FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 april 2017

Uitslag Go Ahead Eagles - Heracles Almelo

Voor Go Ahead Eagles lijkt degradatie uit de Eredivisie steeds dichterbij te komen. De Deventenaren gingen vanavond met 1-4 onderuit tegen Heracles Almelo en hebben nog vier duels om het vege lijf te redden. Het verschil met nummer zeventien Roda JC bedraagt drie punten.

Go Ahead Eagles

1 - 4

Heracles Almelo

22' Crowley   13' Bruns (pen)
16' Armenteros
21' Peterson
43' Armenteros (pen)
 
Gele kaart: Fischer, Chirivella (Go Ahead Eagles), Hoogma (Heracles Almelo)
Rode kaart: Manu (12) (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.116
Arbiter: Van der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Locigno (Groenbast/86)
Fischer
Schenk
Ritzmaier
Chirivella
Crowley
Duits (Suk/46)
Antonia (Marengo/67)
Hendriks
Manu
  Castro
Breukers
Te Wierik
Hoogma
Gosens
Bruns (Darri/58)
Pelupessy (Thomas/85)
Niemeijer
Kuwas (Navrátil/46)
Armenteros
Peterson

Verkeerschaos door verscherpte grenscontrole Kroatië

Het was de bedoeling dat de buitengrenzen van de Schengenzone vanaf vrijdag extra scherp gecontroleerd zouden worden, maar daar is zaterdagavond langs de Sloveens-Kroatische grens al van af gezien. Langs de grens van Kroatië met Slovenië ontstond een verkeerschaos met kilometerslange files. Dat veroorzaakte wachttijden tot vier uur voor het verkeer dat de grens over wilde.

De extra controle is daarom ingetrokken, meldde het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken dat grote schade voor de toerisme-sector vreest. Het is dit weekeinde het begin van paasvakanties in Europa.

Kroatië is sinds 2013 lid van de EU, maar is nog geen onderdeel van de Schengenzone. Slovenië is sinds 2004 lid van de EU en hoort sinds 2007 tot de Schengenzone. De grens met Kroatië is zo een buitengrens die beter in de gaten zou moeten worden gehouden wegens de dreiging van terrorisme.

Chaos door verscherpte grenscontrole Kroatië
Verkeerschaos door verscherpte grenscontrole Kroatië (Foto: ANP)

Rusland en VS bellen over Syrië

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft zaterdag met zijn Amerikaanse collega Rex Tillerson gebeld over de toestand Syrië. De VS hebben vrijdag een basis van de Syrische luchtmacht bij de stad Homs gebombardeerd, omdat daar vliegtuigen met chemische wapens zouden zijn opgestegen.

Lavrov heeft volgens zijn ministerie tegen Tillerson gezegd dat "een aanval op een land dat tegen terroristen vecht, de extremisten alleen maar in de kaart speelt. Het veroorzaakt extra bedreigingen van de veiligheid in de regio en in de wereld", aldus Lavrov. Hij beklemtoonde dat de Syrische strijdkrachten geen chemische wapens gebruiken en die 4 april ook niet boven de provincie Idlib hebben uitgeworpen.

Volgens de Amerikaanse regering bombardeerde de Syrische luchtmacht de door de plaatselijke tak van al-Qaeda gedomineerde provincie Idlib met chemische wapens. Rusland stelt dat gifgas van de jihadisten is vrijgekomen door een gewone luchtaanval.

De twee bewindslieden spraken af er van persoon tot persoon over te gaan praten. Tillerson wordt komende week in Moskou verwacht.

Lavrov en Tillerson spraken elkaar over Syrië
Rusland en VS bellen over Syrië (Foto: ANP)

Bayern eenvoudig langs Dortmund

Bayern München had zaterdagavond geen moeite met Borussia Dortmund. Onder andere dankzij Arjen Robben won de ploeg met 4-1.

Bayern kwam furieus uit de kleedkamer, al na vier minuten was het raak. Franck Ribéry maakte het doelpunt. Zes minuten later was het wederom raak. Uit een vrije trap schoot Robert Lewandowski de bal tegen de touwen: 2-0. Via Raphaël Guerreiro maakte Borussia na twintig minuten de aansluitingstreffer. Een afgeslagen bal werkte de Portugees keihard in de kruising: 2-1.

Robben, die in de basis was begonnen bij Bayern, gooide de wedstrijd vijf minuten na rust in het slot. De vleugelaanvaller sneed op zijn typische wijze naar binnen en schoot de bal vervolgens raak: 3-1. De zege van Bayern kwam in het restant van de tweede helft niet meer in gevaar en het kon nog verder werken aan de score. Die kans kreeg het na 68 minuten toen Lewandowski een strafschop mocht nemen en hij faalde niet: 4-1.

Duitsland klaar met ophef Dijsselbloems 'Schnaps und Frauen'

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble begrijpt weinig van de opwinding in Zuid-Europa over de "Schnaps und Frauen"-uitspraak van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. "Ik heb dat interview gelijk gelezen maar heb de gevoeligheid ervan niet zo ervaren, net zomin als alle andere Duitsers. Hij heeft nu genoeg verklaringen afgelegd en de zaak is klaar."

Dat zei de machtige bewindsman zaterdag in Valletta na een bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën. Hij is vol lof over de Nederlandse demissionair minister. "Hij was groen toen hij begon. We wisten van tevoren niet of hij een goede voorzitter zou worden, maar we hebben er geen dag spijt van gehad. Ook nu heeft hij zich weer bewezen."

Hij doelde op het politieke akkoord dat vrijdag na anderhalf jaar onderhandelen werd bereikt over het Griekse steunprogramma.

In het interview zei Dijsselbloem: "Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven om daarna om hulp te vragen." In Zuid-Europese landen werd dat opgevat als een sneer naar hen. Verschillende leden van het Europees Parlement eisten Dijsselbloems vertrek, maar hij wil graag door als voorzitter.

Schäuble is klaar met 'Schnaps und Frauen'
Duitsland klaar met ophef Dijsselbloems 'Schnaps und Frauen' (Foto: ANP)

Enzo Knol heeft opnieuw beste vlogkanaal

Enzo Knol heeft zaterdag opnieuw de VEED award voor Beste Vlog Channel gewonnen. Het is al het derde jaar op rij dat de populaire vlogger met de prijs naar huis gaat.

Tijdens het awardgala voor de beste YouTubers van Nederland waren er ook prijzen voor onder anderen StukTV, Bibi en Tim Hofman. De mannen van StukTV kregen de award voor beste kanaal en Bibi werd uitgeroepen tot beste nieuwkomer. Tim Hofman is de winnaar van de eerste VEED RTL Boulevard-award. Dit is de prijs voor de beste YouTubende BN-er.

Op het Westergasterrein in Amsterdam vielen verder BeautyNezz, Dylan Haegens, Teske en DiiggyS in de prijzen. Bijna 760.000 mensen brachten hun stem uit. En dat is een enorme toename sinds de eerste editie, drie jaar terug. Toen stemden ongeveer 50.000 mensen.

De VEED Awards vormen de afsluiting van het VEED Festival. Dit vierdaagse evenement is opgericht door en voor YouTubers.

Enzo Knol heeft opnieuw beste vlogkanaal
Enzo Knol heeft opnieuw beste vlogkanaal (Foto: BuzzE)

Flat vol rook en roet na brand Almelo

Negen bewoners van een appartementencomplex in Almelo moeten na een brand noodgedwongen de nacht elders doorbrengen. Hun woningen liepen veel rook- en roetschade op, vertelde een woordvoerder van de brandweer. "En alle deuren zijn door de brandweer geforceerd om uit te sluiten dat nog mensen binnen waren." De gemeente regelt een tijdelijk onderkomen voor wie daar behoefte aan heeft.

De brand brak zaterdag aan het begin van de avond uit in de portiek. Twee scooters die daar stonden, brandden uit. Doordat de brand juist daar woedde, konden de bewoners ook niet zomaar naar buiten. Ze vluchtten naar boven en de brandweer haalde hen van het dak en een balkon af.

Zes mensen zijn ter plaatse door ambulancepersoneel gecontroleerd. Ze hadden mogelijk rook ingeademd, maar niemand hoefde naar het ziekenhuis. De brandoorzaak is nog onbekend. Zondag krijgen alle getroffen appartementen een schoonmaakbeurt, daarna wordt bekeken of de bewoners terug naar huis kunnen.

Flat vol rook en roet na brand Almelo
Flat vol rook en roet na brand Almelo (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 08/04/2017

Ajax heeft in de Eredivisie de druk op koploper Feyenoord flink opgevoerd. De Amsterdammers wonnen uit met 1-5 bij N.E.C. Nijmegen en staan met een wedstrijd meer nu in punten gelijk met de Rotterdammers die morgen in actie komen. Vitesse blijft bovenin goed meedraaien. Concurrent sc Heerenveen werd met 4-2 verslagen. ADO Den Haag is hard bezig de onderste regionen te verlaten. De club uit de Hofstad bond FC Groningen met 4-3 aan de zegekar en staat nu drie punten boven de gevarenzone.

N.E.C. Nijmegen

1 - 5

AFC Ajax

54' Kadioglu   4' Golla (e.d.)
8' Neres
32' Traoré
60' Traoré
78' Ziyech
 
Gele kaart: Van de Beek (AFC Ajax)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Delle
Heinloth
Sturing (Kadioglu/46)
Dumic
Golla
Burnet
Bikel
Rayhi
Breinburg (Von Haacke/70)
Grot (Fomitschow/83)
Awoniyi
  Onana
Veltman
Sánchez
De Ligt (Riedewald/46)
Viergever
Klaassen
Schöne (Van de Beek/46)
Ziyech
Neres
Traoré (Cassierra/79)
Younes

Vitesse

4 - 2

sc Heerenveen

5' Foor
14' Van Wolfswinkel
70' Van Wolfswinkel
75' Van Wolfswinkel
  31' Slagveer
89' Larsson
 
Gele kaart: Marzo (sc Heerenveen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 21.128
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Leerdam
Kashia
Miazga
Kruiswijk
Nakamba
Nathan (Büttner/64)
Baker
Rashica (Van Bergen/88)
Van Wolfswinkel (Zhang/88)
Foor
  Mulder
Marzo (Schmidt/36)
St.Juste
Faes
Bijker
Van Amersfoort (Ödegaard/76)
Kobayashi
Thorsby (Schaars/54)
Slagveer
Ghoochannejhad
Larsson

ADO Den Haag

4 - 3

FC Groningen

13' Bakker
21' Malone
23' Havenaar
47' Malone
  52' Mahi (pen)
64' Linssen
90+4' Linssen
 
Gele kaart: Kanon, Havenaar (ADO Den Haag), Bacuna (FC Groningen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.348
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Meissner
Kanon
Meijers
Malone
El Khayati (Gorter/76)
Bakker
Becker (Wolters/67)
Havenaar (Fernandez/82)
Duplan
  Padt
Hiariej
Reijnen (Van Nieff/75)
Memisevic
Davidson
Drost (Sörloth/65)
Bacuna
Jenssen
Tibbling (Idrissi/57)
Linssen
Mahi

Amstel Gold Race zoekt 'rondemisters'

Goed nieuws voor de gemiddelde FOK!ker: de Amstel Gold Race, Nederlands enige echte wielerklassieker, heeft dit jaar voor het eerst sinds 2003 weer een wedstrijd voor de vrouwen.

Daar kun je natuurlijk niet aankomen met rondemissen op het podium en dus is men hard op zoek naar rondemisters. Rensters als Anna van der Breggen, Chantal Blaak en Ellen van Dijk laten in een filmpje op Facebook weten wat ze zoeken en het kan haast niet anders dan een nagenoeg letterlijke beschrijving van de gemiddelde FOK!ker zijn. 

Om maar gewoon een paar eisen te noemen: "Hij moet mooie, brede schouders hebben""Lekker kontje""Een sportieve, lekkere vent""Een type Michiel Huisman""Groot", maar bovenal, "Hij moet gewoon heel goed kunnen kussen!" Buiten dit alles zoekt men 'een forse, brede man' die het liefst ook zijn benen scheert. 

Voel je je geroepen om de bezwete en steenkapotte rensters te verwelkomen? Reageer dan vooral even onder dit filmpje. Schiet wel een beetje op, want de Amstel Gold Race is komend weekeinde al.

Win een ILIFE V1 Robotstofzuiger

Ilife V1 Giveaway

Deze week mag FOK! in samenwerking met Gearbest een leuke winactie organiseren. Omdat Gearbest heeft gemerkt dat robotstofzuigers erg populair zijn, geven ze nu de kans aan een FOK!'er om er eentje te winnen!

Het gaat om de ILIFE V1; het instapmodel van ILIFE, dat voor ongeveer $100 in de digitale schappen van Gerabest te vinden is.  De ILIFE robot's van het merk Chuwi staan al langer bekend om een redelijke prijs-kwaliteitverhouding. Zo hebben ze in tegenstelling tot andere stofzuigers in de zelfde prijsklasse infraroodsensors om botsingen tegen te gaan, daarnaast bevatten de stofzuigers van ILIFE een HEPA filter.

Ilife V1 Giveaway

Winactie
Van Gearbest mogen wij een ILIFE V1 weggeven. Deze kleine instap-robotstofzuiger kan binnenkort bij een FOK!'er door huis heen rijden! 

Meedoen? 

Kijk dan op het snel op het forum.

Meer informatie
Wil je meer informatie over de ILIFE V1, kijk dan op de productpagina van de ILIFE V1 

Mocht je een iets duurder model willen aanschaffen, dan heeft Gearbest ook diverse kortingen op andere stofzuigers in het volgende topic:

CHI / [Gearbest] Robot Stofzuiger deals!

'Burgerdoden door bombardement Syrië'

Zeker vijftien burgers zijn zaterdag in Syrië om het leven gekomen door een luchtaanval. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat een dorp werd gebombardeerd op zo'n 30 kilometer ten westen van IS-bolwerk Raqqa.

Door de aanval kwamen volgens het observatorium ten minste vier kinderen om het leven. Een ooggetuige zei tegen het Duitse persbureau DPA dat een internetcafé werd geraakt. De aanval is vermoedelijk uitgevoerd door de internationale coalitie tegen Islamitische Staat. Een woordvoerder van de door de VS geleide coalitie was niet direct bereikbaar voor commentaar.

'Burgerdoden door bombardement Syrië'
'Burgerdoden door bombardement Syrië' (Foto: ANP)

Bottas baalt van 0,001 verschil met Vettel

Valtteri Bottas was na afloop van de kwalificatie voor de Grand Prix van China niet al te gelukkig. De Fin zette zijn Mercedes op een keurige derde plek, maar de achterstand op Sebastian Vettel was frustrerend klein: 0,001 seconde.

"Het scheelt natuurlijk weer helemaal niks, het is jammer dat Vettel zich tussen mij en Lewis weet te persen", aldus de Fin na afloop. "Maar goed, de vorige keer was het volgens mij 0,002 seconde, nu is het 0,001 seconde, dus ik kom dichterbij. Toch blijft het goed dat je als team van de eerste en derde plek vertrekt en met de voorspelde regen kan er ook van alles gebeuren."

