FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 april 2017

Federer klopt Nadal opnieuw en wint in Miami

Tennisser Roger Federer heeft ook zijn derde ontmoeting van het jaar tegen zijn eeuwige rivaal Rafael Nadal in winst omgezet. In de finale van het masterstoernooi in Miami was de Zwitser met 6-3 en 6-4 te sterk voor de Spanjaard.

Nadal zette Federer in de eerste set flink onder druk, maar het was de Zwitser die in de zevende game de break wist te forceren en deze niet meer weg gaf. In de tweede set viel de break bij de stand van 4-4, waardoor Federer twee weken na de zege op Indian Wells opnieuw een masterstoernooi op zijn naam schreef.

Het was niet voor het eerst dat Federer dit kunstje flikte, want ook in 2005 en 2006 pakte hij de dubbel. De Zwitser boekte al weer zijn derde grote toernooizege van het seizoen. Begin dit jaar won hij de Australian Open door Nadal te verslaan. Twee weken geleden klopte hij de Spanjaard in de achtste finale van Indian Wells, op weg naar de eindzege. Vandaag hield hij Nadal van de toernooioverwinning af. De Spanjaard stond al vijf maal in de finale in Miami maar won nog nooit.

Na dit toernooi op hardcourt begint het gravelseizoen. Federer lijkt dit grotendeels aan zich voorbij te laten gaan en hintte na afloop van de wedstrijd erop dat hij pas op Roland Garros weer in actie zal komen.

Federer klopt eeuwige rivaal Nadal in finale Miami (Foto: Pro Shots/Action Images)
Federer klopt eeuwige rivaal Nadal in finale Miami (Foto: Pro Shots/Action Images)

Nederlandse curlers verliezen ook tweede WK-duel

De Nederlandse mannencurlers hebben in het Canadese Edmonton ook hun tweede WK-duel verloren. Met skip Jaap van Dorp staat Nederland voor het eerst in 23 jaar weer op het WK en hoewel ze de tegenstand goed partij geven, was ook Japan te sterk. Zaterdag moesten Van Dorp, Wouter Gösgens, Laurens Hoekman en Carlo Glasbergen het hoofd al buigen voor Duitsland.

Van Dorp en co namen het op tegen het Japanse team van skip Yusuka Morozumi, die al bijna tien jaar uitsluitend met dezelfde drie mannen uit zijn relatief kleine geboorteplaats speelt: Tetsuro Shimizu, Tsuyoshi Yamaguchi en broer Kosuke Morozumi. Het zeer ervaren kwartet kwam steeds beter in hun spel, nadat Nederland in het eerste end een 2-0 voorsprong pakte.

Na zes van de tien ends hadden de Japanners een 5-3 voorsprong te pakken, maar al snel sloeg Oranje terug en kwam de ploeg weer op 5-5. Dat gebeurde onder luid gejuich van de Canadese curlingfans, die hun eigen ploeg met gemak hadden zien winnen van Rusland, waarna ze de aandacht op Nederland - Japan vestigden. 

Een matig gespeeld achtste end deed Nederland plotseling de das om. Japan scoorde maar liefst vier punten en daar kon Van Dorp met zijn ploeg niks meer tegen doen, behalve nog een erepuntje: 9-6. Nederland speelt vannacht om 03.00 uur tegen Noorwegen, dat in de openingswedstrijd verrassend van het Schotland van vice-olympisch kampioen David Murdoch won. 

Leonard Cohen postuum geŰerd met Juno Award

Tijdens het jaarlijkse Juno Gala Dinner is Leonard Cohen postuum geëerd als Canadees artiest van het jaar. Zoon Adam Cohen kwam naar voren om de award namens zijn overleden vader in ontvangst te nemen, meldt Billboard.

"Zoals jullie weten is mijn vader hier niet om deze prijs te ontvangen", vertelde Adam Cohen. "Ik weet dat hij ongelofelijk blij zou zijn geweest met deze onderscheiding. Hij vond het altijd vreemd dat er artiesten zijn die niet begrijpen hoe geweldig Canada is. Dus bedankt Canada!"

De Juno Awards worden ieder jaar uitgereikt aan Canadese artiesten die in het afgelopen jaar iets bijzonders presteerden. Leonard Cohen bracht eind oktober zijn laatste album You want it darker uit. Ruim een week later overleed de 82-jarige singer-songwriter.

Leonard Cohen postuum geëerd met Juno Award
Leonard Cohen postuum geëerd met Juno Award (Foto: BuzzE)

Wakker Dier rouwt om biologische koeien

Met een paginagrote rouwadvertentie in het AD en Trouw herdenkt Wakker Dier maandag Witkop 36, Rikkie 65 en zo'n 6000 andere biologische melkkoeien. De organisatie laakt op deze manier het "shitbeleid" van het kabinet waardoor de dieren naar de slacht moeten. Voor de koeien staat dan ook een condoleanceregister op de website van Wakker Dier.

De biologische koeien en hun eigenaars zijn slachtoffer van het feit dat de melkveesector te veel mest produceert. Veel boeren hebben flink uitgebreid omdat dat mogelijk werd door afschaffing van het Europese melkquotum in 2015. De mestproductie steeg mee, waardoor Nederland niet voldoet aan afspraken die in Europees verband zijn gemaakt.

Om ingrijpen vanuit Brussel te voorkomen, heeft de Nederlandse overheid besloten dat tienduizenden melkkoeien naar de slacht moeten, zodat de mestproductie weer op een lager niveau komt. Niet alleen grote bedrijven, maar ook kleine biologische boeren zijn de klos. Oneerlijk, vindt Wakker Dier. "Zij zijn niet verantwoordelijk voor de mestberg."

Wakker Dier rouwt om biologische koeien
Wakker Dier rouwt om biologische koeien (Foto: ANP)

Kickbokslegende Peter Aerts nog eenmaal in de ring

Het afscheidsgevecht van kickbokser Peter Aerts in Nederland vindt plaats tijdens Spike presents: World Fighting League, op zondag 23 april in TopSportCentrum te Almere.


Aankondiging World Fighting League, met Peter Aerts (Bron: Youtube)

Ware kickbokslegende
Aerts verloor in 2013, in Tokio, van Rico Verhoeven in wat toen werd aangekondigd als zijn officiële afscheidspartij. Intussen heeft Aerts al weer drie partijen gevochten, niet geheel succesvol, met twee verliespartijen en één gevecht eindigde onbeslist. De Eindhovenaar heeft echter nooit van zijn Nederlandse fans afscheid kunnen nemen, vandaar zijn gevecht tegen laagvlieger Tsotne Rogava uit Oekraïne.

The Dutch Lumberjack heeft in zijn 30-jarige carrière meer dan honderd gevechten gewonnen en behoort tot de beste kickbokser uit de geschiedenis. Tijdens de hoogtijdagen van de K-1 in Japan vocht Aerts legendarische gevechten tegen andere grootheden zoals Andy Hug, Ernesto Hoost, Mike Bernardo en Jerome Le Banner. Aerts stond zevenmaal in de finale van de presigieuze K-1 World Grand Prix en hij werd driemaal tot kampioen gekroond. Laat in Japan aan een willekeurige voorbijganger een foto van Aerts zien en grote kans dat die persoon Aerts herkent. Rustig over straat gaan is daar voor de 46-jarige superzwaargewicht dan ook niet meer mogelijk.

Melvin Manhoef
Sinds kort is Aerts ambassadeur van World Fighting League, de kickboksorganisatie die is opgericht door Melvin Manhoef. Het doel van deze organisatie is om de, enigszins in verval geraakte, kickbokssport weer in een positief daglicht te stellen, de sport weer naar zijn vroegere glorie te brengen en te bouwen aan een platform waar vechters de aandacht krijgen die zij verdienen. “De kracht van Spike presents: World Fighting League is dat ze niet alleen gevestigde namen of legendes een platform bieden, maar ook opkomende talenten. Dit zijn de sporters van de toekomst, die we de kans moeten geven om groter te worden in het kickboksen. Dit doen we door ze erkenning te geven en hen te stimuleren om de sport altijd op een positieve manier uit te dragen”,  aldus Aerts.

Samenwerking met SpikeTV
“Spike heeft in World Fighting League een lokale partner gevonden die het net zo belangrijk vindt om aanstormend en gevestigd Nederlands vechtsporttalent onder de aandacht te brengen en te ondersteunen. De samenwerking met WFL sluit aan bij de voorliefde van Spike voor kickboksen en MMA en de ambitie om vechtsport meer bekendheid te geven in de Benelux. We zijn er trots op dat Spike naast Bellator MMA, nog meer topsport en martial arts kan laten zien aan onze doelgroep”, aldus Maurice Hols, general manager bij Viacom Benelux, de moedermaatschappij van SpikeTV, op de website van World Fighting League.

Manhoef is trots op de nauwe samenwerking met het TV-station. Wij zijn blij dat we met een partij als Spike onze krachten kunnen bundelen, om zo het WFL-platform naar een nog hoger niveau te brengen. We kijken daarom ook met vol vertrouwen uit naar de samenwerking met Spike, wat ons in staat stelt nog meer evenementen te organiseren en meer vechters de exposure te kunnen geven die zij verdienen.”

Overig programma WFL:

95 kg toernooi
Fabio Kwasi vs Ibrahim el Bouni
Redouan Cairo vs Boy Boy Martin

70 kg titeltoernooi
William Diender vs Shemsi Beqiri
Warren Stevelmans vs Redouan Daoudi

86 kg titeltoernooi
Dennis Ipema vs Nick Morsink
Ertugrul Bayrak vs Errol Koning

Superfights met onder andere
Peter Aerts vs Tsotne Rogava
Errol Zimmerman vs Murat Aygun
Michael Duut vs Fred Sikking
Ilona Wijmans vs Anissa Haddaoui
Rodney Faverus Glunder vs Dennis Stolzenbach
Brian Douwes vs Gökhan Gedik
Kevin Hessling vs Darryl Sichtman
Samantha van Doorn vs Ilsury Hendrikse
Jackie Dings vs Younes Smail

Van Gerwen overklast Wright in finale Players Championship 6

Michael van Gerwen heeft zijn eerste Players Championship van dit jaar gewonnen. De wereldkampioen speelde zondag in Milton Keynes de finale van Players Championship 6 tegen Peter Wright en won met 6-1. 

Van Gerwen kwam in de finale na overwinningen op Mickey Mansell, Andy Jenkins, Ron Meulenkamp, Cristo Reyes, Kim Huybrechts en Mervyn King. De 27-jarige Brabander besliste de partij door 153 uit te gooien. De Vlijmenaar verdiende met zijn titel in Milton Keynes 10.000 pond, omgerekend bijna 12.000 euro.

Raymond van Barneveld haalde zondag de kwartfinale. Hij verloor met 6-2 van King. Jan Dekker haalde de achtste finales. Volgend weekeinde staan er weer twee Players Championships op het programma. De darters spelen dan in het Engelse Barnsley. 

Uitslagen Players Championship 6 - vanaf derde ronde
Michael van Gerwen 6-2 Ron Meulenkamp
Cristo Reyes 6-4 Max Hopp
Jan Dekker 6-4 Ian White
Kim Huybrechts 6-3 Mark Webster
Ryan Meikle 6-2 Rowby-John Rodriguez
Raymond van Barneveld 6-4 Daryl Gurney
Darren Webster 6-1 Richie Burnett
Mervyn King 6-3 Peter Hudson
Peter Wright 6-1 David Pallett
Steve Beaton 6-3 Steve Hine
James Richardson 6-5 Christian Kist
Richard North 6-1 Mick Todd
Simon Whitlock 6-5 Warrick Scheffer
Gerwyn Price 6-3 Rob Cross
Mensur Suljovic 6-1 Jeffrey de Graaf
Gary Anderson 6-5 Steve West

Achtste finales
Michael van Gerwen 6-3 Cristo Reyes
Kim Huybrechts 6-2 Jan Dekker
Raymond van Barneveld 6-2 Ryan Meikle
Mervyn King 6-4 Darren Webster
Peter Wright 6-0 Steve Beaton
Richard North 6-5 James Richardson
Simon Whitlock 6-3 Gerwyn Price
Mensur Suljovic 6-4 Gary Anderson

Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-2 Kim Huybrechts
Mervyn King 6-2 Raymond van Barneveld
Peter Wright 6-2 Richard North
Mensur Suljovic 6-3 Simon Whitlock

Halve finales
Michael van Gerwen 6-1 Mervyn King
Peter Wright 6-2 Mensur Suljovic

Finale
Michael van Gerwen 6-1 Peter Wright

Kuipers meldt aansteker tegen hoofd Berghuis in Klassieker

Scheidsrechter Björn Kuipers maakt bij de KNVB officieel melding van de aansteker die Feyenoord-speler Steven Berghuis zondag tegen zijn hoofd kreeg in de Amsterdam ArenA. Dat betekent dat een onderzoek naar het voorval gestart kan worden en dat de Ajax-fan die de aansteker gooide zijn of haar club vermoedelijk aan een forse boete heeft geholpen. 

