FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 april 2017

Dubbel platina voor Broederliefde in Kasteel

De Rotterdamse rappers van Broederliefde werden zaterdagavond tijdens hun concert in het Sparta-stadion verrast met een dubbel platina award voor hun hitalbum Hard Work Pays Off 2. Het optreden, waar ook veel muzikale vrienden hun opwachting maakten, werd live uitgezonden op NPO3.

De 10.000 fans zongen en dansten mee met alle hits van de populaire hiphopformatie. Gastoptredens werden verzorgd door onder meer Ronnie Flex, SFB en Jandino Asporaat. De vier rappers hebben de locatie alvast geboekt voor over ruim een jaar. Aan het eind van hun optreden lieten ze weten op 2 juni 2018 weer in Het Kasteel te staan.

De 'thuiswedstrijd' in het voetbalstadion van Sparta was een langgekoesterde wens van Broederliefde. De groep komt uit de wijk Spangen in Rotterdam en draagt Sparta dan ook een warm hart toe. Nog altijd verzamelen de mannen zich voor ieder optreden bij het stadion.

Dubbel platina voor Broederliefde in Kasteel
Dubbel platina voor Broederliefde in Kasteel (Foto: BuzzE)

Brit kruipt in gorillapak marathon van Londen

Een 41-jarige Brit heeft gekleed in een gorillapak kruipend de marathon van Londen "gelopen". Hij finishte zaterdag als laatste deelnemer na in meer dan zes dagen op handen en voeten over het ruim 42 kilometer lange parkoers door de Britse hoofdstad te zijn gegaan.

Op foto's in Britse media was zaterdag te zien hoe "Mr. Gorilla"zoals hij zichzelf noemt al kruipend over het trottoir gadegeslagen door verbaasde toeristen de laatste meters aflegt. Tom Harrison kwam tot de bijzondere prestatie omdat hij een goed doel wilde steunen. Hij haalde met zijn stunt uiteindelijk omgerekend een kleine 31.000 euro pond binnen.

Brit kruipt in gorillapak marathon van Londen
Brit kruipt in gorillapak marathon van Londen (Foto: BuzzO)

Bouhanni wint in Yorkshire, Kruijswijk slaat slotrit over

Steven Kruijswijk zal zondag de laatste etappe van de Tour de Yorkshire niet rijden. De renner van LottoNL-Jumbo doet dat met de aankomende Giro d’Italia in het achterhoofd, laat Kruijswijk weten op Twitter.

Uit voorzorg stap ik morgen niet meer op. Ik wil een extra dagje rust pakken om vrijdag fris aan de start te staan"

De tweede etappe in de Tour of Yorkshire werd gewonnen door Nacer Bouhanni. De Fransman van Cofidis was in de massasprint te snel voor Caleb Ewan en Jonathan Hivert. Dylan Groenewegen, de winnaar van de eerste etappe werd vierde. De Australiër neemt de leiding in het algemeen klassement over van Groenewegen.

Haas wisselt terug naar Brembo's

Haas-coureurs Romain Grosjean en Kevin Magnussen rijden dit raceweekend gewoon weer met remschijven van Brembo. Het Amerikaanse team wisselde voor de vrijdag in Sochi met schijven van Carbone Industrie, maar de koeling hiervan is nog niet in orde.

Haas kampt al sinds het vorig jaar de Formule 1 betrad met remproblemen, waardoor de coureurs al meermalen uitgevallen zijn. In Bahrein kwam Brembo met nieuwe remschijven en was het al een stuk beter. Na de race werd getest met schijven van Carbone Industrie die zo goed bevielen dat er op de vrijdag in Rusland mee werd gereden. Daar kwamen wat problemen aan het licht, waardoor de Brembo's weer uit de kast zijn getrokken.

Teambaas Gunther Steiner: "We hebben de remmen nog altijd niet helemaal onder de knie. Het was een testsessie voor ons. Je zag hoeveel remstof er uit de remmen kwam tijdens het aanremmen van een bocht. We wisten na de test in Bahrein al dat we nog moeten werken aan een betere koeling. Het komt wel in orde, we hebben alleen iets meer tijd nodig."

De Haas presteert in Rusland sowieso niet helemaal zoals gehoopt. Kevin Magnussen kwalificeerde zich vandaag op plek veertien, terwijl teamgenoot Romain Grosjean zelfs de langzaamste tijd noteerde. Met name Grosjean verwacht een lastige race, omdat zijn bolide met balansproblemen kampt.

Duitsland vreest aanslagen azc's

Duitsland vreest dat in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in september aanslagen worden gepleegd op plaatsen waar asielzoekers zijn opgevangen. De federale recherche BKA waarschuwt dat de verkiezingen onder rechts-extremisten vreemdelingenhaat kunnen aanwakkeren.

Volgens Duitse media staat dat in een interne analyse. Daarin staat ook dat het kwaad moeilijk te bestrijden zal zijn. Het BKA houdt rekening met alleen opererende daders die bijvoorbeeld via internet zijn geradicaliseerd.

Van de 418 mensen die vorig jaar asielzoekers of onderkomens aanvielen en van wie de namen bekend zijn, was maar van een vijfde bekend dat ze er rechts-extremistische ideeën op nahielden. Slechts drie stonden te boek als potentieel gevaar.

Duitsland vreest aanslagen azc's
Duitsland vreest aanslagen azc's (Foto: ANP)

Vijfde landstitel op rij voor Bayern München

Bayern München is vandaag voor de vijfde keer op rij en de 27e keer in de clubhistorie kampioen van Duitsland geworden. Het won vandaag met 6-0 van Wolfsburg en is drie rondes voor het eind niet meer in te halen.

David Alaba zorgde voor de openingstreffer, waarna vervolgens Robert Lewandowski tweemaal trefzeker was. Arjen Robben tekende voor de 4-0 waarna Thomas Müller en Joshua Kimmich voor de laatste twee goals zorgden. Enige concurrent RB Leipzig kwam in eigen huis niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen laagvlieger Ingolstadt.

'Europees Parlement blijft in Straatsburg'

Het staat vrijwel vast dat de officiële zetel van het Europees Parlement in Straatsburg blijft. Om dat te veranderen en Brussel als hoofdzetel aan te wijzen, moet het EU-verdrag worden gewijzigd. Daar zitten Nederland en veel andere lidstaten niet op te wachten, zei premier Mark Rutte zaterdag in Brussel na afloop van de brexittop. "Zo'n verdragswijziging is heel ingewikkeld. Ik zie dat niet zomaar gebeuren."

Het EU-parlement, dat volgens het verdrag twaalf keer per jaar in Straatsburg plenair bijeen moet komen, wil dat de twee EU-agentschappen in Londen naar Straatsburg verhuizen. In ruil daarvoor zou Frankrijk afstand doen van het parlement ten gunste van Brussel, waar de meeste activiteiten van het parlement nu plaatsvinden.

Nederland wil het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) uit Londen graag binnenhalen. "Wij denken echt dat we daar heel goede papieren voor hebben", aldus Rutte. Hij wees op de goede medische faculteiten en "Amsterdam als fantastische vestigingsplaats". "En we hebben überhaupt een land dat behoorlijk op orde is in de ogen van andere landen. Maar heel veel andere landen zijn ook geïnteresseerd." Meer dan twintig lidstaten azen op het EMA

De Europese Commissie komt in juni met een voorstel over hoe de verhuizing van het EMA en de Europese Bankautoriteit (EBA) moet worden aangepakt. Het streven is om in het najaar een besluit te nemen.

