FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 april 2017

Politie bezig met rare situatie Limburgs huis

Het is de politie niet helemaal duidelijk wat er vrijdagmiddag is gebeurd in een huis in het Limburgse Swalmen. Gedoe in het huis dat volledig was afgesloten en verduisterd leidde tot een flinke politie-inzet.

De politie kreeg een melding van hulpkreten uit het huis. Agenten troffen de woning aan met alle rolluiken naar beneden. Daardoor wist de politie niet wie er binnen waren en onder welke omstandigheden. Er werd een arrestatieteam ingezet. Uiteindelijk ging een vrouw vrijwillig mee naar het bureau en mocht na een verklaring naar huis.

Een man is aangehouden, op verdenking van vrijheidsberoving. Hij zit nog vast en wordt verhoord. Ook praat de politie met buurtbewoners en getuigen.

Politie nog bezig met rare situatie Swalmen
Politie bezig met rare situatie Limburgs huis (Foto: ANP)

Broertjes Roelvink openen eigen bar

Dave Roelvink opende zaterdagavond samen met broertje Donny een eigen bar in Amsterdam. De zaak van de zoons van volkszanger Dries Roelvink heet 'Hermanos' en is terug te vinden op het Leidseplein in onze hoofdstad.

Het gaat om een pop up bar, waar je overdag een vers sapje kan krijgen en in de avond langs kunt gaan voor een cocktail. Een combinatie dus tussen een health centrum en een cocktailbar. De broertjes nodigden familie en vrienden uit voor de opening. Zo waren onder meer vader Dries, moeder Luciënne en stiefmoeder Honoria van de partij.

Aanstaande dinsdag start de nieuwe RTL 5-realityserie 'De Roelvinkjes: Dave en Donny doen zaken'. Daarin zijn de voorbereidingen op het openen van de bar te zien, maar ook andere avonturen van de twee broers.

Broertjes Roelvink openen eigen bar
Broertjes Roelvink openen eigen bar (Foto: BuzzE)

Uitslagen Eredivisie 01/04/2017 II

Om 20.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. FC Utrecht won thuis met 2-0 van Willem II terwijl sc Heerenveen op bezoek bij Heracles Almelo een 4-1 nederlaag leed. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

FC Utrecht

2 - 0

Willem II

 10' Haller
 90+3' Zivkovic
   
 
 Gele kaart: Brama, Amrabat, (FC Utrecht),
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.906
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Troupée
Leeuwin
Janssen
Conboy
Amrabat
Brama
Labyad (Zivkovic/74)
Ayoub
Kerk (Barazite/57)
Haller
  Lamprou
Joppen
Lachman
Peters
Tshimanga (v.Anholt/58)
Ojo
Falkenburg
Kali
Croux (Calcan/81)
Sol (Lieftink/68)
Haye

Heracles Almelo

4 - 1

sc Heerenveen

 9' Niemeijer
 20' Armenteros
 26' Kuwas
 44' Peterson
   5' Ghoochannejhad (pen)
 
 Gele kaart: Te Wierik, (Heracles Almelo), Thorsby, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: , St.Juste (31/2xg) (sc Heerenveen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.912
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers (Pröpper/75)
Te Wierik
Hoogma
Gosens
Bruns (Navrátil/64)
Pelupessy
Niemeijer
Kuwas
Armenteros
Peterson (Darri/71)
  Mulder
Marzo
St.Juste
v.Aken
Bijker
Thorsby
v.Amersfoort (Schmidt/75)
Kobayashi
Slagveer
Ghoochannejhad (Faes/36)
Larsson (Zeneli/57)

Meer nieuwe auto's verkocht in eerste kwartaal

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 22 procent meer nieuwe auto's verkocht dan in het eerste kwartaal van 2016. Uit cijfers van onder meer BOVAG en RAI Vereniging blijkt dat 119.927 auto's zijn verkocht, tegen 98.265 in dezelfde periode vorig jaar. Volkswagen is het meest verkochte merk, gevolgd door Opel en Renault.

In 2016 werden bijna 383.000 nieuwe auto's verkocht. BOVAG en RAI Vereniging verwachten dat over dit hele jaar 415.000 nieuwe auto's de showroom verlaten.

Meer nieuwe auto's verkocht in eerste kwartaal
Meer nieuwe auto's verkocht in eerste kwartaal (Foto: ANP)

Formule 1 wil goedkopere en luidere motoren

De Formule 1 zal in 2021 op motorengebied waarschijnlijk een nieuwe weg in gaan slaan. Gisteren hebben autosportfederatie FIA, de commerciële rechtenhouder, de huidige motorenfabrikanten en in ieder geval de Volkswagen Groep gesproken over goedkopere en luidere motoren.

Volkswagen had Stefano Domenicali, oud-teambaas van Ferrari afgevaardigd. Hij werkt tegenwoordig voor het merk Lamborghini en mogelijk toont het Duitse moederbedrijf toch belangstelling voor de Formule 1, ondanks dat het in de afgelopen jaren steeds afgewimpeld werd.

Hoewel het slechts een eerste bespreking was zijn er al wel richtlijnen duidelijk geworden over welke richting het op zou moeten. De FIA en de andere aanwezigen willen dat de technologie nog steeds relevant voor straatauto's is, maar ook dat de motoren veel goedkoper te ontwikkelen en produceren zijn. Daarnaast moeten ze luider klinken dan de huidige 1,6 liter V6-turbomotor. Tot slot is het de bedoeling dat het wederom krachtige motoren worden, waarbij de coureurs altijd harder kunnen pushen.

De komende tijd wordt benut om het nieuwe concept verder uit te werken. De kans is groot dat hybride systemen een belangrijke rol zullen blijven spelen. Het vaststellingsproces kan nog enkele jaren in beslag nemen.

Fons Hertog is oudste burgemeester

Fons Hertog is sinds zaterdag de oudste burgemeester van het land. De 69-jarige burgemeester van Huizen neemt het stokje over van Kees Veerhoek, burgemeester van Neder-Betuwe, die onlangs 70 jaar werd. Veerhoek is gestopt omdat hij de maximumleeftijd voor burgemeesters bereikt heeft. Dat meldt het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

In Nederland mag een burgemeester tot zijn of haar zeventigste in functie blijven. Voor waarnemend burgemeesters geldt geen maximumleeftijd.

De oudste waarnemend burgemeester in Nederland is Koos Karssen (72), maar zijn functie als waarnemend burgemeester van Waddinxveen eindigt zeer binnenkort. Dan is Gerrit Krol (71, Het Bildt) weer de oudste waarnemend burgemeester.

De jongste burgemeester in Nederland is met 35 jaar Ben Visser, burgemeester van Scherpenzeel.

Fons Hertog is oudste burgemeester
Fons Hertog is oudste burgemeester (Foto: ANP)

Marc van Mil beste docent van Nederland

Marc van Mil (Universiteit Utrecht) is uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2017. Er waren vijf topdocenten van hogescholen en universiteiten genomineerd. De winnaar krijgt een beurs van 15.000 euro. Van Mil ontving de prijs zaterdag uit handen van demissionair minister Jet Bussemaker (Onderwijs).

De wedstrijd is een initiatief van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Bij zijn uitverkiezing was "het bewustzijn dat Van Mil zijn studenten leert over de impact van hun vak uiteindelijk doorslaggevend", laat het ISO weten.

Marc van Mil is docent, onderwijsinnovator en onderzoeker aan de opleiding Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde in 2013 op het proefschrift 'learning and teaching the molecular basis of life'.

De jury, bestaande uit studenten en vakprofessionals, keek bij de wedstrijd vooral naar professionalisering, innovatie, didactiek en passie. Van Mil is een moderne docent, aldus het rapport van de jury die bestaat uit studenten en vakprofessionals. "Niet alleen maakt hij gebruik van nieuwe, interactieve onderwijsmethodieken, ook verbindt hij deze aan een heldere rolopvatting over de docent."

Marc van Mil beste docent van Nederland
Marc van Mil beste docent van Nederland (Foto: ANP)

NVM: Open Huizen Dag goed bezocht

De NVM noemt haar halfjaarlijkse Open Huizen Dag weer goed bezocht. Er zijn ruim 100.000 bezoeken gebracht aan de 22.000 woningen die meededen. Vooral buiten de Randstad waren huizen te bezichtigen. Ook daar bleek de interesse om vrijblijvend een kijkje binnenshuis te nemen groot.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars ziet de belangstelling voor deelname verschuiven naar regio's buiten de Randstad. ,,In de Randstad, en dan vooral de grote (studenten)steden Amsterdam en Utrecht, neemt de interesse om deel te nemen langzaam af. Dat komt doordat verkopers in die krappe en oververhitte woningmarkt de extra aandacht uit de Open Huizen Dag niet meer direct nodig hebben.

Ruim 25 procent van de te koop staande woningen van de NVM deed mee. Door de oplevende economie, de lage rente en het toegenomen consumentenvertrouwen worden woningen sneller verkocht en is er minder aanbod, zegt een woordvoerder.

De volgende NVM Open Huizen Dag is op zaterdag 30 september.

NVM: Open Huizen Dag goed bezocht
NVM: Open Huizen Dag goed bezocht (Foto: ANP)

NVV en LTO vragen aandacht voor varkenshouder

Het nieuwe kabinet moet varkenshouders de ruimte geven om "de duurzame en diverse" Nederlandse varkenshouderij verder te kunnen ontwikkelen. Daarmee krijgt de consument de komende jaren zekerheid dat zij goed, veilig en betaalbaar varkensvlees kunnen blijven eten.

Dat stellen de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij zaterdag.

De twee organisaties komen met een puntenplan, met maatregelen op het gebied van dierenwelzijn en -gezondheid, duurzaamheid, inkomen, milieu en lastenverlichting. NVV en LTO schetsen daarin wat nodig is voor nog verder verbeteren van de positie van de Nederlandse varkenshouderij.

NVV en LTO vragen aandacht voor varkenshouder
NVV en LTO vragen aandacht voor varkenshouder (Foto: ANP)

Uitslag Sparta Rotterdam - PSV

Om 19.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Sparta Rotterdam en PSV. De bezoekers wonnen deze wedstrijd met 0-2. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Sparta Rotterdam

0 - 2

PSV

     21' Locadia
 42' v.Ginkel
 
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Dumfries
Breuer
v.Drongelen
Floranus (Verhaar/87)
Sanusi
Dijkstra
v.Moorsel
Cabral (Pogba/65)
Pusic
Brogno (Goodwin/56)
  Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Willems (Schwaab/70)
Pröpper
Hendrix
S.de Jong (Ramselaar/88)
v.Ginkel
L.de Jong
Locadia (Bergwijn/78)

Dylan haalt Nobelprijs op

Bob Dylan heeft zaterdagmiddag in Stockholm de Nobelprijs voor de literatuur in ontvangst genomen. Dat heeft een jurylid van de Zweedse Academie bekendgemaakt op de nationale tv-zender SVT. De Amerikaanse singer/songwriter kreeg de prestigieuze onderscheiding in oktober omdat hij volgens de jury met zijn poëtische werk de muziektraditie een nieuwe impuls gaf.

Dylan ontbrak in december bij de prijsuitreiking omdat de datum hem slecht uitkwam. Nu was hij toch in Stockholm om er twee concerten te geven. Bij de bijeenkomst met de Nobel-jury was op verzoek van de artiest geen pers aanwezig. Na afloop wilden Academieleden alleen kwijt dat Dylan een blije indruk maakte.

De singer/songwriter kreeg zaterdag de oorkonde en medaille. Voor het bijbehorende geldbedrag van zo'n 850.000 euro moet hij voor 10 juli nog de officiële Nobel-toespraak houden. Dat mag op video.

Dylan haalt Nobelprijs op
Dylan haalt Nobelprijs op (Foto: ANP)

'Inmenging in verkiezingen? Bel de Russen'

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt ook wel van een grapje te houden. Het departement presenteerde op 1 april een nieuwe audioboodschap voor diplomatieke posten in het buitenland, waarmee bellers onder meer kunnen vragen om hulp bij het manipuleren van verkiezingen.

"U heeft de Russische ambassade bereikt. Uw telefoontje is erg belangrijk voor ons", luidde de boodschap volgens staatspersbureau Sputnik. "Toets 1 om een telefoontje van een Russische diplomaat naar uw politieke tegenstanders te regelen. Toets 2 voor de diensten van Russische hackers. Toets 3 om inmenging in verkiezingen aan te vragen."

De grap is een knipoog naar kritiek uit het Westen. Zo vermoeden de Amerikaanse inlichtingendiensten dat Moskou heeft geprobeerd de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden om Donald Trump in het Witte Huis te krijgen. Het Kremlin heeft dergelijke beschuldigingen altijd ontkend.

Westerse journalisten informeerden volgens het ministerie toch even of het echt om een grap ging. "Het is jammer dat we hun feestje hebben verpest. Ze waren het waarschijnlijk aan het vieren", schreef een woordvoerster van het departement op Twitter.

'Inmenging in verkiezingen? Bel de Russen'
'Inmenging in verkiezingen? Bel de Russen' (Foto: ANP)

Jackpot voor darter Lewis na zeges op Van Gerwen en Chisnall

Darter Adrian Lewis heeft zaterdag Players Championship 5 op zijn naam weten te schrijven. In Milton Keynes won hij het vloertoernooi door in de finale Dave Chisnall te verslaan. Het werd 6-3. In de halve finale was de tweevodig wereldkampioen ook al te sterk voor Michael van Gerwen. 