Berghuis wilde na een klein half uur een corner nemen vanuit een hoek vol Ajax-fans, die hem vermoedelijk geen 'doe je best!' toe aan het roepen waren. De aanvaller kon zijn hoofd niet koel houden en schopte gefrustreerd een bal het publiek in. Sowieso een onbenullige actie, maar een deel van de mensen waar hij de bal naartoe schoot staat vaak niet bekend om hun rustige voorkomen en 'dus' werd gelijk het een en ander richting de Feyenoorder gegooid. 

Berghuis werd daarbij geraakt door een aansteker en moest door de clubarts kort verzorgd worden. Voor zijn lompe trap tegen de bal richting het publiek kreeg hij overigens een gele kaart van Kuipers. 

'Aandacht voor risico's teek kan beter'

Wie er lekker en op zich gezond opuit gaat in het groen, moet altijd in het achterhoofd houden dat hij of zij kan worden gebeten door een teek. Ook wie werkt in tuinen, plantsoenen, graslanden en bossen, moet erbij stilstaan, net als zijn of haar werkgever.

Tijdens de Week van de Teek, die maandag begint, worden de risico's benadrukt door de verschillende organisatoren. Want al zijn de gevaren wel redelijk bekend, de aandacht ervoor kan nog beter.

Nadat je door een teek bent gebeten, moet je snel actie ondernemen, omdat de ziekte van Lyme dreigt, die verschillende nare symptomen met zich mee kan brengen. Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen mensen gebeten. Ruim een op de vijf tekenbeten wordt opgelopen binnen stedelijk gebied, stelde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onlangs vast. Van de circa 25.000 uiteindelijke lymepatiënten houden er naar schatting 1000 tot 2500 per jaar langdurig klachten.

Waarschuwen voor teken alleen is niet genoeg. Daarom worden dit jaar nieuwe onderzoeken gedaan om uit te vinden hoe de risico's en de gevolgen beter kunnen worden aangepakt. Zo doet de Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren (Stigas) met onder meer de vakbond FNV onderzoek naar gevaren van en maatregelen tegen teken voor wie werkt in het groen. Volgens een woordvoerder is extra aandacht voor deze groep noodzakelijk, omdat die zich verplicht op plekken moet begeven waar hij kans maakt op een teek, die vaker op de grond zit en meer met dieren te maken heeft.

Breed onderzoek
Ook komt er een breed onderzoek naar de ziekte van Lyme zelf, om die nog beter te bevechten. RIVM, Radboudumc, AMC en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn doen hieraan mee. En dan komt er nog een onderzoek naar blootstelling aan het TBE-virus, dat hersen(vlies)ontsteking kan veroorzaken. Besmette teken dragen het TBE-virus over van dier naar dier en - tot nog toe een enkele keer - naar de mens. Het virus heeft nog maar twee keer in Nederland toegeslagen, één keer op de Sallandse Heuvelrug en één keer op de Utrechtse Heuvelrug.

Teken, spinachtige beestjes, huizen in bomen, struiken, in hoog gras, dode bladeren en kunnen ook verspreid worden door dieren. De teken laven zich graag aan menselijk bloed, dat ze bij voorkeur tot zich nemen via liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter oren en rond haargrenzen.

'Aandacht voor risico's teek kan beter'
'Aandacht voor risico's teek kan beter' (Foto: ANP)

Drie Nederlanders in actie tijdens MMA-gala Bellator 176

Zaterdag 8 april is het de beurt aan drie Nederlanders om in de octagon van Bellator hun kunsten te vertonen. MMA-vechters Melvin Manhoef en Djamil Chan gaan die avond, samen met kickbokster Denise Kielholtz, tijdens vechtsportgala Bellator 176 strijden voor de winst in het Italiaanse Turijn.

Melvin Manhoef vs Rafael Carvalho
KO-specialist Manhoef, 28 van zijn 30 MMA-overwinningen werden gewonnen via knock-out, mag op herhaling tegen regerend kampioen in de middengewichtsklasse Carvalho. No Mercy verloor in mei in het titelgevecht van Carvalho na een zwaar betwistte jurybeslissing. MMA-fans waren overtuigd van de winst van de Nederlander, maar de -verdeelde- jury besloot anders en riep Carvalho uit tot winnaar, waardoor de Braziliaan zijn kampioensgordel mocht behouden. Niet alleen de jurybeslissing werd zwaar bekritiseerd, maar ook het vuile spel van The Blessed deed menig wenkbrauw fronzen. Een knietje onder de gordel in de tweede ronde en tot tweemaal toe een uitgestoken vinger in het oog van Manhoef in de derde ronde, waren onderdeel van het onnodig smerige spel van de kampioen. Motivatie genoeg voor de Nederlander om zaterdag zijn tegenstander goed aan te pakken.


Melvin Manhoef (Bron: Youtube)

Djamil Chan vs Valeriu Mircea
Chan krijgt in zijn derde partij bij Bellator met de Italiaan Mircea een tegenstander van formaat. De thuisvechter heeft vier van zijn laatste vijf partijen gewonnen en van zijn in totaal negentien gevechten heeft hij er maar vier verloren. Die cijfers worden nog imposanter als men bedenkt dat Mircea in 2016 tienmaal in de octagon heeft gestaan, een ongekend aantal. Chan daarentegen heeft inmiddels vijftien profpartijen gevochten, waarvan er slechts drie verloren gingen. Chan zal sterk terug willen komen nadat zijn laatste partij verloren ging tegen de Amerikaan Derek Campos. Chan won tijdens zijn debuut voor Bellator van de ervaren Patishnock, via een vernietigende knock-out. Spectakel gegarandeerd met de Nederlander, want hij is net als Manhoef geobsedeerd door de knock-out. "Ik ga graag voor de knock-out. Voor mij is dat het belangrijkste in een gevecht. Mijn vechtstijl is heel erg gebaseerd op de knock-out en ik train alleen voor knock-outs", aldus Chan na zijn succesvolle debuut.


Dag in het leven van Djamil Chan (Bron: Youtube)

Denise Kielholtz vs Martine Michieletto
Kielholz is de regerend kampioen kickboksen in de vlieggewichtsklasse bij Bellator Kickboxing, een titel die zij won in Italië tijdens Bellator 168 en het zal Kielholtz een plezier doen dat ze juist in dit land haar titel voor het eerst mag verdedigen. De Italiaanse Michieletto zal proberen om de titel van Miss Dynamite af te nemen. Dat zal niet makkelijk zijn, aangezien Kielholtz gezien wordt als één van de beste vrouwelijke kickboksers op deze aardbol en vijfvoudig wereldkampioen. Michieletto is evenwel een ervaren en keiharde thaibokser en meervoudig wereldkampioen bij verschillende thaiboksbonden en zal zich gesteund zien door 15.000 luidruchtige Italianen. Kielholtz, die naast haar carrière in de vechtsport ook nog Tasty Bakery Dynamite in Amsterdam runt, heeft echter voor hetere vuren gestaan en zal er alles aan doen om dit gevecht voortijdig te beëindigen.

 
Combo Queen 'Ms Dynamite' Denise Kielholtz (Bron: Youtube) 

Bellator 176 wordt gehouden op zaterdag 8 april in Pala Alpitour te Turijn, Italië en wordt uitgezonden op het open kanaal van SpikeTV op zondag 9 april. De uitzending begint om 23:00 uur. Op zaterdag 8 april wordt op SpikeTV een documentaire over Melvin Manhoef uitgezonden, Geen Genade. Deze uitzending begint om 23:50, waarna om 2:20 de samenvatting van Bellator 175 wordt uitgezonden.

Drie verschillende winnaars bij openingsweekend BTCC

Op het circuit van Brands Hatch was zondag het openingsweekend van het nieuwe BTCC-seizoen. De eerste race werd gewonnen door Tom Ingram met zijn Toyota Avensis. Regerend kampioen Gordon Shedden wist race twee te winnen. De laatste race van de dag werd gewonnen door BMW-coureur Andrew Jordan.

Ingram had zich als tweede gekwalificeerd en wist na de start de eerste plaats op Jeff Smith te veroveren. Contact tussen Colin Turkington en Honda-coureurs Matt Neal en Gordon Shedden veroorzaakte een safety car. Na de herstart wist Speedworks Motorsport coureur onbedreigd naar de zege te rijden.

Race 1 – Brands Hatch (Indy)
1 Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport 27 ronden
2 Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing +3.181s
3 Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +3.348s
4 Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing +12.387s
5 Rob AUSTIN (GBR) Handy Motorsport +16.410s
6 Andrew JORDAN (GBR) BMW Pirtek Racing +16.610s
7 Rob COLLARD (GBR) Team BMW +16.760s
8 Mat JACKSON (GBR) Team Shredded Wheat with Duo +18.109s
9 Michael EPPS (GBR) Autoaid/RCIB Insurance Racing +18.326s
10 Tom CHILTON (GBR) Power Maxed Racing +18.632s

De start van race twee verliep niet vlekkeloos. Bij de eerste poging werd de start afgebroken vanwege een technische probleem bij Ingram. Bij de herstart crashte Jason Plato vervolgens tegen de pitsmuur met een rode vlag als gevolg. Na de rode vlag wist Ingram de leiding te pakken, echter in de tweede ronde werd hij ingehaald door de uiteindelijke winnaar Shedden.


Race 2– Brands Hatch (Indy)
1 Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing 23 ronden
2 Rob COLLARD (GBR) Team BMW +0.870s
3 Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport +2.657s
4 Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +4.565s
5 Mat JACKSON (GBR) Team Shredded Wheat with Duo +5.125s
6 Andrew JORDAN (GBR) BMW Pirtek Racing +5.140s
7 Josh COOK (GBR) Team Parker with Maximum Motorsport +8.013s
8 Tom CHILTON (GBR) Power Maxed Racing +8.197s
9 Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +9.441s
10 Michael EPPS (GBR) Autoaid/RCIB Insurance Racing +9.492s

In race drie werd het een podium voor de twee fabrikanten die dit seizoen officieel terugkeerden in het kampioenschap. Op de plaatsen een en twee de BMW-coureurs Jordan en Turkington. Vauxhall-coureur Tom Chilton scoorde een mooie derde plaats. Als gevolg van de crash in de tweede race stond Plato niet aan de start. Het was sowieso een slechte start van het seizoen voor Subaru Team BMR. Dit weekend wist het team geen enkele top tien de scoren.

Race 3 – Brands Hatch (Indy)
1 Andrew JORDAN (GBR) BMW Pirtek Racing 24 ronden
2 Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +0.315s
3 Tom CHILTON (GBR) Power Maxed Racing +4.692s
4 Matt NEAL (GBR) Halfords Yuasa Racing +7.558s
5 Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +10.205s
6 Rob COLLARD (GBR) Team BMW +10.812s
7 Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing +11.719s
8 Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing +12.141s
9 Michael EPPS (GBR) Autoaid/RCIB Insurance Racing +12.970s
10 Jake HILL (GBR) TAG Racing +14.367s

Bosz: "Een punt laten liggen"

Peter Bosz keek zeer tevreden terug op de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. Toch had hij nog wel iets aan te merken op zijn ploeg.

Ajax won met 2-1 van Feyenoord en verkleinde het gat met de Rotterdammers tot drie punten. Peter Bosz was trots op zijn ploeg. "Ik heb dit wel vaker gezien, maar dan was het gedeeltes van wedstrijden. Nu moest het echt en stond de druk er vol op", zegt hij na afloop tegen FOX Sports. "Het is niet zo dat we die grote druk nodig hebben, maar we hebben laten zien dat we het wel kunnen."

Genieten deed Bosz niet, maar dat had een andere oorzaak. "Je zit wel rustig op de bank, maar ik moet nog leren om er van te genieten. Je zit eigenlijk heel analytisch te kijken de hele tijd. Wij wilden graag druk vooruit geven. Dat brengt risico’s met zich mee, dus daar let ik dan vooral op."

De coach vond het wel jammer dat het 'slechts' 2-1 werd. "We hebben wel een punt laten liggen, in die zin. Feyenoord heeft weinig kunnen creëren en wij hebben veel kansen gehad. Als wij met vier, vijf goals hadden gemaakt, had niemand raar opgekeken." Het doelsaldo is nu namelijk nog altijd tien goals in het voordeel van Feyenoord.

Tegen Feyenoord koos Bosz voor Bertrand Traoré in de spits, bij afwezigheid van Kasper Dolberg. Over de Burkinees was Bosz eveneens tevreden, maar wat Ajax naliet, ging ook op voor Traoré. "Scoren heeft hij vandaag nagelaten. Daarin heeft hij met name zichzelf tekort gedaan. Hij had dat wel verdiend, want hij heeft wel goed gespeeld."

Van Bronckhorst: "Plan kon snel de prullenbak in"

Feyenoord keek tegen Ajax al heel snel tegen een achterstand aan. Deze en meer tegenvallers kwam de ploeg van Giovanni van Bronckhorst niet te boven.

