FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 april 2017

VS dreigen met meer acties in Syrië

Het Amerikaanse kruisrakettenbombardement op een militair vliegveld in Syrië was een afgemeten stap die "volledig gerechtvaardigd" was na de gifgasaanval eerder deze week. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley vrijdag gezegd tijdens een spoeddebat in de Veiligheidsraad.

"Wij zijn bereid meer te doen, maar hopen dat dit niet nodig zal zijn", zei Haley. "De Verenigde Staten blijven niet toekijken wanneer chemische wapens worden gebruikt. Het is in het vitale belang van onze nationale veiligheid om de verspreiding en het gebruik van chemische wapens te voorkomen."

Haley zei ook dat in Syrië een nieuwe fase moet ingaan, "naar een politieke oplossing voor dit afschuwelijke conflict".

Gevolgen
Rusland veroordeelde de "onrechtmatige acties" van de VS krachtig. Ze kunnen "uitermate ernstige gevolgen" hebben voor de regionale en internationale stabiliteit, zei plaatsvervangend VN-ambassadeur Vladimir Safronkov.

Bondgenoten van de VS in Azië, Europa en het Midden-Oosten spraken in verschillende gradaties steun uit voor het Amerikaanse optreden.

Onderzoek
Het Amerikaanse ministerie van Defensie onderzoekt welke rol Rusland bij de voorbereiding en uitvoering van de gifgasaanval heeft gespeeld. Concrete aanwijzingen daarvoor zijn er echter niet.

Syrië ontkent gifgas te hebben gebruikt. Volgen Damascus kwam het gas vrij toen een chemicaliënopslagplaats van de rebellen werd getroffen bij een bombardement. Door het gas kwamen meer dan zeventig mensen om het leven.

VS dreigen met meer acties in Syrië
VS dreigen met meer acties in Syrië (Foto: ANP)

Identiteit arrestant Stockholm vastgesteld

De Zweedse politie heeft de identiteit vastgesteld van de man die vrijdagavond in een noordelijke voorstad van Stockholm werd aangehouden. Hij wordt in verband gebracht met de aanslag met een gestolen vrachtwagen in een winkelstraat in de Zweedse hoofdstad.

De man viel op door zijn gedrag in een winkel. Zijn uiterlijk kwam overeen met het signalement van de man van wie de autoriteiten een foto hadden verspreid. Of hij ook de dader is, is nog onduidelijk, zei een politiewoordvoerder op een persconferentie.

De politie gaat ervan uit dat het om een terroristische aanslag gaat. Door de aanval kwamen vier mensen om het leven en raakten er vijftien gewond.

Grenscontroles
Zweden verscherpt de controles aan de landsgrenzen. Premier Stefan Löfven zei op een persconferentie dat het hele land verenigd is in verdriet en woede over de aanslag.

"Wij zijn vastbesloten om de waarden die wij koesteren nooit ondermijnd te laten worden door haat", zei hij. Zweden kan trots zijn op de mensen die vrijdag hun huizen geopend hebben voor anderen die niet naar huis konden omdat de treinen niet meer reden.

Tegen de terroristen zei de premier: "Jullie kunnen niet ons leven bepalen. Jullie zullen nooit winnen."

Steunbetuiging
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft een persoonlijk bericht aan zijn ambtgenoot Karin Wanngård van Stockholm gestuurd om haar een hart onder de riem te steken.

Aboutaleb zegt in het bericht dat "wij geschokt zijn door de gewelddadige en zinloze aanval". Hij zegt namens alle inwoners van Rotterdam, zijn diepe medeleven te willen betuigen aan de slachtoffers, hun families en vrienden. "We wensen de inwoners van Stockholm kracht en wijsheid toe in deze tijd van pijn en verlies. We delen jullie pijn in liefde, vriendschap en steun."

Aboutaleb stuurt iedere burgemeester van een stad die getroffen is door een aanslag een persoonlijk bericht uit piëteit, aldus de woordvoerder. Hij doet dat sinds de aanslag op Charly Hebdo in Parijs in januari 2015. De burgemeesters kennen elkaar omdat ze regelmatig overleg voeren over de aanpak van radicalisering. Een maand geleden spraken Aboutaleb en Wanngård elkaar nog hierover tijdens een congres in Brussel.

Identiteit arrestant Stockholm vastgesteld
Identiteit arrestant Stockholm vastgesteld (Foto: ANP)

Wolff: "Wehrlein brak nekwervel bij crash"

Pascal Wehrlein heeft aan de onschuldig ogende crash tijdens de Race of Champions in Miami een veel zwaardere blessure overgehouden dan tot nu toe bekend was. Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff onthulde aan het Duitse RTL dat het geluk was dat de jonge Duitse Sauber-coureur niet nog zwaarder gewond is geraakt.

Wolff: "Bij de crash brak Pascal een nekwervel. Hij heeft geluk gehad dat het daarbij is gebleven. Hij kon wekenlang weinig doen omdat hij een nekbrace moest dragen. Hierdoor kon hij wekenlang niet trainen en ontbrak het hem aan kracht om de auto goed te kunnen besturen."

"Het was een verstandig besluit om niet te racen in Australië, iets dat hij met Monisha (Kaltenborn, teambaas van Sauber, red.) en ik al besproken had. Begin deze week vond eenzelfde discussie plaats en we hadden Pascal kunnen dwingen om naar China af te reizen. Dan zou hij geracet hebben, een jetlag hebben en zou daarna naar Bahrein zijn gereisd. Dat was bepaald niet ideaal."

"In plaats daarvan hebben we besloten om hem tien dagen training te geven om hem in conditie te krijgen voor het besturen van de auto. Dan kan hij in Bahrein volledig geprepareerd aan de start verschijnen."

Uitslag Sparta Rotterdam - Excelsior

Excelsior heeft de Rotterdamse derby uit bij Sparta met 2-3 gewonnen. De thuisclub kwam door een eigen doelpunt van Excelsior nog wel op voorsprong, maar de bezoekers waren de bovenliggende partij en kwamen op een 1-3 voorsprong voor Sparta nog een vuist kon maken. Op de ranglijst hebben beide ploegen 28 punten uit 30 duels én een gelijk doelsaldo, maar staat Excelsior op de veilige vijftiende plaats vanwege het betere onderlinge resultaat.

Excelsior viert feest op het kasteel. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Excelsior viert feest op het kasteel. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Sparta Rotterdam

2 - 3

Excelsior

10' Koolwijk
87' Pusic
  23' Hasselbaink
44' Elbers
48' Hasselbaink
 
Gele kaart: Fortes, Hadouir (Excelsior)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.606
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Dumfries
Ketting (Pogba/53)
Breuer
Floranus
Sanusi
Van Moorsel
Dijkstra
Cabral (Verhaar/71)
Pusic
Brogno (Goodwin/53)
  Hahn
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop
Koolwijk
Fredy (Hadouir/ 75)
Fortes
Elbers (Kuipers/90+2)
Van Duinen (Ondaan/79)
Hasselbaink

CD Projekt RED legt Cyberpunk vast

Zoals de fans weten is CD Projekt RED bezig met de dystopische RPG Cyberpunk 2077. Er is alleen ophef ontstaan omdat ze ook de naam ‘Cyberpunk’ hebben vastgelegd als een handelsmerk. CD Projekt RED heeft uitgebreid antwoord gegeven waarom we ons geen zorgen hoeven te maken.

Ontwikkelaars van games waren bang dat zij nu geen games meer kunnen maken met ‘Cyberpunk’ in de titel. Anderzijds wil CD Projekt RED natuurlijk hun creatie beschermen tegen louche individuen die een willen meeliften op het succes of nog erger: doen alsof ze een officiële game hebben gemaakt. Denk aan iemand die een mobiele game genaamd ‘Official Cyberpunk companion app’ lanceert. Of een game genaamd ‘Cyberpunk 2078’. Maar CD Projekt RED gaat wat dieper op de materie in. Zij hebben de rechten van zowel Cyberpunk 2013 en Cyberpunk 2077 gekocht van de bedenker Mike Pondsmith die het had verzonnen als pen en papier-RPG. CD Projekt RED gaat niemand vervolgen die een titel heeft, zoals ‘Maffe Henkie: Cyberpunk Hacker van de toekomst’ of ‘Cyberpunk Chess’ waar meteen duidelijk is dat het niets te maken heeft met hun eigen game. Mocht je twijfels hebben, dan kun je altijd contact met hen opnemen.

Bedenker Cyberpunk 2077
Mike Pondsmith - Bedenker Cyberpunk 2077

Spotify stopt ontwikkeling app Windows Phone

Spotify stopt met de verdere ontwikkeling van de app voor Windows Phone. De muziekstreamingdienst laat op zijn forum weten dat de laatste versie van de app geen reguliere updates meer krijgt, maar alleen de hoognodige veiligheidsupdates. De meest recente versie van de app van Spotify blijft wel gewoon beschikbaar in de Windows Store.

Het bedrijf zegt enkel nog in te grijpen bij kritieke veiligheidsproblemen. Spotify is de zoveelste app die niet verder ontwikkeld wordt voor Windows Phone. PayPal, Amazon en CNN gingen Spotify al voor.

Spotify had in maart 2017 in totaal 100 miljoen actieve gebruikers en 50 miljoen betalende gebruikers. Een alternatief voor Spotify op Windows Phone is Groove Music van Microsoft.

Spotify stopt onwikkeling app Windows Phone
Spotify stopt onwikkeling app Windows Phone (Foto: BuzzT)

UFC-vechtster mag niet vechten vanwege siliconen in borsten

Pearl Gonzalez is een jonge talentvolle MMA-vechtster die zaterdagavond haar debuut in de UFC zou maken. Tijdens UFC 210, gehouden in Buffalo in de staat New York, zou Gonzalez het in de octagon op gaan nemen tegen Cynthia Calvillo.


Cynthia Calvillo (links) en Pearl Gonzalez (Bron: Getty)

De New York State Athletic Commission - NYSAC -, de wetgevende macht in de staat New York betreffende sportevenementen, besloot echter anders en koos ervoor haar te verbieden om deel te nemen aan het MMA-gala. De reden? Gonzalez heeft siliconen in haar borsten laten implanteren en volgens de regels van de NYSAC mag er dan niet gevochten worden. Vervelend voor de Amerikaanse, vooral aangezien ze dit nieuws pas hoorde nadat ze de zware afvalperiode had afgerond en mooi op gewicht voor de verplichte weging was verschenen, slechts 24 uur voor het gevecht zou plaatsvinden.

Gonzalez' coach, Justin Buchholz, meldt dat de UFC op dit moment in gesprek is met de NYSAC om hen te bewegen dit gevecht tóch te laten plaatsvinden. Het vreemde is dat er blijkbaar eerder MMA-gevechten door vrouwen met implantaten hebben plaatsgevonden. Heel ongewoon is het niet dat vrouwen met siliconen in de UFC vechten, voormalig UFC-kampioene Miesha Tate heeft jaren geleden laten sleutelen aan haar lichaam en was zeer succesvol in haar vechtsportcarrière.

Toch zonde als Gonzalez om deze reden uiteindelijk niet in de octagon te bewonderen zal zijn...

Update 22:22
Uiteindelijk heeft de NYSAC, na overleg met de arts van Gonzalez, besloten dat ze tóch mag vechten en haar debuut mag maken tijdens UFC 210.

IS roept op tot aanvallen op Duitse politie

Terreurbeweging Islamitische Staat roept islamisten in een videoboodschap op tot nieuwe aanvallen met messen op politieagenten in Duitsland. De propagandavideo, getiteld 'Steek hen neer', geeft gedetailleerde instructies voor moord, schrijft de Duitse krant Hamburger Abendblatt vrijdag.

