FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 april 2017

Aantal opvangplaatsen asielzoekers omlaag

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vermindert dit jaar het aantal opvangplaatsen naar 31.000. Nu zijn dat er nog 48.700. De verlaging is nodig omdat het aantal asielzoekers in Nederland fors is afgenomen, meldt het COA woensdag.

Deze verlaging heeft ook gevolgen voor het personeel van het COA. Ongeveer 550 arbeidsplaatsen zullen de komende tijd verdwijnen. Tussen juli 2016 en vorige maand zijn al 1300 arbeidsplaatsen geschrapt.

Er blijven nog 61 opvanglocaties open. 45 andere locaties gaan dicht of zijn al gesloten. Het COA heeft op woensdag de gemeenten en de medewerkers ingelicht.

De organisatie verwacht dat de daling van het aantal asielzoekers blijft doorzetten. De asielinstroom bestaat momenteel grotendeels uit familie van asielzoekers die niet of korter gebruik maken van opvang. Ook is de uitstroom van asielzoekers die mogen blijven naar gemeenten toegenomen.

In 2015 kwamen vooral door de oorlog in Syrië 95.000 asielzoekers naar Nederland. Het COA moest toen duizend mensen extra in dienst nemen en 45 opvanglocaties opzetten.

Aantal opvangplaatsen asielzoekers omlaag
Aantal opvangplaatsen asielzoekers omlaag (Foto: ANP)

Sharapova keert terug met zege

Maria Sharapova heeft direct na het aflopen van haar dopingschorsing haar eerste partij op de tennisbaan gewonnen. De Russin moest vijftien maanden toekijken vanwege meldoniumgebruik. In Stuttgart was er vandaag niets te merken dat ze er een periode uit was geweest.

Sharapova speelde tegen Roberta Vinci haar oude vertrouwde spel: een goede service, veel winners, maar ook veel afzwaaiers. Het leverde haar een 7-5 en 6-3 zege op.

"Het is heel speciaal om weer een wedstrijd te spelen op de tennisbaan. Hier heb ik heel lang op gewacht, dus het was ook een beetje wennen. Als ik op de baan sta, dan vergeet ik alles. Dan ben ik gewoon aan het tennissen. Ik zie ernaar uit om nu weer zoveel mogelijk wedstrijden te spelen."

Maria Sharapova luistert terugkeer op met zege (Foto: Pro Shots/Action Images)
Maria Sharapova luistert terugkeer op met zege (Foto: Pro Shots/Action Images)

Trump ontvouwt belastingplannen

President Donald Trump heeft woensdag zijn veelbesproken belastingplannen ontvouwd. Het Witte Huis publiceerde een samenvatting van zijn voorstellen voor belastingverlaging en -hervorming op een A4'tje. Erg verrassend waren die niet meer.

Zoals minister van Financiën Steven Mnuchin al had verklapt, sprong de flinke reductie van de vennootschapsbelasting en van de belasting voor andersoortige bedrijven eruit. Zij gaan als het Congres ermee instemt niet langer 35 of meer procent betalen maar slechts 15 procent.

De individuele Amerikaan houdt gemiddeld meer over. Trump wil het aantal belastingschijven terugbrengen van zeven naar drie en het bedrag verdubbelen dat iedereen standaard mag aftrekken op zijn aangifteformulier. Verder verdwijnen onder meer de successierechten.

Trump ontvouwt belastingplannen
Trump ontvouwt belastingplannen (Foto: ANP)

Feyenoord bij titel gehuldigd op Coolsingel

Als Feyenoord op zondag 7 mei in de uitwedstrijd bij Excelsior de landstitel verovert, dan wordt de club een dag later vanaf 12.00 uur op de Coolsingel gehuldigd. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam woensdag op een persconferentie laten weten.

Aboutaleb vertelde wel dat de supporters van Feyenoord in eigen hand hebben of de huldiging ook daadwerkelijk doorgaat. "Mochten er zondag grote ongeregeldheden zijn, dan schrap ik mogelijk de huldiging op maandag. Dat ga ik zondagavond dan evalueren. Maar ik ga er natuurlijk vanuit dat dit niet nodig is."

Feyenoord kan in de uitwedstrijd bij Excelsior kampioen worden. Aboutaleb hoopt dat de koploper van de eredivisie de kampioensschaal dan niet bij Excelsior maar in de eigen Kuip krijgt uitgereikt. Hij gaat daarvoor een verzoek bij de KNVB indienen. In het stadion van Excelsior is slechts plaats voor ruim vierduizend fans.

Het duel tussen beide Rotterdamse clubs word op grote schermen in De Kuip uitgezonden.

Feyenoord bij titel gehuldigd op Coolsingel
Feyenoord bij titel gehuldigd op Coolsingel (Foto: ANP)

Koning wil niet weten van streken dochters

Koning Willem-Alexander wil niet weten wat zijn dochters uitspoken. Hij heeft een afspraak met hun beveiligers dat die niet uit de school klappen over wat de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane doen. "Sterker nog, als ze dat wel vertellen, dan zeg ik: dat wil ik niet weten, als ze maar veilig zijn."

Eenzelfde afspraak kende Willem-Alexander zelf ook in zijn jeugd, vertelde hij in het televisiegesprek over zijn leven met Wilfried de Jong. Het was de manier om zichzelf te ontdekken en ontwikkelen. Het is tegenwoordig met de smartphones en mobieltjes waarmee foto's en opnamen gemaakt kunnen worden wel veel moeilijker om dingen geheim te houden, voegde de koning er aan toe. "Anders dan toen ik jong was."

De drie prinsessen hebben ieder vanaf hun tiende een eigen mobieltje 'te leen' van hun ouders. Geen nieuwe modellen maar telefoons die Willem-Alexander en Máxima zelf hebben gebruikt. In theorie bepalen de ouders wanneer de meisjes hun mobieltje mogen gebruiken. Op vakantie en 's avonds bijvoorbeeld moeten ze uit. "In theorie hebben wij de zeggenschap", waarmee de koning aangaf dat het in de praktijk wel eens anders gaat.

Koning wil niet weten van streken dochters
Koning wil niet weten van streken dochters (Foto: ANP)

Taakstraf voor stiekem filmen in kleedhokjes

Een 52-jarige zwembadvrijwilliger heeft woensdag een taakstraf van 80 uur gekregen omdat hij meerdere vrouwen in kleedhokjes stiekem naakt heeft gefilmd. In het zwembad in Gouda waar de man zelf ook zwemlessen gaf, hield hij zijn telefoon onder de wand van de hokjes om opnamen te maken. Hij heeft bekend.

De rechtbank in Den Haag sprak de man vrij van het maken van kinderporno. Van vijf vrouwen of meisjes is onbekend gebleven wie ze zijn en daarmee is ook hun leeftijd een vraagteken. Volgens de rechtbank is in elk geval niet met zekerheid te zeggen dat ze jonger dan achttien jaar zijn.

De man maakte zijn opnamen in 2015 in een tijdsbestek van twee maanden. Zowel getuigen als mensen die gefilmd werden hadden dat in de gaten.

Taakstraf voor stiekem filmen in kleedhokjes
Taakstraf voor stiekem filmen in kleedhokjes (Foto: ANP)

Reveal-trailer Call of Duty: WW2 uitgebracht

De beloofde trailer van Call of Duty: WW2 is zojuist officieel uitgebracht op het YouTube-kanaal van de franchise. De game heeft ook meteen een releasedatum gekregen: 3 november, voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

CoD: WW2 krijgt een social hub genaamd The Headquarters, die wel wat wegheeft van de Tower in Destiny. Ook is er uiteraard al een zombiemodus bevestigd. Volgens Activision heeft de campaign echter wel degelijk een 'duistere, neerslachtige sfeer'. Bekijk de beelden hieronder. 

Verder heeft Activision bekendgemaakt dat er nog een private bètasessie gaat komen, al is daarvoor nog geen datum genoemd.

De reveal-trailer werd getoond tijdens een livestream van Sledgehammer, die in totaal een uur duurde. Tijdens de stream leggen de ontwikkelaars van Sledgehammer uit hoe ze te werk zijn gegaan voor dit nieuwste Call of Duty-deel. De stream kun je hier terugkijken.

The Headquarters, de social hub van CoD: WW2
The Headquarters, de social hub van CoD: WW2

Hahn is 'gedoe' rond Excelsior - Feyenoord zat

Feyenoord kan tegen Excelsior kampioen worden. Bij laatstgenoemde keept Warner Hahn, die wordt gehuurd van Feyenoord, en dat zorgt voor discussie.

Hahn zelf is het meer dan zat. "Dan lees ik dat ik Feyenoord €16 miljoen zou kunnen kosten als ik een bal uit de kruising sla... Doe even normaal. Ze hebben toch ook verloren bij Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles en gelijkgespeeld bij PEC Zwolle", zegt de keeper tegenover het Algemeen Dagblad.

"Ze moeten blij zijn als ik een goede wedstrijd keep, dan hebben ze er volgend jaar nog een goede doelman bij", aldus Hahn, die het vervelend vindt als zijn professionaliteit in twijfel wordt getrokken. Het is immers niet voor het eerst dat de goalie zich in een dergelijke situatie bevindt.

"In mijn jaar bij PEC Zwolle moest ik ook tegen Feyenoord spelen. Toen ging het in de laatste wedstrijd om wel of geen Europees voetbal. Ik heb toen gewoon gespeeld, zonder problemen. We wonnen. Niemand die na afloop klaagde. Dat lijkt me ook heel normaal."

Komend weekend staat de bekerfinale op het programma. Op 7 mei gaat Feyenoord op bezoek bij Excelsior, dat bij een gelijkspel helemaal zeker is van handhaving.

Mike Snoei aan de slag als trainer van Telstar

SC Telstar heeft een nieuwe hoofdtrainer gevonden voor het volgend seizoen. Mike Snoei keert terug op de Nederlandse velden en volgt Michel Vonk op, die de afgelopen drie seizoenen de trainer was. Ook Piet Buter gaat aan de slag in Velsen-Zuid. Hij wordt er technisch directeur.

Snoei was in het verleden in Nederland werkzaam als trainer bij Vitesse, Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles. Later werkte hij als assistent van Henk ten Cate in onder meer Griekenland, China en de Verenigde Arabische Emiraten. Momenteel werkt Snoei als adviseur voor de KNVB en wil weer zijn trainersloopbaan hervatten. 

Buter was in 1988 assistent van Rinus Michels tijdens het gouden Europees kampioenschap. Verder was hij (hoofd)trainer van FC Emmen, FC Eindhoven en FC Wageningen. Bij FC Utrecht was hij technisch directeur en werkte daar evenals bij FC Wageningen samen met Willem van Hanegem. Buter is ook bondscoach van Iran geweest. Buter is momenteel al zes jaar actief als Europees scout voor Southampton. Hij gaat zijn nieuwe functie bij de nummer vijftien van de Eerste Divisie combineren met zijn werkzaamheden voor de Engelse subtopper. 

