemen en ze zal ondersteuning krijgen als ze dat wil", aldus een woordvoerster.

Campagnes
Volgens Arriva is het vooral aan ProRail om mensen te waarschuwen voor de gevaren rond het spoor. "Dat doen ze gelukkig ook met campagnes, maar het is mooi dat mensen op deze manier er bewust van worden gemaakt.."

Arriva denkt niet dat het contact op zal kunnen nemen de jongen omdat lastig te achterhalen is wie hij is.

Hockeyers Oranje-Rood naar halve finale Euro Hockey League

Bob de Voogd kon met een paar minuten voor open doel nog even de 3-0 maken in de kwartfinale van de EHL tegen Atlètic Terrassa, maar schoot tegen de zijplank. Het was tekenend voor een comfortabele wedstrijd, die na de zwaarbevochten zege in de achtste finale op Amsterdam vooral mentaal een opgave bleek.

Maandag was het Europese hockeyfeestje aan de Charles Roelslaan in Eindhoven wederom uitverkocht. Want de helden van Oranje-Rood speelden net als zaterdag een belangrijke wedstrijd. Het is tweede paasdag veel mooier naar tophockey te kijken dan een bezoek te brengen aan, zeg, een meubelboulevard? Zo dachten 5.500 Eindhovense supporters erover en zij kregen gelijk.

Thuisploeg Oranje-Rood had het publiek alleen wat meer kunnen belonen met vier, vijf doelpunten. Vond ook coach Lucas Judge. Zoveel sterker was de Nederlandse landskampioen dan de Spanjaarden. Na het eerste doelpunt van de betrouwbare schutter Mink van der Weerden via de strafcorner in de eerste helft was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld.

"Deze wedstrijd was vooral een mentale uitdaging. Technisch en tactisch niet. Terrassa heeft ook niet echt veel creatieve spelers zoals Amsterdam. Zij wilden vooral profiteren van onze fouten. Wij moesten dus vooral heel degelijk zijn", zei Judge na de wedstrijd. Hij moest toegeven dat het voor hem als debuterend hoofdcoach heel spannend was om mee te maken. Hij had nog nooit als coach op de bank gezeten met 5.500 duizend mensen op de tribune. Hij wist dat de opdracht van zijn team makkelijker gezegd was dan gedaan. "In de competitie hebben we ook weleens onnodig steekjes laten vallen. Hoe hard je dat ook probeert te voorkomen. Wij waren nu de favoriet. Dan kan het soms een lastig verhaal worden. Dat hebben we ook tegen elkaar gezegd."

Deze keer liet Oranje-Rood absoluut geen steken vallen. Vanaf de eerste minuut was het heer en meester tegen de hulpeloze Spanjaarden (met Marc Salles, oud-speler van Oranje Zwart), die zelfs bij een 2-0 achterstand geen serieus slotoffensief konden opzetten.

De Oostenrijker Benjamin Stanzl viel op, was sterk aan de bal en maakte de mooiste actie van het tweede kwart. Met een schitterende backhand-aanname stuurde hij zijn Spaanse tegenstander de verkeerde kant op, waarna hij international Bob de Voogd bediende, die nipt miste om de 2-0 te maken. Even later was het in het derde kwart wel raak, toen De Voogd een harde backhand schitterend in het zijnet schoot.

Daarna leek het tijd voor galleryplay, maar de vele Eindhovense aanvallen werden niet beloond met goals die de handen op elkaar kregen. Galema miste met zijn backhand. Aanvoerder Robert van der Horst probeerde het kunstig met een lobje over de keeper. Stanzl schoot hoog over. En De Voogd kon de bal in het open doel lopen, want de Spanjaarden hadden hun keeper al gewisseld, maar schoot dus naast. Het maakte eigenlijk allemaal niet uit. Oranje-Rood was al zeker van een plek bij de laatste vier in het Europese toernooi. Die finale wordt in Brussel gespeeld. Dat is nog ver weg. Vanaf morgen telt alleen maar Almere, de tegenstander van zondag. Want met één punt voorsprong op Kampong kan nummer vier Oranje-Rood zich in de competitie geen enkele misstap richting de play-offs meer veroorloven.

De biertjes werden vlak na de wedstrijd al lustig rondgedeeld door de Eindhovense hockeyers. Dat is de terechte beloning voor het bereiken van de beste vier ploegen van Europa. Vorig jaar struikelden de Eindhovenaren in deze fase van het toernooi nog over het Duitse Harvestehuder.

"Dit hele weekend was voor ons een soort trainingskamp, dat we dit seizoen nog niet met elkaar hebben gehad", zei Judge. "Dit waren vier intensieve dagen met elkaar, hier in het hotel. Vanavond eten we in het clubhuis met elkaar en drinken we een paar biertjes. Maar vanaf morgen is de focus op Almere. We hebben nog drie belangrijke wedstrijden voor de boeg."

Europa kritisch over Turkije na referendum

Europese landen hebben kritisch gereageerd op de uitslag van het Turkse referendum. Dankzij een nipte meerderheid krijgt president Erdogan veel meer bevoegdheden. "Deze grondwetswijzigingen concentreren veel macht in één persoon. De Europese Unie zal het verdere verloop kritisch moeten beoordelen", aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag.

Parijs reageerde kritisch op het voornemen van Erdogan om een nieuw referendum te houden over de herinvoering van de doodstraf. "De Turkse regering is verplicht in lijn met de Europese waarden en verplichtingen een open dialoog met alle delen van de samenleving te voeren", zo viel te lezen in een verklaring die de Franse regering maandag deed uitgaan. "De organisatie van een referendum over de doodstraf is een breuk met de Europese waarden."

De Europese Commissie "neemt kennis van het resultaat van het referendum in Turkije". De praktische invoering van de aangepaste grondwet "zal worden beoordeeld in het licht van Turkije's verplichtingen als kandidaat-lid van de Europese Unie en als lid van de Raad van Europa".

Oneerlijke omstandigheden
Internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zeggen maandag in een rapport dat het Turkse referendum van zondag onder oneerlijke omstandigheden is verlopen.

Volgens de organisatie hadden de twee partijen geen gelijke kansen. Met name in de aanloop naar het referendum had het nee-kamp nauwelijks mogelijkheden zijn standpunten in de media bekend te maken. In de campagne in de media was vrijwel alleen ruimte voor de standpunten van het ja-kamp, dat de macht van de Turkse president wilde vergroten.

Europa kritisch over Turkije na referendum
Europa kritisch over Turkije na referendum (Foto: ANP)

NBA: Weergaloze Wall, twee MVP's en een tragisch ongeluk

In de NBA is de kaf van het koren gescheiden. De beste zestien ploegen strijden de komende maanden in vier play-off rondes om de NBA-titel. Afgelopen nacht speelden acht teams de eerste wedstrijd van een best-of-seven serie. Het meest werd uitgekeken naar de strijd tussen de twee smaakmakers van het reguliere seizoen: Russell Westbrook en James Harden.

De eerste wedstrijd die gisteren op het programma stond was tussen de Washington Wizards en de Atlanta Hawks. Bij de Washington Wizards is point guard John Wall bezig aan een ijzersterk seizoen. Hij doet dat redelijk in de luwte, omdat het seizoen wordt gedomineerd door spelers als Curry, Westbrook en Harden. Het publiek in Washington weet hoe waardevol Wall voor de ploeg is en meermaals scandeerden de fans “MVP, MVP” als Wall mocht aanleggen voor vrije worpen.