Al na een minuut spelen stond Feyenoord met 1-0 achter. "Ik denk dat je heel moeizaam begint door die achterstand en daarna het wegvallen van Nicolai", doelt Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst op de goal van Lasse Schöne en de blessure van topscorer Nicolai Jörgensen.

"In de eerste helft zaten we niet in de wedstrijd en met geluk blijft het bij 2-0. Na rust gaan we op zoek naar de 2-1 en daardoor hebben we wel kansen weggegeven. Maar onze goal viel te laat. Al met al verdiend verloren denk ik", oordeelt Van Bronckhorst.

De vroege tegenslagen waren debet aan het ondermaatse spel van Feyenoord. "Ons plan kon al na twee minuten in de prullenbak. Als Nicolai dan ook wegvalt, is dat misschien iets te veel. Het blijft hier altijd een moeilijke wedstrijd, zeker als je snel achterkomt. Maar dan is er nog een hele wedstrjid te spelen en het was voetballend niet goed genoeg."

Jörgensen viel dus uit, maar ook Rick Karsdorp liep een blessure op en moest met krukken de ArenA verlaten. Hoe is het met hen? "Dat is moeilijk om nu te zeggen. Rick heeft last van zijn knie, Nicolai last van hamstring. Dat zullen we morgen moeten bekijken."

De titelstrijd is in elk geval nog niet gelopen. "We hebben er beter voor gestaan, maar ook slechter. Woensdag weer een kans om drie punten te pakken (tegen Go Ahead Eagles, red.). We zijn teleurgesteld, dat moet ook, maar morgen moet de knop op."

31-jarige amazone sterft tijdens wedstrijd

Zondagmiddag is de 31-jarige amazone Jelle Mentens uit Lummen (België) tijdens een eventingwedstrijd - een combinatie tussen cross-country, springen en dressuuur - in Vechmaal (Heers) van haar paard gevallen. Ze kwam hierbij op haar hoofd terecht. Er werd bijna twee uur lang geprobeerd om haar te reanimeren, maar de hulp mocht niet baten, ze overleed ter plaatse aan haar verwondingen. 

De Landelijke Rijsportvereniging maakte het nieuws vanmiddag op Facebook bekend. "Jelle is een ervaren amazone, die al sinds haar zevende jaar met pony’s en paarden rijdt en ook al vele jaren deelneemt aan eventingwedstrijden. Ze werd daarbij ook heel intensief begeleid door haar vader, die eveneens een ervaren eventingruiter is. Jelle kwam na een weigering van haar tienjarige merrie Ganthe, in de cross-country van de Beginnelingenreeks, bijzonder ongelukkig ten val op haar hoofd, bij een eenvoudig oplopende hindernis omstreeks 12.00 uur. Daarbij zijn verschillende interne letsels ontstaan. De hulpdiensten inclusief twee spoedartsen en de MUG waren onmiddellijk ter plaatse, hebben meer dan anderhalf uur gereanimeerd, maar helaas kon hulp niet meer baten.

Uit respect voor de familie en vrienden van Mentens werd de wedstijd niet meer hervat na het ongeval. De LRV liet weten dat er alles was gedaan om de veiligheid van de ruiters te garanderen, en dat er niets mis was met de veiligheidsvoorschriften. 


Nederlandse winnaar in Boat Race Londen

De jaarlijkse Boat Race in Londen heeft voor het eerst sinds 2009 weer een Nederlander in de winnende boot mogen verwelkomen. Het was alweer de 163e wedstrijd tussen de universiteiten van Cambridge en Oxford.

Cambridge kende een lastige start en nadat de twee boten met elkaar in de clinch kwamen werd de leiding overgenomen door Oxford. Daar zat Olivier Siegelaar in de boot, die vorig jaar olympisch brons veroverde in de Holland Acht. Cambridge bleef constant in de buurt, maar een echte comeback zat er geen moment serieus in en dus pakte Oxford de titel terug.

Door de zege komt Oxford bijna weer op gelijke hoogte: het staat inmiddels 80-82. Nou zal de oplettende lezer zich wellicht afvragen "Maar 80 + 82, dat is toch 162 en geen 163?" Dat is absoluut correct, maar in 1877 kon geen winnaar aangewezen worden bij de 34e editie van de Boat Race.

Siegelaar is de derde Nederlander die de Boat Race wint. Gerritjan Eggenkamp won in de boot van Oxford in 2002, Sjoerd Hamburger deed dat in 2009. Na die twee en Roel Haan en Jasper Holst was Siegelaar de vijfde Nederlander die in de wedstrijd in actie is gekomen. 

Uitslag FC Twente - Go Ahead Eagles

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen FC Twente en Go Ahead Eagles. De bezoekers wonnen in Enschede met 1-2 en staan daardoor de laatste plek af aan Roda JC. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

FC Twente

1 - 2

Go Ahead Eagles

 45' ünal    53' Hendriks
 66' Ritzmaier
 
 Gele kaart: Yeboah, v.d.Lely, Thesker, (FC Twente), Schenk, Ritzmaier, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 26.500
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Andersen
Thesker
v.d.Lely
Mokotjo
Jensen (Assaidi/74)
Klich
Yeboah (Ede/74)
ünal
Celina (Hooiveld/82)
  Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk
Ritzmaier
Chirivella
Crowley (Suk/88)
Duits
Antonia
Hendriks (Rexhepi/86)
Manu (Locigno/ 90 1)

Auto orgaantransport betrokken bij ongeluk

Een auto met een orgaantransport is zondag betrokken geraakt bij een ongeluk op de A12 bij Bodegraven. De auto kon niet verder rijden. Volgens de veiligheidsregio zijn de organen veiliggesteld en op weg naar het ziekenhuis.

Inmiddels is er nog maar één rijstrook dicht in de richting Den Haag, maar er staan wel lange files, zegt Rijkswaterstaat. Omrijden is verstandig, via Gorinchem (A2, A27 en A15). De afsluiting van de rijstrook duurt tot in de vroege avond.

Auto orgaantransport betrokken bij ongeluk
Auto orgaantransport betrokken bij ongeluk (Foto: ANP)

Winkelcentrum Den Bosch ontruimd om lijmlucht

Winkelcentrum De Maaspoort in Den Bosch is zondagmiddag ontruimd en gesloten omdat er een zeer sterke lijmlucht hing. Ongeveer twintig mensen kregen last van hoofdpijn en moeite met ademen. Ze zijn ter plekke behandeld en mochten naar huis. Er waren veel hulpdiensten aanwezig.

Volgens de politie ligt de oorzaak vermoedelijk in een verbouwing bij de Jumbo. Daar werd zondag aan een nieuwe vloer gewerkt.

Alle panden worden geventileerd en ook onderzoeken politie en brandweer nog hoe die lijmlucht zulke gevolgen kon hebben. Mensen die boven het winkelcentrum wonen hoeven hun huis niet uit, maar moeten ook ramen en deuren openzetten.

Gilbert wint Ronde van Vlaanderen na solo van 56 kilometer

Philippe Gilbert heeft de de 101ste Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen van Quick-Step Floors koos met nog iets minder dan zestig kilometer voor de solo en rondde deze succesvol af. Greg van Avermaet won de sprint van een achtervolgend trio voor Niki Terpstra en Dylan van Baarle.

Meteen in de eerste kilometer ontstond de vlucht van de dag met zes renners: Julien Duval (AG2R La Mondiale), Julien Morice (Direct Energie), Oliviero Troia (UAE Emirates), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Stef Van Zummeren en Michael Goolaerts (beiden Veranda’s Willems-Crélan). Later zouden ook nog André Looij (Roompot-Nederlandse Loterij) en Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise). Het achttal zou een maximale voorsprong van iets meer van elf minuten krijgen van het peloton.

Met nog 95 kilometer te gaan koos Quick-Step Floors op de Muur van Geraardsbergen voor de aanval met Tom Boonen en Gilbert. Peter Sagan miste de slag en probeerde de oversteek te maken, maar de wereldkampioen kwam honderd meter te kort. Van Avermaet zat nog verder weg op de muur.

De elitegroep bestond uit dertien andere renners: Boonen, Gilbert, Trentin, Vanmarcke, Kristoff, Bodnar, Stuyven, Rowe, Moscon, Démare, Vanspeybrouck, Modolo, Chavanel en Coquard. De groep haalde vroege vluchters bij en zou een iets meer dan één minuut wegrijden van het peloton, waar BMC, Orica-Scott en BORA-hansgrohe het tempo aangaf.

Op 56 kilometer kwam het peloton op 35 seconden van de groep-Gilbert. Op de Oude Kwaremont koos Gilbert voor de aanval. Niemand in de groep kon de Belgisch kampioen volgen. In de achtervolging kwam niemand dichter op Gilbert. Op de voorlaatste beklimming van de Paterberg was het verschil tussen Gilbert en het peloton een kleine minuut. 

Sagan en Van Avermaet sloten net voor de Koppenberg aan bij de groep van Boonen, maar mede door het aftoppingswerk van Quick-Step Floors bleef het verschil rond de minuut. Fabio Felline en Dylan van Baarle sprongen weg en gingen in de achtervolging, maar ze bleven op veertig seconde hangen.

Op de Taaienberg ging Sagan, Naesen en Van Avermaet in de aanval. Trentin en Offredo konden ook de aansluiting maken bij de aanvallers. Met nog dertig kilometer zouden ze aansluiten bij het duo Van Baarle en Felline, maar het verschil bleef rond de minuut.

Op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont ging Sagan in de aanval samen met Naesen en Van Avermaet. Maar de wereldkampioen kwam ten val en nam de beide Belgen mee in de valpartij. Van Baarle kon de val ontwijken en kwam als tweede boven op de Oude Kwaremont. 

Op de laatste beklimming van de Paterberg kwam Van Avermaet en Terpstra aansluiten bij Van Baarle, maar hadden nog altijd een achterstand van vijftig seconden op Gilbert. In de laatste tien kilometer verloor Gilbert nog wel wat tijd op de achtervolgers, maar op de streep had de Belgisch kampioen nog altijd een voorsprong van een halve minuut op het trio.

Philppe Gilbert vierde de zege met de fiets in de lucht (Foto: Pro Shots/George Deswijzen)
Philppe Gilbert vierde de zege met de fiets in de lucht (Foto: Pro Shots/George Deswijzen)

Ophef om struikelsteen haalt IsraŰlische media

De ophef in Amsterdam Oud-Zuid over gedenksteentjes in het trottoir heeft ook Israëlische media bereikt. Zo schrijft de krant Haaretz er zondag over. Door de stad liggen een paar honderd van zulke gedenkstenen.

Het Parool en AT5 hebben er al veel over bericht, sinds vrijdag duidelijk werd dat bewoners met zo'n gedenksteen (10 bij 10 cm) voor hun deur naar de rechter zijn gestapt om het tegeltje uit 'hun' trottoir te krijgen. Op de zogenoemde struikelsteen staat de naam van iemand die vroeger in het huis woonde en die tijdens de Tweede Wereldoorlog is vermoord.

De huidige bewoners willen het uit de stoep verwijderd hebben, volgens Het Parool omdat ze niet voortdurend met het verleden willen worden geconfronteerd. Maar ook omdat voorbijgangers vaak blijven staan en naar het huis kijken. Het stadsdeelbestuur zit met de kwestie in zijn maag.

De gedenksteentjes zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij is al jaren bezig met zijn project Stolpersteine, om via de tegeltjes - met daarop onder meer de naam en deportatiedatum - de herinnering levend te houden aan de slachtoffers van de nazi's. Door heel Europa zijn er al tienduizenden geplaatst.

Ophef om struikelsteen haalt Israëlische media
Ophef om struikelsteen haalt Israëlische media (Foto: ANP)

Zestien fietsen wielerploeg Vini Fantini gestolen in Limburg

Wielrenner Marco Canola won zaterdag de Volta Limburg Classic in Eijsden, maar het had weinig gescheeld of hij kon überhaupt niet starten. Zijn ploeg, Nippo-Vini Fantini, raakte in de nacht voor de wedstrijd maar liefst zestien fietsen kwijt.

"Om half twee 's nachts werd een inbraakpoging gedaan, waarna de teambus verplaatst werd", vertelt Canola. "Vervolgens hebben ze om half zeven in de ochtend alsnog zestien van onze fietsen gestolen. Het werd een hele vreemde dag zo, maar ik ben natuurlijk blij dat ik heb kunnen winnen", aldus Canola, die op een tweede reservefiets van start ging. 

Uitslag ADO Den Haag - Roda JC

ADO Den Haag heeft onderin de Eredivisie goede zaken gedaan door met 4-1 te winnen van directe concurrent Roda JC. Hierdoor klimt ADO naar plek zestien met 25 punten uit 28 duels, twee punten meer dan Roda die zeventiende staat.

