FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 april 2017

'Karma is een bitch'

Een overvaller die dacht een pizzeria in Rotterdam te overvallen afgelopen vrijdag, kreeg lik op stuk. Op het moment dat hij zijn overval pleegde, kwamen er nog twee andere mannen de zaak binnenwandelen. Deze twee bedreigden de gasten en de overvaller om er vervolgens vandoor te gaan met een nog onbekend geldbedrag. 

De eerste overvaller bleef echter niet met lege handen achter: hij wist de hand te leggen op kostbare eigendommen van het personeel. Het is niet bekend of de drie overvallers iets met elkaar te maken hebben. De enige overeenkomst is dat ze alledrie een donker trainingspak droegen. 

'FIA wil Honda te hulp schieten'

Autosportfederatie FIA overweegt om Honda te hulp te schieten. Het onderwerp wordt morgen bediscussieerd tijdens een vergadering van de Formula 1 Strategy Group. De reden is dat het Japanse merk ook in het derde jaar nog steeds worstelt en de motor ver achter ligt bij die van Mercedes, Ferrari en Renault.

De reden dat de FIA Honda mogelijk wil helpen komt vooruit uit het feit dat de huidige motorenformule tot 2020 actief blijft en dat er een plan bedacht was om de prestaties van de motoren meer gelijk te trekken. Op basis van de prestaties van de eerste drie races van 2017 zouden dan de motoren vergeleken worden met een simulatie van het circuit van Barcelona, waarna de Strategy Group gevraagd zou worden om eventueel in te grijpen. Dit zou alleen kunnen als het verschil tussen de beste en een van de andere krachtbronnen meer zou zijn dan 0,3 seconden per ronde. Omdat de Honda momenteel tekort komt zal hulp aan de Japanners besproken worden.

McLaren-teambaas Eric Boullier ziet het idee echter niet zitten. Hij gaat er vanuit dat de Japanners de situatie zelf voor elkaar krijgen, zodat zijn team vanzelf naar voren komt op de grid. "We verkeren momenteel in een situatie waarin mogelijk niet iedereen wil dat wij meer paardenkrachten uit de motor halen, maar voor de Formule 1 zou een meer gelijk speelveld wel eerlijker zijn. Bij eventuele hulp moet niet de beste motor verslagen worden, maar wel het gat tot 0,3 seconde gedicht worden."

"Het is eerlijker en goed voor de Formule 1. Het maakt het aantrekkelijker voor andere auto- en motorenfabrikanten om de sport te betreden en voor de fans is het veel beter als meer auto's dicht bij elkaar rijden. Het ingrijpen voldoet daarom aan alle lijstjes, maar we bevinden ons in een competitieve omgeving en veel mensen hebben liever de concurrentie op afstand."

Tot eind vorig jaar zou het ingrijpen betekend hebben dat Honda de motor verder zou hebben kunnen ontwikkelen, terwijl de concurrentie door bevriezingsregels dat niet in mindere mate mocht. Omdat deze regel geschrapt is, zou het kunnen dat er geen of minder snel straf volgt als er extra motorencomponenten ingezet worden, bovenop de vier toegestane dit seizoen. Hierdoor zou Honda gedurende het jaar sneller door kunnen ontwikkelen. Toestemming van alle teams is echter wel voor nodig om een dergelijke maatregel dit seizoen in te kunnen zetten.

Wielrenner met knuppel en mes aangevallen tijdens training

Wielrenner Yoann Offredo is vandaag tijdens een training aangevallen door twee mannen. De Franse wielrenner werd door zijn belagers aangevallen met een honkbalknuppel en een mes, zo vertelt hij zelf op Facebook.

"Ik werd vandaag het slachtoffer van een aanval met een breekmes en een honkbalknuppel tijdens een training. Naast de fysieke blessures, ben ik vooral geschokt. Ik ben niet kwaad, ik ben triest dat ik niet wil dat mijn kinderen ooit beginnen aan deze sport, waar ik zo van hou. Gewoonweg te gevaarlijk. Je vertrekt ’s ochtends op training en je weet niet of je nog gaat terugkeren", zo liet de 30-jarige Fransman weten. Het is nog niet bekend wat de reden van de aanval was.

Trump en Merkel overleggen over Noord-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben maandag telefonisch contact gehad over de situatie rond Noord-Korea. De leiders spraken volgens het Witte Huis onder meer over de "urgente uitdaging op veiligheidsgebied" door Pyongyang.

Trump sprak eerder ook telefonisch met de leiders van Japan en China. De Amerikaanse president bekritiseerde in het gesprek met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping de in zijn ogen agressieve opstelling van Noord-Korea. Het optreden van Pyongyang zorgt volgens Trump voor instabiliteit op het Koreaanse schiereiland.

De Verenigde Staten maken zich grote zorgen om de ontwikkelingen rond Noord-Korea, dat herhaaldelijk nucleaire- en rakettesten heeft uitgevoerd. Trump zei maandag dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bereid moet zijn om Pyongyang aanvullende sancties op te leggen. Hij noemde de status quo "onacceptabel".

"Dit is een echte bedreiging voor de wereld, of we er nou over willen praten over niet", zei de president tegen verslaggevers. "Noord-Korea is een groot probleem voor de wereld en het is een probleem dat we eindelijk moeten oplossen."

Trump en Merkel overleggen over Noord-Korea
Trump en Merkel overleggen over Noord-Korea (Foto: ANP)

Horrorfilm Get Out ook in Nederland hit

De lowbudgethorrorfilm Get Out trekt ook in Nederland volle zalen. Het veelgeprezen debuut van regisseur Jordan Peele trok in de eerste vier dagen 40.000 bezoekers. Dat blijkt uit de bezoekcijfers van de Nederlandse bioscopen.

Get Out gaat over de zwarte twintiger Chris (Daniel Kaluuya) die voor het eerst meegaat naar de ouders van zijn witte vriendin Rose (Allison Williams). Omdat haar ouders niet gewend zijn aan interraciale relaties, toont Chris zich van zijn beste kant. Toch blijft hij het gevoel hebben dat er iets niet klopt aan de ouders van Rose.

De film kreeg zowel in de VS als in Nederland lovende recensies voor de manier waarop regisseur Peele heel knap horror en sociale satire met elkaar weet te mixen. De regisseur brak eerder door met zijn show Key & Peele, waarmee hij vorig jaar een Emmy won. Ook won de horrorfilm vorige week op festival Imagine de publiekprijs Silver Scream Award.

In de VS brak Get Out al diverse records. De horrorhit, die amper 4 miljoen euro kostte, passeerde in Noord-Amerika onlangs de mijlpaal van 100 miljoen dollar winst; Peele is daarmee de eerste Afro-Amerikaanse filmmaker die met een debuutfilm dat bedrag binnensleept. Volgens Forbes is het ook de meest succesvolle bioscooptitel ooit die niet is gebaseerd op eerder gepubliceerd materiaal zoals een bekend boek of een televisieserie.

Fast and the Furious
De best bezochte film in de Nederlandse bioscopen is al bijna drie weken Fast and the Furious 8, die inmiddels bijna een half miljoen bezoekers heeft getrokken. De actiefilm met Vin Diesel, Dwayne Johnson en Jason Statham passeert wereldwijd de komende dagen de magische mijlpaal van 1 miljard dollar. Het achtste deel in de reeks krijgt over drie dagen wel stevige concurrentie van Guardians of the Galaxy 2, de nieuwste comicverfilming van producent Marvel.

De critici mochten vanaf maandagochtend hun recensies plaatsen en zijn unaniem lyrisch over de vervolgfilm.

Horrorfilm Get Out ook in Nederland hit
Horrorfilm Get Out ook in Nederland hit (Foto: BuzzE)

Derksen: "Leiding N.E.C. moet zich diep schamen"

Eerder vandaag maakte N.E.C. Nijmegen bekend dat het trainer Peter Hyballa ontslagen heeft. Die beslissing komt de clubleiding op veel kritiek te staan, onder andere zelfverklaard N.E.C.-fan Johan Derksen heeft geen goed woord over voor het ontslag van de Duitser.

"Het is echt te gek voor woorden dat Hyballa is ontslagen. De mensen die het bewind voeren bij N.E.C. moeten zich diep schamen. Ze hadden eindelijk een trainer die goed bij de club paste en dan zit er een hansworst op kantoor en een voormalig scout van FC Utrecht (Edwin de Kruijff, red.) die hem de laan uitsturen. Ik ben al heel lang supporter, maar van mij mogen ze degraderen." Zo laat Derksen weten tegenover De Gelderlander.

Ook Hans Kraaij jr. is kritisch op de beslissing van de N.E.C.-leiding."Ik heb veel respect voor de mens en de trainer Hyballa. Ondanks de slechte resultaten heeft hij echt iets teweeg gebracht. Zoals hij op de hekken van De Goffert de fans toesprak. Dan ben je echt een grote meneer. Een baas die altijd bleef doorgaan. Als Hyballa was gebleven, had ik het NEC wel gegund om zich te handhaven. Nu interesseert het me niks meer."

Naast beide heren vond De Gelderland in de ex-voorzitter van de supportersvereniging Harold Bastiaans wel iemand die begrip kon opbrengen voor de beslissing van de Nijmeegse club. "Aan de ene kant kreeg hij veel vertrouwen, waar andere clubs de trainer misschien allang hadden ontslagen. Aan de andere kant is het niet meer dan normaal dat hij ontslagen is als je zo vaak verliest. Neemt niet weg dat dit ontslag alleen maar verliezers kent."

Derksen: "Leiding van N.E.C. moet zich diep schamen" (Pro Shots)
Derksen: "Leiding van N.E.C. moet zich diep schamen" (Pro Shots)

Opnieuw winst voor EkstrŲm in WRX

Mattias Ekström heeft de tweede ronde van het World Rallycross Championship gewonnen. Op het Portugese circuit van Montalegre versloeg de Zweed in de finale onder andere Sébastien Loeb en Johan Kristoffersson. Drie weken geleden won de Zweed ook al de wedstrijd in Spanje en gaat daardoor ruim aan de leiding in de tussenstand voor het wereldkampioenschap.

Finale Montalegre (Bron: Youtube)

Na vier heats hadden twaalf coureurs zich gekwalificeerd voor de halve finales. Door het winnen van hun halve finale mochten Ekström en Petter Solberg in de finale vanaf de eerste startrij vertrekken. Solberg had de beste start en ging als leider de eerste bocht in. Ekström koos ervoor om direct de joker-ronde te nemen. Dat laatste deden ook Peugeot-coureurs Loeb en Timmy Hansen.

In de tweede ronde kreeg Solberg een lekke band met als gevolg dat hij voorbij gegaan werd door Kristoffersson en Reinis Nitiss. Uiteindelijk zou Solberg niet verder komen dan de laatste plaats. In de laatste ronde nam Kristoffersson de verplicht joker-ronde en viel daardoor terug naar plaats drie. Ekström werd nog even flink onder druk gezet door Loeb maar de Zweed gaf zijn eerste plaats niet meer uit handen.