Lewis begon de dag met een 6-5 zege op Benito van de Pas. Vervolgens werden Andy Hamilton (6-2), Justin Pipe (6-5) en Peter Jacques (6-3) verslagen. Jackpot was in de kwartfinale met 6-5 te sterk voor Richard North. In de halve finale wachtte een kraker met Michael van Gerwen. De wedstrijd ging gelijk op, maar op 3-3 kwam Lewis mede door een 122-finish een break voor. Het werd met finishes van 82 en 84 weer gelijk (5-5). De Engelsman won de beslissende leg en ging naar de finale.

Chisnall won van Ritchie Edhouse (6-5), Andy Jenkins (6-3), John Henderson (6-3), Mickey Mansell (6-2) en Mark Webster (6-2). In de halve finale won hij met 6-3 van Alan Norris. In de finale schoot Lewis uit de startblokken en kwam mede door een 164-finish op 3-0. Dit verschil kwam Chizzy niet meer te boven.  Het werd 6-3. 

Voor Lewis is het zijn eerste zege dit jaar. Zijn laatste inividuele zege dateerde uit februari vorig jaar. In juni won hij nog wel samen met Phil Taylor de World Cup of Darts. Zondag komen de darters opnieuw in actie, dan is Players Championship 6. 

Uitslagen Players Championship 5 - vanaf derde ronde
Michael van Gerwen 6-3 Simon Stevenson
Cristo Reyes 6-5 Steve Hine
Ian White 6-5 Jamie Bain
Rob Cross 6-2 Scott Taylor
Richard North 6-1 Jimmy Hendriks
Dimitri van den Bergh 6-4 Kyle Anderson
Adrian Lewis 6-5 Justin Pipe
Peter Jacques 6-5 Peter Hudson
Peter Wright 6-2 Steve Lennon
Steve Beaton 6-5 Stephen Bunting
Alan Norris 6-2 Adam Hunt
Gerwyn Price 6-2 Ricky Evans
Dave Chisnall 6-3 John Henderson
Mickey Mansell 6-2 Keegan Brown
Mark Webster 6-2 Jan Dekker
Matt Clark 6-1 Andrew Gilding

Achtste finales
Michael van Gerwen 6-1 Cristo Reyes
Ian White 6-3 Rob Cross
Richard North 6-4 Dimitri van den Bergh
Adrian Lewis 6-3 Peter Jacques
Steve Beaton 6-4 Peter Wright
Alan Norris 6-2 Gerwyn Price
Dave Chisnall 6-2 Mickey Mansell
Mark Webster 6-2 Matt Clark

Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-1 Ian White
Adrian Lewis 6-5 Richard North
Alan Norris 6-5 Steve Beaton
Dave Chisnall 6-0 Mark Webster

Halve finales
Adrian Lewis 6-5 Michael van Gerwen
Dave Chisnall 6-3 Alan Norris

Finale
Adrian Lewis 6-3 Dave Chisnall 

Uitslagen Eredivisie 01/04/2017 I

AZ heeft in de Eredivisie met 0-0 gelijk gespeeld tegen FC Groningen. Kansen kreeg de thuisploeg volop en ook de bezoekers waren regelmatig zeer gevaarlijk. In de strijd tegen degradatie heeft Excelsior een punt gepakt uit bij PEC Zwolle. Het werd 1-1.

AZ

0 - 0

FC Groningen

 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: -
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Krul
Svensson
Vlaar
Van Eijden
Haps
Luckassen
Seuntjens (Bel Hassani/76)
Wuytens
Van Overeem
Friday (Weghorst/71)
Dos Santos (Tankovic/83)
  Padt
Hiariej
Reijnen
Memisevic
Davidson
Drost
Bacuna
Jenssen
Tibbling (Idrissi/81)
Sörloth (Hrustic/70)
Mahi

PEC Zwolle

1 - 1

Excelsior

26' Warmerdam   34' Bruins
 
Gele kaart: Brock-Madsen, Van Polen, Marcellis (PEC Zwolle), Bruins (Excelsior)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.140
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Van der Hart
Van Polen
Marcellis
Bouy
Verdonk (Ehizibue/79)
Holla
Saymak
Warmerdam
Menig
Brock-Madsen (Nijland/78)
Mokhtar (Thomas/66)
  Hahn
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop
Faik
Fredy
Koolwijk (Vermeulen/78)
Elbers (Ondaan/84)
Van Duinen (Hasselbaink/65)
Bruins

'Tweede man IS gedood'

Het Iraakse leger heeft Ayad al-Jumaili, die de rechterhand zou zijn van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, gedood met een luchtaanval. Dat heeft de Iraakse staatstelevisie zaterdag gemeld.

De zender baseert zich op informatie van de militaire inlichtingendienst. De Iraakse luchtmacht sloeg toe in de regio al-Qaim, dicht bij de Syrische grens. Behalve Jumaili kwamen ook nog andere commandanten van IS om het leven.

De Iraakse tv omschreef Jumaili als "onderbevelhebber" van Islamitische Staat en "minister van oorlog".

'Tweede man IS gedood'
'Tweede man IS gedood' (Foto: ANP)

Alle arrestanten aanslag Londen vrij

Alle twaalf mensen die zijn aangehouden in verband met de aanslag in Londen zijn weer vrij. De politie liet zaterdag weten dat ook de laatste persoon die nog vastzat op vrije voeten is gekomen.

De elf anderen die waren opgepakt, werden al eerder vrijgelaten. Tegen geen enkele vrijgelaten arrestant is een aanklacht ingediend.

De laatste persoon die is vrijgelaten is een dertigjarige man uit Birmingham. De politie verdacht hem van het voorbereiden van terreurdaden.

De in Groot-Brittannië geboren Khalid Masood (52) reed anderhalve week geleden met een gehuurde auto voetgangers aan op de Westminster Bridge. Vervolgens stak hij een politieman neer met messen, waarna hij door andere agenten werd doodgeschoten. Naast de agent kwamen ook drie voetgangers om het leven. De Britse autoriteiten vermoeden dat Masood op eigen houtje handelde.

Laatste arrestant na aanslag Londen weer vrij
Alle arrestanten aanslag Londen vrij (Foto: ANP)

'Staatsgreep' Venezuela door hof teruggedraaid

Het Venezolaanse hooggerechtshof is teruggekomen op een omstreden besluit waardoor het parlement feitelijk alle macht zou kwijtraken. Dat gebeurde volgens de BBC nadat president Nicolas Maduro het hof had opgeroepen het besluit te heroverwegen.

Het hooggerechtshof kondigde woensdag aan de taken van het parlement over te nemen, omdat de volksvertegenwoordiging volgens de rechters van het hof slecht samenwerkt en regels aan zijn laars lapt. Het parlement wordt gedomineerd door tegenstanders van Maduro. Het hooggerechtshof lijkt juist op de hand van de president te zijn.

Het besluit leidde tot enorme commotie. De oppositie sprak over een "staatsgreep"en in hoofdstad Caracas raakten studenten slaags met de politie. Maduro zei later op de staatstelevisie dat het conflict was opgelost, maar trad toen niet in detail. Inmiddels is ook op de website van het hooggerechtshof te lezen dat het besluit wordt teruggedraaid.

'Coup' door Venezolaans hof teruggedraaid
'Staatsgreep' Venezuela door hof teruggedraaid (Foto: ANP)

'Tienduizenden vluchtelingen terug naar SyriŽ'

Ruim 50.000 Syriërs zijn uit Turkije teruggekeerd naar hun thuisland. Zij zijn neergestreken in het gebied dat door de Turkse regering is uitgeroepen tot veiligheidszone, zei minister Mevlüt Çavusoglu (Buitenlandse Zaken) zaterdag tegen staatspersbureau Anadolu.

Turkse troepen trokken vorig jaar buurland Syrië binnen om het grensgebied veilig te stellen. Ankara meldde deze week dat die militaire operatie achter de rug is. Toch is Turkije volgens Çavusoglu van plan om militairen in Syrië te houden.

De soldaten moeten onder meer zorgen dat de door Turkije aangewezen veiligheidszone "vrij blijft van terrorisme". Dat moet vluchtelingen in staat stellen terug te keren naar hun land. Volgens de minister hebben tienduizenden Syriërs al gebruikgemaakt van die mogelijkheid.

Turkije vangt bijna drie miljoen Syrische vluchtelingen op. Gouverneur Güngör Azim Tuna van de grensprovincie Sanliurfa zei eerder deze week dat zich dagelijks zo'n "dertig tot veertig"Syrische gezinnen aanmelden om terug te keren naar hun land.

'Tienduizenden vluchtelingen terug naar Syrië'
'Tienduizenden vluchtelingen terug naar Syrië' (Foto: ANP)

Dit weekend start van ERX- en WRX-seizoen

Op het circuit van Barcelona wordt dit weekend de eerste ronde van het European & World Rallycross Championship verreden. In het WRX staan ook dit seizoen weer bekende coureurs als Sebastien Loeb, Mattias Ekström, Petter Solberg en Ken Block aan de start.

Aan het begin van dit jaar bestond rallycross vijftig jaar maar bij het grote publiek is de sport nog niet echt bekend. Voor diegene die rallycross niet kennen eerst een korte uitleg.

Rallycross is een combinatie van rally en racen op een circuit. De circuits zijn ongeveer een kilometer tot anderhalve kilometer lang en bestaan voor een deel uit asfalt en een deel uit onverharde ondergrond. De onverharde ondergrond kan zand, klei of gravel zijn.

Elk evenement bestaat uit een vrije training, vier heats Q1 t/m Q4, twee halve finales en tot slot een finale. Tijdens een heat staan er vijf coureurs aan de start die vervolgens vier ronden rijden. Na elke heat wordt een stand opgemaakt aan de hand van de eindtijd na vier ronden. De snelste coureur krijgt 50 punten, de tweede snelste 45 punten, vervolgens 42, 40, 39, enzovoort. De startpositie van Q1 wordt bepaald aan de hand van een loting. De startpositie van de volgende heat is de uitslag van de vorige heat. Na vier heats worden alle punten opgeteld. De twaalf coureurs met de meeste punten kwalificeren zich voor de halve finales. Elke halve finale heeft zes coureurs aan de start. De top drie gaat door naar de finale. De halve finales en finale gaan over zes ronden.

De top zestien na heat Q4 scoren punten voor het kampioenschap, beginnend met zestien punten aflopend tot een punt. De winnaar van een halve finale krijgt zes punten aflopend tot een punt voor plaats zes. Tijdens de finale is dit acht punten aflopend tot een punt. Het maximale aantal punten dat een coureur kan scoren tijdens een weekend is 30 punten (16 + 6 + 8). Dit heeft ook tot gevolg dat de winnaar van de finale niet altijd de coureur is met de meeste punten voor het kampioenschap.

 RX 101 (bron: Youtube)

Binnen het rallycross zijn diverse klasses. De belangrijkste klasse bij het WRX en ERX zijn de Supercars. Naast deze klasse zijn er nog Touringcars, Super1600 en RX2.

Supercars (WRX en ERX)

 • 2L motor met turbo
 • 600 pk
 • Vierwielaangedreven
 • Acceleratie van 0-100 km/h in 1,9 seconde

Touringcars (ERX)

 • 2L motor zonder turbo
 • 280 pk
 • Achterwielaangedreven

Super1600 (ERX)

 • 1,6L motor zonder turbo
 • 220 pk
 • Voorwielaangedreven

RX2

 • 2,4L motor zonder turbo
 • 310 pk
 • Vierwielaangedreven

2017 Kalender WRX

Ronde Datum Circuit SC RX2
1 1/2 april Circuit de Barcelona-Catalunya, Spanje X  
2 22/23 april Pista Automóvel de Montalegre, Portugal X  
3 5/6 mei Hockenheimring, Duitsland X  
4 13/14 mei Circuit Jules Tacheny Mettet, België X X
5 27/28 mei Lydden Hill Race Circuit, Engeland X X
6 10/11 juni Lånkebanen, Noorwegen X X
7 1/2 juli Höljesbanan, Zweden X X
8 5/6 augustus Circuit Trois-Rivières, Canada X X
9 2/3 september Circuit de Lohéac, Frankrijk X X
10 16/17 september Biķernieku Kompleksā Sporta Bāze, Letland X  
11 30 september/1 oktober Estering, Duitsland X  
12 11/12 november Killarney Motor Racing Complex, Zuid-Afrika X X

2017 Kalender ERX

Ronde Datum Circuit SC TC S1600
1 1/2 april Circuit de Barcelona-Catalunya, Spanje X X  
2 22/23 april Pista Automóvel de Montalegre, Portugal     X
3 13/14 mei Circuit Jules Tacheny Mettet, België   X X
4 27/28 mei Lydden Hill Race Circuit, Engeland   X  
5 10/11 juni Lånkebanen, Noorwegen X X  
6 1/2 juli Höljesbanan, Zweden X   X
7 2/3 september Circuit de Lohéac, Frankrijk X   X
8 16/17 september Biķernieku Kompleksā Sporta Bāze, Letland X   X
9 30 september/1 oktober Estering, Duitsland   X X

2017 Deelnemers WRX

# Coureur Team Auto
1 Mattias Ekstrom (SWE) EKS Performance AB Audi S1 EKS RX quattro
15 Reinis Nitiss (LVA) EKS Performance AB Audi S1 EKS RX quattro
57 Toomas Heikkinen (FIN) EKS Performance AB Audi S1 EKS RX quattro
13 Andreas Bakkerud (NOR) Hoonigan Racing Division Ford Focus RS RX
43 Ken Block (USA) Hoonigan Racing Division Ford Focus RS RX
44 Timo Scheider (DEU) MJP Racing Team Austria Ford Fiesta
96 Kevin Eriksson (SWE) MJP Racing Team Austria Ford Fiesta
6 Janis Baumanis (LVA) Team STARD Ford Fiesta
7 Timur Timerzyanov (RUS) Team STARD Ford Fiesta
9 Sebastien Loeb (FRA) Team Peugeot-Hansen Peugeot 208 WRX
21 Timmy Hansen (SWE) Team Peugeot-Hansen Peugeot 208 WRX
71 Kevin Hansen (SWE) Team Peugeot-Hansen Peugeot 208 WRX
3 Johan Kristoffersson (SWE) PSRX Volkswagen Sweden Volkswagen Polo GTI
11 Petter Solberg (NOR) PSRX Volkswagen Sweden Volkswagen Polo GTI
10 Kornel Lukacs (HUN) Speedy Motorsport Kia Rio
37 Guy Wilks (GBR) Loco World RX Team VW Polo
68 Niclas Gronholm (FIN) GRX Ford Fiesta
87 JB Dubourg (FRA) DA Racing Peugeot 208

2017 Deelnemers ERX

Hoogtepunten van Q1 op zaterdag:

2017 FIA WRX Barcelona hoogtepunten Q1 (bron: Youtube)

Zondag vanaf 14u00 zijn Q3, Q4, halve finales en finale van het WRX Supercars live te zien op Ziggo Sport en via onderstaande Youtube kanaal:

2017 FIA WRX Barcelona live stream(bron: Youtube)

Zeker zestien gewonden bij explosie nabij Nijldelta in Egypte

In Egypte zijn dertien politieagenten en drie burgers gewond geraakt toen een explosief in de stad Tanta afging.