Intern zijn politiefunctionarissen in heel Duitsland voor dergelijke aanvallen gewaarschuwd en opgeroepen tot verhoogde waakzaamheid. "In de video worden eenvoudige en door iedereen uit te voeren aanvallen getoond", citeerde de krant uit de interne politiewaarschuwing. Een woordvoerder van het Hamburgse Openbaar Ministerie zei: "Terroristische instructies behoren tot het vaste repertoire van IS."

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zei in Berlijn dat de video bekend is bij de veiligheidsdiensten.

In januari werd de 16-jarige Safia S. veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens een aanval met een mes op een politieagent in opdracht van IS. De politieman overleefde de aanslag, maar raakte ernstig gewond.

IS roept op tot aanvallen op Duitse politie
IS roept op tot aanvallen op Duitse politie (Foto: ANP)

Aanslag in Stockholm: truck rijdt in op publiek

In Stockholm is vanmiddag een aanslag gepleegd. Een truck is even voor drieën op winkelend publiek in de Zweedse hoofdstad ingereden.

Honderden mensen hebben moeten rennen voor hun leven. Meer details ontbreken vooralsnog.

Volgens andere media zou het gaan om een bus. Dit valt te lezen in het topic op het forum.

Live beelden hier.

Update 20.50 uur
In het noorden van Stockholm is een man opgepakt die zegt verantwoordelijk te zijn voor het inrijden op winkelend publiek in de Zweedse hoofdstad. Dat meldt de Zweedse krant Aftonbladet.

Update 19:24 uur
In de Telegraaf lezen we dat er nog geen verdachte is aangehouden, ondanks eerdere berichtgevingen De Zweedse politie geeft aan: "We hebben geen contact met de persoon of personen die de truck bestuurde(n)." 

Update 17.20 uur:
Er is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geen reden voor extra maatregelen in Nederland. Het dreigingsniveau blijft op vier op een schaal van vijf.

Update 16.04 uur:

Inmiddels zou de aanslag al zeker vijf levens hebben geëist. Ook zou de truck zijn gekaapt.

Update 15.45 uur:
En het houdt nog niet op met de terreur in Stockholm. Er zou namelijk ook een schietpartij aan de gang zijn. Onbekend is nog of beide zaken met elkaar te maken hebben.

Update 15.33 uur:
Op de radio wordt gemeld dat de vrachtwagen een winkelcentrum in zou hebben gereden. Ook werd gemeld dat er zeker drie doden zijn gevallen.

Johan Vlemmix na dagen draaien uit reuzenrad

Johan Vlemmix is uitgedraaid. De Oranjegek 'woonde' de afgelopen dagen in het reuzenrad op de Pier in Scheveningen om aandacht te vragen en geld op te halen voor een MS-patiënte. Vrijdagavond om 20.00 uur werd het rad stilgezet en mocht Johan eruit.

"Het zwaarste is wakker blijven", vertelde Johan een paar uur voordat hij zijn tijdelijke onderkomen verliet. "Ik heb hele zware ogen die heel graag dicht willen vallen. Maar het gaat lukken." Johan verbleef 58 uur in het reuzenrad en zette daarmee het wereldrecord 'verblijven in een attractie' op zijn naam.

"Ik ben al die tijd wakker gebleven, dat vind ik er ook bij horen. Anders kan je wel een slaappil nemen en drie dagen pitten om een wereldrecord te halen." Met behulp van vrienden en het publiek lukte het Johan ook de nachten door te komen. "Ik heb gevraagd me te blijven appen en heb een aantal filmpjes voor Facebook gemaakt om bezig te blijven."

Koning
Woensdag, toen Johan net in het reuzenrad zat, verwachtte hij dat het stilzitten hem op zou breken. Een hometrainer in een van de gondels moest uitkomst bieden, maar deed dat niet. "Dat was verschrikkelijk. Vooruit fietsen terwijl je naar links en rechts schommelt zorgt ervoor dat je ontzettend zeeziek wordt." Om toch een beetje in beweging te blijven, hupste Johan van het ene kussentje naar het andere. "Je moet toch bezig blijven."

Johan denkt dat hij Den Haag gaat missen als hij vrijdagavond weer thuis is. "Het uitzicht over de zee, Scheveningen en Den Haag is zo mooi, dat gaat nooit vervelen." Er bestaat een kleine kans dat de Oranjegek nog langer in het reuzenrad verblijft. "Als de koning langskomt, dan blijf ik 58 dagen in plaats van 58 uur zitten."

Volgens Johan is het voor Willem-Alexander een goede deal. "Hij hoeft maar een klein stukje, misschien kan hij Máxima en de kinderen meenemen. En dan is hij met Koningsdag van mij af, want dan zit ik nog in m'n bakkie."

Johan Vlemmix na dagen draaien uit reuzenrad
Johan Vlemmix na dagen draaien uit reuzenrad (Foto: BuzzE)

Dit weekeinde start van het nieuwe WTCC-seizoen

Op het stratencircuit Moulay El Hassan in de Marokkaanse stad Marrakesh gaat dit weekend het FIA World Touring Car Championship van start. Grootste verschil met vorig seizoen is het ontbreken van de fabrieksteams van Citroën en Lada. Wat betreft Nederlanders is er niets veranderd, ook dit seizoen zullen Tom Coronel en Nicky Catsburg aan de start staan.

Dit seizoen staan er tien evenementen op de kalender. Na afwezigheid van twee jaar is het stratencircuit van Macau weer van de partij.

Kalender 2017

Ronde Circuit Land Datum
1 Circuit International Automobile Moulay El Hassan Marokko 9 april
2 Autodromo Nazionale Monza Italië 30 april
3 Hungaroring Hongarije 14 mei
4 Nürburgring Nordschleife Duitsland 27 mei
5 Circuito Internacional de Vila Real Portual 25 juni
6 Autódromo Termas de Río Hondo Argentinië 16 juli
7 Ningbo International Circuit China 15 oktober
8 Twin Ring Motegi Japan 29 oktober
9 Circuito da Guia Macau 19 november
10 Losail International Circuit Qatar 1 december

Voor Honda wordt 2017 het vierde seizoen in het WTCC. Net als afgelopen seizoen staan er drie Honda Civic's op de grid. De Portugees Tiago Monteiro en Hongaar Norbert Michelisz zijn in dienst gebleven bij het team. De plaats van Rob Huff is ingenomen door de Japanner Ryo Michigami.

Door Polestar Cyan Racing worden drie Volvo S60's ingezet. Thed Björk is opnieuw één van de coureurs. De andere twee auto's worden bestuurd door onze landgenoot Nicky Catsburg en de Argentijn Néstor Girolami. Catsburg heeft de afgelopen twee seizoenen in dienst van het Lada fabrieksteam deelgenomen aan het WTCC. De Argentijn heeft veel ervaring opgedaan in verschillende toerwagenkampioenschappen in zijn eigen land.

Ondanks dat Citroën officieel afscheid heeft genomen van het WTCC zullen er via de privéteams van Sébastien Loeb Racing en Münnich Motorsport in totaal vier Citroën C-Elysée's ingezet worden. Verwacht wordt dat deze auto's nog steeds mee kunnen strijden voor overwinningen of zelfs het kampioenschap. Naast de privé ingeschreven auto's van het Franse merk staan er ook nog een Lada Vesta en een tweetal Honda Civic's aan de start. Coronel rijdt opnieuw met een Chevrolet Cruze van het Italiaanse ROAL Motorsport.

Wie kampioen gaat worden is vooraf lastig voorspellen maar van de Honda-coureurs Monteiro en Michelisz wordt verwacht dat ze voor het kampioenschap mee gaan strijden. Hetzelfde geldt voor Björk en Catsburg van Volvo. Maar de grootste kandidaat voor het kampioenschap is verrassend genoeg niet een coureur van een fabrieksteam maar de Brit Rob Huff met een Citroën C-Elysée van het Duitse Münnich Motorsport. Tijdens testen op het circuit van Monza was de voormalig wereldkampioen op beide dagen het snelste.

Deelnemers 2017

# Coureur Team Auto
3 Tom Chilton (GBR) Sébastien Loeb Racing Citroën C-Elysée WTCC
5 Norbert Michelisz (HUN) Honda Racing Team JAS Honda Civic WTCC
8 Aurélien Panis (FRA) Zengő Motorsport Honda Civic WTCC
9 Tom Coronel (NED) ROAL Motorsport Chevrolet RML Cruze TC1
12 Rob Huff (GBR) Münnich Motorsport Citroën C-Elysée WTCC
18 Tiago Monteiro (POR) Honda Racing Team JAS Honda Civic WTCC
25 Mehdi Bennani (MOR) Sébastien Loeb Racing Citroën C-Elysée WTCC
27 John Filippi (FRA) Sébastien Loeb Racing Citroën C-Elysée WTCC
34 Ryo Michigami Honda Racing Team JAS Honda Civic WTCC
61 Néstor Girolami (ARG) Polestar Cyan Racing Volvo S60 TC1
62 Thed Björk (SWE) Polestar Cyan Racing Volvo S60 TC1
63 Nicky Catsburg (NED) Polestar Cyan Racing Volvo S60 TC1
68 Yann Ehrlacher (FRA) RC Motorsport Lada Vesta WTCC
TBC Esteban Guerrieri (ARG) Campos Racing Chevrolet RML Cruze TC1
TBC Daniel Nagy (HUN) Zengő Motorsport Honda Civic WTCC

2017 WTCC (Bron: Youtube)

Emma Stone bedankt voor schoolfeest

Emma Stone gaat niet in op de uitnodiging van scholier Jacob Staudenmaier om hem te vergezellen naar het eindfeest van zijn middelbare school. Dat zei de 28-jarige actrice in Good Moring America.

"Jacob, bedankt voor het maken van de beste uitnodiging die ik ooit heb gekregen. Het is een enorme eer en ik heb gedurende de hele prachtig geregisseerde video een grote glimlach op mijn gezicht gehad. Ik ben in Londen aan het werk, maar ik hoop dat je een fantastische tijd zal hebben op het bal en ik ben dankbaar dat je aan mij hebt gedacht", aldus Emma.

Stone was het middelpunt van een filmpje dat viral ging. Staudenmaier parodieert in de video het nummer Another Day of Sun uit de film La La Land en zingt een alternatieve songtekst waarbij hij Stone vraagt zijn date te zijn. Klasgenoten van Staudenmaier helpen de scholier een handje en treden op als figuranten of zingen mee.

Opvallend is dat Jacob grote gelijkenis vertoont met Emma's La La Land-tegenspeler Ryan Gosling. Iets dat de actrice ook ziet. "Ik zie de gelijkenis met Gosling rond de ogen.''

Emma Stone bedankt voor schoolfeest
Emma Stone bedankt voor schoolfeest (Foto: BuzzE)

De Bakker niet opgewassen tegen Dzumhur

In de ontmoeting in de Davis Cup tussen Nederland en Bosnië-Herzegovina staat het na de eerste dag 1-1. Robin Haase had de formatie van bondscoach Paul Haarhuis nog op voorsprong gebracht, maar in de tweede partij in Zenica was Thiemo de Bakker (ATP-434) niet opgewassen tegen Damir Dzumhur (ATP-73): 2-6, 2-6 en 2-6.

De Bakker is hersteld van een slepende elleboogblessure die hem sinds oktober aan de kant hield. Tegen Dzumhur had hij in de eerste set aanvankelijk niets in te brengen. De Nederlander kwam al snel 4-0 achter te staan, voor hij een breakkans kreeg, maar deze niet benutte.