Wall nam zijn ploeg op sleeptouw tegen de Hawks en leidde ze naar een 114-107 overwinning. De point guard was goed voor 32 punten en 14 assists. Ook de andere starters van de Wizards kwamen royaal aan scoren toe. Een punt van zorg voor de ploeg uit Washington is de productie vanaf de bank. Alleen Kelly Oubre jr. en Bojan Bogdanovic wisten tot scoren te komen. In de periodes van de wedstrijd waarop de Wizards-starters op de bank zaten werd Washington weggespeeld.

De Golden State Warriors openden hun jacht op een nieuwe NBA-titel tegen de Portland Trail Blazers. De twee teams beschikken over de beste backcourts in de NBA. Golden State heeft de Splash Brothers: Klay Thompson en Stephen Curry. Portland beschikt over het dynamische duo Damian Lillard en CJ McCollum.

Beide teams trakteerden de fans in Oracle Arena op een mooie wedstrijd. Drie kwarten lang ging het gelijk op. Bij ingang van het laatste kwart stond het 88-88. McCollum en Lillard waren samen op dat moment goed voor 64 van Portlands punten.

In het slotkwart liep Golden State weg van de Trail Blazers en uiteindelijk won de ploeg vrij simpel met 121-109. Durant en Curry zorgden voor de meeste punten bij de Warriors, 32 en 29. Het was echter Draymond Green die man van de wedstrijd werd. Portland miste het Bosnische beest Jusuf Nurkic onder de basket. Zonder hem kreeg Green vrij baan om op beide kanten van het veld huis te houden. Green eindigde met 19 punten, 12 rebounds, 9 assists, 3 steals en 5 blocks.

Lillard en McCollum eindigden met 34 en 41 punten. De bankspelers van de Trail Blazers kwamen niet verder dan negen punten.

De wedstrijd tussen de Boston Celtics en de Chicago Bulls werden ontsierd door een tragisch ongeluk. Een dag voor de wedstrijd kwam de zus van Celtics-speler Isaiah Thomas om het leven bij een eenzijdig ongeluk. Thomas besloot toch de wedstrijd te spelen. Beelden van een huilende Thomas bij de warming up en het overdonderende applaus dat hij van de Celtics-fans kreeg snijden door de ziel.

Maar er moest we gewoon een wedstrijd gespeeld worden. Boston was de sterkste ploeg in het oosten tijdens het reguliere seizoen, maar de spelers hebben weinig play-off ervaring. Chicago heeft twee NBA-kampioenen in huis. Dwyane Wade won driemaal de titel met de Miami Heat en Rajon Rondo werd in 2008 met Boston kampioen.

Beide teams hebben ook hun tekortkomingen. Boston is één van de slechts reboundende teams in de NBA en Isaiah Thomas, een geweldige aanvaller, is te klein om het tegenstanders verdedigend lastig te maken. Chicago mist afstandschutters. Wade en Rondo horen tot de slechtste driepuntschutters op hun positie in de NBA.

De wedstrijd werd een bijzonder spannende aangelegenheid. Halverwege het vierde kwart stond Boston 88-87 voor. Hierna volgde een cruciale run van de Bulls. Anderhalve minuut voor tijd zette Bobby Portis de stand op 92-101 en leek de wedstrijd beslist. Boston wist nog eenmaal de rug te rechten en Isaiah Thomas bracht de Celtics tot op twee punten, maar Chicago hield de voorsprong vast. De Bulls pakten de zege met 102-106.

Jimmy Butler speelde een belangrijke rol in de overwinning van de Bulls. Butler maakte vijftien punten in het laatste kwart en eindigde met dertig punten en negen rebounds. De jonge Bobby Portis leverde een belangrijke bijdrage vanaf de bank. De forward kwam tot negentien punten en negen rebounds.

Isaiah Thomas werd topscorer voor de Celtics. Tussen tranen door leverde hij een wedstrijd af die met hoofdletters in het rijk gevulde boek van Celtics-geschiedenis kan worden bijgeschreven. De guard leidde zijn ploeg met 33 punten.

De laatste wedstrijd van de avond werd vooraf gezien als een spektakelstuk. In Houston namen de Rockets het op tegen de Oklahoma City Thunder. De twee sterspelers van deze ploegen, James Harden en Russell Westbrook hebben het reguliere seizoen kleur gegeven en basketbalfans wereldwijd keken uit naar de eerste wedstrijd van de serie tussen deze kemphanen.

Harden en Westbrook spelen op dezelfde positie, maar ze verdedigden elkaar niet. Beide ploegen hebben een verdedigend specialist in huis die de point guard van de tegenstander moet zien te neutraliseren. Andre Roberson kreeg de taak om Harden af te stoppen, terwijl Russell Westbrook een oude bekende tegenover zich kreeg: Patrick Beverley. Vier jaar geleden kwam Russell Westbrook in de play-offs in botsing met Beverley, wat hem een gescheurde meniscus opleverde en dus ook het einde van het seizoen betekende.

De Rockets slaagden er aanzienlijk beter in om Westbrook af te stoppen dan andersom. Bij rust stond Houston 59-54 voor, maar in de tweede helft werd Oklahoma City weggespeeld. Houston won de wedstrijd met 118-87.

Patrick Beverley speelde een briljante wedstrijd. Niet alleen hield hij Westbrook in toom, hij voegde aanvallend ook 21 punten toe. Harden werd met 37 punten en negen assists topscorer voor de Rockets.

Westbrook schoot slechts 6 op 23 en leed negen keer onnodig balverlies. Met 22 punten werd hij wel topscorer voor zijn ploeg, waar verder alleen Andre Roberson en Jerami Grant de dubbele cijfers haalden.

 Top 5 plays of the day. Bron: YouTube


 Uitslagen

Washington Wizards – Atlanta Hawks 114-107
Golden State Warriors – Portland Trail Blazers 121-109
Boston Celtics – Chicago Bulls 102-106
Houston Rockets – Oklahoma City Thunder 118-87

Eastern Conference play-offs

Boston Celtics 0 – 1 Chicago Bulls
Cleveland Cavaliers 1 – 0 Indiana Pacers
Toronto Raptors 0 – 1 Milwaukee Bucks
Washington Wizards 1 – 0 Atlanta Hawks

Western Conference play-offs

Golden State Warriors 1 – 0 Portland Trail Blazers
San Antonio Spurs 1 – 0 Memphis Grizzlies
Houston Rockets 1 – 0 Oklahoma City Thunder
Los Angeles Clippers 0 – 1 Utah Jazz

Reyes laat Van Gerwen schrikken, Van Barneveld verslaat Huybrechts

Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen staan in de kwartfinales van de German Darts Masters. Het Nederlandse trio won op tweede paasdag hun duel in de achtste finales. 

Van Gerwen trad aan tegen Cristo Reyes. De Spanjaard liet Van Gerwen schrikken door een break voorsprong te pakken (1-3). Van Gerwen brak echter direct terug en liet Reyes niet weer de gelegenheid komen om een leg te pakken. Het werd 6-3. Met bijna 111 gemiddeld een prima optreden van de wereldkampioen. 

Van Barneveld kon op standje cruise control langs Kim Huybrechts. Van Barneveld pakte direct een break voorsprong en gaf dit niet meer uit handen. Hij won met 6-4. Ook Jelle Klaasen zien we vanavond terug. Hij won van zijn landgenoot Jeffrey de Graaf met 6-5. 