Het maandelijkse verhuiscircus van het Europees Parlement kost volgens schattingen elk jaar zo'n 200 miljoen euro en is veel Europeanen en politici een doorn in het oog. Het parlement heeft al vaak opgeroepen om alle vergaderingen in Brussel te houden.

'Europees Parlement blijft in Straatsburg'
'Europees Parlement blijft in Straatsburg' (Foto: ANP)

Kramer breekt sleutelbeen bij valpartij in wielerkoers

Sven Kramer heeft in de wielerkoers PWZ Zuidenveld Tour in Drenthe zijn linker sleutelbeen gebroken. Dat gebeurde bij een valpartij op ongeveer vijf kilometer van de finish.

Kramer, die de koers reed in voorbereiding op het komende schaatsseizoen, zal vanavond nog geopereerd worden. Verwacht word dat hij volgende week de training alweer licht kan hervatten.

Selby en Higgins door naar finale op WK snooker

Mark Selby heeft zich als eerste geplaatst voor de finale op het wereldkampioenschap snooker. In The Crucible van Sheffield versloeg hij de Chinees Ding Junhui met 17-15 in de halve finale.

Na drie sessies stond het 12-12 tussen Selby en Ding. Selby begon aan de vierde sessie meteen goed en met breaks van 74 en 96 kwam de nummer één van de wereld op een 14-12 voorsprong. Ding won het volgende frame met een break 52, maar het volgende frame ging weer naar de Engelsman.

De huidig wereldkampioen moest nog één frame winnen om de finale te halen, maar de Chinees gaf niet op. Ding won twee frames op rij en kwam terug tot 16-15. In frame 32 kreeg Ding ook nog een kans, maar de nummer vier de wereld miste de blauwe bal, waarna Selby overnam en met een 72 break zijn plaats voor de finale veilig kon stellen.

In de finale speelt Selby tegen John Higgins. De Schot was in de andere halve finale veel te sterk voor Barry Hawkins met 17-8. Higgins stond na drie sessies al met 16-8 voor tegen Hawkins, waardoor de laatste sessie van de dag niet lang duurde. De nummer zes van de wereld sloot zijn halve finale af met een break van 120.

'Klaas Otto ontkwam aan moord'

Klaas Otto, oprichter van motorclub No Surrender, denkt dat iemand hem op 15 februari om het leven heeft willen brengen. Otto ging die dag naar Etten-Leur voor een afspraak, maar hij denkt dat hij in een hinderlaag is gelokt, zegt zijn advocaat Louis de Leon na een bericht in BN DeStem.

Otto had een afspraak met de vader van zijn schoondochter. Die man, Piet S., zou hebben willen weten in welke auto Otto zou komen. Otto wilde eerst met een rode Fiat naar Etten-Leur gaan, maar kwam op het laatste moment toch in een witte Mercedes. Otto denkt dat hij daardoor aan een liquidatie is ontkomen, aldus De Leon.

Otto is de hoofdverdachte in een grote witwas- en afpersingszaak. Hij zou enkele zakenpartners voor onder meer veel geld, auto's en een speedboot hebben afgeperst.

'Klaas Otto ontkwam aan moord'
'Klaas Otto ontkwam aan moord' (Foto: ANP)

Brievenbusbrandstichter Maastricht gefilmd

In Maastricht heeft iemand in de nacht van vrijdag op zaterdag geprobeerd acht huizen in brand te steken via de brievenbus. Hij stak reclamefolders aan en schoof die naar binnen. Een bewakingscamera heeft de jonge man gefilmd. De beelden zijn zaterdagavond door de politie vrijgegeven.

De acht huizen liggen vlak bij elkaar, binnen een straal van 500 meter. Bij één huis vatten de gordijnen vlam, maar de brandweer wist het vuur op tijd te blussen. De politie zal in de nacht van zaterdag op zondag extra surveilleren in de wijk Heugem.

Brievenbusbrandstichter Maastricht gefilmd
Brievenbusbrandstichter Maastricht gefilmd (Foto: ANP)

Duizenden mensen bij Nederlandse klimaatmars

Enkele duizenden betogers hebben zaterdagmiddag in Amsterdam deelgenomen aan de zogenoemde klimaatmars. Ze voerden actie voor een duurzamere wereld. Volgens de organisatie liepen er 7500 mensen mee.

De tocht begon op het Museumplein. Daar keerden de demonstranten weer terug na een wandeling van 3,9 kilometer door Amsterdam.

De klimaatmars was onderdeel van de People's Climate March. Dit is een wereldwijd evenement om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Ook in steden als New York, Kopenhagen, Kyoto en Londen gingen mensen de straat op.

Volgens de politie is de klimaatmars in Amsterdam zonder incidenten verlopen.

Duizenden mensen bij Nederlandse klimaatmars
Duizenden mensen bij Nederlandse klimaatmars (Foto: ANP)

Yates de beste bergop in Romandië

Simon Yates heeft de vierde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De Engelsman van Orica-Scott klopte in een sprint met twee de Australiër Richie Porte. Yates neemt ook de leiderstrui in het algemeen klassement over van Fabio Felline.

De vlucht van de dag bestond uit acht renners: Sander Armée, Tosh Van der Sande,Thomas De Gendt (allen Lotto Soudal) (AG2R La Mondiale), Pavel Kochetkov (Katusha-Alpecin), Youcef Reguigui (Dimension Data), Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert) en Simon Clarke (Cannondale-Drapac). De acht zouden een maximale voorsprong krijgen van iets meer dan vier minuten.

Op vijftig kilometer gingen er een zestal renners in de tegenaanval: Winner Anacona (Movistar), David de la Cruz (Quick-Step Floors), Michael Albasini (Orica-Scott), Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale), Diego Ulissi (UAE Emirates) en Tanel Kangert (Astana). De zes zouden nooit de aansluiting vinden met de koplopers en op twintig kilometer werden ze ook weer gegrepen door het peloton.

Net voor de voorlaatste klim kwam Wilco Kelderman ten val. De Nederlander van Sunweb kon wel terug in het peloton, maar op dat moment plaatste Ilnur Zakarin zijn versnelling. De renner van Katusha - Alpecin werd teruggehaald door Chris Froome. De volgende die het probeerde was Yates. De Brit kreeg Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) en Anass Aït El Abdia (UAE Emirates) met zich mee. In de afdaling kwam het drietal bij de vroege vluchters en begonnen met één minuut voorsprong aan de laatste klim.

Op de klim versnelde Porte meteen. Niemand kon de renner van BMC volgen en zou snel naar de koplopers toe rijden. Achterin moest Froome het peloton laten gaan. Toen Porte was aangesloten bij de kopgroep versnelde de Australiër nog een keer en alleen Yates kon de renner van BMC volgen.

In de sprint bergop was Yates te snel voor Porte. Buchmann werd derde op dertig seconden van de winnaar. In het klassement heeft Yates nu een voorsprong van 19 seconden op Porte.

Janssen: "Bij een andere club zou ik worden afgemaakt"

Vincent Janssen kent een teleurstellend debuutseizoen bij Tottenham Hotspur, maar geniet van de steun die hij krijgt van de trainer en de supporters.

