FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 april 2017

CL: Atlético Madrid via penalty Griezmann langs Leicester City

Atlético Madrid heeft de eerste Champions League-kwartfinalewedstrijd gewonnen van Engels landskampioen Leicester City. In Madrid werd het 1-0. Op 18 april is de return.

De Spanjaarden trokken vanaf de eerste minuten ten aanval. Eerst was het Fernando Torres die Kasper Schmeichel dwong tot een redding op een laag en hard schot, waarna Koke met een knal van afstand de doelpaal raakte. Antoine Griezmann liet zijn bewaker Wilfred Ndidi vaker dan eens zijn hielen zien. Mede dankzij het goede keeperswerk van Schmeichel, bleven the Foxes relatief lang zonder tegendoelpunt.

Dubieuze strafschop

Omdat de Deense sluitpost geen Superman is, en Leicester uitstekend werd vastgezet door de gastheren, was het uitstel van executie. In de 27e minuut bracht Marc Albrighton Griezmann ten val, waarop Atlético een strafschop toegewezen kreeg. Leicester-spelers beklaagden zich omdat de overtreding buiten het penaltygebied zou hebben plaatsgevonden.

Met een welgemikt schot stuurde de Fransman Schmeichel de verkeerde kant op en de openingsgoal viel te noteren in Estadio Vicente Calderón. In de slotminuten van de eerste helft leek Albrighton zijn eerdere fout goed te kunnen maken, maar zag zijn inzet naast het doel van Jan Oblak zeilen.

Geen beslissing

In het tweede bedrijf leek Atlético het karwei af te gaan maken. Onder andere Torres en Koke hadden de tweede treffer op hun schoen. Omdat Leicester steeds defensiever ging spelen, kwamen de manschappen van Diego Simeone er steeds moeilijker doorheen.

De 4-5-1 formatie bracht de bezoekers stabiliteit en ook Griezmann wist zich geen raad met de Engelse organisatie. De magere 1-0 overwinning betekent dat Atlético nog niet zeker is van de halve finales, en Leicester nog steeds een kans behoudt.

Antoine Griezmann viert doelpunt met Fernando Torres. (PRO SHOTS/Action Images)
Antoine Griezmann viert doelpunt met Fernando Torres. (PRO SHOTS/Action Images)

Brawn wil meer openheid in Formule 1

De Formule 1 wordt omgeven door een sluier van geheimhouding op allerlei gebieden. Managing director Ross Brawn wil op een van die gebieden meer openheid creëeren. Hij pleitte tegen Motorsport ervoor dat de teams tijdens de race meer data delen, zodat de fans meer met hun favoriete coureurs en teams mee kunnen leven.

Brawn wil hiervoor de aanwezige digitale mogelijkheden gaan benutten. "Er is heel veel data beschikbaar in de Formule 1. Fans moeten hier meer toegang voor krijgen. Ik volgde de sport drie jaar op tv en ik miste echt de mogelijkheid om er dieper op in te gaan en meer te weten te komen."

Een ding zou kunnen zijn dat de fans mee gaan denken met de teams en coureurs. "We kunnen een programma ontwikkelen waarmee mensen thuis hun voorspellingen kunnen doen. Je ziet dan welke bandenkeuze je hebt, je ziet de duur van de pitstop, de posities van de auto’s op de baan en de gaten tussen de coureurs. Ik zou het fantastisch vinden als je dan zelf een pitstop zou kunnen plannen. Als iedereen toegang krijgt tot die data, zullen veel fans dat heel erg waarderen denk ik."

Brawn vreest dat de teams hier niet happig op zijn, omdat het hiermee de concurrentie in de kaart kan spelen. Ze moeten overtuigd worden dat het in het belang van de sport is, zoals met het uitzenden van berichten over de boordradio's ook is gebeurd. Toch kan het nog wel even duren voordat het zover is, want voorlopig is het nog een hersenspinsel dat verder uitgewerkt moet worden.

Daling comazuipers onder jongeren in 2016

Het aantal jongeren onder de achttien jaar dat zich het ziekenhuis in drinkt, is in 2016 gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt kinderarts Nico van der Lely van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft. Hij onderzoekt de cijfers jaarlijks.

In 2016 werden 791 jonge comazuipers opgenomen in het ziekenhuis, in 2015 waren dat er nog 931. Het aantal ziekenhuizen dat cijfers doorgaf was vorig jaar minder, maar dat aantal is volgens Van der Lely representatief genoeg. ,,We zitten nu op het niveau van 2014. Dus er is nog een hoop werk aan de winkel."

Als oorzaak van de daling noemt Van der Lely de goede voorlichting en de aandacht in de media voor het alcoholmisbruik onder jongeren. ,,Daarnaast geven minder ouders hun kinderen toestemming om alcohol te drinken."

Daling comazuipers onder jongeren in 2016
Daling comazuipers onder jongeren in 2016 (Foto: ANP)

Russisch veto over veroordeling gifgasaanval

Rusland heeft voor de achtste keer gebruik gemaakt van zijn vetorecht om een resolutie van de VN-Veiligheidsraad ten aanzien van Syrië en president Bashar al-Assad te blokkeren. Woensdag betrof het een scherpe veroordeling van de dodelijke gifgasaanval in de provincie Idlib en uitoefening van druk op de Syrische regering om internationale deskundigen toe te laten voor onderzoek.

China, dat tot dusver zes keer de kant koos van Assad, onthield zich ditmaal van stemming, evenals Ethiopië en Kazachstan. Tien landen gingen akkoord met de tekst, die was opgesteld door de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk. Bolivia sloot zich aan bij Rusland en stemde tegen.

Russisch veto over veroordeling gifgasaanval
Russisch veto over veroordeling gifgasaanval (Foto: ANP)

Jude Law jonge Perkamentus in Potter spin-off

Jude Law krijgt een rol in de tweede Fantastic Beasts and Where to Find Them-film. Jude speelt de jonge Albus Perkamentus in de spin-off van Harry Potter. Dat heeft Warner Bros woensdag bekendgemaakt.

In de tweede Fantastic Beasts and Where to Find Them-film is Perkamentus te zien voordat hij hoofd wordt van Zweinstein, de tovenaarsschool waar jaren later ook Harry Potter naartoe gaat. In de Potter-films werd de oude Perkamentus vertolkt door Richard Harris en Michael Gambon.

"Jude Law is een fenomenaal getalenteerde acteur wiens werk ik al langer bewonder", zegt regisseur David Yates over de jonge Perkamentus. "Ik kijk ernaar uit om eindelijk met hem samen te kunnen werken."

In Fantastic Beasts and Where to Find Them 2, die volgend jaar november in de bioscopen moet verschijnen, is ook een grote rol weggelegd voor Johnny Depp. Hij speelt de duistere tovenaar Gellert Grindelwald, die in de eerste film maar kort voorbijkwam. Eddie Redmayne neemt in het vervolg weer de rol van Newt Scamander voor zijn rekening.

Jude Law jonge Perkamentus in Potter spin-off
Jude Law jonge Perkamentus in Potter spin-off (Foto: BuzzE)

CL: Monaco klopt aangeslagen Dortmund

Onder bijzondere omstandigheden heeft Borussia Dortmund woensdagavond de eerste Champions League-kwartfinale verloren van AS Monaco. Het werd 2-3, waardoor Monaco volgende week voor de return veruit de beste papieren heeft om door te gaan.

Een aparte sfeer, vanwege de aanslag op de spelersbus van Dortmund dinsdag, was voelbaar. Nee, het was duidelijk dat er een deken van emoties lag over het publiek, die zagen dat Monaco goed begon.

Uitblinkende Mbappé

De Monegasken kwamen binnen twintig minuten op voorsprong tegen Die Borussen op Signal-Iduna-Park. Op aangeven van Thomas Lemar zorgde Kylian Mbappé voor de openingsgoal van de Monegasken. De goal leek in buitenspelpositie te zijn gemaakt, maar arbiter Daniele Orsato keurde het doelpunt goed.

Ongelukkig Dortmund

Het geluk had Borussia Dortmund niet aan haar zijde toen Sven Bender tien minuten voor de theepauze ook nog eens een eigen doelpunt maakte. De Duitse international knikte een voorzet van Monaco knullig langs zijn eigen doelman Roman Bürki in de 35e minuut van de Champions League-kraker.

In de tweede helft probeerde de equipe uit Westfalen zichzelf terug te knokken. Er werd met krachten gesmeten, terwijl de beroemde Gelbe Wand de thuisploeg naar voren toe dirigeerde.

Comeback

Shinji Kagawa vond na krap een uur op de klok, na een opmerkelijke hakbal van Pierre-Emerick Aubameyang, Ousmane Dembélé. De Afrikaanse goalgetter hakte een voorzet richting de Japanner, waarna de Franse neo-international het net vond.

Blunder Piszczek

Door een slechte pass van Piszczek in het laatste kwartier, werd Dortmund-goalie Burki opnieuw op de proef gesteld. Mbappé kende geen genade en strafte de fout genadeloos af. Omdat Kagawa een aantal minuten daarna nog de 2-3 maakte, mag Dortmund nog hopen op de halve finale.

De geniale achterlijkheid van de brandweer in GTA V

Grand Theft Auto V is een briljant spel in veel opzichten. De uren vermaak die je alleen al kunt beleven met het rondlopen en aankloten met de NPC's in de stad is daar één van, zoals we kunnen zien in de hilarische brandweer-compilatie die YouTuber Merfish maakte. Uit de beelden blijkt dat de brandweermannen in het spel tamelijk onbekwaam zijn in hun werk.

Voor mensen die niet bekend zijn met de GTA-games: dit zijn gewoon willekeurige momenten die je meemaakt tijdens het spelen en zijn dus niet vooropgezet met behulp van cheats of mods.

Prey krijgt week voor release een demo op consoles

Bethesda's bijzondere shooter Prey krijgt vanaf 27 april een speelbare demo op PlayStation 4 en Xbox One, een week voordat de game uitkomt. In de demo kunnen spelers een voorproefje krijgen door het eerste uur van het spel te doorlopen.

Prey, officieel een reboot van de originele Prey uit 2006, plaatst de speler in de schoenen van Morgan Yu, een wetenschapper aan boord van het ruimtestation Talos I. Op het ruimtestation wordt onderzoek gedaan naar een buitenaardse levensvorm genaamd de Typhon, die zeer gevaarlijk is en over bijzondere vaardigheden beschikt. De speler kan sommige van deze vaardigheden overnemen en tegen de Typhon gebruiken.

Prey is de nieuwe game uit de koker van ontwikkelstudio Arkane Studios, dezelfde lieden die verantwoordelijk zijn voor de ijzersterke Dishonored-games. Er kwamen de afgelopen tijd al enkele opvallende gameplayvideos uit voor Prey, bekijk enkele daarvan hieronder. De game komt op 5 mei uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Van een pc-demo lijkt vooralsnog geen sprake te zijn.

Boris Titulaer kreeg veel steun van gezin

Boris Titulaer heeft "een bewogen jaar" achter de rug. "Het gaat nu beter, absoluut", vertelde de zanger in RTL Boulevard.

Ook voor zijn gezin was 2016 heftig. "Maar we komen hier sterker uit, hoe dan ook." Boris kampte met verschillende problemen. Zo had hij veel schulden, ging zijn bedrijf failliet en had hij stemproblemen. "Ik heb veel aan mijn gezin gehad. Zij hebben me onvoorwaardelijke steun en liefde gegeven."

Boris, die weer onder zijn eigen naam op het podium staat, focust zich weer op de muziek. "Ik ben heel erg blij dat ik weer kan spelen." De zanger is druk bezig met zijn Best Of Me-tournee, die hij zijn comebacktour noemt. "Die gaat eigenlijk heel erg goed, boven verwachting. We hebben bewust de naam comebacktour eraan gehangen, omdat die mij de gelegenheid geeft terug in mijn kracht te komen."

De zanger, die in 2004 Idols won, zweert altijd muziek te blijven maken. "Muziek is mijn leven. Dat blijf ik 100 procent zeker doen, tot ik in de kist lig."

Boris Titulaer kreeg veel steun van gezin
Boris Titulaer kreeg veel steun van gezin (Foto: BuzzE)

Reuzenpanda's geland op Schiphol

Na een lange reis zijn woensdagavond de twee reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya uit China aangekomen op Schiphol. Het KLM-toestel met de bijzondere passagiers landde om 19:30 uur, ongeveer een half uur later dan eigenlijk de bedoeling was.

