FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 april 2017

Trump moet bouw van muur uitstellen

Donald Trump moet de bouw van een muur op de grens met Mexico uitstellen. Het was een van zijn belangrijkste beloftes tijdens de verkiezingscampagne. De Amerikaanse president krijgt het plan echter voorlopig niet gefinancierd. Dat schrijft de Washington Post dinsdag op basis van informatie uit de begrotingsvoorstellen, waarover het Congres zich vrijdag buigt. De middelen voor het prestigeproject om migranten en drugs tegen te houden ontbreken.

Trump hield, aanvankelijk via Twitter, vol dat het bouwwerk er hoe dan ook komt. 's Middags in het Witte Huis zei hij dat het tijdens zijn eerste ambtsperiode echt gaat gebeuren. "We hebben genoeg tijd."September is wat hem betreft ook goed om de eerste palen te slaan. Zijn adviseur Kellyanne Conway had eerder op de dag al toegegeven dat geld voor de muur deze week niet meer zou worden gevonden.

Trump moet bouw van muur uitstellen
Trump moet bouw van muur uitstellen (Foto: ANP)

Macron verwijt Le Pen haatzaaien

De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron heeft zijn rechts-populistische rivale Marine Le Pen dinsdagavond op tv beschuldigd van haatzaaien. Hij veroordeelde het beleid dat ze wil gaan voeren bovendien als een catastrofe voor de economie.

"Mevrouw Le Pen legt een plan voor dat zou leiden tot isolatie, het sluiten van de grenzen, onderlinge haat, economische rampspoed en uitholling van de werkende klasse", zei Macron in een uitzending van TF1. De sociaal-liberaal liet tevens weten dat hij zijn verkiezingsmanifest voor de beslissende ronde op 7 mei niet zal aanpassen om aanhangers van de politici die zondag al werden uitgeschakeld over te halen op hem te stemmen.

Macron verwijt Le Pen haatzaaien
Macron verwijt Le Pen haatzaaien (Foto: ANP)

Erdogan: geen oplossing zolang Assad er zit

De Turkse president Erdogan heeft dinsdag gezegd dat er geen oplossing voor het conflict in Syrië kan komen, zolang dat land onder leiding staat van president Bashar al-Assad. "Assad moet weg, het land moet van hem worden bevrijd voordat er een vreedzame oplossing van het conflict kan worden bereikt", zei Erdogan in een interview met persbureau Reuters.

Erdogan riep Rusland op zijn steun aan het bewind van Assad op een lager peil te zetten. Volgens Erdogan heeft Poetin tegen hem gezegd dat "hij niet de advocaat van Assad is".

De Turkse president die dankzij het net gewonnen referendum een nog sterkere machtspositie krijgt, benadrukte dat hij er alles aan zal doen te voorkomen dat de regio Sinjar in het noorden van Irak een bolwerk wordt van Koerdische milities die banden hebben met de "terreurorganisatie" PKK. Hij zal die groeperingen blijven bestrijden, ook in Syrië.

Turkse straaljagers voerden daar dinsdag bombardementen uit. Later bleken abusievelijk ook stellingen van Iraakse peshmerga, bondgenoten in de strijd tegen IS, onder vuur genomen. Een aantal kwam kwam om. Erdogan zei hun dood te betreuren en dat "de missie absoluut niet bedoeld was tegen de peshmerga". De Amerikanen, die Koerdische strijders verenigd in de YPG steunen, spraken hun verontrusting uit over de ongecoördineerde actie van de Turken.

Erdogan: geen oplossing zolang Assad er zit
Erdogan: geen oplossing zolang Assad er zit (Foto: ANP)

Namen en startnummers F1-coureurs beter zichtbaar

Vanaf de Grand Prix van Spanje in Barcelona zullen de namen en startnummers van de Formule 1-coureurs beter zichtbaar zijn. Dit is vandaag in Parijs besloten door de Formula 1 Strategy Group en F1 Commission.

Sinds 2014 mogen de F1-coureurs hun eigen startnummer bepalen waarmee ze hun hele carrière actief zullen zijn. Alleen de kampioen mag ervoor kiezen om in plaats van dat nummer een jaar lang met het startnummer 1 rond te rijden. Dit heeft tot op heden alleen Sebastian Vettel in 2014 gedaan. De reden van het vaste startnummer is dat coureurs zo beter identificeerbaar voor de fans zijn.

Omdat de nummers en namen op dit moment op de auto's niet duidelijk genoeg zichtbaar zijn heeft is er afgesproken om dit vanaf de race in Barcelona wel te doen.

Bertens verliest hoogstaande partij in Stuttgart

Het is tennisster Kiki Bertens net niet gelukt om de tweede ronde van het sterkbezette WTA-toernooi in Stuttgart te bereiken. De nummer twintig van de wereld boog in drie enerverende sets met goed tennis voor de nummer negen Svetlana Kuznetsova: 3-6, 7-5 en 3-6.

In de eerste set kwam Bertens op een 3-1 achterstand, maar knokte zich terug tot 3-3. De Nederlandse maakte hierna op de beslissende momenten net te veel foutjes, hoewel ze in de rally's regelmatig de bovenliggende partij was.

In set twee was het voor de toeschouwers regelmatig genieten geblazen. Beide speelsters gaven alles dat ze hadden en op de stand van 5-5 wist Bertens een break te forceren en hierna de set te pakken.

Ook in de derde set was het spannend. Bertens liet aan het begin van de set een breakkans liggen en werd zelf na een slordige game op de stand van 3-2 gebroken. Op de stand van 5-2 kreeg Kuznetsova haar eerste wedstrijdpunt dat door Bertens weggewerkt werd. Een game later moest de Nederlandse alsnog haar hoofd buigen voor de Russin.

Formule 1 wil af van haaienvinnen en T-wings

De Formule 1-bolides zullen het in 2018 moeten stellen zonder haaienvin en T-wings. Dat is de uitkomst van de vergadering van de Formula 1 Strategy Group vandaag in Parijs. De World Motor Sport Council van de FIA moet het besluit nog wel bekrachtigen, maar dit is waarschijnlijk maar een formaliteit.

Voor dit jaar gingen de aerodynamische reglementen in de Formule 1 flink op de schop waarbij de verwachting al was dat de haaienvin terug zou komen om meer neerwaartse druk voor de bolides te genereren. Verrassender was dat er op een aantal auto's ook een T-wing te vinden is die door een gat in de reglementen mogelijk is geworden.

Laatstgenoemde vleugel is echter omstreden. Een van de redenen hiervoor is dat Mercedes-coureur Valtteri Bottas de vleugel tot tweemaal toe verloor. De laatste keer was in Bahrein, waarna Max Verstappen er overheen reed en de onderzijde van zijn bolide zwaar beschadigde.

N.E.C. schuift De Groot en Pothuizen door naar eerste elftal

Ron de Groot en Patrick Pothuizen hebben voorlopig de leiding over N.E.C. Beide trainers van het beloftenteam van de Nijmeegse club zijn dinsdag doorgeschoven naar het eerste elftal.

De Groot neemt de taken over van de maandag ontslagen hoofdtrainer Peter Hyballa. Pothuizen zal hem daarbij assisteren. Ernie Brandts heeft binnenkort een gesprek met de leiding van N.E.C. Hij was het niet eens met het ontslag van de Duitser en wilde zijn taken niet tijdelijk overnemen. Brandts was assistent van Hyballa.

N.E.C. besluit de komende week of De Groot en Pothuizen het seizoen zulllen afmaken. De clubleiding overweegt ook nog iemand van buitenaf aan te stellen voor het hoofdtrainerschap. N.E.C. staat voorlaatste in de Eredivisie en verloor twaalf van de laatste dertien competitiewedstrijden. Een plek in de nacompetitie dreigt.

Brandts verscheen dinsdag niet op het trainingsveld, voor de eerste training van de Nijmeegse degradatiekandidaat na het wegsturen van Hyballa. De oud-international gaf bij technisch manager Edwin de Kruijff aan dat hij een pauze nodig heeft. "Ik heb Edwin gevraagd of ik een paar dagen bedenktijd kon krijgen, om na te denken over de situatie", zegt Brandts. "Ik voel me niet goed, want ik voel me net zo verantwoordelijk als iedereen."

Volgens De Kruijff is N.E.C. nu vooral gebaat is bij rust. "Samen met Ron en Patrick willen we hiervoor zorgen. Jeffrey Leiwakabessy zal voor de komende periode een verbindende rol tussen staf en selectie gaan bekleden. Een definitieve beslissing hopen we op korte termijn te kunnen nemen.''

Steeplechaseloopsters gaan de fout in

Afgelopen weekeinde werd in Waco in Texas de Michael Johnson Invitational gehouden, een vrij belangrijke atletiekwedstrijd in het Amerikaanse college-circuit. Daar stond ook de 3000 meter steeplechase voor dames op het programma, maar dat ging niet helemaal goed.

Officials maakten al vroeg een foutje in het tellen van de ronde, iets wat toch niet al te ingewikkeld zou moeten zijn in een wedstrijd van 7,5 ronden die elk ruim meer dan een minuut duren. Kelsey Warren van Angelo State sprintte in de slotfase langs Amelia McElhinney van Texas A&M en kwam over de finish in een tijd rond de 9:50 minuten, zelfs op internationaal gebied een redelijke tijd.

Er was echter al snel verwarring bij de gefinishte dames en niet onterecht: ze hadden inderdaad een rondje te weinig gelopen door de fout van de officials bij het rondebord. Na enig beraad begon iemand toch maar aan het echte laatste rondje en de rest kwam er achteraan. McElhinney liep daarbij om de eerste horde heen in plaats van er overheen te springen, omdat men die al aan het verzetten was naar de mannenhoogte. 

Dat zou doorgaans diskwalificatie betekenen, maar men toonde wat sportiviteit en besloot dat het niet haar eigen schuld was. Zo won McElhinney alsnog de wedstrijd, want Warren kon er dit keer in de echte slotfase niet langs. De winnende tijd in de 11:49 minuten kon de prullenbak in: zelfs het wereldrecord voor 13-jarige meisjes is meer dan een minuut sneller. 