Een 146-break kan O'Sullivan niet helpen om Ding te verslaan op WK snooker

Ronnie O'Sullivan is uitgeschakeld op het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. De vijfvoudig wereldkampioen strandde in de kwartfinale tegen de Chinees Ding Junhui. Het werd 13-10. 

Ding stond na twee sessies al 10-6 voor. Mede door breaks van 97 en 146 kwam O'Sullivan terug tot 11-9. Een break van 146 is redelijk zeldzaam. Het is één punt minder, dan de maximale break van 147 punten. Ding potte vervolgens 87 om op 12-9 te komen. The Rocket deed nog wat terug, maar een break van 117 zorgde ervoor dat Ding voor het eerst in elf jaar te sterk was voor O'Sullivan.

De overwinning betekent voor Ding de tweede keer op rij dat hij in de halve finale van het WK snooker staat. Hij treft daarin Mark Selby, die te sterk was voor Marco Fu. Het is een herhaling van de WK-finale van vorig jaar. 

146-break van Ronnie O'Sullivan. (Bron: Twitter/World Snooker)

Albasini pakt de winst in RomandiŽ

Michael Albasini heeft de eerste etappe in de Ronde van Romandië gewonnen. De Zwitser van Orica-Scott sprintte op de slotklim naar Champéry naar de overwinning. Diego Ulissi werd tweede voor Jésus Herrada. Fabio Felline behoudt de leiding in het algemeen klassement.

Meteen na de start kozen Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) en Sander Armee (Lotto Soudal) de aanval. Het tweetal zouden later nog gezelschap krijgen van Marcus Burghardt (BORA-hansgrohe), Matvey Mamykin (Katusha-Alpecin), Mekseb Debesay (Dimension Data) en Oliveiro Troia (UAE Emirates) aan. Op de klimmetjes moest Troia en Burghardt passen. De aanvallers hadden een maximale voorsprong voor van acht minuten op het peloton, waar LottoNL-Jumbo het tempo bepaalde in de achtervolging.

Op de voorlaatste klim van de dag moest de Nederlander Minnaard eraf. Op de laatste klim van de dag werd ook de rest van de kopgroep gegrepen. Op zes kilometer van van de finish koos Robert Gesink de aanval, maar de Nederlander kreeg geen ruimte van het peloton.

Later waren er ook aanvallen van onder Richie Porte en Primoz Roglič, maar niemand kon wegkomen op de slotklim, waardoor een grote groep voor de overwinning mocht sprinten. Daarin was Albasini de snelste voor Ulissi en Herrada. Kelderman was de beste Nederlander met een zevende plaats.

Advies: beperk instroom arbeidsongeschiktheid

Er kan meer worden gedaan om te voorkomen dat werknemers gebruik gaan maken van een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Zo kan bij zieke werknemers met loondoorbetaling de extra aanvulling via de cao wel wat minder, zodat zij geprikkeld worden hun werk zo snel mogelijk te hervatten.

Dat schrijven topambtenaren van meerdere ministeries aan het kabinet. Zij onderzochten welke mogelijkheden er zijn voor verbeteringen van het huidige systeem, en kwamen met vijftien voorstellen. Het kabinet wil niet inhoudelijk reageren, omdat het demissionair is. De opties kunnen wel op tafel komen tijdens het overleg over de vorming van een nieuwe regering.

De huidige arbeidsongeschiktheidsregelingen WIA en WAO kosten jaarlijks zo'n 9 miljard euro. Ongeveer 6 procent van de beroepsbevolking maakt er gebruik van (550.000 personen). De WAO is in 2006 vervangen door de WIA. Het totaal aantal arbeidsongeschikten blijft de komende jaren gelijk, is de verwachting.

Advies: beperk instroom arbeidsongeschiktheid
Advies: beperk instroom arbeidsongeschiktheid (Foto: ANP)

Forza Horizon doet Hot Wheels

De tweede uitbreiding van Forza Horizon 3 zal een Hot Wheels-thema krijgen.

De uitbreiding krijgt een geheel nieuwe locatie in Australië, waarin je niet langer door regenwouden of stedelijke gebieden zal scheuren, maar door de iconische oranje loopings van Hot Wheels. Buiten het nieuwe speelveld bevat de uitbreiding enkele echte en Hot Wheels-auto's, wat dacht je bijvoorbeeld van de Twin Mill of Bone Shaker. Ook geeft de uitbreiding je de optie om Hot Wheels-banen zelf aan te passen en deze te delen met vrienden.

Forza Horizon 3: Hot Wheels zal op 9 mei verschijnen en zal zo'n €20 kosten, tenzij je de Forza Horizon 3 Expansion Pass bezit, dan zal de uitbreiding gratis beschikbaar zijn.

Ruim 700.000 asielzoekers kregen status in EU

De 28 lidstaten van de Europese Unie hebben vorig jaar 710.400 mensen een beschermde status gegeven, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2015. Nederland verleende bijna 22.000 mensen asiel of bescherming, een stijging van 28 procent.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Het betrof vooral Syriërs (57 procent), gevolgd door Irakezen en Afghanen (beide 9 procent) en Eritreeërs (5 procent).

Duitsland was met ruim 60 procent van het totaal verreweg de grootse asielverlener in de EU. Nederland staat qua aantal op de zesde plek, na Zweden, Italië, Frankrijk en Oostenrijk.

De 28 landen verleenden gemiddeld 1390 mensen per miljoen inwoners een status. Nederland zat daar met 1285 iets onder. Zweden was volgens die berekening met ruim 7000 de lijstaanvoerder, gevolgd door Duitsland en Oostenrijk. Oost-Europese landen, maar ook Portugal, staan onderaan de ranglijst.

Ruim 700.000 asielzoekers kregen status in EU
Ruim 700.000 asielzoekers kregen status in EU (Foto: ANP)

TT Circuit Assen vraagt Formule 1-licentie aan

Sportmarketeer Chris Woerts is van mening dat het TT Circuit in Assen alles uit de kast moet trekken om de Formule 1 terug naar Nederland te halen. De sport is immers zeer populair in het land, nu 'we' met Max Verstappen een volgens vrijwel alle internationale kenners bijzonder groot talent in huis hebben.

Het bestuur van het circuit, onder leiding van Arjan Bos, heeft bij de Nederlandse autosportbond KNAF dan ook een Formule 1-licentie aangevraagd. Dat deed het Circuit Park Zandvoort eerder ook al en dus lijkt het erop dat beide circuits zich richten op een eventuele terugkeer van de Grand Prix van Nederland. "Als bestuur zijn wij er allemaal zeker van dat we de F1 echt heel graag hier naartoe willen halen", aldus Bos.

Uiteraard betekent een licentie niet gelijk dat de Formule 1 naar Nederland komt, er moet nog flink veel geregeld worden. "Of het nou Assen of Zandvoort wordt, we moeten als land eerst zorgen dat we überhaupt een licentie krijgen", zegt Bos. "Het circuit moet dan ook nog geschikt gemaakt worden, hoewel we in Assen wel bewezen hebben dit soort grote evenementen aan te kunnen", doelt hij vooral op de MotoGP, waar Assen al decennialang als een van de hoogtepunten op de kalender staat.

Niet onbelangrijk is ook de kwestie over wie het allemaal moet gaan betalen. In landen als Azerbeidzjan en Bahrein trekt de regering de benodigde miljoenen wel even uit de hoge hoed, maar dat zal in Nederland niet gebeuren. "Het zal vooral uit het bedrijfsleven moeten komen, waarbij de overheid misschien een kleine bijdrage levert", verwacht Bos. 

Het verdwijnen van Bernie Ecclestone als grote baas van de F1 geeft hem goede moed. Hij koos vaak voor het geld, een strategie waarmee hij de F1 weliswaar uit het slop trok, maar wat er ook voor zorgde dat het voor bepaalde landen moeilijker werd een race vast te houden. Liberty Global zit wat anders in elkaar. "Dat is een contentgedreven organisatie", noemt Woerts het. "In Nederland zijn ze de eigenaar van Ziggo en zij willen ook dat alles er mooit uitziet, met gevulde tribunes. Dankzij Liberty komt Nederland, als racegek land, mogelijk weer in beeld." 

Schrik wakker met Little Nightmares

Bandai Namco Entertainment Europe en Tarsier Studios vieren de release van Little Nightmares door de launchtrailer te onthullen.

Hierin zie je Lady, de heerseres van The Maw, die vanuit haar privévertrekken een groot gevaar vormt voor Six. Kun jij het meisje in de gele regenjas uit haar web redden? En voor de oplettende kijker: FOK! wordt ook nog genoemd!

Little Nightmares is vanaf 28 april zowel digitaal als fysiek verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One en via STEAM en GOG.com voor pc.

Fiscus controleerde te weinig aangiften

De Belastingdienst heeft vorig jaar de norm voor het aantal te controleren aangiften van de inkomstenbelasting niet gehaald. Ook het aantal boekenonderzoeken bleef achter. Dat staat in een rapportage van de fiscus die aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Het aantal behandelde aangiften inkomstenbelasting kwam in 2016 uit op 839.400 op een totaal van 11,7 miljoen aangiften. Dat hadden er minimaal 845.000 moeten zijn. Een jaar eerder werd de norm met meer dan een miljoen behandelde aangiften wel ruimschoots gehaald.

Volgens de fiscus is de nadruk vorig jaar meer komen te liggen op aangiften met een groter risico en belang. Die kosten meer tijd, waardoor de norm uiteindelijk net niet is gehaald.

Dat geldt ook voor de boekenonderzoeken bij bedrijven. Dat hadden er zeker 30.750 moeten zijn, maar de teller bleef in 2016 steken op 27.900. De boekenonderzoeken leverden gemiddeld wel meer op dan een jaar eerder.

Fiscus controleerde te weinig aangiften
Fiscus controleerde te weinig aangiften (Foto: ANP)

Nederlandse uitvinders genomineerd voor prijs

Drie Nederlandse uitvinders zijn genomineerd voor de European Inventor Award 2017. Dat meldt het verantwoordelijke Europees Octrooibureau.

Eén van de kanshebbers is moleculair geneticus Hans Clevers, die met de 'organoïden' op de proppen kwam: gekweekte menselijke mini-organen die gebruikt worden voor het ontwikkelen en testen van medicijnen.

De tweede kanshebber is chemicus Gert-Jan Gruter, die PEF bedacht: plastic gemaakt van suikers uit planten als alternatief voor PET-flessen gebaseerd op fossiele brandstoffen.

Hematoloog Jan van de Boogaart is de derde bolleboos die de onderscheiding in de wacht kan slepen. Hij maakte de eerste geautomatiseerde bloedtest om malaria op te sporen.

De uitvindersprijs van het Europees Octrooibureau wordt 15 juni bekendgemaakt.