De beren worden naar het dierenhotel van de KLM op de luchthaven gebracht, waar ze even kunnen bijkomen van de reis. Later op de avond gaan ze naar hun eindbestemming Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

De dieren vertrokken woensdag rond 08.30 uur Nederlandse tijd vanuit Chengdu. Aan boord van de KLM-vlucht KL0892, waar voornamelijk menselijke passagiers op zaten, hadden de panda's een plek achter in het toestel in twee speciaal gemaakte boxen. Hun Chinese verzorger reisde met ze mee.

Reuzenpanda's geland op Schiphol
Reuzenpanda's geland op Schiphol (Foto: ANP)

'Zelfmoordpoging Rachel is grove leugen'

Rachel Hazes heeft geen zelfmoordpoging ondernomen. Verhalen van Telegraaf Privé over de weduwe van André Hazes die een overdosis nam, zijn volgens het management "hele grove leugens".

Melvin Produkties noemde de verhalen van Telegraaf woensdagavond in RTL Boulevard "afschuwelijk". De krant schreef dat Rachel depressief is en een overdosis medicatie nam. Haar maag zou leeggepompt zijn in het Tergooi-ziekenhuis, waar ze opgenomen werd om te voorkomen dat haar zelfmoordpoging fataal afliep.

Rachel verblijft sinds vorige week op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Melvin Produkties maakte maandagavond bekend dat ze "professionele hulp heeft gezocht om haar geestelijk bij te staan". Hoelang ze die nog nodig heeft, is nog onduidelijk. De familie Hazes heeft om rust gevraagd.

'Zelfmoordpoging Rachel is grove leugen'
'Zelfmoordpoging Rachel is grove leugen' (Foto: BuzzE)

Advocaat reist halve wereld over om 50km snelwandelen te redden

Een van de hoogtepunten van de atletiekwereld, de 50 kilometer snelwandelen, staat op losse schroeven. Vorige week kwam naar buiten dat wereldatletiekbond IAAF min of meer in het geheim probeert om het evenement de nek om te draaien, nadat het vorig jaar op de Olympische Spelen opnieuw voor een meer dan drie uur lang durend spektakelstuk zorgde. 

Wereldtoppers in het snelwandelen hebben zich sinds de plannen van de IAAF bekend werden sterk gemaakt om dit te voorkomen, onder meer door een petitie die in enkele dagen tijd vele duizenden malen getekend werd. Er komt echter ook hulp uit een andere, wellicht wat minder verwachte hoek. De in de jaren '70 van België naar de VS verhuisde advocaat Paul DeMeester ziet de 50 kilometer bijzonder graag op het programma blijven en om dat kracht bij te zetten toog hij naar Londen. 

In Londen wordt deze week door de IAAF vergaderd, waarbij ook de 50 kilometer snelwandelen op de agenda staat. "Ik hoorde vorige week van de plannen van de IAAF. Deze week was ik vrij, dus leek het mij een goed idee om ter plaatse in Londen te zijn", zegt DeMeester tegenover FOK!sport. "Ik heb een uitgebreide brief opgesteld, met argumenten waarom de 50 kilometer moet blijven, en die heb ik meegenomen." Die brief, vol zeer duidelijke argumenten vóór het behouden van het prachtige onderdeel, is hier te lezen.

De Belg zorgde ervoor dat hij alle 27 leden van de uitvoerende raad van de IAAF zou herkennen en boekte een kamer in hetzelfde hotel als de IAAF-leden. Maandag ging hij aan de slag op de dag dat de meesten arriveerden. "De Nederlandse Sylvia Barlag was de eerste waar ik mee in gesprek ging en IAAF-president Sebastian Coe maakte ook tijd vrij om te praten." DeMeester overhandigde zijn brief aan de leden, waar hij dan ook telkens een praatje mee maakte.

"Vooral maandag en gisteravond heb ik met veel leden gesproken, volgens mij nu met 22 van de 25 die hier zullen zijn", waarbij de Rus Mikhail Butov en de Namibiër Frankie Fredericks vermoedelijk niet in Londen aanwezig zijn. De geluiden voor de liefhebbers van de 50 kilometer zijn goed: "Ik heb eigenlijk geen enkel negatief woord gehoord van de mensen met wie ik erover gepraat heb. Ze waren allemaal erg positief over de 50 kilometer, dus ik ben ook positief gestemd over het aanblijven van dat onderdeel op het programma van de Spelen en het WK", aldus DeMeester. 

Zelf heeft hij overigens ook nog een sportief doel. De Olympische Spelen halen zit er niet in, "die kans had ik in 1980 of 1984 moeten pakken", maar hij zou in 2020 graag in actie komen op de Amerikaanse olympische trials, de kwalificatie voor de Spelen. "Dan ben ik wel al 60 jaar, dus dat zal dan toch mijn zwanenzang worden." 

De IAAF vergadert woensdag en donderdag, waarna men donderdagavond een persconferentie zal beleggen. Vermoedelijk zal dan ook duidelijk worden of de atletiekfederatie zich toch wel achter het snelwandelen schaart, hoewel het Internationaal Olympisch Comité uiteindelijk het laatste woord heeft over het programma op de Spelen. Net zoals DeMeester hopen wij van harte dat hij vrijdag terug naar de VS reist met de wetenschap dat de IAAF de 50 kilometer toch blijft steunen. 

Brecel kwalificeert zich na vijf jaar weer voor WK snooker

Luca Brecel heeft zich geplaatst voor de tweede keer in zijn carrière geplaatst voor het wereldkampioenschap snooker. Hij won zijn laatste wedstrijd in het kwalificatietoernooi van de Welshman Dominic Dale met 10-5. De Belg mag na vijf jaar opnieuw zijn opwachting maken in The Crucible.

"Ik ben blij om met zo’n grote marge te winnen. Toen ik 17 was, was ik gewoon blij om naar The Crucible te mogen. Nu denk ik dat ik ver kan raken op het WK",klonk het bij Brecel. Brecel zorgde dinsdag al voor een 6-3 voorsprong. Woensdag vergrootte hij zijn voorsprong met breaks van 63 en 55 tot 7-3 en 9-4. Dale spartelde nog één game tegen, waarna Brecel het met een break van 87 in stijl afmaakte.

"Na de eerste sessie (6-3) had ik al een goede uitgangspositie om de wedstrijd te winnen”, reageerde een uiterst kalme Brecel. "Frame elf verloor ik toen ik mezelf snookerde, dat had ik aan mezelf te wijten. Het verschil tussen vijf jaar terug en nu is dat ik toen al blij was dat ik in de Crucible kon spelen, nu ligt dat wel anders."

"Ik heb ondertussen vrijwel tegen alle top-16 spelers moeten aantreden en heb daarbij een pak ervaring opgedaan. Toen was ik nog niet gewoon om toernooien te spelen op het hoogste niveau. Een voorkeur tegen wie ik moet spelen heb ik niet. Misschien Ronnie O’Sullivan, neen dat is maar een grapje”, besluit de Belg. 

In 2012 werd Brecel met 17 jaar en 45 dagen de jongste deelnemer ooit in de geschiedenis van het WK snooker. Hij verloor toen in de eerste ronde met 10-5 van Stephen Maguire. De laatste jaren strandde hij in het kwalificatietoernooi. De Belg staat momenteel dertigste op de wereldranglijst. 

Uitslagen WK snookder kwalificatie - finaleronde 

Mark King 4 v 10 Xiao Guodong
Akani Songsermsawad 3 v 10 David Grace
Luca Brecel 10 v 5 Dominic Dale
Gary Wilson 10 v 3 Michael White
Michael Holt 9 v 10 Peter Ebdon
Rod Lawler 6 v 10 Jimmy Robertson
Yan Bingtao 10 v 4 Alexander Ursenbacher
Yu De Lu 7 v 10 Martin Gould

Vanavond worden de laatste acht wedstrijden gespeeld in het kwalificatietoernooi. Onder andere Mark Williams en Graeme Dott komen in actie. 

Nibali moedigt rivaal Aru aan Giro toch te rijden: "Anders verliest iedereen"

Fabio Aru liet eerder deze week weten de Giro d'Italia te moeten laten schieten. De Italiaan van Astana heeft een slijmbeursontsteking opgelopen na een val waarbij hij zijn knie blesseerde. Zuur voor Aru, want uitgerekend de jublieumeditie van de Giro, nummer honderd, start op 'zijn' Sardinië.

Concurrent Vincenzo Nibali heeft hem via een open brief in Italiaanse media een hart onder de riem gestoken. "Iedereen verliest als Fabio Aru niet aan de start van de 100e Giro d'Italia op Sardinië is", schrijft Nibali. "Fabio, geef de hoop niet op. Nog niet."

"Hoewel het erg moeilijk is, misschien zelfs onmogelijk, denk ik nog steeds dat er een kans is om jou aan de start te zien in Alghero. Jij en ik zijn twee referentiepunten wat klassementsrenners in Italië betreft en zonder jou zouden we allemaal verliezen. Diep van binnen hoop ik dat er na die dagen rust die de dokter je opgelegd heeft iets gebeurt waardoor je toch kunt starten", schrijft Nibali. 

"Fabio, ik ben geen dokter en aandacht voor je knie is belangrijk. Iedereen weet wat er is gebeurd en niemand verwacht dat je honderd procent fit aan de start staat. Je kunt het proberen en dan, als het niet blijkt te gaan, alsnog de race verlaten. Of misschien gaat het wel aardig en kom je steeds beter in je ritme, waarna je in de slotweek wraak kunt nemen. Buiten dat alles stelt de Giro je ook in staat om belangrijk werk te verzetten richting de Tour de France. En richting de toekomst."

"Ik kan hier naar kijken als atleet in plaats van als fan of als ploegleider", schrijft Nibali aan zijn voormalig ploegmakker. "Ik weet wat het is om je zo lang op één doel voor te bereiden en hoe bijzonder de Giro voor jou is, zeker nu die door jouw geboortestreek gaat. We zijn allebei eilandbewoners en voor ons is het dus helemaal bijzonder, want zo vaak bezoekt de Giro onze gebieden niet", besluit de Haai van Messina

De Giro vertrekt volgende maand en kent drie etappes op Sardinië, waar de koers tien jaar geleden voor het laatst was. De vijfde etappe eindigt vervolgens in Messina, Nibali's thuisstad. Zonder Aru zal Michele Scarponi, Giro-winnaar in 2011, in principe de kopman zijn van Astana.

Sylvana S.: 'ze hadden het over een echt mens'

"Ik ben hier om deze mensen eraan te herinneren dat zij hebben gesproken over een echt mens. Een mens van vlees en bloed. Een mens met het recht op een mening en het recht die te verkondigen, óók als die niet populair is.

Dat zei zwarte-piethater Sylvana S. woensdag voor de rechtbank in Amsterdam in de zaak tegen de eerste vier van in totaal 22 verdachten, die deze week terechtstaan voor opruiing, bedreiging, discriminatie en belediging nadat ze in reactie op de vele beschuldigingen racist te zijn wegens het vieren van het Sinterklaasfeest een impulsieve reactie op internet neerzetten.

S. bespeurde in de eerste uren van het proces vooral gebrek aan empathie bij de vier verdachten. "Een heb ik horen zeggen dat hij bang is zijn baan te verliezen. Maar hebben ze zich afgevraagd hoe het is als over je wordt geroepen dat je aan de galg moet of terug moet op een bananenboot? Ik ben alles kwijt. Mijn baan, mijn inkomen. Ik sta hier als moeder van twee kinderen die dit zwaar heeft geraakt. Als dochter van een moeder wier gezondheid hier onder lijdt. En als partner van een man die zag hoe zijn geliefde wekenlang 's nachts de slaap niet kon vatten. De schade die ik leed, is heel tastbaar: mijn financiële, emotionele en fysieke veiligheid was weg" overdrijft ze een beetje.

Zij hoopt op "passende straffen", zei ze met haar krijsende stem. "Ik ga me niet uitlaten over de hoogte. Maar ik zou het fijn vinden als er een element van bewustwording in zou zitten, zodat deze mensen in de toekomst anders, beter handelen." Verder zei ze te hopen "dat dit moment het begin van de terugkeer naar mijn normale leven markeert".