De derde ronde van het WRX vindt plaats op de Hockenheimring in het eerste weekend van mei.

Halve finale 1
1. Petter Solberg (NOR)
2. Johan Kristoffersson (SWE)
3. Reinis Nitiss (LVA)
4. Kevin Hansen (SWE)
5. Ken Block (USA)
6. Timur Timerzyanov (RUS)

Halve finale 2
1. Mattias Ekström (SWE)
2. Sébastien Loeb (FRA)
3. Timmy Hansen (SWE)
4. Toomas Heikkinen (FIN)
5. Janis Baumanis (LVA)
6. Andreas Bakkerud (NOR)

Finale
1. Mattias Ekstrom (SWE)
2. Sébastien Loeb (FRA)
3. Johan Kristoffersson (SWE)
4. Timmy Hansen (SWE)
5. Reinis Nitiss (LVA)
6. Petter Solberg (NOR)

Ook Vanquish waarschijnlijk naar pc

Mogelijk meer goed nieuws voor pc-gamers: nadat SEGA een paar week geleden al meedeelde dat Bayonetta beschikbaar was op Steam, lijkt een subtiel detail in een Steam-update nu ook te hinten naar een pc-versie van de sci-fi-shooter Vanquish.

De Steam-versie van Bayonetta ontving eerder vandaag een update van maar liefst 22kB. De update leek geen noemenswaardige veranderingen mee te brengen, maar opeens was er een nieuw bestand, namelijk onderstaande afbeelding, te vinden in de map 'Extras' van Bayonetta:

De gehelmde persoon van het plaatje is DARPA Agent Sam Gideon, hoofdpersoon uit de hooggewaardeerde third-person shooter VanquishVanquish is gemaakt door Bayonetta-ontwikkelaar PlatinumGames, en kreeg veel lovende recensies toen het in 2010 uitkwam voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Niets is nog bevestigd, maar het is toch wel een serieuze hint. Ook toen twee week geleden de pc-versie van Bayonetta uitkwam werd die niet officieel aangekondigd. Bovendien heeft PlatinumGames in een recent interview nog te kennen gegeven dat ze het liefst al hun games naar de pc zouden porten. Helaas voor hen is deze keuze alleen geheel in handen van uitgever SEGA.

Mochten de profetieën kloppen dan is het goed mogelijk dat ook Vanquish straks net als Bayonetta resoluties tot 4K zal ondersteunen en, voor de meesten belangrijker, 60+ fps. Een hoge framerate zou een verademing zijn bij een razendsnelle third-person shooter als Vanquish, die op de vorige generatie consoles op 30 fps draaide.

NBA Play-Offs: Cavaliers als eerste ploeg naar tweede ronde

Afgelopen avond en nacht werden weer vier wedstrijden gespeeld in de play-offs in de NBA. De Cleveland Cavaliers kwamen als eerst in actie. In Indiana wonnen ze ook de vierde wedstrijd van de serie tegen de Pacers, waardoor de regerend kampioen zich als eerste ploeg plaatste voor de tweede ronde van de play-offs.

Ook de vierde wedstrijd in de serie werd uiteindelijk met een klein verschil beslist. Cleveland zegevierde met 102-106. Een 4-0 zege in een serie wordt een ‘sweep’ genoemd, maar de Pacers werden niet aan de kant geveegd. Geen enkele wedstrijd werd gewonnen met meer dan zes punten verschil en de serie had best 2-2 kunnen staan. Maar als, zou, kon.. het telt allemaal niet. De Pacers moesten niet voor het eerst hun meerdere erkennen in LeBrons team.

LeBron James was weer dominant aan beide kanten van het veld. King James scoorde 33 punten, pakte 10 rebounds en verstoorde de aanval van de Pacers met vier steals en twee blocks. In de laatste minuut scoorde James een driepunter die zijn ploeg een voorsprong van één punt gaf en ontfutselde hij in de volgende aanval Thaddeus Young de bal.

Kyrie Irving, door coach Tyrone Lue op de bank gehouden in het laatste kwart van wedstrijd drie, scoorde 28 punten voor de kampioen.

Bij Indiana heeft Paul George mogelijk zijn laatste wedstrijd gespeeld. Zijn contract loopt af en hij is deze zomer een ‘restricted free agent’. Dit houdt in dat elke ploeg hem een contract mag aanbieden. Als de Pacers hetzelfde salaris willen betalen als het hoogste bod dat George krijgt, dan blijft hij bij Indiana. De maximaal toegestane salarissen in de NBA gaan deze zomer weer flink omhoog en het is zeker dat George ergens een contract van ruim 30 miljoen dollar per jaar kan tekenen. Indiana zal dit bedrag waarschijnlijk ook bieden. De miljoenen zijn leuk, maar nu geen troost voor de speler die een week geleden verzuchtte het zat te zijn om van LeBron James te verliezen.

Cavs verslaan de Pacers. Weer. Bron: YouTube

De Houston Rockets en de Oklahoma City Thunder speelden de vierde wedstrijd van hun serie. Deze werd in Oklahoma City gespeeld, met een 2-1 voorsprong voor Houston. De eerste helft kregen de fans de sociale ‘there is no I in team’ Russell Westbrook te zien. De Thunder stonden bij rust met 58-54 voor en Westbrook had op dat moment al een triple double genoteerd.

De tweede helft werd een rommelig geheel, maar spannend was het wel. Houston besloot de impopulaire tactiek te hanteren om bewust fouten te maken op de slechtste vrijeworpschutter van de tegenstander. Bij de Thunder is dat Andre Roberson. De tactiek werkt lang niet altijd en de fans zijn de grootste verliezers van deze tactiek, maar in deze wedstrijd maakte Hack-a-Roberson het verschil.

De forward die in wedstrijd drie al zijn vijf vrije worpen had gemist, mocht nu twaalf keer aanleggen. Hij maakte slechts twee van deze schoten en de Thunder zagen de Rockets hierdoor langszij komen. De camera’s zoomden in op de bank van de Rockets, waar de spelers hardop lachten na weer een gemiste vrije worp van de tegenstander.

Aan het eind van de wedstrijd keek Oklahoma City tegen een achterstand van vier punten aan. Steven Adams stond ditmaal op de vrije worplijn en in die situatie was het beter om te missen dan te scoren. Door te missen heb je de kans op een aanvallende rebound en kan je nog twee of drie punten scoren. Adams mikte de bal perfect op de voorkant van de ring, ving zijn eigen schot en passte in één beweging naar Westbrook die al klaarstond om een driepunter raak te schieten. Hert verschil was weer één punt. Om deze misser konden de Rockets-spelers niet lachen.

In de daaropvolgende aanval besliste een onwaarschijnlijke held echter de wedstrijd. De Braziliaan Nene, bezig aan zijn vijftiende seizoen in de NBA, speelde waarschijnlijk de beste wedstrijd van zijn carrière. In ieder geval op het niveau van de play-offs. Nene maakte alle twaalf zijn schoten en eindigde met 28 punten en tien rebounds. Hij zette met een score en bonus vrijeworp de stand op 107-111. Dit was niet meer in te halen voor de thuisploeg, die uiteindelijk met 109-113 verloor.

Boston trok in Chicago de stand in de serie met de Bulls gelijk. Na een 0-2 achterstand won Boston beide uitwedstrijden.  Na één kwart basketbal had Boston al een18-30 voorsprong. Halverwege het derde kwart wisten de Bulls nog even een voorsprong te pakken, maar de Celtics wonnen uiteindelijk vrij simpel met 95-104.

Chicago weet na het uitvallen van Rajon Rondo niet wat ze met de point guard positie aan moeten. Jerian Grant mocht starten tegen Boston. Na vier minuten stonden de Bulls met 4-14 achter en nam coach Hoiberg een time-out. Grant had drie schoten gemist en werd weggespeeld door Isaiah Thomas. Na een venijnige crossover van Thomas viel Grant volledig uit balans achterover. Het was het soort actie waarvoor je op social media helemaal afgeslacht wordt. Hoiberg zag zich genoodzaakt de jonge guard uit het veld te halen. Grant kwam niet meer terug.

Zijn vervanger Michael Carter-Williams, ooit beste rookie van het jaar, deed het niet veel beter. In acht minuten speeltijd kwam hij niet tot schieten en leed hij twee keer balverlies. Boston bouwde vrolijk verder aan de voorsprong met Carter-Williams op het veld. De rest van de wedstrijd mocht de normaal weinig spelende Isaiah Canaan het proberen en hij deed het redelijk. Waarschijnlijk zal hij het restant van de serie de eerste keus van de Bulls zijn.

Isaiah Thomas leidde de Celtics naar de winst. De kleine guard maakte 33 punten. Bij Chicago was Jimmy Butler goed voor hetzelfde aantal.

Wedstrijd vijf zal weer in Boston zijn, waar de Celtics hopen als eerste thuisploeg in de serie een wedstrijd te winnen.

De laatste wedstrijd van de avond was in Los Angeles tussen de Clippers en de Utah Jazz. Los Angeles had een 2-1 voorsprong in de serie, die deels wordt bepaald door blessures. In de vorige wedstrijd viel Blake Griffin uit met wat, na medisch onderzoek, een gekneusde teen bleek te zijn. Fans reageerden verontwaardigd. De huidige generatie wordt wel eens verweten ‘soft’ te zijn en veel mensen vonden het onbegrijpelijk dat een teenkneuzing een reden is om niet te spelen in de play-off. Al snel bleek echter dat de blessure dusdanig ernstig is dat Griffin de rest van de play-offs niet meer in actie komt. De Clippers verliezen hiermee hun een-na-beste speler.

Bij Utah keerde de belangrijkste speler van de ploeg juist weer terug voor wedstrijd vier. De Franse center Rudy Gobert viel in de eerste aanval van de eerste wedstrijd uit met een knieblessure. Met de Stifle Tower onder de basket wordt het voor de Clippers een stuk lastiger om onder de basket te scoren.

De wedstrijd golfde ruim veertig minuten op en neer. In de laatste paar minuten liep Utah weg bij de thuisploeg en won met 98-105. Voor de tweede keer deze serie was veteraan Joe Johnson de held voor Utah. Johnson was jarenlang het antwoord op de vraag ‘wie is de meest overbetaalde speler in de NBA?’ toen hij zich jarenlang royaal liet betalen door de Brooklyn Nets. Bij Utah is hij gewoon een bijzonder nuttige, ervaren speler. Met dertien punten in het slotkwart leidde hij de comeback en de eindsprint in.

Een andere held in de wedstrijd, iets onverwachter, was de Australiër Joe Ingles. Ingles is bezig aan zijn derde NBA-seizoen voor de Utah Jazz. In 2014 stond hij tijdelijk onder contract bij de Los Angeles Clippers, maar coach Doc Rivers besloot hem voor het begin van het seizoen te laten gaan om plaats te maken voor Jared Cunningham. Ingles maakte twee cruciale driepunters in de slotminuten en eindigde met acht punten en elf assists. Jared Cunningham speelt tegenwoordig in de Chinese basketbalcompetite.