Het is wereld pinguïndag!

Vandaag is het 25 april, en rond deze tijd beginnen de pinguíns aan hun jaarlijkse trek richting het noorden. Daarom is vandaag uitgeroepen tot wereld-pinguïndag. 

Wist je dat pinguïns kunnen duiken tot een diepte van 565 meter?
Wist je dat pinguïns 75% van hun leven doorbrengen in het water?
Wist je dat pinguïns een familielid kunnen herkennen aan hun geluiden, zelfs in groepen van 80.000 pinguïns?
Wist je dat pinguïns ook bedreigd worden in hun bestaan? 

Greenpeace neemt de gelegenheid te baat om het project Antarctic Ocean Alliance onder de aandacht te brengen. Doel is twee grote natuurreservaten aan te leggen voor pinguïns maar ook voor andere dieren die op het zuideijk halfrond leven. 

Wederom nieuwe hero uit Overwatch voor Heroes of the Storm

Via een nieuwe cinematic heeft Blizzard de volgende hero voor Heroes of the Storm aangekondigd. Na de vorige reveal van Genji betreft het weer een hero uit Overwatch: Hana Song, beter bekend als D.Va.

We weten nog niets over de gameplay of abilities van D.Va, maar we kunnen in ieder geval genieten van de cinematic waarin ze is aangekondigd. Deze is hieronder te bekijken.

Inlichtingendiensten wissen gegevens niet

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD bewaren structureel gegevens die ze eigenlijk zouden moeten vernietigen. Dat schrijft de Commissie Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een dinsdag verschenen rapport.

De CTIVD nam alle hacks onder de loep die de diensten tussen 1 januari 2015 en 17 maart 2016 uitvoerden. De commissie concludeert dat de AIVD en MIVD "doorgaans weloverwogen te werk gaan", maar ze somt ook de manieren op waarop de inlichtingendiensten in strijd met de regels handelen.

Een daarvan is het niet-wissen van gegevens hoewel dit volgens de regels wel zou moeten. Daarnaast hanteren de diensten nog steeds geen bewaartermijnen voor gegevens die nog moeten worden geëvalueerd, hoewel hier eerder wel toezeggingen over zijn gedaan aan de Tweede Kamer. "Hiermee handelen de diensten onrechtmatig", concludeert de commissie. Ze raadt een maximale bewaartermijn van een jaar aan voor ongeëvalueerde gegevens.

Operaties uitgebreid zonder toestemming
De AIVD heeft een aantal keer operaties uitgebreid zonder daar opnieuw toestemming voor te vragen. "Een voorbeeld daarvan was een operatie waarbij op een toestemming voor het hacken van een laptop een daarvan losstaand internetaccount van hetzelfde target werd bijgeschreven", schrijft de commissie. Vaak werd na afloop door de minister wel toestemming gegeven voor de uitbreiding, maar dat gebeurde pas nadat de diensten al in hun doelwit waren binnengedrongen.

Voor hacks op afstand moeten beide diensten de verantwoordelijke minister om toestemming vragen. Bij fysieke hacks, zoals een in beslag genomen computer, is bij de AIVD toestemming van de directeur van de dienst nu nog voldoende. De redenering daarvoor - dat een fysieke hack tijdelijker van aard is en daardoor een minder ernstige inbreuk op privacy - vindt de CTIVD allesbehalve overtuigend. De commissie adviseert daarom om ook voor fysieke hacks toestemming van de minister verplicht te stellen.

De commissie gaat ook in op het gebruik door de diensten van kwetsbaarheden in digitale beveiliging. De CTIVD wijst vooral op het belang van kwetsbaarheden die nog niet algemeen bekend zijn bij gebruikers of softwareontwikkelaars: de zogenoemde zero days. De diensten hebben geen regels om dit soort lacunes aan te kaarten bij ontwikkelaars, ook niet als het beveiligingslek niet meer hoeft te worden stilgehouden voor het onderzoek. Hier moet verandering in komen, vindt de CTIVD.

Inlichtingendiensten wissen gegevens niet
Inlichtingendiensten wissen gegevens niet (Foto: ANP)

Laatste witte neushoorn Kenia zoekt vrouw op Tinder

De verzorgers van de laatste nog levende noordelijke witte neushoorn in Kenia hebben een ongebruikelijk middel ter hand genomen om het voortbestaan van de soort te redden. Ze hebben voor het mannetje Sudan een contactadvertentie op de online datingsite Tinder gezet.

"Omdat het lot van mijn soort op het spel staat en ik de enige ben die het voortbestaan kan redden heb ik mijn toevlucht genomen tot Tinder. Ik presteer goed onder druk, eet graag gras en hou ervan om te chillen in de modder. Ik ben 1,83 meter hoog en weeg 2250 kilo," zo is te lezen in de begeleidende tekst van de advertentie.

Voor zover bekend is Sudan de enige nog levende mannelijke noordelijke witte neushoorn. Om zijn soort te redden moet Sudan waarschijnlijk paren met een een vrouwtje van de verwante soort, de zuidelijke witte neushoorn. Geprobeerd wordt om met kunstmatige inseminatie een vrouwtje zwanger te maken. De kosten hiervoor zijn ruim 8 miljoen euro. Via onder andere Tinder is een inzamelingsactie opgezet.

Neushoorns komen amper nog voor in het wild. Door stropers is de gehele populatie uitgeroeid. De hoorns van de witte neushoorns leveren tot wel 45.000 euro per kilo op.

Laatste neushoorn Kenia zoekt vrouw op Tinder
Laatste neushoorn Kenia zoekt vrouw op Tinder (Foto: ANP)

Uber test vliegende taxi's in Dubai en Dallas

Uber wil vanaf 2020 zijn vliegende auto's testen. Dat moet gebeuren in Dubai en Dallas. "Stadsluchtvaart is een natuurlijke stap voor Uber. We willen 'druk op een knop, krijg een vlucht' werkelijkheid maken", zei topman Jeff Holden dinsdag volgens de Financial Times en Bloomberg.

Uber noemt het project voorlopig Uber Elevate. De taxidienst werkt samen met onder meer vliegtuigbouwers Embraer, Pipistrel en Mooney, helikopterfabrikant Bell en dronemaker Aurora. Bell is het bedrijf achter de Osprey, een militair vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen. Dat wordt VTOL genoemd, een afkorting van Vertical Take Off and Landing. Uber heeft een oud-medewerker van de ruimtevaartorganisatie NASA aangetrokken, die daar onderzoek naar heeft gedaan.

Uber is niet het enige bedrijf dat vliegende auto's wil ontwikkelen. Concurrenten zijn Kitty Hawk en Zee.Aero, die worden gesteund door Google-oprichter Larry Page. Googles moederbedrijf Alphabet werkt, net als Uber, ook aan zelfrijdende auto's. In die strijd heeft Alphabet een aanklacht ingediend tegen Uber, dat bedrijfsgeheimen zou hebben gestolen.

Uber zit in zwaar weer. Het bedrijf verliest klanten aan concurrent Lyft, wordt beschuldigd van seksueel wangedrag op de werkvloer en van het breken van stakingen.

Uber test vliegende taxi's in Dubai en Dallas
Uber test vliegende taxi's in Dubai en Dallas (Foto: BuzzT)

Gevangene weer in de fout na poging tot moord

Een 31-jarige man die in Vught een celstraf uitzit voor poging tot moord, is dinsdag in zijn cel aangehouden voor een nieuwe poging tot moord. Justitie verdenkt de man ervan dat hij een 52-jarige medegevangene heeft aangevallen met een aardappelschilmes. Slechts door snel ingrijpen van het personeel en andere gevangen bleven de verwondingen van het slachtoffer beperkt, stelt het Openbaar Ministerie (OM).

De man zou de aanval eind maart hebben gepleegd. Het onderzoek is nu zo goed als afgerond en justitie denkt genoeg bewijs te hebben. Daarom wordt de man vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Zijn eerdere veroordeling kreeg de man voor een poging tot moord in Almere, in december 2011. Het hof heeft hem daarvoor ook tbs opgelegd.

Gevangene weer in de fout na poging tot moord
Gevangene weer in de fout na poging tot moord (Foto: ANP)

Politie: United-passagier was ook agressief

De passagier die hardhandig uit een overvol vliegtuig van United Airlines werd gesleept, was zelf wel degelijk agressief. Dat blijkt uit het rapport dat de politie van Chicago maandag heeft vrijgegeven. Volgens de politie is er "minimaal maar noodzakelijk geweld gebruikt."

De 69-jarig dokter David Dao weigerde het toestel vrijwillig te verlaten omdat het was overboekt. Daarop is hij met geweld uit het vliegtuig gehaald. De luchtvaartmaatschappij kreeg wereldwijd enorm veel kritiek over zich heen vanwege het voorval.

Het filmpje waarop is te zien hoe Dao het vliegtuig wordt uit gesleurd en gewond raakt aan zijn hoofd is wereldwijd miljoenen keren bekeken op internet. Dao heeft inmiddels aangekondigd dat hij United gaat aanklagen wegens de hardhandige wijze waarop hij uit het vliegtuig werd gesleept.

Politie: United-passagier was ook agressief
Politie: United-passagier was ook agressief (Foto: ANP)

Eerste robotarm van Nederland

Voormalig vrachtwagenchauffeur Johan Baggerman is de eerste Nederlander, en een van de weinigen ter wereld, die een kunstarm met zijn gedachten kan besturen. Baggerman kreeg zijn prothese van chirurg Jan Paul Frölke en revalidatiearts Hank van de Meent van het academische Radboudumc in Nijmegen. De artsen hebben bijna zeven jaar aan de kunstarm gewerkt.

"Het voelt nog vreemd, helemaal niet als mijn arm", zei Baggerman dinsdag. "Ik moet er nog erg aan wennen. Maar op den duur kan ik mijn hand weer openen en sluiten, mijn elleboog buigen en de pols draaien. Dat is een enorme vooruitgang vergeleken bij een gewone prothese."