Na een geweldig jaar bij AZ, koos Janssen voor een vertrek naar Tottenham Hotspur. Bij de club uit Engeland is de aanvaller er nog niet in geslaagd om te overtuigen. In 24 competitiewedstrijden wist Janssen pas twee keer het net te vinden. Ondanks de teleurstellende cijfers, blijft hij gesteund worden in Londen.

"Bij een andere club zou ik waarschijnlijk worden afgemaakt, maar hier is het anders. De trainer, de stad, de spelers en zelfs de fans begrijpen dat een nieuwe speler tijd nodig heeft om te wennen bij een nieuwe club en in een nieuwe stad", vertelde Janssen in gesprek met The Sun.

Vooral van de steun van de supporters staat Janssen te kijken. "Ze zien dat ik hard werk. De steun en liefde die ik krijg waardeer ik enorm. Ze hadden zich tegen mij kunnen keren, maar ze blijven me toejuichen. Misschien is dat wel de reden waarom ik er zoveel vertrouwen in heb dat het goed komt", aldus Janssen.

Verstappen: "Het was helemaal ruk"

Max Verstappen kende zaterdag geen lekkere kwalificatie voor de Grand Prix van Rusland. De Nederlandse Red Bull-coureur kwam niet verder dan plek zeven, twee plaatsen achter teamgenoot Daniel Ricciardo, en daar was hij bepaald niet blij mee.

"Dit was helemaal ruk", sprak hij duidelijke taal tegenover Ziggo Sport"Bij bocht dertien verloor ik elke keer weer de achterkant. Dan begin je te glijden en in die laatste sector wordt dat alleen maar erger. De rembalans, het differentieel, de instellingen van de motor, ik heb van alles geprobeerd, maar het maakte allemaal niks uit."

Verstappen vroeg aan zijn team of er iets veranderd kon worden en volgens hen kon dat inderdaad. "Ze zeiden 'als je dit of dat doet heb je weer grip aan de achterkant' maar dat was er gewoon niet. Vooral die laatste run was een drama. In sector één waren we twee tienden sneller, maar aan het eind verlies je alles dan weer en dat is gewoon balen", foeterde de Nederlander.

Hij verwacht dat het tijdens de race zondag wel wat beter zou moeten gaan, maar was er nog niet echt mee bezig. "Dat zien we morgen wel, dat maakt me nu echt even niet uit. Na Q2 liep het nu gewoon totaal niet meer, normaal gesproken zou het morgen beter moeten zijn." 

Kritiek op fout Engels bankbiljet

Op het nieuwe biljet van vijf pond in Engeland staat een bewust gemaakte grammaticale fout. Dat meldt de Engelse krant The Telegraph. Het biljet, dat de beeltenis draagt van Winston Churchill, is al sinds eind 2016 in roulatie, maar nu pas is er tumult ontstaan over de fout. Op het bankbiljet staat ook een beroemde quote van Churchill. Deze luidt: "I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat."

Op de eerste vrijgegeven afbeeldingen van het biljet was de quote afgedrukt met aanhalingstekens en een punt. Op de versie die uiteindelijk in roulatie kwam, zijn deze echter verdwenen.

Volgens taalwetenschappers hebben de ontwerpers van het biljet te veel gekeken naar het design. "De Bank of England probeert de grammatica naar beneden te halen", zegt Tara Stubbs van Universiteit van Oxford.

Andere wetenschappers vinden het debat onzin. "Het is volkomen duidelijk dat de quote van Churchill is en Churchill zelf zou zich er al helemaal niet druk om maken. Hij zou zich hoogstens verbazen over het feit dat hij slechts op een vijfje staat."

Kritiek op fout Engels bankbiljet
Kritiek op fout Engels bankbiljet (Foto: ANP)

Wielrenner Chad Young (21) overleden

Wielrenner Chad Young is vrijdagavond overleden. Dat heeft ploegbaas Axel Merckx van zijn continentale ploeg Axeon Hagens Berman zaterdag bekendgemaakt. Young werd slechts 21 jaar oud.

De Amerikaan kwam zondag in een afdaling tijdens de Tour of the Gila in de Amerikaanse staat New Mexico hard ten val. Hij werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Tucson vervoerd, waar hersenletsel vast werd gesteld. Na het nieuws dat Young in kritieke toestand verkeerde kwam Axeon vrijdag met het bericht dat hij naar alle waarschijnlijkheid niet meer zou herstellen van het hersenletsel. Die vrees werd al snel bewaarheid. 

"Met pijn in het hart moet ik iedereen mededelen dat Chad Young zijn ongeval van zondag niet overleefd heeft. Hij is vrijdagavond in het bijzijn van zijn familie overleden", schrijft Merckx. "We hebben een vriend, ploeggenoot en familielid verloren. Ik heb geen woorden om mijn pijn hierover te beschrijven", gaat de Belg verder. "Ik kan alleen zeggen dat ik heel blij ben dat ik Chad heb gekend en dat ik zijn passie voor het wielrennen heb mogen delen."

Rutte: snel nieuwe handelsrelatie met Londen

Het is in het belang van Nederland dat de EU snel met het Verenigd Koninkrijk gaat praten over de relatie na de brexit. "We moeten eerst hele goede afspraken maken over de echtscheiding maar zodra daar vertrouwen over is, moeten er ook snel goede afspraken worden gemaakt over de toekomstige relatie. Over handel, maar ook politiek", aldus premier Mark Rutte.

Hij zei dat bij aankomst voor een top zaterdag in Brussel. De 27 EU-leiders leggen er hun onderhandelingspositie tegenover de Britten vast, een maand nadat premier Theresa May het Britse uittredingsverzoek officieel in Brussel indiende. "Belangrijk is dat de EU eensgezind is, maar ik heb de indruk dat dat wel gaat lukken."

Volgens Rutte moeten de rechten van de Nederlanders en andere Europeanen die in Groot-Brittannië wonen, de grens van Ierland met (het Britse) Noord-Ierland en de rekening van de scheiding het eerst worden geregeld. Of Rutte het nieuwe associatieverdrag daarna in een referendum aan het Nederlandse volk wil voorleggen, is niet bekend.

Rutte: snel nieuwe handelsrelatie met Londen
Rutte: snel nieuwe handelsrelatie met Londen (Foto: ANP)

Rutte ziet uit naar nieuwe premier Curaçao

Premier Mark Rutte ziet ernaar uit samen te werken met de nieuwe minister-president van Curaçao. Dat zei hij zaterdag in Brussel over de verkiezingen op het eiland.

De liberale PAR won de verkiezingen. De MFK-partij van de veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte eindigde op de derde plaats. Wie de nieuwe premier gaat worden, staat nog niet vast. "Maar er is nu een uitslag, en er wordt een regering gevormd", zei Rutte.

De huidige interim-regering onder leiding van de MFK wilde de verkiezingen uitstellen, maar de Rijksministerraad stak daar een stokje voor. De gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout, moest ervoor zorgen dat alles goed zou verlopen "Ik ben onder de indruk hoe de gouverneur dat proces daar heeft vormgegeven, dat is natuurlijk niet makkelijk", aldus Rutte. "Maar ze heeft dat met groot gezag gedaan."