ADO beleeft makkelijke middag tegen Roda JC (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)
ADO beleeft makkelijke middag tegen Roda JC (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)

ADO Den Haag

4 - 1

Roda JC

1' Becker
28' El Khayati (pen)
62' Havenaar
87' Fernandez
  89' El Makrini
 
Gele kaart: Becker (ADO Den Haag), Gnjatic, El Makrini, Milec, Auassar (Roda JC)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.740
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Meissner
Kanon
Meijers
Malone
Bakker (El Mahdioui/82)
El Khayati
Becker (Wolters/69)
Havenaar (Fernandez/77)
Duplan
  Van Leer
Milec
Werker
Kum
Van Peppen
Gnjatic (El Makrini/31)
Ajagun (Papazoglou/46)
Auassar
Rosheuvel
Schahin
Paulissen (Van Hyfte/72)

Uitslag Ajax - Feyenoord

Ajax heeft in de Eredivisie de spanning in de titelstrijd teruggebracht. De Amsterdammers klopten in eigen huis grote rivaal en koploper Feyenoord met 2-1, waardoor het verschil op de ranglijst met nog zes wedstrijden te gaan drie punten bedraagt.

Ajax moest aanvallers Kasper Dolberg en Amin Younes missen, maar kende desalniettemin een droomstart. Al binnen de minuut kegelde Lasse Schöne een vrije trap tegen de touwen: 1-0. Feyenoord moest het zonder de geschorste Tonny Vilhena en de geblesseerde Eljero Elia doen. Tot overmaat van ramp viel spits Nicolai Jørgensen al na zes minuten geblesseerd uit.

Ajax was in de beginfase veel feller en kreeg de ene mogelijkheid na de andere. Voor de thuisploeg miste Bertrand Traoré nog, maar even later was het wel raak toen Hakim Ziyech voorzette en David Neres raak schoot. Feyenoord kon daar voor rust bar weinig tegenover stellen.

Ook na de pauze was Ajax de bovenliggende partij, zeker toen het halverwege de tweede helft weer flink aanzette. Traoré, invaller Abdelhak Nouri, Schöne en Davinson Sánchez kregen goede mogelijkheden, maar zij wisten niet te scoren. Dat was dan ook het enige dat Ajax te verwijten viel. In blessuretijd redde Michiel Kramer nog de eer voor Feyenoord dat voor de rest niets in de melk te brokkelen had.


Renato Tapia in duel met Davy Klaassen (Pro Shots / Stanley Gontha)

AFC Ajax

2 - 1

Feyenoord

1' Schöne
36' Neres
  90+1' Kramer
 
Gele kaart: Veltman (AFC Ajax), El Ahmadi, Berghuis, Tapia, Van der Heijden (Feyenoord)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.181
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Sinkgraven
Klaassen
Schöne
Ziyech
Neres (Nouri/64)
Traoré (Cassierra/89)
Kluivert (Cerný/81)
  Jones
Karsdorp (Tapia/46)
Botteghin
Van der Heijden
Nelom
El Ahmadi
Toornstra
Nieuwkoop (Hamer/89)
Berghuis
Jörgensen (Kramer/11)
Kuijt

Tv- en internetstoring bij KPN en Telfort

Een gedeelte van de KPN- en Telfortklanten heeft sinds zondagochtend te kampen met een storing aan interactieve tv, vast internet en uitgaande mail. Het probleem doet zich verspreid over het land voor. Dat liet een woordvoerder weten.

De klanten krijgen het advies hun modem niet uit te zetten, want het lijkt erop dat juist degenen die opnieuw opstarten, met het euvel te maken krijgen. "We werken hard aan een oplossing."

Een "grote meerderheid"ondervindt geen problemen, aldus KPN, dat ook eigenaar is van Telfort.

Update 16:28 uur
Telfort meldt op facebook dat de storing met de interactieve tv en internet weer voorbij zou moeten zijn. Alleen emailen werkt nog niet naar behoren.Mailen via webmail of op je smartphone werkt wel.

Tv- en internetstoring bij KPN en Telfort
Tv- en internetstoring bij KPN en Telfort (Foto: ANP)

Hulpverleners redden baby uit rubberbootje

Hulpverleners hebben zaterdag een vier dagen oude baby gered op de Middellandse Zee. Het kind was aan boord van een van twee rubberboten die met honderden migranten aan boord onderweg waren naar Europa.

De Spaanse organisatie Proactiva Open Arms voerde de ongeveer drie uur durende reddingsoperatie uit. "Een week geleden haalde ik voor het eerst een lichaam uit de Middellandse Zee. Zaterdag had ik nieuw leven in mijn armen", zei de 26-jarige hulpverlener die de zuigeling naar het reddingsschip bracht.

De ouders van het kind, een 29-jarige Nigeriaanse vrouw en een 34-jarige Ghanees, zijn ook gered. Het duo verbleef twee jaar in Libië en besloot de oversteek te wagen nadat ze het kind hadden gekregen. Het gezin hoopt een nieuw leven te beginnen in Frankrijk of Duitsland.

Het trio heeft geluk gehad. Naar schatting zijn dit jaar al bijna zeshonderd migranten verdronken tijdens pogingen vanuit Noord-Afrika over te steken naar Europa. De Italiaanse kustwacht liet weten dat zaterdag in totaal 480 migranten van bootjes zijn gehaald in de Middellandse Zee.

Hulpverleners redden baby uit rubberbootje
Hulpverleners redden baby uit rubberbootje (Foto: ANP)

Celtic kroont zich tot Schots kampioen

Voor de 48ste keer in de clubhistorie is Celtic zondagmiddag kampioen van Schotland geworden. De 0-5 zege op Hearts leverde hen de titel op.

Voorafgaand aan de dertigste speelronde wist Celtic dat het aan een zege genoeg had om kampioen te worden. Van kampioensstress leek de ploeg van Brendan Rodgers geen last te hebben.

Het duurde tot de 24ste minuut voordat de eerste treffer genoteerd kon worden. Scott Sinclair tekende voor de 0-1. Drie minuten later was de Engelsman ook verantwoordelijk voor de 0-2 en daarmee leek de wedstrijd al vroegtijdig beslist te zijn.

Na 55 minuten was er van twijfel geen enkele sprake meer: Stuart Armstrong zorgde voor de 0-3. Zes minuten later deed Patrick Roberts ook nog een duit in het zakje door voor de 0-4 aan te tekenen.

Sinclair tekende zes minuten voor tijd voor de laatste treffer van de middag. Vanaf de strafschopstip mocht hij aanleggen en hij faalde niet. Met zijn hattrick bepaalde hij de eindstand op 0-5.

Nederlander Deroue wint eerste race ooit in WK Supersport 300

Op het circuit van MotorLand Aragon in Spanje is de eerste race ooit verreden in het WK Supersport 300, een nieuwe 'opstapklasse' richting het WK Supersport en WK Superbikes. Er rijden twee jonge Nederlanders mee en die maakten zondag gelijk grote indruk.

Scott Deroue, oud Moto3-coureur, mocht van poleposition vertrekken. De 21-jarige startte echter niet best en zakte een plek of vijf terug. De pas 18-jarige Robert Schotman deed het daarentegen wél goed bij de start. Schotman werd dit jaar opgenomen in het opleidingsprogramma van Yamaha en focust zich na een minder jaar weer volledig op de motorsport. Met plek vijf in de kwalificatie betaalde dat zich gelijk uit en bij de start schoof hij al snel op naar de tweede stek.

Na de eerste schermutselingen waren het de Oekraïner Mykyta Kalinin en de Spanjaard Mika Perez die er vandoor gingen, terwijl een grote groep met Schotman en Deroue daarachter om plek drie vocht. Halverwege de race was het echter klaar voor Kalinin, die uit leidende positie onderuit ging. Voor Perez was het moeilijk om het hoge tempo in zijn eentje vol te houden en onder leiding van Deroue reed de achtervolgende groep - met verder nog Schotman en de Spaanse teamgenoten Daniel Valle en Borja Sanchez - het gat met Perez in rap tempo dicht.

Daar ontstond vervolgens een fel gevecht en dat werd teveel voor Schotman. De Nederlander schoof twee ronden voor het einde onderuit en zag zijn podiumkans in rook opgaan. Deroue kwam alsmaar beter in zijn ritme en in de slotronde slaagde Valle er zelfs niet meer in uit zijn slipstream te komen. De Nijkerkervener zegevierde na een spannende slotfase, voor Valle en Perez.

"De start was lastig met deze wind, wat vooral op die kleinere motoren echt moeilijk is", aldus Deroue na afloop. "Kalinin en Perez gingen er vandoor en ik wist dat ik toen echt gas moest geven. Nadat Kalinin onderuit ging wist ik dat Perez het heel moeilijk zou krijgen in zijn eentje en gaf ik alles om het gat te dichten. Dat lukte, ik kon hem passeren en in de slotronde kwam niemand mij meer voorbij. Eerste poleposition, eerste overwinning in de klasse...het is gewoon super!"

Marokkanen mishandelen homostel met betonschaar

Twee mannen (31 en 35) zijn vannacht in Arnhem slachtoffer geworden van mishandeling. De politie meldt dat er vermoedelijk sprake was van anti-homogeweld. Een van de slachtoffers is door de mishandeling een aantal tanden kwijtgeraakt. Twee personen, een jongen van 14 en een man van 20 jaar, zijn aangehouden. De politie verwacht binnenkort meer aanhoudingen te verrichten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De slachtoffers werden na het uitgaan geprovoceerd door een groep van zes tot acht vermoedelijk Marokkaanse jongeren (wat om een of andere reden zowel door ANP als vrijwel alle andere media krampachtig wordt verzwegen). Op de facebookpagina van een van de slachtoffers doet deze zijn verhaal.

"Ik vocht me eruit eruit maar hoorde opeens Ronnie schreeuwen dat al zijn voortanden eruit geslagen waren door een van die Marokkanen met dus die betonschaar, ik ging erop af en de rest van hun vluchtte opeens weg en uiteindelijk kon ik richting Ronnie rennen en wat blijkt; zijn bovenste lip is ingescheurd en hij is maar liefst 4 voortanden en deels een 5e tand kwijt door de klappen, de lip is inmiddels gehecht in het ziekenhuis maar de tanden zijn een groter probleem en moeten opnieuw gezet worden."

De politie zoekt nog naar getuigen.

Zijlaard wint Ronde van Vlaanderen bij junioren

Wielrenner Maikel Zijlaard heeft zondag de Ronde van Vlaanderen voor junioren gewonnen. De 17-jarige Nederlander kwam solo over de finish in Geraardsbergen. 

Vooral in de tweede helft van de koers werd de aanval geopend, met de Belg Sebastien Grignard die voor een lange solo vertrok. Hij werd weer bijgehaald door de groep favorieten, waaronder Zijlaard. De Nederlander sprong weg en werd pas bij de finish teruggezien. Achter hem reden de Italiaan Michele Gazzoli en de Belg Davide Bomboi naar de tweede en derde plek.

Zijlaard volgt landgenoot Timo de Jong op, die vorig jaar zegevierde. Ricardo van Dongen (2012), Tom Stamsnijder (2002) en Johnny Hoogerland (2001) wonnen De Ronde bij de junioren ook namens Nederland. 

Rustig Turks protest op Haagse Malieveld

Het protest op het Malieveld in Den Haag tegen het referendum over de grondwetswijziging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is zondag rustig verlopen. Volgens de politie hebben zich geen incidenten voorgedaan.

De organisatie rekende vooraf op zo'n 1500 mensen, er kwamen uiteindelijk maar een paar honderd mensen op de demonstratie af. De politie was op het Malieveld en de Turkse ambassade duidelijk zichtbaar aanwezig met aardig wat agenten.

Turkse Nederlanders kunnen van 5 tot en met 9 april stemmen in het referendum over de grondwetswijziging, waardoor Erdogan meer macht krijgt.

Rustig Turks protest op Haagse Malieveld
Rustig Turks protest op Haagse Malieveld (Foto: ANP)

LB: Laura P. wil 'helpende hand bieden' na seksvideo

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Laura Ponticorvo, die we allemaal wel kennen van eigenlijk helemaal niets, heeft er moeite mee de draad weer op te pakken na het lekken van haar sekstapes en het daaropvolgend laten aanschrijven van alle Nederlandse media met het bericht dat haar sekstapes gelekt waren. Zo vertelt Laura dat ze voorlopig nog niet onder de mensen durft te komen.

"Ik merk dat het toch veel zwaarder is dan ik dacht", zegt Laura. "Dit is zo'n raar gevoel. De eerste stap is gezet en het is goed, maar ik ga nog wel even wachten. Ik hoef nog even niet onder de mensen te zijn."

Nu ze zelf slachtoffer is geworden van hackers die privébeelden van haar computer hebben gestolen, merkt Laura dat er maar weinig instanties zijn waarbij slachtoffers terechtkunnen. Ponticorvo wil lotgenoten "een helpende hand" bieden. Hoe ze van plan is dat te gaan doen, is nog niet bekend.