Van Gerwen en Van Barneveld zullen tegen elkaar spelen in de kwartfinales. Klaasen zal aan de oche verschijnen tegen Kyle Anderson, die met 6-2 te sterk was voor Mensur Suljovic. 

Uitslagen achtste finales German Darts Masters
Kyle Anderson 6-2 Mensur Suljovic
Jelle Klaasen 6-5 Jeffrey de Graaf
James Wade 6-2 Gerwyn Price
Peter Wright 6-1 Stephen Bunting
Simon Whitlock 6-1 Steffen Siepmann
Michael Smith 6-1 Rowby-John Rodriguez
Raymond van Barneveld 6-4 Kim Huybrechts
Michael van Gerwen 6-3 Cristo Reyes

Kwartfinales - vanaf 19.00 uur
Kyle Anderson v Jelle Klaasen
James Wade v Peter Wright
Simon Whitlock v Michael Smith
Raymond van Barneveld v Michael van Gerwen

'Woning Prince bezaaid met pillen'

Het begint er meer en meer op te lijken dat Prince behoorlijk verslaafd was aan allerhande medicatie. Uit nieuwe politiedocumenten blijkt volgens TMZ dat zijn woning bezaaid was met pillen.

Op de dag voor het overlijden van het popicoon heeft zijn bodyguard nieuwe medicijnen gehaald bij een apotheek in de buurt. Prince had doktersvoorschriften voor de medicatie. De Purple Rain-zanger liet vlak voor zijn dood onder meer Percocet halen, een mix van oxycodon en paracetamol. Om te voorkomen dat anderen wisten van zijn medicatiebehoefte, gebruikte Prince een valse naam: Peter Bravestrong.

De Percocet is overigens niet de medicatie die Prince fataal is geworden. Volgens de officiële verklaring is de zanger op 21 april 2016 overleden aan een overdosis fentanyl.

'Woning Prince bezaaid met pillen'
'Woning Prince bezaaid met pillen' (Foto: BuzzE)

Klaver dinsdag terug aan formatietafel

De onderhandelingen over een nieuw kabinet gaan dinsdag door met Jesse Klaver. De GroenLinks-voorman verontschuldigde zich afgelopen woensdag omdat zijn moeder met spoed in het ziekenhuis was opgenomen, maar is dinsdag weer van de partij. De toestand van Klavers moeder is wel nog steeds zorgwekkend, liet zijn woordvoerder weten.

Woensdag liet Klaver zich vervangen door Bram van Ojik, zijn voorganger als partijleider. Maar nu de fase van aftasten en verkennen voorbij is, is het "belangrijk dat je je team compleet hebt om die onderhandelingen goed te voeren", zei informateur Edith Schippers woensdag.

Het overleg tussen de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaat dinsdag om 14.30 uur verder. 's Ochtends vergaderen de Tweede Kamerfracties.

Klaver terug aan formatietafel
Klaver terug aan formatietafel (Foto: ANP)

'Mysterieuze' Namibische bokser verovert wereldtitels

De Namibische bokser Julius Indongo heeft afgelopen weekeinde voor een kleine stunt gezorgd. De 34-jarige Blue Machine was in Glasgow te sterk voor de Schotse topbokser Ricky Burns, die een poging deed om Indongo zijn titels bij de IBO en IBF af te nemen.

De eveneens 34-jarige Burns was al bijna een jaar de WBA-kampioen in het lichtweltergewicht, de klasse tot 63,5 kilogram, terwijl Indongo sinds vorig jaar kampioen was bij de IBO en IBF. Dat was een flinke stunt, want na twintig gevechten in Namibië, allemaal tegen Afrikanen en allemaal gewonnen, stond hij in Moskou tegenover de Rus Eduard Troyanovsky. Veel informatie zullen de beelden van dat gevecht Burns niet op hebben geleverd, want Indongo sloeg de Rus na veertig seconden snoeihard tegen de vlakte. Hij stond dan ook te boek als een klein mysterie, want niemand leek echt te weten wat hij precies kon.

Indongo kwam nu met goede moed naar Schotland, waar hij naar eigen zeggen op een missie van de Namibische president was. "Ik vecht voor hem en voor de politie in Namibië, want ik ben ook politieagent. Het hele land zal kijken, maar er ligt geen druk op. Het is juist een eer, ik heb een kans gekregen en het is mijn verantwoordelijkheid om die aan te grijpen", aldus de vrolijke Namibiër. 

Tijdens het gevecht met Burns was het Schotse publiek aanvankelijk bijzonder luidruchtig en enthousiast, maar dat werd al snel een stuk minder. Indongo sloeg er namelijk flink op los en liet zijn opponent volkomen kansloos. In de vijfde en zesde ronde deed Burns voorzichtig iets terug, maar het was bij lange na niet genoeg om de unanieme jurybeslissing voor de winst van Indongo te voorkomen. De Namibiër bleef maar slaan en leek na twaalf ronden nog wel een tijdje door te kunnen, hoewel dat natuurlijk niet nodig was. 

Ricky Burns - Julius Indongo (Bron: YouTube)

Burns toonde zich na afloop een sportief verliezer: "Het is heel simpel, de beste man heeft gewonnen. Hij was een stuk beter dan we hadden gedacht en hij gaf me een aantal rake klappen. Hij had misschien een klein voordeel met zijn lengte, wat het voor mij moeilijk maakte, maar nee, dat is geen smoes. Hij was gewoon echt beter", klonk het respectvol.

"Ik ben ontzettend trots", reageerde Indongo na afloop. "Het hele land keek live op TV en volgens mij krijgt het hele land morgen een vrije dag! Ik ben enorm dankbaar voor de kansen die de mensen mij gegeven hebben en heel blij dat de wereld me nu echt kan zien. Dit is een hele grote overwinning voor Namibië en Afrika", jubelde hij. 

Het wachten lijkt nu te zijn op een gevecht tussen Indongo en de Amerikaan Terence Crawford, de regerend kampioen bij de WBC, WBO en The Ring. Crawford is tevens de houder van de 'lineaire titel' in de divisie, wat min of meer inhoudt dat hij de vorige kampioen versloeg, die de vorige kampioen versloeg, die de vorige kampioen versloeg etc. 

Scarponi pakt de winst in de eerste etappe van de Tour of the Alps

Michele Scarponi heeft de eerste etappe van de Tour of the Alps gewonnen. De 37-jarige Italiaan was in een sprint bergop de sterkste van de kopgroep. Geraint Thomas werd tweede voor Thibaut Pinot.

Drie renners kozen al snel in de etappe de aanval: Matthias Krizek (Tirol Cycling Team), Iuri Filiosi (Nippo-Vini Fantini) en Francesco Gavazzi (Androni Giocattoli). De drie hadden een maximale voorsprong van drie op het peloton, waar FDJ de controle hield.

Op iets meer dan dertig kilometer nam Team Sky het tempo over van FDJ. Door het hoge tempo van het Britse team slonk ook het verschil tussen de koplopers en het peloton. Op een hellende strook sprong Nathan Brown (Cannondale-Drapac)) weg uit het peloton, maar de Amerikaan hield het niet lang vol.

Op de slotklim van drie kilometer richting Innsbruck was het Kenny Elissonde van team Sky die het tempo hoog legde. Met nog anderhalve kilometer te gaan was het aan Thomas. De Welshman versnelde, maar Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale), Scarponi (Astana) en Mattia Cattaneo (Androni Giocattoli) konden aansluiten. Later zouden ook Davide Formolo (Cannondale-Drapac), Pinot (FDJ) en Dario Cataldo (Astana) de aansluiting maken.