Baggerman uit Lent bij Nijmegen kreeg in 2010 een ongeluk waardoor zijn linkerarm boven de elleboog moest worden geamputeerd. Kort daarvoor had de eerste mens ter wereld een kunstbeen gekregen dat met het brein bestuurd kon worden. Frölke en Van de Meent zochten uit hoe ze die techniek voor kunstarmen konden gebruiken. In 2013 onderging Baggerman zijn eerste operatie. Sinds vorige week vrijdag heeft hij een robotarm die op zijn gedachten werkt.

"Twee operaties later, in 2016, kon ik gaan oefenen met het sturen van breincommando's als 'hand open' en 'buig pols'. Nu ik de robotarm echt heb, duurt het nog zeker een jaar voor ik alle bewegingen onder controle heb. Het is heel vermoeiend, want je bent steeds bewust aan het denken", legt hij uit.

Hij verwacht niet dat hij ooit weer een "normale" arm zal hebben. "Maar ik denk wel dat de gewone dagelijkse dingen zoals een potje opendraaien, een aai geven en een klusje doen weer binnen bereik komen. En daar ben ik heel blij mee."

De breingestuurde robotarm is nog niet op grote schaal beschikbaar. Voorlopig wordt per patiënt bekeken of zo'n arm een optie is.

NBA Play-Offs: Ook Golden State Warriors naar tweede ronde

Nadat een dag eerder de Cleveland Cavaliers zich hadden geplaatst voor de tweede ronde in de play-offs, slaagden vannacht de Golden State Warriors hier ook in. Uit tegen de Portland Trail Blazers begonnen de Warriors overdonderend. De voorsprong van ruim twintig punten in het eerste kwart werd niet uit handen gegeven en na de 103-128 zege mogen de Warriors een paar dagen uitrusten voor de tweede ronde begint.

Tot kort voor aanvang van de wedstrijd was onduidelijk of Kevin Durant mee zou spelen. De forward van Golden State kreeg het groene licht van de medische staf en stond in de basis. Coach Steve Kerr was net als de eerdere wedstrijd niet bij het team. Kerr wordt met enige regelmaat geplaagd door duizeligheid en migraine, de nasleep van een rugoperatie in 2015.

Gecoacht door assistent Mike Brown begon Golden State bijzonder voortvarend aan de wedstrijd. Halverwege het eerste kwart stond het 5-28 en was het al wel duidelijk dat een vijfde wedstrijd niet nodig zou zijn. Na een kwart stond het 22-45 en deze voorsprong bleef min of meer intact tot Damian Jones met een lay-up de eindstand op 103-128 zette.

Stephen Curry was bijzonder goed op schot en eindigde met 37 punten. Durant hoefde maar twintig minuten op het veld te staan en kwam tot tien punten. De Warriors hebben door de 4-0 overwinning in de serie even tijd om bij te komen van blessures; naast Durant zijn ook Shaun Livingston en Matt Barnes niet fit. De tegenstander in de tweede ronde, de Los Angeles Clippers of de Utah Jazz, moet nog minstens twee wedstrijden spelen.

Portland had de play-off plaats te danken aan een sterke comeback in de tweede helft van het reguliere seizoen. De strijd tussen Portland en Denver was in feite vooral om de eer om door de Golden State Warriors naar huis geschoten te worden. Portland staat sinds McCollum en Lillard bij het team spelen steevast in de play-offs. Volgend seizoen mogen ze proberen mee te strijden voor een hogere positie op de ranglijst. Daarvoor zullen ze wel aan een sterkere verdediging moeten werken. Dit seizoen waren de Trail Blazers één van de ploegen waartegen het meest werd gescoord.

Zo ziet een beatdown eruit. Bron: YouTube

In het oosten speelden de Toronto Raptors en de Milwaukee Bucks de vijfde wedstrijd in een rommelige serie. Duizenden fans zaten in het Air Canada Center, maar ook een groot aantal fans keek elders in de stad op grote schermen naar de verrichtingen van Canada’s enige ploeg in de NBA.

Nadat in februari PJ Tucker en Serge Ibaka werden aangetrokken door de Raptors, werd de ploeg gezien als een serieuze kandidaat om het de Cavaliers in het oosten lastig te maken. De serie tegen de Bucks verloopt moeizaam, maar in de vijfde wedstrijd kregen de Raptors-fans dan eindelijk het spel te zien waar ze op hadden gehoopt.

De Raptors schoten prima en hielden de tegenstander verdedigend ook in de tang. Zes spelers van de Raptors haalden de dubbele cijfers en in het vierde kwart was de voorsprong voldoende om de bankspelers het karwei af te laten maken. Toronto won met  118-93. Norman Powell werd met 25 punten topscorer bij de Canadese ploeg. Hij sloot zijn fantastische avond af met één van de mooiste dunks van het jaar.

Atlanta en Washington speelden de vierde wedstrijd van hun serie. Voor Atlanta is het al het tiende seizoen op rij dat de ploeg in de play-offs staat. Op San Antonio na is er geen andere ploeg die zo vaak op rij de play-offs haalde, al zijn de Hawks, in tegenstelling tot de Spurs, in deze periode nooit een realistische kanshebber voor een titel geweest.

Deze zomer zagen de Hawks starters Jeff Teague en Al Horford vertrekken. Dwight Howard werd aangetrokken. Howard maakt een behoorlijke kans om na zijn carrière in de Hall of Fame terecht te komen, maar hij is ver over zijn top en zijn speelstijl past niet goed bij de huidige NBA, waar van elke speler wordt verwacht dat ze van afstand kunnen schieten. Toch lukte het de Hawks dus weer om zich bij de beste acht ploegen in het oosten te plaatsen en ze geven de Wizards prima partij.

In eigen huis was een gebalanceerde aanval de sleutel naar de overwinning. Zeven spelers van de Hawks wisten dubbele cijfers te halen. Bij ingang van het laatste kwart stond het 77-77, maar in de laatste twaalf minuten liep de thuisploeg snel uit. De Hawks wonnen met 111-101 en zetten de stand in de serie op 2-2.

Uitslagen

Toronto Raptors – Milwaukee Bucks 118-93
Atlanta Hakws – Washington Wizards 111-101
Portland Trail Blazers – Golden State Warriors 103-128
Los Angeles Clippers – Utah Jazz 98-105

Eastern Conference play-offs

Boston Celtics 2 – 2 Chicago Bulls
Cleveland Cavaliers 4 – 0 Indiana Pacers
Toronto Raptors 3 – 2 Milwaukee Bucks
Washington Wizards 2 – 2 Atlanta Hawks

Western Conference play-offs


Golden State Warriors 4 – 0 Portland Trail Blazers
San Antonio Spurs 2 – 2 Memphis Grizzlies
Houston Rockets 3 – 1 Oklahoma City Thunder
Los Angeles Clippers 2 – 2 Utah Jazz

Amsterdam ArenA wordt Johan Cruijff ArenA

Het lijkt er nu toch echt van te komen, de naam van de Amsterdam ArenA zal worden veranderd in de Johan Cruijff ArenA. Alle betrokken partijen hebben hiervoor een intentieovereenkomst getekend.

Het plan zal binnen zes maanden worden voorgelegd aan de de gemeenteraad, de directies en Ajax. "Met de naamswijziging willen de drie partijen de beste voetballer die Amsterdam en Nederland heeft gekend een waardig eerbetoon geven" zo luidt het persbericht vandaag, niet toevallig precies de dag dat Cruijff zeventig jaar zou zijn geworden.

Jordi Cruijff heeft namens de familie laten weten verheugd en vereerd te zijn met het nieuws.

Ruim 60 procent wil belasting voor de koning

Net als vorig jaar vinden zes op de tien Nederlanders (62 procent) dat koning Willem-Alexander, zijn vrouw koningin Máxima en prinses Beatrix belasting moet betalen net als iedere andere Nederlander. Dat blijkt uit het jaarlijkse Koningsdagonderzoek van het tv-programma EenVandaag waar 26.706 mensen aan meededen. Vorig jaar was het 61 procent.

Uit het onderzoek blijkt verder onder meer dat ruim een derde (37 procent) vindt dat de koning politieke invloed moet hebben, maar vooral ceremoniële taken (55 procent). Ruim driekwart (78 procent) vindt het een goede zaak als de koning zich uitspreekt over maatschappelijke kwesties als veiligheid, tolerantie en discriminatie.

Máxima is net als voorgaande jaren het populairste lid van het koningshuis. De koning en koningin genieten net als voorgaande jaren veel vertrouwen: acht op de tien deelnemers (80 procent) vindt dat Willem-Alexander zijn werk als koning goed doet. In Máxima heeft 77 procent vertrouwen.

Ruim 60 procent wil belasting voor de koning
Ruim 60 procent wil belasting voor de koning (Foto: ANP)

Splatoon 2-toernooi op E3

E3 is in aantocht en langzaam maar zeker komen er meer details voor het evenement naar buiten. Nintendo heeft aangekondigd een exhibition-toernooi te organiseren voor Splatoon 2

Wanneer dit toernooi precies plaatsvindt is nog niet bekend. Nintendo brengt meestal begin mei de precieze plannen naar buiten, dus ongetwijfeld horen we binnenkort meer. E3 2017 vindt plaats van 13 tot en met 15 juni, al geven sommige ontwikkelaars vooraf al hun persconferentie.

Van Breukelen over bondscoachjacht: "Ik heb een mooie ronde gedaan"

Hans van Breukelen, technisch directeur van de KNVB, heeft een goed gevoel overgehouden aan gesprekken met Henk ten Cate en Dick Advocaat.

Advocaat en Ten Cate zijn kandidaten om de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal te worden. De positie is vacant nadat Danny Blind ontheven werd uit zijn functie. "Ik heb een mooie ronde gedaan en goede gesprekken gevoerd. We gaan nu alles laten bezinken", vertelde Van Breukelen tegen Voetbal International.

Advocaat zou de voorkeur genieten, maar daar wil Van Breukelen niks over los laten. "Het gaat niet om mij, het gaat om wat het beste is voor het Nederlands elftal. Ik vaar mijn eigen koers en ben een open boek in de gesprekken die ik voer."

