FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 april 2017

Fans nemen afscheid van Chuck Berry

Fans van Chuck Berry hebben zondagmiddag in St. Louis afscheid genomen van hun idool. De muzikant overleed drie weken geleden op negentigjarige leeftijd.

De publieke uitvaart werd gehouden in The Pageant Concert Club waar Berry vaak optrad. Het publiek kreeg de mogelijkheid om langs de open kist te lopen en de laatste eer te bewijzen. Een muzikant bracht enkele bekende hits van Berry ten gehore. De hal waar de kist stond, was gevuld met bloemstukken. Een daarvan, in de vorm van een gitaar, was afkomstig van de Rolling Stones.

Na de vier uur durende plechtigheid was er een uitvaartdienst voor naaste familieleden, vrienden en collega's van de Amerikaanse rock-'n-rolllegende. Onder meer Gene Simmons van Kiss gaf een toespraak.

Charles Edward Anderson Berry was een van de beroemdste en invloedrijkste muzikanten uit het rock-'n-rolltijdperk. Hij had onder andere hits als Johnny B. Goode, Maybellene en Roll over Beethoven. In maart werd hij bewusteloos gevonden in een huis in Missouri. Pogingen om hem te reanimeren, kwamen te laat.

Fans nemen afscheid van Chuck Berry
Fans nemen afscheid van Chuck Berry (Foto: BuzzE)

Verdachte Oslo is Russische tiener

De Noorse politie heeft een zeventienjarige Rus opgepakt na de vondst van een geïmproviseerd explosief in Oslo. Het is nog onduidelijk of de tiener van plan was een aanslag te plegen, zei de chef van de binnenlandse veiligheidsdienst (PST) zondag.

De 'bom' werd zaterdag gevonden in de wijk Groenland, vol met barretjes, restaurants en moskeeën. Het ging volgens de autoriteiten om een simpel explosief dat maar beperkt schade kon aanrichten. De politie maakte eerder al bekend een verdachte te hebben opgepakt, maar trad toen nog niet in detail over de identiteit van die persoon.

De tiener is volgens het Noorse Openbaar Ministerie met zijn familie als asielzoeker naar het Scandinavische land gekomen. Er wordt nog uitgezocht of hij alleen handelde. De PST heeft het dreigingsniveau in het land inmiddels verhoogd.

Verdachte Oslo is Russische tiener
Verdachte Oslo is Russische tiener (Foto: ANP)

Drukke laatste dag Turks referendum

Zondag was het bij stemlocaties in Deventer, Amsterdam en Den Haag waar in Nederland wonende Turken kunnen stemmen voor het Turks referendum opnieuw erg druk.

In Deventer was het zoals verwacht drukker dan op zaterdag. Een woordvoerder spreekt over een gezellig feest, waarbij "gegeten en gedronken werd en de kraam waar köfte gebakken werd, druk bezocht was". Vooraf gaf het consulaat aan dat in het oosten van Nederland ongeveer 30.000 mensen zouden komen stemmen. Dat aantal wordt waarschijnlijk gehaald.

In Amsterdam was het iets minder druk dan op zaterdag. Een woordvoerder spreekt van een 'gemoedelijke sfeer'. De verwachting was dat het zondag in de RAI iets drukker zou worden dan zaterdag, maar dat bleek niet zo te zijn. Naar verwachting hebben als de stembussen zondagavond dichtgaan, 50.000 mensen hun stem uitgebracht in Amsterdam.

Erdogan
Over de opkomst in Den Haag konden een gemeentewoordvoerder en de politie niets zeggen. Zaterdag was het daar erg druk.

Als de Turken vóór de grondwetswijziging stemmen, krijgt president Recep Tayyip Erdogan veel meer macht. Zo mag hij voortaan het parlement naar huis sturen en vervroegde verkiezingen uitschrijven.

Turken in Turkije kunnen pas 16 april naar de stembus. De uitslag wordt aan het eind van die dag verwacht.

Drukke laatste dag Turks referendum
Drukke laatste dag Turks referendum (Foto: ANP)

Van Breukelen wil plaatsmaken voor Van Gaal

Hans van Breukelen vindt dat Louis van Gaal een functie moet krijgen bij de KNVB. De technisch directeur zou zijn eigen functie willen opgeven.

Sinds het vertrek van Danny Blind is het Nederlands elftal op zoek naar een nieuwe bondscoach. Hiervoor wordt de naam van Louis van Gaal genoemd en ook Van Breukelen vindt dat Van Gaal een rol moet krijgen binnen de KNVB.

"Hij móet een functie krijgen binnen de KNVB", vertelde Van Breukelen tegenover De Stentor. "Hij kan terugkeren als trainer, maar ook als adviseur. Zelfs als het ten koste zou gaan van mijn eigen functie. We hebben hem gewoon nodig."

Na de 2-0 nederlaag tegen Bulgarije werd Blind de laan uit gestuurd. Door de nederlaag wordt het voor het Nederlands elftal een lastig verhaal om zich te plaatsen voor het WK van 2018. Oranje staat momenteel vierde in poule A.

Van Breukelen wil plaatsmaken voor Van Gaal (Pro Shots / Erwin Spek)
Van Breukelen wil plaatsmaken voor Van Gaal (Pro Shots / Erwin Spek)

LB: Chantal smeert zich in met dikke shizzle

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

Chantal Janzen heeft zondagochtend een blunder begaan toen ze zichzelf wilde insmeren met bodylotion. De presentatrice was blijkbaar nog niet helemaal wakker toen ze in plaats daarvan aan de slag ging met haarconditioner.

"In sjiek hotel het ganse lijf insmeren met zeer dikke (want sjiek hotel dus alles zal wel dure goeie dikke shizzle zijn) bodylotion je hele lijf insmeren", schrijft Chantal op Instagram. Dat deed echter nog niet direct de alarmbellen rinkelen.

"Al smerend wel denken 'Hm is wel héle dikke shizzle dit..' Maar lekker doorsmeren he", aldus de RTL-ster, die toen pas de tube bestudeerde. "En daarna erachter komen dat het conditioner was. Ik kan dat."

LB: Chantal smeert zich in met haarconditioner (Foto: BuzzE)

Gewichtheffer Talakadze trekt nieuw wereldrecord op EK

Gewichtheffer Lasha Talakadze heeft op de afsluitende dag van het Europees kampioenschap het wereldrecord trekken in de klasse boven 105 kilogram verbroken. Dat is de zwaarste klasse en daar worden de zwaarste gewichten getild, dus betekent het record dat nooit iemand (in competitie) een zwaarder gewicht in één beweging boven zijn hoofd trok. 

De 23-jarige Georgiër is regerend wereld- en olympisch kampioen bij de superzwaargewichten en pakte vorig jaar op de Spelen het wereldrecord bij het trekken (214kg) af van de Iraniër Behdad Salimi. Die sloeg gelijk terug met 216kg, maar in het Kroatische Split tilde Talakadze in één beweging 217kg boven het hoofd. 

Bij het stoten kwam Talakadze tot 250kg en met zijn totaal van 467kg was hij veruit de beste, zoals al werd verwacht. De Armeniërs Gor Minasyan en Ruben Aleksanyan pakten het zilver en brons met totaalgewichten van 446 en 434 kilogram. 

Talakadze gaat via 203 en 210 kilogram naar een nieuw wereldrecord van 217kg (Bron: YouTube)

FOK! sportfoto-onderschrift week 14

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is Ferry_76 met het volgende onderschrift: "Hier komt dat laatste zetje, Danny."

De opgave van deze week:

Tijdens de oefeninterland tussen Nederland en Italië ontmoetten Hans van Breukelen en Clarence Seedorf elkaar op de tribune, wat bespraken de heren hier? (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Tijdens de oefeninterland tussen Nederland en Italië ontmoetten Hans van Breukelen en Clarence Seedorf elkaar op de tribune, wat bespraken de heren hier? (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Toornstra: "We hebben alles in eigen hand"

Feyenoord speelde zondag met 2-2 gelijk tegen PEC Zwolle, waardoor de spanning terug is in de Eredivisie. Jens Toornstra blijft echter rustig.

De Rotterdammers kwamen op bezoek bij PEC Zwolle met 2-0 achter, maar wisten zich nog redelijk te herstellen tot 2-2. Door het puntverlies is het verschil met Ajax nog maar één punt, maar Toornstra blijft vertrouwen houden in een goede afloop voor Feyenoord.

"We hebben alles nog in eigen hand", vertelde Toornsta na afloop van het duel in gesprek met FOX Sports. "We moeten het positief blijven. We staan eerste en moeten ons nu focussen op het duel met FC Utrecht. We staan bovenaan en moeten hier niet te lang bij stilstaan."

PEC Zwolle stond binnen een kwartier met 2-0 voor. "Dat is ongelooflijk. Het is nu alweer voor de derde keer op rij. Dat is wel een puntje voor de volgende wedstrijd", aldus Toornstra.

Viñales wint spectaculaire MotoGP-race Argentinië, Marquez crasht

Maverick Viñales heeft op het circuit van Termas de Rio Hondo de Grand Prix van Argentinië in de MotoGP gewonnen. De Spanjaard zegevierde ook al in de Grand Prix van Qatar en staat in zijn eerste jaar bij Yamaha dus op twee zeges uit twee races.

De beste start was voor de man van poleposition: Marc Marquez. De Spanjaard kreeg Cal Crutchlow achter zich, terwijl Karel Abraham vanaf zijn verrassende tweede plek naast Crutchlow ook al snel Viñales en Valentino Rossi voorbij zag komen. Abraham viel al snel terug, waardoor Rossi Danilo Petrucci en Dani Pedrosa achter zich aan kreeg. Op plek zeven volgde Jonas Folger, die vanaf plek elf vertrok en een daverende start kende, net als teamgenoot Johann Zarco op plek negen. Voor Jorge Lorenzo was de race al heel snel voorbij. De Ducati-coureur ging onderuit en kon inpakken.

Marquez was oppermachtig en sloeg al snel een fors gat, maar na een handvol ronden ging hij zijn jongere broertje Alex achterna: waar Alex in de Moto2 kort voor de finish vanaf plek twee crashte, ging Marc vanaf de leiding onderuit, waarmee de race ten einde was voor de wereldkampioen. Viñales kwam ondertussen voorbij Crutchlow naar plek twee en pakte dus de leidende positie na de val van Marquez, terwijl teamgenoot Rossi plek drie in beslag nam.

Voor Andrea Iannone was de kans op een goed resultaat ook al snel verkeken, want de Italiaan bleek bij de start zijn Suzuki te snel de sporen te hebben gegeven en kreeg een drive through penalty. Viñales reed zich wat los van Crutchlow en Rossi, maar vooral daarachter werd hard gevochten. Pedrosa moest alle zeilen bijzetten om Petrucci te pakken voor plek vier, terwijl rookie Zarco grote indruk bleef maken en zijn zesde plek met hand en tand verdedigde tegen Alvaro Bautista. 

Dat laatste lukte, maar Zarco liet het er niet bij. De Fransman, die in Qatar bij zijn MotoGP-debuut vanaf de leiding onderuit ging, viel Pedrosa zelfs aan en ging de Spanjaard op prachtige wijze voorbij. Ook Petrucci moest er al snel aan geloven en dus lag Zarco met ruim de helft van de race nog te gaan op plek vier. Pedrosa sloeg niet veel later weer terug, maar hield dat niet lang vol: net als teamgenoot Marquez schoof hij onderuit.

In het gevecht om de vierde plek reden Andrea Dovizioso en Aleix Espargaro achter Zarco en Bautista op het moment dat Dovizioso een foutje maakte en wat wijd ging. Espargaro schoof vervolgens onderuit en kegelde ook Dovi omver, waarna de Spanjaard zich gelijk uitgebreid kwam verontschuldigen bij de Italiaan. 

Zes ronden voor het einde kon Rossi dan eindelijk uit de schaduw van Crutchlow treden. Hij pakte de Brit en nam plek twee over, nog wel ruim achter teamgenoot Viñales. Dat gat zou ook niet meer gedicht worden en dus zegevierde de Spanjaard, voor Rossi, die daarmee in zijn 350e grand prix weer naar het podium reed. Crutchlow completeerde het podium, terwijl Bautista dolgelukkig was met plek vier. Ook Zarco en Folger zullen blij zijn met de vijfde en zesde plaats, terwijl Petrucci en Scott Redding eveneens reden tot juichen hadden.

Louis CK over kippenracisme

Hij is populair, die Louis CK, en gelukkig is z'n show Louie weer te zien op Comedy Central. Met naast heerlijk ongemakkelijke uit het leven gegrepen situaties, ook altijd een portie stand-up comedy. Usually in a small shitty club.

Dat leven van eenvoudige komiek met af en toe een gig leidt CK al enige tijd niet meer, maar hij verwees er gisteren wel naar terug in een goeie routine voor het programma Saturday Night Live. Dat ging over de ergenissen van goedkope motels, en eindigde met ergenissen over peperdure hotels.

Maar Louis begon met een oude mop over een kip. Hij haalde er terloops nog een hele batterij andere beesten bij. Heb je tien minuten over? Klik dan hieronder.

'Russische verdachte hacken Democraten opgepakt'

Een Russische programmeur is opgepakt in de Spaanse stad Barcelona. De man wordt volgens de Russische nieuwszender RT verdacht van betrokkenheid bij cyberaanvallen die in verband worden gebracht met pogingen de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar te beïnvloeden.

De Spaanse politie arresteerde de programmeur volgens RT omdat de Verenigde Staten een internationaal arrestatiebevel tegen hem hadden uitgevaardigd. De Russische ambassade heeft de aanhouding zondag bevestigd, maar wilde niet in detail treden over de aanleiding. De Spaanse politie was niet bereikbaar voor commentaar.

De Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden eerder dat Rusland zich vorig jaar bemoeide met de presidentsverkiezingen om Donald Trump in het Witte Huis te krijgen. Russische hackers zouden hebben ingebroken in computersystemen van de Democratische Partij om gevoelige informatie te bemachtigen.

Het Kremlin heeft herhaaldelijk ontkend dat Rusland heeft geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Russische programmeur opgepakt in Barcelona
Russische verdachte hacken Democraten opgepakt (Foto: ANP)

Terreuroefeningen in Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven is vanaf maandag 10 april tot donderdag 13 april vier dagen het toneel van een grote havenbeschermingsoefening 'Port Defender Rotterdam'. De Koninklijke Marine, de Nationale Politie, het Havenbedrijf Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond oefenen het gezamenlijk optreden bij grootschalige incidenten en acute (terreur)dreigingen.

Er zijn verschillende oefenscenario's. Special forces van het Korps Mariniers en de Dienst Speciale Interventies (DSI) zullen een door terroristen bezet maritiem object met explosieven bevrijden. Ondertussen krijgen marineduikers, mariniers van het Maritime Advanced Search Team (MAST) en militairen van de Maritieme Explosievenopruimingsdienst hun eigen uitdagingen voor de kiezen.

De Nautische Mobiele Eenheid van de politie wordt ingezet om een einde te maken aan een uit de hand gelopen betoging, terwijl de ambulancedienst zich bekommert om oefengewonden. Ook zal de brandweer Rotterdam-Rijnmond op sommige momenten worden ingezet.

Terreuroefeningen in Rotterdamse haven
Terreuroefeningen in Rotterdamse haven (Foto: ANP)

Verdachte Stockholm werd gezocht om te worden uitgezet

De verdachte van de aanslag in Stockholm werd in Zweden gezocht om het land te worden uitgezet. De vier overleden slachtoffers van de aanslag zijn inmiddels geïdentificeerd. Het gaat om twee Zweden, een Belgische en een Brit, zei een politiefunctionaris zondag.

De verdachte, een 39-jarige Oezbeek, had een verblijfsvergunning in Zweden aangevraagd. De aanvraag was afgewezen en de man moest het land uit. Zaterdag werd bekend dat de naam van de Oezbeek was opgedoken in informatie die de Zweedse veiligheidspolitie had verzameld.

Volgens de Zweedse politiefunctionaris was bekend dat de verdachte sympathieën had voor extremistische organisaties zoals Islamitische Staat.

Bij de aanslag reed een vrachtwagen in op winkelend publiek en een winkel. Behalve de doden waren er vijftien gewonden.

Verdachte Stockholm werd gezocht
Verdachte Stockholm werd gezocht (Foto: ANP)

IS claimt achter aanslagen Egypte te zitten

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee bomaanslagen op koptische kerken in Egypte. Door de explosies in Alexandrië en Tanta kwamen zondag zeker 40 mensen om het leven. Ten minste 120 personen raakten gewond.

IS claimde de verantwoordelijkheid via persbureau Amaq, dat is gelieerd aan de terreurorganisatie. "Een groep die onderdeel uitmaakt van Islamitische Staat heeft de aanvallen uitgevoerd op kerken in Tanta en Alexandrië", meldde Amaq.

De eerste aanslag vond zondagochtend plaats tijdens een drukbezochte mis in Tanta, een stad in de Nijldelta. Een getuige sprak over een enorme explosie in de kerk, waar volgens de autoriteiten zeker 25 mensen omkwamen. "Vuur en rook vulden de ruimte. De verwondingen waren zeer ernstig."

Tweede ontploffing
Bij een tweede ontploffing buiten een kerk in Alexandrië kwamen enkele uren later elf mensen om het leven, onder wie drie agenten. Zeker 35 personen raakten gewond. Die aanslag zou zijn gepleegd door een zelfmoordterrorist. De koptische paus Tawadros was op dat moment aanwezig in het gebedshuis, maar bleef ongedeerd.

Buiten de kerk in Tanta verzamelden zich na de explosie duizenden mensen. Sommige omstanders droegen zwarte kleding en huilden. Een christelijke vrouw omschreef hoe de vloer van het gebedshuis lag bezaaid met ledematen en bloed. Een andere vrouw stelde dat geen veiligheidsmaatregelen waren genomen om een dergelijke aanslag te voorkomen.

Beschermen
Het Egyptisch leger moet in heel het land openbare gebouwen beschermen. Dit heeft president Abdel Fattah al-Sisi zondag besloten na twee bomaanslagen op christenen in het noorden van Egypte.

De extra bescherming zal naar verwachting weinig in het straatbeeld veranderen. Militairen zijn alom aanwezig in het land dat sinds 1952 vrijwel onafgebroken door generaals wordt geregeerd. Generaal al-Sisi greep begin juli 2013 de macht.

Veel christenen zien in al-Sisi een schild tegen het soennitische extremisme dat het Midden-Oosten plaagt. Van de ruim negentig miljoen Egyptenaren zijn er naar schatting 13,5 miljoen christen.

IS claimt achter aanslagen Egypte te zitten
IS claimt achter aanslagen Egypte te zitten (Foto: ANP)

Guerrieri en Monteiro winnen eerste WTCC-races van het seizoen

Op het stratencircuit van Marrakesh heeft Esteban Guerrieri zondag de eerste race van het nieuwe WTCC-seizoen gewonnen. Nicky Catsburg viel met een vierde plaats net buiten het podium. De hoofdrace werd gewonnen door de Portugees Tiago Monteiro, voor zijn teamgenoot Norbert Michelisz.

 

Hoogtepunten race 1 (Bron: Youtube)

Vanwege straf voor Yann Ehrlacher en Ryo Michigami in de kwalificatie mocht Tom Coronel van pole vertrekken in de eerste race. Na de start ging het direct mis toen Ehrlacher in aanraking kwam met zijn landgenoot John Filippi. Als gevolg van de crash kwam de safety car op de baan. Tijdens de safety car periode kreeg voormalig wereldkampioen Rob Huff te maken met een oververhitte motor en moest met zijn Citroën terugkeren naar de pits. Na de herstart ging Coronel lange tijd aan de leiding maar problemen met de remmen zorgden ervoor dat hij zich verremde met als gevolg dat Guerrieri de leiding overnam. Uiteindelijk finishte Coronel op plaats acht. Op plaats twee finishte Volvo-coureur Thed Björk, voor lokale held Mehdi Bennani.

 

Hoogtepunten race 2 (Bron: Youtube)

Monteiro had op zaterdag de kwalificatie gewonnen en mocht dus van pole vertrekken in de hoofdrace. De Portugees had een goede start en nam de leiding in de wedstrijd. De Hongaar Michelisz verschalkte de Volvo-coureur Nestor Girolami. Na 23 ronden was dit ook de uitslag van de race.

Uitslag race 1
1. Esteban Guerrieri (ARG) Chevrolet Cruze
2. Thed Björk (SWE) Volvo S60
3. Mehdi Bennani (MAR) Citroën C-Elysee
4. Nick Catsburg (NED) Volvo S60
5. Norbert Michelisz (HUN) Honda Civic
6. Tiago Monteiro (POR) Honda Civic
7. Tom Chilton (GBR) Citroën C-Elysee
8. Tom Coronel (NED) Cihevrolet Cruze
9. Nestor Girolami (ARG) Volvo S60
10. Aurelien Panis (FRA) Honda Civic

Uitslag race 2
1. Tiago Monteiro (POR) Honda Civic
2. Norbert Michelisz (HUN) Honda Civic
3. Nestor Girolami (ARG) Volvo S6
4. Mehdi Bennani (MAR) Citroën C-Elysee
5. Nick Catsburg (NED) Volvo S60
6. Tom Chilton (GBR) Citroën C-Elysee
7. Thed Björk (SWE) Volvo S60
8. Tom Coronel (NED) Cihevrolet Cruze
9. Rob Huff (GBR) Citroën C-Elysee
10. Ryo Michigami (JAP) Honda Civic

Uitslag PSV - Willem II

PSV blijft in de Eredivisie aanhaken bij Feyenoord en Ajax. De Eindhovenaren wonnen in eigen huis met 5-0 van Willem II, maar hadden in de eerste helft wel het geluk dat een glaszuiver doelpunt van de bezoekers niet gezien werd door de arbitrage.

PSV

5 - 0

Willem II

45+2' Isimat-Mirin
56' Van Ginkel
76' Pereiro
82' Guardado
84' Van Ginkel
   
 
Gele kaart: Isimat-Mirin (PSV)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.800
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Willems (Brenet/63)
Van Ginkel
Guardado
Pröpper
Ramselaar (Hendrix/77)
L.de Jong (Locadia/46)
Pereiro
  Lamprou
Wuytens (Croux/26)
Lachman
Peters
Van Anholt
Haye
Ojo
Lieftink
Kali
Falkenburg (Schuurman/90)
Oulare (Abubakar/79)

Rusland en Iran dreigen VS over Syrië

Rusland en Iran hebben zondag gewaarschuwd dat ze samen met de sjiitische militie Hezbollah hard terug zullen slaan als de VS hun bondgenoot Syrië opnieuw aanvallen. De VS bestookten vrijdag de Syrische luchtmachtbasis al-Shayrat met kruisraketten.

Washington overschrijdt de 'rode lijn' met de agressie tegen Syrië, lieten Moskou en Teheran weten via een gezamenlijk commandocentrum voor de strijd in Syrië. Ze stelden dat Washington "heel goed weet waar we toe in staat zijn". De waarschuwing stelt ook dat Amerikaanse militairen die in het noorden van Syrië Koerdische milities helpen, daar illegaal zijn.

De Iraanse president Rohani heeft zondag zijn ambtgenoot Poetin gebeld. Beiden beklemtoonden dat de Amerikaanse aanval op de Syrische basis onaanvaardbaar is. Ze willen een onafhankelijk onderzoek naar de verspreiding van gifgas op 4 april in het Syrische Khan Sheikhoun. Dat ligt in een regio gedomineerd door een tak van al-Qaeda. Het gif was voor de VS de aanleiding Syrië aan te vallen.

Trump
President Trump beschuldigde de Syrische president Assad verantwoordelijk te zijn voor de gifgasaanval, waarbij circa 85 mensen zijn gedood. De aanval zou zijn gelanceerd vanaf al-Shayrat. Rusland en Syrië bestrijden dat. De Syrische strijdkrachten zouden nooit chemische wapens inzetten, maar groepen jihadisten wel als ze de gelegenheid hebben. Zij zouden gif inzetten om een Amerikaanse aanval op Assad uit te lokken, stellen Moskou en Damascus.

Rohani heeft zondag ook met Assad gebeld om zijn steun te betuigen. Het sjiitische Iran steunt het regime van Assad, die niet tot de soennitische meerderheid in Syrië behoort. De belangrijkste gewapende groepen die Assad bestrijden, bestaan uit soennitische extremisten.

Rusland en Iran dreigen VS over Syrië
Rusland en Iran dreigen VS over Syrië (Foto: ANP)

Ook darter Cullen pakt eerste titel bij de PDC

Nadat zaterdag darter Daryl Gurney het was gelukt om zijn eerste titel bij de PDC te winnen, was het zondag opnieuw iemand die voor de eerste keer zich toernooiwinnaar mocht noemen. Joe Cullen was de gelukkige door in de finale Gurney met 6-5 te verslaan. 

Cullen zag dat Yordi Meeuwisse twee pijlen voor de wedstrijd miste om in de eerste ronde alsnog met 6-5 te winnen. Hij won vervolgens van Robert Owen (6-3), Steve Beaton (6-3), John Michael (6-3) en James Richardson (6-4). In de halve finale won hij met 6-4 van Mervyn King. Gurney ging na zijn zege van zaterdag vrolijk door met winnen tegen David Pallett (6-2), Ronnie Baxter (6-1), Kirk Shepherd (6-2), Dave Chisnall (6-4) en Stuart Kellett (6-4). In de halve finale was hij met 6-4 te sterk voor James Wade.

In de finale won Cullen de bull en mocht de partij beginnen. Cullen gooide in de derde leg zeven perfecte darts en gooide dubbel zes voor een 2-1 voorsprong. Vervolgens breakt Cullen Gurney met een veertiendarter en hield zijn eigen leg voor 4-1. Het werd 5-3 en Gurney wist in de negende leg Cullen te breaken met een elfdarter. Gurney behield zijn eigen leg en een beslissendeg was nodig. In die beslissende leg miste Gurney een 87-finish op de bull voor de tweede titel in twee dagen. Cullen hield zijn zenuwen onder bedwang en gooide 64 uit voor zijn eerste titel.

Raymond van Barneveld was zondag de beste Nederlander van Players Championship 8. Hij bereikte de laatste zestien waar Stuart Kellett met 6-4 hem de baas was. Jimmy Hendriks won in de tweede ronde met 6-5 van Vincent van der Voort, maar verloor vervolgens met 6-5 van James Richardson.

Met pasen zijn de darters te vinden in het Duitse Jena voor het tweede toernooi van de European Tour. Op het programma staat de German Darts Masters en acht Nederlanders hebben zich geplaatst voor het toernooi. Michael van Gerwen, Benito van de Pas en Jelle Klaasen zijn erbij op basis van hun ranking. Raymond van Barneveld, Dirk van Duijvenbode, Sven Groen, Jeffrey de Graaf en Michael Plooy hebben via kwalificatietoernooien zich geplaatst. 