Uitslagen

Indiana Pacers – Ceveland Cavaliers 102-106
Oklahoma City Thunder – Houston Rockets 109-113
Chicago Bulls – Boston Celtics 95-104
Los Angeles Clippers – Utah Jazz 98-105

Eastern Conference play-offs

Boston Celtics 2 – 2 Chicago Bulls
Cleveland Cavaliers 4 – 0 Indiana Pacers
Toronto Raptors 2 – 2 Milwaukee Bucks
Washington Wizards 2 – 1 Atlanta Hawks

Western Conference play-offs


Golden State Warriors 3 – 0 Portland Trail Blazers
San Antonio Spurs 2 – 2 Memphis Grizzlies
Houston Rockets 3 – 1 Oklahoma City Thunder
Los Angeles Clippers 2 – 2 Utah Jazz

AZ hofleverancier voor Oranje Onder 17 op EK

AZ is hofleverancier van Oranje onder 17 dat volgende maand meedoet aan het Europees kampioenschap in Kroatië. Myron Boadu, Jasper Schendelaar, Justin de Haas en Thijs Oosting zitten namens de Alkmaarse club bij de selectie van achttien spelers. 

FC Utrecht volgt met drie spelers. Bondscoach Kees van Wonderen heeft Fabian de Keijzer, Mohamed Mallahi, Tommy St. Jago opgenomen van de club uit de Domstad. Van Ajax, Feyenoord en PSV zijn respectievelijk één, twee en twee spelers geselecteerd.

Oranje Onder 17 werkt op zondag 30 april in Amstelveen een training af alvorens de ploeg een dag later naar Zagreb vliegt. Daar heeft de ploeg nog een paar dagen om zich voor te bereiden op de eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne, op donderdag 4 mei in Sesvete. Drie dagen later is in Velika Gorica Noorwegen de tegenstander en de poule wordt op woensdag 10 mei in Zapresic afgesloten tegen Engeland. Afhankelijk van de resultaten volgen daarna nog een kwartfinale (13 mei), halve finale (16 mei) en finale (19 mei). De beste vijf landen van dit EK plaatsen zich voor het WK onder 17 later dit jaar in India. 

Van Wonderen geeft Engeland in de poule de favorietenrol. "Een ongelooflijk sterk team, dat hebben we tijdens een oefenduel in Portugal eerder dit jaar al gemerkt. Als het team compleet is, is Engeland voor mij de grote favoriet. Wij moeten gewoon zorgen dat we bij de eerste twee van de groep zitten."

Onder 17 werd in 2011 en 2012 onder leiding van Albert Stuivenberg twee keer op rij Europees kampioen. Vorig jaar reikte de ploeg in Azerbeidzjan tot de halve finale, waarin Portugal met 2-0 te sterk bleek. "We zijn het hele jaar met een proces bezig, waarvan de eindronde in feite de slagroom op de taart is. Voor de jongens wordt het hoe dan ook een prachtige ervaring, waar ze de rest van hun carrière profijt van gaan hebben", aldus Van Wonderen.

De definitieve selectie:

Zakaria Aboukhlal (Willem II), Mitchel Bakker (Ajax), Myron Boadu (AZ), Achraf el Bouchataoui (Feyenoord), Thomas Buitink (Vitesse), Tijn Daverveld (PSV), Juan Familia Castillo (Chelsea), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Justin de Haas (AZ), Dogucan Haspolat (Excelsior), Fabian de Keijzer (FC Utrecht), Delano Ladan (ADO Den Haag), Mohamed Mallahi (FC Utrecht), Andrew Mendonca (PSV), Thijs Oosting (AZ), Kik Pierie (sc Heerenveen), Jasper Schendelaar (AZ), Tommy St. Jago (FC Utrecht).

Stand-by:
Sven Botman (Ajax), Jurgen Ekkelenkamp (Ajax), Liam van Gelderen (Ajax), Jay Gorter (AZ), Brad van Hoeven (Sparta Rotterdam), Daniel van Kaam (FC Groningen), Orkun Kokcu (Feyenoord), Robin Lathouwers (AZ), Koen Oostenbrink (PSV), Ian Smeulers (Feyenoord), Giovanni de la Vega (Ajax).

McLaren wil in Sochi de finish halen

Het seizoen van McLaren-Honda is nog niet bepaald om over naar huis te schrijven. Pas één keer haalde één van de oranje bolides de finish, dat was de Belg Stoffel Vandoorne in Melbourne. Voor de Grand Prix van Rusland in Sochi heeft het team één doel: ze willen aan de eindstreep komen, het liefst met twee wagens.

"Een positief resultaat voor ons in Sochi zou, na alle problemen met de betrouwbaarheid, zijn om met beide auto's te finishen", aldus Fernado Alonso, zo lezen we op GPupdate.nl. "Dat is de eerste stap. Ik heb de tests in Bahrein na de race gevolgd en het is goed dat we daar veel kilometers hebben kunnen maken. Hopelijk plukken we daar de vruchten van."

"Honda werkt hard aan een oplossing voor het probleem met de MGU-H, zodat we in ieder geval met beide auto's de race uit kunnen rijden", zo vertelt teambaas Eric Boullier. "Op weg naar Sochi hopen we vooral op probleemloze sessies, dat is de enige manier om tot representatieve prestaties te komen. De verschillen zijn doorgaans klein in de Grand Prix van Rusland, hopelijk krijgen we de kans om mee te doen in het gevecht."

Vandoorne is voorzichtig optimistisch, al is hij zich bewust van het harde werk wat het team nog zal moeten verrichten. "Na de moeilijke weken die we achter de rug hebben was de testdag in Bahrein bemoedigend. Die boost hadden we even nodig. We zullen het lastig krijgen op een circuit als Sochi waar veel draait om topsnelheid, maar onze focus moet liggen op het maximaliseren van de baantijd en werken aan de betrouwbaarheid. Een 'clean' weekend, zonder problemen, biedt ons de meeste kans om extra performance te vinden voor de race. We gaan ons best doen met hetgeen we nu voor handen hebben."

Mocht het team wederom voortijdig de spullen moeten inpakken dan kunnen ze altijd bij Max Verstappen terecht voor een goede restauranttip.

McLaren wil in Sochi de finish halen (Pro Shots / Action Images)
McLaren wil in Sochi de finish halen (Pro Shots / Action Images)

Interpol vindt 9000 besmette servers

Een operatie gericht tegen cybercrime van Interpol en onderzoekers uit zeven landen uit Zuidoost-Azië heeft in de Aziatische regio bijna 9000 met malware besmette computerservers en honderden besmette websites aan het licht gebracht. Dat heeft de Singaporese cybercrime-afdeling van de internationale politieorganisatie maandag bekendgemaakt.

Verschillende soorten malware, die zich bijvoorbeeld richten op financiële instellingen, DDoS-aanvallen uitvoeren of spam verspreiden, werden aangetroffen op de besmette servers. Bijna 270 websites hadden bovendien malware in de code, waaronder overheidswebsites met persoonlijke gegevens van burgers.

De operatie volgde op een aanval eerder dit jaar op het ministerie van Defensie van Singapore, waarbij de persoonlijke gegevens van 850 militairen en medewerkers waren gestolen in wat het ministerie een gerichte en geplande aanval noemde.

Interpol vindt 9000 besmette servers
Interpol vindt 9000 besmette servers (Foto: ANP)

Vrouw aangehouden voor 'stalken' 112

De politie heeft een 46-jarige vrouw uit Maastricht aangehouden die het afgelopen half jaar 263 keer het alarmnummer 112 belde. Haar telefoon is in beslag genomen, meldde de politie maandag.

Binnen een kwartier belde de vrouw regelmatig tien keer of vaker het alarmnummer. Tijdens het gesprekje bleek dan vervolgens dat er geen dringende reden was om 112 te bellen. Deze telefoontjes blokkeren de hulplijn waardoor echte noodoproepen mogelijk te laat doorkomen, aldus de politie.

Vrouw aangehouden voor 'stalken' 112
Vrouw aangehouden voor 'stalken' 112 (Foto: BuzzO)

Cel voor hoogbejaarde vrouw die man doodstak

Een 89-jarige Amsterdamse vrouw is maandag veroordeeld tot vier jaar celstraf, omdat zij haar één jaar jongere echtgenoot heeft doodgestoken. Hoewel de vrouw zelf ontkende, acht de rechtbank toch bewezen dat zij de dader is.

De man overleed in januari 2015 in hun woning in Amsterdam-Oost. De vrouw had zelf de hulpdiensten gebeld maar toen de politie aankwam, was de man al overleden. Hij had een steekwond in zijn borstkas.

De vrouw kon niet verklaren hoe haar man aan de fatale verwonding was gekomen. De rechtbank gaat ervan uit dat de vrouw haar man heeft gedood met een keukenmes. Hoewel zij het mes had afgewassen en teruggezet in het messenblok, zaten er bloedsporen op.

Het echtpaar leidde een teruggetrokken bestaan. De man was ziek en aangewezen op de zorg van zijn vrouw, maar zij kon die niet voldoende bieden. Niets wees erop dat de man klaar was met zijn leven. Bovendien was zorg elders mogelijk.

De vrouw is geestelijk helder. Vanwege haar hoge leeftijd en omdat ze geen strafblad heeft, is de straf lager dan in soortgelijke gevallen. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Cel voor hoogbejaarde vrouw die man doodstak
Cel voor hoogbejaarde vrouw die man doodstak (Foto: ANP)

N.E.C. ontslaat trainer Hyballa

Peter Hyballa is niet langer trainer van N.E.C. Nijmegen. De club heeft de oefenmeester de laan uitgestuurd vanwege een dramatische reeks.

N.E.C. verloor twaalf van zijn laatste dertien wedstrijden en moet vrezen voor degradatie. Ook het belangrijke duel met Excelsior werd afgelopen weekend verloren, waardoor het bestuur van N.E.C. aan de bel heeft getrokken.

De club meldt via zijn officiële kanalen dat het de trainer op straat heeft gezet. Hierdoor zal N.E.C. het de laatste twee competitiewedstrijden zonder Hyballa moeten doen.

In afwachting van een nieuwe hoofdtrainer is Patrick Pothuizen tijdelijk toegevoegd aan de technische staf.

De club zal er alles aan moeten doen om degradatie te ontlopen. N.E.C. staat momenteel zeventiende op de ranglijst en staat twee punten achter op nummer vijftien Roda JC. De ploeg neemt het volgende week in eigen huis op tegen AZ, waarna een week later het uitduel met Heerenveen volgt.