Ook Bottas verwacht dat het zondag een stevige strijd gaat worden tussen Ferrari en Mercedes. "Dat hadden we vandaag ook wel verwacht, want Ferrari was weer erg snel in de training. Ik heb wel genoten van het rijden, dus we zullen zien wat dit morgen gaat brengen." 

Huiszoekingen in onderzoek aanslag Zweden

De Zweedse politie heeft zaterdag in Stockholm huiszoekingen gedaan in het onderzoek naar de aanslag van vrijdag in de Zweedse hoofdstad.

De krant Aftonbladet meldde dat een speciale politie-eenheid in een pand in de wijk Varberg, in het zuidwesten van de stad, is binnengevallen. Daar zou een jongeman zijn afgevoerd. Elders in de stad zijn naar verluidt drie mensen aangehouden. Zij reden in een auto die volgens Zweedse media in verband wordt gebracht met de hoofdverdachte, een 39-jarige man afkomstig uit Oezbekistan.

De man reed vrijdag in Stockholm met een gestolen vrachtauto in op voorbijgangers en boorde de truck in een winkel. Hij werd later gearresteerd. Er zijn vier doden gevallen. De Zweedse politie heeft niets laten weten over eventuele medeplichtigen.

Huiszoekingen in onderzoek aanslag Zweden
Huiszoekingen in onderzoek aanslag Zweden (Foto: ANP)

Noord-Korea hekelt 'agressie' VS tegen Syrië

Noord-Korea heeft de Amerikaanse raketaanval op een Syrische luchtmachtbasis een "onvergeeflijke daad van agressie" genoemd. Het optreden van de Verenigde Staten bewijst volgens het stalinistische land dat het een goed idee was om "onze militaire macht te versterken".

Het geïsoleerde regime in Pyongyang ziet Syrië als een belangrijke bondgenoot. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Syrische president Bashar al-Assad hebben elkaar volgens staatspersbureau KCNA eerder al "vriendschap en samenwerking" beloofd.

Beide landen hebben een slechte relatie met Washington, dat zich grote zorgen maakt over het nucleaire- en raketprogramma van Noord-Korea. Pyongyang werkt volgens experts waarschijnlijk aan de ontwikkeling van raketten die de Verenigde Staten kunnen bereiken.

Noord-Korea ziet de raketaanval met argusogen aan, omdat de Amerikaanse president Donald Trump eerder aan China liet weten zelf met Pyongyang af te zullen rekenen indien China het niet voor elkaar krijgt dat het land inbindt.

Boris Johnson
De Britse minister Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) heeft ondertussen een geplande reis naar Moskou geschrapt. Hij ziet af van het bezoek vanwege de "ontwikkelingen in Syrië". Vooral de aanhoudende Russische steun voor het regime-Assad is een pijnpunt, aldus The Guardian.

Johnson betreurt het dat het Kremlin achter Assad blijft staan, "zelfs na de aanval met chemische wapens op onschuldige burgers". Hij riep Rusland op herhaling te voorkomen van de "schokkende gebeurtenissen van vorige week".

De minister zou volgende week eigenlijk om de tafel zitten met zijn Russische evenknie Sergej Lavrov. Dat zou de eerste keer zijn sinds 2012. Een gepland bezoek van de Amerikaanse minister Rex Tillerson aan Moskou gaat volgens de Brit wel door. Die zal in Moskou een "duidelijke en afgestemde"boodschap overbrengen.

Noord-Korea hekelt 'agressie' VS tegen Syrië
Noord-Korea hekelt 'agressie' VS tegen Syrië (Foto: ANP)

'Liefde is sterker dan een betonschaar'

Zo'n 2500 mensen hebben zaterdagmiddag in de binnenstad van Arnhem hun afschuw getoond over geweld tegen homo's. Onder de aanwezigen waren ook Jasper en Ronnie, de twee mannen die vorig weekend werden gemolesteerd na een avondje stappen in de Gelderse hoofdstad.

Het tweetal werd toegejuicht als helden op het Gele Rijdersplein. "Jullie hebben ons door deze zware week heen gesleept", zei Jasper. Ronnie, die een klap met een betonschaar zou hebben gehad, was in tranen. De mannen maakten een rondje langs de dranghekken, waar ze onder andere D66-leider Alexander Pechtold en andere landelijke politici begroetten.

Afgelopen week ontvingen ze vanuit de hele wereld reacties, onder meer van de cast van de Amerikaanse tv-serie Suits. Het aantal steunbetuigingen dat ze via internet kregen staat inmiddels op ongeveer 7500, vertelden ze. Aan verwerking is het stel nog nauwelijks toegekomen. "We zijn geleefd."

Regenboogvlaggen
De betogers hadden onder meer regenboogvlaggen meegenomen en borden met teksten als "Liefde is sterker dan een betonschaar." Op verzoek van de organisatie maakten de deelnemers massaal een selfie om zich ook via sociale media te laten horen. Even later stond iedereen hand in hand. De 'hand in hand-actie' is verzonnen door tv-presentatrice Barbara Barend, die ook in Arnhem was. Zij riep Nederland op om "weer een tolerant land te worden". D66'er Pechtold gaf ze mee dat scholen verplicht zouden moeten onderwijzen over diversiteit.

Verdachten
De vijf minderjarige verdachten van de mishandeling zijn allemaal weer op vrije voeten. Zij ontkennen dat de vechtpartij te maken had met homoseksualiteit. De mishandelde mannen hebben nog geen contact met hun belagers gehad, zeiden zij zaterdag.

In Eindhoven en Den Haag waren soortgelijke manifestaties. Daar kwamen enkele honderden mensen op af.

'Liefde is sterker dan een betonschaar'
'Liefde is sterker dan een betonschaar' (Foto: ANP)

Vettel over strijd met Mercedes: "Ik heb genoten"

Sebastian Vettel vocht zaterdag een pittig duel uit met Lewis Hamilton en Valtteri Bottas, met als inzet de poleposition voor de Grand Prix van China. Die ging naar Hamilton, maar Vettel zette zich 0,001 seconde voor Bottas op de tweede plek neer.

"We zullen morgen zien hoe belangrijk het hebben van een plek op de eerste startrij is, maar ik heb vandaag in elk geval echt genoten", aldus Vettel na afloop. "Ik had nóg wat meer genoten als mijn laatste rondje nog wat sneller was, maar goed. In de laatste bocht was ik wat te voorzichtig en remde ik iets te vroeg, maar ik hield gelukkig precies genoeg over op Valtteri", wijst de Duitser op de 0,001 seconde, omgerekend een centimeter of zes.

"Ik denk niet dat onze auto in de race specifiek beter is dan in de kwalificatie, we zijn onder alle omstandigheden wel goed. We kunnen in elk geval nog wel iets beter, maar we gaan morgen wel zien, dan zijn de omstandigheden toch weer helemaal anders." Zondag gaat het vermoedelijk flink regenen in Shanghai en Vettel is misschien toch niet helemaal zeker van zijn zaak: "Laten we de auto's nu maar volgooien en de race gewoon starten", lachte hij. 

Erdogan roept kiezers buitenland op te stemmen

De Turkse president Erdogan heeft zaterdag stemgerechtigden in het buitenland opgeroepen zondag naar de stembus te komen voor het referendum over het politieke stelsel in het land. "Ik roep het het buitenland vanuit Istanbul toe: onderschat het niet, ga zonder aarzelen naar de stembus en stem."

In het buitenland wonende mensen met stemrecht in Turkije hebben vooral in West-Europa op verschillende plaatsen de gelegenheid te stemmen. Maar zondag is de laatste dag voor die groep kiezers. In Turkije zelf is het referendum 16 april. In Nederland zijn drie stembureaus en het was er zaterdag druk. In Nederland hebben circa 250.000 mensen stemrecht in Turkije, in België 138.000, Frankrijk 325.000 en in Duitsland 1,4 miljoen.

Erdogan is volgens de huidige grondwet een ceremoniële president zonder veel macht. De macht ligt bij de premier als regeringsleider en het parlement als wetgever. In het presidentiële stelsel dat Erdogan voorlegt, verdwijnt de premier en wordt de macht van het parlement minder. De president wordt erg machtig, onder meer omdat hij zelf per decreet wetten kan afkondigen.

Drukte
Zoals verwacht was het zaterdag op de stemlocaties in Amsterdam, Den Haag en Deventer waar in Nederland wonende Turken kunnen stemmen voor het Turks referendum een drukte van belang. Op alle drie de plekken was de opkomst hoog en verliep de voorlaatste stemdag gemoedelijk.

De drie stemlokalen openden woensdagochtend. Tot zondagavond kunnen Turken en Turkse Nederlanders zich uitspreken voor of tegen een ingrijpende Turkse grondwetswijziging, die onder de meer de president meer macht geeft.

De RAI in Amsterdam rekende zaterdag op ongeveer 15.000 kiezers. Volgens een woordvoerder van het congrescentrum was het de drukste dag tot nu toe. "Alles is in goede orde gegaan. Heel gemoedelijk en ontspannen." Zondag worden 18.000 stemmers op de stemlocatie in Amsterdam verwacht.

Ook in het GIA Exhibition Center in Den Haag was het zaterdag de hele dag druk. Vooraf was al gewaarschuwd voor verkeersdrukte richting het stembureau. In Deventer leidde de opkomst tot weinig oponthoud in het verkeer. Stemmers maakten daar zaterdag volgens een gemeentewoordvoerder voornamelijk gebruik van de busdienst vanaf het transferium naar de stemlocatie in Sport- en Belevingscentrum De Scheg.

Erdogan roept kiezers buitenland op te stemmen
Erdogan roept kiezers buitenland op te stemmen (Foto: ANP)

Dalai lama wil discussie over opvolging

De dalai lama wil dit jaar alvast met hoge boeddhistische monniken gaan praten over zijn opvolging. De geestelijk leider zei zaterdag in India dat het aan de Tibetanen is om te beslissen of zijn positie moet blijven bestaan.

"Als mensen nu het gevoel hebben dat dit instituut niet langer relevant is, dan houdt het automatisch op te bestaan", zei de 82-jarige dalai lama op een persconferentie in het afgelegen plaatsje Tawang. Hij wil daarom alvast een discussie aanzwengelen over de vraag of er nog een nieuwe dalai lama komt.

China, dat de scepter zwaait in Tibet, vindt dat die traditie gewoon moet doorgaan en dat Peking het recht heeft om de opvolger van de dalai lama goed te keuren. Tibetaanse boeddhisten geloven dat belangrijke lama's na hun dood reïncarneren. Zij keren dan terug als kind.

De communistische leiders zien de huidige dalai lama als een gevaarlijke separatist. De geestelijk leider woont tegenwoordig in India, waar zijn volgelingen een kleine regering in ballingschap hebben. De dalai lama heeft al eerder gesuggereerd dat hij wel eens de laatste zou kunnen zijn.

Dalai lama wil discussie over opvolging
Dalai lama wil discussie over opvolging (Foto: ANP)

Bosz: "Nouri is een unieke speler"

Abdelhak Nouri krijgt vooralsnog weinig minuten in de hoofdmacht van Ajax, maar Peter Bosz is zeer te spreken over de middenvelder.

Het jeugdproduct van Ajax staat bekend als een groot talent, maar van een definitieve doorbraak in het eerste elftal van Ajax kwam het nog niet. Nouri kwam dit seizoen tot slechts zes invalbeurten in de competitie, maar toch is Bosz onder de indruk van hem.

"Hij is een unieke speler en in de selectie is er niemand die qua spel op hem lijkt. Daarom ben ik heel blij met hem", vertelde Bosz tegenover Ajax TV. "We gebruiken hem wisselend op het middenveld of de vleugels, omdat hij balvast is en voetbalintelligentie heeft."

Bosz liet Nouri dit seizoen debuteren, maar doet het rustig aan met hem. "Dit seizoen heeft hij zijn debuut gemaakt en veel dingen waren nieuw. Daar is hij inmiddels aan gewend geraakt. In je eerste seizoen moet je zorgen dat je je ontwikkeld en dat je dingen oppakt die anders zijn bij Jong Ajax."

"In het begin moest hij even wennen, maar hij doet het uitstekend. Hij heeft het goed opgepakt en hij heeft een heel goede fase gehad. Ook op trainingen en tijdens wedstrijden bij Jong Ajax. Hij heeft een goede ontwikkeling doorgemaakt en hij moet zo doorgaan", aldus Bosz.

Darter Gurney pakt eerste titel, Wattimena haalt halve finale

Darter Daryl Gurney heeft voor het eerst in zijn carrière gewonnen bij de PDC. Hij schreef zaterdag Players Championship 7 op zijn naam door in de finale Kim Huybrechts te verslaan. Het werd 6-3. Beste Nederlander werd Jermaine Wattimena. Hij verloor de halve finale van Huybrechts. 

De als negentiende geplaatste Gurney won vandaag van Martin Schinder (6-3), Vincent Kamphuis (6-4), Cristo Reyes (6-5), Simon Whitlock (6-3), Steve Lennon (6-5) en Gerwyn Price (6-4). Huybrechts begon met zeges op Jim Brown (6-3), James Richardson (6-5), Mike De Decker (6-2), James Wade (6-0), Peter Wright (6-4) en dus Wattimena (6-3). 

In de finale ging miste Huybrechts drie pijlen op dubbel zestien, waardoor Gurney op 3-1 kon komen. De Noord-Ier knalde er een 112-finish overheen, om vanuit het niets zelf een volle beurt op dubbel-16 te missen. Hij herpakte zich wel, maar zag toch dat Huybrechts tot 4-3 terug kwam. De Belg opende de achtste leg met een maximale score, maar Gurney sloeg terug met zijn 180’er en een 76-finish: 5-3. Een leg later via dubbel vijf werd het 6-3. 

Gurney is momenteel de nummer negentien van de wereld en dart sinds 2013 bij de PDC. Hij haalde eind van het jaar nog de kwartfinale van het WK en in maart nog de halve finale van de UK Open. Nu heeft hij ook een titel op zijn naam staan. 

Wattimena was met een plek bij de laatste vier de beste Nederlander. Benito van de Pas haalde de kwartfinale en werd in die ronde uitgeschakld door Wattimena. Jimmy Hendriks haalde de achtste finales. Raymond van Barneveld werd al in de eerste ronde uitgeschakeld. Darters Michael van Gerwen en Gary Anderson ontbraken in Barnsley. Zondag is er opnieuw een Players Championship. 128 darters gaan de strijd aan voor de hoofdprijs van 10.000 Britse pond, zo'n 12.000 euro. 