Joe Cullen pakt eerste titel bij de PDC. (PRO SHOTS/Action Images)
Joe Cullen pakt eerste titel bij de PDC. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslagen Players Championship 8 - vanaf derde ronde
Wayne Jones 6-2 John Henderson
Robbie Green 6-2 Antonio Alcinas
Alan Norris 6-0 Jamie Bain
James Wade 6-2 Sven Groen
Raymond van Barneveld 6-2 Paul Nicholson
Stuart Kellett 6-4 James Wilson
Dave Chisnall 6-4 Ricky Evans
Daryl Gurney 6-2 Kirk Shepherd
Josh Payne 6-4 Richard North
Mervyn King 6-4 Cristo Reyes
Robert Thornton 6-4 Rob Cross
Gerwyn Price 6-5 Adrian Lewis
James Richardson 6-5 Jimmy Hendriks
Richie Corner 6-4 Maik Langendorf
John Michael 6-3 Rowby-John Rodriguez
Joe Cullen 6-3 Steve Beaton

Achtste finales
Robbie Green 6-2 Wayne Jones
James Wade 6-4 Alan Norris
Stuart Kellett 6-4 Raymond van Barneveld
Daryl Gurney 6-4 Dave Chisnall
Mervyn King 6-3 Josh Payne
Gerwyn Price 6-1 Robert Thornton
James Richardson 6-3 Richie Corner
Joe Cullen 6-3 John Michael

Kwartfinales
James Wade 6-0 Robbie Green
Daryl Gurney 6-4 Stuart Kellett
Mervyn King 6-4 Gerwyn Price
Joe Cullen 6-4 James Richardson

Halve finales
Daryl Gurney 6-4 James Wade
Joe Cullen 6-4 Mervyn King

Finale
Joe Cullen 6-5 Daryl Gurney

Grote brand in natuurgebied Rozendaal

In het bosgebied bij het Gelderse Rozendaal is een grote brand uitgebroken. Het vuur greep door de droogte snel om zich heen. Er werden vier extra tankwagens ingezet.

Rond 17.00 uur had de brandweer het vuur onder controle. Toen was er al een oppervlakte van honderd bij tweehonderd meter verbrand, aldus de brandweer.

De Schelmseweg (N785) tussen Arnhem en Velp werd ter hoogte van Rozendaal in beide richtingen afgesloten vanwege de brand.

Bussum
Ook bij Hilversum en Bussum woeden zondagmiddag natuurbranden. De brand op de heide bij Bussum gaat gepaard met veel rook en vlammen. De brandweer vraagt mensen vanwege de droogte extra voorzichtig te zijn met vuur.

De brandweer Hilversum heeft assistentie gekregen van collega's uit Zeist.

Grote brand in natuurgebied Rozendaal
Grote brand in natuurgebied Rozendaal (Foto: ANP)

Nog een veiligheidsadviseur Trump vertrekt

De plaatsvervangend adviseur nationale veiligheid van president Trump, Kathleen McFarland, vertrekt naar Singapore. Als de Senaat er naar verwachting mee instemt, wordt ze daar ambassadeur. Dit meldden Amerikaanse media zondag op gezag van regeringsbronnen.

McFarlands afscheid volgt enkele dagen na het vertrek van 'topstrateeg' Steve Bannon uit de Nationale Veiligheidsraad (NSC) van Trump. Ook McFarlands voormalige chef, ex-nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn, ruimde het veld. Hij moest in februari opstappen, toen bleek dat hij niet helemaal eerlijk was geweest tegenover vicepresident Mike Pence over zijn eerdere contacten met Russische functionarissen.

McFarland suggereerde zelf dat ze onder Flynns opvolger Herbert McMaster kon aanblijven, maar Amerikaanse media betwijfelden dat snel. Generaal McMaster 'schudt het veiligheidsteam op' om greep te krijgen op het proces waarmee in het Witte Huis besluiten over nationale veiligheid genomen worden, aldus The Washington Post. Hij creëerde ook een nieuwe post, 'plaatsvervangend veiligheidsadviseur strategie', die naar de Egyptische Amerikaanse Dina Powell ging.

Nog een veiligheidsadviseur Trump vertrekt
Nog een veiligheidsadviseur Trump vertrekt (Foto: ANP)

Morbidelli pakt dubbelslag in Moto2 na flinke crash Marquez

Moto2-coureur Franco Morbidelli heeft na de Grand Prix van Qatar ook de race in Argentinië gewonnen. Op het circuit van Termas de Rio Hondo was de Italiaan na een op momenten mooie strijd met teamgenoot Alex Marquez de beste.

Polesitter Miguel Oliveira kende geen lekkere start en viel terug naar plek vier, achter Morbidelli, Tom Lüthi en Marquez en met Xavi Vierge en de verrassend sterke Jesko Raffin achter zich. Takaaki Nakagami sloot een dramatisch weekeinde af met een valpartij, waarbij de Japanner ook Remy Gardner onderuit haalde.

Niet veel later gingen Fabio Quartararo en - het zal ook eens niet - Axel Pons onderuit, waarbij laatstgenoemde vol op z'n zak terecht kwam, duidelijk geen pretje. Mattia Pasini, opgerukt naar plek drie, ging vervolgens ook al tegen de vlakte en zo konden Morbidelli en Marquez in een Estrella Galicia-tandem wegrijden.

Voorin gebeurde vervolgens lange tijd weinig. Morbidelli had een klein gaatje naar teamgenoot Marquez, terwijl Oliveira zich beetje bij beetje dichter richting Marquez reed. Lüthi moest de Portugees al lang laten gaan en had op zijn beurt een ruime voorsprong op Lorenzo Baldassarri.

Vier ronden voor het einde werd het ineens toch nog spannend, want Marquez had het tempo erg lekker te pakken en sloot aan bij Morbidelli. Binnen een ronde passeerde hij zijn teamgenoot, maar de Italiaan sloeg gelijk weer terug. Het werd nog even een pittig duel en in de slotronde bleek dat Marquez teveel wilde. De Spanjaard ging enkele bochten voor de finish, met Morbidelli toch weer buiten bereik, hard onderuit. 

Door de val van Marquez pakte Oliveira de tweede plek en schoof Lüthi door naar plek drie, voor Baldassari. Vierge won daarachter de strijd van de groep met onder meer ook Sandro Cortese, Simone Corsi en Moto3-kampioen Brad Binder. 

Neuville wint WK-rally van Corsica

Thierry Neuville heeft met zijn Hyundai i20 de WK-rally van Corsica gewonnen. Na de laatste proef had de Belg een voorsprong van 54 seconden op naaste belager Sébastien Ogier. De Fransman gaat wel aan de leiding in de tussenstand voor het WK.

 

 Hoogtepunten van dag 1 (Bron Youtube)

Driemaal is scheepsrecht is het gezegde. Dat geldt zeker voor Neuville want eerder dit seizoen in de rally's van Monte-Carlo en Zweden gaf hij door eigen fouten de leiding in de wedstrijd uit handen. Op het Franse eiland Corsica wist hij dit weekend z'n hoofd koel te houden en de winst mee naar huis te nemen.

 

  Hoogtepunten van dag 2 (Bron Youtube)

Uitslag
1. Thierry Neuville (BEL) – Hyundai
2. Sébastien Ogier (FRA) – Ford
3. Daniel Sordo (SPA) – Hyundai
4. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota
5. Craig Breen (IRL) – Citroën
6. Haydon Paddon (NZL) – Hyundai
7. Andreas Mikkelsen (NOR) – Skoda
8. Teemu Suninen (FIN) – Ford
9. Stéphane Sarrazin (FRA) – Skoda
10. Yohan Rossel (FRA) – Citroën

Tussenstand
1. Sébastien Ogier (FRA) – Ford – 88 punten
2. Jari-Matti Latvala (FIN) – Toyota – 75
3. Thierry Neuville (BEL) – Hyundai – 54
4. Ott Tänak (EST) – Ford 48
5. Daniel Sordo (SPA) – Hyundai 47

Déjà vu op Moto3-podium in Argentinië

Voor de tweede race op rij heeft heeft Moto3-coureur Joan Mir de overwinning binnengesleept. Bo Bendsneyder gaf van te voren al aan dit weekend niet lekker in zijn vel te zitten en eindigde op een teleurstellende 23e plek.

De Schot John McPhee startte vanaf pole en kwam goed weg, maar werd toch direct ingehaald door Jorge Martin. De Spanjaard vertrok vanaf de derde startpositie en nam gelijk de koppositie over. Onze Rotterdammer Bendsneyder kende zaterdag een matige kwalificatie en zakte na het startsignaal meteen af van zijn zeventiende plek naar achteraan het veld. Rivaal van de Nederlander uit de Red Bull Rookies Cup Fabio DiGiannantonio schoot van de tweede startrij snel naar voren en twee ronden later was de Italiaan al in de top-3 terug te vinden. 

Romani Fenati van het Marinelli Rivacold Snipers team verremde zich in de openingsfase van de wedstrijd en raakte hierbij in de clinch met teamgenoot van Bendsneyder Niccolò Antonelli. Dit incident werd direct onderzocht door de Race Direction, maar uiteindelijk kreeg Fenati geen straf aan zijn broek. Antonelli moest uiteindelijk alsnog opgeven en met nog achttien ronden te gaan liep de Italiaan teleurgesteld terug naar de paddock. 

Na tweederde van de race moest ook de 18-jarige Fabio DiGiannantonio de jacht op het podium aan zich voorbij laten gaan. De Italiaan schoof uit de race na een touché met Enea Bastiannini. Tot slot kwam de Argentijnse Gabriel Rodrigo in het grind terecht en dus verlaat hij zijn thuisrace met nul punten. 

Verder kenmerkte deze Moto3-wedstrijd zich door de vele wisselingen van raceleiders. Halverwege de race hadden onder anderen Philip Oettl, John McPhee, Arón Canet en Jorge Martin allemaal mogen proeven aan de koppositie. Met nog zo'n vijftien ronden te gaan had de jonge Spanjaard Mir zich opgewerkt van een zestiende naar de eerste plek en hield deze positie lange tijd sterk vast. Pas met nog zo'n negen ronden te gaan wist een 'kleine' kopgroep los te breken met Mir op één, gevolgd door Martin, Oettl, McPhee en Andrea Migno. 

De Belg Livio Loi was het gehele eerste deel van de wedstrijd terug te vinden rondom de twaalfde plek, maar met nog een paar ronden te gaan had de goede vriend van Bendsneyder zich sterk teruggevochten naar een zesde positie en raakte veelvuldig in gevecht met Fenati. Uiteindelijk zou de Italiaan het onderspit delven en kwam Loi als zesde over de finish met Fenati vlak achter zich.

Kort voor het einde probeerde McPhee Mir nog in te halen, waar hij kortstondig in slaagde, maar Mir bleek te sterk en kwam als eerste uit de bus, gevolgd door McPhee en Martin. Het Argentijnse podium is hiermee exact hetzelfde als het podium in Qatar twee week geleden. De Duitse Oettl en de Italiaanse Migno kwamen als respectievelijk vierde en vijfde onder de geblokte vlag door. 

Langeveld ziet derde plek als terugkeer naar de top

Sebastian Langeveld is tevreden met zijn derde plaats in Parijs-Roubaix. De Nederlander van Cannondale moest in de sprint alleen alleen de Belg Greg Van Avermaet en de Tsjech Zdenek Stybar voorlaten.

"Een podiumplaats in een van de wielermonumenten, daar heb ik altijd van gedroomd'', reageerde Langeveld bij de NOS. "Dit voelt als een comeback aan de top.''

Langeveld was zo'n dertig kilometer voor de finish achter de ontsnapte en latere ingelopen Italiaan Daniel Oss in een kopgroep beland. die uiteindelijk werd uitgedund tot het podiumdrietal op de Carrefour de l'Arbre twintig kilometer van de streep.

"Ik wist in de slotkilometer dat het lastig zou worden met de olympisch kampioen en Stybar, die vooral in het wiel had gezeten. Het was ook lastig. Ik heb Parijs-Roubaix dan wel tien keer gereden, maar met sprinten op de wielerbaan hier heb ik niet zo veel ervaring.''

Haase na veel tumult langs Dzumhur in Davis Cup

Het Nederlands team heeft in de Davis Cup Bosnië-Herzegovina verslagen en mag in september spelen om een plaats in de wereldgroep. Makkelijk ging het Zenica niet in de partij tussen Robin Haase en Damir Dzumhur. Na veel tumult, vele discutabele beslissingen en een telkens kantelende partij stond er 7-5, 6-3, 6-7, 2-6 en 6-4 in Nederlands voordeel op de scoreborden.

Aanvankelijk leek er weinig aan de hand voor Haase (ATP-48). Op de stand van 5-5 brak Haase door de service van Dzumhur (ATP-73) heen, waarna de Bosniër volledig door het lint ging. Alles en iedereen moest het plots ontgelden. Dzumhur ging tekeer tegen Haase, de Nederlandse equipe, de arbiter, tegen het publiek, tegen iedereen, maar kwam hier mee weg.

Wel leed het spel van de Bosniër er onder, want binnen mum van tijd stond hij 4-0 achter in set twee. Daarna leverde Haase zijn service in en leek het weer een wedstrijd te worden, maar Haase haalde de set met 6-3 binnen.

De wedstrijd leek beslist, want Haase kwam ook in set drie met 4-0 voor te staan. Dzumhur kwam tot bedaren en knokte zich naar een 6-5 voorsprong en won zelfs de tiebreak met 7-4. Ondertussen kookte Haase over die zich ergerde aan het publiek dat hem uit zijn concentratie probeerde te halen en aan de scheidsrechter die maar bleef weigeren in te grijpen.

Dzumhur rook zijn kans en won de vierde set met 6-2 en kwam in de vijfde met 3-2 voor te staan. Nu was het weer de beurt aan de Bosniër om van zijn padje af te raken en zijn woede te uiten. Haase rook zijn kans, plaatste een break en won hiermee de partij.

Wilders werkt aan Fitna 2 tot en met 10

PVV-leider Geert Wilders heeft de komst van negen nieuwe filmpjes aangekondigd waarin hij "het gevaar van de islam" en "de noodzaak tot de-islamiseren" uitlegt. De filmpjes hebben vooralsnog de naam Fitna 2 tot en met 10 gekregen, twitterde Wilders zondag.