In de sprint bergop was Scarponi de sterkste. De Italiaan won vrij makkelijk voor Thomas en Pinot. Voor Astana is het de pas eerste seizoenszege en voor Scarponi zijn eerste sinds 2013. Scarponi is ook de eerste leider in Tour of the Alps.

De Ligt: "Heb me over al het gedoe heen gezet"

Ajax zette zondagavond een mooi resultaat neer tegen sc Heerenveen. Er werd met 5-1 gewonnen en ook De Ligt scoorde. "Echt een spitsengoaltje. Ik probeer mijn ding te doen. Nu zit het allemaal mee, maar misschien zit het de volgende keer weer tegen. Ik zit prima in m’n vel en ik heb me over al het gedoe van de laatste weken heen gezet", vertelde hij tegenover Goal.

"Van mezelf vind ik het niet knap dat ik me er snel overheen zet, al hoor ik dat wel veel van andere mensen. Het zit gewoon in de aard van het beestje. Je moet alle kritieken laten varen en proberen te leren van je fouten, zodat het de volgende keer niet gebeurt." Negativiteit hoort erbij, maar bij De Ligt zijn ook veel positieve punten op te merken. Bosz blijft hem bijvoorbeeld opstellen. "Als een coach het volste vertrouwen in je heeft, dan is dat altijd lekker. Het is aan mij om dat terug te betalen. Tot nu toe gaat dat volgens mij prima."

De 17-jarige De Ligt speelt dit seizoen voor het eerst op het hoogste niveau. Dat is volgens hem ook belangrijk voor de ontwikkeling. "Het zijn jongens die je, met alle respect, een betere pass kunnen geven dan leeftijdsgenoten. Het is leerzaam om met ervaren spelers te voetballen, die al veel hebben meegemaakt. Daar probeer ik zo veel mogelijk van op te steken, om me vervolgens verder te ontwikkelen."

Als het aan hem ligt komt de titel in zijn eerste seizoen gewoon naar Amsterdam toe. "De hoop is zeker nog groot. We staan nog steeds maar een punt achter. Op papier zijn de wedstrijden natuurlijk makkelijk, maar we moeten het nog maar zien. Wij verspelen punten tegen Excelsior en zij tegen Sparta. Alles is nog mogelijk en het blijft ook afwachten. Als wij onze wedstrijden maar winnen." Volgende week staat de uitwedstrijd tegen PSV op het programma. "Het zal voor PSV de laatste kans zijn om in ieder geval nog redelijk dichtbij te komen, dus ik denk niet dat we ze mogen onderschatten."

Massa waarschuwt Verstappen: "Je moet nog in BraziliŽ rijden.."

De Grand Prix van Bahrein leverde afgelopen weekeinde weer de nodige controverse op. Dit keer ging het tussen Max Verstappen en Felipe Massa, waarbij vooral de Braziliaanse fans niet bepaald vrolijk zijn.

Massa zat Verstappen zaterdag tijdens de kwalificatie in de weg op het moment dat de Nederlander een snelle ronde wilde rijden, waardoor hij niet verder kwam dan plek zes. "Ik ga er verder niks van zeggen tegen Massa...het is een Braziliaan, dus er valt weinig te discussiëren", liet Verstappen naar verluidt lachend optekenen. 

De suggestie dat Brazilianen een flink temperament hebben schoot in het verkeerde keelgat bij de fans uit dat land, die massaal naar social media togen om de Nederlander de huid vol te schelden - waarmee ze zijn punt min of meer bevestigden. Na afloop van de door Verstappen niet gefinishte race - zijn remmen begaven het - liet Massa zijn mening ook nog even weten.

"Ik heb hem verteld dat hij op moet passen met wat hij zegt over Brazilianen", zegt Massa tegenover UOL"'Je moet straks ook nog in Brazilië rijden, pas op...' zei ik tegen hem. Het is niet juist om zo over Brazilianen te praten terwijl je, zoals hij, overduidelijk geen idee hebt waar je over praat."

Volgens Massa deed hij zaterdag ook niks fout. "Het was sowieso onzin, want ik zat hem niet eens in de weg. Misschien was ik de lul omdat hij zelf niet sneller kon rijden dan zijn teamgenoot en hij iemand nodig had om de schuld te geven. Ik zei tegen hem dat eenzelfde situatie plaats vond tussen mij en Hülkenberg en dat we allebei niet over elkaar klaagden. Als je niet op goede snelheid de laatste bocht uitkomt voor een kwalificatierondje is dat je eigen fout", aldus de Braziliaan. 

Paaspop trekt recordaantal festivalgangers

Paaspop in de Brabantse plaats Schijndel heeft dit weekend een recordaantal van 75.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er 10.000 meer vergeleken met vorig jaar, heeft de organisatie zondag laten weten.

Het driedaagse evenement geldt als de officieuze opening van het Nederlandse festivalseizoen. In totaal waren er dit jaar 220 acts, verdeeld over zestien podia en terreinen. Ook op het culinaire vlak was er genoeg keuze. In totaal stonden er 42 foodtrucks op het festivalterrein. Op het programma stonden onder meer Kensington, Anouk, UB40, De Staat, Hans Teeuwen en Doe Maar.

Op de festivalcamping verbleven dit weekend zo'n 14.000 mensen. Volgens de organisatie heeft Paaspop zichzelf "opnieuw op alle fronten" overtroffen.

Paaspop trekt recordaantal festivalgangers
Paaspop trekt recordaantal festivalgangers (Foto: BuzzE)

Rusland maant VS tot kalmte met Noord-Korea

Rusland heeft de VS gewaarschuwd niet militair in te grijpen tegen Noord-Korea. "Ik hoop dat de VS geen eenzijdige stappen gaat zetten, net zoals de VS in Syrië heeft gedaan", zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag in Moskou.

De spanningen tussen de VS en Noord-Korea zijn dit weekend verder opgelopen doordat het Aziatische land een raketproef hield. Weliswaar mislukte deze, maar vice-president Pence liet al weten dat "het tijdperk van strategisch geduld voorbij is". Pence maakte daarmee duidelijk dat het geduld van de VS met het stalinistische regime in Pyongyang op begint te raken.

Volgens Lavrov is het eenzijdig inzetten van geweld door de VS richting Noord-Korea "een zeer riskante weg".

Rusland maant VS tot kalmte met Noord-Korea
Rusland maant VS tot kalmte met Noord-Korea (Foto: ANP)

Debat dubbel paspoort Belgische Turken laait op

Dat drie van de vier Turkse kiezers in België hebben gestemd voor meer macht voor president Recep Tayyip Erdogan is geen verrassing. Maar de oproep om de uitslag van het referendum aan te grijpen om de dubbele nationaliteit te gaan verbieden in België, verdient 'voorzichtigheid'. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders maandag op de radio.

Sinds bekend werd dat wereldwijd alleen in Libanon en Jordanië er relatief nog meer ja-stemmers waren onder in het buitenland wonende Turken, is de discussie over de dubbele nationaliteit in België opgelaaid. De leider van de Nieuw-Vlaamse Alliantie Bart De Wever deed maandag een oproep "over de partijgrenzen heen werk te maken van het uitdoven van de dubbele nationaliteit." Ook bij de Vlaamse christendemocraten en liberalen gaan daar stemmen voor op.

"We kunnen dat debat niet heropenen vanwege een buitenlands referendum", aldus Reynders. "Veel Belgen hebben een dubbele nationaliteit, waaronder ook de Franse."