Rutte ziet uit naar nieuwe premier Curaçao
Rutte ziet uit naar nieuwe premier Curaçao (Foto: ANP)

Norris wint spectaculaire Formule 3-race Monza

Lando Norris heeft in Monza de eerste race van het weekeinde in het Europees Formule 3-kampioenschap gewonnen. De 17-jarige Britse coureur van Carlin troefde zijn Indische teamgenoot Jehan Daruvala af, die op vrijdag voor het eerst in zijn carrière de poleposition gepakt had.

Daruvala liet zien dat zijn pole geen toeval was, want hij nam gelijk de leiding en hield die erg lang vast. Dat was bepaald niet makkelijk, want achter Daruvala werd ronde na ronde hard gevochten om de plekken, onder meer tussen Norris, Jake Dennis en Ferdinand Habsburg. 

De hele race werd een spektakel, met overal inhaalacties en coureurs die met twee of drie naast elkaar op bochten af kwamen rijden. Zo liet onder meer ook Pedro Piquet zich uitstekend zien: de jonge coureur van Van Amersfoort haalde half driftend twee concurrenten in, maar spinde een paar ronden later alsnog. Toch knokte hij zich van het achterveld weer wat naar voren, tot hij alsnog uitviel.

Ook Mick Schumacher liet zich uitstekend zien. Hij reed vooral in deel twee van de race in een groepje met de Chinees Zhou Guanyu, de Zweed Joel Eriksson, de Britten Callum Ilott en Dennis en zijn eigen landgenoot Maximilian Günther. De coureurs vochten hard om de plekken, waar Dennis uiteindelijk wat te hard voor aan het pushen was. 

Voorin opende Norris met een paar ronden te rijden de aanval op Daruvala en hoewel de Indiër in eerste instantie dapper weerstand bood kon de Brit hem op het moment supreme toch relatief makkelijk passeren. Habsburg en Eriksson vochten om de derde plek en het was de Oostenrijker die Eriksson net af wist te troeven. 

Zondag staan twee races op het programma, beiden te zien op Ziggo Sport en het YouTube-kanaal van het kampioenschap.

De eerste F3-race van het weekeinde in Monza (Bron: YouTube)

Ferrari pakt eerste 1-2'tje in kwalificatie in negen jaar

De Grand Prix van Rusland kent zondag een eerste startrij met twee Ferrari's. Jarenlang was dat niet heel bijzonder, maar inmiddels was het toch al behoorlijk lang geleden. De laatste keer dat het gebeurde was namelijk tijdens de Grand Prix van Frankrijk in 2008, met Kimi Räikkönen en Felipe Massa.

Ook dit keer was Räikkönen erbij betrokken, maar de pole ging naar zijn teamgenoot. Sebastian Vettel bleek de snelste in een razendspannende derde kwalificatiesessie, waar hij zijn Finse teamgenoot slechts 0,059 seconden voor wist te blijven. 

Ook achter Ferrari was het gat bijzonder klein, want Valtteri Bottas gaf minder dan één tiende van een seconde toe op Vettel. Verrassend genoeg was Lewis Hamilton nagenoeg kansloos in de strijd om pole: de Brit eindigde op meer dan een halve seconde. 

De rest lijkt volkomen kansloos voor het podium en zal hopen dat er met de voorste vier auto's iets geks gaat gebeuren. Daniel Ricciardo moest meer dan 1,7 seconden toegeven in zijn Red Bull, teamgenoot Max Verstappen was zelfs bijna twee seconden trager. Felipe Massa wist zijn Williams nog tussen de twee Red Bulls te persen en pakte plek zes.

Uitslag kwalificatie GP van Rusland: 

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:33.194   7
2 K. Räikkönen Ferrari 1:33.253 +0:00.059 6
3 V. Bottas Mercedes 1:33.289 +0:00.095 8
4 L. Hamilton Mercedes 1:33.767 +0:00.573 8
5 D. Ricciardo Red Bull 1:34.905 +0:01.711 6
6 F. Massa Williams 1:35.110 +0:01.916 6
7 M. Verstappen Red Bull 1:35.161 +0:01.967 6
8 N. Hülkenberg Renault 1:35.285 +0:02.091 6
9 S. Perez Force India 1:35.337 +0:02.143 6
10 E. Ocon Force India 1:35.430 +0:02.236 6
11 C. Sainz Toro Rosso 1:35.948   8
12 L. Stroll Williams 1:35.964 +0:00.016 11
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:35.968 +0:00.020 8
14 K. Magnussen Haas F1 1:36.017 +0:00.069 8
15 F. Alonso McLaren 1:36.660 +0:00.712 5
16 J. Palmer Renault 1:36.462   9
17 S. Vandoorne McLaren 1:37.070 +0:00.608 9
18 P. Wehrlein Sauber 1:37.332 +0:00.870 9
19 M. Ericsson Sauber 1:37.507 +0:01.045 9
20 R. Grosjean Haas F1 1:37.620 +0:01.158 9

Hackers gooien gestolen beelden OITNB online

En groep hackers heeft een deel van het nog niet uitgebrachte vijfde seizoen van de populaire Netflix-serie Orange Is The New Black gepubliceerd. Met de gestolen beelden probeerde de groep Netflix af te persen, maar de streamingdienst weigerde over de brug te komen.

Volgen TorrentFreak zijn de beelden afkomstig van het postproductiebedrijf Larson Studio. Ook dat bedrijf is zonder resultaat door TheDarkOverlord, zoals het hackerscollectief zich noemt, gechanteerd. Het nieuwe seizoen van Orange Is The New Black is officieel pas op 9 juni bij Netflix te zien.

Op Twitter laten de hackers weten dat Netflix niet het enige slachtoffer zal zijn. De groep heeft een openlijke bedreiging geuit aan het adres van FOX, IFC, National Geographic Channel en ABC.

Hackers gooien gestolen beelden OITNB online
Hackers gooien gestolen beelden OITNB online (Foto: BuzzT)

Turkije doodt PKK-strijders in Noord-Irak

Het Turkse leger heeft zaterdag veertien leden van de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK gedood tijdens een luchtaanval op het noorden van Irak. Dat meldt het leger in een verklaring.

Zes Koerdische strijders werden gedood tijdens een luchtaanval rond Sinat-Haftan en acht op het platteland bij Adiyaman. De PKK, die al ruim dertig jaar strijd voert tegen de Turkse staat, heeft kampen in de bergen in het noorden van Irak, vlakbij de Turkse grens.

Turkije heeft de afgelopen weken de aanvallen opgevoerd tegen de PKK in Noord-Irak en de Syrisch-Koerdische militie YPG. YPG is in Syrië de belangrijkste partner van het Westen in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Turkije ziet in de milities een verlengstuk van de PKK.

Turkije doodt PKK-strijders in Noord-Irak
Turkije doodt PKK-strijders in Noord-Irak (Foto: ANP)

Chaotische ontknoping World Superbikes Assen, Van der Mark onderuit

Jonathan Rea heeft op het TT Circuit in Assen de eerste race van het World Superbikes-weekeinde in Nederland gewonnen. Na een sensationale slotfase zegevierde de Noord-Ier die het hele seizoen al domineert. Michael van der Mark kende een dramatische race en kon na een ronde of drie al douchen.