De explosie werd veroorzaakt door een motor met daaraan een bom en vond plaats vlakbij een trainingscentrum van de lokale politie. Volgens het ministerie van Gezondheid zijn zeker twee slachtoffers er slecht aan toe.

De aanslag is nog niet opgeëist. Het is aannemelijk dat IS erachter zit, aangezien Egypte deze strijders uit de Sinaï probeert te verdrijven.

Gescheiden inzamelen afval pakt vaak duur uit

In de tarieven die gemeenten in rekening brengen voor het legen van afvalbakken zitten grote verschillen. Voor het aan de straat zetten van een kliko betaalt een huishouden in Zevenaar 3 euro en in Oirschot 21 euro per keer. Dat meldt het tv-programma Kassa (NPO 1) zaterdag.

In twee van de drie gemeenten die het diftar-systeem invoerden, waarbij per geleegde container wordt betaald, zijn gezinnen duurder uit dan voor de invoering. De gegevens komen van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven.

Wie zijn afval goed scheidt, zou dankzij diftar beloond moeten worden met een lagere afvalstoffenheffing. De nieuwe methoden van afval inzamelen geven volgens het consumentenprogramma veel rompslomp en leiden vaak juist niet tot een lagere heffing.

Gescheiden inzamelen afval pakt vaak duur uit
Gescheiden inzamelen afval pakt vaak duur uit (Foto: ANP)

Gewonden bij steekpartij in Jeruzalem

Een man heeft zaterdagmiddag meerdere mensen neergestoken in Jeruzalem. De vermeende dader is doodgeschoten, meldden Israëlische media. Het zou gaan om een zeventienjarige Palestijn.

Volgens de politie stak de tiener op straat twee mensen neer. Hij probeerde zich daarop tevergeefs te verbergen in een gebouw. Toen de politie hem vond, ontstond naar verluidt een worsteling waarbij een agent gewond raakte. Daarop opende een andere politieman het vuur.

De twee neergestoken burgers raakten volgens de hulpdiensten lichtgewond. De agent zou er slechter aan toe zijn. De slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Gewonden bij steekpartij in Jeruzalem
Gewonden bij steekpartij in Jeruzalem (Foto: ANP)

Gevonden lichaam Exloo is van bewoner

Het lichaam dat donderdag in de uitgebrande woonboerderij met destilleerderij in het Drentse Exloo is gevonden, is van de 53-jarige bewoner van het pand. Dat meldt de politie zaterdag. De brand brak in de nacht van woensdag op donderdag uit. Een team van de recherche doet nog onderzoek naar de oorzaak.

Het destilleerbedrijf, de Turv Exloo Distillery, bestond pas twee jaar en stond te koop. Volgens omwonenden vlogen meerdere bedrijfspanden en de naastgelegen woonboerderij tegelijk in brand. De vrouwelijke bewoner was niet thuis toen de brand uitbrak.

Gevonden lichaam Exloo is van bewoner
Gevonden lichaam Exloo is van bewoner (Foto: ANP)

Lewandowski grote man bij monsterzege Bayern op Augsburg

Bayern München dendert door richting de vijfde landstitel op rij. Roman Lewandowski stal de show bij de 6-0 zege op FC Augsburg.

FC Augsburg, waar drievoudig Oranje-international Paul Verhaegh tien minuten voor het einde uit zijn lijden werd verlost, staat veertiende in de Bundesliga en dus was het niet reëel een van die ploeg een overwinning te verwachten in de Allianz Arena, maar Augsburg verzuimde de huid duur te verkopen. Bayern, dat een abonnement op de landstitel lijkt te hebben, leidde bij rust met 2-0 en liep na rust uit naar een monsterzege.

Lewandowski ontving na een kwartier de bal in het strafschopgebied van Thiago Alcantara, controleerde en schoot hoog raak: 1-0. Tien minuten voor rust was de Poolse topschutter de aangever bij de intikker van Thomas Müller (2-0). Müller, die tot aan dit duel pas twee keer scoorde dit seizoen, verdubbelde tegen Augsburg zijn totaal. In de 80ste minuut zette hij op aangeven van Jerôme Boateng namelijk de 6-0 eindstand op het scorebord.

In de tussentijd had Lewandowski er nog twee bijgeprikt en zijn seizoenstotaal naar 24 treffers getild. Bij de 3-0, een lage schuiver, was Franck Ribéry de aangever en nadat hij zelf met een subtiel hakballetje Thiago Alcantaro in staat had gesteld de 4-0 binnen te schieten, kopte hij van dichtbij uit de rebound de vijfde van me middag binnen voor Bayern. Arjen Robben kwam pas na een uur binnen de lijnen, hij werd, net als Arturo Vidal, gespaard met het oog op de Champions League-kraker van komende dinsdag op bezoek bij Real Madrid. De zege op Augsburg was voor Der Rekordmeister in ieder geval een uitstekende generale.

Knal van Kehrer bezorgt Schalke punt in Kohlenpott-derby

Schalke 04 heeft in de slotfase een puntje gepakt tegen rivaal Borussia Dortmund. De gasten leken in Gelsenkirchen met de winst aan de haal te gaan. Het werd 1-1. 

Klaas-Jan Huntelaar keek bij Schalke vanaf de reservebank toe hoe Dortmund vroeg druk probeerde te zetten. Goede scoringskansen leverde dat in eerste instantie nog niet op. Shinji Kagawa was daarna wel dicht bij een treffer en Pierre-Emerick Aubameyang stuitte op keeper Ralf Fährmann.

Acht minuten na rust werd de wedstrijd dan toch opengebroken. Kagawa bediende de scorende Aubameyang, die zijn treffer op een merkwaardige manier vierde. De spits kreeg van een wisselspeler een masker toegeworpen, hij trok het ding over z'n hoofd en kreeg daarvoor een gele kaart.

Deze masker leverde Aubameyang een gele kaart op. (PRO SHOTS/Witters)
Deze masker leverde Aubameyang een gele kaart op. (PRO SHOTS/Witters)

Het doelpunt leverde BVB geen drie punten op, want de gasten verzuimden het duel te beslissen. Schalke 04 kwam in het laatste kwartier langszij via de 20-jarige Thilo Kehrer. Met een fraai schot in de korte hoek maakte hij zijn eerste goal in het shirt van Die Königsblauen, waardoor het in de Veltins Arena 1-1 werd.

Borussia Dortmund is daardoor gezakt naar de vierde plaats in de Bundesliga. Schalke moet het voorlopig doen met plek negen.

Federer via thriller tegen Kyrgios naar finale tegen Nadal

Roger Federer heeft zich voor het eerst sinds 2006 geplaatst voor de finale van het masterstoernooi in Miami. De Zwitserse tennisser had het wel bijzonder moeilijk, want Nick Kyrgios gaf hem uitermate goed partij.

Beide spelers braken elkaar één keer in de eerste set, waardoor een tiebreak gespeeld moest worden. Daarin was Federer nipt de sterkere, maar in nog een spannende tiebreak na set twee was de Australische mondiale nummer zestien, ondanks twee matchpoints tegen, de beste. In set drie gaven de heren elkaar wederom geen duimbreed toe. Weer moest een tiebreak uitkomst bieden en daarin was het Federer die met miniem verschil de zege greep: 7-6 (9), 6-7 (9), 7-6 (5).

Federer neemt het in de eindstrijd zondag op tegen Rafael Nadal. De Spanjaard, die op de Australian Open de finale nog verloor van Federer, zegevierde met 6-1, 7-5 tegen Fabio Fognini. 

Gedode verdachte woningoverval 46-jarige man

De man die donderdag om het leven kwam nadat hij vermoedelijk betrokken was bij een woningoverval in Arnhem, was een 46-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Dat meldde de politie zaterdag. De politie kon zijn identiteit aanvankelijk niet vaststellen. Het sporenonderzoek in en rond de woning aan de Limburgsingel is zaterdag afgerond.

Na de overval gingen de bewoners, een 32-jarige vrouw en een 34-jarige man, achter de verdachte aan in een busje van een pizzakoerier dat in de straat stond. Daarbij werd geschoten. Door wie is nog niet bekend. Volgens buurtbewoners reed de man van 34 in een nabijgelegen plantsoentje de vermoedelijke overvaller aan, waardoor die om het leven kwam. De politie onderzoekt of hij inderdaad achter het stuur zat of dat de vrouw reed.

"Uit verder onderzoek moet bovendien vast komen te staan of deze man ook daadwerkelijk de overvaller was", aldus de politie zaterdag. "Verder wordt nog onderzocht of er meerdere overvallers waren." De twee bewoners werden donderdag gearresteerd. Vrijdag is hun voorlopige hechtenis met drie dagen verlengd.

Het onderzoeksteam komt voorlopig niet met verdere details over de zaak. "Het gaat hier om een bijzondere zaak. De slachtoffers zijn ook verdachten en dat maakt dat het tijd kost om zorgvuldig de feiten helder te krijgen", aldus de politie. "Uit camerabeelden die rond de overvallen woning zijn gemaakt, blijkt dat er getuigen zijn die nog niet met de politie hebben gesproken."

Gedode verdachte woningoverval 46-jarige man
Gedode verdachte woningoverval 46-jarige man (Foto: ANP)

Ken je alle 1 april grappen al? Hier staan er 43 voor je klaar

Vandaag mag iedereen zijn lolbroek aantrekken en pretpet opzetten, want het is weer 1 april. Ik heb alle grappen en grollen voor je verzameld zodat jij er (hopelijk) niet meer intrapt. Op elke pagina staat er eentje, en op de laatste pagina staan ze allemaal nog eens op een rijtje. Let wel op, het is beter voor je mobiele verbinding om ze per pagina te bekijken ivm dataverbruik. Mis je er nog eentje? Let me know in de comments. Veel plezier!

FIFA geeft Oranje wildcard voor WK voetbal

Het Nederlands elftal mag stoppen met de WK-kwalificatie. Wereldvoetbalbond FIFA heeft zaterdag laten weten dat Oranje een wildcard krijgt en dus sowieso op het toernooi in actie zal komen.

Het besluit is een gevolg van een nieuwe regel, door de FIFA aangenomen tijdens het congres in het Zwitserse Zürich. Daarin staat dat landen die op de voorgaande twee WK's de halve finales haalden zich niet hoeven te kwalificeren voor het volgende eindtoernooi.

De beslissing komt Nederland goed uit, want het gaat niet best in de kwalificatie. Onder Danny Blind werd slechts een handvol punten gepakt en landen als Bulgarije bleken te sterk voor Oranje. Deze situatie zorgde ervoor dat men bij FIFA eens kritisch naar de regels keek.

"Nederland haalde in 2010 de WK-finale en stond vorige keer in de halve finales, het kan niet zo zijn dat ze nu door een ongelukkige keuze, het aanstellen van Blind als bondscoach, helemaal niet op het WK aanwezig zijn", liet FIFA-president Gianni Infantino optekenen.

Bert van Oostveen, secretaris-generaal van de KNVB, reageerde opgelucht. "Wie we nu als bondscoach aanstellen is hierdoor wat minder belangrijk, aangezien de volgende coach het EK van 2020 als voornaamste doel heeft en we dus wat meer tijd hebben. Mogelijk kunnen we nu een gokje wagen", doelt hij op Patrick Kluivert.

Overigens betekent de nieuwe regel dat ook Duitsland de WK-kwalificatie stop mag zetten. Dat land haalde in 2010 de halve finales en werd in 2014 wereldkampioen. Argentinië pist net buiten de pot: vorige keer haalden ze de finale, maar in 2010 werden ze door de Duitsers uitgeschakeld in de kwartfinales. "Dit moet een politieke beslissing zijn", brieste Diego Maradona. 