In set twee behield De Bakker aanvankelijk zijn opslag, maar moest even later toch een break toestaan. Op de stand van 4-2 werd de Nederlander opnieuw gebroken, waarna Dzumhur 2-0 voor kwam te staan. De Bosniër kwam ook in set drie op een vroege voorspong. De Bakker kreeg op de stand van 2-1 nog wel kansen om terug te breken, maar slaagde hier niet in, waarna de partij voorbij was.

Morgen zal het dubbelspel gespeeld worden. Tallon Griekspoor en Jean-Julien Rojer zullen het op gaan nemen tegen Mirza Basic en Tomislav Brkic.

Senaat VS keurt benoeming rechter Gorsuch goed

De Amerikaanse Senaat heeft vrijdag de benoeming van rechter Neil Gorsuch tot lid van het hooggerechtshof goedgekeurd. Daarmee is de conservatieve meerderheid in het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Staten hersteld. Het is ook de eerste grote politieke overwinning voor de nieuwe president Donald Trump.

Gorsuch (49) neemt de plaats in van Antonin Scalia, die in februari 2016 overleed. Toenmalig president Barack Obama droeg Merrick Garland als opvolger voor, maar de Republikeinen weigerden die voordracht ook maar in overweging te nemen. De benoeming van een conservatieve rechter werd vervolgens een speerpunt van Trumps campagne.

De Democratische senatoren hebben zich op hun beurt verzet tegen de voordracht van Gorsuch door Trump. Tot nog toe moest een ruime meerderheid van de Senaat met nieuwe rechters in het hooggerechtshof instemmen, maar de Republikeinen hebben die regel opgeheven om het verzet van de Democraten te breken. Door deze ingreep die bekendstaat als de 'nucleaire optie', volstond een eenvoudige meerderheid.

Leden van het hooggerechtshof worden voor het leven benoemd.

Senaat keurt benoeming hoge rechter goed
Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell (Foto: ANP)

Erdogan: aanval VS op Syrië was niet genoeg

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bejubelde de raketaanval van de Verenigde Staten op Syrië vrijdag als een positieve ontwikkeling. Maar tegelijk zei hij dat het niet genoeg was en dat "serieuze stappen" nodig zijn om het Syrische volk te beschermen. Volgens de Syrische president Bashar al-Assad was de aanval roekeloos.

De VS vuurden in de nacht van donderdag op vrijdag kruisraketten af op een Syrische luchtmachtbasis, van waaruit volgens president Donald Trump eerder deze week een dodelijke chemische aanval was gelanceerd. Het was voor het eerst dat de VS een directe aanval uitvoerden op de regering van president Bashar al-Assad in de al zes jaar durende burgeroorlog.

"We vinden het een positieve en concrete stap tegen de oorlogsmisdaden van het Assad-regime. Is het genoeg? Ik vind het niet genoeg. Het is tijd om serieuze stappen te nemen om het onschuldige Syrische volk te beschermen", zei Erdogan tijdens een bezoek in de zuidelijke provincie Hatay. "Ik hoop dat de actieve houding die de VS in Idlib lieten zien, het begin is met betrekking tot dergelijke ontwikkelingen", aldus Erdogan.

Assad
De aanval op al-Shayrat was volgens de Syrische president Assad roekeloos en kortzichtig. "De aanval toont enkel de politieke en militaire blindheid en de benauwde horizon en kortzichtigheid", aldus Assad.

"De Verenigde Staten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag in een daad van niet te rechtvaardigen agressie het vliegveld van al-Shayrat aangevallen." Washington blijft met dergelijke aanvallen op soevereine staten proberen volkeren te onderwerpen om de wereld te domineren, aldus Assad. Door de aanval zouden negen burgers en zes militairen zijn gedood.

De Syrische regering stelt "nooit aanvallen met chemische wapens uit te voeren, zelfs niet op terroristen". Het gifgas dat ontsnapte, was van de jihadisten in Idlib, aldus de Syrische regering.

De basis al-Sharyrat, circa 125 kilometer ten noorden van Damascus, wordt door Russische en Syrische toestellen gebruikt in de strijd tegen onder meer Islamitische Staat in de oostelijker gelegen regio van Palmyra. Amerikaanse media berichtten vrijdag dat Russen de basis al sinds eind 2015 gebruiken en uitbreiden. Afgelopen maand zouden er nog circa vijf nieuwe Russische gevechtshelikopters zijn gekomen. De Amerikanen hebben naar verluidt de moeite genomen om te proberen te voorkomen dat Russen of Russische eigendommen getroffen zouden worden.

Erdogan: aanval VS op Syrië was niet genoeg
Erdogan: aanval VS op Syrië was niet genoeg (Foto: ANP)

Fors verlies voor wereldvoetbalbond FIFA

Wereldvoetbalbond FIFA heeft over het boekjaar 2016 dieprode cijfers genoteerd. Uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers bleek dat de organisatie een recordverlies van 369 miljoen dollar (347 miljoen euro) leed. De operationele kasstroom was met 149 miljoen dollar (140 miljoen euro) echter wel positief.

Volgens de FIFA was het enorme verlies te wijten aan een andere boekhoudmethode, investeringen in het voetbal en hoge juridische kosten. Deze worden veroorzaakt door allerlei corruptiezaken die binnen de bond speelden. Verwacht wordt dat er in 2018 weer winst geboekt wordt.

Afgelopen jaar was een roerig jaar voor de FIFA. Zo is oud-voorzitter Sepp Blatter vanwege omkoping geschorst en werd Gianni Infantino gekozen tot nieuwe voorzitter. Hij probeert de bond te hervormen, maar dit kost geld, waardoor dit in de jaarcijfers terug te zien is.

Verdachte die overvaller doodreed weer vrij

Een 34-jarige man uit Arnhem die ervan verdacht wordt een overvaller te hebben doodgereden, zit niet meer vast. Het Openbaar Ministerie heeft de voorlopige hechtenis van de man opgeheven. Hij blijft wel verdachte, is vrijdag bekendgemaakt.

De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 47-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Deze man overviel eind maart de woning van de Arnhemmer en zijn 32-jarige vrouw aan de Limburgsingel.

Toen de overvaller wegrende, achtervolgde het echtpaar hem. De Arnhemmer sprong in een busje van een pizzakoerier dat toevallig in de straat stond en reed de overvaller aan. De vrouw heeft ook vastgezeten, maar werd eerder al vrijgelaten.

Met het opheffen van de voorlopige hechtenis wil het OM naar eigen zeggen recht doen aan de bijzondere positie van de man. "Hij is slachtoffer van een gewelddadige overval, maar ook verdachte in het onderzoek naar de dood van de overvaller."

Verdachte die overvaller doodreed weer vrij
Verdachte die overvaller doodreed weer vrij (Foto: ANP)

Geen extra veiligheidsmaatregelen marathon

De politie in Rotterdam neemt komend weekeinde bij de marathon geen aanvullende maatregelen naar aanleiding van de vermoedelijke aanslag met een vrachtauto in het centrum van Stockholm.

Dat scenario is volgens de politie al in de voorbereidingen op het evenement meegenomen "en past in de tijd waarin we leven".

Voor het evenement hebben zich op de diverse afstanden 43.000 deelnemers ingeschreven, een recordaantal. Mede door het mooie weer worden meer dan 900.000 bezoekers langs het parcours verwacht.

Geen extra veiligheidsmaatregelen marathon
Geen extra veiligheidsmaatregelen marathon (Foto: ANP)

Dubbelslag Valverde in Baskenland

Alejandro Valverde heeft in de vijfde etappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Spanjaard van Movistar won de sprint van een kleine favorietengroep. Romain Bardet werd tweede voor Rigoberto Uran. Valverde neemt ook de leiderstrui over van David de la Cruz.

Een groep van achttien renners kozen in het begin van de etappe de aanval. Laurens ten Dam was als enige Nederlander mee in de vroege vlucht. De kopgroep kreeg nooit de ruimte van het peloton, waar Orica-Scott het tempo aangaf. Op iets meer dan vijftig kilometer werden de vroege vluchters dan ook ingerekend door het peloton.

De Australische ploeg legde er een hoog tempo op in dienst van Simon Yates. Op de voorlaatste beklimming ging Tosh van de Sande nog in de aanval, maar de Belg van Lotto Soudal kreeg geen ruimte van het peloton.

Met een omvangrijke groep met alle favorieten denderde het peloton richting de voet van de Alto de Arrate, de steile slotklim van 5,5 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 10,2%.

Michael Woods was de eerste die in de aanval ging op de slotklim, maar Valverde volgde direct met Alberto Contador en Sergio Henao in zijn wiel. Doordat het stilviel, sprong Woods weer weg en even later kwam Louis Meintjes aansluiten bij Woods. Op de top van de slotklim kwamen Valverde, Bardet, Uran, Alberto Contador en Samuel Sanchez aansluiten bij Woods en Meintjes.

In de laatste twee kilometer koos Samuel Sanchez voor de aanval, maar de renner van BMC kwam hard ten val in de laatste kilometer. De achtervolgers konden de Spanjaard ontwijken, waarna Valverde makkelijk de sprint won voor Bardet en Uran.

Morgen eindigt de Ronde van het Baskenland met een individuele tijdrit van 27,7 kilometer in en rond Eibar.

Marechaussee discrimineert vliegtuigpassagier

De Nationale ombudsman heeft de Koninklijke Marechaussee op Rotterdam The Hague Airport op de vingers getikt wegens discriminatie tijdens controles van passagiers. Aanleiding is een klacht van antidiscriminatiebureau Radar namens een man met een donkere huidskleur die zich gediscrimineerd voelde.

De man kwam in 2015 vier keer met het vliegtuig aan in Rotterdam. Drie keer vroeg de marechaussee naar zijn paspoort, terwijl andere passagiers uit de Schengenlanden, met een lichte huidskleur, gewoon konden doorlopen. Geen enkele keer werd zijn paspoort ingezien.

De ombudsman concludeert dat meer objectieve criteria nodig zijn bij de controles. De man kreeg ook geen duidelijk antwoord waarom hij er steeds werd uitgepikt. Daarom is ook meer uitleg geboden, aldus de ombudsman.

De marechaussee vond de klacht niet gegrond. En tot verbazing van de ombudsman nam de minister van Defensie dat oordeel over. De klager kreeg van de marechaussee wel te horen dat ze het betreurt dat hij de controles als discriminatie heeft ervaren en dat de marechaussee hieruit lering trekt.

Marechaussee discrimineert vliegtuigpassagier
Marechaussee discrimineert vliegtuigpassagier (Foto: ANP)

Partij president Gambia wint verkiezingen

Na de zwaarbevochten ambtsovername door de democratisch gekozen president Adama Barrow heeft ook diens partij in Gambia een duidelijke overwinning behaald in de parlementsverkiezingen.

Van de 48 te verkiezen zetels gingen er 31 naar zijn Verenigde Democratische Partij (UDP), maakte de kiescommissie vrijdag bekend. De verkiezingen verliepen donderdag rustig.

Barrow volgde in januari Yahya Jammeh op, die 22 jaar met harde hand over het kleine West-Afrikaanse land geregeerd had. Jammeh had de verkiezingen in december verloren, maar stond het ambt pas af toen omliggende staten op het punt stonden over te gaan tot militair ingrijpen.