N.E.C. ontslaat trainer Hyballa (Pro Shots / Joep Leenen)
N.E.C. ontslaat trainer Hyballa (Pro Shots / Joep Leenen)

Elia sneert: "Ajax doet het met hun mond, wij laten het zien"

Feyenoord heeft gisteren een reuzestap gezet naar de landstitel door zelf te winnen van Vitesse (0-2) en zag ook hoe PSV won van concurrent Ajax (1-0). Dat de spanning er lang was in de competitie was te merken. Er werd veel gesproken en geschreven, maar de grootste aanvallen in deze woorden-oorlog kwamen vooral uit het Ajax-kamp. Na de misstap van Ajax, kon de vleugelspeler van Feyenoord Eljero Elia, het niet laten om een trap na te geven.

De Amsterdammers hielden lang hoop op een kampioenschap ten koste van Feyenoord na de reeks overwinningen en het zien ploeteren van Feyenoord. Enkele weken terug troffen beide rivalen elkaar in Amsterdam. Ajax was met zeer overtuigend spel de winnaar (2-1) en zag daarmee het gat van 6 punten verkleinen naar 3. Enkele spelers van Ajax zagen de Amsterdammers wel kampioen worden en deden een poging om Feyenoord nerveus te maken.

De Rotterdammers bleven bescheiden, zelfs na de cruciale zege op Vitesse. Echter kon Elia het niet laten om Ajax nog even terecht te wijzen: "Zij doen het met hun mond, wij laten het op het veld zien", aldus de 30-jarige buitenspeler.

Elia sneert: "Ajax doet het met hun mond, wij laten het zien" (Pro Shots / Erwin Spek)
Elia sneert: "Ajax doet het met hun mond, wij laten het zien" (Pro Shots / Erwin Spek)

Bahama's in kolkend stadion naar goud in prachtig slotstuk World Relays

De World Relays, het officieuze wereldkampioenschap voor estafettes, zijn op de Bahama's afgesloten met een fantastische strijd op de gemengde 4x400 meter, een incourant onderdeel, maar desalniettemin goed voor het nodige spektakel.

De teams bestaan uit twee mannen en twee vrouwen, die in willekeurige volgorde ingezet mogen worden. Dat leverde in Nassau een interessante race op, want de toplanden hadden niet allemaal dezelfde volgorde. Het thuisland was vooraf de favoriet en dat was niet gek: met Steven Gardiner hebben ze de snelste 400 meter-loper van dit jaar en Shaunae Miller-Uibo is de olympisch kampioene.

Elk team begon met een man, gevolgd door een vrouw, en het topduo Gardiner en Miller-Uibo liep naar een grote voorsprong. De kampioene gaf het stokje over aan Anthonique Strachan en daar werd het interessant. Ze werd achterna gezeten door Paul Dedewo uit de VS en sprinter Emmanuel Callender uit Trinidad & Tobago. 

Dedewo ging Strachan ruim voorbij, maar met Michael Mathieu hadden de Bahama's een mannelijke slotloper die ook nog eens tot de mondiale subtop behoort. Claudia Francis moest de Amerikaanse eer hooghouden, maar was in een weliswaar niet afgeladen, maar wel kolkend Thomas Robinson Stadium opgejaagd wild voor Mathieu. Onder begeleiding van de lokale junkanoo-band en aangemoedigd door uit hun plaat gaande Bahamanen snelde Mathieu voorbij de Amerikaanse op weg naar goud. De VS pakte wel het zilver, het brons ging naar Jamaica.

Het prachtige slotstuk van de World Relays op de Bahama's (Bron: YouTube)

Bardiani gaat vol voor de aanval in de Giro

De eerste officiële selectie voor de Giro d'Italia is bekend. De ProContinentale formatie Bardiani-CSF start op 5 mei op Sardinië met een ploeg vol aanvallers, zoals te verwachten viel. Alle negen renners zijn Italianen en dat is niet zo vreemd: Bardiani heeft geen enkele niet-Italiaan onder contract.

Na de Tour of the Alps en de Ronde van Kroatië van afgelopen week zijn de laatste twijfels weggenomen, zo meldt de ploeg op haar website. Nicola Ruffoni maakte in Kroatië een prima indruk met twee sprintzeges en zal zich in de Giro dan ook op de massasprints gaan richten.

Het 20-jarige talent Vincenzo Albanese debuteert in een grote ronde, net als de één jaar oudere Lorenzo Rota. Drie van de negen renners hebben al eens een etappe gewonnen in de Giro. Giulio Ciccone deed dat vorig jaar, Nicola Boem in 2015 en Stefano Pirazzi in 2014. 

De 30-jarige Pirazzi begint aan zijn achtste Giro op rij en zal vermoedelijk weer veelvuldig ten strijde trekken, waardoor we de kreet Tutti Pazzi per Pirazzi ongetwijfeld weer regelmatig langs zien en horen komen. Enrico Barbin won in februari een etappe in de Ronde van Langkawi, zijn eerste profzege, en wordt beloond met een plek in de Giroploeg.

Bardiani-CSF
Vincenzo Albanese (ITA)
Simone Andreetta (ITA)
Enrico Barbin (ITA)
Nicola Boem (ITA)
Giulio Ciccone (ITA)
Mirco Maestri (ITA)
Stefano Pirazzi (ITA)
Lorenzo Rota (ITA)
Nicola Ruffoni  (ITA)

Jazzy Jeff & The Fresh Prince op tournee

Dj Jazzy Jeff and The Fresh Prince gaan officieel weer op tournee. Het hiphopduo bestaande uit Jeffrey A. Townes en Will Smith is een van de headliners op MTV Summerblast op 26 augustus in Kroatië en speelt een dag later op het Livewire Festival in Blackpool. "And this is happening", twittert Jazzy Jeff maandag bij een video waarin de comeback wordt aangekondigd.

Jazzy Jeff en The Fresh Prince maakten in de jaren negentig furore met klassiekers als Summertime en Yo home to Bel Air, het themanummer van de sitcom The Fresh Prince of Bel-Air. In de serie speelden Townes en Smith beiden een rol.

Hoewel het duo nooit officieel uit elkaar is gegaan werkten de twee de afgelopen decennia nauwelijks meer met elkaar. Smith stortte zich op zijn Hollywood-carrière terwijl Townes in de muziekindustrie actief bleef. Vorig jaar hintten de twee al wel op een reünietour.

Verschillende Amerikaanse media denken dat dit wel eens de start kan zijn van een grote comeback van Smith in de muziek. De acteur, die naast zijn singles met Jazzy Jeff ook vele solohits scoorde, zei in de afgelopen jaren vaker dat hij klaar is voor een terugkeer. Zijn laatste album stamt alweer uit 2005.

Jazzy Jeff & The Fresh Prince op tournee
Jazzy Jeff & The Fresh Prince op tournee (Foto: BuzzE)

Papegaai rouwt om overleden wielrenner Scarponi

Vaak als wielrenner Michele Scarponi in zijn woonplaats Filottrano aan het trainen was kreeg hij gezelschap van zijn trouwe trainingsmaatje. Geen ploeggenoot of een lokale amateur, maar Frankje, een blauwgele ara. Zaterdag overleed Scarponi nadat hij door een busje geschept was tijdens een vroege trainingsrit op 37-jarige leeftijd. Dinsdag wordt hij begraven, in zijn wielerkleding.

Scarpa zette regelmatig foto's en filmpjes online waarin Frankje haar opwachting maakte. De vogel kwam dan bij de renner achterop zitten, landde op zijn helm of arm of vloog een heel stuk mee, tot groot plezier van Scarponi. Hij was overigens niet de eigenaar van de in Filottrano bekende Frankje, dat is Giacomo Luchette, die de vogel van jongs af aan opgevoed en verzorgd heeft.

Na het overlijden van Scarponi nam Luchette Frankje mee naar de kruising waar het noodlot toesloeg voor de Girowinnaar van 2011. Op de Facebookpagina van de papegaai - want elke zichzelf respecterende papegaai heeft uiteraard een eigen Facebookpagina - verscheen vervolgens een foto die vele wielervolgers pijn deed: op een verkeersbord bij de kruising, boven een aantal bossen bloemen, zat Frankje. Ogenschijnlijk wachtend op haar trainingsmakker, die nooit meer met haar over de wegen van Filottrano zal scheren.

Klacht tegen president Duterte bij Strafhof

Een Filipijnse advocaat heeft bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een klacht ingediend tegen de Filipijnse president Rodrigo Duterte en belangrijke medewerkers van hem. Daarin beschuldigt hij hen van misdaden tegen de menselijkheid bij het bestrijden van de drugscriminaliteit.

De advocaat baseert zich op de verklaring van Edgar Matobato, die voor de senaat van de Filipijnen heeft verklaard dat hij deel uitmaakte van een moordcommando dat opereerde op bevel van de president. Volgens de klacht zijn Duterte en elf hoge regeringsmedewerkers aansprakelijk voor moord.

Het Internationaal Strafhof had eerder zijn zorgen uitgesproken over de wijze waarop Duterte de drugscriminelen bestrijdt. Daarbij zouden bijna 9000 doden zijn gevallen. Volgens een woordvoerder van Duterte is dat niet waar.

Klacht tegen president Duterte bij Strafhof
Klacht tegen president Duterte bij Strafhof (Foto: ANP)

Schaatser Van Beek ondanks positieve EPO-test vrijgesproken

Schaatser Thom van Beek heeft een engeltje op zijn schouder. De 26-jarige marathonschaatser is door de tuchtcommissie van schaatsbond KNSB vrijgesproken van het gebruik van doping. 

Van Beek leverde begin vorig jaar een positieve dopingtest af. Na een marathon in Tilburg bleek hij good old EPO gebruikt te hebben, wat hem uiteraard een voorlopige schorsing opleverde. LottoNL-Jumbo, de ploeg van onder meer Sven Kramer, zette hem logischerwijs buiten de deur. 

De schaatser hield vol onschuldig te zijn en vroeg hulp aan dopingexpert Douwe de Boer, gelieerd aan het UMC in Maastricht. Na veertien maanden procederen is Van Beek nu dan vrijgesproken, hoewel niet helemaal duidelijk is gemaakt waarom dat precies het geval is.

"De tuchtcommissie van de KNSB heeft ingezien dat er van een eerlijk proces geen sprake is geweest", zegt Van Beek in een summier statement. De Boer zegt dat er 'gewoon veel te veel vraagtekens' waren. Volgens hem is de procedure niet correct verlopen en was er, ondanks de positieve test op EPO, onvoldoende bewijs. 

De KNSB en de Nederlandse Dopingautoriteit hebben nog niet gereageerd op de opvallende uitspraak, waardoor nog niet duidelijk is hoe de vork precies in de steel steekt. 

Sylvana hoeft DENK geen vergoeding te betalen

Sylvana Simons hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de stichting achter haar voormalige politieke partij DENK. Die eiste in totaal 62.000 euro omdat ze zich niet aan haar opzegtermijn zou hebben gehouden en haar geheimhoudingsplicht had geschonden door zich negatief uit te laten over DENK. De kantonrechter in Amsterdam bepaalde maandag dat hier geen sprake van is geweest.