De TD vindt de gesprekken met Advocaat en Ten Cate respectvol. "Wat we hebben besproken, blijft onder ons. Dat doet me goed. We gaan als professionals met elkaar om."

Vader naar rechter om chemokuur voor kind

De kortgedingrechter in Alkmaar doet op 12 mei uitspraak in een zaak die draait om de vraag of een twaalfjarig kankerpatiëntje tegen zijn wil verder moet worden behandeld voor zijn ziekte. De door de vader van het kind aangespannen zaak tegen de stichting De Jeugd- & Gezinsbeschermers, dat toezicht heeft op het kind, speelde zich dinsdag achter gesloten deuren af.

Het twaalfjarige jongetje uit Noord-Holland werd eind vorig jaar zes weken lang dagelijks bestraald vanwege een hersentumor en had in maart met een vervolgbehandeling in de vorm van een chemokuur moeten starten. Dat wil het jongetje echter niet, zo heeft hij zelf aangegeven en dat is ook de overtuiging van een psychiater. Die heeft het jonge patiëntje na onderzoek wilsbekwaam verklaard.

De vader heeft ernstige twijfels bij die conclusie, zo valt op te maken uit de dagvaarding die in de zaak is uitgebracht. Hij is er helemaal niet zeker van dat zijn kind niet verder wil leven. Hij heeft geprobeerd via de gezinsvoogd de zaak aan de rechter voor te laten leggen.Toen de gezinsvoogd bleef weigeren, spande hij zelf een zaak aan.

Pers buiten de deur
De pers werd dinsdag zorgvuldig buiten de deur gehouden tijdens de behandeling. Na afloop weigerden beide partijen elke toelichting. Vertegenwoordigers van De Jeugd- & Gezinsbeschermers hielden het bij een resoluut ,,nee". ,,Misschien later", sprak de vader. Hij is gescheiden van de moeder, die van meet af aan weinig heil zag in een medisch traject van bestralingen en chemokuren en een voorkeur had voor alternatieve behandeling. De jongen werd mede om die reden onder toezicht geplaatst.

Volgens de dagvaarding hebben medici verklaard dat zijn kansen op genezing zonder verdere behandeling fiftyfifty zijn. Bij een vervolgbehandeling bedraagt zijn overlevingskans 75 tot 80 procent.

Vader naar rechter om chemokuur voor kind
Vader naar rechter om chemokuur voor kind (Foto: ANP)

Wereldkampioen polsstokhoogspringen komt uit de kast

Polsstokhoogspringer Shawn Barber is uit de kast gekomen. De 22-jarige wereldkampioen uit Canada maakte via Facebook aan de wereld bekend dat hij op mannen valt. Barber bedankte zijn ouders en vrienden en is in één klap misschien wel de bekendste en meest succesvolle mannelijke sporter die openlijk homo is. 

Barber werd in 2015 wereldkampioen en eindigde vorig jaar op de Olympische Spelen als tiende. Het scheelde niet veel of hij had niet mee mogen doen, want hij werd betrapt op cocaïne. De door hem opgegeven reden voor de positieve test op cocaïne is met het oog op zijn aankondiging van nu enigszins frappant: kort voor de Canadese atletiekkampioenschappen zou hij via een online advertentie in contact zijn gekomen met een vrouw, met wie hij volgens zijn en haar getuigenis een half uur gezoend heeft.

Zij had cocaïne gebruikt en dat kwam zo bij Barber binnen, die een dag later de nationale titel won en zich voor de Spelen plaatste. Die titel werd hem afgenomen, maar twee dagen voor de Spelen hoorde hij dat hij in Rio de Janeiro wel gewoon mocht starten.

Felline de beste in proloog Ronde van Romandië

Fabio Felline heeft de proloog in de de Ronde van Romandië. In en rond een regenachtig Aigle was de Italiaan van Trek-Segafredo de snelste over 4,8 kilometer. Alex Dowsett werd tweede op twee seconden. Beste Nederlander was Koen Bouwman met een elfde plaats op elf seconden van Felline.

Woensdag krijgen de renners in de eerste etappe meteen de eerste cols te verteren. De aankomst ligt na 173,3 kilometer van Aigle naar Champéry op een col van eerste categorie. Onderweg zijn er drie beklimmingen van derde en één van tweede categorie.

Selecties Lotto Soudal en Bora-hansgrohe voor Giro d'Italia

Lotto Soudal heeft dinsdag hun selectie bekendgemaakt voor de Giro d’Italia. De Belgische Formatie mikt met André Greipel op ritzeges. Vorig jaar won de Duitser drie etappes in de Giro.

Moreno Hofland is ook geselecteerd door Lotto Soudal. De Nederlander zal vooral de sprints moeten aantrekken voor Greipel. Ook Adam Hansen is van de partij. Voor de Australiër wordt het zijn 24ste op rij en de zeventiende grote ronde op rij die hij kan uitrijden.

Lotto Soudal
Lars Bak (DEN)
Sean De Bie (BEL)
Jasper De Buyst (BEL)
Bart De Clercq (BEL)
André Greipel (DUI)
Adam Hansen (AUS)
Moreno Hofland (NED)
Tomasz Marczynski (POL)
Maxime Monfort (BEL)

Ook de selectie BORA-hansgrohe is bekendgemaakt. Bij de Duitse ploeg zullen sprinters Sam Bennett en Matteo Pelucchi hun kans krijgen in de sprint. De Oostenrijker Patrick Konrad, onlangs nog zevende in de Ronde van het Baskenland, wordt de kopman.

Bora - Hansgrohe 
Jan Barta (CZE)
Cesare Benedetti (ITA)
Sam Bennett (IRL)
Patrick Konrad (AUT)
José Mendes (PRT)
Gregor Mühlberger (AUT)
Matteo Pelucchi (ITA)
Lukas Pöstlberger (AUT)
Rudiger Selig (DUI)

De honderdste Giro d’Italia begint op 5 mei in het Sardijnse Alghero en eindigt op 28 mei in Milaan.

'¤130 miljoen voor 18-jarige Mbappé is zelfs voor Man City te veel'

Jarenlang stond Manchester City bekend als de club die belachelijke bedragen uittrok voor allerlei voetballers, maar de prijs die voor het Franse megatalent Kylian Mbappé neergelegd moet worden is zelfs hen te gortig.

AS Monaco vraagt naar verluidt maar liefst 130 miljoen euro voor de 18-jarige aanvaller, de absolute revelatie van het huidige voetbalseizoen en bij alle topclubs zeer gewild. Het heeft er alle schijn van dat City geen zin heeft om dat bedrag neer te leggen voor de Mbappé, waarvan de kans groot lijkt dat hij komende zomer een van de duurste - of misschien zelfs dé duurste - spelers ooit te worden. 

In 37 wedstrijden heeft de tiener dit seizoen al 23 keer doel getroffen, waarmee hij een groot aandeel heeft van AS Monaco's plek in de halve finales van de Champions League. Het zal binnenkort dan ook interessant worden om te zien hoe Mbappé het gaat doen tegen de sterkste verdediging van Europa, want Monaco speelt in de Champions League tegen Juventus om een plek in de finale.

De Monegasken lieten onlangs weten dat ze er vertrouwen in hebben dat hun veelscorende tiener nog minstens één seizoen blijft, met name om de kans te vergroten dat hij volgend jaar op het WK in de Franse selectie zit. Twee clubs lijken nog serieus in de race te zijn voor het contracteren van Mbappé en welke clubs dat zijn zal weinigen verrassen: Real Madrid en Manchester United hebben hun pijlen op de dure spits gericht. 

Gloed aan de hemel door ruimtestof

Rondom de zon is een enorme schijf van materiaal die zonlicht terugkaatst naar de aarde. De komende avonden is dat extra goed te zien omdat de schijf dan vrijwel loodrecht op de horizon staat. Het ziet eruit als een zonsondergang en begint 2 uur na zonsondergang, dus zo rond 11 uur 's avonds in westelijke richting.

Dit zogenaamde zodiakaal licht is ook waar te nemen in het najaar, maar dan in oostelijke richting.

Net zoals Jupiter en Saturnus heeft de zon ook een ring van deeltjes. Deze enorme schijf van stof heeft een diameter van zeker 1,5 miljard kilometer. De aarde bevind zich middenin deze ring en deze strekt zich uit tot de baan van Jupiter. In deze stofschijf razen deeltjes met een diameter van 0,1-100 micrometer rond. Het stof bestaat onder andere uit de restanten van de oorspronkelijke gaswolk, die 4567 miljoen jaar geleden het zonnestelsel vormde. Maar ook recentere gebeurtenissen zoals botsingen tussen kometen en planetoïden hebben hieraan bijgedragen.

Cel voor Zweden die verkrachting live uitzonden

De rechtbank in de Zweedse hoofdstad Stockholm heeft drie mannen van 19 tot 25 jaar oud tot celstraffen veroordeeld wegens het verkrachten van een vrouw en het rechtstreeks uitzenden van de videobeelden van hun daad via Facebook.

Twee van de drie mannen kregen dertig maanden cel wegens verkrachting. De derde verdachte gaat een half jaar de gevangenis in wegens het verspreiden van de beelden en niet melden van het misdrijf.

De verkrachtingszaak die eerder dit jaar plaatsvond in de stad Uppsala zorgde voor veel ophef in het land. Mensen die de video destijds zagen alarmeerden de politie, waarop de daders snel gearresteerd konden worden. De mannen hebben steeds verklaard dat het slachtoffer vrijwillig heeft meegewerkt.

De rechtbank geloofde dit echter niet. De vrouw bleek onder invloed te zijn van alcohol en drugs en was volgens de rechter "in een zeer kwetsbare situatie beland en daardoor niet meer in staat de situatie goed in te schatten".

Cel voor Zweden die misbruik live uitzonden
Cel voor Zweden die misbruik live uitzonden (Foto: ANP)

Haase makkelijk langs Schwartzman in Budapest

Tennisser Robin Haase heeft zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van het ATP-toernooi in Budapest. De Nederlander (ATP-46) walste op het Hongaarse gravel met 6-1 en 6-3 over de Argentien Diego Schwartzman (ATP-34) heen.