Rea moest zijn poleposition inleveren doordat hij in de kwalificatie Chaz Davies gehinderd had. Rea vertrok zo vanaf plek vier en teamgenoot Tom Sykes vanaf de pole, maar het was Davies die vanaf plek twee de leiding nam. Sykes en Rea doken er gelijk achteraan, gevolgd door Marco Melandri. Van der Mark kende een redelijke start, maar ging in de eerste bocht al buiten de baan en viel terug naar plek twintig.

De openingsronden werden gekenmerkt door felle gevechten tussen Davies en de Kawasaki's van Rea en Sykes, die onderling ook stevig aan het knokken sloegen. Van der Mark kwam na één ronde al door als veertiende, maar ging niet veel later bij het insturen van de Strubbe onderuit en zag zijn kansen in rook opgaan - een herhaling van race één van vorig jaar, toen hij in duel om een historische zege onderuit ging. Ondertussen namen Davies en Rea, nog gevolgd door Sykes, langzaam maar zeker afstand van Melandri, die de vierde plaats stevig in handen had.

De drie bleven lang bij elkaar, maar met vijf ronden te gaan moest Sykes zo langzamerhand toch afhaken. Davies en Rea gingen het duel om de zege aan, waarbij regerend kampioen Rea een paar eerste speldenprikjes uitdeelde. Twee keer was het beeld hetzelfde: Rea ging er in Hoge Heide en Ramshoek voorbij, waarna Davies de leiding in de Geert Timmer-bocht terugpakte bij het opgaan van het rechte stuk.

Twee ronden voor het einde opende Rea de aanval eerder en ging hij er op Ossebroeken al voorbij. Davies deed alles om eraan te blijven en probeerde in de GT-bocht nog één keer de leiding terug te pakken, maar daar ging het fout. De Welshman schoot rechtdoor en plotseling stopte zijn Ducati er bij het ingaan van de slotronde helemaal mee. Rea kon zo makkelijk naar de zege rijden en Sykes maakte het Kawasaki-feestje compleet. Melandri kwam door het uitvallen van zijn teamgenoot ineens toch nog op het podium, voor Fores, Savadori en de als zestiende vertrokken Stefan Bradl. 

Ferrari's weer ijzersterk, Verstappen vijfde in derde training

Ferrari blijft het tempo dicteren tijdens het Formule 1-weekeinde in Rusland. Ook tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Rusland stond er geen maat op de Scuderia.

Vooral Sebastian Vettel was weer razendsnel. De Duitser bleef teamgenoot Kimi Räikkönen dik drie tienden voor, terwijl de Fin op de hielen gezeten werd door de Mercedessen van Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. Best of the rest was Max Verstappen, die zijn Red Bull naar de vijfde tijd stuurde, maar wel op bijna een seconde achterstand ten opzichte van Hamilton.

Om 14.00 uur begint de kwalificatie op het circuit in Sochi. 

Uitslag derde vrije training GP van Rusland:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:34.001   17
2 K. Räikkönen Ferrari 1:34.338 +0:00.337 16
3 V. Bottas Mercedes 1:34.364 +0:00.363 20
4 L. Hamilton Mercedes 1:34.542 +0:00.541 19
5 M. Verstappen Red Bull 1:35.452 +0:01.451 21
6 F. Massa Williams 1:35.471 +0:01.470 17
7 N. Hülkenberg Renault 1:35.662 +0:01.661 15
8 D. Ricciardo Red Bull 1:35.830 +0:01.829 24
9 C. Sainz Toro Rosso 1:36.164 +0:02.163 20
10 K. Magnussen Haas F1 1:36.556 +0:02.555 19
11 L. Stroll Williams 1:36.649 +0:02.648 19
12 E. Ocon Force India 1:36.676 +0:02.675 22
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:36.846 +0:02.845 18
14 F. Alonso McLaren 1:36.869 +0:02.868 12
15 S. Perez Force India 1:36.962 +0:02.961 21
16 R. Grosjean Haas F1 1:37.164 +0:03.163 20
17 S. Vandoorne McLaren 1:37.182 +0:03.181 15
18 M. Ericsson Sauber 1:37.503 +0:03.502 21
19 P. Wehrlein Sauber 1:37.657 +0:03.656 17
20 J. Palmer Renault -:--.--- -:--.--- 4

Nibali kent zijn ploegmaats in jacht op derde Giro-zege

Bahrain Merida heeft de selectie voor de komende Giro d'Italia bekendgemaakt. De titelverdediger krijgt in de honderdste Ronde van Italië steun van vijf landgenoten, een Spanjaard, een Wit-Rus en een Sloveen.

De Litouwer Ramunus Navardauskas, een belangrijke knecht van Nibali, is er niet bij. Hij heeft al weken last van een hardnekkige maaginfectie en raakt niet op tijd voor de Giro d'Italia.

Naast Bahrain Merida maakte ook CCC Sprandi Polkowice hun selectie bekend. De Poolse ploeg mag meedoen ook de Giro omdat ze een wildcard hebben gekregen van de organisatie.

''Ons hoofddoel is een etappezege'', aldus ploegbaas Piotr Wadecki op hun website. ''Het algemeen klassement heeft niet onze prioriteit, al denken we wel dat Jan Hirt in staat is om in de top twintig te eindigen. We leggen hem echter geen enkele druk op.''

Hirt werd afgelopen week derde in de Ronde van Kroatië. Nibali was afgelopen week de beste in Kroatië.

Bahrain Merida
Valerio Agnoli (ITA)
Manuele Boaro (ITA)
Enrico Gasparotto (ITA)
Javier Moreno (ESP)
Vincenzo Nibali (ITA)
Franco Pellizotti (ITA)
Luka Pibernik (SVN)
Kanstantsin Siutsou (BLR)
Giovanni Visconti (ITA)

CCC Sprandi Polkowice
Marcin Białobłocki (POL)
Felix Grossschartner (AUT)
Jan Hirt (CZE)
Łukasz Owsian (POL)
Maciej Paterski (POL)
Simone Ponzi (ITA)
Branislau Samoilau (BLR)
Michal Schlegel (CZE)
Jan Tratnik (SVN)

Van der Mark op TT Circuit naar 8e startplek World Superbikes

Motorcoureur Michael van der Mark start de eerste race van het World Superbike-weekeinde in Assen zaterdag vanaf de achtste plek. Zaterdagochtend reed de Nederlander de achtste tijd in de kwalificaties.

Kawasaki domineerde de Superpole, de officiële naam van de kwalificatie, als vanouds. Met 1:33,505 en 1:33,715 waren Jonathan Rea en Tom Sykes ongenaakbaar en het duo zal dan ook vanaf de eerste rij starten. Chaz Davies neemt naast hen plaats, maar de Welshman was op zijn Ducati wel bijna een seconde langzamer. 

Lorenzo Savadori (Aprilia), Marco Melandri (Ducati) en Eugene Laverty (Aprilia) vormen de tweede startrij. Xavi Fores zette zijn Ducati op de zevende plek neer en start naast Van der Mark, die op zijn Yamaha ruimschoots sneller was dan teamgenoot Alex Lowes. BMW-rijder Jordi Torres completeert de derde startrij. 

Om 13.00 uur gaat de eerste race van start in Assen. Deze zal live te zien zijn op Eurosport 2. 

Slechte dag Luiten op Volvo China Open

Op dag drie van het Volvo China Open heeft Joost Luiten een slechte dag gekend. Na een ronde van 76 (+4) staat de 31-jarige golfer op een gedeelde 55ste plaats, terwijl de Nederlander op een gedeelde zevende plaats begon.