Dat Simons op 24 december vorig jaar een e-mail stuurde waarin ze aangaf dat ze zich terugtrok als kandidaat-Kamerlid voor DENK, betekent volgens de rechter niet dat de stichting achter de partij mocht aannemen dat zij haar arbeidsbijeenkomst wilde beëindigen. Simons heeft echter wel berust in het ontslag op staande voet dat de stichting haar later heeft gegeven, waardoor de arbeidsovereenkomst wel is beëindigd. Dit ontslag is volgens de rechter niet rechtsgeldig gegeven, waardoor de stichting nu haar een vergoeding van een kleine 5000 euro aan salaris en enkele toeslagen moet betalen.

Verder stond het Simons volgens de rechter vrij zich kritisch uit te laten over de keuzes en denkbeelden van de partij. Ze heeft het in haar arbeidscontract "zeer vaag geformuleerde" geheimhoudingsbeding dan ook niet geschonden. Bovendien was ze in dienst van de stichting en niet van DENK, luidt het oordeel.

Simons vertrok omdat ze zich naar eigen zeggen niet meer kon vinden in de stijl van DENK. Ook was ze teleurgesteld over de wijze waarop de partij reageerde op bedreigingen aan haar adres. Daarop richtte de presentatrice een nieuwe partij op: Artikel 1. Ze behaalde hiermee echter niet genoeg stemmen tijdens de verkiezingen voor een plek in de Tweede Kamer.

Sylvana hoeft DENK geen vergoeding te betalen
Sylvana hoeft DENK geen vergoeding te betalen (Foto: ANP)

'Noord-Korea wacht met nieuwe kernproef'

Noord-Korea zal op korte termijn vermoedelijk geen nucleaire of rakettesten uitvoeren. Dat zeggen Zuid-Koreaanse legerfunctionarissen tegen The Korea Times. Ze verwachten dat het regime in Pyongyang een afwachtende houding aanneemt vanwege de Chinese druk en de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio.

"Amerikaanse troepen en hun wapens zijn hier voor een oefening", zei een van de bronnen. "Het zou lastig zijn voor Kim Jong-un om met nieuwe provocaties te komen." De functionaris stelde dat het aannemelijk is dat Pyongyang wacht tot de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militairen de gezamenlijke oefening hebben afgerond.

Zuid-Korea is in hoge staat van paraatheid in de aanloop naar een belangrijke viering in Noord-Korea, de 85e verjaardag van de oprichting van het volksleger dinsdag. Waarnemers hebben eerder gezegd dat Pyongyang klaar lijkt te zijn om een nieuwe kernproef uit te voeren.

'Noord-Korea wacht met nieuwe kernproef'
'Noord-Korea wacht met nieuwe kernproef' (Foto: ANP)

PPG Industries verhoogt bod op AkzoNobel

PPG Industries heeft zijn bod op AkzoNobel aanzienlijk verhoogd. Het Amerikaanse verf-en chemieconcern is nu bereid 96,75 dollar per aandeel op tafel te leggen, wat in totaal neerkomt op bijna 27 miljard euro.

PPG bood eerder 90 euro per aandeel voor AkzoNobel, dat de avances van de Amerikanen tot dusver echter resoluut van de hand wees. Van de nu geboden 96,75 euro per aandeel, inclusief het nog door AkzoNobel te betalen slotdividend, zal 61,50 in contanten worden voldaan.

In een openbaar gemaakte brief aan topman Ton Büchner en president-commissaris Antony Burgmans dringt PPG opnieuw aan op overleg. Het bedrijf spreekt van "een laatste uitnodiging", maar laat zich niet uit over eventuele vervolgstappen als de top van AkzoNobel daar niet op ingaat.

Groeimogelijkheden

PPG blijft erbij dat een samengaan met AkzoNobel het beste is voor alle belanghebbenden van beide bedrijven. Niet alleen voor de aandeelhouders, maar bijvoorbeeld ook voor het personeel, dat kan profiteren van de betere groeimogelijkheden die lonken dankzij schaalvergroting.

Voor het plan dat zijn Nederlandse branchegenoot vorige week ontvouwde om zelf meer aandeelhouderswaarde te creëren, heeft PPG geen goed woord over. De beoogde opsplitsing van AkzoNobel levert volgens de Amerikanen twee kleinere bedrijven op waarvan nog valt te bezien hoe die op eigen benen zullen presteren.

Verder stelt PPG dat het eventuele mededingingsbezwaren tegen een fusie inmiddels in kaart heeft gebracht, en erop vertrouwt dat die te overwinnen zijn. Om dat te onderstrepen is het bedrijf bereid een boeteclausule af te spreken mocht een fusie alsnog afketsen.

PPG Industries verhoogt bod op AkzoNobel
PPG Industries verhoogt bod op AkzoNobel (Foto: ANP)

Veel schade door botsing trein en graafmachine

Een botsing tussen een goederentrein en graafmachine bij Deurne heeft maandag veel schade veroorzaakt op het spoor. Omdat de graafmachine een stukje door de trein werd meegesleurd is een aantal bovenleidingen geraakt. Ook zijn drie portalen beschadigd waaraan de bovenleidingen aan hangen. Verder moeten de overweg en een deel van het spoor worden gerepareerd en is de grond en het spoorgrind vervuild met diesel van de graafmachine en olie van de trein.

Tussen Helmond en Horst-Sevenum rijden de hele dag geen treinen. "Het kost wel de hele dag om alles te repareren. Er moet ook onderzoek worden gedaan door de politie, ProRail en de Inspectie Leefomgeving en Transport", aldus ProRail.

Pier Eringa, president-directeur van ProRail, heeft de plek van het ongeluk maandag bezocht. Hij heeft namens ProRail laten weten geschrokken te zijn en alles op alles te zetten om treinen zo snel mogelijk weer te laten rijden.

De graafmachine kwam vast te zitten op het spoor. De bestuurder kon op tijd uit het voertuig stappen. Een paar wagons van de goederentrein bevatten chemische stoffen, maar volgens de brandweer zijn de wagons niet beschadigd en zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Veel schade door botsing trein en graafmachine
Veel schade door botsing trein en graafmachine (Foto: ANP)

Klaassen baalt stevig: "Het is gewoon klote"

Ajax-aanvoerder Davy Klaassen was bijzonder teleurgesteld na afloop van het topaffiche tegen PSV, maar wil nog niet spreken van een verloren jaar.

"In de eerste helft hebben we natuurlijk echt slecht gespeeld. We mogen trots zijn op hoe we in de tweede helft wel karakter hebben getoond", liet de middenvelder van de Amsterdammers weten tegenover FOX Sports.

"Het is gewoon klote. Je bent enorm moe. In de eerste helft hebben we slecht gespeeld en kregen we de druk er niet op", vervolgde Klaassen, die met Ajax dus vooral uitgeblust leek.

Een mirakel zou nog voor de landstitel kunnen zorgen bij de Amsterdammers, iets waar Klaassen eigenlijk niet meer in durft te geloven. "De titelstrijd lijkt nu wel beslist. We hebben nog maar een heel kleine kans."

Bendsneyder na crash: "Race was een ramp"

Voor Moto3-coureur Bo Bendsneyder zit het dit seizoen allemaal niet bepaald mee. In Qatar ging hij onderuit, in Argentinië was het tempo bijzonder ver te zoeken en zondag was het in de Verenigde Staten na krap twee rondjes door een zelf veroorzaakte crash ook alweer voorbij. Meestrijden om het kampioenschap, wat met het topteam van KTM Ajo zeker de bedoeling was, zit er nog absoluut niet in.

"De race was een ramp", was de jonge Rotterdammer na afloop duidelijk. "Tijdens de race stond er meer wind dan in de warm-up van 's ochtends en op een geveven moment verloor ik de controle over de voorkant. We konden aan de gegevens zien dat ik niks anders deed dan in de andere rondjes, maar dit hoort allemaal bij racen", klonk hij teleurgesteld.

"Het is natuurlijk enorm jammer, maar toch gaat de blik op de volgende race. We hebben wel wat positieve dingen mee kunnen nemen uit Austin, we hebben veel progressie geboekt tijdens het weekeinde. De pijlen gaan nu op Jerez en we zullen er alles aan doen om de race daar gewoon uit te rijden, dan blijf ik ook vechten tot het einde."

Het weekeinde in Jerez staat over iets minder dan twee weken op de kalender. 

Wit-Rusland tegen VS in eerste Fed Cup-finale

De tennissters van Wit-Rusland en de Verenigde Staten hebben zich zondag geplaatst voor de finale van de Fed Cup. De VS deed dat al 28 keer eerder, maar voor Wit-Rusland is het een unicum: nooit eerder haalden ze de halve finales, laat staan de eindstrijd.

Coco Vandeweghe was van doorslaggevend belang voor de Amerikaanse ploeg in de halve finale tegen Tsjechië, In het enkelspel versloeg ze Marketa Vondrousova en Katerina Siniakova in twee sets, terwijl die twee Tsjechische dames Shelby Rogers en Lauren Davis versloegen. Door de 2-2 stand moest het dubbelspel uitkomst brengen en ook daar was Vandeweghe van de partij. Samen met specialiste Bethanie Mattek-Sands was ze ruimschoots te sterk voor Siniakova en Kristyna Pliskova: 6-2, 6-3.

Bij Wit-Rusland was het de mondiale nummer 96, Aliaksandra Sasnovich, die haar beide partijen in het enkelspel won: ze versloeg Viktorija Golubic en Timea Bacsinszky, twee speelsters die ruimschoots hoger staan genoteeerd op de wereldranglijst. De pas 18-jarige Aryna Sabalenka verloor van Bacsinszky, maar zondag was ze Golubic in drie sets de baas en dus was de zege voor Wit-Rusland binnen, ook al werd het dubbelspel nog verloren.

Aegon komt gedupeerden Spaarbeleg tegemoet

Aegon komt weer honderdduizenden klanten met een SpaarBeurs- of Spaarliftpolis tegemoet. De verzekeraar kondigde maandag aan de premie van de overlijdensrisicoverzekering van klanten die voor 1 oktober 1999 een SpaarBeursproduct afsloten, waar nodig naar beneden toe bij te stellen.

Aegon zelf spreekt van het sluitstuk van de regeling Spaarbeleg 2014. Deze volgt op een reeks eerdere compensaties. In totaal gaat het in deze regeling om ongeveer 235.000 gedupeerden die eventueel voor compensatie in aanmerking komen. De hoogte daarvan verschilt per persoon.

Vanaf 1 september kunnen klanten met een beëindigde polis zich aanmelden. Het gaat om klanten die een Aegon KinderSpaarBeurs, Aegon PensioenBeurs, Aegon SpaarBeurs, Aegon SpaarBeurs Hypotheek afsloten. Ook geldt de regeling voor klanten met een SpaarLift of SpaarLift Formule.

De afgelopen jaren betaalde Aegon al ruim 800 miljoen euro aan "compensaties en productverbeteringen"voor klanten met een beleggingsverzekering.