Jepkosgei loopt vier wereldrecords in ťťn halve marathon

Atlete Joyciline Jepkosgei heeft tijdens de halve marathon van Praag maar liefst vier wereldrecords gelopen, allemaal in één en dezelfde wedstrijd in de Tsjechische hoofdstad.

De Keniaanse vertrok bijzonder snel en kwam na tien kilometer door in 30:05 minuten, zestien seconden sneller dan Paula Radcliffe in een 'echte' tien kilometerwedstrijd in 2003. Jepkosgei had 45:37 minuten nodig voor vijftien kilometer, ruim onder de 46:14 van Florence Kiplagat in Barcelona twee jaar geleden. 

Na twintig kilometer stond de klok op 1:01.25 en dat was vijftien seconden rapper dan landgenote Peres Jepchirchir eerder dit jaar. In februari liep zij die tijd in Ras Al-Khaimah, waar ze met 1:05.06 het wereldrecord op de halve marathon verbrak. Ook dat ging eraan, want Jepkosgei kwam zaterdag na 1:04.52 over de finish in Praag en voltooide zo haar wereldrecordkwartet. 

Liverpool blijft druk zetten op top drie na zege op Everton

Liverpool heeft de derby tegen Everton winnend afgesloten. Door de zege ligt er meer druk bij de topdrie van de Premier League, die nog in actie komt. Het werd 3-1. 

Everton had Liverpool veel pijn kunnen doen bij een zege. De ploeg van trainer Ronald Koeman trad echter gehavend aan tegen de Reds. De Nederlander moest een beroep doen op drie tieners vanwege het ontbreken van enkele sleutelspelers.

Bovendien posteerde Koeman een driemansverdediging in zijn basiselftal. Dat gaf Liverpool voorin meer ruimte. Sadio Mané vond al na acht minuten zijn weg naar het doel van de Toffees. De Senegalees bracht de stand op 1-0 met een laag schot dat door de benen van Everton-verdediger Matthew Pennington ging.

Diezelfde Pennington vond binnen het half uur de ruimte om gelijk te maken. Uit een corner kwam de bal bij Ashley Williams die Dejan Lovren voor zich had staan. De verdediger legde af en bediende zijn collega Pennington op maat voor de 1-1.

Lang genoot Everton niet van de gelijkmaker. Philippe Coutinho produceerde in de 31ste minuut de 2-1. Wederom werd Pennington voor schut gezet voordat Liverpool het doel vond. Pas na de 3-1 van Divock Origi greep Koeman in door Pennington naar de kant te halen. Origi verschalkte Williams alvorens hij de eiindstand bepaalde.

 Ross Barkley (Everton) krijgt geel na een overtreding op Dejan Lovren (Liverpool). (PRO SHOTS/Action Images)
Ross Barkley (Everton) krijgt geel na een overtreding op Dejan Lovren (Liverpool). (PRO SHOTS/Action Images)

Dolberg mist ook de laatste training voor de Klassieker

Kasper Dolberg heeft zich niet op het trainingsveld laten zien op de dag voor de topper tegen Feyenoord. De aanvaller moet toekijken.

Trainer Peter Bosz bevestigde vrijdag op de persconferentie dat hij alleen een beroep doet op Dolberg als de Deen nog heeft kunnen trainen. Hij wil een volledig fitte spelersgroep en neemt ook van zijn wissels geen genoegen met half werk.

Dolberg trainde vrijdag nog apart van de groep. De jongeling kampt met een blessure die hem al twee weeken een twijfelgeval maakt voor het treffen met Feyenoord. Door zijn afwezigheid op de afsluitende training is zijn meespelen vrijwel uitgesloten.

"Ik moet kunnen zien dat spelers fit zijn", zei Bosz. "Deze wedstrijden zijn te belangrijk om risico te nemen. Voor mij geldt ook: als je op de bank zit, moet je na vijf minuten kunnen invallen. Ik kan natuurlijk niet hebben dat een speler moet invallen die na vijf minuten tot de conclusie komt dat het toch niet gaat."

De kans bestaat dat Bertrand Traoré in de spits begint. Ook Hakim Ziyech wordt genoemd. Bosz sloot zelf al uit dat aanvoerder Davy Klaassen in de spits wordt gezet. "Davy Klaassen in de spits is voor mij geen optie. Dan doen we teveel concessies ten opzichte van het team."

Ondanks bestand gevechten in OekraÔne

Het leger van Oekraïne en door Rusland gesteunde separatisten in het oosten van het land beschuldigen elkaar van het schenden van een bestand dat in de nacht van vrijdag op zaterdag is ingegaan. Het Oekraïense ministerie van Defensie meldde zaterdag dat de separatisten het staakt-het-vuren al zeker tien keer hebben geschonden.

De militaire leiding van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk liet weten dat het Oekraïense leger zich een uur lang aan het staakt-het-vuren had gehouden en daarna weer met het schieten op tegenstanders was begonnen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko had een bestand afgekondigd dat op 1 april moest ingaan. Officieel is al sinds het voorjaar van 2015 een wapenstilstand in Oekraïne van kracht, maar die wordt na aanvankelijk succes al lange tijd geregeld geschonden.

Ondanks bestand gevechten in Oekraïne
Ondanks bestand gevechten in Oekraïne (Foto: ANP)

Mensen vermist na aardverschuiving op Java

Zeker 27 mensen worden vermist sinds een aardverschuiving een dorp trof op het Indonesische eiland Java. Tientallen huizen werden bedolven, zei een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst.

De autoriteiten evacueerden het dorp vrijdag (lokale tijd) vanwege de zware regenval. Dorpsbewoners zouden een dag later echter zijn teruggekeerd om een oogst binnen te halen. Ook zij zouden zijn bedolven, maar het is nog onduidelijk hoeveel mensen precies onder de modder en het puin liggen.

Politiemensen en militairen helpen de dorpelingen bij de zoektocht naar slachtoffers. Het reddingswerk wordt volgens de woordvoerder gehinderd doordat mensen massaal naar de rampplek trekken om een kijkje te nemen. Dat veroorzaakt verkeersopstoppingen in het gebied.

Mensen vermist na aardverschuiving op Java
Mensen vermist na aardverschuiving op Java (Foto: ANP)

Onrust in parlement Paraguay, politie schiet demonstrant dood

Demonstranten hebben vrijdag (lokale tijd) het parlement van Paraguay bestormd en daar brand gesticht. Zij deden dit als protest tegen een geheime stemming in de Paraguyaanse Senaat, eerder op vrijdag, die een herverkiezing van president Horacio Cartes mogelijk moet maken.

De bestorming volgde na uren van rellen tussen demonstranten en de politie voor het parlement in de hoofdstad Asunción. Tijdens de ongeregeldheden raakten meerdere journalisten, politici en agenten gewond, meldden lokale media. President Cartes, een frisdrank- en tabaksmagnaat, riep via Twitter op tot kalmte.

De stemming vond plaats in een gesloten ruimte in het parlementsgebouw, in plaats van in de Senaat zelf. De wet kreeg de steun van 25 senatoren, twee meer dan de benodigde 23 stemmen in de 45 zetels tellende Eerste Kamer. Voordat de in 2013 verkozen Cartes zich herkiesbaar kan stellen voor een nieuwe termijn van vijf jaar moet het regeringsgezinde Huis van Afgevaardigden zich nog over de wetswijziging buigen.

Een soortgelijk voorstel haalde het in augustus niet. Afgelopen week stemde het Congres voor een wetswijziging die het mogelijk maakt om binnen een jaar over hetzelfde wetsvoorstel te stemmen.

Volgens tegenstanders is de wet niet rechtsgeldig en bovendien een bedreiging voor de democratie in het Zuid-Amerikaanse land. ,,Een coup is uitgevoerd. Wij verzetten ons en nodigen het volk uit om dat ook te doen", aldus Desiree Masi, senator voor de Progressieve Democratische Partij.

Volgens de in 1992 ingevoerde grondwet kan de president niet worden herkozen. Drie jaar eerder was er een einde gekomen aan de junta die met harde hand over het Zuid-Amerikaanse land had geregeerd.

Update 14:48 uur
De Paraguayaanse politie heeft zaterdagochtend vroeg een 25-jarige aanhanger van de oppositie doodgeschoten. Dat gebeurde volgens lokale media toen agenten een kantoor van oppositiepartij PLRA binnenvielen in hoofdstad Asunción.

De inval vond plaats in de nasleep van rellen bij het Paraguayaanse parlementsgebouw. Woedende betogers bestormden het gebouw vrijdagmiddag. Zij deden dit uit protest tegen een geheime stemming in de Senaat die een herverkiezing van president Horacio Cartes mogelijk moet maken.

Op beelden is te zien hoe agenten van de oproerpolitie bij het parlementsgebouw rubberen kogels en traangasgranaten afvuren op de betogers. De politie kon evenwel niet voorkomen dat brand werd gesticht in het pand. President Cartes noemde de brand "het werk van degenen die de democratie willen vernietigen". Hij riep op tot kalmte.

Bestorming en brand in parlement Paraguay
Bestorming en brand in parlement Paraguay (Foto: ANP)

Zorgen over te grote drukte Schiphol

De KLM maakt zich grote zorgen over de te grote drukte op Schiphol. Volgens de vliegmaatschappij moet de luchthaven meer maatregelen nemen tegen de lange wachtrijen deze zomer.

Volgens de KLM is het nu al erg druk bij de balie voor het inchecken en bij de paspoortcontroles. Dat komt doordat Schiphol meer vluchten toelaat dan het aankan, aldus de luchtvaartmaatschappij. De KLM heeft nu zelf maatregelen genomen door onder meer extra uitzendkrachten op te leiden. Ook zal handbagage vaker ingecheckt worden in de vertrekhal, zodat het instappen sneller gaat bij de gate.

Volgens Schiphol wordt het een drukke zomer, maar bereidt de luchthaven zich daar zoals elk jaar goed op voor. Er wordt daarom maandag ook een nieuwe, tijdelijke vertrekhal in gebruik genomen. De KLM vindt dit echter niet voldoende.

Zorgen over te grote drukte Schiphol
Zorgen over te grote drukte Schiphol (Foto: ANP)

LB: Victor Mids: Ik doe ongelofelijke dingen!

Victor Mids speelt geen typetje. De goochelaar met magische krachten om vrouwen te verleiden 'laat gewoon zien' hoe hij daadwerkelijk is.

"Ik denk dat je om je uitstraling te behouden, daar juist niet mee bezig moet zijn.", zegt Victor in De Telegraaf. "Ik doe ongelooflijke dingen [...] Wat ik ben, dat zie je."

"Dit was niet altijd al mijn masterplan. Maar ik mik wel zo hoog mogelijk. Ik durf groot te dromen, ja. Je moet je nooit laten remmen, vind ik. Je mag van alles ambiëren, alleen moet je niet teleurgesteld zijn als het niet lukt." aldus Victor.

Victor Mids is geen typetje
Victor Mids is geen typetje (Foto: BuzzE)

Van der Mark 5e in Aragon, leider Davies crasht in slotfase

Jonathan Rea heeft ook de vijfde race van het World Superbikes-seizoen gewonnen. De Noord-Ierse Kawasaki-rijder was op MotorLand Aragon de beste, maar had wel enig geluk in de slotfase. Michael van der Mark reed, met een klein beetje geluk, naar een mooie vijfde plek.

Chaz Davies verzilverde zijn poleposition en kreeg Rea achter zich aan, terwijl Tom Sykes zijn plek af moest staan aan Marco Melandri. Xavi Fores volgde met de sterk gestarte Leandro Mercado achter zich aan. Eugene Laverty ging van der Mark voorbij, maar de Nederlander pakte zijn zevende plek later in de openingsronde terug en ging kort daarna ook Mercado voorbij voor plek zes. Voorin werd gelijk al hard geknokt tussen Davies op zijn Ducati en Rea op de Kawasaki, die meerdere malen de leiding aan elkaar afstonden. Een stukje daarachter waren de rollen omgedraaid wat merken betreft: Kawasaki-coureur Sykes had lichtjes de overhand tegen Ducati-rijder Melandri.

Ondertussen trok Fores alles uit de kast om de aansluiting met Sykes en Melandri te krijgen, maar de Spanjaard ging iets te ver en gleed onderuit, waardoor Van der Mark op kon schuiven naar plek vijf. Met zeven ronden te rijden waren de verhoudingen wat duidelijker: Davies en Rea bleven knokken om de zege, Sykes en Melandri streden nog altijd om plek drie en Van der Mark kreeg bezoek van teamgenoot Lowes, die het tempo goed te pakken had.

Aan het einde van de voorlaatste ronde vochten Davies en Rea nog steeds om de zege, maar plotseling ging het mis voor de Welshman: hij gleed onderuit en kon de winst - en punten - vaarwel zeggen. Rea kon zo onbedreigd naar zijn vijfde overwinning in vijf races rijden, voor Melandri, die Sykes in de slotfase kansloos liet. Lowes pakte een vierde plek, voor teamgenoot Van der Mark. 

Ook in Rotterdam wil PVV meedoen

De PVV wil volgend jaar in Urk en de Twentse gemeenten Enschede, Almelo en Twenterand meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. PVV-leider Geert Wilders heeft dat vrijdag bevestigd na berichtgeving door de krant Tubantia.

"We hebben inderdaad de wens en intentie daar mee te doen en als we voldoende kandidaten hebben gaan we er ook meedoen", aldus Wilders.

Langzaam wordt zo duidelijk in welke plaatsen de partij van Wilders wil proberen in de gemeenteraad te komen. In december zei Wilders al dat de PVV in 2018 in zoveel mogelijk gemeenten mee wil gaan doen. De PVV zit momenteel alleen in Den Haag en Almere in de gemeenteraad.