Nederlandse uitvinders genomineerd voor prijs
Nederlandse uitvinders genomineerd voor prijs (Foto: ANP)

Boete voor toeriste na bad in Trevi-fontein

Een Duitse toeriste heeft een duik in de beroemde Trevi-fontein in Rome duur moeten betalen. De vrouw nam dinsdag een bad in de topattractie in de Italiaanse hoofdstad en krijgt daarvoor een boete van 450 euro, zei de politie woensdag.

Waarom de ongeveer 60-jarige vrouw besloot een bad te nemen in de Trevi-fontein is onduidelijk. De locatie werd wereldberoemd door het nachtelijk baden in het water van de fontein door Anita Ekberg in de klassieke film La Dolce Vita. Vorige week haalde ook een Spanjaard de krantenkoppen, nadat hij zich naakt had vertoond in de barokke fontein. Met hoge boetes probeert de stad de attractie te beschermen tegen 'zwemmers'.

Boete voor toeriste na bad in Trevi-fontein
Boete voor toeriste na bad in Trevi-fontein (Foto: ANP)

Boksen: uitverkocht Wembley voor Joshua tegen Klitschko

Anthony Joshua verdedigt zaterdag in een volgepakt Wembley-stadion zijn wereldtitel IBF World Heavyweight tegen Wladimir Klitschko. De oud-kampioen uit Oekraïne probeert zijn titels weer terug te krijgen, nadat hij ze in 2015 af moest staan aan de Brit Tyson Fury. Op het spel staan, naast de IBF-titel, ook de WBF Super Championship en IBO Championship, aangezien Fury niet in staat is deze te verdedigen vanwege een slepende drugsverslaving.


Joshua (links) en Klitschko (Foto: Getty images)

Echt populair was Dr. Steelhammer nooit bij de boksfans. Niet zozeer vanwege zijn jarenlange dominantie bij de zwaargewichten, maar vooral door zijn saaie manier van boksen. Een echte puntenvechter die zijn tegenstander het liefst op afstand houdt met zijn lange armen in plaats van direct voor de knock-out te gaan. Klitschko is een meester in het uitputten van zijn tegenstanders, om daarna pas voor de knock-out te gaan.

Maar dat zal veranderen, volgens Klitschko. "Ik heb nu natuurlijk die titels niet meer en op één of andere manier voelt dat als een bevrijding. Ik voel me ontspannender. Voorheen was het vooral spanning om mijn titels niet kwijt te raken, ik was altijd erg verdedigend. Dat is nu heel anders en ik voel me fantastisch," aldus Klitschko in een interview met The Associated Press. "Nu heb ik niets meer om te verdedigen, dus nu ben ik de jager. Joshua heeft de titel en hij is mijn prooi. Ik zal me nu niet inhouden."


Joshua vs Klitschko promo (Bron: Youtube)

De minder ervaren kampioen heeft, ondanks dat hij slechts vier jaar professioneel bokst, een indrukwekkend staat van dienst. Joshua begon in 2013 als professioneel bokser en heeft in de afgelopen vier jaar achttien profpartijen gebokst. Al deze gevechten werden gewonnen door middel van knock-out. AJ heeft nooit meer dan zeven ronden per partij gevochten, sterker nog, hij heeft in totaal niet meer dan 42 ronden gevochten in zijn gehele carrière, het verbluffende equivalent van minder dan vier volledige bokspartijen. Precies een jaar geleden won hij de IBF World Heavyweight, een titel die hij tweemaal heeft verdedigd.

"Klitschko gaat ook knock-out," vertelde de zelfverzekerde Brit tegen het tijdschrift GQ"Ik vermoed op een hele originele en onverwachte manier, waarschijnlijk via een counter ofzo. Het zal niet vroeg in de partij gebeuren, maar ik moet mijn moment uitkiezen. Klitschko is zeer lastig omver te krijgen, want hij is zo enorm ervaren, maar mij gaat het lukken."

In het contract van Joshua is een rematch-clausule opgenomen. Mocht de Brit verliezen, dan kan hij een rematch afdwingen. Klitschko heeft zo'n clausule niet. De winnaar van deze partij zal, na een eventuele rematch, het eerst op moeten nemen tegen de Cubaan Luis Ortiz. Ortiz is kampioen bij de WBA en de winnaar van dat gevecht zal de officiële onbetwiste wereldkampioen boksen worden.

De bokspartij tussen Joshua en Klitschko wordt live uitgezonden door RTL 7. RTL 7 Fight Night begint zaterdagavond om 22:00 uur.

Badmintonners naar achtste finales op EK

De Nederlandse badmintonploeg is op het Europees kampioenschap in Kolding prima begonnen aan de woensdag. Na drie van de zes wedstrijden met Nederlandse inbreng heeft de ploeg nog geen enkele verliespartij te verduren gekregen.

In het mannenenkelspel plaatste Mark Caljouw zich met speels gemak voor de achtste finales. De mondiale nummer 70 had aan minder dan twintig minuten genoeg om zich te ontdoen van de veel lager gerangschikte Cyprioot Nicolaou Elias: 21-5, 21-10.

Jelle Maas en Robin Tabeling hadden in het mannendubbel een half uur nodig om Ben Lane en Sean Vendy terug naar Engeland te sturen: 21-13, 21-14. Iris Tabeling en Cheryl Seinen hadden het in het damesdubbel beduidend moeilijker, maar ook daar zegevierde het Nederlandse duo. Na een uur spelen bogen Clara Nistad en Emma Wengberg uit Zweden het hoofd: 17-21, 21-14, 23-21.

Berghuis wil bij Feyenoord blijven

Steven Berghuis heeft de wens uitgesproken om ook volgend seizoen het shirt van Feyenoord te dragen. De 25-jarige vleugelaanvaller wordt dit seizoen door de Rotterdammers gehuurd van Watford.

Bij de Londense club heeft Berghuis een contract tot medio 2019. Watford nam hem bijna twee jaar geleden voor zo'n 6,5 miljoen euro over van AZ. "Ik wil heel graag volgend seizoen ook voor Feyenoord spelen. Ik hoop dat de clubs eruit kunnen komen", vertelt hij in een korte reactie aan Voetbal International. In zijn eerste jaar in Engeland stond Berghuis slechts één keer in de basis en mocht hij tien keer invallen.

Vanwege zijn gebrek aan speeltijd zag de buitenspeler een huurperiode bij Feyenoord wel zitten. In Rotterdam speelde Berghuis tot nu toe 35 officiële duels (acht goals) en hij maakte eerder deze maand twee belangrijke treffers in het gelijkspel bij PEC Zwolle (2-2).

Paris Saint-Germain langer door met Cavani

Edinson Cavani heeft zijn contract bij Paris Saint-Germain verlengd. De topschutter blijft tot medio 2020 in het Parc des Princes.

De Franse kampioen heeft dat dinsdagavond via de officiële website bekendgemaakt. Cavani had bij PSG een contract dat na volgend seizoen zou aflopen. "Zoals ik altijd heb aangegeven, was het altijd mijn intentie om voor 'Paris', de fans en de andere mensen bij de club te spelen, zodat het één van de grootste clubs ter wereld wordt."

"Ik ben ervan overtuigd dat Paris Saint-Germain de potentie heeft om al haar doelen te bereiken. Samen zullen we de komende seizoenen nóg ambitieuzer zijn", reageerde de Uruguayaan, die in de Franse hoofdstad aan zijn vierde seizoen bezig is.

Cavani kwam in de zomer van 2013 over van Napoli, waar hij in zijn laatste van drie seizoenen topscorer van de Serie A werd. In de Ligue 1 wordt de 30-jarige aanvaller dat waarschijnlijk ook, want hij heeft er al 31 gemaakt, zeven meer dan nummer twee Alexandre Lacazette.

Higgins en Selby stoten door naar halve finales WK snooker

John Higgins en Mark Selby hebben zich op overtuigende wijze weten te plaatsen voor de halve finales van het wereldkampioenschap snooker. Higgins versloeg Kyron Wilson met 13-6 en Selby stuurde Marco Fu met 13-3 naar huis. 

Higgins begon de laatste sessie met 12-5 en pakte twee van de drie frames, die hij nog nodig had. In de halve finale speelt hij tegen Barry Hawkins of Stephen Maguire. Hawkins staat momenteel 5-3 voor. 

Selby gaf een woensdagmiddag tegen Fu een snookervoorstelling weg. Na dinsdagavond stond hij al 6-2 voor. Vandaag legde hij breaks van 132, 139 en 142 op tafel om uiteindelijk de partij met 13-3 te winnen. De titelverdediger speelt in de halve finale tegen Ronnie O'Sullivan of Ding Junhui. De Chinees staat momenteel met 10-6 voor. 

De twee overige kwartfinales worden vandaag afgemaakt. De halve finales staan voor donderdag, vrijdag en zaterdag gepland. Zondag en maandag is het tijd voor de finale. 

Brussel: Hongaarse universiteitswet illegaal

De omstreden Hongaarse universiteitswet is in strijd met Europese wetgeving. De Europese Commissie stelt dat woensdag na een analyse en neemt juridische stappen. Hongarije krijgt een maand om te reageren op de bezwaren.

Door de wet dreigt de gerespecteerde Central European University (CEU) in Boedapest haar deuren te moeten sluiten. De wetgeving is volgens de commissie in strijd met onder meer het recht op onderwijs, academische vrijheid en vrije vestiging.

De Europese Commissie heeft ook bezwaren tegen andere maatregelen van de conservatieve regering van premier Victor Orbán. Het gaat onder meer om de weigering mee te doen aan de verplichte herverdeling van asielzoekers over de EU en het opsluiten van migranten. Ook een wetsvoorstel over de registratie van maatschappelijke organisaties die (deels) vanuit het buitenland worden gefinancierd stuit op kritiek. De "dialoog" over deze onderwerpen met Hongarije wordt voortgezet.

Grote zorgen
Brussel heeft daarnaast grote zorgen over de Hongaarse rechtsstaat en de behandeling van Roma-kinderen. Ook een vragenlijst met de titel 'Stop Brussel' die de Hongaarse regering deze maand verspreidde, is helemaal verkeerd gevallen. Daarin staan volgens de commissie "feitelijke onjuistheden en zeer misleidende claims".

Orbán krijgt later woensdag tijdens een debat in het Europees Parlement de kans om zich te verdedigen. Vicevoorzitter Frans Timmermans van de commissie, verantwoordelijk voor grondrechten, is daar ook bij. Dan wordt de formele reactie van de Europese Commissie op de enquête gepubliceerd.

Brussel: Hongaarse universiteitswet illegaal
Brussel: Hongaarse universiteitswet illegaal (Foto: ANP)

Procedure opheffing immuniteit Le Pen start

Tegen de Franse presidentskandidaat Marine Le Pen begint woensdag een procedure voor opheffing van haar immuniteit als lid van het Europees Parlement. Daar heeft de Franse justitie om gevraagd in verband met vermeend misbruik van Europees geld.