Aegon komt gedupeerden Spaarbeleg tegemoet
Aegon komt gedupeerden Spaarbeleg tegemoet (Foto: ANP)

900 enveloppen met stem uit buitenland te laat

Ruim 900 enveloppen met stembiljetten uit het buitenland zijn na de Tweede Kamerverkiezingen te laat binnengekomen. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag heeft dat maandag bevestigd na berichtgeving door de Volkskrant.

De stemmen in de totaal 919 enveloppen konden niet meer meetellen voor de uitslag. Volgens de woordvoerder gaat om in totaal 1,7 procent van de 69.132 geregistreerde kiezers. Dat is vergelijkbaar met 2012 toen 1,75 procent van de stemmen uit het buitenland te laat binnenkwam.

Den Haag is het stembureau voor Nederlanders die in buitenland stemmen. In de weken voor de verkiezingen was er enige ophef over Nederlanders in het buitenland die hun stemdocumenten pas laat ontvingen en vreesden dat hun stem te laat zou komen. De rechter kwam eraan te pas, maar die besliste dat de termijn voor deze groep niet hoefde te worden opgerekt.

De woordvoerder van de gemeente Den Haag zegt dat het altijd kan voorkomen dat de post te laat komt. Dat is volgens hem "jammer" maar ook "inherent aan het systeem".

900 enveloppen met stem uit buitenland te laat
900 enveloppen met stem uit buitenland te laat (Foto: ANP)

Nog steeds veel te lange diensten bij politie

Politieagenten draaien nog steeds veel te lange en onregelmatige diensten, ondanks door de korpsleiding beloofde beterschap. Vorig jaar werd de Arbeidstijdenwet ruim 100.000 keer overtreden. Dat blijkt uit registraties door de politie en rapportages van de Inspectie SZW die op verzoek van het ANP zijn vrijgegeven.

Het totale aantal overtredingen in 2016 was zelfs ruim 244.000 op zo'n 60.000 medewerkers. De politie mag uitzonderingen maken als belangrijke politietaken in het geding komen. Het aantal 'echte' overtredingen was in 2016 (100.417) echter nauwelijks lager dan in 2015 (103.244).

De eenheden met de meeste overtredingen zijn de Landelijke Eenheid (bijna 24.000), Oost-Nederland (bijna 19.500), Amsterdam (bijna 14.000) en Rotterdam (bijna 12.000).

Boetes
Uit inspectierapporten komt naar voren dat de politie de afgelopen jaren meerdere keren is beboet. Dat gebeurde in 2015 bijvoorbeeld voor de situatie bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) die verantwoordelijk is voor de veiligheid van bijvoorbeeld PVV-leider Geert Wilders. De inspectie constateerde werkweken tot bijna 70 uur en diensten tot 20 uur.

De inspectie legde in 2015 ook boetes op vanwege overtredingen bij meerdere politieregio's en andere diensten van de Landelijke Eenheid dan de DBB. Nachtdiensten duurden te lang, rusttijden werden niet gerespecteerd en het aantal dagen dat achter elkaar werd gewerkt was soms veel hoger dan toegestaan. Bij de speciale eenheid DSI zijn diensten langer dan 12 uur gebruikelijk.

Calamiteiten
De korpsleiding beloofde in 2013 beterschap aan de inspectie. Het doel was om eind 2015 op nul overtredingen uit te komen. In de tussentijd is het takenpakket van de politie echter uitgebreid vanwege terreurdreiging en de vluchtelingenstroom, terwijl de capaciteit niet is meegegroeid.

"We streven ernaar onze roosters zo te maken dat zij voldoen aan de Arbeidstijdenwet. Maar in de praktijk blijft het bestaan dat politiemensen in geval van calamiteiten langer ingezet worden", aldus een woordvoerder van de politie.

De politie onderzoekt mogelijkheden om anders met de regelgeving om te gaan. Die veroorzaakt ook een grote administratieve druk. Defensie en brandweer hoeven onder sommige omstandigheden overtredingen niet te verantwoorden.

Nog steeds veel te lange diensten bij politie
Nog steeds veel te lange diensten bij politie (Foto: ANP)

Van Bronckhorst: "Uitstekend gedaan"

Feyenoord boekte zondagmiddag een eenvoudige zege op Vitesse. Giovanni van Bronckhorst was zeer tevreden met de 0-2.

"We hebben het uitstekend gedaan. Scherp, agressief, verdiend gewonnen", vertelde Van Bronckhorst tegen FOX Sports. "Het was heel belangrijk vandaag, hoe je het ook wendt of keert."

"Het enige verwijt dat ik de jongens kan maken is dat het na één helft nog niet gespeeld was. Maar met nog twee wedstrijden te spelen staan we waar we willen staan."

De wedstrijd in het GelreDome leek wel bijna een thuiswedstrijd te zijn voor Feyenoord, gezien de hoeveelheid fans van de Rotterdammers in het stadion. "Als je ziet hoeveel steun wij vandaag hebben uit Rotterdam...niet alleen in het uitvak, maar overal in het stadion. Heel leuk dat er zo veel Feyenoord-fans op de tribune zaten. Dat geeft heel veel vertrouwen. Bij Excelsior zal het ook zo zijn."

Bosz geeft titelstrijd bijna op

Peter Bosz heeft de hoop op de titel met Ajax nog niet helemaal opgegeven, maar weet dat de kans heel klein is. Ajax ging zondag met 1-0 onderuit bij PSV.

Eerder op de middag won Feyenoord met 2-0 van Vitesse en daardoor is de achterstand van Ajax ten opzichte van de koploper opgelopen tot vier punten, met nog twee competitiewedstrijden te spelen.

"We gaan er alles aan doen. Er zijn nog twee wedstrijden te spelen, maar de kans is klein", vertelde Bosz tegen FOX Sports. "Dan moet je maar zorgen dat je tweede wordt."

Donderdag speelde Ajax nog 120 minuten tegen Schalke 04 in de Europa League. "Ik wil de vermoeidheid niet als excuus gebruiken, dat mogen anderen doen. We kunnen beter dan we vandaag hebben laten zien. Voor rust moesten we teveel achter de bal aan, en eenmaal in balbezit waren we hem te snel weer kwijt. Als we er betere dingen mee hadden gedaan, hadden we hier gewonnen."

Bosz was niet tevreden op de eerste helft van zijn ploeg. "We stonden niet goed. Wij zakten met Lasse Schöne te ver terug in de verdediging. Dan worden de afstanden te groot. Lasse moet dan meer voor zijn verdediging spelen. In de rust hebben we dat beter kunnen wegzetten."

'Tekort ambulancepersoneel rond Koningsdag'

FNV Zorg & Welzijn waarschuwt voor een groot tekort aan ambulancepersoneel rond Koningsdag. De vakbond heeft een brandbrief gestuurd aan demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De FNV heeft lijsten van uitzendbureaus gekregen waaruit blijkt dat er forse behoefte is aan uitzendkrachten de komende periode. Vooral bij particuliere ambulancediensten en in meerdere grote steden zoals Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Arnhem zijn de problemen volgens de vakbond het grootst.

"Gelet op de hoeveelheid mensen in beweging die dag, kan dit onverantwoorde situaties geven", zegt Fred Seifert, FNV-bestuurder ambulancezorg. "Wij hebben daarom de minister op deze situatie gewezen en opgeroepen om snel maatregelen te nemen."

'Tekort ambulancepersoneel rond Koningsdag'
'Tekort ambulancepersoneel rond Koningsdag' (Foto: ANP)

Oud-president Rekenkamer Stuiveling overleden

Oud-president van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling is overleden. Dat meldt de Rekenkamer op zijn website. Stuiveling was lid van het rekeninstituut van 1984 tot 2015, waarvan de laatste zestien jaar als president. Stuiveling overleed op 20 april. Ze was 71.

Saskia Stuiveling was een dochter van de bekende hoogleraar Nederlandse letterkunde Garmt Stuiveling. Ze studeerde rechten en bedrijfskunde in Rotterdam. Ze was van 1975 tot 1981 beleidsmedewerker van de Rotterdamse burgemeester André van der Louw. Ze maakte de overstap naar de Eerste Kamerfractie van de PvdA, maar werd na drie maanden al staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in het het tweede kabinet-Van Agt, dat tot 1982 zat. Daarna werkte ze mee aan de parlementaire enquête naar het RSV-concern.

Volgens de Rekenkamer beschikte Stuiveling over een fabelachtige energie en dossierkennis, had ze een scherp oog voor detail en bracht ze veel vernieuwing tot stand.

Oud-president Rekenkamer Stuiveling overleden
Oud-president Rekenkamer Stuiveling overleden (Foto: ANP)

Realist Elia: "We hebben nog niks"

Feyenoord-aanvaller Eljero Elia kende zondagmiddag niet zijn allerbeste wedstrijd voor de Rotterdammers, maar won wel het uitduel met Vitesse.

De vleugelspeler gelooft dat de mentaliteit de basis legde voor de overwinning in Arnhem. "We begonnen even scherp als vorige week tegen Utrecht. Als we die wilskracht tonen zijn we moeilijk af te stoppen."

"Ik ben blij met de overwinning, maar we hebben nog niks. We moeten het zelf doen en nog twee wedstrijden alles geven", besloot Elia tegenover FOX Sports. De titelfavoriet liep dankzij de winst op Vitesse en de nederlaag van Ajax tegen PSV drie punten uit op de Amsterdammers, voor wie de titelstrijd een moeilijk verhaal zal worden. 

'Stop uitzetting gezinnen naar Afghanistan'

Nederland moeten stoppen met het uitzetten van gezinnen met jonge kinderen naar Afghanistan. De situatie in het land is onveilig en instabiel. Dat zeggen acht kinder- en mensenrechtenorganisaties maandag waaronder Unicef, Defence for Children en Amnesty International.

"De veiligheidssituatie in Afghanistan is erg verslechterd", zegt Horia Mosadiq van Amnesty International. "Delen die eerder veilig waren, zijn nu niet meer veilig. Het aantal kinderen onder de slachtoffers is sterk toegenomen. Ook het aantal ontheemden is met 1,5 miljoen mensen verdrievoudigd in vier jaar tijd." Uit onderzoek van Save the Children blijkt dat 91 procent van 520 ondervraagde Afghaanse kinderen onder de vijftien jaar te maken kreeg met een vorm van geweld.

"De Nederlandse overheid neemt onaanvaardbare risico's. Wij maken nu samen een vuist en roepen de Nederlandse overheid op om per direct te stoppen met het uitzetten van kwetsbare mensen", zegt Martine Goeman namens de kinder- en mensenrechtenorganisaties.

'Stop uitzetting gezinnen naar Afghanistan'
'Stop uitzetting gezinnen naar Afghanistan' (Foto: ANP)

Nieuw-Zeeland wil laptopverbod moslimvluchten

Nieuw-Zeeland overweegt om aan boord van een aantal passagiersvliegtuigen een verbod in te stellen op laptops en andere elektronische apparaten. Het gaat om vluchten van en naar sommige moslimlanden.