Partij president Gambia wint verkiezingen
Partij president Gambia wint verkiezingen (Foto: ANP)

Opbrengst Giro555 loopt verder op

De opbrengst van de inzamelingsactie voor Giro555 tegen de hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan en Somalië is verder gestegen. Er is nu bijna 33 miljoen euro binnen. Van het geld is al hulp verstrekt.

Vorige week woensdag was de Nationale Actiedag van Giro555 op radio- en tv-zenders. De teller bereikte toen al een bedrag van ruim 30 miljoen. De organisatie sprak de verwachting uit dat het eindbedrag nog zou oplopen. Dat kan nu nog steeds gebeuren, want er zijn nog steeds acties gaande of in planning. Het rekeningnummer blijft in elk geval tot en met juni open voor donaties voor dit doel.

De afgelopen weken is al hulp geboden met het geld van de actie. Het gaat om voedselhulp, zoals het bijvoeden van ondervoede kinderen en zwangere vrouwen. Daarnaast werden waterbronnen en latrines gebouwd of hersteld. Verder zijn hygiënekits (met onder meer zeep en tandpasta) uitgedeeld en is hygiënevoorlichting gegeven ter voorkoming van de uitbraak van ziektes.

Hulporganisaties werken er ook aan de structurele oorzaken van dit soort rampen aan te kaarten.

Opbrengst Giro555 loopt verder op
Opbrengst Giro555 loopt verder op (Foto: ANP)

'Bezetting ambulances in steden in de knel'

In Utrecht, Rotterdam en Den Haag zijn de komende maanden problemen met de bezetting van de ambulances door verpleegkundig personeel. Daardoor kan de paraatheid in het geding komen, zo waarschuwt de FNV-bond Zorg en Welzijn.

Bondsbestuurder Fred Seifert meldde deze week dat vooral Utrecht de kroon spant met gaten in het rooster. Maar Rotterdam en Den Haag evenaren het aantal van bijna honderd open diensten nagenoeg, zo kreeg Seifert vrijdag door van zijn collega's. Ook elders knelt het.

Uitzendbureaus kunnen de open diensten opvullen met uitzendkrachten, maar of dit ook werkelijk gebeurt is de vraag, zegt de FNV'er. "Er is nu al grote druk op het rooster. Met de komende vakanties, zeker in de zomer, wordt het nijpender."Uitzendkrachten moeten weliswaar ook gespecialiseerd zijn, maar er kleven allerlei bezwaren aan hun inzet, vindt de FNV.

'Bezetting ambulances in steden in de knel'
'Bezetting ambulances in steden in de knel' (Foto: ANP)

Acties bij distributiecentra AH in de maak

In navolging van de stiptheidsacties bij distributiecentra van Jumbo, dreigen nu ook de collega's van Albert Heijn met maatregelen om hun eis voor meer loon kracht bij te zetten. Vakbond FNV beraadt zich op stappen nu Albert Heijn het door de bond gestelde ultimatum liet verstrijken om met een goed cao-voorstel te komen.

Volgens de vakbond verdienen de circa 4500 medewerkers die onder de cao AH Logistics vallen een structurele loonsverhoging. Daarbij zou 900 euro per jaar ,,alleszins redelijk" zijn. ,,De cao-voorstellen die AH doet, leiden ertoe dat de toekomst van werknemers in de distributiecentra onzekerder wordt", aldus FNV-onderhandelaar Özcan Colak.

Naast een mager loonbod van 1,5 procent zou Albert Heijn volgens de bond ook willen korten op de goedkoopste salarisschaal.

Acties bij distributiecentra AH in de maak
Acties bij distributiecentra AH in de maak (Foto: ANP)

Trump ziet verbetering in relatie met China

De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat hij en zijn Chinese collega Xi Jinping progressie hebben geboekt bij het verbeteren van de onderlinge betrekkingen. Dat verklaarde hij vrijdag na hun eerste persoonlijke onderhoud in Florida.

Trump zei, staande naast Xi, dat zijn verstandhouding met de Chinese president "voortreffelijk"is. Beide leiders hebben het gehad over irritaties in het zakendoen en de gedeelde zorgen over het nucleaire programma van Noord-Korea.

Trump ziet verbetering in relatie met China
Trump ziet verbetering in relatie met China (Foto: ANP)

LB: Olivia Munn is weer vrijgezel

Lekker Belangrijk: nieuws dat je niet wilt missen!

Olivia Munn en Aaron Rodgers zijn uit elkaar. Dat bevestigen bronnen dicht bij de 36-jarige actrice en de 33-jarige NFL-speler aan People.

"Ze hebben op vriendschappelijke basis besloten een punt achter hun relatie van drie jaar te zetten", onthult de insider. "Ze blijven goede vrienden en wensen niets dan goeds voor elkaar."

De breuk komt als een verrassing. Twee maanden geleden gingen er nog geruchten dat Olivia en Aaron zich hadden verloofd nadat de X-Men-ster was gespot met een grote diamanten ring om haar vinger.

Olivia Munn is weer vrijgezel
Olivia Munn is weer vrijgezel (Foto: BuzzE)

Rodelgrootheid Demchenko (45) overweegt comeback voor 8e Spelen

Oud-rodelaar Albert Demchenko maakt komend seizoen mogelijk een comeback. De 45-jarige Rus heeft zijn pijlen gericht op deelname aan de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang, wat een record zou betekenen: dat zouden zijn achtste Winterspelen worden en nog nooit deed iemand mee aan meer dan zeven Winterspelen. De kans is overigens bijzonder groot dat hij het record, als hij het haalt, wel gelijk moet delen. De Japanse schansspringer Noriaki Kasai behoort nog altijd tot de wereldtop en heeft ook al zeven Spelen achter de rug. 

Demchenko won in 2006 en 2014 olympisch zilver en veroverde in Sochi ook zilver in de landenwedstrijd. In het seizoen 2004/05 won hij de World Cup en in zijn lange carrière stond hij geregeld op het podium in World Cup-wedstrijden. Na de Spelen van Sochi in 2014 stopte Demchenko er vanwege rugproblemen mee en inmiddels is hij al een tijdje de coach van het Russische team, waar ook zijn dochter Victoria deel van uitmaakt. 

"Ik denk erover om terug te keren in de sport, als atleet dus", zegt Demchenko tegenover Russische media. "Ik heb na Sochi mijn slee aan de wilgen gehangen vanwege rugproblemen, maar in de afgelopen drie jaar ben ik hersteld en ik heb inmiddels geen pijn meer. Ik train weer veel, ik ben gezond en ik zou heel graag naar mijn achtste Winterspelen willen, dus waarom zou ik geen poging wagen?"

Het zou overigens een stevige uitdaging worden voor Demchenko, want de Russische rodelaars zijn in de afgelopen jaren flink in kracht toegenomen. De pas 21-jarige Roman Repilov won afgelopen seizoen het eindklassement in de World Cup en werd vicewereldkampioen, terwijl Semen Pavlichenko in 2015 de wereldtitel veroverde en afgelopen winter vierde werd in het eindklassement. 

Natalia Garth, president van de Russische rodelbond, lijkt nog wel te twijfelen over het idee van Demchenko. "We zijn erg blij met hem als coach, maar als dit zijn wens is...we gaan er in de komende dagen eens over praten." 

Albert Demchenko op weg naar olympisch zilver in Sochi tijdens zijn zevende Spelen (Pro Shots/Gepa)
Albert Demchenko op weg naar olympisch zilver in Sochi tijdens zijn zevende Spelen (Pro Shots/Gepa)

Haase wint voor zestien supporters in Davis Cup

Tennisser Robin Haase heeft Nederland in de Davis Cup-ontmoeting met Bosnië & Herzegovina op voorsprong gezet. De mondiale nummer 48 had vier sets nodig om zich te ontdoen van Mirza Basic, die ruim 120 plekken lager staat.

De welgeteld zestien meegereisde Nederlandse supporters in Zenica zagen Haase via een break de eerste set pakken, gevolgd door een prachtig punt om ook set twee binnen te halen. In set drie liet Haase zich de kaas van het brood eten nadat Bosnische fans kus- en scheetgeluiden maakten, wat uiteraard tot een woede-uitbarsting leidde.

Haase verloor de set mede door een aantal dubieuze beslissingen van de scheidsrechter, die op de ouderwetse manier moest bepalen of een bal in of uit was: met het oog in plaats van via HawkEye. Een service van Basic was uit, maar werd in gegeven, net als een backhand van de Bosniër, die zo de derde set pakte.

Haase sloeg zich vervolgens terug en kwam op een 3-0 voorsprong in set vier, maar dat gaf hij weer weg. Dit keer bleef hij wél een keer rustig en hij herpakte zich door de wedstrijd met drie games op rij af te maken: 6-4, 6-2, 5-7, 6-3.

142 wedstrijden dopingschorsing voor hardleerse honkballer

Honkballer José Dominguez is een hardleerse speler als het gaat om het gebruik van verboden middelen. De Dominicaan werd in 2009 in dienst van de Los Angeles Dodgers betrapt op het gebruik van stanozolol, een anabole steroïde, en kreeg vijftig wedstrijden schorsing aan de broek.

Nu is het weer raak voor de 26-jarige pitcher, die inmiddels onder contract staat bij de San Francisco Giants, waar hij met name uitkomt voor het opleidingsteam in de minor leagues. De Amerikaanse topcompetitie MLB liet weten dat Dominguez weer betrapt is op hetzelfde stanozolol en dit keer mag hij 142 wedstrijden niet meedoen en betaald wordt hij in die periode ook niet.

Twee teamgenoten werden eerder in de week al voor vijftig wedstrijden geschorst voor dopinggebruik. Overigens is 142 wedstrijden schorsing een bijzonder milde straf, zoals te doen gebruikelijk in de VS. Het komt neer op minder dan één seizoen, waar men in andere sporten voor een tweede overtreding schorsingen krijgt van vier of acht jaar of zelfs levenslang. 

EenVandaag-verslaggever: Stockholm is maar een kleine aanslag

Afijn, u moet zich allemaal een beetje rustig houden en vooral niet te veel praten over de aanslag in Stockholm van zojuist, want, zo zegt EenVandaag-verslaggever Tom van 't Einde: "Het is gelukkig een 'kleine' aanslag", en "Het is wel goed om dit nare nieuws niet erger te maken dan het al is". Omdat er bij andere aanslagen meer slachtoffers vielen moeten we het dus niet erger maken? Wat is dat voor onzin, dit nieuws valt helemaal niet erger te maken. Het is al supererg. Had ik al gezegd dat dit getweet is door een verslaggever die met belastingcenten betaald wordt?

Haase woest over scheten Bosnische tennisfans: "Ze doen pfft!"

De Nederlandse en Bosnische tennissers spelen vrijdag tot en met zondag in het Bosnische Zenica om een plekje in de play-offs voor de Wereldgroep in de Davis Cup 2018.

Robin Haase speelt er op het moment van schrijven in de openingswedstrijd tegen Mirza Basic en het zit de immer koelbloedige Nederlander niet mee. Hij stond weliswaar met twee sets voor, de Bosnische fans misdroegen zich op bijzonder ernstige wijze en dat liet Haase even fijntjes weten aan de scheidsrechter.

"Elke keer als ik wil serveren doen ze mwaaah of pffffft", waarmee hij respectievelijk kus- en scheetgeluiden poogt te imiteren, tot hilariteit van iedereen behalve Haase. "Dat is niet ok!", drukte hij een ieder nog op het hart. 

Zoals het Haase betaamt verloor hij gelijk daarna zijn servicegame en een minuutje of twee later ook de set.