Simons: 'ze hadden het over een echt mens'
Sylvana S.: 'ze hadden het over een echt mens' (Foto: ANP)

Colbrelli sprint makkelijk naar zege in de Brabantse Pijl

Sonny Colbrelli heeft de Brabantse Pijl gewonnen. De Italiaan ging op vijftig kilometer van de streep mee in de beslissende aanval en klopte in de sprint de titelverdediger Petr Vakoc en de Belg Tiesj Benoot. Bert-Jan Lindeman werd met een vijfde plaats de beste Nederlander.

Meteen na de start kozen vijf renners voor de aanval: Jacques Janse Van Rensburg (Dimension Data), Adam Blythe (Aqua Blue Sport), Lorenzo Rota (Bardiani-CSF), Zak Demptser (Israël Cycling Academy) en Christophe Masson (WB-Veranclassic). Het vijftal zou een maximale voorsprong van vijf minuten krijgen van het peloton.

Op de plaatselijke rondes (drie van 23 kilometer) werden de vluchters gegrepen door het peloton. Met nog vijftig kilometer te gaan kozen dertien renners de aanval: Dries Devenyns, Laurens De Plus, Benoot, Stijn Devolder, Victor Campenaerts, Lindeman, Grega Bole, Colbrelli, Janse Van Rensburg, Toms Skujins, Pierre-Luc Périchon, Christopher Juul Jensen en Silvan Dillier.

Op achttien kilometer ging Bryan Coquard in de tegenaanval. De Fransman kreeg Michael Matthews en Philippe Gilbert met zich mee, waardoor het wat stilviel in de groep van de favorieten. Met nog tien kilometer had de kopgroep nog een voorsprong van dertig seconden voorsprong op het peloton.

Op laatste helling van de dag werd er in het peloton opnieuw gedemarreerd door Tosh Van der Sande. Tim Wellens nam het over van zijn ploeggenoot en kreeg Vakoc met zich mee. Met zijn tweeën maakte ze de sprong naar voren en konden op één kilometer van de streep de aansluiting maken. In de sprint won Colbrelli makkelijk de sprint voor Vakoc en Benoot.

Cyber Commando voor het eerst op missie

De nieuwe cybereenheid van het leger is voor het eerst mee op een buitenlandse missie. Het Defensie Cyber Commando (DCC) werd dit jaar operationeel en is nu mee naar Litouwen. Daar zijn 270 Nederlandse militairen ingezet tegen de Russische dreiging.

"Mensen van het Cyber Commando zijn bij ons", bevestigt majoor Ruud Lenoir, de bevelhebber van de Nederlandse eenheid in de Baltische staat. Het DCC is betrokken bij de inzet in Litouwen, maar om ,,operationele redenen gaan we verder niet in op de details", laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Met het DCC beschermt Defensie zijn eigen digitale netwerken, maar kunnen ook offensieve operaties worden uitgevoerd. De digitale eenheid telt in totaal ongeveer tachtig mensen.

Moskou zal de missie in Litouwen proberen te ondermijnen onder meer door desinformatie te verspreiden, waarschuwde het kabinet vorige maand. ,,Ook moet er rekening mee worden gehouden dat Rusland zal trachten met cyberaanvallen informatie in te winnen over de activiteiten van de multinationale battlegroup".

Nederlandse militairen zijn nog niet het slachtoffer geworden van deze Russische tactiek. Wel verschenen er al gemanipuleerde foto's van de Duitse commandant van de NAVO-inzet in Litouwen op sociale media en dook 'nepnieuws' op over een jonge Litouwse die verkracht zou zijn door een dronken NAVO-militair.

,,Ze willen ons zwart maken", zegt Lenoir. Direct nadat het nepbericht over de verkrachting was verschenen, is er contact geweest met de lokale bestuurders om mogelijke onrust weg te nemen. Die strategie heeft volgens de majoor goed gewerkt.

Cyber Commando voor het eerst op missie
Cyber Commando voor het eerst op missie (Foto: BuzzT)

Schotten schoppen voetbal naar Noorwegen

Toen een jeugdvoetballer in Schotland op doel schoot, zal hij niet hebben vermoed hoe ver de bal zou komen. De bal ging over het doel en de omheining heen en belandde uiteindelijk in het hoge noorden van Noorwegen, 1800 kilometer verderop. Daar werd hij volgens de BBC teruggevonden.

De bal was eigendom van de amateurclub Banks O' Dee FC uit Aberdeen. De velden liggen aan de rivier de Dee. De bal kwam in de rivier terecht, spoelde naar de Noordzee en werd door de stroming meegevoerd naar de andere kant van de Noordzee.

Uiteindelijk werd de bal gevonden tussen aangespoeld wrakhout op het Noorse eiland Vanna. De vinder stuurde een mail naar de Schotse club. "Jullie hebben de beste verre trap in de wereld", schreef hij. De bal is een beetje vies, maar nog steeds bruikbaar. De Noorse vinder wil binnenkort naar Schotland reizen om de bal terug te geven. Mogelijk is hij dan eregast bij een wedstrijd van Banks O' Dee.

Schotten schoppen voetbal naar Noorwegen
Schotten schoppen voetbal naar Noorwegen (Foto: BuzzO)

Boete voor ruim 1500 migranten

Ruim 1500 migranten die hadden moeten inburgeren maar dat niet deden, hebben een boete van maximaal 1250 euro gekregen. Het gaat vooral om personen die gaan trouwen of getrouwd zijn met een Nederlander en om asielzoekers die een verblijfsrecht kregen en hun nareizende familieleden.

De beboete personen moesten in 2013 en 2014 aan hun inburgering beginnen, zo blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die woensdag zijn gepubliceerd. Zij konden niet aantonen dat zij voldoende hun best hadden gedaan.

Nieuwkomers hebben drie jaar de tijd om te voldoen aan de inburgeringsplicht. Zij moeten Nederlands leren en zich verdiepen in de Nederlandse samenleving en de Nederlandse normen en waarden. Ook moeten zij kijken welke mogelijkheden zij hebben voor een baan. Het hele traject wordt afgesloten met een examen.

Boete voor ruim 1500 inburgeraars
Boete voor ruim 1500 inburgeraars (Foto: ANP)

Donderdag geen formatie door zieke moeder Klaver

GroenLinks-leider Jesse Klaver laat de onderhandelingen over een nieuw kabinet woensdag aan zich voorbijgaan. Klaver bezoekt zijn moeder, die woensdag met spoed is opgenomen in het ziekenhuis.

Bram van Ojik, Klavers voorganger als partijleider, vervangt Klaver en schoof woensdag naast Kathalijne Buitenweg aan bij informateur Edith Schippers en de onderhandelaars van VVD, CDA en D66. Hoe lang Van Ojik voor Klaver waarneemt is nog onduidelijk.

Update 17:49 uur
Omdat GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver bij zijn zieke moeder wil zijn, zijn er donderdag geen onderhandelingen over de vorming van een regering. Informateur Edith Schippers heeft na overleg met de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks besloten om op die dag geen besprekingen te plannen.

Klaver moest woensdag de gesprekken plots verlaten toen bleek dat zijn moeder voor een spoedopname in het ziekenhuis was opgenomen, aldus een verklaring van de informateur. Inmiddels is duidelijk dat hij donderdag niet aan het formatieoverleg kan deelnemen. Volgens Klaver is de toestand van zijn moeder zorgwekkend. Schippers en Klaver houden contact over het verdere verloop. Op zijn vroegst dinsdag gaan ze verder; na het Paasweekeinde.

Jesse Klaver wordt lijsttrekker GroenLinks (Foto: ANP)
Klaver niet bij formatie om zieke moeder (Foto: ANP)

Bakkers stevenen op paasstaking af

De kans wordt steeds groter dat bakkers komende vrijdag het werk neerleggen. Vakbond FNV is niet ingegaan op een uitnodiging van de werkgevers voor overleg over een nieuwe cao. De onderhandelingen daarover bevinden zich in een impasse, zo laat de bond woensdag weten.

Bakkersvereniging NBOV laat weten "zwaar teleurgesteld" te zijn dat de bond dinsdag niet wilde komen praten. Volgens onderhandelaar Leo van Beekum heeft het echter geen zin om te gaan praten voordat er een beter voorstel wordt gedaan door de werkgevers.

Volgens NVOB hoeven klanten niet te vrezen voor hun paasbrood. Dat komt volgens de ondernemersorganisatie gewoon in de winkels te liggen. "Dat kan een oud broodje zijn", werpt FNV tegen. Bij bakkerijen en supermarkten wordt vrijdag volgens Van Beekum voor enige tijd het werk neergelegd. Hoelang verschilt per bedrijf.

Bakkers stevenen op paasstaking af
Bakkers stevenen op paasstaking af (Foto: ANP)

Duikers marine vinden lijk bij oefening

Duikers van de marine hebben bij een oefening in de Rotterdamse Rijnhaven per toeval een lichaam gevonden. De politie heeft vooralsnog geen details over het slachtoffer. De duikers zijn bezig het lichaam uit het water te halen.

De marine is bij de Kop van Zuid bezig met de oefening Port Defender. Dat is een driedaagse oefening hoe om te gaan met terreurdreiging in de Rotterdamse haven.

Duikers marine vinden lijk bij oefening
Duikers marine vinden lijk bij oefening (Foto: ANP)

Weer naaktfoto's sterren online

Hackers hebben opnieuw intieme privéfoto's van verschillende vrouwelijke sterren online gezet. Onder anderen zangeres Miley Cyrus en actrices Suki Waterhouse en Rosario Dawson behoren tot de slachtoffers. Van Game of Thrones-ster Sophie Turner worden beelden aangekondigd, melden Amerikaanse media.

Op de foto's staan de slachtoffers deels of geheel naakt afgebeeld.

Vorige maand verschenen voor het eerst beelden van het door sommige Amerikaanse media genoemde 'The Fappening 2.0'. In 2014 doken van verschillende sterren als Jennifer Lawrence en Kate Upton privéfoto's op. De dader had honderden e-mailaccounts gehackt en kon zo tientallen naaktfoto's en pikante kiekjes stelen. Vorig jaar werd hij tot zes maanden celstraf veroordeeld.

Tot dusver verschenen foto's en filmpjes van onder meer Emma Watson, Amanda Seyfried, Demi Lovato en de Nederlandse Laura Ponticorvo.

Weer naaktfoto's sterren online
Weer naaktfoto's sterren online (Foto: BuzzE)

Sampaoli geen bondscoach Oranje: duur en geen Engels

De nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal heet geen Jorge Sampaoli. De Argentijn bracht zijn naam onlangs nog in verband met Nederland - en dat van een paar andere landen - maar dat blijkt niet door te gaan.

De KNVB heeft naar verluidt wel navraag gedaan bij Sampaoli, maar een aantal zaken staan een plek als bondscoach in de weg. Zo heeft hij bij zijn huidige club, Sevilla, een clausule in zijn contract waarin staat dat andere partijen fors in de buidel moeten tasten om hem over te nemen. 

Een ander probleem rond de oud-bondscoach van Chili is dat hij geen woord Engels spreekt. Nou zullen er ongetwijfeld een paar internationals zijn die hier en daar een woordje Spaans verstaan, maar toch leek het de KNVB begrijpelijk niet handig om een bondscoach aan te stellen die geen Engels spreekt. 

De KNVB is op zoek naar een coach voor de korte termijn, die Nederland met nog vijf kwalificatiewedstrijden te gaan alsnog naar het WK van volgend jaar kan helpen. Er zijn coaches die willen, maar waar de KNVB liever niet mee in zee gaat, terwijl er ook coaches zijn die de bond wel ziet zitten, maar die zelf geen interesse hebben, zoals Louis van Gaal en Frank de Boer. 

Cavendish heeft de ziekte van Pfeiffer

Mark Cavendish heeft de ziekte van Pfeiffer, veroorzaakt door het Epstein-barrvirus. De renner van Dimension Data heeft noodgedwongen een lange rustperiode ingelast.

"Mark kampte met vermoeidheid tijdens zijn trainingen", aldus ploegdokter Jarrad Van Zuydam. "Daarop hebben we ontdekt dat hij klierkoorts heeft, veroorzaakt door het eppstein-barrvirus."

"Jammer genoeg bestaat er geen specifieke behandeling. Hij moet nu veel rusten. We zullen hem van dichtbij opvolgen en hij zal stap voor stap weer beginnen trainen en koersen."

"Het is moeilijk om een nauwkeurige schatting te maken wanneer hij weer helemaal fit zal zijn, maar we hopen de komende 2 weken al verbetering te zien."