Schwartzman kon in de eerste set geen enkele vuist maken tegen Haase die zeer solide speelde. De Nederlander had het alleen aan het begin van de tweede set lastig en kwam een break achter. Deze werd vakkundig weggewerkt, waardoor Haase zich op mag gaan maken voor de tweede ronde.

Daarin treft hij qualifier Aljaz Bedene (ATP-68). Deze Brit is goed in vorm, want hij won anderhalve week geleden nog de Challenger in het Italiaanse Barletta en zegevierde een week daarvoor in het Franse Sophia Antipolis.

Muziekindustrie verdient meeste aan streaming

Voor het eerst heeft de muziekindustrie in Nederland meer omzet behaald uit streamingdiensten dan uit de verkoop van cd's en lp's. Volgens jaarcijfers van NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie, steeg de totale omzet in 2016 met 13,1 procent tot 154,8 miljoen euro.

Nederland volgt daarmee een internationale trend. Na jaren van achteruitgang heeft de industrie de laatste jaren de weg omhoog teruggevonden. Er zijn tegenwoordig tal van betaalde diensten beschikbaar om online muziek te luisteren. Uit de dinsdag verschenen cijfers blijkt hoe succesvol zij zijn: volgens de branchevereniging steeg de omzet met ruim 38 procent tot 84,7 miljoen euro.

De fysieke verkoop liep terug, met 5,4 procent, maar binnen die categorie zit vinyl wel behoorlijk in de lift. De omzet uit de verkoop van lp's nam met maar liefst de helft toe. Betaalde downloads zijn uit de gratie: die daalden met 21,5 procent.

Wereldwijd steeg de muziekomzet met 5,9 procent.

Muziekindustrie verdient meeste aan streaming
Muziekindustrie verdient meeste aan streaming (Foto: BuzzE)

Man doodt dochter en zet video op Facebook

Een Thaise man heeft videobeelden op Facebook gezet waarop te zien is hoe hij zijn elf maanden oude dochter om het leven brengt. De vader werd later levenloos gevonden naast het lijk van zijn dochter.

De beelden hebben ongeveer 24 uur op het sociale netwerk gestaan voordat ze werden opgemerkt en verwijderd, meldt de Thaise politie dinsdag. Op de beelden was te zien hoe Wuttisan Wongtalay een touw om de nek van zijn dochter doet en haar vervolgens wurgt. Daarna gooit hij het levenloze lichaampje vanaf de bovenste verdieping van een verlaten gebouw in de stad Phuket.

Volgens een woordvoerder van de Thaise politie was de man bang dat zijn vrouw niet meer van hem hield en hem wilde verlaten.

Eerder deze maand was op Facebook een livevideo te zien hoe in het Amerikaanse Cleveland een man een willekeurige moord pleegt op 74-jarige man. Topman Mark Zuckerberg van Facebook verklaarde na het incident in Cleveland dat Facebook "alles blijft doen om te voorkomen dat dit soort tragedies gebeuren".

Man doodt dochter en zet video op Facebook
Man doodt dochter en zet video op Facebook (Foto: ANP)

Turkije onder loep Raad van Europa

De Raad van Europa legt Turkije onder de loep vanwege de verslechterde mensenrechtensituatie. Ook de haperende rechtsstaat en het functioneren van de democratie komen weer onder toezicht.

Dat heeft de parlementaire vergadering van de in Straatsburg gevestigde organisatie dinsdag besloten. 113 parlementariërs stemden voor en 45 tegen.

Sinds de verijdelde staatsgreep van vorig jaar heeft de Turkse regering tal van maatregelen genomen die op gespannen voet staan met de Europese waarden die de Raad van Europa verdedigt. De parlementariërs steunden ook een oproep om opgesloten journalisten en activisten vrij te laten.

EU-lidmaatschap
Turkije was tot 2004 ook onderwerp van onderzoek. Niet lang nadat dat was afgesloten, opende de Europese Unie de onderhandelingen over een Turks EU-lidmaatschap.

Bij de Raad van Europa, die losstaat van de EU, zijn 47 landen aangesloten, waaronder Rusland en ook Turkije zelf.

Turkije onder loep Raad van Europa
Turkije onder loep Raad van Europa (Foto: ANP)

Verstappen: "Inhalen is leuker dit jaar"

Max Verstappen lijkt het uitstekend naar zijn zin te hebben in de Formule 1. Volgens de jonge Nederlander moeten coureurs dit jaar met de nieuwe regels harder werken om een inhaalactie te laten slagen en dat ziet hij zeker als iets positiefs. 

De auto's hebben dit jaar veel meer downforce en gaan daardoor harder door de bochten, wat het inhalen moeilijker maakt. Natuurlijk hebben we nog wel het DRS-systeem, maar van inhaalacties door een opengeklapte achtervleugel wordt niemand vrolijk. Dit seizoen wordt beduidend minder ingehaald dan vorig jaar, maar de kwaliteit van de acties lijkt zeker niet minder te zijn geworden. Vooral in China en Bahrein waren een aantal pareltjes van inhaalacties te zien.

Als we het over inhalen hebben, hebben we het uiteraard over Verstappen en wel omdat hij, in elk geval wat kwantiteit betreft, de onbetwiste inhaalkoning in de Formule 1 is: zowel in 2015 als in 2016 maakte hij ruimschoots meer inhaalacties dan alle andere coureurs. Vorig jaar passeerde de Red Bull-coureur maar liefst 99 keer een concurrent, terwijl verder niemand in de buurt van de tachtig keer kwam. 

"Inhalen is een stuk moeilijker dan het vorig jaar was, maar het is nou ook weer niet bijna onmogelijk", verklaart Verstappen. "Als je op nieuwe banden rijdt heb je gewoon nog één of twee ronden waarin je echt flink kunt stampen. DRS helpt dit seizoen niet zoveel, in China werden de meeste inhaalacties zelfs zonder DRS gedaan. Het is dit jaar ook gewoon een stuk leuker", aldus de Nederlander, die ook dit seizoen weer weet waar hij het over heeft: in China vertrok hij als zestiende, waarna hij als derde over de finish kwam. 

Verstappen haalde in de eerste driekwart ronde in China alvast 'even' acht coureurs in (Bron: YouTube)

Russisch estafetteteam uit olympische uitslagen geschrapt

Opnieuw is een Russische sporter uit de uitslagenlijsten van de Olympische Spelen van 2012 geschrapt. Sprinter Maksim Dyldin, gespecialiseerd op de 400 meter, bleek in Londen zoals vele landgenoten aan de steroïde turinabol gezeten te hebben.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft nu bepaald dat Dyldin uit de uitslagen geschrapt wordt. Individueel werd hij zeventiende op de 400 meter, maar met het Russische team op de 4x400 meter ging het beter: ze werden vijfde. Het bijbehorende olympisch diploma moet ingeleverd worden, want het hele team wordt uit de uitslag gehaald.

Voor Dyldin en de Russen is het overigens weer eens niet nieuw dat ze uit de uitslag gehaald worden. In Beijing wonnen ze in 2008 olympisch brons op de 4x400 meter, maar vorig jaar ging er een streep door dat brons: Denis Alekseyev had ook al uit het turinabolpotje gesnoept. 

Prachtig afscheid voor kickbokslegende Aerts

Het afscheid van Peter Aerts, zondagavond, was een mooie. Tijdens gala World League of Fighting: Champions vs Champions, gehouden in de Topsporthal in Almere, vocht de in Eindhoven geboren kickbokser zijn laatste professionele gevecht in Nederland. Na een vechtsportcarrière van meer dan 30 jaar, waarin hij meer dan 140 partijen vocht en waarvan hij er zeker 103 won, kreeg hij een prachtig eerbetoon.

Beoogd tegenstander Tstone Rogava moest helaas afzeggen, hij verdraaide zijn knie tijdens een training en werd vervangen door de Fransman Nordine Mahieddine, een gevaarlijke tegenstander. De 19-jaar jongere Fransman heeft onder andere van Andrey Gerasimchuk gewonnen en dat is de enige vechter die in de afgelopen vier jaar kampioen Rico Verhoeven kon verslaan.

Een uitverkochte Topsporthal stond op de banken toen Aerts in de ring verscheen voor zijn laatste partij. De 46-jarige Dutch Lumberjack leek in de vorm van zijn leven en had duidelijk keihard getraind om een goede indruk te maken op deze avond. Aerts zocht constant de dominante positie in de ring op en drukte Mahieddine rustig uit zijn spel. De eerste en tweede ronde waren duidelijk in het voordeel van Aerts en in de derde ronde reageerde het publiek enthousiast bij elke karakteristieke hoge trap van de Nederlander. De jury besliste dan ook unaniem in het voordeel van de afscheid nemende Mr. K-1.

"Dit was fantastisch," aldus een dankbare Aerts, die onder de indruk was van het mooie eerbetoon na afloop van zijn gevecht. Grote K1-kampioenen zoals Ernesto Hoost, Remy Bonjasky en Sem Schilt kwamen hun respect tonen aan de sympathieke Aerts. "Ze lieten ook veel mooie oude beelden van eerdere partijen zien. Dit was een leuke wedstrijd tegen een taaie jongen. Het is een vent die heel hard slaat, dus ik moest ervoor zorgen hem op afstand te houden en mijn momenten te kiezen waarop ik hem kon raken. Dat is heel goed gelukt."

Of dit écht de laatste partij voor Aerts is geweest, daarover was de drievoudig K1-kampioen heel duidelijk. "Het is goed zo. Je merkt toch wel dat je een dagje ouder wordt, haha. Jongeren moeten het nu maar doen, ik ben wel klaar.”  Eerder liet hij nog weten voor veel geld in Japan te willen vechten en aangezien bloed kruipt waar het niet gaan kan, zal Aerts vast in de toekomst nog wel eens in de ring te bewonderen zijn.

Vrijdag wordt een samenvatting van dit gala, inclusief afscheid van Aerts, uitgezonden op tv door zender SpikeTV. De uitzending begint om 22:00 uur. Voor de liefhebbers hieronder, uit 1987, één van de allereerste gevechten van een dan 16-jarige Aerts.