In de plaatsen waar de PVV volgend jaar ook gemeenteraadsleden wil leveren is de PVV-aanhang relatief groot. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen kreeg de partij in Urk, waar de SGP dominant is, 11 procent van de stemmen. In Almelo stemden zelfs de meeste mensen op de PVV (18 procent). In Enschede en Twenterand was het de tweede partij.

Update 13:17
De PVV gaat volgend jaar meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders zaterdag laten weten. 

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer werd de PVV vorige maand nog tweede in Rotterdam achter de VVD. In de gemeenteraad van de Maasstad is Leefbaar Rotterdam de grootste met veertien zetels.

Momenteel is de partij van Wilders alleen vertegenwoordigd in de gemeenten Den Haag en Almere. In december kondigde Wilders al aan dat zijn partij in 2018 in zo veel mogelijk gemeenten mee wil gaan doen.

PVV wil meedoen in Urk, Almelo en Enschede
PVV wil meedoen in Urk, Almelo en Enschede (Foto: ANP)

1600 mensen trapten in 1 aprilgrap Omroep MAX

Meer dan 1600 mensen blijken zich te hebben opgegeven bij Omroep MAX als thuistester van geurtelevisie in het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt (HHB). De ouderenomroep had gemeld op zoek te zijn naar vijftig mensen die de geur-tv wilden proberen. Maar helaas voor de 1600 enthousiastelingen: het is een 1 aprilgrap, zo onthulde HHB-jurylid Janny van der Heijden zaterdag op NPO Radio 2.

Bij wijze van troost zijn onder alle aanmelders vijftig taarten verloot.

1600 mensen trapten in 1 aprilgrap Omroep MAX
1600 mensen trapten in 1 aprilgrap Omroep MAX (Foto: ANP)

Van den Hout bisschop Groningen-Leeuwarden

Ron van den Hout is door paus Franciscus benoemd tot vijfde bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden.

De 52-jarige Van den Hout is nu nog vicaris-generaal - de tweede man van het bisdom Den Bosch. Hij is daar sinds vorig jaar de rechterhand van Gerard de Korte, die hij in Groningen als bisschop zal gaan opvolgen.

De Korte maakte in februari 2016 de overstap naar Den Bosch. De post van bisschop van Groningen-Leeuwarden was sinds die tijd vacant.

Van den Hout volgde na het vwo een opleiding aan de Hogere Tuinbouwschool. Daarna maakte hij de overstap naar de priesteropleiding aan het grootseminarie in Den Bosch. In 1993 werd hij tot priester gewijd. Zijn wijding tot bisschop vindt plaats op 3 juni in de Sint-Jozefkathedraal in Groningen.

Van den Hout bisschop Groningen-Leeuwarden
Van den Hout bisschop Groningen-Leeuwarden (Foto: ANP)

Politie beŽindigt illegaal autofeestje

De politie heeft vrijdagavond een eind gemaakt aan een bijeenkomst van autoliefhebbers op een industrieterrein in 's-Gravenpolder (Zeeland). Agenten waren gaan kijken na meldingen van omwonenden dat er werd gecrosst door auto's en een quad.

Op het terrein waren 150 auto's en 250 mensen, die uit heel Zuidwest-Nederland waren gekomen na een oproep op Facebook. Ook waren er zwarte strepen op het wegdek te zien, waarschijnlijk van het crossen. De sfeer was gemoedelijk, aldus de politie.

Na een gesprek met de politie besloot de organisator een punt te zetten achter de bijeenkomst, waarvoor hij geen vergunning had. Hij zorgde ook voor het opruimen van de rommel.

Politie beëindigt illegaal autofeestje
Politie beëindigt illegaal autofeestje (Foto: ANP)

Ruim 1440 damherten gedood in duingebied

In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn in een jaar tijd ruim 1440 damherten afgeschoten. Dat blijkt uit de jaarlijkse telling van de dieren die 29 en 30 maart heeft plaatsgevonden, schrijft de Amsterdamse wethouder Udo Kock (financiën en water) aan de gemeenteraadscommissie financiën.

Het grootste deel van de dieren is afgeschoten om de populatie binnen de perken te houden. 115 dieren zijn afgemaakt om onnodig lijden te voorkomen. Er lopen nog een kleine 3300 damherten rond in het duingebied, een jaar geleden waren dat er nog meer dan 3900.

De Waterleidingduinen is een gebied tussen Zandvoort en Noordwijk. Er wordt drinkwater gewonnen voor de stad Amsterdam.

Ruim 1440 damherten gedood in duingebied
Ruim 1440 damherten gedood in duingebied (Foto: ANP)

LB: Barbie staat stil bij trouwdag

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Ondanks een flinke huwelijkscrisis staat Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, zaterdag stil bij het eerste lustrum van haar huwelijk met Michael van der Plas. Op Instagram plaatste ze een foto van haar trouwdag met de tekst 'vijf jaar getrouwd vandaag'.

"Vandaag 5 jaar geleden hebbe we elkaar het JA woord gegeve. Vele series en heel veel tamtam verder, dragen we beiden nog steeds de ring. Onze karakters zijn te omschrijve als 'het is ingewikkeld'. Daarom gaan we soms moeilijk mét elkaar. Nu Michael in Spanje zit om de belangen van ons Feestcafe te behartige, merken we beiden dat het nog moeilijker is zónder elkaar. Amor Vincit Omnia lees ik op onze tattoos. Liefde Overwint Alles. Met 2.000 kilometer tussen ons is er nog steeds die vibe en het gevoel dat het niet over is, niet over kan zijn, niet op deze manier, niet voor onze kids en niet met alles wat we samen hebbe meegemaakt. Die 5 jaar vandaag staat. Fysiek zonder elkaar maar in gedachten verbonden met elkaar."

Samantha en Michael vertrokken vorig jaar met hun twee kinderen naar Spanje om een café te beginnen. De blondine kon daar haar draai niet vinden en keerde zonder man maar met kids terug naar Scheveningen. Ze lieten weten te willen werken aan hun huwelijk, maar voorlopig even afstand van elkaar te nemen.

Barbie staat stil bij trouwdag
Barbie staat stil bij trouwdag (Foto: BuzzE)

'Veroorzaker busramp was bezig met telefoon'

De automobilist die in Texas een aanrijding met dertien dodelijke slachtoffers zou hebben veroorzaakt, had vlak voor de crash naar verluidt vooral oog voor zijn telefoon. "Het spijt me. Het spijt me. Ik was tekstberichten aan het versturen", zei de 20-jarige bestuurder volgens de lokale krant San Antonio Express-News tegen een omstander.

Bestuurder Jack Young kwam vorige week met zijn pick-uptruck in botsing met een busje met veertien leden van de First Baptist Church of New Braunfels. Slechts één van de inzittenden overleefde het ongeval. Young raakte zelf bekneld in zijn voertuig en moest door de hulpdiensten worden ontzet.

Volgens een getuige was de jonge automobilist voor de aanrijding al meerdere keren de verkeerde weghelft op gereden. Hij zou daardoor frontaal zijn gebotst op de bus, die niet meer kon uitwijken. Young was na het ongeval compleet in shock. "Hij bleef maar zeggen: het spijt me, het spijt me."

'Veroorzaker busramp was bezig met telefoon'
'Veroorzaker busramp was bezig met telefoon' (Foto: ANP)

NBA: Koplopers winnen en Westbrook is Westbrook

Het reguliere NBA-seizoen is bijna te einde. Afgelopen nacht werd nog een behoorlijk vol programma afgewerkt, waarin elke topploeg in actie kwam. De koppositie in het oosten stond op het spel, er werd meer duidelijk over de verhoudingen in het westen en Russell Westbrook noteerde zijn 39e triple double van het seizoen.

De Golden State Warriors zijn bezig aan een loodzware week, al zou je dat aan de hand van de resultaten niet zeggen. Na zeges op Memphis, Houston en San Antonio, trad de kampioen van 2015 vannacht opnieuw aan tegen de Rockets.

Houston leidde het grootste deel van de wedstrijd, maar in het vierde kwart stelde Golden State orde op zaken. Er werd intenser verdedigd en de Rockets kwamen in het slotkwart niet verder dan dertien punten. De Warriors wonnen vrij ruim met 107-98.

De Warriors verloren drie wedstrijden op rij nadat Kevin Durant uitviel met een blessure, maar sindsdien won de ploeg alle tien de wedstrijden die het speelde. De Warriors zijn optimistisch over een spoedige terugkeer van Kevin Durant, waarschijnlijk over zeven dagen tegen de Pelicans.

Stephen Curry en Klay Thompson zijn weer helemaal terug als Splash Brothers. De schoten vallen weer. James Harden kampt met een lichte polsblessure. Hij speelde wel voor de Rockets en was goed voor zeventien punten. Hij schoot echter maar vier op achttien. Draymond Green leek tijdens de wedstrijd James Harden expres op zijn geblesseerde pols te slaan. De scheidsrechters misten dit, maar de videobeelden zijn duidelijk. Dit krijgt mogelijk nog een staartje.

De nummer twee in het westen, de San Antonio Spurs versloegen in eigen huis de Oklahoma City Thunder. Vorige week maakte OKC een ruime achterstand goed tegen de Orlando Magic, ditmaal eindigden ze zelf als schlemiel. Halverwege het derde kwart leidde de Thunder met 69-48. San Antonio kroop steeds dichterbij en nam twintig seconden voor tijd definitief de leiding. Russell Westbrook miste daarna twee schoten voor de Thunder, Kawhi Leonard wist wel te scoren en zette de eindstand op 95-100.

Leonard eindigde met 28 punten. Pau Gasol scoorde 17 punten. Namens de Thunder was Russell Westbrook goed voor de 39e triple double van het seizoen: 32 punten, 15 rebounds en 12 assists.

De Boston Celtics wonnen met moeite van de Orlando Magic: 117-116. De eindstand stond al op het bord toen er nog anderhalve minuut te spelen was. Orlando miste drie kansen in de laatste minuut om op voorsprong te komen.

Isaiah Thomas excelleerde met 35 punten weer eens voor de Celtics. Bij Orlando was Aaron Gordon goed voor 32 punten en 16 rebounds. Gordon is vooral bekend van de Slam Dunk Contest in 2016, waarin hij met Zach LaVine zorgde voor de mooiste serie dunks in jaren. Gordon bewees het dunken nog niet verleerd te zijn. Hij sprong voor één van zijn dunks over Marcus Smart heen. In NBA-termen: He put him on a poster.

Top 10 Plays of the Day. De dunk van Aaron Gordon staat op twee. Bron: YouTube.

De Cleveland Cavaliers wisten na een zeer moeizame maand weer eens te winnen. Hier was wel een bezoek van de Philadelphia 76ers voor nodig, maar op dit moment telt elke overwinning: 122-105. In het tweede kwart liep de regerend kampioen ver weg van de tegenstander en daarna werd de wedstrijd nooit meer spannend.

LeBron James, die in zijn veertiende seizoen nog steeds bijna de meeste speeltijd krijgt van alle spelers kon deze wedstrijd veel op de bank blijven zitten. Desalniettemin was James nog altijd goed voor 34 punten.

DeMarcus Cousins werd in het All-Star weekend door zijn ploeg, de Sacramento Kings, naar de New Orleans Pelicans gestuurd. Het was een totaal onverwachte trade. Voor Cousins was het bijzonder pijnlijk. Sacramento had toegezegd hem een nieuw contract aan te willen bieden en hij zou bij zijn oude ploeg ruim 200 miljoen dollar in vijf jaar kunnen verdienen. Bij een andere ploeg is het maximum contract dat hij kan tekenen een stuk lager. Cousins loopt door de ruil ruim 30 miljoen dollar mis.

Het was dus te verwachten dat Cousins in zijn eerste wedstrijd tegen zijn oude ploeg een ouderwetse fuck-you wedstrijd zou spelen. Boogie, zoals zijn bijnaam luidt, stelde niet teleur. Na één kwart stonden de Pelicans met 32-19 voor en had Cousins al twaalf punten gemaakt.

Zo’n anderhalf uur later stond er een 117-89 eindstand op het scorebord. Boogie heerste op alle fronten en eindigde met 37 punten, 13 rebounds, 3 steals, 2 blocks. Cousins bewees zijn veelzijdigheid door ook vijf driepunters te maken. Helaas krijgen de fans deze versie van Cousins lang niet altijd te zien. Hoe goed hij op het veld ook kan zijn, mentaal gaat het vaak niet best met de All Star.

De Denver Nuggets, in de jacht op de achtste play-off plaats in het westen, bewees zichzelf geen dienst door van de Charlotte Hornets te verliezen. In North Carolina werd het 122-114 voor de Hornets.  

Kemba Walker werd met 31 punten topscorer voor Charlotte. De kleine guard heeft in zijn carriere nu 8000 punten voor de Hornets gescoord en hij is pas de tweede speler in de clubgeschiedenis die dit voor elkaar kreeg. De ander is Dell Curry, inderdaad, de vader van.

Ook de Miami Heat, kanshebber voor een play-off plaats in het oosten, boekte een onnodige nederlaag. Tegen de New York Knicks werd het 94-98. New York speelde zonder Carmelo Anthony, die kampt met een rugblessure. Andere beoogde starters Derrick Rose, Joakim Noah en Lance Thomas zijn langere tijd uitgeschakeld of geschorst.