De Ronde van Frankrijk blijft het belangrijkste doel voor Cavendish dit seizoen. Vorig jaar won de renner van Dimension Data vier ritten.

F1-baas praat met Erdogan, Turkse GP mogelijk terug

De kans lijkt redelijk groot dat de Grand Prix van Turkije volgend jaar weer op de Formule 1-kalender staat. Volgens de directeur van het circuit van Istanbul is al een principe-akkoord bereikt. Op het moment telt de kalender voor 2018 al 21 races, dankzij de terugkeer van Frankrijk en Duitsland. 

De nieuwe baas van de Formule 1, Chase Carey, bracht een bezoekje aan het presidentieel paleis in Ankara en sprak daar met president Recep Tayyip Erdogan. Ali Vural Ak, de circuitdirecteur, was daar ook bij aanwezig en volgens hem is er al een akkoord. Dat zegt hij tegen de krant Hürriyet. Hij zegt daar wel bij dat er nog niks is getekend.

In 2005 stond de Grand Prix van Turkije voor het eerst op de agenda, maar na de zevende editie in 2011 verdween de race weer vanwege financiële perikelen en het vaak uitblijven van grote aantallen toeschouwers. Zes van de zeven races in Turkije kenden overigens een winnaar die nog altijd actief is in de Formule 1: Kimi Räikkönen (2005), Felipe Massa (2006, 2007, 2008), Lewis Hamilton (2010) en Sebastian Vettel (2011), terwijl Jenson Button dit jaar mogelijk de Grand Prix van Monaco rijdt als vervanger van Fernando Alonso. 

Eerste eisen zaak Simons: 60 uur taakstraf

Tegen vier mannen die worden verdacht van opruiing tegen Sylvana Simons is woensdagmiddag voor de rechtbank in Amsterdam een werkstraf van zestig uur geëist. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is voldoende bewezen dat alle vier de mannen op internet hebben opgeroepen tot geweld tegen Simons.

De aanklager noemde "algemene preventie" een belangrijk onderdeel van de strafeis: "Wij hopen dat de uiteindelijk op te leggen straf een uitstraling heeft die ervoor zorgt dat in het maatschappelijke debat minder op de man of vrouw wordt gespeeld en dat dit debat fatsoenlijker wordt gevoerd."

In totaal staan in de zaak 22 personen terecht, onder wie een minderjarige. Woensdagmiddag en donderdag komen de andere verdachten voor.

Eerste eisen zaak Simons: 60 uur taakstraf
Eerste eisen zaak Simons: 60 uur taakstraf (Foto: ANP)

Te grote verschillen tussen Nederlandse scholen

De kwaliteitsverschillen tussen middelbare scholen zijn internationaal gezien nergens zo groot als in Nederland. Daardoor laat het onderwijs in ons land te veel talenten van leerlingen en studenten onbenut, constateert de Inspectie van het Onderwijs in een woensdag verschenen rapport.

"Op dit moment maakt het voor de toekomst van leerlingen te veel uit op welke school ze terechtkomen", stelt de inspectie. In het basisonderwijs blijken leerlingen van sommige scholen gemiddeld tien tot twintig punten lagere resultaten te halen op de eindtoets dan op andere scholen met dezelfde leerlingsamenstelling. Op middelbare scholen lopen de slagingspercentages sterk uiteen, van 75 tot 100 procent.

De kwaliteitsverschillen worden deels veroorzaakt doordat scholen vaak niet genoeg bevoegde leraren voor de klas hebben. Op slechts 15 procent van de scholen worden alle lessen gegeven door gekwalificeerde docenten. Ook de kansenongelijkheid tussen kinderen van laag- en hoogopgeleide ouders is volgens de inspectie al jaren een probleem.

De onderwijsinspectie stelt ook vast dat de prestaties op Nederlandse scholen achteruitgaan vergeleken met veel andere landen. Dat geldt vooral voor rekenen in het basisonderwijs. Ook op middelbare scholen lopen de wiskundeprestaties verder terug. De gemiddelde prestaties op scholen verslechteren volgens de inspectie voor een belangrijk deel doordat het aantal toptalenten in klassen is terugloopt. Toch zijn de gemiddelde prestaties in het Nederlandse onderwijs vergeleken met veel andere landen nog altijd hoog.

Politiek is bezorgd
De kwaliteitsverschillen tussen scholen en opleidingen baren demissionair minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) "grote zorgen". "We vinden het ongewenst dat op bepaalde scholen niet al het aanwezige talent tot bloei komt, doordat leerlingen of studenten niet alle kansen krijgen in de klas. Het feit dat het van je school afhangt of je talenten volledig worden benut, zorgt voor kansenverschillen tussen leerlingen op verschillende scholen. Dat is uiterst ongewenst."

Bussemaker en Dekker kijken 'nadrukkelijk' naar de rol van schoolbesturen om de verschillen te verkleinen. Zij zouden hun middelen anders moeten gaan inzetten; meer gericht op de plekken waar de kwaliteit achterblijft. Wat dan weer niet aansluit bij de conclusie dat toptalenten te weinig worden uitgedaagd (ter indicatie: voor een achterstandsleerling is ongeveer 100 keer zo veel geld beschikbaar als voor een hoogvlieger.)

Vakbonden willen hogere salarissen
CNV Onderwijs pleit voor meer aandacht en geld voor het onderwijs zodat de werkdruk afneemt. "Zolang leraren overbelast zijn door een te hoge werkdruk en zij niet kunnen rekenen op steun van een klassenassistent of conciërge, kun je de kwaliteitsslag niet maken'', zegt Loek Schueler, voorzitter van de vakbond. Ook Schueler vindt de kansenongelijkheid ongewenst: hoger opgeleide of meer vermogende ouders kopen extra hulp in voor hun kinderen en dat is eigenlijk niet de bedoeling.

Ook de Algemene Onderwijs Bond (AOb) pleit voor extra investeringen. "Het niveau van Nederlandse onderwijs dreigt weg te zakken als het komende kabinet de boel op zijn beloop laat'', stelt de bond. Volgens de AOb komt de onderwijssector structureel zo'n 6 miljard euro tekort. De PO-raad pleit ook voor hogere salarissen.

Studentenorganisaties: langer naar de basisschool
Leerlingen worden te vroeg gedwongen keuzes te maken. Dat stellen de studentenorganisaties JOB, ISO en LSVb in hun reactie. Daarom zou het basisonderwijs met een jaar verlengd moeten worden. Bovendien zouden alle leerlingen minstens tot hun achttiende in het middelbaar onderwijs gehouden moeten worden.  Doordat het niveau van een kind op te jonge leeftijd wordt bepaald, ontstaan al snel ongelijke kansen.

Te grote verschillen Nederlandse scholen
Te grote verschillen Nederlandse scholen (Foto: ANP)

WK-zilver voor teamsprinters

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen hebben zowel de Nederlandse mannen als vrouwen zich geplaatst bij de laatste acht. Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink snelden in de kwalificaties naar de zesde tijd, Theo Bos, Jeffrey Hoogland en Nils van 't Hoenderdaal werden ook zesde.

In de eerste ronde rijden de beste acht teams uit de kwalificaties tegen elkaar in vier duels. De twee snelste winnende teams rijden daarna om goud en zilver, de twee langzaamste winnende teams rijden om het brons. Voor de Nederlandse vrouwen, waar Laurine van Riessen de plek van Braspennincx overnam, zit dat er niet meer in. Het duo verloor van het Russische topteam Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova en dus is de kans op een medaille verkeken.

Bij de mannen zullen Hoogland en Bos niet in actie komen in de eerste ronde. Matthijs Büchli en Harrie Lavreysen nemen hun plek in voor het duel met Groot-Brittannië. Een lastige opgave, want het Britse trio lijkt zeker een van de kanshebbers op de medailles. 

Update 14.47 uur
De Nederlandse mannen hebben voor een kleine verrassing gezorgd door het Britse trio uit te schakelen. Met Büchli op het einde haalde Nederland bijna een halve seconde van de kwalificatietijd af en daar waren de Britten niet tegen opgewassen.

Doordat in de vier kwartfinales alleen Nieuw-Zeeland sneller was mag Nederland zich later op woensdag melden voor de strijd om het goud, tegen de Kiwi's. Ethan Mitchell, Sam Webster en Edward Dawkins mogen doorgaans wel als de grote favorieten gezien worden. Frankrijk en Polen rijden tegen elkaar om het brons.

Bij de vrouwen rijden Duitsland en China om het brons, terwijl Rusland en Australië de strijd aangaan voor de wereldtitel. 

Update 15.30 uur
Hoogland, Lavreysen en Büchli reden de finale voor Nederland en dat ging helaas niet helemaal goed. Na een valse start leek de concentratie danig verstoord, want bij de start ontstond al snel een enorm gat tussen Lavreysen en de rest. 

Mitchell, Webster en Dawkins begonnen beter en hadden al snel een halve seconde voorsprong, wat ze niet meer uit handen gaven. De winnende tijd van de Nieuw-Zeelanders, 44,049 seconden, zorgde wel voor enige frustratie bij Nederland, dat in de kwalificaties en vooral in de kwartfinales aanzienlijk sneller was.

Leerlingen krijgen straf om weigeren moskeebezoek

In het immer gezellige Vlaanderen kregen ouders in de groepsapp een nogal bozig bericht van de leerkracht Engels te verwerken, nadat een groot deel van de klas niet was komen opdagen om een bezoekje aan een moskee te brengen, lezen wij op het twitteraccount van deze moeder. De kinderen kunnen een straf tegemoet zien.

Het boze groepsappbericht
Het boze groepsappbericht

Het bericht werd verzonden door de lerares Engels die volgens deze ouder 'na verkiezing Trump sprak van een historisch dieptepunt in de geschiedenis. Allemaal in klas-app.'.

Overigens waren de kinderen van deze moeder wel meegegaan. 'Ze kregen koekjes, thee en uitleg dat IS de schuld van Bush is en Islam vredig.' aldus de moeder in kwestie.

Barbieri pakt wereldtitel scratch, Wild vijfde

De eerste wereldtitel op het WK baanwielrennen in Hong Kong is voor Italië. De 20-jarige Rachele Barbieri veroverde woensdag mondiaal goud op de scratch, het onderdeel waarop de vrouwen tien kilometer rijden met één simpel doel: wie als eerste de veertig rondjes tot een goed einde brengt heeft gewonnen.

Een groep met Wild, Barbieri, Jasmin Duehring (Canada), Jolien d'Hoore (België), Elinor Barker (Groot-Brittannië) en Sarah Hammer (VS) pakte een ronde voorsprong op de rest van de deelneemsters. Die zes konden daardoor de sprint om het goud aangaan en hoewel Wild met twee ronden te rijden op kop lag kwam de Nederlandse tekort: ze werd vijfde.

Barbieri bleek in de sprint het snelste en veroverde zo haar eerste grote titel. Barker sprintte naar de tweede plek, haar eerste individuele mondiale medaille, nadat ze als onderdeel van de Britse achtervolgingsploeg al goud won op de Spelen en op WK's. D'Hoore schonk België met brons ook een eerste medaille van het WK in Hong Kong. 

LB: Van der Sar niet blij met Feyenoord-voorkeur Van Breukelen

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

De technisch directeur van voetbalbond KNVB, Hans van Breukelen, liet eerder deze week in een interview met het Algemeen Dagblad weten dat hij Feyenoord wel eens een landstitel gunt. "Ik kan het in mijn rol niet zeggen, maar ik doe het toch. Eric Gudde en Martin van Geel zijn op schandalige wijze behandeld en daarom gun ik het Feyenoord wel weer eens."

Na bestuurder Gijs de Jong is Van Breukelen zo de tweede hoge KNVB'er die door laat schemeren dat Feyenoord wel weer eens kampioen mag worden. Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, is daar niet blij mee. Dat kunnen we opmaken uit onderstaande tweet, die hij woensdagochtend de wereld instuurde. 

Feyenoord gaat nog altijd aan kop in de Eredivisie, maar heeft nog slechts één punt voorsprong op Ajax. PSV volgt op vijf punten van de Rotterdammers. 