Debat dubbele pas Belgische Turken laait op
Debat dubbele pas Belgische Turken laait op (Foto: ANP)

Tove Lo topless op Coachella

Tove Lo schuwt de provocatie niet en op Coachella heeft ze dat maar weer eens bewezen. De Zweedse zangeres trok tijdens het optreden op het festival haar bovenstukje omhoog, tot verbazing van het publiek. Kort daarna kreeg ze op het podium 'bezoek' van rapper Wiz Khalifa.

Op Twitter laat Ebba Tove Elsa Nilsson, zoals Tove Lo voluit heet, weten dat ze heeft genoten van haar optreden op Coachella. "TE GEK. Een droom is in vervulling gegaan", aldus de Zweedse.

Tove Lo had het onlangs bij de BBC over haar vaak erotisch getinte optredens. Ze kreeg destijds veel kritiek omdat ze tijdens een optreden naar haar kruis had gegrepen. "Waarom is vrouwelijke seksualiteit toch altijd zo omstreden? Wat is er verkeerd aan met jezelf spelen? Het is je eigen lichaam, je doet er niemand pijn mee."

Tove Lo topless op Coachella
Tove Lo topless op Coachella (Foto: BuzzE)

Topman PPG wil nog steeds AkzoNobel overnemen

Topman Michael McGarry van het Amerikaanse PPG Industries heeft een open brief gestuurd aan alle belanghebbenden bij overnameprooi AkzoNobel. In die brief herhaalt McGarry dat PPG blijft geloven in de voordelen van een samengaan met Akzo en wordt het Nederlandse verf- en chemieconcern opnieuw opgeroepen om aan tafel te gaan met de Amerikanen.

Akzo weigert tot dusver onderhandelingen aan te gaan met PPG, tot ergernis van veel aandeelhouders. McGarry stelt in de brief dat hij blijft geloven dat zowel PPG als Akzo voordeel zal behalen uit een fusie. Het is volgens de bestuursvoorzitter nu de hoogste tijd dat PPG en Akzo uitvoering in overleg gaan over de zaak. Samen staan de twee bedrijven sterker, zo besluit McGarry de brief.

Topman PPG stuurt open brief over AkzoNobel
Topman PPG stuurt open brief over AkzoNobel (Foto: ANP)

Ex-president Zuid-Korea formeel aangeklaagd

Park Geun-hye, de vorige maand afgezette president van Zuid-Korea is maandag officieel aangeklaagd wegens corruptie en machtsmisbruik. Ze kan tot levenslange gevangenisstraf worden veroordeeld.

Park was de leider van een conservatieve partij. Ze was in 2013 de eerste vrouw die president van het land werd. In december vorig jaar begon het parlement een afzettingsprocedure. Die werd vorige maand bekrachtigd door het grondwettelijk hof.

Het corruptieschandaal werd vooral veroorzaakt door een vriendin en vertrouwelinge van Park. Die zou volgens aanklagers haar positie hebben misbruikt. Ze haalde grote bedrijven als Samsung over tientallen miljoenen te schenken aan stichtingen die op haar naam stonden.

Ex-president Zuid-Korea formeel aangeklaagd
Ex-president Zuid-Korea formeel aangeklaagd (Foto: ANP)

Crowdfunding Hemwegcentrale al boven vijf miljoen

Een geldinzamelingsactie om de kolencentrale Hemweg te kunnen kopen en te sluiten, heeft al meer dan vijf miljoen euro opgeleverd. Ruim 41.000 particulieren en organisaties hebben meegeboden. Anderhalve week geleden startte de crowdfunding onder het motto 'Wij willen #Hemweg'. Maandagochtend stond de teller op 5.083.352 euro.

De initiatiefnemers willen dat de vervuilende kolencentrale sluit. Verschillende partijen doen - met grote bedragen - mee, zoals duurzame-energieleverancier Vandebron, Triodos Bank en de Stichting DOEN. Ook Greenpeace en het burgerinitiatief Hete Kolen hebben zich aangesloten.

Eigenaar Nuon liet eerder weten open te staan voor vervroegde sluiting van de Hemwegcentrale, maar gaf daarbij aan dat dat 55 miljoen euro gaat kosten. Het grootste deel van dat bedrag zou bestemd zijn voor een vertrekregeling voor de ruim tweehonderd werknemers.

Crowdfunding Hemweg al boven vijf miljoen
Crowdfunding Hemweg al boven vijf miljoen (Foto: ANP)

Kopstootaanklacht Justin Bieber van tafel

Justin Bieber is voorlopig van de politie af. De aanklacht tegen hem vanwege een vermeende kopstoot, tijdens feestje voorafgaand aan de Grammy's, is van tafel. De politie is er niet in geslaagd voldoende bewijs voor de kopstoot te verzamelen, schrijft TMZ.

Na het feestje doken beelden op van Bieber die met Disney-ster Kyle Massey aan het 'stoeien' was. Het Canadese popidool zou de maker van de video vervolgens een kopstoot hebben gegeven, maar bewijs daarvan ontbreekt. Omdat het slachtoffer weigerde verdere aanklachten tegen Bieber in te dienen, heeft de aanklager besloten de zaak maar te laten vallen.

Wat de zaak van Bieber ook heeft geholpen, is dat zijn advocaten het de politie zo moeilijk mogelijk hebben gemaakt om met de 'Biebs' één op één om de tafel te gaan.

Kopstootaanklacht Justin Bieber van tafel
Kopstootaanklacht Justin Bieber van tafel (Foto: BuzzE)

Herlings achtste in GP van Trentino

Jeffrey Herlings is achtste geworden in de GP van Trentino. Op het circuit in Noord-Italië was de zege voor Antonio Cairoli. De Italiaan versloeg met een klein verschil de leider in de tussenstand voor wereldkampioenschap MXGP Tim Gajser.

In de eerste manche kwam de drievoudig wereldkampioen in de MX2-klasse niet verder dan een veertiende plaats, echter in de tweede manche behaalde Herlings een mooie vierde plaats. Tot twee ronden voor het einde lag de KTM-rijder zelfs derde maar die plaats moest hij na een gewaagde inhaalactie van Cairoli afstaan. Brabander Glenn Coldenhoff kwam in beide manches niet verder dan een zeventiende en tiende plaats.

Gewaagde inhaalactie van Cairoli op Herlings (Bron: Youtube)

Over twee weken vindt de GP plaats in Valkenswaard. Op het Brabantse zandcircuit wordt verwacht dat Herlings mee kan strijden voor het podium.

Weening maakt zijn rentree in Luik-Bastenaken-Luik

Pieter Weening zal aankomende zondag zijn rentree maken in Luik-Bastenaken-Luik. De Fries van van Roompot-Nederlandse Loterij is voldoende hersteld van een knieblessure die hij opliep in de Ronde van Catalonië.

Door de knieblessure miste Weening eerder al de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. ''We missen hem wel, zeker in dit soort wedstrijden'', vertelt ploegleider Jean-Paul van Poppel aan WielerFlits. ''Hij moet wel weer een keer beginnen, maar we hebben daar nog niets over besloten.''

Fransen naar rechter om straling gsm's

Twee Fransen hebben een kort geding aangespannen om hun overheid te dwingen de resultaten van stralingstests van mobiele telefoons openbaar te maken.

Fabrikanten van telefoons zijn in Europa verplicht om de straling van de toestellen te beperken. Maar tot april vorig jaar gebeurden die controles niet op een realistische manier, dus kunnen consumenten met een ouder toestel niet weten of hun telefoon voldoet aan de regels, zeggen de twee klagers.