De apparaten mogen alleen mee in het laadruim en niet als cabinebagage. In de apparaten zouden kleine bommen verstopt kunnen worden. Nieuw-Zeeland volgt met een verbod het voorbeeld van de Amerikaanse overheid, de Britten en Australië. Het is nog niet duidelijk om welke vluchten of landen van en naar Nieuw-Zeeland het gaat.

Nieuw-Zeeland wil laptopverbod moslimvluchten
Nieuw-Zeeland wil laptopverbod moslimvluchten (Foto: ANP)

Trump belt met Japan en China over Noord-Korea

Japan en de Verenigde Staten houden nauw contact over de situatie in Noord-Korea. Volgens premier Shinzo Abe heeft hij met de Amerikaanse president Donald Trump gebeld. Bij het telefoongesprek heeft Trump gezegd dat "alle opties op tafel liggen om eventuele problemen op te lossen."

Het Witte Huis sluit militaire acties niet uit als Noord-Korea een kernproef uitvoert.

Ook de Chinese president Xi Jinping en Trump hebben telefonisch overleg gehad over de situatie in Noord-Korea. Xi gaf hierbij aan dat alle partijen zich moeten inspannen om escalatie van de problemen te voorkomen.

Trump belt met Japan en China over Noord-Korea
Trump belt met Japan en China over Noord-Korea (Foto: ANP)

Documentaire over Heath Ledger in premiŤre

De documentaire I Am Heath Ledger, over het leven van de in 2008 overleden acteur, is dit weekend in première gegaan op het Tribeca filmfestival in New York. De zus van de overleden acteur, Kate, was bij de vertoning aanwezig, zo weet People.

De documentaire bestaat uit filmmateriaal dat Ledger zelf op verschillende momenten heeft geschoten. Het geeft een uniek inkijkje in het leven van de Dark Knight-acteur, die ervan droomde op een dag films te regisseren. Ledger overleed in 2008 op 28-jarige leeftijd aan een overdosis en liet een dochtertje, genaamd Matilda, na. Zij wordt door haar moeder en toenmalige vriendin van Ledger, de 36-jarige actrice Michelle Williams opgevoed.

Volgens zus Kate is de documentaire welkom in het gezin en is het een mooi portret van Ledger voor zijn inmiddels 11-jarige dochter. "Je kunt haar wel dingen over hem vertellen maar nu kan ze zijn mimiek zien, hem zien bewegen", vertelt Kate. "Het is alsof hij de documentaire voor haar heeft gemaakt".

Ook ziet Kate veel van Ledger terug in Matilda. "Hoe ze loopt, hoe ze skateboard. Het doet me allemaal denken aan Heath", vertelt zus Kate die de jonge Matilda bij elke gelegenheid een verhaaltje vertelt over haar vader.

Documentaire over Heath Ledger in première
Documentaire over Heath Ledger in première (Foto: BuzzE)

Macron en Le Pen naar tweede ronde

De sociaal-liberaal Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het nationalistische Front National staan in de beslissende tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen tegenover elkaar. De twee kandidaten kregen de meeste stemmen tijdens de eerste ronde van de verkiezingen op zondag. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dat in de nacht van zondag op maandag om 05.00 uur bekend.

Macron kreeg 23,75 procent van de stemmen, le Pen 21,53 procent. De twee andere kandidaten die vooraf hoog in de peilingen stonden waren de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon en de conservatief François Fillon. Zij kregen respectievelijk 19,91 procent en 19,64 procent van de stemmen.

De pro-Europese Macron (39) is minister van Economische Zaken geweest onder de huidige president François Hollande. Hij presenteert zich als een onafhankelijke kandidaat voor het politieke midden. Macron en zijn partij En Marche! willen drastische economische hervormingen voor Frankrijk.

Peiling
Le Pen (48) is juist eurosceptisch. Haar rechts-populistische partij wil een losser samenwerkingsverband van EU-landen, uit de eurozone, afschaffen van vrij reizen in de Schengen-zone en weer paspoortcontroles bij de grens invoeren. Ook wil ze het aantal immigranten sterk inperken.

Macron lijkt de meeste kans op de presidentsbaan te maken. Volgens een peiling in opdracht van de zender M6 heeft 64 procent van de ondervraagden gezegd bij de tweede ronde op Macron te zullen gaan stemmen en 36 procent op Le Pen. Volgens een andere peiling, van Ipsos Sopra Steria, zou Macron 62 procent van de stemmen krijgen en Le Pen 38 procent.

Hollande
De Franse president François Hollande heeft Emmanuel Macron gebeld en gefeliciteerd met het bereiken van de tweede en beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen.

De Socialistische Partij van Hollande leed een historische nederlaag. Hollande heeft nog niet gezegd op wie hij zelf in de tweede ronde zal gaan stemmen.

Brussel
In Brussel is zondag enthousiast gereageerd op de overwinning van Macron. Voor het gebouw van de Europese Commissie hadden zich zondagavond mensen verzameld die "Macron president" scandeerden. Pro-Europa hoopt vurig dat de jonge leider van de En Marche!-beweging de anti-Europese nationaliste Marine Le Pen verslaat.

EU-buitenlandchef Frederica Mogherini reageerde in een tweet: "De vlaggen van Frankrijk en de Europese Unie het overwinningsresultaat van Macron zien begroeten, dat is de hoop en de toekomst van onze generatie."

De Franse EU-commissaris (Economische en Financiële Zaken) en socialist Pierre Moscovici : "Emmanuel Macron draagt voortaan de kleuren van alle democraten en pro-Europeanen. Geen enkele stem mag hem ontberen. Hij zal de mijne krijgen."

Ook voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker feliciteerde Macron en wenste hem succes in de tweede ronde tegen Marine Le Pen.

Euro
Beleggers zijn blij met de vermoedelijke winst van Macron.

De euro is in de nacht van zondag op maandag sterk gestegen tegenover de dollar en de yen. De euro was rond middernacht 1.0880 dollar waard, het hoogste niveau sinds november 2016.

Ten opzichte van de Japanse yen steeg de euro tot 120,02 yen.

Relletjes
De politie heeft zondag bij relletjes in Parijs drie mensen opgepakt. Twee anderen raakten gewond. Ongeveer driehonderd mensen gaven gehoor aan een oproep van anti-fascistische en antikapitalistische groeperingen om zich na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen te verzamelen op de Place de la Bastille. Sommigen gooiden flessen en vuurwerk naar de politie.

De politie heeft traangas ingezet. In het oosten van Parijs vernielden demonstranten onder meer bushaltes. Een van hen riep op ,,tegen Le Pen en tegen Macron" te stemmen. "Noch Macron, noch Le Pen", scandeerden de demonstranten.

Macron en Le Pen naar tweede ronde
Macron en Le Pen naar tweede ronde (Foto: ANP)

CU: help Syrische vluchtelingen in Libanon

De Europese Unie en de Wereldbank moeten meer doen om Syrische vluchtelingen in Libanon te helpen. Daarvoor pleit de ChristenUnie.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind is momenteel in Libanon. Volgens hem moet de Europese Unie Libanon er met handelsvoordelen toe bewegen werk- en verblijfsvergunningen aan Syriërs te verstrekken, zodat die een fatsoenlijk salaris kunnen verdienen. De Wereldbank zou Libanon kunnen helpen met gunstige leningen.

"Zij leven grotendeels in zeer erbarmelijke omstandigheden en doen zwaar onderbetaald werk doordat zij niet in aanmerking komen voor werk- of verblijfsvergunningen. Van de Syriërs in Libanon leeft 70 procent onder de armoedegrens", aldus Voordewind. "In Nederland hebben we de mond vol over opvang in de regio, maar hier zie je de harde realiteit."

Voordewind spreekt tijdens zijn bezoek nog met hulporganisaties, leden van de Libanese regering en met Sigrid Kaag, de Speciaal Coördinator van de Verenigde Naties in Libanon.

CU: help Syrische vluchtelingen in Libanon
CU: help Syrische vluchtelingen in Libanon (Foto: ANP)

Russen hackten Deens ministerie van Defensie

Rusland heeft het Deense ministerie van Defensie gehackt. De Deense minister van Defensie Claus Hjort Frederiksen heeft dat zondag gezegd. De Russen hebben volgens hem in 2015 en 2016 toegang gekregen tot e-mails van medewerkers.

Volgens de minister zijn de hacks te linken aan de Russische regering en inlichtingendiensten en "is het een constante strijd om ze buiten te houden".

Denemarken is net als Nederland NAVO-lid. Westerse landen, waaronder de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, hebben Rusland ervan beschuldigd dat het probeert onder meer verkiezingen te beïnvloeden. Met dat doel zou het land cyberaanvallen uitvoeren, hoewel Moskou ontkent.

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD meldde onlangs in het jaarverslag dat onderzoek wordt verricht naar heimelijke Russische beïnvloedingsactiviteiten die zijn gericht tegen Nederland of Nederlandse belangen.

Russen hackten Deens ministerie van Defensie
Russen hackten Deens ministerie van Defensie (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bar en boos

Als het vriest op St. Fideel,
vriest het nog veertig maal.

Welkom op deze bewolkte maandag! Het is maar bar en boos, en ik ben blij dat ik er niet vroeg opuit hoef vandaag! Vanmorgen is het overwegend droog, maar komende middag kan het vanuit het noordwesten uit gaan regenen. In de avond gaat het op meer plaatsen en ook harder regenen. 

Op de Wadden ligt de maximumtemperatuur rond de 9 graden, het zuidoosten van het land wordt getrakteerd op dubbele cijfers met 15 graden. De wind komt uit het zuidwesten en is overwegend zwak tot matig van kracht, aan de kust kan het wat krachtiger waaien. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:25
Zon onder: 20:52
Zonkracht: 4/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag

1478
v.Chr. 

Thoetmosis III wordt, onder het regentschap van koningin Hatsjepsoet, gekroond tot farao van Egypte
1184
v.Chr. 
 De Grieken dringen Troje binnen met het Paard van Troje (legende)
1846 Begin van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog.
1854 In Wenen vindt het huwelijk plaats tussen Elisabeth in Beieren (Sisi) en Frans Jozef I van Oostenrijk.
1975 De Rote Armee Fraktion bezet de West-Duitse ambassade in Stockholm
1993  Een IRA-bom richt verwoestingen aan in de binnenstad van Londen.

qltel was aan het geocachen afgelopen week (Foto: qltel)
qltel was aan het geocachen afgelopen week (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Walk of Fame-ster van Trump weer beschadigd

De ster van Donald Trump op de Hollywood Walk of Fame is opnieuw slachtoffer geworden van vandalisme. Een onbekende schreef met een viltstift 'Fuck Trump' op de tegel, zo meldt TMZ.