Verdachten zaak-Sylvana zijn kop van Jut

De verdachten in de zaak rond de vermeende bedreiging en discriminatie van Sylvana S. voelen zich de kop van jut. Dat bleek woensdag bij de start van het proces, waarin tot en met donderdag in totaal 22 mensen terechtstaan omdat zij naar aanleiding van het rare gedrag van Sylvana iets te enthousiast vanuit de onderbuik hadden gereageerd, waarop Sylvana besloot aangifte te doen.

"Het was een reactie omdat ik boos was", zei de 24-jarige Jason D. uit Maasdam, "niet omdat ik de intentie had om iemand iets aan te doen". In de discussie rond Zwarte Piet had hij op Facebook over Simons geschreven dat zij "met Peter R., Prem en die nicht Quincy" aan de galg moest worden gehangen.

Ook verdachte Wouter van der S. (33) wilde "niemand beledigen of bang maken. Ik keurde af hoe de hele discussie rond Zwarte Piet ging. Dan zeg je wel eens dingen. Wat ik heb gedaan, is niet goed. Maar het is niet wie ik ben." Bouke van der K. (42) uit Rotterdam zei: "Ik zit hier omdat ik iemand hielp die zwart is. Hij is al mijn leven lang mijn vriend en van alle kinderen: Zwarte Piet."

De vier verdachten die woensdagochtend voorkwamen, klaagden over willekeur bij justitie. Volgens hun advocaten heeft het Openbaar Ministerie (OM) zich schuldig gemaakt aan "cherry picking" en op onduidelijke gronden een selectie gemaakt van de gevallen waarin tot vervolging is overgegaan. De rechtbank verwierp hun eis echter het OM niet-ontvankelijk te verklaren in de zaak.

De 22 verdachten moeten zich verweren zich tegen de beschuldiging dat zij op internet schuldig hebben gemaakt aan opruiing, bedreiging, discriminatie en belediging. Het OM spreekt woensdagmiddag de eerste eisen uit.

Verdachten zaak-Sylvana: We zijn kop van jut
Verdachten zaak-Sylvana: We zijn kop van jut (Foto: ANP)

Jonge cyberdader vaak autochtoon

Jeugdige cybercriminelen zijn vaker van Nederlandse afkomst en hebben minder criminele vrienden dan jonge daders van traditionele delicten. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoekscentrum WODC van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft de rapportages woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Opvallend is dat de jonge cyberdaders 'gewone' criminaliteit juist afkeuren. Volgens de onderzoekers is het de vraag of bestaande aanpak bij deze groep jonge daders wel bruikbaar is. Het gaat om jongeren die bijvoorbeeld hacken of DDoS-aanvallen uitvoeren.

Jonge cyberdader vaak autochtoon
Jonge cyberdader vaak autochtoon (Foto: BuzzT)

"Black Temple komt terug als timewalking raid in WoW:Legion"

Patch 7.2 is nog maar net uit voor World of Warcraft: Legion, maar een patch tussen 7.2 en 7.3 is al in de maak bij Blizzard. Community manager Josh "Lore" Allen heeft een kort overzicht op de forums geplaatst met dingen die we kunnen verwachten, met als meest opvallende feature: Black Temple komt terug als een timewalking raid in Legion.

Black Temple timewalking vloeit voort uit het concept van de timewalking dungeons, waarbij spelers en hun gear gescaled worden naar de moeilijkheidsgraad van een dungeon uit The Burning Crusade, Wrath of the Lich King, Cataclysm en Mists of Pandaria. Black Temple (de raid uit The Burning Crusade met Illidan Stormrage als eindbaas) zal de eerste raid worden die gebruik maakt van dit concept. 

Ook komt er een nieuwe questline met Chromie in de hoofdrol, een bronze dragon die de gedaante aanneemt van een gnome in World of Warcraft. Volgens MMOChampion heet de questline "The Deaths of Chromie", maar meer dan dat weten we nog niet. Verder komen er ook een hoop nieuwe events, zoals de auction house dance party, het moonkin festival, en een transmogcompetitie genaamd Trial of Style. MMOChampion zegt dat spelers in de Trial of Style queuen voor een scenario, hun outfit moeten veranderen zodat het past bij een bepaald thema, en dat spelers dan bepalen welke outfit de beste is. Er is ook een nieuwe currency aan de Trial of Style gelinkt in de vorm van MogCoin.

De rest is nog niet bevestigd door Blizzard zelf, maar ook komen er nieuwe pet battle dungeons in 7.2.5 in Gnomeregan en Deadmines, en krijgt Magni zijn eigen questline in Scholazar Basin. Verder krijgen een aantal classes ook nog een make-over. Het gaat dan om de volgende classes:

  • Destruction Warlock
  • Outlaw en Subtlety Rogue
  • Brewmaster en Mistweaver Monk
  • Havoc Demon Hunter
  • Guardian Druid

De PTR met de patch komt als het goed is deze week nog online. Een datum wanneer de patch daadwerkelijk live is hebben we nog niet.

BlackTemple
"Black Temple komt terug als timewalking raid in WoW:Legion"

Turkse minister naar rechter na uitzetting

De Turkse minister Fatma Betül Syan Kaya die vorige maand tijdens de onlusten bij het Turkse consulaat in Rotterdam het land is uitgezet, heeft een procedure aangespannen tegen de Nederlandse staat. Volgens haar is ze onrechtmatig tot ongewenst vreemdeling verklaard, bevestigde haar advocaat Ejder Köse woensdag een bericht hierover in het AD.

De minister van familiezaken Kaya wilde destijds bij het consulaat in Rotterdam Turkse Nederlanders toespreken over het referendum over de grondwet dat zondag in Turkije gehouden wordt. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei later dat de minister als ongewenste vreemdeling het land is uitgezet, maar Kaya zelf heeft dat nooit gehoord. Köse: "Het is haar niet mondeling en niet schriftelijk kenbaar gemaakt."

Köse heeft namens zijn een cliënt een bezwaarschrift ingediend tegen de "mogelijke verklaring" tot ongewenst vreemdeling. "We willen een kopie hebben van dit besluit van de overheid", zegt de advocaat.

Als de rechtbank tot het oordeel komt dat het besluit onrechtmatig was, "gaan we verder kijken"', aldus Köse. "Maar het zou de overheid dan sieren als ze excuses aanbiedt."

Turkse minister naar rechter na uitzetting
Turkse minister naar rechter na uitzetting (Foto: ANP)

Alonso rijdt Indy 500 en slaat GP van Monaco over

Opmerkelijk nieuws van het Formule 1-team van McLaren: Fernando Alonso slaat de Grand Prix van Monaco dit jaar over. Nog veel meer bijzonder dan dat is de reden voor de beslissing. De Spanjaard gaat namelijk de Indy 500 rijden. 

Na 38 jaar keert McLaren terug voor de beroemdste race van de IndyCar Series, die eind volgende maand gereden wordt. Alonso zal instappen in een door het team van Adretti Autosport gerunde Dallara DW12, het chassis dat door alle teams gebruikt wordt. De Spanjaard krijgt een motor van Honda achterin, wat in de Formule 1 nog niet echt lekker loopt dit seizoen. 

De Indy 500 wordt op 28 mei verreden, zoals gewoonlijk op dezelfde dag als de Grand Prix van Monaco. Wie Alonso zal vervangen is nog niet bekend, maar McLaren zegt dat binnenkort te zullen laten weten. Officieel heeft het team vier testcoureurs: Jenson Button, de Japanner Nobuharu Matsushita, de Brit Oliver Turvey en de Nederlander Nyck de Vries. 

"Ik vind het ontzettend gaaf dat ik dit jaar de Indy 500 ga rijden", aldus Alonso in een reactie. "Het is een van de beroemdste races op aarde, samen met de 24 uur van Le Mans en de Grand Prix van Monaco. Het is jammer dat ik niet in Monaco zal rijden, maar dat is wel de enige race die ik dit jaar mis", zegt de Spanjaard. 

Heel veel ervaring heeft Alonso overigens nog niet met een dergelijke auto of zelfs op een zogenaamde superspeedway, de lange ovals waar er ook in de VS maar een paar van zijn. "Ik heb nog nooit met een IndyCar gereden en ik heb ook nog geen meter op een superspeedway gereden, maar ik heb er vertrouwen in dat ik het snel zal leren. Ik heb zulke races vaak gezien en het is duidelijk dat je enorm veel precisie nodig hebt om met ruim 350 kilometer per uur zo dicht bij elkaar te racen."

De Spanjaard heeft dus wat werk voor de boeg, maar dat komt volgens hem wel goed. "Na de Spaanse Grand Prix (op 14 mei, red.) vlieg ik gelijk naar Indianapolis om daar vanaf 15 mei te testen en trainen. Ik weet dat de jongens bij Andretti heel goed zijn en hopelijk kan ik daar elke dag een mooie hoeveelheid kilometers maken. Ik heb de GP van Monaco al eens gewonnen en mijn ambitie is om na Graham Hill als tweede coureur ooit de 'Triple Crown' te winnen: Monaco, de Indy 500 en de 24 uur van Le Mans", besluit Alonso. 

Elite Dangerous: Horizons krijgt co-op in Commanders-update

Naast een grote update voor Planet Coaster heeft Frontier vandaag ook een update uitgebracht voor hun Space-sim Elite Dangerous: Horizons, die The Commanders heet. De update is gratis voor degenen die Elite Dangerous: Horizons heeft gekocht en lost een aantal beloften in die Frontier lang geleden gemaakt had.

De grootste toevoeging is dat meerdere spelers nu één schip kunnen besturen en daarbij drie rollen kunnen aannemen, in de vorm van piloot (die het schip bestuurt), de Gunner (die het geschut op het moederschip regelt) en de Fighter (die de kleinere fighters bestuurt die uit het moederschip gelanceerd worden tijdens gevechten). Om de co-op wat meer diepte te geven kunnen spelers nu hun eigen avatar aanmaken, de zogenaamde Holo-Me, die zichtbaar is voor andere crewleden.

Ook zijn er twee kleinere features toegevoegd. Zo is er nu een nieuw passagiersschip genaamd de Dolphin, waarmee wordt ingehaakt op het vervoeren van passagiers dat werd toegevoegd in de vorige uitbreiding Guardians. Ook zijn er nu zogenaamde megaschepen waar spelers nu aan kunnen leggen. Daarnaast is er ook de gebruikelijke rits bugfixes. Voor een volledige lijst met alle updates, klik hier.

Elitedangerous1
Elite Dangerous: Horizons krijgt co-op in Commanders-update

Waterpoloërs sluiten World League af met nederlaag

De Nederlandse waterpoloërs hebben de World League afgesloten met een nederlaag. In het Kroatische Sibenik ging de ploeg van bondscoach Robin van Galen met 17-7 onderuit tegen grootmacht Kroatië.

Tegen de winnaars van olympisch zilver in Rio vorig jaar opende Nederland de score dankzij Sam van den Burg, maar Kroatië nam het stokje al snel over. Bij rust stond het 5-2 voor het thuisland, dat vervolgens nog extra gas gaf en met 17-7 de zege opeiste.

De Kroaten wonnen zo de groep op doelsaldo, aangezien ze net als Griekenland op vijftien punten eindigen. Door de groepswinst plaatst Kroatië zich voor de superfinale van de World League, waar de beste acht landen in juni om de titel strijden. Nederland sluit af met zes punten, dankzij twee overwinningen op Frankrijk. 

Geen medaillekans achtervolgers op WK baanwielrennen

De Nederlandse ploeg heeft op het wereldkampioenschap baanwielrennen niet voor een eerste verrassing kunnen zorgen. In Hong Kong stond de kwalificatie voor de ploegenachtervolging op het programma en het Nederlandse kwartet kwam daarop niet in de buurt van de medailles.

Roy Eefting, Dion Beukeboom, Roy Pieters en Jan-Willem van Schip openden het bal zonder tegenstander, door het oneven aantal deelnemende landen. Van de zeventien landen moesten ze er negen achter zich houden om kans te hebben op een medaille en het begin was goed: de eerste vier landen die na Nederland de baan op kwamen waren stuk voor stuk langzamer, met name door een razendsnelle slotkilometer.

Op een trage tijd van Hong Kong en een diskwalificatie van Canada na bleef het daar echter bij en dus eindigde Nederland als elfde. Sam Welsford, Cameron Meyer, Kelland O'Brien en Alexander Porter reden namens Australië naar de snelste tijd in 3:50,577 minuten, enkele tienden boven het wereldrecord van Groot-Brittannië uit de olympische finale van vorig jaar. De Britten kwamen er zoals min of meer verwacht niet aan te pas: de Spelen zijn immers voorbij en dus rijdt men bijvoorbeeld niet meer op het 'supersonische' materiaal. 