Laura Ponticorvo mijdt aandacht voorlopig
Laura Ponticorvo wil je graag een handje helpen (Foto: BuzzE)

Vrouw vrij na dodelijke aanrijding bij overval

De 32-jarige vrouw die samen met een 34-jarige man was opgepakt nadat een mogelijke betrokkene van een woningoverval in Arnhem was aangereden, is zaterdagavond weer op vrije voeten gekomen. Ze blijft nog wel verdachte in de zaak, liet de politie zondag weten.

Donderdag was er een woningoverval aan de Limburgsingel. Na de overval gingen de bewoners, de 32-jarige vrouw en 34-jarige man, achter de verdachte aan in een busje van een pizzakoerier dat in de straat stond. Daarbij werd geschoten. Door wie is nog niet bekend. Volgens buurtbewoners reed de man van 34 in een nabijgelegen plantsoentje de vermoedelijke overvaller aan. Die kwam daardoor om het leven.

De politie liet zaterdag weten dat uit onderzoek nog moet komen vast te staan of de aangereden man ook de overvaller was. Ook wordt nog onderzocht of er meerdere overvallers waren. De twee bewoners werden donderdag gearresteerd. "Het gaat hier om een bijzondere zaak. De slachtoffers zijn ook verdachten en dat maakt dat het tijd kost om zorgvuldig de feiten helder te krijgen", aldus de politie.

Vrouw vrij na dodelijke aanrijding bij overval
Vrouw vrij na dodelijke aanrijding bij overval (Foto: ANP)

Uitslag Vitesse - N.E.C. Nijmegen

Vitesse heeft in de Eredivisie de Gelderse derby tegen N.E.C. Nijmegen met 2-1 gewonnen. De Arnhemmers dankten hun zege aan twee goals van Ricky van Wolfswinkel, terwijl bij de Nijmegenaren Ferdi Kadioglu een fraaie tegentreffer liet noteren.

Vitesse

2 - 1

N.E.C. Nijmegen

50' Van Wolfswinkel
84' Van Wolfswinkel(pen)
  66' Kadioglu
 
Gele kaart: Diks, Kruiswijk, Büttner, (Vitesse), Breinburg, Golla, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.654
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kashia
Miazga
Kruiswijk
Nakamba
Foor (Büttner/78)
Baker
Rashica
Van Wolfswinkel
Tighadouini (Nathan/21, Leerdam/89)
  Delle
Heinloth
Sturing (Rayhi/53)
Dumic
Golla
Burnet
Bikel
Von Haacke (Messaoud/79)
Breinburg (Kadioglu/59)
Grot
Groeneveld

Tracy McGrady in basketbal Hall of Fame

In Springfield, Massachutes staat het bekendste basketbalmuseum ter wereld: The Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. Jaarlijks worden door zeven verschillende commissies nieuwe leden benoemd die officieel in de Hall of Fame worden opgenomen. Grootste naam die dit jaar wordt toegevoegd is Tracy McGrady.

T-Mac koos ervoor om direct na de middelbare school professional te worden. Als achttienjarige werd hij in 1997 in de NBA draft gekozen door de Toronto Raptors. Niemand twijfelde aan het talent van McGrady, maar voor het grote werk werd hij nog te jong bevonden. McGrady speelde als rookie weinig en hij verveelde zich erg in het koude Canada.

In zijn tweede jaar kwam ook zijn neef, Vince Carter, bij de Toronto Raptors spelen. De twee waren onafscheidelijk. McGrady kreeg meer speeltijd en in zijn derde jaar leidde hij zijn ploeg naar de play-offs, waar de Raptors in de eerste ronde van de New York Knicks verloren.

In 2000 liep het contract van McGrady bij Toronto af en hij was vrij om een nieuwe ploeg te kiezen. T-Mac, geen liefhebber van de kou, koos ervoor naar Florida te verhuizen en ging spelen voor de Orlando Magic. Hier ontwikkelde hij zich tot een absolute superster. Hij werd in 2001 voor het eerst een All Star en hij werd jaarlijks gekozen tot een all-NBA team, een prijs weggelegd voor de allerbeste spelers in de competitie.

Vier jaar Orlando bracht McGrady en de Magic geen succes in de play-offs. De Magic ruilden McGrady in een complexe ruil met Houston voor Steve Francis. Bij Houston speelde McGrady het beste basketbal van zijn carrière, in een team met onder andere Yao Ming. De Houston-jaren stonden vol van spectaculair spel, pijnlijke nederlagen in de eerste ronde van de play-offs en uiteindelijk ook een rugblessure voor McGrady. In het seizoen 2009/2010 kwam hij door rugproblemen maar zes wedstrijden in actie. Hierna zou hij nooit meer de oude worden.

Als er één wedstrijd is waardoor fans McGrady zullen herinneren, dan is het de comeback tegen de -San Antonio Spurs in 2004. Met nog 33 seconden te spelen stond Houston met 68-76 achter. In een halve minuut was McGrady goed voor dertien punten en hij zorgde in zijn eentje ervoor dat Houston toch met 81-80 wist te winnen. Deze comeback staat steevast in rijtjes met de beste NBA-acties aller tijden.

T-Macs finest moment. Bron: YouTube

Naast Tracy McGrady was er dit jaar in de Hall of Fame ook een plaatsje voor onder andere George McGinnis, Rebecca Lobo (WNBA), de onlangs overleden manager van de Bulls Jerry Krause en Kansas-coach Bill Self.

Gebasketbald werd er ook. Er stonden vijf wedstrijden op het programma. Een week of twee geleden leek het seizoen voor de Bulls voorbij. De spelers gingen rollebollend over straat en nadat het seizoen van Dwyane Wade met een elleboogblessure voorbij leek, gaf niemand nog een stuiver voor de kansen van de Bulls. Het draait echter weer goed bij de Bulls. De ploeg won vier van de laatste zes wedstrijden en de play-offs zijn weer in zicht. De Bulls staan nu gelijk met Indiana en Miami en zij strijden om de laatste twee play-off plaatsen.

Ook de Atlanta Hawks werden door Chicago aan de kant geschoven: 106-104. Jimmy Butler zette met twee vrije worpen in de slotseconden de eindstand op het bord. Butler eindigde met 33 punten. Rajon Rondo lijkt na jaren minder spel weer opgeleefd en scoorde 25 punten.

Portland deed uitstekende zaken in de race om het laatste play-off plekje in het westen. De ploeg kreeg eerder deze week het slechte nieuws te horen dat Jusuf Nurkic twee weken aan de kant moet blijven. Een breuk in het onderbeen blijkt zelfs voor the Bosian Beast een reden om aan de kant te blijven.

Zonder hun center en belangrijkste verdediger won Portland toch eenvoudig van de Phoenix Suns. Het backcourt Damian Lillard en CJ McCollum was samen goed voor zestig punten. Devin Booker, twee weken geleden namens Phoenix nog goed voor zeventig punten, werd ditmaal met 31 punten topscorer bij Phoenix.

Uitslagen

Los Angeles Clippers – Los Angeles Lakers 115-104
Chicago Bulls – Atlanta Hawks 106-104
Brooklyn Nets – Orlando Magic 121-111
Minnesota Timberwolves – Sacramento Kings 117-123
Portland Trail Blazers – Phoenix Suns 130-117

Eastern Conference

 1. Boston Celtics 49-27
 2. Cleveland Cavaliers 48-27
 3. Toronto Raptors 46-30
 4. Washington Wizards 46-30
 5. Milwaukee Bucks 40-36
 6. Atlanta Hawks 39-37
 7. Chicago Bulls 37-39
 8. Miami Heat 37-39
 9. Indiana Pacers 37-39
 10. Charlotte Hornets 35-41
 11. Detroit Pistons 35-42
 12. New York Knicks 29-47
 13. Philadelphia 76ers 28-48
 14. Orlando Magic 27-50
 15. Brooklyn Nets 17-59


Western Conference

 1. Golden State Warriors 62-14
 2. San Antonio Spurs 58-17
 3. Houston Rockets 51-25
 4. Utah Jazz 47-29
 5. Los Angeles Clippers 47-31
 6. Oklahoma City Thunder 43-32
 7. Memphis Grizzlies 42-34
 8. Portland Trail Blazers 38-38
 9. Denver Nuggets 35-40
 10. New Orleans Pelicans 33-43
 11. Dallas Mavericks 31-44
 12. Minnesota Timberwolves 30-45
 13. Sacramento Kings 30-47
 14. Phoenix Suns 22-55
 15. Los Angeles Lakers 21-55

Grote blunder rugbyer in kwartfinales Europese topcompetitie

Het zijn de kwartfinales van de Champions Cup - het rugby-equivalent van de Champions League - en je kunt je ploeg op een belangrijke voorsprong zetten. Wat doe je? Als het aan de Zuid-Afrikaan Willie le Roux ligt is het antwoord 'risico nemen...teveel risico nemen.'

Le Roux stond met de Wasps uit Engeland na ruim twintig minuten op een 5-8 achterstand tegen het Ierse Leinster. Teamgenoot Kurtley Beale zette een schitterende aanval op en Le Roux hoefde die alleen maar binnen te lopen. Dat wilde hij doen met een schitterende duik, maar dat ging fout: Le Roux verloor de controle over de bal en de try ging niet door.

Het zou een dure fout blijken te zijn, want hoewel de wedstrijd nog relatief jong was, liep Leinster uiteindelijk weg naar een 32-17 overwinning. 

De blunder van Le Roux (Bron: YouTube)

Dopingzondaar Erdogan pakt medaille op EK gewichtheffen

In het Kroatische Split is zondag het Europees kampioenschap gewichtheffen van start gegaan. Het toernooi begon met de dames tot 48 kilogram, waar geen wereldtoppers aanwezig waren: deze categorie wordt immers gedomineerd door Aziatische vrouwen.

Het goud ging naar de Française Anaïs Michel, die in 2013 al eens goud won en nu optimaal profiteerde van de afwezigheid van een aantal Europese toppers - al dan niet gedwongen. Bij het eerste onderdeel, het trekken, tilde ze 80 kilogram boven haar hoofd. Dat leverde haar zilver bij het trekken op, waarna ze met 100kg bij het stoten het goud op dat onderdeel veroverde.

Michel's totaalgewicht van 180 kilo was één kilo meer dan dat van de Roemeense Monica Csengeri, die met 85 kilo wel het goud bij het trekken won. Op het stoten kwam ze niet verder dan 94 kilogram, goed voor zilver op dat onderdeel en zilver in het totaalklassement. Haar landgenote Elena Ramona Andries trok 75 kilogram omhoog - goed voor brons - en voegde daar 89kg bij het stoten aan toe, goed voor 164 kilo en brons in het eindklassement.

Andries is op dag één al de eerste veroordeeld dopingzondaar die een medaille wint en er kwam er gelijk nog één bij. Saziye Erdogan uit Turkije - net als Andries van 2013 tot en met 2015 geschorst - trok 72kg, maar stootte 90kg boven het hoofd en pakte zo brons op dat onderdeel. In de eindstand kwam ze twee kilogram tekort voor een medaille. 

Soldaat van Oranje 'zou verbaasd zijn'

Ze kan het zich bijna niet voorstellen dat het maandag honderd jaar geleden is dat haar man, 'Soldaat van Oranje' Erik Hazelhoff Roelfzema, werd geboren. "Hij kwam nog altijd zo jong over", zegt Karin Hazelhoff Roelfzema over haar echtgenoot, die een kleine tien jaar geleden stierf. "Nog steeds is hij iedere dag in mijn gedachten."

Vergeten wordt de oorlogsheld ook door anderen niet, al is het alleen maar door de spectaculair vormgegeven musical over hem in Katwijk, die nu al meer dan zes jaar continu volle zalen trekt met de meest uiteenlopende mensen, jong en oud. De productie is gebaseerd op zijn eigen boek 'Soldaat van Oranje', dat in 1977 door Paul Verhoeven werd verfilmd met Rutger Hauer als Erik. De film werd een kassucces en een klassieker.

Al met al is de Soldaat inmiddels door bijna twintig toneelspelers vertolkt. "Kijk, eerst een film, nu een musical... het is allemaal theater. Niemand kan echt Erik 'worden', maar al hun individuele interpretaties waren interessant. En ik heb ieder van hen die ik heb kunnen zien echt op prijs gesteld!", zegt zijn weduwe.

Heel speciaal
"De musical is heel speciaal voor me. De voorstelling blijft dicht bij het boek." Karin Hazelhoff Roelfzema sprak ook diverse jonge bezoekers aan de musical: "Het is overduidelijk dat ze diep worden geraakt door het verhaal en ja, zeker worden geïnspireerd voor hun eigen leven."

'Soldaat van Oranje - De Musical' viert de honderdste geboortedag van Erik Hazelhoff Roelfzema maandag in de TheaterHangaar, waar de productie nu al zo lang te zien is. In het bijzijn van Karin Hazelhoff Roelfzema en andere familie, vrienden, bekenden en publiek, is voorafgaand aan de voorstelling nog een speciaal programma.