Reclamewaakhond verbiedt 'plus size models'-spotje Mobile Strike

De Britse reclamewaakhond ASA heeft een commercial voor de populaire mobile game Mobile Strike verbannen vanwege seksuele objectificering van de vrouwen die erin zitten. In de reclamespot zijn een aantal beroemde plus size-modellen te zien die loungend bij een zwembad Mobile Strike aan het spelen zijn.

Mobile Strike is een razend populaire strategiegame voor smartphones. Ontwikkelaar Machine Zone, die ook achter het mobiele spel Game of War zit, regelt vaker opvallende reclamespots voor zijn games. Zo betaalde het bedrijf vijf miljoen dollar voor een reclamefilmpje van dertig seconden tijdens de Super Bowl, waarin acteur Arnold Schwarzenegger weer een aantal van zijn cliché uitspraken oprakelt. Ook is topmodel Kate Upton regelmatig te vinden in de filmpjes voor Game of War.

De klacht van de ASA werd gepareerd door Machine Zone die zegt dat de setting van mensen bij het zwembad of andere alledaagse activiteiten in combinatie met wat special effects in de vorm van jets en tanks de reclame juist zo krachtig maakten. Het zou aantonen dat Mobile Strike altijd en overal te spelen is. Het gebruik van 'volslanke' modellen zou zijn gedaan om de diversiteit van het publiek van de mobiele spelletjes te laten zien. Verder bepleit de ontwikkelaar dat er waarschijnlijk geen klachten zouden zijn geweest als het gewoon normale modellen zou hebben gebruikt. Bovendien krijgt de ontwikkelaar veel bijval van zijn achterban, die en masse zijn waardering uitspreekt voor de keuze om de ondervertegenwoordigde dikkertjes te gebruiken bij hun marketing.

De reclamewaakhond moet er echter niets van hebben. "Het is ons ook opgevallen dat in sommige scènes het gedrag van de vrouwen verleidend en seksueel geladen is. Zo is er bijvoorbeeld een scène waarin een vrouw richting een badstoel loopt en de camerahoek alleen op haar weinig verhullende achterwerk is gefocust".

Bekijk de video hieronder en oordeel zelf: gepast of niet?

Surinamers massaal in protest

Suriname maakt zich vrijdag op voor een tweede dag van groot protest tegen het beleid van president Desi Bouterse en zijn regering. Terugdraaien van de verhoogde benzineprijs en maatregelen om de groei van de armoede te stoppen zijn de belangrijkste eisen van de demonstranten.

Donderdag lieten zeker tienduizend mensen al hun onvrede horen. Daarmee was het de grootse actie tegen het beleid van Bouterse sinds hij in mei 2010 aan de macht kwam.

De demonstraties zijn het initiatief van de Surinaamse vakbonden, inclusief de bonden van onderwijzend personeel. Ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en politieke partijen ondersteunen de acties. Eerder in de week waren er ook al ongeveer duizend mensen op de been om te protesteren. Deze protesten waren door enkele individuen georganiseerd en hadden als doel om Bouterse weg te sturen als president.

Crisis
De onvrede over de financiële crisis in het land is overigens niet nieuw. De armoede wordt al veel langer gevoeld, maar de verhoging van de benzineprijs met ongeveer 10 procent ruim een week geleden, was de druppel die de emmer deed overlopen.

Suriname heeft al zo`n twee jaar met een zware economische crisis te maken. De daling van de wereldmarktprijzen van goud en olie zijn daarvan belangrijke oorzaken, maar ook verspilling, corruptie en slecht financieel beleid hebben de problemen veroorzaakt. Een lening van het Internationaal Monetair Fonds heeft enige verlichting gebracht, maar aan de andere kant eisen deze geldschieters ook dat de regering de subsidies op elektriciteit, drinkwater en brandstof afbouwt.

Eerder deze week heeft president Bouterse het volk opgeroepen het hoofd koel te houden en de regering de ruimte te geven de problemen op te lossen. Hij heeft nog niet gereageerd op de massale opkomst van donderdag.

Surinamers massaal in protest
Surinamers massaal in protest (Foto: ANP)

Agent in cassatie na straf fataal ongeval

De politieman die in 2013 als lid van een arrestatieteam een fataal verkeersongeluk veroorzaakte in Eindhoven stapt naar de Hoge Raad om zijn veroordeling aan te vechten. De agent meent dat hij niet persoonlijk verantwoordelijk gehouden kan worden voor de aanrijding waardoor een achttienjarige scooterrijdster omkwam, aldus zijn advocaat Boudewijn van Eijck vrijdag.

In een colonne van politieauto's reed de politieman op 15 maart 2013 met sirene en zwaailicht door Eindhoven. Hij was met collega's op weg naar een verwarde man die dreigde zichzelf en politiemensen dood te schieten. De agent reed hard over de busbaan en door rood stoplicht. Bij een kruispunt botste hij op de overstekende vrouw. Zij overleed aan haar verwondingen.

Agent in cassatie na straf fataal ongeval
Agent in cassatie na straf fataal ongeval (Foto: ANP)

Brexit: prijs medicijnen 100 miljoen omlaag

De koersdaling van het Britse pond leidt dit jaar tot lagere prijzen van medicijnen. In totaal zullen de prijzen van geneesmiddelen bij apothekers naar verwachting met 100 miljoen euro dalen. Dat heeft de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) berekend. De koersdaling is het gevolg van het aangekondigde vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

Het voordeel komt terecht bij de zorgverzekeraars en de overheid. In theorie zou dit kunnen leiden tot een premiedaling voor cliënten, maar het is de vraag of dit gebeurt, zegt Ronald van der Vaart van de SFK. Verzekeraars zouden ook hun reserves kunnen aanvullen. Apothekers ondervinden er waarschijnlijk niet veel last van doordat hun tarieven hetzelfde blijven.

Het financiële nadeel komt terecht bij de pillenfabrikanten of de groothandel. Zij krijgen minder geld voor hun producten.

De prijzenwet in Nederland bepaalt dat de maximumprijs wordt gebaseerd op de gemiddelde prijs van hetzelfde geneesmiddel in België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De pond daalde inmiddels van 1,36 naar 1,16 euro en dat werkt dus door in de maximumprijs.

Brexit: prijs medicijnen 100 miljoen omlaag
Brexit: prijs medicijnen 100 miljoen omlaag (Foto: ANP)

3D-geprinte schoen Adidas in massaproductie

Sportartikelenproducent Adidas gaat een nieuwe schoen met een 3D-geprinte zool in massaproductie maken. De schoen, de Futurecraft 4D, is vrijdag gepresenteerd.

Adidas hoopt dit jaar 5000 paren te verkopen en volgend jaar 100.000, meldt persbureau Reuters. Concurrenten Nike, Under Armour en New Balance experimenteren volgens het persbureau ook met 3D-printen, maar tot nog toe zetten zij de techniek alleen in om prototypes, op maat gemaakte zolen voor gesponsorde atleten en een handjevol dure schoenen te maken. Dat zou komen doordat de traditionele 3D-printers langzamer en duurder zijn en vaak een minder goede schoen opleveren.

Voor de Futurecraft 4D wordt echter een techniek van startup Carbon gebruikt genaamd Digital Light Synthesis, waardoor veel van die problemen verleden tijd moeten zijn. "Met Digital Light Synthesis gaan we voorbij aan beperkingen uit het verleden en begint een nieuw tijdperk voor ontwerp en productie", zegt Eric Liedtke van Adidas. 

3D-geprinte schoen Adidas in massaproductie
3D-geprinte schoen Adidas in massaproductie (Foto: BuzzT)

Webshop roept tassen met hakenkruis terug

De Zwolse yoga-webshop Patipada roept Nepalese tassen terug waarop een of meer hakenkruizen staan afgebeeld. De tassen worden al sinds drie jaar verkocht, maar de tassen met de gewraakte opdruk pas sinds afgelopen november. De webwinkel werd er door een klant op geattendeerd.

De tassen maken deel uit van een partij tassen die zijn gemaakt van gebruikte rijstzakken met een wisselende opdruk. Patipada vermoedt dat een op de tien tassen een of meer hakenkruizen heeft.

Wie zo'n tas heeft gekocht, kan hem terugsturen naar Patipada en krijgt dan het aankoopbedrag en de verzendkosten vergoed.

Volgens de webshop wordt in Azië vaak een andere betekenis toegekend aan het hakenkruis ofwel swastika. Zo staat die in het boeddhisme symbool voor voorspoed en geluk. Mogelijk had de Nepalese fabrikant geen weet van de betekenis in Europa, aldus de website van Patipada.

Webshop roept tassen met hakenkruis terug
Webshop roept tassen met hakenkruis terug (Foto: ANP)

Voetbalclub gebruikt supermarktprijzen als rugnummers

De Braziliaanse voetbalclub Fluminense de Feira heeft een opvallende nieuwe manier gevonden om de hoofdsponsor wat extra aandacht te geven. 

De club uit Feira de Santana in de staat Bahia heeft een lokale supermarkt als sponsor gestrikt en die werken goed samen: de gewone rugnummers zijn vervangen door prijzen van producten die in de aanbieding zijn. 

Zo laat speler Fernando Sobral ons op zijn rug weten dat je bij de supermarkt voor 10,98 reais een lekkere pizza kunt halen, terwijl een busje scheerschuim twintig reais en een beetje kost. Voor 5,98 reais heb je een fles shampoo van Palmolive, zo laat de nummer 5 zien. 

De eerste wedstrijd die met de nieuwe shirts werd gespeeld ging overigens met 6-0 verloren, maar tegen grootmacht Vitoria de Bahia is dat geen schande. 

'Amerikaanse aanval doodde negen burgers'

Negen burgers waaronder vier kinderen zijn omgekomen door de Amerikaanse raketaanval op een Syrische luchtmachtbasis in de buurt van de stad Homs. Dat meldde het Syrische staatspersbureau SANA vrijdag.

Volgens SANA zijn de burgers gedood in dorpen rondom de basis. Ook zouden zeven mensen gewond zijn geraakt en huizen in de omgeving zwaar beschadigd.

Eerder zei gouverneur Talal Barazi van Homs dat zeven mensen waren omgekomen door de aanval. Het is niet duidelijk of dit aantal andere slachtoffers betrof.

'Amerikaanse aanval doodde negen burgers'
'Amerikaanse aanval doodde negen burgers' (Foto: ANP)

INSIDE en Overcooked winnaars van BAFTA game awards

Gisteren vond weer de uitreiking plaats van de BAFTA game awards, die jaarlijks worden uitgereikt door de British Academy of Film and Television Arts. De winnaars en de genomineerden vind je hieronder, met de winnaars schuingedrukt.

Grote winnaar van de avond is puzzelgame INSIDE van ontwikkelaar Playdead, die van de zeven nominaties er daadwerkelijk vier wist te verzilveren. Ook was er veel lof voor de hectische kookgame Overcooked, dat twee prijzen in de wacht sleepte.