Om in de EU verkocht te mogen worden, geldt een maximum stralingsdosis voor telefoons. In 2015 overschreed 89 procent van de 95 geteste telefoons in Frankrijk de norm.

Fransen naar rechter om straling gsm's
Fransen naar rechter om straling gsm's (Foto: BuzzT)

Gilbert won Amstel Gold Race met gescheurde nier en mist 'LBL'

Wielrenner Philippe Gilbert zegevierde zondag in de Amstel Gold Race, maar deed dat naar nu blijkt met een scheurtje in zijn nier. De Belg kwam tijdens de koers ten val, maar ging door en won de enige echte Nederlandse wielerklassieker voor de vierde keer.

Zijn ploeg Quick-Step maakte maandagochtend bekend dat Gilbert bij de val een scheurtje in zijn nier opgelopen had. Dat betekent dat hij nu rust zal nemen en dus moet Gilbert de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik van woensdag en zondag overslaan. In 2011 schreef hij beide wedstrijden op zijn naam, nadat hij daarvoor de Amstel Gold Race ook al gewonnen had.

"Toen ik viel, deed het pijn. Maar toen ik terugkeerde in koers, ging het steeds beter en beter en verdween de pijn", aldus Gilbert in een persbericht van de ploeg. "Na de finish keerde de pijn helaas terug in mijn onderrug, waarna we besloten hebben om naar het ziekenhuis te gaan voor een controle. Gelukkig is het verder niet erg en zou ik in principe over een week weer moeten kunnen trainen."

Voor Quick-Step is het een nieuwe tegenslag met het oog op de Ardennenklassiekers. Julian Alaphilippe moest eerder ook al verstek laten gaan, waardoor Daniel Martin vermoedelijk de kopman zal zijn. Dat had overigens slechter gekund: vorig jaar werd hij derde in de Waalse Pijl en drie jaar eerder zegevierde hij in Luik-Bastenaken-Luik. 

Dierenwelzijn Vlaamse slachthuizen verbeterd

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft in samenwerking met de organisatie van slachthuizen maatregelen genomen om het dierenwelzijn in de slachthuizen te versterken.

Er komt onder andere meer cameratoezicht en de toezichthouder voor het dierenwelzijn in de slachthuizen krijgt een versterkte rol. Verder moeten nog voor eind 2017 alle slachthuizen doorgelicht zijn door een onafhankelijke externe partner.

Vorige maand kwamen schokkende beelden van zware dierenmishandeling in een slachthuis in Tielt naar buiten. Weyts sloot daarop het bedrijf toen op een filmpje van dierenrechtenactivisten ernstige misstanden aan het licht kwamen. Nadat het bedrijf aan een pakket voorwaarden had voldaan, mocht het begin deze maand weer open.

Weyts:"Ik ben blij dat de sector meegaat in dit verhaal, met concrete maatregelen om het dierenwelzijn te versterken. Het schandaal in Tielt was een smet op het blazoen van alle slachthuizen. De sector heeft dus zelf alle belang bij een grondige doorlichting".

Dierenwelzijn Vlaamse slachthuizen verbeterd
Dierenwelzijn Vlaamse slachthuizen verbeterd (Foto: ANP)

Agent schiet bij knokpartij in parkeergarage

Een 29-jarige man is aangehouden nadat hij in een parkeergarage in Rotterdam met zijn auto was ingereden op een groepje mensen. Een te hulp geroepen politieagent heeft daarbij zijn dienstwapen moeten gebruiken. Niemand raakte gewond.

De politie kwam maandag rond 05.00 uur naar de parkeergarage op de Kruiskade in het centrum, na een melding dat er een massale vechtpartij aan de gang was. De verdachte reed op dat moment in op enkele mensen die op tijd weg konden springen. Toen hij daarna op een agent wilde inrijden, trok die zijn dienstwapen en schoot.

De bestuurder reed vervolgens naar een hoger gelegen parkeerdek, waar hij is aangehouden. De verdachte, een man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is meegenomen naar het bureau. De politie doet onderzoek, onder meer naar de aanleiding van de vechtpartij.

Agent schiet bij knokpartij in parkeergarage
Agent schiet bij knokpartij in parkeergarage (Foto: ANP)

Van Gerwen geeft dartles, 'Barney' struikelt volgende ronde in

Darters Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen staan in de achtste finales van de German Darts Masters. Van Barneveld kende een moeizame zege tegen Alan Norris terwijl Van Gerwen heerste tegen John Michael. 

Barney en Norris hadden beiden last om de dubbel te vinden. Van Barneveld had 21 pogingen nodig om zesmaal de dubbel uit te gooien. Norris scoorde met vier uit zestien pogingen niet veel beter. Het werd dus 6-4 voor de Hagenees. Van Gerwen liet zien wie er de beste was. Hij won van Michael met 6-1. Hij gooide 110 gemiddeld en had een checkoutpercentage van 75%. 

Ook Jelle Klaasen haalde de volgende ronde. Hij won met 6-4 van Daryl Gurney. Jeffrey de Graaf mag op de tweede paasdag ook in actie komen na een 6-5 zege op Ian White. Benito van de Pas haalde de achtste finales niet. Hij verloor met 6-4 van Rowby-John Rodriguez. 

Maandagmiddag gaat het toernooi verder met de achtste finales. Maandagavond wordt het toernooi afgesloten met de kwartfinales, halve finales en finale. 

German Darts Masters - Tweede ronde
Jeffrey de Graaf 6-5 Ian White
Stephen Bunting 6-4 Ted Evetts
Kyle Anderson 6-4 Steve West
Michael Smith 6-1 Dragutin Horvat
Kim Huybrechts 6-2 Daniel Larsson
Simon Whitlock 6-4 Jonny Clayton
Gerwyn Price 6-1 Max Hopp
Rowby-John Rodriguez 6-4 Benito van de Pas

James Wade 6-3 Robert Thornton
Steffen Siepmann 6-5 Joe Cullen
Mensur Suljovic 6-5 Jamie Lewis
Jelle Klaasen 6-4 Daryl Gurney
Peter Wright 6-4 Mark Webster
Raymond van Barneveld 6-4 Alan Norris
Michael van Gerwen 6-1 John Michael
Cristo Reyes 6-5 Mervyn King

Achtste finales - maandag
Mensur Suljovic (3) v Kyle Anderson
Jeffrey De Graaf v Jelle Klaasen (11)
James Wade (7) v Gerwyn Price (10)
Peter Wright (2) v Stephen Bunting (15)
Simon Whitlock (4) v Steffen Siepmann
Rowby-John Rodriguez v Michael Smith (12)
Raymond van Barneveld v Kim Huybrechts (9)
Michael van Gerwen (1) v Cristo Reyes (16)

Prachtige goal Villa vanaf middencirkel

Het is inmiddels al een jaar of drie geleden dat we hem op de Europese velden zagen spelen, maar David Villa kan het nog steeds. In de Amerikaanse MLS speelt hij tegenwoordig bij New York City, waar hij de goals al twee jaar aan elkaar rijgt.

Dit keer ging Villa met zijn ploeg op bezoek bij de Philadelphia Union en dat leverde een pareltje van een goal op. New York stond al met 0-1 voor, maar Villa werkte de bal in de slotseconden met een trap vanaf de middencirkel nog achter doelman Andre Blake, zijn 45e treffer alweer in de MLS. 