In 2008 bracht Wilders de korte film Fitna uit over de Koran die internationaal ook tot veel ophef leidde. Het vervolg daarop, dat over de profeet Mohammed zou gaan, had eigenlijk in 2010 moeten verschijnen maar werd steeds uitgesteld.

Wilders werkt aan Fitna 2 tot en met 10
Wilders werkt aan Fitna 2 tot en met 10 (Foto: ANP)

Van Avermaet wint Parijs-Roubaix, Langeveld derde

De 115e Parijs-Roubaix is de hele dag te volgen via dit liveblog. De start is om 11.10 en de wedstrijd is vanaf het begin te volgen op Eurosport en op Sporza. De NOS begint om 13.30 met uitzenden.

Greg van Avermaet wint zijn eerste monument. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Greg van Avermaet wint zijn eerste monument. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

257 KM: Stybar maakte van de verwarring in het slot gebruik om van ver aan te gaan. an Avermaet leek ingesloten, maar hij won nog makkelijk de sprint voor Stybar. Langeveld werd derde voor Stuyven en Moscon. Voor Van Avermaet is dit zijn eerste monument.

256 KM: Stuyven en Moscon komen er nog bij in de laatste 500 meter, nadat het vooraan helemaal stil viel.

253 KM: Een aanval van Stybar wordt door Van Avermaet meteen in de kiem gesmoord. Langeveld moet even een gaatje laten, maar de Nederlander komt terug omdat de andere twee de benen stil houden.

250 KM: Op de voorlaatste strook blijven de drie bij elkaar. Het drietal heeft nog steeds een voorsprong van veertig seconden op Stuyven en Moscon en meer dan een minuut op de groep van Boonen.

247 KM: Het trio Van Avermaet, Stybar en Langeveld hebben een voorsprong van vijftig seconden op de achtervolgers met nog tien kilometer te gaan. De winnaar lijkt vooraan te zitten.

240 KM: Op Carrefour de l'Arbre plaatst Van Avermaet zijn aanval, Stybar en Langeveld kunnen als enige volgen. In de achtervolging bepaalt Boonen het tempo en komt wat dichter bij de koplopers. Sagan verliest terrein en zit op 53 seconden van de koplopers.

239 KM: Op Camphin-en-Pévèle is het over voor Oss. Langeveld bepaalt nu het tempo, waardoor Roelandts er af moet. De rest van de groep kan volgen.

238 KM: Oss doet al het werk in de kopgroep voor zijn kopman Van Avermaet. 

237 KM: Oss is ingelopen door de eerste achtervolgers. De Leiders hebben nog een halve minuut voorsprong op de groep Boonen/Sagan met nog twintig kilometer te gaan.

230 KM: Met nog 27 kilometer te gaan heeft Oss een voorsprong van dertig seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. De groep van Boonen en Sagan volgt op één minuut van Oss.

227 KM: Sagan wordt opnieuw teruggeslagen door pech. De wereldkampioen lag voorop, maar moet nu weer achtervolgen. Het trio Stybar-Langeveld-Roelandts (waaruit Sagan dus wegviel) krijgt het gezelschap Van Avermaet-Stuyven-Moscon. Van Boonen geen spoor.

223 KM: Stybar gaat in de tegenaanval op Roelandts en Langeveld, die even daarvoor waren wegsprongen. Sagan gaat in de tegen reactie en komt bij het groepje Stybar aansluiten. Achter Sagan valt de groep stil.

220 KM: Oss gaat weer in de aanval. De renner van BMC heeft een voorsprong van twintig seconden. 

217 KM: Op veertig kilometer van de streep komt het elitegroepje aansluiten bij de koplopers. Het groepje bestaat uit vijftien renners.

210 KM: Op Mons-en-Pévèle trekt Sagan door. Stybar kan volgen en later komen ook Degenkolb, Van Avermaet en Boonen. In het elitegroepje zitten ook Langeveld en Van Baarle.  Moscon, Claeys en Roelandts komen vooraan aansluiten bij Oss en Stuyven.

205 KM: Tony Martin heeft het tempo bepaald op de strook van Auchy. Degenkolb volgt makkelijk samen met Sagan, Van Avermaet en Boonen.

200 KM: Net zoals op de stroken veertien en vijftien trekt Boonen weer door op strook dertien, maar op het asfalt laat de Belg het tempo weer zakken. Het duo heeft nog een voorsprong van twintig seconde.

189 KM: Met nog vijftien kasseisroken te gaan plaatst Boonen zijn eerste versnelling. Sagan, Degenkolb en Van Avermaet konden volgen. Het valt wat stil in de achtervolging, waardoor de groep weer wat groter is. Stuyven en Oss hebben een voorsprong van een halve minuut op dde achtervolgers.

182 KM: Op strook zestien rijd Sagan lek. Bodnar wacht hem op. Boonen doet het meeste werk in de achtervolging en ze komen bij Sagan en Bodnar. Stuyven en Oss hebben nu een kleine voorsprong op de groep Boonen.

180 KM: Peter Sagan trekt door. De wereldkampioen krijgt ploeggenoot Bodnar, Oss en Stuyven. In de achtervolging is een grote groep bij elkaar.

179 KM: Jasper Stuyven plaatst een versnelling op kasseistrook met Degenkolb, Sagan en Naesen in zijn buurt. Tom Boonen moet in de achtervolging.

170 KM: Van Avermaet is weer aangesloten bij het peloton, net zoals Kristoff. Ook Lars Boom zat in die groep. De Nederlander had ook pech met een lekke band.

168 KM: Ook Kristoff heeft te maken gehad met pech voor het Bos van Wallers.

166 KM: Veel gebeurd er niet in het Bos van Wallers. De kopgroep heeft nog steeds een kleine voorsprong van twintig seconden op het peloton. Delage heeft wel de twee Belgen moeten laten gaan.

163 KM: Het peloton begint aan het Bos van Wallers eerste 5-sterrenstroot. Van Avermaet heeft een halve minuut achterstand op het peloton.

156 KM: Op de strook van Haveluy heeft Greg van Avermaet pech. De Belg kan een achtervolging beginnen. Voorin versnelt Tom Boonen op de strook net voor het Bos van Wallers

155 KM: Abandon Niki Terpstra. Hij kan definitief niet verder na zijn harde val. 

150 KM: Nog tien kilometer tot het Bos van Wallers. De drie koplopers hebben een voorsprong van vijftig seconden op het peloton. 

139 KM: Zware val voor Terpstra, die bijna was aangesloten na een achtervolging. Het lijkt einde wedstrijd voor de Nederlander. Ook Durbridge ligt erbij.

132 KM: Stijn Vandenbergh is in de tegenaanval gegaan en is bij Delage en Wallays gekomen. De drie hebben een voorsprong van 20 seconden op het peloton.

130 KM: Niki Terpstra is op achterstand geraakt. De winnaar van 2014 zit in een derde groepje samen met Durbridge.

125 KM: De vier groepen zijn weer bij elkaar gekomen. Delage en Wallays hebben nog steeds een kleine voorsprong op het peloton.

119 KM: Na de eerste serie kasseistroken is het peloton in vier stukken gebroken. In het laatste groepje zit Luke Rowe.

112 KM: Naesen komt weer aansluiten bij het peloton, maar op de volgende kasseistrook krijgt de Belg te maken met een lekke band. Ook Durbridge heeft weer pech, net zoals Naesen heeft hij een lekke band.

106 KM: Op de tweede kasseistrook is er een zware valpartij voorin in het peloton met onder meer Oliver Naesen en Dylan Groenewegen daarbij betrokken. Martinez moet vooraan de rol lossen. 

97 KM: Ze zijn bij de eerste kasseistrook. Ondertussen is er weer een drietal ontsnapt: Mickaël Delage (FDJ), Jelle Wallays (Lotto-Soudal) en Yannick Martinez (Delko). De drie hebben een voorsprong van vijftig seconden op het peloton. Durbridge is weer teruggekeerd in het peloton.

85 KM: Pech voor Luke Durbridge. De Australiër komt nog voor de eerste kasseistrook ten val.

73 KM: De vijf vroege vluchters zijn ook weer ingerekend door het peloton.

71 KM: Nog 25 kilomter te koersen voor de eerste strook. Daarna volgen de stroken zich snel op.

56 KM: Vijf renners hebben een kleine voorsprong op het peloton: Michael Morkov and Mads Wurtz Schmidt(Katusha), Hugo Hofstetter (Cofidis), Maxime Daniel (Fortuneo) en Benjamin Giraud (Delko Marseille). 

53 KM: Na één uur koersen heeft het peloton 50.9 kilometer afgelegd.

28 KM: Het tiental kreeg werd door het werk van Quick-Step Floors teruggehaalt. Nu een nieuwe poging van Cyril Lemoine en Jasha Sütterlin. De twee komen ook niet weg

15 KM: Een groepje van tien renners heeft zich losgemaakt met Coen Vermeltfoort als enige Nederlander daarbij. Het groepje krijgt nog niet veel ruimte van het peloton

Ze zijn vertrokken. De renners moeten 257 kilometer. afleggen Na 97 kilometer komen pas de eerste kasseistroken eraan.

Voor zijn allerlaatste wedstrijd heeft Tom Boonen zijn strijdkreet op zijn fiets gekleefd. "Soms heb je geen plan nodig, maar gewoon veel lef", luidt zijn motto.

Het is prachtig weer in Noord-Frankrijk, meldt de organisatie.

NBA: Succesvolle rentree Kevin Durant

De wedstrijd tussen de Golden State Warriors en de New Orleans Pelicans was dertig seconden oud. Kevin Durant, die zijn eerste wedstrijd speelde na zijn kruisband te hebben verrekt, kreeg voor het eerst in de wedstrijd de bal. Zonder te aarzelen passeerde hij zijn tegenstander, sprong onder de basket door en dunkte de bal in de draai met één hand binnen. De boodschap was duidelijk: Kevin Durant was terug!

Het was de eerste wedstrijd van Durant sinds 28 februari. De eerste diagnose na zijn knieblessure leek uit te wijzen dat hij het hele seizoen zou moeten missen, maar al snel bleek de schade mee te vallen. Voor de Warriors bleek de blessure van Durant een geluk bij een ongeluk te zijn. Klay Thompson, Draymond Green en Stephen Curry werden gedwongen zelf weer het voortouw te nemen voor de ploeg waar ze in 2015 kampioen mee werden.

Na drie nederlagen op rij en een interventie door coach Steve Kerr begon het te draaien voor de Warriors. Curry en Thompson zijn weer de Splash Brothers die de NBA betoverden en Golden State won dertien wedstrijden op rij.

De wedstrijd van afgelopen nacht tegen de New Orleans Pelicans werd nooit spannend. New Orleans miste een hele rits spelers met kleine blessures, waaronder de All Stars Anthony Davis en DeMarcus Cousins. Golden State speelde zonder Stephen Curry die kampt met een kneuzing aan zijn knie. Golden State won met 123-101. Durant speelde 31 minuten mee en eindigde met zestien punten. Klay Thompson werd met twintig punten topscorer.

KD is back. Bron: YouTube

Het spektakelstukje van de avond werd geleverd door Damian Lillard. De guard, met zijn ploeg de Portland Trail Blazers de favoriet voor de achtste en laatste play-off plaats in het westen scoorde 59 punten in een 101-86 overwinning op de Utah Jazz.

Na één kwart had Lillard al 26 punten gemaakt, zes punten meer dan de Utah Jazz als ploeg gescoord had. De 59 punten was een persoonlijk record voor Lillard, en ook een clubrecord voor de Trail Blazers. Illustere voorgangers als Clyde Drexler, Damon Stoudamire en Brandon Roy was dit nooit gelukt.

Miami hield de hoop een play-off plaats in het oosten levend door een knappe 103-106 overwinning op de Washington Wizards. Het was Hassan Whiteside die voor de Heat de belangrijkste rol speelde. Niet alleen maakte de center dertig punten. Hij blockte in de slotseconde ook een driepuntspoging van Bradley Beal die tot een verlenging had kunnen leiden.

Miami zag de Chicago Bulls verliezen, waardoor het laatste play-off plaatsje pas op de slotdag verdiend zal worden. Bij de Bulls keerde Dwyane Wade eerder dan verwacht terug. Toch kon hij niet verhoeden dat de Bulls volkomen onnodig verloren van de Brooklyn Nets: 107-106.