Le Pen zou medewerkers van het Front National met EU-geld hebben betaald terwijl ze niet voor het EU-parlement maar het partijbureau werkten. In verband met de kwestie wordt Le Pen sinds februari al door het parlement gekort op haar maandsalaris en vergoedingen.

De immuniteitsvraag wordt door voorzitter Antonio Tajani in handen gelegd van de juridische commissie van het parlement. De commissie moet beoordelen of er daadwerkelijk grond is voor strafrechtelijke vervolging en dat het aanpakken van Le Pen niet is ingegeven door politieke motieven. Le Pen krijgt de kans zich in die commissie te verweren. Het parlement moet stemmen over opheffing van immuniteit.

Naar verwachting zal de zaak niet rond zijn voor de parlementaire verkiezingen in Frankrijk op 11 juni. Op 7 mei wordt bekend of Marine Le Pen of Emmanuel Macron de nieuwe Franse president is.

Procedure opheffing immuniteit Le Pen start
Procedure opheffing immuniteit Le Pen start (Foto: ANP)

Russische vicepremier: "Zelfs in koffie zouden ze steroÔden vinden"

De Russische vicepremier Vitaly Mutko, tot vorig jaar acht jaar lang sportminister van het land, heeft weer eens van zich doen spreken. Sinds vorig jaar begonnen werd met uitgebreide hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen van 2008 en 2012 werden tientallen sporters, vooral Russen, betrapt. 

Een zeer groot deel van hen werd gepakt op de steroïde Oral Turinabol, wat vooral bekend stond als verantwoordelijk middel voor de hoogtijdagen van de Oost-Duitse vrouwensport. Volgens Mutko is het allemaal maar onzin en is de test niet te vertrouwen. De test is namelijk ontwikkeld door Grigory Rodchenkov, de voormalig baas van het antidopinglaboratorium in Moskou.

Rodchenkov is een spil in het hele Russische staatsdopingschandaal en speelde een grote rol in het verdoezelen van positieve tests en het bedenken van nieuwe dopingcocktails. In 2015 kwam hij naar buiten met zijn verhaal en vluchtte hij naar de Verenigde Staten, waar hij sindsdien wereldantidopingautoriteit WADA helpt in het onderzoek rondom de Russische staatsdoping.

"De meeste positieve resultaten komen na een test die door Rodchenkov is ontwikkeld", aldus Mutko tegenover het Russische TASS. "De nieuwe turinaboltest is een uitvinding van hem en een aantal atleten is bezig met een rechtszaak tegen het gebruik van zijn methode. Bepaalde experts zijn van mening dat zijn zogenaamde test zelfs turinabol zou vinden in een simpel kopje koffie", foetert Mutko, zelf naar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook tot over zijn oren betrokken bij het nationale staatsdopingprogramma. 

WADA reageerde gepast: "We hebben in de loop der tijd de urine van honderdduizenden koffiedrinkers getest en nooit kwamen we ook maar de kleinste hoeveelheid turinabol tegen. Het is een synthetische anabole steroïde, gemaakt door een farmaceutisch bedrijf, en we zijn niet bekend met enige natuurlijke vorm van turinabol." 

Gelijk ruzie over plan vaderschapsverlof

De Europese vakbondsorganisaties, waaronder de FNV, juichen het uitgelekte wetsvoorstel uit Brussel toe om vaders recht op tien dagen betaald 'kraamverlof' te geven. De werkgevers zijn daarentegen woedend over het initiatief van de Europese Commissie om het vaderschapsverlof te verbeteren.

FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier: "Wij vinden dat het nieuwe kabinet deze norm bij de formatie moet meenemen. Nederland bungelt nu ongeveer onderaan in Europa met vaderschapsverlof." Nu heeft een werknemer in Nederland na de bevalling van zijn of haar partner recht op twee dagen betaald vaderschaps- of partnerverlof. Demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) twitterde als reactie: "VVD vindt 5 dagen verlof te veel, Europa wil naar 10 en van mij mogen het er nog meer worden."

Ook het ouderschapsverlof wil Brussel uitbreiden. In het pakket aanbevelingen dat EU-commissaris Marianne Thyssen woensdag presenteert is sprake van vier maanden voor kinderen tot twaalf jaar. Nu heeft een werknemer in Nederland recht op drie betaalde dagen.

Goede doelstelling
Met de maatregelen hoopt de Europese Commissie de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt versterken. Werkgeversorganisatie BusinessEurope vindt dat een goede doelstelling, maar de verkeerde aanpak". "De mensen willen meer banen en welvaart, niet ondoordachte wetgeving die het scheppen van arbeidsplaatsen ondermijnt." Ook is de koepelorganisatie boos dat niet eerst met de sociale partners is gesproken.

Naar verwachting zal de voorgestelde richtlijn die "de balans tussen werk en privéleven" moet verbeteren op verzet stuiten in veel lidstaten. De aanbevelingen zijn onderdeel van een breder plan om de EU socialer te maken.

Gelijk ruzie over plan vaderschapsverlof
Gelijk ruzie over plan vaderschapsverlof (Foto: ANP)

'Turkije niet in EU met nieuwe grondwet'

Turkije kan geen lid worden van de Europese Unie als het land de in een referendum goedgekeurde grondwetswijzigingen doorvoert. De EU-leiders moeten de toetredingsonderhandelingen officieel opschorten zodra de nieuwe grondwet, waardoor president Erdogan veel meer macht krijgt, van kracht wordt.

Dat stelt EU-parlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA). Zij presenteert woensdag haar jaarlijkse rapport over Turkije.

Het heeft volgens haar "geen nut" meer verder te praten met de Turkse regering over integratie in de EU. Piri waarschuwt wel dat de miljoenen Turken die de Europese waarden wel delen niet moeten worden afgeserveerd. ,,De 600 miljoen euro per jaar die vrijkomt als de onderhandelingen worden opgeschort, moet worden ingezet om daaraan invulling te geven."

Couppoging
Het parlement riep eerder al op de gesprekken tijdelijk te staken vanwege de repressie na de couppoging van afgelopen zomer.

De Europese Commissie riep bij monde van commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) maandag op de relatie met Turkije anders vorm te geven. Hij pleitte voor uitbreiding van de al bestaande douane-unie met Turkije. Piri steunt die benadering in haar rapport, dat naar verwachting wordt overgenomen door het parlement.

Opschorten
De EU-lidstaten zijn vooralsnog niet voor het opschorten van de toetredingsgesprekken. Tot nu toe pleitte alleen Oostenrijk daarvoor. Overigens liggen die in de praktijk al een tijd stil.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen vrijdag en zaterdag informeel bijeen op Malta, onder meer om deze kwestie te bespreken. Zij gaven eerder wel aan dat Turkije zijn perspectief op lidmaatschap zou verliezen als Erdogan werk maakt van de herinvoering van de doodstraf.

'Turkije niet in EU met nieuwe grondwet'
'Turkije niet in EU met nieuwe grondwet' (Foto: ANP)

Belotti: "Ik ben geen §100 miljoen waard"

Volgens de Italiaanse Serie A-club Torino gaat een vertrek van Andrea Belotti gepaard met €100 miljoen euro, maar de aanvaller zelf vindt dit te gortig.

De aanvaller van Torino wist dit seizoen 25 keer het net te vinden in de Serie A en is momenteel topscorer van de Italiaanse competitie. Hierdoor vraagt Torino de hoofdprijs voor Belotti. De club wil een bedrag van ongeveer €100 miljoen voor hem vangen, maar hier is de Italiaan het niet mee eens.

"Ik geloof niet dat ik zoveel geld waard ben", vertelde de 23-jarige Belotti in gesprek met Tiki Taka. "Maar ik weet dat de transferbedragen en de waardes van spelers de afgelopen jaren door het dak zijn geschoten." Belotti strijdt met Edin Dzeko, Gonzalo Higuain en Mauro Icardi om topscorer van Italië te worden. De aanvaller van Torino hoopt dat hij de concurrentie voor kan blijven.

"Het is lastig met Dzeko en Icardi. Zij zijn spelers die zomaar twee of drie keer per wedstrijd kunnen scoren", zo noemt Belotti iets wat hij dit seizoen zelf al respectievelijk vier en twee keer heeft gedaan. Dzeko schoot er in zes wedstrijden twee in, maar scoorde nog geen hattrick, terwijl Icardi naast twee hattricks eveneens zes keer tweemaal het doel wist te vinden in de Serie A.

NPO zendt Chriet Titulaer-marathon uit

De publieke omroep herhaalt zaterdag naar aanleiding van het overlijden van Chriet Titulaer twee afleveringen van Wondere wereld op het themakanaal NPO Best. Daarna is een uitzending van Win de wondere wereld te zien. Dat heeft de NPO woensdag bekendgemaakt. Komende zomer worden meer afleveringen van Wondere wereld herhaald.

Sterrenkundige, wetenschapper en tv-persoonlijkheid Chriet Titulaer overleed afgelopen weekeinde op 73-jarige leeftijd.

NPO zendt Chriet Titulaer-marathon uit
NPO zendt Chriet Titulaer-marathon uit (Foto: BuzzE)

Bijstand verdient 750 euro meer dan minimumloon

Alleenstaande ouders zijn financieel gezien een stuk beter af in de Bijstand dan met een baan. Dat heeft het Amsterdamse VVD-raadslid Marianne Poot berekend. Het verschil loopt op tot honderden euro's.

'Werken moet lonen' is een belangrijk credo voor de VVD, zowel landelijk als op lokaal niveau. De ruimhartigheid van sommige sociale regelingen zal ongetwijfeld tot botsingen aan de formatietafel leiden tussen Rutte en Klaver, maar Poot neemt daar alvast een voorschot op. Ze had eerder aan de verantwoordelijke wethouder Arjan Vliegenthart (van de SP) gevraagd om dat te doen, maar daar kwam geen reactie op.

Een bijstandsmoeder met twee kinderen krijgt aan bijstand, kinderbijslag, huur- en zorgtoeslag in totaal €1983,79 van de overheid. Daarnaast komt nog voor 2640 euro aan Amsterdamse cadeautjes: bijzondere bijstand, een gratis laptop, gratis ID-kaart, twee scholierenvergoedingen en de vrijstelling van de gemeentelijke belastingen zijn samen nog goed voor ongeveer 220 euro per maand. Met een voltijds baan tegen het minimumloon ontvang je slechts 1551 euro.

Een klein detail dat mevrouw Poot vergeten is en de Telegraaf uiteraard ook niet zinvol vindt om te benoemen: ook met het minimumloon heb je recht op huur- en zorgtoeslag, en kinderbijslag en kindgebonden budget krijg je zelfs als je een miljoen per jaar verdient. Maar het punt dat het verschil tussen uitkering en werk veel te klein is, kan niet vaak genoeg gemaakt worden.