Villa scoort (Bron: YouTube)

United zet aanstaand bruidspaar uit toestel

Een verloofd stel dat zaterdag op weg was naar Costa Rica om daar te gaan trouwen is in de Amerikaanse stad Houston vlak voor vertrek uit het toestel van United Airlines gestapt.

Het koppel zegt dat ze door medewerkers gedwongen werd het vliegtuig te verlaten, maar de luchtvaartmaatschappij ontkent dit en beweert dat het stel vrijwillig is uitgestapt.

Het stel, Michael Hohl en zijn verloofde Amber Maxwell, wilde graag in een luxere ruimte in het vliegtuig zitten omdat daar nog plaatsen vrij waren, maar de medewerkers aan boord weigerden dit. Volgens de verloofden hadden ze aangeboden om bij te betalen. United heeft het stel een gratis overnachting in een hotel aangeboden en hen geboekt op een vlucht naar Costa Rica op zondag.

Vorige week ontstond grote ophef toen videobeelden naar buiten kwamen van een 69-jarige arts die op hardhandige wijze uit een toestel van United Airlines werd gesleept. Het toestel was overboekt en cabinepersoneel wees de man aan om van boord te gaan. Die wilde dat niet. Hij raakte gewond en daagt de luchtvaartmaatschappij waarschijnlijk voor de rechter.

United zet stel dat gaat trouwen uit toestel
United zet stel dat gaat trouwen uit toestel (Foto: ANP)

Politie VS zoekt verdachte 'Facebookmoord'

De politie in de Amerikaanse stad Cleveland (Ohio) is een klopjacht begonnen nadat een video van een fatale schietpartij opdook op Facebook. De schutter zou de beelden van zijn daad live hebben gedeeld via de sociale netwerksite, berichtten lokale media. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt.

De video met beelden van de moord zou uren online hebben gestaan. Verdachte Steve Stephens deelde later nog een tweede video, waarin hij beweerde ook andere mensen te hebben gedood. Het is volgens de politie nog onduidelijk of dat klopt. De vermeende schutter is nog voortvluchtig.

Politie VS zoekt verdachte 'Facebookmoord'
Politie VS zoekt verdachte 'Facebookmoord' (Foto: ANP)

Woning beschoten in Roosendaal

Een woning in Roosendaal (Noord-Brabant) is zondagavond laat beschoten. De onbekende dader of daders vuurden volgens de politie meerdere keren op het pand.

Bij de schietpartij aan de straat Diepenberg raakte niemand gewond. Over het motief voor de aanval is nog niets bekend. "We gaan technisch onderzoek uitvoeren", zei een politiewoordvoerder. De bewoners van het huis moeten nog worden gehoord.

Woning beschoten in Roosendaal
Woning beschoten in Roosendaal (Foto: ANP)

Forse schade door brand slagerij Hilversum

Een slagerij in Hilversum heeft grote schade opgelopen door een nachtelijke brand. Brandweerlieden kregen het vuur maandagochtend vroeg onder controle.

Het vuur richtte schade aan in zowel de slagerij als een bovenliggende woning aan de Larenseweg. "Er is een hoop weggebrand", zei een woordvoerder van de brandweer. De hulpdiensten ontruimden vanwege de rookontwikkeling uit voorzorg omliggende panden. Zestien mensen werden opgevangen op een politiebureau.

Het is nog onduidelijk hoeveel geëvacueerde bewoners naar huis kunnen terugkeren. De bewoners van de woning boven de slagerij kunnen voorlopig in elk geval niet terug. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Forse schade door brand slagerij Hilversum
Forse schade door brand slagerij Hilversum (Foto: ANP)

Huizen ontruimd na plofkraak Doetinchem

Drie woningen aan de Haareweg in Doetinchem zijn maandag in de vroege ochtend ontruimd na een plofkraak op een pinautomaat. Die gebeurde kort na 04.00 uur. De daders zijn spoorloos, met onbekende buit.

Volgens de politie is de explosievendienst aan het kijken of er misschien ontplofbaar materiaal is achtergebleven. Ook een lantaarnpaal liep schade op.

Huizen ontruimd na plofkraak Doetinchem
Huizen ontruimd na plofkraak Doetinchem (Foto: ANP)

Kans op overlevenden in afvalberg klein

De hoop dat er nog overlevenden worden gevonden in de verschoven afvalberg in Colombo is grotendeels vervlogen. Meer dan duizend reddingswerkers zijn gisteren de hele dag in de weer geweest met het zoeken naar slachtoffers en opruimen. Ze zetten het werk vandaag voort. Volgens de politie zijn er tot dusver 26 lichamen geborgen. Mogelijk liggen nog honderd mensen begraven onder de modder en vuilnis.

De 90 meter hoge vuilnisberg aan de rand van het commerciële centrum van de hoofdstad van Sri Lanka stortte vrijdag in als gevolg van brand en regen. Tal van huizen werden bedolven.

Kans op overlevenden in afvalberg klein
Kans op overlevenden in afvalberg klein (Foto: ANP)

SchŲne vastberaden: "Ajax volgende week bovenaan"

Lasse Schöne roept al enkele weken dat Ajax kampioen wordt en hij denkt nog altijd dat Feyenoord in de laatste wedstrijden punten laat liggen.

De Deense middenvelder voorspelde puntenverlies voor Feyenoord tegen FC Utrecht, maar de koploper won 'gewoon' met 2-0. "Het kan een fantastische week worden en dat gaat het ook worden", zei Schöne tegen Voetbal International, na de gewonnen thuiswedstrijd van Ajax tegen sc Heerenveen (5-1).

Ajax verdedigt donderdag in Gelsenkirchen een 2-0 voorsprong in de kwartfinales van de Europa League tegen Schalke 04. "Ik denk dat wij, gezien de manier waarop we op dit moment spelen, gewoon twee keer gaan winnen. Eind volgende week zitten we nog in de Europa League en staan we bovenaan in de competitie."

In de laatste drie speelronden van de Eredivisie staat Feyenoord nog tegenover Vitesse, Excelsior (allebei uit) en Heracles Almelo. Ajax moet nog tegen PSV (uit), Go Ahead Eagles (uit) en Willem II (thuis). De slotdag van het Nederlandse voetbalseizoen is op zondag 14 mei.

FOK! Wat een weer: Een enkele bui en aanhoudend fris.

In april is het fijn om buiten te zijn.

Welkom! Soms kan het weer je onverwacht toch verrassen. Zoals zaterdagavond. Een kleine buienlijn activeerde ineens flink en leverde vooral in Noord-Holland stevige neerslag op. Op veel plaatsen kwam ook onweer en hagel voor. Door de treksnelheid bleven de neerslaghoeveelheden vrij beperkt. 

Gisteren bleef het zelfs in de kustprovincies opvallend nat. Zeker in de ochtend. Ikzelf kon zowaar 4 mm aftappen in een half uur tijd. Die buien trokken toen het binnenland in. Toch brak ook hier niet meteen de zon door. Op zee was het vrij helder, maar vlak voor de kust ontstond er steeds nieuwe bewolking. Vrij opvallend voor deze tijd van het jaar. Fris was, is en blijft het. 

Vanochtend valt er nog wat regen in het zuiden van ons land. Elders klaart het dan al af en toe op. Vanmiddag wisselen wolken en zon elkaar af en valt er landinwaarts een enkele bui. De meeste zon is bestemd voor het westen van het land. Met 10 of 11 graden is het niet echt heet, en er blijft een westelijke wind staan. Later in de avond kan er ook langs de kust weer een enkele regen- of onweersbui vallen.