Luiten begon de dag slecht met bogeys op de drie bogeys op rij op 3, 4 en 5. Ook op 12 en 13 moest de Zuid-Hollander bogeys noteren. Pas op de laatste hole kon Luiten iets terug doen met een birdie, de enige van de dag.

Dylan Fritelli (-19) is de leider na drie dagen. De Zuid-Afrikaan heeft dankzij een foutloze 64 (-8) drie slagen voorsprong op Pablo Larrazabal, die de dag begon als leider. Alexander Levy is derde en volgt al op zeven slagen voor de Zuid-Afrikaan.

'Samsom wilde geen lijsttrekkersverkiezing'

Voormalig PvdA-fractieleider Diederik Samsom wilde niet dat zijn partij vorig jaar een lijsttrekkersverkiezing zou houden. Hij vroeg partijvoorzitter Hans Spekman om van zo'n ledenraadpleging af te zien. Dat blijkt uit een reconstructie van NRC Handelsblad.

Aanvankelijk was Samsom voorstander van een lijsttrekkersverkiezing en spoorde hij de huidige voorman Lodewijk Asscher aan zich ook te kandideren. Ook burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zou mogelijk in de race zijn.

Bij nader inzien wilde Samsom toch niet. Zonder ledenreferendum zou hij sterker staan en het verwachte zetelverlies voor de PvdA kunnen beperken, dacht hij volgend de krant. Maar Asscher stapte naar voren omdat hij dacht een beter politiek profiel te hebben dan Samsom.

Een meerderheid van de partijleden koos december 2016 voor Asscher, waarna Samsom opstapte.

Bij de Kamerverkiezingen van 15 maart kelderde de PvdA van 38 naar negen zetels. Volgens veel PvdA'ers is het gedoe rond de lijsttrekkersverkiezing een belangrijke oorzaak geweest van het monsterverlies.

'Samsom wilde geen lijsttrekkersverkiezing'
'Samsom wilde geen lijsttrekkersverkiezing' (Foto: ANP)

Telegraaf: politie bood zwijgdeal aan

De Nationale Politie heeft wel degelijk geprobeerd De Telegraaf te weerhouden van publicatie van een verhaal over criminaliteit door asielzoekers. In ruil daarvoor zou de krant ander nieuws krijgen. Dat zegt hoofdredacteur Paul Jansen zaterdag. De politie zegt dat een 'zwijgdeal' nooit de intentie is geweest.

"Wij staan voor ons verhaal," zegt Jansen. "De politie is in deze kwestie niet erg geloofwaardig. Eerst werd gelogen over het bestaan van cijfers rond asielcriminaliteit, en nu worden weer onwaarheden verteld over pogingen om publicatie in De Telegraaf hierover te voorkomen. Ik vind het een aanfluiting. De politie moet betrouwbaar en transparant zijn."

Volgens een politiewoordvoerder heeft de politie inderdaad een ander verhaal aangeboden, maar was dat ter compensatie voor het achterhouden van de cijfers over asielcriminaliteit. "Het was niet goed van ons dat we zeiden dat er geen cijfers waren en vervolgens dat we ze niet konden vrijgeven vanwege het opsporingsbelang. Dat was onhandig en bovendien in strijd met de wet (openbaarheid van bestuur). Toen hebben we geprobeerd om er met De Telegraaf uit te komen door ze een ander verhaal aan te bieden. Ook dat is onhandig gecommuniceerd. We betreuren het dat het overkwam alsof we een zwijgovereenkomst wilden sluiten."

Eerder meldde de politie ten onrechte aan De Telegraaf dat het korps geen gegevens had over criminaliteit door asielzoekers. De krant had om de cijfers gevraagd. Volgens de politiewoordvoerder zullen de documenten nu wel worden vrijgegeven, alleen "is het aan de juristen welke stukken naar buiten komen."

Telegraaf: politie bood zwijgdeal aan
Telegraaf: politie bood zwijgdeal aan (Foto: ANP)

Koploper Eredivisie door KNVB uit competitie genomen

Zaalvoetbalclub 't Knooppunt is naar aanleiding van ongeregeldheden rondom de bekerfinale door de KNVB uit de competitie genomen. De tuchtcommissie acht het bewezen dat fans van de koploper van de Eredivisie zich misdragen hebben door het veld te betreden en fans van FC Marlène te bedreigen. De KNVB verwijt 't Knooppunt dat men onvoldoende heeft opgetreden tegen de eigen supporters.

Zes maanden geleden werd de Amsterdamse club al voorwaardelijk uit de competitie genomen vanwege misdragingen door de supporters. Die straf kende een proeftijd van één jaar.

'Skatevoetbal' geeft hoop aan poliopatiënten

Een paralympische sport is het (nog) niet, maar toch zorgt het in Afrika voor de nodige aandacht: skatevoetbal. Voor poliopatiënten in Ghana en Nigeria, en steeds meer omringende landen, is het een manier om hun kunsten te vertonen en wellicht wat geld binnen te krijgen.

Veel poliopatiënten slijten hun dagen namelijk in de straten van steden als Accra, bedelend om wat geld. Er wordt flink op ze neergekeken, maar met de uitvinding van het skatevoetbal begint dat om te draaien. Het spel lijkt vrij simpel: de spelers zitten op een speciaal, vrij klein skateboard, bewegen zich voort over het veld en spelen de bal met hun handen - dat het geen skatehandbal heet is wellicht opvallend. 

De International Federation of Skate Soccer (IFSS) organiseerde onlangs zelfs een eerste internationaal toernooi, waar Ghana en Nigeria het tegen elkaar opnamen. "Het was gelijk mooi om de verschillen te zien. Nigeria met technisch hoogstaand spel en mooie 'rushes', terwijl Ghana juist veel meer op de verdediging speelde", aldus IFSS-oprichter Sunil Lalvani. 

"Sinds 2008 is het promoten van de sport hetgene waar we het meest mee bezig zijn geweest", zegt Albert Frimpong, oprichter van een van de teams in de Ghanese hoofdstad Accra. "Het belangrijkste is echter om de sport te gebruiken om deze mensen van de straten te krijgen en ze iets positiefs geven om te doen", zegt Frimpong, die gelijk aankondigt dat volgend jaar zelfs een heuse Afrika Cup op het programma staat. "We zijn voor niemand bang", blikt speler Billal Adamu alvast vooruit. 

Of skatevoetbal ooit een olympsiche sport wordt is nog maar de vraag, de lobby lijkt nog niet gestart te zijn, maar wat ons betreft zou het prima passen in een rijtje met sporten als zitvolleybal en rolstoelbasketbal. 

Ghana - Nigeria, een heuse skatevoetbalinterland (Bron: YouTube)

Balende Verstappen: "Dit circuit ligt ons gewoon niet"

Max Verstappen kende bepaald geen lekkere openingsdag van het Formule 1-weekeinde in Rusland. Een echt lange run zat er in de vrije trainingen niet in en in de tweede training viel hij zelfs helemaal stil terwijl hij net aan zo'n run was begonnen.

Het leek aanvankelijk op een motorprobleem, maar volgens Verstappen was het wat anders: "We denken dat het een probleem was met de brandstofdruk", legde hij uit aan de verzamelde pers. "Dat is natuurlijk zonde, want we hebben nu weer geen lange run kunnen doen. Gelukkig heeft Daniel (Ricciardo, red.) dat wel gedaan, naar zijn data kunnen we voor de race ook wel kijken."