Beste game

 • Uncharted 4
 • Firewatch
 • INSIDE
 • Overwatch
 • Stardew Valley
 • Titanfall 2

Beste artistieke prestatie

 • INSIDE
 • Abzu
 • Dishonored 2
 • The Last Guardian
 • Uncharted 4
 • Unravel

Beste auditieve prestatie

 • The Last Guardian
 • Battlefield 1
 • DOOM
 • INSIDE
 • Rez Infinite
 • Uncharted 4

Beste Britse Game

 • Overcooked
 • Batman: Arkham VR
 • Forza Horizon
 • No Man's Sky
 • Planet Coaster
 • Viriginia

Beste debuutgame

 • Firewatch
 • Overcooked
 • Oxenfree
 • That Dragon, Cancer
 • The Witness
 • Virginia

Best groeiende game

 • Rocket League
 • Destiny: Rise of Iron
 • Elite Dangerous: Horizons
 • EVE Online
 • Final Fantasy XIV: Online
 • Hitman

Beste familiegame

 • Overcooked
 • LEGO Star Wars: The Force Awakens
 • The Playroom VR
 • Pokémon Go
 • Ratchet & Clank
 • Toca Hair Salon

Beste game design

 • Inside
 • Battlefield 1
 • Dishonored 2
 • Overwatch
 • Titanfall 2
 • The Witness

Beste innovatie

 • That Dragon, Cancer
 • Batman: Arkham VR
 • Firewatch
 • Pokémon Go
 • Unseen Diplomacy
 • The Witness

Beste mobiele game

 • Pokémon Go
 • The Banner Saga 2
 • Dawn of Titans
 • Deus Ex Go
 • Pokémon Sun en Pokémon Moon
 • Reigns

Beste multiplayer

 • Overwatch
 • Battlefield 1
 • Forza Horizon 3
 • Overcooked
 • Titanfall 2
 • Tom Clancy's the Division

Beste muziek

 • Virginia
 • Abzu
 • DOOM
 • Inside
 • The Last Guardian
 • Uncharted 4

Beste verhaal

 • INSIDE
 • Dishonored 2
 • Firewatch
 • Mafia III
 • Oxenfree
 • Uncharted 4

Beste originele IP

 • INSIDE
 • Firewatch
 • The Last Guardian
 • Overwatch
 • Unravel
 • The Witness

Beste performer

 • Cassy Jones - Firewatch (Delilah)
 • Alex Hernandez - Mafia III (Lincoln Clay)
 • Emily Rose - Uncharted 4 (Elena FIsher)
 • Navid Negahban - 1979 Revolution: Black Friday (Hajj Agha)
 • Nolan North - Uncharted 4 (Nathan Drake)
 • Troy Baker - Uncharted 4 (Sam Drake)

AMD Esports Audience Award

 • Clash Royale
 • Counter Strike: Global Offensive
 • DotA 2
 • League of Legends
 • Overwatch
 • Street Fighter V

'Kendall Jenner van streek om Pepsi-reclame'

Kendall Jenner is van flink van streek door de ophef die is ontstaan over de reclamespot van Pepsi waar ze in meespeelt. Ingewijden vertellen aan People dat het model verdrietig is en regelmatig in contact staat met haar familie.

"Kendall is op dit moment aan het werk in het buitenland", zegt een bron. "Maar ze staat voortdurend in contact met haar moeder en zussen", vervolgt de spion die verder zegt dat Jenner veel steun krijgt van haar familie en vrienden.

Pepsi heeft de bewuste reclamespot met de 21-jarige Jenner geschrapt, nadat het spotje een storm van kritiek had ontlokt. In het gekraakte filmpje sluit Jenner zich aan bij een demonstratie, waarna ze onder luid gejuich een blikje cola geeft aan een politieagent. Critici verwijten Pepsi dat het filmpje demonstraties belachelijk maakt. Vooral de gelijkenis met beelden rond de 'Black Lives Matter'-protesten tegen politiegeweld schoten velen in het verkeerde keelgat.

"Kendall is flink van streek. Ze voelt zich verschrikkelijk. Ze is zo blij model te zijn en de opdracht voor Pepsi was belangrijk voor haar. Ze had er echt zin in en had niet verwacht dat de spot zo negatief zou worden ontvangen." aldus een ingewijde. "Kendall hoopt dat mensen begrijpen dat zij niet betrokken was bij het bedenken van het filmpje". Kendall Jenner noch haar zussen of moeder hebben officieel gereageerd op de ophef rond het reclamefilmpje.

'Kendall Jenner van streek om Pepsi-reclame'
'Kendall Jenner van streek om Pepsi-reclame' (Foto: BuzzE)

Bende apen en andere schurken in Injustice 2

Warner Bros. Interactive en NetherRealm Studios hebben de vierde trailer uit de reeks 'Shattered Alliances' van Injustice 2 uitgegeven.

In de trailer zien we de schurken-alliantie die bekend staat als 'The Society'. De Society staat onder leiding van de geniale telepaat Gorilla Grodd en bestaat verder uit Bane, Cheetah, Catwoman, Captain Cold, Deadshot, Scarecrow en andere beruchte DC-superschurken die proberen de macht te krijgen na de nederlaag van Superman in de eerste Injustice-game.

Injustice 2 is vanaf 18 mei 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Digimon gaan naar de echte wereld in Hacker's Memory

Bandai Namco heeft de eerste trailer onthuld voor Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker's Memory. We krijgen een eerste blik op het character design van Suzuhito Yasuada, de soundtrack van componist Masafumi Takada en het plot.

De game is een sequel op de originele Digimon Story: Cyber Sleuth dat in 2016 uitkwam in het Westen. Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker's Memory speelt zich af in dezelfde wereld, maar heeft wel een nieuw hoofdpersonage. Keisuke Amazawa wordt beschuldigd van een misdaad waar hij geen weet van heeft en wordt gedwongen om in de digitale Digimon-wereld te zoeken naar de echte dader.

Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker's Memory komt zowel fysiek als digitaal uit voor PlayStation 4 en PlayStation Vita in het voorjaar van 2018.

Kamminga zwemt weer Nederlands record op schoolslag

Zwemmer Arno Kamminga heeft opnieuw het Nederlands record op de 200 meter schoolslag verbroken. Tijdens de Swim Cup in Eindhoven ging de 21-jarige Nederlander mee in het kielzog van wereldkampioen Marco Koch, die in 2:09,07 de zege pakte. 

Kamminga zelf tikte aan na 2:10,34 seconden en daarmee was hij weer ruim een halve tel rapper dan bij zijn in december gezwommen oude record. Destijds verbrak hij Lennart Stekelenburg's ruim zeven jaar oude record, waarmee hij zich ook al plaatste voor het WK in Boedapest komende zomer. 

Kamminga staat nu zesde op de wereldranglijst dit jaar, hoewel daarbij aangetekend moet worden dat nog lang niet in alle landen de toppers hun beste beentjes al voor hebben gezet. 

Golfer Hoffman verrassende leider Masters na dag één

Dag één van de Masters, de eerste golfmajor van het jaar, heeft een verrassende leider opgeleverd. Charley Hoffman, de mondiale nummer 52, speelde een uitstekende ronde op de baan van Augusta.

Hoffman was vooral op de back nine - holes tien tot en met achttien - erg sterk en kwam uiteindelijk met een score van 65 slagen, zeven onder par, het clubhuis in. Dat was beter dan meerdere favorieten, zoals drievoudig kampioen Phil Mickelson, die op één onder par bleef steken. Hoffman staat vier slagen voor op zijn Amerikaanse landgenoot William McGirt, terwijl de Engelsman Lee Westwood op vijf slagen volgt. 

De nummer één van de wereld, Dustin Johnson, zorgde donderdag voor een stevige domper. De Amerikaan meldde zich op de openingshole om het te proberen, maar trok zich vanwege een rugblessure toch terug.

Verpleegkundige regelt ambulancerit naar terminale vrouw

Verpleegkundige Thijs Fransen kon het niet aanzien. Een patient die afgelopen maandag na 2 weken intensive care op Fransen zijn afdeling kwam had nog 1 wens. Zijn terminale vrouw zien die in een hospice ligt en binnenkort zal overlijden. Hij was aan de beterende hand maar nog wel erg ziek. Fransen belde direct de ambulancedienst maar die verwees hem door naar de ziektekostenverzekeraar.

De zorgverzekering moest hem teleurstellen. "Na 30 minuten wachten is het glasharde antwoord "NEE" deze ambulancerit wordt niet gedekt. Waarom is een zorgverzekeraar die zoveel geld heeft niet in staat om haar morele zorgplicht te vervullen? Geen potje voor dit soort uitzonderlijke gevallen?" Fransen stapte naar zijn afdelingshoofd en legde de situatie uit. "In samenspraak met het afdelingshoofd werd besloten dat we dit ritje voor eigen rekening zouden nemen", vertelt hij.

Nog dezelfde middag werd er een ambulance geregeld en bracht de man een bezoek aan zijn vrouw. "Ik ben trots op mijn collega's en afdelingshoofden waar ik voor werk, door deze ambulancerit uit eigen zak te betalen. Hij is vanmiddag nog naar zijn vrouw gegaan. Zorg is zoveel meer dan alleen een infuus aanleggen. Je moet echt inspelen op de behoeften en wensen van individuen."

Vrouw die bij aanslag in Theems viel overleden

Een vrouw die vorige maand gewond raakte door de terreuraanslag in Londen, is donderdag in het ziekenhuis overleden. De Roemeense Andreea Cristea is volgens Britse media het vijfde dodelijke slachtoffer van de aanslag, even buiten het Britse parlement.

De 31-jarige Cristea belandde in de Theems toen aanslagpleger Khalid Masood op de Westminster Bridge inreed op voetgangers. De 31-jarige vrouw werd later uit het water gehaald en overgebracht naar het ziekenhuis. Ze kwam niet meer bij bewustzijn.

Cristea bracht op het moment van aanslag een bezoek aan Londen met haar vriendje. Hij was volgens de krant The Telegraph van plan geweest een aanzoek te doen tijdens de trip naar de Britse hoofdstad. De nabestaanden van de vrouw lieten weten dat geld dat was opgehaald voor haar herstel zal worden gedoneerd aan een liefdadigheidsorganisatie.

Slachtoffer aanslag Londen overleden
Slachtoffer aanslag Londen overleden (Foto: ANP)

Negentig dagen cel geëist tegen Dick Jol

Tegen oud-scheidsrechter Dick Jol is vrijdag in de rechtbank in Den Haag negentig dagen gevangenisstraf geëist, waarvan 75 dagen voorwaardelijk, voor mishandeling en bedreiging. Ook is er 180 uur werkstraf geëist. Jol heeft al vijftien dagen in voorarrest gezeten, dus hij hoeft niet meer de cel in.

Drie mensen hebben destijds aangifte gedaan tegen de voormalig voetbalscheidsrechter. De 61-jarige Jol zou eind november 2015 een buurman en zijn vriendin hebben mishandeld met een metalen steigerdeel van ruim anderhalve meter lang. Ook zou hij ze met de dood hebben bedreigd. De twee reden met een scooter over de stoep in Scheveningen. Jol werd daar heel boos over. Dat zou namelijk al vaker zijn gebeurd.

Eerder die dag zou hij met een hakbijl achter een timmerman met wie hij samenwerkte zijn aangerend. Zij klusten, samen met broer Piet Jol, aan een woning in Wassenaar.

Negentig dagen cel geëist tegen Dick Jol
Negentig dagen cel geëist tegen Dick Jol (Foto: ANP)

Naruto: Ultimate Ninja Storm Trilogy aangekondigd

Fans van de Naruto: Ninja Storm games kunnen zich weer ergens op verheugen. Via het Japanse Weekly Jump magazine is Naruto: Ultimate Ninja Storm Trilogy aangekondigd voor PS4. Deze bevat de eerste drie Ultimate Ninja Storm games.

De game verschijnt op 27 juli in Japan. Of en wanneer de game naar het westen komt is nog niks over bekend. De kans is wel groot dat hij ook uit gaat komen voor Xbox One.

Naruto

Olympisch marathonkampioene betrapt op EPO

De Keniaanse atlete Jemima Sumgong is betrapt op het gebruik van EPO. De 32-jarige Sumgong is niet zomaar een atlete: ze is de regerend olympisch kampioene op de marathon, een titel die ze vorig jaar in Rio de Janeiro veroverde.