Staat mag doorgaan met subsidie op downtest

De prijs voor de downtest voor zwangere vrouwen gaat niet omhoog. De overheid mag doorgaan met de subsidie op deze NIP-test, zo heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Een bedrijf uit België had geëist dat de subsidie werd gestaakt vanwege ongeoorloofde staatssteun. Maar de voorzieningenrechter in Den Haag heeft dat woensdag afgewezen.

Sinds begin april mogen de acht academische ziekenhuizen de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) afnemen bij alle zwangeren die dat willen. Deze bloedtest brengt onder meer het syndroom van Down aan het licht. Door een subsidie van jaarlijks 26 miljoen euro betalen ze daarvoor een eigen bijdrage van 175 euro.

Het Belgische laboratorium Gendia, een belangrijke maker van NIPT, verdiende de afgelopen jaren goed aan Nederlandse vrouwen die hier niet in aanmerking kwamen voor de test. Gendia vreest nu uit de markt te worden geprijsd.

Volgens de rechter is staatssteun in dit geval toelaatbaar, omdat er sprake is van een dienst van algemeen economisch belang.

Staat mag doorgaan met subsidie op downtest
Staat mag doorgaan met subsidie op downtest (Foto: ANP)

VVD-ministers wachten uitleg Keizer af

De bewindslieden van de VVD wachten af wat de uitleg is van de in opspraak geraakte VVD-voorzitter Henry Keizer. Dat hebben ze woensdag geantwoord op vragen over de kwestie. Volgens journalisten van Follow the Money heeft Keizer niet integer gehandeld bij een zakendeal.

"Het lijkt mij heel goed om eerst eens naar Keizer te luisteren, voor daar commentaar op te leveren", zegt minister Henk Kamp (Economische Zaken). Ook op de vraag of de integriteitscommissie van de VVD een onderzoek moet instellen, antwoordt Kamp dat er wat hem betreft eerst meer informatie op tafel moet komen. "Ik heb veel vertrouwen in de heer Keizer", wil Kamp wel kwijt.

Ook de demissionaire VVD-ministers Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu), Edith Schippers (Volksgezondheid) en Jeanine Hennis (Defensie) vinden dat de partijvoorzitter eerst zelf zijn verhaal moet doen. "Voor mij is van belang dat de heer Keizer zelf reageert, en dat gaat hij doen", aldus Hennis.

Keizer en zijn zakenpartners zouden een schijntje hebben betaald voor het uitvaartbedrijf De Facultatieve. De partijvoorzitter zelf ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Hij wil vrijdag uitleg over de deal geven tegenover een aantal journalisten.

VVD-ministers wachten uitleg Keizer af
VVD-ministers wachten uitleg Keizer af (Foto: ANP)

Koster (36) en Hoogendijk (31) bergen voetbalschoenen op

Voetbalsters Anouk Hoogendijk en Daphne Koster bergen na dit seizoen hun voetbalschoenen op, zo laten de twee speelsters van Ajax woensdag op de website van de club.

De 31-jarige Hoogendijk en 36-jarige Koster speelden sinds 2012 bij Ajax, dat toen begon met vrouwenvoetbal. Hoogendijk kwam in de tussentijd voor Arsenal uit, maar keerde later terug in Amsterdam. Beide speelsters waren al gestopt als international. "Voor sommigen komt het misschien als een verrassing, maar ik voel gewoon aan alles dat dit vooral een heel mooi moment is om te stoppen", zegt Hoogendijk, die een kleine drie weken terug werd benoemd tot bondsridder van de KNVB.

Voor Koster was de keuze moeilijker. "Uiteindelijk heeft het puur met gevoel te maken. Het is ook zo dat ik wel voor de volle 100 procent voor iets wil gaan", zegt Koster. "Een bijrol zie ik niet zitten. Bovendien is het ook gewoon mooi geweest. Ik heb alles gedaan in mijn carrière en heb niet meer één doel waar ik naartoe werk."

Koster en Hoogendijk vieren een treffer tijdens een oefenwedstrijd in Zweden. (PRO SHOTS/Bildbyran)
Koster en Hoogendijk vieren een treffer tijdens een oefenwedstrijd in Zweden. (PRO SHOTS/Bildbyran)

Hoogendijk en Koster waren jarenlang twee boegbeelden van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Hoogendijk speelde 103 interlands voor Oranje en Koster mocht Nederland 139 keer vertegenwoordigen. Het hoogtepunt van beide spelers was de halve finale op het EK in 2009. Nederland plaatste zich voor het eerst voor een eindtoernooi en bereikte direct de laatste vier. In de halve finale bleek Engeland toen te sterk. In 2014 kwalificeerde Oranje zich voor het eerst voor het WK, maar Koster was daar niet bij omdat ze dat jaar moeder werd van een dochter. Hoogendijk werd wel geselecteerd voor het WK, maar kwam geen minuut in actie. 

Koster en Hoogendijk hopen hun loopbaan af te sluiten met de landstitel. Ajax staat met dertig punten bovenaan in de kampioenspoule. FC Twente volgt met 25 punten, PSV en ADO Den Haag hebben twintig punten verzameld. Vrijdag zal Ajax het thuis opnemen tegen PSV.

Mediaspeler x9 in strijd met auteursrecht

De verkoop van een mediaspeler waarmee mensen op hun tv gratis films kunnen streamen, kan een inbreuk op het auteursrecht vormen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag geoordeeld.

"De koper van een dergelijke speler krijgt opzettelijk en welbewust, gratis en zonder toestemming toegang tot een aanbod van beschermde werken", aldus de rechters.

Auteursrechtenorganisatie Stichting Brein had de website filmspeler.nl voor de rechter gesleept, omdat de apparaten die daar werden aangeboden illegaal zouden zijn. Via software op de speler, die in veel Nederlandse huiskamers staat, kunnen consumenten op hun tv bijvoorbeeld sportwedstrijden en films kijken die van internet worden 'geplukt'.

Illegaal
De rechtbank Midden-Nederland had het hof in Luxemburg gevraagd of dit in strijd is met het auteursrecht. Dat oordeelt dat het illegaal is om films en andere producties die auteursrechtelijk zijn beschermd via zo'n speler te tonen.

Het is nu aan de rechtbank Midden-Nederland om een oordeel te vellen in de rechtszaak.

Mediaspeler in strijd met auteursrecht
Mediaspeler in strijd met auteursrecht (Foto: ANP)

Suzuki-testrijder Tsuda vervangt geblesseerde Rins in GP's

MotoGP-coureur Alex Rins zal in de komende races vervangen worden door Takuya Tsuda. De Spanjaard debuteert dit jaar bij Suzuki in de koningsklasse van de motorsport, maar dat gaat nog niet helemaal soepel. 

Na een knappe negende plek in de openingsrace in Qatar ging hij tijdens een potje motorcrossen in Andorra hard onderuit. Daarbij liep hij een enkelblessure op, waardoor hij tijdens de race in Argentinië halverwege op moest geven. Afgelopen weekend ging hij tijdens de trainingen in Austin ook nog eens tegen de vlakte, waarbij hij zijn linkerpols brak.

Rins zal zes tot acht weken moeten herstellen en mist daardoor sowieso de races in Spanje en Frankrijk, maar mogelijk ook die in Italië en Catalonië. Sinds Suzuki's comeback in de MotoGP in 2015 is Tsuda de testrijder, maar de Japanner zal over een kleine twee weken dan ook echt zijn debuut maken in een Grand Prix. De 31-jarige Tsuda racet voornamelijk in het Japans Superbike-kampioenschap, waar hij vorig jaar als tweede eindigde. Voor de 8 Uur van Suzuka reed hij een Suzuki in 2014 naar de poleposition. 

'Waarschuwingsschot Binnenhof was rechtmatig'

De militair die begin dit jaar bij het Haagse Binnenhof zijn dienstwapen heeft gebruikt, wordt niet vervolgd. Hij handelde rechtmatig. Dat concludeert het Openbaar Ministerie Oost-Nederland na een onderzoek door de Rijksrecherche.

De militair van de Koninklijke Marechaussee (KMar) loste op 5 januari een waarschuwingsschot nadat een man met een rugtas om zich verdacht gedroeg bij de hoofdingang van het Tweede Kamergebouw aan het Plein. Hij zei dat hij een bom bij zich had, riep direct daarna dat het een geintje was, maar bleef zich wel verdacht gedragen. De KMar vroeg de man zijn kleding uit te trekken, zodat ze konden controleren of hij inderdaad geen explosief droeg.

De man werkte hier aanvankelijk aan mee, maar even later volgde hij de bevelen niet meer op en begon te dreigen. Op het moment dat hij naar de militairen liep, heeft één van hen een waarschuwingsschot gelost op de straat. De man is mogelijk door een afketsende kogel geraakt, maar dat is niet duidelijk geworden. Hij bleek geen bom bij zich te hebben.

Ernstige dreiging
Uit het onderzoek blijkt dat de medewerker van de KMar mocht veronderstellen dat hij zichzelf en anderen moest beschermen. "De man heeft een ernstige dreiging veroorzaakt, door te spreken over een explosief, bevelen van de KMar niet meer op te volgen en op de medewerkers af te lopen, terwijl hij onder schot werd gehouden. Het waarschuwingsschot is als uiterste middel ingezet."

Bij incidenten waar een medewerker van de bij KMar betrokken is, doet de Rijksrechercheonderzoek onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland.

'Waarschuwingsschot Binnenhof was rechtmatig'
'Waarschuwingsschot Binnenhof was rechtmatig' (Foto: ANP)

Arrestaties voor aanslagen Parijs in 2015

De politie heeft sinds maandag tien mensen gearresteerd in het onderzoek naar de aanslagen in januari 2015 op het satirische blad Charlie Hebdo en een supermarkt in Parijs. Het gaat om mensen die worden verdacht van het leveren van wapens. De arrestaties werden gedaan in Frankrijk en België, aldus Franse media woensdag.

Op 7 januari 2015 drongen de broers Cherif en Saïd Kouachi binnen tijdens een redactievergadering van Charlie Hebdo en schoten twaalf mensen dood. In een joodse supermarkt werden enkele dagen later vier mensen vermoord door Amedy Coulibaly. De drie daders vonden ook de dood.

De tien gepakte verdachten zouden wapens hebben verkocht aan Coulibaly.

Arrestaties voor aanslagen Parijs in 2015
Arrestaties voor aanslagen Parijs in 2015 (Foto: ANP)

Frankrijk bewijst: SyriŽ achter gifgasaanval

Frankrijk heeft bewijs dat de Syrische regering achter de aanval met gifgas zit op de plaats Khan Sheikhoun op 4 april. In een rapport staat dat de Franse geheime dienst monsters heeft die uitwijzen dat het om het zenuwgas sarin ging dat in Syrië is gemaakt.

Verder hebben volgens de Franse geheime dienst Sukoi-straaljagers van de Syrische luchtmacht op 4 april zes keer aanvallen uitgevoerd op de plaats in het noorden van Syrië. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault gaf woensdag informatie uit het rapport vrij.