"Het zou hem waarschijnlijk verbazen, net als de populariteit van deze ongelofelijke show. Misschien kijkt hij op ons neer, geamuseerd maar ook geraakt door zo veel betoonde liefde."

Soldaat van Oranje 'zou verbaasd zijn'
Soldaat van Oranje 'zou verbaasd zijn' (Foto: ANP)

Ajax start met Kluivert en Neres, Feyenoord met Kuijt

Vanmiddag staat in de Eredivisie de klassieker tussen Ajax en Feyenoord op het programma. De Amsterdammers moeten winnen van de Rotterdammers om hun grootste rivaal nog in het zicht te houden. Dit doen ze met Justin Kluivert en David Neres in de basiself. Feyenoord stelt Dirk Kuijt en Bart Nieuwkoop op.

Ajax werd in de aanloop van de klassieker getroffen door een blessure van spits Kasper Dolberg. Daarnaast blijkt ook aanvaller Amin Younes niet fit, waardoor Kluivert op de linksbuitenpositie speelt. In de spits staat Bertrand Traoré, terwijl Neres als rechtsbuiten opgesteld wordt. Het middenveld wordt niet verrassend gevormd door Davy Klaassen, Lasse Schöne en Hakim Ziyech. Voor doelman Andre Onana staan Joël Veltman, Davinson Sánchez, Nick Viergever en Daley Sinkgraven, waardoor Matthijs de Ligt weer op de bank plaats moet nemen.

Concurrent Feyenoord hoorde eerder deze week dat het op het middenveld Tonny Vilhena moet missen door een schorsing. Zijn vervanger is Nieuwkoop. Voor aanvoerder Kuijt kwam een plek vrij door het geblesseerd afhaken van Eljero Elia. De veteraan zal op het middenveld spelen, waardoor Jens Toornstra, Nicolai Jørgensen en Steven Berghuis de voorhoede vormen. Linksachter is Miquel Nelom die de geblesseerde Terence Kongolo vervangt.

Prachtige ontknoping in World Superbikes Aragon

Chaz Davies heeft de zesde race in het World Superbikes-kampioenschap gewonnen. Op MotorLand Aragon was de Welshman op zijn Ducati te sterk voor Jonathan Rea, die de eerste vijf races allemaal op zijn naam geschreven had.

De kopstart was voor Alex Lowes, die vanaf poleposition mocht vertrekken. Michael van der Mark startte goed vanaf plek twee, maar kreeg het gelijk aan de stok met Eugene Laverty, vertrokken vanaf de vijfde plek. Laverty nam de tweede plek over, maar de Nederlander gaf het niet op en zorgde ervoor dat Laverty dat wél deed. Van der Mark had vervolgens al snel de Yamaha's van Rea en Tom Sykes in zijn nek hijgen en Rea had niet veel nodig om hem voorbij te steken.

Rea had het tempo goed te pakken en reed in no-time naar Lowes toe, die hem ongeveer een ronde af kon houden. Ondertussen bleek Marco Melandri's Ducati veel te snel voor Van der Mark, want de Italiaan schoot er op topsnelheid voorbij, wat hij niet veel later ook bij Lowes deed. Van der Mark lag zo op plek vier en kreeg Davies achter zich aan, maar de Welshman had wat moeite om hem te passeren. Na zo'n vijf ronden was de kopgoep min of meer gevormd: Rea, Melandri, Lowes, Van der Mark, Davies, Sykes en ook Leandro Mercado had zijn karretje er nog aan hangen.

Na een aantal ronden volhouden moest Van der Mark zich toch gewonnen geven tegen Davies: die zette zijn Ducati er op het rechte stuk naast en kon de Nederlander op topsnelheid passeren, iets wat hij een ronde later met Van der Mark's teamgenoot Lowes ook deed. Het duurde niet lang voor Davies het achterwiel van teamgenoot Melandri gevonden had en ook de Italiaan moest er al snel aan geloven. Melandri kreeg zelfs bijna Lowes tegen zich aan, maar de Brit kon dat net voorkomen door rechtdoor te gaan, waardoor hij terug viel naar de dertiende plek en Van der Mark op kon schuiven naar plaats vier.

Voorin sloot Davies aan bij Rea, waardoor het duel van zaterdag een herhaling kreeg, maar dit keer met Melandri erbij. Zes ronden voor het einde ging de Welshman er voor het eerst voorbij, hopende dat hij een herhaling van zijn valpartij van zaterdag nu wel kon voorkomen. Dit keer leek hij onaantastbaar, terwijl Melandri de aanval op Rea ook opende. Op gepaste afstand sloot Sykes ondertussen aan bij Van der Mark, die het moeilijk leek te hebben, en de Engelsman ging hem na een rondje voorbij.

Rea leek in de slotfase toch nog even wat tempo gevonden te hebben, want plotseling kon hij weer aansluiten bij Davies. De Noord-Ier opende kort voor de finish zelfs de aanval, maar gaf zijn opponent ongeveer een heel klein beetje ruimte en daar profiteerde Davies optimaal van. Hij drukte zijn Ducati er weer tussen en reed als winnaar over de streep, gevolgd door Rea, Melandri, Sykes en Van der Mark. 

45.000 handtekeningen tegen volle klassen

De petitie tegen overvolle klassen is bijna 45.000 keer getekend. De vakbond Leraren in Actie (LIA) zal de petitie maandag aan de Tweede Kamer overhandigen. Dit gebeurt in een klaslokaal dat speciaal voor deze gelegenheid op het Plein in Den Haag wordt geplaatst. In het lokaal worden lessen verzorgd door onder andere de Kamerleden Paul van Meenen (D66) en Peter Kwint (SP).

De vakbond is in januari de petitie gestart omdat er te veel leerlingen in een klas zitten. De LIA wil dat de klassen in het basis- en voortgezet onderwijs volgend schooljaar nog maar 28 leerlingen hebben. Dit moet binnen een paar jaar worden afgebouwd naar 24.

Volgens de leraren is een overvolle klas slecht voor de kwaliteit van het onderwijs. De leraar heeft niet voor elke leerling voldoende persoonlijke aandacht en een overvolle klas zorgt ook voor veel afleiding.

45.000 handtekeningen tegen volle klassen
45.000 handtekeningen tegen volle klassen (Foto: ANP)

Beheerder heiligdom vermoordt gelovigen

Een beheerder van een heiligdom van het soefisme in het Pakistaanse district Sargodha heeft zondagmorgen met enkele medestanders twintig mensen gemarteld en daarna vermoord. Een politiewoordvoerder zei tegen de Pakistaanse krant The News dat de beheerder ontoerekeningsvatbaar was. Hij zou hebben gedacht dat het martelen helend werkte.

De man en zijn vier medestanders zijn aangehouden. De politie zei dat de vijf de bezoekers van het heiligdom eerst hadden vergiftigd en daarna gemarteld en vermoord. Drie mensen raakten gewond. Ze zijn naar een ziekenhuis overgebracht.

Sargodha ligt in de deelstaat Punjab. Het soefisme is een mystieke stroming die zijn oorsprong in de islam heeft.

Beheerder heiligdom vermoordt gelovigen
Beheerder heiligdom vermoordt gelovigen (Foto: ANP)

Blac Chyna kan fluiten naar naam Kardashian

Blac Chyna kan met Rob Kardashian trouwen, maar zijn achternaam mag ze nooit gebruiken als merknaam. Kim, Khloé en Kourtney Kardashian wisten te voorkomen dat hun mogelijke schoonzus ook onder de bekende achternaam aan de slag gaat, meldt TMZ.

Chyna en Rob, die sinds begin vorig jaar een knipperlichtrelatie hebben, hadden vorig jaar trouwplannen. Chyna, die werd geboren als Angela Renée White, liet vooruitlopend op de bruiloft alvast haar officiële naam vastleggen als handelsmerk: Angela Renée Kardashian. Kim, Khloé en Kourtney waren daar niet blij mee en tekenden bezwaar aan.

Volgens de realityzussen, die het bezwaar indienden namens hun bedrijven Kimsaprincess Inc, Khlomoney Inc, en 2Die4Kourt, zou het verwarrend zijn als ook Chyna zich Kardashian gaat noemen. Het trio beschuldigde Chyna ervan "bewust te willen profiteren van de goodwill en populariteit van het Kardashian-merk".

Blac Chyna kan fluiten naar naam Kardashian
Blac Chyna kan fluiten naar naam Kardashian (Foto: BuzzE)

J°rgensen: "Dit is de grootste wedstrijd in de Eredivisie"

Nicolai Jørgensen kijkt uit naar de wedstrijd van zondagmiddag: Ajax - Feyenoord. De Rotterdammers hebben zes punten meer dan de Amsterdammers.

"Het gaat mijn tweede optreden in de ArenA worden", vertelde Feyenoord-spits Jørgensen tegen het Algemeen Dagblad. "De eerste keer was de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV, die we verloren."

"Dit is de grootste wedstrijd in de Eredivisie en zeker nu staat er nogal wat op het spel. In De Kuip waren wij beter, we hadden moeten winnen." De wedstrijd eindigde destijds in 1-1, waarbij Dirk Kuyt en Kasper Dolberg trefzeker waren.

"Het zal vandaag wederom worden beslist op details. Het is prachtig om nu deze wedstrijd te mogen spelen. We gaan er wel heen als koploper hè, als de nummer één van Nederland.''

Spanje plots mild over Schotse EU-toenadering

Spanje zal niet onmiddellijk een veto uitspreken over een poging van een onafhankelijk Schotland om na de brexit lid te worden van de Europese Unie. "Ik denk niet dat we het direct zouden blokkeren", zei minister Alfonso Dastis (Buitenlandse Zaken) in een zondag gepubliceerd interview met de krant El Pais.

De Schotse premier Nicola Sturgeon vroeg Londen vrijdag om een nieuw referendum over onafhankelijkheid van Schotland nu het "onvermijdelijk lijkt dat het Verenigd Koninkrijk de EU, inclusief de binnenlandse markt van de unie, verlaat". Een meerderheid van de Schotten stemde vorig jaar tevergeefs tegen het Britse vertrek uit de Europese Unie.

De Spaanse minister Dastis wierp zondag niet direct een barricade op voor een Schots toetreden tot de EU. Hij wees er wel op dat de Schotten eerst met de rest van Groot-Brittannië de Unie zullen verlaten. "De rest zien we wel."

Referendum
Mochten de Schotten zich losmaken van het Verenigd Koninkrijk, dan is het de vraag of Spanje het land bij de EU wil hebben. De Spaanse premier Mariano Rajoy hintte er drie jaar geleden nog op dat Spanje tegen een EU-lidmaatschap van Schotland zou stemmen. Madrid wil geen impuls geven aan afscheidingsbewegingen in eigen land.

Rajoy deed die uitspraak in de aanloop naar het Schotse referendum over onafhankelijkheid in 2014. De premier noemde een afscheiding van Schotland van het Verenigd Koninkrijk toen nog "schadelijk voor de Europese Unie". De Schotten stemden toen tegen onafhankelijkheid.

Spanje plots mild over Schotse EU-toenadering
Spanje plots mild over Schotse EU-toenadering (Foto: ANP)

Curlers in eerste WK-wedstrijd in 23 jaar onderuit tegen Duitsland

De Nederlandse herencurlingploeg heeft voor het eerst in 23 jaar weer eens een wedstrijd op het wereldkampioenschap gespeeld. De ploeg van skip Jaap van Dorp plaatste zich daar vorig jaar voor en vanaf dit weekeinde is het dan zover.

In het Canadese Edmonton begon de ploeg met een wedstrijd tegen Duitsland. Die wedstrijd ging lang gelijk op en in het tiende en doorgaans laatste end - enigszins vergelijkbaar met een inning in het honkbal - trok Nederland de stand wederom gelijk: 5-5. 

Daardoor moest een extra end gespeeld worden en Duitsers zouden geen Duitsers zijn als ze het op het laatste moment toch nog afmaken. De ploeg van de Duitse skip Alexander Baumann scoorde het beslissende punt en won met 6-5.

De 18-jarige Wouter Gösgens, in februari goed voor zilver op het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival, was desalniettemin tevreden met de wedstrijd. "Zeker in het begin hadden we goed de controle over de wedstrijd. Het geeft veel vertrouwen voor de rest van het toernooi, want we hebben laten zien dat we ook in dit veld gewoon tegenstand kunnen bieden."

Spelen in Canada, waar curling een grote sport is, bevalt Gösgens uitstekend. "Dit was een hele mooie ervaring. Dat er gelijk zoveel publiek was is ook erg leuk. Je probeert je af te sluiten, maar als je gaat gooien en duizenden mensen beginnen te schreeuwen merk je dat natuurlijk wel", aldus Gösgens. 