Coach Jeff Hornacek moest diep op bank zoeken of er nog spelers beschikbaar waren en tot zijn verbazing bleek de oude Sasha Vujacic bij de Knicks te spelen. De Sloveen, tweevoudig kampioen met de Los Angeles Lakers en ex-verloofde van Maria Sharapova, mocht prompt starten met Ron Baker, Willie Hernangomez, Courtney Lee en Kristaps Porzingis.

Dit fantasieteam was genoeg om de Heat te kloppen. Porzingis, de Litouwse ‘unicorn’ was met 22 punten het meest productief voor de Knicks.

Uitslagen

Toronto Raptors – Indiana Pacers 111-100
Charlotte Hornets – Denver Nuggets 122-114
Cleveland Cavaliers – Philadelphia 76ers 122-105
Boston Celtics – Orlando Magic 117-116
Milwaukee Bucks – Detroit Pistons 108-105 (OT)
Memphis Grizzlies – Dallas Mavericks 99-90
New Orleans Pelicans – Sacramento Kings 117-89
Miami Heat – New York Knicks 94-98
Oklahoma City Thunder – San Antonio Spurs 95-100
Utah Jazz – Washington Wizards 95-88
Golden State Warriors – Houston Rockets 107-98

Eastern Conference

 1. Boston Celtics 49-27
 2. Cleveland Cavaliers 48-27
 3. Toronto Raptors 46-30
 4. Washington Wizards 46-30
 5. Milwaukee Bucks 40-36
 6. Atlanta Hawks 39-36
 7. Indiana Pacers 37-39
 8. Miami Heat 37-39
 9. Chicago Bulls 36-39
 10. Charlotte Hornets 35-41
 11. Detroit Pistons 35-42
 12. New York Knicks 29-47
 13. Philadelphia 76ers 28-48
 14. Orlando Magic 27-49
 15. Brooklyn Nets 16-59


Western Conference

 1. Golden State Warriors 62-14
 2. San Antonio Spurs 58-17
 3. Houston Rockets 51-25
 4. Utah Jazz 47-29
 5. Los Angeles Clippers 46-31
 6. Oklahoma City Thunder 43-32
 7. Memphis Grizzlies 42-34
 8. Portland Trail Blazers 37-38
 9. Denver Nuggets 35-40
 10. New Orleans Pelicans 33-43
 11. Dallas Mavericks 31-44
 12. Minnesota Timberwolves 30-44
 13. Sacramento Kings 29-47
 14. Phoenix Suns 22-54
 15. Los Angeles Lakers 21-54

Merkel: vluchteling integreert beter in dorp

De Duitse bondskanselier Angela Merkel adviseert vluchtelingen niet in grote steden neer te strijken, maar een toekomst in landelijke gebieden op te bouwen. In een zaterdag verspreide videoboodschap legt Merkel uit dat integratie in een dorp vaak makkelijker is.

"Daar is meer woonruimte en daar kunnen de mensen zich vaak beter om vluchtelingen bekommeren", aldus Merkel. De bondskanselier liet weten dat veel vluchtelingen naar Duitsland komen, omdat hun een rustiger en beschermder leven in het vooruitzicht wordt gesteld. Merkel wees erop dat de nieuwkomers zich moeten houden aan de Duitse wet en de normen en waarden die in Duitsland gelden. Ze noemde onder meer tolerantie, openheid, godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

"Aan de andere kanten moeten wij als Duitsers ook open zijn", zei Merkel. "Men moet begrijpen dat de vluchtelingen uit een onbekende wereld met andere gebruiken en tradities komen en we moeten ze daarom met begrip en belangstelling tegemoet treden."

Merkel: vluchteling integreert beter in dorp
Merkel: vluchteling integreert beter in dorp (Foto: ANP)

AH: Geen varkensvlees vanwege moslimkindjes in de klas

Bij de Albert Halal zijn ze een beetje doorgedraaid. In een video bedoeld voor scholieren in groep 8 wordt gezonder en bewuster eten behandeld. Op zich niets mis mee zul je denken, maar dan komen we bij een stukje over bewuste keuzes maken en dan zegt de mevrouw in het filmpje "Je denkt na over je keuze. Bijvoorbeeld om geen varkensvlees op je broodjes op school te doen, omdat je weet dat er moslimkindjes in de klas zitten."

Het filmpje is al een jaar oud en wordt dus waarschijnlijk al een jaar lang getoond aan basisschoolleerlingen.

Heb nog verder gekeken of er toevallig ook een zinnetje is als "Je denkt na over je keuze. Bijvoorbeeld om geen kaas op je broodjes op school te doen, omdat je weet dat er lactose-intolerante kindjes in de klas zitten." Of: "Je denkt na over je keuze. Bijvoorbeeld om geen ei op je broodjes op school te doen, omdat je weet dat er veganistenkindjes in de klas zitten." Maar nee, het is beperkt tot bewust kiezen zélf geen varkensvlees op brood te doen omdat er moslimkindjes op school zitten die geen varkensvlees mogen of willen eten.

In de comments van de video melden diverse moslims dat ook zij dit complete onzin vinden.

Voor zulke logica moet u gewoon bij Albert Heijn zijn. Wilt u halal, dan wilt u Albert Heijn. Vanaf 2:36.

Wanneer Albert Heijn bewust kiest geen varkensvleesproducten meer te verkopen omdat ze weten dat er moslimpersoneel en moslimklanten in de winkel zijn is niet bekend. 

Update 1 april 12.10 uur

Uitgeverij Zwijsen, het youtubekanaal waar de video uit de campagne gehost wordt, heeft de like/dislikeratio en reactiemogelijkheid onder de video uitgeschakeld. De video zelf, met daarin de rare indoctrinatie die kinderen min of meer aanleert geen varkensvlees op brood te nemen omdat er moslimkindjes in de klas zitten, blijft onverminderd online. De campagne an sich draait al jaren, deze indoctrinerende video naar het lijkt sinds april vorig jaar.

Van der Mark 7e in kwalificaties World Superbikes Aragon

Motorcoureur Michael van der Mark vertrekt zaterdag vanaf plek zeven in de eerste race van het World Superbikes-weekeinde in Aragon. De Nederlander stuurde zijn Yamaha in de tweede super pole naar 1:50,422, iets meer dan een seconde achter de poleposition.

Die plek is voor Ducati-rijder Chaz Davies. De Welshman troefde Jonathan Rea in een spannend duel om pole met 0,031 seconden af. Rea's teamgenoot bij Kawasaki, Tom Sykes, kon als enige nog in de buurt van het duo blijven en reed op iets minder dan twee tienden van een seconde naar plek drie. 

De tweede rij wordt gevormd door Marco Melandri, Xavi Fores en Jordi Torres, waarbij vooral de twee Spanjaarden nog geen tiende van een seconde sneller waren dan Van der Mark. De Nederlander leek in een laatste ronde op weg om nog wat plekken te winnen, maar in de laatste bochten verloor hij net iets teveel op Fores en Torres. 

De eerste race start zaterdag om 13.00 uur en is live te zien op Eurosport 1. 

'Cricket moet weer olympisch worden'

Wat de internationale cricketbond ICC betreft is het de hoogste tijd om serieus na te denken over een comeback van cricket op de Olympische Spelen. Dat zegt ICC-baas Dave Richardson.

"Ik denk dat het gros van de ICC-leden, waaronder ikzelf, van mening is dat dit het juiste moment is om het daar weer eens over te hebben", aldus Richardson. Het zou dan moeten gaan om de Twenty20-variant, de cricketversie met relatief korte wedstrijden. "We moeten voor juli een beslissing nemen, want dan kunnen we ons in de strijd mengen voor 2024. Als ik me niet vergis gaat het Internationaal Olympisch Comité in september discussiëren over nieuwe sporten op het programma van die Spelen."

De Spelen van 2024 worden gehouden in Parijs of Los Angeles, ook dat wordt in september bepaald. Het IOC is er geen fan van om het aantal atleten op de Spelen ver boven de elfduizend uit te laten stijgen, wat voor het toevoegen van een teamsport misschien een probleem is - hoewel honkbal toegevoegd werd aan het programma voor 2020. 

"Ze hebben niet gezegd dat een andere sport ruimte zou moeten maken voor ons, maar het ging wel even over het maximum aantal sporters. Dat zou voor ons betekenen dat we waarschijnlijk een toernooi met zes tot acht teams zouden krijgen. T20 is het ideale format om te gebruiken, nog beter dan rugby sevens zelfs, aangezien T20 echt een 'mainstreamversie' van cricket is", vertelt Richardson.

Hij zegt dat hij geen noemenswaardige oppositie verwacht van ICC-leden Engeland en West Indies, die op de Spelen niet onder hun eigen naam zouden mogen spelen. Engeland valt immers onder Groot-Brittannië, maar voor West Indies lijkt een olympisch toernooi op voorhand kansloos: in de cricketwereld komen ze namelijk uit onder de naam West Indies, maar op de Spelen zou dat team uiteenvallen in maar liefst tien verschillende landen, zoals Guyana, Barbados en Dominica. 

Cricket stond op het programma van de eerste moderne Olympische Spelen, in 1896. Voor het toernooi in Athene waren echter te weinig teams aangemeld en dus ging het niet door. Vier jaar later, in Parijs, werd het helemaal een flop. Onder meer Nederland en België zouden meedoen, maar nadat die twee landen de Spelen niet samen met Frankrijk mochten organiseren trokken ze zich terug van het crickettoernooi. Het gevolg: het volledige olympische crickettoernooi van 1900 bestond uit Groot-Brittannië - Frankrijk, waarbij de Britten goud wonnen. 

'RTL waarschuwt Humberto om relatiecrisis'

RTL heeft Humberto Tan op het hart gedrukt om zijn privésores gescheiden te houden van zijn tv-werk. Tegen de presentator van RTL Late Night is gezegd dat hij vooral 'voorzichtig' moet zijn met de situatie rond zijn vermeende relatiecrisis en affaire, zeggen bronnen binnen de zender tegen het AD.

De zender zit volgens de krant behoorlijk in de maag met de privéproblemen van Humberto. Intern is besproken dat RTL zwijgt over de kwestie. In RTL Boulevard, anders altijd als de kippen bij een relatiecrisis, is tot dusver met geen woord over Humberto gesproken. "Dat heeft ook te maken met de sfeer die bij heel RTL momenteel heerst'', zegt een van de bronnen. "Iedereen heeft te doen met Humberto's vrouw en kinderen, vooral voor hen stelt iedereen zich erg terughoudend op."

Afgelopen week meldde Privé dat de relatie tussen Humberto en partner Ineke zo goed als voorbij is. De twee zouden al niet meer bij elkaar wonen. De oorzaak zou een affaire tussen Humberto en NOS Journaallezer Dionne Stax zijn.

'RTL waarschuwt Humberto om relatiecrisis'
'RTL waarschuwt Humberto om relatiecrisis' (Foto: BuzzE)

Woods moet opnieuw afzeggen voor The Masters

Golfer Tiger Woods heeft zich net zoals vorig jaar afgemeld voor de Masters, de eerste major van het jaar. De 41-jarige viervoudig winnaar tobt wederom met zijn rug. Het is de derde keer in vier jaar dat Woods zich moest afmelden voor het toernooi op de golfbaan van Augusta. 

"Ik heb zo'n beetje alles geprobeerd om toch mee te kunnen doen, maar het herstel van mijn rug gaat niet snel genoeg. Ik ben er niet klaar voor", liet Woods weten in een verklaring op zijn website. Woods won de Masters in 1997 voor de eerste keer. Hij trok het groene winnaarsjasje ook aan in 2001, 2002 en 2005.

De veertienvoudig majorwinnaar en voormalige nummer één van de wereld was maandenlang uit de roulatie door twee rugoperaties en speelde vanaf eind vorig jaar weer enkele toernooien, maar zonder succes. Zo moest hij zich in februari tijdens het toernooi in Dubai terugtrekken wegens kramp in zijn rugspieren. Sindsdien staat hij weer aan de kant. "Ik heb geen idee nog wanneer ik mijn rentree kan maken, maar ik blijf keihard werken aan mijn herstel om zo snel mogelijk weer te kunnen meedoen."

Overstromingen AustraliŽ in nasleep Debbie

De oostkust van Australië kampt nog steeds met de naweeën van de cycloon Debbie die eerder deze week aan land ging in de staat Queensland. Over een breedte van zo'n duizend kilometer zijn er door noodweer overstromingen en is de infrastructuur beschadigd. Twee vrouwen zijn door het natuurgeweld omgekomen.

Het rampgebied loopt van de toeristische 'goudkust' van Queensland tot in de staat New South Wales. Meer dan 100.000 huizen zitten zonder elektriciteit. Zeker zes grote rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Mensen vluchten naar het dak van hun huis en wachten daar op redding.

De politie meldde twee lichamen te hebben geborgen. Het zijn de eerste dodelijke slachtoffers van cycloon Debbie die dinsdag als storm in de op een na hoogste categorie 4 de kust bereikt een daarna afzwakte. De autoriteiten vrezen dat meer mensen zijn omgekomen.

Overstromingen Australië in nasleep Debbie
Overstromingen Australië in nasleep Debbie (Foto: ANP)

Vader SyriŽgangster betaalde voor ontsnapping

De vader van de aan Islamitische Staat ontsnapte Laura H. heeft 10.000 euro betaald om haar te bevrijden uit Irak. Hij zegt dat zaterdag in een interview in NRC Handelsblad.

Laura H. reisde met haar man en kinderen in 2015 naar het IS-bolwerk Raqqa in Syrië. Van daaruit kwam ze terecht in de Iraakse stad Mosul, waar ze vorig jaar zomer met haar kinderen uit ontsnapte. Bij aankomst op Schiphol werd ze opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie.