 
Tweede kickbokspartij van Peter Aerts. Tegenstander is Nico Krijgsman (Bron: Youtube) 

Advies: kinderbescherming bij migrantenopvang

De opvang van onbegeleide kindmigranten op Italiaanse en Griekse eilanden schiet tekort. Op elke opvanglocatie moet daarom een functionaris van de kinderbescherming worden gestationeerd.

Dat stelt de Europese Rekenkamer dinsdag in een aanbeveling over de zogenoemde migratiehotspots. Daarvan zijn er sinds de migratiegolf in 2015 met Europese steun negen opgezet op eilanden als Lampedusa en Lesbos, met plek voor in totaal ongeveer 7000 mensen.

In Griekenland verblijven naar schatting 2500 onbegeleide minderjarige migranten en in Italië 20.000. Eind 2016 waren er nog steeds onvoldoende faciliteiten om hen onder te brengen en hun dossier fatsoenlijk af te handelen, aldus rekenkamerlid Hans Gustaf Wessberg. "Deze kwestie moet dringend worden aangepakt." Organisaties als Amnesty International, Human Rights Watch en Save the Children sloegen eerder al alarm.

Asielaanvraag

De 'hotspotbenadering' heeft wel geleid tot betere registratie en identificatie van migranten, schrijven de controleurs. Maar ondanks de forse financiële en personele steun, waaronder tolken, asielexperts en beveiligers, is de opvang nog ontoereikend.

Ook de vervolgprocedures (asielaanvraag, herplaatsing of terugkeer) verlopen nog vaak erg traag, waardoor de hotspots "zwaar overbezet" zijn. In navolging van de Europese Commissie wijst de rekenkamer de andere EU-lidstaten erop dat ze te weinig asielzoekers opnemen uit beide 'frontlijnlanden'.

In een reactie op het rapport zegt de Europese Commissie ook te blijven aandringen op de benoeming van een kinderbeschermingsfunctionaris voor iedere locatie.

Advies: kinderbescherming bij migrantenopvang
Advies: kinderbescherming bij migrantenopvang (Foto: ANP)

Terreurverdachten opgepakt in Barcelona

De politie in Barcelona heeft dinsdagmorgen acht terreurverdachten opgepakt. Vier van hen worden in verband gebracht met de aanslagen in Brussel in maart 2016. Dat meldt de Spaanse krant El Pais. De operatie is nog steeds aan de gang.

Volgens de Spaanse politie zijn de terreurverdachten mannen tussen 31 en 39 jaar van Marokkaanse afkomst. De vier hadden contacten met de daders van de aanslagen in Brussel

De politie doorzocht zo'n twaalf panden in Barcelona en in enkele voorsteden. De politie heeft acht maanden onderzoek gedaan.

Terreurverdachten opgepakt in Barcelona
Terreurverdachten opgepakt in Barcelona (Foto: ANP)

Twee doden door schietpartij Zoetermeer

Twee mensen zijn dinsdagochtend in Zoetermeer overleden door een schietpartij op de Edisonstraat. De politie is op zoek naar twee verdachten en komt nog met een signalement.

De politie meldt verder dat er meteen een rechercheonderzoek is gestart. Over de toedracht is verder nog niets bekendgemaakt.

De slachtoffers werden zwaargewond aangetroffen, maar overleden korte tijd later.

Twee doden door schietpartij Zoetermeer
Twee doden door schietpartij Zoetermeer (Foto: ANP)

Amerikaanse bokstiener mag met hijab boksen

De Amerikaanse bokster Amaiya Zafar mag voortaan in gevechten aantreden met een hijab. De 16-jarige dame uit Minnesota vocht de regels van de Amerikaanse boksbond USA Boxing aan, waarin stond dat boksters geen hijab, lange mouwen en leggings mogen dragen in de ring - de broek mag zelfs niet tot onder de knieeën komen.

Zafar heeft nu te horen gekregen dat die regel aangepast gaat worden en daarom mag ze vanaf nu weer in de door haar gewenste kledij in de ring stappen, zo meldt The Star Tribune. "Dit is een hele grote stap, ze heeft hier ontzettend hard voor gewerkt", vertelt coach Nathaniel Haile. "Ze heeft het recht gekregen om haar kunsten te vertonen en ik ben heel blij voor haar, hoewel dit pas de eerste stap is op weg naar het realiseren van haar droom."

De jonge bokster werd vorig jaar gediskwalificeerd van een toernooi omdat de toevoegingen onder haar 'gewone' bokskledij zogenaamd een veiligheidsprobleem zouden vormen. Haar tegenstandster, Aliyah Charbonier, kreeg de overwinning zo uit het niks toegewezen en was daar bepaald niet gelukkig mee - ze gaf de bijbehorende gordel zelf dan maar aan Zafar. "Wat ze draagt leidt mij niet af van het gevecht. Ze had gewoon handschoenen aan en ze had gewoon een helm op. Ik had medelijden met haar, ze gaven haar de kans niet eens om het toernooi te winnen", vertelde Charbonier.

De droom waar Zafar's coach Haile over spreekt moet over ruim drie jaar plaatsvinden: deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. De internationale boksbond AIBA moet er dan nog wel van overtuigd worden dat ook daar met hijab gevochten mag worden. Een woordvoerder liet weten hier voorlopig nog niks over te laten weten. Ondertussen is Zafar vooral blij dat ze geen gevechten meer hoeft te laten schieten: "Ik investeer heel veel in mijn sport. Mijn gewicht is precies goed, mentaal voel ik me ontzettend goed, ik wil mijn sport weer beoefenen", zegt Zafar, die zaterdag voor het eerst weer in actie komt.

Barcelona: "Neymar is niet te koop"

Technisch secretaris van FC Barcelona Robert Fernandez sluit een transfer van Neymar bij de Catalanen uit. Neymar wordt sterk in verband gebracht met een transfer naar Manchester United, ondanks dat zijn contract nog doorloopt tot de zomer van 2021.

"Hij is niet te koop", vertelde Fernandez tegen RAC1. De Braziliaan speelt sinds de zomer van 2013 voor Barcelona, dat hem destijds overnam van Santos. De Catalaanse grootmacht wordt in verband gebracht met een transfer van Juventus-aanvaller Paulo Dybala, die een groot aandeel had in de uitschakeling van de ploeg in de kwartfinale van de Champions League.

"Hij is een fantastische speler, maar we hebben al de drie beste aanvallers in de wereld", refereerde Fernandez aan Lionel Messi, Luis Suárez en Neymar.

Zes nieuwe Overwatch-maps in de maak, drie voor dit jaar

Overwatch game director Jeff Kaplan heeft bekendgemaakt dat er op dit moment drie standaard maps voor de game in ontwikkeling zijn die dit jaar moeten uitkomen. Daarnaast zijn er nog drie 'niet-standaard maps' in de maak, die waarschijnlijk speciaal voor specifieke evenementen worden ontwikkeld.

Met standaard maps bedoelt Kaplan maps waarop gespeeld kan worden in quick play en competitive matches. "We hebben [naast de gewone maps] nog drie niet-standaard maps in de planning zitten, die niet beschikbaar worden voor QP/Comp. Verder zijn we ook nog bezig met wat andere experimenten", zo legt Kaplan uit op Battle.net.

De laatste map die uitkwam voor Overwatch was Oasis, die verscheen officieel in januari van dit jaar voor alle platforms. Op dit moment is het Uprising-evenement nog gaande, met een cooperative brawl en allerlei nieuwe unlockables.

Met Google Timelapse 32 jaar terug in de tijd

Google heeft een tijdje geleden een nieuwe dienst geintroduceerd, Google Timelapse. Hiermee kun je de veranderingen op de aarde zien van de afgelopen 32 jaar en bijvoorbeeld bekijken hoe jouw stad zich de afgelopen 32 jaar heeft ontwikkeld of kijken hoe Schiphol is uitgebreid. Google doet dit door zo'n 5 miljoen satellietfoto's te combineren die gemaakt zijn tussen 1984 en 2016. De nieuwste foto's in Timelapse zijn afkomstig van onder meer de satellieten Landsat 8 en Sentinel-2

In het zoekveld linksboven kun je de plaats ingeven die je wilt zien en met de knop rechtsonder kun je het jaar en de snelheid kiezen. Je kunt hiermee de aarde tot in de verste hoeken bekijken.

Google heeft zelf al de mooiste filmpjes online gezet op Youtube. Hier kun je bijvoorbeeld een gletsjer in Antarctica bekijken, de bouw van Al Khiran Pearl City in Koeweit of de uitbreidingen in Dubai.

Meerkampster Chernova raakt weer olympische medaille kwijt

De Russische atlete Tatyana Chernova heeft weinig internationale medailles meer over. De meerkampster moet haar olympische bronzen medaille op de zevenkamp van 2008 inleveren - die ze na de positieve dopingtest van een concurrente kreeg - want ze bleek bij hertesten aan de steroïden gezeten te hebben.

Het is bekend terrein voor Chernova, die vorig jaar ook haar bronzen plak van 2012 al retour moest sturen. Daar bleef het niet bij, want ook de wereldtitel van 2011 is ze inmiddels kwijt. In beide gevallen bleek ze positief getest te hebben op turinabol, het middel wat Oost-Duitse vrouwen tot topatletes maakte en waar ook veel Russen in de laatste jaren gretig gebruik van hebben gemaakt.

Chernova heeft vanwege haar positieve hertest van vorig jaar al een schorsing aan de broek en die kan nu mogelijk verlengd worden. De kans dat we de 29-jarige ooit nog een internationale zevenkamp af zien werken lijkt dan ook bijzonder klein. Het brons van de Spelen van 2008 lijkt nu naar Kelly Sotherton te gaan. De Britse eindigde als vijfde, maar de Oekraïnse Lyudmila Blonska, aanvankelijk goed voor zilver, is ook al uit de uitslag geschrapt. 

Radioactief materiaal gestolen in Mexico

In Mexico is een onbekende hoeveelheid radioactief materiaal gestolen. In negen staten is een opsporingsbericht uitgegaan. Het gaat om de staten Jalisco, Colima, Nayarit, Aguascalientes, Guanajuato, Michoacan, San Luis Potosi, Durango en Zacatecas.