Players Championship 7 - uitslagen vanaf derde ronde
Peter Wright 6-3 Andy Boulton
Steve West 6-3 Mark Barilli
Kim Huybrechts 6-2 Mike De Decker
James Wade 6-5 Maik Langendorf
Benito van de Pas 6-3 Brendan Dolan
Michael Smith 6-2 Jonny Clayton
Jermaine Wattimena 6-5 Robert Thornton
Kyle Anderson 6-5 Keegan Brown
Mensur Suljovic 6-5 Paul Nicholson
Jimmy Hendriks 6-4 Mervyn King
Andy Hamilton 6-2 Aden Kirk
Gerwyn Price 6-4 Zoran Lerchbacher
Steve Lennon 6-1 Kevin Painter
Scott Taylor 6-3 Jeffrey de Graaf
Simon Whitlock 6-4 Justin Pipe
Daryl Gurney 6-5 Cristo Reyes

Achtste finales
Peter Wright 6-3 Steve West
Kim Huybrechts 6-0 James Wade
Benito van de Pas 6-4 Michael Smith
Jermaine Wattimena 6-2 Kyle Anderson
Mensur Suljovic 6-2 Jimmy Hendriks
Gerwyn Price 6-3 Andy Hamilton
Steve Lennon 6-2 Scott Taylor
Daryl Gurney 6-3 Simon Whitlock

Kwartfinales
Kim Huybrechts 6-4 Peter Wright
Jermaine Wattimena 6-3 Benito van de Pas
Gerwyn Price 6-4 Mensur Suljovic
Daryl Gurney 6-5 Steve Lennon

Halve finales
Kim Huybrechts 6-3 Jermaine Wattimena
Daryl Gurney 6-4 Gerwyn Price

Finale
Daryl Gurney 6-3 Kim Huybrechts

Coalitie vliegt niet meer boven Syrië

De door de VS geleide internationale coalitie tegen Islamitische Staat voert voorlopig geen luchtaanvallen boven Syrië meer uit. Dit heeft de Belgische minister van Defensie, Steven Vandeput, zaterdag gezegd.

Vandeput zei tegen Belgische media dat de internationale coalitie elke dag bekijkt hoe de situatie zich ontwikkelt. Het Kremlin heeft het akkoord opgezegd waarmee de coalitie acties afstemde op Russische luchtaanvallen. Dat voorkwam ongelukken in het drukke luchtruim.

Rusland zegde het bestand op nadat de VS vrijdag een Syrische luchtmachtbasis hadden gebombardeerd. In Syrië staat moderne Russische luchtafweer opgesteld.

De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, zei vrijdagavond al dat Duitse vliegtuigen voorlopig geen verkenningsvluchten meer voor de coalitie boven Syrië uitvoeren.

Coalitie vliegt niet meer boven Syrië
Coalitie vliegt niet meer boven Syrië (Foto: ANP)

Monteiro pakt pole in Marrakesh

Tiago Monteiro heeft de pole positie gepakt voor de hoofdrace van het WTCC in de Marokkaanse stad Marrakesh. Volvo-coureur Nicky Catsburg kwalificeerde zich als zesde. Tom Coronel kwam niet verder dan plaats twaalf.

Op het stratencircuit Moulay El Hassan versloeg de fabriekscoureur van Honda de Argentijn Néstor Girolami met iets meer dan twee tiende van een seconde.

Vanwege een crash van Catsburg werd het tweede deel van de kwalificatie even stilgelegd. De schade aan de auto viel mee maar omdat de doorgang werd geblokkeerd was een rode vlag noodzakelijk. Uiteindelijk eindigde de Volvo-fabriekscoureur als zesde, voor zijn teamgenoot Thed Björk. Coronel had een lastig middag. De Noord-Hollander start in beide races vanaf de twaalfde plaats.

Tiago Monteiro pakt pole positie (Bron: Youtube)

Dankzij de omgekeerde grid zal de Fransman Yann Ehrlacher vanaf pole starten in de eerste race. De start van deze is race is zondag om 17.35.

Uitslag kwalificatie
1. Tiago Monteiro (POR)
2. Néstor Girolami (ARG)
3. Norbert Michelisz (HUN)
4. Robert Huff (GBR)
5. Mehdi Bennani (MAR)
6. Nicky Catsburg (NED)
7. Thed Björk (SWE)
8. Tom Chilton (GBR)
9. Ryo Michigami (JAP)
10. Yann Ehrlacher (FRA)

EU wil werk voor jongeren in Noord-Afrika

Het moet voor Europese investeerders eenvoudig worden om in Noord-Afrika werk en groei te scheppen. ,,Als jongeren een baan en een toekomst hebben, komen ze niet naar Europa", zei de Maltese minister Edward Scicluna (Financiën) zaterdag in Valletta.

De 28 EU-ministers vergaderden er over manieren waarop private investeringen in Noord-Afrikaanse landen kunnen worden aangezwengeld. ,,De EU heeft daar uit strategisch oogpunt belang bij", aldus Scicluna.

Daarom moeten Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte en Libië worden geholpen om de toegang tot kapitaal, het vestigingsklimaat en de infrastructuur te verbeteren. ,,Onze steun is zeker nodig. Dat kan bijvoorbeeld met technische bijstand en door middel van joint ventures", zei demissionair minister Jeroen Dijsselbloem.

Volgens de Brusselse denktank Bruegel, in een beleidsadvies aan de ministers, zijn hervormingen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt ook broodnodig. Zo zijn er duizenden hoogopgeleide Noord-Afrikanen die in eigen land geen baan vinden.

EU wil werk voor jongeren in Noord-Afrika
EU wil werk voor jongeren in Noord-Afrika (Foto: ANP)

Roglic wint tijdrit, Valverde pakt eerste eindzege in Baskenland

Alejandro Valverde heeft voor de eerste keer de eindzege gegrepen in de Ronde van het Baskenland. De Spanjaard van Movistar hield in de afsluitende tijdrit in en rond Eibar stand tegen Alberto Contador. De zege in de tijdrit ging naar Primoz Roglič. De Sloveen van LottoNL-Jumbo is het de tweede ritzege in Baskenland.

Vasili Kiriyenka zette de eerste richttijd neer. De ex-wereldkampioen deed 36 minuten en 50 seconden over het 27,7 kilometer lange parcours. Lang bleef de renner van Sky niet aan de leiding staan. De Australiër Michael Matthews reed verrassend goed en deed 11 seconden af van de tijd van Kiriyenka.

Ook de tijd van Matthews bleef niet lang staan. Roglič was op het tussenpunt al negentien seconden sneller dan de Australiër en zou zijn voorsprong op de finish uitbouwen naar 41 seconden.

Vier renners zorgden onderweg voor een betere tussentijd: Alberto Contador (33 sneller sneller), Alejandro Valverde (24 seconden sneller), Ion Izagirre (21 seconden sneller), David de la Cruz (11 seconden sneller) maakten allemaal een goede kans op de dagzege. Ondertussen was ook de strijd in het klassement erg spannend, aangezien Valverde in de algemene rangschikking maar drie seconden voorsprong had op Contador. Hij moest in het tweede deel dus zes tellen goedmaken.

Dat lukte, want Contador bleek in het tweede deel in te storten. De Spanjaard strandde uiteindelijk op 23 seconden van Roglič. Ook De la Cruz en Izagirre kwamen niet aan de tijd van de renner van LottoNL-Jumbo. Valverde kwam nog het dichts bij de Sloveen, maar moest toch negen seconden toegeven. Maar de tweede plek in de tijdrit was wel voldoende voor de eindwinst in het Baskenland.

Mooie beelden 'helmcamera' in IndyCar Series

Bijna een maand na de seizoensopening is het tijd voor de tweede race in de IndyCar Series 2017. Dit keer strijkt het circus neer in Long Beach in Californië, waar Graham Rahal een camera op zijn helm liet monteren om ons mee te nemen voor een paar mooie rondjes over het stratencircuit.

Sébastien Bourdais won vorige maand in St Petersburg in Florida de openingsrace, voor Simon Pagenaud en Scott Dixon. De race in Long Beach is zondagavond vanaf 23.30 uur live te zien op Ziggo Sport, gelijk na de NASCAR vanuit Texas.

Haase en Rojer brengen Oranje op voorsprong in Davis Cup

Robin Haase en Jean-Julien Rojer hebben het Nederlands team weer op voorsprong gebracht tegen Bosnië-Herzegovina. Door met 6-3, 3-6, 6-3 en 6-2 te winnen van Mirza Basic en Tomislav Brkic staat de formatie van Paul Haarhuis met nog twee enkelspelen te gaan op een 2-1 voorsprong. De winnaar mag later dit jaar proberen zich te plaatsen voor de wereldgroep, het hoogste niveau in de Davis Cup.

Haase en Rojer begonnen uitstekend aan de wedstrijd en haalden soepeltjes de eerste set binnen. In set twee kantelde het spelbeeld nadat Rojer zijn service inleverde. De Bosniërs roken voor eigen publiek bloed en oranje had geluk dat het bij een break bleef.

Pas op 3-3 in set drie konden Haase en Rojer zich weer roeren. Eerst ontsnapte het duo aan een break en een game later leverde Basic zijn service in. Via een lovegame van Rojer werd de set gepakt. In set vier was een snelle break voldoende om oranje weer op voorsprong te zetten.

Snookerlegende White verliest tourkaart na verlies in kwalificaties WK

Snookerlegende Jimmy White zal na een carrière van 37 jaar niet meer automatisch plaats kunnen nemen aan de toernooien op de snookerkalender. De 54-jarige Engelsman verloor zijn tourkaart doordat hij in de eerste ronde van de WK kwalificaties verloor van Jack Lisowski met 10-7. 

White belandde door deze nederlaag uit de top 64 van de Order of Merit en verloor daarmee zijn plek op de main tour. De zesvoudig verliezend WK-finalist (1984, 1990, 1991, 1992, 1993 en 1994) zal in mei zich via de Qualifying School opnieuw een tourkaart moeten verdienen. Nadat hij beroemd is door zijn vele tweede plaatsen op het WK wist hij ook tien keer een rankingtoernooi te winnen. Zo won hij de UK Championship in 1992. 

Zijn laatste succes dateerde uit 2010, toen hij bij de oudjes de wereldtitel pakte. Tijdens de Shanghai Masters haalde hij nog éénmaal de kwartfinales. Dit was zijn eerste kwartfinale in jaren. Meesttal kwam hij de kwalificaties niet uit of verloor hij in de eerste ronden van een toernooi.  

Er waren nog enkele verrassende uitslagen in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi. Ricky Walden is direct uitgeschakeld. De nummer twintig van de wereld verloor verrassend met 10-7 van landgenoot Hammad Miah. Ook Robert Milkins kwam de eerste ronde niet door. De als 31e geplaatste Engelsman verloor met 10-6 van de amateurspeler Alexander Ursenbacher uit Zwitserland.11

Het WK snooker start op 15 april en de finale is op 1 mei. De beste zestien spelers van de wereld zijn al zeker van een plek in het hoofdtoernooi. De overige zestien volgen uit het kwalificatietoernooi. Het kwalificatietoernooi duurt tot en met 12 april. 

Jimmy White na 37 jaar niet meer actief op het hoogste niveau. (PRO SHOTS/Action Images)
Jimmy White na 37 jaar niet meer actief op het hoogste niveau. (PRO SHOTS/Action Images)

Hamilton na pole: "Zondag wordt mooiste dag sinds tijden"

Lewis Hamilton pakte zaterdag de poleposition voor de Grand Prix van China en de Brit heeft veel zin in de race. Het belooft een mooie strijd te worden tussen de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen en de Mercedes-teamgenoten Hamilton en Valtteri Bottas.

"Het wordt de mooiste dag sinds tijden", beweerde Hamilton zelfs. "Het was voor iedereen een strijd vandaag, nadat we gisteren nauwelijks konden rijden. De Ferrari's waren erg sterk vandaag en dus moesten wij alles uit de kast halen. Mijn laatste rondje was een bijna perfecte ronde en ging met elke bocht beter", verklaart Hamilton.

"Met een paar tienden voorsprong ging ik de laatste bochten in, maar bocht veertien is altijd gevaarlijk. Je wilt laat remmen en tijd pakken, maar ook niet alles verliezen door een klein foutje. Ik ben in elk geval echt blij met het resultaat." Dat Mercedes en Ferrari dicht bij elkaar zitten is volgens de Brit goed nieuws: "We vechten echt met elkaar en dat is geweldig, daar gaat het racen om. Zo moet je ook elke keer weet alles uit jezelf halen."

De verwachte regen van zondag zorgt zeker voor Hamilton voor een uitdaging, nadat de Brit tijdens de regenbandentest in Barcelona niet in actie kwam. "Ik heb nog geen meter serieus op die nieuwe regenbanden gereden, dus dat wordt....interessant", lachte hij. "Gisteren reed ik wel een outlap op de regenbanden, maar dat telt niet, dus het wordt een leuke les. Het zit dicht bij elkaar, dus het wordt een hele mooie dag!" 

Rusland stuurt fregat naar Middellandse zee

Rusland heeft een met kruisraketten bewapend fregat naar een basis in de Middellandse Zee gestuurd. Volgens Amerikaanse media is dat machtsvertoon in reactie op de aanval van de VS op een Syrische luchtmachtbasis.

Het gaat om het fregat Admiral Grigorovitsj dat naar de basis in het Syrische Tartus is gedirigeerd. Rusland heeft Syrië aangeboden mee te helpen bij het versterken van de luchtverdediging in reactie op de Amerikaanse aanval.

Amerika vuurde in de nacht van donderdag op vrijdag 59 Tomahawk-raketten af op luchtmachtbasis Shayrat. Vanaf die basis zijn volgens de VS de toestellen vertrokken die eerder deze week een vermeende gifgasaanval uitvoerden op de Syrische plaats Khan Sheikhoun.

Bij die aanval kwamen deze week tientallen mensen om het leven. De Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat het regime van Bashar al-Assad verantwoordelijk is voor de vermoedde gasaanval. Amerikaanse oorlogsschepen vuurden daarom vrijdag tientallen raketten af op een Syrische luchtmachtbasis.

Iran
De Iraanse president Hassan Rohani heeft zaterdag in een toespraak opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de chemische aanval. Een onpartijdig internationaal orgaan moet volgens de Iraanse leider uitzoeken "waar deze chemische wapens vandaan kwamen".

Iran, een belangrijke bondgenoot van het Assad-regime, heeft de Amerikaanse vergeldingsactie scherp veroordeeld. Trump "beweerde dat hij terroristen wilde bestrijden, maar deze zet maakte alle terroristen in Syrië blij", zei Rohani volgens het Iraanse PressTV.

Rusland stuurt fregat naar Middellandse zee
Rusland stuurt fregat naar Middellandse zee (Foto: ANP)

Verdachte Stockholm komt uit Oezbekistan

De verdachte die is gearresteerd na de aanslag in Stockholm, is een 39-jarige man uit Oezbekistan. De autoriteiten vermoeden dat hij achter het stuur zat van de truck die in de stad inreed op voetgangers, verklaarde de chef van de Zweedse nationale politie zaterdag op een persconferentie.

"Niets wijst erop dat we de verkeerde persoon hebben", zei politiechef Dan Eliasson. "In tegendeel, onze verdenkingen zijn alleen maar sterker geworden naarmate het onderzoek vorderde." Eliasson zei nog niet te kunnen bevestigen of uitsluiten dat meer mensen waren betrokken bij de aanslag.

In Zweedse media was al gemeld dat de verdachte een Oezbeek is, maar toen werd dat niet door de politie bevestigd. De man was eerder opgedoken in gegevens die de Zweedse veiligheidspolitie had verzameld, maar het ging volgens de autoriteiten om informatie met een "marginaal karakter".

Bom
Door de aanslag, waarbij een vrachtwagen op voetgangers en een winkel inreed, vielen vier doden. De politie ziet een duidelijk verband met de aanslag in Londen, waar een man in een personenauto op voetgangers inreed. De identiteit van de vier mensen die omkwamen is nog niet vastgesteld.