Uitslagen

Brooklyn Nets – Chicago Bulls 107-106
Charlotte Hornets – Boston Celtics 114-121
Orlando Magic – Indiana Pacers 112-127
Philadelphia 76ers – Milwaukee Bucks 82-90
Washington Wizards – Miami Heat 103-106
San Antonio Spurs – Los Angeles Clippers 87-98
Portland Trail Blazers – Utah Jazz 101-86
Golden State Warriors – New Orleans Pelicans 123-101

Eastern Conference

  1. Cleveland Cavaliers 51-28
  2. Boston Celtics 51-29
  3. Toronto Raptors 49-31
  4. Washington Wizards 48-32
  5. Atlanta Hawks 41-38
  6. Milwaukee Bucks 41-39
  7. Indiana Pacers 40-40
  8. Chicago Bulls 39-41
  9. Miami Heat 39-41
  10. Detroit Pistons 36-43
  11. Charlotte Hornets 36-44
  12. New York Knicks 30-50
  13. Orlando Magic 28-52
  14. Philadelphia 76ers 28-52
  15. Brooklyn Nets 20-60


Western Conference

  1. Golden State Warriors 66-14
  2. San Antonio Spurs 61-19
  3. Houston Rockets 53-26
  4. Los Angeles Clippers 49-31
  5. Utah Jazz 49-31
  6. Oklahoma City Thunder 45-34
  7. Memphis Grizzlies 43-37
  8. Portland Trail Blazers 40-40
  9. Denver Nuggets 38-41
  10. New Orleans Pelicans 33-47
  11. Dallas Mavericks 32-47
  12. Minnesota Timberwolves 31-48
  13. Sacramento Kings 31-48
  14. Los Angeles Lakers 24-55
  15. Phoenix Suns 23-57

Uitslagen Eredivisie 09/04/2017

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord verspeelde dure punten in de strijd om de titel, het kwam niet verder dan 2-2 op bezoek bij PEC Zwolle. FC Utrecht won in eigen huis met 3-0 van FC Twente. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

Bram van Polen (l) in duel met Feyenoorder Eljero Elia. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Bram van Polen (l) in duel met Feyenoorder Eljero Elia. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

PEC Zwolle

2 - 2

Feyenoord

 3' Menig
 13' v.Polen
   26' Berghuis
 54' Berghuis
 
 Gele kaart: Thomas, (PEC Zwolle),
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.250
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
v.Polen (Schenkeveld/61)
Marcellis
Bouy
Verdonk
Thomas
Holla
Warmerdam (Saymak/ 90 2)
Menig
Ehizibue (Nijland/65)
Mokhtar
  Jones
Nieuwkoop
Botteghin
v.d.Heijden
Nelom
El Ahmadi (Tapia/82)
Toornstra
Vilhena
Berghuis
Kuijt (Kramer/73)
Elia

FC Utrecht

3 - 0

FC Twente

 62' Kerk
 65' Barazite
 78' Zivkovic
   
 
 Gele kaart: Leeuwin, Janssen, (FC Utrecht), Klich, Hooiveld, (FC Twente)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 22.231
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
v.d.Maarel
Leeuwin
Janssen (Braafheid/87)
Conboy
Amrabat
Brama
Labyad (Barazite/58)
Ayoub
Kerk (Zivkovic/66)
Haller
  Marsman
Ter Avest
Bijen
Thesker (Hooiveld/70)
v.d.Lely
Celina
Mokotjo
Klich
Trajkovski (George/70)
ünal
Jensen (Hölscher/82)

Verstappen: "Absoluut één van mijn beste races"

Max Verstappen kende een sterke Grand Prix van China vandaag. Op het Shanghai International Circuit slaagde de Nederlander er in om van plek zestien naar een tweede plek op te klimmen. Die tweede plaats moest hij afstaan aan Sebastian Vettel, maar ondanks de druk van teamgenoot Daniel Ricciardo in de slotfase van de race wist hij wel een derde plek veilig te stellen. "Absoluut één van mijn beste races," zei een tevreden Verstappen na afloop.

De goede finishpositie heeft de Red Bull-coureur vooral te danken aan zijn geweldige eerste rondes, waarin hij opklom naar een zevende plek. "Mijn start was goed, al werd ik een klein beetje gehinderd door twee auto's vlak voor me en moest ik even uitwijken voor Carlos Sainz. Toch schoof ik meteen één of twee plekken op en daarna was het een kwestie van zoeken naar een gaatje. Ik pakte iemand via de buitenkant van bocht één, vervolgens een ander binnendoor in bocht twee. En daarna weer buitenom in bocht drie, omdat er daar wat ruimte was. Ook in bochten zes, zeven en acht probeerde ik de buitenkant op te zoeken en dat pakte goed uit. Ja, negen auto's in één rondje is best veel. Niet slecht. Ik ben blij dat het lukte."

Dankzij de virtual safety car kon Verstappen nog enkele plekken winnen door niet naar binnen te gaan terwijl enkele voorgangers dat wel deden. Doordat hij vervolgens na de crash van Giovinazzi een 'gratis' pitstop kon maken, belandde hij op de vierde plaats, achter Kimi Raïkkönen en Ricciardo. De Ferrari was Verstappen al vrij snel voorbij en ook Ricciardo moest het ontgelden: "Ik wist hem in bocht zes in te halen en kon vervolgens een gaatje slaan. Al voelde ik meteen dat de balans van de auto, met name aan de voorkant, verre van optimaal was. De linkervoorband sleet om die reden snel en ik kon de bochten niet meer goed maken."

"Dat bleek ook toen Sebastian Vettel achter me zat; ik verremde me, haalde de bocht niet en ging wijd. Dat leverde een flatspot op en nadat ik het nog één rondje aangekeken had, besloot ik naar de pits te gaan. Ik wist wel dat mijn laatste stint daardoor heel moeilijk zou worden, omdat deze vrij lang werd. Maar ik slaagde erin om mijn derde plaats vast te houden en dat is heel positief, zeker vanaf de zestiende startplaats. Het was een mooie race."

Toen Verstappen gevraagd werd of hij dit als één van zijn beste races beschouwt, antwoordde hij: "Het is altijd lastig om races met elkaar te vergelijken. Maar dit was absoluut één van mijn beste races, ja. Daar ben ik heel blij mee. Maar als ik naar 2016 kijk; een zege is heel speciaal, dat was mooi. Brazilië ook, maar deze race in China staat zeker in mijn top vijf. Denk ik."

Verstappen klimt dankzij twee nette resultaten op naar een derde plek in het kampioenschap (Pro Shots / Action Images)
Verstappen klimt dankzij twee nette resultaten op naar een derde plek in het kampioenschap (Pro Shots / Action Images)

Recordpoging op marathon op 6 mei

Op 6 mei gaan olympisch kampioen Eliud Kipchoge uit Kenia, Lelisa Desisa uit Ethiopië en Zersenay Tadese uit Eritrea proberen een barrière te slechten op de marathon. Het drietal zal op het circuit van Monza proberen onder de magische grens van twee uren te lopen.

Volgens atletenmanager Jos Hermens zal er om zes uur 's ochtends gestart worden. "Dan is het 9 graden, de ideale temperatuur." De bedoeling is dat de atleten aan alle kanten hulp krijgen. "Er zijn wel twintig 'hazen' beschikbaar. Die wisselen elkaar af tot aan de finish. Op alle manieren proberen we die magische grens te doorbreken."

Ter vergelijking: het huidige wereldrecord van 2.02,57 is in handen van de Keniaan Dennis Kimetto die in 2014 in Berlijn tot deze toptijd kwam. Vandaag in Rotterdam won de Keniaan Marius Kimutai in 2.06,03 uur.

Uitslag AZ - Roda JC

AZ Alkmaar heeft in de subtop van de Eredivisie punten laten liggen tegen laagvlieger Roda JC. In Alkmaar werd het 1-1, waarmee Roda het meest blij zal zijn. De Limburgers hebben met nog vier wedstrijden te gaan vier punten voorsprong op nummer laatst Go Ahead Eagles dat gisteren verloor.

AZ

1 - 1

Roda JC

33' Jahanbakhsh   39' Werker
 
Gele kaart: Seuntjens, Friday (AZ), Van Peppen, Van Hyfte (Roda JC)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: -
Arbiter: Van den Kerkhof
Bijzonderheden: Weghorst (AZ) mist strafschop (72)
 
Opstelling:   Opstelling:
Krul
Lewis
Vlaar
Luckassen
Haps
Seuntjens (Bel Hassani/46)
Jahanbakhsh
Wuytens
Van Overeem
Weghorst
Dos Santos (Friday/68)
  Van Leer
Milec
Ananou
Werker
Van Peppen
El Makrini
Ajagun
Van Hyfte
Paulissen (Schahin/70)
Rosheuvel (Verboom/90+4)
Van Velzen (Badibanga/75)

Iran benadrukt steun voor Syrisch regime

De Iraanse president Hassan Rohani heeft zondag zijn steun uitgesproken voor de Syrische "oorlog tegen het terrorisme". Hij deed dat in een telefoongesprek met de Syrische leider Bashar al-Assad, meldde het Syrische staatspersbureau SANA.

Assad verklaarde op zijn beurt dat het Syrische volk en leger "vastberaden zijn om het terrorisme te verpletteren" in heel Syrië. Ook bedankte hij Rohani voor zijn steun voor "de Syrische natie". Iran geldt als een van de belangrijkste bondgenoten van het Assad-regime.

De Verenigde Staten bestookten vrijdag een Syrische luchtmachtbasis met kruisraketten. Dat optreden gold als vergelding voor een chemische aanval op de plaats Khan Sheikhoun, waarbij dinsdag tientallen mensen omkwamen. Rohani riep zaterdag op tot een internationaal onderzoek naar die aanval.

Iran benadrukt steun voor Syrisch regime
Iran benadrukt steun voor Syrisch regime (Foto: ANP)

Dragracer crasht met 440 km/h: niks aan de hand

Dragracen is in een aantal delen van de wereld een populaire sport en ook in Australië zijn er grote wedstrijden in de top fuel-categorie - de auto's die snelheden van ver boven de 400 en zelfs 500 kilometer per uur kunnen halen. 

Dit weekeinde werd op de Perth Motorplex weer geracet en onder meer Daniel Miocevich stond er zaterdag aan de start. Voor hem ging het in de race echter fout: met een snelheid van maar liefst 440 kilometer per uur schoof hij naar de zijkant, waar hij hard op een betonnen muur knalde.

Het ziet er ernstig uit, maar Miocevich krijg je niet zomaar klein: een paar seconden later stapte hij uit, waarna hij naar het medisch centrum gebracht werd. De diagnose? Helemaal niks, nog geen schrammetje had hij er aan overgehouden.

Opvallend detail is dat Gary Miocevich, de vader van Daniel, voormalig dragracer en een van de mannen achter het complex in Perth, juist op 8 april jarig zou zijn geweest. Gary overleed in 2015. 

De crash van Miocevich (Bron: YouTube)

Doden door bomaanslag in kerk Egypte

Door een bomaanslag in een koptische kerk in de Egyptische plaats Tanta zijn zondag zeker 21 mensen om het leven gekomen. Ten minste vijftig mensen raakten gewond, meldde de Egyptische staatstelevisie.

De aanslag vond plaats tijdens een drukbezochte mis tijdens Palmzondag. "Er was een enorme explosie in de hal", zei een ooggetuige. "Vuur en rook vulden de ruimte. De verwondingen waren zeer ernstig. Ik zag de ingewanden van de gewonden en benen die volledig waren losgerukt van hun lichamen."

De verantwoordelijkheid voor de aanslag op het grootste christelijke gebedshuis in de regio is nog niet opgeëist. Tanta, dat ligt in de Nijldelta, werd eerder deze maand ook al opgeschrikt door een bomaanslag bij een trainingscentrum van de politie.

Paus Franciscus
Koptische christenen in Egypte zijn vaker het doelwit van terroristisch geweld. Zo kwamen eind vorig jaar tientallen mensen om het leven bij een bomaanslag op koptische kerk in hoofdstad Caïro. Islamitische Staat executeerde in 2015 nog 21 Egyptische christenen in Libië, waar de slachtoffers werkten.

De bomaanslag vond zondag vond plaats in de aanloop naar een bezoek van paus Franciscus aan Egypte. De kerkvorst brengt later deze maand een bezoek aan het land. Franciscus heeft de aanslag veroordeeld.

Doden door bomaanslag in kerk Egypte
Doden door bomaanslag in kerk Egypte (Foto: ANP)

Tieners in WTA-finale, unicum Kasatkina

Tennisster Daria Kasatkina en Jelena Ostapenko hebben zich geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi in Charleston. De 19-jarige Russische Kasatkina en haar Letse leeftijdsgenote sloegen zich zaterdag langs respectievelijk Laura Siegemund en Mirjana Lucic-Baroni.

Kasatkina begon tegen de Duitse Siegemund niet lekker en verloor de eerste set, maar in het vervolg draaide ze de wedstrijd volledig om. Na twee uur en twintig minuten stond de zege met 3-6, 6-2, 6-1 op het bord voor de nummer 42 van de wereld. Voor Kasatkina wordt het haar eerste WTA-finale. 

Ostapenko had al twee (verloren) WTA-finales op haar naam en voegde er nog één aan toe. Een dag nadat ze Caroline Wozniacki versloeg moest ook de ervaren Kroatische Lucic-Baroni eraan geloven. De Letse tiener zegevierde na ruim twee uur met 6-3, 5-7, 6-4. 

Ricciardo en Perez bestraft na GP van China: volkslied gemist

Daniel Ricciardo en Sergio Perez zijn na de Grand Prix van China bestraft. Niet omdat ze zich misdragen hadden of iets dergelijks, maar omdat ze voor de race niet aanwezig waren toen het Chinese volkslied gespeeld werd. Een grove schending van de regels, zo oordeelde autosportbond FIA. 

Kort voor de start van een race in de Formule 1 wordt het volkslied van het betreffende land gespeeld. Daar worden alle coureurs netjes op een rijtje verwacht, maar Ricciardo en Perez hadden schijnbaar wel iets beters te doen. De twee kregen een reprimande, waar ze nu nog geen problemen van zullen ondervinden. Als een coureur drie keer een reprimande krijgt krijgt hij een gridstraf. 

Ricciardo kwam na een duel met Max Verstappen als vierde over de finish in Shanghai, Perez werd negende. 

Zwolle krijgt 'Herman Brood Experience'

De ruimte die vanaf vrijdag in Zwolle aan Herman Brood wordt gewijd, moet maar geen 'museum' worden genoemd. "Dat is een groot woord", aldus initiatiefnemer Ivo de Lange, die het geheel de 'Herman Brood Experience' heeft gedoopt.

In het culturele hart van Zwolle, vlakbij museum De Fundatie en een theater, krijgt de legendarische zoon van Zwolle voortaan permanente aandacht. De Lange laat er, in het 'voor een zacht prijsje' van de gemeente gehuurde pand, wisselend tientallen schilderijen uit zijn Brood-collectie zien. Verder zijn er zeefdrukken en tekeningen, foto's en persoonlijke spullen waaronder brieven, beschilderde gitaren, kledingstukken, schildersmateriaal en zelfs spuitnaalden. "Hij is uiteindelijk kapot gegaan aan drugs en drank, dus ook dat deel van zijn leven willen we tonen."