Fijne dag! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:38
Zon onder: 20:43
Zonkracht: 4/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1492 Columbus ondertekent een contract om voor Spanje via de westroute naar Indie te varen voor specerijen. 
1573 Slag bij Vlissingen. Een zeeslag tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
1945 De Wieringermeer wordt door de Duitsers onder water gezet.
2000 Eerste uitzending van Edwin Evers op Radio 538
2013 Tiny Muskens, een Nederlands bisschop overlijdt.

De N2 bij Maastricht (Foto: Blind_Guardian)
Blind_Guardian maakte deze foto in Maastricht, uitkijkende over de (voormalige) N2. (foto: Blind Guardian)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Amrabat over Toornstra: "Vůl op mijn enkel"

Jens Toornstra opende zondag de score voor Feyenoord, maar wat FC Utrecht betreft had hij niet meer op het veld hoeven staan.

Vlak voor de openingstreffer ontsnapte Toornstra na een duel met Sofyan Amrabat. "De scheidsrechter zei dat het geen moment was voor een tweede gele kaart. Maar hij was vól op mijn enkel", reageerde Amrabat na afloop tegen het Algemeen Dagblad.

Amrabat vroeg naar eigen zeggen niet bij arbiter Dennis Higler om een rode kaart, want hij wist niet dat Toornstra al geel had. "Maar ik zei wel tegen de scheidsrechter dat ik inmiddels onder de bulten en builen zat van alle overtredingen."

"Ik vond niet dat hij slecht floot, maar er waren momenten dat hij ons bestrafte en hen door liet spelen in vergelijkbare situaties. Dan speelt voor je gevoel De Kuip toch een rol bij zijn beslissingen." Feyenoord houdt één punt voorsprong Ajax, dat overtuigend sc Heerenveen versloeg (5-1).

Dieven teisteren toiletten Chinees stadspark

De directie van een stadspark in de Chinese stad Chengdu zit met de handen in het haar door de grootschalige diefstal van toiletpapier. Het park voorziet openbare toilethokjes sinds deze maand van gratis wc-rollen, maar dat blijkt volgens de krant Global Times als een magneet te werken op dieven.

Al een uur nadat de toiletten van wc-rollen waren voorzien, waren dertig hokjes leeggeroofd. Na zeven dagen stond de teller op 1500 verdwenen rollen toiletpapier; fors meer dan vooraf was voorzien. Het park vreest voor een onverwachte schadepost van bijna 14.000 euro per jaar.

Het bestuur van het park broedt daarom op maatregelen om het geplunder van toiletten een halt toe te roepen. Er wordt overwogen om speciale gezichtsscanners te installeren, zoals eerder al werd gedaan in Peking. Dergelijke apparaten zorgen ervoor dat toiletbezoekers maximaal zestig centimeter papier krijgen per negen minuten.

Zo'n hightech-apparaat zou in Chengdu overigens niet alle toiletproblemen oplossen. Volgens een lid van het bestuur worden soms toeristen betrapt die toiletten deels ontmantelen om de onderdelen door te verkopen.

Dieven teisteren toiletten Chinees stadspark
Dieven teisteren toiletten Chinees stadspark (Foto: ANP)

Turkse Nederlanders stemden massaal 'ja'

Een grote meerderheid van de Turkse Nederlanders die hun stem uitbrachten in het referendum over de Turkse grondwet heeft 'ja' aangevinkt in het stemhokje. Toen bijna alle stemmen waren geteld, bleek dat 70 procent van de mensen die in Amsterdam, Rotterdam en Deventer naar de stembus gingen zich achter uitbreiding van de presidentiële macht schaarde. Turkse media publiceerden zondagavond de voorlopige resultaten.

Van de 250.000 kiesgerechtigden in Nederland ging iets minder dan de helft (45 procent) stemmen, zo blijkt uit de cijfers die onder meer op de website van de krant Daily Sabah staan. Zondagavond laat was 97 procent van de stembussen geopend en de inhoud ervan geteld.

Ook in andere Europese landen stemden mensen van Turkse afkomst overwegend in met het voorstel. In België en Oostenrijk stemde volgens de voorlopige cijfers circa driekwart voor, in Duitsland 63 procent.

Van de bijna 35.000 Turkse stemgerechtigden in Groot-Brittannië die naar de stembus gingen, stemde juist een ruime meerderheid tegen: 80 procent.

Turkse Nederlanders stemden massaal 'ja'
Turkse Nederlanders stemden massaal 'ja' (Foto: ANP)

EU-commissie terughoudend over Turkije

De Europese Commissie "neemt kennis van het resultaat van het referendum in Turkije". De commissie wacht op de bevindingen van de 'verkiezingswaakhond' van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), "ook met betrekking tot beschuldigingen over onregelmatigheden."

De praktische implementatie van de aangepaste grondwet "zal worden beoordeeld in het licht van Turkije's verplichtingen als kandidaatlid van de Europese Unie en als lid van de Raad van Europa", aldus een gezamenlijke verklaring zondagavond van voorzitter Jean-Claude Juncker, EU-buitenlandchef Frederica Mogherini en EU-commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding).

"We moedigen Turkije aan om de zorgen en aanbevelingen van de Raad van Europa ter harte te nemen, ook wat betreft de noodtoestand. Gezien het krappe resultaat van het referendum en de verreikende gevolgen van de grondwetswijzigingen, roepen we de Turkse autoriteiten op de breedst mogelijke nationale consensus te zoeken voor de invoering ervan."

EU-commissie terughoudend over Turkije
EU-commissie terughoudend over Turkije (Foto: ANP)

Keeper Howard geschorst voor 'fuck your mother' naar fan

De Amerikaanse keeper Tim Howard heeft een schorsing van drie wedstrijden aan zijn broek gekregen. De 38-jarige doelman, vorige zomer na negen jaar Everton overgestapt naar de Colorado Rapids in de MLS, riep onlangs iets tegen een fan van Sporting Kansas City wat niet helemaal door de beugel kon.

Een fan van SKC zette de beelden online en daarop is te zien dat Howard bij zijn doel staat, waar hij vermoedelijk al de nodige scheldwoorden naar zijn hoofd geslingerd heeft gekregen. Howard heeft er genoeg van en roept iets terug wat we niet helemaal kunnen verstaan, maar waar we twee opties voor hebben: "Fuck your mother!" of "I fucked your mother!", waarbij de vertalingen ons overbodig lijken. 

De fan die "Ga terug naar Colorado!" riep lijkt het wel grappig te vinden, maar Amerika zou Amerika niet zijn als niet minstens één persoon helemaal van zijn apropootje raakt door dergelijk taalgebruik van Howard. "Fuck you, Tim! Fuck you!!", klinkt het pislink. Na afloop zou er ook nog niet echt vriendelijk contact zijn geweest tussen Howard en een fan van SKC en voor beide incidenten bij elkaar opgeteld kreeg de keeper drie wedstrijden schorsing.

De spelersvakbond van de MLS heeft overigens ook gereageerd en steunt Howard deels. Zijn uitspraak vindt men weliswaar niet kunnen, het moet van twee kanten komen: zo zijn er in de MLS regels tegen fans die zich verbaal misdragen, iets wat de fans van Kansas schijnbaar ongestoord konden doen richting Howard. De doelman zelf bood al vrij snel zijn excuses aan.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #116
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
©FOK.nl e.a.