Tijdens haar verblijf in IS-gebied kwam haar vader in contact met een particuliere Duitse stichting, die tegen betaling van 10.000 euro Laura's bevrijding wist te regelen. De Nederlandse overheid werkt niet mee aan het terughalen van jihadgangers.

Vader Syriëgangster betaalde voor ontsnapping
Vader Syriëgangster betaalde voor ontsnapping (Foto: ANP)

De Ligt trots op 1e interland: "Niet debuut waarop ik hoopte"

Ajacied Matthijs de Ligt werd door Danny Blind voor de leeuwen gegooid in en tegen Bulgarije, en probeert zijn zwakke debuut nu te verwerken.

Spas Delev, maar weinigen hadden nog van hem gehoord voor aanvang van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen de Bulgaren. Met twee rake goals, waarbij De Ligt met name in de fout ging bij de eerste tegentreffer, kroonde de aanvaller zich tot Man of the Match.

De Ligt probeert de domper tegen Bulgarije te relativeren. "In de laatste weken heb ik veel meegemaakt. Voor mij is dit als jonge voetballer goed om mee te maken. Dit neem ik mee in een rugzak voor later."

De teleurstelling voorbij, is de 17-jarige toch tevreden. "Het is niet het debuut waarop ik gehoopt heb, maar ik ben heel erg trots." Uiteindelijk hielpen gesprekken De Ligt er weer een beetje erbovenop. "Het geeft motivatie om door te gaan. Ik blijf er niet lang in hangen", aldus de defensieve kracht tegenover Ajax TV.

Gibraltar boos over 'Spaans veto' bij brexit

Premier Fabian Picardo van Gibraltar vindt het ,,onacceptabel' dat Brits-Europese akkoorden over de brexit straks niet automatisch voor het Britse overzeese gebiedsdeel gelden, omdat Spanje er eerst zijn zegje over mag doen. Het bestuur van Gibraltar stelt dat Spanje de Europese Raad heeft gemanipuleerd, aldus de BBC zaterdag.

In de voorgestelde uitgangspunten van de EU voor onderhandelingen over de brexit staat dat Brits-Europese akkoorden pas voor Gibraltar gelden als Madrid en Londen het hier over eens zijn. Bronnen bij de EU zeiden dat de passage in de tekst is opgenomen door lobbywerk van de Spaanse regering.

Spaanse media juichen de passage toe als een succes van Spaanse diplomaten in Brussel. Conservatieve Britse parlementariërs lieten weten dat over de soevereiniteit van Gibraltar niet kan worden onderhandeld.

Britse en Nederlandse troepen veroverden de rots eeuwen geleden op de Spanjaarden. Bij het Verdrag van Utrecht van 1713 viel Gibraltar definitief in handen van de Britten. Spanje hoopt nog altijd dat Gibraltar weer onder het gezag van Madrid komt.

Gibraltar boos over 'Spaans veto' bij brexit
Gibraltar boos over 'Spaans veto' bij brexit (Foto: ANP)

Total War: Warhammer II aangekondigd

SEGA heeft de volgende game aangekondigd in de Total War: Warhammer-trilogie. Total War: Warhammer II is de tweede samenwerking tussen ontwikkelaar Creative Assembly en Games Workshop, makers van de Warhammer Fantasy Battles tabletop-wargame en miniatures.

Total War: Warhammer II onthult de continenten ver ten westen van de Old World. Hier kunnen spelers het commando voeren over vier nieuwe rassen uit de wereld van Warhammer Fantasy Battles world: de High Elves, Dark Elves, Lizardmen en een vierde, nog te onthullen ras. Met het gekozen ras zal de speler oorlog voeren op uiteenlopende locaties, van eilanden, achterlanden tot moerassen en jungles.

Spelers strijden om de heerschappij over de noodlijdende Great Vortex die al millennia draait boven Ulthuan, thuisland van de elfen. Door een reeks mysterieuze rituelen uit te voeren, moet elk ras de Vortex redden of juist verder vernietigen, afhankelijk van hun doel. Het draait niet langer alleen maar om het veroveren van land, de rassen moeten ook zo snel mogelijk voortgang maken om het lot van de wereld te bepalen.

Daarnaast komt kort na de release een enorme gecombineerde campaign map met zowel oude als nieuwe wereldregio’s beschikbaar voor spelers die beide delen van Total War: Warhammer bezitten.

"Total War: Warhammer II vertegenwoordigt de volgende stap in onze trilogie, onze visie voor de geweldigste fantasy-strategieserie ooit gemaakt",zegt Ian Roxburgh, director van de game. "Het succes van de eerste game heeft onze ambitie alleen maar groter gemaakt; we leveren in het vervolg niet alleen een spannende nieuwe campaign, maar ook een extra, gecombineerde campaign, de grootste ooit, voor spelers die beide delen bezitten."

"We zijn blij om te zien dat het vervolg op Total War: Warhammer, de tophit van vorig jaar, later dit jaar verschijnt", zegt Jon Gillard, Head of Licensing bij Games Workshop. "Sega en Creative Assembly blijven ons verbazen met hun vermogen om de wereld van Warhammer Fantasy Battles op glorieuze wijze tot leven te wekken, op een schaal die nooit eerder in een videogame is vertoond. We zijn trots om met hen samen te werken aan deze nieuwe grote stap in de franchise."

Total War: Warhammer II verschijnt later in 2017 voor pc.

Ed Sheeran loopt weer in op asotuigrapper Boef

Boef, de tuigrapper die regelmatig met de politie in aanraking komt en er een sport van maakt met 300 per uur over de Nederlandse snelwegen te rijden, gaat voor de tweede week aan de leiding in de Album Top 100. Zijn Slaaptekort verkoopt en streamt nog altijd aanzienlijk meer dan achtervolgers Ed Sheeran en Drake, al verliest de asovlogger wel wat terrein ten opzichte van vorige week.

Volgende week volgt een nieuwe krachtmeting als Ed Sheeran in het land is voor zijn concerten in Amsterdam. Naar verwachting zal de interesse naar zijn muziek dan weer oplopen.

Nieuw bij de eerste tien zijn Groef van De Dijk en The Afterlove van James Blunt. Waar De Dijk met zijn vorige drie platen steevast op de eerste plaats binnenkwam, komt Groef voorlopig niet verder dan de vijfde plaats. Blunt behaalde de nummer 1-positie nog nooit. Wel kwam hij drie keer dichtbij: Back To Bedlam, All The Lost Souls en Some Kind Of Trouble strandden allen op plaats twee.

Album Top 10 week 13

(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Boef - Slaaptekort

2. (2) Ed Sheeran - ÷

3. (3) Drake - More Life

4. (5) Rag'n'Bone Man - Human

5. (-) De Dijk - Groef

6. (8) Ed Sheeran - X

7. (9) Frenna - Geen oog dichtgedaan

8. (13) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2

9. (10) Kensington - Control

10. (-) James Blunt - The Afterlove

Ed Sheeran loopt weer in op Boef
Ed Sheeran loopt weer in op Boef (Foto: BuzzE)

Pac-Man in Google Maps

Google heeft een nieuw spel bedacht: Pac-Man op de straten van Google Maps. Het is tot 4 april te spelen. Gebruikers moeten als Ms. Pac-Man met de cursortoetsen proberen fruit te eten en spoken te ontwijken. Wie het wil spelen, moet naar Google Maps gaan en dan linksonder op het Pac-Man-icoontje klikken.

Ooit zei Google als 1 aprilgrap dat het mogelijk was om Pokémon te spelen en op monsters te jagen in de straten van Google Maps. Niantic Labs ging daarmee aan de slag en maakte van de grap werkelijkheid: Pokémon Go. Het werd vorig jaar een grote hit.


Pac-Man in Google Maps 

Fabrikant hoverboards klaagt J.Lo aan

Het bedrijf dat de hoverboards heeft geleverd voor de concertreeks van Jennifer Lopez in Las Vegas, sleept de zangeres voor de rechter.

Fabrikant Sidekick leverde naar eigen zeggen 42 op maat gemaakte hoverboards voor J.Lo en haar achtergronddansers, in ruil voor promotie voor het bedrijf. Jennifer zou hebben toegezegd eens per drie maanden iets op Instagram te plaatsen over Sidekick. Dat deed ze echter tot nu toe maar één keer, en dat bericht verwijderde ze kort na plaatsing.

Volgens TMZ eist het bedrijf nu de waarde van de apparatuur, 54,390 dollar (51.000 euro) plus bijkomende kosten. De woordvoerder van Jennifer wilde niet reageren op de aantijgingen.

Fabrikant hoverboards klaagt J.Lo aan
Fabrikant hoverboards klaagt J.Lo aan (Foto: BuzzE)

ServiŽ mogelijk uitgesloten van WK vanwege racisme en geweld

Vanwege vermeende racistische spreekkoren en geweld door hooligans, dreigt Servië te worden uitgesloten van internationaal voetbal. De UEFA heeft gedreigd om clubs en vertegenwoordigende teams van het Balkanland uit te sluiten door een aantal incidenten, die nog nader worden onderzocht.

Voorzitter van de Europese voetbalbond, Aleksander Ceferin, liet zich vrijdag in de Servische hoofdstad Belgrado uit over het probleem. "Het soort mensen dat dit soort dingen veroorzaakt moet worden geweigerd in het stadion. Het gaat fout wanneer ze niet worden afgestopt. Dan loopt Servië het risico om uitgesloten te worden van internationaal voetbal. Het zou de doodsteek betekenen voor het voetbal hier", aldus de Sloveense preses van de UEFA.

PETA klaagt over koeien melken in 1-2-Switch

Dierenrechtenorganisatie PETA heeft kritiek geuit op de koeienmelk-minigame Milk uit de minigamebundel 1-2-Switch. Het beklag, dat gedaan werd in een open brief van PETA-voorzitter Ingrid Newkirk, richt zich op het gebrek aan realisme in Milk.

Milk is een van de vele minigames die 1-2-Switch te bieden heeft, en is niets meer dan met de Joy-Con een melkend gebaar maken om zo snel mogelijk kannen met melk te vullen. Volgens Pheno heeft het wel wat weg van fappen. PETA vindt dat Nintendo zich er met de game erg makkelijk vanaf maakt door de wreedheid die bij koeien melken komt kijken te verbloemen. "Om het koeien melken wat accurater te maken, zou 1-2-Switch alle facetten moeten laten zien, waaronder de gewelddadige inseminatie van koeien die plaatsvindt op het 'verkrachtingsrek' zoals het in de industrie genoemd wordt. Of hoe kalfjes bij hun moeder weggetrokken worden waarna de moeder nog dagenlang zal roepen om haar jong. Misschien moeten ze dat geluid in de game stoppen om mensen die melk drinken eraan te herinneren dat ze dit soort dingen faciliteren?"


De bal kwam aan het rollen nadat Nintendo een uitdaging tot een 'milk-off' had geaccepteerd met een boerenbedrijf uit Vermont. Dit bedrijf had Nintendo met een knipoog uitgedaagd op Facebook omdat het net als PETA vond dat de 1-2-Switch-variant van koeien melken veel te makkelijk was. Opmerkelijk genoeg ging Nintendo akkoord. Toen PETA daar lucht van kreeg waren ze er natuurlijk als de kippen bij.

Update:

De brief van PETA vind je op de facebook van PETA.

Radioactief wild, excuus Drake en ruimtevlucht

Elk jaar worden er rond 1 april grappen uitgehaald, een traditie die al eeuwen teruggaat. Een greep uit de grappen van dit jaar, onder andere over rapper Drake en seniorenkorting op een woning.

Rapper Drake komt volgens de gemeente Amstelveen zijn excuses maken aan alle fans. Hij doet dat in het Amsterdamse Bos. Het concert van afgelopen maandag werd verplaatst naar woensdag, omdat Drake een voedselvergiftiging zou hebben opgelopen na een "stevige maaltijd, echte Hollandse boerenkool". Amstelveen zegt dat nog niet duidelijk is hoe laat Drake arriveert. "Mogelijk neemt dit enige tijd in beslag."

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft een nieuwe manier om mensen van het wild te laten genieten. Met een speciale app kunnen de dieren worden opgespoord. De dieren hebben de afgelopen jaren radioactieve brokjes gekregen en de app werkt als een soort geigerteller, zodat de 'kans op het zien van wild wordt gemaximaliseerd'. Vanaf 1 april is de app te downloaden voor Android en iOS.

Woonbemiddelaar Esteon introduceerde een speciale huurkorting voor mensen die een senior in huis nemen. Niet iedereen kan aan de actie meedoen, er is een uitgebreide selectieprocedure en verplichte training. "Tijdens deze dagen leer je onder andere zoutarm te koken, lichaamsverzorging en oefeningen voor ochtendgymnastiek." Esteon benadrukt dat het om een grap gaat, maar wil mensen wel aan het nadenken zetten over eenzaamheid onder ouderen.

Schiphol kwam met het nieuws dat de luchthaven zich gaat voorbereiden op ruimtereizen. Er zou een intentieverklaring met astronaut André Kuipers zijn getekend voor de ontwikkeling van Schiphol Spaceport 2030. "De sky is allang niet meer de limit", aldus Jos Nijhuis, directeur van Schiphol. "Het is een nieuwe tak van sport voor ons. En omdat ruimtevluchten niet gekwalificeerd worden als vliegbewegingen, zien wij volop mogelijkheden."