Ook zijn er filmfragmenten. Zwollenaar De Lange, die de later veelbesproken jongen uit de Fuchsiastraat 34 al als tiener tegenkwam, draaide zelf 54 uur film van Brood. Die kwam af en toe vanuit Amsterdam in alle rust bij hem in Zwolle werken, nadat ze elkaar in de kunstwereld echt goed hadden leren kennen. "Van die opnamen heb ik een documentaire gemaakt."

Malloot
Brood (1946-2001) vond het leuk om gefilmd te worden, vertelt hij. "Herman was verlegen, innemend, integer en echt heel vriendelijk. Maar zodra hij een camera zag, hing hij de malloot uit. Hij wist zich zo geweldig goed in de markt te zetten. Er werd altijd over hem geluld."

Ook voor de muziek van Brood is er aandacht "maar ik vond hem als beeldend kunstenaar beter dan als muzikant", moet De Lange toch echt aantekenen.

Aandacht
De Experience wordt gratis toegankelijk. Er zullen in principe ook schilderijen, zeefdrukken en tekeningen te koop zijn, maar "het is echt geen pop up store", aldus De Lange. Hij wil er zeker tien jaar blijven zitten en heeft voor het komende decennium een huurcontract, omdat Brood 'die aandacht verdient'.

De weduwe van Herman Brood, Xandra, is bij het project betrokken.

Zwolle krijgt 'Herman Brood Experience'
Zwolle krijgt 'Herman Brood Experience' (Foto: BuzzE)

Dost nestelt zich met hattrick weer naast Messi

Voetballer Bas Dost is dit seizoen nauwelijks te stoppen als hij voor zijn Portugese club Sporting CP uit Lissabon speelt. Zaterdagavond was het weer eens raak. En nog eens. En nog eens. Tegen Boavista scoorde Dost een heuse hattrick, waarmee hij een bijzonder groot aandeel had in de 4-0 zege van Sporting.

Dat Dost een hattrick scoort is dit seizoen niet uniek, want nog geen maand geleden deed hij dat tegen Tondela ook al. Door zijn drie treffers van zaterdag staat de Nederlander inmiddels op 27 goals. Daarmee nestelt hij zich in de lijst van topscorers in Europa - met de Gouden Schoen als prijs - naast Lionel Messi. De lijst is hier te vinden, hoewel de goals van Dost er nog bij opgeteld moeten worden.

Voor de titel doet Sporting normaal gesproken overigens niet meer mee. FC Porto en Benfica staan ruim bovenaan. 

VS, Canada en Mexico willen WK 2026 organiseren

De Verenigde Staten, Mexico en Canada willen gezamenlijk het wereldkampioenschap voetbal van 2026 organiseren. De Noord-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF heeft laten weten dat de drie landen maandag hun plannen willen gaan presenteren.

Het is nog nooit eerder gebeurd dat drie landen een WK voetbal mochten organiseren. Alleen in 2002 werd het eindtoernooi in meer dan één land gehouden: destijds waren Zuid-Korea en Japan de gastlanden. De VS organiseerde het WK in 1994, Mexico deed dat in 1970 en 1986, terwijl Canada nog nooit een WK op eigen bodem gehad heeft, bij de mannen althans.

De kans lijkt groot dat het plan van de drie landen slaagt. Europa en Azië zijn bij voorbaat kansloos, aangezien de WK's van 2018 en 2022 al aan Rusland en Qatar vergeven zijn. De FIFA wijst vermoedelijk in 2020 de organisator(en) aan van het WK van 2026, waar een recordaantal van 48 landen aan mee zal doen. 

Belgische onder slachtoffers Stockholm

Onder de vier doden van de aanslag vrijdag in Stockholm is een Belgische vrouw. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders maakte dat zondag bekend via Twitter.

Van de vier doden zijn er drie geïdentificeerd, zo liet de politie in Stockholm zondag weten. Over hun identiteit werd niets bekendgemaakt. Hun familie is op de hoogte gebracht, aldus de Zweedse televisie.

De doden vielen toen een man met een vrachtwagen in een drukke winkelstraat inreed op het winkelend publiek en op een winkel.

Belgische onder slachtoffers Stockholm
Belgische onder slachtoffers Stockholm (Foto: ANP)

Slachtoffers schietpartij Alphen herdacht

In Alphen aan den Rijn worden zondag de slachtoffers van de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof herdacht. Het is precies zes jaar geleden dat Tristan van der V. dood en verderf zaaide in het winkelcentrum. Hij schoot vijf mensen dood en sloeg vervolgens de hand aan zichzelf. Hij verwondde zeventien mensen.

Aan het einde van de ochtend is er een bezinningsmoment in een kerk- en zalencentrum. De organisatie is in handen van de raad van kerken. Om 12.00 uur volgt een kranslegging bij het monument voor de slachtoffers naast de Ridderhof.

Slachtoffers schietpartij Alphen herdacht
Slachtoffers schietpartij Alphen herdacht (Foto: ANP)

VS sturen konvooi naar zee bij Noord-Korea

De VS sturen een konvooi marineschepen naar de wateren bij Noord-Korea als reactie op de laatste raketlancering in dat land. Dat meldde de nieuwszender CNN zondag op basis van militaire bronnen. Het gaat om het vliegdekschip Carl Vinson en enkele begeleidingsschepen.

Het konvooi vertrok zaterdag uit Singapore en is op weg naar het westelijk deel van de Stille Oceaan. De Carl Vinson deed vorige maand nog mee aan gezamenlijke oefeningen van Amerika en Zuid-Korea.

Het bericht over het konvooi komt kort na het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump. De omgang met Noord-Korea was een van de belangrijkste onderwerpen op hun agenda. Beiden waren het eens over de "ernst van de bedreiging van het kernwapenprogramma van Noord-Korea", heette het na de bijeenkomst.

Scud-raket
Het konvooi zou aanvankelijk diverse havens aandoen in Australië maar die plannen zijn veranderd. De met kernenergie aangedreven Vinson is een van de tien vliegdekschepen van de VS. Het schip heeft zestig vliegtuigen aan boord en ongeveer 5000 man personeel. Het vliegdekschip wordt geëscorteerd door zeker drie andere marinevaartuigen. Die zijn uitgerust met antiraketsystemen waarmee eventueel in Noord-Korea gelanceerde projectielen uit de lucht kunnen worden geschoten.

Woensdag lanceerde Noord-Korea een ballistische Scud-raket. Het projectiel voor de middellange afstand crashte al na 60 kilometer, een fractie van de werkelijke reikwijdte, in zee.

VS sturen konvooi naar zee bij Noord-Korea
VS sturen konvooi naar zee bij Noord-Korea (Foto: ANP)

'Verdrijven Assad een van de prioriteiten'

Het verdrijven van president Bashar al-Assad is door de recente gebeurtenissen alsnog een belangrijke doelstelling geworden voor de Verenigde Staten. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley heeft dat zondag gezegd tegenover CNN.

"Er zijn meerdere prioriteiten. Het wegkrijgen van Assad is niet de enige prioriteit", is haar antwoord op de vraag of de komst van een nieuw regime in Syrië een officieel beleid van de VS is geworden.

Ook geeft ze te verstaan dat een politieke oplossing met Assad geen optie is. Haley noemt het verslaan van Islamitische Staat en het verwijderen van Iraanse invloed in Syrië als andere belangrijke doelstellingen.

De ambassadeur lijkt daarmee terug te komen op eerdere uitlatingen. Enkele dagen voordat de aanval met gifgas had plaatsgevonden, gaf ze te kennen dat het verdrijven van de Syrische president niet meer de belangrijkste doelstelling is.

'Verdrijven Assad een van de prioriteiten'
'Verdrijven Assad een van de prioriteiten' (Foto: ANP)

F1: Uitslag Grand Prix van China

De tweede race van het Formule 1-seizoen staat op het punt van beginnen. We gaan kijken naar de Grand Prix van China en dat zou wel eens wat moois op kunnen leveren. Het is immers een beetje nat in Shanghai, maar ook weer niet drijfnat: te nat voor droogweerbanden, te droog voor regenbanden en dus zouden we een chaotische race kunnen krijgen. 

Uitslag

56/56
Hamilton wint de Grand Prix van China, voor Vettel. Het razendspannende duel om plek drie, tussen Verstappen en Ricciardo, wordt gewonnen door de Nederlander: Ricciardo deed een ultieme poging, maar verremde zich en moest zich gewonnen geven. Räikkönen en Bottas eindigden op plek vijf en zes, nadat ze het gat richting de Red Bulls zelfs bijna gedicht hadden. 

55/56
Verstappen blijft Sebastian 'blue flags!' Vettel imiteren, terwijl hij nog niet dicht genoeg achter Grosjean zit om de Fransman blauwe vlaggen te geven. 

53/56
Verstappen klaagt ronde na ronde over Romain Grosjean, die een stukje voor hem rijdt met bijna een ronde achterstand. Zijn team laat echter weten dat de Nederlander te ver achter de Fransman zit om er wat aan te doen. 

50/56
Ricciardo zit inmiddels op de staart van Verstappen en het lijkt erop dat de twee teamgenoten gaan strijden om plek drie. Vettel is nog altijd iets sneller dan leider Hamilton, maar niet snel genoeg om het gat van acht seconden te dichten. 

45/56
De podiumplek van Verstappen komt alsmaar in groter gevaar, want Ricciardo komt met rasse schreden dichterbij. Räikkönen, de nummer vijf, ligt er een seconde of twaalf achter en vormt dus niet echt een gevaar. 

40/56
Räikkönen komt naar binnen en, inderdaad, komt achter Verstappen en Ricciardo de baan op, maar ook achter Sainz. De Toro Rosso-coureur rijdt een erg strakke race en is op weg naar een bijzonder knap resultaat - ook als we in ogenschouw nemen dat Räikkönen en Bottas hem waarschijnlijk nog wel passeren. Vettel zit acht seconden achter Hamilton, maar is bloedsnel onderweg. Verstappen rijdt acht seconden achter de Duitser op plek drie, vier tellen voor Ricciardo. 

36/56
Ook Vettel komt naar binnen en de Duitser schakelt over naar nieuwe softbanden. Het wachten is op de stop van Räikkönen en als de Fin naar binnen gaat zal Verstappen normaliter opschuiven naar plek drie. 

Voor Alonso is de race voorbij: na het duel met Sainz heeft hij geen aandrijving meer en dus moet hij zijn McLaren maar weer eens parkeren.

34/56
Verstappen is razendsnel onderweg en zit binnen no-time achter Bottas. De Fin kan de druk één rondje weerstaan, maar Verstappen gaat er met een strakke actie voorbij.

Hamilton klaagt ondertussen over de banden en lijkt zich af te vragen of hij de race met die banden kan finishen. Vettel ligt op twaalf seconden tweede, tien seconden voor Ricciardo, die op zijn beurt Räikkönen vlak achter zich heeft. Ricciardo duikt echter naar binnen en valt terug naar plek zes, achter Bottas.

Sainz en Alonso vechten een stevig duel om plek zeven uit, waarbij de Toro Rosso-coureur zijn zeer ervaren landgenoot het nakijken geeft.

30/56
Vettel komt op het lange rechte stuk voorbij Verstappen, die zich stevig verremt. De Nederlander komt een ronde later naar binnen voor een vers setje supersofts en komt op plek zes, achter Bottas, terug de baan op. 

24/56
Vettel laat een geweldig staaltje inhalen zien en passeert Ricciardo, die zich niet zonder een beetje ouderwets wheelbangen gewonnen geeft. 

20/56
Hamilton geeft een extra dot gas en rijdt drie seconden weg bij Verstappen, die wel een ruime voorsprong op Ricciardo en de twee Ferrari's heeft. Räikkönen hebben we al over de radio horen roepen dat hij 'totaal geen power heeft' en juist op het moment van schrijven wordt hij ingehaald door teamgenoot Vettel.

Vandoorne is met een probleem naar binnen gekomen en is klaar, Kvyat parkeert zijn Toro Rosso en ligt er ook uit. 

12/56
Verstappen heeft het tempo lekker te pakken en gaat in één soepele beweging zelfs voorbij Ricciardo. Hij ligt tweede achter Hamilton, wiens teamgenoot Bottas zich terug in de punten heeft gewerkt.

10/56
We zijn weer onderweg en hoe! Verstappen heeft aan een half rondje en één poging genoeg om Räikkönen te pakken, waardoor de Nederlander op plek drie ligt, vlak achter Ricciardo. Bottas is gespind, achter de safety car, en moet zich terug zien te knokken richting de punten. 

4/56
De virtual safety car na de crash van Stroll is amper voorbij en we hebben de volgende crash. Dit keer is het een echte klapper, want Giovinazzi heeft hem opnieuw op het rechte stuk tegen de muur geparkeerd. Zaterdag was het de linkermuur, dit keer raakte hij rechts.

Inmiddels is iedereen naar binnen geweest en rijdt het hele veld op droogweerbanden. Hamilton op kop, voor Ricciardo, Räikkönen en, jawel, Verstappen. De Nederlander is Bottas en Vettel voorbij.  

Start
We zijn onderweg en de beste start komt op naam van Max Verstappen. De Nederlander heeft in een half rondje negen coureurs te pakken en ligt op plek zeven, achter Daniil Kvyat. Lewis Hamilton ligt op kop, voor Vettel, Bottas, de sterk gestartte Ricciardo en Räikkönen. Stroll kreeg een tik van Perez en ligt eruit. 

Aftellen
Nog een paar minuten en de Grand Prix van China gaat van start. Iedereen lijkt gewoon zonder grote problemen richting de grid te zijn gereden, dat is alvast goed nieuws. Carlos Sainz start op supersofts - droogweerbanden dus - en dat is een interessante gok, want alle alle coureurs starten op intermediates. 