Zondag speelt Nederland de volgende twee wedstrijden. Om 17.00 uur is Japan de tegenstander, live te zien via dit YouTube-kanaal en dus roepen we FOK!'s grootste curlingfan Ouwesok bij dezen al op om de snacks klaar te zetten, net als Bert en Dirk-Jan. Om 03.00 uur Nederlandse tijd staat Noorwegen klaar voor Van Dorp en co.

Het WK levert belangrijke punten op voor de olympische kwalificatie: na de finale van volgende week zondag zijn acht van de tien landen die volgend jaar op de Spelen staan bekend, terwijl de overige landen op het OKT om twee tickets strijden. 

Cocu: "Ajax zal moeten winnen"

Phillip Cocu is zondagmiddag aandachtig toeschouwer bij Ajax - Feyenoord. De trainer van PSV hoopt op winst van de thuisploeg.

PSV was zaterdagavond met 0-2 te sterk voor Sparta Rotterdam en daardoor nam het de tweede plek op de ranglijst voorlopig over van Ajax. De voorsprong op de Amsterdammer bedraagt één punt, waar koploper Feyenoord vijf punten meer heeft.

Cocu heeft het kampioenschap nog niet uit het hoofd gezet, bleek uit een gesprek met FOX Sports. "We gaan het afwachten. We hebben geen invloed op de wedstrijd. Je speelt altijd om kampioen te worden. dus dan zal Ajax moeten winnen. Dan zijn er nog mogelijkheden. Dan heeft Feyenoord natuurlijk nog steeds alles in eigen hand." Cocu geeft voor de twijfelaars ook nog even aan in welke sport hij actief is: "Maar het blijft voetbal." 

Dit doet een week Turkse TV met je wereldbeeld

Voor niet-Turken is het kijken naar Turkse tv niet weggelegd. We verstaan er immers geen zak van. Voor Journalist Erdal Balci is dat anders. Hij keek een week lang Turkse tv voor de Volkskrant en is behoorlijk geschrokken van wat hij zag.

Turkse tv-makers vertellen de kijker continu dat alles en iedereen erop uit is Turkije kapot te maken. “De enige man die dat tegen kan houden is Tayyip Erdogan”, aldus Balci.

"Het erge is dat er heel veel Turkse televisiezenders zijn, heel veel nieuwszenders ook, die constant nieuws geven en discussieprogramma’s uitzenden. Maar van de zeventig, tachtig is er maar eentje die tegen Erdogan is en alle andere zijn voor hem."

Volgens Balci trekken veel gasten in discussieprogramma’s een verband met Nederland als ‘Laag-Land’, zoals in het Frans Nederland letterlijk Les Pays-Bay heet. Waarin Nederlanders ook ‘lage mensen’ worden genoemd. Ook de vergelijkingen met fascisme en nazisme houden niet op stelt Balci.

Di Grassi wint prachtige ePrix Mexico

Lucas di Grassi heeft de vierde ePrix van het Formule E-seizoen 2016/17 gewonnen. In Mexico-Stad was de Braziliaan van Audi Sport Abt de beste na een prachtige race, waarin vooral de slotfase voor veel spanning zorgde.

Di Grassi kende niet bepaald een lekker begin van de race. Hij moest als vijftiende starten en na twee ronden moest hij al naar binnen om zijn achtervleugel te laten herstellen. De safety car werd zijn redding en bij de tweede safety car-situatie, na 18 van de 45 ronden, besloot Di Grassi de autowissel te maken, aanzienlijk vroeger dan de rest.

De timing bleek perfect en niet veel later lag de Braziliaan een halve minuut voor op de rest, waarbij de achtervolgers wel ruimschoots meer energie in de auto over hadden. In de slotfase kwam Di Grassi's overwinning niet meer in gevaar, maar om plek twee werd hevig gestreden. Jerome d'Ambrosio was ook vroeg naar binnen gekomen en lag op plek twee, met een heel rijtje coureurs achter zich die stuk voor stuk veel meer energie in de auto hadden.

D'Ambrosio hield het erg lang vol tegen een alsmaar aandringende Jean-Eric Vergne - die op plek drie lag nadat Jose Maria Lopez zijn geduld verloor en spinde - maar kort voor het einde moest de Belg zich dan toch gewonnen geven. Hij kwam zelfs helemaal zonder energie te staan en zakte in de laatste ronde terug naar de dertiende plek.

Sam Bird schoof zo achter Vergne nog op naar de derde en laatste podiumplek. De slotfase kende ook nog bijna een massacrash, veroorzaakt door Nicolas Prost, waar Mahindra-teamgenoten Felix Rosenqvist en Nick Heidfeld met elkaar in aanraking kwamen.

Di Grassi komt door zijn zege op vijf punten van Sebastien Buemi, die de eerste drie races van het seizoen won. De Zwitser kwam er in Mexico niet aan te pas, maar reed wel de snelste raceronde en kreeg zo toch nog een puntje. 

Peiling de Hond: liever ChristenUnie dan GroenLinks

De kiezer lijkt liever de ChristenUnie als coalitiepartner te zien voor het 'motorblok' (VVD, CDA en D66) dan GroenLinks. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Zo'n 42% van zijn panel ziet liever de combinatie VVD-CDA-D66-CU, terwijl 38% de voorkeur geeft aan de combinatie met GroenLinks, die op dit moment voorligt bij informateur Schippers en de onderhandelaars.

Zoals gebruikelijk maakt Maurice de Hond onderscheid per partij: zo'n 70% van de VVD- en CDA-achterban geeft de voorkeur aan de CU-variant, terwijl ruim drie kwart van de D66- en GL-kiezers liever de linksere variant zien.

Overigens ziet 9% van de GL-kiezers liever de CU in de regering, waarschijnlijk omdat zij tot de linkse kern behoren die regeren met de VVD absoluut niet ziet zitten. Een op de acht CU-kiezers kiest juist weer voor VVD-CDA-D66-GL.

Gert-Jan Segers presenteert verkiezingsprogramma CU (Foto: ANP)
ChristenUnie: nog niet aan tafel, wel favoriet (Foto: ANP)

'Bom houdt 163e Boat Race niet tegen'

Een van de bekendste roeiwedstrijden van het jaar, de Boat Race tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge, gaat in principe gewoon door. Zaterdag werd vlak bij Putney Bridge, waar de wedstrijd van start gaat, een onontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt.

Volgens experts van Scotland Yard kan de wedstrijd vooralsnog gewoon doorgaan. "We werden aan het begin van de middag gebeld door iemand die dacht dat hij een oude onontplofte bom had gezien", aldus een woordvoerder. "We hebben er mensen op af gestuurd om het te bekijken en op het moment ligt het voorwerp onder water."

Meer dan een kwart miljoen toeschouwers worden zondag langs de oevers van de Thames verwacht om te kijken naar de drie wedstrijden: die van de vrouwen en de 'junioren' komen eerst, Om 18.35 uur begint het hoogtepunt, de wedstrijd bij de mannen. Bij Oxford zit Olivier Siegelaar in de boot, die vorig jaar in Rio de Janeiro olympisch brons veroverde met de Nederlandse acht. 

Vanaf 17.00 is de BBC live van de partij met voorbeschouwingen en de vrouwen- en mannenwedstrijden. 

Ex-Moslima deelt gruwelen uit haar leven in video en waarschuwt voor islam

De emotionele, weerzinwekkende video is op 13 maart geüploaded naar YouTube. Over de echtheid ervan werd getwijfeld, maar het AD spoorde de dame in kwestie op. En haar verhaal blijkt echt.

De vrouw in de video is volledig onherkenbaar en durft ook niet te spreken uit angst dat haar stem herkend zal worden. Haar verhaal is afschuwelijk te noemen in onze huidige samenleving.

Zo vertelt ze in de vorm van geprinte A4-vellen onder meer: "Volgens de islam en de Koran bepalen zij – nooit ikzelf - hoe ik me kleed, praat, eet, denk, met wie ik spreek en wanneer ik ergens heen mag."

Ze waarschuwt Europa voor de gevaren van islam, die door velen worden gebagatelliseerd:

"Ik wil dat de mensen beseffen wat de gevaren van de islam zijn," zegt ze. "Ik wil dat Nederland en Europa weten wat er op het spel staat. Jullie denken dat jullie iets goeds doen door te islamiseren en jullie waarden op te geven. Maar het is juist omgekeerd: hoe meer jullie toegeven aan de eisen van moslims, hoe intoleranter de islam wordt en hoe meer jullie dreigen te verliezen."

Hoe bizar islam omgaat met vrouwen blijkt uit deze uitspraak:

"Ik was dus eerst het eigendom van mijn vader en broers, toen van mijn man en toen ik gescheiden was, moest ik het eigendom worden van mijn zoon"

De vrouw zocht zelf contact met het AD, nadat boze tongen beweerden dat de video geënsceneerd zou zijn door het PVV-kamp. Het hele, compleet bizarre en zieke verhaal lees je in het AD.

Van der Lijke derde in Volta Limburg Classic

Wielrenner Nick van der Lijke is als derde geëindigd in de Volta Limburg Classic. De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij moest zich in het sprintje van de drie koplopers gewonnen geven.

Op 55 kilometer van de finish in Eijsden sprong Van der Lijke weg, samen met Marco Canola (Nippo-Vini Fantini) en Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert). De drie werden constant achtervolgd, maar men kwam niet meer serieus in de buurt en dus ging het trio om de overwinning strijden.

Van der Lijke leek over rappe benen te beschikken, maar op de licht oplopende kasseien van de Diepstraat moest hij het toch afleggen. Canola ging de sprint er van kop af aan en de Italiaan was niet meer te kloppen. Hij zegevierde voor Meurisse, Van der Lijke werd derde.

"Het is echt jammer dat ik mijn kracht niet kwijt kon op die finishstrook. We hebben het als ploeg zo goed gedaan en dan maak je het graag af met een overwinning", aldus Van der Lijke. "Toch kunnen we trots zijn en voor mij is dit een bevestiging dat de vorm nog altijd goed is", klonk het toch nog enigszins tevreden.

Handballers Hurry-up schrijven geschiedenis met Europese halve finale

De Nederlandse handbalclub JMS/Hurry-up heeft zaterdag geschiedenis geschreven door de halve finales van de Europese Challenge Cup te halen. Nooit eerder haalde een Nederlandse handbalclub de halve finales van een Europees toernooi bij de mannen.

De ploeg uit Zwartemeer rekende in de kwartfinales op bezoek in Slowakije af met HKM Sala, nadat de wedstrijd in Drenthe ook al gewonnen werd. De mannen van Martin Vlijm namen al vroeg een voorsprong en die hielden ze de hele wedstrijd vast. Met twaalf treffers werd Tommie Falke de topscorer aan Nederlandse zijde, op weg naar een verrassende 38-32 overwinning. 

De Challenge Cup is het 'derde niveau' op Europees gebied, achter de EHC Cup en de Champions League. Over drie weken speelt Hurry-up tegen Sporting CP uit Portugal voor een plek in de finale. 

Dierenactivistengekkie ramt vitrines slagerij in

Bij deze beroepsidioot zijn de tofu en bleekselderij nogal naar het hoofd gestegen. Een nog onbekende man heeft vrijdag zestien vitrineramen en vier etalageruiten van keurslagerij Antonis in het Citycentrum van Veldhoven ingeslagen met een hamer voordat hij er op de fiets vandoor ging.

Iets voor zes uur kwam de man de winkel binnen en begon meteen de vitrineramen in te slaan. Daarna liep hij de winkel uit en sloeg nog eens vier ruiten in en gooide een bloempot op de grond.

Het signalement gebaseerd op onderstaande video: Een soort van kale Volkert van der Graaf-kloon. Mogelijk heeft de man een sterke tofugeur om zich heen.

'Bloemen? Dat kan toch niet man! Vlees is moord!!' Wij zeggen: 'maar verdomde lekker!'.

Hier de schade die meneer heeft aangericht. 

Jans over bondscoachschap: "Alleen als de koning het vraagt"

Ron Jans lacht het in verband brengen van zijn naam met de bondscoach-vacature weg. Jans is een van de namen die werd genoemd in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach.

Zaterdagavond zei de trainer echter dat er maar één situatie is waarin hij die vacature wil opvullen. "Ik vind het wel leuk dat mijn naam wordt genoemd, maar ik neem het niet serieus. Ik zie het als een blijk van waardering, meer niet", reageerde Jans tegenover de NOS na het gelijkspel tegen Excelsior (1-1).

Jans vindt zichzelf niet de geschikte persoon om bondscoach te worden. "Het is de belangrijkste voetbalfunctie in Nederland en dan moet je in de top hebben gespeeld en met topspelers hebben gewerkt."

Sluit hij daarmee het bondscoachschap uit? "Als er 28 mensen afzeggen, dan kom ik misschien aan de beurt, maar ik denk niet dat het gaat gebeuren. Alleen als de koning het vraagt, dan ga ik", zei hij met een glimlach. Jans oppert zelf voor Louis van Gaal. "Ik ben wel een fan van hem."