Sumgong was zich aan het voorbereiden op de marathon van Londen van 23 april en werd eerder dit jaar in Kenia onverwacht gecontroleerd. Daar bleek ze een positief plasje afgeleverd te hebben, zo meldde wereldatletiekbond IAAF. 

De B-staal moet nog gecontroleerd worden en als die positief blijkt volgt een schorsing. Tot die tijd is Sumgong voorlopig geschorst. 

Curlers sluiten WK af met nog twee nederlagen

De Nederlandse mannencurlingploeg heeft de eerste WK-deelname in 23 jaar afgesloten met twee nederlagen. Het team van skip Jaap van Dorp, third Wouter Gösgens, second Laurens Hoekman en lead Carlo Glasbergen eindigt niet als laatste: ze wonnen van Rusland, dat alle elf wedstrijden verloor.

Nederland hield donderdag in de eerste wedstrijd van de dag goed stand tegen de Amerikanen, onder leiding van skip John Shuster - goed voor olympisch brons in 2006 en brons op het vorige WK. Van Dorp en co bleven lang in het spoor van de Amerikanen en maakten in het achtste end gelijk: 5-5. In het tiende en laatste end kwam toch de genadeklap, waardoor de VS met 6-5 won.

Nederland sloot het toernooi af met nog een bijzonder pittige tegenstander. De Zweedse skip Niklas Edin won in Sochi olympisch brons en veroverde in 2013 en 2015 de wereldtitel. Dat zijn team simpelweg te sterk was voor Nederland is dan ook bepaald geen schande voor Van Dorp en zijn ploeggenoten, die met 8-2 onderuit gingen. 

Zweden speelt later in het toernooi tegen gastland Canada om een plek in de finale. De verliezer van die wedstrijd speelt tegen de winnaar van het duel tussen Zwitserland en de VS om de tweede finaleplek. 

Veel guldens, francs en marken foetsie

In landen die hun eigen munteenheid hebben ingeruild voor de euro ligt in totaal nog zo'n 15 miljard euro aan oude munten en bankbiljetten bij mensen thuis onder het matras. Dat blijkt uit een rondgang van persbureau Bloomberg langs Europese nationale banken.

Iets minder dan de helft van het verdwenen bedrag bestaat uit Duitse marken. Ook miljarden aan Franse francs, Spaanse peseta's en Italiaanse lire's zijn nog foetsie. In Nederland gaat het om iets minder dan een miljard euro, waarvan bijna de helft bestaat uit bankbiljetten.

Mensen die nog Nederlandse bankbiljetten vinden tussen de kussens van hun bank kunnen die tot 2032 inwisselen bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam. De muntjes zijn alleen van waarde voor verzamelaars.

Ongeveer een derde van het verloren geld is inmiddels onbruikbaar. Twaalf nationale banken accepteren geen muntjes meer en een aantal landen is helemaal gestopt met omwisselen van oud geld. De 6,5 miljard aan Duitse marken kunnen nog tot in de eeuwigheid worden omgewisseld.

Veel guldens, francs en marken foetsie
Veel guldens, francs en marken foetsie (Foto: ANP)

ETA: volledige ontwapening op 8 april

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft bevestigd dat ze volledig gaat ontwapenen op zaterdag 8 april. Dat meldt de BBC op basis van een brief van de ETA die zegt de wapens te overhandigen aan de vertegenwoordigers van de Baskische gemeenschap.

De beweging maakt daarin bekend dat haar leden zaterdag de wapens zullen inleveren, maar voegt er nog aan toe dat "vijanden van de vrede" dat proces zouden willen verstoren. " De enige garantie voor succes zijn de duizenden mensen die zaterdag bijeenkomen in (het Zuid-Franse) Bayonne om de ontwapening te ondersteunen", aldus de brief die is gedateerd op 7 april.

De ETA (Euskadi Ta Askatasuna), die streefde naar een onafhankelijke Baskische staat en daarbij meer dan achthonderd mensen om het leven bracht, riep in 2011 al een eenzijdige wapenstilstand af. De beweging beloofde daarbij de wapens in te leveren, maar een volledige overdracht is nog niet gebeurd.

ETA: volledige ontwapening op 8 april
ETA: volledige ontwapening op 8 april (Foto: ANP)

'GP van China mogelijk vervroegd naar zaterdag'

De Grand Prix van China van dit weekeinde wordt mogelijk op het laatste moment vervroegd van zondag naar zaterdag. Dat klinkt als een verlate 1-aprilgrap, maar volgens oud-coureur Martin Brundle bestaat de kans echt. In Shanghai werkt het weer vooralsnog niet mee en door de mist rond de stad kon vrijdag in de trainingen nauwelijks gereden worden.

"Toen ik van de commentaarcabine naar hier (de paddock, red.) liep sprak ik een aantal mensen. Ik weet niet of jullie het al gehoord hebben, maar het weer wordt zondag opnieuw slecht en men praat erover om de race zaterdag al te houden", aldus Brundle tegenover Sky Sports"Ze hebben in elk geval liever wél een race op zaterdag dan dat ze op zondag wachten en de race af moeten gelasten."

Brundle geeft ook aan dat de optie bestaat om de teams zaterdag meer tijd te geven voor de training en kwalificatie. Sebastian Vettel ziet overigens weinig in het plan om zaterdag al te racen. "Dit is het eerste wat ik erover hoor en het lijkt me apart. De kwalificatie moet gewoon morgen verreden worden en de race op zondag", aldus de Duitse WK-leider. 

Raceleider Charlie Whiting heeft overigens ontkend dat het verplaatsen van de race naar zaterdag een serieuze optie is.

Zwemster Masse benadert 'superpakkenrecord'

Zwemster Kylie Masse heeft tijdens de Canadese kwalificatiewedstrijden voor het WK van dit jaar stevig uitgehaald op de 100 meter rugslag. De 21-jarige Masse snelde naar een tijd van 58,21 seconden, waarmee ze de op twee na snelste vrouw ooit is over die afstand.

Met haar tijd van 58,42 in de series schoof ze al door naar de zesde plek op de ranglijst aller tijden, maar in de finale ging het nog een stuk harder. Masse bleef zo slechts 0,09 seconden boven het wereldrecord van Gemma Spoforth: de Britse zwom dat in 2009 in een inmiddels al jaren verboden 'superpak'.

De enige andere vrouw die ooit sneller was dan Masse in Victoria is de Russische Anastasia Fesikova, die in 2009 eveneens in een supersnel pak naar 58,18 zwom. Dat betekent ook dat de tijd van de Canadese de snelste ooit is in een normaal pak, een zogenaamd textile best

Tweede training GP China volledig de mist in, Hamilton deelt uit

Na de magere eerste vrije training voor de Grand Prix van China is de tweede training vrijdag zelfs helemaal in het honderd gelopen. Door de mist rond het ziekenhuis van Shanghai kon de helikoper daar niet landen en dus mocht er gedurende de hele sessie niet gereden worden.

Het hoogtepunt kwam op naam van Lewis Hamilton, die als enige coureur door leek te hebben dat de in China aanwezige fans toch ook wel recht hadden op enige actie. De meervoudig wereldkampioen nam een fikse stapel Mercedes-petjes mee richting de hoofdtribune, signeerde ze en gooide ze het publiek in, tot groot genoegen van de fans. 

De overige negentien coureurs hadden net als Hamilton helemaal niks te doen, maar leken weinig zin te hebben om de fans toch wat entertainment te bieden.

Steeds meer kinderen naar opvang

Steeds meer kinderen maken gebruik van opvang. In het vierde kwartaal van 2016 gingen 702.000 kinderen naar de dagopvang, buitenschoolse opvang en gastouders. Tegelijkertijd ligt het aantal werkende vrouwen op het hoogste niveau sinds 2012.

Dat blijkt uit cijfers van de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die vrijdag zijn bekendgemaakt. Dat er meer gebruik is gemaakt van kinderopvang komt vooral door de aantrekkende economie en de hogere kinderopvangtoeslag.

Steeds meer vrouwen en mannen met kinderen werken. Vrouwen werken gemiddeld ruim 25 uur per week, moeders met jonge kinderen tot en met 11 jaar nog iets meer.

"Het is fantastisch om te zien dat er steeds meer moeders werken en dat hun kinderen het dan tegelijkertijd naar hun zin hebben op de opvang", aldus minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Steeds meer kinderen naar opvang
Steeds meer kinderen naar opvang (Foto: ANP)

Verdachte seriemoord prostituees aangehouden

De politie heeft een 58-jarige Schiedammer aangehouden als verdachte van moorden op prostituees in Rotterdam in de jaren 90. Rechercheurs van het cold-caseteam van de politie Eenheid Rotterdam pakten de vermoedelijke seriemoordenaar dinsdag op, meldde het Openbaar Ministerie vrijdag.

De man kon volgens het OM worden opgespoord na uitgebreid forensisch onderzoek. De Schiedammer wordt in verband gebracht met minstens twee moorden op prostituees. De twee slachtoffers, vrouwen van 22 en 45 jaar, werden destijds deels ontkleed gevonden in het centrum van Rotterdam. Beide vrouwen waren door messteken om het leven gekomen.

De man woonde ten tijde van de moorden in Rotterdam en tegenwoordig in Schiedam.

Verdachte seriemoord prostituees aangehouden
Verdachte seriemoord prostituees aangehouden (Foto: ANP)

Grand Prix Maleisië na 2017 definitief niet op kalender

De Grand Prix van Maleisië keert na dit jaar in de nabije toekomst definitief niet meer terug op de Formule 1-kalender. De Formule 1-bazen hebben dat in samenspraak met het circuit van Sepang besloten. 

Vorig jaar liet de Maleisische overheid al weten dat een F1-race in het land niet echt nodig meer was en het begon meer te kosten dan het opleverde. De kaartverkoop daalde alsmaar verder, iets wat juist niet het geval is voor de races in de MotoGP, wat nog altijd immens populair is in het Aziatische land. 

Het plan was om na 2018 te stoppen met de race op Sepang, dat vanaf 1999 op de kalender stond, maar dat is nu dus een jaar vervroegd. "Het is altijd erg jammer om vaarwel te zeggen tegen een lid van de Formule 1-familie", aldus Sean Bratches, commercieel directeur binnen de sport. "In de afgelopen twee decennia hebben de Maleisische fans laten zien tot de meest enthousiaste fans in de Formule 1 te horen." 

Bratches heeft verder wel goede hoop op een mooie kalender in 2018. "We hebben dan gewoon 21 mooie evenementen, waaronder die in Frankrijk en Duitsland." 

Verstappen ruim de snelste in natte training China

Max Verstappen heeft de eerste vrije training voor de Grand Prix van China veruit als snelste afgesloten. Heel veel zegt dat echter niet, want door de weersomstandigheden kon op het circuit van Shanghai maar met mondjesmaat gereden worden.

Na vijf minuten werd de training al stilgelegd met een rode vlag. De regen was daar niet de spelbreker, maar de mist wel: het was zo mistig dat de helikopter niet veilig naar het ziekenhuis in Shanghai kon vliegen, een vereiste voor het door laten gaan van een sessie. Na drie kwartier wachten en met nog veertig minuten op de klok mochten de heren de baan weer op, maar een krappe twintig minuten later lag de boel weer stil. Daar bleef het bij, want de training werd niet meer hervat.