Startopstelling

Startopstelling Grand Prix van China (Bron: GPUpdate)
Startopstelling Grand Prix van China (Bron: GPUpdate)

Wisselend succes Nederlanders in octagon

Zaterdagavond was een drukke avond voor de MMA-liefhebbers. De twee grootste MMA-organisaties, Bellator en UFC, hadden een gala georganiseerd en vier Nederlanders kwamen in actie.

Bellator 176: Djamil Chan vs Valeriu Mircea
Het gevecht van Rotterdammer Chan tegen Mircea eindigde in een krappe overwinning voor Mircea. Twee juryleden vonden dat Chan slechts één ronde gewonnen had en Mircea twee, terwijl het derde jurylid dit gevecht als gelijkspel beoordeelde. En dat gaf ook wel aan hoe beide vechters aan elkaar gewaagd waren.

Alleen in de derde ronde kon Chan laten zien waar hij echt toe in staat was, maar het was niet genoeg voor de overwinning. In de eerste twee ronden ging Mircea veel efficienter om met zijn grondwerk, waardoor Chan al vroeg tegen een achterstand aankeek. De sterke derde ronde was helaas niet genoeg om de juryleden anders te doen besluiten. Dit is het tweede achtereenvolgende verlies van Chan, na een ijzersterke overwinning in zijn eerste gevecht bij Bellator.

Bellator 176: Melvin Manhoef vs Rafael Carvalho
De utslag van hun vorige gevecht gaf nogal wat discussie, maar zaterdagavond liet Carvalho er in Turijn geen misverstand over bestaan wie de beter van de twee was. Carvalho voelde zich onbedreigd in de eerste twee ronden van dit gevecht. Rustig drukte hij Manhoef tegen de hekken en de Nederlander had geen antwoord tegen de soepel bewegende Braziliaan. De veel grotere Carvalho benutte zijn lengte prima, trapte constant op het lichaam van Manhoef en ook de derde ronde ging uiteindelijk naar Carvalho, nadat Manhoef een punt aftrek kreeg voor het illegaal vasthouden van de hekken.

De vierde ronde was nog niet halverwege toen Carvalho weer trapte, de sterk startende Manhoef verwachtte weer een trap op het lichaam, verdedigde laag, maar Carvalho verraste met een hoge trap die Manhoef vol op de kaak raakte. Een heerlijke KO, Manhoef merkte niet eens dat hij de grond raakte, zo snel was hij buiten bewustzijn. Carvalho laat deze keer geen twijfel wie kampioen bij Bellator is.

Bellator 176: Denise Kielholtz vs Martine Michieletto
Kielholtz liet nog maar even zien wie de ware koninging van het kickboksen is. Tijdens haar vierde optreden voor Bellator Kickboxing was haar Italiaanse tegenstander Michieletto geen bedreiging voor de titel. Een reden dan ook voor Kielholtz om haar horizon te gaan verbreden en aan te geven dat ze uitkijkt naar een MMA-carrière. Miss Dynamite heeft al één partij gevochten op MMA-regels en die ging verloren.

UFC 210: Gegard Mousasi vs Chris Weidman
Een zware eerste ronde voor Mousasi, met een sterk worstelende Weidman die weinig ruimte liet voor de Leidenaar om rustig in zijn spel te komen. Toch wist Mousasi elke keer weer op te staan en te ontsnappen aan het grondgevecht. Mousasi begon de tweede ronde sterker en hij zette  All American al snel vast aan de buitenkant van de octagon. Nadat het gevecht half op de grond is beland, landt Mousasi twee harde knieën tegen het hoofd van de Amerikaan. Volgens de scheidsrechter zijn deze verboden indien de vechter één hand op de grond heeft, echter volgens nieuwe regels uit 2017 zijn deze wél legaal. Mousasi trok Weidman bij het inzetten van de knie omhoog, waarsoor de handen van Weidman los van de grond kwamen.

Scheidsrechter Dan Miragliotta besefte zijn fout en besloot na een chaotische pauze om verder te laten vechten, maar de inmiddels opgeroepen dokter heeft eens goed naar Weidman gekeken en besloten dat Weidman niet verder mag vechten. Voor het publiek een enorm controversiele beslissing, uiteindelijk resulterend in een overwinning door technisch knock-out voor Mousasi, zijn zevende overwinning in acht gevechten.

Overige uitslagen Bellator 176:
Anastasia Yankova verslaat Elina Kallionidou na jurybesluit (29-28, 30-27, 30-27)
Mihail Nica verslaat Samba Coulibaly na opgave (anaconda choke) in ronde 1.
Giorgio Belsanti verslaat Vando De Almeida na jurybesluit
Overige uitslagen Bellator Kickboxing:
Giorgio Petrosyan verslaat Amansio Paraschiv na jurybesluit (29-27, 30-26, 30-26)
John Wayne Parr verslaat Nando Calzetta door knock-out (trap op het hoofd) in ronde 2
Mustapha Haida verslaat Enriko Kehl na jurybesluit (30-27, 28-29, 29-28)
Gaston Bolanos verslaat Luca D’Isanto na jurybesluit (30-27 x3)
Armen Petrosyan verslaat Mohamed Houmer en wint WKU 70-kilogram titel
Anissa Meksen verslaat Chiara Vincis na jurybesluit en wint ISKA 54.5-kilogram titel
Philippe Salmon verslaat Florenzo Pesare door technisch knock-out in ronde 2
Tarik Totts verslaat Yassine Moutacim door knock-out in ronde 1

Overige uitslagen UFC 210:
Daniel Cormier verslaat Anthony Johnson na opgave (verwurging: rear-naked choke) in ronde 2 en behoudt de lichtzwaargewichttitel.
Cynthia Calvillo verslaat Pearl Gonzalez na opgave (verwurging: rear-naked choke) in ronde 3
Thiago Alves verslaat Patrick Cote na jurybesluit (30-27 x3)
Charles Oliveira verslaat Will Brooks na opgave (verwurging: rear-naked choke) in ronde 2
Myles Jury verslaat Mike De La Torre door technisch knock-out (stoten) in ronde 1.
Kamaru Usman verslaat Sean Strickland na jurybesluit (30-27, 30-26, 30-26)
Shane Burgos verslaat Charles Rosa door technisch knock-out (stoten) in ronde 3.
Patrick Cummins verslaat Jan Blachowicz na jurybesluit (29-28, 29-28, 28-28)
Gregor Gillespie verslaat Andrew Holbrook door knock-out (stoten) in ronde 1.
Desmond Green verslaat Josh Emmett na jurybesluit (28-29, 29-28, 30-27)
Katlyn Chookagian verslaat Irene Aldana na jurybesluit (28-29, 29-28, 29-28)
Magomed Bibulatov verslaat Jenel Lausa na jurybesluit (29-26 x3) 

Jongen pleegt zelfmoord na 'grap' over zelfmoord vriendinnetje

Een 11-jarige jongen uit Michigan, Tysen Benz, heeft zichzelf verhangen nadat hij op social media had gelezen dat een 13-jarige vriendin van hem zelfmoord had gepleegd. De zelfmoord bleek echter een ‘zieke grap’ te zijn, die vermoedelijk door het meisje en klasgenoten van Tysen de wereld in geslingerd werd.

De jongen werd op 14 maart gevonden door zijn moeder, Katrina Gross. Ze had hem 40 minuten eerder nog in leven gezien en beweert dat hij toen nog prima in orde was. Nadat ze haar zoon gevonden had werd hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij uiteindelijk op 4 april is overleden.

De jongen las het bericht over de zelfmoord op een telefoon die hij stiekem had gekocht. Na het lezen ervan schreef hij dat hij zelf ook uit het leven wilde stappen. Niemand leek zijn antwoord echter serieus te nemen.

Er is een kind aangeklaagd. Het zou om het meisje gaan wegens het faken van haar eigen zelfmoord, maar de politie wil officieel niets kwijt over de identiteit of de relatie met het slachtoffertje. 

LB: 'Janet Jackson en Wissam Al Mana uit elkaar'

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

Janet Jackson, die begin januari beviel van haar eerste kind, en haar echtgenoot Wissam Al Mana zijn uit elkaar. Dat hebben bekenden van de zangeres gezegd tegen Mail on Sunday.

"Helaas hebben Janet en Wissam moeten besluiten dat hun relatie niet werkt en gaan hun eigen weg. Ze hebben beiden een druk leven maar zijn vastbesloten om goede ouders te zijn. Het ligt voor de hand dat Eissa bij zijn moeder blijft, die in Londen zal gaan wonen", aldus een bron dichtbij Jackson.

De vijftigjarige zangeres schonk op 3 januari het leven aan zoon Eissa. Janet verraste vorig jaar haar fans met de aankondiging dat er een kleine op komst was. In april annuleerde ze alle resterende concerten van haar Unbreakable Tour om zich volledig te richten op het krijgen van een baby.

Janet Jackson trouwde in 2013 met de steenrijke 37-jarige zakenman Wissam Al Mana uit Qatar. De zangeres was eerder getrouwd met James DeBarge en Rene Elizondo.

'Janet Jackson en Wissam Al Mana uit elkaar'
'Janet Jackson en Wissam Al Mana uit elkaar' (Foto: BuzzE)

Kurt Cobain wilde trouwen op huwelijkse voorwaarden

Op 5 april 1994 schoot Kurt Cobain van Nirvana zich door z'n hoofd. Hij was sinds twee jaar getrouwd met Courtney Love. Maar de getergde frontman had blijkbaar volgens een liedje uit 1989 al eerder eeuwige trouw aan zijn ex Tracy Marander beloofd. Dat dit een liefdesliedje was en überhaupt over haar ging kwam ze pas achter toen het al lang en breed te laat was.

Gisteravond zond de NPO de verontrustend goede documentaire Kurt Cobain: Montage of Heck uit. Volgens Microsofts Bing-zoekmachine is die onder meer hier terug te zien. Een absolute aanrader. Maar daar hebben we het verder niet over. Het gaat immers over dat ene liedje. Welk liedje?

'About a Girl'. Dit nummer verscheen als vreemde pop-eend in de bijt op het verder van ruige grunge voorziene debuutalbum Bleach. Het viel op en was een wegvoorbereider naar het succesalbum Nevermind. Cobain schreef het na een hele middag een oude plaat van de Beatles op repeat te hebben gehad. Laten we de song voor de aardigheid eens poëtisch analyseren. Het is immers toch zondag.

Eerst de track:

Nu de tekst:

I need an easy friend
I do, with an ear to lend
I do, think you fit this shoe
I do, but you have a clue

I'll take advantage while
You hang me out to dry
But I can't see you every night
Free

I'm standing in your line
I do, hope you have the time
I do, pick a number too
I do, keep a date with you

I'll take advantage while
You hang me out to dry
But I can't see you every night
Free

I do
I do
I do
I do

Letterlijk genomen zingt Cobain hier volgens mij dat hij aan zijn trekken komt terwijl z'n wèf hem de huid vol scheldt ('hang me out to dry'). In die periode moest zij immers maar de kost verdienen terwijl Cobain z'n snor drukte en zich artistiek ontwikkelde - volgens een kennelijk stilzwijgende afspraak.

Ondertussen snapten Marander en Cobain elkaar klaarblijkelijk bijzonder goed: "you have a clue"; dat is geen normaal taalgebruik. Meestal zeg je immers: "you don't have a clue".

De Nirvana-voorman kon het desondanks blijkbaar niet iedere avond aan (wie wel): "I can't see you every night - Free!" Het uiteindelijke punt zit 'm volgens mij echter in dat Beatlesque voorafgezongen harmoniserende zinnetje "I do".

En dat zingt Cobain op het eind meerdere malen achter elkaar. Als ik het niet mis heb zeggen echtelieden dat ook in de kerk of op het gemeentehuis tegen elkaar als ze elkaar eeuwige trouw beloven. Kurt wilde dus - op voorwaarde van vrijheid - trouwen. En die arme Tracy had het helemaal niet door.

In Montage of Heck is ze een gezette dame van middelbare leeftijd geworden die hun ups en downs als haar contributie aan de kunst beschouwt. Fair enough.

Volgens mij heeft Kurt Cobain met 'About a Girl' een gedicht over moderne relaties en het moderne huwelijk geschreven. Die aanzet met "I do" en het eindigen ermee kun je toch enkel als triest-mooi poëtisch beschouwen, of ben ik nou gek. En dat het op muziek staat hoeft literair bezien niet te boeien, daar heeft Bob Dylan met zijn Nobelprijs voor nieuwe muzikaal-dichterlijke expressie toch voor gezorgd, of niet dan.

Luchtalarmen Dallas 's nachts af na hack

Inwoners van de Amerikaanse stad Dallas hebben van vrijdag op zaterdag een zware nacht gehad nadat hackers de sirenes in de stad ruim anderhalf uur lieten afgaan. Dat meldt The New York Times.

De 156 luchtalarmen gingen rond 23.40 uur af en zorgden voor veel verontruste telefoontjes naar het Amerikaanse noodnummer 911. De sirenes loeiden vervolgens nog eens veertien keer, telkens zo'n negentig seconden lang, voordat het systeem rond 01.20 uur volledig plat kon worden gelegd.

Sommige inwoners dachten door de recente gebeurtenissen in Syrië dat een bom was afgegaan, liet een woordvoerster van de gemeente weten. Ze vermoedt dat de sirenes, die normaal zijn bedoeld om inwoners te alarmeren voor calamiteiten, door iemand uit de omgeving zijn gehackt.

Luchtalarmen Dallas 's nachts af na hack
Luchtalarmen Dallas 's nachts af na hack (Foto: ANP)

Politie Oslo brengt 'bom' tot ontploffing

De Noorse politie heeft zaterdag in het centrum van de hoofdstad Oslo "een object dat erg op een bom lijkt" aangetroffen en gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Een verdachte is in verband hiermee aangehouden, liet de politie weten.