In oktober werd de ster van Donald Trump ook al flink toegetakeld. James Otis gebruikte toen een pikhouweel om de straattegel met de naam van de Amerikaanse president compleet te vernielen. Otis werd opgepakt en kreeg drie weken taakstraf en een boete van 4000 euro. De straattegel van Trump op de beroemde Hollywood Boulevard werd vervangen.

De politie in Los Angeles zegt niets te weten van het incident en heeft nog geen dader in beeld, maar laat weten dat de bekladding met viltstift makkelijk kan worden verwijderd met een speciaal middel.

Walk of Fame-ster van Trump weer beschadigd
Walk of Fame-ster van Trump weer beschadigd (Foto: BuzzE)

Politie Uithuizen klaagt over prikkende ogen

De brandweer Groningen heeft zondagnacht onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van eventuele schadelijke of brandbare stoffen in een politiebureau in Uithuizen. Enkele agenten klaagden over 'prikkende ogen'. De brandweer kon echter niets vinden wat dit zou verklaren.

Volgens een woordvoerder moesten de aanwezige agenten tijdens het onderzoek buiten wachten. Rond 0.30 konden zij hun werk hervatten.

Politie Uithuizen klaagt over prikkende ogen
Politie Uithuizen klaagt over prikkende ogen (Foto: ANP)

Chriet Titulaer overleden

Sterrenkundige, wetenschapper en tv-persoonlijkheid Chriet Titulaer is dit weekeinde overleden. Dat hebben familieleden zondagavond bevestigd aan De Limburger. Hij is 73 jaar geworden.

Titulaer, geboren in het Limburgse Hout-Blerick, was tussen 1969 en 1990 veel op televisie te zien. Hij begon zijn televisiecarrière als presentator en commentator van historische gebeurtenissen zoals de maanlanding in 1969 en de lancering van de spaceshuttle Columbia in 1981.

In de jaren tachtig presenteerde hij het wetenschappelijke programma TROS Wondere Wereld. Ook was hij medeoprichter van projecten als het Huis van de Toekomst en het Kantoor van de Toekomst.

In de jaren negentig verkocht hij zijn mediaproductiebedrijf, omdat zijn gezondheid achteruit ging. Volgens de krant verbleef hij de laatste jaren in een privé-verzorgingshuis in Driebergen.

Chriet Titulaer (73) overleden
Chriet Titulaer (73) overleden (Foto: BuzzE)

Schippers en co laten gouden kans liggen door slechte wissel

De Nederlandse sprintsters hebben zich op het offieuze wereldkampioenschap voor estafettes, de World Relays, geplaatst voor de finale van de 4x100 meter.

Op de Bahama's stonden Jamile Samuel, Dafne Schippers, Madiea Ghafoor en Naomi Sedney onder meer tegenover de Verenigde Staten. De eerste drie Nederlandse dames liepen prima, maar bij de wissel van Ghafoor naar Sedney ging het bijna mis.

De slotloopster moest stevig inhouden, maar kon zich toch op gang trekken en hield Tynia Gaither van het thuisland achter zich. Qiqi Yuan uit China moest er zelfs bijna aan geloven en hoewel Sedney haar niet kon pakken greep Nederland met 43,98 seconden toch de derde plek: goed voor een plaats in de finale. 

De finale wordt rond 04.10 uur Nederlandse tijd gelopen.

Update 04.40 uur
Nederland heeft de finale als vierde beëindigd. Dat leek vooraf een realistisch resultaat, maar achteraf kan dat toch als teleurstellend gezien worden. De Amerikaanse Tianna Bartoletta ging een meter of vijf voor de wissel onderuit, waardoor een van de twee topfavorieten uitgeschakeld waren.

Voor Jamaica ging het ook niet helemaal lekker en dus leek Nederland een kans op een medaille of zelfs goud te hebben. Toch ging het, net als in de kwalificaties, mis in de laatste wissel. Het stokje ging verre van soepel over van Ghafoor naar Sedney, die opnieuw in moest houden. De Duitse Rebekka Haase kreeg van ploeggenote Tatjana Pinto het stokje in handen gedrukt en ging de strijd aan met Sashalee Forbes.

De Jamaicaanse kwam simpelweg tekort om de ontketende Haase bij te benen en zag Duitsland zo naar een sensationele gouden medaille sprinten. Jamaica pakte zilver, brons was voor China, dat Nederland 0,06 seconden voorbleef. 

Canadezen verslaan VS op 4x200 meter na prachtoptreden De Grasse

Tijdens de World Relays op de Bahama's heeft Canada voor het eerst in de inmiddels driejarige geschiedenis van het evenement een gouden medaille veroverd.

Op de 4x200 meter stond Canada met haar absolute topsprintteam aan de start: Gavin Smellie, Brendon Rodney, Andre de Grasse en Aaron Brown. Ook de VS en Jamaica hadden sterke teams opgesteld, maar vooral bij Jamaica ging de kans op goud snel in rook op door een matige wissel.

De Grasse liet wederom zien in supervorm te verkeren en liep een groot gat naar de VS ogenschijnlijk moeiteloos dicht, waarna Brown het in een rechtstreeks duel met de Amerikaan Ameer Webb af kon maken. De Jamaicaanse slotloper Yohan Blake, de op één na snelste man ooit over 100 en 200 meter, hield Emmanuel Callender uit Trinidad & Tobago achter zich om zo het brons te veroveren. 

De 4x800 meter bij de mannen werd een gouden wedstrijd voor de VS. Zoals min of meer verwacht werd het een prachtige strijd tussen de VS en Kenia, waarin Brannon Kidder, Erik Sowinski, Casimir Loxsom en Clayton Murphy nipt te sterk bleken voor Alfred Kipketer, Kipyegon Bett, Timothy Kitum en Ferguson Rotich. Polen pakte het brons dankzij lopers drie en vier, wereldtoppers Adam Kszczot en Marcin Lewandowski. 

Amerikaans goud na prachtige strijd met Botswana

De tweede en laatste dag van de World Relays op de Bahama's, het officieuze wereldkampioenschap voor estafettes, heeft niet geheel verrassend het nodige Amerikaanse goud opgeleverd. 

Op de 4x400 meter bij de dames, samen met de 4x100 meter een van de twee 'normale' estafettes, waren Phyllis Francis, Ashley Spencer, Quanera Hayes en Natasha Hastings een maat of drie te groot voor de rest. Met 3:24,36 liepen ze de snelste tijd van het jaar, maar de ogen waren vooral gericht op de strijd om zilver. Het was de Poolse slotloopster Justyna Swiety die haar team dankzij een ijzersterk slot voorbij de Britse en Jamaicaanse teams bracht, waarmee het zilver binnen was. Stephenie Ann McPherson verschalkte de Britse Christine Ohuruogu. 

Bij de mannen werd het juist wel een prachtige strijd om goud, waar maar liefst vier teams voor in aanmerking kwamen: de VS, Botswana, Trinidad & Tobago en Jamaica. Slotloper Lalonde Gordon kon namens Trinidad niet de indruk maken die hij zaterdag wel maakte en hij kwam als vierde over de finish. De Jamaicaan Steven Gayle liep naar brons, terwijl Karabo Sibanda en LaShawn Merritt namens Botswana en de VS om goud vochten. Sibanda opende zijn aanval iets te vroeg en moest daardoor wat extra meters aan de buitenkant lopen, terwijl Merritt strak door bleef rennen en zo precies genoeg snelheid overhield om goud te pakken. 

Nadal pakt tiende eindzege in masterstoernooi Monte Carlo

Tennisser Rafael Nadal heeft zondag voor de tiende keer in zijn carrière het masterstoernooi van Monte Carlo op zijn naam geschreven. De gravelspecialist was in de finale veel te sterk voor landgenoot Albert Ramos Viñolas.

De 29-jarige Ramos Viñolas, de mondiale nummer 24, stond voor het eerst in de finale van een masterstoernooi. Dat deed hij door onder meer Andy Murray en Marin Cilic te verslaan, maar in de finale kon hij geen moment op tegen Nadal. Met 6-1, 6-3 schoof Rafa zijn landgenoot opzij om een toernooi te bekronen waarin hij slechts één set verloor.

Voor Nadal was het al zijn zeventigste titel en zijn vijftigste op gravel. Bovendien betekent zijn winst dat hij als eerste tennisser ooit tien keer hetzelfde ATP-toernooi gewonnen heeft. 

Curlers verliezen van moeder en zoon op WK gemengde dubbels

Het wereldkampioenschap curling voor gemengde dubbels is nog geen daverend succes voor Nederland. Thomas Kooi en Bonnie Nilhamn verloren in het Canadese Lethbridge ook hun tweede duel.

Na komende zondag is bekend welke zeven landen zich bij gastland Zuid-Korea voegen op het eerste olympische toernooi bij de gemengd dubbels, volgend jaar in Pyeongchang. Voor Nederland is plaatsing voor de Spelen niet realistisch, de aanwezigheid op het WK is al een prestatie op zich.

Nadat zaterdag Polen met 5-9 te sterk was stonden Kooi en Nilhamn zondag tegenover het Australische duo Dean en Lynn Hewitt. Zoals de naam al doet vermoeden zijn die twee inderdaad familie van elkaar: de in Canada, hét curlingland bij uitstek, geboren Lynn is de moeder van Dean. 

Nederland begon goed door in het tweede end een 3-1 voorsprong te pakken, maar moeder en zoon speelden in end drie maar liefst vijf punten op het bord: 3-6. In de twee volgende ends deed Nederland met 5-6 wat terug, maar toch waren de Australiërs in de beslissende fase te sterk. Ook het tweede duel ging zo met 5-9 verloren. 

Nederland speelt in de komende dagen nog vijf wedstrijden. 

Messi schiet BarÁa met 500e goal in slotseconden naar winst in 'El ClŠsico'

In de Spaanse Primera Division was het zondag weer eens tijd voor de topper tussen FC Barcelona en Real Madrid: El Clásico. Het werd een zindere strijd en ook het gevecht om de landstitel werd alleen maar spannender na het duel in Madrid.

Na een klein half uur raakte Sergio Ramos namens Real de paal, waarna Casemiro de bal in het doel werkte: 1-0. Dat duurde niet lang, want een minuut of vijf later maakte Lionel Messi na een mooie actie de 1-1.

De tweede helft leverde veel kansen op en een dik kwartier voor tijd maakte Ivan Rakitic er 1-2 voor de Catalanen van. Nadat Ramos een paar minuten later van het veld gestuurd werd leek de boel beslist, maar niets was minder waar. James Rodriguez bracht de Madrilenen weer op gelijke hoogte en het stadion ontplofte bijna.

De herrie in het stadion werd in de slotseconden van de blessuretijd echter tenietgedaan en dat gebeurde door niemand minder dan Messi. De Argentijn verschalkte Keylar Navas en schoot Barcelona met zijn 500e goal voor de club naar de winst: 2-3. De twee grootmachten staan in de competitie beiden op 75 punten, hoewel Madrid wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Laatste reviews en specials
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
review
Sea of Solitude
©FOK.nl e.a.