BN'ers live volgen op basis van hun kenteken: Finnik, dat een website en apps voor autobezitters heeft, maakte bekend dat het een app zou lanceren waarmee dat mogelijk zou zijn. Door een kenteken van een BN'er door te geven, zouden andere gebruikers van de app 'live' kunnen zien waar bekend Nederland zich ophoudt. Al snel - nog voor 1 april - werd bekend dat het een grap was. "De app heeft tot veel discussie geleid op sociale media over privacy van bekende Nederlanders", zegt Finnik-directeur Thomas Edens.

Heb je nog meer van dit soort grappen gezien, dan lezen we dat graag.

Radioactief wild, excuus Drake en ruimtevlucht
Radioactief wild, excuus Drake en ruimtevlucht (Foto: ANP)

Mourinho heeft spijt: "Schweini had beter verdiend"

Manchester United-manager José Mourinho heeft aangegeven dat hij Bastian Schweinsteiger beter had moeten behandelen.

De oefenmeester van de Red Devils zette de Duitser in de zomermaanden van 2016 uit de selectie, omdat hij overbodig zou zijn. Uiteindelijk vocht Schweini zich terug in de wedstrijdselectie, en maakte zelfs nog minuten onder Mourinho. Toch kwam het na verloop van tijd tot een vertrek.

Schweinsteiger toog naar Chicago Fire en de Portugees kijkt nu kritisch terug op zijn eigen gedrag. "Dat is een van de spelers waarbij ik spijt heb van hoe ik met ze ben omgegaan. Het gaat voornamelijk om Bastian als prof en als persoon."

Om die reden stak Mourinho de middenvelder een hart onder de riem bij diens vertrek. "Als laatste heb ik gezegd tegen hem dat ik fout zat. Ik moest wel ja zeggen toen hij wilde vertrekken. Ik heb spijt van hoe ik het allemaal heb laten gebeuren."

FOK! Wat een weer: minder warm

De heren en aprillen, bedriegen wie ze willen.

Goedemorgen, gisteren was het een mooie dag met veel zon. Maar helaas, aan het eind van de middag trok er regen over het land. De afgelopen nacht was het ook bewolkt en vooral in het oosten regende het nog wat.

Vandaag klaart het vanuit het westen wat op, maar landinwaarts kunnen nog wel wat buien met zelfs onweer ontstaan. De temperatuur loopt op tot 15 graden wat een redelijke domper is na de afgelopen dagen met aanmerkelijk hogere temperaturen.

De komende dagen is er weinig kans op regen en we krijgen de zon regelmatig te zien, de temperatuur blijft gelijk aan die van vandaag.

Fijn weekend!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:12
Zon onder: 20:14
Zonkracht: 3/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1928 Oprichting van Van Doorne's AanhangwagenFabriek, later bekend als Van Doorne's AutomobielFabriek (DAF).
1929 Introductie van de jojo in New York.
1934  Bonnie en Clyde vermoorden twee jonge highway patrol-agenten nabij Grapevine in Taxas.
 1960  De eerste succesvolle weersatelliet ter wereld wordt gelanceerd, de TIROS-1.
 1976  Het elektronicabedrijf Apple Inc. wordt opgericht door Steve Jobs.
 1980  De NOS begint met Teletekst.
2007  In de Efteling wordt de attractie De Vliegende Hollander geopend.

Meer in de buurt van Alkmaar (Foto: DJMO)
Meer in de buurt van Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Facebook geeft OM beelden groepsverkrachting

Facebook heeft de beelden van een groepsverkrachting op Facebook Live aan justitie in Zweden gegeven. Dat zeiden de aanklagers in het Scandinavische land vrijdag.

Een vrouw werd in januari verkracht door twee mannen in een appartement in de stad Uppsala. Een derde man filmde dat en streamde de beelden rechtstreeks vanaf zijn mobiele telefoon. Andere Facebookgebruikers zagen het en waarschuwden de politie.

Facebook heeft soms een moeizame verhouding met justitie. Zo is het bedrijf al meerdere keren aangeklaagd door een vrouw uit Werkendam, die wilde weten wie een seksfilmpje van haar op Facebook had gezet.

Facebook geeft OM beelden groepsverkrachting
Facebook geeft OM beelden groepsverkrachting (Foto: BuzzT)

Arjen Lubach geniet maar kort van succes

Arjen Lubach en zijn team kunnen elke week maar kort genieten van het succes van items uit Zondag met Lubach. "Het zijn voor ons kortstondige succesjes, op woensdag ligt er weer een leeg script voor ons", vertelde Arjen in RTL Late Night.

Van succesvolle items kan Arjen slechts twee dagen, maandag en dinsdag, genieten. "Woensdag hebben we weer een brainstorm voor de volgende aflevering. Je bent zo goed als je laatste succes." De bevrediging zit er voor de cabaretier dan ook in dat het elke week weer lukt.

Dat er wekelijks ruim een miljoen kijkers afstemmen op zijn satirische show, had Arjen nooit verwacht. "Ik dacht echt we hebben 300.000, 400.000 kijkers. Dat is het aantal mensen dat naar mijn hoofd kan kijken en onze grapjes leuk vindt, groter wordt het niet. Maar het kan dus nog veel groter."

Het succes van Zondag met Lubach zorgt ook voor druk. "We zijn zo ontzettend moe", vertelde Arjen over het team, dat druk bezig is met de laatste aflevering van het zesde seizoen. "De NPO zou het liefst willen dat wij er elke week zijn, maar dat gaat niet. Comedy is zo bewerkelijk."

Arjen Lubach geniet maar kort van succes
Arjen Lubach geniet maar kort van succes (Foto: BuzzE)

Lek salpeterzuur BelgiŽ onder controle

De lekkage van salpeterzuur bij een mestbedrijf in het Belgische dorp Zevekote is onder controle. Dat meldden de Belgische autoriteiten op basis van metingen.

Het lek ontstond vrijdag rond 17.30 uur, waarna de meer dan vijfhonderd inwoners van Zevekote hun huizen uit moesten. Later op de avond volgde de evacuatie van nog eens ongeveer vijfhonderd mensen uit Sint-Pieters-Kapelle, omdat de wind was gedraaid.

Een agent kreeg door het vrijgekomen zuur, dat brandwonden kan veroorzaken bij huidcontact, last van lichte irritatie van de luchtwegen. Hij mocht na controle weer naar huis.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet vrijdagavond weten dat het in Nederland geen gevolgen van de lekkage verwacht.

Lek salpeterzuur België onder controle
Lek salpeterzuur België onder controle (Foto: ANP)

Botlekbrug dit weekeinde weer dicht

De nieuwe Botlekbrug bij Spijkenisse is dit weekeinde weer dicht voor het wegverkeer wegens werkzaamheden. De werkzaamheden beginnen zaterdagochtend om 05.00 uur en duren tot zondagochtend 05.00 uur. Het verkeer wordt omgeleid via de Spijkenisserbrug en de Botlektunnel.

Rijkswaterstaat vervangt dan een omloopwiel. Als dit wiel is geplaatst moeten vervolgens meerdere testen worden uitgevoerd.

De Botlekbrug werd sinds de opening in 2015 geregeld geplaagd door een groot aantal storingen waardoor het verkeer veel hinder ondervond. Vorig jaar was er een mechanische storing in een van de lagers van de acht omloopwielen van de brug. Sindsdien heeft de Rijkswaterstaat al een aantal keren een omloopwiel vervangen.

Botlekbrug dit weekeinde weer dicht
Botlekbrug dit weekeinde weer dicht (Foto: ANP)

Asscher dacht na nederlaag aan opstappen

Na de zware verkiezingsnederlaag van zijn partij dacht PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher aan opstappen. Dat zegt hij zaterdag in De Telegraaf, in zijn eerste grote interview na de verkiezingen.

"Het is natuurlijk door mijn hoofd geschoten. Als je 29 zetels verliest, dan gaat dat door je hoofd." De Amsterdammer verwierp de gedachte echter al snel. "Toen ik hier aan begon stonden we er ook al slecht voor. Toen heb ik me van tevoren ingeprent dat ik zeker niet moet opstappen als ik nog het gevoel heb dat ik nog een bijdrage kan leveren."

Hij kijkt dan ook niet met spijt terug op zijn kandidaatstelling voor het leiderschap bij de sociaaldemocraten. "Ik wilde me inzetten en was bang dat het niet goed ging. Je kunt nu heel lang staren naar het verleden, maar we zullen het nooit weten."

Achteraf erkent hij de negatieve gevolgen van zijn soms harde strijd met Diederik Samsom om het PvdA-leiderschap: "Je kunt in ieder geval vaststellen dat we er niets aan hebben gehad, in positieve zin."

Asscher dacht na nederlaag aan opstappen
Asscher dacht na nederlaag aan opstappen (Foto: ANP)

Meer dan half miljoen tulpen sieren Amsterdam

Meer dan een half miljoen tulpen kleuren de komende weken Amsterdam tijdens het Tulp Festival. De bloemen zijn vanaf zaterdag te zien op zestig locaties verspreid over de stad. De derde editie van dit evenement duurt tot 14 mei.

Zo zijn er alleen al tussen Amsterdam Centraal en de Dam en het Rokin duizenden tulpen te vinden. Verder doen filmmuseum EYE, Rijksmuseum, Nemo, RAI Amsterdam en diverse hotels mee. Voor het eerst zijn dit jaar ook bloemen te vinden bij de Haven van Amsterdam en een aantal metrostations.

Het idee voor het festival kwam van tuinontwerper Saskia Albrecht, die zich liet inspireren door een soortgelijk evenement in het Turkse Istanbul. Daar plant de gemeente jaarlijks maar liefst 14 miljoen tulpen, evenveel als het aantal inwoners. De organisatie wil dat het festival de komende jaren nog verder groeit en streeft ernaar uiteindelijk voor elke Amsterdammer (momenteel zo'n 850.000) een tulp te planten.

Meer dan half miljoen tulpen sieren Amsterdam
Meer dan half miljoen tulpen sieren Amsterdam (Foto: ANP)

Rondkijken in een kas tijdens Kom in de Kas

Altijd al eens een kijkje willen nemen in een kas van een plantenkweker? Dit weekeinde kan dat tijdens het jaarlijkse evenement Kom in de Kas, dat glastuinbouwers organiseren. Ruim tweehonderd groente-, bloemen- en plantentelers openen tijdens dit landelijke evenement hun deuren voor het publiek.

Het is de veertigste keer dat de branche dit evenement organiseert. Mensen kunnen een kijkje nemen in de kassen in het hele land om te zien hoe alles groeit en bloeit. Er doen 26 regio's mee. "Elke regio heeft wel iets eigens te bieden", zegt een woordvoerster van de organisatie. Ze verwacht in totaal zeker 200.000 bezoekers. Zoveel mensen kwamen de afgelopen jaren ook op het evenement af.

Voor kinderen is er tijdens het 'open huis' onder meer een interactieve speurtocht die in alle deelnemende kassen is uitgezet.

Rondkijken in een kas tijdens Kom in de Kas
Rondkijken in een kas tijdens Kom in de Kas (Foto: ANP)

Dochter en schoonzoon Trump 700 miljoen waard

Ivanka Trump, dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, en haar echtgenoot Jared Kushner blijven profiteren van hun uitgebreide vastgoedimperium met een waarde van zo'n 741 miljoen dollar (bijna 700 miljoen euro). Dat blijkt uit de gegevens over de eigendommen van 180 hoge regeringsmedewerkers die het Witte Huis vrijdag (lokale tijd) vrijgaf.

Woensdag werd bekend dat Ivanka Trump onbezoldigd adviseur wordt van haar vader. Die krijgt op zijn beurt al langer advies van zijn schoonzoon Kushner. Naast haar nieuwe functie houdt Ivanka Trump een belang in het nieuwe Trump International Hotel in Washington, op steenworp afstand van het Witte Huis, schrijft The New York Times.

Tussen januari 2016 en maart 2017 verdiende zij daarmee tussen de 1 en 5 miljoen dollar. Haar belang zou tussen de 5 en 25 miljoen dollar liggen.

Trumps regeringsploeg geldt als de rijkste uit de Amerikaanse geschiedenis. De leden van zijn kabinet en staf zouden in totaal zo'n 12 miljard dollar (ruim 11 miljard euro) waard zijn, aldus een schatting van persbureau Bloomberg.

Dochter en schoonzoon Trump 700 miljoen waard
Dochter en schoonzoon Trump 700 miljoen waard (Foto: ANP)

Trump verrassend verslagen door IraniŽr

Snookeraar Judd Trump is verrassend uitgeschakeld in de kwartfinales van het China Open in Beijing. De Engelse titelverdediger, en nummer twee van de wereld, verloor volledig tegen de verwachtingen in van de Iraniër Hossein Vafaei.

Vafaei staat 'slechts' 76e op de wereldranglijst en haalde nog nooit de halve finales op een dergelijk groot toernooi. De oud-wereldkampioen bij de amateurs won de eerste twee frames en maakte er met een century break even later 3-1 van. Trump kwam terug, maar via een prachtige break van 106 punten werkte de 22-jarige Iraniër zich richting een 5-3 zege.

In de halve finale staat Vafaei tegenover Mark Williams, die zich met 5-1 ontdeed van Shaun Murphy. Mark Selby versloeg Stephen Maguire met 5-1 en staat in de halve eindstrijd tegenover Kyren Wilson, die Ding Junhui met 5-1 versloeg en de Chinese hoop zo de grond in boorde.  

Laatste reviews en specials
review
CD: Possessed - Revelations Of Oblivion
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
©FOK.nl e.a.