Australië zal later op de dag in de halve finales rijden tegen Frankrijk, terwijl Nieuw-Zeeland het opneemt tegen Italië. De winnaars strijden een dag later om het goud, de verliezers moeten hopen dat hun tijd snel genoeg is om de nummers vijf tot en met acht van de kwalificatie af te troeven en te mogen strijden om brons. 

Vanaf 13.00 uur Nederlandse tijd gaat de wielerdag verder in Hong Kong op dag één van het WK. Dan worden de medailles verdeeld op de teamsprints en op de scratch bij de vrouwen, wat drie keer een Nederlandse medaillekans op kan leveren. Eurosport is er vanaf 13.00 uur live bij. 

Paasviering Christelijke scholen aan islam aangepast

In Den Haag wordt de paasviering op een aantal protestantse en rooms-katholieke basisscholen aangepast om islamitische leerlingen tegemoet te komen. Zo kunnen bij de paasviering de toppen van de kruizen van paasstokken worden afgebroken als leerlingen weigeren met een kruis te lopen.

Afgelopen jaar was er al discussie toen scholen besloten het kerstdiner om te dopen naar 'eindejaarsdiner', ook al om moslimkindjes tegemoet te komen. Islamitische ouders zouden de scholen hebben gevraagd om het christelijke karakter van de feesten wat minder zichtbaar te maken. Ook in andere multiculturele wijken in het land wordt steeds vaker nagedacht over de rol van christelijke feesten op scholen. De schoolleiders in Den Haag zijn van mening dat de viering aangepast moet worden voor moslims.

Volgens bestuursvoorzitter Ewald van Vliet is de populatie onder leerlingen essentieel voor het wel of niet in stand houden van de tradities rondom Pasen. John Verhoeff, schooldirecteur van protestantse basisschool O3 vindt het belangrijker dat alle leerlingen zich welkom voelen op zijn school. Het vasthouden aan conservatieve tradities past daar volgens hem niet bij.

Veel niet-moslimouders willen dat deze scholen de tradities juist blijven volgen, omdat ze vinden dat de scholen hun christelijke karakter moeten behouden. Van Vliet ziet deze verdeeldheid ook, maar voegt daaraan toe dat respect hebben voor elkaar ook belangrijk is.

Wanneer islamitische scholen een einde maken aan hun eigen feesten en religieuze symbolen om niet-moslims tegemoet te komen is niet bekend.

In de Haagse gemeenteraad is morgenavond een spoeddebat over de aangepaste paasfeesten op scholen. PVV-raadslid Elias van Hees: "Die onderwijsbestuurders verkiezen de islam boven pasen. Dit is geen gebaar maar een grote knieval." Van Hees wil dat het stadsbestuur desnoods de gemeentelijke subsidies intrekt.

Paasstok - schokkend voor moslims
Paasstok - schokkend voor moslims (Foto: FaceMePls - CC-BY-2.0 - resized)

Aanslag Dortmund mogelijk islam-achtergrond

De onderzoekers van de aanslag op de spelersbus in Dortmund vermoeden een "islamitische achtergrond". Aanleiding is de tekst in de brief die na het incident werd gevonden.

Daarin wordt verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in december en de inzet van Duitse straaljagers in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. De brief van een kantje is in het Duits geschreven. De brief begint met de tekst "in naam van Allah, de genadige, de barmhartige".

Er wordt verder gewezen op de Duitse vliegtuigen die meedoen om "moslims in het kalifaat te vermoorden". Sporters en andere prominenten "in Duitsland en andere kruisvaarderslanden" staan per direct op de "dodenlijst van IS", zou verder te lezen zijn in de brief.

De veiligheidsdienst wijst er volgens Duitse media op dat een islamitische achtergrond nog niet vaststaat. De gevonden brief heeft geen symbolen van IS. De onderzoekers houden tegen alle aanwijzingen in ook rekening met voetbalfans of afpersers als dader(s).

Update 10.39 uur:
De politie onderzoekt nu ook een tweede schrijven. Het gaat om een tekst die dinsdagavond via internet is verspreid. Het zou daar gaan om extreemlinkse anti-fascisten. In het schrijven wordt verklaard dat de spelersbus met zelfgemaakte explosieven is aangevallen 'als symbool voor de politiek van de BVB'. Voetbalclub BVB Dortmund zou niet genoeg doen tegen racisten, nazi's en rechtse populisten.

Door de aanslag met drie explosieven raakten twee mensen gewond. De wedstrijd tussen Dortmund en AS Monaco werd uitgesteld naar woensdagavond.

Aanslag Dortmund: mogelijk 'islam-achtergrond
Aanslag Dortmund: mogelijk 'islam-achtergrond (Foto: ANP)

Oekraïne in problemen door 'amnestie' dopingzondaars

De Oekraïnse atletiekbond zit in de problemen. De UAF schreef vorige week op haar website dat atleten vrijwillig aan konden geven dat ze doping hadden gebruikt om zo een zeer korte, niet gepubliceerde schorsing te krijgen. Dergelijke 'geheime schorsingen' gaan echter tegen de regels van de internationale atletiekfederatie IAAF in.

De IAAF en werelddopingautoriteit WADA zijn een onderzoek begonnen naar de gang van zaken binnen de Oekraïnse atletiekfederatie. "We zijn met WADA bezig om opheldering te krijgen van de UAF", aldus Chris Turner, woordvoerder van de IAAF. Oekraïne heeft inmiddels drie atletiekmedailles van de Olympische Spelen van 2008 en 2012 in moeten leveren en heeft geen bijster schoon verleden. Het land is daardoor nog maar één stap verwijderd van een algehele schorsing van internationale atletiekwedstrijden, zoals Rusland die al een tijdje aan de broek heeft.

Op de website van de UAF, waar dat inmiddels is aangepast, viel te lezen dat atleten die 'vrijwillig bekennen' doping te hebben gebruikt hun informatie niet in het openbaar zullen zien verschijnen. Verder zou de schorsing slechts lang genoeg zijn om te zorgen dat de gebruikte middelen het lichaam hebben verlaten, wat in het geval van bijvoorbeeld een aantal steroïden niet langer dan een paar dagen is. De standaard dopingschorsing in de atletiek is vier jaar, wat gehalveerd kan worden met een vrijwillige bekentenis. Publicatie van de naam volgt sowieso, tenzij het om een minderjarige gaat.

Oleksandr Pyatnytsya won olympisch zilver in Londen in 2012, maar moest die door een positieve dopingtest inleveren (Foto: Getty)

Waar de eerste gedachten misschien uitgaan naar iemand die de website van de UAF gehacked heeft, blijkt dat geenszins het geval te zijn. De vicepresident van de UAF, Fidel Timchenko, liet wel weten dat er een foutje in het bericht stond. "Er had moeten staan dat atleten ook informatie moesten geven over andere dopinggebruikers, niet alleen over zichzelf", aldus Timchenko. Volgens de regels van WADA kan het doorspelen van informatie over anderen inderdaad flinke strafvermindering opleveren. In unieke gevallen kan een straf dan zelfs helemaal worden kwijtgescholden.

Timchenko's baas, UAF-president Ihor Hotsul, vertelde onlangs in een interview met het Russische TASS nog dat de actie wat weg heeft van bepaalde politieacties. Daarbij kunnen mensen hun illegale wapens tijdelijk inleveren zonder een straf tegemoet te zien. Hotsul zei daarbij overigens geen woord over het al dan niet moeten doorspelen van informatie over andere atleten. 

Timchenko zelf liet op zijn beurt weer weten dat een bekentenis mogelijk zelfs kan leiden tot volledige vrijspraak. "Een atleet die bekend doping gebruikt te hebben heeft misschien nog nooit een positieve test ingeleverd. Woorden zijn dan niet genoeg, een medisch document waarin staat dat hij of zij verboden middelen heeft gebruikt zegt meer dan een bekentenis", redeneert Timchenko, naast vicepresident van de atletiekbond ook voorzitter van het disciplinair comité van de Oekraïnse dopingautoriteit. 

Hoeveel atleten het aanbod hebben aangenomen wilde zowel Timchenko als Hotsul niet zeggen. Het is volgens de WADA-regels overigens wel mogelijk om 'klokkenluiders' een stevige strafvermindering te geven, maar die moeten dan wel specifiek door WADA goedgekeurd worden en dat lijkt hier zeker niet het geval te zijn geweest.

Xi wil vreedzame oplossing Noord-Korea

De Chinese president Jinping Xi heeft zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump in een telefoongesprek woensdag opgeroepen te zoeken naar een "vreedzame oplossing" in het conflict met Noord-Korea. De twee staatshoofden spraken elkaar vorige week nog persoonlijk toen Xi op bezoek was in de VS.

De spanningen tussen de VS en Noord-Korea zijn de afgelopen dagen weer opgelopen. Na een mislukte test met een Scud-raket door Pyongyang, stuurde Amerika afgelopen weekeinde een konvooi marineschepen richting de zee bij Noord-Korea. Het land reageerde daarop door te dreigen met militaire actie.

Xi maakte in het telefoongesprek duidelijk dat China als doel heeft de vrede en stabiliteit in de regio te bewaren. Hij pleitte ervoor de problemen op te lossen op een vreedzame manier. "China wil de hechte communicatie en coördinatie met de VS houden", aldus Xi.

Xi wil vreedzame oplossing Noord-Korea
Xi wil vreedzame oplossing Noord-Korea (Foto: ANP)

KamaSutrA-beurs dit jaar voor het laatst

Aan het tijdperk van de erotische beurs KamaSutrA komt dit jaar een eind. De laatste editie vind plaats van 29 september tot en met 1 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.

"Producten worden tegenwoordig vooral op internet gekocht. De scene is kleiner nu en anders van karakter dan tijdens de beginjaren van KamaSutrA. Dat maakt het voor ons moeilijk om nog origineel te blijven. De rek is er een beetje uit en we vielen in herhaling", aldus beursmanager Mariska van den Hout.

Aan de bezoekersaantallen ligt het volgens haar niet. "Die zijn stabiel. Maar voor ons is het tijd om de focus te verleggen naar andere concepten en daarmee opnieuw innovatief te zijn."

KamaSutrA-beurs dit jaar voor het laatst
KamaSutrA-beurs dit jaar voor het laatst (Foto: ANP)

Titelverdedigers Mahut en Vandeweghe weer naar Rosmalen

Het Ricoh Open in Rosmalen kan dit jaar de titelverdedigers bij zowel de mannen als de vrouwen opnieuw verwelkomen. Tennissers Nicolas Mahut en Coco Vandeweghe hebben toegezegd wederom hun opwachting te maken op het grastoernooi.

Mahut is een grote naam in Rosmalen: na 2013 en 2015 pakte hij er vorig jaar al zijn derde titel. De 35-jarige Fransman is op het moment de nummer 46 van de wereld.

De 25-jarige Vandeweghe won het toernooi vorig jaar voor de tweede keer, nadat ze in 2014 ook al de beste was. De Amerikaanse staat 24e op de wereldranglijst en haalde eerder dit jaar de halve finales van de Australian Open, waarin Venus Williams te sterk was.

Rob Geus boekt niet zomaar een hotelkamer

Rob Geus zoekt als hij een hotelkamer boekt, eerst uit hoe het daar is gesteld. Daarna kan hij het loslaten. "Anders zou ik geen fijn leven hebben", zegt de presentator woensdag in De Telegraaf.

In zijn programma Smerige Zaken pakt Geus hygiëneproblemen aan op heel diverse plekken, geeft de presentator aan. "Van een indoor speelparadijs tot een hotelkamer en zwembaden, we duiken erin."

In Rotterdam moest de politie er zelfs aan te pas komen, nadat was gemeld dat er een gijzeling was bij een hotel. Agenten troffen er vervolgens Geus aan die ruzie had met een manager. "Daar liep het behoorlijk uit de klauwen", aldus Geus. De twee schudden elkaar onder toezicht uiteindelijk toch de hand.

Ziek
In Rotterdam maakte Geus zich erg zorgen, zegt hij. Mensen durfden volgens hem niet meer in dat hotel te slapen. "En als volgens de laborant mensen zelfs ziek kunnen worden als ze onder de douche stappen, dan moet er iets gebeuren. Mocht een leidinggevende daar niet voor open staan, dan gaan we naar andere instanties. Ze komen er niet zomaar mee weg."