De Zweedse politie trof na de aanslag van vrijdag een "technisch apparaat"aan in de gebruikte truck. Het is nog onduidelijk of het gaat om een bom. De 39-jarige verdachte werd later opgepakt in een winkel. Hij had de aandacht getrokken met zijn vreemde gedrag.

Tweede verdachte
De politie heeft een tweede verdachte gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag, aldus de Zweedse tv-zender SVT op basis van politiebronnen. De man zou opgepakt zijn in het noordelijke stadsdeel Hjulsta. Hij zou banden onderhouden met de man die eerder vrijdag werd opgepakt.

Deze verdachte viel op door zijn gedrag in een winkel. Zijn uiterlijk kwam overeen met het signalement van de man van wie de autoriteiten een foto hadden verspreid. Volgens de Zweedse krant Expressen kon deze man pas na een politieachtervolging met 10 tot 15 auto's worden aangehouden.

Halfstok
Op het stadhuis in Utrecht hangt zaterdag de vlag halfstok. De gemeente wil daarmee medeleven betuigen aan de slachtoffers van de aanslag in Stockholm. Burgemeester Jan van Zanen heeft zijn condoleances overgebracht in een brief aan de Zweedse ambassadeur, meldt de gemeente via Twitter.

Ook op het stadhuis in Amsterdam hangen de vlaggen halfstok. De Nederlandse steden volgen het voorbeeld van Stockholm. In de hele Zweedse hoofdstad hangen de vlaggen zaterdag halfstok.

Verdachte Stockholm komt uit Oezbekistan
Verdachte Stockholm komt uit Oezbekistan (Foto: ANP)

Fiscus: minder aangiften door mooi weer

Het aantal belastingaangiften dat is verstuurd ligt tot nu toe lager dan hetzelfde moment vorig jaar. Dat komt volgens de Belastingdienst onder meer door het mooie weer. "De Belastingdienst ziet over het algemeen de grootste drukte in de systemen wanneer het regent", laat de dienst zaterdag weten.

Ook kan het schelen dat mensen sinds twee jaar tot 1 mei de tijd hebben voor hun aangifte. Voorheen moest de aangifte al op 1 april binnen zijn.

De fiscus waarschuwt mensen de grootste drukte te mijden en hun aangifte niet tot het laatste weekend van april op te sparen.

Fiscus: minder aangiften door mooi weer
Fiscus: minder aangiften door mooi weer (Foto: ANP)

'Enorme loonkloof tussen seksen bij Google'

Google discrimineert vrouwelijke medewerkers in Amerika op extreme wijze door ze veel minder salaris te geven dan mannen. Daarvan beschuldigt het Amerikaanse ministerie van arbeid de techgigant althans, meldt The Guardian. Google ontkent de beschuldigingen stellig.

Het ministerie stelt in een nog lopend onderzoek bewijzen te hebben verzameld van systematische compensatieverschillen. In januari spande het ministerie een rechtszaak aan tegen Google in een poging de techgigant ertoe te dwingen salarisinformatie en documenten te overhandigen.

Vrijdag sprak een medewerker van het ministerie in San Francisco tijdens haar getuigenis in deze zaak over de salarisverschillen. Zij gaf aan dat het ministerie de verzochte gegevens nodig heeft om erachter te komen waardoor die verschillen er zijn.

Extreem
In een reactie op die getuigenis liet Janet Herold van het ministerie weten dat het onderzoek nog niet is afgerond. "Maar op dit moment heeft het ministerie overtuigend bewijs ontvangen van zeer significante discriminatie tegen vrouwen in de meest voorkomende functies op het hoofdkantoor van Google. De analyse van de overheid wijst er op dit moment op dat vrouwendiscriminatie bij Google vrij extreem is, zelfs voor deze industrie."

Google heeft in een reactie laten weten het heel erg oneens te zijn met de beschuldigingen. "Elk jaar doen we een uitgebreide en robuuste analyse van het salaris voor mannen en vrouwen en wij hebben geen loonkloof gevonden. Behalve het geven van een ongegronde uitspraak die we voor het eerst in de rechtszaal hoorden, heeft het ministerie van arbeid geen gegevens verstrekt of zijn methodologie gedeeld", heeft het bedrijf laten weten in een verklaring aan The Guardian.

Onlangs nog meldde de onderneming dat het de loonkloof tussen mannen en vrouwen wereldwijd heeft gedicht.

'Enorme loonkloof tussen seksen bij Google'
'Enorme loonkloof tussen seksen bij Google' (Foto: BuzzT)

Niki Terpstra gaat Boonen missen

Niki Terpstra rijdt zondag in Parijs-Roubaix voor het laatst samen met Tom Boonen.  De Belg neemt op de Noord-Franse kasseien afscheid van de wielersport als wielrenner. "Ik ga hem echt missen", zo laat de Assendelfter weten op de website van zijn ploeg Quick-Step.

"Het grootste deel van mijn carrière heb ik met Tom gekoerst en hij was erbij toen ik mijn grootste successen boekte. Ik heb veel van hem geleerd." Terpstra gaat zelf als mede-favoriet van start in Parijs-Roubaix, de wedstrijd die hij in 2014 won. "Daar winnen was mijn grote doel. Het heeft mijn leven niet veranderd, maar ik heb er wel meer zelfvertrouwen door gekregen."

Boonen won de klassieker zelfs vier keer en doet zondag een ultieme poging het record van vijf zeges te pakken. "We zijn er klaar voor", zegt Terpstra. "We kennen elke kasseistrook en zijn op elk scenario voorbereid. Daarbij is Tom altijd heel relaxed kort voor de wedstrijd. Dat heb ik zelf wat minder. Ik kan heel nerveus zijn, maar Tom brengt de balans in onze ploeg en zorgt ervoor dat we met het juiste gevoel aan de start staan."

Niki Terpstra vorige week bij De Ronde. (PRO SHOTS/George Deswijzen)Niki Terpstra vorige wek bij De Ronde. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Gridstraf voor Grosjean en Palmer in China

Formule 1-coureurs Jolyon Palmer en Romain Grosjean hebben vijf startplekken straf gekregen voor de Grand Prix van China. De twee gingen niet genoeg van hun gas in de kwalificatie, nadat Antonio Giovinazzi op het rechte stuk gecrasht was. De twee krijgen bovendien drie strafpunten op hun lijstje.

Grosjean zal door zijn straf vanaf de negentiende plek moeten beginnen, Palmer vangt de race zondag als twintigste aan. De Brit heeft daarnaast inmiddels zeven strafpunten: bij twaalf stuks wordt een coureur één race geschorst. 

Max Verstappen heeft zo toch nog een beetje iets om vrolijk over te zijn. Na zijn mislukte kwalificatie schuift de Nederlander nu op naar de zeventiende plek, naast zijn grote rivaal uit het Europees Formule 3-kampioenschap van 2014: Esteban Ocon. De kans lijkt overigens aanwezig dat beiden nog een plekje winnen, maar het is nog niet bevestigd dat Giovinazzi bijvoorbeeld een versnellingsbak of motor moet wisselen na zijn crash. 

Waarschuwing voor felle lentezon

Wie zondagmiddag naar buiten gaat, moet zich goed insmeren. De lentezon is dan zo fel - zonkracht 4 à 5 - dat verbranding op de loer ligt, waarschuwt weerbureau Weeronline zaterdag. Omdat de huid na de winter nog niet aan de zon gewend is, kan ze tussen 12.00 en 15.00 uur al binnen een halfuur verbranden.

Qua weer is zondag meteen de beste dag van de week, met veel zon en maxima tussen 18 graden in het noorden tot 22 à 23 graden in het zuiden en zuidoosten. Na het weekend wordt het een stuk frisser en komt het kwik niet boven de 13 graden uit. Ook is er dan veel bewolking en toenemende kans op regen.

Waarschuwing voor felle lentezon
Waarschuwing voor felle lentezon (Foto: ANP)

'Carrie Fisher zit in Star Wars 9'

Actrice Carrie Fisher, die eind december overleed, zal te zien zijn in het negende deel van de Star Wars-reeks. Dat heeft haar broer Todd Fisher gezegd tegen New York Daily News.

Sinds haar plotselinge dood wordt al gespeculeerd of de overleden ster zal verschijnen in het laatste deel van de nieuwe Star Wars-trilogie. Deel 9 moet eind mei 2019 in premiere gaan.

Volgens Todd Fisher wil Disney erg graag dat Fisher en haar personage, prinses Leia, in de film te zien zijn. Hij en de dochter van Fisher hebben Disney toestemming gegeven om ongebruikt materiaal van de actrice dat voor deel 7 en 8 werd gedraaid te gebruiken in het laatste deel.

Eerder stelde Disney al met klem dat het niet de bedoeling was Fisher digitaal te recreëren, zoals dat wel was gedaan voor spin-off Rogue One en de Disneyland-attractie Star Tours. In de film en de attractie, die het afgelopen jaar werden gepresenteerd, is een met de computer gemaakte jonge versie van Fisher te zien als prinses Leia.

Vertrouwen
Het is niet duidelijk hoeveel materiaal van Fisher in deel 9 te zien zal zijn. Maar de erven van de actrice hebben er vertrouwen in dat Disney "geweldige dingen zal doen. Star Wars is een soort bijbel, de heilige graal van verhalen vertellen. En Disney heeft bewezen het bewaken daarvan zeer serieus te nemen".

Todd Fisher deed de uitspraken op het TCM Film Festival in Los Angeles waar hij te gast was. In december komt eerst het achtste deel uit, The Last Jedi. De opnames voor deze film waren al afgerond toen Fisher plotseling op zestigjarige leeftijd overleed.

'Carrie Fisher zit in Star Wars 9'
'Carrie Fisher zit in Star Wars 9' (Foto: BuzzE)

IJshockeysters verliezen beslissend WK-duel

De Nederlandse ijshockeysters hebben het beslissende duel in divisie 2A van het WK ijshockey verloren. In Zuid-Korea was het gastland in de laatste wedstrijd te sterk, waardoor Zuid-Korea in plaats van Nederland promoveert naar divisie 1B, het derde niveau.

De ploeg van bondscoach Joep Franke was na vier wedstrijden nog ongeslagen, net als de Zuid-Koreaanse dames, en dus moest het onderlinge duel uitkomst bieden. Han Soo-jin deed Nederland daarbij de das om met twee treffers: 2-0. 

Voorbeschouwing UFC 210: controversiele weging en Nederlander Mousasi

Zaterdag staat een mooi programma te wachten tijdens UFC 210. Een titelgevecht tussen kampioen Daniel Cormier en hard-hitter Anthony Johnson, maar voor dat gevecht gaat de Nederlander Gegard Mousasi het eerst nog opnemen tegen voormalig UFC-kampioen Chris Weidman.

Gegard Mousasi vs Chris Weidman
Mousasi is boos. De Leidenaar voelt zich ondergewaardeerd, zowel in salaris, positie op de ranglijst, als in de mogelijkheid op het krijgen van een titelgevecht. De voormalig Strikeforce-kampioen staat bekend om zijn ontspannen en onbezorgde houding, zowel binnen als buiten de octagon, maar de laatste tijd laat hij zich meer en meer gelden in interviews. "Je moet de bad guy spelen, dan pas wordt het interessant en kom je op de voorpagina", volgens de in Iran geboren MMA-veteraan. Dus Mousasi slaat van zich af, beschuldigt vechters van valsspelen en steroidengebruik, blijft zelf ondertussen zijn gevechten winnen en het lijkt te helpen: met Chris Weidman krijgt hij een kwalitatief hoogstaande tegenstander.

Moet Mousasi vrezen voor Weidman? Jazeker, de Amerikaan is fantastisch in het grondwerk, zijn worstelkwaliteiten zijn geroemd en als er één ding is wat de Leidenaar niet wil, is het gevecht op de grond laten belanden. Mousasi is staand echter een klasse apart en kan, dankzij een foutloze timing, schijnbaar moeiteloos punten scoren met zijn stoten. Weidman wil juist de drie ronden van vijf minuten het liefst op de grond doorbrengen, dus de verdediging van Mousasi zal waterdicht moeten zijn. En dat lijkt ook wel goed te zitten, want van alle pogingen om Mousasi op de grond te krijgen, wist The Dreamcatcher 61 procent onschadelijk te maken, een prima percentage.


Prachtige promo: Mousasi vs Weidman (Bron: Youtube)

Mousasi strijdt voor de eer en Weidman voor eerherstel. De gevallen kampioen zal terug moeten komen, nadat hij zijn laatste twee gevechten kansloos verloor, zijn laatste na een vernietigende knock-out door titelkandidaat Joel Romero. Dit was een klap waar Weidman enkele maanden voor nodig had om van te herstellen en het lijkt erop dat zijn linkeroog blijvend beschadigd is.

Een kans op de titel zit er voor Mousasi echter nog lang niet in. In deze gewichtsklasse, die vol zit met goede vechters staan de titelkandidaten in een rij, hopend op een gevecht tegen kampioen Michael Bisping. Een rij die alleen maar langer wordt, aangezien de UFC het aankomende titelgevecht cadeau gedaan heeft aan de, vers van pensioen teruggekeerde, oud-kampioen Georges St. Pierre. Mousasi zal zijn boosheid dus nog even moeten blijven gebruiken, als eerste zaterdagavond in de octagon.

Daniel Cormier vs Anthony Johnson
Beiden vochten vorig jaar al tegen elkaar, toen voor de openstaande titel in het middengewicht, tijdens UFC 187. Cormier wist Johnson halverwege de derde ronde na een verwurging af te laten kloppen en mocht de kampioensgordel meenemen. Johnson zal lering getrokken hebben uit die verliespartij, zijn enige verlies in dertien gevechten. Zijn voorspelbare acties waren voor Cormier makkelijk te lezen en zodra DC Johnson op de grond had, was het een verloren partij voor de KO-specialist.

Cormier heeft mazzel dat hij mag vechten zaterdag. Bij de weging bleek dat hij zijn gewicht van 205 pond (lbs) niet gehaald had en 1,2 lbs te zwaar was. Een wonder gebeurde echter toen DC, drie minuten later, weer op dezelfde weegschaal ging staan en toen wél precies 205 lbs woog. Een wonder? Goede stoelgang? Of toch enigszins valsspelen van de kampioen. Hem zal het niets uitmaken, het enige dat voor Cormier telt is het uiteindelijke gevecht tegen Jon Jones. De twee aartsvijanden kunnen vanaf 6 juli een planning gaan maken, want dan is de schorsing van Jones - voor dopinggebruik - voorbij. Dan moet DC nog wel zien te winnen van Johnson. Klappen gaat hij krijgen, zware klappen ook en zijn reactie op deze stoten van Johnson zal uitmaken of Cormier aan het eind van dit jaar tegen Jones zal staan.


Controversiele weging van kampioen Daniel Cormier (Bron: Youtube)

Cynthia Calvillo vs Pearl Gonzalez
Nog een vreemd verhaal op vrijdag nadat bekend werd gemaakt dat Gonzalez niet in de staat New York mocht vechten, omdat zij siliconen in haar borsten had laten implanteren. Een beslissing waar de New York State Athletic Commission later die dag weer snel op terugkwam. De regels over de siliconen geldt alleen voor bokspartijen en niet voor MMA-partijen.