"Raak het niet aan als je het vindt," zo waarschuwen autoriteiten de burgers.

De afgelopen jaren werd vaker radioactief materiaal gestolen in Mexico, voor het laatst begin 2016. Toen ging het om een container met radioactief materiaal voor industriële röntgenscans.

Radioactief materiaal gestolen in Mexico
Radioactief materiaal gestolen in Mexico (Foto: ANP)

Snoop Dogg wil serie over zijn leven maken

Snoop Dogg wil samen met rapper Daz Dillinger een dramaserie maken over hun leven en ervaringen in de rapscene, zo weet Deadline.

"Snoop en ik worden altijd gevraagd om anderen te helpen met hun projecten bij Death Row Records, omdat we er al vanaf het begin bij zijn", vertelt Daz Dillinger. "We hebben Dr. Dre zien vertrekken, Tupac werd vermoord en Suge Knight opgesloten", vervolgt de 43-jarige rapper. "Er zijn oneindig veel verhalen uit die begintijd die niemand ooit heeft gehoord".

In de VS zijn de afgelopen jaren verschillende films en series over rappers en de rapscene uitgekomen zoals Straight Outta Compton met rapper Ice Cube en The Get Down van regisseur Baz Luhrmann. Snoop wil de serie met name concentreren op zijn begintijd bij Death Row Records en ervaring met Tha Dogg Pound, een formatie die hij samen vormt met Dillinger en rapper Kurupt.

Het project voor de dramaserie staat nog in de kinderschoenen, het trio maakt momenteel een ronde langs de verschillende grote televisiezenders in de VS.

Snoop Dogg wil serie over zijn leven maken
Snoop Dogg wil serie over zijn leven maken (Foto: BuzzE)

Apple laat fans wachten op Carpool Karaoke

De serie Carpool Karaoke die Apple gaat streamen, is voorlopig nog niet te zien. De techgigant beloofde eerder dat de afleveringen deze maand online zouden gaan, maar het bedrijf heeft dat nu uitgesteld naar 'later dit jaar'. Een reden voor het uitstel wordt niet gegeven.

Carpool Karaoke is gebaseerd op het populaire gelijknamige onderdeel uit de latenightshow The Late Late Show With James Corden. Corden rijdt daarin met een beroemdheid rond terwijl er liedjes worden gezongen.

Apple kondigde vorige zomer met de aankoop van de serie aan in de televisiecontent te stappen. Van de show worden zestien afleveringen gemaakt. Corden is betrokken als producent maar neemt niet meer in elke aflevering plaats achter het stuur. Elke episode krijgt een andere presentator. Onder anderen John Legend, Seth MacFarlane, Chelsea Handler en Billy Eichner gaan in de auto zingen met sterren.

Apple laat fans wachten op Carpool Karaoke
Apple laat fans wachten op Carpool Karaoke (Foto: BuzzE)

Drugsafval gedumpt in Limburgs kanaal

Onbekenden hebben in de Zuid-Willemsvaart bij Weert vaten met mogelijk xtc-afval gedumpt. Het is de tweede keer in korte tijd dat in een Limburgs kanaal vaten met giftig afval zijn gevonden.

De vaten met drugsafval lagen dit keer in en rond het water van de Zuid-Willemsvaart, ter hoogte van sluis 16. Het zou gaan om ongeveer vijftig vaten. Onduidelijk is of ze allemaal intact zijn, liet de politie dinsdag weten. Vorige week ruimde Rijkswaterstaat nog 27 vaten met giftig afval op in en rond het Julianakanaal bij Echt. Een van die vaten lekte.

In Limburg worden geregeld vaten met synthetisch drugsafval gedumpt. Meestal gebeurt dat in natuurgebieden.

Drugsafval gedumpt in Limburgs kanaal
Drugsafval gedumpt in Limburgs kanaal (Foto: ANP)

Donorkinderen willen nog steeds duidelijkheid

De rechtszaak die families met donorkinderen hadden aangespannen vanwege misstanden in de spermakliniek Bijdorp in Barendrecht wordt ondanks het overlijden van oud-directeur Jan Karbaat voortgezet.

Ze willen willen onder meer opheldering over geruchten dat Karbaat zelf donor is geweest. Enkele donormoeders vinden dat hun kinderen grote uiterlijke gelijkenissen met de man vertonen.

De families worden bijgestaan door Defence for Children, Stichting Donorkind en advocaat Tim Bueters. Een woordvoerder laat dinsdag weten dat ze ondanks het overlijden van Karbaat deze maand nog mogelijkheden zien om zijn DNA te vergelijken met dat van zijn vermeende donorkinderen. Ook een schadeclaim is volgens de organisaties nog niet van de baan.

Onzorgvuldig handelen
De donorkinderen en hun ouders hadden de oud-directeur van de spermakliniek aansprakelijk gesteld voor onzorgvuldig handelen. In 2009 moest de kliniek sluiten op last van de inspectiedienst IGZ omdat de dossiers niet op orde waren. Vorig jaar werd duidelijk dat donorgegevens mogelijk niet correct zijn.

Defence for Children laat weten te begrijpen dat het voortzetten van de procedure belastend is voor de nabestaanden van Karbaat. "Tegelijkertijd willen wij ook aandacht vragen voor de moeilijke situatie van de groep donorkinderen en hun families die in voortdurende onzekerheid moeten leven over hun afstamming. Wij hopen dat er een zorgvuldige en passende oplossing voor deze ingewikkelde situatie kan worden gevonden."

Donorkinderen willen nog steeds duidelijkheid
Donorkinderen willen nog steeds duidelijkheid (Foto: ANP)

Turkije bestookt Koerden in Irak en Syrië

Turkije heeft in Syrië en Irak luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van de door de VS gesteunde milities van de Koerdische YPG en de verboden arbeidersbeweging PKK. Daardoor zijn zeker drie strijders om het leven gekomen. Koerdische bronnen meldden dat ook per abuis Peshmerga in Irak werden aangevallen en dat daardoor vijf mensen omkwamen.

Volgens Turkije dringen terroristen vanuit Syrië en Irak het land binnen. Zij brengen wapens en explosieven Turkije in en plegen aanslagen. Door de aanvallen moeten die lijnen worden doorbroken. YPG is in Syrië de belangrijkste partner van het Westen in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Turkije ziet in de milities een verlengstuk van de verboden PKK.

Turkije bestookt Koerden in Irak en Syrië
Turkije bestookt Koerden in Irak en Syrië (Foto: ANP)

Kim Kardashian herdenkt Armeense genocide

Kim Kardashian sprak zich maandag op Twitter uit over de Armeense genocide, die precies 102 jaar geleden plaatsvond. De grootouders aan vaders zijde van de Kardashians emigreerden in de twintigste eeuw naar de VS.

"Ik denk aan Armeniërs over de hele wereld. 102 jaar geleden begonnen de Ottomaanse autoriteiten een slachting die 1,5 miljoen mensen zal vermoorden", twitterde de 36-jarige realityster maandag. Kardashian voegde de veel gebruikte hashtags #NeverForget (nooit vergeten) en #ArmenianGenocide toe aan het bericht.?

Het is niet de eerste keer dat ze zich uitspreekt over het onderwerp. In 2016 schreef ze een lezersbrief aan The New York Times waarin ze kritiek uitte op de krant The Wall Street Journal die een advertentie plaatste van een groep ontkenners van de genocide. Kardashian riep de regering van de VS op de genocide te erkennen.

President Trump herdacht dit jaar wel de deportatie van en moord op veel Armenen in 1915, maar noemde het woord genocide niet. Omdat hij NAVO-bondgenoot Turkije niet op de tenen wil trappen. Kardashian bekritiseerd die houding van de Amerikaanse overheid: "Onze regering moet de genocide erkennen want als we ons verleden ontkennen dan brengen we onze toekomst in gevaar", schreef ze in 2016.?

Trots?
Ook haar zus Khloé Kardashian sprak zich maandag uit over de kwestie. Op Instagram plaatste ze een foto van het bezoek van de familie Kardashian aan Armenië in 2015. "Ik ben trots een Armeense te zijn!!! Het is onze plicht om niet stil te zijn wanneer er waar dan ook mensen lijden en dat moeten we aan de orde te stellen, ongeacht hun achtergrond".

Kim Kardashian herdenkt Armeense genocide
Kim Kardashian herdenkt Armeense genocide (Foto: BuzzE)

Doden door aanslag op busje Pakistan

Door een aanslag op een minibus zijn dinsdag in Pakistan zeker tien mensen om het leven gekomen. De bus werd getroffen door een bermbom die van afstand tot ontploffing werd gebracht in de Kurram-vallei in het stammengebied bij de grens met Afghanistan in het noordwesten van Pakistan.

Volgens lokale autoriteiten zijn een kind en een vrouw onder de doden. De bom ontplofte op het moment dat de passagiers zich verzamelden om het busje in te stappen.

Doden door aanslag op busje Pakistan
Doden door aanslag op busje Pakistan (Foto: ANP)

Miljoenen gestolen bij overval in Paraguay

Bij een overval op een geldtransportbedrijf in Paraguay hebben de overvallers ruim 36 miljoen euro (veertig miljoen dollar) buitgemaakt. Ruim vijftig gewapende bendeleden bliezen de gevel van de vestiging van het transportbedrijf in Ciudad del Este op en roofden de kluis leeg.

Tijdens de roof schoten andere bendeleden op een politiebureau en staken ze auto's in brand, waarschijnlijk als afleiding. Ook strooiden ze met duizenden kraaienpoten, zodat de politieagenten een lekke band kregen en hen niet met auto's konden volgen.

Met motorboten wisten de criminelen te ontsnappen richting Brazilië, waar ze ook vandaan kwamen. Op de rivier kwam het tot een confrontatie met de politie, drie bendeleden werden gedood. Ook een politieman kwam om.