Een deel van het centrum werd afgesloten. Niet lang nadat de explosieven opruimingsdienst arriveerde klonk een harde knal, meldt een journalist van Reuters. Volgens een politiewoordvoerder was de knal harder dan explosieven die de politie zelf heeft. Hij liet weten dat er verder onderzoek wordt gedaan. Over de verdachte wilde de politie niets kwijt.

Eerder werd al naar buiten gebracht dat de 'bom' beperkte schade kon aanrichten. Het object werd gevonden in de multiculturele wijk Groenland, vol met barretjes, restaurants en verschillende moskeeën. Op nog geen kilometer afstand van de vindplaats is ook het hoofdbureau van de politie.

Politie Oslo brengt 'bom' tot ontploffing
Politie Oslo brengt 'bom' tot ontploffing (Foto: ANP)

Frankrijk zet broer Tariq Ramadan land uit

De Franse autoriteiten hebben zaterdag de broer van Tariq Ramadan het land uitgezet vanwege zijn radicale standpunten. Dat maakte het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.

De in Egypte geboren Hani Ramadan werd opgepakt in Colmar in het noordoosten van Frankrijk. Daar zou de omstreden Zwitserse imam deelnemen aan een conferentie. Hani, broer van de bekende islamoloog Tariq Ramadan, werd door de politie naar de grens met Zwitserland begeleid. Zijn grootvader is Hassan al-Banna, de stichter van de Moslimbroederschap in Egypte.

Het ministerie verklaarde dat eerdere opmerkingen en gedragingen van de imam "een bedreiging vormen voor de openbare orde". Minister Matthias Fekl liet weten dat ze "zullen blijven vechten tegen extremisme en radicalisering".

Volgens Le Parisien waren afgelopen maanden al meerdere bijeenkomsten van Hani in Frankrijk gecanceld.

Frankrijk zet broer Tariq Ramadan land uit
Frankrijk zet broer Tariq Ramadan land uit (Foto: ANP)

Turkse Nederlanders kunnen zondag nog stemmen

Turkse Nederlanders kunnen zondag nog stemmen in het referendum over een grondwetswijziging in Turkije. De Turkse overheid heeft sinds woensdag stemlokalen ingericht in Amsterdam, Den Haag en Deventer waar de 245.000 geregistreerde Turks-Nederlandse kiezers hun stem kunnen uitbrengen.

Hoeveel van hen dit tot nu toe hebben gedaan, is niet bekend. Wel stonden de afgelopen dagen bij de stemlokalen op sommige momenten rijen. De verwachting is dat zondag de toeloop het grootst zal zijn op de drie locaties.

Als de Turken vóór de grondwetswijziging stemmen, krijgt president Recep Tayyip Erdogan veel meer macht. Zo mag hij voortaan het parlement naar huis sturen en vervroegde verkiezingen uitschrijven. Berechting van Erdogan voor bijvoorbeeld corruptie wordt vrijwel onmogelijk.

De Turken in Turkije kunnen pas 16 april naar de stembus. De uitslag wordt aan het eind van die dag verwacht.

Turkse Nederlanders kunnen zondag nog stemmen
Turkse Nederlanders kunnen zondag nog stemmen (Foto: ANP)

Maastricht na 60 jaar verlost van autoweg N2

Na bijna 60 jaar komt zondag een einde aan de autoweg N2 die het hart van Maastricht-Oost al die jaren doorkruiste. De weg was een 2,7 kilometer lange onderbreking van de A2, een van de langste snelwegen van het land en de belangrijkste noord-zuid-verbinding van Nederland. Voor het verkeer was de N2 een weg der zuchten met zes verkeerslichten en voor omwonenden een bron van herrie en ongezonde lucht.

De bovengrondse N2 is niet meer nodig sinds vorig jaar de Koning Willem-Alexandertunnel werd geopend. Het is de eerste dubbellaagse tunnel in Nederland met een bovenste niveau voor lokaal bestemmingsverkeer en een onderste niveau voor doorgaand verkeer.

Nu belangrijke bovengrondse aansluitingen op het tunneltracé gereed zijn, is de N2 tussen Geusselt en het Europaplein overbodig geworden. In plaats daarvan komt er een zogenoemde Groene Loper, een recreatieve route voor voetgangers en fietsers. Met de aanleg wordt na Pasen begonnen.

Het afscheid van de N2 gaat zondag gepaard met een fietstocht over de oude weg.

Maastricht na 60 jaar verlost van autoweg N2
Maastricht na 60 jaar verlost van autoweg N2 (Foto: ANP)

Vuurzee verwoest woonboerderij Dirkshorn

Een stolpboerderij met rieten kap in het Noord-Hollandse Dirkshorn is zaterdagavond in vlammen opgegaan. Op het hoogtepunt van de brand sloegen de vlammen metershoog uit de woning. De brandweer kon het pand niet meer redden en zette vooral in op het voorkomen van uitbreiding naar de naastgelegen woning, liet een woordvoerster weten. De bewoners daarvan werden in veiligheid gebracht en konden door de waterschade 's nachts niet meer naar huis terugkeren.

Vanwege de fikse rookontwikkeling verstuurden de hulpdiensten een NL-Alert. In het waarschuwings-sms'je stond het advies aan mensen uit de buurt om ramen en deuren gesloten te houden. De rook ging onder meer richting twee bungalowparken. Daar verblijven volgens de brandweer veel Oost-Europese arbeidsmigranten. Van ontruimingen is vooralsnog geen sprake, maar uit voorzorg houden meetploegen op de parken in de gaten of de concentratie koolmonoxide in de lucht er binnen aanvaardbare grenzen blijft.

Rond middernacht was het vuur onder controle en werd het sein brand meester gegeven. De brandweer verwacht dat het nablussen nog enkele uren in beslag neemt. Omwonenden werden via een nieuwe sms gewaarschuwd dat daardoor rook in beperkte mate aanwezig blijft.

Vuurzee verwoest woonboerderij Dirkshorn
Vuurzee verwoest woonboerderij Dirkshorn (Foto: ANP)

Teleurstellende kwalificatie voor Bendsneyder in Moto3

Motorcoureur Bo Bendsneyder heeft geen beste kwalificatie voor de Grand Prix van Argentinië in de Moto3 achter de rug. Op het circuit van Termas de Rio Hondo kwam de Nederlander niet verder dan de zeventiende plek.

De kwalificatie werd aan het slot nog door elkaar gegooid doordat er ineens regendruppels naar beneden kwamen vallen, waardoor het lastig werd om de tijden nog te verbeteren. Bendsneyder stond er op dat moment al niet lekker bij en dat veranderde dan ook niet meer.

De poleposition ging naar de Schot John McPhee, die anderhalve tiende sneller was dan Nicolo Bulega. Jorge Martin maakt de eerste startrij compleet, terwijl Aron Canet, Fabio DiGiannantonio en Romano Fenati vanaf rij twee vertrekken. Niccolo Antonelli, de teamgenoot van Bendsneyder, start vanaf plek veertien. 

De Moto3-race in Argentinië start zondag om 18.00 uur en is uiteraard live te zien op Eurosport. 

FOK! Wat een weer: BBQ!

April klaar en rein, mei zal des te wilder zijn.

Gisteren begon hier flink bewolkt, pas aan 't eind van de ochtend / begin van de middag werd het warmer en brak de zon door. Vandaag kan, zoals collega qltel eerder deze week al voorspelde, de bbq uit het vet gehaald worden. In de kop van Noord-Holland kan het zo'n 18 graden worden, terwijl het in de omgeving van Maastricht ronduit zomers kan worden met 22 (!) graden op de thermometer.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:57
Zon onder: 20:26
Zonkracht: 4/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1940 Tweede WereldoorlogDuitsland valt Denemarken en Noorwegen binnen.
1942 Tweede Wereldoorlog: in Kamp Amersfoort worden 77 krijgsgevangen soldaten uit de Sovjet-Unie gefusilleerd.
1990 Een man besproeit het schilderij De Nachtwacht met zoutzuur.
 1998 In de Efteling wordt de attractie Vogel Rok geopend.
 2005 Prins Charles van Groot-Brittannië treedt in het huwelijk met Camilla Parker Bowles, een dag later dan de bedoeling was vanwege de uitvaart van Paus Johannes Paulus II in Vaticaanstad.
 2011 Een 24-jarige man schiet in het rond in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn waarbij 7 doden vallen, inclusief de dader.

 

Bosweg op de Veluwe (Foto: Disbatch)
Bosweg op de Veluwe (Foto: Disbatch)Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Verstappen verwacht geen herhaling 'Brazilië'

De Grand Prix van China wordt zondag mogelijk in de regen gereden, maar Max Verstappen heeft weinig hoop op een wonder. De Nederlander zal achterin het veld starten nadat hij in de kwalificatie motorproblemen kende.

Vorig jaar viel hij tijdens de race in Brazilië halverwege ver terug, waarna hij op de kletsnatte baan een fenomenaal staaltje regenracen neerzette en naar het podium reed. Een herhaling daarvan ziet de Nederlander niet echt als mogelijkheid. 

"We zijn niet in de positie om Ferrari of Mercedes uit te dagen denk ik, ook niet als het nat is", aldus Verstappen eerder. "Vorig jaar hadden we wat downforce betreft een van de beste auto's, maar met de nieuwe regels dit jaar hebben we op dit moment gewoon nog geen auto die zich met de twee beste teams kan meten."

Ook als het in Shanghai daadwerkelijk regent, wat nog altijd niet zeker is, moeten de verwachtingen wat Verstappen betreft een beetje getemperd worden. "We moeten wel realistisch zijn, geduld hebben en vooral hard werken. Ook in de regen rijd je anderhalve seconde niet zomaar dicht, wij kunnen ook geen wonderen verrichten", klonk het. 

Abraham stunt met 2e plek in MotoGP-kwalificatie

Marc Marquez start de Grand Prix van Argentinië in de MotoGP zondag vanaf poleposition. Op het circuit van Termas de Rio Honda domineerde de Spaanse Honda-rijder in de vochtige kwalificatie, maar de show werd gestolen door Karel Abraham. 

De 27-jarige Tsjech, rijdend op een twee jaar oude Ducati, profiteerde optimaal van de lastige omstandigheden en zette de tweede tijd neer. In zijn carrière kwam Abraham slechts vier keer op de eerste drie startrijden terecht: hij kwalificeerde zich één keer als zesde, zevende, achtste en negende en dus was het veruit zijn beste kwalificatie ooit. 

Abraham bleef de Brit Cal Crutchlow wel nipt voor: de rijder van LCR Honda moest 0,003 seconden toegeven. Danilo Petrucci zorgde met plek vier voor een onverwachte naam op de tweede startrij, waar hij naast Dani Pedrosa en Maverick Viñales staat. Valentino Rossi, Aleix Espargaro en Loris Baz nemen rij drie in beslag. 

Frankrijk en Servië naar halve finales Davis Cup

De Franse en Servische tennissers hebben zich al geplaatst voor de halve finales van de Davis Cup. Na drie van de vijf geplande wedstrijden staan zowel Frankrijk als Servië al met 3-0 voor.

Frankrijk speelt tegen Groot-Brittannië, dat speelt zonder Andy Murray. Lucas Pouille versloeg Kyle Edmund in het enkelspel, waarna Jeremy Chardy te sterk was voor Daniel Evans. Zaterdag waren Julien Benneteau en Nicolas Mahut in drie lange sets een maatje te groot voor Dominic Inglot en Jamie Murray: 7-6 (7), 7-5, 7-5, waardoor de Fransen op een onoverbrugbare 3-0 voorsprong staan.

Frankrijk staat in de halve finales in september tegenover Servië, dat Spanje uitschakelde. Novak Djokovic was veel te sterk voor Albert Ramos-Viñolas, terwijl Viktor Troicki overtuigde tegen Pablo Carreño Busta. Viktor Troicki en Nenad Zimonjic waren zaterdag in het dubbelspel te sterk voor Carreño Busta en Marc Lopez, hoewel het niet makkelijk ging: 4-6, 7-6 (4), 6-0, 4-6, 6-2. 

België staat in de kwartfinales met 2-1 voor tegen Italië, terwijl Australië op 2-1 staat tegen de VS. Zondag worden de kwartfinales afgesloten met twee partijen in het enkelspel. 

Korfballers TOP pakken landstitel, sprookje Blauw-Wit voorbij

TOP/Quoratio uit Sassenheim heeft zich net als vorig jaar gekroond tot Nederlands korfbalkampioen. In de finale van de Korfbal League in de Ziggo Dome versloeg de ploeg de verrassende finalist Blauw-Wit uit Amsterdam, die voor het eerst sinds 1979 kampioen konden worden. 

Blauw-Wit kwam op een 8-6 voorsprong, maar TOP nam het over en ging met 11-10 de rust in. In de tweede helft ging het lang gelijk op, maar in de laatste tien minuten namen de jonge twintigers Mick Snel en Nick Pikaar TOP aan de hand.

De Sassenheimers sloegen een gat van vier punten en dat bleek teveel voor Blauw-Wit, waar eigenlijk niemand het vizier nog goed op scherp kreeg. TOP won de finale zo uiteindelijk met 22-18. 

200 miljoen euro voor spelersmakelaars in Premier League

Spelersmakelaars die actief zijn in de Premier League hebben in de afgelopen twee transferperiodes weer goed geboerd. Uit cijfers van de Engelse voetbalbond FA blijkt dat de heren makelaars maar liefst 200 miljoen euro op hebben gestreken aan transfergelden. 

De koplopers zijn Chelsea en Manchester City, die het meeste geld in de zakken van de makelaars hebben laten verdwijnen: 29 en 30 miljoen euro. Manchester United, Liverpool en Arsenal volgen op geruime afstand. 

Alle Engelse profclubs bij elkaar betaalden zo'n 260 miljoen euro aan de makelaars, een stijging van maar liefst 38 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Hartlepool United is de enige club waar de heren niet vrolijk van worden: de club uit de League Two betaalde geen cent aan de makelaars. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.