In de twintig 'goede' minuten reed Verstappen twee rondjes op de intermediatebanden en daar was hij gelijk snel op. Felipe Massa wist in de Williams als enige binnen anderhalve seconde te blijven, terwijl diens teamgenoot Lance Stroll een nette derde plek noteerde. Van de vier topauto's liet alleen Valtteri Bottas een tijd noteren: de Fin deed dat op de full wets en kwam daardoor niet in de buurt van Verstappen. 

Om 08.00 uur gaat de tweede training van start met vermoedelijk een stuk betere weersomstandigheden. 

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van China:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:50.491   4
2 F. Massa Williams 1:52.086 +0:01.595 7
3 L. Stroll Williams 1:52.507 +0:02.016 7
4 C. Sainz Toro Rosso 1:52.840 +0:02.349 5
5 R. Grosjean Haas F1 1:53.039 +0:02.548 6
6 D. Kvyat Toro Rosso 1:53.314 +0:02.823 4
7 F. Alonso McLaren 1:53.520 +0:03.029 5
8 D. Ricciardo Red Bull 1:54.038 +0:03.547 7
9 V. Bottas Mercedes 1:54.664 +0:04.173 4
10 K. Magnussen Haas F1 1:55.104 +0:04.613 8
11 N. Hülkenberg Renault 1:55.608 +0:05.117 6
12 S. Vandoorne McLaren 1:57.445 +0:06.954 4
13 M. Ericsson Sauber 2:15.138 +0:24.647 4
14 A. Giovinazzi Sauber 2:15.281 +0:24.790 4
15 J. Palmer Renault -:--.--- -:--.--- 3
16 S. Vettel Ferrari -:--.--- -:--.--- 2
17 K. Räikkönen Ferrari -:--.--- -:--.--- 1
18 E. Ocon Force India -:--.--- -:--.--- 2
19 S. Perez Force India -:--.--- -:--.--- 3
20 L. Hamilton Mercedes -:--.--- -:--.--- 2

FOK! Wat een weer: droog, af en toe zon

De echtelijke staat is als de maand april,
nu zonneschijn, dan storm, dan weer stil.

Na een paar redelijk mooie dagen vond ik het gisteren maar koud en grauw, hoewel op de momenten dat de zon doorbrak, het best aangenaam was te noemen. Vandaag verschilt niet veel met gisteren, het wordt circa 14 graden. Er staat een west- tot noordwestenwind die zwak tot matig van kracht is. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:01
Zon onder: 20:22
Zonkracht: 3/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1906  Uitbarsting van de Vesuvius.
1934 Een door een aardverschuiving veroorzaakte tsunami in het TafjordNoorwegen, kost aan 40 mensen het leven.
1970 Filmlegende John Wayne, goed voor meer dan 200 films, wint zijn eerste en enige Oscar voor zijn rol in True Grit.
 1988 De eerste wereldwijde No Smoking Day.
 1990 De veerboot Scandinavian Star brandt uit onderweg tussen Noorwegen en Denemarken. 158 mensen komen daarbij om.
 2001 Lancering 2001 Mars Odyssey, een ruimtesonde van de NASA die zich in een baan rond Mars bevindt.
 2011 In de Efteling wordt de attractie Raveleijn geopend.

 Lammetjes (Foto: Disbatch)
Lammetjes (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!


De rest van de afleveringen vind je >>hier<<

YouTube: pas reclamegeld na 10.000 views

YouTube-gebruikers krijgen voortaan pas geld uit reclamefilmpjes wanneer ze 10.000 views hebben gekregen. Dat moet misbruik voorkomen. YouTube heeft dan namelijk tijd om uit te zoeken of een account bonafide is.

YouTube heeft de verandering van het Partner Program donderdag bekendgemaakt. Het programma begon tien jaar geleden om gebruikers aan YouTube te binden en ze te stimuleren nieuwe content te maken. Soms worden filmpjes ook geüpload door anderen, die willen profiteren van werk waar ze niet bij betrokken zijn geweest, aldus YouTube. Honderdduizenden kanalen zijn al geblokkeerd.

YouTube: pas reclamegeld na 10.000 views
YouTube: pas reclamegeld na 10.000 views (Foto: BuzzT)

Vijf aanhoudingen bij politieactie FC Twente

De politie in Enschede heeft donderdagavond vijf mensen aangehouden bij een onderzoek naar drugshandel in het supportershome van VakP in stadion de Grolsch Veste. In het supportershome heeft de politie drie personen gearresteerd en buiten het stadion nog twee personen. Alle aanhoudingen houden verband met het onderzoek.

Bij het onderzoek in het supportershome tijdens de wedstrijd FC Twente - PSV werd eerder op de avond al drugs aangetroffen. Het gaat hier volgens de politie om een handelshoeveelheid, maar er werd niet bekendgemaakt om welke drugs het gaat. Volgens de politie was het cruciaal de actie tijdens de wedstrijd te doen, omdat de kans dan het grootst was om drugs aan te treffen.

Bij het home kwam het na afloop van de wedstrijd tot een confrontatie tussen de politie en supporters. Hierbij heeft de politie honden en agenten te paard ingezet. Een agent die tijdens een charge van zijn paard was gevallen, kreeg trappen van supporters, zo bleek uit beelden op regionale media. De politie doet verder onderzoek naar geweldplegingen en vernielingen.

Behalve in het supportershome heeft de politie ook drie woningen in Enschede doorzocht in verband met het onderzoek. In een van de woningen werd een partij niet van echt te onderscheiden nepwapens aangetroffen.

De politie onderzoekt ook de relatie met leden van motorbendes die in "full colour"onder de bezoekers in VakP zijn gesignaleerd. Ze kijkt of die betrokken zijn bij de drugshandel en bij intimidatie, geweld en het voeren van een selectief deurbeleid bij het supportershome.

Vijf aanhoudingen bij politieactie FC Twente
Vijf aanhoudingen bij politieactie FC Twente (Foto: ANP)

Werkstraf voor vernieler Hollywoodster Trump

De man die in oktober de ster van Donald Trump op de Hollywood Walk of Fame vernielde, is bezig met een taakstraf. James Otis moet afval langs de snelwegen van Los Angeles oprapen, meldt TMZ.

Otis bekende de ster van de Amerikaanse president te hebben vernield met een pikhouweel en een mokerhamer. Hij is op basis van deze bekentenis veroordeeld tot een taakstraf die bestaat uit twintig dagen lang bermen verzorgen. Hij kreeg ook een proeftijd opgelegd van drie jaar. Hij is inmiddels halverwege de werkstraf.

Op vandalisme en vernieling staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar.

Werkstraf voor vernieler Hollywoodster Trump
Werkstraf voor vernieler Hollywoodster Trump (Foto: BuzzE)

Kabinet grijpt in op Sint Maarten

De Rijksministerraad gaat Sint Maarten dwingen tot de instelling van een onafhankelijke integriteitskamer ter bestrijding van de corruptie. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover donderdag van NRC Handelsblad.

Er wordt al bijna twee jaar met Sint Maarten gesproken over de komst van een integriteitskamer. De huidige regering van het eiland onder leiding van premier William Marlin wil er niks van weten. Nu wordt het opgelegd via een zogeheten Algemene Maatregel van Rijksbestuur.

Verder zal de Rijksministerraad een besluit steunen van de gouverneur van Curaçao. Lucille George-Wout weigert een wet te bekrachtigen die werkgevers verplicht dat minimaal 80 procent van de werknemers geboren Curaçaoënaar moet zijn. Volgens de gouverneur is deze wet onder meer in strijd met het gelijkheidsbeginsel en Den Haag is het daarmee eens.

Vorige week greep Nederland ook al in op Curaçao om daar de geplande verkiezingen op 28 april door te laten gaan.

Kabinet grijpt in op Sint Maarten
Kabinet grijpt in op Sint Maarten (Foto: ANP)

Raketaanval VS op Syrische luchtmachtbasis

Het Amerikaanse leger heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een aanval met meer dan vijftig Tomahawk-kruisraketten uitgevoerd op een Syrische luchtmachtbasis.

De aanval is een vergelding van de gifgasaanval op de Syrische plaats Khan Sheikhoun van afgelopen dinsdag, die tientallen burgers het leven kostte, hebben legerofficials bevestigd. De VS houden het Syrische regime van Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de aanval.

De raketten zijn afgevuurd vanaf Amerikaanse marineschepen in de Middellandse Zee en waren gericht op de "Shayrat-basis". De militaire operatie is afgerond, liet het leger weten.

Veiligheidsraad
De veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt donderdag niet meer met een resolutie waarin de dodelijke gifgasaanval op de Syrische plaats Khan Sheikhoun wordt veroordeeld. De onderhandelingen gaan wel door, bevestigde een Britse diplomaat voordat het nieuws over de Amerikaanse raketaanval bekend werd.

Het Westen houdt het Syrische regime van Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de aanval. De Syrische regering ontkent echter elke verantwoordelijkheid. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk dienden een conceptresolutie in die de aanval veroordeelt en de druk op Syrië verhoogt om samen te werken met een internationaal onderzoeksteam. Rusland heeft de conceptresolutie "onacceptabel"genoemd en heeft een eigen concept ingediend.

De VS hebben Rusland vooraf over de raketaanval geïnformeerd. Een officiële reactie van het Kremlin moet nog wel worden afgewacht.

Raketaanval VS op Syrische luchtmachtbasis
Raketaanval VS op Syrische luchtmachtbasis (Foto: ANP)

Risico op soa en hiv nog steeds genomen

Mensen nemen nog steeds het risico op soa's en hiv. Van de Nederlanders vanaf zestien jaar zegt 3 procent tijdens de meest recente vrijpartij met een losse partner onbeschermd te hebben gesekst.

Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2016 van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het waren iets vaker mannen dan vrouwen die het er zonder condoom op waagden. Twintigers nemen het risico het vaakst op de koop toe: bij 9 procent van de mannen en 7 procent van de vrouwen tussen de twintig en dertig was het laatste losse sekscontact zonder condoom.

Risico op soa en hiv nog steeds genomen
Risico op soa en hiv nog steeds genomen (Foto: ANP)

Politie vindt drugs in supportershome Twente

De politie heeft donderdagavond drugs aangetroffen in het supportershome van VakP in stadion de Grolsch Veste van FC Twente in Enschede. Dat gebeurde bij een onderzoek dat net na het begin van de tweede helft van de voetbalwedstrijd FC Twente - PSV begon.

Het supportershome van VakP werd vanwege de actie gesloten, aldus de politie, die signalen opving dat er tijdens de wedstrijd in drugs zou worden gehandeld. Ook kwamen er mensen in het supportershome die er eigenlijk niet hoorden. De politie spreekt van "signalen over mogelijke drugshandel maar ook van intimidatie en geweld in en rond Home VakP".

Vanwege het onderzoek werden ook sommige uitgangen op de tribune gesloten, waarna het daar onrustig werd. De politie begrijpt dat mensen zich afvragen waarom de actie tijdens de wedstrijd plaatsvond. "Uit politieonderzoek bleek dat de kans om drugs aan te treffen het grootst was tijdens een wedstrijd", verklaart de politie. Bij de actie werden ook drugshonden ingezet.

Politie vindt drugs in supportershome Twente
Politie vindt drugs in supportershome Twente (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Interview Serdal Yeter (Echo Zulu)
review
Mortal Kombat 11
special
Interview Jolanda Jansen (Directeur Ahoy)
special
Interview André Guilhoto (coach Origen)
special
Fun met Funda #149 - Woonbootje in Amsterdam
special
Interview met Martin "Wunder" Hansen (G2 Esports)
©FOK.nl e.a.