Miljoenen gestolen bij overval in Paraguay
Miljoenen gestolen bij overval in Paraguay (Foto: ANP)

Cipiers krijgen opleiding over radicalisering

Ongeveer zevenduizend medewerkers van Belgische gevangenissen krijgen een opleiding om de radicalisering van gevangenen op te merken en aan te pakken. Tot dusver konden nog maar enkele honderden cipiers, directeurs en psychosociale medewerkers zo'n gespecialiseerde opleiding volgen, schrijft de Vlaamse website De Tijd.

Nieuwe cipiers krijgen al cursussen over radicalisering en islam in hun basisopleiding. Maar omdat de radicaliseringsgolf zo groot is in de gevangenissen zullen alle personeelsleden die dagelijks in aanraking komen met de gevangenen, zo'n opleiding moeten volgen.

Cipiers krijgen opleiding over radicalisering
Cipiers krijgen opleiding over radicalisering (Foto: ANP)

Militaire oefeningen in Noord-Korea

Het Noord-Koreaanse leger bestaat 85 jaar, reden voor uitgebreide militaire oefeningen in Wonsan aan de oostkust, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dinsdag.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie kon niet bevestigen of er inderdaad oefeningen in het buurland gaande zijn. De spanning in het gebied is de laatste weken opgelopen. Pyongyang heeft regelmatig gedreigd aanvallen uit te voeren op buitenlandse doelen.

Militaire oefeningen in Noord-Korea
Militaire oefeningen in Noord-Korea (Foto: ANP)

Deltares: dreiging van zee wordt fors groter

Het risico op grote overstromingen aan de kusten groeit de komende decennia fors. Onderzoekers van Deltares en het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM-VU) onderzochten voor alle kusten wereldwijd het overstromingsgevaar tot eind deze eeuw. Zware stormen treffen door bodemdaling en zeespiegelstijging straks veel meer mensen, ook de schade wordt veel groter en er vallen meer slachtoffers. Zo'n 50 procent meer mensen worden bedreigd in 2080 ten opzichte van nu.

Deltares uit Delft is een toonaangevend instituut op gebied van watermanagement. De wetenschappers van beide instituten presenteren dinsdag hun bevindingen op een congres in Wenen. Deltares en IVM-VU hebben een nieuwe manier ontwikkeld om de kans op grote overstromingen te voorspellen. Bij deze modellen wordt er onder meer ook gekeken naar begroeiing, de aanwezigheid van hellingen en de bevolkingsdichtheid.

Dirk Eilander (onderzoeker Deltares): "Deze nieuwe cijfers over kustoverstromingen geven een goed beeld waar op de wereld potentieel de grootste gevaren liggen." Deltares schat dat China, Bangladesh, India en Indonesië de landen zijn waar de meeste slachtoffers vallen.

Risicoatlas
Van de wereldbevolking woont 10 procent in laaggelegen gebieden, tot 10 meter boven het zeeniveau. Veel van deze gebieden lopen risico op overstromingen.

Deltares werkt aan een wereldwijde risicoatlas voor kustoverstromingen. Dit zogeheten Aqueduct-plaform moet landen helpen bij het inschatten van overstromingsrisico's.

Deltares: dreiging van zee wordt fors groter
Deltares: dreiging van zee wordt fors groter (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: buien

Zolang voor Sint Markus (da's vandaag) warm, zolang na hem koud.

Goedemorgen.

De afgelopen avond/nacht is er een regengebied over ons land getrokken dat gelukkig richting het oosten verdwenen is.

Vandaag kan er in het oosten nog wat regen vallen, maar dat trekt ook snel weg. Helaas komt er vanuit het westen een nieuw regengebied onze kant op waarbij er ook kans is op korrelhagel en onweer. Vanmiddag neemt de buiigheid gelukkig af. De temperatuur loopt op tot 8 graden. De komende dagen blijven buien het weerbeeld bepalen. Tegen het weekend gaan we waarschijnlijk naar een periode met minder regen en meer zon en wellicht ook hogere temperaturen.

Fijne dag vandaag!
 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:20
Zon onder: 20:55
Zonkracht: 5/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1719 Publicatie van Robinson Crusoe door Daniel Defoe.
1950 De Republiek der Zuid-Molukken wordt uitgeroepen.
1961 De Amerikaan Jack Kilby (Texas Instruments) krijgt octrooi op de geïntegreerde schakeling oftewel de ic-chip.
1980 De Amerikaanse militaire operatie om de gijzelaars uit de Amerikaanse ambassade in Teheran te bevrijden, mislukt.
1986 Het .nl-domein wordt als een van de eerste topleveldomeinen overgedragen aan Piet Beertema van het CWI.
1990 Lancering van de ruimtetelescoop Hubble, het eerste onbemande observatorium in de ruimte.
2015 Een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter treft Nepal. Naast de hoofdbeving waren er achttien naschokken, waarvan de zwaarste een kracht had van 6,7 op de schaal van Richter. De trillingen van de aardbeving waren tot in India, Pakistan, Bhutan, Tibet en Bangladesh te voelen. Er vielen ruim 2.500 doden. Bovendien stortten eeuwenoude Nepalese tempels in.

Het koolzaad staat momenteel prachtig in bloei (Foto: qltel)
Het koolzaad staat momenteel prachtig in bloei (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Twee gedetineerden geëxecuteerd in Arkansas

In de Amerikaanse staat Arkansas zijn maandag (lokale tijd) twee gevangenen geëxecuteerd. De 52-jarige Jack Jones en 46-jarige Marcel Williams kregen een dodelijke injectie toegediend.

De executie van Williams was aanvankelijk uitgesteld, omdat er volgens zijn advocaat bij de executie van Jones problemen zouden zijn geweest. Hij zou nog meer dan vijf minuten hebben bewogen, nadat hij een slaapmiddel toegediend had gekregen. Een uur later bepaalde dezelfde rechter dat het toch door mocht gaan.

De twee executies zijn onderdeel van een plan om in een periode van elf dagen acht gedetineerden terecht te stellen. De staat Arkansas heeft haast, omdat de houdbaarheid van een van de gebruikte middelen eind april verstrijkt.

Het lukte het farmaceutisch bedrijf McKesson eerder om het gebruik tegen te houden van een van de drie middelen die nodig zijn bij de executies. Arkansas zou de spierverslapper vecuronium bromide onder valse voorwendselen hebben aangeschaft. McKesson zegt dat het middel niet aan Arkansas zou zijn verkocht als het bedrijf had geweten waarvoor het zou worden gebruikt. Het hooggerechtshof besloot echter in hoger beroep dat de spierverslapper toch mag worden ingespoten bij de executies.

Twee gedetineerden geëxecuteerd in Arkansas
Twee gedetineerden geëxecuteerd in Arkansas (Foto: ANP)

Cruyff-run leidt langs 14 memorabele plekken

Op de dag dat Johan Cruijff zeventig zou zijn geworden, vindt in Amsterdam een speciale 'social run' plaats. De loop is dinsdagavond en gaat langs veertien memorabele plekken uit het leven van de overleden profvoetballer. Ruim 6500 lopers doen mee, maakte de organisatoren bekend.

De zogenoemde Cruyff Foundation 14K Run begint bij het Olympisch Stadion en leidt onder meer langs zijn ouderlijk huis in Betondorp en het Cruyff College Amsterdam naar het eindpunt: de Amsterdam ArenA. Naast de afstand van 14 kilometer kunnen de deelnemers ook 5 kilometer doen en er is een kinderloop.

De Cruyff Foundation, Ajax en Le Champion organiseren de run ter nagedachtenis aan de vorig jaar overleden voetballegende. De loop was in 2016 voor het eerst, op initiatief van een vrijwilliger van de Cruyff Foundation. Het evenement sloeg zo aan dat werd besloten er een vervolg aan te geven voor een nog bredere groep Cruijff-fans.

Cruyff-run leidt langs 14 memorabele plekken
Cruyff-run leidt langs 14 memorabele plekken (Foto: ANP)

Zware aardbeving in Chili

De westkust van Chili is getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.1. De beving werd tot in de hoofdstad Santiago gevoeld. Volgens ooggetuigen zouden gebouwen in de stad heen en weer geschud zijn.

Het centrum van de beving lag 35 kilometer ten westen van de stad Valpairaso op een diepte van zo'n 10 kilometer. De autoriteiten gaven direct na de beving een ontruimingsbevel voor het kustgebied, vanwege het risico op een tsunami. Dat bevel werd later ingetrokken, toen bleek dat er geen gevaar was.

Aardbevingen met deze zwaarte kunnen veel schade aanrichten, maar omdat het centrum in zee lag, zouden de effecten zijn gedempt.

Terror

Hoe komt het toch dat politieke partijen geen ‘echte’ actie willen tegen terrorisme? In Frankrijk doen elf partijen mee aan de verkiezingen op 23 april 2017. Twee partijen hebben het actief gehad over terrorisme en islamisering in de debatten. Le Pen is wel de actiefste, zoals Wilders dat in ons land is.
Nu is Nederland nog geen land dat geteisterd wordt door terrorisme, maar dat zijn België en Frankrijk wel.

Nieuwe vloer moet problemen Force India oplossen

De Force India VJM10 presteert nog niet zoals verwacht. Het Formule 1-team scoorde in alle drie de races dit jaar punten, maar tevredenheid is er niet, omdat de auto kampt met aerodynamische problemen. Een nieuwe vloer, die in Spanje geïntroduceerd wordt, moet dit op gaan lossen.

Volgens vice-teambaas Bob Fernley kwamen de resultaten in de windtunnel en op het circuit niet overeen, wat voor problemen zorgt in de langzame en mediumsnelle bochten. "We weten wat de problemen zijn en Andy (Green, technisch directeur, red.) en het team hebben een correlatieprobleem vastgesteld. Dat wisten we tijdens het testen in Barcelona al. We hebben de effecten vastgesteld en oplossingen bedacht die nu in productie zijn. Hopelijk kunnen we nu weer de strijd aan gaan, in plaats van ons te moeten verdedigen."

Volgens het team fluctueert de neerwaartse druk regelmatig in de langzame en mediumsnelle bochten. Een nieuwe vloer en enkele andere nieuwe aerodynamische onderdelen moeten dit op gaan lossen.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.