Ook is er dit seizoen een slagerij waar van alles niet in de haak is, vertelt de presentator.De laborant gelooft zelfs de uitslagen niet. Deze waren zo erg dat hij een second opinion aanvroeg. "Zoiets heb ik in dertien jaar tv niet meegemaakt. Dat je denkt van die uitslagen: dat kán niet! En met het hotel in Rotterdam, daar krijg je rillingen en kippenvel van als je dat ziet. Ik blijf me erover verbazen dat er zoveel dingen fout gaan. Het geeft aan dat dit programma urgentie heeft.''

Rob Geus boekt niet zomaar een hotelkamer
Rob Geus boekt niet zomaar een hotelkamer (Foto: BuzzE)

Kamp legt franchiseregels wettelijk vast

De gedragscode voor de franchisesector wordt in een wet verankerd. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) woensdag bekendgemaakt. De nieuwe wet moet leiden tot een eerlijkere relatie tussen de franchisegevers en -nemers.

Volgens Kamp zijn er in Nederland 30.000 franchisefilialen van zo'n 750 bedrijven, samen goed voor een omzet van 30 miljard euro. "De samenwerking tussen franchisenemers en franchisegevers verloopt vaak goed", aldus de minister. "Toch zijn partijen het in de praktijk te vaak oneens over de naleving van gemaakte afspraken. Ook blijkt dat de sector er niet in slaagt om de code op vrijwillige basis toe te passen."

Door de Nederlandse Franchise Code (NFC) in een wet vast te leggen, gelden straks voor iedereen dezelfde regels, zo benadrukt Kamp. "Daarnaast kan bij een onrechtvaardige afwijking een contract worden vernietigd."

Kamp legt franchiseregels wettelijk vast
Kamp legt franchiseregels wettelijk vast (Foto: ANP)

Aantal wrakingszaken flink gedaald

Het aantal verzoeken om rechters te wraken vanwege vermeende partijdigheid is afgelopen jaar flink gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. In 2016 werd 620 keer een wrakingsverzoek ingediend tegen 713 een jaar eerder. Het aantal komt daarmee op hetzelfde niveau als in de jaren 2013 en 2014, blijkt uit het jaarverslag van de Rechtspraak.

Hoewel het aantal wrakingsverzoeken de afgelopen jaren redelijk stabiel is gebleven, is het aantal door de jaren heen wel toegenomen, stellen onderzoekers. Media-aandacht voor bekende rechtszaken, zoals de zaak tegen Geert Wilders, en het feit dat mensen steeds mondiger worden zijn mogelijke oorzaken daarvan.

Het percentage gehonoreerde verzoeken ligt de afgelopen jaren stabiel op 4 tot 6.

Aantal wrakingszaken flink gedaald
Aantal wrakingszaken flink gedaald (Foto: ANP)

Amsterdam krijgt elektrische deelscooters

Wie zich in Amsterdam snel van A naar B wil verplaatsen, kan vanaf 1 juli gebruik maken van elektrische deelscooters. Hiermee zegt Felyx, de start-up achter de e-scooters, onder meer luchtvervuiling, files en parkeerproblemen tegen te willen gaan.

Gebruikers kunnen via een speciale app een scooter huren om snel naar hun plaats van bestemming te komen. De vervoermiddelen staan verspreid door de stad op een gemiddelde loopafstand van drie minuten, zo belooft de start-up. Felyx begint met bijna honderd e-scooters in het centrum, de Pijp, delen van de Rivierenbuurt, Oost en Oud-West. Doel is in de toekomst met behulp van crowdfunding verder uit te breiden.

Grote steden als Barcelona, Parijs en San Francisco gingen Amsterdam al voor met de deelscooter.

Voor een ritje is geen abonnement nodig en voor 30 cent per minuut kunnen de gebruikers van Felyx binnen de aangewezen wijken naar hun plaats van bestemming rijden. Daar kunnen ze de e-scooter op elke plek parkeren. Een elektrisch busje rijdt rond voor het verwisselen van batterijen, zodat de gebruikers nooit zelf hoeven op te laden.

Amsterdam krijgt elektrische deelscooters
Amsterdam krijgt elektrische deelscooters (Foto: BuzzT)

Star Wars Battlefront 2-beelden gelekt

Er is al wat Star Wars Battlefront II gelekt. De game wordt officieel 15 april getoond tijdens de Star Wars Celebration in Orlando op 15 april.

De trailer laat ingame beelden zien van het spel dat deze herfst uit zou moeten komen. Er zou dit keer wel een verhaalmodus te spelen zijn, maar natuurlijk zijn de multiplayermodi in de meerderheid. Als je pre-ordert zijn er personages uit de aankomende Star Wars: The Last Jedi te krijgen.

Meer mappen voor Call of Duty in Continuum-DLC

Infinity Ward en Activision hebben een nieuwe multiplayer-trailer onlin gezet voor Continuum, het tweede DLC map pack voor Call of Duty: Infinite Warfare.

In de twee minuten durende video zie je de gameplaystijlen die het beste passen bij de verschillende maps.

  • Turista: een luxe spa en resort, gevestigd midden in het reusachtige skelet van een eeuwenoud wezen. Turista biedt prima sniperplekjes langs de majestueuze, centrale waterval, maar ook krappe inferieuren voor fans van close-quarter combat en een three-lane design dat tegemoetkomt aan uiteenlopende speelstijlen;
  • Scrap: een verlaten vuilnisbelt op de maan en biedt een combinatie van lange zichtlijnen en tactische weggetjes, geschikt voor gevechten op zowel korte als lange afstand;
  • Archive: een post-futuristische art gallery waar krappe binnenruimtes contrasteren met de open buitenruimtes van deze grote three-lane style map;
  • Excess: Deze map bevindt zich bovenop een luxe penthouse in een uitgestrekte futuristische metropool. Excess is als kleine, ronde map gebaseerd op de klassieke map Rust uit Modern Warfare 2, en wederom goed voor intense, snelle gevechten.

In Shaolin Suffle is Willard Wyler er weer, de mysterieuze en schurkachtige filmregisseur. Dit keer heeft Wyler de vier helden opgesloten in een nieuwe horrorfilm, spelend in de discosfeer van de jaren '70. Spelers gaan de strijd aan met geheel nieuwe soorten zombies op diverse locaties in New York, inclusief metro’s, nachtclubs en een martial arts dojo die wordt geleid door de 'Shaolin Sister'.

Vanaf 18 april is Continuum beschikbaar voor PlayStation 4, overige platformen volgen later.

Kok al eerder op de dag doelwit van aanslag

Martin Kok, die op 8 december in Laren werd vermoord, overleefde eerder op die dag een moordaanslag in Amsterdam. Dat meldt de politie.

Het tv-programma Opsporing Verzocht zond dinsdagavond de beelden van de mislukte aanslag uit. Op die beelden is te zien dat Kok, de man achter de misdaadwebsite Vlinderscrime, op 8 december met een zakelijke partner een hotel uitloopt op de Prinses Irenestraat in Amsterdam. Een man met een wapen rent op hen af en wil Kok in zijn hoofd schieten. Het wapen lijkt te weigeren, of de man bedenkt zich, dat is niet duidelijk. Hij rent vervolgens hard weg. Kok en zijn partner hebben ondertussen niets in de gaten. Enkele uren later schiet waarschijnlijk dezelfde man Kok van dichtbij dood in zijn auto op de parkeerplaats van de Larense seksclub Boccaccio.

Kok was eerder ook al doelwit van aanslagen. In juli werd een bom onder zijn auto gevonden. Al daarvoor werd zijn huis beschoten. Kok werd diverse keren veroordeeld, onder meer voor een fatale mishandeling. Op zijn website publiceerde Kok over strafzaken waarbij hij geen blad voor de mond nam.

Vecht met vele bekenden in Warriors All-Stars

Koei Tecmo Europa heeft de Westerse versie van Musou Stars aangekondigd. In Warriors All-Stars komen vele bekenden uit de Koei Tecmo-stal bij elkaar om een robbertje te hacken en te slashen.

Geheel verrassend is het niet. Ontwikkelaar Omega Force heeft eind vorige maand in Japan Musou Stars uitgebracht. In deze hack & slash vecht je met een personage tegen duizenden andere soldaten. Personages die je mag verwachten zijn onder andere Ryu Hayabusa uit Ninja Gaiden, Kasumi uit Dead or Alive, William uit Nioh, Yukimura Sanada uit Samurai Warriors, Zhao Yun uit Dynasty Warriors, Horo en Oka uit Toukiden en Sophie Neuenmuller uit Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book.

Warriors All-Stars begint wanneer een koninkrijk bijna valt doordat een magische waterbron uitdroogt als de koning dood gaat. Een legende vertelt over helden uit allerlei andere werelden en tijden die opgeroepen worden om het land te redden. De jonge prinses Tamaki doet dit ritueel, maar dat gaat enorm mis en de helden komen overal en nergens in het koninkrijk terecht. Tamaki moet deze helden opsporen zodat ze kunnen vechten om de tegenstanders die de macht willen grijpen tegen te houden. Het uiteindelijke doel: als ze de nieuwe koningin wordt zal de magische vijver weer herstellen.

Warriors All-Stars komt 1 september uit op PlayStation 4 en pc.

ILT haalt vervoersbedrijf van het spoor

Goederenvervoerder HSL Logistik uit Den Bosch mag vanaf woensdag niet meer op het spoor rijden in Nederland. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) besloten. Het bedrijf blijft volgens de inspectie ondanks meerdere waarschuwingen in gebreke wat betreft de veiligheid. Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat een veiligheidscertificaat wordt ingetrokken voor het Nederlandse spoor. HSL Logistik vindt de maatregel disproportioneel en wil de inspectie voor de rechter te slepen.

Volgens ILT moet worden ingegrepen omdat anders de kans op ongelukken onaanvaardbaar groot wordt, ook omdat het bedrijf gevaarlijke stoffen als ethanol vervoert. Zo besteedt het bedrijf structureel te weinig aandacht aan de vakbekwaamheid van personeel. Volgens de inspectie reed HSL Logistik het afgelopen half jaar drie keer door een rood sein. De machinisten zijn geschorst. Bij de incidenten vielen geen gewonden.

De ILT concludeert ook dat het zogeheten veiligheidssysteem van het bedrijf niet voldoet aan de wettelijke vereisten en zelfs helemaal niet wordt toegepast. Het vervoersbedrijf kwam op 14 februari onder verscherpt toezicht van de ILT te staan. Vanaf dat moment werd vaker gecontroleerd op de technische staat van de treinen en op vakbekwaamheid van de machinist. Ook zijn er sinds 2015 vijf processen verbaal opgemaakt voor onregelmatigheden met gevaarlijke stoffen.

Directeur Björn Ormeling van HSL Logistik is "geschokt" door de maatregel. "Totaal disproportioneel. We zijn sinds 2008 actief en hebben een hele goede staat van dienst wat betreft de veiligheid. Alleen het laatste half jaar zijn enkele incidenten geweest." Volgens Ormeling is er niets mis met het veiligheidssysteem, de technische staat van de treinen en de vakbekwaamheid van het personeel. "Er zit niets anders op dan naar de rechter te stappen. Dit heeft te veel consequenties voor ons bedrijf en de 25 mensen die hier werken. De locomotieven kunnen niet stil blijven staan."

ILT haalt vervoersbedrijf van het spoor
ILT haalt vervoersbedrijf van het spoor (Foto: ANP)

Duitse politie zoekt naar vluchtauto aanslag

De Duitse politie is op zoek naar een vluchtauto met een buitenlands kenteken. Die auto zou betrokken zijn bij de - waarschijnlijk islamitische - aanval op de spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund, zo meldt het Duitse Bild.

De zoektocht naar de auto zou kort na de aanslag zijn gestart. In een heg waar de spelersbus langsreed, lagen explosieven. Volgend Bild zou het gaan om "een bijzondere variant van pijpbommen".

Duitse politie zoekt naar vluchtauto aanslag
Duitse politie zoekt naar vluchtauto aanslag (Foto: ANP)

Oprichter The J. Geils Band overleden

John Warren Geils Jr., de oprichter en gitarist van The J. Geils Band is in zijn huis in het Amerikaanse Groton op 71-jarige leeftijd dood gevonden. Dat meldt The Boston Globe dinsdag.