Een verrassende keuze om deze dames op het hoofdprogramma te zetten. Beide vechters zijn nog onervaren, Calvillo heeft één winstpartij en Gonzalez maakt zaterdagavond haar debuut bij de UFC, maar beide dames hebben laten zien dat ze kunnen vechten en dit zou best een aantrekkelijk gevecht kunnen worden.

Calvillo heeft al haar vier MMA-gevechten gewonnen en heeft de helft daarvan via knock-out gewonnen. Bijzonder is ook dat van alle poginen om haar tegenstander naar de grond te krijgen, het Calvillo alle keren is gelukt, een bijzondere statistiek. Calvillo combineert haar snelle vuisten dan ook af met goede worstelkwaliteiten.

Gonzalez heeft imiddels zes van haar zeven professionele partijen gewonnen en tweederde daarvan eindigde voortijdig. Haar laatste verlies dateert uit 2012. Ze zal extra gemotiveerd zijn tijdens haar debuut in de UFC en hoewel ze een achtergrond heeft in boksen, kan ze inmiddels aardig goed worstelen. Calvillo zal een zware taak hebben om Gonzalez van zich af te houden.

Deze dames laten het in ieder geval niet graag aankomen op een jurybeslissing.

Cynthia Calvillo vs Pearl Gonzalez (Bron: Getty)

Overig hoofdprogramma
Thiago Alves vs. Patrick Cote
Will Brooks vs. Charles Oliveira

Voorprogramma
Myles Jury vs. Mike De La Torre
Kamaru Usman vs. Sean Strickland
Shane Burgos vs. Charles Rosa
Patrick Cummins vs. Jan Blachowicz
Gregor Gillespie vs. Andrew Holbrook
Josh Emmett vs. Desmond Green
Katlyn Chookagian vs. Irene Aldana
Jenel Lausa vs. Magomed Bibulatov

UFC 210: Cormier vs Johnson wordt gehouden op zaterdag 8 april in het Keybank Center te Buffalo, New York. Ook deze keer is het hoofdprogramma live te volgen via betaalzender Fox Sports, kanaal 2. De uitzending begint op zondagochtend om 3:30.

Zwembond wil 13 nieuwe onderdelen op Olympische Spelen

Waar diverse sporten in het olympisch programma snijden om plaats te maken voor andere onderdelen binnen hun sport, heeft wereldzwembond FINA daar maling aan. Zonder enige schaamte heeft men een programma voor de Olympische Spelen van 2020 ingediend waarbij maar liefst dertien extra onderdelen toegevoegd zijn, zonder er ook maar één weg te halen. 

De grootste slag wordt natuurlijk gemaakt in het zwemmen, waar maar liefst 32 onderdelen op het huidige programma staan. Men wil dat programma nu gelijktrekken met dat van het WK en dat betekent nóg meer onderdelen. Om te beginnen moeten de 50 meter school, rug- en vlinderslag toegevoegd worden als het aan FINA ligt. Daarnaast gaat men voor toevoeging van de 1500 meter vrije slag bij de dames en de 800 meter vrij bij de heren, zodat zowel mannen als vrouwen de 800 en 1500 meter zwemmen. 

Alsof het nog niet genoeg is komt FINA ook met twee extra estafettes: de 4x100 meter vrije slag en 4x100 meter wisselslag, allebei gemengd - in de huidige sportwereld 'moeten' immers zoveel mogelijk gemengde onderdelen gehouden worden. Het totaal aantal estafettes komt daarmee op maar liefst acht stuks: de 4x100 vrij, 4x200 vrij en 4x100 wissel voor mannen en vrouwen en de twee nieuwe gemengde estafettes. 

Buiten het zwemmen wil men ook nog drie nieuwe onderdelen zien. Zo moet high diving voor mannen en vrouwen toegevoegd worden: schoonspringen vanaf respectievelijk 27 en 20 meter hoogte, waar 10 meter op het moment het hoogste onderdeel is op de Spelen. Tot slot wil FINA een nieuw onderdeel toevoegen aan het synchroonzwemmen, uiteraard gemengd. Dat moeten dan duetten worden van één man en één vrouw. Nooit eerder kwamen mannelijke synchroonzwemmers uit op de Olympische Spelen. 

Harry Slinger trots op Drukwerksample Rihanna

Zanger Harry Slinger is "apetrots" dat superster Rihanna een sample van de hit Je loog tegen mij van Drukwerk in haar nieuwe nummer Love on the brain heeft gebruikt. Dat heeft Slinger zaterdag laten weten nadat onder meer de website Nandoleaks.com de overeenkomst tussen beide nummers opmerkte.

"Mensen hebben mij er inmiddels op gewezen", stelt de 67-jarige zanger. "En ik hoor de overeenkomst wel. Maar ik denk niet dat er keiharde opzet in het spel is." De hit van Drukwerk uit 1981 is nog steeds mateloos populair; de clip werd op YouTube ruim 4 miljoen keer bekeken. "Het kan natuurlijk heel goed zijn dat de componist van Love on the brain ons lied ooit heeft gehoord en dat dat is blijven hangen."

Je loog tegen mij werd geschreven door componist Kaspar Peterson, tegenwoordig vooral bekend als stichter van de succesvolle Brouwerij 't IJ. "Dus als we echt actie zouden willen ondernemen tegen Rihanna, zou hij dat moeten bepalen. Ik als zanger van het nummer ben er eigenlijk vooral trots op. Met een beetje geluk kan ik nu alsnog zeggen dat ik een keer een wereldhit heb gehad."

Meebrullen
Drukwerk bestaat nog steeds, al is de samenstelling wel veranderd. Slinger is nog steeds de leadzanger van de band. "En het nummer wordt nog elke avond keihard meegebruld", lacht hij. "Het nummer heeft nog niets aan kracht ingeboet. Het blijft een ijzersterke tekst die nog steeds voor ieder mens herkenbaar is."

Een kenner van het werk van Rihanna is de Amsterdamse zanger overigens niet. "Het lijkt me een ontzettend leuke meid. En ze kent mijn werk in elk geval wel - dat is veel belangrijker, volgens mij."



Harry Slinger trots op Drukwerksample Rihanna
Harry Slinger trots op Drukwerksample Rihanna (Foto: BuzzE)

NBA: Los Angeles Lakers verzoeken basketbalgoden niet

Topsporters wereldwijd delen allemaal de passie om te winnen. Dit geldt net zo goed voor de Amerikaanse sportcompetities. De opzet van deze competities zorgt er echter voor dat in sommige gevallen verliezen helemaal niet zo erg is. Degradatie kent de NBA niet en om de teams in balans te houden worden de slechtste ploegen ‘beloond’ door ze de grootste kans te geven om één van de talantvolle rookies in de jaarlijkse draft te selecteren. De Los Angeles Lakers hebben er zo laat in dit seizoen alle baat bij om te verliezen, maar de spelers peinzen er niet over. Na een 98-94 overwinning op de Sacramento Kings zei Julius Randle hierover: “Wij geloven niet in tanken. Wij zijn sporters en wij spelen om te winnen. Als we bewust verliezen dan zullen de basketbalgoden ons achtervolgen”.

Alle college- en internationale spelers die NBA-prof willen worden kunnen zich jaarlijks beschikbaar stellen voor de draft. Alle dertig teams mogen in twee rondes een spelers kiezen. Zestig spelers worden zo door de verschillende teams opgepikt. Een groot deel daarvan zal nooit een NBA-wedstrijd spelen, en de meeste carrières duren niet langer dan vier jaar. Elke draft heeft echter wel een paar spelers die een ploeg direct beter maken en met goede scouting en een beetje geluk vind je een speler die van je ploeg jarenlang een topploeg kan maken.

NBA-teams kennen ook een salarisplafond. Je kan niet, Real Madrid-style, miljoenensalarissen aanbieden aan wie je maar wilt. Een speler mag maximaal zo’n 30 miljoen dollar per jaar verdienen en als ploeg mag je 94 miljoen per jaar uitgeven aan je salarissen voor je selectie. Dit bedrag mag je overschrijden, maar dan betaal je een boete aan alle andere ploegen. Die boetes lopen bij herhaling heel hard op. Wil je meerdere supersterren in je team, dan zal je ze moeten overtuigen af te zien van een maximumsalaris. Dit kan, maar voor elke Tim Duncan en Dirk Nowitzki die dit in het belang van het team willen doen, staat een Carmelo Anthony en Kobe Bryant die er niet over peinzen om vrijwillig salaris in te leveren. Als team wordt je bijna gedwongen jonge spelers op te nemen, voor wie de maximumcontracten een stuk lager zijn dan voor de veteranen.

Draft picks (het recht om een speler te mogen kiezen in de draft) zijn voor de toekomst van een team dan ook cruciaal. Maar als een team een speler wil aantrekken en geen goed ‘ruilmateriaal’ kan aanbieden, dan kan de ploeg het recht om in de toekomst een speler te kiezen aan een ander team geven. Het draait dan om het dilemma: wil je op dit moment winnen, of wil je investeren in de toekomst?

De Los Angeles Lakers besloten in 2012 nog één keer een superteam rond Kobe Bryant te bouwen. Dwight Howard werd overgenomen van de Orlando Magic en Steve Nash kwam van de Phoenix Suns over. De Lakers boden de Suns als ruil het recht om spelers te draften in 2013, 2014 en 2015. Die laatste hangt op dit moment als een zwaard van Damocles boven het seizoen van de Lakers. De Lakers, niet helemaal gek, hadden een verzekering ingebouwd dat als ze een heel slecht jaar hebben, ze deze pick mogen houden, waarna de ruil een jaar vooruit wordt geschoven.

De laatste jaren zijn de Lakers uitzonderlijk slecht geweest en ze hebben steeds zelf spelers mogen kiezen in de draft. De laatste drie jaar hebben ze elke keer als één van de eerste ploegen een speler mogen kiezen. Ze hebben hun selectie zo verrijkt met onder andere Julius Randle, d’Angelo Russell en Brandon Ingram.

Deze zomer mogen de Lakers alleen een speler kiezen als ze in de draft lottery in de top drie eindigen. De lottery bepaalt, op basis van de positie op de ranglijst, in welke volgorde teams mogen kiezen. De veertien teams die de play-offs niet gehaald hebben doen hieraan mee. De sterkste van deze veertien ploegen heeft een kans van 1,8% om in de top drie te loten. De slechtste ploeg, de Brooklyn Nets, heeft zo’n 63% kans om in de top drie te loten. Brooklyn heeft zelf overigens ook zijn toekomst te grabbel gegooid. Als gevolg van de trade die onder andere Paul Pierce en Kevin Garnett in 2013 van Boston naar Brooklyn stuurde, mogen de Celtics dit jaar en volgend jaar in plaats van Brooklyn een speler kiezen.              

De Los Angeles Lakers leken lange tijd op weg om de een-na-slechtste ploeg in de NBA te worden, maar na drie zeges op rij lijken de Lakers de Suns definitief ingehaald te hebben. De kans op een top-drie plek en dus een toptalent als Markelle Fultz of Lonzo Ball is daarmee gedaald van 56% naar 46%. Als de pingpongballetjes de Lakers niet goed gezind zijn en ze buiten de top drie eindigen, dan mag Philadelphia in plaats van Los Angeles een speler kiezen.

Betrokkenen rondom de Lakers hebben gemengde gevoelens over de recente zeges van hun ploeg. Het management heeft er het meest belang bij dat de ploeg nu verliest. De fans zijn cynisch geworden na jaren tegenvallende prestaties. Als de ploeg moet winnen, verliezen ze. Als ze moeten verliezen, winnen ze.. fml right? De spelers, daar bestaan geen gemengde gevoelens. Point guard d’Angelo Russell zou wel gek zijn om te verliezen en daarmee de deur open te zetten voor Lonzo Ball. Ball speelt op zijn positie en zou zo zijn basisplaats kunnen overnemen. Julius Randle loog niet toen hij zei dat spelers geen wedstrijden willen verliezen.

Randle loog ook niet toen hij vertelde dat de basketbelgoden de Lakers zouden straffen voor het bewust verliezen van wedstrijden. Geloof in basketbalgoden, een soort van karma, is sterker dan gewoon bijgeloof in de sport. Als een speler een tegenstander een fout aannaait, zorgen basketbelgoden ervoor dat je de vrije worp mist. Als je een tegenstander bewust blesseert, zorgen de basketbalgoden ervoor dat jou hetzelfde overkomt. En voor ploegen die bewust wedstrijden verliezen hebben de basketbalgoden bijzonder snode plannen in petto.

 Lakers verslaan de Kings. Bron: YouTube

De ‘strijd’ om de een-na-laatste plaats in de NBA is zo één van de subplotten die nog interessant zijn in de laatste week van het reguliere seizoen. De strijd om de laatste play-off plaatsen speelt ook nog. Miami lijkt in het oosten af te haken na een verlies tegen de Toronto Raptors. Denver blijft in het westen wel in de race na een ruime zege op New Orleans.

Russell Westbrook heeft Oscar Robertson nog niet uit de boeken geschoten. In een ruime nederlaag tegen de Phoenix Suns kwam de guard twee assists te kort voor zijn 42e triple double van het seizoen. De guard heeft nog drie wedstrijden om alleenhouder van dit record te worden. Wel is Westbrook statistisch verzekerd van gemiddeld een triple double dit seizoen. Ook als hij de komende wedstrijden op de middellijn blijft zitten zal hij gemiddeld minstens dertig punten, tien rebounds en tien assists hebben behaald. Na Oscar Robertson is hij de eerste en enige speler die dit is gelukt.

De play-offs beginnen 15 april. 16 mei vindt de draft lottery plaats. Na het seizoen, op 22 juni, is de daadwerkelijke NBA draft.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Atlanta Hawks 100-114
Toronto Raptors – Miami Heat 96-94
Memphis Grizzlies – New York Knicks 101-88
Houston Rockets – Detroit Pistons 109-114
Dallas Mavericks – San Antonio Spurs 89-102
Denver Nuggets – New Orleans Pelicans 122-106
Utah Jazz – Minnesota Timberwolves 120-113
Phoenix Suns – Oklahoma City Thunder 120-99
Los Angeles Lakers – Sacramento Kings 98-94

Eastern Conference

  1. Cleveland Cavaliers 51-28
  2. Boston Celtics 50-29
  3. Toronto Raptors 49-31
  4. Washington Wizards 48-31
  5. Atlanta Hawks 41-38
  6. Milwaukee Bucks 40-39
  7. Chicago Bulls 39-40
  8. Indiana Pacers 39-40
  9. Miami Heat 38-41
  10. Detroit Pistons 36-43
  11. Charlotte Hornets 36-43
  12. New York Knicks 30-50
  13. Orlando Magic 28-51
  14. Philadelphia 76ers 28-51
  15. Brooklyn Nets 19-60


Western Conference

  1. Golden State Warriors 65-14
  2. San Antonio Spurs 61-18
  3. Houston Rockets 53-26
  4. Utah Jazz 49-30
  5. Los Angeles Clippers 48-31
  6. Oklahoma City Thunder 45-34
  7. Memphis Grizzlies 43-37
  8. Portland Trail Blazers 39-40
  9. Denver Nuggets 38-41
  10. New Orleans Pelicans 33-46
  11. Dallas Mavericks 32-47
  12. Minnesota Timberwolves 31-48
  13. Sacramento Kings 31-48
  14. Los Angeles Lakers 24-55
  15. Phoenix Suns 23-57

CD: The Shins - Heartworms

De Indie rockers van The Shins bestaan nog immer na twintig jaar. Of, dienen we te zeggen dat singer/songwriter James Mercer nog steeds onder die naam opereert? Hoe het ook zij, het vijfde studioalbum Heartworms heeft het daglicht gezien, en voldoet in ieder geval aan het criterium van Mercer om elke vier, vijf jaar een plaat af te leveren met deze band die de meesten van ons hoogstwaarschijnlijk kennen van de single ‘New Slang’ van het debuut uit 2001. Dat nummer werd de afgelopen jaren in commercials van de Rijksoverheid gebruikt. In Den Haag zit kennelijk een grote fan.