Door de gifgasaanval kwamen meer dan tachtig mensen om het leven.

Frankrijk bewijst: Syrië achter gifgasaanval
Frankrijk bewijst: Syrië achter gifgasaanval (Foto: ANP)

OpenLara is Tomb Raider in de browser

Heb je geen reet te doen op je werk maar wel toegang tot een internetbrowser? Dan kun je nu de old-school Tomb Raider uit 1996 aanslingeren.

Na een poging om de originele broncode van Eidos' Tomb Raider in handen te krijgen, besloot modder XProger om de game-engine 'from scratch' opnieuw op te bouwen als onderdeel van een browser-gebaseerd project. De game draait prima in de browser of je nu op een game-pc of op een aardappel speelt. Er is zelfs smartphone-integratie met speciale touch-controls, zodat je ook tijdens het kakken met Lara aan de slag kan.

Klik hier om er meteen op los te schieten.

Turkije pakt honderden aanhangers GŁlen op

Turkije heeft woensdag 803 mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep vorig jaar.

De actie richtte zich vooral op de Turkse politie en de meeste gearresteerden zijn dan ook politieagenten. Tegen zo'n duizend vermeende aanhangers van de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen was een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Turkije ziet de in de Verenigde Staten wonende Gülen als het brein achter de couppoging in juli 2016. Ankara wil dat de VS Gülen uitlevert aan Turkije.

Turkije pakt honderden aanhangers Gülen op
Turkije pakt honderden aanhangers Gülen op (Foto: ANP)

Bijna clash tussen Amerikaans en Iraans schip

Een Amerikaans marineschip heeft maandag in de Perzische Golf waarschuwingssignalen gestuurd richting een Iraanse oorlogsbodem. Dat heeft een medewerker van de Amerikaanse marine woensdag tegen verscheidene Amerikaanse media gezegd.

Het Iraanse oorlogschip, met de wapens paraat, naderde de Amerikaanse USS Mahan tot 900 meter, waarop de Amerikanen lichtsignalen uitzonden en een vuurpijl richting het Iraanse schip stuurde. Het Amerikaanse schip veranderde van koers om een botsing te voorkomen.

Het is de tweede keer dat de USS Mahan verwikkeld is in een incident met een Iraans schip. In januari vuurde het vaartuig waarschuwingsschoten af in de straat van Hormuz.

Bijna clash tussen Amerikaans en Iraans schip
Bijna clash tussen Amerikaans en Iraans schip (Foto: ANP)

China presenteert zelfgemaakt vliegdekschip

China heeft woensdag het eerste vliegdekschip gepresenteerd dat het zelf heeft gebouwd. Het vaartuig zal naar verwachting in 2020 in gebruik worden genomen.

Het schip zal opereren naast het enige andere vliegdekschip dat het land heeft, een tweedehands vaartuig afkomstig uit Oekraïne. Staatsmedia meldden dat het vliegdekschip vanuit het dok te water was gelaten. Op foto's was het vaartuig te zien met onder andere feestelijke rode vlaggen op de rand van het dek. Het schip heeft nog geen naam.

De oorlogsbodem zal worden uitgerust met straaljagers van het type Shenyang J-15. Volgens militaire waarnemers is het schip van mindere kwaliteit dan de tien vliegdekschepen die de marine van Verenigde Staten heeft.

China presenteert zelfgemaakt vliegdekschip
China presenteert zelfgemaakt vliegdekschip (Foto: ANP)

Politie houdt 16-jarige snelheidsduivel aan

De politie heeft een zestienjarige jongen uit Tilburg aangehouden voor gevaarlijk rijgedrag. De jongen heeft nog geen rijbewijs en reed dinsdagavond veel te hard in een bestelbus door Tilburg.

Op een weg waar niet harder dan 50 kilometer per uur mag worden gereden, haalde de bestelbus volgens schattingen van de politie ongeveer 130 kilometer per uur. Toen agenten de automobilist daarop wilden aanspreken, negeerde die het stopteken van de politie. Kort daarna zette de jonge bestuurder de wagen aan de kant en zette hij het op een lopen. Een van de agenten was sneller en vatte hem in de kraag.

Politie houdt 16-jarige snelheidsduivel aan
Politie houdt 16-jarige snelheidsduivel aan (Foto: ANP)

Tennisster Eraydin stunt voor eigen publiek en heeft het niet door

Geen wereldschokkend moment, maar toch een opvallend beeld tijdens de eerste ronde van het WTA-toernooi in Istanbul. De 22-jarige Turkse Basak Eraydin had zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi geplaatst, na Istanbul 2010 en Hong Kong 2016 pas haar derde optreden ooit op een hoofdtoernooi op WTA-niveau.

De mondiale nummer 257 speelde tegen de 29-jarige Bulgaarse Tsvetana Pironkova, die nooit een echte uitschieter heeft gekend, maar al wel twaalf jaar lang nagenoeg elke week ruim in de top-100 van de wereld staat. Eraydin speelde uitermate goed en na ruim anderhalf uur stond er zelfs een overtuigende en voor de Turkse unieke zege op het scorebord: 6-2, 6-4.

Toch had de op dit niveau onervaren speelster het niet helemaal door. Ze draaide zich om om opnieuw te serveren, vroeg nog even om een handdoek en stond klaar om verder te gaan, tot ze zich omdraaide en Pironkova bij het net zag staan: de wedstrijd was immers afgelopen en dus had de Bulgaarse weinig reden om langer op de baan te blijven. Eraydin besefte zich plotseling dat ze gewonnen had en de verwarring kon plaatsmaken voor blijdschap.

'Mexico doet gooi naar MotoGP-race'

Het Autodromo Hermanos Rodriguez gaat een poging doen om de Mexicaanse Grand Prix in de MotoGP binnen te halen. Het circuit in Mexico-Stad werd in de afgelopen jaren stevig verbouwd, waarna de Formule 1 er in 2015 terugkeerde. Ook het World Endurance Championship en de Formule E bezoekt het Mexicaanse circuit.

De aan het circuit gelieerde CIE Group had al races met motoren op het oog tijdens de verbouwing, waarbij zowel naar de MotoGP als de World Superbikes gekeken werd. Voor de MotoGP is met betrekking tot de veiligheid een A-licentie van motorsportbond FIM nodig, voor de World Superbikes is een B-licentie voldoende. 

De voorzitter van de veiligheidscommissie van de FIM, Franco Uncini, nam maandag een kijkje in Mexico, daags na de in Texas verreden Amerikaanse Grand Prix. Eventuele veranderingen aan het circuit, ook vanuit veiligheidsoogpunt, moeten wel door het lokale stadsbestuur goedgekeurd worden, aangezien het circuit binnen de stadsgrenzen valt. 

Carmelo Ezpeleta, de grote baas van MotoGP-organisator Dorna, liet eerder weten dat de kalender 'nooit' meer dan twintig races zal kennen. Volgend jaar staan er al negentien op het programma als de geplande toevoeging van Thailand doorgang vindt, waardoor er nog één plek beschikbaar is. Naast Mexico zouden ook Finland en Kazakhstan op een MotoGP-race azen. 

Ten Cate bedankt voor Oranje en blijft in de woestijn

Henk ten Cate wordt niet de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. De trainer van Al-Jazira heeft bedankt voor de eer. "De baan is mij maandagavond toegezegd. Maar uiteindelijk heb ik besloten dat niet te doen", reageert Ten Cate tegenover De Telegraaf.

KNVB-directeur Hans van Breukelen, met wie Ten Cate zaterdag acht uur sprak, ging vol voor Ten Cate als bondscoach. Laatstgenoemde voelde binnen de KNVB echter te weinig rugdekking.

Naar verluidt heeft de tijdelijk hoogste KNVB-baas Jean-Paul Decossaux zijn veto uitgesproken. Laatstgenoemde zou de aanstelling van de omstreden Fenerbahce-trainer Dick Advocaat door willen drukken. "Als je zo'n verantwoordelijke baan aanneemt, voor mij de meest eervolle in het Nederlandse voetbal, is het essentieel dat de hele organisatie daar achter staat, anders wordt het geen succes", aldus Ten Cate.

Na het afhaken van Ten Cate lijkt de weg vrij voor Advocaat, met wie Van Breukelen ook al om de tafel zat. Advocaat was al tweemaal eerder bondscoach van het Nederlands elftal, was vorig jaar kortstondig assistent van Danny Blind, maar liet Oranje vallen toen een aanbieding van Fener op de deurmat viel. Van Breukelen liet dinsdag weten dat hij aan het eind van de week kan vertellen wie de opvolger van de in maart ontslagen Blind wordt.

"Ik geloof heilig dat Oranje voldoende kwaliteit heeft zich te kwalificeren voor het WK in Rusland", laat Ten Cate. "Verder heb ik alleen maar waardering voor alle echte voetbalexperts die mijn kandidatuur steunden en voor Hans van Breukelen die voor mij zijn nek heeft uitgestoken. Ik wens hem veel succes in zijn zoektocht naar een nieuwe bondscoach en hoop dat het Oranje heel erg goed gaat."

Henk ten Cate bedankt voor Oranje. (PRO SHOTS/Willem Vernes)
Henk ten Cate bedankt voor Oranje. (PRO SHOTS/Willem Vernes)

Belgische herten dood door overdosis xtc

Drie herten in een dierenpark De Brielmeersen in het Belgische Deinze zijn mogelijk bezweken aan een overdosis xtc. Volgens Belgische media heeft iemand de drugs aan de dieren gevoerd of tijdens een vlucht in paniek over het hek gegooid.

Enkele weken geleden begon een bok in de kudde zich agressief te gedragen tegen de andere dieren en de oppassers. De dierentuin had daar geen verklaring voor. Toen kort daarna drie hindes in het Oost-Vlaamse dierenpark overleden werd aanvankelijk gedacht dat de bok de dieren had gedood. De dierentuin besloot het dier daarna te laten inslapen.

Autopsie op een van de overleden herten wees daarna op een andere oorzaak. Het dier bleek een grote hoeveelheid xtc in het bloed te hebben. Het park denkt nu dat de vrouwtjes zijn bezweken aan de drugs en dat de grotere bok er agressief van werd.

Belgische herten dood door overdosis xtc
Belgische herten dood door overdosis xtc (Foto: ANP)

101-jarige raast naar wereldrecord op 100 meter

De atletiek is weer een wereldrecord rijker, op de 100 meter zelfs. Nee, het is niet de tijd van Usain Bolt die eraan moest geloven, maar op de World Masters Games in het Nieuw-Zeelandse Auckland zorgde de Indiase Man Kaur toch voor een prestatie van formaat.

Mevrouw Kaur is namelijk al 101 jaar oud, maar was de absolute topfavoriet voor het goud op de 100 meter in de klasse boven 100 jaar. Op zich niet verwonderlijk, aangezien de krasse tante ook de enige deelneemster was die oud genoeg was om in die klasse geplaatst te worden. 