Wat snelheid betreft lijkt het wel ongeveer duidelijk waar Red Bull dit weekeinde staat: ruim achter Ferrari en Mercedes en net zo ruim voor de rest. Een vijfde en zesde plek lijkt zondag dus het hoogst haalbare, mits er geen gekke dingen gebeuren. "Zeker, met die lange rechte stukken ligt dit circuit ons gewoon niet. We moeten proberen er het beste van te maken, maar vijfde en zesde is wel realistisch", zegt Verstappen. 

Ricciardo is het met zijn Nederlandse teamgenoot eens. "We proberen er alles uit te halen dit weekeinde, maar hebben weinig verwachtingen. Hopelijk zit er over een paar weken meer in."

Aké heeft aanbod Ivoorkust in beraad

Het is niet gezegd dat Nathan Aké in de toekomst international van het Nederlands elftal wordt. Sterker nog, mogelijk speelt hij voor een ander land.

Nu de 22-jarige Aké nog steeds geen minuten heeft gemaakt in het 'grote' Oranje, ruikt de Ivoriaanse voetbalbond namelijk een kans. Bondscoach Marc Wilmots heeft met Aké om tafel gezeten in de hoop hem te verleiden, bevestigt de verdediger aan De Telegraaf.

Aké zet grote stappen in zijn ontwikkeling bij Chelsea. De verdediger maakte indruk tijdens verhuurperiodes bij Watford en Bournemouth. Chelsea haalde hem in de winterstop terug vanwege personele problemen.

Trainer Antoinio Conte is al een aantal keer lovend geweest over het talent, al speelde hij dit seizoen nog geen competitieduel. Aké deed wel een aantal keer mee in de FA Cup en hikt tegen een basisplaats aan bij de Engelsen.

Turkije blokkeert Wikipedia

Turken kunnen sinds zaterdagochtend niet meer naar Wikipedia. Volgens CNN Türk heeft de Turkse overheid de website op zwart gezet. Turkije blokkeert regelmatig sociale netwerken en andere diensten als daar onwelgevallige informatie op staat.

Een reden voor de blokkade is niet gegeven. Bij eerder ingrijpen in andere websites werd het tegengaan van terrorisme opgevoerd als drijfveer.

Wikipedia komt in een inmiddels groeiend rijtje internetdiensten waarop de Turkse overheid ingrijpt. Eerder stonden onder meer Facebook, Twitter, Google, iCloud en Microsoft OneDrive als eens op de zwarte lijst.

Turkije blokkeert Wikipedia
Turkije blokkeert Wikipedia (Foto: BuzzT)

Gewonden door steekpartij voor disco Bremen

Bij een steekpartij voor een discotheek in de Duitse stad Bremen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag vier mensen gewond geraakt. De politie deelt mee dat een van de slachtoffers levensbedreigende verwondingen heeft opgelopen.

Op de plek van het voorval konden agenten zaterdagochtend een persoon arresteren. Een tweede verdachte wist te ontsnappen. De steekpartij had plaats nadat in het centrum van de stad een hevige ruzie was ontstaan.

'Nederlandse ICT'er loopt achter'

Nederland moet digitale vaardigheden een prominentere plek geven in het onderwijs. Gebeurt dat niet, dan wordt ons land "door alles en iedereen voorbij gelopen". Dat zegt directeur Ernst-Jan Stigter van Microsoft Nederland zaterdag in De Telegraaf.

De voorsprong die Nederland nu nog heeft op ICT- en innovatiegebied, kan snel verdwijnen, waarschuwt Stigter. "We moeten ons blijven bijscholen. Momenteel zitten er 8000 mensen met een ICT-achtergrond werkloos thuis, terwijl er 25.000 vacatures zijn. Dat gat wordt alleen maar groter."

Op school moeten jongeren niet per se leren programmeren, maar leren "omgaan met de middelen", aldus Stigter. Hij doelt op praktische toepassingen van ICT, zoals je eigen robot maken.

'Nederlandse ICT'er loopt achter'
'Nederlandse ICT'er loopt achter' (Foto: ANP)

Bevrijding Nederland gepaard met plunderingen

De bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog ging gepaard met plunderingen en vernielingen door geallieerde troepen. Met name Noord-Limburg, Oost-Brabant en Zuid-Gelderland kregen hier eind 1944 en begin 1945 mee te maken. Dat blijkt uit archiefonderzoek van Trouw, die dat zaterdag heeft gepubliceerd.

Zo werden in verschillende dorpen en steden brandkasten opgeblazen. Op een bijeenkomst in Nijmegen in 1945 meldden acht van de zeventien aanwezige burgemeesters dat geallieerden er met hun gemeentekas vandoor waren gegaan. Ook waren ze verbolgen over de vele onnodige vernielingen.

De plunderingen vonden plaats in geëvacueerde gebieden aan de frontlinie, waar burgers niet mochten komen. De buit werd mogelijk verkocht aan nog vermogende Nederlanders. Tot vervolging is het nooit gekomen in Nederland, schrijft Trouw.

Bevrijding Nederland gepaard met plunderingen
Bevrijding Nederland gepaard met plunderingen (Foto: ANP)

Oud-miljardair Eike Batista voorlopig vrij

De Braziliaanse zakenman Eike Batista mag de resterende periode tot zijn proces thuis afwachten. Het hooggerechtshof in Brazilië bepaalde vrijdag dat Batista, die sinds januari in voorarrest zit, vrij moet worden gelaten.

De zestigjarige Batista was vijf jaar geleden de rijkste man van het land en waarschijnlijk de op zes na rijkste persoon ter wereld. Inmiddels is het leeuwendeel van zijn rijkdom verdwenen en wordt Batista verdacht van het witwassen van geld en omkoping. In 2015 verwierf Batista zelfs de bijnaam "miljardair in de min", omdat hij al een miljard dollar schuld zou hebben.

Batista wordt er onder meer van beschuldigd toenmalig gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro, Sergio Cabral, omgerekend 15,5 miljoen euro smeergeld te hebben betaald. De rechter liet weten dat de misdaden waarvoor hij terecht staat weliswaar ernstig, maar niet gewelddadig zijn. Hij ziet daarom geen reden om Batista langer vast te houden.

Oud-miljardair Eike Batista voorlopig vrij
Oud-miljardair Eike Batista voorlopig vrij (Foto: ANP)

Google-topman verdiende 200 miljoen

De topman van Google, Sundar Pichai, heeft een lucratief jaar achter de rug. Hij kreeg vorig jaar 199,7 miljoen dollar aan beloningen, onder meer in opties. Dat is omgerekend ruim 183 miljoen euro. Google heeft de beloning vrijdag doorgegeven aan de beurswaakhond.

Pichai had in 2014 ongeveer 250 miljoen dollar verdiend en in 2015 ongeveer 100 miljoen. Die beloningen zijn zelfs voor het schatrijke Silicon Valley uitzonderlijk hoog.