Massale crash in V8 Supercars Tasmanië

De Australische V8 Supercars zijn dit weekeinde neergestreken op Tasmanië, waar op het circuit van Symmons Plains het tweede raceweekeinde van het seizoen gehouden wordt. Zaterdag stond race één op het programma en dat ging niet helemaal goed.

Het had geregend en een logisch gevolg daarvan is dat de baan nat was. Dat ondervonden diverse coureurs, zoals in onderstaande video te zien is. Aan boord bij Fabian Coulthard zien we dat hij in duel is met Todd Kelly en daarna met Rick Kelly, waarbij ze elkaar flinke tikken uitdelen.

Aan boord bij Fabian Coulthard (Bron: YouTube)

Ondertussen is Cameron Waters, die door Coulthard op links ingehaald wordt, in aanraking gekomen met Garth Tander en laatstgenoemde schuift dwars over de baan. Dat veroorzaakt een crash waarbij het halve deelnemersveld betrokken is en wat voor bijzonder veel schade zorgt. Tander was in orde, maar bleef toch een kwartier in de auto zitten: hij kon er simpelweg niet uit. "Ik heb lang in die auto gezeten, omdat er door de auto's om mij heen gewoon geen ruimte was om eruit te komen. Nadat ik een tik kreeg heb ik niet veel gezien, maar volgens mij gebeurde er wel het een en ander", klonk het stoïcijns. 

Hieronder beginnen we aan boord bij Will Davison en als je ziet hoe hard hij op een collega knalt is te begrijpen dat hij inmiddels naar het ziekenhuis vervoerd is. Dat lijkt overigens wel vooral voor een 'check' te zijn na de klap, want vooralsnog lijkt het er niet op dat hij er daadwerkelijk ernstig aan toe is, gelukkig.

De race werd na een tijdje herstart voor twee ronden, maar mét volledige kampioenschapspunten. Dat leidde tot bijzonder veel boze en verontwaardigde reacties en niet veel later besloot men om toch maar geen punten uit te delen voor de door Shane van Gisbergen gewonnen race.

Suits-cast plaatst foto tegen anti-homogeweld

Acteurs Gabriel Macht en Patrick Adams, vooral bekend van hun rollen in de hitserie Suits, doen mee aan de Nederlandse actie 'alle mannen hand in hand'. Macht plaatste op zijn Instagram-account een foto waarin hij hand in hand staat met zijn medespeler. Bij de foto staat de hashtag #allemannenhandinhand.

De foto kreeg in een paar uur tijd meer dan 130.000 likes. De actie ontstond spontaan op sociale media nadat vorige week zondag een homostel in Arnhem in elkaar was geslagen door een groep van tussen de zes en acht tieners. Hierbij werd onder meer een betonschaar gebruikt.

De zaak leidde tot veel verontwaardiging en boze reacties in binnen- en buitenland. Presentatrice Barbara Barend riep op om zoveel mogelijk foto's te plaatsen van mannen die hand in hand liepen, als steunbetuiging aan het mishandelde koppel. Onder meer politieke kopstukken Alexander Pechtold en Lodewijk Asscher gaven hier gehoor aan.

In Arnhem, Eindhoven en Den Haag zijn zaterdag protestmarsen waarmee Nederlanders hun steun willen betuigen aan de homogemeenschap en vóór diversiteit. Ook hier zullen veel mensen hand in hand gaan lopen. De hitserie Suits, waarin Macht en Adams al zes seizoenen te zien zijn, biedt een inkijkje in het keiharde Amerikaanse zakenleven.

Zie je de onderstaande instagramfoto niet? Klik dan hier

 

Hey @jacindabarrett @halfadams is in! #allemannenhandinhand

Een bericht gedeeld door Gabriel Macht (@iamgabrielmacht) op7 Apr 2017 om 6:28 PDT

Suits-cast plaatst foto tegen anti-homogeweld
Suits-cast plaatst foto tegen anti-homogeweld (Foto: BuzzE)

Verstappen: "Het liep voor geen meter"

Max Verstappen kende zaterdag geen beste kwalificatie voor de Grand Prix van China. Op het circuit van Shanghai was hij 's ochtends in de training prima onderweg, maar in de kwalificatie had de motor achterin de Red Bull er weinig zin in en dus was de Nederlander bij voorbaat al kansloos.

"Fantastisch!", klonk het enigszins sarcastisch. "Tja, we hadden een probleem met de motor, geen vermogen. Hij hield in, ik hoorde het kraken...het klopte niet helemaal." Verstappen kwam naar binnen om te proberen het probleem te verhelpen, maar dat mocht niet baten.

"Ik voelde gelijk toen ik naar buiten ging al dat het niet helemaal klopte. Ze zeiden dat ik het maar moet proberen en het via de 'safe mode' moest doen, maar daar zit helemaal geen vermogen in. Ik heb zo wel een rondje geprobeerd, maar dat loopt voor geen meter", sprak Verstappen duidelijke taal. 

Hij vertrekt zondag vanaf de negentiende plek in Shanghai, wat mogelijk een achttiende plek wordt als de gecrashte Antonio Giovinazzi naar achteren wordt gezet. 

Hand in hand tegen antihomogeweld

Simpelweg hand in hand lopen om te protesteren tegen geweld gericht tegen homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksuele mensen (LHBTI). Het kan zaterdag in Arnhem, Den Haag en Eindhoven waar gezamenlijke acties zijn georganiseerd.

De acties zijn een reactie op het geweld tegen een mannenstel dat vorig weekend in Arnhem werd gemolesteerd door een groepje jongens. De afgelopen tijd zijn vaker incidenten geweest die te maken hebben met seksuele geaardheid.

"Het is genoeg nu. Dit is de druppel en schudt ons wakker. Dit hoort niet in Nederland", zegt Peter van Koesveld van de website GayDenHaag.nl. In Den Haag doen tien kroegen mee, waarvan er zeven geen gaycafé zijn. Dat toont volgens Van Koesveld aan dat de actiebereidheid breder is dan alleen in de homogemeenschap. Van daaruit lopen belangstellenden hand in hand naar het Spuiplein, waar rond 17.30 uur een kleine manifestatie is.

De organisatie in Arnhem roept op om 17 uur naar het Gele Rijdersplein te komen voor een "positieve manifestatie", waaraan enkele bekende Nederlanders meedoen. In Eindhoven is een protest op het 18 Septemberplein, eveneens om 17 uur.

Woensdag deden in Amsterdam enkele honderden mensen mee met een protestmars tegen het geweld.

Hand in hand tegen antihomogeweld
Hand in hand tegen antihomogeweld (Foto: ANP)

Jay Z verwijdert soloalbums van Apple Music

Jay Z heeft al zijn soloalbums verwijderd van muziekplatform Apple Music. Ook op Spotify zijn de albums van de rapper niet meer te vinden. Dat meldt Mac Rumors. Spotify laat via Twitter weten dat het kan "bevestigen dat een deel van Jay Z's catalogus is verwijderd op verzoek van de artiest", maar noemt geen specifieke reden.

Jay Z's albums zijn nog steeds beschikbaar voor aankoop op iTunes en te streamen op kleinere diensten, zoals Google Play Music. Daarentegen, Jay Z's vrouw Beyoncé biedt nog steeds een groot aantal van haar liedjes en albums aan op Apple Music, met inbegrip van haar recent toegevoegde single "Die With You."

Binnen de techwereld is Jay Z vooral bekend van Tidal. Hij kocht de muziekdienst in 2015 van het Noors-Zweedse Aspiro. Tidal concurreert met onder meer Spotify en Apple Music op muziekkwaliteit. Anders dan de twee grootmachten in de streamingmarkt biedt Tidal muziek in ongecomprimeerde cd-kwaliteit.

Jay Z verwijdert solo albums van Apple Music
Jay Z verwijdert soloalbums van Apple Music (Foto: BuzzE)

Brons voor rijgedrag Nederlandse automobilist

Nederlanders blijken tamelijk veilige chauffeurs. Ze maken zich relatief weinig schuldig aan allerlei gevaarlijk rijgedrag, zoals rijden zonder veiligheidsgordel, lezen onder het rijden, niet-handsfree bellen en sms'en of appen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van bureau Ipsos onder ruim 12.000 Europeanen in elf EU-landen.

In Europa neemt Nederland de derde plaats in op het lijstje van verantwoordelijke chauffeurs, na Zweden en Duitsland.

Grieken kunnen worden gezien als de gevaarlijkste chauffeurs van Europa. Ze rijden het vaakst zonder gordel, blijven onnodig op de middenbaan hangen, nemen het vaakst de vluchtstrook en rijden het vaakst oververmoeid of met drank op.

Hazenslaapje
Nederlanders menen dat onoplettendheid de belangrijkste oorzaak is van dodelijke ongelukken, Polen denken dat dat geldt voor dronkenschap of te hard rijden.

Wie dreigt in te dommelen achter het stuur, kan het beste stoppen en een hazenslaapje doen, vinden de meeste ondervraagden. Ook praten met een passagier, koffie drinken en het raam opendraaien zijn veel genoemde methoden om wakker te blijven.

Brons voor rijgedrag Nederlandse automobilist
Brons voor rijgedrag Nederlandse automobilist (Foto: ANP)

Rhenen bakt pandacake voor de beren

Wie deze week in Rhenen op de Grebbeberg komt, kan het niet ontgaan: panda's Wu Wen en Xing Ya komen eraan. De gemeente is bezaaid met pandavlaggen, pandataarten, pandaknuffels, pandachocola en panda-ijs. En er is pandacake. Maar die is alleen voor de beren, die woensdag arriveren in Ouwehands Dierenpark.

"Vanaf komende week levert een Brabantse kweker elke week 700 kilo bamboe af. 50 kilo per panda per dag. In verschillende smaken. Om het dieet aan te vullen, hebben onze pandaverzorgers in China geleerd hoe ze pandacake moeten bakken, een versnapering met allerlei extra voedingsstoffen", vertelt Robin de Lange, directeur van Ouwehands.

De Lange stapt zondag met dertien anderen op het vliegtuig naar China om "zijn" panda's op te halen. De drie vaste verzorgers van de beren zijn daar al om de dieren voor te bereiden op de reis per speciaal KLM-toestel. Dinsdag is er een officiële afscheidsceremonie voor Wu Wen en Xing Ya in China. Nederland krijgt de panda's voor vijftien jaar mee. Daarna gaan de dieren terug naar China.

Enorme drukte
Een opgetogen De Lange: "En dan is het woensdag eindelijk zover om half negen 's ochtends Nederlandse tijd. Dan gaan Xing Ya en Wu Wen op reis. Onze verzorgers zijn bij ze om ze gerust te stellen en bij te voeren. 's Avonds rond zeven uur verwachten we te landen op Schiphol. Veertig kinderen en de Chinese ambassadeur ontvangen de panda's daar. Een geselecteerd gezelschap mag de dieren dan eventjes zien. Daarna rijden ze elk in een eigen vrachtwagen in een feestelijke colonne naar Rhenen, waar ze direct in de binnenruimte van Pandasia verdwijnen. Ze gaan in quarantaine en mogen vier tot zes weken uitrusten van alle stress." Wanneer de beren voor bezoekers te zien zijn, is nog niet bekend.

Rhenen verwacht enorme drukte van pandaliefhebbers. Ondernemers vrezen dat het verkeer in de kleine plaats vast gaat lopen, omdat er maar weinig parkeerruimte is. De hoop is gevestigd op Wageningen, dat voor tien jaar een terrein beschikbaar wil stellen waar bezoekers een pendelbus naar de dierentuin kunnen nemen. Maar tegen dat plan zijn zoveel bezwaren dat de gemeente een eerste voorstel al heeft moeten intrekken. Donderdag is een nieuw plan gepresenteerd.

Ouwehands heeft maatregelen genomen om opstoppingen tegen te gaan. Vanaf woensdag moet iedereen online een kaartje kopen voor de dierentuin. Er is plaats voor maximaal 10.000 bezoekers per dag. "Want wie komt moet de panda's kunnen zien in plaats van andere mensen", aldus De Lange.

Rhenen bakt pandacake voor de beren
Rhenen bakt pandacake voor de beren (Foto: ANP)

'Onbeheerde nalatenschap moet naar Rijkskas'

Als het aan demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ligt, komt spaargeld van overledenen die geen erfgenamen hebben, in de Rijkskas terecht. Financiële instellingen, zoals verzekeraars en banken, mogen het geld nu nog houden als zich geen nabestaanden of andere erfgenamen melden.

Jaarlijks overlijden in Nederland honderden mensen zonder dat iemand aanspraak maakt op de nalatenschap. Het gaat vermoedelijk om tientallen miljoenen euro's. Zo'n onbeheerde nalatenschap wordt soms afgehandeld door het Rijksvastgoedbedrijf, aldus een woordvoerder van het ministerie na een bericht zaterdag in het AD.

Het bedrijf plaatst elk jaar advertenties in kranten om aandacht te vestigen op zijn bestaan en de mogelijkheden een nalatenschap af te laten wikkelen.

Volksbank
Plasterk wil dat banken en verzekeraars hun slapende tegoeden voortaan altijd aanmelden bij, of overdragen aan het Rijksvastgoedbedrijf. Hij roept financiële instellingen op een voorbeeld te nemen aan de Volksbank, het moederbedrijf van SNS, ASN Bank en RegioBank.

De Volksbank - in handen van de Nederlandse staat - vroeg het Rijksvastgoedbedrijf eerder dit jaar om onbeheerde nalatenschappen namens de overheid te beheren. Wanneer onduidelijk is of zich misschien niet toch iemand meldt, komt het geld terecht in een zogenoemde consignatiekas. Daar blijft het twintig jaar beschikbaar voor rechthebbenden.

'Onbeheerde nalatenschap moet naar Rijkskas'
'Onbeheerde nalatenschap moet naar Rijkskas' (Foto: ANP)

F1: Uitslag kwalificatie Grand Prix van China

De Grand Prix van China staat voor de deur en na twee (voor een groot deel) vervallen trainingen en een goede derde training is het nu tijd voor de kwalificatie. Om 09.00 uur gaan de heren coureurs van start in Shanghai, uiteraard te beginnen met Q1. Kan Ferrari het tempo van vanochtend verzilveren met poleposition of kan Mercedes toch weer wat vinden? En kunnen Red Bull-coureurs Daniel Ricciardo en Max Verstappen het gat van anderhalve seconde in elk geval deels dichten? 