Het Wonder van Chandigarh moest voor de start een medische keuring ondergaan, maar daarna mocht ze los. Het startschot klonk, de razende oma keek nog eens om zich heen en knalde uit de startblokken. Als een dolle raasde ze over de baan en voor men er goed en wel erg in had was Kaur de finish al gepasseerd. De klok gaf een tijd aan van 1:14,56 minuten, terwijl ze zelfs een stevige tegenwind had van 2,1 meter per seconde. Reden genoeg voor een dansje, want ook dat kan de Indiase natuurlijk nog.

Kaur haalde bijna drie seconden van het vorig jaar door de Amerikaanse Ida Keeling gelopen wereldrecord voor 100+'ers. Keeling viert komende maand haar 102e verjaardag, maar of een comeback er voor haar inzit is nog maar de vraag, ze wordt er immers ook niet bepaald jonger op. De rappe Indiase ziet nog ruimte voor verbetering, vooral omdat ze nog niet zo ervaren is: ze begon pas op haar 93e met atletiek. 

Overigens zou het goed kunnen dat Kaur's record er ook nog eens aan zal gaan. Het wereldrecord voor dames boven 95 jaar staat op naam van een in 1915 geboren Japanse, Katsuko Iwaki, die in 2010 naar een formidabele tijd van 35,48 seconden snelde. Dat ze inmiddels 101 of 102 jaar oud zal zijn, maar nog niet in de klasse boven 100 jaar is gesignaleerd baart uw redacteur echter enige zorgen over haar gezondheid. 

Paul Verhoeven maakt film over lesbische non

De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven is van plan volgend jaar in Frankrijk een nieuwe film te gaan draaien. Blessed Virgin, zoals de voorlopige titel luidt, wordt een bewerking van het boek Immodest Acts van schrijfster Judith C. Brown. Dat melden buitenlandse media woensdag op basis van een aankondiging voor de markt van het Festival van Cannes dat eind mei plaatsvindt.

Het boek vertelt over het leven van de lesbische non Benedetta Carlini, die in de renaissance leefde in een klooster in Italië. Brown baseerde haar roman, die ze in de jaren tachtig publiceerde, op onderzoek in de archieven van Florence.

De Belgische actrice Virginie Efira moet de hoofdrol gaan spelen. De scenarist van Blessed Virgin is Gerard Soeteman, met wie Verhoeven in Nederland eerder onder meer de succesvolle films Soldaat van Oranje, Turks Fruit en Zwartboek maakte.

Elle
Voor het project werkt Verhoeven weer samen met productiemaatschappij SBS Productions, met wie hij eerder ook de thriller Elle maakte. Zijn eerste film in tien jaar tijd werd geselecteerd voor de competitie van Cannes en won tientallen prijzen, waaronder twee Golden Globes.

De Nederlandse regisseur (78) bereidt verder een Franse oorlogsfilm voor over verzetsman Jean Moulin en de Duitse Gestapo-chef Klaus Barbie en onthulde eerder ook plannen te hebben voor een nieuwe Nederlandse televisieserie.

Ook hoopt Verhoeven ooit nog een film over het leven van Jezus te kunnen maken. Het is niet duidelijk wat de status van deze projecten is.

Paul Verhoeven maakt film over lesbische non
Paul Verhoeven maakt film over lesbische non (Foto: BuzzE)

Politie Thailand in actie na moord op Facebook

De Thaise politie gaat kijken of ze sneller "ongepaste online-content" van het internet kan halen. De politie in Thailand zei dit woensdag, nadat een Thaise man videobeelden op Facebook had gezet waarop te zien was hoe hij zijn elf maanden oude dochter om het leven brengt. De vader werd later levenloos gevonden naast het lijk van zijn dochter.

De beelden hebben ongeveer 24 uur op het sociale netwerk gestaan voordat ze werden opgemerkt en verwijderd, meldde de politie dinsdag. Op de beelden was te zien hoe Wuttisan Wongtalay een touw om de nek van zijn dochter doet en haar vervolgens wurgt. Daarna gooit hij het levenloze lichaampje vanaf de bovenste verdieping van een verlaten gebouw in de stad Phuket.

Eerder deze maand was op Facebook een live-video te zien hoe in het Amerikaanse Cleveland een man een willekeurige moord pleegt op 74-jarige man. Topman Mark Zuckerberg van Facebook verklaarde na het incident in Cleveland dat Facebook "alles blijft doen om te voorkomen dat dit soort tragedies gebeuren".

Politie Thailand in actie na moord op Facebook
Politie Thailand in actie na moord op Facebook (Foto: ANP)

Caitlyn Jenner sluit politiek niet uit

Caitlyn Jenner overweegt in de politiek te gaan. De realityster heeft die ambitie al langer, maar durfde er toen ze nog als Bruce leefde niet aan omdat ze bang was dat daarmee naar buiten zou komen dat ze transgender is.

Dat vertelde de I Am Cait-ster dinsdag bij een congres over transgenderidentiteit. "Ik spreek al dertig jaar op Republikeinse bijeenkomsten. En elke keer is er wel iemand naar me toegekomen die zei: 'je zou je verkiesbaar moeten stellen'. Dus ik heb er over gedacht. Maar daarbij wist ik altijd dat ik te veel geheimen had. Dat er een journalist zou gaan graven en ik er geweest zou zijn. Dat zou me kapot hebben gemaakt. Maar nu heb ik geen geheimen meer."

Caitlyn stemde afgelopen verkiezingen op Donald Trump, maar gaf dinsdag volgens New York Daily News aan geen politieke kleur te willen kiezen. "Mijn loyaliteit ligt niet bij de Republikeinse partij. Mijn loyaliteit ligt niet bij Trump. Ik weet hem en de Republikeinen te vinden als ze mijn gemeenschap bedonderen. Ik heb een stem en daar kunnen ze beter naar luisteren."

De voormalig atleet wil de komende jaren kijken op welke manier ze het meeste kan betekenen voor transgenders. "Is het effectiever als ik buiten de politiek opereer, door geld in te zamelen voor mijn stichting? Dingen doen, op plekken zijn, kritisch zijn over de politiek als die het verknalt? Of is het op een gegeven moment beter als ik de politiek van binnenuit probeer te beïnvloeden? Als dat het geval is, over een jaar of twee, dan overweeg ik serieus me verkiesbaar te stellen."

Caitlyn Jenner sluit politiek niet uit
Caitlyn Jenner sluit politiek niet uit (Foto: BuzzE)

Atlete hoort eindelijk dat ze olympische medaille 2008 'wint'

Een jaar geleden was Kelly Sotherton nog een 'gewone' ex-topatlete. In 2004 won ze olympisch brons op de zevenkamp en daar bleef het wat olympische glorie betreft bij voor de inmiddels 40-jarige Britse.

Inmiddels is het een en ander veranderd en staat ze in de nodige lijstjes van succesvolle Britse atleten. In november vorig jaar kreeg ze er brons bij van de 4x400 meter op de Spelen van 2008, want Wit-Rusland en Rusland bleken achteraf toch aan de verboden middelen gezeten te hebben.

Daarmee was de kous nog niet af, want deze week maakte het Internationaal Olympisch Comité bekend dat meerkampster Tatyana Chernova na het olympisch brons van 2012 ook dat van 2008 in moest leveren wegens steroïdegebruik. Het resultaat? Sotherton schuift op naar plek drie en 'wint' voor de tweede keer in een paar maanden een meer dan acht jaar oude olympische medaille.

Haar uitspraken op social media in de afgelopen maanden geven duidelijk weer wat een rare situatie het ook voor haar is: er is blijheid dat iets wat ze al lang vermoedde, vals spel bij een bepaalde concurrente, bevestigd wordt, maar ook droevenis omdat het kippenvelmoment op het olympisch podium haar afgenomen is - tot twee keer toe nu zelfs.

"Ik verliet Beijing in 2008 huilend, omdat ik het gevoel had dat ik had gefaald", vertelt ze tegenover de BBC. "Tot nu heb ik altijd het gevoel gehad dat mijn carrière beter had kunnen en moeten zijn. Nu heb ik eindelijk het gevoel dat het het toch allemaal waard was."

Dat het zo lang duurde nam niet weg dat ze de emoties de vrije loop liet gaan toen ze ergens in een kamertje achteraf hoorde dat ze olympisch brons zou krijgen. Toch nog loon naar werken voor Sotherton, al is het meer dan acht jaar later. De eerste foto die ze online zette sprak boekdelen: een omhelzing tussen Sotherton - van wie we het gezicht zien - en Chernova na de zevenkamp van 2008, met de vraag om er een passende titel voor te verzinnen..

FOK! Wat een weer: Nog even doorbijten!

April regen, boerenzegen.

Hallo daar! Aan de ene kant is het natuurlijk wel erg koud voor de tijd van het jaar, maar aan de andere kant levert het wel de meest prachtige wolkenluchten op. Met een ijskoude bovenlucht van -35 tot -37 graden werd er onstabiele lucht naar ons land gestuurd. Normaal gesproken vinden we de buien in deze tijd van het jaar voornamelijk in het binnenland, maar door die super koude bovenlucht konden ze ook boven zee ontstaan.

Vrijwel iedereen heeft gisteren wel één of meerdere buien gehad. Echter, Zeeland vormde daarop een uitzondering als gevolg van de schaduweffecten van Engeland. Ze waren vaak kortdurend, maar er kwam van alles bij voor. Hagel, onweer en ook natte sneeuw, dat heb ik zelf ook even gezien. Tussendoor klaarde het vaak breed op, en dan had je uitzicht op die fantastische wolkenluchten. Eigenlijk horen die meer thuis in november dan eind april. Maar enfin, het was de moeite waard.

In het begin van de avond loste de meeste buien in het binnenland geleidelijk aan op. Langs de kust bleven er nog enkele buien vallen. Bij brede opklaringen koelde het landinwaarts flink af tot rond het vriespunt. 

Vandaag vinden we de buien opnieuw terug in ons weerbeeld. Misschien nog wat zwaarder dan gisteren, maar wel meer verspreid. De kans op onweer is zelfs nog iets groter. Toen kwam dat slechts heel lokaal voor. De zwaarste buien verwacht ik toch wel in het binnenland en de meeste zon langs de kust. Fris is het nog wel met een graad of 10. De noordwestenwind is iets minder krachtig, maar nog wel goed voelbaar.

Ook Koningsdag is het fris, al zijn er dan wel wat minder buien dan vandaag en gisteren.

Een echte verbetering zien we pas komend weekend. Op zondag kan het al 18 graden worden, en een verdere stijging van temperatuur is waarschijnlijk. Daar komen we natuurlijk in de loop van de week op terug. 

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:20
Zon onder: 20:55
Zonkracht: 5/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1935 Het Nationale Park De Hoge Veluwe wordt gesticht.
1945 Alle Limburgse mijnen worden onder staatsbeheer geplaatst.
1978 In Brussel wordt Manneken Pis gestolen. 
1986 De kernramp van Tsjernobyl vindt plaats.
1986 Erkenning van de Vlaamse Gebarentaal door het Vlaams Parlement.