Google-topman verdiende 200 miljoen
Google-topman verdiende 200 miljoen (Foto: BuzzT)

VW steekt miljarden in elektrisch rijden

Volkswagen wil zijn investeringen in het ontwikkelen van elektrische auto's en andere alternatieven voor de traditionele verbrandingsmotor in de komende vijf jaar verdrievoudigen. Dat heeft topman Matthias Müller vrijdag gezegd op een conferentie in Wenen.

Afgelopen vijf jaar telde het Duitse autoconcern nog zo'n 3 miljard euro neer voor werk aan nieuwe elektrische en hybride voertuigen. Dat moet in de jaren die volgen bij elkaar 9 miljard euro worden. Ook zal er veel extra geld worden uitgetrokken voor investeringen in schonere diesel- en benzinewagens.

Müller vindt het belangrijk dat Volkswagen zich meer gaat richten op elektrische auto's en technieken als geautomatiseerd rijden. Op die manier wil hij het sjoemelsoftwareschandaal, waar de autobouwer in 2015 in verzeild raakte, achter zich laten.

Volkswagen loopt nu nog achter op het gebied van elektrische auto's, maar die achterstand willen de Duitsers snel inhalen. Volgens eerder ontvouwde plannen van het bedrijf moeten er tegen 2025 zeker dertig elektrische modellen op de markt worden gebracht.

VW steekt miljarden in elektrisch rijden
VW steekt miljarden in elektrisch rijden (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: mooi weekend

April mooi en rein, in mei zal het donker zijn.

Hallo,

Gisteren was het best een aardige dag. De zon heeft geschenen en alhoewel het wel af en toe regende was het niet genoeg om de regenmeter te vullen. De afgelopen avond en nacht was het droog met temperaturen van 4 graden tot het vriespunt.

Vandaag krijgen we eerst zon. Later in de ochtend en begin van de middag ontstaan er stapelwolken, maar ik verwacht niet dat daar regen uit gaat vallen. Het kwik loopt (buiten) op tot zo'n 12 graden en de wind stelt weinig voor.

Morgen wordt het dan echt lente. Het wordt zonnig en droog en het zou wel zo'n 18 a 19 graden kunnen worden. Maandag is dat helaas weer voorbij, we krijgen dan meer bewolking met af en toe een bui.

Fijne zaterdag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:12
Zon onder: 21:02
Zonkracht: 5/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1913 Octrooiverlening voor de ritssluiting.
1942 Grote explosie bij Tessenderlo Chemie in Tessenderlo (België) met 189 doden en enorme vernielingen. De waarschijnlijke oorzaak is de explosie van aangekoekt ammoniumnitraat die arbeiders met dynamiet wilden laten springen.
1945 Adolf Hitler trouwt met Eva Braun.
1971 De eerste tv-uitzending van Op losse groeven, gepresenteerd door Chiel Montagne.
1992 Er breken rassenrellen in Los Angeles uit, nadat een blanke rechter vier blanke politiemannen vrijspreekt van mishandeling op Rodney King.
2011 Het huwelijk van prins William en Catherine Middleton.

1,5 week geleden, tijdens een bergwandeling, maakte ik deze foto. (Foto: qltel)
1,5 week geleden, tijdens een bergwandeling, maakte ik deze foto. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Strootman wacht met contractverlenging: "Zijn aan het praten"

Oranje-middenvelder Kevin Strootman staat onder contract bij AS Roma, en de Romeinen zouden die verbintenis willen verlengen. De ex-PSV’er wacht af.

Na een zware blessure heeft de Nederlandse international zich weer in de basis gespeeld bij de Italiaanse topclub, reden voor Roma om de overeenkomst met de Nederlander te willen verlengen.

In gesprek met Sky Italia stelt Strootman dat men in onderhandeling is over een nieuw contract. "We zijn aan het praten. Er is een nieuwe technisch directeur aangetrokken, en ik denk dat er veranderingen zullen gaan plaatsvinden."

Aan de werksfeer zal het niet liggen volgens de international. "Ik voel me hier goed. Daarnaast heeft iedereen me hier gesteund toen ik geblesseerd was. Wanneer alles goed is, dan ben ik hier volgend jaar ook nog."

Noord-Korea lanceert ballistische raket

Noord-Korea heeft zaterdagochtend (lokale tijd) opnieuw een test uitgevoerd met een ballistische raket. Dat meldde persbureau Yonhap in Seoul, op basis van informatie van het Zuid-Koreaans leger. Het projectiel werd gelanceerd in een gebied ten noorden van hoofdstad Pyongyang.

Het is nog onduidelijk om welk type raket het gaat en in welke richting die werd afgevuurd. Twee vorige proeven mislukten. Volgens Amerikaanse legerbronnen zijn er aanwijzingen dat ook deze geen succes was. Details ontbreken echter.

"Noord-Korea heeft in de vroege ochtend een niet-geïdentificeerde raket afgevuurd vanaf een plek in de buurt van Bukchang", bevestigde een woordvoerder van de gezamenlijke stafchefs (JCS). Het militair samenwerkingsverband probeert het type en de baan van het projectiel te achterhalen.

Noord-Korea lanceert ballistische raket
Noord-Korea lanceert ballistische raket (Foto: ANP)

Badmintonners uitgeschakeld op EK

De laatste Nederlanders op het Europees kampioenschap badminton zijn uitgeschakeld. In het Deense Kolding was Nederland nog vertegenwoordigd in het mannenenkelspel en het damesdubbel.

Mark Caljouw had zich knap voor de kwartfinales geplaatst, maar de nummer zeventig van de wereld stond daar voor een bijna onmogelijke opgave. Met Viktor Axelsen had hij namelijk de mondiale nummer twee tegenover zich, die ook nog eens de thuisfans achter zich had staan. Caljouw kon bij vlagen mee met de wereldtopper, maar moest toch in twee games het hoofd buigen: 21-17, 21-14.

Eefje Muskens en Selena Piek begonnen goed aan de kwartfinale tegen de Russinnen Olga Morozova en Anastasia Chervyakova. De eerste game werd gewonnen, maar de tweede ging naar het Russische duo. In de beslissende derde game namen Muskens en Piek het voortouw, maar vanaf 9-9 gaven ze het volledig uit handen: 21-19, 16-21, 14-21.

IJshockeyers keihard onderuit op WK

De Nederlandse ijshockeyploeg is in divisie 1B van het wereldkampioenschap, het derde niveau, wederom tegen een nederlaag aangelopen. In Belfast was Groot-Brittannië enkele maten te groot: 14-0. 

Nederland slaagde erin elf keer op doel te schieten, maar keeper Stephen Murphy liet er geen één door. Fabian Schotel en Sjoerd Idzenga, die de speeltijd ongeveer gelijk verdeelden, zagen in totaal maar liefst 56 Britse schoten op hun doel af komen. Colin Shields scoorde er drie en liet zich daarmee en passant kronen tot Brits topscorer aller tijden.

Bondscoach Chris Eimers had het vizier overigens op zaterdag gericht: dan wacht Estland in de laatste groepswedstrijd en dat duel bepaalt welk land als laatste eindigt en dus degradeert naar divisie 2A. Mogelijk staat Nederland dan met een veel sterker team op het ijs. Veel selectiewaardige spelers kwamen tot vrijdag nog uit voor de Tilburg Trappers in de Duitse Oberliga, waar vrijdag de titel veroverd werd. Doordat de play-offs daar nu voorbij zijn zouden een aantal spelers zaterdagochtend nog naar Belfast af kunnen reizen. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.