De rockband had in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw verschillende internationale hits met nummers als Centerfold, Freeze Frame en Love Stinks.

Volgens de plaatselijke politie zijn er geen verdachte omstandigheden aangetroffen en is Geils waarschijnlijk een natuurlijke dood gestorven.

De kleedkamer in met Injustice 2

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment hebben vandaag een nieuwe trailer voor Injustice 2 uitgebracht. Deze trailer gaat over het uitrustingssysteem dat het spel nieuwe diepgang biedt.

Met dit systeem kunnen spelers hun speelstijl ontwikkelen om zo hun doelstellingen te behalen. Uitrustingen bieden oneindige mogelijkheden voor personalisatie: strijders van alle niveaus kunnen de ultieme versie van hun favoriete DC-personages opbouwen en verbeteren op basis van hun speelstijl.

Injustice 2 is vanaf 18 mei 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

FOK! Wat een weer: bewolkt en regenachtig

Als de hoenders kakelen lang en goed, zal het regenen in overvloed.

Goedemorgen!

Gisteren was het best nog een aardige dag. In de ochtend was het hier bewolkt maar 's middags brak de zon aardig door en was het nog goed toeven buiten. In het zuiden is het de afgelopen nacht mooi opgeklaard. In het noorden trok de bewolking steeds verder dicht en in het noordoosten is hier en daar lichte regen gevallen.

Vandaag is het bewolkt. De zon krijgen we dus waarschijnlijk niet te zien, alhoewel hij in het zuiden nog tevoorschijn zou kunnen komen. In het noorden gaat het in de loop van de dag regenen, in het zuiden blijft het tot de avond droog. De temperatuur loopt uiteen van 9 graden in het noorden tot 17 in het zuiden.

De komende dagen worden wisselvallig en vooral in het weekend krijgen we regen.

Desondanks wens ik je een fijne dag.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:48
Zon onder: 20:33
Zonkracht: 4/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
238 Slag bij Carthago tussen de troepen van Capellianus, gouverneur van Numidië, en die van keizers Gordianus I en II waarbij de keizers het onderspit delven.
1904 De Franse gebroeders Dufaux beproeven met succes het prototype van de helikopter.
1954 Bill Haley en zijn Comets nemen Rock Around the Clock op.
1961 Lancering van de Vostok 1 met aan boord Joeri Gagarin. Hiermee was de eerste mens in de ruimte een feit. De Vostok 1 vloog in 1 uur en 48 minuten één keer rond de aarde.
1981 De spaceshuttle Columbia is de eerste spaceshuttle die in een baan rond de aarde vliegt.
1999 Een wagon van de Wuppertaler Schwebebahn stort neer in de rivier de Wupper, voor het Robert-Daum-Platz.
1999 KLM Cargo laat 440 in beslaggenomen Noord-Amerikaanse grondeekhoorns afmaken op Schiphol.
2003 Prins Laurent van België treedt in het huwelijk met Claire Coombs.

Uitzicht over de bloembollenvelden bij Anna Paulowna (Foto: DJMO)
Uitzicht over de bloembollenvelden bij Anna Paulowna (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederlanders zien veel spanning in samenleving

Nederlanders hebben vrij massaal de indruk dat in de maatschappij veel spanningen bestaan tussen bevolkingsgroepen. Vooral tussen autochtonen en mensen met een migratieachtergrond schuurt het, zegt ongeveer twee derde van de bijna 3600 mensen die daar door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar zijn gevraagd. Maar slechts een kwart van die groep heeft zulke spanningen zelf ervaren.

Hetzelfde beeld ziet het CBS als het om religie gaat. De meerderheid van de bevolking heeft de indruk dat er 'veel' of zelfs 'heel veel' spanningen zijn tussen aanhangers van verschillende geloven. Slechts 22 procent van de ondervraagden baseert dat op eigen ervaringen. Mensen met een niet-westerse achtergrond geven vaker dan autochtone Nederlanders aan dat ze in hun eigen omgeving spanningen ervaren.

Het onderzoek bevestigt dat mensen vaak een negatievere indruk hebben van de maatschappij dan van hun eigen leven. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vatte die schijnbare tegenstelling eerder samen met het motto: "Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht".

Na afkomst en religie is de tegenstelling tussen arm en rijk een bron van spanning, vindt 40 procent. In totaal zegt 12 procent van de ondervraagden hier zelf ervaring mee te hebben. Een op de vier mensen ziet fricties tussen hoog- en laagopgeleiden, 17 procent tussen jongeren en ouderen. Mensen die een middelbare opleiding hebben gevolgd, signaleren meer spanningen dan de laagst opgeleiden.

Vrouwen en jongeren vinden volgens het onderzoek vaker dat sprake is van spanningen dan mannen en ouderen. Een eenduidige verklaring is daar niet voor, maar de onderzoekers wijzen wel op andere studies waaruit blijkt dat vrouwen zich vaker onveilig voelen dan mannen.

Nederlanders zien veel spanning in samenleving
Nederlanders zien veel spanning in samenleving (Foto: ANP)

'FBI mocht adviseur Trump afluisteren'

De FBI kreeg in de zomer van 2016 een geheim gerechtelijk bevel waarmee ze toestemming kregen om een adviseur van Donald Trump af te luisteren. Het bevel was nodig voor onderzoek naar mogelijke inmenging van Rusland in de presidentiële campagne.

De FBI en het ministerie van Justitie kregen de toestemming nadat ze een rechter van de Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) hadden overtuigd dat ze goede redenen hadden om aan te nemen dat adviseur Carter Page een buitenlandse spion was, aldus The Washington Post.

Zo konden de autoriteiten de communicatie afluisteren van Page die Trump hielp bij presidentscampagne voor het presidentschap van de VS.

'FBI mocht adviseur Trump afluisteren'
'FBI mocht adviseur Trump afluisteren' (Foto: ANP)

Witte Huis uit kritiek op hardhandig United

Zelfs het Witte Huis heeft nu kritiek op de handelswijze van United Airlines. De luchtvaartmaatschappij krijgt wereldwijd enorm veel kritiek over zich heen nadat een passagier hardhandig van een te volle vlucht werd gehaald. Het filmpje waarop is te zien hoe de man van Chinese afkomst letterlijk wordt weggesleept en gewond raakt aan zijn hoofd is alleen al op Chinese social media 360 miljoen keer bekeken.

Woordvoerder Sean Spicer sprak dinsdag zijn afschuw over het voorval uit tijdens een reguliere persconferentie op het Witte Huis. "Als iemand door het gangpad van een vliegtuig wordt gesleept met bloed op z'n gezicht, kun je niet volstaan met te zeggen: dat had een beetje beter gekund", zei Spicer.

Witte Huis uit kritiek op hardhandig United
Witte Huis uit kritiek op hardhandig United (Foto: ANP)

Nederland speelt na drie jaar weer thuis in Davis Cup

De Nederlandse tennissers spelen in september voor het eerst in drie jaar weer eens een thuiswedstrijd. Dinsdag werd de loting verricht voor de play-offs om een plekje in de Wereldgroep in 2018.

Nederland speelt dan tegen Tsjechië, zo bleek uit die loting. Een lastige tegenstander voor Robin Haase en co, want met Tomas Berdych hebben ze de nummer dertien van de wereld in huis. Toch won Haase dit jaar al van diezelfde Berdych, dus hoop is er zeker. Verder vormen Jiri Vesely (ATP-53) en de 38-jarige veteraan Radek Stepanek de kern van de Tsjechische ploeg

In september 2014 speelde Nederland tegen Kroatië voor het laatst een thuiswedstrijd. In datzelfde jaar begon Oranje overigens tegen Tsjechië, dat in Ostrava met 3-2 won. De twee landen speelden zes keer tegen elkaar, Nederland won één keer. Dat is overigens al een tijdje terug, want in het team zaten destijds namen als Arthur Diemer-Kool en Hendrik Timmer, twee keer kwartfinalist op Wimbledon. Als die namen je weinig zeggen nemen we je dat niet kwalijk, want die eenmalige overwinning van Nederland op (het toenmalige) Tsjechoslowakije was in 1925.

Bertens naar tweede ronde in Bogota

Tennisster Kiki Bertens is door naar de tweede ronde van het WTA-toernooi in Bogota. De als eerste geplaatste Nederlandse (WTA-20) had in een natte Colombiase hoofdstad weinig moeite met de Servische Nina Stojanovic (WTA-126): 6-4 en 6-1.

In de eerste set vielen er over en weer breaks, maar het was Bertens die uiteindelijk het voordeel wist te verzilveren en de set te pakken. In het tweede bedrijf stoomde de Nederlandse door naar de volgende ronde.

Daarin zal een Nederlands onderonsje plaats gaan vinden. Cindy Burger (WTA-171) plaatste zich in Bogota via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi en klopte in de eerste ronde de Duitse Tatjana Maria. In de tweede omloop moet ze het opnemen tegen Bertens.

Wehrlein racet in Bahrein voor Sauber

Pascal Wehrlein zal komend weekend proberen zijn racedebuut voor het Formule 1-team Sauber te maken. De 22-jarige Duitser moest de races in Australië en China aan zich voorbij laten gaan omdat hij een trainingsachterstand op had gelopen na een crash in januari tijdens de Race of Champions.

Wehrlein crashte en bij een op het oog onschuldig ongeval liep hij volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff een gebroken nekwervel op. Het herstel van de van Manor overgekomen coureur duurde lang, waardoor hij de eerste wintertest moest laten schieten. Pas tijdens de tweede test kon de Duitser halve dagen rijden. In Australië kwam de Mercedes-pupil in actie tijdens de eerste twee vrije trainingen, maar achtte zich niet fit genoeg om het weekend te voltooien. Daarom ontbrak hij ook in China om extra te kunnen trainen voor Bahrein en de rest van het seizoen.

Ferrari's reserverijder Antonio Giovinazzi was zijn vervanger en deed dit niet onverdienstelijk. In China crashte de jonge Italiaan echter tweemaal. Mocht hij dit weekend niet tijdens de race in actie hoeven komen dan kan Giovinazzi later dit jaar nog gaan rijden tijdens de tests voor onervaren coureurs. Om hiervoor in aanmerking te komen moet een rijder minder dan drie races hebben gereden.

Voor de Formule 1-manager betekent dit dat Pascal Wehrlein weer actief is gezet en Giovinazzi nu op inactief staat en alleen verkocht kan worden.

CL: Juve geeft Barça voetballes in Turijn

Juventus heeft FC Barcelona dinsdagavond in de kwartfinale van de Champions League een forse nederlaag bezorgd. Paulo Dybala was de grote uitblinker bij de Italiaanse landskampioen die met 3-0 zegevierde.

Het team uit Catalonië werd vanaf de beginfase vastgezet, en had moeite om in haar spel te komen. De Oude Dame was bijzonder scherp, en probeerde Barcelona als het ware te overrompelen met tegenaanvallen.

Laksheid Barcelona

Op aangeven van Juan Cuadrado was het Dybala die met een bekeken schot Marc-André ter Stegen wist te passeren in de zevende minuut van de wedstrijd. Vooral de manier waarop Barcelona de dekking van de Argentijn verzorgde, verried laksheid. Precies een kwartier na de openingsgoal van Juventus, tekende de Argentijnse goalgetter voor zijn tweede van de avond. Het was tekenend voor het duel dat van Lionel Messi tot op dat moment geen spoor te bekennen was.

Oppermachtig Juventus

Andrés Iniesta was namens de bezoekers even daarvoor nog dichtbij een aansluitingstreffer, maar zag zijn poging voorlangs gaan. De gastheren waren vooral effectiever en het leek qua uitslag bijna op een déjà vu van PSG-uit van 14 februari 2017.

In de tweede helft nam Juventus nog verder afstand van Blaugrana. Miralem Pjanić bood Giorgio Chiellini de gelegenheid om doel te treffen uit een voorzet. De verdediger zei 'dankjewel', en kopte het leder achter de arme Ter Stegen. Een echt slotoffensief zat er niet in voor Barcelona, waardoor het bij 3-0 bleef.

Return een formaliteit?

Tegen Paris Saint-Germain werd in de vorige ronde een 4-0 achterstand weggepoest. Zal Barcelona dit kunststukje opnieuw kunnen herhalen of is Juventus wel op haar hoede? Volgende week woensdag is de return in Camp Nou waarin de thuisploeg flink aan de bak zal moeten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.