Qltel aan het coachen (Foto: qltel)
Het mooie Duitse landschap gezien door de ogen van qltel. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Groot konijn dood na vlucht United Airlines

United Airlines onderzoekt de dood van een groot konijn dat is overleden na een vlucht van de vliegtuigmaatschappij van Londen naar Chicago. Het 90 centimeter lange konijn, genaamd Simon, werd dood aangetroffen in het ruim van het vliegtuig bij aankomst op het vliegveld van Chicago. United kwam de laatste weken al negatief in het nieuws nadat een passagier hardhandig uit een overvol vliegtuig werd gesleept.

Volgens Britse media zou het 'reuzenkonijn' bezorgd worden bij een nieuwe beroemde eigenaar. In een verklaring aan de BBC zegt United het voorval te betreuren. "De veiligheid en het welzijn van de dieren die met ons vliegen is van groot belang voor United Airlines en ons PetSafe team."

Groot konijn dood na vlucht United Airlines
Groot konijn dood na vlucht United Airlines (Foto: ANP)

Grote brand op industrieterrein Hengelo

In het Overijsselse Hengelo heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een grote brand gewoed op een industrieterrein. Een onlangs nieuw verhuurd gedeelte van een bedrijfsverzamelgebouw aan de Binnenhavenstraat stond in brand, meldde een woordvoerder van de brandweer. Er zijn geen slachtoffers.

"We proberen te voorkomen dat de uitslaande brand overslaat naar andere bedrijfspanden", zei de woordvoerder. "Het gaat om een compartiment van ongeveer 30 bij 30 meter waar pas een nieuwe huurder in zit. We weten alleen niet wie dat is." Wat voor bedrijf precies in het uitgebrande gedeelde van het gebouw gevestigd is weet de brandweer dus ook niet.

Tegen half vier in de nacht kreeg de brandweer een melding en rukten verschillende eenheden van de brandweerkorpsen in Hengelo uit voor de grote brand. Al snel schaalden de veiligheidsdiensten op naar een zeer grote brand en kwamen brandweertroepen uit de regio assisteren. Net na vijf uur was de brand onder controle. Het nablussen zal nog enige tijd in beslag nemen, aldus de brandweer. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Grote brand op industrieterrein Hengelo
Grote brand op industrieterrein Hengelo (Foto: ANP)

Nederland in top 10 identiteitsdiefstal

Nederland staat in de top 10 als het gaat om diefstal van online identiteiten. Dat blijkt uit cijfers van beveiligingsbedrijf Symantec, dat woensdag zijn Internet Security Threat Report over 2016 publiceerde.

Nederland staat op plek 9. In 2016 werden bijna 6,6 miljoen online identiteiten gestolen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de inloggegevens voor e-mail, maar ook complete persoonsgegevens. Op de eerste plek in de lijst staan de Verenigde Staten. De tweede plek wordt ingenomen door Frankrijk.

Opvallend is dat het in 2016 vooral ging om een aantal grootschalige gevallen van diefstal. Zo werden in Frankrijk ruim 85 miljoen online identiteiten buitgemaakt na een lek bij videosite Dailymotion. In Rusland werden bij twee diefstallen meer dan 83 miljoen identiteiten gekaapt.

Nederland in top 10 identiteitsdiefstal
Nederland in top 10 identiteitsdiefstal (Foto: BuzzT)

Nederland favoriet doelwit ransomware

Ransomware, software die een computer gijzelt door alle bestanden te versleutelen, is vaak gericht op Nederlandse doelwitten. In Europa vormt Nederland, samen met Rusland en Italië, de top 3 van doelwitten, becijferde beveiligingsbedrijf Symantec in het Internet Security Threat Report over 2016.

Van alle aanvallen met ransomware in Europa is 3,4 procent gericht tegen Nederlanders. Italië is doelwit van ruim 7 procent van de ransomware en Rusland 3 procent. Wereldwijd staat Nederland op plek 6.

Opvallend is dat Nederland ook hoog genoteerd staat wat betreft de oorsprong van aanvallen. In 1,8 procent van alle soorten aanvallen op computers komt die uit Nederland. Daarmee is Nederland zesde wereldwijd. Positief is wel dat Nederland is gedaald op deze lijst. In 2015 voerde Nederland deze ranglijst nog aan.

Nederland favoriet doelwit ransomware
Nederland favoriet doelwit ransomware (Foto: BuzzT)

Bijna 50-jarige koning blikt terug

Vanwege de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander is woensdagavond een gesprek met hem te zien op televisie. Journalist en tv-maker Wilfried de Jong kijkt met de vorst aan de hand van tv-fragmenten terug op zijn eigen leven en de nieuwsgebeurtenissen in de afgelopen halve eeuw.

Het interview, dat zeventig minuten duurt, vond plaats in zijn huis, villa Eikenhorst in Wassenaar. Aan de orde komen onder meer zijn jonge jaren op kasteel Drakensteyn, zijn speciale band met Nelson Mandela en zijn succesvolle deelname aan de Elfstedentocht. Ook spreekt hij over het verlies van zijn broer Friso en de ramp met vlucht MH17.

Het programma is een productie van NOS en RTL en wordt uitgezonden aan de vooravond van Koningsdag om 20.30 uur op NPO 1 en RTL 4.

Koning blikt op tv terug op afgelopen 50 jaar
Bijna 50-jarige koning blikt terug (Foto: ANP)

VS en Zuid-Korea bouwen verder aan raketschild

Het leger van de Verenigde Staten is woensdag begonnen met de verdere installatie van het raketafweersysteem THAAD. Op een geplande locatie in het zuiden van Zuid-Korea worden nieuwe onderdelen van het raketschild, dat het land moet beschermen tegen Noord-Korea, gereedgemaakt voor gebruik. Het raketafweersysteem moet tegen het einde van dit jaar volledig operationeel zijn, aldus het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie in een verklaring.

De Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) zou volgens planning eind april voor een deel gaan opereren. Het lijkt er nu op dat er schot zit in de bouw en dat de VS druk zet achter de totstandkoming en activering van het schild. Zuid-Korea zou volgens Yonhap ook twee nieuwe radars aangekocht hebben voor het vroeg detecteren van inkomende ballistische raketten.

,,We zijn samen met de VS hard aan het werk om het mogelijk te maken om THAAD gedeeltelijk klaar te maken. Het is noodzakelijk om het afweersysteem eerder operationeel te maken in reactie op de nucleaire en raketdreiging van Noord-Korea", meldde de verklaring van het ministerie.

Noord-Korea voerde de afgelopen maanden verschillende rakettesten uit. De lanceringen baren de landen rondom het communistische Noord-Korea zorgen. China is daarentegen niet te spreken over de komst van THAAD. Volgens Peking is het raketschild een bedreiging voor de Chinese staatsveiligheid.

VS en Zuid-Korea bouwen verder aan raketschild
VS en Zuid-Korea bouwen verder aan raketschild (Foto: ANP)

Nieuwe decreten van Trump in aantocht

President Donald Trump gaat woensdag nieuwe decreten tekenen. In een presidentieel besluit vraagt hij om een herziening van de nationale monumenten die ingesteld zijn de laatste twintig jaar. Daarnaast komt Trump met een plan voor belastinghervormingen, meldden regeringsfunctionarissen.

Zo wil de regering-Trump een eenmalige belastingheffing van 10 procent over overzeese inkomsten van Amerikaanse bedrijven. Overheidsbedrijven kunnen een belastingverlaging tegemoet zien. Die inkomstenbelasting gaat van 35 procent naar 15 procent. De door Trump gewenste hervormingen liggen in lijn met zijn verkiezingsbeloftes.

Het nalopen van ongeveer dertig nationale monumenten en het eventueel verwijderen of aanpassen van de monumenten is onderdeel van Trumps insteek om gebieden weer open te stellen voor boringen, mijnbouw en andere grondontwikkelingen.

,,Het is nooit eerder gebeurd en we weten ook niet of de president dit kan uitvoeren", zei de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke.

Nieuwe decreten van Trump in aantocht
Nieuwe decreten van Trump in aantocht (Foto: ANP)

Grote Nederlandse afvaardiging op EK badminon

In het Deense Kolding is dinsdag het Europees kampioenschap badminton van start gegaan. Nederland heeft een grote afvaardiging in Kolding, met op alle vijf toernooien de nodige deelnemers, waarvan de eersten al in de volgende ronde staan.

Nederland heeft in het mannenenkelspel twee Nederlanders in de top-100 van de wereldranglijst: Mark Caljouw en Nick Fransman. De 22-jarige Caljouw, 70e van de wereld, begon zijn toernooi tegen de Schot Kieran Merrilees, die tien plekken hoger genoteerd staat. De Nederlander had het in de eerste game moeilijk, maar sloeg daarna terug en trok de zege naar zich toe: 16-21, 21-11, 21-13. In de volgende ronde wacht de jonge Cyprioot Nicolaou Elias, die niet bij de beste driehonderd van de wereld staat, maar het geluk had een bye te krijgen in de loting voor de eerste ronde. 

Fransman stond tegenover Kalle Koljonen uit Finland, die met zijn 69e plaats twintig plekken hoger genoteerd staat dan de Nederlander. Fransman begon uitstekend met een sterke game, maar moest het daarna toch uit handen geven en ligt uit het toernooi: 21-11, 20-22, 15-21. 

Met plek 92 op de wereldranglijst is de 24-jarige Gayle Mahulette de enige Nederlandse dame die in het enkelspel bij de beste honderd van de wereld hoort. Zij heeft een bye in de eerste ronde en zal haar toernooi woensdag beginnen tegen de Estse Getter Saar, de mondiale nummer 116. 

De Nederlandse kracht in het badminton ligt vooral bij de dubbels en in alle drie toernooien doen twee koppels mee. Jelle Maas/Robin Tabeling en Jacco Arends/Ruben Jille staan op de 64e en 78e plek op de wereldranglijst bij de mannen en vooral Arends en Jille lijken met hun loting een prima kans te hebben om woensdag door te stoten naar de volgende ronde.

Eefje Muskens en Selena Piek staan 37e op de wereldranglijst en zijn op het EK als vijfde geplaatst. Cheryl Seinen en Iris Tabeling spelen nog niet lang samen, maar lijken er goed voor te staan om woensdag de achtste finales te bereiken. 

Met Arends en Piek leek Nederland in het gemengd dubbel een goed ijzer in het vuur te hebben, maar dat liep dinsdag al in het honderd. De Ierse broer en zus Sam en Chloe Magee waren met 17-21, 21-23 te sterk voor het Nederlandse duo. Jille en Tabeling zegevierden wel: het Estse duo Raul Käsner en Helina Rüütel moesten met 21-13, 21-19 het hoofd buigen.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.