Het weer werkt vandaag in elk geval een stuk beter mee dan vrijdag. Na een redelijk zonnige training is het ook nu prima weer in Shanghai, met een behaaglijke 21 graden. Nog tien minuten en dan gaan we los. 

Q3
Hamilton verbetert zich nog eens en pakt poleposition. Het zit dicht bij elkaar en vooral om plek twee was het razendspannend: op iets minder dan twee tienden van een seconde achter Hamilton gaat plek twee naar Vettel, die welgeteld 0,001 seconde sneller was dan Bottas. Räikkönen pakt plek vier, Ricciardo staat er op plek vijf bijna een seconde achter. 

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:31.678   6
2 S. Vettel Ferrari 1:31.864 +0:00.186 6
3 V. Bottas Mercedes 1:31.865 +0:00.187 6
4 K. Räikkönen Ferrari 1:32.140 +0:00.462 6
5 D. Ricciardo Red Bull 1:33.033 +0:01.355 6
6 F. Massa Williams 1:33.507 +0:01.829 6
7 N. Hülkenberg Renault 1:33.580 +0:01.902 3
8 S. Perez Force India 1:33.706 +0:02.028 3
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:33.719 +0:02.041 6
10 L. Stroll Williams 1:34.220 +0:02.542 3
11 C. Sainz Toro Rosso 1:34.150   6
12 K. Magnussen Haas F1 1:34.164 +0:00.014 6
13 F. Alonso McLaren 1:34.372 +0:00.222 6
14 M. Ericsson Sauber 1:35.046 +0:00.896 6
15 A. Giovinazzi Sauber -:--.--- -:--.--- 0
16 S. Vandoorne McLaren 1:35.023   6
17 R. Grosjean Haas F1 1:35.223 +0:00.200 6
18 J. Palmer Renault 1:35.279 +0:00.256 6
19 M. Verstappen Red Bull 1:35.433 +0:00.410 7
20 E. Ocon Force India 1:35.496 +0:00.473 8

Q3
We zijn begonnen aan de derde en laatste kwalificatiesessie: nog twaalf minuten en we weten wie op poleposition staat. Voor Räikkönen zou dat overigens de eerste keer in bijna negen jaar zijn. 

Q2
Ook de tweede sessie zit erop en dus hebben we weer vijf afvallers: Giovinazzi, Ericsson, Kevin Magnussen, Carlos Sainz en Fernando Alonso.

De Ferrari's en Mercedessen staan ver boven de rest en voeren vooralsnog een hele mooie strijd: Vettel, Hamilton, Bottas en Räikkönen staan binnen 0,38 seconden van elkaar, waarbij de Ferrari's - met Räikkönen bovenaan - de boventoon voeren. De Fin rijdt ook nog eens de snelste ronde ooit op het circuit van Shanghai, dus het tempo zit er lekker in.

Met verder ook Ricciardo, Hülkenberg, Massa, Perez, Kvyat en Stroll staan maar liefst zeven teams bij de beste tien, een mooi beeld.

Q2
De tweede sessie is begonnen. Niet verrassend zonder Giovinazzi. Over een kwartier weten we wie zich op de eerste vijf startrijden mogen melden morgen - straffen daargelaten.  

Q1
De eerste sessie zit erop en Verstappen kan gaan douchen. Het probleem met de motor was niet opgelost en de Nederlander had simpelweg de snelheid niet in de auto zitten. Verstappen kwam niet verder dan de negentiende tijd en voegt zich bij afvallers Grosjean, Stoffel Vandoorne, Esteban Ocon en Jolyon Palmer.

Sebastian Vettel staat na Q1 bovenaan, gevolgd door Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen en Valtteri Bottas. Lance Stroll deed het met plek vijf uitstekend, Daniel Ricciardo staat vooralsnog zesde.

Antonio Giovinazzi maakte wederom indruk door Sauber-teamgenoot Marcus Ericsson met plek vijftien goed bij te benen, maar de Italiaan crashte in de slotminuut hard bij het opkomen van het rechte stuk en de kwalificatie verder vanaf de zijlijn moeten bekijken. 

Q1
De volgende zit in de problemen en het is niemand minder dan Max Verstappen. "Er is iets niet goed met de motor", zegt hij op de radio, waarna de Nederlander naar binnen komt - en ook nog eens aangewezen wordt voor de korte technische keuring, wat op basis van loting gebeurt. Hij heeft nog geen serieuze ronde gereden en staat vooralsnog laatste, maar is alweer onderweg om het toch te proberen met ruim drie minuten te gaan.  

Q1
Nog een kleine tien minuten te gaan en Romain Grosjean zit in de problemen. De Fransman spint bij het opkomen van het rechte stuk, een meter of tien na de ingang van de pitstraat, en loopt een lekke band op. Hij houdt de Haas wel netjes uit de bandenstapel en zal vermoedelijk nog wel in actie kunnen komen.

Groen
We hebben groen licht en de kwalificatie is begonnen: achttien minuten en dan kennen we de eerste vijf afvallers.  

Golfers Pieters, Garcia, Fowler en Hoffman aan kop in Masters

Na een lastige dag twee op The Masters kent het golftoernooi nu vier leiders. Charley Hoffman, die na dag één alleen de leiding had, moet zijn leidende positie delen. Ook de Belg Thomas Pieters, de Spanjaard Sergio Garcia en de Amerikaan Rickie Fowler staan na de tweede dag op 140 slagen (vier onder par) in Augusta.

Hoffman speelde op de eerste dag met veel harde wind de ronde van zijn leven met een 65 (-7). Vrijdag in de tweede omloop ging het een stuk minder en had 75 slagen nodig en viel daardoor terug naar -4 voor het toernooi. Garcia sloeg direct drie birdies op de eerste drie holes en vijftien holes later had hij nog steeds deze score. 

Pieters kent tot nu toe een droomdebuut op de golfbanen van Augusta. De 25-jarige Belg ging in de eerste ronde al enige tijd aan de leiding. De Antwerpenaar begon de tweede ronde met een bogey noteerde verder maar met drie birdies en een eagle op hole 13. Hij kwam uit op 68 slagen voor de dag en net als Hoffman en Garcia op -4 voor het toernooi. Slechts drie keer wist een rookie de Masters te winnen, de laatste was Fuzzy Zoeler in 1979. Fowler had een ronde van 67 (-5) slagen en was daarmee de beste golfer van de dag. 

Op de vijfde plaats op twee slagen van de leiders staat William McGirt. Verder verdient de 57-jarige veteraan Fred Couples nog een eervolle vermelding. De winnaar van de Masters in 1992, staat met -1 op een keurige zesde plaats. Hij deelt deze plaats met Jon Rahm, Justin Rose en Ryan Moore.

Titelverdediger Danny Willett heeft het weekend niet gehaald. De Engelsman miste op een slag de cut. De cut lag op +6, wat aangaf dat de omstandigheden de eerste twee dagen zwaar waren.  Ook voor voormalige winnaars Bubba Watson en Zach Johnson en regerend Brits Open-kampioen Henrik Stenson viel het doek.

Frontex maakt zich zorgen over Turkije-deal

De Europese grensbewaker Frontex heeft de noodklok geluid over de rol van Turkije bij het opvangen van vluchtelingen. Sinds de mislukte coup in juli 2016 staan de actviteiten van de Turkse kustwacht en andere betrokken overheidsdiensten op een laag pitje. Dat schrijft de Duitse krant Welt am Sonntag.

Sinds de deal in werking is getreden is de stroom vluchtelingen naar Griekenland fors gedaald. Frontex verwacht echter dat deze route weer snel populair wordt als de kustwacht van Turkije zwak blijft. En dat kan volgens Frontex de toekomst van de Turkije-deal ernstig in gevaar brengen.

Frontex maakt zich zorgen over Turkije-deal
Frontex maakt zich zorgen over Turkije-deal (Foto: ANP)

Politie-escorte 'redt' GP van China

De Grand Prix van China kan zondag, als echt extreme weersomstandigheden uitblijven, gewoon doorgaan. Ook als het te mistig is om de helikopter richting ziekenhuis te sturen gaat de race gewoon van start, zo heeft men laten weten.

Als de helikopter niet naar het ziekenhuis kan vliegen geldt de regel van autosportbond FIA dat een ambulance binnen twintig minuten wél bij het ziekenhuis kan komen. Dat was in eerste instantie niet mogelijk, maar daar is een oplossing voor gevonden: men heeft een ziekenhuis dichter bij het circuit gevonden. Dat klinkt als een logische eerste keuze, maar dat ziekenhuis heeft geen neurologische faciliteiten. Die worden nu overgebracht vanuit het oorspronkelijke ziekenhuis, zodat 'Ziekenhuis 2' gebruikt kan worden in het geval van een ernstige crash. 

Daarnaast zal de Chinese politie uitkomst bieden. Als de ambulance met spoed richting het ziekenhuis moet krijgen ze een escorte van de lokale politie om zo te zorgen dat het ziekenhuis binnen twintig minuten te bereiken is. Op die manier kan de race gegarandeerd doorgang vinden, tenzij het bijvoorbeeld zo ongelooflijk hard regent dat enigszins veilig rijden onmogelijk is, maar die kans lijkt erg klein. Wel lijken we zondag een natte race te krijgen. 

Saudi-Arabië krijgt immense attractiestad

Saudi-Arabië gaat een enorme attractiestad bouwen in de buurt van hoofdstad Riyad die in totaal 334 vierkante kilometer groot wordt. Op het landgoed komen onder meer een safaripark en een vestiging van attractiepark Six Flags. Dat heeft het Saudische persbureau SPA zaterdag bekendgemaakt. In 2018 moet de bouw beginnen, in 2022 zou het eerste deel van de attractiestad opengaan.

Volgens de Saudische plaatsvervangend kroonprins Mohammed bin Salman zal het project z'n gelijke niet kennen in de wereld. Saudi-Arabië wil met dit prestigieuze plan de economie minder afhankelijk maken van olie. De staat wordt een van de grootste investeerders in het project. Wat de kosten worden, is nog niet bekend.

In de nieuwe stad kan niet alleen gerecreëerd worden, er komen ook woningen. Het islamitische land wil met deze nog naamloze stad ervoor zorgen dat Riyad tot de top 100 van beste steden ter wereld gaat behoren.

Saudi-Arabië krijgt immense attractiestad
Saudi-Arabië krijgt immense attractiestad (Foto: ANP)

Noodtoestand Californië opgeheven

Gouverneur Edmund G. Brown van de Amerikaanse staat Californië heeft vrijdag de noodtoestand over de droogte na drie jaar beëindigd. De afgelopen maanden is er een enorm pak sneeuw gevallen in de Siera Nevada en heeft het veel geregend in de staat. Californië verwacht dat de waterbekkens weer voldoende water bevatten als de sneeuw smelt.

Overigens blijven veel restricties voor watergebruik van kracht in de staat aan de westkust van de VS. Zo mag er nog steeds niet worden gesproeid na of tijdens een regenbui. De afgelopen jaren hebben de inwoners van Californië fors bezuinigd op hun watergebruik. Nog niet genoeg, want de staat heeft nog altijd meer water nodig dan er jaarlijks aan neerslag valt.

Droogte Californië eindelijk voorbij
Droogte Californië eindelijk voorbij (Foto: ANP)

Baghdatis na 14 jaar en recordreeks verslagen in Davis Cup

Tennisser Marcos Baghdatis heeft een wedstrijd in de Davis Cup verloren. Dat klinkt niet heel bijzonder, maar dat is het toch wel. De Cyprioot had namelijk al niet meer verloren sinds hij onderuit ging tegen Irakli Labadze uit Georgië...in 2003.

Nou moet eerlijk gezegd worden dat Cyprus al jaren in de wat lagere regionen van de Davis Cup vertoeft en dus staat Baghdatis niet altijd tegenover de sterkste tegenstanders. Toch zette hij een unieke reeks neer na zijn nederlaag tegen Labadze. Door een zege op Jean-Baptiste Poux-Gautier uit Andorra brak hij vorig jaar het record van grootheid Björn Borg, die 33 Davis Cup-wedstrijden op rij won in het enkelspel. Baghdatis zette het nog even door en bracht de reeks zelfs tot 36 zeges.

Daar kwam vrijdag in zijn eigen Nicosia dus een einde aan en dat was een vrij roemloos gebeuren. Baghdatis, 56e op de wereldranglijst, moest na vijf sets en bijna vier uur namelijk het hoofd buigen voor Moez Echargui, de Tunesische nummer 799 van de wereld: 7-5, 7-6 (2), 4-6, 4-6, 6-1. 

Arrestant Stockholm officieel terreurverdachte

De Zweedse politie heeft de man die vrijdagavond is opgepakt officieel aangemerkt als verdachte van een terreurdaad. De man werd vrijdagavond gearresteerd nadat de politie een foto van hem had verspreid. De verdachte viel op door zijn gedrag in een winkel. Een beveiligingscamera legde de man vast op beeld.

Volgens de Zweedse krant Expressen kon deze man pas na een politieachtervolging met 10 tot 15 auto's worden aangehouden. Of hij ook echt de dader is, is nog steeds onduidelijk. Volgens Zweedse media is de man 39 en komt hij uit Oezbekistan. Hij werkte in Zweden als bouwvakker. Na de aanslag nam de man een trein richting het vliegveld, maar keerde daarna weer om, volgens een bron van een Zweedse krant. Hoe lang de man al in Zweden woont is onbekend.

Later op vrijdag werd er nog een arrestatie verricht, zo melden diverse Zweedse media. De Zweedse tv-zender SVT zegt dat deze arrestatie verband houdt met de aanslag met de truck, de politie in Stockholm doet de arrestatie echter af als een gerucht tegenover het Duitse persbureau DPA.

Arrestant Stockholm officieel terreurverdachte
Arrestant Stockholm officieel terreurverdachte (Foto: ANP)

Hakkenplicht afgeschaft in Canadese horeca

Serveersters in restaurants en bars in de Canadese staat British Columbia (BC) hoeven niet langer verplicht hakken te dragen. Dat heeft de staat vrijdag bekendgemaakt, zo meldt de BBC. Volgens de regering van BC is hakkenplicht discriminerend en is het lopen op hakken ook nog eens nodeloos gevaarlijk.

Met name in restaurants gelden vaak strikte kledingeisen voor vrouwelijke werknemers. In BC woedt al maanden een verwoed debat over de hakkenplicht. Een initiatiefwet heeft er nu uiteindelijk voor gezorgd dat werkgevers geen schoeisel met hakken mogen eisen van hun vrouwelijke employees.

Hakkenplicht afgeschaft in Canadese horeca
Hakkenplicht afgeschaft in Canadese horeca (Foto: ANP)

OM eist cel voor bedreiging bestuurders

Een 58-jarige man uit Maasland zou de cel in moeten voor onder meer het bedreigen en beledigen van lokale bestuurders. Hij stuurde vorig jaar dreigbrieven aan de burgemeester van Midden-Delfland, een wethouder en de weduwe van een gemeentesecretaris.