Cycloon Debbie eist nog drie levens

Bij overstromingen en noodweer in het noordoosten van Australië zijn zeker drie mensen om het leven gekomen. Dat melden Australische media. Vier anderen worden vermist, aldus de politie.

De overstromingen zijn het gevolg van cycloon Debbie die de afgelopen dagen huishield in Queensland en New South Wales. Eerder kwamen al twee vrouwen om door het natuurgeweld.

Het noodweer zorgde over een breedte van zo'n duizend kilometer voor overstromingen. Ook is de infrastructuur beschadigd. Duizenden huishoudens zitten nog zonder elektriciteit.

De Australische overheid heeft het leger ingezet om mensen in nood te helpen.

Cycloon Debbie eist nog drie levens
Cycloon Debbie eist nog drie levens (Foto: ANP)

Zes doden door verkeersongeval Frankrijk

Zes mensen zijn zaterdagavond laat om het leven gekomen door een verkeersongeval in Montcenis in het Franse departement Saône-et-Loire. Franse media meldden zondag dat twee voertuigen door onbekende oorzaak op elkaar reden.

De slachtoffers zaten in de auto's en waren tussen de twintig en dertig jaar oud. Het gaat om vijf mannen en een vrouw. Een zevende persoon raakte zwaargewond. Hij verkeerde zondagmorgen nog in levensgevaar.

Wijnaldum: "Geen krediet in Nederland"

Georginio Wijnaldum vindt dat hij in Engeland meer krediet heeft dan in Nederland. Dat zei de Oranje-international na de gewonnen derby tegen Everton.

Wijnaldum spoelde zaterdag de nare smaak weg die hij had overgehouden aan een week bij het Nederlands elftal. The Reds zegevierden in de derby tegen Everton met 3-1. Voor de camera van Ziggo Sport ging het plotseling over het krediet van Wijnaldum.

"De Wijnaldum bij Liverpool wordt meer gewaardeerd dan de Wijnaldum in Nederland. Dat is wel gebleken", zei de 38-voudig Oranje-international na de Merseyside-derby. "Bij Liverpool speel ik ook beter, dat klopt, maar bij het Nederlands elftal speelde iedereen niet goed. Dan zie je dat je toch geen krediet hebt. Dat is jammer. Het was een moeilijke week. Nu ben ik weer hier, ik heb de knop omgezet."

Waar het Nederlands elftal er in de WK-kwalificatiegroep beroerd voor staat (vierde plek), is de derde plek die Liverpool voorlopig in de Premier League bezet een prima klassering. Wijnaldum was dit seizoen 25 keer basisspeler in de Premier League en maakte al vijf doelpunten.

Gratis in de trein met het boekenweekgeschenk

Naar verwachting maken zondag weer tienduizenden mensen gebruik van de mogelijkheid een dagje gratis te reizen met de trein op vertoon van hun boekenweekgeschenk. Het is de zestiende keer dat de Boekenweek op deze manier wordt afgesloten. Herman Koch, die dit jaar het geschenk heeft geschreven, reist ook mee.

Hij leest onder meer op een aantal trajecten voor uit zijn werk 'Makkelijk leven'. Het is zowel met de papieren versie als met het e-book van het boekenweekgeschenk mogelijk te reizen. Het vervoersbewijs is geldig voor de tweede klas.

Tijdens de 82e Boekenweek, met als thema Verboden vruchten, is het geschenk gratis verkrijgbaar in de boekhandels bij besteding van 12,50 euro of meer aan Nederlandstalige boeken. Vorig jaar maakten zo'n 250.000 mensen van de gelegenheid gebruik om gratis met de trein te reizen.

Gratis in de trein met het boekenweekgeschenk
Gratis in de trein met het boekenweekgeschenk (Foto: ANP)

Aardverschuiving Colombia: meer dan 200 doden

Het dodental als gevolg van de aardverschuiving door hevige regenval in het zuiden van Colombia is gestegen naar boven de 200. Volgens het Rode Kruis raakten zeker 200 mensen gewond, 400 worden nog vermist.

In de zuidelijke stad Mocoa zijn complete stadsdelen door de modderstromen verwoest. Bruggen stortten in. Ook vielen de stroom- en watervoorziening uit.

Door hevige regenbuien traden in de nacht van vrijdag op zaterdag rivieren buiten hun oevers. De schade is enorm. Volgens burgemeester Jose Antonio Castro zijn huizen in zeventien wijken "feitelijk uitgewist". Voor de bewoners was er amper tijd een goed heenkomen te zoeken.

President Juan Manuel Santos bezocht het rampgebied zaterdag en riep de noodtoestand uit. Het leger is ingezet bij de reddingswerkzaamheden.

Aardverschuiving Colombia: meer dan 200 doden
Aardverschuiving Colombia: meer dan 200 doden (Foto: ANP)

'Favoriete sport Poetin dichter bij Olympische Spelen'

Als het aan de Russen ligt komt toevoeging van de vechtsport sambo aan het olympisch programma alsmaar dichterbij. De president van het Russisch Olympisch Comité, Alexander Zhukov, heeft laten weten dat het proces om een gooi te doen naar een plekje op de Spelen in gang is gezet.

"Sambo is zich hard aan het ontwikkelen en steeds meer landen beginnen serieus aan deze sport te doen", legt Zhukov uit. "Alsmaar meer landen doen mee in de internationale competities en het belangrijkste voor ons is nu om ook lid te worden van de olympische familie. Dat is overigens geen heel snel proces, dus het zal even gaan duren", vertelt hij.

Sambo werd in de jaren '20 ontwikkeld door soldaten in het Sovjetleger, die een eigen vorm van hand-to-hand combat wilden hebben. Het heeft wat weg van een soort combinatie van judo en worstelen en, niet geheel verrassend, vooral de Russen zijn er op internationaal niveau bijzonder goed in. Ook landen als Kazakhstan, Georgië, Wit-Rusland en Armenië zijn er sterk in, terwijl het voor landen als Kirgizië en Tajikistan vaak een zeldzame kans op eremetaal is.

Het is daarnaast de favoriete sport van de Russische president Vladimir Poetin, die zelf dan ook groot voorstander is van toevoeging aan het olympisch programma. Volgens de Russische sambobond doet ongeveer een half miljoen Russen aan de sport.

Hoogtepunten van het WK 2015 (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

Noordenwind in april en mei, maakt augustus en september blij

Goedemorgen op deze zonnige zondag. Vandaag blijft het overwegend droog en de temperatuur ligt rond de 16 graden. De matig tot zwakke wind draait in de loop van de dag van het zuidwesten naar west tot noordwesten. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:12
Zon onder: 20:14
Zonkracht: 3/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1900 Het socialistische dagblad Het Volk verschijnt voor het eerst in Nederland.
1973 Het Veronica schip loopt, door storm, vast op het strand van Scheveningen.
1979 De Europese Vogelrichtlijn treedt in werking.
 2005 Het actualiteitenprogramma Twee Vandaag wordt abrupt onderbroken voor een extra NOS Journaal waarin bericht wordt dat Paus Johannes Paulus II zou zijn overleden. Presentator Karel van de Graaf is vooraf niet hiervan op de hoogte gebracht, en nadat dit extra Journaal na enkele minuten zonder enig nieuws gebracht te hebben wordt beëindigd, zien de kijkers een zichtbaar ernstig geïrriteerde Van de Graaf in beeld.
 2007 Invoer van het rookverbod in openbare gelegenheden en op de werkvloer in Wales.
 2008 De Verenigde Naties roept 2 april als Wereldautismedag in het leven.

Mooie bloesem in Limburg (Foto: Luuntje)
Mooie bloesem in Limburg (Foto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Rechtszaak tegen Trump mag doorgaan

Een federale rechter in Louisville heeft zaterdag toestemming gegeven om een rechtszaak tegen de Amerikaanse president Donald Trump voort te zetten waarin hij wordt beschuldigd van het aanzetten tot geweld. Dat meldt The Guardian.

Vorig jaar maart doken in Louisville demonstranten op bij Trumps campagne voor het presidentschap namens de Republikeinse Partij. Hij sommeerde zijn aanhang om hen "er uit te gooien." Twee vrouwen en een man werden vervolgens hardhandig verwijderd. Dat is gedeeltelijk op video vastgelegd.

De demonstranten raakten gewond. Het drietal klaagde Trump vervolgens aan voor het oproepen tot geweld. Volgens diens advocaten was het helemaal niet zijn bedoeling om zijn supporters aan te zetten tot geweld.

De rechter verwierp die verdediging. "Het is aannemelijk dat Trumps oproep het gebruik van geweld tot gevolg heeft gehad."

Een verslag van het voorval inclusief een video vind je op de site van The Guardian.

Rechtszaak tegen Trump mag doorgaan
Rechtszaak tegen Trump mag doorgaan (Foto: ANP)

Baudet bashing

Zijn stoel in de Tweede Kamer is nog maar net aangewezen maar de frontale aanval op aangestormd politiek talent Thierry Baudet is al in volle gang. Wat bezielt zijn tegenstanders om Baudet zo vroeg al met pek en veren te willen besmeuren? Is het angst voor een nieuwe Pim Fortuyn, die grote bedreiging van links destijds? Of is het meer een makkelijk doelwit om aandacht mee te genereren en vooral Baudet zelf geweest die dat provoceerde?

Jong AZ promoveert naar Jupiler League

Jong AZ mag zich op gaan maken voor een seizoen in de Jupiler League. De Alkmaarders promoveerden zaterdag definitief uit de Tweede Divisie, nadat ze zich met nog vijf speelronden voor de boeg tot kampioen mochten kronen.

Dat deed de ploeg overigens zonder zelf in actie te komen. De Treffers en BVV Barendrecht speelden met 2-2 gelijk en daardoor kunnen de Groesbekers Jong AZ niet meer inhalen. 

Het team van coach Martin Haar speelt zondag voor eigen publiek tegen VVSB en breidt de voorsprong op de rest bij winst uit naar meer dan twintig punten. 

Konta pakt grootste tennistitel voor een Britse in 40 jaar

Tennisster Johanna Konta heeft het Premier Mandatory-toernooi van Miami op haar naam geschreven. De Premier Mandatory-toernooien zijn de hoogst aangeschreven toernooien op de kalender die niet onder de vier Grand Slams vallen. 

In de finale was de Britse nummer elf van de wereld simpelweg een maatje te groot voor Caroline Wozniacki. De Deense, drie plekken lager genoteerd, kwam nauwelijks lekker in haar spel en moest na anderhalf uur het hoofd buigen: 6-4, 6-3.

De zege voor Konta is een nieuw hoogtepunt in het Britse vrouwentennis. Haar titel is de grootste titel voor een Britse tennisster sinds Virginia Wade Wimbledon op haar naam schreef. Dat was al even geleden: in 1977 was Wade op het heilige gras de beste. Door haar zege stijgt Konta naar de zevende plek op de wereldranglijst. 

Polsstokhoogspringtiener zet wereldprestatie neer

De Zweeds-Amerikaanse polsstokhoogspringer Armand Duplantis heeft weer eens van zich doen spreken. De pas sinds eind november 17-jarige Duplantis sprong tijdens de Texas Relays in de VS, waar hij woonachtig is, over 5,90 meter. Voor wie niet bekend is met de hoogten in het polsstokhoogspringen: neem het van ons aan, dat is een wereldprestatie.

Dat Duplantis een groot talent is, is al jaren duidelijk. Zo heeft hij de wereldrecords op zijn naam staan voor 7, 8, 9, 10, 11 en 12-jarigen en dit jaar voegde hij daar het record voor 17-jarigen al aan toe. Hij sprong in maart over 5,82 meter, maar daar bleef het dit keer niet bij. De tiener vloog zaterdag al over 5,80 meter en ging niet veel later zelfs over 5,90 meter.

Ter illustratie: sinds 2001 is geen enkele wereldtitel, bij de senioren welteverstaan, gewonnen met een grotere hoogte dan 5,90 meter. In het huidige millenium hebben welgeteld 21 mensen hoger gesprongen dan Duplantis nu op zijn 17e al gedaan heeft, waarvan maar iets meer dan de helft in de laatste tien jaar. Met zijn sprong nam Duplantis overigens ook het nationale record van Zweden over, bij de senioren.

Atletiekstatisticus Jon Mulkeen zette op Twitter wat feitjes op een rijtje, zoals de leeftijd waarop bekende grootheden in het polsstokhoogspringen de 5,90 meter voor het eerst sprongen. Sergey Bubka deed dat bijvoorbeeld op zijn 21e, terwijl de grote man van de laatste jaren, Renaud Lavillenie, dat 'pas' op zijn 22e deed. Ook olympisch kampioen Thiago Braz was 21 toen hij het voor het eerst voor elkaar kreeg. Duplantis, die aan het eind van het jaar pas 18 wordt, heeft het nu dus al gehaald, terwijl het outdoorseizoen nog nauwelijks goed begonnen is. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.