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag een gevangenisstraf van vier maanden waarvan drie voorwaardelijk tegen de man. Om herhaling te voorkomen eist de officier van justitie ook een verplichte behandeling bij de ggz. Ook wil zij dat hij een contactverbod krijgt met de slachtoffers.

Volgens de officier van justitie hebben de brieven er flink ingehakt. "Dat zij de brieven ontvingen op hun privéadres en lange tijd niet wisten van wie de brieven kwamen en waartoe die persoon in staat was, zorgde voor gevoelens van onveiligheid en angst."

Nadat de man een brief had ondertekend met zijn eigen naam, kon hij worden aangehouden. Waarom hij de brieven verstuurde, heeft hij niet gezegd.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

OM eist cel voor bedreiging bestuurders
OM eist cel voor bedreiging bestuurders (Foto: ANP)

Ferrari bovenaan in China, Red Bulls komen veel tekort

De derde vrije training van China heeft in tegenstelling tot de trainingen van vrijdag op een normale manier plaats kunnen vinden. In prima weer in Shanghai moest in één uur tijd het werk verzet worden wat normaal in vier uur gedaan wordt en dus was het een drukte van jewelste tijdens de training. 

Eén team stak er uiteindelijk bovenuit en dat was niet het in de laatste jaren zo dominante Mercedes. Sebastian Vettel liet op de supersofts een tijd van 1:33,336 minuten noteren en alleen teamgenoot Kimi Räikkönen kon daar echt bij in de buurt blijven. De Mercedessen van Valtteri Bottas en Lewis Hamilton gaven een aantal tienden toe.

Felipe Massa zette zijn Williams op plek vijf, direct voor de Red Bulls. Max Verstappen was iets sneller dan Daniel Ricciardo, maar toch lijkt het erop dat de Red Bulls fors snelheid tekort komen ten opzichte van de twee andere topteams. 

Uitslag derde vrije training Grand Prix van China

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:33.336   20
2 K. Räikkönen Ferrari 1:33.389 +0:00.053 19
3 V. Bottas Mercedes 1:33.707 +0:00.371 26
4 L. Hamilton Mercedes 1:33.879 +0:00.543 25
5 F. Massa Williams 1:34.773 +0:01.437 23
6 M. Verstappen Red Bull 1:34.946 +0:01.610 20
7 D. Ricciardo Red Bull 1:35.092 +0:01.756 23
8 L. Stroll Williams 1:35.182 +0:01.846 24
9 J. Palmer Renault 1:35.192 +0:01.856 21
10 C. Sainz Toro Rosso 1:35.223 +0:01.887 24
11 N. Hülkenberg Renault 1:35.449 +0:02.113 22
12 K. Magnussen Haas F1 1:35.521 +0:02.185 22
13 S. Perez Force India 1:35.626 +0:02.290 20
14 R. Grosjean Haas F1 1:35.680 +0:02.344 22
15 D. Kvyat Toro Rosso 1:35.804 +0:02.468 23
16 E. Ocon Force India 1:35.811 +0:02.475 24
17 F. Alonso McLaren 1:35.912 +0:02.576 17
18 M. Ericsson Sauber 1:36.063 +0:02.727 25
19 S. Vandoorne McLaren 1:36.221 +0:02.885 21
20 A. Giovinazzi Sauber 1:36.705 +0:03.369 24

IJshockeysters VS wereldkampioen na boycotdreiging en overtime

De Amerikaanse ijshockeysters hebben voor de achtste keer in de laatste tien WK's de wereldtitel veroverd. Net als op alle zeventien eerdere WK's ging de finale tussen de VS en Canada, de twee grootmachten in het damesijshockey.

Dat de Amerikaanse dames van de partij zijn was al een beetje een verrassing, ook al werd het toernooi in het Amerikaanse Plymouth gehouden. De speelsters dreigden lang met een boycot, omdat ze door de Amerikaanse ijshockeybond jarenlang nauwelijks gesteund werden, ook al vormen ze een team dat keer op keer kans maakt op olympisch goud. Uiteindelijk ging de bond toch overstag en dus trad de ploeg gewoon aan op het WK.

Meghan Acosta zette Canada in de finale al na een minuut op voorsprong, maar Kacey Bellamy sloeg drie minuten later al terug: 1-1. Vervolgens duurde het tot de derde periode voor er weer gescoord werd en dit keer zette Bellamy de Amerikaanse ploeg op voorsprong. Brianne Jenner sloeg in de powerplay terug namens Canada en dwong overtime af. Daarin was het dé ster van de ploeg, Hilary Knight, die het stadion in vuur en vlam zette door met de golden goal de wereldtitel binnen te slepen: 3-2.

De golden goal van Knight (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: opklaringen en droog

In april mag je met permisse,
nog kottekes (kuiltjes) in d'ijsbaan pisse.

Het is weekend! Na een stralend prachtige dag gisteren, begint vandaag iets minder met wolkenvelden en mistbanken. De middag zou redelijk zonnig en droog moeten verlopen aldus het KNMI. De temperatuur klimt vandaag tot 15 graden boven 0 en de overwegend zwakke wind kan vandaag geen richting kiezen. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:01
Zon onder: 20:22
Zonkracht: 3/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
632  Koning Charibert II wordt vermoord in Blaye (Gironde), mogelijk op bevel van zijn halfbroer Dagobert I. Hij voegt Aquitanië en Gascogne toe bij het Frankische Rijk.
1808 De Verenigde Staten worden een zelfstandige rooms-katholieke kerkprovincie met Baltimore als aartsbisdom en de nieuwe bisdommen BardstownBostonNew York en Philadelphia.
1911 In Leiden ontdekt Heike Kamerlingh Onnes supergeleiding.
 2009 Een zilveren microscoop van Antoni van Leeuwenhoek wordt geveild voor 347.708 euro.
 2014 De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat de ebola-epidemie in West-Afrika een van de ergste uitbraken ooit is van het virus. Er zijn al 101 mensen in Guinee aan de ziekte gestorven en tien in buurland Liberia.
 2014 Microsoft stopt met de ondersteuning van Windows XP, waardoor voor computers met dit besturingssysteem grote beveiligingsrisico's ontstaan. Zowel de Nederlandse als de Britse overheid sluit met Microsoft een miljoenendeal om de ondersteuning voor haar computers te verlengen.

zonsondergang op de Veluwe (Foto: Disbatch)
zonsondergang op de Veluwe (Foto: Disbatch) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Russische atletiekcoaches levenslang geschorst, atlete komt goed weg

Het Internationaal Sporttribunaal CAS heeft bevestigd dat twee Russische atletiekcoaches voor het leven zijn geschorst. Alexey Melnikov en Vladimir Kazarin, beiden drijvende krachten achter het Russische staatsdopingsysteem, werden eerder door wereldatletiekbond IAAF al voor het leven geschorst en CAS liet die schorsing staan.

Atlete Ekaterina Zavyalova (beter bekend als Poistogova) komt er genadig van af. Wereldantidopingagentschap WADA raadde een levenslange schorsing aan voor de winnares van olympisch brons (800 meter) in Londen, maar CAS besloot het bij twee jaar te houden. Poistogova leverde geen positieve test af, maar werd veroordeeld op basis van de undercoverbeelden die de Duitse journalist Hajo Seppelt maakte. De atlete praatte daarin uitgebreid over haar dopinggebruik en dat in de Russische atletiekwereld, wat volgens CAS telt als één dopingovertreding.

Het olympisch brons mag Zavyalova houden, want al haar resultaten worden pas vanaf 21 oktober 2014 geschrapt. Ze hoeft zo alleen het zilver van het EK indoor 2015 in te leveren. Snelwandelaar Stanislav Emelyanov is voor acht jaar geschorst en mag in 2025 weer in actie komen. Voor hem is het de tweede dopingschorsing. 

Knieblessure kost Poels ook heuvelklassiekers

Het zit Wout Poels nog altijd niet mee. De Nederlandse wielrenner van Team Sky heeft al tijden last van een knieblessure, waardoor hij onder meer Parijs-Nice moest laten schieten.

Daar komen nu ook alle heuvelklassiekers van de komende weken bij. Zo zal de 29-jarige klimmer zijn winst in Luik-Bastenaken-Luik van vorig jaar niet kunnen verdedigen. Naast La Doyenne moet Poels ook de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl aan zich voorbij laten gaan. 

Voor de wedstrijd in Limburg is het weer een tegenvaller, nadat eerder ook Robert Gesink en Tom Dumoulin zich al afmeldden. Voor Poels komt deelname aan de Tour de France, waar hij voor Chris Froome zal moeten knechen, vooralsnog niet in gevaar. 

Geen Danny van Poppel in Parijs-Roubaix

Danny van Poppel is door wielerploeg Team Sky niet in de selectie voor Parijs-Roubaix opgenomen. De 23-jarige Nederlander reed in de voorgaande twee edities goed mee, maar kent een bijzonder matig seizoen.

Sinds hij na drie etappes afstapte in de Herald Sun Tour, begin februari, reed Van Poppel zes koersen. In de Omloop het Nieuwsblad werd hij 105e, in Milaan-San Remo kwam hij als 175e aan de meet. In Kuurne-Brussel-Kuurne, de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en de Scheldeprijs van eerder deze week kwam hij niet aan de finish. 

Sky hoopt vooral met de Engelsman Ian Stannard en de Welshman Luke Rowe hoge ogen te gooien in de Hel van het Noorden. Stannard werd er vorig jaar derde, terwijl ook Rowe in prima vorm verkeert. 

Heeft Assad het gedaan of niet?

De voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Ron Paul is overtuigd dat de Syrische gifgasaanval op Khan Sheikhoun onmogelijk het werk van het regime-Assad kan zijn geweest.

Donald Trump zei immers enkele dagen eerder nog dat Assads toekomst een zaak van de Syriërs was. Dan zou het onlogisch zijn om de wereld in het harnas te jagen met zo'n aanval.

Trump wilde aanvankelijk geen militaire inmenging, maar maakte donderdagnacht een draai van 180 graden met een kruisraket-aanval op de basis Shayrat.

De standaardvisie in het westen is echter dat Assad moet hebben gedacht dat hij door Trumps eerdere woorden weg kon komen met een gifaanval op het rebellenbolwerk.

Bazelt Ron Paul maar wat conspiracy-geneuzel of niet? Hoe denk jij dat het met de gifaanval zit?

F1-weekeinde China gaat door zoals gepland

Het Formule 1-weekeinde in China gaat in principe gewoon door zoals het gepland was. Door de mist rond Shanghai kon in de vrije trainingen op vrijdag bij elkaar niet veel meer dan een half uurtje gereden worden en voor de rest van het weekeinde wordt ook niet al te best weer voorspeld.

Vrijdag gingen daardoor even geruchten rond dat de race mogelijk op zaterdag in plaats van op zondag verreden zou worden, maar dat lijkt zoals verwacht niet het geval te zijn. Men heeft besloten dat het programma gewoon afgewerkt wordt zoals het oorspronkelijk gepland stond, dus zonder extra trainingstijd en met de race gewoon op zondag.

De derde vrije training - op een paar rondjes op vrijdag na dus eigenlijk de eerste - zal gewoon om 06.00 uur Nederlandse tijd starten op zaterdag, om 09.00 uur gevolgd door de kwalificatie. Zondag om 08.00 uur start de race als de weersomstandigheden enigszins op orde zijn. 

Regisseur Far Cry 4 weg bij Ubisoft

Alex Hutchinson is weg bij Ubisoft en begint een eigen studio. Hutchinson gaf zijn visie weer in games als Far Cry 4, Assassin's Creed 3, Sims 2 en Spore. Samen met ontwikkelaar Reid Schneider en een paar anderen heeft hij Typhoon Studios opgericht. Het is nog onduidelijk wat voor games zij gaan maken, maar het budget is ongetwijfeld een beetje krapper.

Krajicek weer onder het mes: geen Fed Cup

Tennisster Michaëlla Krajicek moet wederom geopereerd worden aan haar rechterknie. Dat heeft de Nederlandse via social media bekendgemaakt. Het is bepaald niet de eerste keer dat Krajicek een knieblessure oploopt: zo moest ze de Olympische Spelen van zowel 2008 als 2012 door problemen met haar rechterknie laten schieten. 

"Alles gebeurt met een reden. Volgende week moet ik wederom aan mijn knie worden geopereerd, voor de vijfde keer in mijn nog jonge leven alweer. De laatste dagen had ik moeite met het accepteren van dit feit, maar er zit niks anders op.", schreef De Kleine Kraai op Facebook.

De Nederlandse Fed Cup-dames spelen op 22 en 23 april tegen Slowakije om in Wereldgroep 1 te mogen blijven. Voor Krajicek komt dat duel uiteraard te vroeg, terwijl ze juist eerder deze week nog was opgenomen in de selectie. In februari kwam ze voor het laatst in actie, toen Nederland in de kwartfinales van de Fed Cup met 4-1 verloor van Wit-Rusland.

Krajicek moet weer onder het mes. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Krajicek moet weer onder het mes. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Marathonloper Butter sowieso niet naar WK

Marathonloper Michel Butter zal in augustus van dit jaar sowieso niet meedoen aan het wereldkampioenschap atletiek in Londen. Voor de Nederlander komt dat te vroeg op de marathon van Rotterdam, die komende zondag gelopen wordt.

Butter zegt zich volledig op het EK van volgend jaar te richten, wat in Berlijn gehouden wordt. Als hij zondag in Rotterdam onder de WK-limiet van 2:11.00 uur duikt zal dat niks aan zijn besluit veranderen, zegt Butter. 

"Augustus is gewoon te vroeg en past niet in het traject dat ik heb uitgestippeld. Voor een echt goede marathon moet ik meer snelheid kweken en daar heb ik tijd voor nodig, maar in het najaar wil ik wel een 'major' lopen", zo doelt hij op Berlijn, Chicago of New York, de drie majors die in het najaar gelopen worden. 

Abdi Nageeye werd vorig jaar op de Olympische Spelen knap elfde op de marathon en voldeed daarmee al aan de Nederlandse WK-eis. Hij weet nog niet of hij naar Londen af zal reizen: "Ik zou het op zich wel willen, maar ik wil eerst kijken hoe het zondag gaat en na Rotterdam beslis ik dan." 

Geen bewijs voor matchfixing op Australian Open

De Tennis Integrity Unit, de groep die matchfixing in het tennis tegengaat, heeft geen bewijs kunnen vinden dat drie verdachte partijen op de Australian Open in januari daadwerkelijk gemanipuleerd zijn.

De TIU heeft dat vrijdag laten weten. Vorig jaar werden nog 292 meldingen van verdachte wedstrijden gerapporteerd door de groep die nauw samenwerkt met zowel de tennisbonden als wedkantoren. De 292 meldingen betekende een flinke stijging ten opzichte van de 246 van het jaar daarvoor en aan de hand daarvan werd besloten om nog vaker daadwerkelijk een onderzoek te starten. 

Bewijzen van gemanipuleerde wedstrijden komen meestal uit de kleinere toernooien, waar vaak geen camera aanwezig is en waar het prijzengeld niet erg hoog is. Wedstrijden van de topspelers worden echter ook onderzocht, dit keer zonder verdacht resultaat. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.